K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 27. 05. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 27. 05. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 829
Registrován: 4-2004
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 22:39:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: zkuste si najít o dva roky novější analýzu a porovnat 2007 až 2011 – pět let už o něčem vypovídá. Zrovna v Lbc kraji je za toto období na většině regionálních tratí nárůst (034, 035, 036, 038) nebo stabilní stav (087), úbytek je jen na 039 (před optimalizací, nevím jak je to tam teď), 064 (tam je to dáno tvrdou redukcí směru Libuň, úsek Lomnice - Paka nebude úbytek tak dramatický). 042 v tomto období slábla v kladiva, ale sílila o víkendech, kde se v podstatě drží na úrovni z roku 2002.
Peoza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 275
Registrován: 11-2009
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 22:53:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek: A proč by měli jezdit autobusy Příbram-Plzeň vícekrát denně v celé trase, když tam po takovém spojení není poptávka? Myslím, že spojení z Příbrami do Rožmitálu a z Plznědo Spáleného Poříčí je dostatečné a mezi těmito místy není poptávka taková, aby se tam musely přidávat další spoje, než ty, které tam už jsou..
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 23:40:59    Odkaz na tento příspěvek  

Orky:

2002-2009? To myslíte vážně? Četl jsem všechny dopravní plány krajů na 2012-2016. Řada krajů v nich uváděla i počty cestujících. Střídala se stagnace s mírným poklesem či nárůstem. Přičemž mě překvapilo, že nárůst tam měla buď 235 či 014 (jedna z nich). Tratě, kde bych to nečekal.

Autobusy jsem tam nečetl, ale pokles lze odvodit z celorepublikové statistiky. Dálkové linky luxusnějších busů pokles nemají a přitom, i s jejich započítáním, busy každý rok v celkových výkonech klesají. Naopak železnice se drží. To hovoří za vše. U železnice dokázal nástup regionov či lepších vozidel hodně zachránit a jak se ukazuje, dost pomáhá i a zlevněné jízdné o 25-50%.

Pokud by se zavádělo další akční jízdné, doplnily/přesunuly zastávky (u rozumnějších tratí, na 025 tím nic nevykouzlíme), mírně zrychlily tratě (přejezdy), opravily další 810, zlepšily návaznosti, nerušily přípoje, zrychlily navazující dálkové vlaky, má hodně tratí potenciál. Některým může pomoci i výstavba VRT+odboček z něj (např. 227, 114 apod).

Kolik tratí dnes vozí 20 (nebo 50) lidí denně? Sepište mi je. Pokud je nějaká trať specifická tím, že 3/4 cestujících po ní jedou jen 1/4 trati, uveďte to také (např. Kadaň).

Část velmi slabých tratí má každopádně smysl ponechat turistickému režimu, který je ve vyspělých zemích běžný (a dotuje se... jak ten provoz, tak údržba té tratě). Bavorsko, zmíněné Petrem Šimralem, je tak bohaté, že dokonce u pár tratí bylo ochotno zadotovat jejich opravu pro ryze turistické vlaky v letní sezónně.

Co se týče úvah krajů co zavřít... Opět to překrucujete. Je to tam psané tak, že kraje nechtějí rušit, ale mají optimistické i pesimistické varianty. Vše se bude odvíjet od toho, jaká vláda nastoupí ve 2014. Očekávám levicovou a postupné přidání peněz krajům, konec hádek o Memorandu a jeho uzákonění. Samo ale kraje musely uvažovat i variantu opačnou. Vy z ní rád děláte realitu, ale ve skutečnosti to není nic víc, než varianta.

Většina tratí v ČR má potenciál nárůstu cestujících. Pak je tu určitá část, která ho nemá, ale je vhodná držet jako spojky v rámci síťovosti. Pak část těch, které mohou fungovat turisticky. Jen velmi malá část tratí je opravdu k ničemu a pokud nenaleznou využití jako vlečka či je nebudou chtít spolky/obce, nemá jejich existence žádný smysl. U části z nich má ale smysl váhat je jen neudržovat, kdyby se jednou zkusila jejich dostavba/tramvlakizace/vznikl zájem nákladky apod.

K cyklostezkizaci tratí je potřeba přistupovat velmi obezřetně. Je to nevratný krok. Navíc cyklostezka není zadarmo - peníze co stojí, by šly použít na posuny zastávek či dostavbu zastávek na živých tratích. To je také jen jednorázová investice, ale narozdíl od cyklostezky, má potenciál snížit potřebu něco dotovat (růstem cestujících). Posun zastávky tedy může mít i návratnost. Cyklostezky ji nemají.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4774
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 24. května 2013 - 23:57:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nezapomeňte při hodnocení nárůstu počtu cestujících na železnici na významný nárůst vlaků osobní dopravy.
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 955
Registrován: 6-2010
Odesláno Sobota, 25. května 2013 - 07:56:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nostalgia: vidíte, pokud vám dochází to, co píšete v posledním příspěvku, pak byste mohl přehodnotit i předposlední příspěvek, který je jednak nepravdivý, jednak urážlivý.

To není pravda. Pokud si chcete najít něco o důchodcích a jejich situaci, stačí použít starý dobrý Google.

Žiji v Ústeckém kraji, kde je cikánská menšina velmi početná a dělá zde problémy. Ti slušní mi ale nevadí.

Marek000: Plný souhlas.

Konkurenci na železnici pouze v případě zavedení IDS ČR! Děkuji.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6776
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 25. května 2013 - 13:30:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Ale když jsem srovnával Citaro do Jílového u Děčína projíždějící středem vesnic s dřívější 810 kdesi na úbočí kopce, měl jsem pocit, že je to z dopravního hlediska zlepšení"

Což ale asi "někteří trubkové nepochopili" a tak vidět v Děčíně bus do Jílu o víkendu obsazenej aspoň tak jak bejval šukafon na Kozině průměrnej je spíš rarita a z říše snů busníka:-)
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2747
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 25. května 2013 - 17:00:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček:A v které části Děčína potkáváš ty busy?
A kdyby jezdil vlak každou hodinu, tak jako jezdí na Libouchec o víkendu bus, jezdil by plnější?
Možná bys mohl na patřičných místech navrhnout omezení této linky, místní obyvatelé ti jistě poděkují.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Sobota, 25. května 2013 - 17:02:29    Odkaz na tento příspěvek  

Petr vlček:

Ona je ta pravda někde uprostřed...

Busníci a optimalizátoři se z principu tváří, že kaštan nerozlišuje co ho veze a jde jen o počet spojů... cena, jízdní doba, jízdní komfort, jízdní vlastnosti, to že někdo má na vlak blíž než na bus... nic z toho neuznávají.

A stejně tak se tváří, že lokálek je neomezeně ke škrtání, a že turistické tratě jsou důležitá položka ve stát. rozpočtu. A občas, aby přisadili, dělají že neznají původ peněz, které chtějí použít na optimalizaci spojů.

Šotouši se zase tváří, že pokud vlak udrží o 10 lidí ve venkovské VHD víc, tak lze ignorovat, že přesununem toho vlkm jinam, pojede jinde o 100 lidí víc. A často to i popíráme.

Pravda je ale uprostřed. Soudný busník/optimalizátor ví, že je to jinak, ale nemůže to říkat, protože tím by nahrával tomu "nesmyslu" (z jeho pohledu), vozit na lokálkách 20 lidí místo 200 v příměstské dopravě.

A Šotouš zas nemůže přiznat, že i když může vlak na lokálce udržet ve VHD více lidí, peněz opravdu není neomezeně a je třeba uvážit, zda není lepší vozit na venkově půlku lidí a díky tomu vozit pak 10x tolik lidí někde u většího města.

Chce to prostě... individuální přístup. Musíme vyjít s peněz, na druhou stranu nelze odůvodňovat nasazení vlaků (a tedy vyššího komfortu) kolem větších měst tím, že tam žije více lidí a vyjde to levněji, než je vozit busem. Je to naprosto unfair vůči venkovu a menším městům. Daně platí stejným poměrem a člověku z Klatov je šumák, zda budou u Prahy zácpy. A pak můžeme veřejnou dopravu rovnou nechat celou trhu, pokud chceme argumentovat jen náklady. Z pohledu uživatelů IAD je VHD víceméně zločin.

Filozoficky: Když do VHD zasahujeme, tak pak musíme kompenzovat rozdíly. Z tohoto důvodu vnímám já existenci 810, Regionovy i Šuplíku za správnou.

100% spravedlnost neexistuje. Vlak není atraktivnější jen u Prahy, je atraktivnější i na venkově (když trať vede dobře) a může vézt více lidí. A i oni na to mají právo.

Můžeme se tu dohadovat do nekonečna, ale argumenty typu "vozit 200 lidí je důležitější než 20, zrušte vlak na venkově a dejte ho nám, jim stačí bus" je stejně rovnocený, jako argument "u nás vozí vlak 20 lidí, zrušte busy tam, kde vozí 1 a nechte nám za to vlak". Stejnou logikou lze řešit, proč modernizovat a opravovat tratě, když je to jen duplikát k silnicím a za peníze co dostává SŽDC by mohlo být všude 3x tolik autobusů a mnohem lepší silnice. Atd... Když se na to podíváme z nadhledu, řešíme žabomyší spor.

Jednoduše - pokud jsme jednou veř. dopravu nenechali trhu, ale rozhodli se ji založit na přerozdělování cizích peněz, tak od toho momentu bude vždy 100 chutí a názorů, co je správnější. A umocníme to na 5tou, když k tomu přidáme i názory lidí jezdící hlavně IAD, postoj k cyklostezkám vs. dotování turistických vlaků... atd. atd.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3697
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 25. května 2013 - 17:48:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: Dej už pokoj. Já také neuznávám komfort motorového vozu řady 810, které ještě mnohde jezdí. A bohužel jsou tratě, které se na nějaké smysluplné minimum, což je alespoň z poloviny obsazená dvouvozová regionova jezdící ve dvouhodinovém taktu, zahuštěného na hodinu ve špičce pracovních dní, nikdy nedostanou. A tam prostě autobusová náhrada prostě správná JE. Keckej si tu co chceš, ale tratě bez potenciálu tu prostě jsou.

A bohužel v docházkové vzdálenosti a rychlosti železnice většinou prohrává a někde s tím nelze udělat vůbec nic..... To je důvod, proč časem zanikne osobní doprava třeba na trati Chornice - Skalice nad Svitavou úplně.....

Buď tak laskav, vezmi už konečně na vědomí určitá fakta a nesnaž se tu obhájit neobhajitelné. Já také chci, aby tratí zaniklo pokud možno co nejméně a aby to byly opravdu jen ty, kterým by pomohla jen změna trasování či masové dosídlení oblasti, kterou prochází.......
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 353
Registrován: 2-2011
Odesláno Sobota, 25. května 2013 - 19:22:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram:
Přečti si pár plánů o IDSJMK a zjistíš, že osobní doprava v celém úseku Skalice nad Svitavou - Chornice nezanikne. Z dokumentů, které nejsou starší víc jak 1 rok jsem četl, že je snaha vybudovat spojku z Doubravic do Boskovic, a končit tam s příměstskými vlaky z Brna.

Kordis vždy najde způsob, jak zkomplikovat cestování.
Vydos,Krodos,Bors.
Velká chyba Karosy? Že nezačala vyrábět a nezařadila do svého portfolia měziměstský kloubový autobus Karosu C964!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8567
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 25. května 2013 - 20:39:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek102: Já se obávám, že projekt Boskovické spojky má asi podobnou šanci na realizaci jako Kutnohorský oblouk či východočeský diametr. Budeme rádi, když se realizují některé mnohem smysluplnější projekty.
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 354
Registrován: 2-2011
Odesláno Sobota, 25. května 2013 - 20:48:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Připadá vám jako málo smysluplné udělat jednu spojku do Boskovic a zadrátovat pár km tratě? Lepší konečná pro ty osobáky snad ani nemůže být. Ono se v tom plánu uvažuje také o druhé variantě: Hafl busů Brno - Boskovice (věřím že to tak neskončí!) Mohl by jste jmenovat projekty, které jsou více smysluplnější? (Myslím ty projekty, ve kterých by 1,5 km nové tratě + zhruba 3 km drátů obrovsky zlepšily dopravní obslužnost?)

Kordis vždy najde způsob, jak zkomplikovat cestování.
Vydos,Krodos,Bors.
Velká chyba Karosy? Že nezačala vyrábět a nezařadila do svého portfolia měziměstský kloubový autobus Karosu C964!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8568
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 25. května 2013 - 20:59:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek102: Já neříkám, že to není smysluplný projekt, Boskovice mají přes 11 tisíc obyvatel. Smysluplnější projekty bych nerozlišoval podle délky tratě, ale spíš podle užitku pro co největší množství lidí.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6778
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 08:21:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no radsi sukafon nez novej np bus v provedeni socka nejvetsi s plastovejma sedackama a roztecema pro korejce. A asi nebudu sam kdo nechape vyhodu kratsi dochazkovky za cenu delsi cestovni doby stanim u kazdyho kurniku. Na obsazenosti busu to je videt. I na skladbe cestujicich-duchodci, zaci a tu a tam nekdo kdo nemuze ridit a nema zrovna odvoz. O tom ze na kratsi vzdalenosti je pro dva vetsinou a 1 obcas auto levnejsi nemluve.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3796
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 09:20:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

radsi sukafon nez novej np bus v provedeni socka

Tak wono především záleží na tom jak a kde, na místních podmínkách.
Dogmata, že vlak je vždy výhodnější než bus nebo opačně jsou hloupá.
A propagovat šukafon pro každodenní dojíždění může snad jen šotouš

Jasně, že když je ta VHD pomalá, že tam zůstanou jen ty děti a důchodci, co nemůžou řídit.
Ono i tohle se mění s generacemi: Dnešní dědečkové či babičky už mají většinou řidičák i nějakou tu postarší škodovku, před těmi 25-30 lety tomu tak nebylo.
Na ten nákup v marketu ve městě a tak.

Já se divím, že se někdo diví, že lidí v lokálních busech a vlacích ubývá.

Ale psát to sem..tady to někteří militantni šotouši nikdy nepochopí a ani nebudou chtít pochopit.

EDIT: Roztečema pro Korejce
To je holt mánie zdejších dopravců mít tam narváno co nejvíc sedadel co nejnemožněji umístěných. Ono to fyzikální vlastnost busu není, stačí se projet třeba v Německu.
Mně tam spíš ničí nevětratelnost a vedro v létě, a to dementní řidiči často na venkovských linkách blokují okénka, aby je nemuseli pak zavírat, jak mi jeden busník sdělil.

Nic, to jsme se jen tak zamysleli.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 128
Registrován: 4-2010

Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 09:44:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A propagovat šukafon pro každodenní dojíždění může snad jen šotouš

Proč myslíte, když se budu bavit jen o VHD a ne IAD tak když bydlím někde, kde po kolejích jezdí jen ten šukafon tak je pořád pro to každodenní dojíždění lepší, než ten vymetací autobus... (osobně určitě radši půjdu na vlak, který mám dál od domu, (když to nebudou 2km) který se mnou cestou zastaví 5x než na bus, který je sice blíž a na stejné cestě zastaví 15x)
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 653
Registrován: 5-2003

Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 10:34:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A asi nebudu sam kdo nechape vyhodu kratsi dochazkovky za cenu delsi cestovni doby stanim u kazdyho kurniku.
Asi nebudu sám, kdo pro změnu chápe, že pro řadu lidí ve věku 60+ je jít na autobus 200 metrů a na vlak 700 metrů otázka toho, jestli jedou nebo nejedou. Prostě těch 700 metrů neujdou. Do šukafonu nevylezou.
Znám několik lidí z Choltic, pro které je místní nádraží pěšky prostě nedostupné, a troufnu si říct, že právě kvůli těmto skupinám lidí a s ohledem na ně by kraj měl VHD organizovat a platit.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3800
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 10:43:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trupak: Asi tak.
Ono chodit 700m se prostě lidem nechce. No a ráno potmě, za deště, sněhu, s auty okolo..

Prostě ta každodenní delší docházkovka lidem vadí.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3699
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 11:11:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: A šotoušci typu Petr vlček ještě navíc nechápou, že jít třeba v Praze po ráno či večer v zimě po osvětleném sídlišti 800 metrů z domu na stanici metra je trošku něco jiného, než tuto vzdálenost absolvovat někde na venkově po neosvětlené silnici v polích či v lese s vidinou toho, že na železniční zastávce poleze do rozhrktané 810....

A to ještě hovořím o mladých lidích, pro které není problém tu vzdálenost ujít a do 810 se vydrápat.... A co ti starší???

Mezi námi, já se také projdu z domečku od přítelkyně v Berouně na Závodí radši dvacet minut na vlak, než abych jel na stojáka v autobuse do Prahy, na který je to ale jen pět minut. Když je světlo, střihnu si to přes železniční most, za tmy to vezmu radši přes město, ačkoliv už jsem to za tmy také nejednou přes most šel. Ale samotná žena tudy nikdy za tmy nepůjde (proč asi...) a co jsem slyšel, tak nejen dcera mé přítelkyně má na železniční most zákaz vstupu, ale i děti různých jejich kamarádek jsou na tom stejně. Ne vždy je všude zcela bezpečno....
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8569
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 11:20:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Když jsi nejsou dopravci schopni pořídit pořádná vozidla, je to jen jejich hloupost. A u krajů je hloupost, že taková vozidla nedokážou požadovat. U valné většiny vesnických výkonů je nesmysl mít autobus s roztečema pro korejce, když ten autobus stejně veze pár lidí.

54_čsd: To neznamená že když něco preferujete Vy, že to nutně musí být výhra pro všechny. Navíc ten všespásný šukafon za pár let skončí. Vždyť se vyráběl od roku 1973. Ostatně jak je co oblíbené je vidět třeba v takových Zákupech, když jsme se tady začali ohánět dokumenty Libereckého kraje. Zákupy mají dle Wikipedie 2854 obyvatel, ale obrat na obou Zákupských zastávkách (Zákupa+Bužíkov) je za poslední roky kolem 100 lidí, tady se zřejmě jezdí do české Lípy autobusem, na vlak je to pro většinu lidí mnohem dál. I taková Zdislava o 268 obyvatelích má větší obrat (3 páry busů za den).

Mladějov/Trupak: Tak ostatně tam, kde to mají lidi na ten vlak daleko, často takový vlak vozí z těch míst akorát vzduch.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 11:34:51    Odkaz na tento příspěvek  

Na obsazenosti busu to je videt. I na skladbe cestujicich-duchodci, zaci a tu a tam nekdo kdo nemuze ridit a nema zrovna odvoz.

vy jste nebyl na očním? kde je jenom problém, že si vždy zapamatujete jenom ten "prázdný" autobus a ten obsazený se Vám záhy vykouří z paměti, pokud se do ní vůbec dostal?

Vlaky, které přímo a rychle spojují podobně velké obce, vozí 5 lidí? Bavíme se stále o tom samém?

nejenom já netuším, o čem se bavíte. Napsal jste, že tam, kde není vlak, není VHD využitá, cituji: prázdné autobusy tam, kde vlaky nejsou či nikdy nebyly, = náhoda
Napsal jsem Vám několik nejvíce do očích bijících případů, kdy je Vaše dogma jasně nesmyslné. Stejně tak mohu napsat další desítky případů, kdy v relaci, kde je vlak i bus, jezdí více obsazený bus a další desítky, či stovky případů, kde se povedlo vhodnou úpravou JŘ, trasování, časových poloh, rozsahu provozu navýšit o nemalé % počet lidí v busech. (to platí samozřejmě i o železnici, tam Vám ale není třeba nic dokladovat, naopak je nutné Vaše příliš bujné představy, nemající nic společného s realitou,"krotit" = uvádět na správnou míru)

A pro naboření jednoho z dogmat o busech nevozící kola (platí pro všechny) je možno nakouknout na tyto stránky
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3803
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 11:46:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: tak vždyť to píšu, záleží na místních podmínkách,rychlosti, intervalu, pohodlí.
Něco jiného je chodit po chodníku na hezkou zastávku, odkud jede každých třeba 30 minut naleštěná 471 s klimou do toho města a něco jiného po silnici na 810 a další přestup.
Mmch třeba ten 2h takt je pro návrat odněkud věcí silně nepraktickou a tedy odrazující.
Mně pořád připadá, že to tady řada šotoušů vidí pořád tou perspektivou nedělního retro výletu v šukafonu a brejlovci s Béčkama. Výkřiky třeba v diskusi žabotlamů jsou někdy opravdu síla (p. Kubík).

A míchat dohromady obsazenost vlaků před x lety a dnešní obsazenost busů na podobné trase je demagogie.

Já bych pořád rád slyšel, na kterých konkrétních lokálkách (když prý na většině) stoupá přeprava cestujících, opravdu.
No a když lidi nejezdí, tak se operuje s potenciálem

Nakonec ať si tedy nějakou tu lokálku ti militantní pronajmou a ukážou, jak se to dělá.

Mně vždycky dostane třeba pan Nostalgia, jak tady převrátí všechny vazby, protočí takt a pak se zcela vážně ptá, proč odklonové nákladní vlaky z přechodu Děčín tento víkend jezdí přes Vojtanov a ne lokálkou přes Vejprty

No a takoví místní znalci prstem po mapě by bořili a přorávali a samozřejmě je pro ně všechno blbě.

No nic.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 655
Registrován: 5-2003

Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 12:19:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych pořád rád slyšel, na kterých konkrétních lokálkách (když prý na většině) stoupá přeprava cestujících, opravdu
Myslím si, že na některých tratích v okolí Liberce to tak je. Ale je to hustě zalidněná hornatá oblast s mizernou silniční sítí.
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 4-2010

Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 12:42:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi nebudu sám, kdo pro změnu chápe, že pro řadu lidí ve věku 60+ je jít na autobus 200 metrů a na vlak 700 metrů otázka toho, jestli jedou nebo nejedou. Prostě těch 700 metrů neujdou. Do šukafonu nevylezou.

S tím, že ta vzdálenost může být pro někoho nepřekonatelná souhlasím, ale kdo nezvládne nastoupit do šukafonu, tak většinou nenastoupí ani do většiny autobusů, a když už je bus nízkopodlažní, tak máte zase schod k sedačce (Sor 8,5)


Mezi námi, já se také projdu z domečku od přítelkyně v Berouně na Závodí radši dvacet minut na vlak, než abych jel na stojáka v autobuse do Prahy, na který je to ale jen pět minut. Když je světlo, střihnu si to přes železniční most, za tmy to vezmu radši přes město, ačkoliv už jsem to za tmy také nejednou přes most šel.

Vidíte, a ještě ušetříte čas, protože vlakem se za tu zhruba půlhodinu (myslím 37 minut) dostanete až na hlavní nádraží (= do centra) a ještě pohodlněji tj. celkem s docházkou necelá hodina. Autobusem se dostanete za stejný čas na okraj někam na Zličín odkud je nejrychlejší variantou většinou metro. Ta komplikace s mostem do se dá označit těmi místními podmínkami (Mladějov 3803).
A co budou mít ti lidé 60+ horší, delší docházku, nebo stát v autobuse? (je to diskutabilní).


54_čsd: To neznamená že když něco preferujete Vy, že to nutně musí být výhra pro všechny. Navíc ten všespásný šukafon za pár let skončí. Vždyť se vyráběl od roku 1973. Ostatně jak je co oblíbené je vidět třeba v takových Zákupech, když jsme se tady začali ohánět dokumenty Libereckého kraje. Zákupy mají dle Wikipedie 2854 obyvatel, ale obrat na obou Zákupských zastávkách (Zákupa+Bužíkov) je za poslední roky kolem 100 lidí, tady se zřejmě jezdí do české Lípy autobusem, na vlak je to pro většinu lidí mnohem dál. I taková Zdislava o 268 obyvatelích má větší obrat (3 páry busů za den).

Částečně Vám už odpověděl Mladějov 3803, ale jak píši já a k mému názoru se připojil např. Bram tak si myslím, že není málo ani těch, kteří zvolí delší docházku, když díky ní bude celková jízdní doba (vč. té docházky) kratší. Ona i ta 810 je leckde rychlejší než vymetací autobus, ano je to třeba díky tomu, že je nasazena na tratích, kam není vhodná, ale to už je jiný problém.


A pro naboření jednoho z dogmat o busech nevozící kola (platí pro všechny) je možno nakouknout na tyto stránky

Jasně, ale celkově kolik % busspojů a kolik % vlakspojů je schopno ty kola přepravovat ? Vlak je na tom prostě lépe, ale nedá se psát, že bus to neumí vůbec...
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2748
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 13:03:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2749
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 13:11:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

54čsd:Ale proč by stáli důchodci v autobusu?
Vždyť podle Petra Vlška s busem SKORO NIKDO nejezdí.
Škoda, že jsem si od něj nezasloužil odpověď na téma SO,NE bus do Jílového.

S tím kolem máte pravdu, na druhou stranu cyklobusů přibývá a přeprava kol v regionálce je poněkud margiální záležitost, vzhledem k problémům ,jaký se v ČR v souvislosti s veřejnou dopravou řeší.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 13:52:56    Odkaz na tento příspěvek  

Jasně, ale celkově kolik % busspojů a kolik % vlakspojů je schopno ty kola přepravovat ?

ach jo, to je příklad, že se to umí, jako se dávají příklady, že se umí vybudovat vlaková zastávka lépe k cestujícím. Prostě není vlastnost busu, že neumí přepravit kolo, je to pouze o lidech...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3701
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 14:01:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

54_čsd: Na autobus to má přítelkyně z baráčku pět minut. Autobus (nikoliv courák PID 380, ale linky SIDu) to ujedou na Butovice za 25 minut. Spolu s metrem je to pro ní varianta přijatelnější, než ťapat dvacet minut na vlak. A jelikož nemá IN kartu, je to pro ní i výrazně levnější varianta. Kdo pracuje v Praze má i Opencard. I má přítelkyně. Takže když to vezmu z pohledu finančního, i tady je to jasné - bus z Berouna na Butovice 33 Kč, vlak z Berouna do Radotína 48 Kč........ S INkartou 25 je to za 36 korun, ale tu moje přítelkyně pochopitelně nemá. Na co by jí taky měla mít, že?
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3702
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 14:06:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-ds-: V Praze se čeká na železniční zastávku na Kačerově více než dvacet let. Je otázka, zda někdy bude. Snad tento rok.... Zastávky Rudná, Vyšehrad, Rajská Zahrada jsou v ještě větším v nedohlednu. Průser železniční dopravy u nás obecně je nízký zájem o přizpůsobení se měnícím se podmínkám. V některých krajích je to lepší, ale v třeba ve výstavbě několika potřebných zastávek je Praha snad na úplném chvostu.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3804
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 14:10:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No..ono je zajímavé, že ultras pořád nejvíc vadí busová konkurence železnice, ale ta IAD jako by nebyla..
Jak jezdí P.T. Bram od přítelkyně tedy myslím není zrovna příklad k využívání vlaku, stejně jako můj, že cestování autobusem snesu tak do dvou hodin a proto jezdím rád vlakem třeba na relacích, kde jiní moc ne (Praha-Karlovy Vary třeba).Ale to je dálkovka.
Berte to tak, že sem píší železnicí nadprůměrně fandící šotouši (včetně třeba mne a Brama), tady to přeci nemůžete brát za průměr populace !
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 14:14:51    Odkaz na tento příspěvek  

že sem píší železnicí nadprůměrně fandící šotouši

tak to já jsem taky docela fandící železnici jedinec
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3703
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 14:24:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Tak tak. Já si na vlak v Berouně rád dojdu, ale jsem výjimka, ze Závodí tak do Prahy nejezdí asi nikdo. Po rekonstrukci hrbaté a po dosazení nového zab. zař. by ale mohlo dojít ke stažení jízdních dob ze Závodí na Smíchov v obou směrech na 40 minut (dnes v jednom směru 45 minut v druhém o deset minut více) a pokud by byl zaveden alespoň hodinový takt, tak by se i vlak v tomto směru určitě uživil a získal by si určitě oblibu..... V kombinaci s Opencard by to cenově vycházelo na 37 kč, což už v porovnání s autobusem také jde.

Ale i tak vlakem z Berouna do Prahy (pochopitelně spodem, ne po hrbaté) jezdí dost lidí. V osobním vlaku jedoucím v 6:18 z Berouna do Prahy jsem odhadem dle procentuálního zaplnění sedaček ve vlaku napočítal zhruba 150 lidí. A to není málo. Vlak je pro nezanedbatelnou část Berouna v přijatelné docházkové vzdálenosti....
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3805
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 14:33:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V osobním vlaku jedoucím v 6:18 z Berouna do Prahy jsem odhadem dle procentuálního zaplnění sedaček ve vlaku napočítal zhruba 150 lidí. A to není málo.

Tak on tady nikdo nechce rušit osobku na takovýchto využívaných tratích (a samozřejmě hodně dělá 30 minut takt (i méně)), a moderní vozidla.

Ale prostě šílenými pseudoargumenty tady obhajovat vlaky a tratě, kde se vozí vzduch..to je prostě neobhajitelné a vytváření nějaké virtuální reality o růžové budoucnosti našich lokálek je mimořádně..minimálně řečeno velmi naivní.
A jen vybudování rozumné koordinované sítě pokud možno s integrací může vyhovět jak efektivitou, tak dalšími parametry.
Holt je VHD vždycky nějaký kompromis, to je třeba si uvědomit.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 15:27:47    Odkaz na tento příspěvek  

Akorát zajímavé, že tam kde ten vlak je, ním lidé jezdí a tam kde mají ten bus na náměstí, ním stejně nejezdí. :-)

Ale to je marné... prostě 9 z 10 lokálek má jen zastávky 800m za vsí, tranzitní cestující neexistují (ač právě oni mají nemalý podíl na vyšší obsazenosti vlaků) atd...

To, že i když je vlak na okraji, často i tam někdo bydlí a spíš je ochotný jezdit veř. dopravou, než ten, kdo to má blízko na bus = detail.

a tak vlak vozí 5 lidí a bus 1 :-)

A podle potřeby se vypíchne čas od času nějaká špatně ležící zastávka. :-)

Mimochodem další zajímavý efekt = u lokálek často vidím, že někdo jede třeba jen 3 zastávky. Z vesnice do vesnice. V busech se tohle nevidí. Je to nejspíš dané tím, že při 5 párech busů denně (v lepším případě) o to není zájem, ale opět je otázka, proč tuhle možnost vzít lidem tam, kde jezdí vlak, který díky tranzitním cestujícím jezdí ve výrazně vyšším počtu spojů. Po jeho náhradě busy dojde ke zpomalení jízdy (ty oblíbené zastávky na každém rohu a jízda středem), rychlému odchodu tranzitních cestujích, zrušení spojů a odchodu lidí jezdících na velmi krátké vzdálenosti z veř. dopravy. Další krásný příklad toho, že busy netáhnou. :-)

Bus sice bude jezdit na náměstí, ale rychle se zruší pro svou pomalost a nezájem.

Ať se to totiž busníkům líbí či nelíbí, potenciál přežít dalších 20 let mají jen takové linky, které to berou přímo a co nejrychleji.

Autobusy mají šanci, když spojí 2 slušné města (aspoň 10k lidí), vezmou to po nějaké hlavní silnici a mají na ní zastávky Rozc. 1.0, Rozc. 2.0. Tedy když začnou kopírovat styl vlaků. Varianta přes vesnice se nemá šanci udržet. Vesničané tím už stejně nebudou v dnešní době jezdit a tranzitní cestující odejde.

Žít na vesnici, měl bych radši spoj 8x denně s docházkou 1km, než spoj 4x s docházkou 200.

Kreport se dělí na 2 druhy lidí:

1) na ty co chtějí všude spoj skrz střed obce a věří, že se i za 20 let najdou na ty prázdné busy 4x ve všední dny peníze (buď milují autobusy, nebo tomu jen naivně věří, že to jde udržet bez německého rozpočtu... Francie či Anglie vám bude dobrá odpověď)

2) na ty, co si uvědomují, že potenciál veřejné dopravy (mimo příměstskou) jsou jen propojení měst a městeček. Pro venkov je lepší nabízet docházkovou vzdálenost 1-4km k těmto spojům a možnost jet i 10x denně, než busy z náměstí 4x denně... To že se ty zastávky nebudou příliš využívat, je základ - šetří se jízdní doba. Ale občas se to někomu bude hodit a tu možnost bude mít. Je to lepší než nemít za 20 let nic.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2750
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 15:35:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000:problém je , že vaši první větu z posled. příz. lze označit za silně zavádějící až nehorázně lživou, byť v některých relacích to může být z různých příčin i pravda.
Všeobecně ale ani náhodou.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1911
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 15:43:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vaši první větu z posled. příz. lze označit za silně zavádějící až nehorázně lživou
Jenom první? Mně takto přijde skoro celý příspěvek.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2235
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 15:55:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon: Ako v čom. Uvedomte si už len ten jeden fakt, že fakticky jediný (tesný) prestup, ktorému je v tejto republike priemerný človek akotak ochotný uveriť je historicky vlak-vlak. Dokiaľ sa politikom a koordinátorom dopravy nepodarí ľudí presvedčiť, že je to tak aj keď sa väzby účastní bus (čo sa zatiaľ podľa mňa podarilo akotak v IDS JMK, bo tam našli prachy na integrovaný dispečing, a toť vsjo) zostane príspevok od Marek000 minimálne zčasti pravdivý.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2751
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 15:56:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon:Máš pravdu. To byl takový příklad.
Tu část o ježdění mezi vesnicema na lokálkách, zatímco u busů se to prý nevidí jsem nucen považovat rovněž za značně mimózní.
O tom poměru vlak5 bus1 ani nemluvím.

Ale neznám všechny tratě v ČR, tak třeba to tak někde je.
Ale všeobecně to nejde říct ani náhodou, opět podotýkám.
To můžu dát klidně příklady, kde se teď jezdí víc busem , než předtím vlakem.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 15:57:30    Odkaz na tento příspěvek  

Akorát zajímavé, že tam kde ten vlak je, ním lidé jezdí a tam kde mají ten bus na náměstí, ním stejně nejezdí.
Máte konkrétní důkaz o tomto tvrzení, že lidé nejezdí autobusem, nebo se Vám zase něco zdálo a rád byste tuto vizi proměnil ve skutečnost?

V busech se tohle nevidí.

vy s nimi někdy někam jezdíte?

Je to nejspíš dané tím, že při 5 párech busů denně (v lepším případě) o to není zájem,

opravdu nikde, na žádné relaci není vedeno více jak 5 párů spojů?

Ať se to totiž busníkům líbí či nelíbí, potenciál přežít dalších 20 let mají jen takové linky, které to berou přímo a co nejrychleji.

to máte pravdu, že zajíždění do vesničky z hlavní silnice spojující větší města je silně neatraktivní. Stejně jako lokálka kopírující terén a tím jedoucí neskonale dlouho a ještě k tomu mimo osídlení

Varianta přes vesnice se nemá šanci udržet. Vesničané tím už stejně nebudou v dnešní době jezdit

opravdu z žádné vesnice nikdo nikam veřejnou autobusovou dopravou nejede?

na ty prázdné busy

máte definici na prázdný autobus? Jako nejede nikdo, 1 člověk, obsazen z 2%, z 20%.
Máte představu, kolik se realizuje tržeb ročně v autobusové dopravě na území nějakého kraje?
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 16:42:29    Odkaz na tento příspěvek  

-ds-: Ano, jezdím autobusy na Příbramsku a rozmezí s JČ a na rozmezí JČ a Vysočiny. Čím víc budete u vás nalévat do busů peněz, tím zpomalíte ten úpadek na úroveň u nás, ale nezastavíte ho. Jediné co má šanci, jsou spojovací linky alespoň městeček, ke kterým mají vesnice docházku do 5km (někdo vás tam hodí, v nejhorším to dojdete). Čím dříve na to objednavatelé VHD přijdou, tím méně bude za 20 a víc let oblastí, kde nepojede vůbec nic. Přičemž u těch významných spojnic bude vždy atraktivnější dobře trasovaná železnice. Už kvůli jednodušší síťové povaze, lepším vozidlům, více službám a slevám atd.

Hon některých na 810 je sranda. Jiní zas budou názoru, že i ta 810 je mnohem pohodlnější než regionální bus (stolečky; wc; umyvadlo; prostornost; lepší atmosféra cestování-což někteří vnímají a nemusí jít o šotouše - např. rodinky v neděli, turisté, chataři; vhodnost pro skupiny; přeprava kol v každém vlaku; bezpečnost; přestup na jiný vlak; méně drncání a zatáčení). Zvlášt 810 po rekonstrukci je jiná liga než autobus. Nízkopodlažnost je jediné, co bus proti 810 dokáže nabídnout a to ještě málokde. A volání pana Orkyho po víc nízkopodlažních busech, povede v praxi jen k dalším škrtům autobusů. Bo místo do busokm, půjdou peníze výrobcům vozidel. Nebo snad ne? Nemá stejný problém železnice? Není toto jedna z příčin požadavku ČD na vyšší dotace?

V neposlední řadě pak pro 810 hovoří reálné koncepty spojů. Situace, kdy si člověk musí vybrat mezi jízdou busem přes vesnice 30minut a jízdou v 810 po okraji vesnic 20 minut. Co si vybere člověk bydlící poblíž vlakové zastávky? Dost možná vlak, pokud v cílové oblasti jede obojí do stejného místa.

A co si vybere člověk bydlící poblíž busové? Auto.

Když to bude obráceně (vlak oklikami, bus přímo), má bus samozřejmě šanci, ale ono to obráceně moc často nebývá. Ony ty autobusy jsou prostě natrasované takovými kličkami, že jsou zabité. Omezte u nich tohle a pak se pojďme bavit, zda lidé chtějí jet vlakem či busem. Do té doby ignorujete realitu. Já bych ty vesnice v zájmu zvýšení obsazenosti busů odstřelil. Nemám s tím problém. Lepší zachránit něco než nic. Možná bych tak pro propagaci busů udělal v reálu víc, než bojovníci za posilování počtu busů z financí na vlaky.

Váš problém -ds- bude v tom, že žijete Pardubickým, Hradeckým a Libereckým krajem. Kraji, kde i po škrtech je pořád fůra peněz na veř. dopravu. Jenže ona všude taková pohádka není. Sundejte brýle a bavme se o realitě. Pokud mi chcete tvrdit, že jste mesiáš, který ty kraje zachrání, tak na to budete potřebovat někoho, kdo to nezažil jinde a má zájem být naivní. Se mnou to máte těžké. Hájím vlaky, protože busy jsou se současným konceptem mrtvý prostředek a než na to někdo přijde, tak by lidé byli z VHD definitivně pryč. Lepší v ní udržet aspoň někoho.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 17:17:00    Odkaz na tento příspěvek  

-ds-2:

Další vaše otázky na mě nechápu...

Snažíte se tvářit, že jsem to totálně zobecnil. Což není pravda. Příspěvek má omezený rozsah, nepíši studii. Vyjadřuji se tak, aby normálním lidem bylo jasné, jak to zhruba myslím. Že to neplatí na všechno a vyjímek nebude pár, ale dost, to je normálnímu člověku jasné (ani šotouš nepředpokládá, že se z např. Žlutic do KV bude jezdit vlakem, pokud si nedá nějaký kvalitní matroš). Ale velká část busů vypadá tak, jak jsem to popsal, a proto je u takového tématu určitá obecnost na místě. Kdo chce vidět, vidí to. Kdo nechce, snaží se to zamlžovat a štourat v tom. Zde asi není prostor pro shodu. Použitelných busů jsou 10ky %, to jsem nikdy nepopíral. Problém je, že ty nepoužitelné jsou mnohem horší než lokálky a též jsou jich 10ky %.

Ale jak jsem napsal Petru Vlčkovi. Pravda je někde uprostřed. Nejde všude nabízet komfort, není neomezeně peněz, není všude stejný zájem o vlak. Stejně tak ale není každá hůře trasovaná lokálka k ničemu, není třeba primárně šetřit na turistických spojích, má smysl realizovat některé spojkové trasy vlakem apod. To už by se opakovalo probrané. Snaha o "černobílizaci" problematiky z obou táborů hold vede k nemožnosti se shodnout na čemkoli. :-)
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 130
Registrován: 4-2010

Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 17:21:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale proč by stáli důchodci v autobusu?
Vždyť podle Petra Vlška s busem SKORO NIKDO nejezdí

Protože jsou taková místa, kde s nimi opravdu skoro nikdo nejezdí a poté taková, kde využité jsou a lidé v nich musí stát (Beroun-Praha). Sorry, ale co jiného jsem vám měl na tak blbou narážku napsat...

Bram 3701: Myslím, že se shodneme v tom, že každý jede tím co mu vyhovuje, ono taky záleží na tom kam chcete v Praze jet...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 17:25:19    Odkaz na tento příspěvek  

Ano, jezdím autobusy na Příbramsku a rozmezí s JČ a na rozmezí JČ a Vysočiny

takže na periferii, kde nemá VHD potenciál, ať je vedena čímkoli. To máte říct rovnou, abychom se bavili o tom stejném... A co takhle Příbram - Praha, tam to bus taky prohrává s vlakem na celé čáře?

Čím víc budete u vás nalévat do busů peněz

já nalévám maximálně peníze tak, že si koupím jízdenku

Přičemž u těch významných spojnic bude vždy atraktivnější dobře trasovaná železnice.

souhlas, to je ale docela scifi, aby železnice byla vždy dobře trasovaná

Už kvůli jednodušší síťové povaze, lepším vozidlům, více službám a slevám atd.

bod 2 a 3 máte pravdu, bod 1 a 4 není vlastností autobusů, lze je aplikovat i do autobusové dopravy

Jiní zas budou názoru, že i ta 810 je mnohem pohodlnější než regionální bus

no to určitě tak bude
¨
přeprava kol v každém vlaku; bezpečnost; přestup na jiný vlak; méně drncání a zatáčení).


tak si zkuste napsat na nějaké lokálce např domácí úkol, jsem zvědav, zda nedostanete ta úpravu za 5. Jo a do 810, když tam je kočárek, jistě dáte těch kol

Situace, kdy si člověk musí vybrat mezi jízdou busem přes vesnice 30minut a jízdou v 810 po okraji vesnic 20 minut. Co si vybere člověk bydlící poblíž vlakové zastávky? Dost možná vlak, pokud v cílové oblasti jede obojí do stejného místa.

kde bydlí více lidí, na kraji vesnice, nebo v jejím centru?

A co si vybere člověk bydlící poblíž busové? Auto.
opět je to pravda u všech autobusových zastávek?

\Ony ty autobusy jsou prostě natrasované takovými kličkami, že jsou zabité. Omezte u nich tohle a pak se pojďme bavit, zda lidé chtějí jet vlakem či busem. Do té doby ignorujete realitu.}

tak třeba Rychnov nad Kněžnou - Vamberk, nebo Rychnov - Solnice. Kam mají podle Vás přestat zajíždět, aby se zrychlila jejich trasa?

Já bych ty vesnice v zájmu zvýšení obsazenosti busů odstřelil.


já taky, ale to je politicky neprůchodné, musí se zastavovat všude. stejně jako se bojí politik kvůli mediální kampani zaříznout leckerou zoufalou lokálku

Váš problém -ds- bude v tom, že žijete Pardubickým, Hradeckým a Libereckým krajem. ...

podívejte se , já se bavím o tom, co znám, nikoli o tom, o čem nevím vůbec nic. Takže abyste si odpověděl na změt zmatených názorů v tomto odstavci, pokuste se zodpovědět to, co jsem Vám napsal v 15:57
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 17:30:13    Odkaz na tento příspěvek  

Ale velká část busů vypadá tak, jak jsem to popsal, a proto je u takového tématu určitá obecnost na místě. Kdo chce vidět, vidí to. Kdo nechce, snaží se to zamlžovat a štourat v tom. Zde asi není prostor pro shodu. Použitelných busů jsou 10ky %, to jsem nikdy nepopíral. Problém je, že ty nepoužitelné jsou mnohem horší než lokálky a též jsou jich 10ky %.

podívejte se, snažil jsem se Vám určité věci vysvětlit resp abyste se k nim logicky dobral. Touto odpovědí dáváte zcela jasně najevo, že jste prostě zcela mimo realitu. tak si to v ní užijte...
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 4-2010

Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 18:21:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já nalévám maximálně peníze tak, že si koupím jízdenku
Tím jej určitě uživíte... (samozřejmě byste tím neuživil ani vlak)

tak si zkuste napsat na nějaké lokálce např domácí úkol, jsem zvědav, zda nedostanete ta úpravu za 5. Jo a do 810, když tam je kočárek, jistě dáte těch kol
No tohle je podle mě víc o stavu trati než vozidlu, když jede 810 na nějaké lepší trati (kam není vhodná, ale stává se to) tak tam klidně úkol napíšete, v autobuse ne.
Do 810 dáte kočárek a 1 kolo NEBO cca 4 kola, do autobusu dáte většinou jeden, výjimečně i 2 kočárky.

tak třeba Rychnov nad Kněžnou - Vamberk, nebo Rychnov - Solnice. Kam mají podle Vás přestat zajíždět, aby se zrychlila jejich trasa?
Ne, už jsem to chtěl psát do příspěvku 130 a vykašlal se na to... ,ale jde o to k čemu je bus určený, když má odvést lidi z města A o 5-10 tis. ob. z práce tak je dobře, že je vymeták, ale musí mít trastu tak do 20 km (jinak to je pro ty lidi co by jeli na konečnou otrava - vezmou auto) a počítat s tím, že i kdyby měl na konci ve vesnici B milion přípojů bůhvíkam tak jej z města A nikdo nevyužije jako přípoj ke spojům v B. Má-li bus plnit tuto funkci, která je vhodnější pro železnici, vymetákem být nesmí.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 18:25:24    Odkaz na tento příspěvek  

-ds-: Vy zase vidíte jen to své...

Praha-Příbram... to je jak Bramův příklad s Berounem. Nechcete mi tvrdit, že vlaky na trati 200 jezdí kvůli relaci Praha-Příbram, že? Co relace Příbram-Písek? A celkově další relace mezi místy, kde trať 200 vede? Její obsazenost je i po škrtech vyšší, než ty regionální busy. O tom se ani nezkoušejte hádat. Nemám čísla, ale mám své praktické pozorování.

Praha-Příbram čeká na lepší budoucnost, pokud se někdy vyřeší tunel do Berouna. Víc k tomu nelze dodat. Smysl to má, zda to někdy bude je ve hvězdách.

Periferie jsou všude... I u vás. Proč jezdí více lidí v lokálce Blatná-Březnice, než lidí na bus lince Příbram-Kamýk n. Vlt (bere to fajn zajížkou přes Dolní Hbity, Jelence, Drásov)? A vůbec, z jakého pohledu definujete periferii? Kvůli slabšímu osídlení? Pak je Vysočina periferie celá a vyřešeno? Podobně přistoupil Záruba k okrajům Pardubického kraje, to je pravda. Neřešil. Málo lidí, netřeba tam hledat, co by mohlo aspoň trochu fungovat.

Já si třeba myslím, že bus linka do Kamýka by smysl měla (o víkendu dokonce s cyklopřívěsem!), ale ne v podobě, kdy si hraje na propojení obcí mezi sebou a nakonec tím nejede nikdo... to jsou lidi trochu ochotní tolerovat vlakům (a to omezeně... skončí to často jako víkendová lokálka), busům už vůbec ne.

Nebo - jiná bus linka se uhne u obce Horní Hbity a bere to přes ty vesnice tam. Přes Jablonnou by totiž vymetla příliš málo obcí a jednu jen okrajově jak vlak (Háje). (ne že by tam jezdilo moc lidí, když jede přímo Hájema)

Přesně takhle NEVYPADÁ aktraktivní autobusová doprava.

A jak jste sám napsal, politický systém nám to nedovolí pozrušovat a překopat. Pak ale mám právo na názor, že jsou ty busy mrtvé a není nutné kvůli tomu zabíjet např. uvedenou lokálku do Blatné, která stále své cestující má. A dokáže na sebe nabalit i turisty z Příbrami i při přestupu v Březnici. Což bus neumí a ani přímý je netáhne.

-Bod 4 možná není vlastnost busů, ale pravděpodobnost změny je tak minimální, že to v téhle zemi je vlastnosti busů.

-Bod 1 (síťovost) vlastnost busů fakt není. To zkoušejte na někoho jiného. Přestupy mezi busy fakt ne. Možná tak v terminálech jako Florenc, Na Knížecí, to co jste si postavili v Hradci. Fakt ne v nějaké Březnici či nedejbože někde na vesnicích a rozcestích. To je pro ultras. Je rok 2013, pane -ds-.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 18:39:55    Odkaz na tento příspěvek  

"tak si zkuste napsat na nějaké lokálce např domácí úkol, jsem zvědav, zda nedostanete ta úpravu za 5"

a v tom buse to jde? Navíc oblouky na železnici mají z principu větší poloměry než zatáčky na silnicích a část lidí to vnímá jako klad. Bus je v tomhle stejný jako auto. Bus je celkově jako auto, akorát s celou řadou dalších nevýhod (nejede od domu, stojí více peněz často i v 1 osobě, nejede kdykoli). ČD jsou síťový dopravce a vytvořily kvanta lidí, co mají slevu 25%. Tím se zvyšuje šance, že ti lidé pojedou VHD i tam, kde běžně nejezdí. Autobusy v tomhle selhaly a krajská IDS nic takové netvoří. Naopak jsou často dražší než in25 u ČD. A některé IDS nedokážou do svých síťových krajských lístků ani integrovat MHD krajského města.

U VHD to můžeme vůči IAD hrát na pohodlnou možnost "neřízení", ale to se umocňujě právě až u vlaku. Ne u busu s fekální poplivanou vesnickou čekárnou smrdící vajglama. Další nevýhoda zastávky v centru. Místní omladina má kam jít. :-)

A pokud nemáme německé platy, nesmí to být VHD dražší než autem v 1. Ostatně podívejme se na Rakousko. Vlaky tam mají vyšší využití než v Německu. Čím to je? No, podívejme se na jejijch směšné ceny za "Pendler lístky". To vysvětluje hodně. A u busů tohle lidé vnímají ještě víc, než u vlaku.

"kde bydlí více lidí, na kraji vesnice, nebo v jejím centru?"

Není podstatné kde bydlí více lidí, podstatné je, odkud je více lidí ochotno jezdit. Při variantě vlak 20min z okraje obce, bus 30min ze středu, obojí končí ve stejném bodě a ještě na vlak jde mít slevy... odkud pojede víc lidí autem?

"opět je to pravda u všech autobusových zastávek?"

Když to bude přesně obráceně, vlak prohraje, ano. Ono to ale kde je vlak, většinou obráceně není. A kde vlak vůbec není (či slouží jinému směru), není co srovnávat.

"tak třeba Rychnov nad Kněžnou - Vamberk, nebo Rychnov - Solnice. Kam mají podle Vás přestat zajíždět, aby se zrychlila jejich trasa?"

To je logická a dobrá trasa, kterou ani není možné železnicí slušně obsluhovat. Nechce se mi teď hledat, kolik je tam spojů. Pokud jich není dostatek, je to nejspíš kvůli financování hovadin ve stylu busu Kamýk-Příbram přes "téměř" Višnovou (mimochodem - místo natáčení Chalupářů). Takové se najdou v každém kraji.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Neděle, 26. května 2013 - 18:49:42    Odkaz na tento příspěvek  

A než mě zas prohlásíte za demagoga...

V ČR autobusová doprava přepraví stále velké množství lidí (podíl 16-18% z celkových cest vlak+bus+auto ročně). Pokud ale nechcete, aby to pořád klesalo, tak dělejte něco s atraktivností těch busů. Skutečné kroky.

Řešení rozhodně nespočívá v tom, nahradit v každém kraji 3-5 lokálek busem. Kdo má pocit, že tohle je priorita u busů řešit, tak mi nad ním nezbývá, než nevěřícně kroutit hlavou.

Averze vůči lokálkám a dotacím na jejich provoz+údržbu, na úkor třeba poliklinik, co tu někteří předvádí, je jejich soukromá věc. Stejně tak je vaše věc láska k cyklostezkám z lokálek. Ale argumentovat proti lokálkám potřebou rozvoje veř. dopravy, je vážně úlet. Ony jsou to úplně poslední, co to brzí.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4105
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 08:46:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže trochu k té demagogii:

"Počet přepravených osob po železnici má z dlouhodobého pohledu v České republice klesající tendenci. Podle předběžných výsledků bylo v roce 2012 přepraveno po železnici 172 mil. cestujících, což odpovídá přepravnímu výkonu 7 200 mil., který se měří v osobokilometrech. Průměrná přepravní vzdálenost činila předběžně 42 km. Oproti roku 2000 se předpokládá pokles přepravených osob o 6,5 %, což se promítne do snížení přepravního výkonu o 0,6 %. Naproti tomu průměrná přepravní vzdálenost se prodlouží cca o 2,5 km.

Obdobně respektive hůře lze hodnotit i situaci u přepravy věcí po železnici. Celková přeprava zboží v roce 2012 ve výši 83 mil. tun se oproti roku 2000 sníží o 15 %. Snížení přepravovaného zboží je registrováno zejména na vnitrostátní přepravě; její podíl na celkové přepravě zboží poklesl o 4 procentní body. Tato skutečnost společně se snížením průměrné přepravní vzdálenosti o 3,4 % na 172 km negativně ovlivňuje i snížení přepravních výkonů železniční dopravy věcí o 18,5 %.

Ve sledovaném roce 2012 došlo k dalšímu meziročnímu poklesu celkového počtu přepravených osob veřejnou autobusovou dopravou o 6 % na 340 mil. cestujících. V porovnání s rokem 2000 došlo k poklesu přepravovaných osob o 22 %. Průměrná přepravní vzdálenost se pohybovala okolo 26 km. Její délka je velmi diferencovaná podle toho, zdali se jedná o tuzemskou autobusovou dopravu (17 km), zahraniční (437 km) či nepravidelnou (95 km). Naznačený vývoj se promítá i na přepravní výkony v osobokilometrech, které dosáhly 8 800 mil. oskm a byly vyjma roku 2004 a 2005 nejnižší od roku 2000.

U silniční přepravy došlo oproti roku 2000, kdy objem přepravovaného zboží po silnici dosáhl v ČR výše 414,7 mil. tun, ke snížení přepravovaného množství věcí téměř o pětinu. Tento trend zcela ovlivňuje tuzemská přeprava, naopak u mezinárodní přepravy došlo v roce 2012 k jejímu nárůstu proti uvedenému roku 2000 téměř o 80 %. Současně došlo k prodloužení průměrné přepravní vzdálenosti ze 94,1 km na 151 km. Tento vývoj se příznivě odrazil v nárůstu přepravních výkonů u silniční přepravy o cca 31 %.

Při mezikrajském porovnání výkonových ukazatelů dopravy mezi roky 2005 a 2011, lze konstatovat, že došlo ke snížení podílu počtu přepravovaných osob veřejnou autobusovou dopravou o 0,3 procentního bodu na republikovém úhrnu. Na druhé straně byl zaznamenán nárůst krajského podílu přepraveného zboží o 2,6 bodu u silniční nákladní dopravy. Naopak u železnice dochází ke snížení přepravovaného objemu zboží po železnici."

Zdrojem těchto informací je Český statistický úřad, takže lze na ně spolehnout.

Co z toho vyplývá?
1) Celkový zájem o VHD klesá, a to nikoli nevýznamně.
2) Přitom se prodlužuje délka jednotlivé cesty, jak u busu, tak po železnici. Zájem cestujících tedy nesměřuje k několikakilometrovým "lokálkovým" spojům, ale ke spojům dálkovým.
3) Údaje shora ovšem nepopírají nutnost ZDO jednotlivých obcí. Ta musí být zajištěna. Protože však tržby z ní zákonitě budou klesat, je nutno hledat nejefektivnější model jejího fungování. Což, s výjimkou obcí, které náhodou leží u hlavní trati, znamená autobus, midibus a nebo dokonce minibus. Obec bez silničního spojení neexistuje a nemůže existovat, bez železničního spojení je obcí početně většina. A cena dopravců je také známa. Obecná odpověď je nasnadě. Argumentovat výjimkami nedává smysl.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 893
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 09:31:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo a co když se podíváte nikoliv na posledních 10 let, ale na posledních 5 let?

vlaky:
2008 6803
2009 6503
2010 6591
2011 6714
2012 7258

linkové autobusy:
2008 7067
2009 6827
2010 7672
2011 6394
2012 6113

zdroj http://www.mdcr.cz/cs/Statistika_dopravy/

jak je vidět, trend u železnice se otočil a výkon již 4 roky roste. Autobusy klesají stále a dostaly se už pod vlaky. Co z toho vyvozujete teď?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8571
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 09:58:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: Tady jde o te, kde ty výkony rostou. Pokud vím, tak výkony rostou zejména v dálkové dopravě a díky tomu, že vzrůstá délka jízdy. Naopak výkony na méně významných tratích stagnují či klesají.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4448
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 10:41:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výkony rostou tam, kde je IDS a možnost dojet vlakem rychle a pohodlně, i na krátkých trasách.

Kolem měst se hodně používá P+R, byť to tak není všude označeno a parkuje se všude možně. To je to, co ubírá busům lidi. A samozřejmě vlastnictví aut, kdy se na nákup z vesnice do města/x-marketu nejezdí busem, ale autem. Podobné je to i ve víkendové dopravě do turistických oblastí. Kdysi plný bus pěších turistů od vlaku, dnes se z vlaku vyhrne plno kolařů*, jen pár pěších jde na busí zastávku. Ty, co jedou autem rovnou, ani radši nepočítám.

Podobně busy do práce. Dnes nádraží obloženo parkujícími auty, koly, busy naplněné na max.90% a to jen ty, které jedou přímo do fabriky. Kdysi se stálo...

*Divím se, že busníky ještě nenapadlo dát na linkové busy dozadu pár držáků na kola. Rodiny s dětmi vyvézt na kopec... Když je to možné v např. Rakousku, proč ne tady.
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 178
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 10:54:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Úkoly do němčiny jsem psal zásadně ve vlaku, a to v klasické soupravě osobáku na trati 170 Stříbro - Plzeň. Autobusem jsem do školy nejezdil, protože to a) bylo krajně nepohodlné (většinou s ohledem na nutno přijet přípojným spojem 5 minut před odjezdem to znamenalo stát celou cestu) b) drahé (zvlášť po zrušení měsíčního jízdného) c) pozice autobusáku v Plzni mimo civilizaci (a rozhodně podstatně dál od školy - nutno jezdit ještě tramvají) d) jízdní řád autobusů byl jak noty na buben - občas virbl (několik busů za sebou) a pak dvou- až tříhodinová pomlka.
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 179
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 10:57:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: Jo, s těmi koly souhlas. S velkou slávou sice ČSAD Plzeň zavedly brdský cyklobus (právě zde již kýmsi zmiňovaný spoj Plzeň - Příbram) s vlekem na 25 kol, jezdí ale i o prázdninách pouze o víkendu a v kladiva sice jezdí ten samý bus, ale kola přitom nepřepravuje (nemá ani ten držák na pár kol) - vlastní zkušenost. (Pak jsme naštěstí ukecali řidiče nějakého místního couráku a ten nás vzal s koly dovnitř.)
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 11:13:45    Odkaz na tento příspěvek  

Tím jej určitě uživíte...

já vím docela dost dobře, čím se dají busy a vlaky uživit , reagoval jsem na domněnku, že nějak ovlivňuji, kolik může do VHD téct peněz z veřejných rozpočtů.

No tohle je podle mě víc o stavu trati než vozidlu, když jede 810 na nějaké lepší trati (kam není vhodná, ale stává se to)

to máte pravdu

tak tam klidně úkol napíšete, v autobuse ne.
to se mýlíte, úkol se dá v autobusu napsat, záleží na stavu komunikace

Do 810 dáte kočárek a 1 kolo NEBO cca 4 kola, do autobusu dáte většinou jeden, výjimečně i 2 kočárky.

opět se mýlíte, když na to přijde, můžete dát do autobusu i 4 kočárky (a kola na zadní část autobusu)

Vy zase vidíte jen to své...

já to vidím komplexně, nemám oči zaslepené lokálkami, mám přece jenom něco za sebou v oboru. To vám pravděpodobně dost chybí, aspoň se mi to tak jeví

Nechcete mi tvrdit, že vlaky na trati 200 jezdí kvůli relaci Praha-Příbram, že? Co relace Příbram-Písek? A celkově další relace mezi místy, kde trať 200 vede? Její obsazenost je i po škrtech vyšší, než ty regionální busy. O tom se ani nezkoušejte hádat. Nemám čísla, ale mám své praktické pozorování.

jak jsem psal, bavím se o tom, o čem něco vím. O trati 200 a okolí toho moc nevím, tedy tímto Vaše tvrzení nerozporuji. Ale o oblasti východní části PK toho vím dost a tam prostě Vaše teorie ne že pokulhávají, ale vůbec nesedí...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 11:17:50    Odkaz na tento příspěvek  

Víte, bydlím v jedné nevelké obci, pár set obyvatel má a potkávají se zde vždy v celou 2 až 4 autobusy. A vidím, kolik lidí přestupuje a tranzituje. Je docela pravidlem, že více lidí přestoupí, než zůstane sedět ve svém spoji. A přestupovat na THD v Hradci bude o něco složitější, než třeba na AS v Červeném Kostelci, či ve "vesnickém" uzlu Hořičky, nám. Že jste si Vy udělal nějaký vysněný sen o roce 2013 je Váš problém, to ale běžte potom navštívit odborníka. My jsme se Vám snažili pomoct, ale jak sám vidíte, nestačíme na to

Ne u busu s fekální poplivanou vesnickou čekárnou smrdící vajglama. Další nevýhoda zastávky v centru. Místní omladina má kam jít.

tak tohle je argument jak má být. aneb kdo chce psa být vždy si hůl najde. Víte, ta omladina, aby mohla v klidu dělat bordel, půjde spíše na tu vlakovou zastávku, protože na poli za obcí je přece jenom menší pohyb lidí, než na návsi... Ale jinak je v infrastruktuře bus zastávek co dohánět, to máte pravdu.

Není podstatné kde bydlí více lidí, podstatné je, odkud je více lidí ochotno jezdit. Při variantě vlak 20min z okraje obce, bus 30min ze středu, obojí končí ve stejném bodě a ještě na vlak jde mít slevy...

aha, tak je podstatné, že z potenciálu 20 lidí na okraji obce jich je ochotno jít na vlak 20 minut 5 a na bus 2 do centra obce 30 minut, kdežto z potenciálu 100 osob v centru obce jich je 20 ochotno jít na bus 5 minut a 3 na vlak 20 minut si nic dělat nebudeme a necháme ho ležet u ledu? To si neděláte srandu? Fakt nee?

To je logická a dobrá trasa, kterou ani není možné železnicí slušně obsluhovat. Nechce se mi teď hledat, kolik je tam spojů. Pokud jich není dostatek, je to nejspíš kvůli financování hovadin ve stylu busu Kamýk-Příbram přes "téměř" Višnovou (mimochodem - místo natáčení Chalupářů). Takové se najdou v každém kraji.

no vidíte, tak jste nám řekl, že o této oblasti Severovýchodních čech nic nevíte, tak proč se o ní snažíte neustále diskutovat a podsouvat zcestné argumenty?

Periferie jsou všude... I u vás. Proč jezdí více lidí v lokálce Blatná-Březnice, než lidí na bus lince Příbram-Kamýk n. Vlt (bere to fajn zajížkou přes Dolní Hbity, Jelence, Drásov)?

Tuto oblast moc neznám, tudíž opět, nehodnotím, nerozporuji vaše slova

A vůbec, z jakého pohledu definujete periferii? Kvůli slabšímu osídlení?
to je jeden z ukazatelů, nejsem odborník v tomto směru a tak se "řídím" dle toho, co bylo v tomto směru zpracováno odborníky
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 11:18:55    Odkaz na tento příspěvek  

Podobně přistoupil Záruba k okrajům Pardubického kraje, to je pravda. Neřešil. Málo lidí, netřeba tam hledat, co by mohlo aspoň trochu fungovat.

vidíte a zase píšete blbosti a nepravdy. Za a) nedělal to jenom Záruba a za druhé se dost spojení zlepšilo a našlo si své cestující. Buďte tedy prosím konkrétní, kde se podle Vás něco zhoršilo?

Já si třeba myslím, že bus linka do Kamýka by smysl měla (o víkendu dokonce s cyklopřívěsem!), ale ne v podobě, kdy si hraje na propojení obcí mezi sebou a nakonec tím nejede nikdo... to jsou lidi trochu ochotní tolerovat vlakům (a to omezeně... skončí to často jako víkendová lokálka), busům už vůbec ne.

Nebo - jiná bus linka se uhne u obce Horní Hbity a bere to přes ty vesnice tam. Přes Jablonnou by totiž vymetla příliš málo obcí a jednu jen okrajově jak vlak (Háje). (ne že by tam jezdilo moc lidí, když jede přímo Hájema)

Přesně takhle NEVYPADÁ aktraktivní autobusová doprava.


možná máte pravdu, jak říkám, neznám to tam. A tak mi řekněte, třeba trasa Lanškroun - Ústí nad Orlicí, dříve se jezdilo všude možně, jenom ne po přímé trase. Z 9 přímých spojů jely 2 po přímé trase (cca 30 minut), zbylých 7 mělo jízdní dobu kolem 45 - 55 minut. Nově Záruba a spol udělali to, že se tato trasa jezdí přímo, za necelých 30 minut - teď už to samozřejmě Dušek a spol očesal, ale pořád tam toho je více, než bývalo. Tak to je podle Vás špatně?

A jak jste sám napsal, politický systém nám to nedovolí pozrušovat a překopat. Pak ale mám právo na názor, že jsou ty busy mrtvé a není nutné kvůli tomu zabíjet např. uvedenou lokálku do Blatné, která stále své cestující má. A dokáže na sebe nabalit i turisty z Příbrami i při přestupu v Březnici. Což bus neumí a ani přímý je netáhne.

budu se opakovat, tam to neznám, pro oblast Východních čech, nebo např. jižní moravu to neplatí. Např. vlak Chrudim - HM nevozil nikoho (ani dříve, kdy byl "ideální" JŘ), busy v této relaci umí vézt o víkendu i 20 lidí a to mimo jiné proto, že v Chrudimi je skupina ve 30. minutu, kde se dá přestupovat a v HM se zpravidla okolo celé také potkají autobusy a umožňují vzájemný přestup. Zde prostě Vaše teorie neplatí!!!
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 11:22:43    Odkaz na tento příspěvek  

Bod 1 (síťovost) vlastnost busů fakt není. To zkoušejte na někoho jiného. Přestupy mezi busy fakt ne. Možná tak v terminálech jako Florenc, Na Knížecí, to co jste si postavili v Hradci. Fakt ne v nějaké Březnici či nedejbože někde na vesnicích a rozcestích. To je pro ultras. Je rok 2013, pane -ds-.

Víte, bydlím v jedné nevelké obci, pár set obyvatel má a potkávají se zde vždy v celou 2 až 4 autobusy. A vidím, kolik lidí přestupuje a tranzituje. Je docela pravidlem, že více lidí přestoupí, než zůstane sedět ve svém spoji. A přestupovat na THD v Hradci bude o něco složitější, než třeba na AS v Červeném Kostelci, či ve "vesnickém" uzlu Hořičky, nám. Že jste si Vy udělal nějaký vysněný sen o roce 2013 je Váš problém, to ale běžte potom navštívit odborníka. My jsme se Vám snažili pomoct, ale jak sám vidíte, nestačíme na to

Ne u busu s fekální poplivanou vesnickou čekárnou smrdící vajglama. Další nevýhoda zastávky v centru. Místní omladina má kam jít.

tak tohle je argument jak má být. aneb kdo chce psa být vždy si hůl najde. Víte, ta omladina, aby mohla v klidu dělat bordel, půjde spíše na tu vlakovou zastávku, protože na poli za obcí je přece jenom menší pohyb lidí, než na návsi... Ale jinak je v infrastruktuře bus zastávek co dohánět, to máte pravdu.

Není podstatné kde bydlí více lidí, podstatné je, odkud je více lidí ochotno jezdit. Při variantě vlak 20min z okraje obce, bus 30min ze středu, obojí končí ve stejném bodě a ještě na vlak jde mít slevy...

aha, tak je podstatné, že z potenciálu 20 lidí na okraji obce jich je ochotno jít na vlak 20 minut 5 a na bus 2 do centra obce 30 minut, kdežto z potenciálu 100 osob v centru obce jich je 20 ochotno jít na bus 5 minut a 3 na vlak 20 minut si nic dělat nebudeme a necháme ho ležet u ledu? To si neděláte srandu? Fakt nee?
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.6.158
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 11:24:46    Odkaz na tento příspěvek  

To je logická a dobrá trasa, kterou ani není možné železnicí slušně obsluhovat. Nechce se mi teď hledat, kolik je tam spojů. Pokud jich není dostatek, je to nejspíš kvůli financování hovadin ve stylu busu Kamýk-Příbram přes "téměř" Višnovou (mimochodem - místo natáčení Chalupářů). Takové se najdou v každém kraji.

no vidíte, tak jste nám řekl, že o této oblasti Severovýchodních čech nic nevíte, tak proč se o ní snažíte neustále diskutovat a podsouvat zcestné argumenty?

V ČR autobusová doprava přepraví stále velké množství lidí (podíl 16-18% z celkových cest vlak+bus+auto ročně). Pokud ale nechcete, aby to pořád klesalo, tak dělejte něco s atraktivností těch busů. Skutečné kroky.

myslím, že tohle byla právě snaha v SVČ, posílit dopravu na perspektivních relacích. ať na železnici, nebo tam kde to železnice neumí, tak holt po silnici. A nastavené podmínky jsou takové, že posílit dopravu na železnici jsou takové, že se musí vzít jinde na té železnici a to pak vychází na ty lokální tratě. Ale není lokálka jako lokálka a proto třeba do Holic a Vysokého Mýta posílení a Prachovice a další oslabení.

Ve sledovaném roce 2012 došlo k dalšímu meziročnímu poklesu celkového počtu přepravených osob veřejnou autobusovou dopravou o 6 % na 340 mil. cestujících.

statistiky jsou jenom statistiky. A vychází z toho, co dodají dopravci. Třeba v KHK to vypadá zcela drasticky z pohledu statistiky, ale to povětšinou proto, že dopravci zašlou údaje o počtu prodaných jízdenek, nikoli o počtu přepravených osob, kteří ale na jeden jízdní doklad umí (mohou) jet více spoji. A to i přesto, že o zadavatele dostávají tyto údaje rozklíčované. Kdežto na ČD se vychází ze samotných sčítání ve vlacích...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6782
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 27. května 2013 - 11:39:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Do 810 dáte kočárek a 1 kolo NEBO cca 4 kola"

No jednu už celkem dávnou letní pátku jel ze Ž. Brodu do Tamvaldu šukafon s pěti kočárky a 13 koly. Pravda, trošku extrém

Ad statistiky - rozumím tomu správně že v případě úbytku lidí ve vlaku lidi vlakem míň jezděj zatímco při úbytku lidí v busech dopravci kecaj?

Jinak zatraktivnit busy není o tom že pojede tu a tam něco navíc. To je o tom že v jízdních řádech budou garantované přípoje (zejména někde na mezích aspoň 10 minut pokud to jezdí míň než po hodině), to je o tom že nebudou jezdit vraky s papundeklem místo okna, ploužící se 60 a plachtící z kopce a v zimě netopící protože úspory model Icom, budou v tom sedačky kam se pohodlně vejdou nohy i člověku co má 1,8 m, bude si kam pověsit bundu a dát tašku/ruksak. Atd atd.