K-report
 

Archiv diskuse Historická vozidla do 28. 04. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Autobusy a trolejbusy » Historická vozidla » Archiv diskuse Historická vozidla do 28. 04. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1101
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 06. dubna 2014 - 22:05:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad stěrače: vzpomněl jsem si na fotografie ostravských eŠeMek, které jsem dostal. Na jedné dokonce není ani jeden stěrač...
A protože zcela výjimečně i vím, kam jsem je zahrabal, tak se podělím. Autor snad promine.

Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 754
Registrován: 8-2012

Odesláno Pondělí, 07. dubna 2014 - 00:34:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fotky sú to veľmi pekné, mňa určite potešili. Tá posledná pochádza zrejme už z 80. rokov, takže stieračový problém pretrvával už poriadne dlhú dobu.

Karosa ŠL 11 Karosa ŠD 11 Karosa ŠM 16,5
Karosa B732.40 Karosa C744.1902 CK-6
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5090
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 07. dubna 2014 - 00:55:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já teda z jižních čech autobusy bez jednoho nebo dvou stěračů moc nepamatuju, ale když jsem poprvé v životě nastoupil na brigádu jako řidič Avie, dostal jsem klíče od auta jen tak, ale převzetí jednoho stěrače jsem musel podepsat. Bylo to ještě to původní provedení s tisícihranem omletým od neustálého sundavání,, takźe při prvním dešti vystřelil dopředu a já ho hezky přejel a byl pokoj...[happy]
Jinak sezóna stěračů začala s nástupem škodovek 105/120, pro které se stěrače vyráběly v licenci Fister, jednak byly delší než bylo v kraji zvykem, jednak díky jemnější gumě a plastovým kloubkům nesrovnatelně kvalitněji stíraly (mimochodem tato licence s sebou přinesla i šedé eloxování, do té doby byly stěrače z lesklého nerezu). Občan je chtěl mít i na žigulu a zastavě, jenže národní podnik nestíhal, páč, jak o deset let pozdější řekl v jistém projevu Mylda Jakeš, "nebude každej špendlík zbilancovanej, to musí být záležitostí dodavatelsko - odběratelských vztahů." Jenže holt tenkrát odběratel zákazník měl často smolíka, tak šel a vzal si je na parkovišti. A původní majitel, maje smolíka rovněž a nemaje stěrače žádné, řešil to podobně a už to jelo...šetrnější řidiči nasazovali na pahýly ramínek kousky PE hadiček, aby jim to při nechtěném spuštění nepoškrábalo okno, tuneři pak volili hadičky v různých pestrých barvách. Technicky nadaní řidiči ušetřili životnost svých cenných lišt nakliknutím vhodného typu kolíčků na prádlo, které při správném nasazení nadzvedly ve výchozí poloze lištu od skla nárazem na gumové těsnění okna, takže zloděj měl lištu mimořádně kvalitní. Barva kolíčků samozřejmě podléhala tuningu rovněž. Jen křupan měl dřevěný.
Smůlu měli majitelé starších typů škodovek, pro které byly licenční fistery dlouhé a až po mnoha letech a nasycení trhu se začaly vyrábět kratší lišty jako náhradní díly. Do té doby to neřešila ani krádež a v případě ztroskotání bylo nutno nakoupit v železářství (= socialist tuning shop) nakoupit tzv. Zabrušovací pásy na stěrače za 23,- Kčs, což byly dva proužky smirku s čím si jako samolepkou na druhé straně. Nalepilo se to svisle na okno, pustila voda z hadice a pustily se stěrače a majitel jen silně kouřil a se zájmem přihlížel, jak se zbytky funkčnosti jeho pětiletých stěračů rozplývají v dálce...ale socialistický zlepšovatel již pobral odměnu za vyřešení nedostatku stěračových gumiček.
Pokud by mladším čtenářů byly neznámé některé reálně socialistické pojmy, jako například zlepšovatel, rád dovysvětlím.
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1778
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 07. dubna 2014 - 09:31:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tehdy ale byla jiná politika- vyučit, dělat a "zemřít" pro jeden podnik.
Ono to bylo spíš tím, že nebylo kam jí a proč jít...
Kam takový řidič autobusu ze Starej Ĺubovni mohl jít jinam? Soukromí dopravci nebyli a i kdyby byl v okrese jiný podnik (např ČSAD vesus MHD), v platových tarifech asi žádný rozdí nebyl. Takže rozdíl v platu se vykouzlil snad jedině uměním manipulovat s prémiemi, což dle článku právě ve Starej Ĺubovni uměli.
Nebo jít jezdit s náklaďákem v nějakém stavebním podniku, ale o platových výhodách/nevýhodách by musel poreferovat někdo znalejší - tam se spíš pak přivydělávalo černými jízdami, kšefty s naftou a materálem, ale to zase záleželo na umění teho oného súdruha...

Pozor! Pokud máš elektrotechnické vzdělání nabízím ti volné pracovní místo v oblasti servisu zab.zař. v Praze a Středních Čechách.
Stačí být kamarád s pájkou a taky trochu s počítačem a mít snahu příjít na to, jak některé věci fungují nebo proč nefungují. Praxe není nutná, vztah k železnici vítán! Napiš na mail pod nickem.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2353
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 07. dubna 2014 - 09:53:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kdyby byl v okrese jiný podnik (např ČSAD vesus MHD), v platových tarifech asi žádný rozdí nebyl

V tarifech rozdíl nebyl, ale zásadní rozdíl mezi ČSAD a MHD byl ve výpočtu pracovní doby (a platil ještě donedávna): Dopravní podniky platily celou pracovní dobu, linková doprava jen dobu "za volantem" (= doba jízdy dle JŘ + pár minut před a po spoji), pauzy byly placeny jen minimální sazbou. Jak to bylo u MHD ČSAD, přesně netuším - mám pocit, že o něco lépe než linky, ale hůř než DP.
johnykiller
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.99.132.57
Odesláno Pondělí, 07. dubna 2014 - 12:05:54    Odkaz na tento příspěvek  

K tým stieračom: Spomínam si, že keď som bol malý (cca do roku 1995), vídal som ešte celkom bežne autá bez stieračov, väčšnou len s gumou (najčastejšie čiernou, niečo podobné gumovej zátke, bol to taký valček) nasunutou na ramienko, aby to nepoškriabalo sklo. V tej dobe to už ale začínalo byť zriedkavejšie.
Ničmenej stierače sa kradnú dodnes a nielen na ciťákoch - nedávno som zažil zlodeja, ktorý z jedného parkoviska za noc ukradol stierače z viacerých áut a bolo úplne jedno, či to boli Octavie, Fabie, Fiaty, Fordy, Hyundaie, Peugeoty, alebo čokoľvek iné - stál si na tom parkovisku? Tak do rána si bol bez stieračov! Ten zlodej sa o čosi neskôr ulakomil aj na antény a tiež nerozhodovala značka auta.
Fero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 626
Registrován: 3-2011

Odesláno Pondělí, 07. dubna 2014 - 14:48:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: som mladší ročník a potrebujem dovysvetliť: "Technicky nadaní řidiči ušetřili..atď, až po..takže zloděj měl lištu mimořádně kvalitní". Neviem si to predstaviť, jak to tam nasadil.
A tiež nerozumiem tomu zabrusovaniu stieračov. To sa nalepil šmirgeľ na sklo, a nechala sa zodrať guma? Aký to malo zymsel.

E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Jojo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 563
Registrován: 9-2009

Odesláno Pondělí, 07. dubna 2014 - 15:07:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim príspevok 5090
Veľmi výstižne.

On the Internet:
Men are Men.
Women are Men.
Children are FBI Agents.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5093
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 07. dubna 2014 - 15:31:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fero: Představ si kolík naprádlo přikliknutý na ramínko asi v polovině tak, že ta dírka uprostřed (na sňůru) je na tom ramínku. Kolík směřuje dolů, takže ty dva konce, za které ho rozevíráš, jsou opřeny o sklo a ddrží stěrač zvednutý od něj. Při zapnutí a pohybu nahorů táhne stěrač kolík za sebou, při návratu ho tlačí před sebou, až kolík v předklonu narazí na gumu skla a jak stěrač dokončí pohyb, zvedne ho kolík zase nahoru. Dodneška sám nechápu, co tím kdo sledoval. Zabrušovací pásy sis představil naprosto přesně Smysl to nemělo, ale představ si, že fakt třeba pět let nešla koupit gumička, tak vono už celkem nebyl moc co zodrať...Možná to dokonce občas pomohlo...
Fero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 627
Registrován: 3-2011

Odesláno Pondělí, 07. dubna 2014 - 16:01:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: vďaka za vysvetlenie, už rozumiem, tie kolíky teda udržovali gumu vo vzduchu, aby nebola stále pritlačená ku sklu, čím sa neničila.

E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4734
Registrován: 12-2005

Odesláno Pondělí, 07. dubna 2014 - 16:44:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jj soused na chatě to dělal u novýho favorita též...a to i v době kdy na to stěrače stály kilo... starýho psa novým kouskům nenaučíš.. kdyby neumřem měl by dneska asi fábii a věřim že by to dělal nadále.

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Swe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2851
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 07. dubna 2014 - 19:25:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je tohle ten "správný" Čavdar s M 634? https://www.facebook.com/photo.php?v=563457243722597 Hledám video, ale všude slyším motor z Maďarska, až tady snad...
Honzin88
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 8-2007
Odesláno Pondělí, 07. dubna 2014 - 22:09:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dal bych ruku do ohně za to, že tam slyším Liaz a ne Rábu. Dával se tam M nebo ML?
Furčan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1332
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 07. dubna 2014 - 22:36:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stierače alebo aj späťaky či dokonca rychlostne paky si vodiči bežne bravali zo svojho vozidla po skončeni služby aj u nas v KE. Späťaky a stierače sa kradli vo veľkom, aj preto kym nepršalo tak nebolo ich treba a paky brali aj preto aby im niekto nezobral im pridelene vozidlo na druhy deň.

ICQ: 218-854-995
Skype:Furcan
Košická ŠL: http://www.eselka.unas.cz/
Dandyzat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 569
Registrován: 9-2006

Odesláno Pondělí, 07. dubna 2014 - 22:51:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Houmr: Vodiči v stavebných podnikoch zarabali viac ako vodiči v CSAD. Otec dlhe roky pracoval ako stavbyvedúci v Inžinierske stavby Košice n.p. nositeľ radu práce, a vravel že často na veľkých stavbách pracovali spolu Tatrovky z I.S.aj CSAD. No a vodiči z CSAD často hromžili lebo zarabali o 1000-1500 Kčs menej ako vodiči z I.S.
Diddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 666
Registrován: 7-2010

Odesláno Úterý, 08. dubna 2014 - 10:58:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O tomhle se nejspíš asi ví,když je vidět od silnice,
ale proč ho sem nedat [wink]
Všiml jsem si ho na poslední chvíli,tak alespoň souřadnice
50°6'19.832"N, 14°4'27.167"E
Chmelda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 639
Registrován: 4-2007
Odesláno Středa, 09. dubna 2014 - 11:04:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Táta jezdil s náklaďákem skoro celej život a k ČSAD by nešel ani za nic. Koncem šedesátých let soukromničil a když mu to zatrhli, jezdil vždy pod firmou typu Okr. podnik služeb, Komunální služby apod. Neb jak říkával, velký auto je od toho, aby stálo doma u baráku, jedině tak může být k užitku [proud]
A tak se na zahradě pod ořechem vystřídala vétřieska, erenda, jeden a druhej czepel, espětice, mates... a vždycky měly oba dva stěrače:-)
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4469
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 09. dubna 2014 - 18:35:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nezapomínej, Chmeldo, na to, že firmy typu ČSAD jsou mološi, kteří potřebují především zaměstnance (po slušovicku vykonavatele), kteří jen plní předem jasné zadání. Naopak ty různé okresní podniky služeb, komunální podniky etc. sloužily k zastřešení skorosoukromnických aktivit. Takže kdo měl za bolševika svou náturou blíže k soukromničení, tak v těch menších komunálních podnicích mohl relativně dobře vegetovat a vydělávat. Naopak molochální firmy jsou plné lidí, od nichž v každé větě slyšíš "sociální jistoty" atd.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4823
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 10. dubna 2014 - 13:25:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, v sousední diskusi o historii SPZ se objevil tenhle autobusík s pravostranným řízením a vlnitým plechem na boku. Je to jakási fotka z Aukra, ke které (aspoň zatím) nemáme žádné informace.

Netušíte někdo, co by to mohlo být? A kde se to vzalo v Č(SS)R a k čemu se to tu mohlo používat?

Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5107
Registrován: 2-2005
Odesláno Čtvrtek, 10. dubna 2014 - 17:03:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že_by: Já bych to viděl přesně naopak (páč jsem pamětník jako zaměstnanec ČSAD a předtím řidič náklaďáku ve firemní dopravě.
U ČSAD byla doprava hlavním předmětem činnosti, takže na ni byla soustředěna rozhodující pozornost celého socialistického managementu (při vší socialistické ekonomické bídě). Takže tam se sledovalo vytížení aut i lidí, kontrolovaly se koutouče tachografu, vyhodnocovala se norma spotřeby nafty, doby povinného odpočinku, náklady na gumy, naftu a opravy měly měsíční normy, hodnotilo se využití vozového parku atd. A to samozřejmě zaměstnance drželo daleko víc pod krkem než řidiče jednoho robura okresní prádelny a čistírny nebo již zmíněného autobusu ZV ROH Jihočeských papíren(který byl takto paradoxně zaměstnancem firmy), kde se přesně takhle soustřeďovala pozornost na praní a čištění nebo výrobu papíru a ten jeden vohnout tam byl schovanej v rohu fyzicky i co do nákladů, takže se nepředřel, hodně toho ukradl, nafasoval si na auto kdeco, jezdil si po dílnách nechat kdeco opravit, měl auto vytuněný (dva stěrače, viz Chmelda) a v teplé garáži a přitom to nikde nevyčnívalo na nákladech firmy, protože to furt bylo nic proti té hlavní činnosti.
Takže když jsem jezdil s náklaďákem a s námi najaté auto ČSAD, řidič ČSAD seděl v rozpadlý odjetý vorezlý pasti s holýma gumama s o třetinu nižší normou na spotřebu, za kterou mu krátili prémie, když rozbil zrcátko, strhli mu ho z platu a když mu odešla baterka, startovali jme ho dva měsíce přes kabely. My firemní jsme tam byli jako v pokojíčku, naftu nikdo neřešil, zimní gumy jsme měli každý ve své garáži na discích, v kabině koberce, dalo se vyfasovat i rádio (pravda, jen ti, co souložili s dopravní referentkou), když jsme měli dovolenou, naprosto nehrozilo, že by nám někdo jiný do auta sedl...A na 10 firemních aut tam byla kompletně vybavená dílna a tři lidi, kteří se, pravda, starali ještě o údržbu chlazení a opravy uražených klik po baráku...
Bubboo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 351
Registrován: 10-2007

Odesláno Čtvrtek, 10. dubna 2014 - 17:58:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim:tož tak...výstižné[ok]

NRA 07-71 . . .
Dandyzat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 570
Registrován: 9-2006

Odesláno Pátek, 11. dubna 2014 - 00:11:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo jo CSAD-aci boli službari a zisk z ich činnosti musel uživiť celí podnik. Kdežto zisk u stavebného podniku tvorilo samotné dielo na ktoré bolo financii dostatok. Stejne sa u CSAD mali najlepšie autobusáci a TIR-aci, šutráci a zberná boli mukli.
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5147
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 11. dubna 2014 - 08:43:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef:
Encyklopedie československých autobusů a trolejbusů, díl IV:

"Tovární snímek italského autobusu Alfa-Romeo 430 A, který byl exportován i do Československa. Archiv Archivio Storico Alfa Romeo"


Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Vše o historii značek v Česku najdete v knize:
Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4472
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 11. dubna 2014 - 10:26:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vámosi, [ok]
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5108
Registrován: 2-2005
Odesláno Pátek, 11. dubna 2014 - 15:27:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jen doplním - v této souvislosti doporučuju skvělou knížku Život bez brzd o Jaroslavu Juhanovi, který sem ty autobusy dovážel...mimo asi milionu jiných aktivit...
Bubboo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 352
Registrován: 10-2007

Odesláno Pátek, 11. dubna 2014 - 16:02:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dandyzat:skôr tí T.I.R.áci...jazdili von a kadečo vedeli zadovážiť...

NRA 07-71 . . .
Pesimista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 11-2010

Odesláno Sobota, 12. dubna 2014 - 09:42:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD Slim: A na 10 firemních aut tam byla kompletně vybavená dílna a tři lidi, kteří se, pravda, starali ještě o údržbu chlazení a opravy uražených klik po baráku.
Jen si dovolím doplnit že dílna často zajišťovala
ještě údržby osobáků mnoha zaměstnanců a i jinak
se tam slušně melouchařilo.
Za co by dílenské z ČSAD zavřeli ,to bylo
u závodovek téměř normou.

Pesimista
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5111
Registrován: 2-2005
Odesláno Neděle, 13. dubna 2014 - 00:42:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jojo, ta dílna je pro ilustraci rozdílu mezi ČSAD a závodovou dopravou snad ještě lepší než vlastní doprava.
Jojo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 564
Registrován: 9-2009

Odesláno Neděle, 13. dubna 2014 - 06:57:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nie všade to bolo tak našpanované. Bežne som chodil na náhradné diely do ČSAD, dokonca ľavý predný roh na ŠL - len tak na pleci cez bránu, karosárske nity, brzdové obloženia nanitované, gumičky na zadné náboje a opravovať defekty. Rum to istil na dielni, v sklade a aj na vrátnici.

On the Internet:
Men are Men.
Women are Men.
Children are FBI Agents.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5112
Registrován: 2-2005
Odesláno Neděle, 13. dubna 2014 - 11:03:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jojo: to ovšem není v rozporu s tím, co jsem napsal já, takhle to fungovalo ve všech firmách bez ohledu na obor činnosti, kradlo se všude a všechno. Pravda, spíš do vlastní kapsy, trošku mi hlava nebere, źe jste takhle riskoval s oblinou pro autobus, který tou dobou nejspíš nebyl Váš?
Karlos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 721
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 13. dubna 2014 - 11:42:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad kolíčky a stĕrače: jeden pán s tím takhle jezdí od roku 1986, kdy si vyzvednul vysnĕnou Š120 v Mototechnĕ na Mĕlníku. A s tím autem jezdí příležitostnĕ na nákup, najeto asi 80000 a v původním stavu. Příležitostnĕ vyfotím...

Čus bus Karlos
Jojo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 565
Registrován: 9-2009

Odesláno Neděle, 13. dubna 2014 - 18:06:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim : Písal som len to, že podmienky boli niekedy rozdielne. Záležalo na ľuďoch. " Môj " autobus bol evidovaný na spoločenskú organizáciu viac ako rok + neskoršia prestavba na špeciál. Sám som to nemohol mať na mene. Poznám niekoľko takých obídení § a napríklad takto to fungovalo u mňa 6 rokov. Potom som ho predal na ďalšiu prestavbu do Čiech.

On the Internet:
Men are Men.
Women are Men.
Children are FBI Agents.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5117
Registrován: 2-2005
Odesláno Neděle, 13. dubna 2014 - 22:55:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlos: to bude mít asi už kolíčky vybledlý a zkřehlý...[proud]
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2359
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 14. dubna 2014 - 11:22:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dílna často zajišťovala ještě údržby osobáků mnoha zaměstnanců

Ale to bylo třeba v pražském DP v 80.letech naprosto legální (možnost zajet na kanál/zvedáky za minimální poplatek). Akorát nějakého kolegu - meloucháře si člověk musel domluvit, pokud potřeboval pomoc nad vlastní síly a znalosti
pavelšd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 2-2013

Odesláno Pondělí, 14. dubna 2014 - 19:59:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den všem, měl bych jeden technický dotaz. Sundavám z karosy ŠD přední brzdový buben a nějak se mu nechce dolu. Mám natočené 4 rozpěrné šrouby M10 ale obávám se abych je nestrhl. Autogen nemám a mlátit se mi do něj moc nechce. Máte nějaký fígl? Díky všem.
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13006
Registrován: 11-2004

Odesláno Pondělí, 14. dubna 2014 - 21:06:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pakny to nějak nedrží? Jinak nevím, mně vždycky na sundání stačily dva šrouby. Ale u čehosi jsem se setkal s tím, že byl něčím buben na ose těch stahováků přišroubovaný k celku, neviděl jsem to přes nánosy špíny a točil stahovákama tak, že ten zajišťovák prasknul [andel].

Sdružení historické dopravní techniky Prostějov
Kecama autobus nezachráníš...
Dandyzat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 571
Registrován: 9-2006

Odesláno Pondělí, 14. dubna 2014 - 21:27:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pavelšd: Naa brzdový klúč si uvolnil? Inak autogen nepoužívať prehreješ ho a môžeš ho vyhodiť. Kladivom po ňom kludne tresni, ak je prihrdzavený na krise tak by ho to malo uvolniť.Uvolnenie spoznáš podľa toho že tie sťahovacie šrouby idu zas trocha pritiahnúť. Ak idú tak pritiahni a zas tresni a zas to opakuj až kým nezačuješ tlmené puknutie čo je znak uvolnenia a to už by ti mal isť zhodiť aj rukami.
pavelšd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 2-2013

Odesláno Pondělí, 14. dubna 2014 - 21:39:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji za odpovědí, brzdový klíč mám uvolněný - buben se točí, zkusím tomu zítra po zapření šroubů dát ránu a uvidíme zda odskočí...
Karlos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 722
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 14. dubna 2014 - 23:01:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: pán jede na dřevĕných, ty nĕco vydrží... [proud]

Čus bus Karlos
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2310
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 15. dubna 2014 - 07:41:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlos > jasan, poctivej podpultovej matroš z Kovomatu [kladivo]
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5128
Registrován: 2-2005
Odesláno Středa, 16. dubna 2014 - 01:23:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v Kovomatu kroužky na záclony výměnou za špekové knedlíky a v případě několikaletého výpadku nahraditelné kroužky na klíče (viz Hodíme se k sobě, miláčku)
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13010
Registrován: 11-2004

Odesláno Středa, 16. dubna 2014 - 21:49:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Byl jsem dnes zachraňovat ešelkou jednu zdechlinu a stahoval jim děcka na plavání, přišel za mnou chvíli po příjezdu na parkoviště nějaký chlapík předdůchodového věku a spustil. Začal s tím, že má Volhu, dělá nějaké motorky, ptal se na nějaké náhradní díly a možnosti zájezdů pro nějaký jejich kolektiv a pak zmínil, že byl na tento týden na pohřbu v Rokytnici u Přerova a přímo u hřbitova, v nějakém opuštěním JZD, tam stojí vrak ešky, ještě nedávno, že tam prý byla T111 nebo T128, to už neví přesně (a asi hodně "nedávno"). Znáte ten vůz někdo, nebo nemáte z místních možnost se tam otočit? Já jsem teď časově zasekaný snad až do smrti.

Sdružení historické dopravní techniky Prostějov
Kecama autobus nezachráníš...
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3076
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 16. dubna 2014 - 22:22:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


::: jihlavskymhd.g6.cz ... MHD v Jihlavě
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13011
Registrován: 11-2004

Odesláno Čtvrtek, 17. dubna 2014 - 07:11:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sice se nedostanu na Street View, ale z letecké mapy to vypadá na garáže autodopravce Sochora, musím se někdy trhnout.

Sdružení historické dopravní techniky Prostějov
Kecama autobus nezachráníš...
Honza, odborník
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.7.146
Odesláno Čtvrtek, 17. dubna 2014 - 21:09:31    Odkaz na tento příspěvek  

Ty bubny jsou hlavně držené 10 štefty kola, které máš dole, ale pak tam ještě správně mají být 2 šrouby M10 se zapuštěnou hlavou - ty povol a sundáš to rukou...
Diddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 678
Registrován: 7-2010

Odesláno Pátek, 18. dubna 2014 - 19:15:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak takhle to dopadá, když stojí něco dlouho na svém místě bez známek života.
Ten Jelzc co stojí vedle je naštěstí bez tohoto vandal tuningu!
Myslím že nemusím psát kde to je, jistě všichni znají.
Vojtik_rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 420
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 19. dubna 2014 - 20:07:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To bych chtěl vidět odborníka Honzu sundavat buben rukou [happy]To se mi stalo jen jednou u vejtřasky, kde tekl náboj a bylo to prolitý olejem. U náklaďáků, nebo autobusů se vždy musí fest stahovat těma šroubama M12, když se strhne, přeřízne se na M14 a občas jsme prořezávali až na M 16, když bubny jo extra moc držely, zejména, když se jedná o buben, kde jsou jen dva závity na sahování...
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13012
Registrován: 11-2004

Odesláno Sobota, 19. dubna 2014 - 20:23:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já ho jednou sundal paleťákem, stačilo zlehka přizvednout a šel pěkně. Ale je pravda, že se dávaly nové a mělo to na nich najeto asi 3tis. km.

Sdružení historické dopravní techniky Prostějov
Kecama autobus nezachráníš...
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 757
Registrován: 8-2012

Odesláno Neděle, 20. dubna 2014 - 09:53:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Niekedy pomôže trochu uvolniť brzdový kľúč. Hlavne, ak sú čeľuste stále mierne pribrzdené alebo ak je už bubon značne opotrebený, tak na vnútornej strane bubna sa zvykne vytvoriť taký zub.

Karosa ŠL 11 Karosa ŠD 11 Karosa ŠM 16,5
Karosa B732.40 Karosa C744.1902 CK-6
Mkzb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 769
Registrován: 5-2009

Odesláno Neděle, 20. dubna 2014 - 15:11:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant:
Smím se zeptat, co bylo původnímu motoru v ŠD, že Jste použil motor ze zadního dílu kloubáku?
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 758
Registrován: 8-2012

Odesláno Pondělí, 21. dubna 2014 - 08:47:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebolo mu nič, akurát motor zo zadného dielu bol ako jediný demontovaný. Preto sme ho zrenovovali a potom sme ho iba vymenili za pôvodný motor v ŠDčke.

Karosa ŠL 11 Karosa ŠD 11 Karosa ŠM 16,5
Karosa B732.40 Karosa C744.1902 CK-6
Motoráček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1023
Registrován: 8-2006

Odesláno Pondělí, 21. dubna 2014 - 09:58:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zvdořile žádáme o pomoc v hlasování.

Letos jsme se opět zaregistrovali do burzy filantropie. Je potřeba nasbírat do konce 4. května co nejvíce hlasů. Hloupé je, že z jednoho počítače jde hlasovat zpravidla jen jednou. Cílem je si zajistit finance na probuzení autobusu ŠL 11 k životu zatím bez realizace nějaké větší opravy skříně či jeho laku. (Vojta ví přesně, o co jde[happy])

http://www.nevladky.cz/cs/infosluzby/souteze/anketa/burza-filantr opie-pardubice-2014/

Je to ve druhé polovině stránky, pak se musí opsat kód a odeslat. Děkujeme všem za pomoc. Šiřte dále a pomůžete dobré věci.

Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10170
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 21. dubna 2014 - 11:17:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám pocit, že jsem této ŠL už jednou zachránil život, takže se pokusím hlasováním ji posunout dále. [happy]

VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Náhradník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 791
Registrován: 4-2011

Odesláno Pondělí, 21. dubna 2014 - 13:42:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Motoráček: jedná se o tento bus?

Náhradníci - Lidé žijí své životy vzdáleně z pohodlí svých vlastních domovů přes robotické náhradníky ...
Motoráček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1026
Registrován: 8-2006

Odesláno Pondělí, 21. dubna 2014 - 13:50:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak, tak. Kordservice, a.s.

Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
pavelšd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 2-2013

Odesláno Pondělí, 21. dubna 2014 - 20:42:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně posilovače řízení na karose šd. Posilovací účinek je výborný, jen když jsou kola v přímém směru, tak po zatočení doprava jakoby volant naprázdno propadne cca 5 cm a pak už zase zabírá dobře. Doleva nebo když zabírám velmi pomalu tak se toto nestane. Odvzdušňoval jsem to několikrát, ale stále to dělá to samé. Vzduch jsem tam na začátku odvzdušňování sice měl, ale to měl volant odpor hned na počátku zatáčení. Tento odpor už zmizel. Díky za nápady.
Ú.Di.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.245.171
Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 14:56:55    Odkaz na tento příspěvek  

Vyměnit/nechat zrepasovat to "čudo", které převádí pohyb od volantu na tyče ke kolům...
Vojtik_rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 421
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 24. dubna 2014 - 22:13:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://retrorides.proboards.com/thread/67766#page=1
Taky se to lehce týká historických autobusů [happy]Aneb vše se dá opravit [happy]
Sxman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1038
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 27. dubna 2014 - 21:07:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přikládám pár fotek z DOD v depozotáři TM Brno v Řečkovicích, když se tu zatím nic neobjevilo.





+1 z cesty

Karosa ŠL 11!

Stránky o autobusech řady Š 11 www.sx11.ic.cz
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6533
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 28. dubna 2014 - 04:26:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hm, v Brně měla trošku jinou SPZ...

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)