K-report
 

Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 04. 08. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Maďarsko a Balkán » Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 04. 08. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1581
Registrován: 8-2012
Odesláno Středa, 30. července 2014 - 19:24:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: pokud někdo napíše že by bylo dobré zřídit nějaký vlak, Vy to apriori znegujete
Nikoli. Napíšete to vy a já to zneguju nikoli apriori, ale prostě proto, že každý váš "bylo by dobré" vlak postrádá jakoukoli logiku, základní ekonomický rámec i alespoň elementární znalost reálií. To samozřejmě není náhoda, ale stav myšlení, a proto není náhoda, že vám zneguju všechny vaše nápady.
když je jeho navržené zřízení uvedeno na stránkách MÁV, tak to logicky beru tak že MÁV o něj asi má zájem
To je právě ono - logika není zrovna vaše silná stránka (otázkou je, co je vaše silná stránka).

P.S. Srovnání s p. Štanclem je přesné - jenže on je psychicky nemocný.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.18.6
Odesláno Středa, 30. července 2014 - 20:09:38    Odkaz na tento příspěvek  

Ohledně vlaku Budapest-Sofia: já jsem pouze uvedl že na stránkách MÁV je info o jeho zavedení, nic víc. Pak se začalo diskutovat kudy pojede. Takže nechápu proč se tváříte, jako bych ten vlak objednával a vyjednával já - takovou moc opravdu nemám. [biggrin].

Víte, na tomto fóru se donedávna vcelku slušně debatovalo o všem možném, padaly zde návrhy takové i onaké, ale bez urážek, zesměšňování či prohlašování se za jediného moudráho atd. A teď - logika není mou silnou stránkou (vlasně tejen logika, že [happy]), pan Štancl je psychicky nemocný, ... Nevrátíme se ke korektní debatě. Ono lze říci "víte, tento vlak by byl zbytečný, protože..." anebo taky "jste pitomej šotouš, co to navrhujete za blbost...". Co si vybereme ?

P.S. Na Balkáně jsem jel vlakem do Burgasu, v okolí Splitu a přes Rumunsko. Považujete-li za Balkán i Maďarsko, tak tam též.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1583
Registrován: 8-2012
Odesláno Středa, 30. července 2014 - 20:25:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono lze říci "víte, tento vlak by byl zbytečný, protože..."
Jo, o to jsem se kdysi pokoušel i ve vašem případě (nelámu hůl hned). Nulový efekt. Už to nedělám.
Na Balkáně jsem jel vlakem do Burgasu, v okolí Splitu a přes Rumunsko
To jste skutečný znalec. A co z toho plyne?
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.18.6
Odesláno Středa, 30. července 2014 - 20:38:23    Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: k poslední větě - pouze jsem odpovídal na (pravda kousavý) dotaz Mladějova.

Nad slušným jednháním hůl nelámejme. Myslím že já Vám i Vám podobným nenadávám.
ivy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.20.96
Odesláno Středa, 30. července 2014 - 20:43:49    Odkaz na tento příspěvek  

"Srbsko se stejně za nějaký čas do EU dostane taky"
Vsadil byste si na to? Já ne.


Ano vsadil, i když bych musel na výhru asi čekat nějakých pět či sedm let. Ono je ze strategického hlediska pořád lepší dotovat zaostalé Srbsko, než ho mít v zádech uprostřed Unie jako ruskej nůž. A můžete mně věřit, že se Rusové o to snaží velmi silně. Rusko se od Putinova nástupu ke korytu intenzívně snaží vecpat se mocensky zpět do střední Evropy. A jeden z jeho prostředků k tomu je právě to Srbsko. Mrkněte třeba na stránky srbských železnic. Tam uvidíte přímou vazbu až na Putina. Proč myslíte, že to tam je?
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5530
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 30. července 2014 - 21:42:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD ZFJ:No vidíte-byl a tak pokud jste necestoval v mikrosvětě lehátka nebo zájezdového vozu ČD, tak jste přece musel vidět co já a ostatní ? Povinné místenkování v Rumunsku "do kapsy", příplatky na lůžka a lehátka do kapsy, a to, co jsem popisoval ?

Upřímně - za posledních 25 let stouply na síti ČSD/ČD/SŽDC počty vlaků osobní přepravy o stovky procent. Vznikly hodinové nebo dvouhodinové takty mezi většími městy, 2h takt Budapest, Berlín, Vídeň, Norimberk,Mnichov - a tady pořád někdo kvílí nad tou dnešní ošklivou dobou, když někde na lokálce nahradí pár vláčků autobusy a vylepší tak často místním cestování.
Po ČR jzdí tolik vlaků, žee se dá už ten systém jen těžko vylpšovat, aniž byste neházel pníze z okna.
A na Balkáně - tam jsou zvyklí na auto a autobus, minimálně od sedmdesátých let. A ty státy njsou mezi sebou moc velcí kamarádi, takže se ani moc necestuje.
Nechte to být.

ivy: Ano, se Srbskem to vidím stejně.
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.213.133
Odesláno Čtvrtek, 31. července 2014 - 08:38:57    Odkaz na tento příspěvek  

ivy:
"Hodně přes hodinu, resp. hodina a půl je sice zhovadilost, ale není to "několikahodinová" celní kontrola."
Dobrá tedy, nahraďme slovo "několikahodinová" slovem "zdlouhavá". Bude to tak lepší?

"K tomu "IV.panevropskému železničnímu koridoru" z mapky ve wikipedii bych chtěl podotknout, že v současné době je z Aradu až do Mezdry (kousek od Sofie) asi tak 600 km jednokolejky (s pár km s druhou kolejí), mezi Craiovou a Golenti totálně rozesrané a bez el.trakce. A to se do zimy změní asi těžko..."
Jak tak koukám na mapy železniční infrastruktury dotčených zemí, tak vidím z Budapešti přes hraniční přechod Kelebia - Subotica až do stanice Stara Pazova (kousek od Bělehradu) také jednokolejku, a z Niše přes Dimitrovgrad - Kalotina až do Sofie rovněž. Navíc tratě v Srbsku podle všeho taky pěkně rozesrané a pomalé. A to se do zimy také těžko změní. Takže je to obojí stejné, prašť nebo uhoď...

ad Srbsko -> EU: ok, tak uvidíme, třeba právě probíhající tzv. "Krize na Ukrajině" v tomto ohledu něco urychlí.
ivy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.80.229.18
Odesláno Čtvrtek, 31. července 2014 - 09:46:34    Odkaz na tento příspěvek  

Jak tak koukám na mapy železniční infrastruktury dotčených zemí, tak vidím z Budapešti přes hraniční přechod Kelebia - Subotica až do stanice Stara Pazova (kousek od Bělehradu) také jednokolejku, a z Niše přes Dimitrovgrad - Kalotina až do Sofie rovněž. Navíc tratě v Srbsku podle všeho taky pěkně rozesrané a pomalé. A to se do zimy také těžko změní. Takže je to obojí stejné, prašť nebo uhoď...

A tvrdím snad něco jiného? Je to skutečně prašť jako uhoď, tzn. pro naprostou většinu zájemců o dopravu z Budapešti do Sofie oběma trasami ve srovnání s alternativními způsoby dopravy nepoužitelné. Otázka je pouze velikost toho zbytku. Ten bude zahrnovat všechny šotouše (konečný počet jízd), mládež a pár individuálních turistů v sezóně za speciální tarify, které jsou samozřejmě dlouhodobě neudržitelné, a koho ještě?

Pojedete třeba s manželkou a dětmi v zavšiveném neklimatizovaném lehátku 24 hodin? Pokud ano, kolik Vás takových asi bude. A uděláte to více než jednou?

Jo a pokud byste chtěl nasadit nějaký klimatizovaný WLAB, tak nový stojí několik desítek milionů korun. Zkuste k tomu přihodit náklady na průvodce, údržbu, úklid, dopravní cestu, energie, pojištění, financování a já nevím ještě co, a pak si to podělte. Tušíte, kolik by v reálu musel stát lůžkový lístek? Nebude pak levnější to letadlo? A když Vám v zemi lidé demonstrují kvůli cenám energií a já nevím čeho, budete cpát tyhle prachy do takového projektu? Ze kterého mimochodem bude profitovat do značné míry
někdo jiný, než Vaši občané?

Můj problém v práci je ten, že se vždy u každého projektu musím starat o to, kolik to bude stát a co za to dostanu. No a tady je ten poměr naprosto zoufalý.
Zamracenej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1702
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 31. července 2014 - 12:46:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2. část fotek - Černá Hora, Srbsko, a srbská část Kosova:

(omluvte prosím kvalitu, jsem spíš turista a fanda železnic než fotograf)






(Příspěvek byl editován uživatelem Zamracenej.)

Chep.
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.213.133
Odesláno Čtvrtek, 31. července 2014 - 16:40:21    Odkaz na tento příspěvek  

ivy: jen takové malé upřesnění, abychom se dobře pochopili. Já nepatřím k těm, kteří podporují zavedení nového přímého vlaku Budapest - Sofia přes Calafat - Vidin. Je mi jasné, že v současné situaci je to jen politické rozhodnutí, ale jinak ekonomický nesmysl. Jen jsem porovnával obě trasy a uváděl důvody, kdo a proč by mohl chtít toto spojení zavést. [wink]
ivy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.20.96
Odesláno Čtvrtek, 31. července 2014 - 18:55:03    Odkaz na tento příspěvek  

Majkl007
Fajn. O tom ekonomickém nesmyslu svědčí i to, že mezi BUD a SOF už ani nejsou přímé lety. Pokud se nemýlím, ještě někdy před rokem to létaly jak Bulgaria Air, tak Wizz. To by svědčilo o tom, že ten přepravní proud celoročně asi bude opravdu zanedbatelný.
Šťoural
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.104.88
Odesláno Čtvrtek, 31. července 2014 - 22:11:21    Odkaz na tento příspěvek  

ivy: neklimatizované lehátko s otevíratelnými okny lepší sice klimatizovaného ale neklimatizujícího lůžka s okny neotevíratelnými!
Jinak pro ekonomické nesmysly na železnici nemusíte až na Balkán, stačí se porozhlídnout v tuzemsku. Ten poměr u nových projektů - kolik to stojí versus co to přinese - je taky mnohdy naprosto zoufalý!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8392
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 31. července 2014 - 22:57:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba z tý Niše do Dimitrovgradu - má vůbec Srb něco v podobě traktoru co umí elektricky topit/napájet? Já tam jel před nějakými 7 lety v zimě tehdy jezdícím denním R a topilo se párou (resp. lůžko BDŽ Wien - Sofia topilo na bufík).
Chocholoušek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 478
Registrován: 10-2004

Odesláno Pátek, 01. srpna 2014 - 12:09:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

neklimatizované lehátko s otevíratelnými okny lepší sice klimatizovaného ale neklimatizujícího lůžka s okny neotevíratelnými!

Vůbec nejlepší je se vysrat na železnici a letět.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.27
Odesláno Pátek, 01. srpna 2014 - 14:07:24    Odkaz na tento příspěvek  

ad Chocholoušek : a třeba odněkud přiletí raketa země vzduch a vy pak poletíte směrem dolů ...
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2579
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 01. srpna 2014 - 14:42:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...a dušička poletí do nebíčka. [andel]
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pátek, 01. srpna 2014 - 14:51:51    Odkaz na tento příspěvek  

Chocholoušku, vysrat na železnici se můžete nejlépe právě ve vlaku - z nějakého staršího vagónu vyrobeného v NDR, který nemá chemické WC. [biggrin]
Javy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1597
Registrován: 9-2003

Odesláno Pátek, 01. srpna 2014 - 19:42:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

[blush]- on má nějaký vůz (snad mimo Bc vozů Carga)chemické WC??[proud]
Jan Semela
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.83.250
Odesláno Pátek, 01. srpna 2014 - 21:58:39    Odkaz na tento příspěvek  

Ono je potřeba si uvědomit, že každý nemusí rád lítat letadlem. Zkoušel jsme najít přímé letadlo do Varny. Naposledy, když jsme měli letět, tak letělo o den dřív a do Burgasu. Takže trochu průser narychlo vyřídit den dovolené navíc a jet 4 hodiny autobusem z letiště do hotelu. No a ranní odjezd ve 3:00 jen proto aby se jelo zas 4 hodiny autobusem na letiště.
Zvláštní je, že letos co ČD oficiálně nemají své ubytovací vozy na Albeně tam maďaři jeden svůj přidali. Na druhou stranu prodloužili jízdní dobu.
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 308
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 01. srpna 2014 - 23:05:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hele, buďte rád, že se peníze vybrané na silničních a palivových spotřebních daních přerozdělují ve prospěch železnice.

Tomio, pokud se ti tak hrozně nelíbí, když se tu řeší jiná témata než Balkán, tak neplevel diskusi stokrát omletými ekonomickými nepravdami. Zvláště když na jejich podporu dokážeš argumentovat jen ad hominem a podsouváním nesmyslných názorů ostatním.
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 01. srpna 2014 - 23:12:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Povinné místenkování v Rumunsku "do kapsy"
Právě jsem se vrátil z Hradu...ééh tedy z Rumunska, a v žádném rumunském vlaku jsem se s tím nesetkal. Dokonce i v oficiálně povinně místenková IC z Maďarska do Rumunska byla povinně místenková jen na papíře.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1596
Registrován: 8-2012
Odesláno Pátek, 01. srpna 2014 - 23:50:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robertku, že se peníze ze silničních daní a daní z uhlovodíkových paliv přerozdělují ve prospěch železnice zjistí každý při pohledu do rozpočtu SFDI. Plevelení stokrát omletými ekologistickými dogmaty předkládanými k věření a argumentace ad hominem včetně podsouvání nevyřčených výroků na tom vůbec nic nezmění.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5239
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 02. srpna 2014 - 07:34:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zkoušel jsme najít přímé letadlo do Varny. Naposledy, když jsme měli letět, tak letělo o den dřív a do Burgasu. Takže trochu průser narychlo vyřídit den dovolené navíc a jet 4 hodiny autobusem z letiště do hotelu.

Zatímco vlakem byste jel navíc 4 dni. Fakt výhoda. Děti rozbijou půl vagónu a manželka stačí cestou vyplnit tři žádosti o rozvod.

PS: Já jsem do tý Varny letěl a autobus nás dovezl z hotelu na letiště asi za 50 minut. Jasně - neměl jsem okrajovou podmínku abytozakaždoucenusráloconejmíň

Pryč s režimsty, ekologisty a sandálisty !
Nudíte se ? Svolejte meeting !
Že jsem politicky nekorektní ? No a co ? [zadnice]
ivy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.20.96
Odesláno Sobota, 02. srpna 2014 - 10:37:41    Odkaz na tento příspěvek  

Jan Semela
Zkoušel jsme najít přímé letadlo do Varny.

Já jsem si to teda zkusil také. Na příští týden jsem našel nějakých 50 letů z letišť, které jsou max 2 hodiny od CZ hranic, tzn, pro nějaké dvě třetiny obyvatel České republiky blíže, než Praha.
(tedy Nürnberg, Leipzig, Dresden, Wroclaw, Katowice, Bratislava, Wien). Je pravda, že se jedná spíše o chartery, ovšem na ně se už dnes dá bez nějakých větších problémů koupit letenka také. Buď přímo, anebo přes cestovku/y, pro kterou/é létají. Takže neplačte, že nic neletí a raději hledejte příště pořádně.

A pokud chcete ušetřit, vezměte to játrem přes Bělehrad. Sice budete mít hodně vytřesenou prdel, ale poletíte možná levněji, než je City star s lehátkem.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5241
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 02. srpna 2014 - 10:55:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

50 letů z letišť, které jsou max 2 hodiny od CZ hranic

Tak z Prahy normálně do Varny lítají chartery a na ně by mohla jít sehnat i normální letenka.

Pryč s režimsty, ekologisty a sandálisty !
Nudíte se ? Svolejte meeting !
Že jsem politicky nekorektní ? No a co ? [zadnice]
ivy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.20.96
Odesláno Sobota, 02. srpna 2014 - 12:24:08    Odkaz na tento příspěvek  

Tak z Prahy normálně do Varny lítají chartery a na ně by mohla jít sehnat i normální letenka.

Jo, to samozřejmě také, i když se to musí pak zkoušet spíše u cestovky. Takže když to shrnu: Dá se letět přímo pravidelnou linkou, přímo charterovým letem s prodejem letenek od letecké společnosti, přímo charterovým letem s doplňkovým prodejem letenek od cestovní kanceláře. A to z Prahy, Brna, Ostravy, Pardubic a dalších asi 8 letišť v sousedství (i když samozřejmě zdaleka ne ze všech uvedených letišť lze využít všechny 3 varianty). Komu to nestačí, může letět s přestupem např. v Bělehradě nebo Vídni.

Kromě toho většina lidí při odletu na dovolenou k moři "tak nějak" počítá s tím, že ten den odletu/příletu se třeba o 1 den šoupne dopředu či dozadu. A pokud to ale opravdu vyjímečně nejde, tak holt zvolím jinou destinaci, kde je to lepší.

Ale o to tady nejde. To byl prostě pokus dokázat, že letadlo NE.

Spíše by mně zajímalo, jak se jedinci vyžadující konkrétní den odjezdu vyrovnávali třeba s tím, že ten přímý vlak do Burgasu či Varny také jezdil cca 2x týdně.
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 310
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 02. srpna 2014 - 12:24:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jako kdybych to neříkal. Pokud si myslíš, že silnice se financují pouze ze SFDI, tak raději mlč a nedělej ze sebe zbytečně šaška. Plevelení diskuse o miliónu za gram CO2 na tom nic nezmění.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1597
Registrován: 8-2012
Odesláno Sobota, 02. srpna 2014 - 17:19:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_antonio: Pokud si myslíš, že silnice se financují pouze ze SFDI
Jako bych to neříkal, že zas budeš lhát a podsouvat. Já jsem napsal: "peníze vybrané na silničních a palivových spotřebních daních přerozdělují ve prospěch železnice". No a robertek z toho vyfabuluje "myslíš, že silnice se financují pouze ze SFDI". Hele, radši mlč a nedělej ze sebe zbytečně šaška.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8397
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 02. srpna 2014 - 17:36:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

takze primej let do varny vypada nasledovne:
1) zkusim sehnat nejak letenku na cartr
2) sednu v praze do vlaku a dojedu do pardubic/drazdan
3) tam prestoupim na vlak do vroclavi/lipska
4) tam dojedu nakou mhd/tagem na mistni letiste

Aby to pak nebylo drazsi a delsi nez tim lehatkem.
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 6-2014
Odesláno Sobota, 02. srpna 2014 - 18:28:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček:
takze primej let do varny vypada nasledovne:
2 - 4) nasednou do auta, v němž dojedou na příslušné letiště.

Nejrychlejší, naneštěstí pro veřejnou dopravu i nejlevnější.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nesni.)
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.18.6
Odesláno Sobota, 02. srpna 2014 - 18:39:54    Odkaz na tento příspěvek  

Nesni: je to ještě bod 5: nechám na letišti auto na hlídaném parkovišti po dobu celé dovolené. A to není tak úplně levná věc...
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 6-2014
Odesláno Sobota, 02. srpna 2014 - 18:54:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J:
to není tak úplně levná věc
1) Praha-Lipsko, zpáteční CityStar (tj. není k dispozici, když letím za 2 dny) pro 2 osoby 4 046 Kč+cesta na letiště Lipsko/Halle. Auto 2,50 Kč/km + parkování 50 EUR vychází 2 695 Kč.
2) Praha-Wroclaw, zpáteční ČD-PKP Most pro 2 osoby za 2 844 Kč+cesta ve Wroclawi na letiště a zpět. Autem vč. parkování za 75 Zl. za 1 885 Kč.

Ceny jsou za max. 8 dní parkování, za až 15 dní si připočítejte 20 EUR, resp. 15 Zl.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nesni.)
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.27
Odesláno Sobota, 02. srpna 2014 - 19:44:14    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček : nebo si sednu do Metropolu v pátek večer, v sobotu ráno mám dvě hoďky na Keleti, pak si sednu do vlaku do Varny, kde je plánována jednička deklasifikovaná na dvojku ...

pozn : "už se těším" na krásné tratě ...
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1599
Registrován: 8-2012
Odesláno Sobota, 02. srpna 2014 - 20:49:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OK, tak už jsme zjistili, jak je to letadlem strašné a vlakem super (v pátek vyjedu, v pondělí přijedu, ale nemusím o den dřív), tak bych to tak nechal - zkusil jsem oboje a je to jen o prioritách. Nebudu komentovat to, jak u někoho Česká republika rovná se Praha; ale je naprosto správně, že jezdíte do Bulharska atd. vlakem, aspoň je v těch letadlech víc místa.
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 312
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 02. srpna 2014 - 22:24:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Udělal jsem něco špatně, když jsem teď jel do Rumunska vlakem? Brno-Oradea a zpět, cca 11 hodin, cena 3300 Kč pro 2 lidi nevázaná na konkrétní spoj. Pokud někdo najdete nějakou lepší leteckou alternativu, pak jste borec (zcela vážně) a rád se nechám poučit.

(Nutnost vymyslet nějak alternativně vaření, neb do letadla mi nevezmou bombu k vařiči, raději teď řešit nebudeme [crazy])

(Příspěvek byl editován uživatelem Robert_antonio.)
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 313
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 02. srpna 2014 - 22:27:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už mi zbývá jediné vysvětlení, Tomio. Ty trpíš rozdvojením osobnosti, takže si pamatuješ, cos psal před pár dny, ale na včerejší příspěvky máš nějaké okno, z čehož logicky dostáváš pocit, že ti ostatní něco podsouvají. Takže to opět ukončíme, protože hádat se s duševně nemocným člověkem není slušné.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1600
Registrován: 8-2012
Odesláno Neděle, 03. srpna 2014 - 07:19:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brno-Oradea a zpět
Hele jak se nám v podání robertka zkrátila původně diskutovaná cesta do Varny o více jak polovinu, jen na úsek Brno-Oradea (pro ty, kdo netuší - to je hned na maďarsko-rumunských hranicích, do Varny odtud zbývá ještě 700 km) [happy]
Robertku, já jsem jel vlakem Hodonín-Děčín, taky jsem na to nevymyslel lepší leteckou variantu... ale žiju [happy]
si pamatuješ, cos psal před pár dny
No tak si to přečti a pak nám tu pověz něco o tom, kde se tam nachází tvrzení, že se silnice financují jen se SFDI. (Já znám tvůj duševní problém.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8398
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 03. srpna 2014 - 10:03:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čili předpokládáte, že auto "je" a "je" i řidič schopný/ochotný/radostně točící volantem na delší štrece.

Protože případ Leipzig, Wroclaw etc. v případě že si na to auto dotyčnej někde půjčí nebo že ho tam a zpět někdo poveze poněkud nabourává ekonomiku lacinýho čártru.

Mimochodem před Vánicema letenka na Ukrajinu nejlevnější rozumná přes Austrian (pominu spoje s čekáním 16 hodin na Seremetěvu) vyšla z Prahy s přestupem na Švechatu zpáteční za nějakých 12-13. Přičemž tím samým letem z Vídně byla asi o bůra dražší.

Ono totiž u letenek pokud nejsou "fakt hodně tejdnů dopředu" to obvykle až tak láce nebejvá a letecký tarify jsou proti "jednoduchýmu a přehlednýmu tarifu železničnímu" naprosto nevypočitatelná jungle...
ivy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.20.96
Odesláno Neděle, 03. srpna 2014 - 10:12:36    Odkaz na tento příspěvek  

Udělal jsem něco špatně, když jsem teď jel do Rumunska vlakem? Brno-Oradea a zpět, cca 11 hodin, cena 3300 Kč pro 2 lidi nevázaná na konkrétní spoj. Pokud někdo najdete nějakou lepší leteckou alternativu, pak jste borec (zcela vážně) a rád se nechám poučit

To je ale oporavdu perfektní ukázka demagogie a manipulace. Z původní trasy Praha-Varna cca 1900 km "uhnete" na nějakých 700, samozřejmě si vyberete tu podstatně civilizovanější část trasy. Z původních cca 33 hodin do Varny pak snadno uděláte těch Vašich 11. K tomu přihoďte opravdu symbolický letecký provoz v Aradu, Temešváru a Kluži a jste vítěz. Gratuluji. Opravdu máte být na co hrdý.
ivy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.20.96
Odesláno Neděle, 03. srpna 2014 - 10:37:11    Odkaz na tento příspěvek  

pro Petra Vlčka:

Ano vždy po pečlivém hledání najdeme něco, co zhruba v 0,01% případů nefunguje. Zde je to tedy souběh neexistence auta, nemožnosti si jej zapůjčit, nemožnosti někoho požádat třeba za protislužbu a k tomu jako podmínka nutnost odletu v pevně zadaném termínu, samozřejmě nejpozději pozítří. Pro takového jedince je pak ovšem opravdu ideálním dopravním prostředkem ten vlak...

Ono totiž u letenek pokud nejsou "fakt hodně tejdnů dopředu" to obvykle až tak láce nebejvá a letecký tarify jsou proti "jednoduchýmu a přehlednýmu tarifu železničnímu" naprosto nevypočitatelná jungle...

To bych rozhodně neřekl. Letenky ve firmě řeším v podstatě jako hobby a principy revenue managementu zase tak strašně složité nejsou. Asi je naprostá pitomost chtít levnou letenku na Vánoce či Nový rok, či na prodloužené víkendy. A zrovna ten východ (RU a UA) je poměrně dobře předvídatelný (opožděné vánoce, MDŽ, majskije prazdniky atd.).
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 6-2014
Odesláno Neděle, 03. srpna 2014 - 10:50:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček:
předpokládáte, že auto "je"
V ČR je registrovaných 4,8 mil. osobních aut, takže ano, pro řadu rodin auto "je".

řidič schopný/ochotný/radostně točící volantem na delší štrece
Ty vaše příklady Praha-Lipsko a Praha-Wroclaw jsou tak 3-4 hodiny řízení, to většina řidičů zvládá. Hlavní výhoda auta je v tom, že nezáleží na době příletu, odletu nebo zpožděních. Nedávno jsem řešil přílet do Berlína po 16. hodině a stíhání Metropolu - nemohl jsem s klidným svědomím takovou kombinaci doporučit.

poněkud nabourává ekonomiku lacinýho čártru
Kdo je háklivý na cenu, čeká týden na vlak a pak jede 2 noci a 1 den na sedačku, viz plány p. Zikmunda.

naprosto nevypočitatelná
Tyhle praktiky naneštěstí převzala i železnice různými včasnými jízdenkami, SparPreisy, Fortuna jízdenkami apod. s nezveřejňovaným kontingentem.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5243
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 03. srpna 2014 - 10:54:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

před Vánicema letenka na Ukrajinu nejlevnější rozumná přes Austrian inu spoje s čekáním 16 hodin na Seremetěvu) vyšla z Prahy s přestupem na Švechatu zpáteční za nějakých 12-13.

A let byl za účelem šocení a nebo za účelem kšeftu, který i po odečtení ceny letenky vydělal peníze ? Pravděpodobně to druhé.

schopný/ochotný/radostně točící volantem na delší štrece.

Do Lipska ?[uhoh]

Pryč s režimsty, ekologisty a sandálisty !
Nudíte se ? Svolejte meeting !
Že jsem politicky nekorektní ? No a co ? [zadnice]
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5244
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 03. srpna 2014 - 10:58:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čeká týden na vlak a pak jede 2 noci a 1 den na sedačku,

No tak na dovolenou se určitá část lidí jede unavit i s tím, že to další týden dospí/zrelaxuje v práci.

Pryč s režimsty, ekologisty a sandálisty !
Nudíte se ? Svolejte meeting !
Že jsem politicky nekorektní ? No a co ? [zadnice]
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 314
Registrován: 7-2007
Odesláno Neděle, 03. srpna 2014 - 11:45:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ivy
Aha, ona se teď řeší jen Varna? Já měl pocit, že se tu už pár dní řeší zbytečnost všech dálkových vlaků na Balkáně, jelikož érem, případně busem, je to vždy rychlejší, levnější a obecně výhodnější.
Dal jsem příklad ze života, neb do Varny mne to opravdu netáhne. Mohl bych dát stejně tak příklad, jak se dostat z Brna do Bijela Polje či někam podobně do černohorského vnitrozemí. Jediné aspoň trochu příčetné spojení je čártr Smrtwings Praha-Dubrovnik za 5500 korun zpáteční. Ano, kombinací busů s 1-2 přestupy se z Dubrovníku do Bijela Polje také dostanu, ale časová úspora proti celé cestě kodrcákem tak padá úplně.
BTW do Kluže a Temešváru létá Wizír docela často, do Marošského Neděliště dokonce i s dosažitelným odletem z Pešti. Problém návazné dopravy, ceny a bomby ovšem zůstává.

(Příspěvek byl editován uživatelem Robert_antonio.)
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1602
Registrován: 8-2012
Odesláno Neděle, 03. srpna 2014 - 13:49:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jelikož érem, případně busem, je to vždy rychlejší, levnější a obecně výhodnější
Jo aha, ty sis robertku si zas vytvořil nějakou svou verzi toho, co kdo řekl, i když to nikdy neřekl, a teď s tím zuřivě nesouhlasíš. Tak to s tím asi zůstaneš sám.
příklad, jak se dostat z Brna do Bijela Polje či někam podobně do černohorského vnitrozemí ...anebo nějaký podobně absurdní příklad na běžnou prázdninovou dovolenou. Jo a plynovou bombu s sebou rodinky s dětma taky pravidelně tahají. No když to svědí, tak to škrábej.
do Marošského Neděliště
Že je "vásárnap" neděle ještě neznamená, že "vásárhely" je "neděliště", troubo. "Vásár" je trh, "vásárhely" tržiště, čemuž odpovídá i rumunské a německé jméno města... no a neděle je holt "tržní den".
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8399
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 03. srpna 2014 - 14:33:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kdyz kazdej auto ma a par set km v cizine odridit umi kazda pipka z vesnice-jak je teda mozny ze vubec nekdo jezdi treba busem do alp nebo chorvatska? Dyk to auto by ho odvezlo ode dveri ke dverim...

Je uplne jedno zda let byl sluzebka nebo soto. Zajimavej byl ten princip leteckyho tarifu kdy by se videnakovi vyplatilo dojet jednickou ec za plny tcv do prahy a pak letet pres viden.
ivy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.20.96
Odesláno Neděle, 03. srpna 2014 - 15:20:06    Odkaz na tento příspěvek  

kdyz kazdej auto ma a par set km v cizine odridit umi kazda pipka z vesnice-jak je teda mozny ze vubec nekdo jezdi treba busem do alp nebo chorvatska? Dyk to auto by ho odvezlo ode dveri ke dverim...

Ale takto to tady nikdo nepostavil. Byl tady problém, jak se dostat na letiště hodinu či dvě od hranic. No a ten řeší právě v nějakých 99% auto. Pokud pojedu do Alp, možná také pojedu busem. K pumpě OMV, kde ten bus u nás na vsi stojí, mně někdo hodí autem a v Alpě mně většinou doveze také až ke dveřím.

Já bych to shrnul asi takto: za komunistů lidé hlasovali nohama. Mohlo se jim kecat o přednostech socialismu jakkoliv, ti chytřejší a schopnější velmi často zdrhli. No a s tím vlakem na Balkán je to podobně. Můžeme si tady vyjmenovávat ty obrovské výhody, které to má (třeba cestování s bombou, no nekupte to...), ale nakonec stejně těch lidí jedoucích vlakem bude pár...

Zajimavej byl ten princip leteckyho tarifu kdy by se videnakovi vyplatilo dojet jednickou ec za plny tcv do prahy a pak letet pres viden

No a to je právě ten revenue management. Tomu Vídeňákovi se to samozřejmě nevyplatí, protože nevidí jenom ty prachy ale i ten ztracený čas, nepohodlí a jistou míru rizika, že bude mít letadlo/vlak/taxi zpoždění, že se mu ztratí kufr atd.
Jan Semela
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.83.250
Odesláno Neděle, 03. srpna 2014 - 22:43:51    Odkaz na tento příspěvek  

Tak znova. Varnu jezdím z Budapešti, protože je blíž než Praha, ušetřím jednu noc za lehátka a ve vlaku strávím 22 hodin. O proti dobách totality rychlejší o 2 dny. Mám malé děti, takže narozdíl od letadla mají vlak zadarmo. Autem jsem to jel několikrát. Pokud porovnávám cenu a dobu od domu po hotel. Autem 22 hodin a 11 000,- Vlakem s cestou na nádraží 26 hodin a 10 000,- cena pro 4 dospělé a jedno dítě. Letadlem 12 hodin a 32 0000,-. Pořád je pro mně lepší strávit ve vlaku o 12 - 14 hodin více než letět letadlem a těch 20 000,- utratím na dovolené.
Jan Semela
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.83.250
Odesláno Neděle, 03. srpna 2014 - 22:46:05    Odkaz na tento příspěvek  

A Metropol je pro mně nepoužitelný vlak, protože na něj není přípoj. Jsem z Luhačovic, takže nějaké spojení na noční vlaky v ČR neexistuje. Jsou tu jen vlaky pro pražáky.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5245
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 03. srpna 2014 - 23:13:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Semela: To Vám samozřejmě nikdo nebere, ovšem otázka je nakolik je takovýto způsob cestování rozšířený plus kolik lidí bude ochotno jezdit stále na jedno místo.

Pryč s režimsty, ekologisty a sandálisty !
Nudíte se ? Svolejte meeting !
Že jsem politicky nekorektní ? No a co ? [zadnice]
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1568
Registrován: 9-2003
Odesláno Neděle, 03. srpna 2014 - 23:50:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten způsob cesty (konkrétní vlaky) z Luhačovic do hotelu ve Varně za 26 hodin byste mohl uvést?

Piráti, kteří vynutili rychlost 600 ampérů, přiblížili se na déli tří vlečňáků a chystali se vrhnout lana, opatřená háky, aby zachytili prchající kořist. Dvojka právě vjela do zatáčky Na Špejcharu; vůz se nakláněl nebezpečně doprava, ale Dejmek jej mistrně vybalancoval, zamávav levou nohou ve vzduchu.
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4975
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 04. srpna 2014 - 07:58:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na 26 hod. to vychází přesně z Brna (271/1481). Z Luhačovic asi na 29 hod.

Rozčilovat se znamená ničit si nervy pro blbost druhých.
Hlavně se nepředposrat.
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1569
Registrován: 9-2003
Odesláno Pondělí, 04. srpna 2014 - 08:31:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebo jezdí z Luhačovic autem do Budapešti [happy].

Piráti, kteří vynutili rychlost 600 ampérů, přiblížili se na déli tří vlečňáků a chystali se vrhnout lana, opatřená háky, aby zachytili prchající kořist. Dvojka právě vjela do zatáčky Na Špejcharu; vůz se nakláněl nebezpečně doprava, ale Dejmek jej mistrně vybalancoval, zamávav levou nohou ve vzduchu.
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Pondělí, 04. srpna 2014 - 09:12:42    Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ: "abytozakaždoucenusráloconejmíň"

už se v těch hov.ech ztrácíme :-)

RA: "Právě jsem se vrátil z Hradu...ééh tedy z Rumunska, a v žádném rumunském vlaku jsem se s tím nesetkal. Dokonce i v oficiálně povinně místenková IC z Maďarska do Rumunska byla povinně místenková jen na papíře."

no a já byl na jaře svědkem, jak maďarskej průvodčí právě na tom IC tvrdě vybíral 10 euro do kapsy od každýho, kdo tu místenku neměl. Kdo nemáznul, vystupoval v Lökö. V Rumunsku v IR do kapsy ne místenky, ale celé jízdné :-)

PV: "Zajimavej byl ten princip leteckyho tarifu kdy by se videnakovi vyplatilo dojet jednickou ec za plny tcv do prahy a pak letet pres viden."

No vo tom právě lítací business je. Dostat z každýho co nejvíc je ochotnej pustit. A většina lidí bere přímej let jako výhodu, takže za něj dají víc než za delší let s přestupem (OK, já se taky radši proletim víc za míň, ale to nebude správnej reprevzorek :-) ).
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Pondělí, 04. srpna 2014 - 09:17:29    Odkaz na tento příspěvek  

PV: ta šestinápravová obluda na podzim z Niše topila normálně elektricky (ale vozit s ní dva vozy asi ekonomicky nic moc).
ivy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.80.229.18
Odesláno Pondělí, 04. srpna 2014 - 10:32:26    Odkaz na tento příspěvek  

Tak znova. Varnu jezdím z Budapešti, protože je blíž než Praha, ušetřím jednu noc za lehátka a ve vlaku strávím 22 hodin. O proti dobách totality rychlejší o 2 dny. Mám malé děti, takže narozdíl od letadla mají vlak zadarmo. Autem jsem to jel několikrát

Ano, pokud jezdíte stále na stejné místo do Varny a autem jste to jel několikrát, pak je pro Vás skutečně ideálním prostředkem vlak... Pamatuji se, že takto se jezdilo někdy před 30 lety (sám jsem to jednou zažil), ovšem ta omezenost výběru byla dána poměry v tehdejší ČSSR...
McBain
Administrátor

Číslo příspěvku: 23207
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 04. srpna 2014 - 11:14:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na 26 hod. to vychází přesně z Brna (271/1481). Z Luhačovic asi na 29 hod.

No to musí být fakt něco. Pravidelně každý rok, s malými dětmi... [crazy]

Výpravní budova 16/H
Šedesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Nejlepší TV reklama všech dob
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5247
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 04. srpna 2014 - 11:16:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pamatuji se, že takto se jezdilo někdy před 30 lety (sám jsem to jednou zažil), ovšem ta omezenost výběru byla dána poměry v tehdejší ČSSR...

I tehdy se jezdilo do BLR masově auty a dost lidí si je vybavovalo PPN (přídavnou palivovou nádrží) pro průjezd RSR, protože kanystry by neprošly na celnici.

Pryč s režimsty, ekologisty a sandálisty !
Nudíte se ? Svolejte meeting !
Že jsem politicky nekorektní ? No a co ? [zadnice]
Jan Semela
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.10.116
Odesláno Pondělí, 04. srpna 2014 - 11:36:40    Odkaz na tento příspěvek  

No právě k vůli malým dětem - nesnáší letadlo.
A znovu jsem se díval na ty letenky pod pod 7 000,- na osobu jsem nenašel. Až od října mají za 2900,-
Navíc s přestupem v Bělehradě a je to na celou noc.
Ono už dnes by šlo ten vlak urychlit o 3 hodiny. Stačí dělat pasovou kontrolu za jízdy vlaku.
Udělat ho atraktivnější pro lidi. Udělat příjezdy a odjezdy, tak aby mohl jet aj ten kdo má jen týden dovolené. Zlevnit lehátka. Proč by mělo lehátko do stejného vagónu a stejného vlaku být v ČR o 100% dražší než když ho koupím v Bulharsku?
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4976
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 04. srpna 2014 - 11:44:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to v Rumunsku neměli benzínky? Nebo šlo o peníze?

Rozčilovat se znamená ničit si nervy pro blbost druhých.
Hlavně se nepředposrat.
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744