K-report
 

Archiv diskuse Historie železnic do 03. 10. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Historie železnic » Archiv diskuse Historie železnic do 03. 10. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3731
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 21:44:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejsem autorem toho článku, poskytuji autorům prostor na webu který provozuji.

Web nejen o stavbě železničních koridorů Rádi přivítáme další spolupracovníky
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1771
Registrován: 7-2008

Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 21:59:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak opravdu si již nepamatuji, zda pan Tomáš Dolejší dal výslovný souhlas nebo ne, každopádně v článku zmíněn je a to hned v úvodu s tím nejlepším úmyslem. Pakliže tedy došlo k nedorozumění, pak k němu došlo z mé strany, za což se mu hluboce omlouvám. Ani já ani nikdo z kolegů si nehodláme na někom jak se říká "namastit kapsu". Web je nevýdělečný, spíše ho Plešoun sponzoruje. Osobně vím, jaké to je shánět historické informace. Na druhou stranu ale chci říci, že získávat je je velice problematické, zvláště-li jsou mnohé z nich nedostupné záměrně. Dotyční je mohou přeci zveřejnit sami (a bavím se o informacích, nikoli fotografiích apod.). Jsou sběratelé a sběratelé. Jedni mají svou sbírku poctivě koupenou apod., jiní zabavili v podstatě erární majetek, který si syslí nesmyslně doma (opět podotýkám mluvím především o informacích, ale mnoho fotek u mnohých sběratelů je zcizeno ze staničních kronik apod.). Někteří je zachránili před zkázou, to nepopírám, tím spíš ocením, pokud se o ně podělí, neboť historie lidi zajímá. Ale prosím, rád si koupím nějakou pěknou knihu o zdejší trati, historii žst.Tábor apod. Osobně si ale nemyslím, že na takové knize se dnes dá vydělat.
Nic z toho se pana Dolejšího netýká. Pokud jsem mu způsobil finanční či jinou újmu, pořešíme to. Příspěvek můžeme i smazat.

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)

4.ŽELEZNIČNÍ KORIDOR I NA FB! - www.4koridor.cz
Nápis z kavárny vypovídá o době jasně:
"Ne, wifi u nás opravdu nehledejte. Povídejte si."
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1772
Registrován: 7-2008

Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 22:25:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Článek" byl stažen.
Víc už nemůžu udělat, za svým všeobecným názorem si ale stojím. NIKDY, pokud jej znám, bych si nedovolil nezveřejnit zdroj. Pan Dolejší mi jen usnadnil práci a já jej zmínil a to jen v nejlepším úmyslu - jako poděkování.
Evidentně to bylo špatně.

4.ŽELEZNIČNÍ KORIDOR I NA FB! - www.4koridor.cz
Nápis z kavárny vypovídá o době jasně:
"Ne, wifi u nás opravdu nehledejte. Povídejte si."
Dolejší
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.80.230.250
Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 09:21:09    Odkaz na tento příspěvek  

Simba: Koukám že jste to nakonec vyřešili samy. V mailu co jsem Vám poslal, jsem výslovně napsal jen pro osobní potřebu. Tímto se omlouvám Plešounovi, myslel jsem že je to osoba které jsem poskytl materiál.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1773
Registrován: 7-2008

Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 10:18:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dolejší: v mailu nic není a to ani v jednom z těch čtyř, které od Vás mám. Pouze je zde zmínka, že Vám trvalo léta, než jste přesvědčil drážní zaměstnance, aby jste si mohl kroniku naskenovat. Což sice nechápu, nejedná se o přísně utajovaný dokument, ale o úřední dokument, jehož jakákoliv podoba by měla ležet v archivu, když už ne fyzicky on sám. Toť vše, více se k záležitosti nehodlám vracet.

4.ŽELEZNIČNÍ KORIDOR I NA FB! - www.4koridor.cz
Nápis z kavárny vypovídá o době jasně:
"Ne, wifi u nás opravdu nehledejte. Povídejte si."
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.180.12
Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 11:26:07    Odkaz na tento příspěvek  

Simba 1773: Už jsem na to víckrát narazil taky. Jde o to, že ti, kdo "vytěží" z různých zdrojů kopie materiálů nepodléhajících autorskému právu, což staniční kroniky nepochybně jsou, mají pocit, že k takovým kopiím mají jakási práva oni sami. Hluboce se mýlí. Normálie železničních staveb, staniční kroniky, revizní zprávy kotlů a podobné písemnosti povahy úředních dokumentů, které se povinně musely a musí archivovat, autorskému právu nepodléhají a nikdy nepodléhaly. Nechci a nebudu hodnotit morální stránku konkrétního případu, když nevím, co kdo komu a za jakých okolností slíbil. Nicméně obecná právní stránka věci je z pohledu autorského práva jasná.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1774
Registrován: 7-2008

Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 13:51:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hank: tohle jsem řešit nechtěl, ale jinak máte pravdu, tak to je. Já chtěl jen říct, že každý si může užít svých "15 minut slávy", pokud mu o ně jde. Mě tedy ne, mě to baví, nemám z toho nic, jen radost, ale bez spolupráce to fakt nejde - dodnes jsem nenarazil na žádnou publikaci, na žádný článek o historii FJB, tedy přesněji jednotlivých stanic, zejména uzlových. Archiválie, se kterými si můžou dotyční akorát tak vytapetovat obývák nebo se na ně koukat jak na svatý obrázek jsou na h.... navíc, ti lidé to do nich zapsali proto, aby to bylo uchováno pro další generace. FJB má jedinou nekvalitní brožurku od p.Kavky. Pámbu za ni, ale není to málo ? No, možná se do smrti dočkám, ale spíš na svatou yindy. Bude vůbec zázrak, pokud takovou knihu kdy kdo vydá, okrajový žánr, na kterém se zbohatnout rozhodně nedá.

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)

4.ŽELEZNIČNÍ KORIDOR I NA FB! - www.4koridor.cz
Nápis z kavárny vypovídá o době jasně:
"Ne, wifi u nás opravdu nehledejte. Povídejte si."
Modřaňák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 890
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 15:20:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba:
ještě k Vašemu příspěvku pod nickem Plešoun. Přehlédl jsem jméno Tomáše Dolejsího za což se ještě jednou omlouvám.
Naprosto s Vámi souhlasím v příspěvku 1774. Když si spočítám čas i režii věnované rukopisu jsem vlastně po vydání publikace mnohdy v propadu. Hank ví, že jsem řekl, že rukopis po zjištění podmínek raději hodím do škarpy.
Odměna autorovi se odvíjí od prodejní ceny knížky u nakladatele (nikoliv knihkupce). Je stanoveno procento obvykle 6% z prodaných knih, které dostane autor. Aby náklad byl rentabilní je potřeba vydat 1000 ks. Kdo píše o určité dráze vydělá skutečně minimum financí. Omlouvám se. Slovo vydělá je značně přehnané.
Též se mě nelíbí když veřejně dostupné dokumenty například z NA či SOA, staničních kronik si někdo "syslí" pro sebe. Mnohokráte se na mne obrátil přes mail cizí člověk, a když jsem věděl, vždy jsem vypomohl.
Mám pocit, že jsme na stejné lodi. Lépe bych to nenapsal.
Asi jsem výše uvedené napsal neohrabaně, ale nemám příliš přehled o napsaném, neboť jsem téměř slepý.
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.228.45.252
Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 17:18:37    Odkaz na tento příspěvek  

Modřaňák 899: Moje nabídka předaná e-mailem stále platí... Poptávka u nakladatele, kterou bych Vám dokázal zprostředkovat, Vás nebude stát nic. Nehledě k tomu, že dnes se dá publikovat i všelijak jinak než na papíře.
Modřaňák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 892
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 13. září 2014 - 08:45:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes tj. 13.září je na TV Prima Zoom ve 23.15 hod. program Průmyslová revoluce (1). Námětem je zachování parní lokomotivy i historické tratě ve VB. Zajímavé, podíváme se do "střev" lokomotivy i na postupy při opravách. Domnívám se, že až na pár jedinců, tyto pohledy neměl nikdo možnost vidět.
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Sobota, 13. září 2014 - 10:53:47    Odkaz na tento příspěvek  

Modřaňák: už to jednou dávali a proti českým dokumentům je to čajíček. Ale stojí zato se koukat. Mně se nejvíc líbil systém upevnění kolejnic k pražcům.
Kruliš K.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.118.188
Odesláno Neděle, 14. září 2014 - 13:36:42    Odkaz na tento příspěvek  

Modřaňák: Viděl jsem, ale na dokument "Znovuzrozený čtyřkolák" od SBD to nemá. Vámi uvedený program hlavně potápí neodborný překlad... Ale pro laiky je to pěkný pohled do "zákulisí".
Etawil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 14. září 2014 - 21:29:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den páni kolegové!
Prosíme Vás všechny, kdo můžete nějakým způsobem pomoci při tvorbě publikace o železniční nehodě z roku 1975, kdy ze žst. Mlýny ujelo samovolně 15 lož. vozů uhelným mourem do Varnsdorfské VELVETY. Sháníme Dopravní upozornění č.6 Severozápadní dráhy vydané hlavním revizorem správy dráhy, nebo jiné materiály související s touto nehodou, které nám přinesou nové světlo do našeho díla. Neví někdo, kde by tento drážní spis mohl být uložen ?? Bude-li kdokoliv cokoliv vědět o této nehodě nechť se prosím ozve na email TUBIFEX@seznam.cz S přátelským pozdravem všem diskutérům-historikům zdraví TP
Colonel32
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 881
Registrován: 10-2007
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 19:35:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemá někdo detailně zmapovanou historii CIWL u nás během druhé světové války? Prateta mi stále tvrdí, že CIWL přestala fungovat úplně, a všichni bývalí zaměstnanci od nich z ulice (2 zámečnící a 2 číšníci) museli přejít pod Mitropu.
Bramac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 12-2013
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 20:33:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Colonel32:
Strýček Gůgl....
Ahoj strýčku Gůgle,
co mi řekneš na to, když se tě zeptám na heslo "CIWL Československo"?
Co bych ti říkal, stačí, když klikneš na třetí odkaz:
http://www.badatelna.eu/fond/4543/

Jupí, jupí strýčku, jak ty jsi vševědoucí, jsem dojat tvou informační plností a uživatelskou jednoduchostí....
Bramac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 12-2013
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 20:34:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Colonel32: neberte to osobně [wink]
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1737
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 22:42:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, ano .. Bramac dobře navádí. V úvodu inventáře je i stručná historie firmy. Jelikož jsem se taky trochu zajímal o tu "boudu" na Zlíchově, tak mám i trochu přesnější informace. Ty ale neodporují výše uvedným podkladům.
-po zřízení Protektorátu Čechy a Morava byla Ministerstvem dopravy, dopisem ze dne 25.4.1939 (čj. pres.1437/1939), vypovězena smlouva z roku 1920 s dodatky. CIWL se této výpovědi bránila, ale její provozované spoje převzala německá MITROPA. Ta také dále převzala její vozový park a pravděpodobně i její zázemí na Zlíchově. Oficiální smlouva mezi Ministerstvem dopravy a MITROPOU byla podepsána 10.1.1940 (MD čj. D-92431/39)
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6167
Registrován: 9-2003

Odesláno Středa, 17. září 2014 - 01:24:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě malá technická hádanka..jelikož je to konstrukce dosti podobná podvozku parní lokomotivy..netuší tu někdo z čeho je tento podvozek..?Na bližší průzkum..vyražené nápisy a pod. jsem zatím neměl čas..něco traťováckého?Horní "rám" je zjevně možno pootáčet a byl na cosi přišroubovaný..Za reakce předem díky.


..pořádná mašina má kotel a komín..
Colonel32
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 882
Registrován: 10-2007
Odesláno Středa, 17. září 2014 - 14:25:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se otevře reprint katalogu Ringhoffer - uzavřené nákladní vozy, hned na začátku je fotka pomocného vozu BNB a něco velmi podobného je na něm naložené.
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6168
Registrován: 9-2003

Odesláno Středa, 17. září 2014 - 21:48:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už jsem pár tipů dostal,díky [happy]

..pořádná mašina má kotel a komín..
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1777
Registrován: 7-2008

Odesláno Čtvrtek, 18. září 2014 - 19:49:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


4.ŽELEZNIČNÍ KORIDOR I NA FB! - www.4koridor.cz
Nápis z kavárny vypovídá o době jasně:
"Ne, wifi u nás opravdu nehledejte. Povídejte si."
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1738
Registrován: 7-2005
Odesláno Pátek, 19. září 2014 - 07:10:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Etawil - prošel jsem měsíční operativní zprávy o nehodovosti z roku 1975, které vydávalo FMD-odbor hlavního revizora bezpečnosti železniční dopravy, ale Vámi uváděné ujetí (nehoda typu B5 - ujetí vozidel) jsem nenašel. Můžete uvédst datum ? Měsíc ? (neprocházel jsem to případ od případu, hledal jsem dle typu nehody a SSZD)
martans
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 180
Registrován: 4-2012

Odesláno Pátek, 19. září 2014 - 13:56:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím,
může někdo odhadnout stáří?
Jinak jsou k prodeji.

[fotic]
[masinka]Tratě kolem Hradce Králové na Facebooku [pozor]
[vypravci]
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1821
Registrován: 8-2009
Odesláno Pátek, 19. září 2014 - 14:06:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

martans: tipuji 80.léta. Možná o trochu dříve.
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.228.45.252
Odesláno Pátek, 19. září 2014 - 18:29:26    Odkaz na tento příspěvek  

martans 180: Modrá kdykoli od r. 1966 do r. 1989. Ale vypadá neošoupaná [biggrin], takže spíš novější. Ta s tou síťkou asi až po převratě - 1991? Snad to nějaký v té době aktivní železničář nebo sběratel předpisu Ok 3 různých ročníků upřesní.
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6170
Registrován: 9-2003

Odesláno Pátek, 19. září 2014 - 20:44:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano ,můžu doplnit osobní zkušeností..modrá,vzor 1966(1969)?vzor uniformy používán do r.2000,jsem staromilec,tak jsem to rád donosil :-) a červená 90.léta..odlehčená letní verze..někdo z výpravčích by upřesnil..
Ad.Hank , prosím nemáš nějaký výkres,náčrtek strážního domku Rakouské severozápadní..co jsem kdysi dával svůj náčrtek..jde mi o půdorys atd.. jsem blázen jeden domek bych chtěl koupit.. :-)

..pořádná mašina má kotel a komín..
Prdík83
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 672
Registrován: 10-2009

Odesláno Sobota, 20. září 2014 - 21:13:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf: stačí tyhle? Strážní domky ÖNWB 64 a 66:
můžu poslat i ve větším na mejl, mám ale jen od 64 do 90 téměř všechny. Klidně víc info mejlem, ať to tu neplevelíme.
Přeju ať koupě vyjde. Já co chtěl koupit jeden, později jiný a nakonec pak dvě jiné budovy, tak vše rychle zbourali záhy jak jsem projevil zájem. Raděj sem se už o nic dalšího nezajímal, ať to ještě chvíli vydrží.




(Příspěvek byl editován uživatelem Prdík83.)

Kronika žst. Znojmo 1869-2011, pomozte s její kompletací.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
www.svd-jzm.cz
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1779
Registrován: 7-2008

Odesláno Neděle, 21. září 2014 - 10:02:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prdík83: ano, dle parafrázovaného písňového textu: "my domky nedáme, radši je zbouráme" - jj, ale vyjímky se vyskytují, např. Wh 101 v Benešově, taky měl demoliční výměr a pak "zázrak" [lol]

4.ŽELEZNIČNÍ KORIDOR I NA FB! - www.4koridor.cz
Nápis z kavárny vypovídá o době jasně:
"Ne, wifi u nás opravdu nehledejte. Povídejte si."
atoris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 9-2014

Odesláno Neděle, 21. září 2014 - 11:26:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf : Tú letnú verziu červenej čiapky som teraz videl no týchto snímkach po prvý krát. Končil som v r. 2003.
Etawil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 21. září 2014 - 12:13:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdepa: Nehoda se odehrála 24.srpna 1975 v 9:00, bylo to sice ujetí vozu, ale zařazena v kategorii nehod A1 - střet železničních vozidel, při ujetí soupravy došlo ke střetu s lokomotivou, kterou souprava tlačila až do místa vykolejení
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1739
Registrován: 7-2005
Odesláno Neděle, 21. září 2014 - 22:47:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Etawill - ano, to už je lepší. Je to tam, ale moc info to není (uprostřed listu)
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1740
Registrován: 7-2005
Odesláno Neděle, 21. září 2014 - 22:49:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Alf - taky bych nějaký "náčrtek" našel. V případě zájmu o domek v obvodu někdejší ŘSD Hr.Králové, by se šlo zaměřit přesně na ten jeden...
McBain
Administrátor

Číslo příspěvku: 23370
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 22. září 2014 - 14:37:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k té nedávné diskuzi [biggrin] - takto to dopadne, když peníze nedojdou kapitalistovi, ale socialistickému státu:

https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=3179073

Výpravní budova 16/H
Šedesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Nejlepší TV reklama všech dob
kpk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.150.193.174
Odesláno Pondělí, 22. září 2014 - 22:40:35    Odkaz na tento příspěvek  

Skôr je to obrázok ako dopadne celá EU, kapitalistická, či socialistická. Predstava o "pracovitých" kapitalistoch je pekná, ale materskú škôlku si už opustil nie? Nemal by si veriť rozprávkam.
Etawil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 11-2006
Odesláno Úterý, 23. září 2014 - 08:21:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdepa:děkuji Vám za zprávu,po pravdě řečeno,čekal jsem trošíčku obsáhlejší zprávu,ale neva.Je možné,že by mohl být drážní-ne SNBácký spis z této nehody někde založen? Po konsultaci s pracovníky vyšetřování nehod v Ústí nad Labem tento spis sebrala velká voda již v roce 2012,ale pozor pracovníci si nejsou jisti,zda-li právě tento spis neodešel do Prahy,před příchodem velké vody se totiž malinký zlomek spisů odeslal do Prahy,než vše pohltila velká voda a stalo se z toho bezcené bláto díky s pozdravem TP
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1781
Registrován: 7-2008

Odesláno Úterý, 23. září 2014 - 10:27:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Etawil: naděje umírá poslední [happy], v tomto případě je veliká. Na druhou stranu skartační doba je 30 let a ta je už pryč. K drážním nehodám by byl ideální archiv dnešního DÚ nebo DI, ale opět se obávám, že spisy starší 30-ti let v něm nebudou - pokud tedy nějaké archivy vůbec jsou. A jak píšete Vy, co nebylo zničeno, to uplavalo. Ale zkuste staniční kroniky, v mnoha stanicích jsou dodnes uloženy a dost často se do nich zapisovalo až do nedávné minulosti anebo ještě Archiv bezpečnostních složek v Kanicích u Brna (ale opět je tu těch 30 let).Ale SNBácký stejně nechcete





(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)

4.ŽELEZNIČNÍ KORIDOR I NA FB! - www.4koridor.cz
Nápis z kavárny vypovídá o době jasně:
"Ne, wifi u nás opravdu nehledejte. Povídejte si."
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6171
Registrován: 9-2003

Odesláno Úterý, 23. září 2014 - 16:52:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Zdepa , děkuji za pomoc.Můj Windows8 nějak nechce spolupracovat na přímé poště,navíc ho až tak neovládám..[uhoh]Tak mi prosím písněte..Jinak díky všem za reakci a pomoc.Moje zkušenost z okolí je s SŽDC bohužel podobná..nezájem ,ticho..a pak už jen bagr a šmytec..a přitom by se našlo dost bláznů co by ty mnohdy poetická zákoutí u trati s domky dokázali udržet..

..pořádná mašina má kotel a komín..
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2882
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 23. září 2014 - 17:33:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...a pak už jen bagr a šmytec...

Bagr tam vidím a šmitec, rozuměj smyčec by se v tom nepořádku vně taky možná našel [rofl] A jaký hezký plácek tam teďka vznikl...

Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6172
Registrován: 9-2003

Odesláno Úterý, 23. září 2014 - 21:22:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jéé,na tebe jsem zapoměl [biggrin][lame] No,taknějak to asi leckde v okolí dopadne..kolikrát baráčky co dostaly např.plastová okna..jen namátkově co si teď vybavuji (relativně vyprázdněné nedávno-nedaleko)u př.Doudleb od Let.,zast.Sopotnice,u př. do Žamberka,Letohrad-Orlice viz.moje foto..,zast.Hnátnice,zast.Mladkov..

..pořádná mašina má kotel a komín..
Etawil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 11-2006
Odesláno Úterý, 23. září 2014 - 22:11:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba:To máte pravdu,ale v našem případě si myslím,že všechny pokusy jsou již marné,vše jsme vyzkoušeli a po drážních spisech z nehody jako by se zem slehla,proto zkoušíme ještě diskutéry-historiky na tomto vlákně,zda-li se něco nenalezne mezi lidmi.Otázek je plno, dále také řešíme jak byl např.definován drážní pojem - LÉTO a ZIMA, od kdy platilo "v zimě" a od kdy "v létě". Bylo to dáno změnou času, nebo GVD nebo jak ? V pomůckách(SJŘ, seznam vlaků pro staniční zaměstnance....) se často objevuje např. v létě pravidelně v zimě PP........
VENDA
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 5-2013
Odesláno Úterý, 23. září 2014 - 22:26:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pepa I-hezký plácek -jeden takový také znám. Akorát to využití nějak nechápu.
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.180.12
Odesláno Středa, 24. září 2014 - 07:32:48    Odkaz na tento příspěvek  

Etawil 99: Pokud si dobře pamatuju, tak v jízdních řádech (GVD i pro veřejnost) bývaly léto a zima definovány daty trvání od-do. Když se ještě vydávaly letní a zimní jízdní řády, bylo to dáno daty platnosti těch jízdních řádů.
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2126
Registrován: 11-2008
Odesláno Středa, 24. září 2014 - 10:04:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad VENDA: Není ten "plácek" náhodou mezi stanicema Moravany - Kostěnice ?
Rob
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1055
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 24. září 2014 - 11:37:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf, Prdík, Simba: k tématu zakoupení či pronájmu drážního domku jsem již mnoho let skeptický. Já vydržel ve svém nadšení komunikaci s různými drážními složkami asi tři roky, pak jsem to vzdal. Je fakt, že to bylo v 90-tých létech. Ale myslím, že situace se v tomto ani trochu nezměnila...[sad]
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2665
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 24. září 2014 - 12:35:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A mezitím na Slovensku: http://www.cas.sk/clanok/184123/podnikatel-brani-ciernu-haciendu- je-to-len-ucelova-stavba-rybnika.html Podnikatel Talapka není žádný troškař: nedaleko Seneckých jezer si u bývalého strážního domku nechal vybagrovat jezero vlastní. Asi měl i dobré vztahy s tehdejším vedením Slovenských železnic, neboť mu zatím vše prochází.
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.180.12
Odesláno Středa, 24. září 2014 - 15:21:14    Odkaz na tento příspěvek  

Rob 1055: Jestli změnila, tak k horšímu...[angry]
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2883
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 24. září 2014 - 20:07:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O předměřické „staré nádraží” se snažil kolega, bohužel komunikace ze strany vlastníka nejdřív žádná, potom minimální a cena taková, že si skoro za stejné peníze radši koupil pěkný dům v Hradci. Tak asi tak [rofl] Kolik zlí jazykové tvrdili, že stálo bourání ani nebudu radši zmiňovat, neb bych byl nařknut že si vymýšlím...

(Příspěvek byl editován uživatelem pepa_L.)
VENDA
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 5-2013
Odesláno Středa, 24. září 2014 - 21:26:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výpravčíxy-trefa! před vjezdem Kostěnice od Moravan. Byla to jenom reakce na -hezkej plácek. Mám v záloze ještě dva.
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3755
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 25. září 2014 - 14:37:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drobné příběhy z historie místní dráhy voticko – sedlčanské: úzkokolejka

Abych předešel dohadům: jde o původní příspěvek autora Simba.

Web nejen o stavbě železničních koridorů Rádi přivítáme další spolupracovníky
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1742
Registrován: 7-2005
Odesláno Pátek, 26. září 2014 - 07:31:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Alf - pokus o spojení skrze e-mail pod nickem nastal....
Předměřic je škoda, ale těch zhruba 15 let co jezdím kolem to bylo horší a horší.
Ani se SŽDC nedivím, že dělá mrtvého brouka, jakákoliv stavba v POD, pokud není v majetku dráhy, je vlastně pro ně práce navíc, Povolení, vyjímky,...
Uvidíme kdy se Mgr.Borovcová dostane k ÖNWB a SNDVB, aby vyřkla svůj památkářský ortel, že by to bylo vhodné zanechat. Letos musí dokončit hlavní tratě StEGu a pak to hlavně zpracovat. To je výhled na další pětiletku...
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1743
Registrován: 7-2005
Odesláno Pátek, 26. září 2014 - 17:09:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Etawil - zpráva revizora dopravy SSZD je opravdu delší
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3758
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 28. září 2014 - 11:30:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dost se tady diskutovalo o projektu železničních dílen v Praze. A o účelu mostů v H.Měcholupech.
Simba tedy napsal historii těchto dílen, v tomto prvním popisuje první variantu: Zapomenuté železniční projekty I. – nové dílny v Praze-Jahodnici.

Web nejen o stavbě železničních koridorů Rádi přivítáme další spolupracovníky
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.228.45.252
Odesláno Neděle, 28. září 2014 - 12:09:49    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě ke snímku hrbouna 375.0 v Plzni. Od r. 1911 zajižděly tyto lokomotivy do Plzně od Českých Budějovic s lázeňskými rychlíky Vídeň - Karlovy Vary. Bohužel mi není známo, která výtopna je měla ve stavu. V r. 1914 jich měly několik České Budějovice, ale jejich další osudy neznám. Rychlík jezdil až do začátku WW II, ale co ho vozilo za 1. repubiky, to také nevím.
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1746
Registrován: 7-2005
Odesláno Neděle, 28. září 2014 - 14:35:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lokomotivy 375.0 (310) byly ve výtopně České Budejovice I. i k 11/1918 a to v 8 kusech. Většina z nich se přesunula do Nuslí k zajištění rychlíkové dopravy těmi novými dopravními směry dané vznikem ČSR. Ve 12/1919 mělo ŘSD Plzeň ve stavu už jen 3 loko (celé ČSD 24). Mezi 01/1920 a 11/1922 získalo ČSD dalších 11 strojů uvedené řady v rámci výměn lokomotivního parku s Rakouskem. Plzeňské ředitelství tak získalo 3 lokomotivy (pravděpodné !? opět do Č.Budějovic - výtopny ČB I a ČB II byly sloučeny v roce 1919). Nově se objevily u ředitelství Brno. V prosinci 1922 začala redislokace uvedené lokomotivní řady, která skončila s tím, že k 07/1923 nemelo ŘSD Plzeň žádný stroj 375.0 (310).
Stav k 07/1923 podle ŘSD - 18 Praha, 12 Olomouc, 5 Brno.
drake
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.32.61
Odesláno Neděle, 28. září 2014 - 18:32:49    Odkaz na tento příspěvek  

ale co ho vozilo za 1. repubiky, to také nevím.

W.Tausche ve své knize zaznamenal 365.0 na rychlíku z Chebu do Vídně (červenec 1934). Obecně jsou pak zmínky o 375.0 a 275.0.
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6403
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 28. září 2014 - 18:51:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro "nové dlouhé" stroje ř. 375.0 byla v roce 1914 v Budějcích otevřena nová rotunda (3.) o šesti stáních s točnou o průměru 20,04 m.

Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Etawil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 28. září 2014 - 19:45:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdepa:Moc Vám tímto děkuji vážený pane kolego!
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.228.45.252
Odesláno Neděle, 28. září 2014 - 20:26:15    Odkaz na tento příspěvek  

Zdepa 1746: Děkuji.
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6175
Registrován: 9-2003

Odesláno Pátek, 03. října 2014 - 09:37:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad.strážní domek atd..
Jen pro pobavení diskutérů..ač je to smutné.Projevil se stejný "postup a přístup" jaký je uváděn i jinde..Klasicky SŽDC nekomunikuje,na své dva maily oficiálním a odpovědným osobám na Gř SŽDC jsem dodnes nedostal odpověď..Po pátrání ma místně odpovědného člověka jsem zkusil telefon..hmm.No,v podstatě jsem se dozvěděl výčet možností "proč to nejde".Základ - my to chceme zbourat,nechceme nové "sousedy" majetkové vztahy, nechceme nic zbytečného okolo trati,budova má nová plastová okna ale neodpovídá hlukové zátěži([blush])[kladivo],my s tím nemůžeme nic dělat..Místní odbory SŽDC se k tomu případně vyjádří,pokud je tedy podána žádost v Praze(hmm jaksi mi chybí odpověď..)ale pokud některý nebude souhlasit,žádost se zamítá a přijede bagr..Česky řečeno nerýpej se v tom,nemáš šanci,trhni si občane...[uhoh]

..pořádná mašina má kotel a komín..
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.180.12
Odesláno Pátek, 03. října 2014 - 11:01:40    Odkaz na tento příspěvek  

Alf 6175: Takže jediný rozumný způsob (kromě korupce někoho u SŽDC, pochopitelně...), jak přijít ke strážnímu domku, je koupit ho od soukromníka, který byl před léty úspěšnější než ty dnes... [satan]