K-report
 

Archiv diskuse Autobusy v Brně do 04. 12. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Autobusy a trolejbusy » Autobusy v Brně » Archiv diskuse Autobusy v Brně do 04. 12. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
ReZ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 888
Registrován: 9-2008

Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 08:55:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě je možné se "porochnit" ve statistikách vypravenosti zde.

Veškeré problémy vznikají vždy v prostoru mezi židlí a klávesnicí.
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1480
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 19:22:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Maťa: zavést po okruhu a44/84 bus-pruhy (vyhrazené), tak ta zbylá doprava po okruhu lehne už úplně...
To vyřeší jedině minimalizace počtu řízených křižovatek a maximalizace počtu mimoúrovňových křížení (což je bohužel finančně a většinou i prostorově pouze scifi)...

Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
TMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 3-2013
Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 08:55:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě by to chtělo VMO Rokytova, možná by se u židenických kasáren dal vybudovat BUS pruh navíc - místo tam je, i pod mostem.
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1046
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 27. listopadu 2014 - 11:12:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No je pravda, že zastávka u kasáren ve směru na Tomkáč je ve špičce spolehlivou brzdou provozu a poměrně nebezpečným místem, když si nějaký pošuk v pravém pruhu za trajfem rozmyslí, že se nacpe do pruhu levého...
Maťa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 502
Registrován: 10-2005

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 11:09:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale samozřejmě, že tam místo je. Já to myslel tak, že by se rozšířila vozovka na úkor chodníku... Proč musí být v okolí židenických kasáren chodník široký 5 metrů ?? Taky by se dalo využít pruhu pro kamiony pod mostem ve směru k Tomkovu nám. Samo že namalovat ze stávajících jízdních pruhů bus pruhy -- to by kleklo úplně. Řešení existuje, žel není politická vůle a ani prachy na takový kraviny.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8420
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 12:01:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Maťa - mně vychází v těchto místech šířka chodníku na 3 metry. A to na rozšíření vozovky právě na úkor chodníků rozhodně nestačí. Jisté řešení je v posunutí pozemků bývalých kasáren včetně plotu k severu, s čímž by se posunula / rozšířila vozovka, ale pouze po úroveň ulice Podsednické. Dál máš obytné baráky, jakési sklady, železniční viadukt a zástavbu v okolí křižovatky Karlova x Provazníkova. A seš tam, kdes byl, tu by se to rozšířit nedalo. Anebo posunout vozovku i s chodníkem směr Stará Osada na úkor zeleně, tím mohu současně pracovat s levým odbočením do Vinohrad, který by se dal notně prodloužit.

Smysluplnější řešení je v urychleném zahájení stavby VMO Rokytova, vinohradského tunelu a napojení VMO pod Bílou horou na východní přivaděč. Tím se téměř dokonale vyřeší průjezd skrz Židenice.

Pokud se cyklista v provozu chová asertivně, je to většinou kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty!
10 let na K-reportu
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1063
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 19:33:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo ví, zda by zbudování bus pruhů přes MČ Židenice v úseku křižovatka s Táborskou a začátek katastru Maloměřice neuspíšila realizaci stavby VMO Rokytova.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8421
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 20:04:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No i kdyby uspíšila, kolik let se reálně bude v tomto úseku stavět, čtyři, pět? Stejně se to asi na stávajícím VMO vedeném po ul. Svatoplukova bude muset nějak řešit a to celkem v dohledné době.

Pokud se cyklista v provozu chová asertivně, je to většinou kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty!
10 let na K-reportu
M2359
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 392
Registrován: 10-2012
Odesláno Pátek, 28. listopadu 2014 - 22:44:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych to řešil tunelem, proste silnic na dve patra, od tomkace tunel 2+2 pruhy sme vypadovka na olomouc s odbockou na Vinohrady a nahore 2+2 pruhy pro ty co potrebuji kdekoliv odbocit do bocnich ulic, nahore by klidne mohl v kazdem smeru byt vyhrazeny pruh pro bus, toto je ale silne scifi.

www.modelytramvaji.websnadno.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
Honza121
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 310
Registrován: 5-2011

Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 11:30:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Autobusová galerie autobusy.g6.cz
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5861
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 11:55:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně by to chtělo, aby se řidiči vozidel po Gajdošově více ozývali směrem k BKOMu - neboť tu došlo někdy v květnu k přeprogramování semaforů na celé ulici, tak z Gajdošovy do Táborské odbočí na jeden cyklus maximálně tři auta, popř. jedno auto a autobus. Jde o to, že během klasické zelené se vlevo odbočit nedá (souvislý proud vozidel od Škroupovy) a odbočovací šipka (i dříve velice krátká) byla takto ostrouhána.

Ve výsledku se zcela zbytečně poskakuje v koloně již od kostela a jen cesta Gajdošova - Dělnický dům trvá klidně přes 10 minut. Ve výsledku to vypadá stejně, jako na křižovatce Svatoplukova - Rokytova, protože odbočujících vlevo je tolik, že blokují i průběžný pruh.
FANDA_DPMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 7-2013
Odesláno Sobota, 29. listopadu 2014 - 19:35:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik:
Naprostý souhlas [ok]

Ještě k těm Židenicím:
Na základě stížností řidičů autobusové i tramvajové trakce, se odbočení z ulice Táborské na Otakara Ševčíka jakožto odbočení z Táborské na Gajdošovu, řeší i na vyšších místech. Na nástěnce výpravny je alespoň vývěska, která dává naději, že se to ultra debilní odbočení zakáže, čímž by došlo k jistě velkému ulehčení ulice Táborské z obou stran.
Snad alespoň tohle vyjde.
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8573
Registrován: 4-2005
Odesláno Neděle, 30. listopadu 2014 - 13:04:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

protože odbočujících vlevo je tolik, že blokují i průběžný pruh

...a kdyby to mu přidali vámi preferovanej bus pruh, tak se taková křižovatka nehne už vůbec. Mluvím samozřejmě čistě obecně, ne na konkrétní případ. Osobně bus pruhy nevyužívám, pokud nemusím. Tedy, já mám vlastně využívat jen tři - kolem Zvonařky, tam ho využívám jen když je kolona dál než za zastávku Aut.nádr., zároveň ho ale velmi často blokuje auto vyjíždějící z Euro Oilu, který má potřebu švihnout to hned do vedlejšího a neumí tuto činnost vykonat až za zastávkou, aby nezdržoval za ním jedoucí autobus ve vyhrazeném pruhu. Minulý týden jsem tento pruh využil zhruba tak třikrát (a Miky pomlčí, že jsem se tam dost nevybíravě vecpal z Uhelné autům, která blokovala křižovatku - aneb najeď tam, táto, přece tady nebudeme další červenou stát). Další bus pruh je po trolejbuse 31/33 směr Hlavní nádraží kolem zastávek Masná a Vlhká - tam ho docela využívám, protože kolony a zastávky, ale s nejvyšším odporem, protože se tam s LE Crosswayem nedá rozumně jet - buď odrbu na zastávce roh nárazníku a nebo zastavím o 10 cm dál od kraje, čímž pádem kolem mne neprojede v protisměru KT8, nemluvím o tom, že je fajn to křížení tram vs vlak, kde je to tak rozmlácený, že to nejde přejet rychleji než je rychlost chůze, no a hlavně ty panely za mokra výborně kloužou. Rovněž je výborné ukončení bus pruhu na křižovatce u viaduktu, kde jsem ještě nepotkal nikoho, kdo by nestál na tom žlutě vyznačeném místě na silnici a umožnil mi tam tak vjet bez nějakého stresování. Kdyby tam stály benga a vybírali, mají za týden zaplacený dva dálniční Superby. Třetí buspruh je na 31 směrem do Šlapanic na Řípské či jak se to jmenuje, a ten teda nevyužívám vůbec, protože je tam tak nějak na nic, byl by potřeba spíše trochu jinde (= v opačném směru) a je tak blbě řešený, že mi tam už asi dvakrát vjelo auto, protože nepředpokládalo, že když stojím v odbočováku doprava, jedu rovně. No, kdyby se při tvrobě bus pruhů přemýšlelo a zakázal se tam pohyb cyklistů, tak by to vlastně bylo i docela dobrý. Ostatní bus pruhy znám jen z pohledu cestujícího, tak nechci hodnotit - ale třeba ten na Úvoze se zdá být docela rozumný.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)

http://atmosferaci.wbs.cz/
http://zeleznicni.wbs.cz/
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8574
Registrován: 4-2005
Odesláno Neděle, 30. listopadu 2014 - 13:12:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba by se dost hodil bus pruh od zastávky Hněvkovského až po křižovatku u tram smyčky Zvonařka - místo by tam tak nějak i bylo, resp. mohl by tam ten autobus jet po kolejích. Ty kolony jsou tam obzvláště ve špičce velmi výživné :-) Onehdá jsem měl (pravda, už od zast. Ráječek souvislá kolona) zpoždění 90 minut, v pátek jsem dojel na Úzkou v době, kdy jsem měl být v Tuřanech v opačném směru (nějakých 20 min).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)

http://atmosferaci.wbs.cz/
http://zeleznicni.wbs.cz/
Maťa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 503
Registrován: 10-2005

Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 11:07:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je zvláštní, že v jiných městech Evropy to jde, jen tady ne. MHD má být rychlá, bezpečná a spolehlivá. Nevidím sebemenší důvod proč se musí stovky lidí tísnit dlouhý desítky minut v narvaným busu v kolonách. Snad ne jen proto, že pár jedinců má potřebu věčně si vyvážet prdel v osobních autech ?? Když už je nutné jezdit do práce na 9:00 autem, tak ať si to odstojí v kolonách. Ale hromadná doprava osob má být rychlá a měla by mít VŠUDE ( téměř ) přednost. To málo bus pruhů co v Brně máme je úplně na h***o. Tady je potřeba začít s tím něco dělat, jinak naše práce přestane mít smysl. Ty tady Mauricio píšeš že jsi měl 90 minut zpoždění, to Ti připadá normální ?? To už nemá ani městská v Neapoli...[lol]I tam už se jezdí celkem normálně. Stačilo zrušit jízdní řády. Taky řešení..[biggrin]
V každým případě je situace v Brně kritická a ne jen v pátek, ale téměř každý pracovní den. Jsem zvědav co s tím udělá nové vedení města. [kladivo]
morgul
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.227.13.117
Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 11:24:53    Odkaz na tento příspěvek  

řešením není MHD na úkor aut nebo auta na úkor MHD. řešením je jedině dopravní koncepce, kde se auta, chodci, cyklisti i MHD vejdou vedle sebe. jenže to se nestíhá realizovat za 4 roky a tak se do toho nikomu nechce. dostavět VMO, vyřešit parkování, nakoupit pohodlná vozidla MHD, prodloužit tram a trbus trasy, odvést tranzitní dopravu mimo Brno stavbou R43 a rozšířením D1 kolem Brna.. dalo by se dělat věcí, které by měly pozitivní dopad systém...
Maťa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 504
Registrován: 10-2005

Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 11:40:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

morgul : souhlas.. a vo tom to je..[happy] Proto je nutné dočasně řešit mhd na úkor aut, aby se konečně někdo probral. Já jako řidič mhd nemůžu urychlit nic, jen poslušně stojím v koloně jak tupá mula a čekám až mě někdo milostivě pustí...[biggrin]
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1048
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 01. prosince 2014 - 12:45:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohužel je tu ještě jeden aspekt, jehož důsledkem je přecpané centrum -- zpoplatněná dálnice. Je mnoho řidičů, kteří raději postojí v koloně, než by zaplatili dálniční známku.
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1069
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 14:28:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Informace pro členy a příznivce brněnského Tramvajklubu

Z důvodů kalamity se dnešní schůze Tramvajklubu Brno v Pisárkách RUŠÍ !!!

viz odkaz
FANDA_DPMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 140
Registrován: 7-2013
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 18:38:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní 65/300
Freekey
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 794
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 19:33:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Maťa: po dnešku přesedlám do auta, definitivně. To co dopravci předvedli je prostě neomluvitelné. Autem se dalo spolehlivě dostat kamkoliv, veřejnou dopravou včas téměř nikam.

Stále větší množství nepotřebného modelářského materiálu mě donutilo vytvořit eshop na http://www.minimodels.cz/
Mkzb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 872
Registrován: 5-2009

Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 19:51:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Freekey: Ještě si stěžuj na pokrývače, že odmítli pracovat v dešti a je to komplet.
Freekey
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 795
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 20:05:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkzb: Pokud pokrývač odmítne makat, nedostane prachy, běžné ve všech oborech. Jen v dopravě si nechávají všichni platit i za nekvalitní službu. V jiném oboru to není možné. Doprava je v tomto specifická :-( Snad se to někdy změní a bude existovat i nějaká motivace pro dopravní společnosti (často vlastněné městy nebo kraji) dělat práci pořádně.

(Příspěvek byl editován uživatelem freekey.)

Stále větší množství nepotřebného modelářského materiálu mě donutilo vytvořit eshop na http://www.minimodels.cz/
M2359
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 393
Registrován: 10-2012
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 20:15:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Freekey: a jak by jsi tu dopravu chtel zvladnout ty, kdyz vic busu pro ND uz nebylo?

www.modelytramvaji.websnadno.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
Freekey
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 796
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 20:28:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba tím, že bych ty busy nenechal stát u plotu vozovny Medlánky (aby to každý viděl) a poslal bych je na linku. Dokud tam stál třeba jen jeden jediný bus, tak se na to manažeři vykašlali. A rozhodně tam nestál jen jeden ale minimálně 10 sól a několik kloubů. Stejně tak bych nenechal stát na hlavním nádraží a v depu odstavené dieselové lokomotivy, aby cestující viděli, že lokomotivy máme, ale kašlem na to a nasadil bych je na vlaky.

Stále větší množství nepotřebného modelářského materiálu mě donutilo vytvořit eshop na http://www.minimodels.cz/
M2359
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 394
Registrován: 10-2012
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 20:45:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a myslel jsi i na to ze treba se musi nekde vzit lidi co s tim pojedou? ja byl treba vcera a dnes na skoleni a semnou rada dalsich a tak jsme vyjet nemohli a pokud vim co slo sehnat, to jelo, kdo jen trochu mohl jet tak jel.

www.modelytramvaji.websnadno.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1052
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 20:46:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skutečně si někdo myslí, že každý bus, který stojí ve vozovně, je aktuálně pojízdný? Co poruchy, prohlídky atd.?

Myslíš, že DP má generátor nových řidičů? Jezdilo všechno, co mohlo a za volantem všichni, co mohli. Bohužel řidiči tramvají za volant autobusu zasednout nemůžou a trolejbusáci, kteří zůstali uvězněni, taky musí čerpat zákonnou přestávku...

Jen čekám, kdy si někdo začne stěžovat na to, že kolem 18. hodiny začaly vozy mizet jako služební jízdy vozovny. Nikomu už nedojde, že je potřeba dotankovat a nachystat na noční provoz.
Freekey
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 797
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 20:55:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Twig: Ano, řidiči se v takových situacích hlásí sami z volna a jsou odmítání. Obdobná situace nastala před několika lety při jisté stávce. Řidiči busů, kteří chtěli jezdit a nechtěli stávkovat stejně nemohli. Obdobně to bylo i dnes, kdo chtěl jezdit, měl smůlu, údajně bylo řidičů dost.

Docela by mě zajímalo, jak vypadají krizové plány dopravy pro různé případy. Několikadenní výpadek el. energie, závažné poškození důležité infrastruktury dopravce (požár vozovny, výbuch na hlavním nádraží,...), omezení dodávek nafty nebo plynu,... Z uplynulých dvou dnů to vypadá, že by to ty firmy, které jsou podle mého součástí kritické infrastruktury, prostě zabalili, manažeři by si nechali vyplatit tučné odměny, že ušetřili a nejezdilo by vůbec nic :-(

(Příspěvek byl editován uživatelem freekey.)

Stále větší množství nepotřebného modelářského materiálu mě donutilo vytvořit eshop na http://www.minimodels.cz/
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1053
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 20:59:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jistěže jsou odmítáni. Buď mají volno, protože včera do noci jezdili (a tudíž dnes nemůžou), nebo mají volno, protože zítra jezdit budou a očekává se opět problematický provoz, takže čerstvé posily se hodí. Nemůžou jezdit úplně všichni, někdo musí střídat, že...
Freekey
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 798
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 21:06:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Twig: Dost o tom pochybuji, pokud jsou to brigádníci, kteří nejeli třeba měsíc a nemají nic naplánované. Ještě pořád takový existují. Ale i od toho jsou ty krizové plány a dalo by se očekávat, že v krizi je dopravce schopen zajistit provoz všech vozidel nezávislé trakce a to dokonce nonstop (24h/den)

Stále větší množství nepotřebného modelářského materiálu mě donutilo vytvořit eshop na http://www.minimodels.cz/
Dodousek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 497
Registrován: 4-2009

Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 21:59:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Freekey: Jen si přesedněte do toho auta a nejezděte MHD. Konečně nebudou v MHD jezdit lidé, kteří jsou paličatí, stojí si za svým názorem stůj co stůj i když je najevo, že nemají 107% pravdu a hlavně ti, kteří v buse NAD jen nadávají na všechny kolem sebe a hlavně na to, že autobus je přeplněn, ikdyž sami sedí (osobní zážitek z dnešní jízdy v Olomouci). Jsem rád, že lidé, kteří jsou dokonalí na 107% a nikdy neměli žádný problém s nadpřirozenými jevy již nebudou jezdit MHD. Ale až budete stát někde v koloně kvůli nehodě na namrzlé silnici, a vedle Vás si klidným rozjezdem s trochou písku pomůže K2, doufám, že si vzpomenete na dnešní slova [happy]

Osobně vnímám práci dispečinku v Brně (např. oproti Olomouci) jako velmi profesionálně odvedenou práci. Je velmi krátkozraké posuzovat celou MHD je kvůli 3 krizovým dnům. To je jako kdybych kvůli 1 nehodě a koloně na D1 proklínal celou silniční dopravu, že je neschopná mě dovézt do mého cíle.

Záložní plány při výpadku elektrické energie jsou, to jste nečetl články, kdy se zvažovalo, že dnes budou jezdit rozjezdy co 10 minut?

Podobnost hodnoty 107% s jistým místním rádiem čistě náhodná.

PS: Pokud chcete, přijeďte dnes v noci svým mazlíčkem do Olomouce a pojďte vzít službu místo zítra pracujícího dispečera, budu velmi rád, když mi zítra pojede všechno přesně dle JŘ a bez tlačenic ve vozech MHD [happy]

Chcete kvalitní vlakové spojení mezi městy Brno a Olomouc?
Soupravy s vozy A, BDs a B ve stavu bez jakékoliv modernizace je ta správná volba! Zažijte komfort cesty odpovídající dávné minulosti přímo ve Vašem vlaku! Těšíme se na Vás každý den ve vlacích Jeseník - Olomouc - Brno.

České dráhy, Váš osobní dopravce [satan]
M2359
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 395
Registrován: 10-2012
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 22:17:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Freekey: vetsina trhackaru co nastoupila rano jezdi do ted coz si myslim, ze je od ridicu docela velka sluzba podniku, tak stejne jako vetsina ridicu co mela mit volno a krouzila dnes a vcera cely den, nevim jak by jsi to ty organizoval, kde by jsi vzal vozy a lidi.

www.modelytramvaji.websnadno.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
Drjekyll_and_mrhyde
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 233
Registrován: 12-2008
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 22:20:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vytisknul na 3D tiskárně. K...t.
Freekey
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 799
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 22:20:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dodousek: Bohužel Olomouc je pro mě mimo, třeba to dopravce zvládl. Nemám tušení, jak se k tomu postavil. V době, kdy je ve firemní sféře vše Just in time a za každé zdržení jsou obrovské pokuty to přístup DPMB a ČD působí naprosto neskutečně (srovnej s http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/232669-stale-vice-cech u-nevaha-zadat-o-nahradu-skody-za-zpozdeni/). Za nic nemůžou, za nic nezodpovídají, pokud si někdo koupil jízdenku a nejel, jeho chyba, ne chyba dopravce.

Stále větší množství nepotřebného modelářského materiálu mě donutilo vytvořit eshop na http://www.minimodels.cz/
M2359
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 396
Registrován: 10-2012
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 22:25:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Freekey: DP nemuze za to ze vse zmrzlo, pojistovna by to nazvala vyssi moci, ale stale jsi nenapsal, jak by to teda podle tebe DP mel udelat, kde vzit lidi? kde vzit potrebne mnozstvi vozu? jak zabranit namraze?

www.modelytramvaji.websnadno.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
Freekey
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 800
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 23:03:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M2359: Ano, DP nemůže za to, že mrzne, že je teplo, je zima, prší, padá sníh, je mlha,... Vozy stály ve vozovně (to co bylo v hale na opravě nepočítám), zajištění řidičů je také problém DP. Před pár lety DP zkoušel získat brigádníky z řad studentů, to už je také minulost, asi má řidičů dost (oficiálním důvodem je podle všeho spíš neschopnost připravit s nimi rozumnou smlouvu a zadministrovat to). Uskutečnil se jen pilot a další zájemci byli odmítnuti. Osobně by mi ale stačilo, kdyby nestály busy ve vozovnách a všechno jezdilo a na ELPech a jinde byly pořádné informace a ne hloupá informace, že všechny náhradní autobusy jsou v plném nasazení, nebo co to tam bylo. Na webu Kordisu byla nejdůležitější informace (první řádek) o tom jak jezdí IC, EC a Ex v Pardubickém kraji, doplněná přezdívkami dieselových lokomotiv, které je tahají. Ale to jak se člověk dostane z Tišnova do Brna a s jakým zpožděním, případně jak volit nejvhodnější spojení, se už nikde nedozvěděl. Maximálně informaci, že nikdo nic neví.

Stále větší množství nepotřebného modelářského materiálu mě donutilo vytvořit eshop na http://www.minimodels.cz/
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7198
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 23:05:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor s pánem: [biggrin][ok]

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5032
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 23:27:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Freekey: Pilotní projekt byl hrazen z peněz EU, jestli se nepletu. Jinak se přijímají řidiči na všechny trakce, ale pokud to chce člověk jen jako vedlejšku, tak si papíry platí sám.
M2359
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 397
Registrován: 10-2012
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 00:21:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Freekey: a ty vis co to bylo presne za vozy? jestli nemeli poruchu? jestli byly provozuschopne atd? nebo to nebyly nove klouby jeste bez SPZ? to podle me vubec nemuzes vedet. To ze ty vozy nevyjeli melo urcite padny duvod. Ono v takove kalamite maji dispeceri dulezitejsi veci na praci nez psat detaily pro tebe na Elpy. Nevim co by jsi tam chtel vice napsat, aby zasedl kvuli tobe tym a rychle vymyslel jizdni rady pro ND aby ti je tam vypsal? Pokud ti nejel vlak z tisnova do Brna, mel sis zavolat na CD nebo na Kordis, treba by ti nekdo neco rekl. A vubec kdyz nejsi spokojen napis si stiznost jak na Kordis tak na DP urcite ti radi odpovi, verim, ze nebudes sam, protoze takovych jako ty jsem dnes potkal mnoho. Jinak ti nic nebrani v tom si udelat ridicak aby jsi mohl v pripade podobne kalamity okamzite nastoupit a celej den slouzit obcanum Brna.

www.modelytramvaji.websnadno.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
Freekey
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 801
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 00:36:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mouka: Nebyl, přišla krize a byl konec. Bylo dost lidí.

Freekey: To je ten problém, že starat se o zákazníka je až to poslední (informování k tomu patří). Zajímavým čtením o tom, co mají na práci manažeři je třeba otevřený dopis Luďka Struhala.

http://uloz.to/xmZjZqvo/dopis-pdf

Stále větší množství nepotřebného modelářského materiálu mě donutilo vytvořit eshop na http://www.minimodels.cz/
ReZ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 889
Registrován: 9-2008

Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 11:47:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechtěl jsem na kolegu freekey a jeho silně krátkozraké názory jakkoliv reagovat, ale vzhledem k okolnostem musím.
V pondělí kolem 17h, kdy už skoro celá elektrická trakce stála, jsem při cestě z práce čekal na trajf, vlastně ND na zastávce Staré letiště směr Brno. Všiml jsem si, že po Olomoucké jezdí busy na a-701/702 vracející se do centra a jsou poloprázdné. Napadlo mě, že by mohly stavět a lidi brát. Volal jsem na Kordisí dispečink a co myslíš, vykašlali se na mě? Ne, okamžitě letěla informace do busů. Za což jim dodatečně za sebe a za další lidi, děkuju.
Co odpovíš na toto? Dispečeři a ostatní se flákali a neřešili nastalou kalamitu, že?

Veškeré problémy vznikají vždy v prostoru mezi židlí a klávesnicí.
Freekey
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 804
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 12:35:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ReZ: Ano to je ale přesně ten případ (ne)fungování systému v případě mimořádnosti. Pokud pominu to, že to dispečeři mohli udělat dávno bez telefonátu cestujícího, tak linky 701 a 702 mají jakési zvláštní postavení v systému. Jak jedny z mála totiž nejsou ukončeny u prvního nádraží před Brnem nebo na první konečné tramvaje, jako ostatní integrované busy. A protože jsou v souběhu, mohou tak částečně nahradit to, co nefunguje. Jinde se ale postupovalo jinak a Kordis není schopen zajistit spolehlivé fungováni systému v případě mimořádností. Navíc jsme v 21. prvním století, kdy přenos informací obvykle není problémem, teda vlastně až na dopravu. A příkladem je i tohle, kde se cestující mohl dostat k informaci, že linky 701/702 nahrazují trolejbusy na Slatinu? Já jsem se k té informaci dostal až na fórech.

Stále větší množství nepotřebného modelářského materiálu mě donutilo vytvořit eshop na http://www.minimodels.cz/
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1054
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 12:45:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Freekey: Cestujícím třeba ze Znojma je informace o zaskakujících 701/702 celkem k ničemu. A cestující z Brna, kterých se to týká, to poznají tak, že na zastávce, kde čekají na ND za trolejbus, zastaví regionální bus a nechá je nastoupit. V čem je problém? [proud]
Drjekyll_and_mrhyde
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 234
Registrován: 12-2008
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 14:12:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"kdy přenos informací obvykle není problémem" - to není, ale zcela zásadním problém začíná být jejich převzetí a použití. Nakonec na tvém (osobním) případě je to ukázkově vidět.
Freekey
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 805
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 15:48:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Problém je jejich získání

Stále větší množství nepotřebného modelářského materiálu mě donutilo vytvořit eshop na http://www.minimodels.cz/
J.U.Ray
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 11-2012
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 20:22:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Freekey: Mohl byste mi prosím vysvětlit jednu věc? Na jedné straně dáváte za vzor firmy just-in-time, na druhé straně kritizujete nepřijetí řidičů "kvůli krizi". Pokud vím, firmy "just-in-time" jsou přece známé svým přístupem jít zásadně cestou ořezávání přebytečných nákladů, což jsou v době nedostatku práce třeba právě zaměstnanci.
Kromě toho, nejsem si zcela jistý, zda by aplikace "just-in-time", zaměřeného hlavně na výkon a zisk privátnímu subjektu fungovala u veřejné služby (ČD, KORDIS, DPMB...).

Případ 701/702: Možná to nebylo jenom nedostatkem informací. Za normálních okolností by to asi šlo nahradit okamžitě, ale ve chvíli, kdy se dispečerům pod rukama sype celý systém, musí řešit násobně víc krizových situací a pak se na nějakou část snadno zapomene. Ne že bych směr Slatina považoval za méněcenný, ale řekl bych, že v Brně jsou důležitější páteřní tahy, které bylo potřeba řešit. Dispečeři jsou taky jenom lidi.

A ještě jedna ke kalamitě. Šel jsem v pondělí po Masarykově směrem k nádraží, míjel jsem nějaké dva dědky a jenom jsem slyšel "...nó, hlavně že pořád říkali, jak jsou na zimu připravení, a tady to vidíš..."
Obdivovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 198.50.150.40
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 20:42:24    Odkaz na tento příspěvek  

To, jak zvladl brnensky dispecink vyresit totalni kolaps elektricke trakce bylo neco uzasneho. Pri porovnani s jinou hromadnou dopravou, at uz ze zapadu, vychodu, jihu ci severu, je ta brnenska na opravdu vysoke urovni. Sice jsou tu mnohem castejsi protivni ridici, ale na druhou stranu je tu skvela organizace dopravy. Nikde jinde jsem nezazil, aby pri vypadku jednoho tramvajoveho spoje dojel s minimalnim zpozdenim nahradni autobus.

Ignorujme prosim hlupaky jako je Tomas Jelinek. Je skoda do nich vkladat energii. Pojdme radsi probrat, co se dispecerum opravdu povedlo.
Freekey
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 806
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 21:05:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

J.U.Ray: Určitě a rád. Je nutné rozlišovat výrobní firma a dopravce. Pro výrobní firmy je velmi drahé držet velké skladové zásoby a proto po dopravcích chtějí pravidelné a relativně přesné zásobování. Tzn. když to zjednoduším, výrobci šetří a dopravci se snaží neplatit pokuty.

"Veřejná služba" v podání zmíněných je taková podívná, když si přečtete příslušné předpisy a SPP, tak zjistíte, že zákazník je velmi striktně omezován, ale garantováno mu není vlastně nic, jen to že zaplatí i když nic nedostane (žádnou službu). Neznám jiný takový obor, kde bych platil předem a ještě neměl záruku, že vůbec něco dostanu. Proto si myslím, že kritika je na místě. Když někdo tak vytvoří tak dokonalý systém ochrany (většinou veřejným sektorem vlastněných) dopravců, mohl by alespoň garantovat kvalitu. Je samozřejmě možné se o tom podrobněji pobavit, ale IDS JMK si nechá nejdřív zaplatit a pak... no pak nic, protože 45 minut nic nejede a jízdenka propadne a přesto je to v pořádku.

Stále větší množství nepotřebného modelářského materiálu mě donutilo vytvořit eshop na http://www.minimodels.cz/
-OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 21:44:14    Odkaz na tento příspěvek  

Freekey - ad ELPy - souhlasím, na většině z panelů běhaly kokotiny, především naprosto matoucí bylo to, že se tam pořád krásně zobrazovalo všechno jak to má jet a kdy to má odjezd, třeba na Svratecké, kde ovšem včera ráno nejelo zhola nic a lidi tam čekali zbytečně. Místo toho tam opravdu mohla být pouze informace, že linka 1 je mimo provoz a autobus ND jezdí mimo čas ze zastávky náhradní dopravy.
Druhá věc je, nakolik je v současné době tento systém funkční. U ZOO třeba odjezdy linek 50, 52 54 a ještě ty regionálky jsou asi o tři minuty pozadu, v době kdy se tam zobrazuje "50 Komárov - 3min", tak Solaris už zavírá dveře a jede do háje. Všude už je měsíc napsáno "zkušební provoz", no nevím, v 21. století, kdy každej máme mobil a okolo nás lítá internet, není ELPa schopná mít aspoň správnej čas.

Na zbytek tvých podnětů nemohu z pozice člověka, kterej se dnes ráno vrátil z 25 - 26 hodinové služby viz vedlejší trol. diskuse, reagovat nijak valně, jenom bych podotkl že každej má právo na názor, stejně tak každej má možnost svobodné volby, jestli využije osobní přepravy, u které nemusí řešit, kterej šofér kdy může jezdit, na co má oprávnění a na jakej typ autobusu má zácvik, v kolik kde se má hlásit a jak se tam dostane atd. Takže nemá cenu říkat, že spousta lidí šla do práce aniž by museli a aniž by to měli placeno, spousta z nich dala k dispozici svoje osobní vozidla za svoje pohonné hmoty atd atd, vlastně je to všechno jedno, protože jak vidím je spousta lidí, kteří vidí přes plot nějakej polorozebranej autobus a rozčilují se, jaktože nejezdí venku a nevozí lidi :/
-OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 22:05:54    Odkaz na tento příspěvek  

Jednu reakci zkusím

45 minut nic nejede a jízdenka propadne a přesto je to v pořádku

Je to principielně opravdu špatně. I když nevím, jak má jízdenka propadnout, protože buď si prostě jízdenku nemáš kde označit, protože nic nepřijelo a tímpádem ti nepropadá, nebo máš šalinkartu a ta ti neproadne. Hnidopišsky vzato je to spíš ta šalinkarta, kde se dá říct, že sis na nějaké období předplatil cestování, a opravdu - najednou nejede vozidlo, nejede celá linka, nejede nic, ale o těch pár poměrných korun ti tu šalinkartu nikdo poté neslevní. Tomu rozumím.

Ovšem jsou tady dva aspekty:
1) nežijeme v ideálním světě. Občas něco nefunguje. Občas nám zdechne vůz, občas napadá na dráty sajrajt a celá MHD je v prdeli. Stejně tak se ti na předplacené dovolené stane, že ze 14dnů ti tři proprší, nebo že památka, kam jsi se chtěl vypravit, je z důvodu natáčení seriálu "Street (3568.díl)" uzavřen.
2) kdo má dojem, že žije v takovém ideálním světě, nechť má mandát si stěžovat, že dopravní podnik to nezvládl, nechť má právo chtít vrátit nějaké procento ceny ze šalinkarty, nechť si tedy neoznačí lístek, nechť nasedne do svého auta.
3) děsím se takového pojetí světa.

Napíšu to jednoduše bez keců. Hergot no tak to teďka dva dny nefungovalo. Stovky lidí stály na ostrůvku a ptali se mě, jestli pojede třicítka a kdy, a chápali mě, když jsem jim řekl že ano, pojede autobus, ale nevím v kolik, že musí počkat. Stovky lidí to pochopili, dojeli do práce prostě pozdějš, nikdo se z toho neposral, akorát se holt našlo pár lidí jako freekey, kteří se ohánějí tímto ideálním světem a chtějí vrátit jízdné. Upřímně řečeno, pro takový lidi by mě netěšilo jezdit a vysral bych se na to. Nasrat nějaký trolejbusy, proč ty krámy vlastně existujou.

Ještě bys nám mohl poskytnou takovej input: máš šalinkartu nebo platíš jízdenkama?
Freekey
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 807
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 22:21:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OndraS: Já nevím, bylo pondělí 1.12.2014, pršelo stál jsem na železniční zastávce, kde není přístřešek, na ELPu byly nesmysly, z dvou amplionů staničního rozhlasu jeden nefungoval, takže jsem se musel přesunout k tomu jedinému fungujícímu. Když byl nahlášen příjezd vlaku, označil jsem si jízdenku a vzápětí hlášení "Vážení cestující hrrrchrrr" a nic. Po 10ti minutách, hlášení, že spoj je zrušen. Nějaké info co dělat ani omylem. Pak asi v intervalu 5 minut 3 hlášení jednoho a téhož vlaku v protisměru a ten taky nikde. Po dalším čekání hlášení nějakého vlaku směr Brno se zpožděním 15 minut. Ten už přijel. Jen upozorňuji, že před zavedením IDS byla v dané žel. zastávce výdejna jízdenek s obsluhou a vytápěnou čekárnou. Původní plán byl příjezd na Lesnou a cesta linkou 5 směr centrum, co myslíte, jak to dopadlo? Procházka městem okolo kolon tramvají. Mám popisovat i cestu z Brna nebo stačí ta do Brna? A to jsem celou dobu držel v ruce mobil a doufal, že když už nic, tak že se mi někdo pokusí někde na webu alespoň dát informace o tom, jak uzpůsobit cestu tak, abych se dostal tam, kam potřebuji i za cenu delšího času a vyšších nákladů (za další a další jízdenky). A co myslíte, povedlo se mi takové informace najít? A co na to třeba tolik propagovaný Poseidon (který taky moc nefunguje)? Pomohl?

(Příspěvek byl editován uživatelem freekey.)

Stále větší množství nepotřebného modelářského materiálu mě donutilo vytvořit eshop na http://www.minimodels.cz/
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1055
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 22:30:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, takže IDS může za zrušení vytápěné čekárny a za to, že ČD nejsou schopny zajistit technické vybavení svých stanic? [crazy]
M2359
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 398
Registrován: 10-2012
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 22:36:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Freekey: ok, jeden nebo jeden a pul dne skoro nic nejelo, zásah vyšší moci, a co těch ostatních 363 dní? to vše funguje jak má, myslím, že toto se prostě může stát a nikdo se z toho nepose... je škoda, že se najde pár takových jiných cestujících, kteří neocení snahu pracovníků DP řešit problém co nejvíc to šlo. Nebylo to ideální, ale v rámci možností se povedlo. Nemůžeš chtít po kordisu aby operativně hned psal všem všechny možnosti jak se dopravit do svého cíle cestující v rámci celého IDS JMK, to není možné, zvlášť když ani neví, kde to sjízdné je a kde ne a nemá žádný busy pro ND za vlaky a podobně, nebo nemá možnost je během hodiny sehnat včetně řidičů. Toto nebyla plánovaná výluka. Takže se s tím smiř, že jsi musel jít jeden den pěšky. Nebyl jsi sám.

www.modelytramvaji.websnadno.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
Freekey
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 808
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 22:39:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Twig: Je to velmi složité. Ale po dlouhém vysvětlování by byl závěr, že v podstatě ano. Ke zrušení došlo na základě zavedení IDS. Při zavedení IDS se sliboval přestupní terminál. Asi 10 let se nic nedělo, pak KORDIS vytvořil projektovou dokumentaci a daroval ji obci... Ale proč to neřešil nikdo 10 let, na to asi nikdo neodpoví. V dokumentech k zavádění IDS zasílaným obcím při vzniku IDS to bylo. ČD dodávají to, co si objednatel objedná, navíc jsou tu ty komplikace vztahů a majetkových vypořádání ČD a SŽDC. Celkově je to opravdu složité, ale vznik uzlu a jeho nedostatečné zajištění bych asi opravdu viděl na integrátorovi.

Stále větší množství nepotřebného modelářského materiálu mě donutilo vytvořit eshop na http://www.minimodels.cz/
-OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 22:46:32    Odkaz na tento příspěvek  

Freekey - no, v tom případě se celej ten příběh týká našeho DP jenom tak nějak "okrajově". Jak fungují vlaky už dávno nevim, mimo město jsem IDSkou nikam nikdy nejel, takže jediný k čemu se můžu tak nějak vymáčknout a kde z našeho hlediska vidím problém, je "ztuhlost" informačního toku. Přesně jak píšu, v 21. století není na ELPu kolikrát ani správnej čas, což hovoří za vše. Jestli byly nějaké informace, tak byly typu "linka xy jezdí v rozsahu odsud-posud, protože úsedk vocamcaď-pocamcaď je nesjízdný", což by až tak zlý nebylo, problém byl že to bylo pouze na facebooku DP, kde osobně třeba mě by to nenepadlo hledat už toho titulu, že mě FB nezajímá (i když ten FB je veřejně viditelný). Na stránkách DP nebylo nic, s tím že právě na tom FB bylo napsáno že to není možno z technických důvodů aktualizovat. To je v roce 2014 podobně směšný jako ten o tři minuty levej čas na ELPách.

Takže, budiž, informačně to nebylo kdovíco, hlavně pokud se někdo nacházel přesně v tvé situaci a očekával informace na netu.
Tvoje příspěvky nicméně vyznívají tak nějak, nezlob se na mě, určitě to tak není myškleno, ale jako kdyby DP tu kalamitu objednal u nejvyššího a zaměstnanci seděli v kanclech a na dílně a zpoza plotu se smáli lidem, že se nedostanou do práce, do školek atd.
Konkrétně za naši fabriku - voz. Komín - můžu zodpovědně říct, že se fakt dělalo všechno, co by aspoň nějak následky téhle apokalypsy zmírnilo.

Možná ta kalamita budiž takovým varováním pro příště; u nás ostatně vznikl takový sdělovník s náměty "jak příště na to".
Freekey
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 809
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 22:52:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M2359: Já prostě nevím, co bych měl ocenit. Pokud si jinde zaplatím službu, která není dostatečně kvalitní nebo koupím výrobek, který není dostatečně kvalitní, tak reklamuji a dostanu peníze z5 (aspoň by to tak mělo být), ale v IDS tohle základní pravidlo neplatí. Spotřebitel nemá v podstatě žádná práva. Bylo by opravdu dobré, kdybych nemusel za nekvalitní službu platit, tak jako je to běžné všude jinde. Navíc je to také to, co nikoho nenutí k problémům přistoupit zodpovědně a řešit je. On by si každý 2x rozmyslel, jestli tu dopravu zajistí pořádně nebo ne, když by se na něj sesypalo celé Brno, že chce z5 jízdné. To by doprava vypadala jinak a hlavně ČD by měly velký problém!

Jsi řidič DP a moc dobře víš, jaké informace má DP k dispozici. Na intranetu jsou informace o všech mimořádnostech, fotky nehod, nasazení náhradních vozidel, dispečink má podrobné mapy s výskytem všech vozidel i s informací o zpoždění nebo i toho co je napsané na tablech apod. Kde se k nim dá dostat? Proč jsou tajné? Vždyť jsou to přesně ty informace, které by umožnili cestování každému, kdo je vybaven nějakou možností se na to na internetu podívat. Já nemám problém ani s tím, že mi ty informace někdo poskytne ve formě dat, já už si tu aplikaci, která mi to zobrazí a navrhne možnosti rád sám napíši, ale mám smůlu.

Stále větší množství nepotřebného modelářského materiálu mě donutilo vytvořit eshop na http://www.minimodels.cz/
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1056
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 23:06:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Freekey: Hele, tak jinak. Město si u dopravce (DP) objednalo nějaké výkony na tramvajových, autobusových a trolejbusových linkách, že? Zásahem vyšší moci (tento termín moc dobře zná i pojišťovna) není možné zajistit výkony na trolejbusových a zčásti i tramvajových linkách. Co z toho plyne? Neplní se = nejezdí se. Nějaká náhradní doprava je pouze luxus navíc, za který můžeme akorát děkovat, ale není samozřejmostí -- viz některá jiná města.
J.U.Ray
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 11-2012
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 23:12:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Freekey: On by si každý 2x rozmyslel, jestli tu dopravu zajistí pořádně nebo ne, když by se na něj sesypalo celé Brno, že chce z5 jízdné. To by doprava vypadala jinak a hlavně ČD by měly velký problém!

Jak už vám říkal třeba i M2359 - kdyby to tak bylo třikrát týdně, souhlasil bych s vámi. Ale protože se to stane zhruba třikrát do roka (dva dni námraza, dva dni kalamita po větším sněhu, dva dni zatopený podjezd na Křenové), tak je to prostě mimořádnost.
Nicméně musím souhlasit, že by doprava vypadala jinak. Možná by to po takových vlnách nesouhlasu skončilo u poznámky ve smyslu "v případě výpadku více jak N % spojení, i v případě, že za tento výpadek mohou povětrnostní podmínky či jiné vnější vlivy, bude provoz celého systému ukončen." Ke spokojenosti všech.

Kde se k nim dá dostat? Proč jsou tajné? Protože se většinou jedná o kupu informací, které jsou pro běžného cestujícího akorát navíc. Pokud budou ELPy a RIS fungovat i v těchto časech, úplně to stačí. Ale řekl bych, že problém ELPů a RISu nespočívá v tajných informacích, ale ve výpočetních a přenosových schopnostech systémů, na nichž fungují.
Nejlépe by se v těchto informacích vyznali šotouši a další "odborníci". A už vidím, jak by se následně vyrojilo milion názorů, jak je to vlastně správně a proč se co (ne)dělá. I to bude důvod, proč je potřeba určitý stupeň utajení.
Freekey
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 810
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 23:22:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

J.U.Ray: Opravdu mi stačí informace, které jsou a já už si je přechroustám. A mnoho let nefunkční ELPy jsou opravdu pro smích. RIS venku stále oficiálně není a schází komplexní informace o celém kraji (vlaky a reg. busy).

To že by měl dopravce za kvalitu služby být zodpovědný mi také nikdo nevymluví i když chápu, že to často nemůže ovlivnit.

Nejslabším článkem IDS jsou podle mého vlakové páteřní linky. Velmi často tam dochází k problémům.

Nemám problém to řešit i s někým zodpovědným, email tu je, může napsat. Klidně výtky podrobně vysvětlím.

Stále větší množství nepotřebného modelářského materiálu mě donutilo vytvořit eshop na http://www.minimodels.cz/
Drjekyll_and_mrhyde
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 235
Registrován: 12-2008
Odesláno Čtvrtek, 04. prosince 2014 - 07:21:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Opravdu mi stačí informace, které jsou a já už si je přechroustám" - evidentně ne, protože jinak by tě muselo stačit, kdyby ses podíval ven a na teploměr a nemlel tady rádoby chytré sračky.