K-report
 

Archiv diskuse Restaurační, lůžkové, lehátkové,... do 24. 09. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » Restaurační, lůžkové, lehátkové, společenské a salonní vozy » Archiv diskuse Restaurační, lůžkové, lehátkové,... do 24. 09. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1266
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 08:22:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám zkušenost, že ty přidané vozy jsou narvané k prasknutí, a to i opačným směrem. Jedno přidané ABmz by bylo optimální.

Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
El_ron_de_cuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 391
Registrován: 2-2004
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 11:41:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já mám zase opačnou zkušenost (vlak vídám cca 2x v týdnu). Pokud není v Praze nějaká mega akce, jezdí vozy poloprázdné.
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2324
Registrován: 3-2004

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 13:29:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, Metropol bývá zcela děsivý i na spoji ze severu na Prahu (21:56 z DC, 22:13 z ÚL). Je to poslední vlak, který ze severu jede (jak by se hodil nějaký večerní kodrcák o hodinu později), takže to prostě kolikrát jinak nejde, jezdí tam ty maďarské krámy, neustále je to narvané a pro obyčejného cestujícího je řazení neuvěřitelně zmatečné. Taková historka z doby asi před pěti lety - to jsem takhle přišel v ÚL v neděli na nádraží, onehdá ještě na cestě na kolej, přišel po třech pivech na peron, prohlédl si situaci ve vlaku a odebral se zpět do hostince, kde jsem dlel až do prvního ranního ve 4:40. To byla tehdy velká bída, byť to nakonec byl poměrně sympatický večer. Každopádně se od té doby tomuto vlaku snažím vyhýbat, ale když někdy přece jen nelze jinak, pozoruju, že se to s časem stále příliš nelepší.

Slovan!
Tomáš Říha
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.229.162.147
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 15:45:39    Odkaz na tento příspěvek  

Díky za odpovědi. Podle toho, co píšete, tak je množství cestujících závislé na více faktorech a je klidně možné, že jsem měl prostě smůlu a přes přítomnost posilových vozů to zrovna jelo nacpané.

Dovolím si ale reagovat na to, co píše Adamek: je nesporné, že pokud někdo jede v relacích, které uvádíte, tak raději místo potenciální první třídy využije lůžko či lehátko, které je skutečně nesrovnatelně pohodlnější. Bohužel tuto možnost všichni cestující nemají, dovolím si uvést jako příklad jednu z mých dalších zkušeností s tímto vlakem:
minulé září jsem se potřeboval dostat z Brna do Berlína přes jednu noc a následně další noc zpátky. Také jsem chtěl volit alespoň přiměřený komfort, protože to není úplně krátká cesta a také proto, že se jednalo o služební cestu (tzn. oblek a s tím spojená snaha o jeho zachování v použitelném stavu i po cestě). Bohužel jsem však měl na výběr jen dvě možnosti - buď si koupit lůžko či lehátko, nebo jet vsedě druhou třídou. To by bylo fajn, problém je v tom, že ubytovací vozy se o půlnoci zamykají, takže při cestě z Brna do Berlína bych do ubytovacího vozu nebyl vůbec vpuštěn. U přepážky mi byla nabídnuta pouze varianta: pokud chcete použít lůžko, vyrazte večer z Brna, jeďte do Břeclavi, tam přibližně 2 hodiny počkejte a nastupte do lůžkového vagonu. Tuto možnost jsem nakonec využil, ale je třeba říct, že je to jednoznačně na úkor komfortu, který jsem vlastně hledal. V takovém případě by se právě krásně hodil vůz první třídy (a jistě by stačila byť i jen jeho polovina), kde bych se sice nevyspal tak komfortně, ale nebylo by to vykoupeno ztrátou času v Břeclavi a ani bych nemusel mít strach ze sezení ve druhé třídě, kde by nade mnou celou cestu někdo stál a nemohl jsem si ani natáhnout nohy.
Navíc, dlužno podotknout, při cestě zpět z Berlína do Brna cestující jako já nemá vůbec žádnou šanci na lůžko (pokud tedy nechce Brno přejet a pak se, tentokrát z větší dálky, vracet). Pak už tam nezbývá nic jiného, než sednout do druhé třídy a zatnout zuby, jako jsem to udělal. A neberte mne prosím za povýšeneckého, když říkám zatnout zuby. Již z Ústí nad Labem byla ta druhá třída naplněna tak, že nebylo jediné místo k sezení, lidé stáli v uličce a i jen si odejít na záchod byl problém. Rozhodně se nedá říct, že je taková cesta příjemný zážitek.

Opět díky za případné reakce.
Faigja_162
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1200
Registrován: 12-2008

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 17:48:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo ví, možná bude možné od nového roku v úseku Brno - Praha a zpět aspoň půlku první třídy využít. Nicméně bez klapek na očích bych do ní osobně raději nevstupoval... [lol]
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 17:50:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Tomáš Říha: Vážený pane, nekrmte nás tu, prosím, hloupými pohádkami. Do lůžkového vozu lze zakoupit rezervaci do Berlina jak z Brna, tak i třeba z Pardubic či dokonce z Prahy, stejně jako opačně z Berlina. Lůžkové vozy se nezamykají a přihlouplou pohádku o cestě přes Břeclav či kdoví kudy si nechte pro vnoučata. Personál v lůžkovém voze je informován o všech rezervacích a při nástupu je cestující očekáván, jakožto i před výstupem vzbuzen.
J. Kučera nereg.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 18:13:55    Odkaz na tento příspěvek  

Goldstajne, dovoluji si Vám odporovat. Jelikož do toho "trochu vidím", tak vím a mohu potvrdit slova pana Říhy, že lůžka/lehátka z Brna opravdu zakoupit jednu dobu nešla... Nepřály si to tak maďarské železnice, které mají vlak v obou směrech ve své správě.
Tomáš Říha
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.100.62.242
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 18:25:19    Odkaz na tento příspěvek  

Goldstajn:

Omlouvám se, ale jsem poněkud otřesen Vaší reakcí, kterou považuji za nepřiměřeně hrubou. Vše, co jsem popsal, je pravdivé, respektive bylo pravdivé v době, kdy jsem onu cestu absolvoval (což bylo 24. nebo 25.9.2014,nejsem si dnes již jist). Měsíc před cestou jsem navštívil ČD centrum (protože i když se považuji za člověka, který se o železnici zajímá, v této problematice se orientuji málo) v Brně na hlavním nádraží (přepážku pro přednostní odbavení), kde mi tato skutečnost, pro mě velmi překvapivá, byla sdělena. Paní za přepážkou mi podala vysvětlení něco ve smyslu "Maďaři to po nás chtějí, vůz je z Brna zamčený". Samozřejmě nejsem schopen její slova reprodukovat všechna, po té době, ale dovoluji si tvrdit, že podstatu jsem vystihl. O to mi to bylo divnější, že až na předmětnou cestu došlo, tak se jednalo o český lůžkový vůz (nikoliv maďarský). Také jsem si všiml, že stejnou cestu přes Břeclav se mnou absolvovali i další dva pánové, kteří se mnou následně sdíleli kabinu.
Samozřejmě je možné, že se od té doby praxe změnila, nebo je třeba odlišná na jiných vlacích. Ale obviňovat mne z vymýšlení pohádek mne uráží.
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 18:51:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad. Tomáš Říha, ad. J. Kučera - pokud do toho p. Kučera "vidí" a jednalo se o "jednu dobu" (což nemohu vyloučit, určitě ale nepříliš dlouhou, byť možná právě o termín cesty p. Říhy) a šlo provést rezervaci z Břeclavi (divné, ale budiž), pak nevím, zda by byl takový problém, aby ČD v rámci prozákaznického přístupu cestujícímu provedly rezervaci z Břeclavi (nebo třeba z Budapešti, je to jedna cena) a interní cestou zpravily personál o nástupu cestujícího ve stanici Brno. Stejně tak opačně by určitě nebyl problém, aby cestující s rezervací "ještě někam dál" oznámil personálu lůžkového vozu, že vystoupí v Brně ... P. Říhovi se tímto omlouvám, o mimořádné situaci v září loňského roku a neschopnosti situaci řešit ze strany ČD ve prospěch cestujícího jsem nevěděl.
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2612
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 19:27:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle je komplexní problém vlaků do zahraničí. Celá linka Berlin - Praha - Břeclav - Wien/Budapest (tj. i railjety a Slovan či Hašek) je přes léto totálně plná, jenže nikdo to neřeší. Zřejmě nejsou vozy, takový Slovan jich občas veze 11 a i přesto se na chodbičkách stojí. Ačkoliv komunismus nesnáším, v tomhle měl jistou výhodu. Tehdy se železnice nemusely orientovat na náklady a na zisk, protože to bylo nejspíš jedno, ale teď, když se lidi dokážou narvat do 11 vozů, tak proč tam dávat další, když by to byly další výdaje?

A co se řazení Metropola týče, tomu opravdu nerozumím. Proč jsou dvojky na konci? Jinak posílit by si zasloužil určitě, ubytovací vozy bývají vyprodány dny i týdny dopředu a vozy k sezení leckdy také. Možná by stálo za to obnovit nějaký EN Sansoucci z Vídně do Berlína a R/EN Amicus z Budapešti do Prahy, protože samotný Metropol teď přes léto opravdu nestačí. Nebo alespoň lůžko Praha - Vídeň, ta současná možnost noční přepravy z Prahy do Vídně je fakt katastrofální.

NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 19:29:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U přepážky mi byla nabídnuta pouze varianta: "pokud chcete použít lůžko, vyrazte večer z Brna, jeďte do Břeclavi, tam přibližně 2 hodiny počkejte a nastupte do lůžkového vagonu" (do Berlina přes Brno, kde vlak zastavuje!) - takto neprofesionální přístup v ČD centru, stejně jako informace o "zamčených vozech" a nemožnosti vystoupení z vlaku ve kterékoliv stanici, je tak absurdní, že jsem nemohl uvěřit, že by v současné době mohl být vůbec reálný. Průvodčí na lokálce dokáže cestujícímu při mimořádné situaci sjednat pozdržení přípoje, nalézt náhradní spojení ap. A ČD centrum v Brně nedokáže s měsíčním předstihem vyřešit takovouto banalitu.
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 19:39:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Vantju: Ano, nejsou vozy. V noční přepravě v podstatě nelze přes léto zařadit ani jeden další lůžkový kurz (potřeba 2 shodných vozů), situace s lehátkovými vozy je asi ještě tristnější (právě kvůli obstarožním slovenským lehátkům, které nemohou být v Německu řazeny na první či druhé pozici, byly na Metropolu sedačky přeřazeny na konce a tyto lehátkové vozy tak, aby byly vždy až na třetí pozici) ... je to smutné :-(
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2487
Registrován: 11-2008
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 19:42:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takovej nápad. Co kdyby ČD angažovalo na místa do ČD center a na info - linky zdejší sotouše. To by to klapalo a nebylo by žádných stížností a nespokojených cestujících. I modré z nebe by dokázali zařídit. I na počkání ......[lol][crazy] ............. Tím v žádném případě nechci omlouvat nevhodné chování některých pracovníků ČD .....[andel]
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.32.59
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 20:39:16    Odkaz na tento příspěvek  

A není náhodou v nějakých závazných pravidlech stanoveno do kolikáté hodiny je možné do ubytovacích vozů nastoupit a v kolik hodin nejdřív vystoupit? Pak by tvrzení paní v brněnském ČD centru mělo jistý základ, i když tvrzení "maďaři to po nás chtějí" asi nebude tak úplně pravdivé. U Metropola je zajímavé, že eshop DB umí prodat sparpreis jízdenku na sedačku do Berlína třeba z Brna a Břeclavi, ale ne z Prahy. A koukám, že to umí i z Brna na lůžka a lehátka, takže pak nechápu kde je problém. Ale obecně není nic nelogického na tom, že od určité hodiny se do lůžka již nastupovat nedá. Nevím komu by se líbilo být uprostřed noci rušen přistupujícím cestujícím. S těmi nočními dálkovými vlaky je to potíž. Je to dost sezonní záležitost a kde na to brát vozy. Nové kupovat se nezaplatí a ty staré už mají své odježděno.
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2614
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 20:51:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To by možná vyřešil právě nákup třicítky ojetých WLABmee, co koupil WSBA. [andel] Uvidíme, co bude příští rok. Lehátek bude ale tak či tak nedostatek, přitom přes léto cestují hlavně skupiny mladých lidí, kteří jezdí raději lehátky, jak lůžky. Ať už kvůli ceně, nebo kvůli tomu, že jich je v partě víc, jak tři.

NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 21:12:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad R.Š.: Ke škodě věci není u nás v žádných pravidlech stanoveno do kolikáté hodiny je možné do ubytovacích vozů nastoupit a v kolik hodin nejdříve vystoupit. Určitá regulace byla u EN Slovakia, kde bylo stanoveno, které stanice jsou určeny pouze pro nástup či pouze pro výstup (nicméně nastupovat okolo jedné či vystupovat okolo čtvrté bylo také možné), ale ani to už prakticky neexistuje ... kdo nechce být rušen, koupí si celé kupé, kdo šetří, musí s určitou nepohodou počítat.
Tomáš Říha
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.95.60.42
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 21:57:28    Odkaz na tento příspěvek  

Goldstajn:

Děkuji za omluvu, i když musím uznat, že Vaší reakci plně rozumím. Já jsem na tu pokladní za přepážkou zíral jak puk. V životě by mne nenapadlo, že mi někdo něco podobného v roce 2014 nabídne. Ale potřeboval jsem být na jednání v Berlíně fit, tak jsem variantu s jízdou do Břeclavi vlastně ještě docela rád přijal. Když jsem pak tuto patálii musel vysvětlovat na ekonomickém oddělení (tedy rozumějte lidem, kteří o železnici ví pouze jako o dopravním prostředku, který by použili, kdyby jejich děti chtěly vidět mašinku), které muselo zpracovávat můj cestovní příkaz, koukali se na mne jako kdybych spadnul z višně.

Pokud však tato situace dál netrvá a je možné si již lůžko koupit standardní cestou z Brna, tak jsem tomu jen rád, alespoň v tomhle vidím pozitivní změnu. Ostatně - paní za přepážkou za to zcela jistě nemohla, byla v tu chvíli spíš obětí zkostnatělého systému, který absolutně není zvyklý se přizpůsobovat zákazníkovým potřebám.

Změnit to nedokáže nikdo jiný, než lidé u drah sami. Musí být sami ochotni nabízet lepší službu, jen tak se tento kolos udrží při životě.

Co se týče regulace nástupů a výstupů z ubytovacích vozů - dle mého názoru je možné to jednoduše řešit tak, že rezervační systém bude jednotlivá kupé obsazovat podle toho odkud - kam cestující v něm jedou. Například formou vyčlenění - tato kupé jsou pro ty z Budapešti, tato pro ty z Bratislavy, tato pro ty z Brna. Nikdo pak nikoho neruší při usínání a je to jednoduše pochopitelné i pro cestující.

Děkuji všem za zajímavé postřehy.
J. Kučera nereg.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Úterý, 25. srpna 2015 - 07:26:28    Odkaz na tento příspěvek  

Goldstajne, a co má ta pokladní dělat? Jak jsem napsal, Metropol (vč. vozů z/do Vídně) je kompletně ve správě MÁV, a tak si mohou stanovit podmínky jaké chtějí oni. A nikdo s tím nic neudělá, ani mí kolegové na GŘ ČD. Já neříkám, že není co zlepšovat, a toto platí pro všechny vč. pana Říhy, ale jsou věci, se kterými nemůžeme nic udělat. Proč se MÁV rozhodlo v tomto GVD tak jak se rozhodlo, to nevím.
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 25. srpna 2015 - 08:42:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Změnit to nedokáže nikdo jiný, než lidé u drah sami. Musí být sami ochotni nabízet lepší službu, jen tak se tento kolos udrží při životě" - s citátem z předchozího příspěvku p. Říhy se musím plně ztotožnit. Každopádně, jsou-li stanovené podmínky neshodné s obvyklými, je třeba je v jízdním řádu uvést! (Např. poznámkou v záhlaví vlaku: "77" - Rezervace do lůžkových a lehátkových vozů z Brna nejsou povoleny).
Francisc
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.50.127.72
Odesláno Úterý, 25. srpna 2015 - 15:07:10    Odkaz na tento příspěvek  

Metropolem jsem jel za posledních pár let 5x, a to ve 3 různých relacích. Vždy však s reservačním dokladem (3x místenka, 2x lůžko). Já si nemohu na žádnou z těch cest stěžovat. Chápu, že pokus o použití tohoto vlaku bez místenky může být poněkud nepohodlný. Jenže místenka by v nočním vlaku měla prostě být samozřejmostí, i když je někde nepovinná. Těch 5 peněz za místenku snad není tak mnoho? (pozn.: tímto nijak nekomentuju tu část diskuse týkající se reservací do ubytovacích vozů z/do Brna, k tomu se vyjadřovat nechci)
michawel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.69.232
Odesláno Úterý, 25. srpna 2015 - 20:47:41    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové,ono meritum věci je hlavně v tom, že tam vstupuje do hry moc věcí, které cestující vlastně naprosto nezajímají. Cestující chce trasu z bodu A do bodu B, ve zvoleném standardu a nějaké detaily okolo (tj. kdo vypravuje daný vlak, kdo si určuje podmínky), ho vůbec nezajímají. Čili na jednu stranu, pokud v tom Mávátka udělaly takovej bordel, se ta pokladní zachovala fakt dobře, protože poradila alternativu (sice divnou, ale alternativu). Ale problém je bohužel v systému, ne v pokladních a v tomto případě ne v ČD. Paralela se nabízí s Moskvou, to je taky atypický vlak a měl vždycky taky atypické podmínky. Ohledně narážky na prozákaznický přístup v podobě volání do vlaku či instruování vlakového personálu, a tak podobně. Jako jo, jistě, bylo by to úplně skvělé, jenže dokážete si představit, že vy si lupen koupíte týden předem a za týden bude někdo řešit, že zrovna někdo chce nastoupit někde jinde? Bylo by to úžasný, kdyby to šlo, ale tohle je asi trošku utopie a řekl bych i u soukromníka.
Každopádně je dobře, že tahle blbost je opravena.
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 26. srpna 2015 - 07:54:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad michawel: Souhlasím s Vámi, že je to systémová věc a těžko věřit: "A nikdo s tím nic neudělá, ani mí kolegové na GŘ ČD" (J. Kučera, nereg.). Spíš si toho nikdo nevšiml nebo prostě nad tím někdo mávl rukou. MÁV, zdá se mi, jsou v oblasti noční přepravy daleko flexibilnější a aktivnější, než ČD a chápu, že i na straně MÁV k chybě mohlo dojít, ale určitě by ji po upozornění či projednání s ČD rychle napravily (což se nakonec i stalo!). A jinak, např. DB dokázaly cestující do Budapešti ve zpožděném přípoji z Erfurtu zařídit z Lipska do Prahy přepravu taxi a vlakový personál informovat o změně nástupu do lůžkového vozu místo z Drážďan na Prahu a to všechno "on line" v časové tísni, nejspíš v souběhu s dalšími organizačními opatřeními, souvisejících s tehdejší mimořádnou událostí ... u soukromníka asi utopie, u DB nejspíš nic neobvyklého ...
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.32.59
Odesláno Středa, 26. srpna 2015 - 19:59:07    Odkaz na tento příspěvek  

Ale stejně mi přijde divné, proč do těch lehátek a lůžek nelze koupit na kase rezervaci z Brna, když německý e-shop to umožňuje. Hodně zvláštní. Pak jedině si to koupit na webu u Němců.
Pitrys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 8-2014
Odesláno Čtvrtek, 27. srpna 2015 - 00:11:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

4 Pitrys
Neregistrovaný host
Odeslán z: 108.61.204.245
Odesláno Čtvrtek, 27. srpna 2015 - 00:21:34    Odkaz na tento příspěvek  

R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1269
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 27. srpna 2015 - 15:29:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to honem vypustit do světa, do idnesu a na novinky a udělat reklamu! To znamená, že i na BB-Zvolen by se mohly vrátit WLABmee? To znamená, že když pojedu jakýmkoliv EN z Prahy do Košic, nenarazím na rozvrzanou sračku WLAB822?
Díky moc :-)

Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5590
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 27. srpna 2015 - 15:34:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R_1463Úpa: Vzhľadom ku "kvalitám" udržovacej dielne SPS Košice by som ešte počkal. Je otázne, koľko WLABmee sa bude dariť udržovať v prevádzke, a koľkokrát pôjde namiesto toho WLAB ZSSK (čo je možno ešte väčšia sračka ako WLAB822 ČD).
Jarda_kučera
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 944
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 27. srpna 2015 - 19:42:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R.Š.: Kdybyste můj příspěvěk přečetl pořádně, věděl byste, že teď se to u pokladen ČD zakoupit dá.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6504
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 06. září 2015 - 02:56:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám dotaz : pokud jsem pochopil, lze si nově koupit (nejen) na cestu Praha-Košice (Humenné) single ve 2. třídě, a to i v e-shopu. Opačně (KE-Pha) to však (přes éšop) možné není a to ani na Slovakii, ani na Bohemii. Jak je to tedy ? Neumí to éšop a můžu koupit na pokladně ČD, nebo nelze vůbec ?
A ještě věc, která je léta poněkud mysteriózní : V éšopu se (třeba na tu lichou Bohemku) objevují v tabulce prodaných míst (místenky, lehátka, lůžka) pouze vozy ČD. Znamená to, že když se zaplní, nenabídne mi CZ éšop místa do slovenských vozů ? Může mi to někdo vyložit ?
A zpáteční cesta, když tu rezervuje SK systém ?
Děkuji.

Mmch možnost vybrat konkrétní místo by byla fajn - proč to u pokladny lze a v éšopu nikoli ?

Děkuji za odpověď.
Kalous65
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1104
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 07. září 2015 - 21:30:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj všichni [happy]. Po opravdu dlouhé době snad konečně dokončím další pokračování ze světa restaurací na kolejích. Prozatím alespoň malá ochutnávka [vypravci]

Najdete mě i na facebooku
https://www.facebook.com/jidelaky
ales-76
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 10-2014

Odesláno Úterý, 08. září 2015 - 10:00:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nenarazím na rozvrzanou sračku WLAB822

Za poslední rok jsem cestoval lůžkovými vozy ČD (a MÁV i ZSSK) a subjektivně byl pro mne WLAB822 nejpříjemnější. WLABmee byl celkem OK, ale vůz se nepříjemně houpe (podobně jako Ešus nebo patrové busy), vadí mi hučení klimatizace, zvlástě na horním lůžku a design interiéru je jak v nemocnici. WLABmz bylo zklamání, interiér kupé velmi těsný, z vedlejšího kupé proniká každé šustnutí. Naše kupé bylo nad podvozkem, ze kterého po celou cestu vycházelo vrzání a drnčení, ale to je patrně jen problém konkrétního vozu (011). WLAB822 chodově nejpříjemnější, kupé prostorné, otevírací okno. Nevýhodou může být chybějící klima v letním hicu. Jinak čistý a udržovaný WLAB822 nemá chybu.
Rikin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 469
Registrován: 2-2005

Odesláno Středa, 09. září 2015 - 19:33:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ales-76: naprosto souhlasím[biggrin]
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2015 - 15:54:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Též souhlasně pobrukuji s ales-76, škoda jich, ty se soudruhům z NDR podařily nesrovnatelně lépe, než rekonstrukce WLABmee v MOVO Plzeň (navíc, pro nás obtloustlejší, stejně jako pro cestující sdílející lůžko s malým dítětem jsou lože příliš úzká a tvrdá), u WLABmz je potřeba dostat rezervaci do oddílů 5 - 10, ty jsou větší, v oddíle 6, 8, 10 je navíc WC a sprcha, ale v poslední době k tomu, pokud se nepodaří koupit jako nějaká spar nabídka, chtějí jízdenku 1. třídy ...
R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1277
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 11. září 2015 - 08:37:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já to beru tak, v čem se mi podaří usnout. ve WLAB822 jsem neusl nikdy. Už proto, že hluk od podvozku je násobně vyšší než u WLABmee, natože WLABmz, každé sebemenší brždění rovná se 100 kw reprobedny s industriálním metalem.no a chod, kdy to při brždění pulsuje a poskakuje a při dobrždění člověk letí z lůžka pryč už se vůbec o spánku mluvit nedá...smrdutý hnojič na celý vůz v letních měsících je též pochoutka. Ale chápu, že někdo doby NDR nedovede opustit.

Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6510
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2015 - 08:25:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jak to tady tak čtu, tak všechny vozy stojej dle zdejšího hodnocení za pendrek a tak je zjevně čas po vzoru DB noční lůžkové vlaky (vozy) zrušit.
Stejně se zdejší komunitě nezavděčej [wink]
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2015 - 10:00:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

WLABmee je, soudruhu R_1463Úpo, též od soudruhů z NDR (1987 jakási řada sedaček), přestavěná někdy koncem 90. let v Plzni na lůžka. Jelikož je tam konstantně značný hluk vč. občasného pískání z klimatizace, pak, pravda, jiné hluky (vynucené mlácení nepasujícími dveřmi oddílů a WC či řachtání můstků při samovolně se otevírajících přechodových lítačkách) pak tak nějak zanikají. Samozřejmě, vozy WLABmz o 20 let mladší ze Slovinska jsou po této stránce skutečně o něčem jiném. Ale "baví mne", když někdo fluše na vozy z NDR přestože je v předchozím příspěvku vychvaluje a vede i jinak hloupé invektivy ...
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6512
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2015 - 10:17:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

G..n: No já tedy v Úpově příspěvku čtu "doby NDR" a moc nerozumím tomu, proč tak ostře vyjíždíte ?
Heleďte, když pojedu na výlet do Humenného a ještě budu chtít cestou ráno šotoušsky koukat z okna, jak se kolem za Košicema vine ŠRTka, tak je WLABka ideální vagon. Stejně tak někam na Balkán, kde se stojí někde cestou hodiny na hranicích, třeba i bez mašiny a běhu klimy a bez žlutých hadic (nejde WC a dveře). Na to je klasický vágn s obyčejnými okny a hnojičem ideální.
Jinak je tam skutečně při brzdění randál a je vidět, že třicet let provozu je třicet let.
Cestující opravdu většinově chtějí klimu, ticho a standard podobný ostatním vozům na vlaku.
Že ti Němci, Frantíci, Rakušáci, Poláci, Maďaři, Rusové..všichni objednávaj klima vozy ? Jsou hloupí ?
Vždyť ta WLABka se v takovém vlaku v roce 2015 vyjímá jako exot [coze].
Jakkoli bych se nebránil je provozovat třeba Praha-Košice jako nižší cenovou kategorii.
každému vyhovuje něco jiného.
I to je výhoda vlaku, kde v jedné soupravě může být velkoprostor, kupé, lehátka, lůžka "socka" i standard a luxus.
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2015 - 10:51:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Mladějove", já zase nerozumím Vám, oba se tu zastáváme vozů WLAB (nedávno jakž takž opraveným), nad kterými "Úpa" láme hůl ..., Maďaři s nimi a starými lehátky (v ještě horším stavu, než u ČD) úspěšně odjezdili letní výkony do Bulharska, Chorvatska a Černé hory se všemi výhodami, co popisujete, navíc si cestující ráno mohli dát kafe ... ČD tyto trasy velmi omezily a nasadily zde vozy WLABmee (Bar a Split 2*týdně) - skvělé ... jde-li VN, což není vždy (zejména v kopcích to nějak lokomotivy nezvládají a strojvedoucí musí VN vypínat). Po vypnutí VN pak asi tušíte, co následuje - téměř nedýchatelno, nefunkční prostředky k ohřevu/vaření vody ... okenními klapkami pořádně nevyvětráte, v chodbě sice jak v peci, ale průvodčí bez elektřiny vodu neuvaří. Komická situace také nastává, když si rodina s dětmi koupí lůžka jen pro dospělé a pak zjistí, že se s dítětem na 60 cm širokém lůžku s kovovým rámem prostě nevyspí (WLAB i WLABmz mají více, než 80 cm) nebo když se třeba udělá záchodu, zvláště tomu se sprchou, šoufl (to klackem neprošťouchnete)...
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6514
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2015 - 11:06:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No. Takže z toho vyplývá logicky jedno : Nechat WLABy na ty Balkány, na letní výkony.
A třeba jako levnější možnost jeden dva vozy na těch pravidelných Košicích (Humenném), aby vozy jezdily, pár let to takto může fungovat.

Nějak mi připadá "zu viel" inkasovat ve starém WLABu za singla do Košic 1370 korun (bez jízdného).
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2015 - 11:18:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... pamatuji, že např. v Norsku počátkem devadesátých let dosluhovala stará lůžka bez obsluhy, mnohdy na dost kontroverzních trasách (Oslo - Goeteborg, 4 hodiny jízdy + odstavení s možností pobytu do rána, resp. zpět s nástupem od 22:00 a zařazením do vlaku někdy ve 3 hodiny, na WC ale musel cestující po příjezdu či před výjezdem na nádraží, popř. pánové - jako třeba tehdy můj místní a věci znalý spolucestující - do umývadla) za dobré ceny (tehdy asi 100 NOK, což byla zhruba evropská cena lehátka T6), ale nevím, zda by něco takového šlo dnes ...
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 12. září 2015 - 11:30:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... jinak, osobně bych v mezi sezóně WLABy klidně používal jako substituci chybějících lehátek, budou-li tři čtvrtě roku stát, budou možná v horším stavu, než kdyby jezdily (svého času substituovaly přes zimu lehátka na autovlaku)
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5050
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 13. září 2015 - 09:42:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jde-li VN, což není vždy (zejména v kopcích to nějak lokomotivy nezvládají a strojvedoucí musí VN vypínat).

Což je rpoblém maximálně ze Splitu nahoru do kopce. Elektrikám je to jedno. Bohužel je na Balkáně moře vypínaček, kdy se sice vypne VN asi na 10 vteřin, ale ten vůz pak nabíhá mnohdy i 10 minut. Sotva naskočí klima, vlak dojede k další vypínačce.

Nevím, proč se neudělají vozy zse spouštěcími okny v kupé s klimou. Kdo chce klimu, má zavřeno, kdo chce koukat z okna, klima se mu automaticky vypne (např. vzduchovká klapku v oddíle)

Rozčilovat se znamená ničit si nervy pro blbost druhých.
Hlavně se nepředposrat.
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1278
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 15. září 2015 - 13:17:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldstein: Oslovení soudruhu si strč do [zadnice]. Nevím, kde obhajuju WLAB822. Sice je WLABmee modernizací Bmee, ale i to Bmee bylo technicky mnohem dál než WLAB. Už samotný chod podvozku WLAB x Bmee je jako nebe a dudy. Špalíková vs kotoučová brzda, podvozky GP 200, pneumatické otevírání dveří...A ono Balkán se přecijen za posledních pár let změnil a už i Maďar ví, co je to žlutý kábl, Černohorci provozují vlastní klimatizované soupravy, Srbové se naučili doplňovat chladící médium do svých klimatizovaných vozů..Takže pár stahovaček je, ale furt je ta klima lepší než peklo, co bylo dřív.

Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 15. září 2015 - 16:09:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R_1463Úpa: "Nevím, kde obhajuju WLAB822" - já také ne; "Už samotný chod podvozku WLAB x Bmee je jako nebe a dudy" - jenomže vůz není jenom podvozek, že?; "pneumatické otevírání dveří" - jedna z nejčastějších příčin technické nezpůsobilosti WLABmee, "Takže pár stahovaček je" - třeba pětihodinová mezi Ogulinem a Splitem (kousek nefunkčního drátu je, pravda, ještě v Knině) a stačí 1-2 posily ze Zagrebu a už to diesl neutáhne ... takže inzerované doplnění chladícího média v Bělehradě je trochu mimo mísu! A mimochodem, souprava nočního vlaku Beograd - Bar by nejspíš u nás mohla jezdit snad jen z Prahy do Trutnova, doporučuji vyzkoušet (dosluhují zde vozy z dob J.B.Tita ve zjevně horším stavu, než naše či maďarské).
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5057
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 16. září 2015 - 16:56:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Maďar ví, co je to žlutý kábl

Maďar to možná ví, ale já ne.. Myslíš hadici napájecího potrubí?

Jde o to, že ve WLABu si otevřeš vokno a aspoň se neurgiluješ ve vlastí šťávě. Ve WLABmee žádný takový okno v oddíle není, co by se dalo nedestruktivně otevřít...

Rozčilovat se znamená ničit si nervy pro blbost druhých.
Hlavně se nepředposrat.
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1279
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 17. září 2015 - 07:12:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pes38: Přeně tak, často to bylo v létě peklo, když nás přes den odstavili v Pešti a nedali na VN,kdy pak nejela klimatizace. Jinak v oddílech pro cestující ma Temelín nouzové větračky, takže aspoň něco. Ono to moc neluftuje ani přes to Srbsko, i když jsou spouštěcí okna...Protože udělejte si luft ve 40 kmh...

Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
JLV_podzim
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.112.182.218
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2015 - 13:31:57    Odkaz na tento příspěvek  

Koho zajímá podzimní nabídka, tak: polévka zelná s dunajskou klobásou; makarony s kapary a parmazánem, Lučina obelená Eidam 30 s ostružinovou omáčkou a lískovými ořechy; ve WRmee/WRmz opékané brambory + věpřová kapsa; zvěřinový guláš (maso co šarže jiné - daněk, srna) se špekovým knedlíkem (nezle kombinovat s menu); bramborová taštička s borůvkovým dipem; zeleninový salát s citronovou majonezou.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 71481
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 17. září 2015 - 14:29:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po slabším (až slabém) létě by to mohla být opět pecka. [jidlo]

Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
JLV_podzim
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.112.182.218
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2015 - 14:49:42    Odkaz na tento příspěvek  

MZ: jo, včera jsme to na Chodovské ochutnávali a je se skutečně na co těšit [happy]
Dan38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 18. září 2015 - 14:20:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.3.142
Odesláno Pátek, 18. září 2015 - 16:07:11    Odkaz na tento příspěvek  

Dan38. Přímo napsat, že pro tuto pozici požadují pouze muže mi v dnešní zvrácené době přijde poměrně odvážné...
trpák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.197.118.74
Odesláno Pátek, 18. září 2015 - 16:10:54    Odkaz na tento příspěvek  

a věk 20-26 let je taky hodně za hranicí...
HeisyBordel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 8-2012
Odesláno Sobota, 19. září 2015 - 13:10:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R.Š.: Není to zas tak odvážné-mám za to, že zákoník práce nebo něco takového udává maximální váhu přemena, které může zaměstananec nést a tato maximální váha se liší podle pohlaví zaměstanance -kdyby tedy měl stevard nakládat minibar, je možné že to podle zákona může dělat pouze muž.
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 7-2007
Odesláno Neděle, 20. září 2015 - 09:11:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Kvalitní" agenturu si ČD zvolily, nabízí plat, přičemž za práci plat v žádném případě nebude, pouze mzda nebo odměna.
111
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.142.101.152
Odesláno Středa, 23. září 2015 - 20:41:35    Odkaz na tento příspěvek  

V Pondeli,jsem byl na jidle v Praze v tomto :
PatrikT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.227.197
Odesláno Středa, 23. září 2015 - 21:00:31    Odkaz na tento příspěvek  

111, jak se tam dá dostat?
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9155
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 23. září 2015 - 22:45:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jéé to je paráda .. také bych rád věděl kde to je ...

Tady jedna vzpomínka )))

jsmb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.144.106.218
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 09:03:55    Odkaz na tento příspěvek  

111
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.142.101.152
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 10:36:14    Odkaz na tento příspěvek  

Ano presne,jak napsal kolega prede mnou.Normalne verejne pristupne i kdyz v arealu firmy.Za Cernym mostem,ulice Bystra vlevo z ulice Nachodske,hned vlevo za zel.prejezdem.Preji dobrou chut,prijemna nostalgie !!!
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.165.138
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 10:38:42    Odkaz na tento příspěvek  

Ano. Je to tam. Z Černého Mostu dvě zastávky autobusy např. 221, 273, 303,304,344, 353 zastávka Vojická.