K-report
 

Archiv diskuse Pražské autobusy do 26. 08. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Autobusy a trolejbusy » Pražské autobusy » Archiv diskuse Pražské autobusy do 26. 08. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1417
Registrován: 12-2003

Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 16:53:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nereg.pozorovatel: Umíš číst? Já sem mluvil ve smyslu dotací o jídle, tudíž o dotacích pro zemědělce. Jak může být řeč o dumpingové ceně? Když někdo dostane větší dotace (jiný stát má rozdílnou DPH, daně atd.) prodá výrobek u nás, levněji. Vydělá a jeho prodejní cena je nižší než naše výrobní.

(Příspěvek byl editován uživatelem 1099.)
nereg.pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.24.142
Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 18:05:22    Odkaz na tento příspěvek  

Tak už tady papání neřeš (to si dej doma k plné spokojenosti, třeba z PL se stejným obsahem tuku), a řeš v P.A. pokud možno P.A., tj. to, co tady řešíme my. Já to uvedl pouze jako příměr a ne s cílem tady řešit nějaké dotace zemědělců, to je dost nad rámec. Můžeš třeba zdůvodnit výkřiky o "blití" ze SORky, tak nám "laikům" můžeš třeba osvětlit, třeba nás přesvědčíš a bude se nám chtít také zvracet [happy] (nejen z PL potravin [rofl])
Pershink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1092
Registrován: 1-2007
Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 18:44:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady už jen kindermafiánský výkřik o tom, že v té hezké Karosce sice drží rám vleku jen na dobré slovo, ale SORka toho určo vydrží méně [crazy]

Na SORkách je dobrá třeba spotřeba, která se blíží karosám a výrobce aspoň předstírá snahu řešit problémy. Řešit naproti tomu něco s poláky je očistec
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1418
Registrován: 12-2003

Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 18:52:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nereg.pozorovatel: Já sem s tím nezačal.
Jinak nevím co tím rýpáním sleduješ. Na obale másla nic jiného než obsah tuku neuvidíš. Tudíž žádné jiné složení neporovnáš. Nemůžu za to že trpíš hysterií, že co to je z PL je nekvalitní. Já si to nenesu z dob minulých, vlastně ani nemůžu.
Jinak k druhé části: http://www.csadplzen.cz/foto/v_sor18nb_2e17652_01.jpg
Jinak asi takhle co do provedení interiéru, tak bych to přirovnal k prvním Conectům. Např. velice "šikovné" uchycení dveří a tyčí. Kde všude trčí krásné šrouby, občas s krytkou. A vůbec celkově hodně praktické. Všude samý zub, schod, nic není rovně. Zástěny u dveří jak v Karosách v 90. letech. Sorry, ale tohle se jentak nevidí. Takže jaký si asi mám udělat obrázek? Svítí z toho lacinost bez nápadu a když se podívám na prezentaci na webu? Současný NB tedy vypadá daleko lépe. Na své lince moc často ty nejstarší naštěstí nepotkám a ty novější relativně v pohodě. Ale rozhodně bych dal přednost jiným výrobcům.
Kuba_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3750
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 19:11:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No nabízí se otázka, proč německé výrobky (např. potraviny, autobusy) mají podobnou cenu nebo ne o tolik vyšší cenu než české výrobky, přitom platy v DE jsou vyšší než v ČR. Třeba zrovna v případě Mercedesu a jeho Citar, které jsou navíc kvalitnější než SORky a Citelisy.

nereg.pozorovatel: vnějším designem SORky nejsou špatné, ale platí přísloví "Navrch huj, vevnitř fuj". Pořád tady řešíš daně apod. Místo, aby stát (v tomto případě politici) hospodařil co nejefektivněji, tak o to snaha moc není a když mu schází peníze, tak radši zvýší daně (nebo vymyslí novou daň z XY) a vezme si peníze od občanů. Pořád tady narážíš na (ne)kvalitu PL potravin a podle toho hodnotíš jiná odvětví ale jak by se Ti líbilo, kdyby se takhle na nás dívaly okolní státy? "České potraviny jsou levnej chemickej humus, tak přece nebudem kupovat Crosswaye nebo trolejbusy z ČR, to budou asi taky šunty".

:: Můj web o hradeckých trolejbusech :: Můj YouTube kanál o dopravě ::
Kejvačka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1319
Registrován: 10-2004

Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 20:42:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K této diskuzi, která stejně nic neovlivní, dodávám, že jako řidič i cestující mám ze současných vozů nejlepší zkušenosti se značkami Solaris a Mercedes-Benz a v provozu jsou tyto vozy velmi spolehlivé a oblíbené. IVECO a SOR jsou daleko za nimi, v tomto pořadí.
Historicky mám samozřejmě nejradši Karosy 700, ale obnovit jejich výrobu a nahradit jimi všechny ostatní vozy bohužel není reálné[lol]

Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2322
Registrován: 3-2004

Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 20:49:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Citybusu v Chotkově upadlo kolo.

Slovan!
nereg.pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.24.142
Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 23:37:00    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud by to byla pravda, že ty CZ potraviny byly závadné (a nejen ony), pak samozřejmě budu chápat to, že se budou dívat nedůvěřivě a s "odporem" na vše, co je produkováno v té zemi, to by přece bylo logické, ne?
Designově vypadá SORka pěkně (zvenčí, souhlas), ale já myslím, že i zevnitř není až tak fuj. Pokud jde o spotřebu PHM, není o čem diskutovat, je zcela prokazatelně nižší, ale to i u TB a el.energie. Však zrovna v Hradci se říkávalo, že kloubák má nižší spotřebu, než sólo 21Tr. Takže to už bychom měli pěkný vnější vzhled, nižší pořizovací náklady, nižší spotřeba energie/PHM takže v čem je tedy SOR tak špatný? A ještě ta komunikace se zákazníky, na to jsem zapomněl (už je to tady zmíněné). Už před lety se říkalo, že není problém ze SORu dojet i na SK a řešit ....
Kuba_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3751
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 00:37:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U PL soli šlo myslím o to, že nějaká skupina přeprodávala posypovou sůl jako sůl k jídlu, takže je to podobný jako v ČR s alkoholem - metanolem. Jinak tady je víc závadných potravin českých než polských. Ale jde hlavně o kvalitu potravin v ČR ač splňují dnešní normy. To záleží jak se na to člověk dívá, někdo to může brát tak, že ne ve všech odvětvích jsou výrobky dané země zákonitě špatné (zvlášť po zkušenostech) a že v něčem můžou vynikat. Solaris kupují ve větším i Němci a jezdí i třeba v Dubaji (narozdíl od SORu), proč asi. Spotřeba 31Tr vs 21Tr: to se sice HK říkalo, ale loni jsem taky slyšel, že spotřeba 31Tr šla o dost nahoru. V čem je SOR špatný? Jízdní (ne)komfort, na některých místech málo místa, úzká ulička, zpracování interiéru (levné plasty), celkově jak ten interiér působí, ale to bych se už opakoval.

:: Můj web o hradeckých trolejbusech :: Můj YouTube kanál o dopravě ::
nereg.pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.24.142
Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 08:34:13    Odkaz na tento příspěvek  

No, tvrzení, že je jízdní nekomfort je hrozně vágní, já se tam cítím dobře a cítím se komfortně [happy]. Takže to se budeme točit pořád dokola. "Levné plasty" tam třeba být mohou, to nejsem schopen posoudit kolik kdo za jaký plast zaplatil, ale to mi upřímně řečeno vůbec nevadí, nemusím jezdit v autě, když se mi líbí zvenčí a pokud se já cítím vevnitř ok za milion. Co se týká té spotřeby, no nevím no, ale co může způsobit, že se spotřeba výrazně (sama) zvýší? To přece logicky nedává smysl, ne?
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4914
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 09:32:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, spíš, než spotřeba šla nahoru, tak někdo se naučil řádně odečítat z "měřáků"

Jak může mít trolejbus, který má větší výkon, více kravin menší spotřebu?
Jedno je, že (nyní beru data z 26Tr). Trakční spotřeba je po odečtení rekuperace nějakých 0,7kW/h na km. 21Tr uvádí spotřebu kolem 1,2-1,5kW/h. Skoro dvojnásobek, že. Jenže 21Tr nerozlišuje na co ten proud bude použit, ta počítá to, co projde přes sběrače a ano, nerekuperuje.
Pokud vezmu stejný údaj u 26Tr, tak se dostávám na cca 2kW/h/km. Účinná rekuperace mně to sníží na těch 1,7kW/h.
A aby to dobře a dlouho rekuperovalo, je dobré jezdit kolem 40-50km/h. Takže, kdo se plazí, moc nešetří.

Z pohledu vyjímečného návštěvníka- SOR má vzadu úžasnou prolézačku a nechápu, proč ji ve verzi TB nezrušili... Jediný Solaris upravuje karoserii...
Solaris nemá tak strašnou prolézačku. Hodně dobrý interiér mají vozy Ikarus 412. Z pohledu pracoviště řidiče je Solaris o dost lepší jak Citelis (SOR neznám).
Ale největší počet np sedadel, resp. bez podesty má Tedom, když už tedy podobná debata probíhá.

A ano, dostat z Poláků správný díl je na dlouho, ale nakonec pošlou, narozdíl od konkurečního podniku, který moc s oblibou nekomunikuje.

(Příspěvek byl editován uživatelem 9 tr.)

Makrelu neumeješ.
Jva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3605
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 10:23:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže pro tohle VŘ už se bude potřeba bavit o New Urbinu, které v počtu sedaček bez podest i ten Tedom překonává (a zachovává naprosto bezkonkurenční šířku uličky).

Cynik - tak říká optimista realistovi...
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11057
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 11:32:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U SORu mě strašně mrzí, že od roku 2006 to začali sekat jak Baťa cvičky a technická úroveň šla strašně moc dolů, fíčurky a serepetičky sice vypadají hezky, ale k čemu jsou, když se neustále serou... A když se k tomu přidají experti z dýpý, je jasný, že autobusy jsou tak funkční, jak málo se do nich kdo vrtá, samozřejmě čím starší, tím lepší. Už třeba z pohledu programování převodovek, kdy dřív rozjezd v rozsahu 0-20 km/h probíhal svižně a plynule (motor se nechal vytočit a převodovka to chápala, jenže žralo to o 2-3 l/100km víc), kdežto teď nic, pak kopanec a pak zátah tlačící do sedaček... Ale skutečně pěkně fungující kus je velmi výjimečný, všichni měli miliony různě validních připomínek, které ovšem nikdo nebyl schopen roztřídit na průsery/zlepšováky/pitomosti, takže se funkčnost vozů málokdy měnila k lepšímu.

U NB18 Euro 6 mě překvapila tuhá přední náprava (v uličce je samozřejmě hrb, aby se pod vůz vešla), obzvlášť v době, kdy už všichni používají výhradně nezávislé zavěšení...

V případě M-B je nutné se bavit o Conectu LF, nové Citaro z určitých pohledů nepřipadá do úvahy. (Cituji: "Když socky z dýpý chtěj socku, tak se jim nebudeme snažit podbízet s čímkoli jiným.")

DIE VERGELTUNGSAFFE!
Nur selten kommt was besseres nach. (Franz Josef Karl von Österreich)
Kuba_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3752
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 11:55:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nereg.pozorovatel: Jo to asi budeme. Něco můžou být detaily, které ale celkový dojem dost vylepší. Stejně jako někteří lidé nevidí rozdíl mezi botama z tržnice a značkovými za 2 tisíce a budou tvrdit, že ty z tržnice jsou super. Akorát u těch autobusů není ten rozdíl v ceně tak veliký. Interiér prolézačka, zvlášť vzadu, jsem zvyklý, že 30Tr/31Tr mají vzadu za čtyřkou ty dvě sedadla dost vysoko (i cestující si stěžují), ale v NB12/NB18 jsou umístěné ještě výš, že vyšší lidé tam mají hlavu až u stropního obložení, když si tam sednou. U sedadel u dveří (čili v podstatě všechny na pravé straně kromě těch zády k oknu) je dole málo místa pro nohy (chodidla).

A co se týče provozních nákladů, u SORek NB logicky nejdou prohazovat pneumatiky mezi předními a zadními koly, čímž v nejmenovaném DP šetřili peníze. Při dodání nových vozů, které měly nové pneu a část z nich vyměnili za starší a ty nové dali na jiný bus nebo uschovali na později. Tímto způsobem prý několik let (za tu dobu co se to praktikuje) nemuseli kupovat nové pneu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Kuba J.)

:: Můj web o hradeckých trolejbusech :: Můj YouTube kanál o dopravě ::
nereg.pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.24.142
Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 12:16:30    Odkaz na tento příspěvek  

[crazy]
Nešla náhodou ta úroveň NAHORU? První série SORek NB18 byla opravdu špatná, zejména po konstrukční stránce a pevnosti. Detto to, co bylo kolem roku 1980-1 na 14Tr0. Kastle byla moc "měkká", na 14kách moc skel, takže se to "bortilo". No a právě na těch prvních sériích se to vychytalo, různé bezpečností prvky na základě připomínek i od řidičů a dnešní "cvičky" jsou celkem fajn a ostatní DP to mají již vychytané a lepší, než to bylo.
Neříkám, že je to příklad srovnatelný s busy, ale ty povídačky z reklamy "nejsem tak bohatá, abych si mohla kupovat levné věci" jsou možná někdy pravda, ale mnohdy ne. Samozřejmě nějaké šunty nepodporuji, ale mám zkušenost (ne z ČR) že byť jsem si koupil kecky (dnes se tomu říká tuším Kchoooonvers; za mého dětství ZŠ to byly prostě prach sprosté laciné kecky, za které jsem se styděl, dnes mají kolečko s nápisem) za 2E, akorát nemají to kolečko, ale vzhledově jsou prostě stejné, dokonce i různě barevné. Vydržely 2 roky. Takže ono to určitě neplatí vždy, minimálně v podmínkách mimo ČR. V ČR někdy ano, někdy ne a zatím jsou SORky natolik "mladé", že se to nedá sumárně zhodnotit. Ikdyž už tuším 6. nebo 7. rok nám i ta vadná série jezdí.
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5392
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 14:32:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1099: Hele kousavko, ty tu prvohlavně nešťourej do mě, a druhohlavně si po sobě přečti celý příspěvek, na který jsem reagoval.

Jen pro příklad Máslo z Madety za 45 z CZ a Meggle z DE za 30 při stejném množství tuku? Byť v akci vezmu to z Německa a je mi to srdečně jedno :-)

Tím jsem myslel to víc Nike, hlavně, že je to Německé. Onehdá tu byly podobné skupinky, které zase uprdávaly nadšením ze všeho z USA. Naštěstí se to netýkalo autobusů.

Proč bych měl kupovat nějaké německé máslo, když české mlékárny ho umí taky skvěle. Jen si vybrat, a slepě se nehnat za značkama. Když bude něco ve srovnatelné kvalitě s B732, rád to budu obdivovat.

Rebel Yell
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5393
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 14:40:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K těm SORkám (pro praktiky, šotouši nereagovat), jsem si všiml, že už se jim začínají "trhat" podhledy. Včera jsem jeden takový viděl taky, a byl jsem velmi udivený, jakým způsobem jsou uchyceny nahoře. Dole jsou sice masivní šrouby, ale nahoře jen otvory velmi malého průměru a k tomu ještě necelý centimetr od kraje materiálu. Patrně se to tak "vytrhává" klepáním.

Tuhá náprava na Euro 6 mě taky překvapila. Ví někdo, proč tato změna k horšímu? Dostal snad SOR tyto nápravy v akci levněji?

Rebel Yell
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1419
Registrován: 12-2003

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 14:59:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ml636: No jestli tady někdo neumí číst, tak seš to ty. Já sem napsal, že je mi úplně jedno ze který je to země. Pokud je to kvalitativně stejné či lepší a levnější než z CZ, tak si to český prostě nekoupím a hotovo. A je mi jedno jestli to bylo vyrobený v Německu nebo v Polsku či jinde. Země původu ani značka u mě nehraje žádnou roli. Ale rozhodně nevyhledávám s*ajdy tohoto typu http://www.akcniceny.cz/detail/tocenak-100g-1853099/ Tohle bych nedal ani psovi.
nereg.pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.24.142
Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 15:35:30    Odkaz na tento příspěvek  

.... a tady prostě je a bude čím dál větší problém .... Je mi jedno, kde to bylo vyrobené .... no nic no [crazy].
To by vlastenci a obroditelé zaplakali.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4915
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 16:56:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen poznámka ke 14 Tr. Problém nebyl velikost a počet oken, nýbrž nevhodně vyztužená karoserie, což se později upravilo a problém vyřešilo. Daná místa nejsou vidět z pohledu cestujícího.

Makrelu neumeješ.
Kejvačka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1320
Registrován: 10-2004

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 17:36:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tož dneska jezdil Stenbus 165/11 (dopolední pořadí, něco jako delší vyjížďák), Štěpánek 165/3 odpolední, Uher 333/3 ranní a 313/1 odpolední; v sobotu snad všechno Arriva a v neděli Štěpánek 165/2, 240/42 a 326/31, všechno odpolední - a DP Praha 383/41 ranní a 380/33 ranní, mají to jezdit NB 12[wink]

Karosa řady 700 - nejlepší autobus
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4889
Registrován: 4-2005

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 18:44:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kejvačka: Mohl by si napsat přestný důvod těchto záskoků a možný nástin jeho řešení firmou ?? Nebylo by nakonec lepší nejen pro dotčenou firmu některé linky prostě přenechat schopnějším...? [uhoh] imho zrovna na 383 a 380 je NB 12 DPP opravdu "ideální" vozidlo.. Příště si takový záskok můžou domluvit rovnou třeba na Budějovice - hlavně že to pojede.. [cunik]

(Příspěvek byl editován uživatelem 6120.)

Stop šotokindermafii!!!

Podporujeme: napionieri.sk
nereg.pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.24.142
Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 19:07:02    Odkaz na tento příspěvek  

Ale to právě s tím souvisí. Tím, že nebyla dostatečně vyztužená a bylo hodně oken, proto to způsobilo problém.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11058
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 19:07:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nereg.pozorovatel @12:16 - z hlediska tuhosti kastle byly první NB mizerné, ale jezdily opravdu levně, protože byly o tunu a čtvrt, resp. o dvě tuny u kloubáku, lehčí, než pozdější kusy.*) Ale jezdily jak čert, což se o vozech koupených od roku 2012 říct rozhodně nedá, tam se spotřeba snižovala škrcením převodovky - logicky došlo k tomu, že požadavky na vysokou jízdní dynamiku a nízkou spotřebu nejsou sladitelné, a výsledkem byl samozřejmě paskvil, že ty vozy nejedou, žerou a podtáčením se kurví motory (a že cursor v kloubácích je k podtáčení víc odolný, než tector v krátkých).

*) Viděl jsem zajímavou simulaci od nejmenovaného západního výrobce, který produkt firmy SOR, resp. jeho skelet, podrobil v počítači dynamickému namáhání, kterému podroboval své skelety. Bylo poučné, jak a co tak málo jakostního materiálu dokázalo snést v novém stavu, ale při zanesení strukturálních změn vlivem degenerace materiálu stářím už to tak veselé nebylo.

DIE VERGELTUNGSAFFE!
Nur selten kommt was besseres nach. (Franz Josef Karl von Österreich)
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1420
Registrován: 12-2003

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 19:29:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nereg.pozorovatel: Odkud daný produkt skutečně je poznáš 100% pouze u masa a mléčných výrobků, u nichž díky povinnému kódu i konkrétní mlékárnu. Ale odkud je to mléko stejně nepoznáš. U ostatního můžeš mít na obale cokoliv, protože stačí aby to bylo u nás zabalený a už tam máš CZ :-) Takže je to úsměvná debata o ničem :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem 1099.)
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4916
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 20:14:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Byla dostatečně vyztužená, jen na blbých místech. Jednalo se víceméně o 20cm vysoké sloupky. Po jejich posunutí se začala karoserie chovat jinak a vše bylo vyřešeno. Protože, když se podíváš, jak např. vypadá prostor, kde bylo prosklení nad dveřmi, tak to bylo tuhé dost.

Makrelu neumeješ.
Pershink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1093
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 21:07:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

6120:

Důvod bude celkem na snadě - nejsou stroje. Pokud náhodou jsou, nejsou lidi (ISO9001 [ok] měla potíže s řidiči i v dobách největší recese)

Petr_k:

Není oním nejmenovaným západním výrobcem onen, co si myslel, že má VŘ na 620 kousků v kapse a tak postavil u garáže 7 [new] servisní středisko? Ať jsou ty NBčka jakákoliv, IMO zahořklá konkurence nebude o moc lepší zdroj než Blesk/tn.cz .....
Mr_proper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1453
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 22:46:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

První SORky jsou docela problém a myslím si, že to, co výrobce na tom vydělal, už zase naházel do jejich oprav a prostojů. Konstrukční úpravy se na tom dělají dodnes a navíc se objevil problém s podlahou a následnou hnilobou. Přečtěte si ty požadavky VŘ na nové vozy. Ve spoustě bodů vidím zkušenost s autobusy SOR (konstrukční vady, korozní ochrana, dělený nárazníky, zakrytí mechanismu dveří, stárnutí interiéru a mnoho dalších).

Takový ty dohady o českých a zahraničních výrobcích jsou docela směšný. SOR v česku vymyslí a povaří kastli a koupí do toho cizí motor (Iveco), cizí převodovku (ZF), cizí nápravu (ZF), cizí vybavení multiplex elektroinstalace (VDO-Continental, Wabco, BOSCH), cizí komponenty vzduchařiny (Knorr, Wabco) atd. Je tenhle slepenec z dílů nadnárodních společností pořád dost český výrobek ?

(Příspěvek byl editován uživatelem mr proper.)

www.doz.estranky.cz - opravy pražských autobusů
PepaJahoda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 396
Registrován: 11-2012
Odesláno Sobota, 22. srpna 2015 - 02:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všem obdivovatelům polských beden doporučuji posadit se za volant a odřídit si s nimi pár služeb. A nejlépe v Praze s těmi prcky a i v jiném městě s klasikama 12 metrů. Mám zkušenosti [ko]. Zlatá Sorka všech podob. A na tom nezmění nic ani kdyby solaris vypadal stokrát lépe než Sorka. Jenže to šotouše nezajímá. Hlavně že je to pěkný. I Tedom bych radši...
Tučňák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1268
Registrován: 6-2013

Odesláno Sobota, 22. srpna 2015 - 07:16:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

6120: Do Budějovic pojede Tourismo. [jidlo][proud]

ČSAD Benešov: BNA 39-91, BNA 74-10, BNB 07-09 Milan Bado: 1001, 1002 ČSAD Polkost: 1613, 1617, 1640, 1626
DP Praha: 5835, 5952, 7083, 6776


666
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1560
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 22. srpna 2015 - 12:36:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Pepa - vlastní zkušenost se Solárky nemám, ale kolegové z Brna, kteří mají naopak jen klouby, si je nemohou vynachválit a řadí je ke špičce hned vedle Croswayů. Jejich nové SOR, pravda CNG, řadí k nejhoršíhu.
Také těmi vozy dost začínají obnovovat vozový park v německých DP.
Zkrátka jak se říká, co člověk, to jiný názor.
Irizar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 600
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 22. srpna 2015 - 12:53:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

CNG nie je vyhra u ziadnej znacky. Pred par dnami som si odjazdil smenu zo zbrusu novym klbovym Manom s CNG pohonom, vlhkym snom vsetkych sotousov, a vystupil som z toho nadavajuc ako namornik. Par tyzdnov dozadu sa tu riesila cca dvojsekundova prodleva medzi stlacenim plynu a uvedenim vozidla do pohybu u SORov na plyn; no, tak MANy to robia tiez.

ondrejsokol.rajce.net
Kuba_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3753
Registrován: 8-2005

Odesláno Sobota, 22. srpna 2015 - 15:31:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PepaJahoda: nevím jak pro řidiče, ale pro cestující jsou lepší Solarisy než SORky (NB/TNB a EBN) a často je mezi nimi interiér SORek terčem kritiky.

:: Můj web o hradeckých trolejbusech :: Můj YouTube kanál o dopravě ::
PepaJahoda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 398
Registrován: 11-2012
Odesláno Neděle, 23. srpna 2015 - 01:20:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano ano vše je jen subjektivní pohled každého. Někdo to bere jako řidič, jiný jen jako cestující, jiný zase jako technik atd. a každý ještě navíc má jiné pocity. Takže se dá vlastně říct, že všechno je špatné i dobré [biggrin]

Mě na polských bednách vadí hlavně ty brzy. Ať se snažíte jak chcete, stejně se nedá zastavit tak, aby si lidi nemysleli, že "řidič neumí brzdit". A pak taky jak je to tvrdý. Obě věci má Sorka v pohodě, je měká a brzdí. Ta je i mnohem lépe dílensky zpracovaná (nemluvím teď o projektu jak co vymyšleno, tam bych našel nedostatků hodně, ale prostě kvalitu výroby) než ti poláci. A jak poláci tak Sorka si mohou podat ruce v tom že nejedou, myslím SD. Kloubáci Sorky jsou dobrý, tím jak mají silnější motor je to hodně znát. To budou mít i klouboví poláci.
Jako cestujícímu mi vadí na polácích ty tvrdý sesle, ale to je problém DP co si poručí a pak klima, když je zapnutá mám sucho v krku a je mi zima. Na Sorkách mi jako kaštanovi vadí asi jenom to že mají málo NPA míst (ne že bych to potřeboval, ale když už mám říct co mi vadí) a nízký strop u té zadní dvojky, což má vlastně i solaris. Jinak jsou v pohodě. Naopak oceňuju dveře navíc. Na běžných městských linkách je to super, mnohem lépe se v narvaném buse člověk dostane ven a je to i rychlejší pro řidiče.
Ale mohl by vyhrát třeba Méďa nebo Scania to jo [jidlo]
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5394
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 23. srpna 2015 - 10:15:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně ať nevyhraje něco, co klimatizuje jako debil a z každého cestování sockou v Praze, si přivezu angínu. Maximálně X°C(venk) - 5°C(vnitřní), jinak je to na uřezání řemenů kompresoru.
Jsem zvědavý, kdo to bude pravidelně seřizovat a čistit, až tam pár lidí pochcípe na Legionellu a jiné sajrajty, pro které je klimatizace úrodnou zahradou Čech, tak to možná zdejší klimacvoci pochopí. Stejně jako mě udivují prasata, používající vzduchový vysoušeč rukou na veřejných WC a nedojde jim, že ty statisíce bakterií si rázem rozfukují do nosu. Jak logické...

http://legionella.cz/clanky/neprehanejte-to-s-klimatizacemi/
http://www.novinky.cz/domaci/343211-cesi-to-prehaneji-s-klimatiza ci-pribyva-nemocnych.html
http://tn.nova.cz/clanek/muz-z-budejovic-se-nakazil-smrtici-nemoc i-z-klimatizace-v-aute.html

Rebel Yell
alb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 79.235.171.247
Odesláno Neděle, 23. srpna 2015 - 14:27:58    Odkaz na tento příspěvek  

Co tu mají stále někteří s tou klimou?:-) Už přes 2 roky řídím Citara, která jsou plně klimatizovaná a nikdo si nestěžuje. Řidiči jsou spokojeni, cestujici rovněž... Teplota je pevně nastavena na 22C a řidič se o nic nestará. V zimě si to samo topi topnicema (žádné uřvané, chrastící větráky). V létě chladí stropní větráky a až když nestíhají, tak se spína klimatizace.
Já bych Praze přál taky taková Citara nebo MANy. Ikdyz MAN mi přijde na Prahu moc tvrdej. Hlavně už žádné parodie na autobusy jako SOR, Solaris atp.
Náhradník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1125
Registrován: 4-2011

Odesláno Neděle, 23. srpna 2015 - 16:15:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

alb:: A co máte proti Solarisům?

Náhradníci - Lidé žijí své životy vzdáleně z pohodlí svých vlastních domovů přes robotické náhradníky ...
Vareckaj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 688
Registrován: 3-2009

Odesláno Neděle, 23. srpna 2015 - 18:11:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3540 na 308, 310 a 380


3541 na 383


Jaroslav Štěpánek
Kejvačka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1325
Registrován: 10-2004

Odesláno Neděle, 23. srpna 2015 - 20:41:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

[ok] (Ale bez čitelných panelů se stejně nepozná, že nejde o linky DPP...)
Ještě se poptává foto dvoudvéřového Krosveje LE s šoférskou výpomocí z Moravy na 165[wink]

Karosa řady 700 - nejlepší autobus
tram-bus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 2-2015

Odesláno Neděle, 23. srpna 2015 - 21:20:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Budou někde i v příštím týdnu náhrady za Arrivu?

Denně aktualizované stránky o dění ve veřejné dopravě v Praze a ve středních Čechách.
TRAM-BUS.CZ
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11059
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 23. srpna 2015 - 21:29:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hostivařský model 3540 s panem 5735 v Jinočanech a jiných opačných koncích PID fakt nemá chybu. (Mít 352, tak se nechám vystřídat a píšu služebko na nový kafomat na výpravně, poněvadž to je teda matroš.) [lol][biggrin][wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)

DIE VERGELTUNGSAFFE!
Nur selten kommt was besseres nach. (Franz Josef Karl von Österreich)
Vareckaj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 689
Registrován: 3-2009

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 12:40:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen teda bohužel, že 310 nebyla s konečnou Nučice, Prokopská náves, ale rovnou Zličín (kam jela až pak jako 308)... Asi špatně nahráno?
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11060
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 13:52:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mám takový pocit, že zastávky, kam DPP nezajíždí, panely v databázi nemají.

DIE VERGELTUNGSAFFE!
Nur selten kommt was besseres nach. (Franz Josef Karl von Österreich)
Jirka_E
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 6-2015
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 14:05:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: Do Chocerad také DPP nezajíždějí a vypadá to, že ta 383 na panelech Chocerady má.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3696
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 16:26:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PepaJahoda: Brzdy a miniSolaris: na tohle sem se ptal na AutoTecu a odpověď zněla že DP objednal meziměstskou verzi tak ať se nedivím.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3697
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 17:24:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tuší prosím někdo co brání lince 100 jezdit po novém sjezdu z Rozvadovské spojky a vyhnout se tak 2 semaforům u obchodních center?
Alois
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 9-2010
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 17:59:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předpokládám, že licence.
Kejvačka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1326
Registrován: 10-2004

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 18:37:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tram-bus: 165/11 by měl jezdit Stenbus po celý týden (dnes i minulou středu, čtvrtek a pátek B 951E 1792) a dnes jezdí i 313/4 - Krosvej 1773.

Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Jahu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 556
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 20:49:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předpokládám, že licence.
Problém s licencí by snad nastal pouze v případě, že by tím došlo k neobsloužení nějaké zastávky, což není tento případ. Spíš bych hledal důvod v nějakém objednaném/naplánovaném počtu vozokm na lince.
336 jezdí už po novém sjezdu, nebo ještě postaru? (Od konce června jsem s ní ještě nejel.)
5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1331
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 21:03:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: Hostivařský model 3540 s panem 5735 v Jinočanech a jiných opačných koncích PID fakt nemá chybu. (Mít 352, tak se nechám vystřídat a píšu služebko na nový kafomat na výpravně, poněvadž to je teda matroš.)

Co Tě na tom překvapuje? Pan 5735 byl s busem DPP i mnohem dál na západ než jsou Jinočany či Beroun.

Vareckaj: Jen teda bohužel, že 310 nebyla s konečnou Nučice, Prokopská náves, ale rovnou Zličín (kam jela až pak jako 308)... Asi špatně nahráno?

Konečná "Nučice, Prokopská náves" byla označena náhradním způsobem (aby šotouši neměli na fotce jen rozsypaný čaj).
Měl jsi přijít na 380 - zastávka "Beroun, aut.st." na panelu byla.

Petr_k: mám takový pocit, že zastávky, kam DPP nezajíždí, panely v databázi nemají.

Bohužel všechny zastávky se do panelů nevejdou. Ale některé tam jsou (viz výše).
Viribus Unitis
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.107.150
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 21:06:35    Odkaz na tento příspěvek  

Jahu:
[nene] Dopravce by fakt trasu musel mít v licenci. Což by neměl být problém, když schvalování provádí stejný úřad, co je objednatelem (samo bez výběrového řízení, že[biggrin]). Ale platí nádražácký §1: nikdy se to nedělalo.[kladivo]
F. Lorenc
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.243.97.150
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 21:16:53    Odkaz na tento příspěvek  

Jahu: Kdepak, licence vždy přesně určuje trasu, kterou se jezdí. Odchýlit se od ní je možné jedině v případě, že je zcela neprůjezdná. Ani v situaci, kdy licencovaná trasa je totálně zacpaná a existuje možnost to někudy objet bez vynechání zastávek, není možné takový operativní odklon provést. Své o tom vědí dispečeři, kteří jednou takový odklon na nejmenované 300vce udělali a "odměnou" za to jim bylo, že magistrátní úředník vyhrožoval dopravci odebráním licence... Na linkách, kde k zácpám dochází pravidelně (240, 250), se to asi řeší tím, že už v licenci jsou obě varianty trasy uvedeny.
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11478
Registrován: 10-2004

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 22:20:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cca před hodinou jsem viděl na AE (směr letiště) Crossway LE. Pokud to není nic mimořádného, tak sorry za spam. [wink]
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11063
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 23:39:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už delší dobu běžný jev. O víkendu tam jezdí oba (řepské).

DIE VERGELTUNGSAFFE!
Nur selten kommt was besseres nach. (Franz Josef Karl von Österreich)
PepaJahoda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 399
Registrován: 11-2012
Odesláno Úterý, 25. srpna 2015 - 00:27:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko: zajímavá informace s těmi Solarisy a meziměstskou verzí, to jsem nevěděl, děkuji.

Ano, licence přesně určuje trasu. Některé kraje jsou benevolentní, ale pražský odbor dopravy je striktní a vyžaduje se jí držet v každém případě.

Tak máme na Klíčově 6677 [coze]
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 616
Registrován: 6-2014
Odesláno Úterý, 25. srpna 2015 - 22:56:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Crosswaye jsem potkal dvakrát na lince 183. Jednou to bylo v tom období veder a klimatizace byla hodně příjemný bonus. Hlavně tím byly popřeny takovéty názory, že v MHD se nedá prostor vychladit kvůli častému otevírání dveří. Seděl jsem vedle nich a vše bylo OK.

Na lince 165 teď viděn 2x vysokopodlažní autobus s CR Europark, omlouvám se, že nevím číslo.
to nesni
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.24.91.103
Odesláno Středa, 26. srpna 2015 - 00:04:21    Odkaz na tento příspěvek  

Viz Kejvacka 1326, ten Europark byla Karosa 1751 od Spojbusu zapujcena i s ridicem, dopravce ted svoje vypraveni nezvlada, tak si pujcuje, kde se da, od Uhra, Stepanka, Jiraska i DPP.
fma_0526
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2756
Registrován: 11-2004
Odesláno Středa, 26. srpna 2015 - 00:21:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karosa 1751 od Spojbusu

To si Arriva půjčuje sama od sebe a neví o tom? [biggrin]

Nejhorší pomluva?! Napsat pravdu ...
Tučňák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1269
Registrován: 6-2013

Odesláno Středa, 26. srpna 2015 - 07:06:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdepak 1751 Spojbusu [nene], ta Karosa má číslo 1792 a patří firmě Stanislav Jirásek - Stenbus. [wink]
Po dlouhé době opět Europark na Hájích. [fotic]

(Příspěvek byl editován uživatelem Tučňák.)

ČSAD Benešov: BNA 39-91, BNA 74-10, BNB 07-09 Milan Bado: 1001, 1002 ČSAD Polkost: 1613, 1617, 1640, 1626
DP Praha: 5835, 5952, 7083, 6776


Jahu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 557
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 26. srpna 2015 - 08:35:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám takový pocit, že 1792 s polepem Europark teď jezdí všude možně (několikrát potkána i na 269), jenom ne na 263, kvůli které má ten polep.