K-report
 

Archiv diskuse Předpisy do 19. 09. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Předpisy » Archiv diskuse Předpisy do 19. 09. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 584
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 08:45:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pokud vím tak do roku 1950 se unás použivali dvouramenné odjezdové mechaniky mechaniky spodní odrazka se v noci prosvětlovala žlutě a horní odrazka klasicky zeleně ,jenže kolem roku 1950 se to zrušilo a zavedli se pouze jednoramenná odjezdová návěstidla.
Jenomže to byla čistě směrová soustava: počet ramen neznamenal odjezdovou rychlost, nýbrž na kterou trať je postaveno.

---

Blikající modrá je česká varianta německého Kennlichtu a má taky stejné uplatnění: zjednodušuje návěstění ve složitých poměrech.
Jura_Mašinkář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 7-2014
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 09:02:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už jsem tento příspěvek poslal do "Zabezpečovací zařízení na železnici", ale usoudil jsem, že se to tam nehodí. Je to o signalizaci, ale o ničem konkrétním jen o jistých normách. Mohu se vás tedy na něco zeptat? Pokoušel jsem se na to zeptat už hodně krát. Netýká se to ČD ani nějakých specifických železnic, ale každopádně se pokouším zjistit, co je možné na UIC. Tento dotaz se týká železniční signalizace, je to s poněkud exotickým nádechem, rád bych se teda zeptal je-li to možné a není-li to nějak od tématu. Je to taková "co by bylo, kdyby" otázka. Jde o to, že by mě zajímalo, zda by jedny velmi zajímavé signalizační normy mohly používat nějaké teoretické železnice, které by byly aktivním členem UIC.
Jura_Mašinkář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 7-2014
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 10:02:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já to rovnou napíšu. Ve Velké Británii, v zemích, kde v 19-tém století Britové investovali (Argentina, Uruguay) a v bývalých koloniích (Austrálie, Nigérie, Ghana, Keňa, Tanzanie, Zambie, Zimbabwe, Súdán, Republika Jižní Afrika, Indie, Pákistán, Bangladéš, Malajsie, Izrael - ten je aktivní člen UIC) se vyskytuje jiná železniční signalizace, nejen že je směrová (to mě celkem nezajímá, Australané ji předělali na rychlostní), ale je tam jiné rozmístění návěstidel. Malá nádraží mají předvěst, vjezdové a odjezdová návěstidla. Ale tento britský systém nezná žádná "cestová návěstidla".

Funguje to takhle. Tento britský systém dělí nádraží na sekce, každá sekce je vždy řízená jedním stavědlem. To vypadá celkem "obvykle", protože na "sekce" dělí i naše cestová návěstidla. Připomněl jsem však, že cestová návěstidla Britové nemají. Malá nádraží mají tedy jen jednu sekci. "Sekcí" se rozumí úsek předjízdných kolejí zakončených v obou směrech odjezdovým návěstidlem, před každou sekcí je vjezdové návěstidlo. Velká nádraží mají sekce různých typů (osobní sekce, nákladní sekce, vjezdová skupina seřaďovacího nádraží, odjezdová skupina seřaďovacího nádraží atd.). Sekce mohou být od sebe vzdálené někdy i přes 1000 m.

Na větších nádražích je těsně před vjezdem do každé sekce "vnitřní vjezdové návěstidlo" (nazývané anglicky všelijak jako "inner home signal" nebo "second home signal") Jeho účel je chránit vjezd z kolejí, které vedou od první výhybky umístěné na zábrzdnou vzdálenost od vjezdového návěstidla, do určité sekce. Poměrně často, pokud taková kolej vede podél "osobní sekce" jsou paralelně k vnitřním vjezdovým a odjezdovým návěstidlům této sekce umístěny odpovídající návěstidla i u této koleje.

Když vlak vyjíždí z poslední sekce, za odjezdovými návěstidly těchto sekcí následují logicky obvody výhybek. Potom ale na zábrzdnou vzdálenost za poslední výhybkou všech sekcí následuje "traťové odjezdové návěstidlo" ("advanced starting signal"), které signalizuje výjezd z nádraží a vjezd na širou trať. Návěstidla ve velkých nádražích jsou tedy tyto - předvěst, vjezdové, vjezdové vnitřní, odjezdové, odjezdové traťové.

Dělení na sekce je poměrně přísně vymezené. Pouze na nákladní/seřaďovací sekce jsou napojené koleje pro posun nebo vlečky.

Tento sekční systém, který nejen, že dělí na sekce, ale umožňuje také i malým nádražím a výhybnám být umístěny relativně blízko sebe (i když nutno uznat, u nás znám příklad takového blízkého umístění, za odjezdovými návěstidly žst. Přerov už následuje vjezdové návěstidlo do výhybny Dluhonice) je vysvětlen na těchto australských šotoušských stránkách: http://www.vicsig.net/infrastructure/signalling/2pst/2ps_line2.gi f - "Home signal" - vjezdové náv., "Distant signal" - předvěst (zde logicky zkombinovaná s "home signal") a "starting signal" odjezdové náv..

Tímto dlouhým textem nechci machrovat, že jsem bůhvíjaký znalec zahraničních signalizačních norem, spíš je to moje téma na otázku. Mohl by nějaký aktivní člen UIC používat tento signalizační systém? Vrtá mi to hlavou. Pokoušel jsem se na to zeptat nesčetněkrát a nikdo mi neodpověděl, tudíž tímhle fakt nemachruju bůhví co vím, nedělám si z vás srandu, jen mě prostě zajímá co všechno se dá provozovat na UIC.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3454
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 20:04:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S blikací modrou všechny odpůrce zklamu. Bude v nové Plzni, Berouně a dalších stanicích.
Martin
Starý vlk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.127.142
Odesláno Sobota, 06. září 2014 - 21:45:35    Odkaz na tento příspěvek  

"Blikací modrá" asi nebude to nejhorší, co se podle nové D 1 SŽDC na jejich tratích vyskytuje. Horší je ta holomajzna v odjezdech, výpravě, průjezdech a vůbec kolem toho.
Persink163054
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 295
Registrován: 11-2012
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 14:14:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jura Mašinkář:
máš tam drobnou chybku, výh.Dluhonice má vjezdová návěstidla. Dvě krajní vlevo jsou od Přerova, krajní vpravo jsou od Prosenic.

Persink163054
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 296
Registrován: 11-2012
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 14:54:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jura Mašinkář:
Přijmi moji hlubokou omluvu, máš to napsané dobře, já se jen přehlídl.

Věta (i když nutno uznat, u nás znám příklad takového blízkého umístění, za odjezdovými návěstidly žst. Přerov už následuje vjezdové návěstidlo do výhybny Dluhonice)

je samozřejmě správně, jen jsem se překouknul, omlouvám se ještě jednou
Jura_Mašinkář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 7-2014
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 16:44:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Persink163054: Já nechci být s tím dotěrný, ale myslíš si, že by tento "sekční" systém signalizace mohl používat nějaký aktivní člen UIC?
Armin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 3-2004

Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 21:12:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Luboš 3.21: staré ovládací pracoviště dispečerů DOZ z PlChu spolu s pultem jedné ruské reléovky tuším z Kynžvartu je v depozitáři NTM [happy] když se to rušilo, dával jsem jim k tomu všechny 3 předpisy které tam za dobu provozu platily a slibovali že vše bude vystaveno v plánovaném železničním muzeu na Masaryčce.

Arkanoid 2: Revenge of DoH
JirikP.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.157.74
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 22:24:02    Odkaz na tento příspěvek  

Jura: Váš popis anglického návěštění je poněkud nepřesný. Zaprvé, to, co popisujete, se týká pouze tratí s ABS (absolute block system). Tratě s TCB (track-circuited block system) žádné distant, home, ani starter signály nemají.

Zadruhé, section je normální oddíl mezi dvěma stavědly (signalbox). Není řízen jedním stavědlem (naopak, de facto provoz v něm řídí obě stavědla na jeho koncích), a ty návěstidla máte dost pomotané - absolute block section je prostě úsek mezi section signal zadního stavědla (to je ten starter, ale může to být současně i home signal) a home signal předního stavědla + (možná) prokluzová vzdálenost.

To, že vlaky se signalizují v oddílech, není nijak odlišné od reality v Čechách. Co JE odlišné, je, že v Anglii nemají předpisově nic, co by odpovídalo české dopravně (stanici...), takže "větší" stanice (většina těch, které umožňují předjíždění) má třeba 2 signalboxy, které se obě chovají jako v Česku odbočky, tzn. mají své vlastní předvěsti, samy obsluhují TZZ do sousedních stanic atd.

Druhá věc, která je odlišná, je, že Angličani obecně s návěstidly nešetřili. Takže jich je z jednoho stavědla pro jeden vlak potřeba obsloužit mnoho (jak jste ostatně napsal). Tahle návěstidla ale NEJSOU umístěna na zábrzdnou (jak píšete třeba o advanced starter). Jediná zábrzdná vzdálenost je mezi distant a home. Pro signalistu a strojvůdce je ještě jakž-takž důležitý section signal (např. strojvůdce to za ním může osolit a ví, že stůj bude následovat až po výstraze na předvěsti). O ostatních návěstidlech můžeme říct že jsou cestová (pokud to nejsou ranžírky). Kolik jich bude, záleží nejvíc na lokálních podmínkách. Tohle

inner distant ... Jeho účel je chránit vjezd z kolejí, které vedou od první výhybky umístěné na zábrzdnou vzdálenost od vjezdového návěstidla, do určité sekce.

je v zásadě nesmysl.

Pouze na nákladní/seřaďovací sekce jsou napojené koleje pro posun nebo vlečky.

Blbost. Posun může klidně probíhat i na osobních kolejích. Akorát osobní vlak s cestujícími nesmí vjet na nákladní koleje.

Konkrétně se můžete podívat na schémata: Stirling Middle (jedno zhlaví větší stanice), Royston (menší stanice), Garve West (jedno zhlaví v díře).
JirikP.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.157.74
Odesláno Neděle, 07. září 2014 - 22:24:17    Odkaz na tento příspěvek  

Ohledně vašeho dotazu, je snad Velká Británie (Network Rail) pro vás málo aktivní člen UIC? Ostatně i v Británii je tohle návěštění na ústupu, protože je teď v módě ovládat stovky mil tratě z jednoho místa v pár lidech a TCB je pro všechny mnohem jednodušší.
Jura_Mašinkář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 7-2014
Odesláno Pondělí, 08. září 2014 - 00:45:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JirikP.: aha, tak jsem o něco chytřejší.. Já vím, že Británie, je aktivní člen UIC, ale přesto já ji tak nepočítám kvůli menšímu průjezdnému průřezu a menšímu poloměru oblouku. A jinak signalizaci podobnou absolute block mají asi i ve Španělsku - starší signlaizace (zdá se mi).
ad substrát
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.116.240
Odesláno Pondělí, 08. září 2014 - 01:00:58    Odkaz na tento příspěvek  

cestující substrát: "K návěstidlům, myslíte že by mohlo být účelné zavést novou návěst "Podmíněné Stůj!" (asi blikající červená), která by se používala na autobloku? Já mám ten názor že normální červená=zeď, za kterou by se nikdy a nikde nemělo smět jet. A myslím že tohle by se mělo odlišit, protože jízda na červenou (byť podle rozhledu) podle mě není vpořádku."
On už byl někdy kolem 90.roku zamítnut zlepšovák s permisivním stůj na autobloku s odlišením obsazeného a porouchaného oddílu právě s návrhem blikající červené. Jedním z odůvodnění zamítnutí bylo příliš mnoho blikajících červených: blikající červená světla přejezdů, blikající cestová návěstidla ve Vršovicích vj.n. a blikající červená na lokomotivním opakovači VZ. K tomu všemu blikající červená na klacku autobloku prostě neprošla.
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4410
Registrován: 8-2007

Odesláno Pondělí, 08. září 2014 - 18:36:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Starý vlk:"Blikací modrá" asi nebude to nejhorší, co se podle nové D 1 SŽDC na jejich tratích vyskytuje. Horší je ta holomajzna v odjezdech, výpravě, průjezdech a vůbec kolem toho.

S tím plně souhlasím."Blikající modrá" jen zneplatní návěstidlo, podobně jako na silnici blikající oranžová zruší světla na světelné křižovatce(a platí značky).Návěst je jednoznačná a nemůže dojít k nehodě nerespektováním návěstního znaku.

Ovšem desítky článků o odjezdu a průjezdu vlaku jsou nejednoznačné,jsou podmíněny mnoha okolnostmi(výhybka,závislá ,nezávislá,skupinová návěstidla....).

Stačily by dva případy.
1.Návěstidlo u každé koleje-odjezd,průjezd vždy podle návěstidla.
2.Ostatní případy(skupinová návěstidla,bez návěstidel,vložená návěstidla,uzávěry koleje...)odjezd daný výpravčím.Tyto stanice jsou vždy obsazeny výpravčím a odjezd by dával vždy výpravčí.
Luboš_3.21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 4-2014
Odesláno Pondělí, 08. září 2014 - 19:21:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

B Apollo 17 - blikající modrá žádné návěstidlo nezneplatňuje.
viz citace předpisu D1 stránka 81 článek 841 - 843:
841:Návěst Jízda vlaku dovolena (pomalu přerušované modré světlo) dovoluje
strojvedoucímu jízdu vlaku.
842. Návěst Jízda vlaku dovolena může být pouze na cestovém návěstidle.
843. Pro stanovení rychlosti pro jízdu kolem cestového návěstidla s návěstí Jízda vlaku dovolena
se strojvedoucí řídí návěstí předcházejícího návěstidla takto:
a) pokud předchozí návěstidlo předvěstilo návěst Stůj, smí jet kolem návěstidla s návěstí Jízda
vlaku dovolena stejnou rychlostí, jako kolem předcházejícího návěstidla a na následujícím
hlavním návěstidle, které může být umístěno i na nedostatečnou zábrzdnou vzdálenost, musí
očekávat návěst Stůj.
b) pokud předchozí návěstidlo předvěstilo stejnou rychlost, jaká je dovolená dolním světlem, nebo
snižování rychlosti, smí jet kolem návěstidla s návěstí Jízda vlaku dovolena stejnou rychlostí,
jako kolem předcházejícího návěstidla.
c) pokud předchozí návěstidlo předvěstilo zvyšování rychlosti, smí jet kolem návěstidla s návěstí
Jízda vlaku dovolena předvěstěnou rychlostí. Rychlost však smí zvyšovat, až když celý vlak
minul obvod výhybek přilehlý k předchozímu hlavnímu návěstidlu.
d) pokud strojvedoucí návěst předcházejícího hlavního návěstidla neviděl (např. u výchozího vlaku)
nebo byla jízda kolem něho dovolena PN, smí jet kolem návěstidla s návěstí Jízda vlaku
dovolena rychlostí nejvýše 40 km/h a na následujícím hlavním návěstidle, které může být umístěno
i na nedostatečnou zábrzdnou vzdálenost, musí očekávat návěst Stůj. Jakmile strojvedoucí
rozpozná návěst následujícího hlavního návěstidla dovolující jízdu vlaku, jedná jako při odjezdu
z koleje před tímto návěstidlem.
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4411
Registrován: 8-2007

Odesláno Pondělí, 08. září 2014 - 19:45:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Luboš3.21:blikající modrá žádné návěstidlo nezneplatňuje.

Takto to není definováno,ale všechny úkony provádí tak,jako by tam nebylo(podle předchozího návěstidla).Takže umožňuje odstranit kaskády cesťáků v poloze "čtyřicet a výstraha na zkrácenou záb. vzdálenost"Ž-B-Ž.
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2692
Registrován: 3-2006

Odesláno Pondělí, 08. září 2014 - 20:07:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Luboš 3.21: No a když si ty články přeložíte do češtiny, tak z toho vyleze to, že blikající modrá fakticky zneplatní návěstidlo.

Apollo 17: Nezávislá návěstidla se dají vyhubit celkem jednoduše, stačí u světelných vyměnit zelenou clonku za žlutou a k mechanikám postavit žlutý terč. Ale nikdy se to tak nedělalo.

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Luboš_3.21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 4-2014
Odesláno Pondělí, 08. září 2014 - 21:08:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak potom k čemu se ta blikající modrá zaváděla, akorát další ukázka toho jak ty už tak složité předpisy ještě více zkomplikovat.
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2693
Registrován: 3-2006

Odesláno Pondělí, 08. září 2014 - 22:05:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Luboš 3.21: Aby se u cesťáku na nedostatečnou ZV mohlo 80 a ne 40 (50), neboť návěstit 80 a opakovaná Výstraha nelze.

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Persink163054
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 11-2012
Odesláno Úterý, 09. září 2014 - 01:01:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mikulda:Bohužel návěstit 80 a opak. výstraha lze, do výměny návěstidla. Léta to v předpisu nebylo, ted to dali do druhé změny D1. Je to část 15, kapitola II Návěsti dočasně ponechané v provozu.Ostatně o pár příspěvků výše to zminuji přesně
Persink163054
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 11-2012
Odesláno Úterý, 09. září 2014 - 01:03:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jura Mašinkář:To bohužel nevím, ale mám dojem že ti někdo na FB už odpověděl a i tady. Já tam měl akorát ty Dluhonice, ale překouknul jsem se, to bylo vše.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3933
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 09. září 2014 - 01:20:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mikulda: Ona ho nezneplatní, ona ho len "diskvalifikuje" z návestenia rýchlosti. Keby sa jednalo o zneplatnenie, tak by sa od takého návestidla o.i. hoooodne blbo odchádzalo. A navyše sa takto tou kmitavou modrou bude dať aj dosť dobre "šetriť" (cesťák nemusí byť Ž+Z+B+Č+Ž+M ale stačí Č+B+M). Takže než zneplatnenie návestidla je to skôr, parafrázovane, "vložené návestidlá vracajú úder".

Persink163054: A aký je z pohľadu zavedenia tej kmitavej modrej rozdiel v tom, či to návestiť nejde, alebo to návestiť ide ale také návestidlo už nemožno nikde nanovo postaviť?
Jura_Mašinkář
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 7-2014
Odesláno Úterý, 09. září 2014 - 18:56:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Persink163054: Už mi odpověděli
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4412
Registrován: 8-2007

Odesláno Úterý, 09. září 2014 - 21:04:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: Ona ho nezneplatní, ona ho len "diskvalifikuje" z návestenia rýchlosti. Keby sa jednalo o zneplatnenie, tak by sa od takého návestidla o.i. hoooodne blbo odchádzalo.

Ono se od něj odchádza úplně stejně,jako když tam žádné návěstidlo není[happy]
pokud strojvedoucí návěst předcházejícího hlavního návěstidla neviděl (např. u výchozího vlaku)
nebo byla jízda kolem něho dovolena PN, smí jet kolem návěstidla s návěstí Jízda vlaku
dovolena rychlostí nejvýše 40 km/h a na následujícím hlavním návěstidle, které může být umístěno
i na nedostatečnou zábrzdnou vzdálenost, musí očekávat návěst Stůj.


Já ,tam pořád žáden problém,narozdíl od krkolomných článků o průjezdu a odjezdu vlaku nevidím.

Když ho strojvedoucí s vlakem projede ,je to v pořádku,když před ním s vlakem zastaví,bude jen zbytečně blokovat provoz.
Persink163054
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 11-2012
Odesláno Úterý, 09. září 2014 - 22:57:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ASDF:Nevím, nejsem strojvedoucí a nepřemýšlel jsem nad tím.

Jen jsem upozornil že návěst která leta nebyla v předpisu, se tam ted dostala a to do zajímavé kapitoly. Že by to bylo o pravé a levé ruce?
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3943
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 09. září 2014 - 23:23:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Apollo_17: No, ešte je tam pár krkolomných článkov o výprave vlaku [happy]

Persink163054: Na to netreba byť rušňovodič. A neni to o ľavej a pravej ruke, ale len o obyčajnej zmene gestora predpisu. Ak má nová pani gestorka názor, že to tam byť má, tak to tam dala. Pripomienkovým konaním to (asi už) prešlo, tak sa to vydá a bude to tam čierne na bielom. A až sa tie Pardubice (teraz z hlavy neviem, či to je aj niekde inde) zrekonštruujú, tak to pôjde zas preč. Alebo niekto tie návesti povolí a príslušné články si prehodia miesto napr. s tými o kmitavej modrej [kladivo]
ad Apollo_17
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.116.240
Odesláno Středa, 10. září 2014 - 01:50:07    Odkaz na tento příspěvek  

Apollo_17: Takto to není definováno,ale všechny úkony provádí tak,jako by tam nebylo(podle předchozího návěstidla).Takže umožňuje odstranit kaskády cesťáků v poloze "čtyřicet a výstraha na zkrácenou záb. vzdálenost"Ž-B-Ž.

A padej do kurzu a na přezkoušení!
Kdo si plete zkrácenou s nedostatečnou, je vůl a nemá v provozu co dělat.
ad Persink163054
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.116.240
Odesláno Středa, 10. září 2014 - 01:55:13    Odkaz na tento příspěvek  

Persink163054: Mikulda:Bohužel návěstit 80 a opak. výstraha lze, do výměny návěstidla. Léta to v předpisu nebylo, ted to dali do druhé změny D1. Je to část 15, kapitola II Návěsti dočasně ponechané v provozu.Ostatně o pár příspěvků výše to zminuji přesně

Jenže v D1 je to protizákonně, protože V.173/1995 Sb to výslovně zapovídá a má vyšší právní sílu bo vydaná zákonodárným sborem a ne jen podnikovou normou jako D1.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1112
Registrován: 2-2010
Odesláno Středa, 10. září 2014 - 09:21:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Persink 163054: jak byste ten stav vyřešil Vy, kdybyste byl gestorem? [coze]
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2697
Registrován: 3-2006

Odesláno Středa, 10. září 2014 - 15:27:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan: Úplně jednoduše. Potřebná návěst již v předpise několik let je, jmenuje se Neplatné návěstidlo (na návěstidle svítící bílý znak X).

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1113
Registrován: 2-2010
Odesláno Středa, 10. září 2014 - 16:06:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mikulda: zneplatnil byste ho i v případě, že se jedná o odj. návěstidlo ve stanici s RNS ?
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2698
Registrován: 3-2006

Odesláno Středa, 10. září 2014 - 16:54:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan: Myslel jsem, že se bavíme o cestových návěstidlech.
(nebo snad na odjezdových návěstidlech potřebujeme návěstit 60 (80) a opakované něco?)

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1115
Registrován: 2-2010
Odesláno Středa, 10. září 2014 - 17:57:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mikulda: ano, pravda. Dotaz jsem uvedla blbě. Myslím na cesťáky, které v některých odbočných stanicích plní funkci odj. návěstidla jen pro určitý směr, přičemž další hl. n. je umístěno na NZV.
Persink163054
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 11-2012
Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 07:22:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan:Jak bych stav řešil?
Jako gestor a zároven člověk vědoucí že existuje K-R a že z vedení sem mnoho lidí nahlíží aby vzápětí to provozním zaměstnancům ohodnotili, bych v případě že zjistím tuto návěst:
1)Bude-li to učelné a vhodné tak ji zneplatil křížem, jak píše Mikulda
2)Dal požadavek pracovníkům ZZ aby přeměnili zapojení příslušných releových sad tak aby se tato návěst nemohla objevit.
3)Pokud bych nebyl gestorem ale nadřízeným gestora a zjistilo že tato návěst je v rozporu se zákonem a vyhláškou, vyhodil bych gestora


(Příspěvek byl editován uživatelem Persink163054.)
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1116
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 08:02:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Persink163053: "Pokud bych nebyl gestorem ale nadřízeným gestora a zjistilo že tato návěst je v rozporu se zákonem a vyhláškou, vyhodil bych gestora".
V tom případě byste musel vyhodit i sám sebe.
ad Persink163054
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.116.240
Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 22:26:23    Odkaz na tento příspěvek  

Persink163054, a co má vlastně Drážní Inspekce v náplni práce krom vyšetřování a sestavování statistik o bouračkách na přejezdech a sebevrazích na kolejích?
Evidentně neplní, co ji bylo zákonně uloženo při zřízení úřadu.
! ! !
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1117
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 11. září 2014 - 23:19:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ade: kde berete tu jistotu, že v tom DI nic nepodnikla, či že je ta návěst v D1 protizákonná? Mohlo se požádat o výjimku, nebo "odstranění tvrdosti zákona". Vy víte, že se to neudělalo?
Jak byste tu situaci řešil Vy?
Persink163054
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 11-2012
Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 09:50:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan:
Já si Vás vážím, mnohokráte spolu diskutujeme a to na slušné urovni, ale co tu nechci je nekonečná debata.

Ano tahle návěst mi leží v žaludku a chystám dotaz na DU a DI, takže Vás prosím místo otázek jak by jste to řešil kdokoliv, mi napiště kde se všude tahle návěst nachází.

Z předchozí diskuze vím že v Pardubicích a někde v Brně. Moje Všetaty do toho počítat nebudu, nebot tam to zabezpečováci dali dohromady.

Díky za spolupráci.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12063
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 15:08:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a neni ve vyhl napsaný, že max. 3 světla platí jen pro new?

kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2700
Registrován: 3-2006

Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 15:38:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo: Si jí stáhni a podívej se do ní, ne?
Max 3 světla plus pruhy.
A zároveň taky, že návěsti s bílou a s pruhama se nepoužívají. (kromě třicítkového)

Tak si vyber.
Stejnak je to obšlehnutá stará D1, čl. 781-782.

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1118
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 17:15:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Persink163054: vím také jen o těch třech, které zmiňujete a to tady z Káčka. A pokud ve Všetatech není RNS, tak ničemu ta návěst neodporuje. S dotazem na DI a DÚ se nezabývejte. Tyto úřady se tím již zabývaly počátkem roku. Výsledek je pravděbodobně ve změně č.2 k předpisu SŽDC D1.
K mé reakci na Váš příspěvek k bodu 3: byl-li byste nadřízeným gestora, musel byste vyhodit i sám sebe proto, že jste to schválil. Bez schválení by to nemohlo být uvedeno do života. [happy]

Bobo: "a neni ve vyhl napsaný, že max. 3 světla platí jen pro new?" Není.

Mikulda: "Stejnak je to obšlehnutá stará D1, čl. 781-782."
Není. Tam jdou rychlosti nahoru, nikoliv dolů.
ad Haan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.116.240
Odesláno Pátek, 12. září 2014 - 18:29:47    Odkaz na tento příspěvek  

Haan Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1117

Je ve vyhlášce napsáno, kdo a kdy a jak uděluje výjimky? Není? Tak nelze výjimku udělit.
Napřed by muselo dojít k novelizaci vyhlášky a pak teprve lze podle novely upravovat závislé normy.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1119
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 13. září 2014 - 20:00:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pane ad-e: svoji úvahu o žádosti o výjimku jsem nenapsala správně.
Vyhl.173/95 (autor MD):
- §2, odst.2: "Technické podmínky zabezpečení součástí dráhy stanovuje zvláštní předpis."
- §5, odst.1: "Základní návěsti návěstní soustavy jsou uvedeny v příloze č. 1, část I, která je součástí této vyhlášky."
- text Vysvětlivek k příl.1: "Pro zjednodušení signalizace při postupném snižování rychlostí se nepoužívají návěstní znaky 6/ON, 6/4N, 8/ON...".
Moje poznámka k tomu: Pojem "nepoužívají" lze chápat různě-mohou, nebo nesmí?
- §5, odst.8: "Při provozování dráhy mohou být používány další návěsti, které nejsou upraveny touto vyhláškou. Jejich provedení, význam a použití musí být na dráze, pro kterou bylo vydáno úřední povolení, jednotné a nesmí být zaměnitelné s návěstmi podle této vyhlášky."

Zvláštní předpis-podle Vyhl.173/95-odkazu §2,odst.2, za který považuji TNŽ 342620-účinnost od 1.7.2002 (autor ČD-předpokládám, že ji SŽDC převzalo):
- čl.1, odst.3: "Staniční a traťová zabezpečovací zařízení vyprojektovaná nebo uvedená do provozu před vydáním této normy mohou být nadále provozována, pokud vyhovují technickým normám a předpisům platným v době jejich vzniku a pokud jejich úprava nebyla nařízena provozovatelem dráhy."

Tak a teď možno mudrovat, zda bylo vůbec nutné, žádat kohokoliv o cokoliv a zda bude návěst uvedená ve 2.změně D1 "protizákonná". Osobně si to už nemyslím.
Pro provozní pracovníky, kteří se musí předpisem D1 řídit je důležité, že tam je uvedena. A o to šlo především, neb do té doby je to návěst pochybná.
Starý vlk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.127.142
Odesláno Sobota, 13. září 2014 - 21:06:38    Odkaz na tento příspěvek  

Měl bych dotaz k čl. 3060 D1 SŽDC: Jak má strojvedoucí vlaku s přepravou cestujících, stojící na koleji bližší výpravní budově, před svým odjezdem na návěst hl.návěstidla upozornit členy doprovodu vlaku s přepravou cestujících, stojícího na koleji vzdálenější, že bude odjíždět? Děkuji.
kraken001
Neregistrovaný host
Odeslán z: 178.255.168.67
Odesláno Neděle, 14. září 2014 - 10:14:30    Odkaz na tento příspěvek  

Já ted nejsem strojvedoucí, ale co je špatného na návěsti třeba "80 km/h a výstraha na nedostatečnou vzdálenost"? Tak když je vlaková cesta schopná rychlosti 80 km/h, proč návěstit 40?
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 795
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 14. září 2014 - 18:22:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane krakene001, nic. Jen to, že taková návěst neexistuje. Není uvedena v předpisu SŽDC D1.
Starý vlku, zdravím ze Šalingradu. Myslím, že nemá upozorňovat nijak. Dokud neodjede ten zadní vlak a neodejdou cestující, tak má stát. (2979 c). Je mi jasné, jsa nejen starý vlk, nýbrž i starý praktik, na co narážíte. Jsem toho názoru, že tento odstavec předpisu je nebo může být pro strojvedoucího průserový. Sakramentsky se mi nelíbí. Bude třeba být velice obezřetný, než se strojvedoucí začne s vlakem pohybovat. Nikam nespěchat. Počkat a basta. Jak to vidíte Vy a ostatní kolegové od dráhy? P.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1120
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 14. září 2014 - 18:48:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podroužek: dovolím si poznámku-neměl znít Váš odkaz pro pana SV na čl.2979b)?
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 796
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 14. září 2014 - 19:02:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nee, 2979 c. Myslím současnou D1. P.
Starý vlk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.115.99
Odesláno Neděle, 14. září 2014 - 19:09:53    Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si podotknout, že 2.změnou D1 SŽDC se článek 2979 zcela mění. Možnost strojvedoucího neodjet s vlakem, který by mohl (vzhledem k nutnosti odjet mezi vlakem a výpravní budovou) v novém znění už není. Také nevím, proč se tohle týká jen vlaků s přepravou cestujících.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1123
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 14. září 2014 - 20:27:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SV: pochopila jsem správně (?), že se ptáte na text čl.3060 ve znění změny č.2 (jinak byste se asi neptal):
čl.3060-změna č.2: ..."Ve stanicích, kde je výprava vlaků s přepravou cestujících prováděna návěstí hlavního návěstidla, musí v případě potřeby (před odjezdem) upozornit členy doprovodu vlaku, stojícího na vzdálenější koleji, i strojvedoucí vlaku, stojícího na bližší koleji.."
A nový text čl.3060 (ten mnou podtržený) se týká strojvedoucích všech vlaků stojících na koleji bližší, stojí-li v době jeho výpravy na koleji vzdálenější vlak s přepravou cestujících.
Někdy to zajistit půjde, jindy ne. Je to na strojvedoucím, jak to v té které situaci zváží a provede (či může provést) a tak to také sdělí výpravčímu. Čl. 2979b) a 3060 spolu úzce souvisí.
Proto jsem reagovala, zda neměl být odkaz p. Podroužka na 2979b) - vše také podle nových textů účinných od změny č.2 k D1.
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 797
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 07:37:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SV a spol, už tomu chápu.
Článek 3060 to je (nový), co je ve věci!
Tak Vám řeknu, že to je taky pěkně kostrbatý text. Musel jsem to číst několikrát, abych to pochopil. A to ještě nevím, zda se mi to zcela podařilo.
Myslím, že řešení je na všechno se vyprdnout. Myslím být strojvedoucím vlaku "bližšího". Nevím jak bych měl volat nějaký vzdálenější vlak, ani nemusím vědět, jaké má číslo. Nevím, co bych mohl po kolegovi chtít. Prostě počkám, minutu nebo dvacet minut, až vlak vzdálenější odjede a všichni kaštani odejdou. Já vím, dělám si z toho trochu srandu. A může to sranda nebýt. Nemusí být světlo, je tma, k tomu třeba ještě mlha. Někdo zůstane pod koly mého (bližšího) vlaku a viník je po ruce. Ten článek, jakož i současný 2979c je napsaný velice ošidně. Třeba z toho nepřímo plyne i to, že vlaky nemusí stát mašinama u sebe. Třeba se překrývají a zodpovědnost strojvedoucího 1 může být uplatňována na celou soupravu. (I když paní gestorka tvrdí, že ne). Představme si, že lidi polezou skrz můj vlak, s který se dám do pohybu. Jelikož nejmíň polovina lidí jsou blbci, budou padat ven, mrzačit se a zabíjet. Jelikož, jak tady napsal jeden kolega výpravčí, "mnohým lidem chybí zcela pud sebezáchovy". No jo, co pak?! Na zemi bude ležet mrzák bez nohou, (doteď to byl jen mrzák přes hlavu) a ejhle! Je tu článek 3060! Ten se náramně hodí. Je to švajneraj. K možnosti neodjet: Tuto možnost mně nikdo nemusí nabízet. Odjedu až uznám za vhodné. Tak je to vždy, nejen v tomto případu. Když přebírám na ose mašinu (plus vlak) se špinavými okny, jdu si ta okna napřed umýt. Čas odjezdu ani rozkaz k odjezdu mě nezajímají, pojede se, až uznám za vhodné. Dělám to tak běžně. A že se tohle týká jen vlaků os dopravy? Inu, logiku to nemá. Ale zase mohou být kolegové od nákladů rádi. Ti mohou nebrat ohled na blbé cestující bez rizika. Já bych si na jejich místě nestěžoval.
Přemýšlel jsem (!), kde by se mě mohl článek 3060 týkat. Ale naštěstí těch stanic není tolik. Buď jsou to stanice peronizované, nebo vypravuje výpravka přímo. Jediná výhoda asi. Přeju hezký den. P.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1124
Registrován: 2-2010
Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 08:28:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, článek 3060 se netýká jen vlaků, ale i posunu, pokud se posunuje na koleji bližší a je potřeba zajistit bezpečnost cestujících vlaku stojícího na vzdálenější koleji tam, kde nejsou mimoúrovňové přechody. Pak ji musí zajistit výpravčí spolu s pracovníkem oprávněným řídit posun. A tím je strojvedoucí. Tak se musíte s výpravčím domluvit a pokud tam vidíte v konkrétní situaci riziko, tak to Vaše odmítnutí výpravčí pochopí a nebudete se dohadovat. Text čl. 3060 chápu jako možnost, která je v konkrétní situaci dána, nikoliv jako nařízení, že se musí.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5498
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 14:54:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podroužek:A že se tohle týká jen vlaků os dopravy? Inu, logiku to nemá. Ale zase mohou být kolegové od nákladů rádi.
Oni taky kolegové od nákladní dopravy (a asi i jiných dopravců) docela držkovali.[wink] Jak máme poznat, že to co přijelo (stojí) na vzdálenější koleji, je vlak s přepravou cestujících?
Haan:Pak ji musí zajistit výpravčí spolu s pracovníkem oprávněným řídit posun. A tím je strojvedoucí. Z čeho soudíte, že by bezpečnost cestujících jiného dopravce, měl zajišťovat strojvedoucí jiného dopravce toho posunového dílu?
To tam nikde nečtu. Nebo je to někde jinde zamotané?
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1125
Registrován: 2-2010
Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 17:02:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, já bych se tak neradovala:
čl. 3060: "Ve všech případech, kdy by mohli být ohroženi cestující vlaku stojícího na vzdálenější koleji nezbytnou jízdou vlaku nebo posunem po koleji bližší..."
..."Ve stanicích, kde je výprava vlaků s přepravou cestujících prováděna návěstí hlavního návěstidla, musí v případě potřeby (před odjezdem) upozornit členy doprovodu vlaku, stojícího na vzdálenější koleji, i strojvedoucí vlaku, stojícího na bližší koleji"...

Oldcerry+Podroužek: z čeho jste vyčetli (pokud jste strojvedoucími vlaku, který stojí na bližší koleji), že ta Vám uložená povinnost se Vás týká jen v případě, že jste vlakem s přepravou cestujících? Podle mě se ta povinnost týká strojvedoucích všech vlaků (nejen s přepravou cestujících), které stojí na bližší koleji a jsou vypraveni návěstí hl. návěstidla. A než se rozjedete (pokud se rozjedete), máte tam uložené povinnosti, které vedou k tomu, abyste se nerozjeli do lidí, kteří chtějí nastoupit do vlaku s přepravou cestujících na vzdálenější koleji (a nevědí, že jim chcete zkřížit cestu a vjet na přechod, přes který jdou ke svému vlaku). Čili to chápu tak (možná blbě), že jsem-li jakýmkoliv vlakem, který stojí na bližší koleji a dostala jsem rozkaz k odjezdu návěstí hl. návěstidla, než za to vezmu, musím upozornit členy doprovodu vlaku stojícího na vzdálenější koleji, aby oni zajistili bezpečnost cestujících. Tak ten text čl.3060 chápu já. Blbě?

Oldcerry: "Z čeho soudíte, že by bezpečnost cestujících jiného dopravce, měl zajišťovat strojvedoucí jiného dopravce toho posunového dílu?". Kdo jiný by měl (mohl)-v případě nezbytnosti-zajistit bezpečnost cestujících, než výpravčí ve spolupráci s dopravcem (potažmo jejich strojvedoucím)?
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4419
Registrován: 8-2007

Odesláno Pondělí, 15. září 2014 - 23:09:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan: než za to vezmu, musím upozornit členy doprovodu vlaku stojícího na vzdálenější koleji, aby oni zajistili bezpečnost cestujících.

Jak zjistí strojvedoucí vlaku na bližší koleji,zda má vlak na vzdálenější koleji doprovod vlaku?
Zda ten doprovod zajistil bezpečnost cestujících(sepíše rozkaz Pv,který vlak.doprovod vzdálenějšího vlaku podepíše ?).

Který článek D1 o tom pojednává?
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1126
Registrován: 2-2010
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 07:13:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Apollo-17: řekla bych, že už to chce mít jen toho "ducha". Psát to nikam netřeba. Možnost Vám předpis dal a je jen na Vás, zda ji použijete v případě, že jste ten, který stojí na bližší koleji. Někdy možno, jindy ne-tak počkáte a řeknete výpravčímu proč.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1128
Registrován: 2-2010
Odesláno Úterý, 16. září 2014 - 11:06:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak se Vám musím, pánové, omluvit a sypu si popel na hlavu za mé matení v mém příspěvku 1123, kde píšu, že čl.2979b) a čl.3060 spolu úzce souvisí, neb jsem koukala do polotovaru. Z definitivního textu změny č.2, který je uveřejněn na portále SŽDC čl.2979 má odstavec b) jiný význam, než na který jsem koukala.
Celou bezpečnost cestujících k tématu, který zde "pereme", řeší už nově jen čl. 3056-3060.
Ještě jednou: omlouvám se. Inu-bába Kropáčková ve své lampárně má často šero.[sad]
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1129
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 19. září 2014 - 16:44:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážení přátelé i nepřátelé, v souvislosti s nedávnou nehodou jsem si dovolila pošťourat se ve staré a nové definici jízdy podle rozhledových poměrů:
čl.21-D2-ukončena platnost 30.6.2013:
"Jízda podle rozhledových poměrů je takový způsob jízdy, při kterém musí strojvedoucí zastavit vlak nebo posunový díl před stojícími nebo stejným směrem jedoucími vozidly ve společné jízdní cestě a podle možností i před jinou překážkou, ohrožující jeho jízdu (včetně protijedoucích vozidel), přičemž nejvyšší dovolená rychlost nesmí být překročena."
a
čl.65 nové D1-účinnost od 1.7.2013:
"Jízda podle rozhledových poměrů je takový způsob jízdy, při kterém je jízda řízena pouze
rozhledem strojvedoucího (zaměstnance v čele sunutého vlaku nebo posunového dílu) tak, aby vlak nebo posunový díl zastavil před jiným vozidlem, ohrožujícím jeho jízdu a podle možností i před jinou překážkou."

Všimli jste si, jak se v novém předpise vypařila pro strojvedoucí důležitá část o společné jízdní cestě a zůstalo tam tedy každé vozidlo, které ohrožuje Vaši jízdu (čímž je i vozidlo, stojící na sousední koleji tak blbě, že zasahuje do průjezdného průřezu Vaší jízdní cesty!!!)???
Takže při jízdě podle rozhledových poměrů musíte hlídat i ne/volný průjezdný průřez ve vaší jízdní cestě a zastavit před jiným vozidlem, ohrožujícím Vaši jízdu-tedy i před tím, které není ve Vaší jízdní cestě, ale zasahuje do ní (a tedy ohrožuje Vaši jízdu)? Jak pojedete (pojedete-li vůbec) ve tmě, v mlze: na vedlejší koleji, kde vidíte stát vozidla - zastavíte a půjdete se osobně přesvědčit, zda nemají nárazníky přes námezník??? Protože když o ty vozy, které nestojí ve Vaší jízdní cestě ale v sousední, škrtnete, tak to odse.ete, když to přežijete. To je tedy hodně blbé a asi i neproveditelné.
Já to v předešlé D2 chápala tak, že při jízdě PRP musí jet tak, aby nepráskl do před ním jedoucích, popř.stojících vozidel v jeho vlakové/posunové cestě. A na to ostatní, co stálo vedle a zasahovalo do jeho průjezdného průřezu platilo podle možnosti.
Teď to vidím, že máte na hrbu všechno. Nechci Vás mást, je možné, že mám ve své lampárně zase zatměno???[uhoh]
Proč to sem píšu? No s dalším otazníkem: zda by při jízdě na PN neměla SŽDC už předpisově konečně zajišťovat a také sama zodpovídat za volnost vlakové cesty při jízdě na PN? (!!!)
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 799
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 19. září 2014 - 18:27:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Patrně reakce na nehodu na Vyšehradě. Myslím, že by tam do toho prasknul asi každý. Jak proti tomu bojovat, aby se něco pohnulo? Myslím, že nám, obyčejným kmánům mašinfírům nezbývá, než se z případu kolegy poučit a jet co noha starce nohu mine. Pomaleji než krokem. Zvlášť za snížené viditelnosti. SŽDC postaví omylem cestu jinam, nebo jiné drážní vozidlo vjede do naší cesty a odpovědnost je na nás. Když uvážíme, že nařízená jízda na PN byla doplněna jízdou výběhem se staženým sběračem, je jasné, že nikdo, ani dopravce, ani SŽDC nepočítá s tím, že pravidla pro PN opravdu dodržíme. Proto je třeba je dodržet. Ať si pro nás zajede nějaký traktor, který si SŽDC sežene. A myslím, že např u lok ř. 742 apod je jedinou možností nulová rychlost.
Podmínkou úspěchu však je dobrá znalost předpisů a nenechat se vyprovokovat. Znám případ, že strojvedoucí prohlásil, že jej rozčílili tak, že nebude pokračovat ve službě. Nejen, že ani nebyl volán k protokolu, ale navíc mu zaplatily ČD celou šichtu. Proto platí: Nebát se a na všechny se vysrakakat. Pohybujeme se mezi vlky, kteří nám nechtějí být jakkoli nápomocni. Jen nás utopit. Ostatně, i jeden těžkotonážní šéf odboru GŘ ČD nám řekl: Proč pořád chcete zachraňovat dráhu?! Vyserte se na to. Tož asi tolik. Zdraví Vás P.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1130
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 19. září 2014 - 20:12:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Proč pořád chcete zachraňovat dráhu?!"
Když pominu, že nemáte zachraňovat dráhu, tak chraňte aspoň svoji práci a výplatu. Proto by měli všichni dopravci usilovat o to, aby ten, který staví pravidla hry (předpisy) nevalil dopravcům na zodpovědnost to, co má mít na starosti on sám a bere za to od dopravců peníze. Jinak budete za chvíli všichni na pracovním úřadě, nebo v nápravném zařízení, nebo ještě hůř: v penálu. Takhle se necháte utopit? Sakra, chlapi!!! Na Slovensku si dopravci s jízdou na PN poradili a v ČR ne?
Mimo jiné-podle rozhledových poměrů se u nás jezdí také při posunu. Jste schopni tu definici čl.65 dodržet aspoň tam a obzvlášť, máte-li kapotové HV?