K-report
 

Archiv diskuse Železniční uzel Brno (ŽUB) do 29. 05. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Železniční uzel Brno (ŽUB) » Archiv diskuse Železniční uzel Brno (ŽUB) do 29. 05. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
J.U.Ray
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 11-2012
Odesláno Neděle, 09. února 2014 - 20:40:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak to ovšem souvisí s ne/možností vybudovat tam funkční část města - vcelku logicky za zcela jiných podmínek než před téměř sto lety?

Tak, jak jsem to napsal. Tenkrát se alespoň předpokládalo, že napojení na město bude víceméně bezešvé. Dneska se předpokládá, že to bude ten ostrov mezi železnicí a chráněným zbytkem železnice. Prostupnost pro pěší tam bude bezesporu daleko větší. Ale bude to znamenat i snazší prostupnost pro IAD a MHD, když se bude muset řídit tím, co všechno musí obcházet?

Ale i kdyby to měla být svým způsobem oddělená čtvrť, pořád to neříká nic o tom, že to nemůže být funkční část města.

Máte pravdu, neříká. Taky jsem nepsal o tom, že nemůže. Sídliště jako Bohunice, Vinohrady nebo Kohoutovice jsou taky funkční části města, i když jsou odděleny od hlavní zástavby.

První rezidenční projekt tam vyroste pravděpodobně do pár let a teprve míra jeho uplatnění na trhu bude mít na rozdíl od přemoudřelého frflání finančně nezainteresovaných pozorovatelů na netu nějakou vypovídací hodnotu.

S tím se nedá než souhlasit, akorát si nejsem jist, zda to bude do pár let.

K počtu obyvatel Brna: Záleží na tom, koho všeho tam zahrnete. Pokud půjdu po trvale bydlících (tak to dělá Český statistický úřad, jediný oficiální poskytovatel statistických dat), vychází mi to takto:

2004: 369 559
.
.
.
2011: 379 871
2012: 378 965
2013: 378 327

Takže uznávám, moje chyba, počet obyvatel Brna roste. Obecně se uvádí, že denní počet obyvatel Brna se pohybuje okolo 500 tisíc a počet studentů okolo 80 tisíc. Jenže, ruku na srdce - kolik rezidenčních projektů se ohlíží na studenty? Ano, je určité procento (vzrůstající, ale pořád malé), které se po absolutoriu rozhodne zůstat v Brně. Ale určitě nebudou mít hned po absolvování zájem o takto luxusní a drahé byty. A o těch, kteří "zatím" jenom studují a snaží se bydlet co nejlevněji... Hm.

Rozdíl dvou posledních sčítání je +9741. Na dvě poslední sčítání se bohužel nedá takto pohlížet; nejsou plně srovnatelné z důvodu změny metodiky. V roce 2001 se sčítaly osoby za MÍSTO TRVALÉHO BYDLIŠTĚ, v roce 2011 za MÍSTO POBYTU V DOBĚ SČÍTÁNÍ. V praxi to znamená, že sem mohli být započítáni všichni ti Vaši studenti, ale také vězni, lidé v nemocnicích... Krásně je to vidět třeba na malých obcích s věznicemi. Jak je možné, že Mírov má podle SLBD 2011 748 obyvatel, ale podle výše uvedené statistiky k 1.1. 2012 jenom 419?

Thingie má pravdu, že suburbanizace může probíhat i v rámci města. A taky má pravdu, že slavné Jižní centrum je synonymum Severní periferie jižní části města (která je spíš řetězcem přerostlých zemědělských obcí a panelovým Komárovem než městem). Jeho největší šance byla přibližně 20 let zpět, kdy Brno objevili zahraniční investoři. Sice by tam asi nevznikly mrakodrapy, ale celé území mohlo být zastavěno vícepatrovými bloky budov podobně, jako je dnes Heršpická. Od nádraží (vlak + bus) co by kamenem dohodil, MHD taky není špatná, do centra za rohem, od dálnice taky není daleko, od letiště je to taky na trase...
Mike_tom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 894
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 09. února 2014 - 21:58:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Re Udržitený: Možná problém není v tom, že bych se snažil debatu vrátit o 20 let zpět, ale že debata před dvaceti lety možná byla více racionální, zatímco dnes je vyhroceně politická, až nesmiřitelná. A to tvrzení o sto letech může být odvážné, ale nikoli iracionální vzhledem k očekávanému demografickému vývoji. V současnosti je oblast budoucího nádraží z urbanistického hlediska periferií. Nezaznamenal jsem argumenty, že by zde byl potenciál k tomu, aby tomu tak bylo do sta let jinak...
udržitelný
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.20.100
Odesláno Pondělí, 10. února 2014 - 14:37:45    Odkaz na tento příspěvek  

A ta suburbanizace nejsou jenom nějaké vilky. (Kde bych opět zdůraznil, že spousta těchto domů stojí formálně v Brně.) Ostatně, i paneláková sídliště jsou suburbanizace.
No a co? Původní argument byl "Brno silně ztrácí do suburbií", čímž - jak vypylynulo i z dalšího - nebyly myšleny paneláky. Jestli třeba ta vnitroměstská suburbanizace nesouvisí s tím, že v centrálních částech města není moc kde stavět... Tam, kde se to daří - hlavně Staré Brno, Štýřice... rozhodně problém s obsazováním bytů nemají.

Na ortofotu z 50. let najdete Brno přesně takové, jako je dneska.
Hmm, úplně k nerozeznání.

Proč by to v roce 2050 mělo být jinak?
V případě jižního centra třeba proto, že už neplatí stavební uzávěra; kde je zasíťováno, už dnes něco stojí, případně se stavba chystá. Navíc pokud tam postavím uzel s pohybem desítek tisíc lidí denně, investory taková skutečnost jistě vůbec neosloví, to dá rozum.

Ale bude to znamenat i snazší prostupnost pro IAD a MHD, když se bude muset řídit tím, co všechno musí obcházet?
Je to opravdu tak zlý?

Taky jsem nepsal o tom, že nemůže.
Ano, napsal jste jen, že to je blbost.

Sídliště jako Bohunice, Vinohrady nebo Kohoutovice jsou taky funkční části města, i když jsou odděleny od hlavní zástavby.
Jo, vyloženě fair argument, srovnávat opravdové periferie s územím odděleným od okolní zástavby stometrovým parkem a případným prostupným viaduktem. Btw. uvědomil jste si, že je/bude podobným způsobem oddělena od okolní zástavby i celá východní část historického jádra? Taky problém?

že sem mohli být započítáni všichni ti Vaši studenti
Všech mých studentů s trvalým pobytem mimo Brno je nejméně 40000, takže asi nemohli. A ano, znám lidi vlastnící byty speciálně za účelem pronájmu skupinám studentů. Tím neříkám, že by nutně takové byty musely být v nové zástavbě, jde o trh jako celek.

Mike_tom: dobře, ale jak dlouho by ta debata ještě měla probíhat? Dalších 20-30 let? Neujede třeba mezitím Brnu definitivně ten vlak?
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 858
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 10. února 2014 - 17:14:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve Starém Brně se sice povede občas nahradit starý dům novým větším, ale dokud to místo nedostane nový uliční plán a nějakou koncepci, je to typická krněnská ztracená šance, akorát.

Já furt nevím. Proč by Opuštěná neměla být akorát Heršpická 2.0?

Východní Evropa jste vy.
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1957
Registrován: 9-2004
Odesláno Pondělí, 10. února 2014 - 20:11:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane udržitelný, jestli se nádraží v Brně do r. 2030 nepodaří, tak se EU může třeba postavit na hlavu, ale nic s tím neudělá. Leda by se zcela podařilo odbourat "deficit" v podobě demokratického rozhodování (referenda, možnosti odvolávání a soudů) a rozhodování zcela převzal úřednický aparát.

Established 1962: Rolling Stones, T3 v Praze. 50 and counting!
J.U.Ray
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 11-2012
Odesláno Pondělí, 10. února 2014 - 20:58:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

udržitelný:

Je to opravdu tak zlý?

Z hlediska IAD - je i není, je to v podstatě stejné jako dnes.
Z hlediska MHD - je. Na západ dvě krásné křižovatky kousek od sebe (v oblasti Wimbledonu), na východ průjezd pořád stejným Dornychem a Kolištěm s pořád stejně problematickým levým odbočením. Kdyby se JC stavělo ve stejném čase jako naznačená alternativa za Koliště/Dornych přes Šujanovo náměstí a oblast Cejlu na křižovatku Merhautovy, Traubovy a Francouzské, možná by to bylo lepší. Ale myslím, že souběžně to nebude, pokud vůbec. Takže pořád mám pocit, že cesta z nádraží kamkoliv bude o pár semaforů delší, což při současném provozu vždycky znamená komplikace (nepočítaje IAD, kterou bude produkovat nové nádraží a samotné JC).

Ano, napsal jste jen, že to je blbost.

V kontextu "nové funkční moderní části města" 30. let je to blbost. Dnes tam může být "nová funkční moderní část města", jenomže podle mého bude spíš připomínat druhou Heršpickou (jak ostatně píše Thingie) než nová Černá Pole.

Jo, vyloženě fair argument...

Vyloženě, protože v něm nebyla ironie. Fakticky je to opravdu stejný případ, jenom s různou mírou oddělení. O té prostupnosti východní části historického jádra do oblasti Cejlu(park na Kolišti) se dá (podotýkám, DNES) taky s úspěchem pochybovat kvůli provozu na Kolišti.
Když ale chcete více "fair argument": Zábrdovice - Husovice, propojka Mosteckou a Jana Svobody. Tam už taky železnice není, jsou tam dvě ulice, které to propojují... Zbytky náspu tam zůstaly, jsou z něj zahrádky, valem byly proraženy ty dvě ulice. Pořád mám pocit, jakoby tam nějaká bariéra byla, že ty čtvrtě spolu asi "nekomunikují" tak, jakoby tam nikdy železnice nebyla a byly propojeny jinak. Takže i pokud bude staré nádraží zrušené a vznikne nové, řekl bych, že tam nějaká bariéra město <-> Trnitá zůstane. (Nemluvě o tom, kdyby se s rekonstrukcí "starého, nepoužívaného" nádraží nevytratily všechny existence a prodejci, kteří tam dnes sídlí...)

Ale i kdyby to ještě teď bylo nejasné, napíšu to nejjasněji, jak to jenom dovedu: ANO, I JIŽNÍ CENTRUM MŮŽE BÝT FUNKČNÍ ČÁSTÍ MĚSTA.

...takže asi nemohli To byla nadsázka. Nemohli, protože rozhodující moment sčítání byl tuším sobota 26. března. Mohla tam ale být započítána část těch mimobrněnských studentů, kteří v tu dobu byli v Brně.

Tím neříkám, že by nutně takové byty musely být v nové zástavbě, jde o trh jako celek.

Z Vašeho původního vyjádření jsem pochopil, že s těmi studenty počítáte jako s těmi, kteří celé Brno táhnou nahoru a budou se podílet na osidlování JC. Takhle to dává větší smysl.

Šlo by předložit nějaký seriózní argument, proč by tam "město mělo růst sto let"?

Sice to nebylo mířeno na mne, ale pokusím se odpovědět. Důvodem je poměrně velké množství přerušení v politickém vývoji a jednotlivých prioritách. Když to vezmu za uplynulých sto let, byly tady dvakrát německé pohledy na svět, jeden masarykovsko-demokratický, jeden lidově-demokratický a jeden post-industriální. Každý sice měl mlhavou představu o tom, že by se měla oblast JC a (nového) nádraží nějak vyvíjet, ale každý neměl dost vůle/času to udělat. Pokud nedojde k přerušení kontinuity, může JC opravdu vzniknout a nádraží být do roku 2100 v nové poloze. Za posledních 20 let to ale nevypadá, že by vývoj spěl k jasnému rozhodnutí (tj. město rozhodne a jde si za tím), ale bude se donekonečna zjišťovat, která alternativa je ta lepší.
Kromě toho, z městotvorného hlediska - postavit pár domů je otázka technologií a několika málo let. Ale udělat z těch pár domů opravdu obyvatelnou a kompaktní část města taky v povědomí lidí trvá mnohem déle.
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3053
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 10. února 2014 - 22:52:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Rzeczpospolita: Ono EU bylo už v době schvalování aktuální revize jasné, že kompletní rozsah Core network není do roku 2030 realizovatelný. Spíš to je takový seznam prioritních projektů.

»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
udržitelný
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.20.100
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 00:15:06    Odkaz na tento příspěvek  

J.U.Ray:

Libí se mi ta Vaše blahosklonná dikce [happy].

Fakticky je to opravdu stejný případ, jenom s různou mírou oddělení.
Chápu-li to správně, tak se vzrůstající mírou oddělení můžu nakonec klidně opustit město a "fakticky stejným případem" z pohledu "oddělenosti od zástavby" centrálního Brna je tak jižní centrum, Vinohrady, Adamov a nakonec třeba Košice.

O té prostupnosti východní části historického jádra do oblasti Cejlu(park na Kolišti) se dá (podotýkám, DNES) taky s úspěchem pochybovat kvůli provozu na Kolišti.
Tak zapojte fantazii a zkuste si Koliště odmyslet. Jakou v této představě spatřujete míru oddělení?

valem byly proraženy ty dvě ulice
Tak opět si za pomoci fantazie nahraďte "ošuntělý proražený val" "fešáckým obnaženým viaduktem" zasazeným v parku. Bariéra to asi je, ale musí být bariéra nutně zlem? Pokud ano, pak je asi celý smysl památkové ochrany poněkud pochybný. Propustnost samotného starého nádraží by nejspíš byla řešena snesením přístavby u pošty a nějakým širokým schodištěm z Tescoparkoviště doplněným bezbariérovou rampičkou a výtahem...?

ANO, I JIŽNÍ CENTRUM MŮŽE BÝT FUNKČNÍ ČÁSTÍ MĚSTA.
TO JSEM RÁD.

Z Vašeho původního vyjádření jsem pochopil, že s těmi studenty počítáte jako s těmi, kteří celé Brno táhnou nahoru a budou se podílet na osidlování JC.
To jste vyvodil z dodatečné poznámky v závorce uvozené třemi tečkami?

pokusím se odpovědět.. Pokud nedojde k přerušení kontinuity, může JC opravdu vzniknout a nádraží být do roku 2100 v nové poloze.
Ta odpověď je ovšem na jinou než položenou otázku. Mike_tomův předpoklad byl tento: "proč mít teď nádraží na naprosté periferii, kam město doroste, pokud vůbec někdy, tak za patrně ne dříve než za stolet." Tedy nejprve nádraží, potom centrum. Je vcelku jasné, že bez nádraží ta čtvrť poroste "100 let" - zejména proto, že bez nádraží město bude odkládat investice do tamní infrastruktury. Otázka ovšem zněla, proč by tam město mělo růst 100 let, jestliže bude nádraží přesunuté, bude ve své blízkosti generovat čilý ruch a navazující pozemky budou zpřístupněné a zasíťované.

1/2
udržitelný
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.20.100
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 00:17:24    Odkaz na tento příspěvek  

Za posledních 20 let to ale nevypadá, že by vývoj spěl k jasnému rozhodnutí (tj. město rozhodne a jde si za tím), ale bude se donekonečna zjišťovat, která alternativa je ta lepší.
Já bych vcelku i řekl, že město (tedy zastupitelstvo) rozhodlo, šlo a nemělo zájem zjišťovat a zjišťovat. Že ten zájem zjišťovat a zjišťovat a blokovat a blokovat, když se zjištění nevyvíjí podle představ, vychází odjinud.

Ale udělat z těch pár domů opravdu obyvatelnou a kompaktní část města taky v povědomí lidí trvá mnohem déle.
To bezesporu, ale apel zněl "dorůst", ne "dozrát".

2/2
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 859
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 07:50:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Může mi prosím někdo zodpovědět otázku, co asi tak může vyrůst v místě, kde už teď máme dvě víceproudé, směrově rozdělné, silnice (Úzká a Opuštěná), plánujeme třetí (Dornych), z nichž ani jedné se nezbavíme a dále už teď charakter místa určují dva velké obchodní domy (má se stavět třetí). Nemluvě o uvažované šířce nového "bulváru".

Východní Evropa jste vy.
Mike_tom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 895
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 08:34:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Re Udržitelný 14:37:45: K délce diskuse. Já netvrdím, že by měla trvat dalších dvacet let, ale že by se měla stát věcnou, nikoli politickou. Zkrátka souboj argumentů, nikoli tezí, jež se pro nedostatek argumentů samy vydávají za argument. Protože se profesně zabývám tím, že k jakémukoli tvrzení je třeba připojit i důkaz, tak mě poněkud iritují pseudoargumenty (pouhá tvrzení bez jakéhokoli doložení), že stávající poloha nádraží blokuje rozvoj města na jih etc. To není argument, to je teze, která má podepřít výchozí tezi, že nádraží se MUSÍ přesunout. Nezlobte se na mě, ale to není seriózní diskuse, pokud už ve svém základu obsahuje jako preferované jedno z posuzovaných řešení...
Pak si samozřejmě uvědomuji možný protiargument, že obdobné rozhodnutí bude vždy ve výsledku politickým, což je pravda. Aby ale politické rozhodnutí bylo učiněno pokud možno co nejvíc kvalifikovaně, je třeba mít dostatek nezkreslených informací.
Klim
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.243.152
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 08:53:21    Odkaz na tento příspěvek  

Jen ze zvědavosti: Znáte někdo okolnosti výstavby brněnského Prioru (Tesca)?
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1512
Registrován: 5-2004

Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 10:36:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že ten zájem zjišťovat a zjišťovat a blokovat a blokovat, když se zjištění nevyvíjí podle představ, vychází odjinud.
Zájem zjišťovat vychází, nikoli překvapivě, ze strany státu, který by to měl celé zaplatit. Těch 20-30 giga je poměrně velký balík peněz, a pokud je šance, že by se část z toho dala zatáhnout z evropských peněz, tak by bylo velmi nezodpovědné ji zahodit neposouzením variant. Říkejme tomu třeba poučení z krizového vývoje D8.

http://www.facebook.com/NadraziBrno
Charles K.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.94.56.43
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 11:03:56    Odkaz na tento příspěvek  

Trochu podrobnejsi clanek k prezentovanym vysledkum studie v minulem tydnu:
http://brno.idnes.cz/studie-polohy-brnenskeho-nadrazi-dl1-/brno-z pravy.aspx?c=A140208_2031974_brno-zpravy_taz
Take dulezita informace,ze:"Otázkou napojení na městskou hromadnou dopravu se studie nezabývala}" coz je celkem zasadni otazka :-)
Mike_tom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 896
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 11:20:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ovšem tu studii jsem zatím nikde nenalezl[nene]
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1513
Registrován: 5-2004

Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 11:30:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mike tom: to bude asi tím, že šlo o pracovní jednání zpracovatele s dotčenými subjekty, mediální humbuk kolem toho udělal náměstek Kotzian z nějakých osobních důvodů. Hotovo by mělo být (po několikátém posunu termínů) do konce března.
Charles K.: účelem studie bylo upravit obě varianty podle očekávaného rozsahu vlakové dopravy, aby bylo možné jejich porovnání. Městská doprava, a další věci (ekonomické hodnocení, financovatelnost atd.), se budou řešit ve studii proveditelnosti, pro kterou jsou dopracované varianty jen jedním z podkladů.

http://www.facebook.com/NadraziBrno
udržitelný
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.20.100
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 14:06:21    Odkaz na tento příspěvek  

tak mě poněkud iritují pseudoargumenty (pouhá tvrzení bez jakéhokoli doložení), že stávající poloha nádraží blokuje rozvoj města na jih
Ale proč si to s odpuštěním neřešíte s někým , kdo takový "pseudoargument" používá? On snad padl v této diskusi? Opakuji, že SŽDC momentálně v otázce polohy nádraží řeší zcela jiné problémy, než je nějaký případný rozvoj "JC". Na druhou stranu snad není tak složité přijmout jako fakt, že ačkoli současný stav nemusí rozvoji JC bránit, přesun by mu jistě pomohl - právě z důvodu nutnosti vystavět tam infrastrukturu a přivedením života.

už teď charakter místa určují dva velké obchodní domy (má se stavět třetí)
Charakter Prager Strasse určuje asi deset obchodních domů a nijak mě to nepobuřuje. Obrovskou přidanou hodnotou je tam ale ta pěší zóna, což je prostě obrovská chyba, že se s ní tady neoperuje. Když už jsme u těch Drážďan, tak Opuštěná má být zapuštěná podobně jako Ammonstrasse, ale jen pod "bulvárem", který míchá dohromady lidi a auta. Kdyby teoreticky bulvár plnil roli Budapester Strasse a Dornych St. Petersburger Strasse, pak by taková brněnská Prager Strasse i s pěší zónou mohla být z Trnité (s tím, že by se mj. Vaňkovce zrušil z té strany vjezd). Ale obávám se, že s tím nikdo nepočítá. Případně by se to dalo celé přehodnotit, autům přenechat Uhelnou a lidem bulvár. Ale s Uhelnou už se zase asi počítá jako se zónou "klidného bydlení u parku" :/.

Zájem zjišťovat vychází, nikoli překvapivě, ze strany státu, který by to měl celé zaplatit.
Já bych řekl, že k tomu zájmu zjišťovat byl stát tak trochu dokopán. Že už tady dvakrát měla státní organizace v rukou územko, což, předpokládám, značí, že chtěla stavět. Ale já tu svou poznámku směřoval spíš do budoucna, k situaci po zveřejnění výsledků studie proveditelnosti. Nějak se mi moc - bohužel - nechce věřit, že pokud by ta upřednostnila přesun, protistrana by složila zbraně.
J.U.Ray
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 11-2012
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 18:41:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

udržitelný:

Tak zapojte fantazii a zkuste si Koliště odmyslet. Jakou v této představě spatřujete míru oddělení?

Jeden o koze, druhý o voze. Když se podívám na mapu - navazuje to naprosto plynule, žádný problém. Když půjdu po Kolišti jako chodec od Cejlu nahoru k Milady Horákové a Moraváku, zjistím, že to DNES není až tak plynule prostupné území. (DNES píšu proto, že bez takto frekventované komunikace to bylo a může být jinak).
Abych odpověděl na Vaši poznámku o "napojení parkem", kde tahle pasáž vznikla - když se podívám na mapu, opravdu tam není žádná bariéra. Z funkčního hlediska se určité bariéry obávám. Toť vše.

"fešáckým obnaženým viaduktem"

Představa je to krásná, což o to. Jenom se v našich podmínkách obávám o trvanlivost charakteristiky "fešácký".
Kromě toho, vím, že by tam lidi neskákali ze 4. nástupiště dolů a val by byl upravený tak, aby byl co nejlépe prostupný, stejně jako zbouraná část nádražní budovy, která není památkově chráněná. Pořád si ale myslím, že návaznost mezi Nádražní a JC bude menší, než kdyby bylo nádraží zbořeno a dnešní jižní fronta Nádražní byla severní, zcela novou frontou JC. Je to jenom můj názor.

To jste vyvodil z dodatečné poznámky v závorce uvozené třemi tečkami?

Ano. Přilepené ke vzrůstajícímu počtu obyvatel to vypadalo, že i studenty považujete za důkaz rozvoje města, který je odůvodněním pro potřebu bytů na místě JC.

Je vcelku jasné, že bez nádraží ta čtvrť poroste "100 let" - zejména proto, že bez nádraží město bude odkládat investice do tamní infrastruktury.

Ne bez nádraží, ale bez definitivního rozhodnutí. JC má polohu "v centru dění" tak jako tak, jenom se bude na nádraží chodit buď na sever, nebo na jih. Jsem přesvědčen, že ve chvíli, kdy bude jasné (bez dalších variant), jak bude celé území uspořádáno, rozvoj může proběhnout rychle.
(Příklad: Pokud bude s definitivní platností určeno odsunuté nádraží, prakticky okamžitě může dojít k úpravě území podle určené zastavovací studie a může se vesele stavět. De facto může být JC včetně infrastruktury dokončené v době, kdy bude teprve začínat výstavba nového nádraží).
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 860
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 12. února 2014 - 00:18:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

udržitelný: Mně přijde, že vám úplně chybí pohled, co by byl méně jak 50 metrů nad povrchem. Takový ten úplně prostý, uliční, někoho, kdo tam fakt chodí. Ve skutečnosti už dnes se dá z Komárova (VŠ koleje, 1000+ lůžek, tuším) dojít až do centra nejcentrovatějšího bez větších potíží, přímou cestou. Dokonce to ani netrvá o moc déle než tramvaj, když se zaseká u Lidlu a dál. Akorát je to neuvěřitelně hnusný zážitek. A byť tam nejsou žádné větší potíže, jak říkám, je tam sto miliard potíží drobných.

Tramvajová smyčka na Komárově překáží, když vylezete z podchodu, chcete jít přes nástupní zastávku a přejít koleje, ale je tam jenom udusaná hlína (není-li po dešti) a pak betonový panely. Kdo bude trvdit, že to jde snadno obejít kolem výstupní zastávky, nikdy tam nebyl a dívá se jenom na mapu. Ano, jde, jistě, ale ze země, ze skutečného pohledu skutečného člověka, je to protivná a dlouhá zacházka, kterou nikdo nechce dělat. U busové zastávky Železniční je chodník na pár místů zúžený tak, že tam skoro není. Nepříjemné. Most nákladního průtahu slouží jako wc. Pak musíte projít Zvonařku, hnus sám o sobě, a vybrat si, jestli chcete projít Vaňkovku nebo po starém náspu. V druhém případě si zakroužíte na dementní rampě vedle nějakých neskutečně sockových fastfoodů a bůvhíjakých existencí. Přechod přes Úzkou poněkud kapacitně nestačí (chodcům), navíc přímá cesta z něj směrem pod nádraží vede přes parkoviště a značně debilně...

To jsou všechno detaily, jenže tak vypadá v Brně všechno. A vy se tady těšíte z nějakých náčrtků na mapě, jak ta čtvrť bude boží. No nebude, bude to vypadat furt takhle. Brno toho prostě není schopné. Jak vypadá výstavba jižního centra doposud? U Plotní se zdemolovalo pár domů a namísto nich tam teď postávají auta. Vítejte ve skutečné budoucnosti, ne barevné vizi z plakátu. A argument, že je vlastně dobře, že tam budou nezbytné investice do infrastruktury... té co není (nebo je hnusná) všude jinde po městě, kde už lidi aspoň skutečně bydlí a chodí?

Východní Evropa jste vy.
udržitelný
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.20.100
Odesláno Středa, 12. února 2014 - 02:54:45    Odkaz na tento příspěvek  

Jasně, celý Brno vypadá přesně takto. Chodíme bahnem a chč.jeme do strouhy. Jestli já žiju "na barevném plakátu", Vy žijete zde. S odpuštěním.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 861
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 12. února 2014 - 12:33:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ona je v Brně spousta hezkých míst, spousta je tam toho dobře, pěkná a jde to mít rád. Jenže tak to nefunguje. Když jdu do práce pěknou ulicí, čistým chodníkem... všechno super, proč si stěžovat? Protože pak zahnu za roh a dusím se v záplavě aut při čekání na bus na otevřeném místě, kde v zimě fouká a v léte se není kam schovat před sluníčkem, přijede sedmistovková karosa (pozdě), a z místa kam mě doveze, se brodím bahnem...

Potenciál pro takové průsery je v jižním centru obrovský, co jsem chtěl třeba ukázat na Plotní. Brno tam nedokáže smysluplně realizovat jedinou tramvajovou trať. Ze tří nebo čtyř nových, co bude potřeba u nového nádraží.

Východní Evropa jste vy.
udržitelný
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.20.100
Odesláno Středa, 12. února 2014 - 15:38:07    Odkaz na tento příspěvek  

Takže jestli jsem to dobře pochopil, tak na základě jednotlivostí, se kterými se ve větší či menší míře potýká každé město na světě, upadneme do deprese a rezignujeme na jakoukoli výstavbu s výjimkou záplatování chodníků.

Pochopitelně vnímám problémy např. s Plotní, kde se potýkají s nesmyslně zpřísněnými hygienickými limity v hotové zástavbě. Čímž ale zase mj. těžko můžete argumentovat proti realizovatelnosti zbylých tratí, které se mají realizovat v současné "zemi nikoho".

A kde jsem, prosím, napsal, že je obecně "dobře, že tam budou nezbytné investice do infrastruktury"? Může to být případně dobře pro tu čtvrť. Tak ta otázka stála - vliv jednotlivých řešení rekonstrukce ŽUBu na JC. Ano, může jít o neopakovatelnou možnost zbavit se v součinnosti se státní investicí, která se nebude svou mírou následujících X00 let opakovat, poměrně rychle stohektarového "brownfieldu" v samém centru města. Pochopitelně, že by to bylo na úkor něčeho jiného, to je snad více než jasné.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1297
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 12. února 2014 - 17:02:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Současný staff většiny Komárova, Bronxu a celého přednádražního prostoru nepovažuji za jednotlivosti, ale za dlouhodobé systémové selhání.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2143
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 13. února 2014 - 13:30:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brněnský magistrát vskutku systémově selhává dlouhodobě, viz tato známá historie: http://www.literarky.cz/politika/rozhovory/16818-barbora-antonova -brnnsky-magistrat-je-o-krok-naped-sam-ped-sebou Jak je tam zmíněno: "kdyby občanům aspoň trochu naslouchali, vládlo by se jim daleko pohodlněji a život ve městě by byl pro všechny mnohem příjemnější. Naproti tomu oni se snaží vysvětlit, že to nejde". Ani smysl pro humor nemají - v tom jsou velmi podobní známým parazitickým katolickým papalášům. [ko]
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1298
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 13. února 2014 - 16:36:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheele, můžete mi srozumitelně objasnit, jakou má přestavba ŽUB souvislost s katolickou církví? Neupírám Vám právo na názor, který považuji za hloupý, ale exhibovat jej můžete na jiných fórech. Před tím bych ale doporučil přečtení trestního zákoníku.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2148
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 13. února 2014 - 20:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdybych tu napsal: "v tom jsou velmi podobní někdejším totalitním komunistickým papalášům", projev nevole by se určitě neozval. Jenže - kdo ze zde diskutujících si pamatuje třeba takového nedávno zemřelého Vasila Biľaka (fanatického komunistu) na vrcholu moci? Kdežto levárny současných "katolíků u koryt" můžeme vidět dnes a denně, nejen v Brně. Čím se liší od historických komunistických korytářů?
Pokud disponujete příklady, jak nějaký vysoce postavený věřící katolík vykonal něco užitečného pro jiné občany (třeba v řešení dopravních problémů Brna), aniž by se na tom sám "nekřesťansky" neobohatil, tak sem s nimi.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1299
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 14. února 2014 - 09:43:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheele, zajeďte si a47 ke kruháči, tam Vám pomůžou, ale moc dlouho to neodkládejte, ten progres je dost výrazný.
Nevím, proč ty přínosy omezovat jen na dopravu. Zkuste si najít ve vyhledávači namátkou Jiří Grygar (oceněný cenou Brna) nebo Marek Orco Vácha.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2151
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 14. února 2014 - 14:08:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je fakt slabota, když se na obhajobu ŘKC musíte ohánět těmito vědci. Co když ale jediná správná a ke spáse vedoucí je Církev uctívačů obsidiánu velkého Onderky - protože Onderka není člověk, Onderka je primátor! A to ještě ten nejlepší - tedy Bůh! Viz tento již starší zásadní článek (+ odkazy v něm), který neznalým mnohé objasní: http://www.zitbrno.cz/bezpecnost/onderka-buduje-kult-osobnosti [lol]
Obecně se ale říká, že primátor Onderka je věřící katolík. V Onderkově Brně např. nedávno byly (s mnohamiliónovým příspěvkem veřejných financí) efektně vyskládány desetitisíce lidských kosti ve svatojakubské kostnici a tato nákladně upravena na přední turistickou atrakci Brna. Viz ilustrační foto např. zde: http://frypat.blog.cz/1401/brno-kostnice-u-kostela-sv-jakuba
Nezlobte se na mě - ale o něčem to vypovídá: Místo rozvoje města (a řešení jeho problémů, nejen dopravních) - kult smrti. [smrt]
Možná právě dnes, ve "svátek lásky" je trefné si to připomenout.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1301
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 14. února 2014 - 16:23:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak zrovna z toho, že dal rekonstruovat svatojakubskou kostnici, bych Onderku za příkladného katolía nepovažoval. Rozbil dvě manželství a synáček točil buzerantské filmy.
Tím kultem smrti myslíte, že by se měla zrušit d2 a d5 k ústřednímu hřbitovu a památka zesnulých? Tímto myšlením se řadíte na úroveň zlodějů měděných uren. Ale co Vám zbývá, když ono už po smrti je akorát ta kremačka,že.
Charles K.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.94.56.43
Odesláno Čtvrtek, 27. února 2014 - 19:09:18    Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1302
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 28. února 2014 - 21:12:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To si Kokotzian dělá prdel?! Stažení odvolání výměnou za nějakou studii? Územko nabude právní moci a magistrát pak řekne, že protihluková opatření jsou dostatečná! Ten náměstek fakt spadl z jahody.
Domis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 22. března 2014 - 12:21:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Určitě jste postřehli, jak Hašek obratně našel pro Amazon náhradní pozemky v těsném sousedství letiště. A to přibližně tady.

Ten pozemek je však ten stejný, kudy by asi vedla VRT Brno - Ostrava při poloze nádraží v centru. Plán koalice NvC (doufám, že i Ministersko dopravy ve své studii) právě s touto trasou počítá. Územní rezerva však nikde neexistuje, takže kraj si tento pozemek nechá klidně zastavět, asi také už s nádražím v centru nepočítá. Nebo myslíte, že tento problém někdo řešil?

Třeba Racek by k tomu mohl vědět víc.
Zlámalík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 922
Registrován: 4-2006
Odesláno Neděle, 23. března 2014 - 22:45:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Domis: kraj si nechá zastavět cokoliv, pokud z toho něco kápne do správných kapes... Nebo snad máte pocit, že tady někdy jde o něco jiného? Já ne.

Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2361
Registrován: 6-2008

Odesláno Úterý, 25. března 2014 - 02:36:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Charles K.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.94.56.43
Odesláno Úterý, 25. března 2014 - 10:12:34    Odkaz na tento příspěvek  

Brnensti Zeleni vystihuji pet bodu proc zachovat nadrazi v centru:
http://www.zelenebrno.cz/proc-zachovat-nadrazi-v-centru/
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 354
Registrován: 4-2009
Odesláno Úterý, 25. března 2014 - 11:32:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj.
Mel bych konkretni dotaz. Zaujala me zabezpecovacka ve stanici Brno - Slatina a chtel bych se zeptat, jak tam funguje vjezd a odjezd proti spravnemu smeru ve smeru do Brna (na Zidenice). Je tam totiz obousmerny autoblok, ale podle planku stanice je tam nejaky paskvil naroubovany na elektormechaniku.
Dik za odpoved.
V.
zelená propaganda
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.48.39.249
Odesláno Středa, 26. března 2014 - 06:16:32    Odkaz na tento příspěvek  

Zelení dobře vědí dvě věci: 1) budou komunální volby, 2) nádraží v centru je "realizovatelné", ale nereálné.

O to víc o nich uslyšíme...
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1311
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 26. března 2014 - 09:50:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nádraží v centru je reálné stejně, jako odsunuté. To "u řeky" se nepřehoupne přes územko, takže si Dokoupil může malovat cokoli do roztrhání CADu.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2270
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 26. března 2014 - 13:35:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Domis + Zlámalík: Pozemky u letiště (kolidující s koridorem pro VRT) Amazon odmítl. Více zde: http://www.novinky.cz/ekonomika/331565-amazon-chce-na-cernovickou -terasu-pozemky-u-letiste-uz-driv-odmitl.html
Zlámalík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 927
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 27. března 2014 - 00:57:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čerstvý poznatek: mám tu na návštěvě prastrýce z Irska, do Brna přijel vlakem: "Řekni mi, prosímtě, to vaše nádraží je jakýsi ne moc pěkný, to na člověka moc příjemně nepůsobí, proč to tak je?"

Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
trať u letiště
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.48.39.184
Odesláno Čtvrtek, 27. března 2014 - 06:32:12    Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Amazon může odmítnout, ale územní rozhodnutí na Brno Airport Logistic Park tam stavbu umisťuje. Územní plán s trasami tratí na Přerov/Šlapanice nepočítá, pod záměrem logistického centra je logicky vymezena plocha pro průmysl, nikoliv pro dopravu...
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3078
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 27. března 2014 - 22:04:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ona s tím má hlavně problém odsunutá varianta, u které pokud se nepletu trať kříží dotyčný pozemek aby se dokázala připojit ke stávající trati v prostoru nádraží Slatina. Ve variantě NvC by neměl být takový problém vést ji po hraně pozemku.

»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.25.38
Odesláno Pátek, 28. března 2014 - 11:57:14    Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2304
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 02. dubna 2014 - 13:42:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ssc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 2-2011
Odesláno Pátek, 04. dubna 2014 - 14:33:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7996
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 05. dubna 2014 - 10:22:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Světovou metropoli, která by se chtěla zbavit strategické polohy nádraží v centru města, najdete jen stěží. Poloha brněnského hlavního nádraží je pro všechny výhodná: pěší dostupnost je pohodlná a obyvatelům města šetří peněženky i zdraví - odsun nádraží z centra města by totiž měl pravděpodobně za následek také zhuštění automobilové dopravy, která již tak způsobuje, že míra znečištění ovzduší ve městě Brně pravidelně mnohonásobně překračuje zákonem stanovené limity.

Tímhle autor udeřil hřebíček na hlavičku. Kdyby nebylo jiných důvodů, tak tenhle jednoznačně stačí pro nádraží v centru.

Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty!
Charles K.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.94.56.43
Odesláno Sobota, 26. dubna 2014 - 17:12:38    Odkaz na tento příspěvek  

ANDER:Jak je ale možné, že ve státě, kde všechno má své majitele a správce může dojít k tomu, že nádraží takto chátrá? Jeho majitel, státní České dráhy, pronajal totiž celý nádražní komplex i s pozemky na 40 let nově založené soukromé firmě Brno New Station Development, která místo investic do kvality služeb na stávajícím nádraží spíš čeká na to, až nádraží bude jinde a z pronajatých drážních pozemků se stane lukrativní byznys
http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Ander-SZ -Proc-je-brnenske-nadrazi-ostudne-zanedbane-315961

A jak to bypada se studii proveditelnosti,uz je hotova?
Ekokraviny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.214.148
Odesláno Neděle, 27. dubna 2014 - 17:55:09    Odkaz na tento příspěvek  

míra znečištění ovzduší ve městě Brně pravidelně mnohonásobně překračuje zákonem stanovené limity.

Protože Ander spolu s kamarádíčky jako Patrik, Hollan, Štepaník.... blokují všechno, co by tomu mohlo pomoci - dobudování VMO, okruhu, zavádějí nesmyslné rychlostní omezení, omezují průjezdnost i páteřních komunikací budováním cyklonesmyslů apod. A pak si pozve 5 matek z ekoorganizace z Úvozu nějakého šaška z Dánska nebo odkud, ten si počká až po Úvozu pojede stará Avia a začne po jejim projetí měřit škodliviny. Asi tolik k tomu ovzduší v Brně a kdo za to může. A používat to jako agrument pro nádraží v centru už je naprosto směšné. Jestli někdo jede na nádraží autem dneska, pojede i zítra k novému nebo zrekonstruovanému.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1319
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 28. dubna 2014 - 14:16:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obstrukce R52, JZ tangenty a R43 mám zeleným opravdu za zlé, i když bych asi našel ještě větší škůdce (Firbas, Pálková) ale nevím o tom, že by Hollan, Patrik nebo Ander blokovali VMO, nic nevím. Nějaký konkrétní příklad bych proto prosil, protože mám pocit, že kritické úseky Žabovřeská a Tomkovo nám. už jsou schváleny a čeká se na peníze.
Štěpaník byl kapitolou sama pro sebe. Zlé jazyky tvrdí, že ho k tomu ponoukl zhotovitel, protože nestíhal...
Klim
Neregistrovaný host
Odeslán z: 146.102.132.100
Odesláno Pondělí, 28. dubna 2014 - 18:53:50    Odkaz na tento příspěvek  

Ekokraviny: Tento argument je naopak velmi správný. Za sebe můžu říct, že při svých cestách do Brna využívám vlak a auto v poměru 50/50. Vlak kvůli poloze v centru a auto kvůli pohodlnosti, pokud jedu někam, kam se nedostanu pěšky do 20 minut. Po případném odsunutí nádraží by ten poměr byl asi 10/90 ve prospěch auta...
Charles K.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 31.32.37.186
Odesláno Pátek, 02. května 2014 - 00:12:09    Odkaz na tento příspěvek  

Optimistický termín přestavby brněnského uzlu je podle Nejezchleba v letech 2017 až 2022. Záleží však, do jaké míry budou aktivisté napadat řešení varianty u řeky, kterou tento měsíc podpořili brněnští radní na základě srovnávací studie. Už dávno se mělo stavět na trati Brno – Zastávka, kde je v plánu druhá kolej a elektrifikace. Kvůli aktivitě spolku Voda z Tetčic, která blokuje i několik jiných místních projektů, však soud stavbu oddálil a zatím nemá ani územní rozhodnutí. Modernizace a případné elektrifikace se dočká trať Brno – Veselí nad Moravou.

a o dalsich stavbach v nasem regionu viz:
http://www.dnoviny.cz/infrastruktura/zeleznici-na-jizni-morave-ce kaji-rozsahle-investice
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10417
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 04. května 2014 - 23:20:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už dávno se mělo stavět na trati Brno – Zastávka, kde je v plánu druhá kolej a elektrifikace.
Pořád ty polopravdy/lži některé autory baví? [sad]
Tvrdit, že mezi Brnem a Zastávkou je jen jedna kolej (a proto je v plánu kolej druhá), je "pravdivé" úplně stejně, jako kdybych tvrdil, že celá trať mezi Brnem a Zastávkou je již dvoukolejná.

Kvůli aktivitě spolku Voda z Tetčic, která blokuje i několik jiných místních projektů, však soud stavbu oddálil
Tak to je i chyba projektu a vůbec systému, že jestliže z 20 km délky stavby jsou problémy s projednáním u cca 0,5 km, tak se "nedá" těch 0,5 km ponechat "na později", ale zbytek realizovat.

Toto diskusní vlákno jsem mnohoa měsíců nesledoval, ale přece jen se vyjádřím k jisté věci, která zde byla před několika měsíci diskutována (ale tento argument zde tehdy nepadl).
Tak jednak, právě CityTunnel Leipzig by měl (jednak prodražením stavby, jednak prodlužováním doby výstavby) sloužit jako odstrašující příklad.

A jednak - připomínám, že zatímco tzv. studie počítající s odsunutým nádražím zapojuje do diametru z jižního směru pouze trať od Újezda u Brna ([crazy]) - viz strany č. 65, 66 a 135; zatímco tento návrh s nádražím v centru předpokládá (viz schéma na úplně poslední stránce), že ve směru od jihu budou do diametru zapojeny tratě od Újezda u Brna, od Modřic i od Střelic.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Charles K.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.94.56.43
Odesláno Pátek, 09. května 2014 - 11:37:23    Odkaz na tento příspěvek  

Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1524
Registrován: 5-2004

Odesláno Pátek, 09. května 2014 - 11:55:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V tom 19. patře Tower I jsem byl, ale ani z první ruky jsem to nějak nepobral. Podle Kotziana ten pohled objasňuje výhody "Nádraží u řeky" lépe, než mnoho stránek textu, já jsem však měl spíš opačný pocit: ... kam to chtějí postavit? Cože? Až tam jak jsou ty šedivé budovy za tou zelenou loukou? A jak se tam jako dostanou lidí?

http://www.facebook.com/NadraziBrno
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.39.183.114
Odesláno Pátek, 09. května 2014 - 19:23:39    Odkaz na tento příspěvek  

nemá to cenu řešit, každá skupina má prostě svůj pevný názor a stejně to teď rozhodne stát. Ale jestli nebudou řešit napojení na MHD, tak pánbůh s námi:-)
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.39.183.114
Odesláno Sobota, 10. května 2014 - 19:08:02    Odkaz na tento příspěvek  

Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.39.183.114
Odesláno Pondělí, 12. května 2014 - 15:08:10    Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1322
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 12. května 2014 - 22:21:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to banda grázlů.
Pavel_Večeřa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 675
Registrován: 11-2012

Odesláno Pondělí, 19. května 2014 - 17:27:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové (a Dámy?), právě jsem se vrátil z hradu, ehm teda z Brna.
Místo těch válcových točících se jízdních řádů jsou ty dva elektronické bazmeky při cestě doleva kolem informací k hospodě na terase? Já jen, než jsem se stihl rozkoukat a poté zjistit, že tam ty staré opravdu nejsou, tak už mi hlásili odjezd vlaku, který nebyl předtím na tabuli a musel jsem se ochudit o pivo. xD

Nesnaž se takto namazat vexl, je to nemožné. Raději si uvědom pravdu, vexl tu není. Pak snáze pochopíš, že to, co se maže není vexl, jsi to ty sám.
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1445
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 29. května 2014 - 09:40:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).