K-report
 

Archiv diskuse Restaurační, lůžkové, lehátkové,... do 29. 06. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Restaurační, lůžkové, lehátkové, společenské a salonní vozy » Archiv diskuse Restaurační, lůžkové, lehátkové,... do 29. 06. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 761
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 18. června 2014 - 19:35:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.:

Na většinu Vašich poznámek najdete odpověď v mém posledním příspěvku. Pokud se ale vyjjadřuji špatně a můj text jste nepochopil, omlouvám se a pokusím se ještě jednou vysvětlit níže:


ad 1) píšete, že jste jel z Württenberska do Fuldy. Mohl jste si po cestě zakoupit rezervaci třeba ve Frankfurtu nebo online.

ad 2) nepsal jsem, že doprovod nemůže rezervaci prodat, ale že tento netuší, zda-li na prázdné postele někdo nepřijde. V Kodani nebo Odense někdo nenastoupil, proto Vám prodali postel již na Dánském území.

ad 3) zásadně nelžu ! Od kasy k pražskému lehátku na nástupišti je to maximálně 200m, což je tak 90 sekund.

ad 4) Píšu, že tam přistoupil a začal službu. O víkendu kvůli hodinám jezdí vlakvedoucí jen do Odense. Taky se Vám za Odense dál věnovali, že.

ad 5) Samozřejmě si můžete dělat co chcete, pokud ale přijdete ad hoc bez rezervace, nemůžete se divit, že třeba není volná postel a ani volné místo na sezení a na odbavení si budete muset chvilku počkat. Třeba i hodinu.

ad 6) asi jo [happy]

ad 7) Takže je to tak, že se pracovník bistra dotazoval procházejících kolegů na volné místo pro Vás, a až trefil toho správného kolegu, tak Vám místo poskytl ?


Rezervace jdou zakoupit on-line i během jízdy vlaku. Můžete si koupit třeba teď online rezervaci na lehátko z Drážďan do Amsterdamu. Taktéž klasické rezervace umí vydávat i v DSB kase do odjezdu vlaku ze stanice, kde se výdejna nachází.
Michal a Soňa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.239.64.94
Odesláno Středa, 18. června 2014 - 21:17:40    Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den,od kamarada jsme dostali tip na K-report s tím, že budete umět poradit a doporučit. Takže dotazy budou pro Vás asi jednoduché...Chtěli bycho cestovat s dětma ( tzn. 2 dopělí + 2 děti 5 a 8 let ) na Slovensko do Liptovského Mikuláše a zpět a dopřát jim "dobrodružství" v podobě nočního vlaku.Cestu zpět už bychom realizovali během dne do cca. 5 dnů. Já ani nikdo z mého okolí nemá zkušenosti s lůžkovými vozy, proto se ptám na vaše doporučení a možnosti, bezpečnost ve vlaku...atd.Vím,že kvalita služeb jde nahoru,přesto chci s ohledem na děti mít "jistotu" a vyhodnoti jestli se jedná o dobrý nápad. Poptával jsem se i na pokladně ČD, info jsem samozřejmě dostal,spíše v obecné rovině,nicméně kamarád tvrdil, že s jízdným lze někdy "čarovat" ...Detailnější info mě však nedal. Tudíž se dále ptám na cenové možnosti s tím, že pro mladší dceru lůžko / lehátko nepreferujeme a a raději bychom jeli samostatně v oddíle - s ohledem na děti..
Předem děkuji za případné odpovědi
Michal
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.60
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 09:22:32    Odkaz na tento příspěvek  

A udělal jsem dobře, Aurora definitivně končí:
http://www.dsb.dk/om-dsb/presse/nyheder/nattoget-stopper-med-at-k ore-fra-arsskiftet

Mohl jste si po cestě zakoupit rezervaci třeba ve Frankfurtu nebo online.
Nemohl, tušil jsem to co nastane - že díky počasí budou vlaky zpožděný a neexistovala garance, že přípoj na Auroru bude zachován.

V Kodani nebo Odense někdo nenastoupil, proto Vám prodali postel již na Dánském území.
No tak jak vědí, že nenastoupí třeba v Koldingu nebo Fredericii? To nejak nerozumím.

Od kasy k pražskému lehátku na nástupišti je to maximálně 200m, což je tak 90 sekund.
To těžko. Já jsem zastavil asi o 3 - 4 ostrovní nástupiště vedle, přesně ve 16.48 (odj. z Helsingoru v 16.03) a jen přechod přes lávku(silnici) k Boréliovi zabral cca 3-4 min. A to bylo rozhodně blíž než podchodem na druhém konci soupravy. A to jsem poučený a poznám vozy DB, laik by nejdříve běžel k infotabulím.

Píšu, že tam přistoupil a začal službu. O víkendu kvůli hodinám jezdí vlakvedoucí jen do Odense. Taky se Vám za Odense dál věnovali, že.
Jo, ale to snad nemůže normální člověk vědět, ne?

ad 7.: Ne. V bistru jen slečna podávala nápoje a nějaký sušenky, tak jsem tam počkal. Posílali si mě mezi sebou ti průvodčí/ci jednotlivých vozů.

No nic, stejně to bylo poslední jízda - letos celé CNL do Dánska končí, takže za rok s ČSA.
Karel S.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.67.181
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 09:37:41    Odkaz na tento příspěvek  

Michal a Soňa:

Zkuste se zeptat spíše v sekci Tarif (jízdné, tarifní politika ČD, slevy, konkurence, budoucnost...), tam Vám s cenou určitě poradí.

Co se týče jízdy ubytovacími vozy, doporučoval bych spíše lůžko než lehátko. Lůžková kupé jsou ale nejvýše pro tři osoby a děti 5 a 8 let by podle mě už byly na jednom lůžku dost narvané, jestli by to vůbec šlo... A kupovat dvě dvoulůžková kupé už by bylo asi zbytečně drahé. Pak by ještě přicházelo v úvahu lehátkové kupé pro čtyři osoby, ale to by nebyl takový "zážitek", to se podobá obyčejnému kupé, zatímco lůžkové kupé je opravdu tak trochu "hotel na kolech". Takže bych asi nakonec být Vámi volil cestu přes den...
Přilepy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 975
Registrován: 1-2009

Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 11:10:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal a Soňa:ja by som cestu cez deň veľmi nedoporučoval,pretože medzi Považ.Teplou až Dol.Hričovom a medzi Varínom a Vrútkami sa jazdí len po jednej koľaji a meškanie napr.vlaku EC 123 je často aj 30 min.EN 445 Slovakia [masinka]má prích.do Lipt.Mikuláša 5.26,takže máte celý 1.deň veľa času na spoznávanie rázovitého regiónu[happy]
dvx
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.169.249
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 12:48:09    Odkaz na tento příspěvek  

Karel S.: Neměli by jezdit už lehátka převzané od ÖBB, to by byla kvalita na lepší úrovni?
zase někdo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.79.110.53
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 15:00:34    Odkaz na tento příspěvek  

V noci pro cestu na Slovensko doporučuji - EN 445 Slovakia lůžkové vozy 373 a 374 - klimatizované s moderními podvozky. Vůz 372 nebrat - ve většině případů starý vůz kostitřas bez klimy. Lehátkový vůz bez klimatizace, ale dobré podvozky a oddíl pro 4 poměrně široký (bazar z Německa). Dále R 443 Šírava - vůz 375 s klimatizací moderní, vůz 374 nebrat - kostitřas bez klimy. Jako lehátkový by se měly objevovat ojeté vozy z Rakouska s klimatizací - zatím bez garance. Když ne tento, tak zase starý kostitřas bez klimy. R 441 Excelsior nebrat, tam jezdí jen kostitřasy bez klimy.
zase někdo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.79.110.53
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 15:07:32    Odkaz na tento příspěvek  

a ještě něco - pokud se jízdenka a lůžko kupují přes internet, vždy to vychází do neklimatizovaného kostitřasu. Doporučuji koupit místenku do požadovaného vozu a využít lomené jízdné - Praha-Ostrava, Ostrava-Čadca státní hranice, Na mezinárodní pokladně mezinárodní jízdenku Čadca st.hranice-Čadca a v e-shopu ZSSK Čadca-cíl. Může to vyjít levněji než globální cena. Dále není od věci použít Praha-Čadca st.hranice Kilometrickou banku.
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 762
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 15:38:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.

Asi teda jen z čistě šotodůvodů jste jel s ICE až do Fuldy ve stejné trase jako CNL ? Já bych jel asi přímo CNL. V každém CNL má stevard/průvodčí/vlakvedoucí přiděleny vozy, o které se stará. Nebyl jsem tam a netuším proč si Vás přehazovali, ale normální stav to rozhodně není. Stát se může cokoliv.

Rezervace se po odjezdu vlaku z nástupní stanice nedají vrátit. Dále pokud neobsadíte místo do 15ti - 30ti minut z nástupní stanice, o místo přicházíte. Personál dostane seznam cestujících nedlouho před odjezdem vlaku, takže může zariskovat a postel Vám dát dříve než před poslední nástupní stanicí. Nestává se, aby někdo vracel jízdenky těsně před odjezdem. Naopak neobsazená místa jdou doprodat kdykoliv a taky se tak často děje.

Od začátku jsem v přesvědčení, že se bavíme o koupi v kase a dojití k vlaku a najednou se přestupuje... Ok. Každý chodí jinak rychle. 2 minuty z 1. na 4. peron by měly stačit. Mj. Aurora odjíždí o sobotách z Kodaně v 17:24. času na případný nákup rezervace je tedy dost ne ?

Co máte pořád s tím Odense ? Za Kodaní Vám podle předpisů oznámil, že rezervaci je možno zakoupit až z Hamburku. Když to potom provozní situace umožnila, nabídli Vám místo už za Odense. Jde Vám o tu hodinu prostoje ? Chápete, že pokud by bylo vyprodáno můžou Vás taky v tom Hamburku nechat vystoupit ?
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.60
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 16:00:44    Odkaz na tento příspěvek  

Já bych jel asi přímo CNL.
Já taky, ale byl jsem holt ve Schwarzwaldu, protože mě tam něco zajímalo.

Mj. Aurora odjíždí o sobotách z Kodaně v 17:24. času na případný nákup rezervace je tedy dost ne ?
Ano, ale já jel poslení noc odklonů přes Kiel - tedy vyjížděla již v 16.54 (reálně plus minuta).
V každém případě bych se běžnou cestou přes Oresund nedostal kvůli stávce (tedy dostal s X2000 SJ, ale hodinu po odjezdu CNL), takže jsem zkusil hodně rychle z Helsingborgu (příj. X2000 z Göteborgu v 15.18) na trajekt (odjezd v 15.30, real 15.32), zastavení v Dánsku ve 15.54, ostrý běh na S-tog a v 16.03 jsem odjížděl do Kodaně.
Asi chápete, že tohle se nedá naplánovat. Ano, mohl jsem vyjet ráno z hotelu o 2 hodiny dříve (takt SJ z Göteborgu), ale prostě jsem si chtěl přispat. I když by mi ta Aurora ujela, tak by se nic nedělo, holt bych vzal první hotel po ruce.

Jde Vám o tu hodinu prostoje ?

Ne, o zjištění jak to fungeje, resp. by mělo fungovat.
Chápete, že pokud by bylo vyprodáno můžou Vás taky v tom Hamburku nechat vystoupit ?
No to tedy pochybuji, vždyť to veze řadu přímých vozů k sezení, které mají i nečíslovaná (nerezervovatelná) místa v chodbičkách.
Ještě mi řekněte, že se tam bez místenky nesmí ani sedět a už nikdy vlakem nikam nepojedu [crazy]
[biggrin]
Karel S.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.67.181
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 17:24:03    Odkaz na tento příspěvek  

zase někdo: Díky za super vyčerpávající informace![vypravci]
michawel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.179.106.10
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 21:21:42    Odkaz na tento příspěvek  

W: No kdybyste to napsal takhle hned na začátku, tak to je OK a mohlo se o tom v pohodě pokecat [happy]
Jenže proč jste psal o pičování, bordelu, vymlácení z průvodčího atd. Proto se do Vás Kubze taky trochu pustil.
Btw: k tomu personálu, domnívám se, že se personál choval doslovně podle předpisu (což nebývá často prozákaznické). Prostě Vám klasickou studenou němčinou přeloženou možná do angličtiny řekl, že to je tak a tak. Čili žádné kecy typu: Ano, jistě přetrhneme se, protože jedete výjimečně jednou na blind vlakem a budeme kolem Vás létat a snášet modré z nebe, protože jste si milostivě nekoupil rezervaci v předstihu jako všichni ostatní.
To neberte jako narážku, ale tohle prostě čekat nelze a obzvlášť od DB. Mám s nimi své zkušenosti (shodou okolností z CNL z Koebenhavn H.), kde mi Gertruda přidělila postel, řekla v půl jedný budete vstávat v Hamburku a poletíte přes celej osmnáctivozovej vlak dozadu do českýho lůžka a máte na to 20 minut. Na dotaz, kdy budu v Praze, odpověděla nevím a zmizela [happy]
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 763
Registrován: 6-2002
Odesláno Pátek, 20. června 2014 - 01:19:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.:

To máte fakt pech. Aurora jela takhle brzo párkrát.

Už z principu nejdou neočíslovaná sedadla prodat a nikdo Vás na těch sklopných v chodbičce sedět nenechá z bezpečnostních důvodů (stejně jako tam nesmí být třeba zavazadla). Dříve by Vás možna nechali sedět v jídelním voze, nyní stát v tom pseudobistro oddíle.
V sezoně se často stává, že vlaky bývají úplně vyprodané a pak se vydává nařízení, že cestující bez platné rezervace se musí odmítnout přepravit. Jde hlavně o bezpečnost při případné evakuaci vlaku.

Občas jsou různá pravidla a nařízení z hlediska cestujících nepochopitelná, jenže DB jsou za své zákazníky zodpovědné a snaží se takto předejít krizovým situacím i na úkor odmítnutí potenciálního zákazníka.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.60
Odesláno Pátek, 20. června 2014 - 11:19:21    Odkaz na tento příspěvek  

kde mi Gertruda přidělila postel, řekla v půl jedný budete vstávat v Hamburku a poletíte přes celej osmnáctivozovej vlak dozadu do českýho lůžka a máte na to 20 minut. Na dotaz, kdy budu v Praze, odpověděla nevím a zmizela [happy]
No jo, ale to je šílený, ne? Zlatý RŽD, BČ a podobné železnice. Ano, tam musíte mít rezervaci vždy, ale zato tam dráha funguje - i v noci.

nikdo Vás na těch sklopných v chodbičce sedět nenechá z bezpečnostních důvodů (stejně jako tam nesmí být třeba zavazadla). Dříve by Vás možna nechali sedět v jídelním voze, nyní stát v tom pseudobistro oddíle.
V sezoně se často stává, že vlaky bývají úplně vyprodané a pak se vydává nařízení, že cestující bez platné rezervace se musí odmítnout přepravit. Jde hlavně o bezpečnost při případné evakuaci vlaku.

Ježíš, a jak to mám asi vědět, tohle?
Hele, já projel tři kontinenty, většinou vlakem, ale i vzduchem, po vodě, po silnici, lecjak.
A prostě v naší části světa to desítky let funguje tak, že se v chodbičkách stojí a jsou tam kufry. Stejně tak, že se dá místo dokoupit ve vlaku. To umí i ty nejchudší balkánský země. A umí to rychleji než DB.

Ostatně - jak z okazu vyplývá, Aurora byla tak narvaná a oblíbená, že definitivně končí.
Alespoň se za rok podívám na to méně známé stockholmské letiště Brama :-)
Asdfenter
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 20. června 2014 - 12:21:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také mohu přidat jeden skvělý zážitek s DB. Loni počátkem srpna jsme absolvovali resp. domnívali jsme se, že pojedeme CNL(EN) 447/457 Praha - Amsterdam. Měli jsme zakoupena 4 lehátka (celé kupé) - 2 dospělí, 2 děti (9 let). Náš vůz byl kompletně neuklizen, bordel, špinavé ložní prádlo od předchozí jízdy, 1 WC zcela nefunkční, na druhém chyběl toaletní papír. Někde za Ústí nad Labem se objevil německý průvodce aby bez omluvy sdělil, že "nebyl čas" a u výměny špinavého povlečení chtěl naši asistenci. Krátce po půlnoci vlak již dlouho stál, v cca 1:00 přišel jiný zaměstnanec DB s informací, že byla bouřka a jsou popadané stromy přes trať. Když viděl děti řekl, že máme počkat a včas nám řekne, že je objednaná NAD. Za čtvrt hodiny přišel jiný a vcelku bez okolků nás z vozu vyhnal, že máme přejít trať po lávce a tam, že bude autobus. Ten (po střechu narvaný) právě odjížděl. Ocitli jsme se v díře zvané Baruth, údajně cca 60 km před Berlínem. Vystoupila i vlaková četa, která nic nevěděla, netušila, informace NULA. Celkem nás v totální tmě u jakési autobusové zastávky čekalo cca 60 - mladí, staří, děti, pár cyklistů s kolama - cca 30 metrů od stále osvětlené (možná i stále klimatizované) vlakové soupravy. Na bus zastávce byly 2 lavičky, zbytek různě polehával po místní komunikaci a v trávě. WC ve stanici zamčené, takže potřeba se vykonávala v nedalekém roští. Na dotazy četa jen kroutila hlavou, že nic neví. Pár zoufalců s kolama se vydalo do tmy hledat cestu do Berlína. Po neuvěřitelných 3,5 hod }čekání se ze tmy vynořil patrový autobus s nápisem Berlin. Za jásotu davu jsme se tam všichni napastelkovali. Krátce před 6 hod. jsme zastavili před nádražím Berlin Hbf, četa bez dalších informací prostě utekla. Před info DB čekal pěkný (nasraný) dav až se přesně v 6:00 otevře. Po vysvětlení situace a dotazu zda, se např. neobrátí souprava z opačného směru (časově to celkem vycházelo) nám bylo suše sděleno, že to nejde a zaměstanec DB nám pouze vytiskl JŘ dalšího pravidelného spoje s tím, že už si místenky koupit nemůžeme, že je pozdě. Tečka, neotravuj, další. Riskli jsme to a vlezli do ICE, který jel dříve. Teprve v tomto vlaku se k nám personál (po vysvětlení situace) choval zdvořile, děti dostaly malý dárek (plastový model soupravy ICE) a k tomu nápoj. Takže toliko zážitek s DB, který mě celkem zaskočil....
Janson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1159
Registrován: 2-2006

Odesláno Pátek, 20. června 2014 - 13:16:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejně tak, že se dá místo dokoupit ve vlaku. To umí i ty nejchudší balkánský země. A umí to rychleji než DB.
Ano, třeba černohorské železnice umí prodat i místa, která prodávat nemají. To je vážně skvělé... Není nad to pak vyhazovat černohorce z lehátka, aby tam mohli Češi... [vypravci]

Čeština je freeware, ale ne opensource.
ICQ: 315559622 ¤¤¤ Databáze vozů //RegioJet
Upozorňujeme cestující, že příspěvek může obsahovat stopy nadsázky, cynismu a pouze vlastní názor diskutujícího.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5382
Registrován: 3-2007
Odesláno Pátek, 20. června 2014 - 13:25:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já bych řekl, že jde o to, že na řadě relací by se nějaké 4 vozy k sezení v letní sezoně "uživily" a vytvořily dobré noční spojení.
Koncept DB je jiný, tak na lidi na sedačku kašlou. A třicet lidí v celém voze (lůžko) tu ekonomiku zjevně neutáhne.
Samo nevím, jak je to s normami zátěží ap., ale na řadě tras je docela trestuhodné takto vyhánět zákazníky-zájemce.
Nic s tím neuděláme a tak vydělaj aerolinky, no.
dzamel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.248.234
Odesláno Pátek, 20. června 2014 - 14:12:21    Odkaz na tento příspěvek  

Kouknul jsem na letni nabidku JLV, mne prijde, ze se to vubec neobmenuje, zampionovy krem tu jiz byl, ano mel jine kosticky a zebirka tu byla take.
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4948
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 20. června 2014 - 17:04:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je podobné, jako ve filmu "Této noci v tomto vlaku", tam přece Lukáš Vaculík taky "dostal" volná lůžka, která pak cestou rozprodával.
Jednou jsme taky dostali před odjezdem Metropolu z Brna do Prahy nápad zeptat se průvodce, jestli nemá někde něco volného, že bychom si do Prahy lehli, byla akce a únava jak společenská tak fyzická, byla značná.[biggrin] Pak z toho teda sešlo, našli jsme volné sedačky v kupé.
Tím pádem ani nevím, jestli se to takhle dá udělat oficiálně, nebo jen neoficiálně, a jestli vůbec v Metropolu bylo na lůžkáčích touto roční dobou místo...[uhoh]

řídímšpatně.cz - NEpište mi, jak řídím. Uhněte mi z cesty a nezdržujte!
Urazil jsem tě mým názorem? To jsi ještě neslyšel, co si nechávám pro sebe...
Rebel Yell
Rikin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 346
Registrován: 2-2005

Odesláno Neděle, 22. června 2014 - 15:25:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dzamel: já myslel, že je v letní nabídce špenátový krém s tousty (který ještě nebyl), dušený hovězí krk také nebyl a králík už vůbec ne... Tak snad ty lívance s jinou omáčkou :-)
R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1195
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 23. června 2014 - 15:18:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 764
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 23. června 2014 - 18:32:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... A prostě v naší části světa to desítky let funguje tak, že se v chodbičkách stojí a jsou tam kufry. Stejně tak, že se dá místo dokoupit ve vlaku. To umí i ty nejchudší balkánský země. A umí to rychleji než DB.

Ano, to na balkáně umí. A pak když se stane třeba tohle nebo tohle, počítají se už jenom mrtví.

Dráha není holubník (jak si občas myslí Jančura) a po průseru u Nancy EBA jasně DB nařídila zpracovat bezpečnostně požární koncept pro noční vlaky a zlepšit bezpečnost vozů, jinak by jejich provoz zakázala. Takže z důvodu bezpečnosti prostě nelze přepravovat cestující a zavazadla stojící v únikových východech.
"... Všechno se to odehrálo velice rychle, oheň se bleskově rozšířil. Utíkali jsme z vlaku bosí, někteří lidé skákali z oken ve spodním prádle..." (Bulharsko) Při mimořádnostech takovéhoto významu hraje roli každá vteřina. Ty tři vteřiny navíc, kdy se Vám na chodbičce bude vyhýbat běžící průvodčí s hasičákem v ruce, mohou někoho stát život. A při následném vyšetřování se řeší vteřinu po vteřině, co kde kdo kdy dělal a zaměstnanec, který Vám povolil/prodal rezervaci do "únikového východu" má ihned máslo na hlavě.
Takže to není o tom, že by DB něco neuměly. Naopak - kdyby DB mohly, prodaly by Vám místenku na stání na představku u hajzlíku.

Aurora nemá zásadní problém s obsazeností. Jak už to tak bývá, faktorů a problémů je více. Roky už je vidět, že jedním z nich je šéf DB AutoZug: Christian Brambring, který sotva co poslal ke dnu projekt vlaků Metropolitan přešel do DB AutoZug a spoluvytvářel nový koncept (nejdříve proslulá kravina typu Abteilkonzept) a expanzi značky CityNightLine (2007-2009), ze které se tato společnost nevzpamatovala dodnes a pohřbil ji vlastně už před 6ti lety. Důkazem je letošní začlenění DB AutoZug přímo pod křídla DB Fernverkehr. Expandovat a zároveň až přehnaně šetřit kde se dá, je kombinace směřující do pekel.

Jsem zvědav, co za důvod se vymyslí při rušení Amsterodamu.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5429
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 23. června 2014 - 18:37:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>nejdříve proslulá kravina typu Abteilkonzept

Můžete blíže ?

A jaká byla dlouhodobá obsazenost Kodaně z Prahy ? Opravňovalo to to zrušení ?
Rikin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 350
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 23. června 2014 - 18:51:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R_1463Úpa: nejdřív jsem to nepochopil, co tím myslíte a pak mi to došlo, str. 70-71 :-),

Kubze: souhlasím s Vámi

Mladějov: Abteilkonzept, pokud se nepletu, bylo to, že pokud jste chtěl cestovat v lůžkovém voze sám, musel jste mít Single (S1), pokud dva, tak Double (D2) a pokud tři tak teprve Tourist. Tzn., že jako jedinec jste si nemohl koupit lůžko Tourist (T3). Možná vysvětlí lépe p. Kubze

(Příspěvek byl editován uživatelem rikin.)
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 765
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 23. června 2014 - 21:36:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to jak píše Rikin. Pokud jste chtěl jet sám, systém Vám nabídl jenom kategorii Single. Do Touristu ani Double Vás nepustil. Své zkušenosti s tímto by asi nejlépe popsal Michawel. Bylo to v platnosti jenom jeden GVD a to tuším 2007, což byl třeba poslední rok provozu Kopernikuse do Dortmundu.
Mě se tento nápad ze začátku líbil. Myšlenka byla vytvořit maximální komfort pro cestující ve WL vozech a obsazenost byla tehdy také výborná. Systém měl ale chybičku. Při automatickém nabízení singlu byla kapacita vozu velice rychle vyčerpaná a nedostávalo se tak na páry a rodiny mající zájem o Double a Tourist. Takže kapacita vozu byla díky Single vyprodána, ale prodaných jízdenek bylo ve skutečnosti pouze 12 (místo třeba 20ti), takže z dlouhodobého hlediska to byla ekonomická sebevražda a kromě movitější skupiny Single cestujících byly všechny ostatní velmi nespokojené, což si taky nenechaly líbit a po roce stížností byl Abteilkonzept v tichosti zrušen.

Přitom stačilo udělat jediné. Systém se od té doby snaží "párovat" cestující se stejnými nebo sobě blízkými destinacemi do jednoho oddílu.
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2403
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 23. června 2014 - 21:52:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Amsterodam se má rušit? Já slyšel o Auroře, ale že i něco na Amsterodam..

Já jako šotouš můžu akorát tiše zamáčknout slzu při prohlížení toho, co jezdilo před pouhými osmi lety v porovnání s tím, co jezdí dnes... přehnané šetření je zlo. [sad]

NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Rikin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 352
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 23. června 2014 - 22:19:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odstavné Cheb, WLAB 199 a 209 jsou po opravě, všiml jsem si nového čalounění lůžek (vzor tmavě červená kolečka)
Strejcekms
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1412
Registrován: 11-2010

Odesláno Úterý, 24. června 2014 - 18:14:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono je také dobré, že i v prostředí železnice se aplikují zařízení elektronické požární signalizace pro včasnou detekci požáru ve vagonech a nemusí se nutně čekat, až si požáru ve spícím voze někdo všimne..
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3992
Registrován: 9-2006

Odesláno Úterý, 24. června 2014 - 18:20:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malý OT - JLV za loňský rok hospodařilo se ziskem po zdanění 12,5 milionů Kč.
Rikin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 353
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 24. června 2014 - 19:09:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Strejcekms: nechť toto pravdou zůstane.
Když začaly ŽSR nasazovat nové vozy WLABmee62 na výkon Blava-Cheb, tak to několikrát zaznělo, jelikož byli cestující zvyklí ve svých oddílech hulit :-)
Strejcekms
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1414
Registrován: 11-2010

Odesláno Úterý, 24. června 2014 - 19:18:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 766
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 24. června 2014 - 21:07:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vantju:
A já někde píšu že se má zrušit ? Upravím tedy svoji poslední větu na: Jsem zvědav, co za důvod se vymyslí až se bude rušit Amsterodam.

Aurora je dle mě vytížená dost. Bohužel nevidím do hlavy vedení DB, ale připadá mi, že někdy mají dead line nastavenou na 90% obsazenosti.
Praha - Kodaň je něco jiného, protože nejde o vlak, ale jen o přímé vozy. Díky loňským problémům s infrastrukturou šla ale obsazenost mimo sezonu dolů.
Já si myslím, že na obsazenost se zrušení vlaku jen svádí a skutečný důvod je jinde. Jeden z nich je zde (dole rozkliknout).
Třeba příští měsíc je u vlaků CNL do a z Prahy přes 25 ! omezení, včetně přerušení provozu mezi Prahou a Děčínem, dvojitým výjezdem Canopuse až z Lipska a téměř měsíčním přerušením provozu v Dánsku. Po trasách CNL je stavební činnost před Drážďany i za nimi na obou větvích, již tradiční stavby v uzlu Berlín, již dva měsíce trvající výluky za Hannoverem zpožďující Auroru, atd. ...
Po bouři předminulý týden v Severním Porýní-Vestfálsku se mezi Dortmundem a Amsterodamem tři dny nejezdilo díky popadaným stromům.


Ono je také dobré, že i v prostředí železnice se aplikují zařízení elektronické požární signalizace pro včasnou detekci požáru ve vagonech a nemusí se nutně čekat, až si požáru ve spícím voze někdo všimne..
Tohleto byl jeden z požadavků EBA na úpravu vozů a to včetně zahraničních železničních správ. Takže vozy musely upravit jak ČD a MÁV, tak i PKP a dokonce i RŽD, jinak by je EBA na území německa nevpustila. Jednu dobu platilo pravidlo (a snad i nadále platí), že vůz bez EPS se má na hranicích vyřadit.
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1385
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 24. června 2014 - 21:21:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubze:
Třeba příští měsíc je u vlaků CNL do a z Prahy přes 25 ! omezení, včetně přerušení provozu mezi Prahou a Děčínem, dvojitým výjezdem Canopuse až z Lipska a téměř měsíčním přerušením provozu v Dánsku.

Moc se v tom odkazu nevyznám, 10. 7. pojede WLABmz do Kodaně bez omezení? Díky.

Btw. Na tom jezdí obsluha Čech nebo Němec?
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 768
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 24. června 2014 - 21:32:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

10.7. pojede ještě bez omezení. Výluka je naplánovaná mezi 13.07. - 11.08. Jako průvodčí tam jezdí stevardi JLV maskovaní stejnokrojem DB [happy]
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1386
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 24. června 2014 - 21:45:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubze:
Při nákupu lůžka přes DB někdy v dubnu ta výluka byla zapracovaná a později to už nešlo koupit. Raději se zeptám, zda něco nepřibylo. Díky.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5438
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 24. června 2014 - 22:29:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubze 766: Tak výluky, to byvch viděl podobně, včetně neochoty to po rozparcelování drah to nějak řešit.
Na to zřejmě "došly" i dlouholeté spoje Praha-Linz-Curych, které rozhodně prázdné nejezdily díky Švýcarům, tradičním to vlakofilům,docela početné starší emigrantské komunitě v CH a turistice) a pak se tak dlouho výlukovalo na 220, jezdilo se napřed odklony přes Plzeň, dokonce Písek , no a pak to ČD "položily" a docela dlouho vozy jezdily Dvořiště-Curych a zpět, nečež nejprve v Praze lidi v podstatě bez info (skupiny cizinců zoufale hledajících u Ex lůžkové vozy..), později tedy automaticky místenky do 1. tř., ale z Budějic busem NAD do Dvořiště..taky nic moc pro někoho, kdo má tři kufry, je z druhého konce Evropy či světa, nebo vlaem necestuje, či ho v pět vzbudili před tím Dvořištěm cestou do ČR.
Přesměrováním nového spoje přes Dresden se z toho stal spíš spoj pro Němce.

A jako sorry, ale když to tady čtu, je nakupování rezervací/jízdenek do CNL spíš boj, než použitelný dopravní prostředek (nakoupím a jedu).
Někam z Prahy do Popradu, Tater, Košic, se dají sehnat rezervace v rozumném předstihu v podstatě vždycky kromě třeba extrémů velikonočních, vánočních svátků, či začátků prázdnin. Takže třeba i přes staré WLABy použitelná doprava.
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 6-2014
Odesláno Úterý, 24. června 2014 - 23:17:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubze:
Máte informaci, proč zanikl vlak Praha-Mnichov/Stuttgart/Frankfurt (M) s lůžkovými a lehátkovými vozy? To byl dobrý spoj, dnes do Mnichova jen autobusem a do Frankfurtu příjezd ve 4 ráno.[sad]

nakupování rezervací/jízdenek do CNL
Jízdenky typu SparPreis, které jediné umožňují cestovat za trochu rozumný peníz, nejdou vrátit, tudíž neobsazená místa jsou až do odjezdu vlaku blokována. Nerozumím, proč bylo toto nesmyslné omezení zavedeno.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5441
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 24. června 2014 - 23:36:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesni : tak kromě jiných důvodů na straně DB (vlak v době jejich "dopravních klidů" pro jejich vnitro prakticky k ničemu) to byly i dlouhodobé výluky na 170 Pl-Ch a nemožnost jezdit rozumným odklonem

SparPreis: Něco za něco.
Rikin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 357
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 24. června 2014 - 23:44:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesni: asi tak proč skončil EC 50/51 Karlštejn a později IC Egrensis. Jiná koncepce Franko-saské magistrály (Nürnberg-Dresden) nasazení jednotek BR 605, později BR 612 a snad i výluková činnost Cheb-Plzeň. V současné době probíhají jednání o elektrifikaci Cheb - Schirding a z Markteredwitzu, tak třeba se dočkáme...
1510015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1307
Registrován: 1-2010
Odesláno Středa, 25. června 2014 - 09:01:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rikin: konečně někdo dal fotky a info [ok]
Potah červená kolečka je tento?

Vlaky Lesan - seznam a fotogalerie vozů 843+943, 842 a 362[new]
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 769
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 25. června 2014 - 18:31:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: ...Přesměrováním nového spoje přes Dresden ...
historicky ne tak docela. Kurzy ÖBB z Prahy do Curychu přes Linec na R (nikoliv Ex) Matthias Braun byly provozovány souběžně s konkurenčním CNL Canopus DB 2 roky (GVD 2008/2009 a 2009/2010). Pak byl díky výlukovým pracím zrušen (jak popisujete). Extrém pro cestující byl z Prahy do Budějovic 2x přestup na autobus !

Canopus vznikl spojením bývalého CNL 458/459 Semper (Zürich - Dresden) a EN Johannes Kepler (Wiesbaden, Mnichov), který byl náhradou za díky výlukovým pracem zrušený "západní expres" R 352/353 s kurzy do Frankfurtu/Mnichova/Stuttgartu.
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1389
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 25. června 2014 - 21:03:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rikin, 1510015:
Taky jsem čekal na foto. Ještě bych rád viděl interiér. A taky by mě zajímalo, zda je alespoň funkční zásuvka.
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2407
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 26. června 2014 - 08:20:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč se ty vlaky po výlukách nezavádějí? Je snad normální, aby se plné vlaky rušily jen kvůli výlukám? U Matthiase Brauna se sice psalo, že se po pěti letech zavede znova (resp. příští GVD), ale skutek utek. [uhoh]

NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
1510015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1315
Registrován: 1-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. června 2014 - 08:29:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože na 220 jsou výluky stále a ještě budou. Po dokončení Hor-Ves, Ves-Sob a Tá-Chot (po 2016) sice ještě budou chybět dva úseky, ale u těch se zatím neví.

Vlaky Lesan - seznam a fotogalerie vozů 843+943, 842 a 362[new]
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 69856
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 26. června 2014 - 09:27:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby se chtělo, může to jezdit odklonem přes Plzeň. Ale ono i na rakouské straně se pravidelně v létě dělají výluky, a to už se objíždí docela blbě.

Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8324
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 26. června 2014 - 10:39:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No minulou sobotu by to asi neprojelo nikundy. Neb výluky byly:
Planá/Toběslav - Budějice
Březnice - Pysek
Plzeň - Nepomuk
:-D
1510015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1317
Registrován: 1-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. června 2014 - 16:50:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak pro zajímavost, v původním "památkovém" laku je už jen jeden vůz WLABmee - 007.

A podle fotek na webu nastoupil.com se úprava vozů WLAB nedotkla například podlahy..

Vlaky Lesan - seznam a fotogalerie vozů 843+943, 842 a 362[new]
Javy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1580
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 26. června 2014 - 18:08:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1510015 - nechci se hádat, ale poslední byla 003 a ta prošla na přelomu roku 13/14 vyvazovačkou ve Vrútkách kde dostala korporát. Takže původní už nemá žádnej.
1510015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1318
Registrován: 1-2010
Odesláno Čtvrtek, 26. června 2014 - 19:51:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky se nechci hádat, mám špatné info. Ale v Najbrtu II vypadají také dobře [happy]

Vlaky Lesan - seznam a fotogalerie vozů 843+943, 842 a 362[new]
host/turista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.48.41.11
Odesláno Pátek, 27. června 2014 - 15:03:01    Odkaz na tento příspěvek  

Co se stane, když budu mít koupeno lůžko pro jednoho (single) a budu mít jízdenku pouze pro 2. třídu? (v mezinárodní dopravě)

Uznají to jako double, nebo bude nutno si dokoupit doplatek do 1. tř.?
J. Kučera nereg.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Pátek, 27. června 2014 - 15:28:08    Odkaz na tento příspěvek  

Proč by to uznávali jako double? Prostě si doplatíte jízdné do 1. třídy...
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4954
Registrován: 11-2005

Odesláno Pátek, 27. června 2014 - 16:17:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To jedině, že to bude vadit dotyčnýmu průvodčímu. Jakou mám jízdenku, je průvodci LV asi šumák a stejně jízdenky prodávat nemůže. Jednou jsem takhle jel "na singla" z Prahy do Humenného s jízdenkou v ČR I.tř, v SR II.tř. V Praze to neřešil nikdo a slovenskýmu vlakvedoucímu to bylo taky putna. Vzhledem k tomu, že je single asi 2x dražší než double, vidím tu podmínku ještě jízdenky na jedničku jako dost hloupou.

Rozčilovat se znamená ničit si nervy pro blbost druhých.
Hlavně se nepředposrat.
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
Rikin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 27. června 2014 - 20:59:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1510015: přesně to je ten potah, jinak jsem ho viděl jen z venku, někdy do něj vlítnu, i do odzbrojeného :-)
Fucza: bojím se, že interiér zůstal krom těch lůžek (snad i závěsů) stejný. Pochybuji, že se instaloval nový komunikační systém (typu Regonik) či zásuvky na 230V.

(Příspěvek byl editován uživatelem rikin.)
Rikin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 27. června 2014 - 21:29:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dzamel: tímto se hluboce omlouvám, měl jsem na mysli jarní nabídku, tou letní to tedy skutečně zopakovali...
Petr47
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 710
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 28. června 2014 - 11:20:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Salonní vůz následníka trůnu [happy]
Salonní vůz obrazem
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1390
Registrován: 8-2003

Odesláno Sobota, 28. června 2014 - 11:36:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rikin: Nemyslel jsem instalaci nových zásuvek, ale alespoň zprovoznění stávající v zrcadle.
Matus7532
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 814
Registrován: 11-2008

Odesláno Sobota, 28. června 2014 - 17:10:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fucza ono tie zásuvky nie sú stavané na napájanie tvz spínaných zdrojov(mobil, notebook a vlastne všetko modernejšie)

história a aktuálne nasadenie HDV 350,362,363 ZSSK

Nová osobná webgaléria
Janson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1160
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 29. června 2014 - 18:17:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pes38, host/turista: Záleží jak moc pečlivý je průvodce. Ten by toto měl kontrolovat a případně při příchodu průvodčího na tuto zkušenost upozornit.
Průvodčí to sám o sobě nezjistí, že máte singla, protože průvodce mu podává pouze jízdenky a na jízdence nic o druhu lůžka nemáte [wink]

Čeština je freeware, ale ne opensource.
ICQ: 315559622 ¤¤¤ Databáze vozů //RegioJet
Upozorňujeme cestující, že příspěvek může obsahovat stopy nadsázky, cynismu a pouze vlastní názor diskutujícího.
dzamel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.248.234
Odesláno Neděle, 29. června 2014 - 18:33:20    Odkaz na tento příspěvek  

Rikin:klidne bych se vsadil, ze na podzim bude zelnacka, ted by byla jiz treti podzim...
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5477
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 29. června 2014 - 18:39:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>zelnacka, ted by byla jiz treti podzim...

A je k nepřežití si dát za rok znova zelňačku ??

Jak myslíte, že to dělá kamenná restaurace ? Že se neopakuje ?
Nechápu.