K-report
 

Archiv diskuse Vlečky, vlečkové systémy, důlní ... do 02. 03. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Vlečky, vlečkové systémy, důlní dráhy » Archiv diskuse Vlečky, vlečkové systémy, důlní ... do 02. 03. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Marek_kubík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1418
Registrován: 12-2008
Odesláno Sobota, 08. února 2014 - 16:57:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jakou hodnotu mohou mít pozemky pod vytrhanou železniční vlečkou? Většina jich je pořád vedena jako dráha, pouze dva mají v katastru napsáno jiný způsob využívání.

Karosa - to nejlepší na trhu autobusů :-)
ČD a ZSSK - dva nejlepší železniční dopravci
Moje ICQ: 639-165-615
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.14.186
Odesláno Pondělí, 10. února 2014 - 09:17:16    Odkaz na tento příspěvek  

Otázka je položena opravdu hodně ze široka. Na to lze jen těžko najít odpověď. Asi hodně záleží na lokalitě a záměru kupujícího. Pak stejný pozemek může mít pro dva zájemce velice odlišnou hodnotu. A do budoucnosti bych raději vycházel např. z územního plánu obce.
Urpín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1346
Registrován: 2-2010

Odesláno Pondělí, 10. února 2014 - 12:56:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MK: A co zjistit v katastru komu pozemek pod vlečkou patří a zeptat se přímo jeho?
Marek_kubík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1427
Registrován: 12-2008
Odesláno Pondělí, 10. února 2014 - 17:26:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kpy: Děkuji.[happy] Urpín: Chtěl jsem jen takový rozstřel ale prvnímu majiteli jsem již napsal.[happy]

Karosa - to nejlepší na trhu autobusů :-)
ČD a ZSSK - dva nejlepší železniční dopravci
Moje ICQ: 639-165-615
Mdt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 426
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 18:34:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MK..
Majitel pokud je mu dráha (vlečka) už v podstatě k ničemu, chce zlikvidovat to, za co mnohdy platí nehorázný peníze. Je to u cca 60-70% vlečkařů, kteří chtějí vlečku pryč. Pak se to dělí na dvě skupiny. Jedna je: Už nikdy "dráze" neplatit nic (neberte mi za slovo, je jedno s kým styk dráhy je, ale pořád to něco stojí a majitel se v tom v 80% nevyzná, tak má pro něj všechno pojem dráha, popř. ajzboňáci) a ta druhá: že zvětšují svůj např. skladovací prostor. Tak chtějí mít vlečku smazanou z katastru a postavit tam další sklad. Popř. jiné využití. (Na jedné vlečce chtěli po nás zbudovat parkoviště). Třetí varianta likvidace nastává ve chvíli, kdy se objeví DÚ na kontrolu, přijde vlečkaři zápis odstranění závad. Majitel dostává záhy infarktový stav a jde se okamžitě rušit a snášet. Mj. tento stav proběhl na Mayrau, kdy firma PVKTŽ Benešov, prováděla přes 5let údržbu vlečky. Záhy přišla kontrola po pěti letech a zjistili, že v ruce drží protokoly od měření vlečky, na které ale nebylo možno co změřit, protože se ke kolejím nebylo přes křoví a nálety jak dostat. O tom, že na přejezdech nebyly ani prořezaný žlábky, naopak cca před dvěma roky je silničáři zalili asfaltem, to nelze ani psát, co to s p. Švermovou dělalo... No přišel na kraj dopis, o odstranění závad a nebo tučné pokutě. Středočeský JUDr. si lehce ověřil, že za vlečku i když jí někdo spravuje, za ní odpovídá stále vlastník. A věř nebo nevěř, málem se trhalo. Kdo měl o vlečku zájem byla KDS...Ale... Nebudu psát co a jak je ted. Je to nepodstatné. Ale mohlo být s vlečkou ámen. A to je jeden z dalšího příkladu, proč majitel je ochotný rušit vlečku. I když u případu Mayrau - nakonec nerušil. Nejen pozemek je mnohdy směrodatný. Mnohdy situace.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11800
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 12. února 2014 - 10:48:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a to nejde vlečku prohlásit za neprovozovanou a tim mít možnost absolutní neúdržby?
něco jako když u auta dám SPZ do depozitu...

kolisti = piráti chodník?
neosv?tlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolist?m není bezpe?no
http://www.stopkoureni.cz/
Osožák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1307
Registrován: 12-2008
Odesláno Středa, 12. února 2014 - 11:25:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo: přečti si zákon o drahách a budeš mít jasno...

Práce neuteče, žízeň nepočká
Smrt KŽC!!!
Nikdy není tak zle, aby nemohlo bejt ještě hůř
čiň čertu dobře, peklem se ti odmění
Mdt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 427
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 12. února 2014 - 12:04:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BoBo...Jde tzv. "zamrazit" vlečku. Ale stále se pohybujete v tom že pokud máte někde styk s dráhou. Nejčastější výskyt je SŽDC. Pokud je výhybka Vaše, prostě za údržbu platíte poplatek, který máte stanovený ve smlouvě. "Zamrazení" vlečky Vás ale neamnestuje od ÚP, a dalších úkonů s tím spojených. Samozřejmě, můžete mít určité slevy, ale to ještě neznamená že nic firma neplatí. To je bohužel mylná informace, která se mnohdy dává v plénům a pak se majitel diví, když mu donese správce vlečky mandátní - dnes již Příkazní smlouvu - že bude bohužel i přes zamrazení vlečky dál "cálovat".

Další věc. "Zamrazit" vlečky nejde, pokud na Váš úsek je napojená jiná vlečka/dráha. V tu chvíli jste povinen vlečku udržovat provozuschopnou. Jistě, můžete si účtovat nějaký poplatek, popř. spolu-podíl na úpravě Vaši vlečky, protože můžete dát najevo, že vlečku jako majitel nechce používat. Ale opět. Pak je nasnadě i vlečku prodat danému zájemci a jako majitel Vaší části máte klid. Zažil jsem i spor "Kočkopes" kdy si majitel účtoval za přejezd přes jeho cca 70m vlečku cca 120tis za vlak. Bylo pak velmi krásné sledovat jak majitel skákal do vejšky když mu po jeho části vesele projela bangle a pustit jí zkrátka musel. Ted se snaží vysoudit z jalové krávy tele. Ale Zákon o drahách v tomhle ohledu zní jasně a striktně. Další věc, je že jste povinnen i hlásit údržbu Vaší vlečky případné odstavení. Ve většině podniků to ale funguje v symbióze a tak si nehází klacky pod nohy Je to většinou dáno i tím že úseky spravuje stejný "příkazce", který na sebe má i stejné ÚP. Když ne, většinou se konkurence mezi sebou zná a tak si prostě naschvály nedělají. Bývá problém u SŽDC.

Vlečka která nemá ÚP ani další leg. náležitosti je podstatě "stavbou". A po ní v podstatě žádný vlak projet nemůže. Jsou výjimky u vlaků stavebních pracovních atd.

Jsou ještě koleje technologické. Jsou většinou např. u jeřábových drah. Lze udělat i techn. kolej na klasické vlečce. Ale jde pak jen o to, jakým způsobem hodlá majitel s vlečkou dál nakládat. Opět se ale nevyhne platit za výhybku. Tento systém je např. na šíré trati mezi Ruzyně - Hostivice. Proto je i možné, že z vlaku vidíte Unimo-buňky položené na kolejích. Z hlediska toho, kdyby byla tato vlečka provozní, to nepřipadá v úvahu. Dle legislativy. Samozřejmě. Takto je to ale v podstatě "jedno"...
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.14.186
Odesláno Středa, 12. února 2014 - 12:20:09    Odkaz na tento příspěvek  

Jen ze zájímavosti o problématiku. Při likvidaci asi majitel požádá a dostane nějaký "demoliční výměr"? Nebo DÚ bere likvidaci jen vrácením železa hutím a zbytek se neřeší? Narážím na několik nedávno "zdevastovaných" vleček, kde je železo pryč, ale ekologická zátěž (pražce či štěrk) zvostala o umělých stavbách či zásazích do krajiny nemluvě. Tohle je pak věc místního stavebního úřadu?
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1373
Registrován: 5-2008

Odesláno Středa, 12. února 2014 - 12:35:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo : vlečka Jitona v Komořanech je už skoro deset let v klidu vlečková a připojová smlouva platí a Jitona platí taky
Mdt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 428
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 12. února 2014 - 12:47:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jde o to, zda jste likvidoval na černo nebo ne. Takhle má p.Vagonet tady nafoceno mnoho fotek. Kde po stavbě zbyla hromada pražců a nikde nic. Funguje to takto.

Nejdřív Majitel vlečky podá žádost na DÚ žádost o zrušení vlečky. DÚ napíše co všechno je třeba vykonat před tímto krokem. Zrušit Příkazci ÚP, obeznámit SŽDC a dalším účastníkům co máte za záměr. Každý k tomu má lhůtu na vyjádření. Jako celek toto zasíláte na DÚ. V případě nějakého zamítnutí se řeší proč a co dál. V případě, že nikdo námitek nemá, vydá DÚ rozhodnutí o zrušení ÚP, a o zrušení titulu tratě Vlečka - na Stavba. To ovšem je první krok. Pokud se nikdo ve lhůtě neodvolá a rozhodnutí DÚ tak nabude právní moci, pak lze bývalou vlečku prohlásit za "stavbu"... Na DÚ si stáhnete protokol se žádostí, kde vyplňujete přesně co dál se "stavbou" bude a jakým způsobem bude dále se stavbou > potažmo materiálem > nakládáno. Na příslušný stavební úřad dodáváte harmonogram prací, včetně toho, kde a jak budou uloženy pražce, popř štěrkové lože a další věci. Místní stavební úřad Vám vrátí tento dokument. Tento dokument dostává DÚ. DÚ dále vydá rozhodnutí o snesení stavby. Většinou jsem viděl na tři roky. další věc, jsou podmínky a co všechno se musí dodržet. Např. výstavba zarážedla, jakým způsobem bude řešen styl s další dráhou atd. Toje tzv. "fér hra"...

Ve většině případů, je to moloch. 70% vleček i podle seznamů, má jiného majitele. Vlečky nemají z 90% splněné co mají mít. Je spousta vleček, kde se někdo v areálu rozhodl, že koupil areál, vlečka automaticky je jeho, vlečku vytrhá a je to tak jak píšete. Z toho co jsem mnohdy kdo napíše jako majitele, dávno není pravda. Setkal jsem se s tím několikrát. A hlavně, nejvíce vleček "zařvalo" rozpadem podniku, a podnik přebral správce konkurzní podstaty. Je k neuvěření to, že nikdo neřeší žádný smluvní vztah. Správce má areál 5let, za výhybku nikdo neplatí, ÚP je v "luftě", majitele nelze dohledat... a když se zeptáte co drážní zákon. Nic. Každý kouká do země..Přijedete za rok. A vlečka vytrhaná. Jen těleso s pražcema. Dojdete a ptáte se, kdo vydal povolení. Nikdo. prostě přijela firma a likvidovala. Na DÚ na Vás koukaj jak na pitomce. Cože to chcete..Sedí nás tady 10 na celou ČR a pane víte kolik je v republice vleček. A opravdu. Nejtěžší je dohledat majitele.

Příklad. Hledal jsem majitele Textilky v Brněnci. Vlečka tam existuje ještě stále. Má to správce konkurzní podstaty a k tomu se prostě nedovoláte. Není nikde kontakt. Nic. A když už jsem se přes dalších deset kontaktů a známých dostal?! Odpověd. drážní úřad mě nezajímá, jestli něco chcete, napište mi co za to dáte. Papírování si strčte někam. Zajímá mě cena. A tak to je všude. Když už se někam dostanete. A nebo odpoví. Znáte to, než se něco rozhodne, tak to někdo vytrhá...

A to je prostě realita.
Mdt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 429
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 12. února 2014 - 13:04:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jen pro zajímavost. Velveta Varnsdorf bude i přes nákladnou další opravu kolejiště, používat vlečku dál. Tamější T334.0 bude příští týden opět jezdit s Wapkama. Pokud by někdo chtěl dohodit exkurzy na mašinku, ať mi napíše email > pod nikem. Dodám kontakt.
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Středa, 12. února 2014 - 18:33:13    Odkaz na tento příspěvek  

Vlečka v Adamově jede, momentálně je na ní 9 vozů.
Herkules2016l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 8-2010
Odesláno Čtvrtek, 13. února 2014 - 11:29:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vagonet Bohužel foto nemám ale brácha tam byl jako vlakvedoucí manipuláku a prý hrůza. Díky krátkýmu šturcu to dělal přes hodinu.....

herkules2016l
T4440276
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1960
Registrován: 9-2009

Odesláno Pátek, 14. února 2014 - 12:25:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

22michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.159.151
Odesláno Pátek, 14. února 2014 - 12:44:41    Odkaz na tento příspěvek  

Odkaz nefunguje...
Zazaoffice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1964
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 14. února 2014 - 14:18:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


ICQ 245 788 650
http://www.modelyh0.webnode.cz
*Z
81-71
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 965
Registrován: 5-2012
Odesláno Pátek, 14. února 2014 - 16:26:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražce se uložily do areálu a bude se z nich vyndavat železo. O ekonomické smysluplnosti této akce mám silné pochybnosti
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.98.27
Odesláno Pátek, 14. února 2014 - 16:43:53    Odkaz na tento příspěvek  

Herkules: tak aspoň si pořádně zašoupal (zaposunoval)[happy] i když v zimě asi nic moc

Bývalá vlečka thunovské porcelánky v Klášterci nad Ohří (poněkud ukrytá v letní džungli):

Ross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 595
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 16. února 2014 - 17:18:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak často se jezdí po vlečce v Brně na ulici Pořičí?

A k čemu slouží kolejová spojka z tramvajové tratě na ulici Křížová?

(Příspěvek byl editován uživatelem Ross.)

Punk's not dead! blesk happy
J.U.Ray
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 11-2012
Odesláno Neděle, 16. února 2014 - 19:29:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ross: Spojka na Poříčí slouží k propojení tramvajové a železniční sítě. Dříve tak bylo možné na tramvajovou síť dovézt nákladní vozy (když fungovala i pouliční nákladní doprava), dneska slouží spíš jako záloha, když je potřeba přejet z jedné sítě na druhou. Mám tušení, že se tudy relativně nedávno přetahovaly nějaké tramvaje na výstaviště (třeba 13T v září 2008:http://foto.bmhd.cz/foto.php?12930).
Druhá podobná spojka je na nádraží v Králově Poli (kolej odbočuje ze smyčky pod mostem) a dříve se na ní překládaly nové tramvaje z železničních vozů (fotky třeba http://foto.bmhd.cz/foto.php?18341 a http://foto.bmhd.cz/foto.php?18342). Ani tato spojka už se pravidelně nevyužívá, nové tramvaje bývají přivezeny po silnici na trajlerech.
kwasi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.144.157
Odesláno Neděle, 16. února 2014 - 21:08:38    Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz: Slysel jsem, ze nelze jezdit zeleznicnimi vozidly po Brnenske tramvaji, protoze trate byly prestaveny na uzky typ zlabku, ale jak mohla po tramvajove siti jezdit lokomotiva Eg5, rekonstruovana pro Mariazellske muzeum? http://www.drah-servis.cz/detail.php?typ=mhd_eg5 Jinak jsem slysel, ze v dobe druhe svetove vlaky byly do pisarecke vozovny vezeny osobni zeleznicni vozy lisenske drahy, a pobliz bylo staceno vino do nakladnich cisteren? Elektricke lokomotivy nakladni tramvaje bohuzel znicila organizace Reflektzor Mladych, sbirajici srot :-( Nyni zrusena spojka byla na brnenske Hlavnim nadrazi. Zpravy jsou neoverene. Diky Kwasi
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7875
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 17. února 2014 - 13:00:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ross, J.U.Ray - ta královopolská vlečka dopravního podniku se používala nejenom pro dodávky nových šalin, ale také se tu nakládaly ty šaliny určené na generální opravy, či rekontruce tuším do Ostravy nebo do Šumperka.

Přihazuju pár fotek poršáka 1902 z vlečky na Výstaviště na ul. Poříčí ze dne 31.3.2008:





Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty!
T4440276
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1961
Registrován: 9-2009

Odesláno Pondělí, 17. února 2014 - 13:09:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TOS-MET Čelákovice - 15. 2. 2014:




J.U.Ray
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 11-2012
Odesláno Pondělí, 17. února 2014 - 14:04:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kwasi: Podrobnější údaje neznám, ale až do 60. let fungovala na brněnské tramvajové síti nákladní doprava. Vlečka na výstaviště byla původně vlečkou do Bauerova cukrovaru na místě dnešního výstaviště. Po Poříčí vedla jen po křižovatku s Vídeňskou/Křížovou a napojovala se na tramvajovou trať v prostoru dnešní zastávky Poříčí. V plánech z let 1897 a 1909 je trasa kreslená zhruba takto: http://www.mapy.cz/s/9gyh Je možné, že napojení propojení železnice a tramvaje v těchto místech zůstalo zachováno z těchto historických důvodů.

Kromě hlavního nádraží bylo propojení vlak-tram ještě na křížení vlečky do vojenského skladiště oděvů (dnešní vojenské velitelství na Šumavské) s tratí na Semilasso (v prostoru zastávky Kartouzská). Vlečka vycházela ze starého královopolského nádraží a přepravovaly se tudy mj. nové tramvaje 4MT z Královopolské strojírny na tramvajovou síť.
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 574
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 17. února 2014 - 18:30:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T444: dle stavu už výtopna je asi mimo provoz a ten Tos je ještě v provozu?
T4440276
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1962
Registrován: 9-2009

Odesláno Pondělí, 17. února 2014 - 19:12:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil: Bývalý TOS je "rozparcelován" - TOS-MET je slévárna, za ní jsou Slovácké strojírny, z modelárny je Demoplast a původní Volmanka je určena asi k demolici, neboť je totálně vyklizena.
frenkus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 7-2013
Odesláno Pondělí, 17. února 2014 - 19:33:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím nemáte prosím někdo informace jestli příští týden bude jezdit a kdy bardotka na kyselce?Díky moc za radu.
kwasi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.144.157
Odesláno Úterý, 18. února 2014 - 05:28:25    Odkaz na tento příspěvek  

Preprava tramvaji parni lokomotivou
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 894
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 19. února 2014 - 20:21:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ross, J.U.Ray - Spojka na Poříčí slouží k propojení tramvajové sítě a vlečky výstaviště, nemá nic společného s nákladní dopravou. V době výstavby vlečky na výstaviště nebyla již provozována nákladní doprava po ulici Poříčí, ale koleje zde byly. Byly používány pro čistící vůz (čistič kolejových žlábku), aby se dostal k tzv kalné jámě. Při výstavbě vlečky tato zrušena a tak si musel DP pořídit novou na ulici Masná na bývalé vlečkové koleji do ČSAD. Náhradou za zrušenou kolej pravděpodobně DP získal náhradní napojení na dráhu. Brünner Dampftramway (předchůdce DP) neměla přímé napojení na dráhu (jen křížení s vojenskou vlečkou z královopolského nádraží), to získala až v roce 1889 propojením na nákladové nádraží StEG, v roce 1906 propojením na Ameriku (KFNB) u 5. peronu. Připojením dráhy BLD, pak napojení v Černovicích. Postupně s rušením nákladní dopravy a přestavbou ŽUB o všechny přišla, tak nové napojení na novém královopolském nádraží v roce 1970, které už nákladní dopravě nesloužilo. Propojení s vojenskou vlečkou ze starého nádraží Královo pole je jen předpokládáno, výkresově, ani fotograficky nedoloženo, ale muselo existovat (existuje oprávněný předpoklad, že motorové vozy vyrobené Královopolskou byly osazovány el.výzbrojí v Pisárkách - snímek neznámého vozu taženého brněnským vozem v Brně). Doloženo až za pravosměrného provozu.
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 895
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 19. února 2014 - 20:54:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kwasi - lokomotiva Eg5 opravdu po kolejích DP v Brně jezdila, otázkou je ovšem profil kola u lokomotivy. To by mohl osvětlit jen ing.R.Š. z Drah-servisu.

Tratě vzniklé za parní trakce byly sjízdné i pro nákladní dopravu (profil kola parních lokomotiv byl drážní). Svršek nově vzniklých trati pro elektrický provoz již nebyl určen pro drážní profil kola. Postupně tento svršek zaváděn všude, kde nebyla provozována nákl. doprava. Manipulačně se dalo použít např. Caroline s drážním profilem kola (vůz s velmi malým rozvorem) na celé síti, dostatečně těžké vozidlo si kolejnice s vysokou stojnou dovedlo přizpůsobit tak, že ač se okolky téměř do žlábku nevešly, tak provizorně se dalo projet. Trochu studia tvarů žlábkových kolejnic a profilů kol by neuškodilo (a není toto nabádání poprvé, pane kolego).

v dobe druhe svetove vlaky byly do pisarecke vozovny vezeny osobni zeleznicni vozy lisenske drahy, a pobliz bylo staceno vino do nakladnich cisteren - je to tak, jak už jsem psal trasa Hlavní nádraž - Pisárky za nákladní dopravy pro vagony sjízdná, takže no problem. Jen ty líšeňské vagony absolovovaly tu cestu mezi Černovicemi a Hl.nádražím po státní dráze
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 410
Registrován: 6-2006
Odesláno Středa, 19. února 2014 - 21:17:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mezi Černovicemi a Hl.nádražím po státní

já nevím, jen mám z dětství vzpomínku, že někdy 67-71 jsem viděl do areálu skladů zeleniny zajíždět něco, co se vůbec nepodobalo tramvaji, ale E225 nebo Eg5.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_G.)
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 897
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 19. února 2014 - 21:42:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_g - vzpomínka asi dobrá, ale z doby před datem 31.3.1967, kdy zrušena nákladní doprava, provozovaná před tímto datem jen v úseku nádraží Černovice - vlečka n.p. Bituma (dnes cca zastávka Krásného), nádraží Černovice odpojeno zanedlouho z důvodu rekonstrukce trati. Od ledna 1970 trasa rychlodráhy již vedena ulicí Nezamyslovou. Nákladní doprava mezi Černovicemi a Hlavním nádražím nemožná kvůli viaduktu

Edit: snímek nákladního provozu mezi Černovicemi a Zetorem viz příspěvek kwasiho

(Příspěvek byl editován uživatelem Jmb.)
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 411
Registrován: 6-2006
Odesláno Středa, 19. února 2014 - 23:01:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

datum vůbec nevím, může být i nabídnutý.
Ale ten stroj přijížděl od města, ne od Turgeněvovy.
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 898
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 19. února 2014 - 23:20:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bylo-li to od města, tak to mohlo být i později - do začátku 1970 (do rekonstrukce křižovatky Životského - Olomoucká, kdy odpojeno černovické nádraží - 1970-1) - a nebyla to lokomotiva, ale asi kropící tramvaj stejného vzhledu. Lokomotivy pamatuji, že poslední 3 roky provozu stávaly většinou odstavené za branou na vlečce v Bitumě. Byla-li nutná prohlídka ve vozovně (nebo ÚD), tak přeprava nejspíš v noci, aby nějakým vykolejením nepřerušily provoz
J.U.Ray
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 11-2012
Odesláno Čtvrtek, 20. února 2014 - 19:25:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jmb: Děkuju za vyčerpávající a velice zajímavou odpověď. S tím napojením na Kartouzské - není to z mojí hlavy. Někde jsem četl (pravděpodobně publikace o tramvajích v Brně, ale možná taky jinde), že takto byly přepravovány vozy z Královopolské na síť. Ale pokud o tom neexistují doklady, tak to bude těžké. Současně jsem netušil o napojení na novém královopolském nádraží až v roce 1970. Měl jsem za to, že je staré jako nádraží samo (resp. jako tramvaj ke královopolskému nádraží).
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.98.27
Odesláno Čtvrtek, 20. února 2014 - 20:12:57    Odkaz na tento příspěvek  

Oravská strela a vlečky: Kraľovany, býv. kamenolom


Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2765
Registrován: 4-2009

Odesláno Pátek, 21. února 2014 - 21:26:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také přidám něco drážní historie z území Ostravy[wink]
Jde o pozůstatky vlečky dolu Oskar v Heřmanicích a památky po budované spojce mezi touto vlečkou a stanicí Josefova jáma na Báňské dráze. Zdá se, že spojka nebyla nikdy zprovozněna. Mám k tomu svou teorii (zatím nikde neověřenou), že byla stavěna v době války, kdy chtěla Severní dráha Ferdinandova vytvořit z dolu Oskar (odkoupeného roku 1942 od Zbrojovky Brno) velkodůl. Což se ovšem nikdy nerealizovalo.






PS: Tětiva oblouku k dolu Oskar v mapě je jen "technologickým skokem" zpět k rozvětvení abych nemusel jít po vlastních stopách zpět[wink]

Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.98.27
Odesláno Neděle, 23. února 2014 - 16:42:14    Odkaz na tento příspěvek  

Ano ano, záhadná vlečka Josefova jáma - Oskar. Nečekal jsem, že mechanika stále stojí.

Orava 2: vlečka Párnica - OFZ Istebné


Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.98.27
Odesláno Neděle, 23. února 2014 - 16:49:23    Odkaz na tento příspěvek  

Orava 2 II



Šotomoment z kralovanského zhlaví žst. Párnica
Ross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 605
Registrován: 10-2005

Odesláno Pondělí, 24. února 2014 - 17:43:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Němec_z_ova: Výborná reportáž. Co se týče spojky okolo Zoo, jednou jsem se tama flák, jestli se nedá jít do Zoo jinak, no a jak tam měli ještě betonový plot, tak tam byly pražce a pak velký val. Takže část spojky musela stát, a sloužit jako kusá kolej pro podnik za Zoo. Máte ještě více fotek z této vlečky?

Punk's not dead! blesk happy
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2179
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 24. února 2014 - 21:32:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Počátkem května tam bude "terénní exkurze", viz: http://www.drahari.info/2013/12/ctyrdenni-akce-na-ostravsku/ Můžete se také připojit.
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 579
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 25. února 2014 - 13:57:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebyla zde prosím někde fotozmínka o tomto areálu a jeho vlečce:
http://www.mapy.cz/#!d=muni_2631_1&x=15.194524&y=50.954499&z=16&t=s
Ross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 606
Registrován: 10-2005

Odesláno Úterý, 25. února 2014 - 21:58:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi poslední vlak na vlečce Bastro.


Malý článek a několik dalších fotek z této akce.

Punk's not dead! blesk happy
4everman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 585
Registrován: 8-2009

Odesláno Úterý, 25. února 2014 - 22:49:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ross: Samotného by mě zajímalo, kdy naposled po vlečce do dnešního Caterpillaru projel vlak. Vlečka vypadá v celkem dobrém stavu.

Nějaká vlaková videa
místní
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.67.100
Odesláno Úterý, 25. února 2014 - 23:44:39    Odkaz na tento příspěvek  

Na Bastro se jelo naposled v září 2013 a už se asi nikdy nepojede, neboť není s čím (a vzhledem k neobjednaným vylehčovacím pracem už místy ani po čem).
Ross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 609
Registrován: 10-2005

Odesláno Středa, 26. února 2014 - 07:10:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

místní: Zajímavá informace. Koleje už jsou v nějakých místech už ukradené?

Punk's not dead! blesk happy
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.98.27
Odesláno Středa, 26. února 2014 - 20:30:05    Odkaz na tento příspěvek  

Orava 3: Dolný Kubín - vše zrušeno:

Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.98.27
Odesláno Středa, 26. února 2014 - 20:35:32    Odkaz na tento příspěvek  

Orava 4: vlečka Medzibrodie nad Oravou - OFZ Široká

Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.98.27
Odesláno Středa, 26. února 2014 - 20:39:59    Odkaz na tento příspěvek  

Orava 4 II

353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6870
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 27. února 2014 - 22:07:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlečky Ostrava - Třebovice. Autorem textu i fotek je zde se vyskytující kolega Ross. Jelikož pro nás jako Pardubáky jsou přece jen Ostravské reálie poněkud vzdálené, tak prosím znalejší aby na to koukli, jestli jsem třeba něco nepřehodil při dávání na web. Dík.
http://www.pshzd.cz/vlecky-trebovice.html

EDIT - neděláme si patent na nějakou zásadní databázi vleček, ale už jich mám na stránkách opravdu dost. Kdyby měl zájem přispět, bude jen vítán. Nechci zase odtud bez svolení stahovat cizí fotky, i když např. ty od kolegy Vagoneta by si to opravdu zasloužily.


(Příspěvek byl editován uživatelem 353.)

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * Facebook DPMP a.s. * moskvich.cz
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4914
Registrován: 2-2006

Odesláno Čtvrtek, 27. února 2014 - 22:59:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Snímky z vleček v Třebovicích jsou zde.
místní
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.67.100
Odesláno Pátek, 28. února 2014 - 09:24:12    Odkaz na tento příspěvek  

To Ross:
kolejnice zrovna ne (zatím, snad...), ale ostatní drobný materiál "zachránili pro společnost" sociální spoluobčané..., jestli a jakou za to dostali odměnu, netuším. Pokud by si někdo dělal pochůzku, pak doporučuju jen se zbrojním průkazem (pro případ sebeobrany)!
750 259
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.135.107.198
Odesláno Pátek, 28. února 2014 - 16:26:37    Odkaz na tento příspěvek  

místní:v lednu jsem jel přes přejezd do caterpillaru a traťovka tam něco spravovala u přejezdu.
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.98.27
Odesláno Pátek, 28. února 2014 - 17:50:16    Odkaz na tento příspěvek  

Orava 5: Oravský Podzámok


Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.98.27
Odesláno Pátek, 28. února 2014 - 17:55:17    Odkaz na tento příspěvek  

Orava 6: Podbiel

Ross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 611
Registrován: 10-2005

Odesláno Sobota, 01. března 2014 - 12:38:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Jsem rád za spolupráci. Je to všechno v pořádku. Na nic jsem nezapomněl [happy] Hledal jsem fotky z provozu, a podařilo se mi zkontaktovat člověka, který tam v sedmdesatých a osmdesatých letech fotil. Ale z vleček nemá nic. Z provozu osobáku mezi Ovou a Opovau ale hodně [happy]

A nejen to. I třetí kolej ze Svinova do Polanky a provoz kolem ní.

Jak tak sleduju Třebovice, škoda, že zmizely ty dvě váhy a stavědno ua Svinovském zhlaví. To stavědlo bylo hodně zajímavé, cesta kněmu vedla po železném mostě z provozní ulice [happy] Bylo strženo během modernizace.

Punk's not dead! blesk happy
Past
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2765
Registrován: 11-2005

Odesláno Sobota, 01. března 2014 - 15:04:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Březové nad Svitavou se likviduje vlečka kotelny firmy Vlněna. Vlečka byla 2 kolejná s kusými kolejemi a částečně zastřešena a nachází se na letovickém zhlaví. Sloužila pro cisternové vozy s topným olejem pro kotelnu. Zajímavostí je, že poslední obsluha, která na této vlečce byla, (rok si nepamatuji, ale dal by se dohledat, cca 10 let koncem prosince) vykolejila. Zřejmě vidlicová jízda s plnou cisternou. Cisterna byla po nakolejení odvezena do České Třebové dispečerkou 363.005 a čmelákem, který odstavený vůz vytáhl z manipulační koleje, kde jej odstavil nehoďák.

Internetové stránky o železnici v České Třebové:
www.klubfoticu.estranky.cz
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.98.27
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 16:24:04    Odkaz na tento příspěvek  

Orava 7: Nižná a závod Tesla Orava (později OTF). Jak dopadla její vlečka?

Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.191.98.27
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 16:32:13    Odkaz na tento příspěvek  

Orava 8: Tvrdošín