K-report
 

Archiv diskuse Zabezpečovací zařízení na železnici do 19. 06. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Zabezpečovací zařízení na železnici » Archiv diskuse Zabezpečovací zařízení na železnici do 19. 06. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1107
Registrován: 7-2007
Odesláno Neděle, 01. června 2014 - 11:18:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co mám proti nim? Jsou to nafoukaní kriplové, kteří si myslí, že nad ně není. Neříkám, že všichni. Schválně neuvádím konkrétní jména. Však on si to každý domyslí.

Poslední výsledek jejich nechvalně proslulé činnosti je vyhození Ing. Stolína z VÚŽ. Důvodem je, že na semináři v Plzni popsal reálný stav kolem komerčního projektu ETCS. Tento pán skutečně nemůže za to, že jistá firma dosud nevyvinutou a neschválenou věc všude prezentuje a nabízí jako již hotový produkt.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1108
Registrován: 7-2007
Odesláno Neděle, 01. června 2014 - 11:20:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Svoboda slova končí tam, kde začíná moc soukromého kapitálu.
Lumík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 880
Registrován: 5-2004

Odesláno Neděle, 01. června 2014 - 11:21:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sice to nesouvisí úplně se zabzař, ale zkusím se zeptat tady... Úsek Štěpánov - Třebovice v Čechách je již řízen z CDP Přerov? Případně od kdy? Za odpověď děkuju

M H D - O l o m o u c . c z
S L E D O V A Č K A nasazení olomouckých tramvají a autobusů
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3477
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 01. června 2014 - 11:27:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lumík: Áno.
Marek 70
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.133.87
Odesláno Neděle, 01. června 2014 - 12:16:50    Odkaz na tento příspěvek  

Poslední výsledek jejich nechvalně proslulé činnosti je vyhození Ing. Stolína z VÚŽ. Důvodem je, že na semináři v Plzni popsal reálný stav kolem komerčního projektu ETCS.

Moment, on byl po tom, co srovnal délku přednášky jednoho pána s vývojem ETCS, vyhozen? To si děláte prdel, ne?
šumavan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 178.255.168.46
Odesláno Neděle, 01. června 2014 - 18:52:07    Odkaz na tento příspěvek  

Vidíme to na Šumavě s radioblokem. Nyní se pod velkým tlakem na SŽDC připravuje výběrko na instalaci radiobloku ze Strakonic do Volar. Přitom je to neschválené zařízení, které občas netuší kde je, když je špatný signál, tak nekomunikuje a nejlepší je, že klidně vlak odjede z dopravny D3 bez svolení radiobloku a jede několik kilometrů než se mobilka probudí a začne se tvářit, že by chtěla zastavit vlak. Nainstalovaný je dlouho, ale stále není v ostrém provozu a ČD jsou mrzuté a hrozí demontáží mobilek z mašin a ať si dělají pokusné králiky z někoho jiného.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1109
Registrován: 7-2007
Odesláno Neděle, 01. června 2014 - 20:58:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek 70: Bohužel si prdel nedělám. Oficiálně s ním zaměstnavatel rozvázal pracovní poměr dohodou. Jak tato "dohoda" proběhla, nemá cenu rozebírat.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7972
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 01. června 2014 - 21:47:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S-77: Otázkou je, jestli už i u nás nedozrála situace v oblasti schvalování do podobného stavu jako v Německu. Tam si výrobci vozidel stěžovali na průtahy při schvalování tak silně, že EBA dostala nůž na krk, že buď všeho s mírou, a nebo bude reorganizována či dokonce rozpuštěna.

Nebo Vám přijde normální, že se změna v SW napsaná za půl hodiny a odzkoušená za půl dne papíruje půl měsíce a schvaluje půl roku? A že si hodnotitel občas vymýšlí stále nové a nové pí... pardon dodatečné požadavky, které ze zařízení udělají nespolehlivý, nepřívětivý a drahý paskvil?
Drobný příklad: u asynchronních pohonů se používá tzv. zámek trakce - relé, které vypne napájení driverů IGBT (podobné řešení známe z elektronického ovládání přestavníku). Táž věc byla dodatečně požadována u měniče kompresoru, ačkoliv byl přímo na kompresoru jeden sichrák a na vzduchojemech další dva...!

jistá firma dosud nevyvinutou a neschválenou věc všude prezentuje a nabízí jako již hotový produkt
To dělají úplně všichni. Bohužel.
Jenom těm ostatním není tak dobře vidět pod pokličku a pak se dochází k mylným závěrům.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1110
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 07:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Někdy schválení i drobné změny čehokoli (HW/SW) trvá i více, než jeden rok. Ne, normální mi to nepřijde. Opět to ale souvisí s KP ETCS. Tento úkol má nyní nejvyšší prioritu. Technické kapacity VUZu jsou v tomto směru vyčerpány a nezbývá pak mnoho času na cokoli jiného.

Jinak je zcela běžné, že velké projekty nabírají zpoždění. A každá nová věc má svoje dětské nemoci, které je třeba (v klidu) vyléčit. Přístup "když to nejde silou, tak to půjde ještě větší silou" nebo "poručíme větru dešti" je špatný a krátkozraký.

ETCS L2 je komplexní systém, se kterým jsou v ČR jen pramalé zkušenosti. Vyhození Ing. Stolína komerčnímu projektu rozhodně nepomůže - naopak si troufám tvrdit, že to jeho průběh velmi zkomplikuje. To si dotyční manažeři ve své omezenosti a pomstychtivosti patrně vůbec neuvědomují.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1111
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 07:39:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M2: Však já jsem nikde nepsal, že všichni manažeři s titulem MBA jsou arogantní pitomci. Například znám dva, kteří pochopili, že je třeba svým podřízeným důvěřovat a nechat jim určitou volnost. Pak jsou výsledky.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1112
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 08:03:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7973
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 09:00:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S-77: mám-li mluvit za své osobní zkušenosti s hodnocením mnou vytvářeného SW, pak mi vrtaly hlavou dvě věci: jak bude hodnotitel rozumět problematice objektu řízeného hodnoceným SW a jak bude zaručena jeho diskrétnost.
V prvním případě jsem se asi poněkud naivně domníval, že o tom ten člověk bude něco vědět a bude schopen nalézt nějaké technické pochybení, a ke svému velkému překvapení jsem zjistil, že mu jde vysloveně o proces a formální doložení jeho jedntlivých kroků.
Čili není to někdo, kdo je schopen odhalit moji chybu, na druhou stranu to ale ani není někdo, kdo si večer pod lampou čte moje zdrojáky a nemusím se tudíž bát, že by se od něj někam "zatoulaly".
Velkej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 187
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 09:28:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S-77: Technické kapacity VUZu jsou v tomto směru vyčerpány a nezbývá pak mnoho času na cokoli jiného.

Takové projekty přece nejsou na měsíc, ale trvají roky. Tak proč už dávno nebyla kapacita VUZu navýšena?
Nebo, že by se pracovalo stylem, "však ono se to zase nějak udělá, tak jak se to udělalo vždycky předtím"? Copak si někdo soudný nedokáže spočítat, kolik různé projekty stojí člověkohodin a pak patřičně navýšit kapacity? Přece zkušenosti s délkou schvalovacího procesu z různých projektů z minulosti jsou. Nebo by měly být.

Už jen z té prezentace bych odhadoval objem prací ze strany VUZ na cca 5 lidí na 100% + 5 až 10 lidí každý na cca 30% (dílčí odbornosti).

Když rozbíhám takový projekt, tak musím odhadnout jakou kapacitu lidí mám a pak to ještě vynásobit bulharskou konstantou.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1113
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 10:10:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej:
Ono je to celé o tom, jestli hodnotitel bezpečnosti schvaluje pouze formálně, anebo i věcně. V naší ani evropské legislativě neexistuje dokument, který by kompetence hodnotitele bezpečnosti jasně vymezoval. Každý hodnotitel si tedy stanovuje svoje vlastní pravidla hry. To vidím jako problém. Jak potom může fungovat nějaká cross-acceptance, když jeden hodnotitel bezpečnosti schvaluje pouze formálně a druhý se Vám málem podívá i na obsah střev?

Dokážu si představit, že se bude schvalovat pouze formálně. Pak ale veškerou odpovědnost za případné selhání zařízení nese dodavatel, to je třeba si uvědomit. A obávám se, že žádný z dodavatelů ZZ v ČR nemá dostatečně nezávislou a erudovanou interní verifikaci a validaci. Můj názor je, že výhradně formální schvalování v našich podmínkách smrdí pěkným průserem.

Jenom pro informaci: Ansaldo STS má cca 100 vývojářů v Janově a cca 70 verifikátorů a validátorů v Neapoli. Tam si formální schvalování dokážu představit.

Jinak věřte, že jsou případy, kdy hodnotitel bezpečnosti prokázal dodavateli chybu v návrhu a on ji pak musel opravit.

Velkej:
Dostatečně kvalifikovaného a schopného hodnotitele bezpečnosti neseženete na pracáku. Trvá řadu let, než se člověk zaběhne, případně než se přepne z režimu "vývojář" do režimu "analytik".

Když rozbíhám takový projekt, tak musím odhadnout jakou kapacitu lidí mám a pak to ještě vynásobit bulharskou konstantou.

První poučka, kterou se učí manažeři projektu, zní, že většina projektů se nestihne včas a/nebo se nevejde do rozpočtu. Ano, jít do toho rovnýma nohama bylo odvážné jak ze strany písmenek, tak ze strany VUZu. Nicméně bylo už v roce 2011 snad všem zúčastněným jasné, že se to do konce roku 2015 nemůže stihnout - právě na základě zkušeností z minulosti. Tak nevím, proč jsou najednou všichni tak roztrpčení a překvapení...
Velkej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 188
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 10:51:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S-77:
Souhlasím s Vámi, co se týká doby "výchovy" kvalifikovaného a schopného člověka. Ale už v době průběhu pilotního projektu byly "kapacity vyčerpány" a muselo být všem jasné, že ukončením pilotního projektu se situace s kapacitou odborníků rozhodně nezlepší (zvláště, když byly kapacity poníženy v rámci akce "kyvadlo").
Takže už v té době mělo dojít managerským rozhodnutím k posílení týmu u schvalovatele.
Slova jako "teď děláme na ETSC a budeme mít na Vás čas až tak za 10 let" jsem slyšel už před osmi lety. A co pak člověk může dělat, když má od SŽDC nařízeno u koho má schvalovat a tam mu zase řeknou, že na něj nemají čas
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11945
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 10:55:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a jak se hodnotí sw? gdyž si dotyčnej 100010101 nepřevede na asembler/ jinej zdroják? předkládá se aspon vývojovej diagram?

kolisti = piráti chodník?
neosv?tlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolist?m není bezpe?no
http://www.stopkoureni.cz/
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7975
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 11:10:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ansaldo STS má cca 100 vývojářů v Janově a cca 70 verifikátorů a validátorů v Neapoli. Tam si formální schvalování dokážu představit.
Jo, to už je dost lidí na to, aby trvalo půl roku trefit se s CRCem (důvod netrefení byl prostý - funkce, která pracovala s délkou v bajtech, ji dostala v bitech).

Jinak věřte, že jsou případy, kdy hodnotitel bezpečnosti prokázal dodavateli chybu v návrhu a on ji pak musel opravit.
Nemám důvod nevěřit a skoro bych byl raději, kdyby se to dělalo věcně vždy. Jenom nějak nevidím, kde vzít lidi s potřebnou kvalifikací...
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7976
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 11:11:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo: přečti si ČSN EN 50128...
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11947
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 11:19:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a jé, k tý se asi nedostanu........

kolisti = piráti chodník?
neosv?tlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolist?m není bezpe?no
http://www.stopkoureni.cz/
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 11:38:57    Odkaz na tento příspěvek  

šumavan: "když je špatný signál, tak nekomunikuje" Was heisst "špatný signál"? V reálu to je v 99% problém jednoho z nejúžasnějších operátorů. Když je dokopán k opravě příslušné BTS, tak se systém bez dalšího zásahu rozběhne. Zbytková chybovost zůstává, ale jinak to nejde - podmínka byla "POUŽÍT SLUŽEB VEŘEJNÉHO OPERÁTORA" (protože se musí šetřit a GSMR na kozích drahách bude za 100 let)
Paralela zab. zař "po vedení" - když cikáni libovolné barvy ukradnou kabely od SZZ/TZZ tak to funguje dál? Myslím, že ani náhodou.
A mohl bys konkretizovat případ "a jede několik kilometrů než se mobilka probudí"? Jeví se mi to býti velmi nepravděpodobným....
Šumavan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 178.255.168.46
Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 12:02:43    Odkaz na tento příspěvek  

Až na to, že kvalita signálu se odvíjí třeba i od počasí. Tedy paralela spíš třeba s pravobřežní, když byla od mouru a zapršelo...
Přesně tak, šetřit se musí. A výrobce místo aby poslal SŽDC s požadavkem (na využití veřejného operátora) do temných míst, tak se toho chytlnul jako bába flusu. Holt vidina dalšího kšeftu.
Nemluvě o tom, že displej není v zorném poli, takže se snadno přehlédne. Vyžaduje to velkou součinnost od strojvedoucího, výrazně větší než Mirel a takové další detaily. Více najdeš v dennících.
Nevím co bys chtěl na odjezdu z dopravny D3 bez svolení radiobloku konkretizovat. Jako datumy a čísla vlaků ti opravdu říkat nebudu. Každopádně takovou zkušenost má hodně strojvedoucích co na něm jezdí.
Ona stačila i předváděčka pro média, kde se nesmělo jet víc jak 20...
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1114
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 12:04:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

honzaklonfar: A neuvažovalo se o mobilních stanicích se dvěma SIMkami? To by umožnilo komunikovat přes dva různé operátory. Dostupnost radiového spojení by se tím měla zvýšit.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1115
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 12:08:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo: Ano, předkládají se vývojové diagramy. Případně také stavové diagramy, časové diagramy a případy užití. U SW je však klíčová Validační zpráva, ve které jsou zdokumentovány všechny provedené testy, tj. všechna pozitiva a negativa. Z předložené dokumentace musí být možné vysledovat, zda byl ten či onen požadavek na funkční bezpečnost splněn.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1116
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 12:19:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Jenom nějak nevidím, kde vzít lidi s potřebnou kvalifikací...

Já také ne. Z SŠ ani VŠ žádný hotový schvalovatel nikdy nevzešel. Kromě osobních předpokladů jsou to léta praxe, která z člověka dělají odborníka. Významné navýšení kapacity schvalovatele je tedy proces, který by trval minimálně pět let.

Určitým východiskem z nouze je formální schvalování. To ale, jak už jsem psal, v našich podmínkách smrdí pěkným průserem.

A evropská legislativa, která měla schvalovací procesy zjednodušit a zlevnit, jde spíš opačným směrem - oproti době před rokem 2000 se schvalování výrazně zkomplikovalo a prodražilo. Na druhou stranu, okolní svět evropské technické normy uznává a bere je jako kvalitní. Holt nějakou laťku je třeba nastavit a držet...
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 12:34:26    Odkaz na tento příspěvek  

Šumavan: shodou okolností toho o mouru na pravobřežní vím mnohem víc, než jsem chtěl kdy vědět (Sebuzín)... Zajímavé je, že se změnou režimu sypání mouru na trať ustalo...
To, že něco říkají fírové vůbec neznamená, že to je 100% pravda. Opravdu rád bych jeden konkrétní případ znal - třeba na mail.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7977
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 14:13:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S-77: Kromě osobních předpokladů jsou to léta praxe, která z člověka dělají odborníka
Jenom se to s těmi lety nesmí moc přehánět - jen málokdo dokáže držet krok s vývojem a dotyčný se stává spíš brzdou.
Šumavan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 178.255.168.46
Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 15:49:34    Odkaz na tento příspěvek  

S veškerou úctou honzaklonfar vám konkrétní případ nepošlu, za ztrátu práce mi to nestojí. Co když jste třeba můj zaměstnavatel?
Nemám potřebu přesvědčovat někoho o něčem co se mi stává. Jen jsem popsal současný stav věcí, nic víc nic míň.
Velkej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 189
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 16:33:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šumavan:
Ale hlavně že máte potřebu nás přesvědčovat o tom, že to nefunguje (tím zároveň neříkám opak). Takové lidi zbožňuju.

Navíc mám pocit, že mobilku dělal někdo jiný než ten, kdo dělal radioblokovou centrálu.

Honzaklonfar si užívá zaslouženého důchodu, jak nedávno psal. Takže Váš zaměstnavatel to nebude.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7980
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 16:33:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šumavan: Nemám potřebu přesvědčovat někoho o něčem co se mi stává.
Nepřesvědčuj - nedohledá se to - nevyřeší se to - zůstane to tak.
Takovejchhle pomníků, kdy zůstalo jen u nekonkrétního pičování, jsme už zažili...
gp
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.42.72
Odesláno Pondělí, 02. června 2014 - 17:45:14    Odkaz na tento příspěvek  

S77: dvě simky nejspíš nepomůžou. Pokrývají se procenta populace a té se détrojková nádraží v kopcích docela úspěšně vyhýbají. Je to ovšem krásná ukázka toho, jak se to dá hodit na někoho jiného: Jezdí se bez radiobloku, protože se nedá používat, protože není signál, protože pokrývání lokálek není v licenci na gsm (bez r).
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1117
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 03. června 2014 - 07:13:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, pokud jsou s radioblokem v pošumaví nějaké problémy, pak by to mělo být možné vyčíst z datalogu mobilky nebo RBC, ne?

A kvalita pokrytí tratě signálem veřejného operátora se přece musela řešit (měřit) už na začátku projektu, ne? Alespoň kritické lokality, tj. dopravny D3, by měly být signálem pokryty. Jestli ne, a pokud to operátor odmítá napravit, pak nezbývá, než se poohlédnout po GSM-R. Jeho cena šla za posledních pár let rapidně dolů.

Mimochodem, rád bych se někoho z vás zeptal, zda GSM-R používaná v ČR už umí komutaci paketů?
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Úterý, 03. června 2014 - 08:39:23    Odkaz na tento příspěvek  

Šumavan: Přísahám, že zaměstnávám jen jednoho družstevního technika (teď právě "jede" s motorovou kosou) a nikoho jiného! Netrvám ani na datu a čísle vlaku, stačila by výchozí a koncová stanice.
Moje zkušenosti říkají, že často provozní zaměstnanci "hovoří o voze", ale slovníkem těch, co "hovoří o koze" a pak se logicky nemohou dohodnout. Platí samozřejmě i obráceně, sám jsem si také párkrát naběhl (a se svěšenýma ušima se přiznal, opravil a vyžehlil směrem vzhůru).
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11948
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 03. června 2014 - 12:37:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a neuměl by RB běhat po TRSce? přidat další stuhu.....

kolisti = piráti chodník?
neosv?tlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolist?m není bezpe?no
http://www.stopkoureni.cz/
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3486
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 03. června 2014 - 12:42:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo a neuměl by RB běhat po TRSce Boh ochraňuj! [smrt]
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Úterý, 03. června 2014 - 14:06:33    Odkaz na tento příspěvek  

Bobo: Kdysi to bylo požadováno a bylo zjištěno, že nelze - TRS umožňovala pouze "přenosovou pomalost" (cca 10 let zpět)
chytrolinek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.65.196
Odesláno Středa, 04. června 2014 - 07:44:57    Odkaz na tento příspěvek  

"umí komutaci paketů?" Mate na mysli GPRS?
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1118
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 04. června 2014 - 08:29:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, ale komutace paketů se přece nemusí nutně týkat pouze GPRS. Tak třeba TCP/IP a UDP jsou přenosové protokoly s komutací paketů.

Vím, že se o GPRS už před deseti lety jednalo jako o volitelné nadstavbě GSM-R. Jak to celé dopadlo, nevím. Každopádně standardní přenos dat po GSM-R je na dnešní dobu neskutečně pomalý.
Ghost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1205
Registrován: 1-2011

Odesláno Úterý, 10. června 2014 - 15:44:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrabal jsem se ve fotkách a našel dokumentačně Jeseník, stav na podzim roku 2008.

Cityelefant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 642
Registrován: 11-2007

Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 17:57:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

klidně vlak odjede z dopravny D3 bez svolení radiobloku a jede několik kilometrů než se mobilka probudí a začne se tvářit, že by chtěla zastavit vlak.

Dovoluji si odporovat. Mobilka přece vyhrazuje vlaku rámec, ve kterém se může pohybovat, a pokud ho nemá, tak se nikam nejede.

Simulátory elektromechanických SZZ, skype: ns.navara
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3535
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 18:12:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cityelefant: A podľa čoho sa overuje koniec prejdenia toho rámca? (príklad situácie: fíra prehučí stanicu bez toho, že by to mobilky čokoľvek zadal)
Cityelefant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 643
Registrován: 11-2007

Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 19:28:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle polohy. Do mobilky je při přihlášení nuté zadat ko´d stanice, který je různý pro oba směry jízdy (přední stanoviště bude mít jiný ko´d když pojedete L směrem, a jiný když pojedete S směrem).
Další zjišt'ování polohy je podle GPS, a snad do toho fušuje i rychlomer, nepletu-li se. Kdyby se například stalo, že dostanu z centrály povolení z Lomnice do Rýmařova a rozjel bych se na druhou stranu - prásk, stojím.

a EDIT: když nemá rámec, tak se nikam nejede - to jsem se trocha unáhlil, ještě je tam mo´d "Jízda na zodpovědnost strojvedoucího".

(Příspěvek byl editován uživatelem Cityelefant.)

Simulátory elektromechanických SZZ, skype: ns.navara
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3540
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 21:09:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cityelefant: Ja som práve počul (info síce z pomerne dôveryhodného zdroja, ale asi z piatej ruky, takže je riziko telefónneho syndrómu), že s tou GPS majú nejaké problémy (čož mi ale príde ako kravina, v najhoršom predsa stačí sa spýtať ľudí od AVV, tí tento typ použitia majú pomerne zvládnutý, dokonca majú v tomto smere aj nejaký ten patent). Takže ak fíra ten kód nezadá, tak baj baj, Kansas...
Cityelefant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 644
Registrován: 11-2007

Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 22:02:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O problémech s GPS jsem od kolegů neslyšel... čímž samozřejmě nepopírám že se nemohou vyskytnout. Tam spíše jde o poruchy té komunikace Centrály a Mobilky. Tam je někde háček, minimálně takový že přijde první, druhá, ... desátá zpráva, všechno bez problémů a pak je najednou chvíli "ticho", někde se to nahromadí, pak jich přijde pět spojených najednou, některým chybějí začátky, některým konce, některé jsou spojené tam kde nemají být... atd.

EDIT: "když fíra nezadá kod tak bye bye".
Až tak zase ne, protože alternetiva komunikace je právě telefonní spojení, kde se pak ohlašuje poloha, zamýšlený směr jízdy, odhlášky... vlastně jako kdyby HV mobilku nemělo, a z radiobloku (respektivě jeho dispečerské části) se vlastně stává jedna velká upamatovací pomůcka.

(Příspěvek byl editován uživatelem Cityelefant.)

Simulátory elektromechanických SZZ, skype: ns.navara
Sonic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 821
Registrován: 11-2006
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 00:34:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsou v ČR ještě nějaká hradla na trati s reléovým poloautoblokem (RPB)? Pokud ano, tak kde všude ... ? Díky.
VUD62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 120
Registrován: 4-2013

Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 13:39:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Sonic:
AFAIK už nejsou a byla nahrazena zařízením 3. kategorie, či byla oddílová návěstidla zrušena bez náhrady.

(Příspěvek byl editován uživatelem VUD62.)
El_ron_de_cuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 341
Registrován: 2-2004
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 15:39:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sonic: čistokrevné už ne (poslední byla Stoklasná Lhota). Pokud se nic nezměnilo, je ještě:
Ranná (bývalá výhybny), při životě držená tím, že je tam stažená kontrola přejezdů. Ale snad už se čeká jen na peníze, aby se provedla reko PZZ a tím i zrušení hradla.
Žalany (bývalá stanice), ale tady je RPB jen z jedné strany a netuším, jestli se tu ještě pořád slouží.

www.vagonweb.cz
Marcik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 214
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 21:18:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sonic: Raná loni dohradlovala, už je z ní opravdu jen to závorářské stanoviště. Ovládací a indikační prvky RPB na desce sice pořád jsou, ale už nefunkční [sad]
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4365
Registrován: 3-2004

Odesláno Úterý, 17. června 2014 - 09:29:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se tahá v Třebové směr Rudoltice a v Pardubicích na několika místech za kabely? Napadá mne, souvisí to s ETCS nebo EMC Praha-Bohumín? Díky.

"Svět na to nebyl připraven, prostě to příliš předběhlo svou dobu. Ale stejné zákony nakonec zvítězí a budou slavit triumfální úspěch."
Nikola Tesla
Sonic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 822
Registrován: 11-2006
Odesláno Úterý, 17. června 2014 - 11:37:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VUD62, El_ron_de_cuba, Marcik: Díky všem. A nevěděl byste někdo, jak je to na Slovensku ... jestli tam nějaké hradlo na RPB vydrželo?
El_ron_de_cuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 342
Registrován: 2-2004
Odesláno Úterý, 17. června 2014 - 21:11:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marcik: díky za info, takže máme opět jedno Zv. Jaké má číslo?

Koudy: Nesouvisí Třebová s loni odloženou stavbou obousměrného AB odb. Zádulka - Třebová osobní - odb. Parník a Třebová osobní - Třebovice?

Sonic: podle rok-dva starého seznamu (nechce se mi to hledat v aktuálních TTP) už u ŽSR taky není. Jen tři HPB hradla a několik hlásek.

www.vagonweb.cz
Cityelefant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 648
Registrován: 11-2007

Odesláno Úterý, 17. června 2014 - 21:17:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žalany (bývalá stanice): Podle mapy TZZ na http://provoz.szdc.cz stále v provozu. Můžou to být ovšem také zastaralé informace (což mě zrovna na tomhle místě kolikrát udivuje, co tam se najde za "starožitnosti").

Simulátory elektromechanických SZZ, skype: ns.navara
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1119
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 18. června 2014 - 09:34:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: A podľa čoho sa overuje koniec prejdenia toho rámca?

Podle skromných informací, které mám, mobilka "jihočeského" radiobloku nepracuje s odometrií, ale pouze (volitelně) s GPS. Pokud tedy fíra projede konec oprávnění k jízdě (EOA), které je v sousední dopravně, vlak bude zastaven, ale jen v případě, když bude zrovna fungovat GPS.

Opravte mě někdo, jestli se mýlím.
VUD62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 4-2013

Odesláno Středa, 18. června 2014 - 10:31:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalman 77:

Moje skromné informace se shodují s Vašimi skromnými informacemi. O Odometrii se můj zdroj nezmiňuje.
Kv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.85.195.254
Odesláno Středa, 18. června 2014 - 16:58:32    Odkaz na tento příspěvek  

Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4627
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 18. června 2014 - 18:18:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z té příšerné novinářské omáčky bych to viděl tak, že Sp jel na přivolávačku a když obsadil trať, tak protisměrnému vlaku v sousední stanici spadlo na stůj.
Cityelefant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 649
Registrován: 11-2007

Odesláno Středa, 18. června 2014 - 19:45:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O Odometrii se můj zdroj nezmiňuje.
Informoval jsem se o tom dneska přímo z nulté ruky v Praze na Jesenické a máme pravdu všichni, protože jakési zařízení, které kontroluje rychlost tam instalováno je, ale není to přímo odometr. Je to něco, co je schopné detekovat pohyb od určité rychlosti výše a předává informace v nějaké konjunkci s informacemi z GPS mobilce, která pokud zjistí pohyb mimo rámec, tak se jí to nejprve začne velmi hlasitě nelíbit a pak je snad schopna i prásknout ventilkem.

Maximální vzdálenost mimo rámec, kterou by vozidlo bylo schopno dojet při výpadku GPS, a ještě k tomu přímo plíživým tempem aby to mobilka nepoznala, je prý nejvíce 40m. popravdě to udivilo i mě, když si představím ta zhlavíčka na té jihočeské trati...

(Příspěvek byl editován uživatelem Cityelefant.)

Simulátory elektromechanických SZZ, skype: ns.navara
VUD62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 122
Registrován: 4-2013

Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 08:45:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hmm... 40m je ok. S tím se asi nedostane mimo dopravu D3. A všechna vozidla jezdí v dopravně D3 podle rozhledu, takže dá se říct, že by to bylo bezpečný... Jen mi vrtá hlavou, jakýže prvek to je...
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1120
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 09:04:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cityelefant:
A pokud signál z GPS na konci oprávnění k jízdě není dostupný nebo pokud je přijímač GPS v poruše, tak se stane co? Dozví se to vůbec někdo?

Škoda, že tam ta odometrie není. Pak by to v kombinaci s GNSS bylo úplně o něčem jiném. Vůbec nejlepší by bylo mít na hranici dopravny D3 dvojici balíz a na GNSS se vykašlat.

Nevím, mám z tohoto zařízení smíšené pocity. Na jednu stranu se úzkostlivě dbá, aby fíra zadával kód stanice způsobem bezpečným při poruše, na druhou stranu se konec oprávnění k jízdě hlídá pouze spolehlivě přes GPS. O problémech s radiovým spojením nemluvě. Doufám, že nezůstane jen u tohoto prototypu a vývoj radiobloku půjde dál.
Aleš_Liesk.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2196
Registrován: 9-2011
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 10:13:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To "zadávání kódu stanice" se mi vůbec nelíbí. To bude fungovat do té doby, než se ty kódy fírové naučí nazpaměť. A pak, když si bude fíra (omylem) myslet, že je v Horní Dolní, tak z paměti naťuká kód Horní Dolní, i když v reálu bude ve Střední Prostřední. Cedulí tam může bejt i 10.
Dle mého by tam měl být nějaký velký displej (dvě sedmisegmentovky), kam by se (bezdrátem) poslal aktuální kód (třeba s časovou platností) a ten by fíra musel přidat ke kódu stanice.
Cityelefant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 650
Registrován: 11-2007

Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 10:22:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaký prvek to přesně je, to zjistím na zdrojovém místě příště nebo se kouknu jestli tady náhodou nějakou dokumentaci. Mě se přímo týká zatím jen přenos zpráv mezi mobilkou a centrálkou, takže o ostatním toho moc nevím.

GPS v poruše Pak se podle mého názoru (nemusí se shodovat s realitou) přechází právě na to telefonické ohlašování, a je na zodpovědnosti strojvedoucího, kam se (ne)pohne. Dispečerská JOP s tím telefonováním počítá až moc a stává se z ní již zmíněná upamatovací pomůcka.

Škoda, že tam ta odometrie není. Ale ona tam je, nebo tam něco na ten způsob funguje. Trochu nechápu význam včerejšího vysvětlení "Odometr tam přímo není ale je tam něco, co umí od určité rychlosti cca 5~8km/h rozpoznat jízdu a v případě opuštění rámce se prostřednictvím mobilky hlasitě projevit". Tak pokud se nepletu, tak to je trochu protichůdné. Odometr tam neni ale je tam něco, co ho téměř nahrazuje...

S tím se asi nedostane mimo dopravu D3. Podle mě se možná mimo dopravnu nedostanete, ale rozhodně se mužete dostat do cesty protijedoucímu vozidlu, stačí projetý námezník...

Nevím, mám z tohoto zařízení smíšené pocity. To jsem měl do včerejška také, ale ted'ka začínám mít dojem, že tohle je na hraně bezpečnosti...

mít na hranici dopravny D3 dvojici balíz. Souhlasím, ale to by trochu neodpovídalo jednomu ze záměrů RB, tedy (mými slovy) aby na té trati nebylo nic. Protože kde se nic nedává, nemusí se to zaplatit a udržovat...

Simulátory elektromechanických SZZ, skype: ns.navara