K-report
 

Archiv diskuse Předpisy do 26. 01. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Předpisy » Archiv diskuse Předpisy do 26. 01. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3966
Registrován: 8-2007

Odesláno Čtvrtek, 23. ledna 2014 - 14:02:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Amper:Osobně bych napsal jen: "Seznámen s přístupovou cestou tamatam, Podpis". Jestli se dělá nějaký pohovor o bezpečnosti při nástupu na směnu tak v jeho rámci.

A kdo by to seznámení prováděl a papír psal?
Výpravčí ?
Strojmistr?
Nebo fíra sám sobě?
[crazy]
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.26
Odesláno Čtvrtek, 23. ledna 2014 - 15:57:49    Odkaz na tento příspěvek  

Řeknu Vám, když to tady čtu, že být soukromý dopravce, smíchy bych se potrhal.
Číňani se smějou už léta. Přesto neznám nikoho, kdo by chtěl žít v Číně.
Amper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 635
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 23. ledna 2014 - 19:42:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podroužku, nemelu ale říkám svůj názor na základě znalosti ZP, Bp1 (to je bývalá Op16), zavedené praxe u SŽDC a maje v paměti postup Inspektorátu práce při závažném pracovním úrazu.
Podívej se na článek 6 SŘ a na čl. 74 a 75 Bp1 (stanovení přístupových cest a povinnost prokazatelného seznámení s nimi). Nepřipadá ti absurdní, říkat signalistovi, kudy má jít na stavědlo ve stanici, kde pak běhá po všech výhybkách? Prostě takhle zní zákony a předpisy, já si je nevymyslel, jen je aplikuji na popsanou situaci. Taky neříkám,že bych takto postupoval. Asi bych si to ani neuvědomil, ale na konkrétní dotaz konkrétní odpověď. Osobně si myslím, že to nikdo odpovědný dosud neřešil.
(BTW, ty přístupové cesty výh. používá proto, že ještě nemá podepsané převzetí služby a nebyl informován o možných nových rizicích, jako výkopy apod.)

Apolo - zaměstnavatel. (takže asi strojmistr, má 2 možnosti: vytáhnout z internetu plánek ŽST, vytáhnout SŘ, zavolat výpravčímu s dotazem na aktuální bezpečnostní situaci nebo se na to všechno vykálet a napsat jeden řádek do nějakého zápisníku, dát si to podepsat a jeto prokazatelné)
Starý vlk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.127.142
Odesláno Čtvrtek, 23. ledna 2014 - 20:34:11    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Amper: Neomlouvejte se, mně tykání na internetové diskuzi nevadilo, nevadí a vadit nebude. Jenže jsem zvyklý i v těchto případech, když diskutuji s neznámým, používat 2.os.mn.čísla a oslovení Pane. Prostě, dříve narozenou šelmu psovitou již novým kouskům naučit nelze-jak praví klasik.
Jinak souhlasím s panem Podroužek, že v tomto případě je situace u soukromých dopravců jiná než u ČD. Tam může být majitel firmy zároveň strojmistrem, vedoucím oprav, dispečerem, účetním, no prostě vším. Pokud má sídlo na druhém konci republiky než bydlí strojvedoucí, je jedinou možností komunikace e-mail (z domova či sídla firmy) nebo-a to většinou-mobilní telefon. Celá léta to fungovalo a stačilo.
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3969
Registrován: 8-2007

Odesláno Čtvrtek, 23. ledna 2014 - 20:40:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Amper:zaměstnavatel. (takže asi strojmistr, má 2 možnosti: vytáhnout z internetu plánek ŽST, vytáhnout SŘ, zavolat výpravčímu s dotazem na aktuální bezpečnostní situaci

Nebylo by lepší,aby tam s tím fírou jel i ten strojmistr a podle situace ho informoval o výkopech,počtu kolejí, bezpečnostní situaci.Co kdyby na něco nepřišel z plánku,ani rozboru bezpečnostní situace,kterou by vypracoval výpravčí.
Ale ten strojmistr tam také nemá znalost,přiberou sebou i vedoucího jednotky,ten seznámí o situaci strojmistra,nechá si od něj podepsat papír..
Ale ani ten vedoucí Pj tam nikdy nebyl,proto pojede s nima vrchní přednosta DKV,který vedoucího Pj poučí o stezkách ve stanici,bezpečnostní situaci,nechá si od něj podepsat papír...atd až dojdeme k ministrovi.

Žst.Kocourkov [lol]



(Příspěvek byl editován uživatelem Apollo 17.)
Amper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 636
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 23. ledna 2014 - 22:48:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jj, nekdy to jsou veci. Nedavno v jedne stanici ujeli na vyloucene bagrem nohu. Nas vysetrovak, byt jsme to nesetrili, zjistoval zakladni veci a ptal se mistra, jestli ma od poskozeneho podepsane seznameni s pracovistem. Odpovedel mu, ze on mistra jen zastupuje, protoze to ujelo prave tomu mistrovi, ktery to pouceni delal ostatnim.
Jak to pak vyhodnotil inspektorat nevim, z pohledu zakona se, myslim, provinili, protoze nemeli prokazatelne seznameni s pracovistem. Na druhou stranu ten mistr se s pracovistem musel dukladne seznamit, protoze tu celou praci chystal a organizoval.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 899
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 23. ledna 2014 - 23:48:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Podroužku: tak teď můj předpisový (nikoliv selský) pohled a zahrajem si divadýlko: Vy strojmistr, já strojvedoucí ČD-podle pracovní smlouvy. Venku mráz jako řemen. Zavoláte mně: jeď do stanice XY, je tam třeba protáčet mašinu AB. Inu pane strojmistře, nemůžu, nemám tam podepsané seznání protože jsem tam nikdy nebyla. Udělám Vám tu šichtu jen v případě, že se na mašinku dostanu z veřejně přístupného místa (Amper má pravdu). Jenže mašinka stojí ve stanici XY v nákladovém nádraží, kam se dostanu jen chůzí po neveřejně přístupných prostorech. Odmítnu Vám tu šichtu ze zcela prostého důvodu-předpis V2-příloha 8 trvá na seznání nejen traťových, ale i místních poměrů a to i při "jiné manipulaci", než je pohyb vozidlem. A ty nemám podepsané. Za co mě manglař potrestá, když z tohoto důvodu odmítnu, ha? [happy] Až tam někde po cestě v kolejišti někde zakopnu, natluču si mozek a vyrobím si těžký pracovní úraz myslíte, že mi dá úřední šiml odškodnění, když jsem nedodržela předpis, který strojvedoucímu ČD jasně ukládá, kdy a kam může?
"Vždycky budu všude poprvé. Nebo si snad někdo myslí, že poprvé mě tam někdo povede za ruku?"
No, když jsem dělala poznání, tak mě sic za ruku nikdo nedržel, ale zato jsem dřepěla na stanovišti strojvedoucího spolu se znalým strojvedoucím a toho jsem se ptala, zbytek vyčetla z výňatků SŘ a Dodatku k DP. Až po té jsem podepsala seznání. Ono se to dnes dělá jinak?
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2509
Registrován: 3-2006

Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 00:55:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až tam někde po cestě v kolejišti někde zakopnu
V některých stanicích jsou kolejnice zákeřné tím, že jsou stejné jako v jiných stanicích. [biggrin]

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
ad protáčení
Neregistrovaný host
Odeslán z: 31.31.74.210
Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 00:59:50    Odkaz na tento příspěvek  

Haan, tak to jste asi měla kliku na jednoduché stanice. Ono se totiž nedá to poznání projet všude na mašině a chcá nechcá bylo nutno projít některé ranžíry pěšmo. Totéž bylo třeba nutno projít z osobního do depa v Plzni či Blavě, bo tam prostě v daný čas mašina žádná nejela. A bylo to v místech veřejně nepřístupných a pro takovou chůzi platil ten základní kabinet pro vstup do kolejiště v celé síti.
Nechte už ty kočky na pokoji a nestrkejte je do té mikrovlnky!
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 901
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 08:03:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad protáčení: Plzeň byla naše obratová, včetně ranžíru i depa. Ale úředníky z IPB a z DI, kteří to budou šetřit, budou zajímat především moje podpisy tam, kde jich třeba-podle předpisů a Zákoníku práce. A o tom to je. 
A jinak vymyslete něco jiného, neboť s kočkami v mikrovlnce je už nuda. [happy]
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 680
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 09:56:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nuže tedy,
znění předpisu V2 nezpochybňuji. Z důvodů mnou výše popsaných nepošlu nikoho někam, kde nemá poznání. Žádné papíry o znalosti pracoviště strojmistr nikdy k podpisu nedával. O pracovišti samém, (nikoli domovském), může strojvedoucí dostat poučení od kohokoli, jen ne od strojmistra, který nevytáhne paty z baráku. Vždyť strojmistr už nemá moře let ani vstup na mašinu! Nevím o jiném vedoucím pracovníkovi, který nesmí na pracoviště kamkoli. K poznání jistě patří, byť je pustá teorie, znalost i přístupových cest a rizik. (Viz třeba staniční řády a provozní řády dep). Je pravda, že nejvíc pracovních úrazů je u strojvedoucích, kteří slezou z mašiny. Holt jsme gramlové. K dobrému poznání víc než to, "kudy tudy", náleží znalost blízké hospody, kde se dobře vaří, včetně otvíracích dob, kde se dá dobrat voda do kýblu, kde se dá jít na záchod.
Když strojmistrovi někdo u nás odmítne vykonat protáčení ve stanici, kde nemá podepsané poznání, nic se mu nestane. Pošlou tam někoho jiného. Ale opakuji, že u nás se to stát asi sotva může. A ptám se, proč debata o tomhle vůbec vznikla? Jen tak, z důvodů čistě akademické diskuze, nebo byl někde nějaký problém? Myslím, že život v provozu nabízí mnohem zajímavější témata. Mnohem víc ohrožující bezpečnost provozu a naši svobodu. A stejně už bude brzy jaro a protáčení nebude třeba. Přeju Vám všem hezký víkend. P.
Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 13121
Registrován: 11-2005

Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 10:16:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boha, to jsou starosti. Například spadám pod Brno, tak těžko mne někdo pošle protáčet mašinu na Střekov. V atrakčním obvodu depa Brno stanice více méně znám. Když mne pošle někam do Telče, kde jsem nikdy nebyl, tak tam přijedu, vyzvednu si klíče v dopravě nebo ve strojovce. K protáčení nepotřebuju vědět, kde se jaká kolej a klacek nachází. S mašino šibovat nebudu. Přístupové cesty jsou všude. Když nevím, otevřu zobák a zeptám se.

Kdybych měl uvažovat nad tím, co se všechno může stát, tak si ani neuvařím to kafe, co mám na stole.

lokomotivy.net
FZF
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 902
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 10:39:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Šari, ta diskuse je o teorii i praxi vyšetřujících ouředníků, nikoli o praxi "prostého lidu".[happy] Dělejte, jak myslíte. Ono se pak také může stát, že nejen Vy zapláčete nad výší odškodnění prac.úrazu, ale podnik, kterýžto něco z jím stanoveného předpisu porušil, zaplatí státu nemalou pokutu v minimálně 6-ti místných cifrách.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11763
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 11:02:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak jinak: pojedu odklonem s pilotem. pilot cestou bude mít padla a já budu čekat pár hodin na dalšího. v žst sem v životě nebyl a neznám to tam. mám mrznout a zkurvit mašinu? můžu vůbec z tý mašiny slést?

kolisti = piráti chodník?
neosv?tlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolist?m není bezpe?no
http://www.stopkoureni.cz/
Starý vlk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.127.142
Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 11:08:47    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Haan: Dovolím si nesouhlasit.Pokud budu protáčet a k vozidlu (a od něj) se budu dostávat tak, jak mi ukládá předpis-nestoupat na hlavy kolejnic, nechodit přes výhybky, nepřelézat vozy, rozhlížet se nejen na stranu, ale i před sebe a.t.d, tak v případě NEZAVINĚNÉHO ÚRAZU třeba v neoznačené díře budu odškodněn úplně stejně, jako by se mi totéž stalo tam, kde to znám jako své boty. Odškodnění musí být stejné-nic jsem nezavinil, byl jsem ve službě a hlavně mám písemné OPRÁVNĚNÍ tam chodit, napsané ve svém služebním průkazu. A z toho vychází to, že když mne tam někdo poslal, tak o mém oprávnění musel vědět, o faktu, že jsem zkoušen ze znalostí, souvisejících s pohybem v kolejišti ví také. Takže ani zaměstnavatel žádnou pokutu platit nebude-za co, když nic neporušil.
Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 13122
Registrován: 11-2005

Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 11:21:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo: Nemůžeš. Ani se jít vyscat. Nemáš poznání. [kladivo]
PS: Vidím, že se ti rozsypal podpis. Tak na to pak mrkni. Alespoň teda já tam vidím otazníky místo diakritiky

Vlk: Souhlasím.

lokomotivy.net
FZF
Persink163054
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 190
Registrován: 11-2012
Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 12:21:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Podroužek:Samozřejmně nic ve zlém, známe se tady z fora a vždy jsme spolu vycházeli.

Debata vznikla protože se na to ptal jeden ze strojvedoucích na FB a já dostal nápad zeptat se i tady, protože se zde mohlo dojít k výsledku, který bych pak dotyčnému poskytnul. Co se z toho vyvine, jsem netušil. Ale na druhé straně, od toho je to diskuzní forum, aby jsme diskutovali.

Mimochodem měl jsem zhruba před rokem 2 školení za sebou, na stejnou otázku jsem dostal naprosto odlišné odpovědi od školících, což by jaksi být nemělo.

Hezký den ze severu.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5459
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 18:00:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážení přátelé, mám dotaz.

Vjedu do stanice, zastavím u výpravčího a dostanu rozkaz Z o jízdě v mezistaničním oddíle, protože nepřizpůsobiví byli na výletě.

Vrtalo mi hlavou, proč tam najednou vlaky prodlužují jízdní dobu na dvojnásobek. Když jsem odjel, návěstidla autobloku ukazovala: volno, volno, výstraha, stůj, nic a štít Op, nic, volno s OP, volno.

Jak pojedu přes přejezd u toho zhaslého, nejsem - li zpraven rozkazem Op?

Díky.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 904
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 18:37:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ: nejvyšší dovolenou. Co máte na mysli tím "volno s OP"?
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5443
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 18:53:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_Šimral: 2724. Při jízdě v mezistaničním oddílu oddílová návěstidla AB neplatí. Strojvedoucí vlaků se zpravují rozkazem Z, část 2 nebo rozkazem Pv, část 3. .........Pokud není v žádné z přilehlých stanic zřízena informace o stavu PZS a na některém oddílovém návěstidle je umístěn štít Op, musí ZDD nařídit i zpravování písemným rozkazem o jízdě se zvýšenou opatrností přes příslušné přejezdy.
V tomto případě - nejsi zpraven OP - nezajímá mě nějaký štít - rychlost - co to může a dá...

(Příspěvek byl editován uživatelem oldcerry.)
Fanda76
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 10-2008

Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 18:55:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ: Nejsem "strojfíra"[nene], ale někdo mě třeba opraví (jsme na fóru).
Vycházel bych z D1 čl. 2724 - druhý odstavec, kde je jasně napsáno, že písemný befél musím dostat, pokud má Op platit v uvedeném příkladě.
Nevím, zda-li by se z daného článku dalo i odvodit, že pokud papír nedostanu, tak je zřízena v některé stanici kontrola PSZ a je tedy v činnosti, tudíž můžu "valit"?
Fanda76
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 10-2008

Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 18:56:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jé, omlouvám se panu Oldcerrymu. Byl rychlejší....
Persink163054
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 11-2012
Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 19:07:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan:Určitě nepojede nejvyšší tratovou. volno s OP vypadá jako návěstidlo AB a pod ním žlutý trojúhelník s písmeny Op. Protože PŠ se ptal na AB.

PŠ:se mi to nechce opisovat, doufám že to ode mě vezmeš a budou ti stačit čísla článku.

čl.1227 a 1227, poukazuje že jízda se zvýšenou opatrností platí v případech kdy je to nařízeno SŽDC D1

a potom čl.2573 (ten mluví o návěsti stůj) a čl.2574 (ten mluví že poškozené návěstidlo=návěst stuj) a poškozené může být i zhaslé (protože nepřízpůsobiví ukradli trafo z paty).
Persink163054
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 193
Registrován: 11-2012
Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 19:11:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak omlouvám se Haan, protože Oldcerry to vysvětlil dříve. Já jak jsem v tý červený bibli hledal, z hlavy mi vypadlo že se jedná o jízdu v mezistaničním oddíle. Ještě jednou omluva Haan.
ad protáčení
Neregistrovaný host
Odeslán z: 31.31.74.210
Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 21:20:20    Odkaz na tento příspěvek  

Haan Číslo příspěvku: 901 "Plzeň byla naše obratová, včetně ranžíru i depa."

No vida! A jakpak jste tam dělala to seznání? To vaši zadinku vozili po plzeňském ranžíru semotamo mašinou a do depa zavezli a vy jste nikde nešmatlala mezi kolejemi?
Tak vidíte, že si sama sobě protiřečíte - jako obvykle.
A ty kočky v mikrovlnce budete dostávat na záda, dokud se nepřestanete takto chovat. Pořád chcete mít vše komplikovaně ošetřeno jako v tý debilní Emerice. Díky vám a vám podobným kverulantům jsou ty předpisy stále tlustší a tlustší na úkor jednoduchosti a přehlednosti.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2060
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 21:26:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 905
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 21:32:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad protáčení: Se zlobíte úplně zbytečně. Já nikde netvrdila, že si to vše musím projít po svých. Stačí to projet a vidět, zbytek naštudovat ze SŘ. A následně podepsat seznání.
Nikoliv díky mně jsou předpisy tlusté. Je to v tom, že se to neumí napsat jednoduše, jednoznačně a neoddiskutovatelně. Ale to počíná už v zákonech (neb ryba smrdí od hlavy), jindy zase ve zbytečném alibismu. A pak se s tím ti dole perou přesně tak, jak to vidíte tady. A protáčíme se všichni..., včetně Vás.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2061
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 21:42:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě bych z toho maďarsko-českého materiálu citoval:
"4.6.3.2.3.1 Znalost traťových poměrů.
Železniční podnik musí definovat proces, jakým bude osádka vlaku získávat a udržovat si znalosti o tratích, na kterých jezdí. Tento proces musí být:
- založen na informacích o trati poskytnutých provozovatelem infrastruktury a
- v souladu s procesem popsaným v pododdíle 4.2.1 této TSI."
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2703
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 22:00:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2063
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 22:16:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už, tak česko-slovensky:
http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode=dbl&lng1=cs,sk&lang=&lng2 =bg,cs,da,de,el,en,es,et,fi,fr,hu,it,lt,lv,mt,nl,pl,pt,ro,sk,sl,s v,&val=525256:cs
(Maďarštinu jsem původně dal na přední místo záměrně, pro její nesrozumitelnost, když tu byla bouřlivá debata o složitosti předpisů.)
januch1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 9-2011
Odesláno Pátek, 24. ledna 2014 - 22:17:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad článek 2724: Je až s podivem že tenhle článek nemusí mít strojvedoucí ve znalostech. Jak ani strojvedoucí SŽDC tak ani strojvedoucí ČD (podle přílohy ČD D2). Není tedy ještě nějaký článek v D1, který upravuje platnost OP štítu při neplatnosti AB? Tohle by totiž měl strojvedoucí znát! Sám jsem jel ve středu úsek Ústí n/O - Brandýs a dumal v paměti zda-li pro mě platí OP štít na AB a v ruce držel rozkaz Z...
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5461
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 01:46:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sám jsem jel ve středu úsek Ústí n/O - Brandýs a dumal v paměti zda-li pro mě platí OP štít na AB a v ruce držel rozkaz Z...

A jak jste se pane kolego na přejezdu v Bezpráví pane kolego zachoval?
m.J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.125.33
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 09:50:00    Odkaz na tento příspěvek  

PŠ:
Petře, jak jeho dopověď zhodnotíme, když nám nepoví, co na tom rozkazu stálo psáno? [proud]
m.J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.125.33
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 09:53:12    Odkaz na tento příspěvek  

januch1:
No, jestli jste byl zpraven rozkazem Z o neplatnosti návěstidel (jízda v mezistaničním), pak mi nezbývá, než nad vašim příspěvkem [crazy]. Nedávno jsem pro někoho dělal výcuc k chování u štítu Op. Kdepak já to jen zasel?
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5445
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 09:56:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Beru to tak, že mezistaniční odíl zrušil všechny návěstidla autobloku (oni tam ani fyzicky být nemusí). Nemotám si do toho čl.1496. Návěstidlo není neplatněno křížem - návěstidlo je zrušeno
Takže buď mi dají OP, nebo tam dají přenosný přejezdník, nebo PJ + pískáček. Pokud nic = plnou dovolenou rychlostí.
P.S.: Mohu se mýlit.
m.J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.125.33
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 09:57:57    Odkaz na tento příspěvek  

Našel jsem to.

Obecně vzato z toho vyplývá, že štít Op respektujete vždy, když jedete kolem oddílu AB na červenou při normální činnosti AB. Dále při pochybné návěsti , nebo zhaslém návěstidle na AB, když není nepochybný kód VZ, nebo nemáte-li VZ s přenosem kódu. U AH jsou ještě odchylky, např., že Op platí i při jízdě kolem AH na přivolávačku.

Jinak jde o návěst víceméně informativní, protože při jízdě v mezistaničním oddílu vás o platnosti štítů pro vaši jízdu musí výpravčí vždy informovat v rozkaze Z. Jinak vás nezajímají. A když vás informuje, usnadní vám štíty orientaci na trati, že už se přejezd blíží, čili pojistka, kdybyste si spletli staničníky. A ještě vás bude zajímat při jízdě PMD, ale to bude rovněž ošetřeno rozkazem od výpravčího.


No a teď do mne, předpisáři! [proud]
Lokofanda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2294
Registrován: 4-2006
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 10:06:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Štít Op musí být umístěn na hlavních návěstidlech, která mají zřízené závislosti na PZZ
v následujícím prostorovém oddílu, a u nichž může strojvedoucí v případě, že toto návěstidlo nedovoluje
jízdu, pokračovat podle ustanovení tohoto předpisu v jízdě bez pokynu výpravčího nebo
strážníka oddílu.
Chápu-li to dobře(i s přihlédnutím k čl.2724 a čl.2666),tak u VLAKU pokud nemám rozkaz od výpravčího,kde je NAPSÁNO CO A JAK a jedu okolo AB se štítem Op proti STŮJ,na pochybnou návěst,nebo kolem zhaslého náv.,tak jednám podle štítu Op.U AH tak jednám jen,když se nemůžu s nikým spojit,jinak mi výpravčí nadiktuje CO A JAK..Takže pokud dostanu rozkaz od výpravčího,tak žádný štít Op neřeším a pokud je zapotřebí i jízda se zvýšenou opatrností,musí to být v rozkaze...

Ale třeba u stanice,která přes noc není obsazená výpravčím a návěstidla jsou zneplatněná indikátorem a vjezdové/odjezdové náv. je vybaveno štítem Op,tak by se jednalo jako u krycího návěstidla,které kryje JEN přejezd jak je psáno v čl.3961?

(Příspěvek byl editován uživatelem lokofanda.)
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5447
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 10:13:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

m.J.: tak si to oprav!
že Op platí i při jízdě kolem AH na přivolávačku. [nene]
čl.2553...Strojvedoucí jedoucí kolem platného oddílového návěstidla AH, které je zhaslé, ukazuje pochybnou návěst nebo návěst Stůj, musí v následujícím prostorovém oddíle jednat podle návěsti Očekávejte otevřený přejezd, pokud je oddílové návěstidlo touto návěstí opatřeno.
m.J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.125.33
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 10:13:50    Odkaz na tento příspěvek  

nebo kolem zhaslého náv.,tak jednám podle štítu Op.
Ne v případě, že funguje přenos návěsti a jeho znak na opakovači je nepochybný (povolující jízdu).
m.J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.125.33
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 10:17:16    Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry:

Ano, máš recht, nicméně já v tom svém "rozboru" neřešil primárně AH, ale ATB, což je i předmětem toho, co řeší PŠ s Januchem1.

Proto tam je to kouzelné slůvko např., což znamená, že jsou tam ještě i další ustanovení pro AH, ale mne se tehdy kluci ptali výhradně na ATB.

Inu, neměl jsem to do toho motat [wink]
Lokofanda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2295
Registrován: 4-2006
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 10:27:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

m.J.:Díky za upřesnění...
januch1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 9-2011
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 11:05:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

m.J. a P.Š. - Štíty OP jsem neřešil. Jel jsem 85/80. Řekl jsem si, když jsou zneplatněna oddílová návěstidla, určitě štít OP přidělaný na nich automaticky také neplatí. Tedy vydedukoval jsem to správně?! Hlavně šranky byly dole a nikoho jsem nezajel... [lol]
Lokofanda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2296
Registrován: 4-2006
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 11:26:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

januch1: ...když jsou zneplatněna oddílová návěstidla, určitě štít OP přidělaný na nich automaticky také neplatí...
Na to pozor,sice to není situace,kterou si popisoval ty,ale aby sis to neřekl i v jiných případech,kdy:
1496. Je-li zneplatněno návěstidlo, na jehož stožáru jsou umístěna ještě jiná návěstidla (např. štít
Op na stožáru hlavního návěstidla), nejsou tím automaticky zneplatněna i tato návěstidla. Pokud je
zapotřebí zneplatnit všechna návěstidla, umístěná na jednom stožáru, musí být zneplatněno každé
návěstidlo samostatně.
Ustanovení tohoto článku se nevztahuje na přidružená návěstidla; tato návěstidla se samostatně
nezneplatňují.


(Příspěvek byl editován uživatelem lokofanda.)
m.J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.125.33
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 11:33:55    Odkaz na tento příspěvek  

januch1:
Pak je to v poho. Je tam jasně řečeno, že při jízdě v mezistaničním ("návěstidla ATB pro vaši jízdu neplatí") výpravčí MUSÍ případnou PLATNOST ŠTÍTU Op jasně uvést. Neuvedl-li nic, neřeším a jedu traťovou, max. 100. [proud]
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5462
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 14:10:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já vás všechny zdravím a děkuji.

Zeptal jsem se na to proto, že jsem stál v Ústí nad Orlicí a nemohl se vejít mezi vlaky osobní dopravy, které prodlužovaly jízdní dobu z obvyklých šesti minut na 10 - 12 minut. Když jsem se na to ptal výpravčího, řekl mi, že se asi bojí. Já si jist nebyl taky a tak jsem se zeptal výpravčího, jak jsou na tom přejezdy a po hodině a čtvrt jsem se dostal konečně do tratě. Pro změnu jsem si pak počkal v Kolíně dvě hodiny, než se vyřeší lom kolejnice mezi Libicí a Poděbrady.
ad Drn
Neregistrovaný host
Odeslán z: 31.31.74.210
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 15:09:55    Odkaz na tento příspěvek  

m.J., slintáš si na klopy. Oldcerry tě utřel.
Napsals výslovně:"U AH jsou ještě odchylky, např., že Op platí i při jízdě kolem AH na přivolávačku."
A to např. významově na tom plácnutí nic nemění, pouze uvádí, že jich může být víc. Trefil jsi opět kozla.
m.J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.237.241
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 15:43:35    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě něco, hoste? Myslím k věci. Chápu, že žluč se nesmí v těle městnat. Tak odstřikuj dál. [vypravci]
ad Drn
Neregistrovaný host
Odeslán z: 31.31.74.210
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 15:51:35    Odkaz na tento příspěvek  

m.J., je to o tom, že ty i Haan svými chybnými dedukcemi můžeš snadno uvést v omyl nějakého rychlokvašeného kolegu, tak je lépe ti dát přes prsty zavčasu než pozdě přes hubu.
Takže napřed si to pořádně ověř, než plácneš. A že plácáš dost, je tu vidět nemálo všude možně i nemožně.
m.J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.125.33
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 17:10:44    Odkaz na tento příspěvek  

m.J.:
tak je lépe ti dát přes prsty zavčasu než pozdě přes hubu
Už se opakuješ moc dlouho, hrdino, a skutek stále utek. [wink]

A že plácáš dost, je tu vidět nemálo všude možně i nemožně.
Jo jo, všiml jsem si, že tu skáčeš z tématu do tématu jako slepice po flusu po mých příspěvcích, aby sis mohl zaDrnčet. Věčná škoda, že nemáš koule na to, napsat mi to do mailu a odmaskovat svou tvář. Nebo aspoň napsat rovnou něco k věci "z voleje", než ti to vysvětlí ostatní [nene] to se bojíš jít s kůží na trh.

Však oni se časem zase admini probudí, jen co začneš zase bejt sprostej, jako již tolikrát. [kladivo]

Ad rychlokvašky: Čím je přivedu do průseru, když se budou řídit při jízdě na přivolávačku kolem AH štítem Op? Nebo stačí jiný příklad mých "plácání" k předpisům, kde by jim něco takového hrozilo? Nějak jsi při svém Drnquistadorském tažení přehlédl, že si to zpřísňuju. Stejně jako plno dalších věcí, kdy je předpis "nejistý", nejednoznačný. 30 let na mašině bez průseru hovoří. A jak jsi na tom sám, ty anonymní čudlo? [lol]
m.J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.125.33
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 17:35:07    Odkaz na tento příspěvek  

PŠ: A čeho by se měli bát? Myslíš, že tam jako všichni jezdili jako na Op, ač nemuseli? Min. januch tam jel traťovou. [happy]
poznámka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.225.72
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 17:35:29    Odkaz na tento příspěvek  

Pro pana adDrna:
To myslíte vážně, že za chybu rychlokvašáka plynoucí z jeho uvěření v něčí (i klidně chybný) výklad předpisu někde na netfóru, je odpovědný autor toho výkladu? To jste fakt tak hloupej? Nebo jen hloupě zaujatej?
m.J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.125.33
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 17:56:07    Odkaz na tento příspěvek  

poznámka:

Je to jen zdejší starý známý prudil. Vstal ze záhrobí po té, co ho tu už nejméně jednou admini odstřelili. A mne má nejradši. [andel] Viz. sledovačka ve všech tématech, např. i/y v sekci 380. Drobet ale staroušek nestíhá. Mám totiž chybky i jinde, ale toho si ještě nevšiml, nebo je jen nepozná? [rofl]
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5464
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 18:04:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslíš, že tam jako všichni jezdili jako na Op, ač nemuseli?

Ano, přesně tak. Pokud tomu tak nebylo, tak jedině, že by si každý z těch pěti vlaků dal čouda na Bezpráví.
januch1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 9-2011
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 18:07:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já si počkal v ÚnO asi půl hoďky a postupně odjel LEO, ČD Ex, REGIO a pak jsem jel já. Vždy mi vycházel časový odstup cca 8min. Takže tipuji, že i kolegové přede mnou jeli traťovou. 6min jízdní doba + nějaký čas zabere telefonická odhláška atd...
m.J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.125.33
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 18:09:55    Odkaz na tento příspěvek  

PŠ: Pak si asi vyložili předpis SŽDC D1 bezpečněji, než bylo nutné, jako já s AH a přivolávačkou. Zdravím anonymního HOSTA. [andel]

Takový hromadný zločin by ale měl být po zásluze potrestán. Asi to byly rychlokvašky co četli mé mylné názory na Káčku. Promiň. [wink]

Jsi si jist, že neměli na ten přejezd Op? [wink]
m.J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.125.33
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 18:12:44    Odkaz na tento příspěvek  

januch1:
Tak to je divný, ne? To jsou dost protichůdné informace. Nehraje to o celé 4 minuty. [kladivo] Byli jste opravdu s Petrem ve stejný den ve stejném Ústí nad Orlicí? [biggrin]
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5465
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 25. ledna 2014 - 21:05:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsi si jist, že neměli na ten přejezd Op?

To bych ho musel dostat taky, rozkaz jsem fasoval před nimi, pak popojel k odjezdovému návěstidlu a nestačil se divit.

Stál jsem tam od 4:40 do 5:40 ráno.

Přede mnou jel ve 4:44 osobák, do dírky jsem se nevešel, v 5:01 R, v 5:16 Os, měl jet v 5:21 R, ale odjel až 5:28 a pak já v 5:40.
Kdyby to bylo za osm, mohl jsem odjet hned za prvním osobákem.
Persink163054
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 197
Registrován: 11-2012
Odesláno Neděle, 26. ledna 2014 - 00:35:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šimral:Mohlo se stát že došlo k opravě PZZ, to samozřejmně nevím, nebyl jsem tam, ale dojít k tomu mohlo. Před tebou ho měli, ale u tebe už mohlo být opraveno. Ale neberte to dogmaticky, je to jen varianta
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5467
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 26. ledna 2014 - 01:11:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tezko. Ja byl zpraven jako prvni z tech vlaku a prejezdy byly funkcni. Ptal jsem se.
Persink163054
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 11-2012
Odesláno Neděle, 26. ledna 2014 - 18:06:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šimral:Netušil jsem, jen jsem to dal jako variantu