K-report
 

Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 24. 09. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Pardubicích » Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 24. 09. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4911
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 19. srpna 2015 - 12:00:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

HQ: ještě bych doplnil.
To je jednoduché. Nabízím trolejbus za 10 mil., ale abych zakázku vyhrál, no tak ho dám za 9. To, že cena převyšuje reálnou tak o cca 2-3 mil. je vedlejší. nehledě na to, že jak je něco placeno z fondů EU, tak se cena ještě mírně navyšuje, z našeho to přece nejde, resp. DP to neplatí...

Ares: Jak to, sám HQ tu uvedl, že sólo stojí od nich 20 mega. Tak si to převeď na Franky a kupní sílu Švýcara a kde jsme?
Ano, nevím, co je v ní přesně schováno, resp. jak velká je domácí podpora místního výrobce (pak by to mělo teda být i zde)
Za další, elektrovýzbroj nestojí prakticky totožnou částku jak karoserie. Trakční elektromotor vychází kolem 0,5 mil., ostatní serepetičky jsou už jen v řádu tisíců (dohromady pak nějaký ten 100 000). Elektrovýzbroj ti dnes udělá kdejaký Franta v garáži a pokud bude stačit stejnosměrná, tak to už skoro kdokoliv... Schválení na DÚ vychází na cca +-40 000, nějaké ty typové zkoušky na zkušebně řekněme milion? Ale ten rozpouštím do vyráběných vozidel, ne do KAŽDÉHO vyrobeného.
Když byl Ostrov, tak cena 10 milionů musela zahrnout: vývoj, výrobu, údržbu budov, zkoušky vozidla, atd., což při počtu cca 100ks ročně hnalo cenu nahoru. Pokud ale kupuji hotovou karoserii s razítkem a jen montuji výzbroj, tak se nemohu pohybovat na stejné ceně jako komletní vývoj 100% trolejbusu.

Velká prasárna je, že DP si nemůže stavět trolejbus/trať sám a čerpat na to dotace, protože přece on se nezabývá stavbou/výrobou, ale jen provozem...

(Příspěvek byl editován uživatelem 9 tr.)

Makrelu neumeješ.
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 421
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 26. srpna 2015 - 07:08:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chtěl bych se zeptat k chystané lince 29. Má dopravní podnik k dispozici data o tom, kolik dětí ze spádové oblasti Svítkova bude dojíždět do škol v oblasti Dukly? Základní školy na Dukle i ve Svítkově zřizuje město, tudíž předpokládám, že není problém mít velmi přesné údaje o počtech a věku dětí, které se budou každé ráno mezi těmito oblastmi přesouvat. Je samozřejmě pak diskutabilní, kolik z nich bude využívat MHD a kolik z nich budou vozit do školy rodiče auty. těch možná bude většina.
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 364
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 27. srpna 2015 - 21:54:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzin111: Kdyby se na svítkovské ZŠ nelosovalo, ale na Duklu se poslaly děti z Čivic, které tak jako tak jezdí čtrnáctkou, tak by žádná nová linka nebyla potřeba.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2521
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 28. srpna 2015 - 01:16:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kolik z nich bude využívat MHD a kolik z nich budou vozit do školy rodiče auty
Copak do školy, spíš ze školy to bude autem. Ráno začínají všichni v 8, ale odpoledne jen jeden spoj až o půl čtvrté, to může značně kolidovat s termíny tréninků, hodin v ZUŠ a tak podobně.
BTW, zastávka u ZŠ Staňkova bude tam, co dosud zastavovaly příměstské autobusy?

Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Okurek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 8-2012
Odesláno Pátek, 28. srpna 2015 - 12:50:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda z hk: "Je fakt, že ukrajinský trolejbus Bogdan, který kvalitativně celkem ujde, je plně nízkopodlažní a může mít výzbroj Cegelec, vyjde na cca 4,5 mil. Kč. Třeba polský Lublin si je už koupil..."

Kvalitativně ne ujde! Vubec! Cena take ne vyjde na cca 4,5 mil. Kč, ale tolik. Cena 38 trolejbusů Ursus z výzbroje Cegelec byla 52.820.000 PLN. 52.820.000 PLN = 338.589.743.59 Kč .
Okurek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 8-2012
Odesláno Pátek, 28. srpna 2015 - 12:51:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dvakrát tolik
2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 28. srpna 2015 - 16:20:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BTW, zastávka u ZŠ Staňkova bude tam, co dosud zastavovaly příměstské autobusy?

Ano.

Na 168 se dnes lepila nová reklama - Kiekert
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 422
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 28. srpna 2015 - 19:15:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taj tedy ještě jednou: Je známo přesné číslo, kolik dětí z oblasti Svítkova a okolí bude dojíždět do škol na Dukle? Přeci když vznikla poptávka po nové lince ze strany objednatele, tedy města, tak snad město musí mít k tomuto kroku nějaký důvod. A zřizovatelem základních škol na území Pardubic je město Pardubice, tudíž by měly být k dispozici velice přesné a konkrétní údaje, kvůli kolika školákům se nová linka, která ráno pojede jednou na Duklu a odpoledne jednou do Svítkova, zřízuje.
Stěnohrach
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.160.129
Odesláno Sobota, 29. srpna 2015 - 20:22:06    Odkaz na tento příspěvek  

Honzin 111: Ten dotaz nejspíš patří jinam. Magoš to tady asi nečte.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8102
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 29. srpna 2015 - 20:58:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi tak. Město si objednalo, takže (snad) ví proč. Dotazy je proto vhodné směřovat tam.

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * Facebook DPMP a.s. * moskvich.cz
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 365
Registrován: 7-2009
Odesláno Neděle, 30. srpna 2015 - 06:21:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzin111: Na stránkách pardubice.eu také existuje diskuse šestého obvodu, kde odpovídá i starosta. Ten o tom něco vědět bude. Ptejte se tam.
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 518
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 31. srpna 2015 - 05:24:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera jsem jezdil 6 a označníky tam zatím nejsou. Ještě je den času. Jde mi hlavně o to, aby nějakého šikulu nenapadlo umístit zastávku ve směru ke kapitánovi PŘED přechod pro chodce. Je to totiž současný pardubický smrtelný standard. Spousta zastávek je v kombinaci s přechody stavebně nebezpečná. Přechody jsou těsně za výjezdovým klínem nebo prostým označníkem, takže chodci a přijíždějící řidiči se přes vyjíždějící bus navzájem nevidí (máme v zákonech spoustu zbytečných nesmyslů, ale něco tak důležitého, že za zastávkou ve směru jízdy nesmí být přechod pro chodce, tam není). Jelikož častá reakce řidičů na vyjíždění ze zastávky je bohužel místo "zastavení vozidla nezávislého na vůli řidiče" naopak zrychlení a přejetí do protisměru, tak u Staňkovy školy by to znamenalo masakr vyběhnuvších dětí do silnice. Nejhorší příklad nebezpečně umístěného přechodu jsou Lázně Bohdaneč, aut.nádr.-V Ráji od Pardubic. Chodci jsou slepé ovce a kdysi slyšeli na Nově blábol o "přednosti" na přechodech a spousta lidí si to myslí po letech i dnes (viz Afi). To slovo se v zákoně nikdy zaplaťpámbu neobjevilo. Je tam pouze věta se slovem "umožnit". Naopak je tam pro chodce výslovná povinnost, že musejí "hodlat" a nesmějí přijíždějící řidiče ohrozit. Minimálně se musejí zastavit a rozhlédnout. Pojem "vstoupit do jízdní dráhy" musejí též rozlišovat -u OA je bezpečná vzdálenost dejme tomu 10m, u MHD nesrovnatelně víc. Při testech brzdné dráhy PRÁZDNÉ tramvaje a autobusu vyšel bus technicky trochu líp na cca 12m, což ale nelze aplikovat s cestujícími v žádném typu MHD vozidla, proto mají právě chodci povinnost před užitím přechodu vyhodnotit onu bezpečnou vzdálenost pro konkrétní vozidlo, aby žádného řidiče, natož stojící cestující náhle neohrozili.
V Lázních to ale vypadá vždycky tak, že cestující jdoucí po chodníku
vstoupí trolejbusu vyjíždějícímu ze zastávky do jízdní dráhy sotva metr před vůz, aniž by splnili před užitím přechodu to, co jim zákon výslovně ukládá. Myslím, že v 361 zůstává podstatná chyba: v § o zastávkách paradoxně chybí "a chodci". Co je mi platné, že řidiči ostatních vozidel splní svou povinnost, když mě pak jdoucí "ovce" donutí při vyjíždění opět ty tuny nelogicky náhle zastavit a zalomcovat se stojícími, kteří nepochopí, proč málem spadli. V Bohdanči je to extrémně nebezpečný přechod, protože dav se vyvalí pod kola trolejbusu ve chvíli, když východní kamion, rozjetý 90 od Rybitví, reaguje na mou směrovku přejetím do protisměru. Myslím, že užitím klaksonu podtlakovky jsem už pár životů zachránil. Nemyslící ovce se naštěstí zastavily...
Možná by byla na místě otázka, jak je možné, že jsou v centru Pardubic (které nemají zatím ucelený obchvat a řidiči nemají jinou alternativu cesty) na páteřních komunikacích volné přechody pro chodce bez
semaforů a dokonce od sebe vzdálené méně než 500 metrů. Někde jsou dokonce na obou stranách křižovatek. To jsem v civilizované západní Evropě opravdu nikde neviděl. Město máme ucpané kvůli chodcům, ne kvůli autům. V Německu smějí být volné přechody logicky pouze v zónách do 30 kmh. Jinde mají jen "místa určená pro přecházení" vybavená světelnou signalizací a pokud nejsou semafory v činnosti, tak holt chodci nesmějí řidiče ani omezit. Byl jste někdo někdy třeba jen v menším Norimberku? Tam všude jede souvislý koberec aut a volné přechody by způsobily totální kolaps. A vůbec se teď nezmiňuju o tom, že zastavení a opětovné rozjíždění
proudu vozidel kvůli kolikrát jednomu chodci stojí tolik energie a zplodin a hlavně času všech. Garsonka by za to svítila snad celý měsíc. Hrajeme si tady na město, přitom by stačil jeden dopravně vzdělaný člověk na magistrátu a uleví se desetitisícům obyvatel...

Od roku 2007 trolejbus 320
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2524
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 31. srpna 2015 - 10:20:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolejbus374: Dovolím si oponovat, IMHO vůbec nejhorší přechod u stanice MHD je Semtín zastávka. Rychlostí 50 km/h tam jezdí málokdo, zastávka nemá záliv, takže vozy MHD stojí v jízdním pruhu, předjíždí se rychle, jelikož doprava je hustá a na předjetí není moc času. Chodec musí dávat pozor na auta od Semtína, na auta vyjíždějící od Doubravic a ještě na auta sjíždějící z nadjezdu. Dějí se tam veliké věci, třeba takhle po ránu, když tam přijede 80 studentů univerzity, vyhrnou se z vozu, vlezou bez rozhlédnutí na přechod a ejhle - shora se právě řítí předjíždějící tatrovka, která evidentně nehodlá před přechodem zastavit, zatímco zdola vztekle troubí brzdící uspěchaný pilot gumokolu, kterému vadí, proč tatrovkář nevzal v potaz, že on se svým bavorem/audinou/pašíkem/etc. přece v obci jezdí minimálně 80...
Docela mě překvapuje, že u tého zastávky ještě nestojí řada pomníčků, jelikož zejména za snížené viditelnosti je to extrémně nebezpečné místo.

Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Rezny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 292
Registrován: 5-2005
Odesláno Pondělí, 31. srpna 2015 - 13:41:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano , na Semtíně vystupuji každý den cestou do práce a už dvakrát jsem skákal na kapotu ... Ale co to stejně nikoho nezajímá a změna bude až se tam vážně něco stane...
Antirondík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.160.129
Odesláno Pondělí, 31. srpna 2015 - 20:07:33    Odkaz na tento příspěvek  

Zastávka Globus směr Semtín je taky pěkná. A pak tady máme několik přechodů, které jsou přímo v zastávce. A nejsou to žádné relikty minulosti. Legalizuje v tom případě označník zastavení na zebře, nebo za to lze řidiče MHD pokutovat? O najíždění autobusů do cyklopruhů u zastávek MHD vyznačených krátkou žlutou klikaticí se už tady tuším psalo, stejně jako o parkování těsně před a za nedlouhým žlutým zastávkovým chlívkem.

Souhlasím s T374. Silniční odborníci v našem městě vždycky chyběli. Co je mi platná přehršle titulů před i za jménem, když dopravu chápu jen jako řidič malého gumokolu nebo jako cyklista, byť agresivní, a z typů křižovatek znám jen MOK.
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1050
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 31. srpna 2015 - 21:53:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V tom Semtíně zastávce připomínám ještě svištící cyklisty z nadjezdu do prostoru bohdanečské zastávky,
taky je sranda vylézat z trolejbusu přímo před cyklistu...
A například přímo na Umě továrně se staly s odstupem dva smrťáky dětí, vybíhajících z trolejbusu pod kamion.
Ale to je zase o předvídání řidičů a přizpůsobení jízdy kolem vozidla MHD v zastávce.
Pardubice jsou bohužel unikátní Balkán. Křižovatka Rybitví závod ve dvě odpoledne - Saigon hadr!

Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2525
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 31. srpna 2015 - 22:10:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pardubice jsou bohužel unikátní Balkán.
To chce klid, problémy vyřeší zúžení ulice Karla IV. ze čtyř pruhů na dva nově vznikajícími ostrůvky u Penny a u VZP, to jsou přece nejkritičtější místa pardubické dopravy. Nebo snad ne?

Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9516
Registrován: 4-2006

Odesláno Pondělí, 31. srpna 2015 - 22:51:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak co nové autobusy? Dodavatel má sice ještě čas 2 měsíce, ale.......

pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 214
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 02. září 2015 - 23:20:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dostanou evidenční čísla 63 - 67.
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 519
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 02. září 2015 - 23:57:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nezlobte se na mě, ale "mícháte tu jabka s hruškama". Přechod u Doubravic je prakticky! zcela mimo obec a očekávat ho tam nikdo nebude (jakto že ho nepředchází výstražná trojúhelníková značka?) Pokud tam někdo vyleze před busem nebo nepočká na mezeru mezi auty nebo se bude snažit kvůli své osobě zastavovat kamiony, tak je to "chodec úplný pitomec", protože silnice patří autům a chodníky chodcům. //Cimrmana by určitě napadlo za trest vytvořit na chodnících přejezdy pro řidiče, kde by se oni chovali stejně jako chodci na přechodech. To by byla odplata..:-)// Na základce se děti učí nejdůležitější věc (naštěstí i teď), že do vozovky můžou vstoupit jedině tehdy, pokud mají OČNÍ kontakt s řidičem. Ovšem technická úprava by tam byla potřeba. Přechod až na straně křižovatky směr Semtín a zastávka od Globu taky. Hlavně je ten úsek nevýrazně šedivý, žádné vodorovné/svislé značení, optické prvky, nic. Pokud Globus -Semtín nelogicky spadá pod omezení rychlosti 50 (měla by tam být tak 70), tak se ale město musí postarat, aby k tomu byl důvod a bylo všechno evidentně předvídatelné, značené a osvětlené.
Řidič MHD zastavuje v zastávce nejen vozidlo, ale upravují to jiné předpisy, takže případný přechod (ani jiné vodorovné značení) respektovat nemůže. Už proto např. není v zákoně 361 nikde uvedena výjimka, že řidiči MHD nejsou povinni dodržovat zákaz zastavení související s označníkem (5/30m a DZ zastávka. Ani zmínka nikde :-D

Od roku 2007 trolejbus 320
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1051
Registrován: 11-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. září 2015 - 12:21:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je taky bohužel všeobecně na Pardubicku zažitý omyl, že město končí za Globusem. Město ale končí až u vlečky v Semtíně,
kde končí městská!!!část (obvod VII) Semtín a začíná samostatná obec Rybitví, stav značení, osvětlení i chování řidičů však
odpovídá nějaké poušti v zemi nikoho. Památné je také zdůvodnění "polozrušení" zastávky pod teplárnou - Semtín vlečka[proud]

Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Karosa_B731
Moderátor

Číslo příspěvku: 4147
Registrován: 2-2007

Odesláno Čtvrtek, 03. září 2015 - 17:23:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sice to pro vás nebude nic nového, ale zavítal jsem na 17. listopadu a Jana Palacha poprvé od rekontrukce (alespoň poprvé ve špičce a to ještě prázdninové) a divil jsem se, co tam z toho vzniklo za džungli. Mám v paměti, že to mělo vypadat jinak. Jak se to dobralo do tohoto stavu?

Na konec ještě do písmenek pár fotek.

2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 05. září 2015 - 04:58:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve čtvrtek jsem odřídil ranní linku 29: školka +1, park +4, Kostnická +4, škola -2 +2, DP -7, Jilemnického -2, U Kapitána +1 (omylem), Ulice Svobody -1. V ostatní dny prý skoro nikdo nejel (ani ráno, ani odpoledne), ale na závěry je ještě brzy. Pokud by se nechytla, navrhneme objednateli (městu) její zrušení.
Fando neboj, přenosný označník Staňkovy je až za přechodem [happy]

V neděli linka 51 (358) a 52 (RTO - letos naposledy) [vypravci]
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 423
Registrován: 11-2006
Odesláno Sobota, 05. září 2015 - 10:17:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2554: Díky za informaci. Jinými slovy linka 29 přepravila ve čtvrtek 12 cestujících, z toho jednoho omylem. Kolik z toho bylo dětí školou povinných? Nicméně konkrétní čísla, kolik dětí jezdí z oblasti Svítkova do škol na Duklu asi nikdo nezná. Nechápu, nerozumím, zvláště, když zřizovatelem škol ve městě je město Pardubice... Jak je možné, že zřizovatel objedná u dopravce zřízení linky MHD, když netuší, kolik lidí bude linku využívat? Jak je možné, že dopravce slepě kývne zřizovateli na požadavek, aniž by se dopravce zajímal o předpokládanou vytíženost spoje? To na zřízení linky 29 neexistovala žádná studie?
fotoš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.209.218.3
Odesláno Neděle, 06. září 2015 - 15:17:38    Odkaz na tento příspěvek  

Co si myslíte o tomto návrhu těch nástupišť?
Já si myslím, že odstavná plocha pro směr centrum (6) je moc malá [nene]

http://jpeg.cz/images/2015/09/06/7vkVX.png
334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 247
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 06. září 2015 - 21:01:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Autobusy pro směr centrum se mohou na dlouhé pausy (svačiny) odstavit i na odstavnou plochu určenou primárně pro autobusy a trolejbusy od Dukly, Svítkova a Polabin (5). Ta je naopak zbytečně velká, resp. vzhledem k velikosti výstupních stání z tohoto směru (7) za normálních okolností až nadbytečná.
klavesnice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.181.100
Odesláno Pondělí, 07. září 2015 - 10:24:36    Odkaz na tento příspěvek  

Vidím, že se tam tak nějak počítá se zatrolejováním k Paramu...
2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 216
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 07. září 2015 - 17:20:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzin111: Pár dospělých tam také bylo, ale nevím přesně. Kolik dětí se nevešlo do Svítkova určitě ví ředitel školy, odbor školství magistrátu, asi i starosta obvodu, možná i náš HQ. Ale to ještě nic nevypovídá o obsazenosti linky. Otázka je, zda někdo zjišťoval u rodičů dotčených školáků, zda tuto linku využijí nebo je budou vozit autem? A linka je veřejná, může ji využít každý, komu se hodí, nejenom školáci. I kdyby se ty počty už nezvýšily a vozilo se jen 12 lidí denně, sice to není mnoho, ale je to na zrušení? Vejdou se do linky 14? Z DP na Resslovku dojdou, z Domova mládeže jsou to na Staňkovku 2 bloky, je to pro prvňáky bezpečné? V listopadu budou průzkumy, tak uvidíme.
ZSPD
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 9-2015

Odesláno Úterý, 08. září 2015 - 07:19:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rádi bychom Vás pozvali na fotojízdu s trolejbusy 375 a 376, kterou pořádáme v sobotu 26. září 2015. Tyto dva trolejbusy byly původně vyrobeny roku 1996 pro Ašchabd (Turkmenistán) a v roce 1997 repasovány pro české provozy. Celkem v ČR jezdilo šest těchto trolejbusů. Vždy po dvou kusech jezdily ve městech Jihlava, Opava a Pardubice. Dnes jsou v provozu oba pardubické vozy 375 a 376 a opavský 82.
Jedná se o poslední pardubické trolejbusy s koženkovými sedačkami a krémově natřeným interiérem.
Více info na mailu uvedeném v letáčku nebo pod nickem.

Zlínský spolek přátel dopravy
Headquarters
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 377
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 08. září 2015 - 11:22:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

HQ a další zmínění ten počet vědí. V konečném součtu všech žáků ZŠ Resslova, Staňkova, Benešova je 63. To je celkem slušně vytížený bus. Dokonce byl tlak ze strany rodičů dětí na zřízení linky, ale realita je jiná. Děti se vozí auty... jestli bude jezdit bus prázdný, ukončí se provoz k nějakému datu a argumenty rodičů, že je bus třeba, byly od reality na míle vzdáleny.....
Rosťav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 526
Registrován: 3-2009
Odesláno Úterý, 08. září 2015 - 13:24:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ono taky záleží, jestli kvůli té lince musí vyjet bus navíc nebo ne (já to nevím). Kdyby ne (a jen se třeba o něco prodlouží nějaká ranní část šejdru), tak proč neodvézt nějakých 12 (časem třeba 20) dětí.
Ale jestli je to bus (směna) navíc, tak to je hodně drahý špás.
Honzin111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 424
Registrován: 11-2006
Odesláno Úterý, 08. září 2015 - 15:16:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

HQ: Díky za odpověď. Přiznám se, že mě překvapila. Netušil jsem, že to číslo dětí je tak velké. Je jasné, že část z nich bude jezdit auty. Uvidíme, kolik lidí bude linka 29 vozit v další dny. Každopádně za odpověď děkuji.
2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 217
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 08. září 2015 - 16:01:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosťav: Zjednodušeně řečeno se z jedné celodenní směny (= 1 bus, 2 řidiči) udělala jedna ranní a jedna dělená (= 2 busy, 2 řidiči). V 7:30 volný bus ve městě není "kupodivu" žádný [nene]
Rosťav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 529
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 09. září 2015 - 08:13:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2554: Takže je to vlastně autobus navíc - tak to je teda drahota. Je jasné, že obvykle ve školní špičce nikde žádný volný bus není, ale právě v Pardubicích jsem si tím nebyl úplně jistý: máte pár linek, které mají nejvíc spojů v „dělnické" špičce...
Takže díky za upřesnění.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8110
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 09. září 2015 - 10:23:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bus navíc není tak drahý jako řidič navíc a ten nakonec nebyl potřeba.

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * Facebook DPMP a.s. * moskvich.cz
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8112
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 10. září 2015 - 13:19:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V neděli historická vozidla v rámci Dne evropského dědictví.


Letáček v pdf: http://www.dpmp.cz/dpmp.cz/doc/2015/2015-ded-letak.pdf
Jízdní řád v pdf: http://www.dpmp.cz/dpmp.cz/doc/2015/2015-ded-jr.pdf

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * Facebook DPMP a.s. * moskvich.cz
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8116
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 13. září 2015 - 18:55:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ze dneška:









www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * Facebook DPMP a.s. * moskvich.cz
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3361
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 13. září 2015 - 19:12:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  



http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 520
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 14. září 2015 - 02:57:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Miram: křižovatka u býv. Ostacoloru -Rybitví závod by nebyla takovým problémem, pokud by byl výjezd z účelové komunikace od fabriky důrazněji označen, zejména vodorovnými DZ. Neustále jsem svědkem toho, že tam auta nedávají přednost vozidlům přijíždějícím od Černé u B., i když zprava. Kolikrát na ně i troubí.. Český nešvar je, že řidiči nedokážou rozlišovat vedlejší x výjezd z místa ležícího mimo PK nebo z účelové komunikace. K tomu ta divně umístěná zastávka. Celé je to ale jedna křižovatka, proto to nejlíp řeší právě cizí řidiči. Taky není důvod uvažovat, že zastávka není součástí hlavní (i když podle jakéhosi starého katastrálního záznamu by to mělo být nelogicky místo ležící mimo PK uprostřed křižovatky, což si ale řidiči před příjezdem nemají možnost ověřit a dle nálezu je to pro účely řešení přednosti bezpředmětné). Už proto nedávno zmizela od Bohdanče DZ přikázaný směr objíždění malého travnatého ostrůvku. Kdyby byl jen vyšrafovaný, efekt je stejný. Já se ale odtud moc necpu. Je to celé zase jen o šoféřině a slušnosti mezi řidiči obecně. Přijíždějící kamiony nechám naopak radši projet, protože můžu potom na hlavní bráně zajet mimo vozovku a neudělat tam špunt. Pokud je za mnou nebo se blíží tirák, musím zastavit v pruhu, protože by mi zavadil o provazy a strhnul příp. zlámal sběrače..
Nejlepší příklad nevědomosti o účelových k. je na sídlištích, hlavně na Dukle. Tam za to může ale hlavně nová rekonstrukce, která to ještě zhoršila. Stačilo by přitom jen namalovat tlustou čáru, aby dotyčného trklo, že není na silnici a musí dát všem -i zleva přednost. Parkoviště u obchoďáků jsou ovšem "nejlepší". Pokud potřebujete nové plechy, vyjeďte u Obi (Unihobby) těm letcům od Polabin zprava. Jsou tam pěkné keříky, přes které není moc vidět. Před časem jsem tam s tatínkovým ne starým Yarisem opatrně vyjel. Střelec jel ale bezhlavě aspoň 70, tak jsem auto zachránil výskokem na protější chodníček. Stálo nás to "jen" kompletní geometrii a za své...

Od roku 2007 trolejbus 320
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 521
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 14. září 2015 - 03:17:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera to nejen trolejbusu 311 v ulicích slušelo. A počasí vyšlo k dědictví moc pěkně :-)

Od roku 2007 trolejbus 320
Karosa_B731
Moderátor

Číslo příspěvku: 4151
Registrován: 2-2007

Odesláno Pondělí, 14. září 2015 - 16:35:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

křižovatka u býv. Ostacoloru -Rybitví závod by nebyla takovým problémem, pokud by byl výjezd z účelové komunikace od fabriky důrazněji označen, zejména vodorovnými DZ. Neustále jsem svědkem toho, že tam auta nedávají přednost vozidlům přijíždějícím od Černé u B., i když zprava. Kolikrát na ně i troubí.. Český nešvar je, že řidiči nedokážou rozlišovat vedlejší x výjezd z místa ležícího mimo PK nebo z účelové komunikace.

Teď nevím, jestli si uplně rozumíme, ale asi bych na té křižovatce nic moc nevymýšlel. Navíc nemám dojem, že by to někde bylo označeno jako "účelová". Leda z té strany blíž k Rybitví. Vždy se ale rád poučím. [happy]
5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1353
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 14. září 2015 - 21:51:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se koukám na ten první obrázek, tak ta dopravní značka je celkem jednoznačná. Jsem na vedlejší a zprava se připojuje ještě jedna vedlejší. Nevím jak místní, ale já bych ta auta od fabriky raději pustil.

To samé při rozjezdu z té "divné" zastávky. Raději všechny pustím, než aby bylo zbytečné "bum".
S_u
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 7-2009

Odesláno Pondělí, 14. září 2015 - 23:03:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Umite čist vzhuru nohama?
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 522
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 16. září 2015 - 04:20:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak zcela jistě se nepoženu ze zastávky, vynucuje si vyjetí dominancí převahy v tunách. Je to typické nejednoznačné místo, kde je třeba sledovat chování ostatních řidičů a hlavně na něj okamžitě reagovat. Nejhůř působí v provozu pomalé reakce. Pokud někoho někde pouštím (nejen MHD), tak to ale nesmí dopadnout jak socialistický závazek.. Řidiči poslední dobou celkem ochotně vyjetí trolejbusu umožňují, což je asi jediná (ale velmi pozitivní) změna stavu oproti předchozím letům. Ale logicky nemají rádi, když to celé "moc dlouho trvá". Ta změna přístupu souvisí pravděpodobně s tím, že se konečně vžilo, že tr ze zastávky (narozdíl od autobusu) vystřelí a během pěti vteřin se zařadí a jede 50. Předem odpovím případným remcalům: ano, toto zrychlení se netýká modelu 21Tr, ovšem i tento je ve srovnání s CNG busy akcelerací mrštný levhart, stokrát tišší, jak jsem se už o hlukovém smogu, největším současném problému měst, zmínil. Mimochodem je naprosto nepochopitelné, že naše CNG mají nastaven tak žalostný výkon. Z principu jsou tyto motory daleko živější než benzínové. Srovnávací "oktanové" číslo převyšuje 100.. Česká pošta jede na CNG ve velkém a vedle značné finanční úspory nákladů jim ty auta taky pěkně lítají..

Od roku 2007 trolejbus 320
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 523
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 16. září 2015 - 05:29:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k té značce ze směru od ČuB. 18 jezdím opravdu zřídka. Pokud se stav značení do areálů nezměnil, tak je ta dodatková tabulka v rozporu s realitou a uvádí řidiče v omyl. Po celou dobu byly všechny odbočky do chemičky z hlavní silnice na vjezdu/výjezdu výrazně označeny jako "účelová konunikace neveřejná" Bílá tabule s tímto nápisem, ve spodní části doplněná značkami interních omezení. Jedním z důvodů bylo mj. že např. ještěrky a další technická vozítka nemají světla (přestupek je sice přejetí hlavní silnice, ale bez žalobce není soudce..). Na neveřejných komunikacích totiž neplatí zákon 361 o provozu na PK :-) Přiznám se, že jsem se už dlouho nedíval, jestli tam ty cedule stále jsou, nebo se status změnil.

Od roku 2007 trolejbus 320
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3362
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 16. září 2015 - 09:37:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

374: Nevím, jaká byla značka od Černé, ale od Synthesie nebyla značka žádná. Nedávno se tam dopravní značení nějak měnilo (snad přibyla značka na tom výjezdu), ale aktuální stav si teď nevybavuju.

Co se týče zastávek, tak tam je to trochu jinak. Jsou místa, kde se s trolejbusem ze zastávky prakticky vyjet nedá (například celý úsek od Jesničánek až po 17. listopadu), a akcelerace na to nemá vliv.

21Tr zas tak špatnou akceleraci nemají, ty trolejbusy zrychlují celkem plynule, tak to nepůsobí tak divoce jako typické škubnutí při startu většiny 14Tr. Problém spíš je, že 21Tr chvíli nedělá nic a pak se teprve plynule rozjede. Úplně stejnou prodlevu při rozjezdu mají právě i některé CNG autobusy, a ve spolupráci se špatně nastavenými převodovkami, nefunkčním turbem a poruchou ECM se jim o "výstřelu ze zastávky" může jen zdát. Ale netýká se to rozhodně všech vozů. Když CNG funguje, jak má, tak má trolejbus co dělat, aby mu ujel.

http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8119
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 16. září 2015 - 14:02:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odbočka k vrátnici Rybitví je podle mne veřejná komunikace a na křižovatku napojená jako normální vedlejší ulice, i když to na první pohled možná nevypadá. Pár let jsem tam jezdil. Asi patnáct...

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * Facebook DPMP a.s. * moskvich.cz
Karosa_B731
Moderátor

Číslo příspěvku: 4152
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 16. září 2015 - 14:36:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Udělal jsem si malou vycházku a zašel se tam podívat.

Cedule o účelové komunikaci je jen blíž k Rybitví (naproti vjezdu ke smeťáku).

Od křižovatky je jen cedule pro náklaďáky.

Od fabriky mají jen pod křížem značku, že mají dát přednost, jinak nic.

Takhle to celé vypadá od Rybitví.

A takhle od LB. Od Pbic je stejné, jen s jednou vedlejší navíc.

Situce je stejná, jako na starých snímcích ze StreetView.
Označené je to jasně. Jen bych byl rád alespoň za úpravu vodorovným značením, protože se tam jezdí vážně hrozně. Nezřídka se stává, že se od Rybitví i navzájem podjíždějí, pokud je někdo pomalejší. A protože se blížila 14. hodina, radši jsem zmizel.
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 524
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 19. září 2015 - 01:42:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karosa: to jsem chtěl taky připsat. Je to tam hlavně veliká nejasná plocha asfaltu a vodorovné značení ve smyslu konkretizace jízdních pruhů a míst hranice křižovatky by tomu plácku více než prospělo. Ty cedule informující o účelové komunikaci tam ale jednu dobu byly. U hlavní brány jsem ji vyfotil, protože se tehdy diskutovalo o tom, jestli si tam trolejbusy můžou zajíždět kdykoliv. Obratiště před hlavní bránou je zcela jistě "soukromý pozemek". Zřejmě tudy vede dráha jako věcné břemeno..
Tr_man: s těmi CNG bych to tak růžově neviděl. Jediné nezvykle nastavené 215 se dařilo držet s tr na rozjezdu krok, ale jen do změny softwaru. Co je mi ve městě platné, že jsou živé od 30 kmh.. To je nanic. A ještě s lidma převodovka pětkrát cukne (za cestu nepočítaněkrát a retardér k tomu). Vozidlo mhd s převodovkou bude pro cestující vždycky nepříjemné už z principu.

Od roku 2007 trolejbus 320
2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 218
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 19. září 2015 - 06:10:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No právě, chování CNG lze do jisté míry ovlivnit nastavením softwaru. CNG může být živé, ale za cenu razantního zvýšení spotřeby (viz 215). Stěžuje si někdo z cestujících (nemyslím šotouše) na lenost CNG? Ne. Tak proč by se měnilo nastavení a uměle se zvyšovaly náklady? Kvůli jejich řidičům asi těžko. Takhle jezdí CNG stejně levně jako TR, což vzhledem k tomu, co všechno veze v motorovém prostoru, je vlastně obdivuhodné. S tou leností to není tak tragické. Ty jsi zdeformovaný trolejbusem, jelikož celý měsíc jezdíš jen s TR, pak jednou přesedneš do CNG, tak je to pro Tebe pěst na oko. Ostatní řidiči osobáků s tím počítají, je to velká, těžká krabice, tak to přece nevystřelí jako můj bavorák. A když je delší úsek, rozjet se to umí. A že převodovka cuká? To lidem také nevadí, jsou na to zvyklí, auta ji mají taky. Pokud lidem něco vadí, tak je to nepříjemný styl jízdy řidiče brzda-plyn (á la prase) a pak je úplně jedno, jestli takový "řidič" je za volantem TR nebo BUS.

Páteční ranní 29 - Svítkov škola 6 výstup, DP 7, Staňkova 2, celkem 15. Hlavně prvňáci, dospělý doprovod zůstával na zastávkách.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3363
Registrován: 1-2005

Odesláno Sobota, 19. září 2015 - 08:25:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

374, 2554: Není potřeba měnit nastavení. Některé vozy (214, 216) jezdí dost svižně i bez změny softwaru a nemají prodlevu při rozjezdu. Když se podaří převodovce vysvětlit, kdy má řadit, tak se dá využít i přirozených vlastností zážehového motoru. Ale jak jsem psal o několik příspěvků výš - stačí, aby nastala jedna z mnoha možných závad, a ty vozy prostě nejedou. Cukání převodovky a retardéru taky není konstrukční chyba. Mně spíš vadí, že všechny CNG mají blbě nastavené pérování a hrozně skáčou a mlátí (215 byla překvapivě opět výjimkou). Nejvíc mě překvapilo, že 220 tohle dělala už od výroby. Ale rozhodně nemůžu říct, že by CNG Citelisy byly z principu líné a špatné vozy, i když několik "pátečních kusů" by se mezi nimi našlo. Ale mezi všemi typy jsou lepší a horší vozy (snad kromě naftových Citelisů).

A jen tak mimochodem, 14Tr sice možná dokáže vypálit ze zastávky, ale při 40 km/h jí začne docházet dech a při 50 to má zvuk jako vrtulník. Plyňák (technicky v pořádku) má možná pozvolnější rozjezd, ale těch 50 km/h dosáhne všude bez problémů.

http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
anomas1254
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 4-2014
Odesláno Sobota, 19. září 2015 - 19:13:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

14Tr dokáže více než 50km/h
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8120
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 19. září 2015 - 19:56:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V posledních dnech si hraju s obarvováním starých čb fotek. K dokonalosti to má daleko, ani se nesnažím o top kvalitu, spíš některé tuctové čb fotky získají úplně jiný náboj. Hlavně tedy moje ne moc kvalitní fotky z dob kdy jsem moc fotit a zvětšovat neuměl.

Ilustrační autobusová ukázka:


A jedny Pardubice, ovšem také mimo téma:

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * Facebook DPMP a.s. * moskvich.cz
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 525
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 20. září 2015 - 02:54:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, jsem asi zhýčkaný trolejbusem, protože mě fakt s. štve, že se s autobusem prostě na zelenou nemůžu rozjet plynule s řadou vozidel a vinou toho mi spadne červená, protože nedokážu včas přejet smyčku snímače dynamického ovládání semaforu. To je beznaděj. Oběžnou rychlost linky 6 bych po 20. hodině s trolejbusem stíhal v pohodě, ale teď je to marný boj..

Od roku 2007 trolejbus 320
2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 219
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 20. září 2015 - 22:17:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když o tom tak mluvíš, tak si uvědomuju, že ten rozjezd řeším trochu jinak: pokud dostanu opravdu líný kus, tak si za autem přede mnou nechám trochu větší mezeru a rozjíždím se už ve chvíli, kdy se rozjíždí druhé auto přede mnou. Než se hnu, tak se rozjede i ten přede mnou a jedeme plynule všichni. Kdyby ten přede mnou náhodou zaspal (sleduju brzdová světla, zda řadí), tak stihnu znovu zastavit (proto ta větší mezera) [wink]
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2528
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 21. září 2015 - 14:08:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak tak koukám, za pár dní tady bude jedno kulaté výročí. Fotky v mém archlívu se někam schovaly a nejsou k nalezení, takže pro pamětníky připomenu aspoň klíčové fráze: 353, paní Lebedová, samolepka na místě samooblužného eSka na čele vozu, focení v Bohdanči na točně, focení na jiných místech... [happy]


Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
FOTOŠ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.165.66
Odesláno Úterý, 22. září 2015 - 08:26:56    Odkaz na tento příspěvek  

Mám dotaz, když nejde palubák (transparenty svítí služební jízda) a musí se jet na linku, je nějaká "povinnost" hlásit aspoň cestujícím linku svým vlastním hlasem? (Dnes okolo 6:30 na lince "šest" se nikdo nenamáhal, ještě že z Karla IV. jede 99% busů na nádraží)
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 526
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 02:26:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Záleží na tom, jestli vypadl celý systém, nebo došlo "jen" k chybě komunikace s buse panely. Tu totiž řidič nezjistí, protože na ně nevidí a na počítači to nijak nepozná. Pokud je odbavovací systém v chybě nebo nefunkční, má řidič povinnost jedinou: vůz odstavit a cestující odkázat na náhradní spoj, který dorazí za xx minut (pokud je vůbec k dispozici). Pokud by se operativně pokusil OS zprovoznit kompletním restartem, trčel by na zastávce klidně i 5 minut a s nejistým výsledkem. Takže řešení -jedem dál promiňteslužebníjízda- je pro všechny, co někam spěchají, naprosto nejlepší. Mezitím se ale z šoféra doslova kouří, protože kromě řízení se musí věnovat např. velmi složitému vyplňování tabulky celého data a času. Pokud nevlastní přesné nebo dálkově řízené hodinky, má další problém. Při zapínání OS za jízdy nenaběhne funkce GPS, takže datum/čas vozu pak běží klidně podle "cibulí po dědovi", což může způsobit nefunkčnost čipových karet. Pokud konkrétní počítač z jistých důvodů GPS aktuálně vůbec nepodporuje, tak jede takový vůz podle něčích "cibulí" klidně už od rána..

Od roku 2007 trolejbus 320
ropucha
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.236.207.11
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 09:16:17    Odkaz na tento příspěvek  

Tak určitě by mohl kváknout, co jede za linku. Někteří to řeší tak, že na druhou stranu jízdního výkazu (papír A4) napíšou velkou číslici a dají to za čelní sklo...
Martin96
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 924
Registrován: 9-2011

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 19:22:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě tak zaráží jedna věc. Proč vlastně v Pardubicích nefungují přestupní papírové jízdenky s kratší platností než 24 hodin? Myslím, že by to zvýšilo atraktivitu MHD zejména pro nepardubáky a pro ty, co nemají Pardubickou kartu...a platit 2x 15 Kč za to, že potřebuji někde přestoupit, abych se dostal z bodu A do bodu B je poněkud na hlavu. Jasně, existují SMS jízdenky a nějaké další aplikace, ale aby se v tom člověk ne tak zběhlý vůbec vyznal...

[fotic] Železniční YouTube kanál - YT kanál s železničními přejezdy [vypravci]