K-report
 

Archiv diskuse Předpisy do 10. 08. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Předpisy » Archiv diskuse Předpisy do 10. 08. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 775
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 08. srpna 2014 - 17:05:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Parmezano, paní Haan,
přesně tak to chápu taky. Nejste sami. P.
Apropos Parmezano, není-li to tajné, v které stanici či stanicích sloužíš? P.
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2097
Registrován: 11-2008
Odesláno Pátek, 08. srpna 2014 - 17:47:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Haan: Těch projetých odjezdových návěstidel je poslední dobou docela dost, to je pravda. Ale neznám případ, že by to bylo v případě "popotahování k odjezdu" na pokyn výpravčího. .... Může někdo uvést, jestli se něco takového někde stalo ? .......... Když fíroj Os řeknu: "rychlík už projíždí, tak popotahujte k odjezdu a až bude "okno" tak jedete hned za ním" .... to by musel být "úplně mimo" aby ten odjezd projel ......[crazy].I když uznávám, stát se může všechno, to je pravda. To by ale nemohlo jezdit radši nic ......[lol]
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2098
Registrován: 11-2008
Odesláno Pátek, 08. srpna 2014 - 17:57:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak to "popotahování" k odjezdu je asi v pohodě vyřešeno v žst Velim a Pečky u sudých vlaků, kde na 4. staniční koleji výpravčí rozsvítí "cesťák" a nemusí nic nikomu říkat a Os popojede k odjezdovému návěstidlu jako vlak. Když si to výpravka dobře načasuje, tak tam ani nezastaví .....[andel][vypravci] Dříve to mohl podobně dělat výpravčí u Os vlaků na 3. staniční koleji v žst Zámrsk. Tam měl cesťáky na oba směry .....( dnes jsou zrušeny )
Dispečer_o11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3180
Registrován: 5-2009

Odesláno Pátek, 08. srpna 2014 - 18:05:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukys1987:
Tak to je jasné... Jinak když pošleš žádost do kadru o zavedení, přidělíme tomu číslo. Občas ti tam vyskočí hláška, že to číslo nevyhovuje z hlediska brzdicích procent, na základě údajů od dopravce. Vybereš to co se hodí nejlépe, ať to sedí. Ty čísla co jsou v kadru, už mají předem dané parametry....
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1514
Registrován: 5-2008

Odesláno Pátek, 08. srpna 2014 - 18:24:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podroužek: už tři roky nesloužím , jinak od Ivanovic po Chrlice , chvilku Slatina , Adamov , Blažky, Kr. pole
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 776
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 08. srpna 2014 - 19:15:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to se musíme jistě znát. Aspoň podle ksichtů, že. Ty už jsi penzista, nebo máš jiný bussines? P.
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1515
Registrován: 5-2008

Odesláno Pátek, 08. srpna 2014 - 20:36:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podroužek: penzista
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5493
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 09. srpna 2014 - 02:32:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nevím, ale vždyť si vzájemně odporujete, to to nevidíte?
Takže zastavím z jiných důvodů než XY a pokračuji dále jako vlak a když zastavímu peronu (výstup/nástup), tak pokračuji jako posun.
Před několika lety napsal gestor pan Sedlář výklad, že to popotahování je jízdou vlaku. Poté to pan Balek změnil zásadně. Proč, to nevím. Nápady p. Sedláře jsem považoval mnohdy za šílené, ale už jsem se mu mockrát v duchu omluvil. To co se z tohodle udělalo za bramboračku je úplně nechutné. Jen se na těch modrých nebazírovalo a to asi skončí..
Takže to "popotahování k návěstidlu" nejspíš vymizí, protože nebude splňovat dobrý úmysl výpravčích, tj. zmenšovat případná zpoždění následných vlaků. Na druhou stranu lze zase očekávat, že klesne počet projetých návěstidel.
No jen aby nestoupl počet projetých seř.
Přesně takhle jsem projel ranžírku. Zastavil jsem s Os tak blbě, že seř trpajzlíka jsem měl pod nárazníkem. Posunovač mě vyvěsil a řekl seš vyvěšenej, můžeš jet. A bylo...
Do tohodle se tlačíte? Že i s vlakem budete čumět po seř.? Jsem zvědav, jak dlouho bude trvat, než se upředpisuje, že pro vlak budou bílé platit vždy a všude...
jako výpravčí .... na 1. hl. návěstidle. Jo a pak budem bazírovat na závazném slovním znění, to jsme si pomohli...
Ale neznám případ, že by to bylo v případě "popotahování k odjezdu" na pokyn výpravčího. No taky o tom nevím..tak teď možná přibydou projeté seř.
Spoléhat se na to, že zvednutá výpravka "Odjezd" znamená, že na 1 hl návěstidle je jízdní návěst je tak trochu cesta do průšvihu. Že selhalo zab zař a postavilo volno na obsaz znám jen jeden jediný případ za celou svou kariéru. Ale že zvednutá výpravka byla proti stůj, jen já osobně jsem zažil minimálně v 5 případech. Ano proto paní Haan jsou to "pitomci" i když kolegové.
Já vím, že ani jeden plácajda to neudělal úmyslně, ale prostě selhal on, nebo signalista. Proč bych tedy nepomohl eliminovat jejich omylnost...kuwa i za to jsem byl placen. Nějaké ohánění tím, že nesmí...Ono asi už dost lidí zažilo, že se vlak rozjede a před zhlavím dost intenzivně přibrzdí (PN). Taky se mi to za mlada párkrát povedlo, než se mi trochu rozbřesklo. No a teď jim do toho přibydou seř. No kdo chce kam...
No nic, vede se to dál do větší pr..(pozadí). Tak si to holt užívejte. A třeba se pletu a budu jen rád.
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2099
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 09. srpna 2014 - 07:56:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k těm ranžírkám při "popotahování" k odjezdu. Kolik jich je například ve stanicích v úseku Praha - Č.Třebová ? Kde by tomu "popotahovanému" Os stály v cestě ???? Jen "Láďa" říkala, že u nich jedna je, ale ta se bude (nebo už je) rušit. ....Takže v 90 procentech případů, se jedná o "popotahování", kdy žádné ranžírky nejsou a na odjezd je i většinou vidět. ....... Navíc někde na jednokolejkách se to asi nepoužívá a používat nebude, neb tam se při křižování na nějakou ušetřenou půlminutu - minutu nehledí. Ale na hlavním tahu je každá vteřina, o co se odjezd vlaku urychlí, mnohdy rozhodující ......Jinak by to předjídějící Os odstál dalších třeba 5 minut na další dva rychlíky .......[vypravci]
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1066
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 09. srpna 2014 - 12:27:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OC: na kolejích se vždy mohlo pohnout kolo jen podle 3 krabic, v nichž byla a jsou ukrytá pravidla: pohyb vlaků, posun, PMD.
Fíra přece musí vždy vědět a poznat okamžik, kdy má sáhnou do krabice jiné a podle kterých z těchto pravidel se může rozjet a kterými se řídit.
Ten kočkopes, který se v provozu léty narodil, všem vyhovuje a proto přežívá, se musel vždy (ne teď po novu) řídit buď jízdou vlaku, nebo jako posun se všemi pravidly. Že Vás nezajímají návěstidla platná pro posun, případně postavení výhybek, uzavřené závory, osoby pohybující se v kolejišti, atd..., je Váš problém. Do doby, než se něco schruje. Jezděte si jak chcete, jak Vám to vyhovuje a jaké riziko na sebe chcete vzít v zájmu urychlení dopravy. Předpis ty pohyby vždy jasně definoval-není to nic nového. Jen tu odpovědnost přenesl už dávno na fíru tím, že z něj udělal pracovníka oprávněného řídit posun se všemi povinnostmi.
Příklad, který jste uvedl s projetou ranžírkou je poněkud nešťastný a nevystihuje problém, o kterém je tady teď řeč. Když Vás někdo z vlaku vyvěsí proto, abyste si přejel, odjel tak buď víte, co máte dělat a jedu jako posun, nebo víte, že dál pojedete hned do další stanice jako Lv a víte pod jakým číslem, pak jste vlak a platí pokyny pro vlak včetně výpravy.
Tím bych to z mé strany uzavřela, protože si pořád nerozumíme (nebo nechceme rozumět).
Vxy: chápu a chválím snahu výpravčích eliminovat zpoždění. Leč vše by se mělo dít jen podle pravidel příslušných "krabic", o kterých píšu.
Hezký den všem. Haan
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5494
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 09. srpna 2014 - 13:54:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan: Jádro pudla a problému je toto.
Před několika lety napsal gestor pan Sedlář výklad, že to popotahování je jízdou vlaku. Poté to pan Balek změnil zásadně na posun.
Co ho k tomu vedlo nevím. A je z toho hrozný guláš.
Dyť to bylo docela jednoduché.
Vlak přijel, zastavil (prp rozkaz, pro výstup/nástup), popotáhl a odjel.
Posun přijel, zastavil, stal se z něj vlak, popotáhl a odjel.
Pokud bylo třeba aby zůstal u peronu (stát po zastavení, nebo něco odlišného) musel mu to někdo říci a pak mu dát pokyn, že už může začít s pohybem. Ale byl pořád vlakem, nemusel čumět po nějakých seř. No a teď, dyť je to šílené. Teď musí i uhlákovec čumět jestli náhodou ten vlak co zastavil na vzdálenější koleji od budovy není s přepravou cestujících (Jak to má zjistit?).
3 krabic, v nichž byla a jsou ukrytá pravidla: pohyb vlaků, posun, PMD. No já viděl jen dvě - vlak a posun (a dejme tomu pár specifik pro PMD). Teď je to pánbůh ví. Já pro sebe mám řešení jednoduché. Zastavil jsem s vlakem (je jedno proč), nevidím na další hl. náv. Stojím dokud mi někdo nevypraví, tak jak se má, nebo mě nezpraví o posunu + další náležitosti. Když to tak chtějí, mají to mít. Jen jestli si vůbec namotali všechny ty komplikace které to má. Bylo to jednoduché a je z toho šílenost.
Příklad, který jste uvedl s projetou ranžírkou je poněkud nešťastný a nevystihuje problém, o kterém je tady teď řeč. Ne??..tak si to namotejte do předchozí diskuze. Zastavil osobní vlak u peronu, má pokračovat dále. Nevidí na další hlavní návěstidlo, ale těsně pod mašinou má seř. s modrou. No a výpravka mu řekne, aby po nástupu povytáhl k hl. náv. Četa odmává, a jedem... jenže projede tu pitomou seř. Tohle chcete?
Smotat vlak a posun do jednoho, je cesta do pekel.
Už slyším ty krásné diskuze....
Výp: Povytahuj (fíra si šáhne do krabice jiné)
STR: Svítí mi modrá
Výp: Ta pro tebe neplatí
STR: Ale platí, řekl si povytahuj, čili si ze mě udělal posun.
Výp: Na odjezdu máš volno, tak jeď (fíra si šáhne do krabice předchozí)
STR: Tak mě vyprav.
Výp: "Odjezd"
STR: To není správně, polepši se.
a tak dále....Úžasně vymyšleno....
V každém řádku je možnost, že s tím vlakem hne = špatně a má fíra problém.
Ale třeba se pletu (doufám) a bude to super fungovat.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12028
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 09. srpna 2014 - 15:06:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výp: Na odjezdu máš volno, tak jeď
proč by ho teda ještě vypravoval? od toho je tam návěstidlo.

kolisti = piráti chodník?
neosv?tlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolist?m není bezpe?no
http://www.stopkoureni.cz/
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4380
Registrován: 8-2007

Odesláno Sobota, 09. srpna 2014 - 15:31:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Takže to "popotahování k návěstidlu" nejspíš vymizí, protože nebude splňovat dobrý úmysl výpravčích, tj. zmenšovat případná zpoždění následných vlaků.


Tady nemusí jít vždy o urychlení a zmenšování zpoždění.Např.žst.Chodov má úrovňová nástupiště,kde se vejde jen jeden delší vlak.Je-li výluka traťové koleje do K.Varů,je nutno popotáhnout s prvním vlakem a uvolnit peron pro druhý vlak.

Smotat vlak a posun do jednoho, je cesta do pekel.

Také si myslím.
Výp.:Popotahuj k návěstidlu,je výluka TK,potřebuji uvolnit peron.
Str.:informuje vlak.četu,změní návěsti vlaku.
Než se pohne:
Výpr.:protivlak už vjel,z koleje x postaveno do Y.
Strojvedoucí změní návěsti,informuje četu o ukončení posunu....[lol]
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1067
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 09. srpna 2014 - 15:48:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OC: "tohle chcete?"
Ále, nic nechci. Pokud to "popotažení" vlaku chcete zlegalizovat a dát do souladu s předpisy, budete se muset někdo postarat o změnu čl.3974.
vypravciXY
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.155.159
Odesláno Sobota, 09. srpna 2014 - 16:10:15    Odkaz na tento příspěvek  

opakuji dotaz [andel]:Těch projetých odjezdových návěstidel je poslední dobou docela dost, to je pravda. Ale neznám případ, že by to bylo v případě "popotahování k odjezdu" na pokyn výpravčího. .... Může někdo uvést, jestli se něco takového někde stalo ?
začátečník
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Sobota, 09. srpna 2014 - 17:28:57    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, učím se předpisy a můžete mi vysvětlit rozdíl mezi objízdnou trasou a odklonem? Co si podtím mam já jako fíra představit. Dále proč jsou v tabeláru ve sloupci 8 za stanovenou rychlostí někdy dva druhy brzdících procent? Ve V15 to je vysvětlený, ale nerozumim tomu. Dále rozdíl jízdy po nesprávné koleji a proti správnému směru. Dík
Ondra810
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 1-2011

Odesláno Sobota, 09. srpna 2014 - 18:17:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedavno jsem našel pravdpodobně nějakou starou návěst, a celkem mě zajímá co to dříve znemenalo? Nemáte s tím někdo zkušenosti? [happy]
[fotic]

Má fotogalerie na Flickr.com [happy]
[vypravci] DKV Plzeň [vypravci]
[blesk] 362.052-3 [blesk]
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4102
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 09. srpna 2014 - 19:39:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážení, nevím, sice, co se to chystá a zda jen u dopravce, či dopravců, ale problém je jeden: Jsou stanice, kde jsou výhybky či přejezd ve vlakové cestě nekryté hlavním návěstidlem (týká se zejména odjezdové VC). A dále jsou stanice, kde se závěr VC nedrží všechny výhybky mezi koncem vlaku a nejbližším hlavním návěstidlem. Je to brutální prasárna, ale je to tak. Těch stanic je prý snad deset. V těchto stanicích je silně nežádoucí, aby fíra automaticky směl odjet JAKO VLAK z místa, kde stojí. Musí se zkrátka dozvědět od obsluhy těch výhybek, nebo přejezdu, který je v jeho odjezdové (postavené, nebo potenciální) vlakové cestě, že výhybky jsou přestaveny a zajištěny a přejezd uzavřen pro jeho jízdu (a je jedno, jestli pojede jako vlak, nebo posun). Zkrátka v těchto stanicích se fíra nesmí automaticky pohnout. U posunu to platí vždy a všude, u vlaků dneska taky, ale dřív tomu tak nebylo (to bylo Sedlářovo dílo).

Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Union_pacific
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4342
Registrován: 11-2009

Odesláno Sobota, 09. srpna 2014 - 21:00:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ondra810: Zřejmě je to návěstidlo vyobrazeno obráceně ....
Šipkou dolů, znamenalo "HLOUBKOVÝ LETEC" viz: Návěstní předpisy ČSD z roku 1955 ... [wink]
Starý vlk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.127.142
Odesláno Sobota, 09. srpna 2014 - 21:27:47    Odkaz na tento příspěvek  

Ad začátečník: Dvě hodnoty brzd.%-jsou jen u vlaků, které mají stanovenou rychlost vyšší než 120km/h. Pokud je dosažena ta vyšší hodnota, jede vlak "normálně", to jest je schopen zastavit na zábrzdnou vzdálenost 1000m. Pokud není, jede vlak tak, že jeho zábrzdná vzdálenost na trati je rozložena (de facto na 2x1000m). Pro pochopení, funguje to tak, že strojvedoucí reaguje na výstrahu ne až ji vidí, ale hned jakmile se mu objeví na opakovači.
To druhé-na dvou a vícekolejné trati je vždy jedna kolej správná, která to je, je napsáno v TPP. Ta další může, ale nemusí mít traťové zabezpečovací zařízení. Má-li jej, tak se při jízdě po ní jízda vlaku řídí návěstidly, žádný písemný rozkaz se nevydává a funguje to jako dvě jednokolejky ze stejné (výchozí) do stejné (konečné) stanice. Když tomu tak není, musí být strojvedoucímu vydán písemný rozkaz,(i když je jízda vlaku také řízena hlavními návěstidly). A pozná se to ze sešiťáku-možnost jezdit proti správnému směru je vyjádřena svislou křížkovanou čárou před názvy dopraven.
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4986
Registrován: 11-2005

Odesláno Sobota, 09. srpna 2014 - 22:06:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A dále jsou stanice, kde se závěr VC nedrží všechny výhybky mezi koncem vlaku a nejbližším hlavním návěstidlem. Je to brutální prasárna, ale je to tak

A víme, které to jsou?

Rozčilovat se znamená ničit si nervy pro blbost druhých.
Hlavně se nepředposrat.
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2100
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 09. srpna 2014 - 22:40:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jednou k tomu "popotahování" k odjezdovému návěstidlu s vlakem osobní přepravy. A co článek č.1736 D1 SŽDC ??? Tam se píše, že i ten "souhlas s odjezdem" může (musí)průvodčí odmávat před zahájením posunu (popotahováním k odjezdu) a posunová cesta končí u odjezdového návěstidla. Od něj se posun změní na jízdu vlaku. A nemusí zastavovat. Když je návěst dovolující jízdu, tak plynule přejde v jízdu vlaku ...........[vypravci]................................................................. ...................SŽDC D1 článek 1736. Posun se může změnit v jízdu vlaku, aniž by posunový díl zastavil, při splnění všech následujících
podmínek:
a) technologické úkony, potřebné pro jízdu vlaku (vyhotovení vlakové dokumentace, udělení pokynu
vyjadřujícího souhlas k odjezdu u vlaku s přepravou cestujících apod.), budou provedeny již
před uvedením posunového dílu do pohybu;
b) strojvedoucí bude zpraven, na konci které koleje (ve kterém obvodu stanice) začíná vlaková
cesta.
Souhlas k posunu není nikdy rozkazem k odjezdu vlaku. Vlaková cesta odjíždějícího vlaku
začíná v tomto případě u hlavního návěstidla s návěstí dovolující jízdu vlaku na konci odjezdové
koleje; tam, kde takové návěstidlo není nebo není přímo u koleje, u návěsti Konec vlakové cesty
na konci odjezdové koleje. Do doby, než čelo posunového dílu mine toto návěstidlo, jedná strojvedoucí
jako při posunu, rychlost 40 km/h (není-li nařízena rychlost nižší) však nesmí překročit do
doby, než toto návěstidlo mine poslední vozidlo.
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4381
Registrován: 8-2007

Odesláno Sobota, 09. srpna 2014 - 22:59:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co článek č.1736 D1 SŽDC ???

Ten při popotahování využívám,žádné ranžírky,přejezdy,ani výhybky ve vlak.cestě k odjezdovému návěstidlu u nás nemáme,takže je jedno,zda jedu jako vlak,či posun.

Tuto návěst od vlak.čety využívám i při ukončení výstupu cestujících před následným posunem vlaku os.dopravy.Ale asi to není nikde polopaticky v předpise uvedeno.

Tvrzení,že návěst "Souhlas s odjezdem" platí jen pro vlaky jsem nikde nenašel.
Persink163054
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 274
Registrován: 11-2012
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 08:46:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy:
Všechny výhybky ve VC jsou vždy uzávorovány (muže být mech.zámkem, závorníkem, přestavníkem) nebo střeženy přímo pracovníkem (umístí přenosný výměnový zámek, případně uzamykatelný). V případě že je stanice vybavena RZZ a nelze postavit VC, musí se výpravčí pokusit postavit posunovou cestu a tím jsou opět výhybky uzávorovány. Nelze-li ani to pak výpravčí musí řadiče výhybek přestavit do poloh daných závěrovou tabulkou, opatřit upamatovávací pomuckou a opět střežit. Což lze považovat opět za formu závěru JC, byt to v té chvíli je jen a pouze na výpravčím.

Z toho jednoznačně plyne že pokud je mezi koncem vlaku a koncem VC výhybka(-ky) jsou vždy nějakým způsobem hlídané a závorované.

Proto by mě zajímalo kde takové stanice jsou.
maral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 7-2014

Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 08:59:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z toho jednoznačně plyne že pokud je mezi koncem vlaku a koncem VC výhybka(-ky) jsou vždy nějakým způsobem hlídané a závorované.

Ale ne vždy jsou tyto výhybky ve staniční koleji, které se nacházejí ještě před návěstidlem na začátku VC, drženy vlakovou cestou od tohoto návěstidla. Proto právě musí dojít k dalšímu opatření. Nedošlo právě kvůli tomuto stavu k vykolejení MVTV v Čerčanech?
Starý vlk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.127.142
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 09:47:53    Odkaz na tento příspěvek  

Takže by možná stačilo doplnit SŽDC D1 článek 1736 třeba tímhle: "toto platí i v případě, že posunující díl, který se ještě nestal vlakem, zastaví. Pokud zastaví v prostoru pro nástup a výstup cestujících, musí se pokyn, vyjadřující souhlas k odjezdu vlaku s přepravou cestujících, udělit znovu".
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1516
Registrován: 5-2008

Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 10:11:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

maral: vlaková cesta takovýho vlaku , končí u vjezd. návěstidla z opačné strany , takže ten vlak za normální činnosti ZZ , jede po zajištěnéch výhybkách
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1068
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 10:27:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SV: Souhlas k odjezdu vlaku dává vl.četa fírovi, než uvede vlak do pohybu. Ten nemůže nikdy suplovat výpravu vlaku.
Mimo jiné: čl.1736 hovoří stále o posunu. Posunová cesta končí až tam, kde začíná VC. Vždyť je to tam napsáno úplně polopatě. Chápu tento článek tak, že se týká výchozí stanice vlaku, příp. nácestné, kde se provádí nějaká manipulace a že by to mělo být uvedeno v ZDD.
maral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 7-2014

Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 10:42:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Parmezano: Konec je v pořádku, ale začátek takové cesty? Qěcy ví, o čem mluví.
stávka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.155.159
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 11:01:55    Odkaz na tento příspěvek  

ad Haan: Mohla by jste dělat "odborného poradce" odborářům, až budou chtít stávkovat. Když nebude chtít fíra rozjet vlak, nebo výpravčí "řídit provoz", tak vždy najdete nějaký § v předpisech, ve kterém budou mít oporu pro své jednání ( nejednání) a tak "legálně stávkovat" i bez vyhlášení stávky ..........[lol]
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2101
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 11:05:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se, ale znovu opakuji dotaz [andel]:Těch projetých odjezdových návěstidel je poslední dobou docela dost, to je pravda. Ale neznám případ, že by to bylo v případě "popotahování k odjezdu" na pokyn výpravčího. .... Může někdo uvést, jestli se něco takového někde stalo ?
popotahování
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.117.235
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 11:07:34    Odkaz na tento příspěvek  

Výpravčíxy: Cca 5-6 týdnů nazpět popotahování v Oc na prostějovském nástupišti.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1069
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 11:13:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

stávka: Vaše hodnocení je dobrý vtip k nedělnímu obědu [biggrin].
Nicméně, měl byste konkrétní připomínky a argumenty k tématu, o kterém se diskutuje?
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2102
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 11:23:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Souhlas se "stávkou".[vypravci]Už na průmyslovce, před 38 lety nám profesoři říkali, že když by se mělo stávkovat, tak stačí jen důsledně dodržovat předpis a je to .....[vypravci][andel] .......Dneska je to stejné ....
začátečník
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 11:24:06    Odkaz na tento příspěvek  

Starý vlk: Díky moc za vysvětlení :-)
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2103
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 11:26:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad popotahování: Byl by nějaký odkaz na nějaký "befel" který k tomu vyšel ? Dopravní upozornění, nebo něco podobného ?
Starý vlk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.127.142
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 11:38:54    Odkaz na tento příspěvek  

Haan Číslo příspěvku: 1068. A o tom to je-posun ve smyslu čl.1736 je opravdu posunem. Proto je souhlas, dávaný vlakovou četou jen informací, že z jejich strany je souprava s cestujícími připravena k uvedení do pohybu, vlastní výprava vlaku je provedena hlavním návěstidlem, pokud to nelze, tak výpravkou. Pokud by byl uvedený článek doplněn o to, jak to dělat v případě, kdy během posunu posunový díl zastaví, neměl by to být problém podle tohoto jezdit. Výpravčí dá svolení k posunu strojvedoucímu (včetně důvodu k posunu), ten-v případě vlaku, který zastavil v prostoru pro cestující pro jejich nástup a výstup-vyzve vlakovou četu, aby mu oznámila, že z jejich hlediska lze se soupravou pohybovat a je to. Vždyť u vlaků nákladní dopravy se to dělá docela často a funguje to.
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2104
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 11:40:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad popotahování: A vůbec, jaký mohl být důvod k tomu popotahování v té Olomouci ? S tím co se tu "projednává|" asi nemělo nic společného. Tady řešíme popotahování předjížděného Os rychlíkem ve stanici, kde má za ním ihned na "blok" odjet, a tím ušetřit (zkrátit) čas související s "máváním a pískání" při výpravě vlaku....[vypravci]
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2105
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 11:49:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Starý vlk: V tom to je !!!! Stále si hodně lidí neuvědomuje, že návěst "souhlas k odjezdu" ( mávání terčíkem, nebo baterkou), nemá s "výpravou vlaku" nic společného. Je to jen "souhlas" od průvodčího, že má ukončen nástup/výstup cestujících a že z jeho strany nebrání nic odjezdu vlaku ze stanice/zastávky........ Výpravu vlaku provádí vždy a jedině výpravčí (dispečer na DZZ)!!! Bohužel, když mnohý z těch, co tu jsou, nevidí "červenou čepici s plácačkou", tak si myslí, že vlak vypravuje vlaková četa (průvodčí). A tak vzniká hodně nedorozumění a omylů .....[andel]
Milanklewar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1057
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 11:55:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Persink163054: Suchdol nad Odrou,kolej číslo 12.
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 777
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 12:14:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přátelé,
čl 1736 hovoří jen o posunu, kterak se může, i za jízdy, stát vlakem. Ne o tom, že popotáhne. Ale i kdybychom to pochopili jinak, jedná se o posun a platí na něj všechna ustanovení o posunu. To rozškatulkování na jízdu vlaku, posun a PMD je zásadní. To, co se (kromě jiného) změnilo od 1.7.2013 novou D1 je, že osobou řídící posun je už jen strojvedoucí. Nikoli výpravčí. Z pohledu výpravčího (SŽDC) jistě není žádný problém, aby se souprava vlaku s cestujícími pohnula a uvolnila nástupiště. Za případný průser už odpovídá jen strojvedoucí dopravce. Úrazy cestujících při odjezdech vlaků nejsou tak zřídkavé. Pkud se to stane při odjezdu vlaku, pak se jedná téměř vždy o chybu cestujícího. Bude-li někdo vylekaný vyskakovat ze soupravy, která se pohybuje cestou posunu, bude jistě dotazem vyšetřovatele, zda byli cestující upozorněni na to, že bude s vlakem posunováno. A je to. Tady prostě neplatí, že vždy se to tak dělalo. Už se to dělat nebude. Anebo bude, jak kdo chce. Každý si pracuje sám za sebe. Pro Oldcerryho: Z Tvých příspěvků jako by plynulo, že snad my, diskutéři, jsme napsali předpisy. Nebo je můžeme napsat jinak. My pouze konstatujeme stav. Nic víc. Bude-li složité nebo nemožné vyhnout se zpoždění, bude to zpožděný. No a co?
Když jsem přišel první den k ČSD, byl tento den posledním pracovním dnem jednoho starýho (pro mě tenkrát starýho dědka) cvičnýho. Bylo to na Slovensku. Ten pán mně tenkrát řekl: "Dám vám dobrú radu. Keď všetci budú ponáhlať, vy robte všetko pomaly, lebo vtedy ste najbližšie k maléru. Až sa pak volačo stane, tí, čo vás do teho dostali, vás v tom aj utopia". Ten chlap měl sakra pravdu. Výpravčíxy, o projeté návěstidlo se tady primárně nejedná.
Qěcy, co vím, 2. změna by měla přinést zásadní změnu i do případu, kdy se mezi čelem vlaku a hl. návěstidlem, kterým bude vlak vypraven, nachází výhybka nebo přejezd. A sice v odpovědnosti. Dobrou chuť k obědu. P.
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2106
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 12:37:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Optám se trochu jinak. Jaký je rozdíl při tom "popotahování" v tom, jestli se Os pohnul ( v době pravidelného času odjezdu )jako posun, nebo jako vlak ? Průvodčí to většinou ani nepozná, cestující vůbec. Takže to vyrozumění o posunu se jich netýká. ...... Nebo snad jako fíra říkáte průvodčímu, v případě, že se odjíždí z nějakého důvodu "proti stůj", že to není posun, ale jízda vlaku a že na to máte písemný rozkaz ?...... Takže můj názor je ten, že žádné zpravování průvodčího a cestujících o posunu je zbytečné. A asi to ani nikdo "orgánů" nebude vyžadovat. ............Jistě, kdyby se popotahovalo ještě před pravidelným časem odjezdu, nebo se šíbovalo na jinou kolej a podobně, tak je to o něčem jiném. Tam to "vyrozumění" je nutné a logické .....[vypravci] .................... Jinak znovu opakuji, co jsem tu před nějakým časem psal. Tím popotažení k odjezdu v mé stanici zkrátím pobyt Os vlaku ve stanici, při předjíždění rychlíkem, kolikrát i o celou minutu. A to je někdy hodně znát ......[vypravci][andel]
Priapos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 475
Registrován: 10-2012
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 13:58:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výpravčíxy:

Jsou ale i situace, kdy výpravčí nutně potřebuje, aby vlak popotáhl k návěstidlu. Výluka koleje na dvoukolejné trati, stanice nemá ostrovní nástupiště (koleje jsou v úrovni) a dva vlaky se ke zvýšeným nástupištím současně kvůli jejich délce nevlezou. "Křižování" lze uskutečnit jedině tak, že po výstupu a nástupu cestujících vlak popotáhne, aby uvolnil místo pro protivlak. A na ten opakovaný dotaz odpověď nečekejte, pouze z důvodů nařízeného potahování k projetí příslušného návěstidla nedošlo.
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1517
Registrován: 5-2008

Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 14:16:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

maral: no přece konec teho vlaku
Láďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2537
Registrován: 7-2006

Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 14:33:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Optám se trochu jinak.

Napadají mi stejné otázky,ale nemám sílu ba ani chuť se tady nějak prát o slovíčka .. Pokud chci jen vlak v čase jeho odjezdu dostat od peronu,tak proč bych měla informovat cestující o nějakém posunu .. proč ..?? Cesta je zapevněná až k odjezdu /za což výpravčí zodpovídá/,zpraví o zamýšleném pohybu fíru,fíra pak pískne,četa da souhlas,fíra se pomalu rozjíždí /max. 40,bo jede proti Stůj/,před sebe vidí a ví od plácačky,že JEN popotahuje ....... co je na tom k nepochopení,nějak nevím .. [sad]

Jiná je,když z vl. os. dopravy odstavuji /přidávám,spojuji sv/ vůz .. to samozřejmě nejprve informuji pana "šéfa" vlaku,on četu a četa následně cestující /já to ještě několikráte hlásím staničním rozhlasem/ .. atd.


A teď se zeptám,když už tu klafu .. jak se tedy provede přestavení vlaku,když nejde výhybka a já s vlakem potřebuji nějak odjet,tedy tak,že ho musím přestavit ..?? [coze]

[vypravci]

ICQ 237-113-861
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1518
Registrován: 5-2008

Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 15:02:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milanklewar: pokud je v tom Suchdolu postavená vlak cesta na/z koleje 12 tak je správná poloha té výhybky vždycky kontrolovaná. Toto umělo i mechanický ústřední stavědlo .
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1070
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 15:20:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Priapos: A na ten opakovaný dotaz odpověď nečekejte, pouze z důvodů nařízeného potahování k projetí příslušného návěstidla nedošlo.
Věřím, že máte pravdu. Podtrhla bych Váš text: " z důvodů NAŘÍZENÉHO...
On totiž i fíra musí dělat vše pro to, aby nevytvářel, nebo snižoval zpoždění. A tak může teoreticky docházet (dochází?!?) k situaci, kdy mi dovolte spekulaci:
- vlak s přepravou cestujících stojí u peronu,
- výstup, nástup cestujících ukončen,
- čas odjezdu, vlaková četa mává jak o závod a Souhlasí s odjezdem, aniž ji k tomu fíra vyzve,
- na návěstidle, kterým se dává rozkaz k odjezdu a které je daleko, daleko vidí strojvedoucí Stůj,
- v dobrém úmyslu snížit zpoždění, se sám rozhodne popojet k návěstidlu (každá minuta, vteřina dobrá) s tím, že než tam dojede, tak mu postaví,
- při jízdě k návěstidlu neočekávaně nastane situace, která odvede jeho pozornost a kterou musí řešit (signalizace poruchy na HV atd.),
- a přestože po léta takto bez problémů sám a ze své vlastní iniciativy eliminoval zpoždění a vždy se dařilo, jednoho dne si poplete si priority.
A je to...
Končím známým: každé kvaltování toliko pro obtížný hmyz dobré jest.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12030
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 16:27:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

eště to přimotám:když popotahování= posun, tak můžu popotahovat kdy chci, bez ohledu na čas odjezdu.
a nemusí se dávat výzva k pohotovosti, neb to není odjez VLAKU.
a [vypravci] v dopr. deníku musí uvést čas odjezdu až okamžik, kdy se posun změní na vlak, ne když se TO hne od peronu [masinka]

kolisti = piráti chodník?
neosv?tlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolist?m není bezpe?no
http://www.stopkoureni.cz/
SuDan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 12-2012
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 16:59:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pro Haan, 1055, 07. srpna (už je to dávno, ale nejsem tady denně): ...odkažte mě na něj včetně hodiny...
Zdravím, příspěvky se 05. srpna v Nehodách vyvíjely takto:
masér: ...Všude tam, kde výpravčí fyzicky je...
Hajnej: ...co by si fíra nepamatoval, kde výpravčí je a kde není...
Haan, 1044, 05. srpna 12:16:44: ...To i tak musí vědět vždy...

No, a na tohle jsem reagoval. Vaše příspěvky přece jen nějakou váhu (na rozdíl od mnoha jiných) mají. Možná, že jsem to jen špatně pochopil.
A to, o čem píší Vaše poslední slova z č. 1055 jsem nikdy netvrdil [happy]
S.D.
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2107
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 17:03:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Haan: ".....- v dobrém úmyslu snížit zpoždění, se sám rozhodne popojet k návěstidlu (každá minuta, vteřina dobrá) s tím, že než tam dojede, tak mu postaví, ....." ........................ To právě bez mého nařízení (povolení) nesmí udělat !!!!.....[vypravci] ..............bavíme se stále o popotahování při předjíždění Os rychlíkem .....}........Dále uvádíte : ........"....- při jízdě k návěstidlu neočekávaně nastane situace, která odvede jeho pozornost a kterou musí řešit (signalizace poruchy na HV atd.),...." a toto se může stát i při každém jiném posunu, ne jen při mnou uváděném "popotahování". To radši nebudem posunovat ?????

(Příspěvek byl editován uživatelem výpravčíXY.)
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2108
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 17:11:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Láďa: Je vidět, že to nemáme lehké, když se po nás chce, abychom dobře řídili ten provoz a snižovali případné zpoždění. Ještě že není moc fírů podobných některým zde diskutujícím. Ty omlouvá, že nemají zkušenost z provozu, neb v něm nikdá nebyli, nebo je to už dávno ......[vypravci][andel][lol][lol][crazy] Ono je nutné taky změnit někdy trochu "provozní myšlení" a ne jezdit podle sto let starých zvyklostí .........P.S. V žádném případě nechci nikoho urazit ani se nad nikým vyvyšovat [vypravci]
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 778
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 18:42:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přátelé, zejména výpravčí,
rozhodně z Vás nemám pocit, že byste se vyvyšovali, natož abych se (aspoň já) urážel. I když se shodneme na tom, že se neshodneme. S posunem je to naprosto jednoduché. Pro popotahování a vůbec jakýkoli pohyb vozů platí veškerá ustanovení pro posun. Nejedná-li se samozřejmě o jízdu vlaku. Tam je vše napsáno. Pokud Vy myslíte, že to není důležité, já si myslím opak. Když si to dobře přečtete, jasně z toho plyne, že strojvedoucí, který o zamýšleném posunu neuvědomil vlakovou četu, dopusti se porušení D1. Zda závažného, to vyplyne z následků. Myslíte-li si, že se na případné zranění cestujícího apod nebude vyšetřovatel ptát, myslete si to klidně dál. Já už taky nějaké zkušenosti mám. Sebelepší úmysl, a ten Vám neberu, je v tu ránu k hovnu. Výpravčí opravdu nemusí informovat cestující, není-li to ve staničním řádu. Jako např. Brno hl.n. Z pohledu výpravčího je Váš názor celkem pochopitelný. Věřím, že většina kolegů tohle neřeší a popotahuje či šibuje dál, aniž by cokoli řešili. Musím bohužel konstatovat, že ona většina z mašinfírů nezná dobře předpisy a vím, že mnozí tak, že mizerně. Výpravčí jsou na tom v průměru o mnoho lépe. Je to mimo jiné dáno tím, že u výpravčích zabírají technické znalosti mnohem menší procento ze znalostí celkových, než je u strojvedoucích. Nicméně, to nás neomlouvá.
Např v mém obvodu se denně sunou neobsazená vozidla. Většinou tedy chcíplé mašiny. Drtivá většina kolegů si vůbec neuvědomuje, že tak činí na vlastní riziko. Kdyby někoho přejeli, budou v řiti. Uklidňují se kecy. Například, že tam nikdo nemá co dělat, apod. Jenže vyšetřovat průser bude někdo jinej. Ani depo ne, ani České dráhy. A ten někdo se zeptá: Měl jste přehled před sunutým vozidlem? Odpověď je možná dvojí. 1. Měl. (Neobhajitelné, že?). 2. Neměl. A jsme tamtéž. S tím posunem je to docela stejný.
Specieĺně pro kolegu xy: Myslíte (myslíš), že moje názory a praktické postupy jsou dány malou praxí? Může být. Do důchodu mám ještě skoro 8 let. A není to tak, že právě to popotahování se děje právě proto, že se jezdí podle sto let starých zvyklostí?
Přičemž by řešení (předpisové) bylo možné. Ovšem nevidím žádný důvod, proč by tohle měl iniciovat dopravce, natož třeba prostí zaměstnanci nebo odboráři. (Předpisová komise).
Nedávno mně řekl kolega z těch myslících: Železnice je plná lidí, kteří nás pokouší. Uvědomil jsem si to třeba ve chvíli, kdy v Břeclavi přišel posunovač, prý abych mu půjčil "klučku od topéní". Když jsem se zeptal na průkazku, prý "ju zapoměl v inší bundě". Kliku jsem mu nepůjčil, ale byl jsem tak hodný, že jsem si ten kabel šel vytáhnout sám. Pak z chlapa vylezlo, že má kliku svoji. Ale chce tu z mašiny, aby mě dostal do průseru. Tak to tady funguje.
Ze stejného soudku jsou kolegové, kteří aby projeli stahovačku, třeba přes veksle, (je to do kopce), překračují rychlost. Když jsem tam zůstal viset, než sehnali motor (a ještě k tomu od Carga), trvalo to víc než hodinu. Víte, jaká byla otázka vyšetřovatele? Prý jak vysvětlím, že ostatní (bylo jich požehnaně, jen dva jsme neprojeli) tam nezastavili. Můžete říct, že tohle je něco jiného. Ale neřekl bych. Je to pořád totéž. Abychom to nepozdili, abychom stáhli zpoždění. Tož dělejte jak myslíte. Já budu taky. P.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1072
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 19:06:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo: "když popotahování= posun, tak můžu popotahovat kdy chci, bez ohledu na čas odjezdu." Kruci písek, já mám asi jinou D1, ve které je v čl.1692 psáno, že na kolejích určených pro jízdu vlaků se smí posunovat jen se svolením výpravčího.
Láďa: "jak se tedy provede přestavení vlaku,když nejde výhybka a já s vlakem potřebuji nějak odjet,tedy tak,že ho musím přestavit ..??"
Prosím o upřesnění: buď chcete s vlakem odjet do sousední stanice, nebo ho jen přestavit na jinou kolej v obv. stanice? Protože to vnímám jako dvě naprosto odlišná dění.
Vxy: chtěla jsem jen poukázat na to, že když se fíra na dopr. kolejích pohne bez svolení výpravčího, kdy fíra chce nebo potřebuje, může to
za mnou vyšpekulovaných okolností vést k průšvihu.
"a toto se může stát i při každém jiném posunu"
Ano, to se může, jenže posun nepojede dál až na trať, nebo do až do další stanice.
Láďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2538
Registrován: 7-2006

Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 19:25:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím o upřesnění: buď chcete s vlakem odjet do sousední stanice, nebo ho jen přestavit na jinou kolej v obv. stanice? Protože to vnímám jako dvě naprosto odlišná dění.

Chci odjet do sousední stanice,ale nejde mi výhybka,přes kterou musím ....tož ten os musím nejdříve někudy přestavit přes opačné zhlaví a poté s ním odjet do sousední stanice .. Stává se nám to teď i častěji,bo se sudými os vlaky musíme přejíždět díky opravě peronu do lichých kolejí .....a údržba je mnohdy na [kladivo]

P.S. Upřesnění : Po vyjetí na opačné zhlaví se souprava přestavuje na 0 st.k kde není peron žádný,bo jinak bychom neodjeli vůbec ...

[vypravci]

(Příspěvek byl editován uživatelem Láďa.)

ICQ 237-113-861
Láďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2539
Registrován: 7-2006

Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 19:39:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslíte-li si, že se na případné zranění cestujícího apod nebude vyšetřovatel ptát, myslete si to klidně dál. Já už taky nějaké zkušenosti mám. Sebelepší úmysl, a ten Vám neberu, je v tu ránu k hovnu.

Můžeš nám to nějak blížeji osvětlit .. vždyť pojedeš správným směrem /žádné sunutí "bez" /,v čase odjezdu,který Ti četa odmávne,sedíš v čele vlaku,tudíš čučíš před sebe,máš svolení s pohybem vlaku,zajištěnou cestu až k odj. návěstidlu ......kde je chyba ..?? [blush]

[vypravci]

ICQ 237-113-861
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1073
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 19:57:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Láďa: podle mě je to situace, která odpovídá čl.1736 - tedy posunu. Odkud až kam to bude cestou posunu, musí určit výpravčí a strojvedoucímu oznámit. Dále je nutné mu říct na konci které koleje začíná vlaková cesta. Vlaková cesta odjíždějícího vlaku začíná v tomto případě u hlavního návěstidla s návěstí dovolující jízdu vlaku na konci odjezdové koleje. Do doby, než čelo posunového dílu mine toto návěstidlo, jedná strojvedoucí jako při posunu...
Láďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2540
Registrován: 7-2006

Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 20:30:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

podle mě je to situace, která odpovídá čl.1736

Děkuji .. vidím,že občas mi v té mé škebli i něco uvízne ..[andel]

[vypravci]

ICQ 237-113-861
maral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 7-2014

Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 21:07:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Parmezano: no přece konec teho vlaku

A to je právě ten problém, protože ne vždy je držena výhybka mezi koncem vlaku a návěstidlem, od kterého je postavená cesta. Proč by jinak vznikaly v dopravním předpisu články o těchto případech? (např. budoucí čl. 2985 v rámci změny č.2 D1)
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4383
Registrován: 8-2007

Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 21:09:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odkud až kam to bude cestou posunu, musí určit výpravčí a strojvedoucímu oznámit. Dále je nutné mu říct na konci které koleje začíná vlaková cesta.

Ten to podle předpisu namelduje vlakové četě a ta to musí říct každému cestujícímu.I bába Kropáčková musí vědět,že od peronu ke konci odjezdové koleje dnes(narozdíl od včerejška )jedou jako posun a proto nesmí vyskakovat za jízdy z vlaku jako obvykle,když jedou jako vlak a může vyskakovat (narozdíl od posunu,kdy za to bude popotahován strojvedoucí)[lol]
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 779
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 10. srpna 2014 - 21:19:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ládi, chyba je v předpisu. Je to však chyba, která mně celkem nevadí. A i kdyby mně vadila, až budu v takové situaci, není čas nadávat na předpisová ustanovení. Jen na jejich plnění. Mám-li přestavit z prostoru pro výstup a nástup cestujících obsazený vlak, oznámím vlakové četě, že bude se soupravou posunováno. Až od ní obdržím zprávu, že byli cestující na tuto skutečnost upozorněni, nic nebrání posunu jakýmkoli směrem. Vlaková četa bude dávat návěsti pro posun a hijé!
Že to bude trvat drahnou dobu, to zařídil někdo jiný. Ne my. Asi To tak někdo chtěl, ne?