K-report
 

Archiv diskuse Doprava ve středních Čechách do 29. 04. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Autobusy a trolejbusy » Doprava ve středních Čechách » Archiv diskuse Doprava ve středních Čechách do 29. 04. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1985
Registrován: 9-2008
Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 08:53:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Onkl: No, jak už bylo řečeno, komerčně to provozovat nemá jakýkoli smysl a ani dotace by to nijak zvlášť nezachránily (zvlášť pokud by to nebylo v PID). A v PID to může být dost těžko - takovýhle expresní autobus (dotovaný!) podél vlaku je tak nějak proti smyslu integrované dopravy vůbec (to už by obce určitě daleko víc uvítaly zrychlené vlaky).
Ovšem upozornilo to na docela schůdnou cestu, o které já uvažuju už dost dlouho - tzn. přesměrovat dopravu ze Sázavy, Chocerad a Ondřejova k vlaku do Strančic, což je ve výsledku ještě mnohem rychlejší než autobusem přes Mukařov (z Ondřejova BUS 20 min. + VLAK 35 min. až na hlavák, dnešní 383 60 min. jen na Háje, Sázava obdobně).
Konkrétně mám na mysli přesměrovat linku 490 do trasy Strančice, žel. st. - Mnichovice, nám. - Ondřejov, nám. (- Chocerady) / - Stříbrná Skalice, Hradové Střimelice - Stříbrná Skalice, nám. - Stříbrná Skalice, žel. st. - Sázava, aut. st. Špičkový interval 30 minut (střídavě do Chocerad a do Sázavy), návaznost především na vlaky ve Strančicích ukončené.
Spojení v trase 382 (od Stříbrné Skalice po Jevany) úplně zrušit, spojení v trase 383 (od Chocerad po Mukařov) zásadně omezit na pár účelových spojů (pro spojení z obcí na trase do Ondřejova). Základní obsluhu Třemblatu a Zvánovic přesměrovat taky k vlaku (495).
Doplňková midilinka 493 Senohraby, žel. st. - Hrusice (závlek) - Ondřejov, Turkovice - Ondřejov, nám. - Stříbrná Skalice, Kostelní Střimelice - Stříbrná Skalice, Hradec - Stříbrná Skalice, nám.
Školní 496 Strančice, žel. st. - Mnichovice, nám. - Hrusice (- Ondřejov, Turkovice - Kaliště, Poddubí?).

Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1986
Registrován: 9-2008
Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 09:00:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Onkl: K příspěvku před chvílí dodávám, že ze Zruče nebo Ledče má smysl vypravit pár expresních spojů, protože jinak se do Prahy rozumně dostat nedá. Z Ondřejova, Stříbrné Skalice, Sázavy a Chocerad v podstatě stačí dovézt lidi k vlaku, a ten už je do Prahy dopraví (ostatně, podívate-li se na Váš JŘ, tak i ten Váš autobus nabízí spojení Ondřejov - Roztyly za 35 minut, BUS+zastávkový vlak na hlavák za 60 včetně 5 minut na přestup.) Co ten Váš autobus vlastně nabízí navíc (kromě cca 5 minutové úspory), aby jej kdokoli platil? A pokud by ze Strančic vezl lidi do Prahy vlak zrychlený, tak už není lautr co řešit a vlak vítězí na celé čáře.

Onkl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 5-2013
Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 09:20:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš: "takovýhle expresní autobus (dotovaný!) podél vlaku je tak nějak proti smyslu integrované dopravy vůbec (to už by obce určitě daleko víc uvítaly zrychlené vlaky)."

Smyslem veřejné dopravy je především doprava do zaměstnání a do škol. Neumím si představit tak rychlou kombinaci autobusu a zrychleného vlaku, aby byl použitelný pro cestu do zaměstnání. Když se podíváte na počty lidí co jezdí denně do Prahy, tak je jasné že kvůli příliš pomalé veřejné dopravě jezdí autem. Jestli je za smysl integrované dopravy považován vlak a ne použitelná alternativa k autu, tak je to špatné.

Myslím si taky, že zrychlený vlak by byl pro objednatele mnohonásobně dražší než pár užitečných autobusových linek.

"Z Ondřejova, Stříbrné Skalice, Sázavy a Chocerad v podstatě stačí dovézt lidi k vlaku, a ten už je do Prahy dopraví"

Ale za jakou dobu? Jde přece o čas strávený denně v autobuse nebo ve vlaku. Když bude jezdit veřejná doprava tak jako linka 382 nebo jako 490 v kombinaci s vlakem, tak musí lidi jezdit autem. To co dneska nabízí veřejná doprava se pro denní dojíždění nedá. Nezlobte se, já Vám moc nerozumím.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 914
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 09:33:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PT Mašotouš to pravděpodobně myslí ta, že podle Vašeho návrhu by kolem prahy stačilo cca 500-600 linek vždy pro skupinu obci v okolí, jezdících pár nahodných výstřelů přes den a to po nejkratší spojnici k nejbližšímu metru. OK pak ale integrovanou dopravu nepotřebujeme, stačí aby každý nastoupivší hodil řidiči do kasičky třicet korun a jede se. Kdežto, kdybychom tuto linku ukončilo ve STránčicích u vlaku tak ušetříme nejmíň polovinu vozokm a můžeme za stejné peníze navýšit počet spojů dvakrát. Vlak už stejně jede a je zaplacen.

Mimochodem, jistě můžeme sebrat Sázavě 382 a místo ní peníze vrazit do vaší linky. Jenže případný cestující má po 19h útrum. A tak případný cestující, který nebude mít jistotu, že stihne návrat ze zaměstnání do 19h na Roztyly, tak si vezme auto už ráno. Dnes mu 382, sice pomalu, ale nabízí dopravu po celý den.
A v normálním intervalu, by to asi jezdilo i k vlaku do Stránčic.

Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Onkl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 5-2013
Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 09:46:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya: I kdyby se zrušily všechny spoje 382 ze Skalice do Sázavy, tak během dne i večer jezdí vlak. Do Ondřejova i Skalice by většina spojů musela zůstat, už kvůli jiným obcím. Jaké náhodné výstřely, dneska to pro cesty do a ze školy a práce ve špičce snad jezdí lépe? Vlak stejně jede, ale zastávkový a ne zrychlený. Zase moc nerozumím.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 915
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 10:05:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co kdybychom místo cca int 60 špička + vybr.spoje v ostatní období, nabídli lidme v Sázavě špička 30 minut ke každému krátké S9 do Stránčic, 120 mimo špičku a 120 v SN a klidně i odvoz od půlnočního vlaku. Rozdíl o proti expresnímu busu v rychlosti sice je, ale kde máš jistotu, že každé ráno to bude po dálnici frčet až k Roztylům?

Mimochodem, jak by to na tvé expres lince bylo tarifně?

Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15618
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 10:28:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já tedy nevim, ale v Penčicích jsme s 492 čekali na 382 30 minut a jak bylo těch 10 lidí šťastnejch, že nemuselo šlapat do kopce. Že to ty lidi používaj, když je to tak blbý. A ve Ždánici, U jánů to bylo na přípoji 381/421 obdobný.

[auto] Busy po V.A.:119...Veleslavín, 218: Brodecká-Ciolk-DŠ-Velesl., 108: BH-St.Ruz.-DŠ-Velesl.-N.Vok., 225 zruš., 214 beze změn, CDCT, 216:Petřiny-Baterie-Ořechovka-Velvarská-Dejvická, busy od Jenerálky +131 ukončeny v nové smyčce Bořisl.
7036
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 687
Registrován: 7-2003

Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 10:38:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli tomu dobře rozumím, snažíte se nabídnout možnou pěti až desetiminutovou úsporu jízdní doby (na nejdelší řešené relaci Pha - Sázava; ta úspora je stejnak zčásti vytvořena projížděním nácestných zastávek oproti současným bus linkám PID) výměnou za zrušení pravidelné celotýdenní dopravy v rozumných intervalech (60-120 min durch) a rozsahu provozu (5,00 - 22,30 na odjezdu z Prahy). Skutečně máte dojem, že nalákáte nové cestující tím, že nepojedou do zaměstnání 80 minut, ale 70, za předpokladu, že si vyberou jeden z těch dvou tří párů spojů, které po prvním proškrtání na lince zbydou?

Veřejná doprava v relaci Sázava - Praha bude oproti IAD vždy výrazně pomalejší, na exitu 34 z D1 jste autem z města za 10 minut, za dalších 20 minut v centru Prahy na magistrále. Tomuhle nemůže konkurovat žádný zrychlený bus, vedený údolím Sázavy, zároveň je však na expresní bus, který by hned z města jel k dálnici, Sázava sama o sobě příliš malá* a neuživí ho (pro úplnost dodám, že mezi Sázavou a dálnicí není žádná další obec, kde by mohl někdo do busu přistoupit).

* ano, s trochou štěstí se možná dá najít nějaký moment v ranní špičce, kdy se v třítisícové Sázavě náhodou sejde dostatek cestujících

Velká verze obrázku již prošla K-reportizací? Nevěš hlavu!
Onkl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 5-2013
Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 11:09:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

7036: Ta úspora by byla přesně půlhodinová! Příjezd 382 v 7:08 na Háje odpovídá příjezdu 7:15 na Roztyly, metru to z Hájů trvá déle. Rozdíl v odjezdech by ale byl půlhodina. Kolony na dálnici nebo kolony na kutnohorské silnici, to je prašť jak uhoď. Na sedmou do Prahy v pohodě, na osmou (čili těsně po sedmé před Prahou) už je to slabší a na devátou se stojí v koloně vždycky. Jízda 382 do centra Prahy, když jede na čas, trvá okolo 100 minut, totéž zpátky, to se denně opravdu nedá.

"Veřejná doprava v relaci Sázava - Praha bude oproti IAD vždy výrazně pomalejší, na exitu 34 z D1 jste autem z města za 10 minut, za dalších 20 minut v centru Prahy na magistrále. Tomuhle nemůže konkurovat žádný zrychlený bus, vedený údolím Sázavy, zároveň je však na expresní bus, který by hned z města jel k dálnici, Sázava sama o sobě příliš malá* a neuživí ho (pro úplnost dodám, že mezi Sázavou a dálnicí není žádná další obec, kde by mohl někdo do busu přistoupit)."

Celkem slušný popis. Přesto si myslím, že by ta zrychlená linka smysl měla. Jen benzín na denní dojíždění vyjde měsíčně asi na 5000 Kč, navíc se častěji mění gumy atd. Je rozdíl, když by se cestou tam a zpátky denně strávilo něco přes dvě hodiny, než když by to dneska veřejnou dopravou trvalo nějakých tři a půl hodiny.

Iaya: Rychleji a přímo po hodině nebo pomalu a s přestupem po půlhodině, to je jasná volba. Rychleji a přímo po hodině.
V MHD mi často jezdící linky vyhovují, tam má to tvoje pojetí jasný smysl. Na delší cestě to ale chce určitou rychlost a trochu pohodlí. Je lepší jít cíleně na dobrý spoj, než chodit na blint a pak se plácat v dopravě dvě hodiny.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15622
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 11:37:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě se především líbí ta hned skoro úvodní Onklova věta:"Nemyslím si že by to někdo jezdil komerčně. " Čili sám připouští, že vymyslel neživotaschopnej bastard, kterej by sloužil jen jako tahání peněz z veřejnejch rozpočtů (tunelování se tomu říká). Jako bysme neměli dost takovejch učelově vytvořenejch busovejch společností na bezstarostné provozování dotované dopravy.

[auto][pozor][new] BUSY P4: 170: přes Dědinovu a Roztyly, 135 jen na Spořilov, 136 zrušit, 213 a 195 posílit, 139 od Modřan z Bělocerkevské: Želiv.-Flora a dále jako býv.136 na Střížkov a dále: Bohnice, 177 jen Skalka-Chodov.
Onkl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 5-2013
Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 11:58:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Přeháníte. Kdyby středočeský kraj dával bez potíží licence a kdyby nebyl tarif PID, tak by tam nějaké šance byly i pro komerci. Nemůžu to tvrdit s jistou, protože většina z těch skoro 600 lidí co v té trase dojíždějí buď spí v Praze nebo jezdí autem. Současná veřejná doprava neumí pro denní dojíždění nabídnout nic nebo skoro nic, tak ji taky skoro nikdo nevyužívá. Minimálně studenti, ale i část pracujících, by slušnou veřejnou linku přijali a používali. Dojíždění autem je drahé a přenocování v Praze taky problematické.
Původně mě zajímal odhad možného vytížení, koukám ale že se diskuse stočila převážně k ideovým výhradám. Konkrétně Vaše výhrady považuju za ideové, zvlášť když se podívám, jak plné jsou ty často jezdící zastávkové linky. V první, maximálně druhé vsi za Prahou se vylidní a většinu trasy jedou skoro prázdné. Někde má kraj a obce na vzduch po 15 minutách a jinde ani na pár slušných polovytížených spojů?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8141
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 13:19:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ráno tři spoje do Prahy dejme tomu nějak slušnějc vytížený, řekněme s příjezdem 7-8-9 (první bude včas, druhej bude trošku loterijní tu a tam včas a tu a tam +15 a třetí bude víc seklej než včas...). A odpoledne zpátky? Po třech hodinách 14-17-19 nebo jak? V podstatě to budou tři busy, 3 řidiči a výkon asi 100-120 km denně v kladiva. To asi nebude 30 Kč/km dotace...

To je i o tom odkud chci kam dojíždět, a to dle silniční i železniční sítě. Neboli dojíždět do prahy z Pardubic bude snazší než z Týnce na Dlabem natož z takový Žehuně nebo Jestřabí Lhoty. Neboli když řeknu "Sázava" resp. Stříbrná Skalice" tak současně říkám že to dojíždění nebude nic extra. Mám na výběr lokálku do Čerčan, síť okresek skrz vse a serepentiny nebo nájezd na D1 která je a bude z tohoto směru ráno docela problémová.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1987
Registrován: 9-2008
Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 14:21:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Onkl: Jde přece o čas strávený denně v autobuse nebo ve vlaku. Když bude jezdit veřejná doprava tak jako linka 382 nebo jako 490 v kombinaci s vlakem, tak musí lidi jezdit autem. To co dneska nabízí veřejná doprava se pro denní dojíždění nedá. Nezlobte se, já Vám moc nerozumím.
Kdybyste pozorně četl, ukázal jsem Vám, že pokud by byl autobus od Sázavy/Skalice/Ondřejova/Chocerad navázaný na vlak, bylo by to do centra Prahy tak maximálně o 5 minut delší než tím Vaším expresním autobusem, který by někdo v tom nesmírně dlouhém a zbytečném souběžném úseku od Mnichovic ku Praze musel někdo zaplatit - a nechápu, proč by to kdokoli dělal. Čili tvrdíte-li "když bude veřejná doprava jezdit jako 490 v kombinaci s vlakem, tak musí lidi jezdit autem", tak to samé platí pro Vaši expresní linku, která je časově v podstatě nastejno jako mnou navrhovaná kombinace. Ergo Váš návrh je zcela nesmyslný, protože počítá s velkými náklady a takřka nulovým přínosem.

Iaya: [ok]

(Příspěvek byl editován uživatelem Ma(šo)touš.)

Onkl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 5-2013
Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 15:40:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš: Jízdní doba linky 490 v trase, jakou jste navrhnul, mi plně zastávkově vychází tak na 40 minut. (Zrychleně tak o 3 minuty méně.) Ve Strančicích je na přestup asi 8 minut. Vlak 35 minut na hlavní nádraží. Na hlavním nádraží je to asi 2-3 minuty do metra. To by bylo dohromady okolo 85 minut. Podle námětu který jsem sem dal, by to bylo přímým autobusem a metrem asi 70 minut. To je o čtvrthodinu rychlejší, za den o celou půlhodinu. Ještě dřív než hlavní nádraží je třeba Pankrác kam se taky jezdí do práce nebo přestupní bod na Pavláku. Přes všechno co píšete by mi ten přímý autobus přišel výrazně lepší. Když pomyslím, kolik stojí všechny ty dlouhé, často jezdící, a dál od Prahy skoro prázdné zastávkové linky a zastávkové vlaky, tak deset párů spojů Sázava-Praha by proti tomu bylo za pakatel. Nerozumím tedy Vašim silným slovům. Stejně jako u Káema vidím jakousi silně vyhraněnou ideovou motivaci.
Petr Vlček: Nepřeháníte trochu? Navíc mám pocit, že jste si ten námět ani moc neprohlédnul.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1988
Registrován: 9-2008
Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 18:06:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Onkl: Jízdní doba linky 490 v trase, jakou jste navrhnul, mi plně zastávkově vychází tak na 40 minut. (Zrychleně tak o 3 minuty méně.)
Uvědomte si, že trasa je úplně shodná jako ta Vaše, akorát že Vy pak v Mnichovicích uhnete kamsi k dálnici, zatímco navržená 490 by prostě přijela k nádraží (takže mimochodem pěkně šidíte, když tvrdíte, že zrychleně by to bylo 37 minut - pak by Váš vlastní jízdní řád nemohl být reálný). Tudíž si prostě jenom porovnejte, o kolik rychlejší je jet z mnichovického náměstí na Roztyly (po D1 trpící kolonami) než dojet k vlaku a přestoupit. Já tvrdím, že rozdíl je kolem 5 minut (podle toho, kam přesně v centru jedete, ano, může se to blížit deseti; pominu, že v touze prokázat svou počítáte na přestup ve Strančicích nesmyslných 8 minut, do čehož jste zřejmě započítal i zaskočení na jedno do hospody - i invalida s použitím výtahů to zvládne za 5, pokud teda strančické výtahy jedou). Pokud by Vás D1 zdržela o pár minut (což se stává běžně, jezdím po ní do Prahy denně), je efekt autobusu zcela nulový.
Kromě toho Váš rychlíkový autobus by neumožnil uspořit téměř ani kolo na dnešních linkách (na 383 by se nedalo šáhnout vůbec, na dnešní 490 v podstatě taky ne, na 382 by musel nějaký provoz zůstat pro obsluhu osad Stříbrné Skalice a nácestných zastávek cestou na Sázavu). Tudíž ta Vaše linka je čistý nárůst finančních prostředků, dle mého soudu vyhozených z okna.
Je normální, že nemůže jet odevšud autobus tou nejpřímější možnou trasou na metro. Hromadná doprava musí být ekonomicky i provozně smysluplná, takže se občas přepravní proudy spojí, obslouží se nácestné obce apod. Na tak dlouhé trase, jako je z Prahy do Sázavy, je 10minutový (a klidně i 15minutový) nárůst zcela opodstatněný a snesitelný. Třeba Čestlice mají přímý autobus k metru po dálnici jen v určitých obdobích, jindy musí jezdit přes Průhonice, což je o 10 minut delší cesta - a to jsou přitom hned za Prahou. Tento model je ovšem naprosto vyhovující, velmi efektivní a ve výsledku znamená možnost velkého počtu spojů v pravidelných intervalech po celý den i o víkendu.
Pravdu máte v tom, že současná podoba je opravdu příšerná, pomalá zastávková 382 přes Jevany a Říčany na Háje je neuvěřitelně dlouhá. To je jeden extrém (doprava ekonomicky výhodná, leč uživatelsky zcela nepřívětivá) - a Váš návrh je druhý extrém (doprava uživatelsky přívětivá, leč ekonomicky zcela nesmyslná). Hledat by se měl spíš rozumný střed.

Onkl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 5-2013
Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 19:23:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš: "Uvědomte si, že trasa je úplně shodná jako ta Vaše, akorát že Vy pak v Mnichovicích uhnete kamsi k dálnici, zatímco navržená 490 by prostě přijela k nádraží (takže mimochodem pěkně šidíte, když tvrdíte, že zrychleně by to bylo 37 minut - pak by Váš vlastní jízdní řád nemohl být reálný)."

Buď jste si v duchu zaměnil Strančice a Mnichovice, nebo jste si to blbě sečetl. Vámi navrženou linku 490 beru převážně ze současných zastávkových jízdních řádů a ty mínus tři minuty na zrychlenou hádám. Jestli jsou současné JŘ couráků kvůli návaznostem hodně vyvatované, tak to může dát delší zrychlená linka klidně o 5 minut rychleji. O to se snad ale normální lidi nebudou přít, jestli je rozdíl 3 nebo 5 minut. Nechci se prostě přít o jednotlivé minutky ani o to jestli je mezi Vaši a mou variantou 13 nebo 17 minut. 5 minut to ale není.

"v touze prokázat svou počítáte na přestup ve Strančicích nesmyslných 8 minut, do čehož jste zřejmě započítal i zaskočení na jedno do hospody - i invalida s použitím výtahů to zvládne za 5"

Těch 7-8 minut a u nejexponovanějšího ranního spoje 9 minut na přestup mezi linkou 490 a vlakem tam reálně je. Je to tam jedním směrem kvůli nepravidelnosti vlaků z Prahy, druhým směrem aby vlak neujel autobusu směrem do Prahy. Podobně to je ze stejných důvodů při přestupu z autobusu na vlak i jinde v PIDu. Třeba v Černošicích je myslím jedním směrem dokonce 10 minut, i když se to dá přeběhnout za 1 minutu. 5 minut na přestup v podmínkách PIDu prostě nestačí. Proč, to nevytýkejte mně, ptejte se jinde.

(Příspěvek byl editován uživatelem Onkl.)
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1989
Registrován: 9-2008
Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 20:04:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Onkl: Buď jste si v duchu zaměnil Strančice a Mnichovice, nebo jste si to blbě sečetl.
Tak trochu počítání: Vy máte ve svém JŘ na úseku Sázava - Mnichovice přesně 30 minut jízdní doby, a protože je shodný, těch 30 platí (Váš údaj). Takže zbývá přičíst cestu mezi Mnichovicemi a Strančicemi. Máte-li na úsek Ondřejov, náměstí - Mnichovice, náměstí (7,1 km) 10 minut jízdní doby, pak nechápu, jak by mohl tříkilometrový úsek do Strančic zabrat dalších 7, když je méně než poloviční. To by musel ten autobus chytnout závory... A nebo zpochybňujete Váš vlastní jízdní řád?

Jinak souhlasím, že nemá smysl se handrkovat o minutky, protože gró byla druhá polovina mého příspěvku. I kdyby ten rozdíl byl čtvrt hodiny, jako že není, pořád je určující rovnováha mezi ekonomickou smysluplností a uživatelskou přívěštivostí - a Váš návrh je zásadně vychýlen do jednoho extrému. Jak už psal Iaya, kdyby každý plánoval dopravu stylem jako Vy, budeme mít po středních Čechách stovky nekoordinovaných náhodných polorychlíkových spojů do Prahy a veřejné rozpočty přijdou na buben.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ma(šo)touš.)

Viribus Unitis
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.67.91
Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 21:56:20    Odkaz na tento příspěvek  

Všichni rozvíjíte nesmysl. Stačí počítat počet obyvatel a je jasno. Navíc dementi z ROPIDu by nikdy nepovolili bus spoj rychlejší než vlak. Zapomeňte.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8146
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 22:38:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ze Starý Brandejsoboleslavi do Prahy integrovanej rychlobus jezdí a je o dost rychlejší než vlak.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4432
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. dubna 2014 - 10:49:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pozvánka - pohodová výletní akce s téměř historickou Karosou C 734 na Stříbrsku. V plánu návštěva nového Železničního muzea v Bezdružicích a hornického skanzenu s vláčkem ve Stříbře.

Bezdružická lokálka
Onkl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 5-2013
Odesláno Čtvrtek, 24. dubna 2014 - 17:45:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přiznám se, že jsem byl docela připravený na názory jako "uživí se maximálně několik rychlých spojů, dopolední a víkendové jsou nesmysl". Ne že bych si to myslel, ale nějakou takovou odpověď jako napsal 6120 jsem tak trochu čekal.
Nečekal jsem názory, že expresní spoje z města z kterého denně dojíždí do Prahy 200 lidí (a po navržené trase celkem skoro 600 lidí) by zbankrotovaly krajský a městský rozpočet i kdyby jezdily jen ve špičce. Ti lidi by přece platili za jízdné. Špičkové spoje si myslím, že by musely být procentuelně daleko plnější, než je většina spojů 382 mezi Mukařovem a Sázavou. Rozumné spojení do práce ve směru, kde jezdí větší počet lidí, přece není žádný nadstandardní požadavek. No, ale jestli zdejší diskuse odráží myšlení krajských úředníků a pracovníků Ropidu, tak to bohužel vypadá, že lidi z podobných lokalit denně dojíždějící do Prahy zůstanou trvale odkázaní na auto, protože krajem a Ropidem organizovaná doprava se k takovému dojíždění pro svoji pomalost použít nedá. No, co se dá dělat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Onkl.)
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1990
Registrován: 9-2008
Odesláno Čtvrtek, 24. dubna 2014 - 18:59:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ještě jedna glosa:
Nečekal jsem názory, že expresní spoje z města z kterého denně dojíždí do Prahy 200 lidí (a po navržené trase celkem skoro 600 lidí) by zbankrotovaly krajský a městský rozpočet
[nene] Těch pár spojů ze Sázavy jistě ne. Ovšem při aplikaci úplně stejného principu na všechny ostatní trasy v kraji byste skutečně naprosto zlikvidoval financování veřejné dopravy v kraji, bez přehánění.
Pokud tohle nechápete, tak se nemůžete divit, že jste tu se svým návrhem narazil na odpor.
Pokud "myšlení krajských úředníků a pracovníků Ropidu" ve Vašem podání znamená efektivní plánování dopravy v rámci kompromisu mezi uživatelskou přívětivostí a ekonomickou udržitelností, tak se k němu hrdě hlásím (ovšem zrovna ROPID tohle v Praze moc nepředvádí a krajští úředníci už vůbec ne).

Kníže_z_hor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 4-2014
Odesláno Čtvrtek, 24. dubna 2014 - 19:44:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Onkl: Zkusil jste si spočítat, kolik by provoz této srandy o 8 párech spojů stál? Pokud vezmu Vaši kilometráž, tak denně linka ujede 704 km. Což při ceně cca 33 Kč za kilometr máme cca 23 tisíc za prac. den.

Při současných cenách PID byste na uživení této linky potřeboval přepravit denně 426 cestujících, kteří by zaplatili jízdné 54 Kč. To je obousměrně průměrná obsazenost spoje 27 osob. Samozřejmě by všichni nejeli celou trasu, takže byste potřeboval průměrné obsazení busu na dojezdu do / odjezdu z Roztyl cca ještě o 1/4 až polovinu vyšší (samozřejmě bez důchodců nad 70 let a dětí)....

Pokud by ale cestující jezdili denně, tak by měli předplatky. Což je pro pásma 0-5 měsíčně 1350 Kč, tzn. při 20 pracovních dnech 34 Kč na jednu cestu. To by už muselo celou trasu jednosměrně jezdit minimálně 676 lidí denně, aby se to vyplatilo (42 lidí na spoj).

Další možností je ušetřit 704 km na stávajících linkách 3xx a 4xx, což se určitě všem současným cestujícím bude líbit... Nebo na kraji a v Praze vyžebrat částku někde mezi 0 - 7 miliony, podle toho, jak by se Váš nápad ujal.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3154
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 24. dubna 2014 - 20:36:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kníže z hor: jak to dělají soukromníci do jezdí Praha - Kladno? Nebo takový A-Z bus do Frantových lázní? Nebude špatně účtovaná cena za kilometr?
Tady je nejprve třeba rozmyslet, zda stojíme o to, aby běžný pracující jezdil do práce VHD. Ono kdyby všichni co jezdí autem jeli VHD, tak VHD zkolabuje (hezky to je vidět u přepravy studentů do Suchdola).
Onkl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 5-2013
Odesláno Čtvrtek, 24. dubna 2014 - 21:18:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kníže z hor: Tak ono by to asi chtělo nic zbytečně nevyhrocovat. Měst, které jsou zhruba tak velké jako Sázava, a zároveň mají otřesně pomalé spojení do Prahy i ve špičce pracovního dne, je v kraji jen několik.
Pro denně dojíždějící by byla linka plně funkční, kdyby měla 5 párů spojů v pracovní den a žádný o víkendu. Konkrétně spoje 1,3,5,13,15 a 2,10,12,14,16. U těchhle spojů by se ve směru poptávky dalo čekat slušné vytížení. Jízdné by tedy mohlo pokrýt nadpoloviční většinu nákladů na provoz těch 5 párů spojů. Bohužel nemám přesné informace kolik lidí dneska jezdí z těch tří obcí do Prahy MHD, takže přesnější odhad neumím udělat. Neznámý je počet denně dojíždějících, které by taková linka vytáhla z aut, stejně tak je neznámý počet nezaměstnaných kteří by si v Praze našli místo, kdyby měli použitelné spojení.
Stejný počet spojů by se dal uspořit na 382 v úseku Skalice-Sázava, něco by se asi dalo uspořit i na 383. Za děti a studenty doplácí jízdné stát.
Především se má v dohledné době propojit PID, SID a další objednávané linky, tím propojením se místy má hodně uspořit. Když máme zůstat v regionu, tak nadbytečný souběh PID a SID je třeba přes Kamenici. Kraj ročně objednává desítky miliónů kilometrů autobusových spojů. Mělo by tedy být možné ušetřit při propojení obou systémů prostředky na objednání spojení tam kde z nějakého důvodu dneska kulhá. Měl by tedy vzniknout prostor pro důslednější naplňování zákona, který považuje dojíždění do škol a do zaměstnání za jednu z hlavních priorit při objednávání veřejné dopravy.
Financování by tedy mohlo fungovat tak, že nadpoloviční většina by byla z výběru jízdného včetně předplatného, něco málo by se dalo ušetřit na místních linkách, více propojením PID a SID a něco by asi mohly přispět obce.

Ponechám stranou otázku, jak může být předplatné tak nízké, že nezaplatí ani spoje, které jsou jednosměrně plně vytížené na sedačky ve 2/3 trasy. Vím o tom, proto jsem včera zmiňoval dva důvody proč není možná komerční linka ani na nějaké dva páry spojů: Potíže s licencí a tarif PID, kvůli kterému by ji mohli používat jen lidi bez předplatného a za trochu vyšší cenu, což by ale tu linku muselo zákonitě položit.

Mašotouš: Linka, která by nenajížděla rovnou na dálnici, ale jela by přes Skalici a Ondřejov, by sama o sobě byla kompromisem. Jízdní doba cca 55 minut na kraj Prahy, když autem se tam dá dostat za půl hodiny, by už byla proti autu docela na hraně. Ještě delší jízdní doba je pro denní dojíždění naprosto nepoužitelná.
švarc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2209
Registrován: 12-2005

Odesláno Pátek, 25. dubna 2014 - 08:55:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kníže_z_hor: Náklad na 1 km je zhruba 20 až 25 Kč.
Synergy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 816
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 25. dubna 2014 - 09:21:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.švarc: Kníže z hor je evidentně v obraze, takže jeho číslo je hodně reálné.
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1784
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 25. dubna 2014 - 09:45:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte někdo který vůz ČSAD Střední Čechy to odnesl v úterý na tom všetatském přejezdu ?
Nevím jestli to má souvislost, ale dnes ráno na lince Všetaty-Byšice-Všetaty místo kindrvejce nějaká C952 (nebo jaký je to typ těch posledních KAROS s lepenými okny), dokonce s linkovou orientací "385".

(Příspěvek byl editován uživatelem houmr.)

(Příspěvek byl editován uživatelem houmr.)

Pozor! Pokud máš elektrotechnické vzdělání nabízím ti volné pracovní místo v oblasti servisu zab.zař. v Praze a Středních Čechách.
Stačí být kamarád s pájkou a taky trochu s počítačem a mít snahu příjít na to, jak některé věci fungují nebo proč nefungují. Praxe není nutná, vztah k železnici vítán! Napiš na mail pod nickem.
švarc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2210
Registrován: 12-2005

Odesláno Pátek, 25. dubna 2014 - 11:41:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kníže_z_hor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 4-2014
Odesláno Pátek, 25. dubna 2014 - 17:02:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Onkl: Pokud se zruším linku v sedle a o víkendu, tak se zároveň zdraží jeden vozový kilometr. O něco míň to ale stát bude.

Linka má potenciál vytáhnout lidi ze současných linek 382, 383, 490, S9 a S88, o tom není sporu. Jen díky tomu tyto linky budou zase o něco víc ztrátovější...

Časově to navíc pro cestující ze Sázavy do centra Prahy bude +- stejné jako dnes při cestě vlakem přes Čerčany. Jízdní doby navrhované linky jsou podezřele krátké. Oproti osobnímu automobilu na ní máte přirážku jen 10 minut...

(Příspěvek byl editován uživatelem Kníže_z_hor.)
Onkl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 5-2013
Odesláno Pátek, 25. dubna 2014 - 17:45:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kníže z hor: Průměrný denní proběh 220 km bych řekl že je ještě v obvyklých mezích pro dotované regionální spoje. Dopravce za Vašich 33 Kč/km by se při takovém proběhu myslím našel.

Vlak přes Čerčany má jízdní dobu obvykle 1:30 až 1:35. Počítáno ze stanice Černé Budy, která odpovídá aut.st. (autobusová zastávka Černé Budy odpovídá zhruba vlakové zastávce Sázava zastávka) Jen vlak s odjezdem 5:47 s přestupem na spěšňák má jízdní dobu podobnou navrhované autobusové lince. Když ale připočtete čas na výlez z hlavního nádraží a fakt že někdo se metrem vrací směrem na Muzeum, Pavlák nebo Pankrác, tak je navržený autobus pořád časově lepší. Navíc ten vlak je pro většinu žáků a studentů brzo a příští pro většinu zase pozdě.

Která část navržené jízdní doby se Vám zdá podezřelá? Z Mnichovic na Roztyly nebo ze Sázavy do Mnichovic? Na navržené trase není ani jeden závlek kvůli zastavení, všechny zastávky jsou přímo na silnici.
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1785
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 25. dubna 2014 - 20:10:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

švarc: Děkuji, tak šlo skutečně o ten vůz o kterém jsem psal výše (nástupce ex 1590). Co si tak vybavuju, tak s ním jezdíval řidič od pohledu důchodového věku.

Pozor! Pokud máš elektrotechnické vzdělání nabízím ti volné pracovní místo v oblasti servisu zab.zař. v Praze a Středních Čechách.
Stačí být kamarád s pájkou a taky trochu s počítačem a mít snahu příjít na to, jak některé věci fungují nebo proč nefungují. Praxe není nutná, vztah k železnici vítán! Napiš na mail pod nickem.
Onkl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 5-2013
Odesláno Sobota, 26. dubna 2014 - 10:14:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Linka má potenciál vytáhnout lidi ze současných linek 382, 383, 490, S9 a S88, o tom není sporu. Jen díky tomu tyto linky budou zase o něco víc ztrátovější..."

Ještě jsem uvažoval o tomhle. Předně si myslím, že linka má šanci oslovit i nějakou část těch co jezdí autem. Konkrétně ty, kterým se zajídá platit 5000 měsíčně za benzín, ale současnou dopravu zavrhli protože v ní nechtějí trávit víc jak tři hodiny denně.
Jestli by se ještě více vyprázdnily už teď prázdné zastávkové linky, tak možná bude na čase trochu přepracovat jejich koncept. Linky koncipované jako 382 nebo 383 myslím že nejsou šikovné pro denní dojíždění na takové vzdálenosti. Vůbec je otázka, jestli má na odlehlé vsi mezi lesy smysl interval půl hodiny, nebo na polosamotě jakýkoli interval. Myslím si, že spíš ne, že je potřeba hlavně dovézt největší skupiny lidí tam kam potřebují v době kdy tam potřebují, aniž by se při každé jízdě vymetlo půl okresu. Snaha odvézt skoro každého jednotlivce a mít skoro všude pravidelný krátký interval vede k tomu, že největší skupina která míří do Prahy veřejnou dopravu kvůli nízké rychlosti zásadně nepoužívá. Dneska existuje velké množství linek, které od metra odjíždějí plné v pravidelném intervalu, během prvních 5-10 km se postupně vyprázdní a pak pokračují ještě třeba 10-20 km skoro prázdné. Všechny spoje přitom udělají stejné závleky a zastaví na všech zastávkách. V obcích na konci těch linek je přitom skoro nikdo nepoužívá, protože jen málokdo chce trávit denně čas vyhlídkovou jízdou. To ten systém zdražuje asi víc, než několik rychlejších spojů denně pro sídla okolo 5000 obyvatel. Systém menšího množství přehledných linek v krátkém intervalu uznávám a podporuji v MHD a v nejbližším hustě osídleném okolí města. Jak se dostaneme do krajiny, kde už není hlava na hlavě, tak tam systém malého počtu přehledných linek v pravidelném intervalu prodražuje a ještě funkčně škodí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Onkl.)
Vojta_Tramvaj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 9-2011
Odesláno Sobota, 26. dubna 2014 - 20:22:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Houmr: Ano, byla o 2SN 6527. Řidič je důchodového věku a za nehodu podle předběžných předpokladů nemohl.

T-813, Karosa ŠM 11 nejoblíbenější vozy [ok][ok][ok]

Pokud máte jakékoliv prospekty díly nebo cokoliv na T 813 6x6 TP a P-V3S AD 060 tak sem s nimi [happy]
Tanbris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 241
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 27. dubna 2014 - 05:07:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zeptám se, především asi NSČ, nebyla by starší fotka z Křenic? I za PID 303, 364, 396/496

Dopravní webovka
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15631
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 27. dubna 2014 - 06:50:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ona tohle celé živí především fáma, že linky 38X jezdí prázdné a že jsou s nimi lidi nespokojeni a že je používají jen pro cesty do/z Prahy a ne třeba pro cesty Kostelec-Říčany a pod. Opravdu všem doporučuji, projeďte si je a poptejte se na priority lidí. Rozhodně to není o 10 minut kratší cesta (na 70 minutách) výměnou za 3 spoje denně místo 20.

[auto][pozor][new] BUSY P4: 170: přes Dědinovu a Roztyly, 135 jen na Spořilov, 136 zrušit, 213 a 195 posílit, 139 od Modřan z Bělocerkevské: Želiv.-Flora a dále jako býv.136 na Střížkov a dále: Bohnice, 177 jen Skalka-Chodov.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1991
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 27. dubna 2014 - 11:39:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Onkl: Linka, která by nenajížděla rovnou na dálnici, ale jela by přes Skalici a Ondřejov, by sama o sobě byla kompromisem. Jízdní doba cca 55 minut na kraj Prahy, když autem se tam dá dostat za půl hodiny, by už byla proti autu docela na hraně. Ještě delší jízdní doba je pro denní dojíždění naprosto nepoužitelná.
To opravdu téměř žádný kompromis není. Víte, já s Vámi souhlasím, že dnešní dojíždění linkami 382 a 383 je spíš za trest, a proto navrhuju výrazné zlepšení, které je ovšem ekonomicky reálné. To Vaše je jen převrácení k druhému extrému. A naprosto nechápu, kde berete svoje přesvědčení, že jízdní doba 65 minut je nepoužitelná, ale při 55 minutách by tím jezdily davy (evidentě hodně lidí jezdí i dnes, kdy to trvá těch strašlivých 90). Pokud ten rozdíl 10 minut znamená, že se nebudou vyhazovat peníze z okna, tak mám jasno.

Vůbec je otázka, jestli má na odlehlé vsi mezi lesy smysl interval půl hodiny, nebo na polosamotě jakýkoli interval. Myslím si, že spíš ne, že je potřeba hlavně dovézt největší skupiny lidí tam kam potřebují v době kdy tam potřebují, aniž by se při každé jízdě vymetlo půl okresu. Snaha odvézt skoro každého jednotlivce a mít skoro všude pravidelný krátký interval vede k tomu, že největší skupina která míří do Prahy veřejnou dopravu kvůli nízké rychlosti zásadně nepoužívá. Dneska existuje velké množství linek, které od metra odjíždějí plné v pravidelném intervalu, během prvních 5-10 km se postupně vyprázdní a pak pokračují ještě třeba 10-20 km skoro prázdné. Všechny spoje přitom udělají stejné závleky a zastaví na všech zastávkách. V obcích na konci těch linek je přitom skoro nikdo nepoužívá, protože jen málokdo chce trávit denně čas vyhlídkovou jízdou. To ten systém zdražuje asi víc, než několik rychlejších spojů denně pro sídla okolo 5000 obyvatel. Systém menšího množství přehledných linek v krátkém intervalu uznávám a podporuji v MHD a v nejbližším hustě osídleném okolí města. Jak se dostaneme do krajiny, kde už není hlava na hlavě, tak tam systém malého počtu přehledných linek v pravidelném intervalu prodražuje a ještě funkčně škodí.
Očividně klíč k problému. Jakýkoli ideologický přístup podobného typu nemá v plánování veřejné dopravy co dělat a nemůže skončit dobře. Obsluhu jakékoli lokality, sebeodlehlejší, je třeba posoudit individuálně a v kontextu dopravy okolních obcí, tak aby (opět) šlo o kompromis mezi uživatelskou přitažlivostí a ekonomickou udržitelností. Teoretikové, kteří od stolu začnou prosazovat systém jedna nebo systém dvě a tvrdit, že "na venkově nemají být linky s pravidelným intervalem" nebo naopak "i na venkově má být přehledný systém linkového vedení", jsou neštěstí vždycky. Je potřeba si mimo jiné zmapovat, kam jezdí děti z té které vsi do školy, kam jezdí lidi do práce nebo na poštu a podobně.
Teď už je to jasné, jednu ideologickou skupinu reprezentuje současné vedení ROPIDu (se svou extrémně pomalou 382) a druhou Vy (se svou extrémně plýtvavou rychlou linkou). Obojí je pro veřejnou dopravu neštěstí.

Mimochodem, cituji ještě příspěvek uživatele Mladějov z vlákna Tratě a lokálky v okolí Prahy:
Lidi si poradili a jezdí ze Sázavy, Skalice, Ondřejova hodně autem na vlak do Mnichovic, Stránčic na 471
Co víc k tomu dodat? Evidentně vlak na trati 221 je nejlepší cesta, která už je teď pro obyvatele této oblasti časově výhodná (sám vlak je dostatečně rychlý, takže není třeba platit si benzin až do Prahy - tudíž jde jen o to, jak ty lidi k vlaku rychle dostat a ne vymýšlet blbosti a platit benzin až do Prahy, akorát v podání autobusu).

(Příspěvek byl editován uživatelem Ma(šo)touš.)

Fkam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 936
Registrován: 3-2011
Odesláno Neděle, 27. dubna 2014 - 12:47:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rychlé linky jsou fajn. Z Jílového 362 je využívaná, bohužel 369 už nejezdí od nás z Kamenice.
Obávám se, až se zaintegruje celý Beroun a okolí do PID tak padne dost rychlých linek a pokrátí se to na zastávkové couráky na Zličín.

Myslím, že by teoreticky zmiňovaná Sázava snesla dva rychlé spoje ráno do Prahy po dálnici.

Nemám rád 14T a 15T
Magazín firenet [ko]
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1786
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 27. dubna 2014 - 20:08:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řidič je důchodového věku a za nehodu podle předběžných předpokladů nemohl.
Tomu nějak nerozumím - co jsem slyšel, tak se zavřel mezi závory, což bez chyby řidiče dost dobře nejde...

Pozor! Pokud máš elektrotechnické vzdělání nabízím ti volné pracovní místo v oblasti servisu zab.zař. v Praze a Středních Čechách.
Stačí být kamarád s pájkou a taky trochu s počítačem a mít snahu příjít na to, jak některé věci fungují nebo proč nefungují. Praxe není nutná, vztah k železnici vítán! Napiš na mail pod nickem.
Vojta_Tramvaj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 9-2011
Odesláno Neděle, 27. dubna 2014 - 21:56:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No spíš jde o to, že se zavřel mezi závory, kam ho natlačil jeden z posunovačů. Řekl mu, aby si trošku couvnul, protože přejel. No a potom to do něj narval druhý posun, který jel bez závor.

T-813, Karosa ŠM 11 nejoblíbenější vozy [ok][ok][ok]

Pokud máte jakékoliv prospekty díly nebo cokoliv na T 813 6x6 TP a P-V3S AD 060 tak sem s nimi [happy]
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 916
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 28. dubna 2014 - 05:51:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že se zavřel mezi závory, kam ho natlačil jeden z posunovačů. Řekl mu, aby si trošku couvnul, protože přejel. No a potom to do něj narval druhý posun, který jel bez závor

Můžete mi to někdo vysvětlit:
1) Jak dokáže autobus na chráněném přejezdu přejet?
2) Proč ho posunovač poslal do míst, kudy pojede vlak?
3) Jak ho mohl sejmout druhý posun, který jel bez závor, když byl údajne zavřen mezi závory?
4) Jak to, že nějaký posun na tak složitém (nebezpečném) přejezdu, jako ve Všetatech jede bez závor?

Děkuji za vysvětlení.

Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1787
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 28. dubna 2014 - 07:29:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On je ten všetatský přejezd trochu složitější... radši počkám na záver Drážní inspekce.

Pozor! Pokud máš elektrotechnické vzdělání nabízím ti volné pracovní místo v oblasti servisu zab.zař. v Praze a Středních Čechách.
Stačí být kamarád s pájkou a taky trochu s počítačem a mít snahu příjít na to, jak některé věci fungují nebo proč nefungují. Praxe není nutná, vztah k železnici vítán! Napiš na mail pod nickem.
Vojta_Tramvaj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 216
Registrován: 9-2011
Odesláno Pondělí, 28. dubna 2014 - 07:58:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky si rád počkám na závěr DI. Bude to velmi složitý případ. Ale předpokládám, že tento velmi neoblíbený řidič už s ježděním skončil. Za poslední rok, co jezdil tuto linku než dostal Sorku, oddělal 4 C734. Buďto utavený motor, nebo zrasovaná převodovka. Všechny "jeho" autobusy dojely na tyči. Sláva že dostal automat.

T-813, Karosa ŠM 11 nejoblíbenější vozy [ok][ok][ok]

Pokud máte jakékoliv prospekty díly nebo cokoliv na T 813 6x6 TP a P-V3S AD 060 tak sem s nimi [happy]
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1789
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 28. dubna 2014 - 14:23:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím jestli dojezdil nebo dovolená, ale dnes ráno byl za volantem místo něho někdo jiný.

Pozor! Pokud máš elektrotechnické vzdělání nabízím ti volné pracovní místo v oblasti servisu zab.zař. v Praze a Středních Čechách.
Stačí být kamarád s pájkou a taky trochu s počítačem a mít snahu příjít na to, jak některé věci fungují nebo proč nefungují. Praxe není nutná, vztah k železnici vítán! Napiš na mail pod nickem.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8477
Registrován: 4-2006

Odesláno Pondělí, 28. dubna 2014 - 18:19:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čistě prakticky vešel by se do té mezery? Už jsem tam léta nebyl, tak přeci jen jsem už zapomněl jak je to široké.
I když nevím co tam dělal to by tam musel vjet na červenou.

pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
Onkl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 5-2013
Odesláno Pondělí, 28. dubna 2014 - 19:53:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Ptal jste se těch kterým už se vyhlídková 382 a 383 omrzela a raději jezdí autem místo autobusem? Díval jste se, kolik pravidelných cestujících jezdí 382 nebo 383 ze vzdálenějších obcí až do Prahy a odpoledne zpět? Opravdu jste si jistý velkým vytížením po celé trase? Nebo jste jednou jel na výlet a hned víte všechno?

Mašotouš: Jízda ze Sázavy, parkování v Mnichovících nebo spíš Strančicích, pak vlak a pak ještě MHD Praha, to není finančně ani časově extra výhodná kombinace. Vyplatí se jen tomu, kdo v Praze nemá kde parkovat a nepotřebuje od vlaku jet MHD. Je to výrazně menšinová záležitost, většinou kdo sedne do auta, tak jede až do Prahy. Parkování na nádraží se vyplatí spíš lidem z bližšího okolí toho nádraží. Jinak mám pocit že žijete na nějaké jiné planetě. Považovat za extremismus pět párů autobusových spojů pro denní dojíždení po dálnici do Prahy, to je silná káva. Nebo možná spíš postoj někoho, kdo chce obhájit plýtvání při objednávání vlaků. Patnáctiminutový interval vlaků z Říčan do Strančic totiž není třeba ani kvůli denní dojížďce ze Strančic směrem na Říčany a Prahu, ani kvůli autobusovým přípojům. Vlaky které ve Strančicích končí bývají hodně prázdné, ale stojí hodně peněz.

Fkam: Mám trošku obavy, že dva úplně expresní spoje ráno by se nenaplnily, když by byl odpoledne návrat současným způsobem, zastávková 382 nebo vlak osobák. Možná by se úplně nenaplnily, ani kdyby k nim návratové existovaly. Těžko říct.

(Příspěvek byl editován uživatelem Onkl.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8152
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 28. dubna 2014 - 20:39:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Jízda ze Sázavy, parkování v Mnichovících nebo spíš Strančicích, pak vlak a pak ještě MHD Praha, to není finančně ani časově extra výhodná kombinace. Vyplatí se jen tomu, kdo v Praze nemá kde parkovat a nepotřebuje od vlaku jet MHD."

nádraží kolem tratí kde je těch 15-30 minut jsou plný aut. A takový Řevnice zdaleka ne jen z místa ale i docela zdálky. Autama obestavěný je i nádraží například v Hněvicích. Takže asi to taková kravina není...

Jinak to že se od vlaku musí pokračovat MHD je asi tak stejný jako by to bylo od těch expresních busů. Kde by jako měly končit? Na Opatově? Rozptylech? A tam je jako cíl pro docházku co? To je ten vlak na tom paradoxně mnohem líp neb projede celou Prahu nebo její větší část - Kostivař, Strašnice, Vršovice, hlavák (= centrum) a Vysočany. No a tarifně bus "na riziko" v podobě 2-3 párů ve špičce (z toho jeden úplně prázdnej neb proti srsti) těžko bude integrovanej. Tudíž to vyjde asi ještě hůř než bus-vlak-MHD neb ten expres bude za jednotlivý jízdný... Integrovat rychlobusy má smysl tam kde ta linka žije celej den typu Praha - Brandejs, Mělník nebo Beroun (byť tam by asi mohla být omezená v případě integrace rychlíků a zavedení MHD k nádraží v Berouně).

Ještě bych si uměl představit koncept "nejdřív to vybere vsi na cestě a pak to rychle dojede", což ale zjevně není případ Sázavy. Takhle by moh nějakej bus třeba z Dobříše obsouložit Voznici a Kytín a pak projet z Mníšku do Prahy...
7036
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 688
Registrován: 7-2003

Odesláno Pondělí, 28. dubna 2014 - 22:00:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě bych si uměl představit koncept "nejdřív to vybere vsi na cestě a pak to rychle dojede", což ale zjevně není případ Sázavy

Přesně tak, jakmile se ze Sázavy bus vydá kamkoli jinam, než přímo k dálnici, je vše ztraceno, kodrcání po kozích stezkách spolehlivě všechny naděje na rychlý dojezd zhatí a ani projíždění zastávek na konci známýho světa typu Pyskočely, Plužiny to v žádným případě nezachrání

Velká verze obrázku již prošla K-reportizací? Nevěš hlavu!
Onkl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 5-2013
Odesláno Pondělí, 28. dubna 2014 - 22:20:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr vlček: Neříkám že je obecně kravina, píšu o konkrétním případě. Byl jste se v těch Mnichovicích na zastávce někdy podívat? Dělal jste si průzkum a anketu kolik lidí odkud tam má auta? A srovnal to se statistickými údaji o počtu dojíždějících ze Sázavy do Prahy a o době jejich dojíždění?
Tanbris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 29. dubna 2014 - 00:17:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už je tu řeč o rychlíkových spojích tohoto typu, vyzkoušel jste si někdo 334? Moc lidí si k ní cestu nenašlo, a to už jezdí poměrně dlouho.

Dopravní webovka
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1793
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 29. dubna 2014 - 08:34:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I když nevím co tam dělal to by tam musel vjet na červenou.
Proč myslíš? Stačí, aby šel do výstrahy ten druhý v době, kdy zrovna přejížděl ten první. Zůstal stát v domění, že se vejde a nevešel... A i kdyby věděl, že se nevejde, tak ani nevím jak se měl zachovat - začít couvat nebo na to šlápnout a jetě projet nebo něco jiného?
Nevím kolik je v republice takových stanic, kde jsou dva PZZ tak blízko, že se mezi ně nevleze ani kamion (vlečky nepočítám), ale doufám, že až se do týhle tratě hrábne, tak se Všetaty zbouraj a udělaj z gruntu znova a lépe.

Pozor! Pokud máš elektrotechnické vzdělání nabízím ti volné pracovní místo v oblasti servisu zab.zař. v Praze a Středních Čechách.
Stačí být kamarád s pájkou a taky trochu s počítačem a mít snahu příjít na to, jak některé věci fungují nebo proč nefungují. Praxe není nutná, vztah k železnici vítán! Napiš na mail pod nickem.
Onkl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 5-2013
Odesláno Úterý, 29. dubna 2014 - 11:12:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tanbris: 334 jede na Smíchov stejně dlouho jako 332 a další na Budějovickou. Jde tedy o úplně jiný typ nabídky. 334 není expres nejkratší cestou k metru, ale je to spíš jakási tangenta nebo alternativní nabídka spojení do jiné části Prahy.
Expresy nejkratší cestou k metru bývají obvykle daleko úspěšnější.
Fkam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 938
Registrován: 3-2011
Odesláno Úterý, 29. dubna 2014 - 11:48:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

334 občas používám a řekl bych odpoledne, že tak průměrně obsazenost kolem 20-25 lidí. Je mi to příjemnější než jet na Budějovickou a trmácet se couráky do Jesenice.

Nemám rád 14T a 15T
Magazín firenet [ko]
Viribus Unitis
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.18.158
Odesláno Úterý, 29. dubna 2014 - 15:00:10    Odkaz na tento příspěvek  

Onkl:
Chápu Vaši snahu. Bohužel nedostatek cestujících je zjevný. Je pravda, že odchovanci idiota Moose si myslí, že při vyšší nabídce přijde i větší poptávka. Bohudík to není pravda a Moos již naštěstí není ministrem dopravy. Alespoń na silnicích jeho premisy už ve většině krajů neplatí - narozdíl od železnici a ROPIDu, kde se tento úchylácký přístup uplatňuje dodnes a dańového poplatníka to stojí dohromady 15 miliard ročně.
Onkl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 5-2013
Odesláno Úterý, 29. dubna 2014 - 17:14:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Viribus Unitis: Myslíte, že by 80% lidí jezdilo autem za drahé peníze, kdyby byla nabídka veřejné dopravy alespoň použitelná, když už ne přímo kvalitní? V probíraném případě bych tomu neříkal zjevný nedostatek cestujících. V relaci, kde nadprůměrně vysoké procento lidí jezdí autem, a kde se celkový počet dojíždějících pohybuje ve stovkách, tam existují potenciální zájemci o veřejnou dopravu.

Bylo by docela zajímavé dát dohromady data o dojíždění do Prahy ze sčítání lidu a data dopravců a Ropidu o využívání veřejné dopravy. Myslím, že by se našla jasná souvislost mezi rychlostí a přímostí spojení veřejnou dopravou a procentem dojíždějících, kteří využívají veřejnou dopravu. Možná by se zjistilo i to, že interval má toto procento menší vliv než cestovní doba.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8155
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 29. dubna 2014 - 17:51:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Onkl: ale Praha nejni okresní msto s fabrikou (dnes už spíš jen školou) kam se dá nasměrovat spoj "na šichtu" ráno 2x tam a odpoledne 2-3 zpátky jako před 25-30 lety. I když budou těch dojíždějících stovky tak někomu prostě nebude časově vyhovovat spoj "na osmou" neb jeden dělá na Brumlovce a druhej v Karlíně... Nazpátek totéž a ještě hůř neb někdo bude chtít jít na nákup, jinej si zašukat atd. Tudíž tak jak tak část lidí bude považovat přímej rychlobus v podobě pár spojů za nepoužitelnej a pojede buď stávající VHD která sic jede dlouho ale relativně často (no a pokud rychlobus pojede co dvě hodiny za 60 minut a courák 90 ale po půlhodině tak ten courák bude pro kdekoho rychlejší neb nebude půl až hodinu čekat na rychlej) nebo autem "protože nebude čekat jak trubka až to konečně pojede".

Takže ze 300 lidí zbude v reálu na ten expresbus tak 50, možná 70. Což nenaplní ani ty ranní. O vytížení busů ani nemluvě - jedna cesta do Prahy, den stání a cesta zpět...
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3163
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 29. dubna 2014 - 18:06:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: souhlas
Nehledě na to, že při dnešních cenách benzínu/PIDu se cesta pro 2 lidi již vyplatí. A když ráno vezeš dítě do školky/školy a odpoledne nákup který bys musel táhnout k autobusu, v autobusu není kam dát a zas od autobusu a jen trochu na to máš, tak je auto jasná volba a rychlík to nevylepší.
Onkl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 5-2013
Odesláno Úterý, 29. dubna 2014 - 18:26:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko: Až na to že Petr Vlček popisuje nějakou jinou situaci než o jaké byla řeč, předpokládá úplně jiný provozní režim a jiný interval, schválně předpokládá zánik spojů v jiných časech než by jel rychlík atd. S takovým pseudorozborem situace myslím může souhlasit jen člověk, který má svou neměnnou ideu a názor daný předem. A kterého skutečná využitelnost veřejné dopravy moc nezajímá. Nebo ho zajímá jen z pozice člověka, který nedojíždí denně, ale jen tak občas.

Obdivuhodným způsobem vyjadřujete názor, že rychlé spojení autobusem je vlastně úplně zbytečné, že je lepší muset cestovat vlastním autem. A co rychlé spoje jako Praha-Zruč, Praha-Kamýk n.Vlt., Praha-Březnice, Praha-Rožmitál, Praha-Cerhovice, Praha-Libochovice atd.? Proč s nimi lidi jezdí, když každý jezdí na jiný čas a jinam? Mají se ty spoje v zájmu pokroku zrušit nebo zpomalit a sloučit se zastávkovými linkami? Pokud ano, v čem spočívá ten pokrok? Pokud ne, proč někam rychlý spoj ano a jinam při podobném počtu cestujících ne?
Tanbris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 245
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 29. dubna 2014 - 18:29:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud nebude vadit, že přeruším vaše dohadování, nevěděl by někdo něco o prvním obsazení čísla linky PID 320? Narazil jsem na ní ve schématu z roku 1996, jen v trase Jíloviště - Mníšek pod Brdy, náměstí, a zajímalo by mě co to bylo, resp. v čem se lišila od 318 (která tehdy jela do Mníšku taky. Kdy byla zřízena a zrušena, nepodařilo se mi najít nic.

Dopravní webovka
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8156
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 29. dubna 2014 - 21:07:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"A co rychlé spoje jako Praha-Zruč, Praha-Kamýk n.Vlt., Praha-Březnice, Praha-Rožmitál, Praha-Cerhovice, Praha-Libochovice atd.?"

No asi takhle - "tradiční" linky z dávných časů s 1-2 páry spojů, vesměs postupně umírající. Praha - Cerhovice snad jezdil před svou smrtí akorát Fedos jako přípoj/pokračování linky Zdice - Praha.