K-report
 

Archiv diskuse LEO Express do 03. 06. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » LEO Express » Archiv diskuse LEO Express do 03. 06. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2188
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 31. května 2013 - 22:10:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jste s tímto směšný. Nejsem. Tohle u ČSAD Lbc trvalo velmi dlouho po plyšáku, prakticky až do nástupu Jančury. Pak se ledy hnuly opravdu velmi rychle - najednou jsem jel v novém dálkovém buse ČSAD Liberec se slušným řidičem a stevardkou, co roznášela kafe. Bohužel pro ně to přišlo už pozdě. Ale jasně, můžete tvrdit, že tyhle změny byly dlouho předem plánované a s příchodem RJ nemají nic společného, třeba jako opatření pro zajištění uklízení na vlacích Ex Praha - Ostrava.
jak se k tomu postaví cestující a zaměstnavatel. Jak se k tomu postaví cestující: když je monopol, tak to buď musí zkousnout nebo jet autem. A zaměstnavatel toho zkousnul docela hodně, resp. tyhle zaměstnance ještě kryl. To je moje osobní zkušenost z projednávání (= zametení) stížnosti na tohle ČSAD. Ostatně, ve vláknu o tratích okolo Prahy je z počátku května příspěvek o tom, jaký exot nejenže jezdí jako průvodčí, ale ještě školí budoucí zaměstnance. Přečtěte si to a pak se zamyslete, jestli by takového něco mohlo jezdit u RJ nebo LE.
nad čím jsme ochotni zavřít oči a nad čím ne. A na to je právě výborná konkurence. Když nad něčím nejsem ochoten zavřít oči, tak jim tam prásknu dveřmi a jdu jinam. Nic jiného jako zákazník nejsem povinen dělat. Když mi jeden prodavač v zelenině nacpal do sáčku dvě shnilé mandarinky ze tří, tak mě tam už v životě neuviděl a zřejmě toto udělali i další zákazníci, protože už dávno skončil. Chvála bohu, že tohle jde už i na dráze, i když zatím jen mezi Prahou a Ostravou.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4087
Registrován: 2-2005
Odesláno Pátek, 31. května 2013 - 22:33:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: ... já mám na to Vaše malé Švýcarsko jiné vzpomínky. ...přičemž měl poznámku, že čeká max. pět minut. V praxi se čekalo dle nálady řidiče.... Jednou jsem z tohohle autobusu viděl, jak se do nádraží blíží vlak, zatímco my jsme právě odjížděli....
O kvalitě cestování snad nebudete tvrdit, že byla švýcarská: špinavé vlaky i autobusy, nerudní průvodčí a řidiči

No tak jste si kopnul, ale kdybyste šel po smyslu a diskutoval na stejné téma jako přípěvek, na který reagujete, bylo by líp. Píšu o systému provázanosti dopravy a jeho tvorbě a řízení, nikoliv o tom, že o někde někdy neklaplo. Analogicky bych mohl tvrdit, že Váš milec jezdí notoricky zpožděný, protože jednou sjel z trasy a zabil přitom pár lidí.
Kvalita vozidel, komunikací a personálu s existencí a provázaností systému naprosto nesouvisí.
Když mi jeden prodavač v zelenině nacpal do sáčku dvě shnilé mandarinky ze tří, tak mě tam už v životě neuviděl a zřejmě toto udělali i další zákazníci, protože už dávno skončil
Tohle ovšem můžete dělat v situaci, kdy existuje několik zelinářů v blízkosti a všichni se uživí. Pokud je tam jeden a musí posílat dceru šlapat, aby to utáhl, pak si sice dovolí víc než když má vedle konkurenta, ale když ho zlikvidujete absencí nákupu mandarinek, tak ten, co to otevře místo něj, bude muset taky poslat dceru šlapat, protože se neuživí, i když se jeho mandarinkami zadávíte. A když bude mít větší hezčí krám a čerstvé dodávky dvakrát denně, bude muset dcera vyšlapat o to víc, o co víc do toho vrazí ve srovnání s tím prvním santusákem.
A do toho Vy budete chodit a rejt do toho, že ten první posílal dceru šlapat, zatímco u toho druhého to neva, protože má lepší mandarinky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Slim.)
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2189
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 31. května 2013 - 23:03:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moje zkušenost je taková, že tam, kde jsem to býval potřeboval, to neklapalo - namísto spolehlivého přípoje se muselo jezdit vlakem na nádraží Jesenný a pak jít 2km do kopce lesní cestou do vsi. Možná to klapalo tam, kde jsem to nepotřeboval, o tom samozřejmě nevím. Já si spíš s dovolením ponechám názor, že tenhle bordel (neklapání) byl pro tehdejší dobu typičtější než to Švýcarsko.
Dneska je na Liberecku dráha s autobusy systémově propojená mnohem líp, i při všech výhradách, co je možné k místnímu organizátorovi mít. Konečně, málokdo si vzpomene, že např. dřív na lince Liberec - Tanvald dráha hrála naprosto okrajovou roli, dneska je to páteř. Prostě ta změna v dopravě k lepšímu za posledních 20 let je nepopiratelná.
Žádného milce nemám, jsem 96%ní. Ale zalíbení jsem nalezl v konkurenci, přinesla mi mnoho hezkého, třeba prodlouženou otevírací dobu v obchodech (s každým nově otevřeným marketem v Benešově se prodloužila otevíračka i u těch stávajících) a tak od ní očekávám, že stejně milé zážitky přinese i na kolejích. Ať si Jančura třeba zkrachuje, hlavně když tu bude pořád pár dopravců, co se budou rvát o zákazníka, ale proboha ne tuhle tragickou parodii na Švýcarsko. Ono by to podle mě (klidně si nesouhlaste) přineslo jen tenhle socialisticky zahnívající bordel, který si pamatuju, a ne švýcarskou kvalitu.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2190
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 31. května 2013 - 23:10:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomu editu: to jako že si mám nechat s**t na hlavu a kupovat shnilé mandarinky (= jezdit s mizernými dopravci, nechat si nadávat od sprostých řidičů atd.) jen proto, aby něčí dcera nemusela šlapat? Ne, s prominutím, já chci čerstvé mandarinky, hniláty odmítám. Mmch., jeho dceři s přivýdělkem taky nepomůžu.
A jestli tím šlapáním myslíte to, že Jančura a Novotný si na svoje vlaky doplácejí odjinud, tak to je mi fuk. A jestli Jančura kvůli tomu zdraží letenky, aby si na to vydělal, tak já jsem takový hajzl, že ty letenky klidně budu kupovat u jeho konkurence. Na tomhle trhu jsou totiž normální (konkurenční) poměry už dávno.

(Příspěvek byl editován uživatelem BrR.)
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4088
Registrován: 2-2005
Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 09:56:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: s typičností bordelu souhlasím. Ale to byl průvodní jev socialismu, nikoliv vlastnost systému dopravy. Co se týká zalíbení v konkurenci, nelze rovněž nesouhlasit, ta jediná může zvýšit kvalitu. Ale to je furt řeč o komerčním provozu.
Pokud si ten provoz na sebe nevydělá a musím ho dotovat (=poslat dceru šlapat), pak jakákoli konkurence neregulovaně vpuštěná do tohoto stavu vždy způsobí, že dcera musí vyšlapat víc. A otázka je, jak se podaří vyvážit výnos ze šlapání nutný pro udržení provozu a kvalitu, kterou za to získám.
Ještě jinak - pokud pustím na trať konkurenta, který mi sebere tržby, dotuju o ten rozdíl víc. Pokud vysoutěžím dopravce, ale vítězi ponechám monopol, dotuju o ten úspěch v soutěži míň. Ale to mluvím o lepší ceně za stávající kvalitu. Pokud chci kvalitu vyšší (zde nové vlaky nebo vyšší frekvence), zadotuji tenhle růst kvality bez ohledu na dopravce.
Tím naráží na Jančurou šířenou lež, že od něj bude za míň peněz víc muziky. Nebude. Možná za míň peněz stejná muzika, pokud muzika lepší, byla by lepší i u konkurence a připlácíme si za ni my všichni bez ohledu na dopravce.

Mmch., jeho dceři s přivýdělkem taky nepomůžu.
Ale pomůžete, jen jí to nedáváte z ruky do ruky a ani si za to nezaš...te...

(Příspěvek byl editován uživatelem Slim.)
Marian Kechlibar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.13.98
Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 11:57:29    Odkaz na tento příspěvek  

"Pokud si ten provoz na sebe nevydělá a musím ho dotovat"

To není žádná fyzikální konstanta, to záleží mj. na úrovni služeb poskytované dopravcem.

Vůbec neberete v úvahu, že trvale dotovaný monopol nemá žádnou motivaci zefektivnit své hospodaření či provoz na ziskovou úroveň - vždyť by přišel o dotace.

Tvrzení příjemce dotací, že určitá trasa se MUSÍ dotovat, úplně bije do očí konfliktem zájmů.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6843
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 12:33:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tím chcete říct že dotovaná regionálka v Německu, Rakousku nebo Švýcarsku stojí za hovno nebo že ji tam nedotujou a jezdí se na náhodu (resp. podnikatelský riziko) jak to kerýho dopravce napadne?
Marian Kechlibar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.13.98
Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 13:01:10    Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: To je vaše generalizace, k tomu se nehlásím.

Já jednoduše říkám, že když příjemce cizích peněz říká, že se bez nich v dané výši rozhodně neobejde, je to tvrzení, které nelze brát jako absolutní a konstantní pravdu, naopak si zasluhuje užití jistého skepticismu. }
Bevelo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2837
Registrován: 12-2003

Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 16:59:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: vy už si pletete PLYŠ za SAMET.. obávám se, že to druhé jste ani nezažil. Tak mimo své oblíbené železniční téma, nedělejte ze sebe ještě vola.

Píšu převážně do papíru, v pracovní smlouvě mám redaktor MF DNES. (Jan Sůra)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6854
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 17:56:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Moje zkušenost je taková, že tam, kde jsem to býval potřeboval, to neklapalo - namísto spolehlivého přípoje se muselo jezdit vlakem na nádraží Jesenný a pak jít 2km do kopce lesní cestou do vsi."

No vidíte a jak se vám to tam zlepšilo. Autobus v Semilech už nejede od nádraží ale jde se k němu pochcaným tunýlkem kde je věčně tma. O víkendu pak můžete na nějaký buspřípoj zapomenout - nic nejede. Výhodou ovšem je že můžete dva kiláky lesní cestou a netřeba řešit přípoje...

A v kladiva je ta koordinace následující:
bus odjezd 5:40, vlaky křižují 5:56
bus odjezd 6:30, R od Paky 6:48, od Turnova 7:08
bus odjezd 9:00, R od paky 8:48 (nesmí bejt sekera ani 5 minut), od Liberce hned 9:08...
bus odjezd 12:10, obousměrně přípoj ve 12 osobákama. Musej ale jet včas, nečeká se...
školní Bozkov 14,10 je na tom stejně jako předchozí
bus 14:40 přípoj vlakem od Turnova 14:27
bus 15:10 má přípoj od Paky, R od Liberce ale 15:08 by se stih jedině kdyby to jelo zpřednádraží jako kdysi. Dnes kvalitní nepřípoj.
bus 16:10 přípoj osobákama obousměrně "naknop bez čekání"
další (a poslední) bus 18:30 pro jistotu má přípoj osobákama s půlhodinovým čekáním. R z obou stran znamená "šup do lesa". Aneb poslední přípoj od Pardubic rychlíkem v 15 s čekáním 16:48-18:30 v Semilech (šup do lesa z Jesennýho).

Jestli se vám tohle zdá nějakej pokrok proti dřívějšku tak teda nevím.
Glory
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 782
Registrován: 8-2012

Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 21:24:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sice se to objevuje minimálně, ovšem Praha - Olomouc za 84, to je luxus
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4091
Registrován: 2-2005
Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 21:52:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marian Kechlibar:
"Pokud si ten provoz na sebe nevydělá a musím ho dotovat"
To není žádná fyzikální konstanta, to záleží mj. na úrovni služeb poskytované dopravcem.

Chcete říct, že zkvalitnění služeb přitáhne tolik lidí, že dotace nebude zapotřebí, a přitom to nebude stát ani floka? Pak by to platilo.

Vůbec neberete v úvahu, že trvale dotovaný monopol nemá žádnou motivaci zefektivnit své hospodaření či provoz na ziskovou úroveň - vždyť by přišel o dotace.
Ale beru, vždyť píšu, že soutěž mu že přinést snížení nákladů bez dopadu na kvalitu a rozsah služby. Jen mi vysvětlete, jestli to znamená, že peníze z dotací mají pro dopravce vyšší cenu než peníze z tržeb. nedává to smysl.

Tvrzení příjemce dotací, že určitá trasa se MUSÍ dotovat, úplně bije do očí konfliktem zájmů
Ono je to založené jen na tvrzení?
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 173
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 22:42:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl
Ovšem domníváte-li se, že je lepší donutit lidi jet déle busem, když je vlaková zastávka v místě a ještě jim říct, že pokud nebydlí ve velkém městě, na dopravu nárok nemají...
Ano, je to lepší. Protože zároveň tím umožním vést další soukromé vlaky, které zlepší dopravu mnohem více lidem a přitom nestojí ani korunu na dotacích.
A propos, ty vesnice nárok na dopravu neztrácí, pouze se bude realizovat busem místo vlaku. Proč by jedna skupina vesnic měla mít ausgerechnet nárok na rychlejší ZDO jen proto, že kolem ní náhodou vedou koleje?

Znovu a pomaleji. Pokud někde nastupuje 0-2 lidi, nemám problém se zrušením zastavování.
Kolik je pro vás hranice, od níž už cestující „musí“ odvést vlak? A proč zrovna tolik?

Petr Vlček
Kolik z těch 60–80 cestujících by zbylo, když odečtu frekvenci z Moravan, Chocně, Oustí a MuNu? 40–50? To je tak akorát na jeden dobře vytížený autobus. V reálu by to bylo ještě méně, protože ty návazné busy by nejely v celé trase vlaku ale jen v krátkých úsecích mezi neÚP stanicemi.

Slim
Chcete říct, že zkvalitnění služeb přitáhne tolik lidí, že dotace nebude zapotřebí, a přitom to nebude stát ani floka? Pak by to platilo.
Ano, to platí v mnoha oborech. Než liberalizovali poštu v Německu, také byli všichni přesvědčení, že doprava dopisů a balíků se bez dotací neuživí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Robert_antonio.)
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 22:54:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad švýcarský model: Zatím nejlepší přípoje vlak-bus jsem zažil v krajích, kde busí ZDO zajišťovaly nedotované a neregulované maršrutky. On si každý řidič dobře spočítal, že ujetím přípoje by se připravil o tržby, které mu žádný tatíček kraj na dotacích nedorovná. Ale chápu, že maršrutky jsou fujfuj anarchie, neb postrádají posvátnou krávu jménem Koncepce
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6861
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 01. června 2013 - 23:24:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Protože zároveň tím umožním vést další soukromé vlaky, které zlepší dopravu mnohem více lidem a přitom nestojí ani korunu na dotacích."

Jste si tím jistej? Protože už dnes je stav takovej že v podobný době o jaký jsem psal je obsazenost těch superdálkovejch nadvlaků velmi podobná tomu zastávkovýmu osobáku.


"A propos, ty vesnice nárok na dopravu neztrácí, pouze se bude realizovat busem místo vlaku. Proč by jedna skupina vesnic měla mít ausgerechnet nárok na rychlejší ZDO jen proto, že kolem ní náhodou vedou koleje?"

A proč by jedna vesnice kde koleje odedávna vedou a tudíž má spojení do města rychlý ho měla mít zkurvený jen proto aby to stálo za stejný hovno jako tam kam šíny nepostavili? Když mně chcípla koza ať chcípne i sousedoj - inu typickej Čech.

40-50 není na žádnej autobus a zejména ne ve směru kde nevede použitelná silnice. Zbylo by jich tak 20 protože by se tím vyfakoval tranzit a ti co spěchaj a můžou jet jinak. Prostě zbyla by socka pro ty co nemaj jinou možnost. Jo - a vést 10 poloprázdnejch busů každej do jiný ÚP je ekonomika jak hrom. Zejména tam, kde lidi vlak evidentně využívaj.

Až budete rušit šukafon přes Kněžmost tak neřeknu nic, protože tím nikdo nejezdí a není ani odkud a kam. Tady je ten vlak ale zjevně velmi dobře využitej a není nejmenší důvod někomu něco dojebávat "abych měl volnou cestu kdybych náhodou v tu dobu něco vez".
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 175
Registrován: 7-2007
Odesláno Neděle, 02. června 2013 - 01:17:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vůbec mi nejde o chcíplou kozu. Kdyby ta trať byla volná, tak neřeknu ani popel. Ale tady se bavíme o zasekané 010ce, kde se střetávají požadavky:
1. lidí cestovat z Prahy do Ostravy
2. firem vést kontejnery z Hamburku do Dunajské Stredy
3. lidí cestovat z ÚP do Pardubic&MuNu
...a zjevně nelze uspokojit všechny. Ať se vám to líbí nebo ne, ta třetí skupina má prostě nejvíce důvodů jít z kola ven, protože:
- není ochotna za dopravu platit tolik jako první dvě skupiny
- může se nejsnáze dopravit jinak
- vyžírá nejvíce kapacity trati

v podobný době o jaký jsem psal je obsazenost těch superdálkovejch nadvlaků velmi podobná tomu zastávkovýmu osobáku.
Nechci kopírovat různé zdejší tapetovače obsazenosti, ale když jinak nedáte...Rezervace RJ Praha-Ostrava na Po dopoledne: 246/285/274/231/260, Út dopoledne: 195/199/200/263/226, St dopoledne: 195/210/204/263/266. To mi opravdu nepřipadá jako velmi podobné 60–80 kaštanům v osobáku

Jo - a vést 10 poloprázdnejch busů každej do jiný ÚP je ekonomika jak hrom
Vy jste mne pořádně nečetl, že? Neříkal jsem nic o nových souběžných busech, ale o prodloužení tras stávajících busů, které dnes napájí trať z okolních vesnic.

(Příspěvek byl editován uživatelem Robert_antonio.)
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4093
Registrován: 2-2005
Odesláno Neděle, 02. června 2013 - 07:01:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert Antonio: jste demagog nebo blb? Odpovídáte téměř zásadně na úplně jiné otázky, než jaké Vám kdo položí, případně na jiné téma, než o kterém je ŕeč.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4486
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 02. června 2013 - 07:54:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

firem vést kontejnery z Hamburku do Dunajské Stredy
Sdělte počet takových vlaků za hodinu.

nejlepší přípoje vlak-bus ...v krajích, kde busí ZDO zajišťovaly nedotované a neregulované maršrutky.

Odstěhujte se do Polska, když už ne na Ukrajinu.
Užívajte si jízdu ve Fordech tranzitech atp.
Taky v Pakostánu je dobře.

Kolik je pro vás hranice, kvůli které musí jet bus? Má smysl pro ně zajíždět do jiné vesnice, když zastavení vlaku je levnější?
Jak říkám, je to případ od případu a nelze to vztahovat na vše.
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Neděle, 02. června 2013 - 08:41:54    Odkaz na tento příspěvek  

RA: "Proč by jedna skupina vesnic měla mít ausgerechnet nárok na rychlejší ZDO jen proto, že kolem ní náhodou vedou koleje?"

Třeba proto, že lidi rychlejší ZDO preferují, občas se i stěhují tam, kde jezdí vlak, tolerují hlukovou zátěž, pozemkové nároky tratě...je to tak ale jenom zhruba 150 let, co se lidi usidlují tam, kde mají dobré spojení, takže proč jim to kvůli Metransu nezatrhnout, že?
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1822
Registrován: 2-2009

Odesláno Neděle, 02. června 2013 - 09:30:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_antonio: "Ano, je to lepší. Protože zároveň tím umožním vést další soukromé vlaky, které zlepší dopravu mnohem více lidem a přitom nestojí ani korunu na dotacích. ...."

Když jsem si toto přečetl, tož mě zajímá, proč tedy třeba Jančura v případě "zlepšení" dopravy neprodlouží své vlaky (počet vozů), čímž by vlastně umožnil využít jeho soukromý vlak více zájemcům. Vono by nás to vlastně nic nestálo, neb dle tohoto názoru by odpadly ty dotované vlaky a cestující by nejspíš jezdili stále za ty směšné ceny. No, abych řekl opravdu svůj názor, takhle by to asi dlouho nefungovalo. A vytlačovat lidi z vlaků do bus. No tak to mě opravdu pak může každý něco a sednu raději do auta. Takhle to váženej totiž funguje u dlouhodobých výluk, a je pak problém ty lidi dostat zpět.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2192
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 02. června 2013 - 11:33:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

další (a poslední) bus 18:30 pro jistotu má přípoj osobákama s půlhodinovým čekáním. Což je tak akorát.
Krom toho od Turnova jezdí kupodivu i busy a ještě víc kupodivu, jsou často plné.
Hlavně ale nevidím zhoršení oproti dřívějšímu stavu.

Včera cesta Praha - Ostrava pendolínem (odj. 7.29): vlak super čistý, průvodčí velmi slušná, obsluha v jídelňáku taky, cena velmi slušná (použití voucheru na místenku). Noviny a malá voda v ceně. Jídlo ve špajzáku (kulajda) bohužel pořád v tradicích JLV: nic moc. Přesolená, jinak nic. V anglické verzi tam tvrdí něco o přídavku smetany, ale tu to nevidělo ani z rychlíku. Za požadované peníze mizerné. Ve 2. třídě za Pardubicemi 52 lidí a kolo.

Olomouc - Praha s LE, odj. 19.24. Vlak opět naprosto čistý, stewardi (2 chlapi a žena) ochotní, jídlo (tortilla s kuřecím) výborná a navíc - ohřáli ji, jak se to správně má dělat (to na rozdíl od JLV, kde tortilla je naprostý úlet a jedno z nejhnusnějších jídel, co jsem kdy jedl). Cena taky velmi dobrá. Obsazenost taky přibližně stejná.

Pendilino mi připadá pohodlnější, ale LE má přece jen nějak trochu lepší servis. Přijde mi to takové dotaženější, s větším "tahem na branku". Přesto s oběma spokojenost.

Pak přestup do dotovaného R do Budějovic. Krásná starožitná koženka, ve voze čerstvě vytřeno, bohužel smradlavým hadrem. Za Vršovicemi u hr. Železný most chcípla mašina, siťový dopravce se synergickými efekty hledal přes hodinu po Praze náhradní lokomotivu, která by soupravu stáhla ten kilometr zpátky do Vršovic. Průvodčí velice slušná, ale mohla podávat informace typu "nic nevíme" a "dispečer zakázal přestup do souběžně jedoucího osobáku". Prostě výhody toho, že máme jednoho velkého dopravce, který má prostředky na to, aby operativně řešil mimořádnosti, jak se ČD taky chlubily, se tu nějak neprojevily.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4488
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 02. června 2013 - 12:16:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ony se teď budou řešit mimořádnosti dost těžko, když záplavy a pohotovostní nemusí zrovna sedět v blafárně a čekat na mimořádnost, jako v normální den. Stejně nemusí být rychle k dispozici mašina, protože mohla odjet pár minut předtím k jinému průseru.

Jinak víme, že u nedotovaného nic takového nepřichází v úvahu.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6866
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 02. června 2013 - 12:23:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"- není ochotna za dopravu platit tolik jako první dvě skupiny"

To si asi děláte prdel, ne? Za štreku Praha - Olomouc kilo až dvě podle toho jak se zadaří a za nějakých 25 km busem 40 a víc. Nejvíc za dopravu platěj právě lidi v reguionálce na kratší a střední vzdálenosti.

Mch už vuidím ochotu obcí kterým "ukradnete" vlak tolerovat provoz dráhy s nějakejma kontejnerama a notabene kvůli tomu platit nějaký modernizace který rozdělej ves přiblblejma stěnama, místo přejezdu naženou lidi do podjezdu/nadjezdu o půl kiláku dál etc. tolerovat negativa provozu dráhy která jim přestane sloužit.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2193
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 02. června 2013 - 12:36:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: jenomže v tom R659 jsem neseděl teď, ale včera.

U nedotovaného by se to stalo taky. Ale ukazuje se, že řeči o "operativnosti" při řešení mimořádností jsou jen kecy a že to není o nic lepší (i když ani o nic horší), než u společnosti s pár lokomotivami.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1823
Registrován: 2-2009

Odesláno Neděle, 02. června 2013 - 12:52:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: No hlavně, když velikého boha Jančury zkejsnul vlak, kde náhradu nesehnal, pak spojil jej v jediný velkovlak a cestujícím suschi hubu ucpal. To jest dost operativní?
A všichni byly spokojení, protože nažrati zadarmo dostali.
Bohužel, rohlíky u sebe do zásoby nenosím. Proto to kopání nožičkami.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2277
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 02. června 2013 - 13:08:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada749: Nekompenzovali jančurovci vtedy ľudí o.i. aj vrátením cestovného?
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2194
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 02. června 2013 - 13:32:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada749: je to operativní stejně jako u ČD. Teda až na to suši a příp. kompenzaci jízdného, jak píše Asdf.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4490
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 02. června 2013 - 13:46:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr- stromy padaly i včera. Při kouknutí do "Mimořádností" je tam těch i nepovodňových průserů víc. Řekl bych, že se dispečer i strojmistr v Praze nezastavil.

je to operativní stejně jako u ČD
Divné. Mělo by být o třídu lepší.
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 176
Registrován: 7-2007
Odesláno Neděle, 02. června 2013 - 17:58:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sdělte počet takových vlaků za hodinu.
Irelevantní. Kontejnerů na 010 přes den je málo, protože prostě neprojedou. To je stejné jako tvrdit v roce 2008, že uvolňovat trať pro soukromníky je zbytečné, protože žádní tu nejezdí.

Odstěhujte se do Polska, když už ne na Ukrajinu.
Užívajte si jízdu ve Fordech tranzitech atp.

Ano, některé praktiky z exSSSR bych tu velmi uvítal. Například velmi volná pravidla pro pravidelnou busí dopravu, nešikanování soukromíků jen proto, že jezdí souběžně s dotovanou ZDO, čímž jí „nekale konkurují“. A nejsem si také jistý, zdali čeští busáci mohou stejně jako jejich ukrajinští kolegové brát peníze od cestujících jen tak na ruku, bez buzerace s papírováním a daňovými doklady.

To si asi děláte prdel, ne? Za štreku Praha - Olomouc kilo až dvě podle toho jak se zadaří a za nějakých 25 km busem 40 a víc. Nejvíc za dopravu platěj právě lidi v reguionálce na kratší a střední vzdálenosti.
Nedělám. Mluvím o tom, kolik ZDO platí správci infrastruktury. A tam ZDO opravdu platí za vlkm i hrtkm méně nežli komerční osobka i cargo. Nehledě na to, že ZDO ještě stojí státní kasu peníze navíc na dotacích.

Třeba proto, že lidi rychlejší ZDO preferují, občas se i stěhují tam, kde jezdí vlak, tolerují hlukovou zátěž, pozemkové nároky tratě...je to tak ale jenom zhruba 150 let, co se lidi usidlují tam, kde mají dobré spojení, takže proč jim to kvůli Metransu nezatrhnout, že?
V době kdy se 010ka stavěla, KFNB žádnou místní dopravu neřešila a nikdo ani po ní nežádal, aby stavěla u každé vrby. Lidé dostali za své pozemky zaplaceno. Hlukovou zátěž jsme již řešili (kauza PHS), najděte mi někoho, komu vadí hluk z koridoru a pak se budeme bavit dále.
A jestli se někdo stěhuje do Kotěhůlek u Dráhy jen proto, že tam má lepší dotovanou dopravu – může být, ale neplyne mu z toho žádný nárok. Měl štěstí, že mu stát dotoval dražší dopravu nežli Lhotě Mimo Dráhu, ale stejně tak může stát ty dotace kdykoliv stopnout.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2278
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 02. června 2013 - 18:47:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_antonio:
protože prostě neprojedou 020/021 neexistujú? Tá doprava tam dnes zďaleka nie je taká aby sa tam nejaké tie kontíky nepretiahli. Minule som tam videl LTE s nejakými cisternami, ale pravda netuším, odkiaľ išli.

Ano, některé praktiky z exSSSR bych tu velmi uvítal. Tie ale bude musieť niekto zaplatiť.

KFNB žádnou místní dopravu neřešila Uráčia si všimnúť, že doba "pokročila", a keď si vybraný ľudia "postavia hlavu" znamená to spravidla roky zdržania a stámilióny v nákladoch.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1824
Registrován: 2-2009

Odesláno Neděle, 02. června 2013 - 19:42:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Například velmi volná pravidla pro pravidelnou busí dopravu, nešikanování soukromíků jen proto, že jezdí souběžně s dotovanou ZDO, čímž jí „nekale konkurují“."

Tomuhle by u nás mohli říkat "cesta do ". Už tady bylo ledasco, ale tohle bych zažít nepřál tedy ani zapřísahlému nepříteli. Vám ano, velectěný Roberte_antonio. Byl byste první dle mého, který by přesedl do auta po první zkušenosti.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4094
Registrován: 2-2005
Odesláno Neděle, 02. června 2013 - 20:03:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert Antonio:
Mluvím o tom, kolik ZDO platí správci infrastruktury. A tam ZDO opravdu platí za vlkm i hrtkm méně nežli komerční osobka i cargo. Nehledě na to, že ZDO ještě stojí státní kasu peníze navíc na dotacích.
To je dost divný, co? Stát dotuje ZDO, takže když jí zvedne poplatek, vydělá víc státem vlastněná SŽDC a stát ty prachy vezme a dá je dráze na úhradu zvýšených plateb za infrastrukturu....
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2195
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 02. června 2013 - 22:10:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: nojo, nejdřív plná ústa řečí o synergických efektech a možnosti operativně reagovat na mimořádnosti a když je to potřeba, tak skutek utek. Ale jste o třídu lepší ve zdůvodňování, proč to možná nejde, to se musí uznat.

A i kdyby to bylo tak, jak říkáte, tak dispečer klidně mohl dát informaci pro průvodčí, že "nejbližší lokomotiva řeší mimořádnost v Dolní Lhotě", tak by to cestující nějak pochopili. Všichni vystupovali nasraní jak latrína, přitom mohli mít pocit, že na dráze celou dobu makali, jak mohli a že se o ně postarali v nejbližším možném čase. Takhle to odskákala chudák průvodčí.
Tedy až na jednu paní. Ta když slyšela, jak jeden pán nadává, tak spustila: "Pane, já jsem dělala vlakvedoucí a vím, jak to chodí. Dráha je dneska rozsekaná na osobní a cargo..." No jasně, rozdělení může za to, že trčíme na trati.

Dneska jsem pojal asi ne zrovna nejlepší nápad znova vyrazit vlakem. A když jsem se ocitl v davu substrátu netrpělivě vyhlížejícího výlukový autobus, tak tam jeden maník říkal své kamarádce, jak jeho kámoš jel s Jančurou a když byla takováhle událost, tak on někam zavolal a přijelo pro něj taxi a peníze za vlak dostal zpátky. Já tomu zrovna moc nevěřím, že to bylo zrovna takhle, ale asi je Jančura o třídu lepší v tom, jak dát cestujícím pocit, že i v těchto chvílích se někdo stará o to, aby se nějak dostali do cíle. Znova: ne, že byste se vy modří nestarali, ale ve vlaku to pro laiky vypadá jinak.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1827
Registrován: 2-2009

Odesláno Neděle, 02. června 2013 - 22:43:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

".... rozdělení může za to, že trčíme na trati. "

Částečně ano.

"... tak on někam zavolal a přijelo pro něj taxi a peníze za vlak dostal zpátky..."

Možná, ale chtěl bych zažít, jak by vyplácel např. 200 lidí. To by asi už taková pohodička nebyla.

Ale, ono to opravdu kolikrát jednoduché není. Vlaková i strojní četa se snaží vždy, nebo téměř výdy, udělat vše proto, aby se důsledky mimořádek minimalizovaly. Jenže ona ta snaha někdy přichází vniveč postupem člověka, který sedí na židli někde v kukani, kde rozhoduje o úsecích tratí, kde třeba ani nikdy nebyl. Tm nechci ovšem říkat, že se tam fláká, ale je to důsledek řízení z jednoho místa, a když se toho dotyčnýmu "vysere" za den víc, tož je zaděláno. Nikdo nevíme vše, nikdo z nás není Bůh.

Laik. Každý z nás rozumí něčemu jinému. A ten nespokojený laik by si mohl občas uvědomit to, že i on není neomylný!
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3203
Registrován: 8-2006
Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 06:41:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když bylo potřeba operativně zareagovat v pátek odpoledne ohledně EC175, který z Německa prostě a jednoduše nepřijel ( proč Němci nevystavili náhradní soupravu, když jsou to takoví frajeři?) tak to ČD řešily. A vyřešily to vystavením náhradní soupravy, což v reálu byla souprava připravená na Ex Hradčany a tudíž následně na Hradčanech jelo "co ONJ dalo"... ( Prej tam na ONJ nakonec zbylo akorát jedno Ampz... Stát se ještě někde něco, tak nevím.) Ale taky se to dalo vyřešit vysráním se na EC175, nepřidělávat si práci s řešením kolem náhradní soupravy, EC175 prostě odřeknout a případně obstarat nějaký taxíky.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4494
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 08:20:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kontejnerů na 010 přes den je málo, protože prostě neprojedou.
Sdělte počet těchto vlaků čekajících na projetí.

praktiky z exSSSR bych tu velmi uvítal.
To i prodejci aut. Kdyby byly uvedeny v platnost.
na ruku, bez buzerace s papírováním a daňovými doklady.
Jo, to už jsme slyšeli, že daně je třeba ošulit, ale zároveň požadovat vše od státu zdarma.
Čím to je, že normální svět jde jiným směrem?

jste o třídu lepší ve zdůvodňování, proč to možná nejde
Možná je to tím, že neradím např.horníkům, jak se nejlíp kope uhlí, když o tom nic nevím. Na rozdíl od těch, co rozumí "všemu".

dispečer klidně mohl dát informaci pro průvodčíVšichni vystupovali nasraní jak latrína
Podobně jako včera, když kvůli ukradeným kabelům byly odřeknuty v úseku 2 Os. Kupodivu ihned po krádeži nikdo nevěděl, kdy se to rozjede, prostě šlendrián. Bohužel, tak chytré lidi, jako Brr, dráha nemá... A tak hloupý dispečer obrátil ty dva Os zpět, aby víceméně na čas odjely v trase opačně a pobraly cestující už ně čekající. Ti, co chtěli přes dotčený úsek ,vzali zavděk o půlhodiny později jedoucím Ex.
Bohužel, nikde nebyl nablízku Jančura, co by všem koupil taxi. A černý i maršrůtkáři měli zavřeno.

No prostě hrůza, už aby to bylo jako v Rusku.
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 184
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 09:51:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_antonio: Víte, že vámi preferovaný systém funguje leckde na východě (hlavně exSSSR, ale i exJugoslávie, tedy kromě Slovinska), ale rozhodně nevím o tom, že by byl provozován na západ od nás? Opravdu z našeho dopravního systému chcete udělat divoký východ se vším všudy??
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1828
Registrován: 2-2009

Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 10:01:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro Roberta_antonia by to možná mělo smysl. Mohl by si pořídit maršutku a divoce bez splnění zákonných norem pěkně vydělávat. Ovšem ten pán zapomíná na to, že i když se to nezdá, přeci jen i za dob komunismu jsme měli vždycky trochu blíže k tomu západu než k velkému východu a Balkánu. Bohužel, dnes by si nejraději brali za vzor asi tyto oblasti. Proto to zde vypadá tak jak to vypadá.
Sokr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 724
Registrován: 5-2005

Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 10:27:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...ale chtěl bych zažít, jak by vyplácel např. 200 lidí.
Tak, jak to dělá od začátku svého působení. Převodem zpět na účet cestujícího.

Všechno se dá vysvětlit. Bohužel ne všem... :-(

http://nahouby.estranky.cz
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1829
Registrován: 2-2009

Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 10:45:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sokr: Jedná se mi o to, jak by to dělal, při 200 lidech objednajících si taxi do cíle své cesty. Dle mého by to bylo nejspíše daleko víc než cena vratku jízdného . Musíte číst celé, já se neptal na návratek jízdného. Tady někdo tvrdí, že by zaplatil taxi.
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 177
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 11:03:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf
020/021 neexistujú?
Nejsem si jistý, zdali na té jednokolejce najdete tolik volné kapacity. Kritický bude hlavně úsek CnC-Hradec, kde máte rychlíky i osobáky v hodinovém taktu.

Tie ale bude musieť niekto zaplatiť.
Nechápu. Soukromé maršrutky nikdo nedotuje. Stát ušetří hned dvakrát – nemusí v dané trase dotovat ZDO a může propustit pár nadbytečných úředníků.

Uráčia si všimnúť, že doba "pokročila", a keď si vybraný ľudia "postavia hlavu" znamená to spravidla roky zdržania a stámilióny v nákladoch.
Lidé mohou nanejvýš žádat, aby je trať neobtěžovala hlukem, což lze snadno technicky zařídit, dokonce tak, že lidé raději ten menší hluk strpí :-) Nikdo z nich však nemá právo rozhodovat, co konkrétně po trati bude jezdit.
Navíc i kdybych připustil, že dráha může v jistých případech jistým lidem škodit, „odškodňovat“ dotovanými couráky je dost pochybné. Co lidé, kteří vlakem nejezdí, ti mají smůlu?

Ohl
Sdělte počet těchto vlaků čekajících na projetí.
Přesné číslo vám neřeknu, to se zeptejte třeba pana Šimrala. Já jsem přesvědčen, že takové vlaky nikde nečekají, ale prostě se ani nezavedou.
Nicméně pokud si myslíte, že takových vlaků je zanedbatelně málo, pak byste neměl mít nic proti zavedení přednosti Nexů před couráky. Bude-li jich málo, pak to trasy couráků moc nenaruší. Bude-li jich hodně, dáte mi za pravdu :-)

Jo, to už jsme slyšeli, že daně je třeba ošulit, ale zároveň požadovat vše od státu zdarma. Čím to je, že normální svět jde jiným směrem?
To si mne s někým pletete, já nikdy neříkal, že chci něco od státu zdarma. A svět, kde stát bere lidem více než polovinu jejich výdělku, opravdu nepovažuji za normální. Můžete se mnou nesouhlasit, ale smiřte se s tím, že já se tomuto zákonem posvěcenému výpalnému budu bránit všemi možnými prostředky.

Vlada749, Kotec
Prosím žádné apokalyptické bububu. Maršrutky v exSSSR jsem měl možnost mnohokrát vyzkoušet. I samotní Rusové si maršrutky pochvalují – jsou rychlejší než „velké“ tramvaje a busy, frekvenci více přizpůsobují poptávce (zatímco městské busy jezdí dílem přeplněné, dílem prázdné). Ale hlavně, maršrutky zajíždějí i na místa, která nejsou obsluhovaná městskou MHD (částečně protože §1, ale spíše plánovač si prostě nevšiml nové poptávky) a zastaví vám na požádání i mimo oficiální zastávky.
Západ už pár desítek let kráčí mílovými kroky k socialismu. Jestliže jsme k němu vzhlíželi po většinu 20. století jako ke vzoru svobody a kapitalismu, není žádný důvod, abychom ho slepě následovali i dnes.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3206
Registrován: 8-2006
Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 11:27:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady snad nikdo není proti tomu, aby byl Nexák puštěn před courák. (Pokud tedy v čele toho Nexáku není loko ř.122, ř.130/131, apod.). Problém je, že takový výpravčí by byl nadřízenými "pořešen" a nejspíš by přišel o nějaké peníze na výplatě. Tomu osobáku je to jedno, jestli je uhnut kvůli předjetí IC/EC spojem, nebo Nexákem. Navíc ty Nexáky těžko budou mít potřebu jezdit zrovna každou hodinu a zrovna v trase couráku. Vlastně by se dalo říct (aspoň já to tak pochopil ), že problémem jsou nadřízení výpravčích.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6875
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 11:46:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Já jsem přesvědčen, že takové vlaky nikde nečekají, ale prostě se ani nezavedou."

No když si takovej nexák představím jak má kolem 20 vozů a 30-40 konťáků na sobě tak:
- buď není co vozit
- nebo se to v pohodě odvozí tím co jezdí
- nebo by to muselo stáhnout na sebe nějaký kamionový přepravy ze silnic (nějakých 30 kamionů na vlak)

A tak dumám jaký že to zboží zoufale čeká na to aby moh jezdit další nexpredátor kurvící vše kolem.

Jojo. Maršrutky, Balkán a ex Union - náš vzor.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1830
Registrován: 2-2009

Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 12:16:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"...Maršrutky v exSSSR jsem měl možnost mnohokrát vyzkoušet. I samotní Rusové si maršrutky pochvalují...."

Tak vzhůru za světlými zítřky po vzoru našich východních bratrů! Soudruhu Roberte_antonio, to už tu bylo a jak to dopadlo? Se vám to přeci nelíbilo.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2280
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 12:38:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_antonio:
najdete tolik volné kapacity
Pozeral som do NJŘ a naznávam, že minimálne 4 trasy za deň by tam domaľovať išli. Nie je to veľa ale ak je situácia na 010 naozaj tak vážna...

Tie ale bude musieť niekto zaplatiť.
Nerobte si ilúziu o tom, že by maršrutky dokázali pokryť celú dopravu dovtedy zabezpečovanú ZDO. To by sme museli mať návyky zodpovedajúce tej Ukrajine. Takže výsledok bude taký, že budú maršrutky a ZDO zostane, len sa bude musieť skoro celá dotovať (a "provar" to bude bezohľadu na to, či ZDO bude jazdiť bus alebo ďalšia maršrutka).

„odškodňovat“ dotovanými couráky je dost pochybné
Porovnajte si medializované postoje obcí ku koridorom a k VRT.
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 1-2005
Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 12:49:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf
Uráčia si všimnúť, že doba "pokročila", a keď si vybraný ľudia "postavia hlavu" znamená to spravidla roky zdržania a stámilióny v nákladoch.
Robert_antonio
Lidé mohou nanejvýš žádat, aby je trať neobtěžovala hlukem, což lze snadno technicky zařídit, dokonce tak, že lidé raději ten menší hluk strpí :-)


Vy popíráte sám sebe :-) technické řešení= peníze a mnohde právě ty stamiliony
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4096
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 13:02:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert Antonio:
Soukromé maršrutky nikdo nedotuje. Stát ušetří hned dvakrát – nemusí v dané trase dotovat ZDO a může propustit pár nadbytečných úředníků.
Vy žijete v tom, že každá dotovaná trasa má své úředníky? Nebo že jejich počet je úměrný rozsahu dotací?

A svět, kde stát bere lidem více než polovinu jejich výdělku, opravdu nepovažuji za normální. Můžete se mnou nesouhlasit, ale smiřte se s tím, že já se tomuto zákonem posvěcenému výpalnému budu bránit všemi možnými prostředky.
A jaké procento výdělku je pro Vás asi tak akceptovatelné? A můžu to chápat tak, že kdyby to bylo dejme tomu 25%, tak ve svém bránění se těch 25% zaplatíte nebo si to zjedodušíte a pokud nesouhlasíte s procentem, stát od Vás neuvidí ani floka a budeme se na Vás skládat my ostatní, co si nechají srát na hlavu? A zaplatíme Vám protihlukové bariéry, aby Vaše vlaky mohly v pohodě jezdit a vydělávat Vám prachy, které vy nezdaníte?

Panebože, do čeho to pánbůh duši dal...Já osobně se nějak neumím smířit s tím, že budu platit Vaši vychcanost...(analogicky plno lidí se tady neumí smířit s tím, že platí dráze za ZDO)
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2452
Registrován: 4-2009

Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 13:03:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(Pokud tedy v čele toho Nexáku není loko ř.122, ř.130/131, apod.)
Zajímavé téma. Courákům na Ferdinandce uprchnu i s Pn o předepsané rychlosti 85-90 km/h. Vždyť mezi Hranicemi a Přerovem si to osobák "kalí" průměrnou rychlostí 60 km/h Rozjetá Hrbatá tedy nemá s ujížděním osobákům žádný problém. A vyzkoušel jsem si také rozjezd do kopců se 122 a téměř normou na háku, cca 5 min před odjezdem Regionovy ze Zábřehu na Moravě na Českou Třebovou. Té jsem také v kopcích ujel Zase si tu rychlost osobních vlaků moc neidealizujte.

No když si takovej nexák představím jak má kolem 20 vozů a 30-40 konťáků na sobě
Dvacet vozů představuje soupravu o délce až 592 metrů a kapacitu nějakých 80 kontejnerů. Co jsem se vyskytl u těchto přeprav, tak buď zcela zaplněné nebo chybělo cca 10 - 12 kontejnerů. Vyskytuji se u "Škoda-kontejnerů" - plné, "Hyundai-kontejnery" - plné, Metrans Břeclav -> Havířov a zpět - plné, Metrans Havířov -> Česká Třebová a zpět - tam občas něco scházelo.

A tak dumám jaký že to zboží zoufale čeká na to aby moh jezdit další nexpredátor kurvící vše kolem.
S Nexpredátorem radši brzděte. A převážené zboží? Do Hyundaie třeba spěšná zásilka akumulátorů, obutých kol a jiných "zbytečností". O povodních v roce 1997 se třeba ve stanici kdosi pídil po dvou kontejnerech s rozinkami. Staniční dispečer jej tehdy nepotěšil tím, že mu zásilka hnije na levém přednádraží v přeneseném i tom pravém smyslu slova (voda sahala až do kontejnerů).

Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2416
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 13:35:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A můžu to chápat tak, že kdyby to bylo dejme tomu 25%, tak ve svém bránění se těch 25% zaplatíte nebo si to zjedodušíte a pokud nesouhlasíte s procentem, stát od Vás neuvidí ani floka a budeme se na Vás skládat my ostatní, co si nechají srát na hlavu?

Přesně tak byste to chápat měl; Lafferova křivka prostě platí. Čím nižší je daňová sazba, tím více lidí je ochotno ty nižší daně platit. A jsem rád, že si uvědomujete, že si necháváte srát na hlavu, co s tím třeba přestat a postavit se tomu jako každej chytrej člověk?

Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 894
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 13:43:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesně tak byste to chápat měl; Lafferova křivka prostě platí. Čím nižší je daňová sazba, tím více lidí je ochotno ty nižší daně platit.

To ale popisujete jen jednu polovinu Lafferovy křivky (tu pravou). Odkud pramení vaše přesvědčení, že se nenacházíme v části levé?

Problém výběru daní v ČR není jejich výše, ale to, že se kvůli složité legislativě a obecnému bordelu může část lidí daním snadno vyhýbat. Pak ale logicky ta skupina lidí, která se jim vyhnout nemůže, musí platit více.

I kdyby byla daňová kvóta třeba jen 5%, stále se budou lidé daním vyhýbat, pokud to půjde snadno.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2417
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 14:09:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odkud pramení vaše přesvědčení, že se nenacházíme v části levé?
Ze všech nedávných zvýšení daňových sazeb, kdy se objem daní vybral ne v takové výši, jaká byla očekávána (a očekávaná výše byla podle všeho získána lineární extrapolací).

Problém výběru daní v ČR není jejich výše, ale to, že se kvůli složité legislativě a obecnému bordelu může část lidí daním snadno vyhýbat.
Ono ten bordel často vzniká tím, že se daně zvýší, ale následně je třeba nezatížit některá odvětví, která by se díky vysokým daním dále nemusela udržet nad vodou + zároveň mají tato odvětví dostatečné páky na politiky.

I kdyby byla daňová kvóta třeba jen 5%, stále se budou lidé daním vyhýbat, pokud to půjde snadno.
Budou, ale v nižší míře, protože se mnoha firmám takové riziko fixlování prostě nevyplatí.

Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4098
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 15:20:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro. Lafferovu křivku samozřejmě znám. ale o tom není řeč. Já jsem se ptal, jestli Robert Antonio, když nesouhlasí s tou procentní sazbou, bude platit daně do výše procent, které považuje za akceptovatelné, nebo jestli se na to vyprdne komplet.
A k tomu sraní na hlavu - nechat si srát na hlavu od státu, že po mně chce vysokoprocentní daně, nebo od Roberta Antonia, že za něj v tom zvýšeném procentu platím jeho podíl, mi nepřipadá až tak rozdílné. Ono mimo jiné nebýt Robertů Antoniů, byla by ta sazba taky nižší. A chlubit se tím, jaký jsem geroj, že neplatím daně, to nechávám bez komentáře.

(Příspěvek byl editován uživatelem Slim.)
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 178
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 18:01:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf
Pozeral som do NJŘ a naznávam, že minimálne 4 trasy za deň by tam domaľovať išli.
4 trasy za den je velmi, velmi málo. Znamená to totiž několikahodinová čekání, neb trasa nebude volná zrovna v čas, kdy dopravce potřebuje jet.

Nerobte si ilúziu o tom, že by maršrutky dokázali pokryť celú dopravu dovtedy zabezpečovanú ZDO.
To jsem nikdy neřekl. Řekl jsem pouze, že zatímco v Čechách se přes různé IDS a tuny koncepcí stále setkávám s nepřípoji, tak ruské maršrutky na přípoje vždycky čekaly. Zbytek jsou výmysly, co mi podsouvá zdejší rudooranžová klika.

Porovnajte si medializované postoje obcí ku koridorom a k VRT.
Hluk z VRT je úplně někde jinde nežli z koridoru. A ukažte mi obec, která protestovala proti koridoru, ale kdybyste jim zavedl couráky, tak by protestovat přestala.

Fousekx
Ty stamiliony se utápí v PHS ne kvůli lidem v okolí tratě, ale kvůli dementnímu zákonu, který nařizuje stavět PHS i v místech, kde hluk nikomu nevadí (a tam, kde vadí opravdu hodně, tam tentýž zákon naopak umožní zavést výjimku ve „veřejném zájmu“).

Slim
Vy žijete v tom, že každá dotovaná trasa má své úředníky? Nebo že jejich počet je úměrný rozsahu dotací?
Ne, mínil jsem úředníky, jejichž náplní práce je buzerace soukromých dopravců (licence, souběh se ZDO, daňová kontrola...)

A jaké procento výdělku je pro Vás asi tak akceptovatelné?
Procento vám neřeknu, jsem ochoten platit za služby, které využívám a které považuji za užitečné. V současném českém státu tvoří velmi malou část. A nečilte se, nic mi nedotujete, i tak na daních (zejména v DPH za zakoupené zboží) zaplatím dost na to, abych pokryl vše, co mi stát dává.

Ono mimo jiné nebýt Robertů Antoniů, byla by ta sazba taky nižší.
Ale prdlačky, soudruhu. Daně jsou tak vysoké zejména díky různým Slimtům, kteří mají pocit, že stát musí lidem platit všechno možné a když už něco nedotuje, tak to aspoň musí zregulovat. Pak není divu, že na tak obludně narostlé výdaje potřebuje zvýšit i příjmy. Vychcaní Robertové Antoniové sice dávají státu málo, ale žádají od něj ještě méně.

Vlada749
Aha. Soukromé neregulované maršrutky jsou podle vás komunismus, zatímco dotovaná ZDO, úřední šikana soukromníků a oštemplovaný formulář na každý prd je ten správný kapitalismus. Gratuluji, Orwell by zajásal. Já však nejásám a vážně zvažuji, že debatu s vámi ukončím z důvodu vaší intelektové nedostatečnosti.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6882
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 18:52:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ukončete. Klidně se odebeřte na novinky, iděs či jiný diskusní portál kde zajisté uplatníte termíny jako " Zbytek jsou výmysly, co mi podsouvá zdejší rudooranžová klika".

Nebo ještě lepší rada - vyražte podnikat do ráje neregulovaných maršrutek kde není úřední šikana soukromníků a oštemplovaný formulář na každý prd.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2282
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 18:55:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

4 trasy za den je velmi, velmi málo Ale v prípade, že je to na tom koridore naozaj taká trága ako sa tu popisuje ...

tak ruské maršrutky na přípoje vždycky čekaly Skôr podľa toho, koľko mal šofér vovnútri ľudí, koľko mal nafty a aký mal plán na odpoludnie. Nie, takto fakt nie.

A ukažte mi obec, která protestovala proti koridoru Neukážem, pretože doteraz pri žiadnej výstavbe koridoru nedošlo, aspoň čo viem, k zrušeniu žiadnej zastávky "bez náhrady".
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1832
Registrován: 2-2009

Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 19:23:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Copak copak Roberte. Něco vás kouslo? No divočinu bych si raději v našich zemích odpustil. Protože takových, co neplatí daně a přitom ze systému vybírají víc než zdrávo tu už je. Každý z nás má nějakou tu nedostatečnost. Měl byste si vyzkoušet psychotesty, pomohly by vám. Ale pán asi dostatečně vzdělán, tož se omlouvám, já jen s nižším vzděláním. Vysoké nemám.
U nás se říká, jak se z lesa, tak se tam.
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 688
Registrován: 5-2003

Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 19:51:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože takových, co neplatí daně a přitom ze systému vybírají víc než zdrávo tu už je.
Na rovinu, já si při těchto slovech představím ČD. :-(
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 689
Registrován: 5-2003

Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 19:55:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A tak dumám jaký že to zboží zoufale čeká na to aby moh jezdit další nexpredátor kurvící vše kolem.
Žádný, protože kamiony všechno s chutí odvezou.
A pak budou šotoušci brečet něco o silniční lobby a "masivním upřednostňování silniční dopravy".
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2196
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 20:04:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohužel, tak chytré lidi, jako Brr, dráha nemá To je ale velká škoda, protože bych věděl, že když cestující stojí někde na trati přes hodinu a nic se neděje, tak je dobré jim sdělit, že je to kvůli tomu, že se maká jinde a že až to jen trochu bude možné, tak se na ně dostane. (Doba na poskytnutí informace průvodčímu: cca 10s.) Přes modré brýle to tak nevypadá, ale nešoto a nemodrým cestujícím se to jevilo, jako že se na ně kašle. Takže krom té modré paní vystupovali z vlaku
a) nadšení, jak to rychle modrá armáda zvládla
b) naštvaní, protože jsou zlovolnými dráze nepřejícími novináři a mrzkým Římanem ideologicky protidrážně zmasírováni
c) naštvaní, protože měli pocit, že to trvalo děsně dlouho a z odpovědí průvodčí "nic mi neřekli" měli pocit, že je na ČD bordel (i když to ve skutečnosti nemusela - a pravděpodobně nebyla - pravda)

Příhoda z Rakouska, které tak dáváte za vzor: jednou jsem jel po Arlberské dráze, když měl protijedoucí IC nehodu na jednom nepřístupném úseku. Tak jsme stáli ve stanici, ale průvodčí řekl: teď se nic dít nebude, protože přednost dostává evakuace cestujících z toho uvízlého vlaku někde ve stráni. A nikdo neremcal. Takhle bych si to představoval.
Asi jste se minul povoláním - měl jste dělat v zemědělství a vozit ovce. Těm je jedno, co se s nimi dělá. Lidem ne. I pro Vladu749: to občerstvení zdarma považuju za součást omluvy za to, že za nemalé peníze koupenou jízdenku nedostanu to, co bylo slibováno. A Vám to připadá jako blbost? Většinu lidí v dětství maminka učila, že když něco provedou, tak mají říct "Promiňte". Některé modré asi ne.
Mimochodem, jak u ČD probíhá vracení jízdného: v neděli jsem jel vlakem a skončil na půl cesty. Výlukové autobusy byly slíbeny, ale kde nic tu nic, celou hodinu pokladní běhala okolo nádraží a sháněla je. (Jak na to reagovali cestující - viz kvíz a,b,c znovu.) Tak jsem si nechal vrátit jízdné - ale bez peněz za projetý úsek. Tam už jsem si té zábavy "jízda vlakem" užil, tak musím platit. Že jsem se nedostal do cíle, to je fuk, autobusy by možná přijely.
Možná bych to nějak uhádal, ale to jsem té pokladní nechtěl dělat - ona už takhle byla vynervovaná, že měla slzy na krajíčku. A co pak s plačící paní pokladní. Proto taky nepíšu, kde to bylo ani další podrobnosti, aby se po ní nikdo nemohl vozit.
Ale nějak bych považoval za logické, kdybych dostal celé peníze zpět.
Sokr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 725
Registrován: 5-2005

Odesláno Pondělí, 03. června 2013 - 20:15:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedná se mi o to, jak by to dělal, při 200 lidech objednajících si taxi do cíle své cesty.
Jste dost namyšlený. Fakt si myslíte, že někoho zajímá, o co se jedná právě Vám? A to nemyslím ve zlém, fakt.

Všechno se dá vysvětlit. Bohužel ne všem... :-(

http://nahouby.estranky.cz