K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 07. 08. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 07. 08. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2868
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 16:29:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přednosta:Ale například 810 rozhodně neplatila ani 9kč na 1km, (nevím, jak je to za poslední cca rok)a to i v případě, pokud to bylo celoročně téměř jediné vozidlo na trati.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2869
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 16:32:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a pokud si vezme ČD za 1 km třeba85 kč a za bus se dá třeba 22, což už je nejspíš dost slabá linka zralá na menší bus , tedy i za menší prachy.
Tak i kdyby to bylo těch vašich vymyšlených 25, tak bude poměr pořád dost podobný.
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2468
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 16:34:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz: dovolím si upozornit, že cena se skládá ze dvou částí: 1) přidělení KDC a 2) za použití dopravní cesty. Stačí kouknout do platného prohlášení o dráze, čl. 6.3. a následující...
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2470
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 16:42:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz: Tak i kdyby to bylo těch vašich vymyšlených 25
Nemám ve zvyku si vymýšlet!!!

V současné době je za vlak cca 89 Kč/km (bohužel to je zprůměrované, ve skutečnosti by ty lokálky byly podstatně levnější), takže mínus 25 Kč = 64 Kč. Autobusy obnáší cca 30 Kč...tohle se dá sčotnout kuličkami na drátkách happy A pak menší autobus není levnější, možná má méně negativní vliv na komunikace.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 601
Registrován: 9-2009
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 16:49:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oni by objednatelé ušetřili i spoustu peněz, kdyby byl rovný přístup k "dopravní cestě", tedy kdyby železnice (v tomto případě mám na mysli regionální dráhy, které jsou nejlevnější) nebyla zatížena cca 25 Kč/km...jó to by byl hned jiný poměr vlak-bus!
To jsou všechno krásné pohádky, ale o "nerovných podmínkách" se dosud hovoří jen akademicky, obecně, ale nikdy exaktně. Důvod je jednoduchý: zatímco silnice slouží všem, tak koleje jen osobní a leckdy ani ne té nákladní dopravě. Politicky je dnes zcela nemyslitelné odpovídajícím způsobem zpoplatnit IAD (bohužel - to by byl krok pro podporu veřejné dopravy, nikoliv připlácnutí nákladů k autobusové dopravě)... Lidé by se navíc bránili, proč by měli něco platit, když platí daně (celkem poprávu, vždyť kde ty peníze končí? v dávkách pro nemakačenky??)

Tedy dobře, odečtěme 25 Kč/km od vlaků (leckdy je to méně, ale to není podstatné) - máme zde paušální smlouvy, které připravili "odborníci" z ČD a podstrčili je krajům. Zde se nerozlišují přesné náklady, protože na ČD přesná čísla neradi pouští ven. Čistá dotace po odečtení odhadu tržeb od nákladů (za tržby nesou riziko ČD) se pohybuje cca kolem 90 Kč/km (od toho se ještě odečítá Memorandum*). Po odečtení 25 Kč/km jsme na 65 Kč/km. U autobusů jsou náklady cca 30 Kč/km, ale od toho se ještě odečítají tržby ve výši cca 10 Kč/km => čistá dotace je tedy 20 Kč/km. I ve Vašich rovných podmínkách je tedy vlak cca 3x dražší než autobus.
Výhody vlaku jsou jinde - kapacita (někdy), rychlost (někde), bezpečnost, pohodlí (pokud je nasazeno vozidlo 21. století)...

* Mimochodem - kde je obdoba Memoranda pro autobusovou dopravu, když je podle Vás ta železnice tak strašně znevýhodněna? Proč může stát v těchto "protiželezničních podmínkách" dotovat vlaky, ale ne autobusy?

V otázkách rovných podmínek bych se zaměřil na jiné věci:
- proč nemohou být provozovány na regionálních tratích levnější vozidla "lehčí stavby" jako tramvaje?
- je opravdu nutné, aby regionální vozidla měly WC?
- proč na lokálkách je kdejaký polní přejezd řešen tím, že pomalou rychlost má vlak? opravdu jsou všechny přejezdy potřeba? proč se do nich neinvestuje víc?

A taky bychom mohli zmínit, proč ČD živí spoustu příživníků bez práce, jejich pohádkové mzdy se rozpouští v režii firmy... I o nich mluvil Dušek, ale už nedodal, že sám mezi podobně zbytečné lidi patřil...

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 602
Registrován: 9-2009
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 16:55:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bohužel to je zprůměrované, ve skutečnosti by ty lokálky byly podstatně levnější
Mluvíme ale o dotaci po odečtení tržeb - ano, jde o průměr, ale ty "levné motoráčky" jsou levné díky tomu, že MV810 jsou dávno odepsané. Tržby na nich získané jsou kolem 10 Kč/km. Teoreticky po odečtení všech nákladů, které má dráha ve srovnání s busem navíc, se s odepsaným motorem dostaneme lehce nad CDV (cena dopravního výkonu) nového nízkopodlažního autobusu. Levnější ale nebude nikdy.
Mimochodem, bavíme se o průměru - takže také zmiňme, že CDV "velkého vlaku" se pohybuje v řádu stokorun na kilometr. Tržby jsou pochopitelně vyšší, takže dotace je pořád někde mezi 100 a 150 Kč/km... (To už je však třeba srovnávat s vícero autobusy.)

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4990
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 16:58:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V současné době je za vlak cca 89 Kč/km (bohužel to je zprůměrované, ve skutečnosti by ty lokálky byly podstatně levnější), takže mínus 25 Kč = 64 Kč. Autobusy obnáší cca 30 Kč...tohle se dá sčotnout kuličkami na drátkách A pak menší autobus není levnější, možná má méně negativní vliv na komunikace.

89 kč na vlkm? To tak možná regionálka na Vysočině nebo v pár krajích, ale v souhrném měřítku je ten průměr někde odhadem okolo 120- 150 kč na vlkm. Když už tedy mám brát v potaz více kapes, tak je to i s dálkovou dopravou, kterou se ženou peníze na regionálku. Neb úchylný nepoměr v podobě R 854+vlek na 200 za 223 kč na vlkm, versus nasazení nového vozidla za taxu krajům někde na úrovní 90-110 kč na vlkm.
A lacinější je snad už jen solo 810 bez modernizace. S tou lze jezdit někde kolem 70 kč na vlkm. Ale tu zas nechtějí pasanti...
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2870
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 17:01:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto:Srozumitelné a výstižnéok
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6278
Registrován: 8-2003

Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 17:02:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V otázkách rovných podmínek bych se zaměřil na jiné věci:
- proč nemohou být provozovány na regionálních tratích levnější vozidla "lehčí stavby" jako tramvaje?
- je opravdu nutné, aby regionální vozidla měly WC?
- proč na lokálkách je kdejaký polní přejezd řešen tím, že pomalou rychlost má vlak? opravdu jsou všechny přejezdy potřeba? proč se do nich neinvestuje víc?


- v principu by bylo možné na některých tratích provozovat vozidla "lehčí stavby", ale za předpokladu, že z dané trati budou jakákoli jiná vozidla vyloučena, což mnohde zabije (už tak slabou) nákladní dopravu, navíc s jen velmi omezenou možností znovuobnovení
- není
- protože vlak musí být včas viděn; všechny přejezdy nejsou fakticky potřeba, ale s jejich zrušením by musel dát souhlas vlastník té křížící cesty - no a nějaké zemědělské družstvo, které má přístupovou cestu s přejezdem, který sice teď nepoužívá a vlaky tam musejí mít třeba 20 kilometrovou rychlost, by muselo souhlasit s přerušením té cesty a tím si zrušit např. možnost změny organizace svých prací

Slepeckou holí se golf nedá hrát!

10 let na K-Reportu
2. 8. 2003 - 2. 8. 2013
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 603
Registrován: 9-2009
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 17:11:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neb úchylný nepoměr v podobě R 854+vlek na 200 za 223 kč na vlkm, versus nasazení nového vozidla za taxu krajům někde na úrovní 90-110 kč na vlkm.
On samozřejmě rychlík v řazení 854 + vlek v reálu nestojí 223 Kč/km, to si dovede snadno spočítat i ekonom - amatér. Nakonec v minulosti dráhy přiznaly, že nebudou pořizovat Desira, protože "lacino" odjezdí totéž s modernizovanými 854kami, nebo s 843kami.
Problém je podle mě v tom, že ČD do nákladů rychlíku umí schovat i provary z krajů, kde mají paušální smlouvy na km bez vztahu k efektivitě proběhů (tedy bez vztahu k reálným nákladům).
Ministerstvo ale nemá bezednou kasu, takže omezuje rychlíky (tím se to krajům hezky v nedobrém vrací) - tím se zhoršuje efektivita proběhů v dálkové dopravě - náklady rostou - vlaky se ruší - atd. až do doby, kdy bude jezdit jeden pár Švejků proti sobě na dvě soupravy za 1000 Kč/km...
Pak s tím snad zas někdo zamete a začne se s novou koncepcí na novo. Nebo vyhraje "ekonomický duch" alias Boblickův přístup a z dálkové dopravy zbyde prd, protože autobusy v taktu a na přípoje jezdit nebudou. Organizováni (a hlavně dotováni) nejsou, takže jejich strategie je v silných časech jet 5 minut před konkurencí, ve slabých časech nejet vůbec...

protože vlak musí být včas viděn...
To chápu, vlak nezastaví na pětníku - opatření by ale měla být koncipována tak, aby ze silnice či polní cesty bylo vidět, ne aby se vlak ploužil. (Jedno hezké přísloví říká: "Silnější pes mr*á." - podle mě je "silnější pes" ten vlakvypravci)

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2471
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 17:19:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: já jsem tady jen zareagoval na ten pinčes ze škarpy do škarpy...chtěl jsem jen poopravit názor, že Dušek je zcela mimo mísu.

Vaše řádky (601) nepopírám, ano je to problém celospolečenský a tato společnost to zatím komplexně řešit odmítá. Bohužel.
Těch 25 Kč +/- ovlivňuje u přidělení KDC pouze délka objednané trasy, ostatní položky jsou vztaženy ke km, stejně tak poplatek za DC jen (v případě lokálek) minimálně ovlivňují hrtkm.

ČD bohužel nechtějí klíčovat náklady na konkrétní spoje. To jsem zažil kdysi v případě Manažeru, prvního vlaku na komerční riziko...z tehdejšího O2 mi bylo sděleno "nesledujeme, nepočítáme, nepotřebujeme..."

Položme si otázku, o kolik by byla ve výsledku vozidla tramvajového typu provozně levnější. Stadler je vlastně také taková tramvaj...spíš jde o to proč musí být na 120 km/h a mít Mirel, apod. Tedy bavíme se o pořizovací hodnotě vozidla. To je stejné Regionova - proč má ARR, motorkem stahovací roletky, ...
Otázka WC vychází, řekněme, z univerzálnosti použití vozidla. Samozřejmě pokud bude jen na krátkých pendlech, pak je to v pohodě. S-Bahn také zpravidla nemá WC. Spíš mi vadí, proč WC musí být u těchto vozidel takový složitý a drahý komplex...tedy vím.
Přejezdy jsou velký problém, ale ujišťuji, že jsme spustili projekt, který tento bude řešit. Zatím pilotně na trati Svitavy - Žďárec u Skutče.

ČD a darmožrouti je otázka další. Myslím, že soudruzi z OSŽ, kteří v dozorčí radě celou dobu drželi Žaludu v čele ČD, byli daleko finančně náročnějším oříškem než jeden Dušek...
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2472
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 17:25:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: 89 kč na vlkm? To tak možná regionálka na Vysočině nebo v pár krajích
Ale my se tady přece celou dobu bavíme jen o regionální dopravě, kterou platí kraje.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6279
Registrován: 8-2003

Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 17:47:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To chápu, vlak nezastaví na pětníku - opatření by ale měla být koncipována tak, aby ze silnice či polní cesty bylo vidět, ne aby se vlak ploužil. (Jedno hezké přísloví říká: "Silnější pes mr*á." - podle mě je "silnější pes" ten vlak

Taková opatření by být měla a tam kde jsou nebývá na přejezdech drastické omezení rychlosti. Na druhou stranu, viditelnost na přejezdech něco stojí (ono i takové prořezávání není zadarmo) a musí a je potřeba součinnost majitele těch větví. Navíc jsou místa, kde to není o větvích, ale třeba o zářezech, nebo zástavbě a tam by viditelnost byla sakra drahá.
A kdo je na přejezdu silnější? Vlak je obvykle robusnější a rozjetější, ale právě tomu má méně šancí s případně se blížící srážkou něco dělat. Takže možnostmi je silnější auto.

Slepeckou holí se golf nedá hrát!

10 let na K-Reportu
2. 8. 2003 - 2. 8. 2013
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 17:50:51    Odkaz na tento příspěvek  

Tak soudruh Dušek tam třeba defakto tvrdí, že celkový náklady na jízdu busu jsou NĚKOLIKANÁSOBNĚ VYŠŠÍ, nežli na vlak.

a to i přes to, že bus odveze z Prachovic mnohonásobně více lidí!!! Myšleno v průměru na spoj.

(To že nechce na kolejích shukafon mu schvaluji všema dvaceti).

no jo, ale cokoli jiného na jím obnovovaných lokálkách provozovat je trojnásobná ekonomická sebevražda

Když nebude jezdit jediný bus, navíc odpadne do mnoha míst zimní údržba včetně údržby zastávek

jak pak se z těch obcí dostanou občané IGK do práce, na úřady a do škol, když nebude prohrnuto??

V současné době je za vlak cca 89 Kč/km (bohužel to je zprůměrované, ve skutečnosti by ty lokálky byly podstatně levnější), takže mínus 25 Kč = 64 Kč. Autobusy obnáší cca 30 Kč...tohle se dá sčotnout kuličkami na drátkách

Autobus reálně jezdí za 23 - 28 Kč/km - tržby, průměr nějakých 11 Kč/km, tedy 12 - 17 Kč/km

A pak menší autobus není levnější, možná má méně negativní vliv na komunikace.

opravdu si nemáte ve zvyku vymýšlet, nebo jenom nemáte přesné informace??

Výhody vlaku jsou jinde - kapacita (někdy), rychlost (někde), bezpečnost, pohodlí (pokud je nasazeno vozidlo 21. století)...

tu rychlost v PK odečtěte z výhod železnice.

A lacinější je snad už jen solo 810 bez modernizace. S tou lze jezdit někde kolem 70 kč na vlkm.

domnívám se, že tato Vámi uvedená cena je minimum, na které je schopna se 810 dostat, pokud je ve vlaku pouze a jenom strojvůdce (myšleno personál)

Nebo vyhraje "ekonomický duch" alias Boblickův přístup a z dálkové dopravy zbyde prd, protože autobusy v taktu a na přípoje jezdit nebudou. Organizováni (a hlavně dotováni) nejsou, takže jejich strategie je v silných časech jet 5 minut před konkurencí, ve slabých časech nejet vůbec...


najdou se výjimky, ale obecně máte pravdu. Otázka je, proč stát odmítá na relacích, kde to prostě po železnici nejde ani omylem, zajistit "dopravní potřeby státu" autobusovou linkou...

ČD bohužel nechtějí klíčovat náklady na konkrétní spoje.

ale umí klíčovat na konkrétní spoje, druhá věc je, jak jsou ta čísla relevantní
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2473
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 17:56:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a to i přes to, že bus odveze z Prachovic mnohonásobně více lidí!!! Myšleno v průměru na spoj.
No když nebude bus, který jede v čase vlaku, pak se vlak naplní happy
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4991
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 17:56:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale my se tady přece celou dobu bavíme jen o regionální dopravě, kterou platí kraje.

A já oponuji tím, že dálková doprava dodotovává regionální dopravu. Takže Vámi nabízené PRŮMĚRNÉ číslo 89 kč na vlkm je irelevantní, tedy pokud se chci dobrat onoho reálného poměru bus x vlak. Navíc je to ještě vztaženo k pár krajům. U většiny krajů je to od 95 kč na vlkm a výše.
Případné výběrové řízení (samozřejmě férové) by jasně ukázalo finanční náročnost provozu na té či oné relaci. Do té doby to jsou jen spekulace, i když se dá dopočítat jistý výsledek. Vstupy jsou víceméně známy.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4992
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 18:04:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no jo, ale cokoli jiného na jím obnovovaných lokálkách provozovat je trojnásobná ekonomická sebevražda
Měla by být, ale mnohde není. Stačí juknout na Vysočinu na 252, kde se utápí hned 2 RS1 s mizerným proběhem a to stále za oněch průměrných necelých 90 kč na vlkm. A vůbec proběhy RS1 na Vysočině jsou tragicky malé a přesto stále průměrně bezkonkurenčně nejlacinější v celé ČR...
Logika v tom prostě není, není v tom ani ekonomika, sám nevím, na jakých machinačních principech to je vlastně vypočítáváno...
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2474
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 18:05:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže Vámi nabízené PRŮMĚRNÉ číslo 89 kč na vlkm je irelevantní,
Ale mě teď dálková doprava nezajímá, bavíme se platbách krajů na regionální dopravu. Jak si to tam interně ČD machrují, je jejich problém...a může to být časem i jejich smrt.

Případné výběrové řízení (samozřejmě férové) by jasně ukázalo finanční náročnost provozu na té či oné relaci.
Ano, ale až ČD nebudou do toho čachrovat s dálkovou dopravou...
Trochu (asi tak 20 let) se provozování drážní dopravy (nikoliv ČD) věnuji, a tak dobře vím, kde se ty částky za dopravní výkon pohybují. Ostatně Otto na to tady před chvílí poukázal.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 606
Registrován: 9-2009
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 18:08:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Případné výběrové řízení (samozřejmě férové) by jasně ukázalo finanční náročnost provozu na té či oné relaci.
Zatím ve veřejné dopravě neproběhlo mnoho "férových" výběrových řízení, které by odhalily skutečné náklady. A neplatí to jen pro železniční dopravu...

No když nebude bus, který jede v čase vlaku, pak se vlak naplní
A nebo nebudou cestující ve veřejné dopravě...

Otázka je, proč stát odmítá na relacích, kde to prostě po železnici nejde ani omylem, zajistit "dopravní potřeby státu" autobusovou linkou...
A já to chápu - v ČR pro to (alespoň dosud) nejsou podmínky... Vyloženě "čisté relace", kde ani na kousku by dotovaný bus nebyl v souběhu s vlakem bychom hledali těžko. Pak by se mohla spustit lavina toho, co patří do kolonky "dotovat"... Stát nemá vyřešenou národní integraci, natož organizaci dopravy. Už i koncepce na dráze pomalu mizí v mlze a za sebe říkám: Děkuji, radši ať si dálkové linky kraje zaintegrují a zaplatí sami, než nechat státu, aby z toho udělal bramboračku...

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Modré_Béčko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 288
Registrován: 8-2011

Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 18:08:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neb úchylný nepoměr v podobě R 854+vlek na 200 za 223 kč na vlkm.

Kdybych to zkusil hodně zhruba zkalkulovat na základě toho co taknějak vím, tak by to mohlo vypadat nějak takto:

1) nafta 8064,- Kč (počítáno 1,2 litru na 1 km za 35 Kč/l)
2) dopravní cesta cca 2000,- Kč
3) vozidla cca 2333,- Kč (počítáno 7000 na 1,5 obratu denně, záloha neuvažována)
4) údržba 960,- Kč (počítáno milosrdných 5,- Kč na km)
5) personál 4000,- Kč (počítány 4 hodiny x 500,- Kč x 2 zaměstnanci)
Součet: 17357,- Kč
6) Režie, provozní riziko, zisk: 20%
Celková nákladová cena: 20828,- Kč
Na km výkonu bez příjmu z jízdného: 108 Kč/km

(Příspěvek byl editován uživatelem Modré_Béčko.)
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2475
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 18:08:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Logika v tom prostě není, není v tom ani ekonomika, sám nevím, na jakých machinačních principech to je vlastně vypočítáváno...
Myslím, že jsme si tady na to už společně odpověděli.
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2476
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 18:17:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdybych to zkusil hodně zhruba zkalkulovat na základě toho co taknějak vím, tak by to vypadalo asi takto:
Předpokládám, že je to vztaženo na 200 vlkm a ne na trať 200 happy
1) naftu je potřeba počítat jako vstup bez DPH, výstup je také bez DPH, tedy /1,21
2) dopravní cesta bude nejméně 5.000 Kč podle konkrétní kategorie trati a hrtkm
3) to vychází z čeho?
4) dtto
5) řekněme velmi orientačně ano
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4993
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 18:39:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na km výkonu bez příjmu z jízdného: 108 Kč/km
Souhlasím, toto číslo je reálné a vidím to podobně.

Režie, provozní riziko, zisk: 20%
Není náhodou povolen max. zisk ve výši 5%?? Nevím, spíš se ptám. Každopádně kdo to zjistí že...

bavíme se platbách krajů na regionální dopravu
Však ano. Ty desetileté smlouvy se nezadržitelně blíží ke konci a zanedlouho bude potřebovat vypisovat nová vř. Takže ten stav budoucí se nakonec může dost brutálně lišit od stavu současného. Budou-li ČD dál fikslovat, tak to může mít dost negativní důsledky. Pokud podstřelí regionálku, tak si v dálkovce neškrtnou a naopak.
Takže v současnosti je regionálka prostě podstřelená a předraženou dálkovku tím pádem MD redukuje. Takže abych to zakončil. V současnosti máme nejnižší úhrady za regionálku, takže ten rozdíl oproti busu je logicky nejmenší.
Prostě jezdit s novou RS1 s proběhem 200 km za den s převezenýma 100 lidma za krajskou úhradu ve výši 90 kč na vlkm je totálně unreal.
Křivi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.79.110.73
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 18:48:58    Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil: "...v podobě R 854+vlek na 200 za 223 kč na vlkm"
Jenom technická: uvedená cena se netýká 854, nýbrž kundálu, drahého nesmyslu, který má své opodstatnění jedině tam, kde přinese úspory řídící vůz, který většina traktorů neumí. S barčou tam ČD počítaly náklady okolo 150 Kč/km, s 854 se neví, očekávám, že podobně. Odpisy dělají divy. Desiro, které se na tu trať zamýšlelo nasadit, by - odhaduji - vyšlo podobně jako kundál.
Jeny
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.219.123.59
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 19:18:58    Odkaz na tento příspěvek  

Modré_Béčko: Myslím, že ten výpočet je naprosto nesmyslný...
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2873
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 20:56:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeny:Když nenapíšeš proč, tak nemusíš psát nic.
Podle mě zase tak daleko od pravdy nebude.
Kdysi jsem si naivně myslel,že Connex to umí do Sobotína za menší cenu,než Moloch.
(vozidla dostali od ČD,pokud vím)
Ale byl jsem vyveden z omylu.
Jezdil tam tenkrát o něco dráž než většinou ČD na podobných tratích.

Ovšem ve skutečnosti přece jen levněj, protože ČD dostávalo všelijaké peníze jinak a nikdo už asi neobjasní jejich "přerozdělovací kouzla".
Ferda20
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2103
Registrován: 11-2009
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 21:33:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 378
Registrován: 2-2011
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 22:40:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

„No když nebude bus, který jede v čase vlaku, pak se vlak naplní“
Otto pospíšil:
„A nebo nebudou cestující ve veřejné dopravě...“
Z čeho tak usuzujete?

Kordis vždy najde způsob, jak zkomplikovat cestování.
Vydos,Krodos,Bors.
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 22:42:18    Odkaz na tento příspěvek  

-ds- :

ČD bohužel nechtějí klíčovat náklady na konkrétní spoje... - ...ale umí klíčovat na konkrétní spoje, druhá věc je, jak jsou ta čísla relevantní.

Není klíčování na spoje málo? Co takhle na mezistaniční úseky. Jestliže třeba půlka trasy, (nebo i více) je využitá dostatečně a půlka se zanedbatelným obsazením, pak se sice udělá jakýsi průměr, ale o čem to vypovídá - zas jen o průměru. Přitom na využívaných částí tratí by spoje mohly přidat a na úsecích kde není o vlak zájem zase spoje ubrat. To je zrovna případ tratě Křižanov - Velké Meziříčí - Studenec nebo tratě Žďár nad Sázavou - Nové Město na Moravě - Tišnov, kde využití na úsecích Křižanov - Velké Meziříčí a úsecích Žďár - Nové Město a Nedvědice - Tišnov je dostatečné, zatímco na úsecích Velké Meziříčí - Studenec a Nové Město - Nedvědice velmi slabé. Tedy hodnocení spoje od začátku do konce tratě může být, jak je vidět způměrováním pouze na spoj velice zavádějící.
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 22:50:30    Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek 102: Zřejmě má na mysli případ, když vlak jede poli, lesy, se zastávkami pro veverky a koroptve a autobus jede středem dědin. Logicky pak na vlak stejně málokdo půjde = daleko, tma, ohození auty za deště, zpravidla bez chodníků, s baterkou v ruce, v zimě po zúžené cestě v břečce u krajnice. Prostě časy se změnily, už to není jak před 100 lety. Tady je IAD při mizerném autobusovém spojení nezastupitelná i když okolo dědin se špatnou docházkovou vzdáleností na zastávky kdesi v dáli jede ve stejném čase prázdný vlak.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 610
Registrován: 9-2009
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 23:01:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není klíčování na spoje málo? Co takhle na mezistaniční úseky.
Tohle je jediné, co na dráze funguje velmi dobře. Kraje mají k dispozici velmi přesná sčítání (byť možná někdy s vymyšlenými čísly). No a když si podáte "kolkovanou žádost", tak lze zpracovat i matici prodaných jízdenek...
Oním problematickým klíčováním je tzv. zúčtování financí a rozpad tržeb na jednotlivé vlakové linky (tratě) a spoje. A to se dělá bulharskými konstantami, nebo možná spíš metodou "vidle a sláma"...

„No když nebude bus, který jede v čase vlaku, pak se vlak naplní“
Otto pospíšil:
„A nebo nebudou cestující ve veřejné dopravě...“
Z čeho tak usuzujete?

Ne ve všech případech je vlak tím vhodným dopravním prostředkem. Seberte lidem autobus, nabídněte jim vlak, na který to bude dál, pojede déle a vede jinam* => lidé sednou do aut, ne do toho vlaku. Nebo budou sedět doma na zadku a pobírat dávky. Lidé, kteří tomuto nerozumí, by neměli mít nic společného s organizací veřejné dopravy!

* To samé může platit i obráceně.

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Sobota, 03. srpna 2013 - 23:08:21    Odkaz na tento příspěvek  

Otto pospíšil: Máte pravdu, zjistit se to dá. I když se k tomu stejně nepřihlíží. Jinak by některé vlaky s průměrem 0-5 cestujících nejely, jako je tomu v kraji Vysočina zvykem.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 04. srpna 2013 - 10:14:53    Odkaz na tento příspěvek  

No když nebude bus, který jede v čase vlaku, pak se vlak naplní

někde toto určitě platí, ale v Prachovicích zcela jistě ne. A třeba v relaci Krouna - Hlinsko, či Chornice - Jevíčko toho nemáte šanci docílit, ani kdybyste se na hlavu s červenou čepicí stavěli...

Měla by být, ale mnohde není. Stačí juknout na Vysočinu na 252, kde se utápí hned 2 RS1 s mizerným proběhem a to stále za oněch průměrných necelých 90 kč na vlkm. A vůbec proběhy RS1 na Vysočině jsou tragicky malé a přesto stále průměrně bezkonkurenčně nejlacinější v celé ČR...

když to není sebevražda pro kraj, musí to být logicky sebevražda pro dopravce....

A já to chápu - v ČR pro to (alespoň dosud) nejsou podmínky... Vyloženě "čisté relace", kde ani na kousku by dotovaný bus nebyl v souběhu s vlakem bychom hledali těžko. Pak by se mohla spustit lavina toho, co patří do kolonky "dotovat"... Stát nemá vyřešenou národní integraci, natož organizaci dopravy. Už i koncepce na dráze pomalu mizí v mlze a za sebe říkám: Děkuji, radši ať si dálkové linky kraje zaintegrují a zaplatí sami, než nechat státu, aby z toho udělal bramboračku...

že není národní integrace, je jistě velký nedostatek.
Mě nejde ani tak o to, zda jsou, či nejsou dálkové linky integrované (byť v KHK byla snaha řešit integraci a zapojení dálkových linek do dopravního systému od roku 2005), ale o nabízené mezikrajské spojení, nikoli aby stát něco objednával na uvnitř kraje. Třeba spojení dvou krajských měst, Plzně a Karlových Varů je zcela ponecháno "trhu", který tu reaguje lépe, tu hůře. Další příklad spojení měst na I/37 mezi Pce a Žďárem nad Sázavou, atd.
Kraje na tohle prostě zpravidla zcela rezignují, byť by poměr náklady/tržby zpravidla dosahoval nadstandardních výsledků
Není klíčování na spoje málo? Co takhle na mezistaniční úseky.

samozřejmě máte pravdu, ale to už je kombinace samotných tržeb a výstupů ze sčítání - obsazení konkrétního vlaku v jednotlivých úsecích
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7164
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 04. srpna 2013 - 10:53:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak ono staci okres-okres... A klasika-zkuste jet z Rakvovniku do Varu. Nejlip pres Prahu. Dtto z Kladna. A co je pro tyto relace typicky? No nejsou na rozumny trati a "obsluhuji to busy" a to i komercne.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 04. srpna 2013 - 11:30:03    Odkaz na tento příspěvek  

tak ono staci okres-okres...

jak jde, v KHK dopravní omezení na hranicích okresů v rámci kraje zmizela, to samé i v roce 2011 v PK.
Byla snaha i odstranění "hranice" do sousedního kraje, tam už záleželo na postoji daného kraje. Někde to šlo lépe (např. Jilemnice - Vrchlabí, Jičín - Lomnice, Jevíčko - Velké Opatovice, Bystré - Olešnice), někde hůře (Mohelnice - Mor. Třebová, Lanškroun - Králíky přes Štíty), někde byla vůle obcí, nikoli kraje (Hlinsko - Svratka), někde nebyla vůle cokoli dělat (hranice s Stč.), i když po mnoha jednáních se určitý kompromis udělal.

A klasika-zkuste jet z Rakvovniku do Varu.

a proto jsem napsal, že se prostě divím, že tohle stát nezabezpečí. Z toho Kladna to ještě přes Prahu není taková trága, i když pakárna ano
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2827
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 04. srpna 2013 - 19:53:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není klíčování na spoje málo? Co takhle na mezistaniční úseky.

Pak je ovšem záhodno, aby příjemce dat věděl, že ne každý km je stejně drahý...
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Úterý, 06. srpna 2013 - 02:51:09    Odkaz na tento příspěvek  

Otíku, vlak je pohodlný i bez vozidla 21. století. Ne každý má rád ty tvoje milovaný busíky, víš?

A jiní se ti na ten věčně zpožděnej vlak, s průvodčím co ani pořádně neumí tarif a napálí jim přirážku, vyserou i s RS1čkou. Takže tvé opakované pokusy, zobecnit že jen vlak vyrobený po roce 2000 je pohodlný a jinak je pohodlnější bus, jsou opakovaná trapnost.

Hlavně, že se umíš navážet do Duška. Ale co jsi udělal pro veřejnou dopravu ty a co on? On zajistil prachy, se kterými si ty hraješ a zkoušíš vymyslet, jak je přesunout z vlaků do busů.

Tebe by měl Dušek žalovat hned po Zárubovi.

(A že na tebe reaguji s časovým odstupem, aby sis mohl v klidu o těch tvých lžích pokecat s těmi, co ti je hltaj, to ber za projev slušnosti. Až tu začneš zas trapácky vyhrožovat, což je jediné co umíš. Podej frajere tu žalobu už. :-) )

-ds-: Vašim kecům o 810 nejlevněji za 70kč a busu za 12kč jsem se hezky zasmál. To srovnáváte situaci, kdy 810 veze 3 lidi po sklonově náročné trati a bus kde jede obsazen 50 lidmi po rovině, že? :-) Zjistěte si (sám) za kolik jezdí JHMD a to mají model mašinka+vagonek. A narvané to nejezdí.

No na vaše účelové příklady jsme si tu už zvykli.

A vaše nedávná snaha likvidovat R tam, kde vlastně zajištují Sp dopravu, to byl tah na branku. Souběžný bus podél trati 200, to bude výhra, pane. Opravdu. Ale vy občas rád přimouříte oko před tím, že se pravděpodobně do ceny těch rychlíků účtuje spoustu jiných výdajů.

(Vykání proto, že jste přeci jen o něco menší škodič veř. dopravě než Otto_pospíšil. Jemu už pouze tykat... lidem jako on nevykám :-) )
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2883
Registrován: 12-2004
Odesláno Úterý, 06. srpna 2013 - 12:47:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000:Pokud máme v buse 50 platících lidí, už by měl takový spoj na regionální lince spíš vydělávat na spoje méně vytížené.

Jen pro příklad, aby jste byl alespoň trošku v obraze ohledně financování: taková linka 107 Vyškov - Brno min. ve školním roce vydělává "na systém".V tomto případě IDS-JMK.

Tohle se týká samozřejmě linek, kde jsou tržby na 1km vyšší než výše dotace pro dopravce.
Tržby jdou totiž z regionálky v bus dopravě na KU, nevím o žádné vyjímce v regio ZDO bus dopravě.
Možná jen, pokud některé spoje platí města nebo podniky, ale ani v takových případech dopravce více penízků nejspíš nedostane.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Úterý, 06. srpna 2013 - 12:58:28    Odkaz na tento příspěvek  

Vašim kecům o 810 nejlevněji za 70kč a busu za 12kč jsem se hezky zasmál.

já se taky drahý Marku xyz směji na plné kolo při vašich dedukcích!!!
Mohl byste si tedy odpustit vaše hulvátství. Jste na úrovni jistého ARESE. To co jsem napsal, jsou oficiální údaje objednatelů.
Za kolik jezdí JHMD nevím, ale vím, že částka na km je u 810 podobná i na tratích, kde jezdí někdo jiný, než ČD. viz tratě do Svobody nad Úpou, či Koutů nad Desnou.

No na vaše účelové příklady jsme si tu už zvykli.

netuším, co máte na mysli touto větou



To srovnáváte situaci, kdy 810 veze 3 lidi po sklonově náročné trati a bus kde jede obsazen 50 lidmi po rovině, že?


ne to jsou relevantní údaje, uváděné v průměrných hodnotách

A vaše nedávná snaha likvidovat R tam, kde vlastně zajištují Sp dopravu, to byl tah na branku.


nevím o tom, že bych chtěl likvidovat R na trati 200, natož že bych měl nějaké páky k tomu.
Ale nad provozováním vzduchovozičů na kolejích kolem Příbrami jsem se podivil, to přiznávám.

Ale vy občas rád přimouříte oko před tím, že se pravděpodobně do ceny těch rychlíků účtuje spoustu jiných výdajů.

to je sice možné, ale i kdyby to ČD jezdily za polovinu, tak to je darda, nad kterou by se měl objednatel zamyslet

že jste přeci jen o něco menší škodič veř. dopravě než Otto_pospíšil

tak si kupte repelent, abych Vás nepokousal a neinfikovalrofl

například za poslední 3 dny jsem projel cca 200 Kč na jízdném, to jsem ji nepochybně uškodil, že to nerozdejchá ...
Spelcr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 483
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 06. srpna 2013 - 13:34:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nevím o tom, že bych chtěl likvidovat R na trati 200, natož že bych měl nějaké páky k tomu.
Ale nad provozováním vzduchovozičů na kolejích kolem Příbrami jsem se podivil, to přiznávám.


Několikrát jsem tama jel autem i vlakem. Z Berouna do Březnice je rychlík rychlejší než auto (při dodržování předpisů 50/90). Osobák je o pár minut pomalejší. A to jsou tam pasáže, kdy tachometr na 90 na lesních silničkách je už docela rally. Vždy byl jak rychlík, tak regína zaplěn cca z 50 - 80%. (Jel jsem v asi silnou hodinu a den).
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Úterý, 06. srpna 2013 - 14:05:51    Odkaz na tento příspěvek  

Několikrát jsem tama jel autem i vlakem. Z Berouna do Březnice je rychlík rychlejší než auto

to je možný, nerozporuji to

Vždy byl jak rychlík, tak regína zaplěn cca z 50 - 80%.

asi 3 týdny nazpět jsem viděl odjet R v 15:45 ze Smíchova s 50 lidmi, byl běžný prac den
Málo to úplně není, ale že by byly davy, které neodveze autobus, to bych neřekl...
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 612
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 06. srpna 2013 - 16:59:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohl byste si tedy odpustit vaše hulvátství. Jste na úrovni jistého ARESE
Sice jsem si všiml Vašich sporů s Aresem, ale musím říct, že já jsem s ním vedl několikrát diskuzi na úrovni. Zatímco u p. Marka XYZ Tomka jsem něco takového nenaznamenal ani u sebe, ani u nikoho jiného...

asi 3 týdny nazpět jsem viděl odjet R v 15:45 ze Smíchova s 50 lidmi, byl běžný prac den
Málo to úplně není, ale že by byly davy, které neodveze autobus, to bych neřekl...

A ještě chybí dodat, kolik lidí zůstalo ve vlaku z Berouna... Ale budiž, ať si tahle linka jezdí - jestli pojede Žralok, nebo 854 + vlek, to je mi celkem fuk. K zamyšlení spíš je, že si MD nechá od ČD naúčtovat 223 Kč/km - to je jako kdyby chtěly dráhy k tomu rychlíku přiúčtovat i půl nábřeží.kladivo

Tržby jdou totiž z regionálky v bus dopravě na KU, nevím o žádné vyjímce v regio ZDO bus dopravě.
Nový zákon ale již umožňuje soutěžit linky tak, aby riziko tržeb bylo na dopravcích. A u přímého zadání podle Z 194/2010 (které je značně omezeno) je, pokud vím, zákonem stanoveno, že objednatel musí nasolit předem danou částku. Vyrovnání dle skutečných tržeb je možné případně až v dalším zadání.
Takže výjimku mohu uvést z LK - linka 230740 zadána napřímo dle nové legislativy, dotace je konstantní bez ohledu na tržby.
osobně jsem spíše příznivcem, aby riziko tržeb nesl objednatel, a to i na dráze. Mělo by být motivací objednatele organizovat veřejnou dopravu tak, aby byla použitelná a atraktivní. Dopravce je sám o sobě motivován povinnostmi dodržovat standardy v dopravě.
Taky se domnívám, že je paskvil, aby tarif (IDS) určoval někdo jiný, než kdo nese riziko tržeb.

(Příspěvek byl editován uživatelem Otto Pospíšil.)

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2885
Registrován: 12-2004
Odesláno Úterý, 06. srpna 2013 - 17:39:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil:Na druhou stranu by nemuselo být špatné, pokud by měl dopravce nějaké procenta navíc, pokud dokáže na linku přivést více cestujících,tedy i peněz pro KU.
(moc promyšlený to ale nemám, se přiznám)happy


Takhle se plno lidí ve vedení dop. firem chová takhle: my to hlavně nějak odjezdíme za co nejmenší prachy řidičům a co nejnižší spotřebu
a náklady na opravy,jestli jede lidí 20 nebo třicet se neřeší.
Vyjímku v tomhle dřív byl např. Bors Břeclav, to mělo busy často vybavenější víc, než měli od objednatele vyžadovaný.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 615
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 06. srpna 2013 - 17:51:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na druhou stranu by nemuselo být špatné, pokud by měl dopravce nějaké procenta navíc, pokud dokáže na linku přivést více cestujících,tedy i peněz pro KU.
(moc promyšlený to ale nemám, se přiznám)

Zkuste toto uplatnit tam, kde se tvoří zákony.
Dopravce by si měl svůj zisk nakalkulovat do CDV. Jenže máte úplnou pravdu v tom, jak to pak v praxi vypadá. Sice díky standardům v dopravě se kvalita zlepšuje, jenže je to na úkor "odrbání" řidičů... Nakonec si stačí hodit do kalkulačky odpisy vozidel, cenu PHM, mzdu řidiče, nějaký odhad nákladů na opravy, režii managementu a pak to srovnat s cenami, které se zatím v republice vysoutěžily (22 - 28 Kč/km) -> tady si veřejná doprava zadělává na těžký prů*erpozor

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2453
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 06. srpna 2013 - 18:07:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak existujú rôzne štvorpísmenné firmy, ktoré si do výberka zaknihujú priemernú spotrebu 30l nafty (už si nepamätám, či sa to udáva na hodinu alebo na 100), a po vodičom potom stanovia 26 ...
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2886
Registrován: 12-2004
Odesláno Úterý, 06. srpna 2013 - 18:29:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už jsem víckrát přemýšlel,že pokud není vyváženost mezi "spokojeností" objednatele,dopravce,a cestujících, tak to po čase začne někde víceméně "skřípat".

Vychází to i hodně z toho, jaká je politická vůle veřejnou dopravu dostatečně zaplatit a to zaplatit co nejvíc smysluplně.

Zatím často vítězí strach z negat. reakcí veřejnosti, kamaračoft s tradičními bus dopravci a samozřejmě s ČD.
K tomu je třeba připočíst nebýt líný pracovat.
Jednoduší je samozřejmě udržovat SQ a občas něco bez náhrady sejmout, tak jak se to krásně daří na Vysočině.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Úterý, 06. srpna 2013 - 18:59:22    Odkaz na tento příspěvek  

Sice jsem si všiml Vašich sporů s Aresem

to není o sporu, spor mají i jednovaječná dvojčata, ale o celkovém vystupování a chování. Ano, Marek ho má z Vašeho pohledu nemožný, ale já se fakt dobře bavím. Vím, že máme společnou "lásku", vláčky, akorát jsme ještě nedoladili názor na to, kdy ho ještě provozovat a i kdy ne. Ale ono to určitě dopadne, JEDNOU.proud

ktoré si do výberka zaknihujú priemernú spotrebu 30l nafty (už si nepamätám, či sa to udáva na hodinu alebo na 100)

na km je spotřeba

Na druhou stranu by nemuselo být špatné, pokud by měl dopravce nějaké procenta navíc, pokud dokáže na linku přivést více cestujících,tedy i peněz pro KU.

KHK to před pár lety nabízel dopravcům, ale nerealizovalo se to. Přiznám se, že už ani nevím proč.

jaká je politická vůle veřejnou dopravu dostatečně zaplatit a to zaplatit co nejvíc smysluplně.

nic moc, obecně fyzická vlastnost peněz je, že nejsou. A VHD leží většiny politiků na chvostu zájmu. I když ve většině krajů to asi ještě nedosáhlo úrovně Vysočiny, tam je snad VHD nikoli Popelkou mezi zájmy politiků, ale nevítaný vetřelec v krajském rozpočtu

pak to srovnat s cenami, které se zatím v republice vysoutěžily (22 - 28 Kč/km)

tedy co jsem kde četl, tak byla částka zpravidla vyšší??

A ještě chybí dodat, kolik lidí zůstalo ve vlaku z Berouna

to nevím, ale myslím, že ještě méně. Zatímco v Praze začíná touto dobou pomalu špička, v Berouně je kolem půl páté už asi po sklizni...
OMG
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.226.231
Odesláno Úterý, 06. srpna 2013 - 21:35:58    Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: u p. Marka XYZ Tomka

Pardon, to chcete říct, že tenhle místní troll je identický se soudruhem Nikkim, několikráte exkomunikovaným panáčkem z brněnské i dalších diskusí???
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Úterý, 06. srpna 2013 - 23:43:21    Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil: Na chvíli zcela nedopravně, ale důležitě:

Nikkiho jsem si na fóru všiml, má fajn názory, i když by zachraňoval i tratě, které jsou za mou hranicí smysluplnosti.

ALE - nemám s Nikkim naprosto nic společného.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 618
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 07. srpna 2013 - 06:19:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pak to srovnat s cenami, které se zatím v republice vysoutěžily (22 - 28 Kč/km)

tedy co jsem kde četl, tak byla částka zpravidla vyšší??


V Ústeckém kraji tři výběrka pod 27 Kč/km a jedno lehce nad touto hranicí - nové, nízkopodlažní a klimatizované autobusy, nikde ne menší než 10,5m... Umím si spočítat, že i při maximálních probězích (které po optimalizaci v ÚK mají) se za tuto cenu nepokryjí všecny náklady firmy, a tak se správní režie těchto dopravců rozprostírá jinde po republice... Jenže stačí, aby "jinde" prohráli "svou" oblast a bude průs*r na světě, protože nebude kde brát...

V JMK údajně byly vítězové i za 24,50 či 22,70 - ať mě když tak místní doplní či opraví, nechci si vymýšlet...

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2887
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 07. srpna 2013 - 06:37:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OP:Icom se v jmk hlásil mj. i s cenama kolem 25-26kč.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Středa, 07. srpna 2013 - 07:37:58    Odkaz na tento příspěvek  

V Ústeckém kraji tři výběrka pod 27 Kč/km a jedno lehce nad touto hranicí

V JMK údajně byly vítězové i za 24,50 či 22,70

já co jsem četl (dříve) tak to bylo většinou nad 30 Kč, tohle je s podmínkami, které oba kraje mají podobná sebevražda, jako ČD s novými vozidly ve vybraných krajích.
Můžete poslat odkazy - klidně na mail?
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2461
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 07. srpna 2013 - 09:59:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja si sem dovolím pridať ešte jeden flame zastávkový, výnimočne sa nedotýkajúci Českej Třebovej. Ide mi o to, že mi príde ako dobrý nápad (v kontexte tohtomesačnej výluky) aby zostalo naďalej zachované (po vzore Prahy-Libne) zastavovanie vlakov kategórii Sp a R v Brne-Židenicích.

- Zaprvé tie rýchliky stejne uzol 00 na hlaváku nestíhajú, takže zastavením v Židenicích sa nič nepokazí, naopak dokonca sa stihnú nejaké prípoje
- Zadruhé je to miesto s dobrou prístupnosťou pre skoro tretinu Brna (blízkosť uzlu Stará Osada)
- Zatretie tie rýchliky v úseku Svitavy - Brno nechodia nijak natrieskané, a toto by mohlo pomôcť v obsadenosti
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1311
Registrován: 6-2010
Odesláno Středa, 07. srpna 2013 - 10:12:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: To není špatný nápad, zjistil jsem však, že je možné posunout R Brno - Bohumín o 5 minut později a tím pádem by se ty přípoje stíhaly.

Konkurenci na železnici pouze v případě zavedení IDS ČR! Děkuji.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4558
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 07. srpna 2013 - 10:19:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nostalgia:
zjistil jsem však, že je možné posunout R Brno - Bohumín o 5 minut později

Tak ono jde všechno, otázkou je však za jakou cenu. Odnesou to prodlouženým pobytem olomoucké rychlíky nebo to budou osobní vlaky Olomouc - Nezamyslice?

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1312
Registrován: 6-2010
Odesláno Středa, 07. srpna 2013 - 11:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, přestaňme se urážet a přejděme k věci:

Co se týče zachování lokálek, není možné, abychom říkali všechny lokálky zachovat nebo všechny lokálky zrušit. Musí se postupovat případ od případu.

Dám vám jako příklad naši Kozinu. Za poslední měsíc počet cestujících narostl, a to nad předchozí očekávání. Dle optimalizátorů by se tato trať měla zrušit. Ale, jak vidíte, o tuto trať je zájem, je perspektivní a provoz by měl být nadále zachován!

Abyste neřekli, že si vymýšlím, zde je odkaz, který podporuje má zjištění: http://idecin.cz/index.php?option=com_k2&view=item&id=131:zajem-v yletniku-o-svezeni-kozi-drahou-pred

Myslím si, že počet cestujících se dá ještě zvýšit, a to prodloužením vlaků až do Oldřichova. Krupka není zrovna malé město, a lidé by určitě ty vlaky zaplnili. Přece jen náhradní doprava není příliš uspokojivé řešení.

Pokud se v Oldřichově dobře zajistí návaznosti na Os do Mostu a Litvínova, může to být další velký zdroj cestujících.

Kozí dráha je příklad tratě, která může v současném systému veřejné dopravy velmi dobře fungovat.

Konkurenci na železnici pouze v případě zavedení IDS ČR! Děkuji.
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 615
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 07. srpna 2013 - 11:20:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vysoutěžené ceny jsou veřejně dostupné za JMK - kraj bez korupce.

E1-3 Brněnsko
E4 Boskovicko
Ceny jsou uvedeny v příloze 2
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8854
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 07. srpna 2013 - 11:32:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nostalgia: Lokálky má smysl zachovávat, pokud mají potenciál jezdit celodenně a celotýdenně s rozumnou intenzitou vlaků a nebo je tam vysoký turistický potenciál (Moldava). Zaplnění třeba dvou párů v sobotu dva měsíce v roce asi není důvod k tomu, aby se taková trať udržovala při životě za milony korun ročně.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7177
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 07. srpna 2013 - 11:48:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otázka je kolik lidí co musej v sobotu autem protože nic kloudně nejede (kloudně není 2 páry busů s blbejma návaznostmi na vlaky, procházkou z nádraží kamsi na autobusák, platbou za každej ruksak etc) bude pak jezdit třeba do práce když už stejně tak jak tak musej živit u auta fixy. Navíc si velmi rychle zvyknou že to jede od baráku a kdykoliv.
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1313
Registrován: 6-2010
Odesláno Středa, 07. srpna 2013 - 11:52:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Souhlasím. Na Kozině by však mohl fungovat i pravidelný provoz.

Souběhy vlaků a autobusů můžou být zachovány, ale s podmínkou prokladu mezi nimi. Tedy když vlak z Děčína odjíždí přibližně v X:40, autobus odjede přibližně v X:10.

Na Kozině je také i turistický potenciál, například Komáří vížka (celý rok) nebo v zimě lyžařský areál Zadní Telnice. Co se týče Zadní Telnice, hodilo by se v zimě zorganizovat návaznou autobusovou dopravu od nádraží v Telnici.

Typický příklad nevyužitého turistického potenciálu je např. trať do Malé Morávky, kde je ještě k tomu celoroční!

Konkurenci na železnici pouze v případě zavedení IDS ČR! Děkuji.