K-report
 

Archiv diskuse Ostatní země do 14. 01. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Ostatní země » Archiv diskuse Ostatní země do 14. 01. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Středa, 01. ledna 2014 - 09:42:43    Odkaz na tento příspěvek  

Martin: na Overground bez problémů, ukážeš černochovi u turniketů a pustí Tě. Na Tube platí jen zaměstnanecký ATOC, FIP ne.
MartinNovak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.194.124
Odesláno Čtvrtek, 02. ledna 2014 - 02:38:11    Odkaz na tento příspěvek  

hmmm...moc díky, v březnu se tam chystám, a napadlo mě, jestli má význam se na nějaké to cestování po Londýně tou FIP vybavit nebo ne. Ještě to zvážim, ale díky.
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Čtvrtek, 02. ledna 2014 - 15:07:03    Odkaz na tento příspěvek  

MN: záleží, kde všude se budeš toulat. Vzhledem k tomu, že platí i na vlaky na LHR, LGW a STN, stejně jako vlaky po Londýně a Thameslink, těch 50czk za to, myslím, stojí.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2285
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 02. ledna 2014 - 16:32:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

platí i na vlaky na LHR, LGW a STN

Platí už na všechny? Bývalo to, že na LHR platily jen na vlaky pod firmou First GW (= zastávkové, méně časté), ale ne na Heathrow Express
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1264
Registrován: 8-2003

Odesláno Pátek, 03. ledna 2014 - 10:29:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemáte někdo zkušenosti s cestováním v severských zemích a nákupem jízdenek přes net? Všude je to jako u nás nebo u DB, tedy jen vytisknout, kromě Norska, kde se musí vvyzvednout v automatu?
Plánuju dojet vlakem přes Kodaň, Švédsko, Oslo až do Bodo, kde bych rád zajel lodí na Lofoty. Rád bych jen do Moskenes, ale tam je všechno levnější ubytování na červenec vyprodané, jsou jen ty více na sever a protože budeme odkázáni jen na bus, nechci to moc riskovat. Nemáte někdo zkušenost? Zpět asi Norwegian, ale asi až z Osla.
FS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Pátek, 03. ledna 2014 - 20:25:43    Odkaz na tento příspěvek  

Někdo spi na lavičce, ti zámožní v hotelu, a někteří si obytný přívěs vozí sebou, jako třeba zde.
Poljaq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 506
Registrován: 6-2006
Odesláno Sobota, 04. ledna 2014 - 11:05:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já to teď zkoumal a na LHR neplatí ani na ty zastávkové, jen do poslední stanice před LHR. A na LGW a STN si taky nejsem jist... To jsem nevyzkoumal, ale jedem tam až v květnu, tak budu rád, zda to někdo zjistí.
Martin P.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.0.82
Odesláno Sobota, 04. ledna 2014 - 11:54:15    Odkaz na tento příspěvek  

ad Fucza: Ve Švédsku je možné jízdenku dostat na mail, vyzvednout v automatu (obě možnosti bez příplatku), vyzvednout v SJ Resebutik (+30 SEK) a prodejnách Pressbyrån nebo 7-Eleven (+20 SEK). Bezplatná je taky jízdenka v podobě SMS.
V Norsku je preferované vyzvednutí přes chytré mobily a na automatech. Možné je to i ve stanicích s prodejem jízdenek nebo prodejnami Narvesen. Na e-mail člověk nedostane lístek, ale jen potvrzení s kódem - lístek je však po sdělení kódu možné vyzvednout i u průvodčího ve vlaku (ne nutně místenkovém, jak píše NSB na svých stránkách). Loni v létě jsem vyzkoušel jak automat (http://goo.gl/7GMLBg), tak vyzvednutí u průvodčího - na obrázku potvrzení s kódem.
Obojí bez problémů.

Např. na cestě z Göteborgu do Osla přes Trollhättan je první automat ve stanici Halden (odtamtud je první fotka). Pokud člověk nemusí jet po hlavní trati, je možné jet z Göteborgu do Strömstadu po Bohusbanan, odtud autobusem (v létě byl veden jako bezplatný nákupní bus pro Nory) do zmíněného Haldenu (přes hraniční Svinesundský most) a následně po železnici do norského vnitrozemí.

Nejlevnější varianta je autobus - Swebus (www.swebus.se) nebo Nettbuss express (http://goo.gl/LHDSrU). Při cestě ze Švédska do Norska je takto navíc skoro zaručena velmi zajímavá celní prohlídka na hranicích.
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1265
Registrován: 8-2003

Odesláno Sobota, 04. ledna 2014 - 13:11:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin P:
Moc moc díky. Takže i ve Švédsku nestačí jízdenku vytisknout na tiskárně jako u nás nebo v Německu? Do Švédska máme v plánu přijet SJ z Kodaně (kde tedy jízdenku vyzvednout?) a podobně do Oslo NSB z Goethenburgu. Tam automat na vytištění jízdenky není. Hodlám vše kupovat v předstihu (Miniprisy), ale jeden kolega tvrdí, že v podmínkách Minipris je, že jdou pouze vyzvednout v automatu, nikoliv u průvodčího. Ale já to teď nemůžu najít. Problém jsem měl taky vůbec s registrací na nsb.no. Píšou, že místo 8 místného telefonního čísla lze napsat 8 libovolných čísel, nicméně 4 místné PSČ je povinné, dal jsem tam moje PSČ bez posledního čísla, ale trefil jsem nějaké norské město. No nevím.
Martin P.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.0.82
Odesláno Sobota, 04. ledna 2014 - 13:52:24    Odkaz na tento příspěvek  

Ve Švédsku stačí tisk na tiskárně doma - stejně jako u nás nebo v Německu. V Kodani jsou ale k dispozici i automaty - podle stránek SJ celkem tři.

Já jsem jel do Osla taky na minipris, jízdenku jsem si bez problému vyzvedl u průvodčího. Jiná možnost z Göteborgu není, automat NSB tam opravdu není. Ostatně i v přiloženém potvrzení se píše "Collect your ticket from the conductor onboard the train...". Norská posádka jede už z Göteborgu. Pokusím se ještě najít informaci i v tarifních podmínkách. Číslo zvolené místo telefonu je vhodné si někam poznamenat (pro všechny případy), libovolné PSČ je ok.
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1266
Registrován: 8-2003

Odesláno Sobota, 04. ledna 2014 - 15:08:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin P.:
Já jsem jel do Osla taky na minipris, jízdenku jsem si bez problému vyzvedl u průvodčího.

V podmínkách je uvedeno:

If you are travelling from an unmanned station without a ticket machine and are unable to collect your ticket on the train you can:

Board the train without buying your ticket in advance (not permitted for Minipris tickets).


Hm. Asi jim zkusím napsat mailíka.
Martin P.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.0.82
Odesláno Sobota, 04. ledna 2014 - 15:22:41    Odkaz na tento příspěvek  

K Norsku: Pokud kupuje člověk jednosměrnou jízdenku z Göteborgu do Norska (proklikal jsem i Bodö), nabízí stránka možnost vyzvednutí jízdenky ve vlaku (zkoušel jsem projít rezervační kroky bez loginu, jde o krok "Details"): Ticket collection point - Where would you like to collect your ticket? - volba "On board the train". V případě koupě zpáteční jízdenky se tato volba nenabízí.

PSČ není vyžadováno, stačí ono libovolné "telefonní" číslo. Toto číslo je potřeba si poznamenat pro případ vyzvedávání jízdenky v automatu (to je uvedeno v norské verzi rezervace, v anglické toto chybí). Pomocí "telefonního" čísla a kódu pro vyzvednutí se přihlásíte do automatu, který následně jízdenku vytiskne.

Ani chybná volba - výběr z automatu - by nebyla neřešitelná: Stačilo by mít s sebou potvrzení s kódem, ukázat toto průvodčímu a jízdenky si vytisknout při přestupu v Oslu (nebo třeba při delším pobytu vlaku už v Haldenu) - tato rada se objevila na oficiální facebookové stránce NSB ze strany NSB (příspěvek ze 23:13). Stejné odpovědi jsou uvedeny i na švédských fórech.

V přepravních podmínkách NSB to řešeno není, odkazuje se na aktuální informace na stránkách NSB. Anglická verze zmiňuje možnost vyzvednutí jízdenek ve vlaku v případě místenky, norská verze se o podmínce místenky nezmiňuje. Nutná je jen znalost kódu pro vyzvednutí, doporučuje se mít s sebou ono potvrzení. Pokud chce mít člověk vše černé na bílém, lze poslat mail na help@nsb.no.
Martin P.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.0.82
Odesláno Sobota, 04. ledna 2014 - 15:43:03    Odkaz na tento příspěvek  

Já tu větu (s ...not permitted for Minipris tickets) v dané souvislosti chápu tak, že minipris jsou vázány na konkrétní vlak, proto nelze nastoupit do libovolného vlaku bez předchozího zakoupení jízdenky. Pokud člověk jízdenku koupenou má (i minipris), přistoupit může (a výtisk dostane oproti potvrzení s kódem od průvodčího). V norské verzi nikde není nic podobného zmíněno.

Uvedená formulace v anglické verzi je nešťastná, proto jednoznačně souhlasím s mailem na NSB:-)
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 465
Registrován: 8-2012
Odesláno Sobota, 04. ledna 2014 - 15:48:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím vás, pane Fucza, nepište "Goethenburg", nic takového neexistuje. To město se jmenuje Göteborg, čteno "jétebork". (No a ani v angličtině tam není ta dvouhláska "oe", ale čistě "Gothenburg".)
Norské jízdenky ("Minipris") se kupují přes internet naprosto normálně, tři měsíce předem, vyzvednutí v automatu. P.S. vypadá to, že nově zdražily Minipris z minima 199 na 249 NOK (a cestu Torp - Bodø se mi za tuto cenu nepodařilo nasimulovat, nejméně za 349,-).
V Kodani mám zkušenost jen s koupí jízdenky na Kastrup, i toto zcela bez problému [happy]
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1267
Registrován: 8-2003

Odesláno Sobota, 04. ledna 2014 - 16:42:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H:
Máte pravdu, jsem zblblý z vyhledávání na bahn.de, kde to "oe" tam musíte nacpat, jinak to v liště ten "Goteborg" na prvních pár písmen neukáže. Muselo by se to napsat celé, spíš to nabídne Chotěboř.
edit:
Norské jízdenky ("Minipris") se kupují přes internet naprosto normálně, tři měsíce předem, vyzvednutí v automatu.

Právě řešíme případ, kdy v Goteborgu automat právě není a na webu NSB je uvedeno to, co jsem už výše uváděl.


(Příspěvek byl editován uživatelem Fucza.)
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 468
Registrován: 8-2012
Odesláno Sobota, 04. ledna 2014 - 17:05:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OK, to jsem četl až dodatečně a není tomu co vytknout. Leda snad: proč si nekoupíte jízdenku Göteborg - Oslo u Švédů (dá se už dokonce za 95 SEK, místo 249 NOK, což je podstatný rozdíl)? Ano, jede se pak IC taženým lokomotivou místo jednotkou Bm73 NSB, ale to mi přijde snad i lepší.
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.32.59
Odesláno Sobota, 04. ledna 2014 - 17:17:41    Odkaz na tento příspěvek  

Ono jde zrovna v tomto případě možná i o to, že z časových důvodů by se hodil pro přesun zrovna ten vlak okolo 13 hodiny z Goeteborgu, který je v Oslu poměrně brzo a zrovna ten provozují NSB. Ty pozdější spoje pak přijíždějí do Osla až před 22 h a to není šikovné ani pro pokračování někam dál, ani pro večerní procházku po městě a někdy je problém i pro nástup ubytování.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 469
Registrován: 8-2012
Odesláno Sobota, 04. ledna 2014 - 17:35:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jsem takto časově limitován, tak si samozřejmě musím připlatit (ano, je to o hodinu rychlejší). Já jsem to z diskuze bohužel nevyčetl.
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1268
Registrován: 8-2003

Odesláno Sobota, 04. ledna 2014 - 19:21:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spíš šlo o tu časovou polohu, zatím nevím, kdy přesně bychom jeli, navíc bych se skoro raději ubytoval "někde na venkově" u Goteborgu. Jen že se Švédem to je s přestupem v Kiru, ale je fakt, že to může být i levnější.
FS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Neděle, 05. ledna 2014 - 10:14:33    Odkaz na tento příspěvek  

V souvislosti se zavedením nového EC Wien-Venezia zazněly v diskuzi i otázky, čím to budou vozit, a zda má Taurus přechodnost do Venezie.
Včera jsem se s pomocí Googlu toulal po "před 100 lety ještě našem přístavním městě" a prohlížel jeho nádraží a tratě, a na nádraží Svatá Andrea mne upoutala červená lok. Zde je po zvětšení, vlevo dole je datum snímku. Takže s přechodností po celé Evropě tyhle stroje asi problém nemají.
Z téhle stanice kdysi vycházela úzkokolejka do Poreče, a jedna z jejích mašin pak po jejím zrušení dojezdila na Sicilii.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 476
Registrován: 8-2012
Odesláno Neděle, 05. ledna 2014 - 10:56:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ona verze VA je základní konfigurace ES64U4 a tyhle mašiny v Itálii dávno každodenně jezdí pod dceřinkou RCA (LINEA), jenže v nákladní dopravě, což šotouši nevidí. Další italské firmy (FUC, CFI, InRail) mají své ES64U4 verze VA (v Itálii řada E190) taky.
http://farm6.staticflickr.com/5334/8786725942_8325a9372d_b.jpg
http://farm8.staticflickr.com/7402/9234759802_1b0c33c481_b.jpg
http://farm7.staticflickr.com/6145/5958398075_84b933d490_b.jpg
Thalys
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.220.35
Odesláno Neděle, 05. ledna 2014 - 22:30:18    Odkaz na tento příspěvek  

...veď v Boscoverde prepoja, nie ? v roku 2010 EN 237 ešte prepájali...
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 488
Registrován: 8-2012
Odesláno Neděle, 05. ledna 2014 - 22:38:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sice je ta fotka mizerná, ale řekl bych, že na ní je ES64U2 (aka 1116), nikoli ES64U4 VA.
Thalys
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.220.35
Odesláno Neděle, 05. ledna 2014 - 23:06:31    Odkaz na tento příspěvek  

bolo to skoro ráno, foťák bol ešte rozospatý [lol] ano, je to ešte rada 1116
Ale taký Wien-Venezia express má ešte stále na Boscoverde cca.25 minút, tak neviem...
FS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Pondělí, 06. ledna 2014 - 09:42:11    Odkaz na tento příspěvek  

To jsou oni, už tam jezdí dost dlouho.
Comar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 528
Registrován: 11-2004

Odesláno Pondělí, 06. ledna 2014 - 18:28:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

EC30-31 vozi rakouska 1216 (=ES64U4) v cele delce trasy.
Spesnaky Villach-Udine vozi Micotra svou radou 190 (taky ES64U4) taky celou trasu.

T.H.:
Sice je ta fotka mizerná, ale řekl bych, že na ní je ES64U2 (aka 1116), nikoli ES64U4 VA.
I na mizerne fotce to jde jednoduse poznat podle prostredniho svetlometu: na ES64U4 je az NAD celnim sklem.
Guldys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1218
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 06. ledna 2014 - 20:55:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedno foto z výletu:
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Pondělí, 06. ledna 2014 - 22:34:40    Odkaz na tento příspěvek  

Arj, Poljaq : no já jel na všechna tři letiště (na LHR teď v létě oběma), a bez problému. Kde to studujete?
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Pondělí, 06. ledna 2014 - 22:39:15    Odkaz na tento příspěvek  

tady se můžete ujistit, že v atoc je:
http://www.atoc.org/train-companies/
stejně jako provozovatelé Gatwick exp. a Stansted exp.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.26
Odesláno Úterý, 07. ledna 2014 - 12:17:35    Odkaz na tento příspěvek  

Zhruba po deseti letech se opět chystá spanilá jízda napříč bývalou Jugoslávií. A jak to vypadalo před více než deseti lety? Na řadu míst už vlak nikdy nedojede:
Konečná zastávka lokálky z Rumy, Novi Grad; 28.8.2003; B 812-017:

Stanice Brasina - křižování nákladního vlaku do Bosny (661 133) s osobákem do Bělehradu (812 017)

O kus dále, na území Bosny, Republika Srpska, Kalesija:

a Novi Zvornik, pohraniční stanice; 734 223 + 661 307:


Ve viskózce v Loznici byly již akumulační páry mimo provoz (53-46/47 Liége); zato v Šabacu vlečková "Zorka" DHL 710 šíbovala jako vzteklá:
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.26
Odesláno Úterý, 07. ledna 2014 - 12:48:51    Odkaz na tento příspěvek  


Další den se jelo do Kolubary.
Vlečková areál elektrárny je napojený do stanice Vreoci tříkolejnicovou splítkou, trolejové vedení "prostý drát":

Opodál bývalo (je?) depo se známýmy lok. ř. 17 E:

V sušírně uhlí (Sušara) byl neuvěřitelný provoz, jak v el., tak v parní trakci:
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.26
Odesláno Úterý, 07. ledna 2014 - 12:49:31    Odkaz na tento příspěvek  


no a na závěr vjel vlak šotoušů přímo doprostřed sušírny, díky čemuž se nejméně polovina fotografů ... málem udusila (nedýchatelný mour ve vzduchu):
Jirka_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1277
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 07. ledna 2014 - 13:08:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.: nebude to první fotky v prvním příspěvku spíš Zvornik Grad?
Dá se někde najít více informací a fotek z té akce před 10 lety a informace o připravované akci?
Javy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1489
Registrován: 9-2003

Odesláno Úterý, 07. ledna 2014 - 13:32:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky bych rád info o připravované akci - letos jsem ještě nic nenaplánoval.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.26
Odesláno Úterý, 07. ledna 2014 - 13:49:11    Odkaz na tento příspěvek  

Jasně, Zvorni Grad, Novi Grad je úplně někde jinde :-) Firma, která kdysi akci pořádala, se dnes zabývá úplně něčím jiným a ani není moc na netu k dohledání.
Něco podobného letos chystá http://www.ptg.co.uk/rail-wonders-of-croatia-part-one , ovšem v podstatně komornější a pohodlnější podobě (ale zase vám stačí jen tužka, papír a koukat z okna, tehdy nic takového jako jídelní vůz nebylo).
Končil jsem tehdy v horách pod Užicí. Druhý den jsem "dodělal" zbylé srbské železnice, tedy ráno t.č. 73 do Stalače, kde byl čas na prohlídku provozní visuté lanové dráhy přes řeku Moravici (tedy, popravdě řečeno - v tom srpnovém vedru jsem se tím šíleným křovím nikam neprodíral, jen ke špinavý řece na lehkou koupel):

přes Niš dojel do Zaječaru (příjemné město)

a navečer až k Dunaji, do Prahova pristanite (řiť světa, nocleh). Ráno odtud byl přípoj na R Zaječar - Belěhrad, vedený 666-003:
FS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Úterý, 07. ledna 2014 - 16:46:37    Odkaz na tento příspěvek  

W. - v sobotu jsem se s Googlem toulal po Terstu, a u téhle stanice jsem taky narazil na lanovku :
/foceno 5.2012 /
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.26
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 19:44:34    Odkaz na tento příspěvek  

Canfranc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 1-2004

Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 20:25:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to je pohroma, ale dalo se to čekat. Naštěstí kromě Epinal-St.Dié už jsem všechno ostatní navštívil a počet cestujících byl skutečně obdivuhodný, např. v odpoledním (Lille Fl.-) Ascq - Orchies jsem byl zcela sám na klasickej dlouhej motorovej Bombardier...

Snad se některých úseků ujmou spolky, Breil s/R, Clerm.F.-Ussel, Millau, Cevennes, Latour de Carol i St. Claude by si to pro svou krásu zasloužily.
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6074
Registrován: 9-2002

Odesláno Pátek, 10. ledna 2014 - 14:43:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Clerm.F.- Ussel = tankodrom, potvrzuju projetim v listopadu...

Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1270
Registrován: 8-2003

Odesláno Pátek, 10. ledna 2014 - 15:25:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Miniprisy a Norsko:
Přišla mi odpověď od NSB na otázku, kde vyzvednout Minipris na trase Goteborg - Oslo, když v Goteborgu není automat a v podmínkách NSB (odkaz výše) je uvedeno, že Miniprisy není možné vyzvednout až ve vlaku. Bylo mi sděleno, že pro tuto trasu, lze vyzvednout Minipris až ve vlaku a je ta možnost to označit přímo v eshopu. Nicméně tato možnost je u všech těchto jízdenek i z destinací, kde automat je. Takže to nebudu řešit. Díky.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.26
Odesláno Pátek, 10. ledna 2014 - 15:46:27    Odkaz na tento příspěvek  

Clerm.F.- Ussel = tankodrom,
To v roce 2006 nebo 7 tam pro jistotu z Laqueukvakkvakkvak (nebo jak se nazývá ta odbočka do Le Mont Dore) jezdil jenom autobus.
Diskuze na Drehscheibe je k tomu taky výživná. Zatím však k tomu bohužel chybí to nejdůležitější - datum, kdy to zařve. Takhle jeden neví, jestli vyrazit na jaře nebo to nechat na podzim... A navíc, jak se někde psalo - dost těch problémů je jenom o tom, že jsou někde schátralý mosty, lidi by i byli.
kromě Epinal-St.Dié
Tam jsem náhodou jel a lidi celkem byli. Ale sólo malej motorák. Ovšem při jejich systému nepřípojů do Remiremontu... [ko]

Snad se některých úseků ujmou spolky, Breil s/R, Clerm.F.-Ussel, Millau, Cevennes, Latour de Carol i St. Claude by si to pro svou krásu zasloužily.
Bezesporu, jsou to nádherný technický díla.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 531
Registrován: 8-2012
Odesláno Pátek, 10. ledna 2014 - 16:17:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dost těch problémů je jenom o tom, že jsou někde schátralý mosty ... při jejich systému nepřípojů do Remiremontu
Socialistická železnice, tak co chcete.
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.32.59
Odesláno Pátek, 10. ledna 2014 - 17:53:05    Odkaz na tento příspěvek  

Fucza: Tak to se budeme mnozí těšit na sdělení Vašich zkušeností, jak to vše dopadlo. Poznatky z této části Evropy zde nejsou až tak často sdíleny.
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.32.59
Odesláno Pátek, 10. ledna 2014 - 18:22:03    Odkaz na tento příspěvek  

No a koukám, že to nabízí Minipris z Goteborgu do Bodo i za 349 NOK. To je moc pěkná cena. Tu jízdenku jste asi ještě nekupoval, že? Mám jen takovou obavu, že i když tam nyní vidíte otázku, "jak si přejete jízdenku vyzvednout?", zda se pak při nákupu neobjeví, že vyzvednutí této jízdenky u průvodčího není možné. Ale nechci zbytečně strašit. Budete takovým laboratorním králíkem[happy].
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1271
Registrován: 8-2003

Odesláno Sobota, 11. ledna 2014 - 09:41:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R.Š.: Chystám to na červenec, tak je ještě na nákup jízdenek hodně brzo, ale na některé ubytování už skoro pozdě (Lofoty). Plán je vlakem až do Bodo s přestávkami v Kodani, někde v jižním Švédsku (něco u pobřeží - tipů mám několik) a někde ještě kvůli noclehům. Z Bodo bych rád trajektem do Moskenes a 2 noci pobýt na Lofotech (myslel jsem v A - není to moc daleko). Zpátky už bych to vlakem moc nehrotil. Využil bych Norwegian (buď přímo z Bodo, popř. z Trondheimu nebo až z Oslo). Tam zatím nevím, jak se vyvíjí cena letenek - ty jsou zatím jediné, které bych mohl koupit už teď, snad budou ceny podobné i v dubnu, kdy se to už bude více rýsovat.
Dispečer_o11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2747
Registrován: 5-2009

Odesláno Pondělí, 13. ledna 2014 - 09:35:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fucza:
Jednosměrná letenka Bodo-Praha na červenec s přestupem v Oslo za cca 2500 Norwegian. Jinak cca 200 metru od trajektu v Moskenes je kemp a mají i chatky. Ale bude sezona, bývají vyprodané, protože na trajekt do Bodo z Lofot se někdy čeká i 24 hodin, důvodem je malá kapacita trajektu při tom jezdí 4x za 24hodin. A ti co nemají karavan jdou do kempu. Před třemi roky jsem tam zažil frontu na trajekt která měla 2,5km. To byl extrém. Taky se tam letos chystám, ale na motorce.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.26
Odesláno Pondělí, 13. ledna 2014 - 12:02:35    Odkaz na tento příspěvek  

na trajekt do Bodo z Lofot se někdy čeká i 24 hodin,
Ajaj, zase něco čemu se vyhnout... Zlatý Bělorusko - břízy, břízy, břízy ... močál! :-)
Dispečer_o11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2750
Registrován: 5-2009

Odesláno Pondělí, 13. ledna 2014 - 12:48:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokuď tam jdeš pěšky, dostaneš se vždy... lidí se vejde na loď hodně, problém je s auty a když ti tam najedou kamiony je taky vymalováno. Ten trajekt Moskenes - Bodo na to že jede skoro 4 hodiny, je kapacitně slabý. Ještě se dá využít trajekt Svolvaer - Skutvik. Ale ten jezdí jen jednou denně. Jinak tady jsou jízdní řády trajektu na Lofoty.. nové časy od února 2014. :http://www.lofoten.info/en/Ferry-and-expressboat


A ještě jedna věc. U mola v Moskenes je restaurace, kdyby bylo špatné počasí na moři trajekt taky nemusí jet. Oni mají, nebo vždy měli info o jeho jízdě. Jinak zažil jsem jednou bouři na tomhle trajektu a bylo to hodně zlé... loď se musela skoro zastavit a hodně lidem bylo dost špatně. Taky to byl jediný trajekt při cestách Norskem kde byli zvracející pytlíky u každého sedadla či stolu.[biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem Dispečer O11.)
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1272
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 13. ledna 2014 - 15:07:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dispečer:
No já koukal na Norwegian a to Bodo to dosti prodraží. Neprojížděl jsem všechny lety za měsíc, ale minimum bylo 125 euro za osobu (spíš 150 a 180), jen v některé dny a to ráno v 7 z Bodo, přes 8 hodin na letišti v Oslo a v Praze večer v 18:45. A pak ještě nějak do Ostravy. Zakončit to Šíravou bych možná ani nemusel, pokud by došlo k zdržení.
No nevím, to budu muset ještě vykoumat. Pak mě napadlo, že místo NSB z Goteborgu do Oslo, bychom to vzali vrchem do Trondheimu přes Švédsko (v Are třeba pobýt) a Oslo nechat na cestu zpět. Plánuju využít buď do nebo z Bodo to lůžko za 850 NOK navrch za oddíl.
K tomu trajektu. Taky to cítím jako nejslabší článek. Budu tam mít ubytování a nedostanu se tam :-) Když sem se díval, jestli to nejde dopředu rezervovat, tak pěší jen den dopředu a přes telefon. Na youtube je jedno video s pohledem na záď a říkal jsem si, že to je docela dost[happy]
Dispečer_o11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2753
Registrován: 5-2009

Odesláno Pondělí, 13. ledna 2014 - 15:21:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mrkni na www.azair.cz a uvidíš co ti tam vyběhne za lety s cenama. Možná jsou pro tebe lepší z Ostravy ty Katowice, nebo Wroclaw.... Je pravda, že si trošku pobudeš na přestupu v Oslo, nejmín cca 4 hodiny.
Jako pěší se dostaneš na trajekt bez rezervace, koupíš si lístek na lodi.
A nebo letadlem z Bodo... www.wideroe.no ceny jsou slušné... proletíš se vrtulí a uvidíš Lofoty z nebe a jsou fakt nádherné.

(Příspěvek byl editován uživatelem Dispečer O11.)
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1273
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 13. ledna 2014 - 17:23:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nebo letadlem z Bodo... www.wideroe.no ceny jsou slušné... proletíš se vrtulí a uvidíš Lofoty z nebe a jsou fakt nádherné.

Z Bodo do Leknes? Zajímavý nápad. Za 600 NOK za 2, místo nějakých 300 NOK za trajekt. Nejhorší jsou ty přesuny, když je člověk vlakem a odkázán na VHD. Asi 5 busů každým směrem by po A10 mělo jezdit.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7789
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 13. ledna 2014 - 17:29:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Taky to byl jediný trajekt při cestách Norskem kde byli zvracející pytlíky u každého sedadla či stolu"

Při výstupu vybírány a v hospodě u mola druhej den námořnickej guláš[rofl][proud]
Mol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1592
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 13. ledna 2014 - 21:36:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už se tady ty krajiny probírají, jak to prosím vypadá zhruba tak v březnu na severu Norska? Je tam něco vidět, nebo tma jak v p..olární noc?[satan]

A stojí za to jet ze Stockholmu do Kiruny vlakem, nebo to vzít desetkrát rychleji éroplánem?

A naposledy, nemají SJ nějakou výhodnější jízdenku než je interrail?

To mi teda vysvětlete. Chcete letět na kouzelném koberci za králem bramborových lidí a prosit ho, aby vás propustil, a tvrdíte, že jste úplně zdraví?!
Dispečer_o11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2754
Registrován: 5-2009

Odesláno Pondělí, 13. ledna 2014 - 22:28:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No v březnu na severu Norska je ještě docela pěkná zima.... ale je víc světla než tmy. Od května až do července je v podstatě polární den. Jinak se tam pomalu probouzí příroda. A jestli chceš vidět víc tmy a polární záři, musíš vyrazit září - listopad. To je asi nejlepší čas na pozorování.
Já bych tu Kirunu nebo Narvik dal jednu cestu vlakem a pak letecky.
O jízdenkách nevím [happy]
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2286
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 13. ledna 2014 - 22:52:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hezký večer, mám prosbu. Neporadí někdo nějaký levný hostel v Kodani poblíž nádraží? Už jsem tam dlouho nebyl, tak se tam chci vydat "na skorootočku" EC 178 + ICE 35, pak přespat v tom hostelu a pak druhý den si trochu užít město a večer CNL 50457 domů. Jsme dva a klidně by šel i hotel, jen bych se rád trochu vyspal i za cenu toho, že ubytování bude fatk extrémně levné (a i komfort tomu bude odpovídat). A ne, nocovat na nádraží nechci. [happy]

NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Mol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1593
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 13. ledna 2014 - 23:03:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dispečer: Ok, díky [proud]
I když tady kříšťálová lupa píše něco o tom, že březen je na pozorování amfory boreliozy nejlepší[lol]

No musím to nějak vymyslet, chci to vzít přes Kirunu, Narvik a Tromsø do Bodø a pak po Nordlandsbanen do Trondheimu, nebo naopak, bude záležet na výhodnosti spojení...

To mi teda vysvětlete. Chcete letět na kouzelném koberci za králem bramborových lidí a prosit ho, aby vás propustil, a tvrdíte, že jste úplně zdraví?!
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 584
Registrován: 8-2012
Odesláno Pondělí, 13. ledna 2014 - 23:28:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vantju: zvládnete používat internet? Zvládnete napsat www.booking.com? Tak vám přece nemusí nikdo radit.
Nebo to chcete rovnou i objednat? [happy]
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.32.59
Odesláno Pondělí, 13. ledna 2014 - 23:41:10    Odkaz na tento příspěvek  

Dispečer_o11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2755
Registrován: 5-2009

Odesláno Úterý, 14. ledna 2014 - 06:24:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mol:
Hmmm zajímavé, slyším poprvé, že březen je nelepší na pozorování polární záře. Ale kdo ví, možná je to pravda. Hodně záleží na slunci. Každopádně zážitek to opravdu je, to mohu potvrdit...
Já bych asi dal letecky Praha - Stockholm, vlakem do Kiruny a do Narviku (jezdí myslím i přímý spoj).Do Tromso busem a pak letadlem do Bodo dát si Nordlandsbanen. Z Trondheimu busem do Osla po E6 taky hezká cesta přes hory a nebo vlakem. No a letadlem z Osla do Prahy.... [happy]
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Úterý, 14. ledna 2014 - 08:28:19    Odkaz na tento příspěvek  

Dispečer: tady máte vláčky na trati Kiruna-Narvik:
http://tidtabell.resplus.se/tidtabell/30_tag30.pdf

Jinak všechny tabulkové JŘ švédských železnic jsou tady: http://www.samtrafiken.se/tjanster/tidtabeller/tagtidtabeller/