K-report
 

Archiv diskuse Volná dopravní diskuse do 26. 06. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Autobusy a trolejbusy » Volná dopravní diskuse » Archiv diskuse Volná dopravní diskuse do 26. 06. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3865
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 10. ledna 2013 - 23:17:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jako jeden z členů Přípravného výboru pro referendum si k diskutovanému tématu dovolím napsat následující. Rada města Plzně a Zastupitelstvo jsou beze sporu výkonnými orgány lidové moci. Institut referenda je však mimořádný opravný prostředek, který by se měl používat jen ve zvláštních příležitostech. Z toho titulu vyvolání referenda není samozřejmé (10% podpisů oprávněných voličů dané obce) a i závaznost rozhodnutí je opravdu masově podpořeno (aby ANO při zítřejším referendu bylo pro orgány města závazné, musí jej vhodit do schránky 25% oprávněných voličů z Plzně, tj. asi 38 000 lidí).

Podotýkám, že dnes prostřednictvím volených orgánů je rozhodováno o dlouhodobých a velice nákladných projektech města (vozovna, divadlo) a přitom tyto členy Zastupitelstva a Rady města volilo při posledních volbách podstatně méně lidí, než byla samotná podpora vyvolání referenda….
Pokud bych se však měl zastavit zrovna u vozovny, nedokáži si moc dobře představit, že by řadoví občané rozhodovali v referendu zrovna o vozovně ve Škodovce, když jde přitom o tak složitou a rozsáhlou záležitost, že k ní podklady si nedokázalo prostudovat cca. 70% zastupitelů (toť můj odhad).

Ostatně, i celá kauza Corso je na hraně pochopitelnosti pro běžné občany Plzně. Docela by mi zajímalo, kolik těch, co zítra do volebních místností dorazí, skutečně bedlivě četlo dostupné podklady ke kauze, když to nesvedlo podle mého názoru cca. 50% zastupitelů. Ostatně vzpomeňte si na svou vlastní účast na jednání obecního zastupitelstva, bytového družstva, spolku apod. (dokonce i na besedách o OC Corso) a můžete mít představu, jak pružně a efektivně by vypadalo, pokud by se díky referendu mělo rozhodovat o kdečem....

Ať tak nebo tak, pravděpodobné důsledky obřího projektu Corsa pro Plzeň jsou tak rozsáhlé (kontroverzní kašny na náměstí jsou proti tomu sranda…), že pokus o záchrannou brzdu ve formě veřejného referenda za to stojí. Navíc, žádná politická strana neměla téma využití prostoru po DK Invest ve svém volebním programu. Tj. je to téma přímo vhodné pro mimořádné lidové rozhodování.

Uvidíme zítra, nakolik jsou Plzeňáci skutečně ochotni se na veřejné správě města podílet a nakolik odvážní jít do rozhodnutí, které v důsledku populismem moc nezavání.

P.S: Jděte k referendu a volte Quimbyho!!

Bezdružická lokálka
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10316
Registrován: 8-2002

Odesláno Pátek, 11. ledna 2013 - 01:41:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

libor_hh:
ODE MĚ máš odteď ZÁKAZ jakkoli reagovat na martina_l. a nedělám si prdel. všeho s mírou.

troufám si tvrdit, že narozdíl od tebe martin_l je schopen tuhle dohodu dodržovat.

už mě to taky nebaví číst tuhle nekončící jednotvárnou žumpu.

tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Philip
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 946
Registrován: 11-2007

Odesláno Pátek, 11. ledna 2013 - 11:39:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin L: v naivním mýtu žiješ ty, pořád budeš doblba opakovat jak je tenhle systém svělej a nemá konkurenci, nevím jestli jsi za to placenej nebo co, ale zrovna ty jsi jeden z těch s kterým nemá cenu o tom debatovat.
MMM: a víš proč se dnes o volby lidi nezajímají? protože vědí že v tomto marasmu je jedno koho zvolí (stejně tak volbou prezidenta, další manipulace), a tak upadají do apatie, kdežto kdyby viděli že těmi referendy se něco dá změnit tak by se o věci začali zajímat. A odvolatelnost ono by si to časem sedlo, pár by se jich odvolalo i se všemi následky z toho vyplívajícími a další už by si to rozmysleli. Postupnou anarchii spatřuji v systému současnym, a stejně tu budou pohunkové systému kteří budou tvrdit jak je to perfektní.
Pavel2: vidíš to tebe nebaví číst současnou žumpu, mě už nebaví tenhle marasmus vyvolanej současnym systémem.

SWISSTROLLEY - kvalitní ekologická doprava
HESS musíš se s ním svést
Dovolujeme pokroku aby diktoval našemu jednání...
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5246
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 11. ledna 2013 - 12:12:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Philip: nevím jestli jsi za to placenej nebo co, ale zrovna ty jsi jeden z těch s kterým nemá cenu o tom debatovat.

Děkuju za rozumně vyjádřený názor. Není nad to, když příspěvek obsahuje nějakou myšlenku.

pořád budeš doblba opakovat jak je tenhle systém svělej a nemá konkurenci

Tenhle systém není skvělý, má spoustu chyb, nedokonalostí a vad. Podstatná je ale ta věc, že nic lepšího a dokonalejšího zatím lidstvo nevymyslelo a všechny pokusy o spravedlivější společenský řád skončily obrovskými lidskými tragédiemi nebo přinejmenším dražším fungováním se stejným efektem.
Klíčový problém není v systému, ale v některých lidech, kteří se na určitých pozicích v tom systému vyskytují.

A zpátky k dopravě:
Koukal jsem, že přechodný zákaz zastavení ve Staniční ulici na Doubravce příliš neúčinkuje, možná by tam mohla zafungovat městská policie...

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. Evropské hlavní město kultury 2015 | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10319
Registrován: 8-2002

Odesláno Pátek, 11. ledna 2013 - 13:31:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ML: telefon máš? tak vytoč 156 když chodí nebo jezdí okolo s klapkama na očích.

Philip:
učel mýho příspěvku 10316 spočívá v tom, aby se libor a martin uklidnili a nereagovali na sebe. jde to na káčku v jiných komorách, půjde to i tady

tebe se netýká, takže jen projdi okolo a nevšímej si ho. prosím.

tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 529
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 11. ledna 2013 - 14:52:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pozlacený kašny jsem neviděl ani v Dubaji, kde mají na to, aby pozlacené bylo celé město. My jsme rozpočtově odpovědní, ale máme tu zlaté cosi jako nějaký africký samovládce. Zlaté kašny a historické náměstí je něco na způsobu embéčka na historických značkách s motorem 1,2 TSI od současné fábie.
Referendum: takhle narvané volební místnosti jsem ještě neviděl, fronta na 10 minut.
Doprava: Včera na Doubravce u polikliniky jsem viděl ten jakobyopravený záliv - no hrůza. Na propadlých žulových kostkách sem tam plácnutý asfalt. Beztak se to dříve či později bude muset opravit pořádně, včetně odstranění asfaltových fleků na kostkách.
Pepa_103
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5179
Registrován: 3-2005

Odesláno Pátek, 11. ledna 2013 - 20:13:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle se děje snad jen tady v tykadlácích...

Plzeňští strojvůdci
Philip
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 947
Registrován: 11-2007

Odesláno Pátek, 11. ledna 2013 - 20:35:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pepo: to bude tím že v ostatních diskuzích už došlo k takový apatii že se tam nic neřeší (už ani ta doprava) tam kde ještě někdo něco napíše tak jde ale o ojedinělý "hesla" ale málokde probíhá diskuze v pravém slova smyslu.
Zato v Plzeňských tykadlácích vůbec o tykadláky nejde, zato se tam žhavě diskutuje, přirovnal bych to k upouštění páry z papiňáku
A když ten papiňák zašpuntujete tak to jednou bouchne
A že se nediskutuje o dopravě? no jednoduše protože když v tý dopravě chcete něco řešit tak se dostaneme kam? ano správně, tam o čem se v tykadlácích diskutuje.
Takže jaká je náprava? změnit stav tohohle marasmu a pak se v tykadlácích zase budou snad probírat pouze ty trolejbusy a autobusy.

SWISSTROLLEY - kvalitní ekologická doprava
HESS musíš se s ním svést
Dovolujeme pokroku aby diktoval našemu jednání...
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8344
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 11. ledna 2013 - 23:40:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

víš proč se dnes o volby lidi nezajímají? protože vědí že v tomto marasmu je jedno koho zvolí (stejně tak volbou prezidenta, další manipulace), a tak upadají do apatie, kdežto kdyby viděli že těmi referendy se něco dá změnit tak by se o věci začali zajímat.
Dovolím si tvrdit, že toto je pouze domněnka. Ani ve Švýcarsku, kde to s tou občanskou iniciativou dotáhli nejdál, ta účast v nich a ve volbách vůbec není nijak nadprůměrná, dokonce není ani průměrná.

Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
PF 2013 - lepší náladu a méně blbů v diskuzích :-)
Venca21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 870
Registrován: 6-2010

Odesláno Pátek, 11. ledna 2013 - 23:57:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K účasti ve volbách bych se vyjádřil asi v tom smyslu, že nechápu nářky politiků a médií, že volební účast byla nízká, a že je to špatně. Podle mě má každý právo volit, ale má i úplně stejné právo nevolit. Ať už z jakýhokoli důvodu. Prostě když je volební účast např. 30% tak to vidím tak, že 30% lidí se snaží něco ovlivnit a ostatním 70% je to jedno. Ale na to, aby mi něco bylo jedno mám přece právo. Nápady jako povinná volební účast jsou naprostým potlačením svobody jednotlivce. A teď bych měl jeden nápad, za který zde asi nebudu pochválen, ale je to jen prvotní myšlenka a možná by stálo za to o ní popřemýšlet. Navrhoval bych, aby v poslanecké sněmovně, která se volí poměrným systémem, bylo z 200 míst obsazeno jen tolik, aby to odpovídalo volební účasti. Třeba když volební účast je 30%, pak by ve sněmovně bylo jen 60 poslanců a 140 míst by bylo prázdných. Ty prázdná místa by reprezentovala ty voliče, které volit nebyli. Tím, že nikoho nevolili vlastně dali najevo, že žádného zastupitele nechtějí. A navíc by se ušetřilo za platy poslanců.
KOKI
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 352
Registrován: 2-2012

Odesláno Sobota, 18. května 2013 - 20:00:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


753 301
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5616
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 02:17:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom120: Takovejch věcí je v SRN krásnejch ... třeba platy.

Německým platům odpovídají německé ceny. Když si to porovnáme, tak se tam mnohde o tolik lépe nemají.

Jenže nejsme v (západním) Německu. Bohužel.

Ale ono to tam takhle funguje i v tom bývalém východním Německu. I řidiči aut s poznávací značkou okresů bývalé NDR se umějí zipovat, umějí najíždět na dálnici a jet po dálnici, umějí používat vícepruhové silnice a kruhové objezdy atd...

Takže je zapotřebí vycházet z reality.

A co to znamená? Že rezignujeme na veškerou snahu a přizpůsobíme se naší současné realitě? To ty Němce nedoženeme nikdy. Už máme auta jako Němci, dost silnic jako Němci, tak se ještě zbývá naučit se jezdit jako Němci...

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 495
Registrován: 6-2007

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 08:22:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_l:
Německým platům odpovídají německé ceny. Když si to porovnáme, tak se tam mnohde o tolik lépe nemají.
To zase překrucuješ. Průměrnej němec bere dvojnásobek toho co čech. A třeba takový potraviny v Německu stojí přibližně stejně jako u nás. PHM taky nestojí 70 Kč, zboží (jako elektronika, auta, atd) je taky přibližně za stejnou cenu. Jsou dražší energie, služby a bydlení, ale i tady je dost odvážné tvrdit dvojnásobek (samozřejmě nelze porovnávat třeba Frankfurt a Klatovy). Každopádně mu z platu zbyde výrazně víc než čechovi. O tom, že u nás někteří berou polovinu průměrného platu, se kterou se dá vyžít už jen velmi obtížně, ani nemluvě.

I řidiči aut s poznávací značkou okresů bývalé NDR se umějí zipovat, umějí najíždět na dálnici a jet po dálnici, umějí používat vícepruhové silnice a kruhové objezdy atd...
Na tom taky neni nic světoborného. To nemusíme ani chodit za hranice, to umějí i pražáci.

A co to znamená? Že rezignujeme na veškerou snahu a přizpůsobíme se naší současné realitě? To ty Němce nedoženeme nikdy.
Nemá smysl stavět silnice pro němce. A ano nedoženeme, podívej se na jejich růst HDP a náš ... ehm naši recesi.

Už máme auta jako Němci ...
Tak teď mám pocit, žes tam snad nikdy nebyl. Kolik si tam viděl Favoritů, Felicií (či obdobných vraků)? Já když se vykloním z okna, tak jich vidím několik. Tam to byla naprostá vzácnost. Např. trojkových Golfů už tam moc neni a pořád je to lepší auto než Felicie. A těch nových Audin, BMW, Mercedesů, Opelů, Fordů, ... Pořád jsme jen smetiště toho co oni vyhodí. Tak tady vznikla významná část vozovýho parku. A nejde jen o stáří. Protože rozdíl mezi HTP fabií a A3 2.0 TDi je hodně velkej.

Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5617
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 09:21:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom120: Jsou dražší energie, služby a bydlení, ale i tady je dost odvážné tvrdit dvojnásobek (samozřejmě nelze porovnávat třeba Frankfurt a Klatovy).

Naprostá většina služeb (např. pohostinství nebo veřejná doprava) je cenově minimálně na dvojnásobku naší úrovně i v těch nejzapadlejších koutech SRN. Ale tím vším asi nemá smysl se tady hlouběji zabývat. Jen jsem cítil potřebu ohradit se proti tvrzení, že v Německu mají německé platy a české ceny.

O tom, že u nás někteří berou polovinu průměrného platu, se kterou se dá vyžít už jen velmi obtížně, ani nemluvě.

Tací jsou tam ovšem taky. A lidí žijících pod hranicí chudoby je tam (procentuálně) více než u nás. U nás je jich totiž nejméně z celé EU.

To nemusíme ani chodit za hranice, to umějí i pražáci.

Tak třeba používat dálnici se třemi pruhy v jednom směru neumějí ani ti Pražáci...

A ano nedoženeme, podívej se na jejich růst HDP a náš ... ehm naši recesi.

To platí teď. V roce 2005 německé hospodářství stagnovalo (růst o 0,9%),zatímco naše výrazně rostlo o 6,5%. Že je momentálně nedoháníme neznamená, že jsme tak dvacet let nečinili a nebudeme tak činit zase.
Kromě toho jsem neměl ani tak na mysli dohánění hospodářské vyspělosti jako té společenské a občanské. Na to skutečně nepotřebujeme být stejně bohatí jako oni, to bychom klidně zvládli i teď, ostatně ještě ve třetině minulého století tomu tak bylo. Ovšem pak nás půlstoletí zrůdných režimů učilo pravý opak...

Kolik si tam viděl Favoritů, Felicií (či obdobných vraků)?

Favority a Felicie se tam potkat dají spíše vyjímečně, ale to je hlavně dáno tím, kolik se jich tam prodalo jako nových. U nás ve své době platilo, že jedno ze dvou prodaných aut je Favorit a později Felicia, v SRN měly tyto typy podíly na trhu v řádech desetin procenta. Nicméně stářím odpovídající auta jiných značek tam jezdí běžně (nebavíme se o centru Mnichova, ale třeba o venkově v Meklenbursku) a vraky to zpravidla nejsou proto, že se Němci o auta lépe starají. To ale není dáno ekonomikou, ale mentalitou.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 496
Registrován: 6-2007

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 09:45:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A lidí žijících pod hranicí chudoby je tam (procentuálně) více než u nás. U nás je jich totiž nejméně z celé EU.
Aspoň vidíš jak je ta celá statistika nesmyslná. Protože Británie, Dánsko, Švédsko i Finsko jsou v EU a je tam více živořících lidí? To asi sotva.

Že je momentálně nedoháníme neznamená, že jsme tak dvacet let nečinili a nebudeme tak činit zase.
Nevím, kde bereš tu jistotu. Zejména s ohledem na aktuální politické dění. Nejdřív se to tu bude hádat, kdo bude vládnout, pak si Zeman prosadí svou, budou nám vládnout úředníci - lidi, kteří za nic neponesou politickou odpovědnost a po volbách v roce 2014 nám budou vládnout oranžoví s komunistama. Takže opravdu nevím, kde bereš tu jistotu, že je zase budeme dohánět.

Favority a Felicie se tam potkat dají spíše vyjímečně, ale to je hlavně dáno tím, kolik se jich tam prodalo jako nových. U nás ve své době platilo, že jedno ze dvou prodaných aut je Favorit a později Felicia, v SRN měly tyto typy podíly na trhu v řádech desetin procenta.
Proto taky bylo v závorce to "obdobných vraků".

Nicméně stářím odpovídající auta jiných značek tam jezdí běžně
Není jich zdaleka tolik jako u nás a nejsou v tak špatném stavu. Aut se stářím nad 10 let je u nás dvojnásobek oproti Německu.

Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5618
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 10:08:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom120: Protože Británie, Dánsko, Švédsko i Finsko jsou v EU a je tam více živořících lidí? To asi sotva.

Ano je to tak. V Česku je nejméně lidí ohrožených chudobou z celé EU. Můžeme se tomu divit, ale je to tak.

Zejména s ohledem na aktuální politické dění. Nejdřív se to tu bude hádat, kdo bude vládnout, pak si Zeman prosadí svou, budou nám vládnout úředníci - lidi, kteří za nic neponesou politickou odpovědnost a po volbách v roce 2014 nám budou vládnout oranžoví s komunistama. Takže opravdu nevím, kde bereš tu jistotu, že je zase budeme dohánět.

Ona naštěstí ekonomika nebere až tak ohledy na aktuální politické dění, ostatně v roce 2006 jsme půl roku neměli žádnou vládu a hospodářství to v rozletu nijak zvlášť nebrzdilo. Oranžoví s komunistama nám nic dobrého nepřinesou, ale pokud je nenapadne nějaká vyložená hovadina jako radikální zvýšení daní pro právnické osoby, tak bychom ty čtyři roky mohli nějak přežít. Česká ekonomika má tu vlastnost, že je mnohem více závislá na tom, co se děje venku, než tady uvnitř. A jistota budoucího růstu je dána přirozenými zákonitostmi, že se konjunktury a recese střídají.
A politická vsuvka: Zeman si svou neprosadí, jím vymyšlená vláda nedostane důvěru. Buď Němcová nebo předčasné volby. A já bych raději tu půlmiliardu za volby ušetřil.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 497
Registrován: 6-2007

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 10:23:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můžeme se tomu divit, ale je to tak.
Můžeme tomu dokonce i nevěřit!

Česká ekonomika má tu vlastnost, že je mnohem více závislá na tom, co se děje venku, než tady uvnitř.
Do jisté míry. Je to dáno ale tím, že je poháněna německými montovnami. A tudíž se všechno projevuje s velkou časovou prodlevou. Myšleno naše politické kroky, nikoli vývoj ekonomiky. Ten (logicky) kopíruje naše obchodní partnery. Nejvýznamějším je právě Německo.

Zeman si svou neprosadí, jím vymyšlená vláda nedostane důvěru.
To se teď říká. Ale dokud se tak nestane, tak je to jen tlachání. V politice se už tolikrát něco otočilo o 180° přes noc ...

Zeman nejmenováním Němcové samozřejmě sleduje to, že shodí stávající vládu (resp. ona už je v demisi, ale stále má oněch 100, případně 101) a vyvolá předčasné volby, které výrazně změní obsazení poslanecké sněmovny. Tím zajistí to, že se k moci dostanou jeho oranžoví kamarádi, kteří (když to (pro něj) dobře dopadne) povládnou s SPOZ a KDU-ČSL. A o to mu jde.

Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5620
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 10:52:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom120: Můžeme tomu dokonce i nevěřit!

To můžeme. Můžeme nevěřit třeba i tomu, že aut se stářím nad 10 let je u nás dvojnásobek oproti Německu. Ale v případě informací Eurostatu nemám důvod podléhat pochybám.
Češi nemají proč si zoufat, chudoba je trápí nejmíň z celé EU
[Zdroj:] Česká televize


Zeman nejmenováním Němcové samozřejmě sleduje to, že shodí stávající vládu (resp. ona už je v demisi, ale stále má oněch 100, případně 101) a vyvolá předčasné volby, které výrazně změní obsazení poslanecké sněmovny. Tím zajistí to, že se k moci dostanou jeho oranžoví kamarádi, kteří (když to (pro něj) dobře dopadne) povládnou s SPOZ a KDU-ČSL. A o to mu jde.

Otočit se to o 180° může, ale rozeberme to logicky. ČSSD a KSČM chtějí za každou cenu předčasné volby, protože jsou lační po moci a cítí, že čím dříve, tím pro ně bude lepší výsledek. ODS z opačného důvodu předčasné volby nechce. LIDEM volby nechtějí, protože je vymažou z politiky. VV jsou to samé, ale raději o tom nemluví, protože se tváří jako kritici současné koalice. V tom všem není důvod, aby někdo otočil, protože se nemohou změnit příčiny těchto postojů.
Prezident deklaroval, že předčasné volby nechce kvůli nákladům s nimi spojenými. To je postoj, který se může snadno změnit na základě aktuálního vývoje. Ale zatím tomu nic nenasvědčuje. Nejpravděpodobněji zkusí Zeman nadvakrát prosadit dvoji vládu "odborníků", která dvakrát nedostane důvěru a třetí pokus je v rukou předsedy sněmovny. A ať už to bude kdokoli, tak je jasné, že jmenuje někoho, kdo bude pokračovat ve stávající koalici.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 498
Registrován: 6-2007

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 11:19:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Češi nemají proč si zoufat, chudoba je trápí nejmíň z celé EU
Hele, víš co? Stoupni si na náměstí a prones tam, "že se lidi mají u nás nejlíp v EU a nemají si tedy nač stěžovat". Myslím, že se s pochopením spoluobčanů nesetkáš. Pro jistotu si už vytoč 112.

Otočit se to o 180° může, ale rozeberme to logicky. ČSSD a KSČM chtějí za každou cenu předčasné volby, protože jsou lační po moci a cítí, že čím dříve, tím pro ně bude lepší výsledek. ODS z opačného důvodu předčasné volby nechce. LIDEM volby nechtějí, protože je vymažou z politiky. VV jsou to samé, ale raději o tom nemluví, protože se tváří jako kritici současné koalice. V tom všem není důvod, aby někdo otočil, protože se nemohou změnit příčiny těchto postojů.
U těch prvních 3 souhlas. U LIDEM a VV bych si nebyl tak jistej a rozhodující tedy bude jak se k tomu postaví TOP09.

Nejpravděpodobněji zkusí Zeman nadvakrát prosadit dvoji vládu "odborníků", která dvakrát nedostane důvěru a třetí pokus je v rukou předsedy sněmovny. A ať už to bude kdokoli, tak je jasné, že jmenuje někoho, kdo bude pokračovat ve stávající koalici.
Je to jeden z možných scénářů, ale netroufal bych si tvrdit, že to tak dopadne. Každopádně nakonec oranžoví budou u lizu a je jen otázka, kdy to bude a kdo tam bude s nimi. Volební model - červen 2013 (CVVM) Zde se k tomu modelu sluší podotknout, že sběr dat probíhal z velké části ještě před vypuknutím skandálu Nagyová. Dle jiných výzkumů má dnes ODS už jen 8%. (A ti ostatní naopak logicky víc)

EDIT: Zrojem je výzkum PPM factum

(Příspěvek byl editován uživatelem Tom120.)

Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5621
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 11:39:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom120: Hele, víš co? Stoupni si na náměstí a prones tam

Když půjdu do pavlačáku na Jateční povídat, co si myslím o systému vyplácení sociálních dávek, tak to pro mě asi taky dobře nedopadne a přesto to neznamená, že nemám pravdu. Jsou zkrátka věci, kde pocity lidí neodpodívají skutečnosti.

rozhodující tedy bude jak se k tomu postaví TOP09

Ano, topka je rozhodující a také je na tom relativně nejlépe, protože může zůstat jak ve vládě, tak v předčasných volbách zatlačit ODS do pozadí. Kromě toho Zeman sleduje ještě jeden cíl - zbavit se ministra zahraničí a dostat Livii do Bratislavy.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 499
Registrován: 6-2007

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 11:56:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když půjdu do pavlačáku na Jateční povídat, co si myslím o systému vyplácení sociálních dávek, tak to pro mě asi taky dobře nedopadne a přesto to neznamená, že nemám pravdu.
Tak to je trochu rozdíl, ne? V jednom případě se jedná o běžné občany - voliče, v druhém o úzkou minoritní parazitující část společnosti, která zneužívá systému.

Zeman sleduje ještě jeden cíl - zbavit se ministra zahraničí a dostat Livii do Bratislavy.
To už je příliš okatý na to aby to prošlo. Každopádně Klaus se nechal slyšet, že by "úřednickou vládu odborníků" rád vedl, neboť on je odborníkem největším.

Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5622
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 12:10:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom120: Tak to je trochu rozdíl, ne?

Tak ještě jinak. Když půjdu mezi Děti Země debatovat o přínosech dostavby dálnice D8, tak mě taky nebudou mít rádi (i když to nejspíše neskončí fyzickým útokem)...

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 585
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 15:05:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin L: S tou chudobou je to trochu jinak. Pod hranicí chudoby je ten, kdo má pod 60 (?) procent průměrného platu. V Dánsku tudíž bude chudý ten, kdo by u nás byl bohatý, protože tam je průměr vysoký. Když v nějaké imaginární zemi bude průměrný měsíční plat 10 000 eur, tak tam bude chudý ten, kdo bude brát 5 tisíc eur (125 000 Kč měsíčně).
A vezměte si Afriku. Průměrný plat 2 eura na den. Osoba s platem 1,5 eura denně (37 Kč) tam tudíž do pásma chudoby spadat nebude.
Nedávno proběhlo novinami, že vodné a stočné někde ve středních Čechách je 91 Kč za kubík, zatímco na předměstí bavorského Mnichova 41 Kč. Elektřina a plyn stojí podobně jako u nás, potraviny jsou levnější a kvalitně. Dražší jsou akorát služby (holič, hospoda, lístek na MHD....).
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4011
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 15:16:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedávno proběhlo novinami, že vodné a stočné někde ve středních Čechách je 91 Kč za kubík, zatímco na předměstí bavorského Mnichova 41 Kč.

Je dobré nevěřit všemu co píšou v novinách, ale ověřovat u zdroje... Ono to má velmi často různé ALE...

Bezdružická lokálka
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1687
Registrován: 12-2006
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 17:02:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad James Bond: Češi budou brečet pořád, i kdyby životní úroveň u nás byla nejvyšší na světě.
Zrovna k tomu Dánsku, kde jsem byl dvakrát se rád vyjádřím.
Při naší poslední návštěvě jsme bydleli v rodině na venkově, takže si člověk velice dobře mohl všimnout, jak se u nich žije.
Průměrná mzda je cca 4 x vyšší než u nás.
Bavíme se samozřejmě o mzdě hrubé, ze které oni odvedou až polovinu státu.
Potraviny jsou běžně třikrát až čtyřikrát tak drahé co u nás (plechovka piva na naše cca 47 Kč).
Osobní auta stojí dvojnásobek toho, co v ČR.
Na otázku proč na venkově jezdí tolik malých a navíc starších aut, jsme dostali odpověď, že lidé na nová zkrátka nemají.
Tím vším samozřejmě netvrdím, že Dánsko je chudší, než my, ale chci říct, že věci je třeba vidět v širších souvislostech, než jenom ve výši průměrného platu.
Co se týká Německa, tak služby jsou podstatně dražší než u nás, ze zboží jsou třeba výrazně dražší knihy. Drahé jsou i vstupy do muzeí atd.
Německo opět nesmíme vnímat pouze jako vypucované Bavorsko (jeho bohatství navíc silně kontrastuje s ním sousedícím a naopak chudým naším Tachovskem), ale Německo je třeba také bývalá NDR s vysokou nezaměstnaností, opuštěnými a zchátralými celými bloky domů atd.
Na Západě jsou navíc také daleko vyšší nájmy, než u nás.
Lepší zítřky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.36.120
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 19:04:59    Odkaz na tento příspěvek  

martin: co to tu plácáš? Komunisti tady za posledních 20 let neudělali nic špatnýho protože ani neměli jak! Těm dnešním demokratům co jen kradou to co se tady udělalo.Nekoukají kolem sebe a jen hamižně rozkrádají co se dá.A komunisti tady dokázaly obnovit válkou zdecimovanou zemi a položitzáklady úspěšné země.A pak to už tihle novodobí lidi rozkradli, nejsou vůbec schopni pracovat.Jen vše rozkrást a pohádat se o poslední halíř! I slováci od nás utekli! Tady ty některé bludy píšou mladí lidé, kteří nezažili krásná a pohodová léta socialismu.Však ono se jim to pořádně vymstí.
Strejcekms
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 11-2010

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 19:19:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lepší zítřky: Nechci se bavit o politice, ale v tom, že "dokázaly obnovit válkou zdecimovanou zemi a položit základy úspěšné země" máte minimálně pravdu, ať to bylo jakékoliv, tak tohle se musí uznat, ať jde klidně jen o ty paneláky, které by tu nikdo jinak nepostavil, páč by na to nebyl peníz (jako vždy). Tím nechci souhlasit s tehdejším hospodařením, ale když vidím, že některé důležité stavby dokáže jednotlivec blokovat několik let, tak si vždy vzpomenu na ty zatopené vesnice pod přehradami..

Pavel2: Nešlo mi ani tak o to kudy, na lochtíně bydlím a moc dobře vím kudy se tam dá autem dostat, ale spíše šlo o to zda si prostě někteří tu jízdu autem nemohou po té trase odpustit. V té koloně je totiž mnoho řidičů kteří jezdí jen vrámci města. Zrovna mi volala kolegině že to jela dost dlouho a to vezla jen nákup a minerálky do práce, je to čerstvá řidička, tak popisovala jak je jí do breku, že jí to asi tak 30x chcíplo a že na ní řval nějakej chlap z auta megafonem ať si popojede, přitom nebylo kam a nedal si pokoj, takže o tom že jsou někteří řidiči prasata jsem se znovu ujistil, chudák holka. Přitom to vůbec jet nemusela, mohla se na minerálky vy*rat a nakoupit nahoře v Globusu nebo Penny, či Albertu.

(Příspěvek byl editován uživatelem strejcekms.)
Lepší zítřky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.36.120
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 19:19:57    Odkaz na tento příspěvek  

pavel: snadno když se tady za posledních 20 let žádné nové silnice nepostavily zato auto tady má každej a děá jak je důležitej
antikomunist
Neregistrovaný host
Odeslán z: 192.110.164.232
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 19:31:34    Odkaz na tento příspěvek  

Lepsi zitrky - doprdele, chlape jak sem muzes prijit a zacit takle hrozne mluvit!!?? Tohle opravdu není sjezd UV KSC!
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4012
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 19:40:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"dokázaly obnovit válkou zdecimovanou zemi a položit základy úspěšné země"

odkaz

Bezdružická lokálka
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 500
Registrován: 6-2007

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 19:43:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlastimil_l:
Zrovna Dánsko je země s nejvyšším zdaněním v EU. A to jak zdanění práce, tak DPH a spotřební daně. U těch nákupů v Německu záleží právě taky na tom jeké je na daném zboží DPH (nízká vs vysoká sazba). A tím se stává, že Němci jezdí pro něco k nám, a my zas pro něco jiného k nim.

antikomunist:
Třeba ho zmátlo to rudé K v názvu K-report.

Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Lepší zítřky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.36.120
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 19:55:37    Odkaz na tento příspěvek  

antikomunist,tom: prozření se od vás čekat opravdu nedá.Proč taky když máte teplé místečko v čezu či jiné státní firmě av tomto zlodějském režimu jedete s nimi.Okrádáte prosté lidi,kteří již nemají ani na placení účtu za elektriku

mk: měnová reforma jen změnila hodnotu peněz.A to všem,spravedlivě,takže vlastně nikdo o nic nepřišel!Narozdíl od té zlodějské inflace v90.letech,která ožebračila spoustu lidí o jejich celoživotní úspory!Začala tak dnešní zlodějská doba.
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4350
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 20:09:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lepší zítřky: Doporučuji si nastudovat, v jakém poměru a jak měnová reforma probíhala. Třeba tady.

A zejména věnuj pozornost odstavci "Podstata a důsledky reformy" a hlavně větě "Čtyři dny po reformě bylo vyměněno 49,1 miliardy starých korun za 1,4 miliardy nových (tedy průměrně 35:1, přičemž změna cen byla zhruba 10:1 až 5:1)."
Každý průměrný školák si umí spočítat, jak velká krádež to byla.

MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 501
Registrován: 6-2007

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 20:11:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lepší zítřky:
... teplé místečko v čezu či jiné státní firmě av tomto zlodějském režimu jedete s nimi.Okrádáte prosté lidi,kteří již nemají ani na placení účtu za elektriku
V dnešní demokratické době jí nemusíš kupovat od ČEZu. Kupuj jí od někoho jiného. Ona je spíš drahá kvůli nesmyslnej podpoře debilní fotovoltaiky ...

Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5623
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 20:43:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lepší zítřky: A komunisti tady dokázaly obnovit válkou zdecimovanou zemi a položitzáklady úspěšné země
Strejcekms: ať to bylo jakékoliv, tak tohle se musí uznat

Československo bylo v roce 1945 10. nejvyspělejší ekonomikou světa. V roce 1989 bylo na 40. místě. To není z mé hlavy, to sdělil národu v létě devětaosmdesátého prostřednictvím ČST náš současný pan prezident. Nikdo tu nezpochybňuje, co všechno se tu za těch čtyřicet let vybudovalo, ale je třeba si uvědomit, co se tu za tu dobu mohlo vybudovat, kdybychom se vyvíjeli jako normální evropská země - Západní Německo, Rakousko, Francie, země Beneluxu, Skandinávské země...
Kdyby tu všechno bylo tak krásné a pohodové, jak píše Lepší zítřky, tak by se koncem osmdesátých let nezačaly znovu povolovat živnosti, neřešilo se, jak zvýšit tragickou produktivitu práce, efektivitu podniků, přerostlou byrokracii, nedovážely se sem západní stroje, které zkrátka nikdo na východě neuměl vyvinout, nedokázal vyrobit a hlavně nikoho nic nenutilo, aby se o to snažil. To všechno tady vedlo k tomu, že hospodářství šlo sice pomalu, ale čím dál rychleji a o to neomylně do záhuby a první, kdo to věděl, byly nejvyšší stranické a vládní orgány.

Lepší zítřky: zato auto tady má každej

A to má být důkaz toho, jak se tu máme špatně?

když se tady za posledních 20 let žádné nové silnice nepostavily

Ale... Dálnice D5, soustava jejích přivaděčů I/20, I/26 a I/27, ulice u Trati, Železniční, Folmavská, Sukova, most Milénia, most Nad nádražím, křižovatka Rychtářka...

měnová reforma jen změnila hodnotu peněz.A to všem,spravedlivě,takže vlastně nikdo o nic nepřišel!

To myslíte vážně?
Výsledkem měnové reformy z června 1953 byla řada osobních a rodinných tragédií, kdy lidé přišli o celoživotní úspory, plnění z pojistných smluv a další finanční produkty. Proti měnové reformě se konala i řada stávek po celé republice - například v ostravských dolech, Třineckých železárnách, Motocyklových závodech ve Strakonicích a ČKD Praha-Vysočany. Největší odpor proti reformě vypukl v Plzni, kde škodováci - tehdy zaměstnanci ZVIL - byli již v průběhu výměny peněz zatýkáni, vězněni, propouštěni z práce, vysídlováni do pohraničí či umísťováni do táborů nucených prací.
[Zdroj:] iDnes.cz Koho nejvíce poškodila měnová reforma?
Akcie, dluhopisy, vázané vklady, životní pojistky se nevyplácely vůbec. Jen díky této loupeži zločinecký stát mohl dál fungovat a projídat peníze svých občanů. V normálním hospodářském prostředí by pět let znárodněné ekonomiky vedlo ke krachu, který byl na jaře 1953 téměř neodvratný.

James_bond: Nedávno proběhlo novinami, že vodné a stočné někde ve středních Čechách je 91 Kč za kubík, zatímco na předměstí bavorského Mnichova 41 Kč

Cena vodného závisí především na tom, z jak kvalitního zdroje je jímána a tudíž jak náročná je následná její úprava. Plzeň bere povrchovou vodu z Úhlavy, která pochopitelně není tak kvalitní jako voda z hloubkových vrtů. Proto je u nás kubík vody drahý (platíme v tom provoz vodárny) a může to tak být i v tom městě ve středních Čechách. Naopak pokud Mnichov disponuje kvalitním přírodním zdrojem vody, tak může ušetřit na její úpravě a prodávat levněji. Kromě toho do ceny vstupují i další vlivy jako je kvalita distribuční sítě a náklady na její údržbu, umořování nákladů na modernizaci vodárny, provoz čerpacích stanic atd. Celkově je to natolik složité a v každém městě natolik individuální, že se nedá říci "v Německu je levnější voda než u nás".

A jedna poznámka na závěr. Ve Slovinsku od 1. července zvyšují DPH o dvě procenta na 22%. Takže nejen, že tu horní sazbu budou mít vyšší, než my, ale taky jim poskočí více, než poskočila nám. To jen, abyste si měli zase na co stěžovat.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1688
Registrován: 12-2006
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 21:02:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Lepší zítřky: Takže mi chcete tvrdit, že ve válkou zdecimovaných zemích, kde vládl kapitalismus se nic nevybudovalo?
On ten rozdíl kapitalismus vs. socialismus je nejlépe vidět na příkladech SRN vs. NDR.
Myslím si, že to nebyli západní Němci, kteří čekali deset let na trabanta, že
Takže teorie o tom, že by se po válce nebýt socialismu u nás nic nevybudovalo je nesmyslná.
Podle ní by Němci, Rakušané či Francouzi dneska žili v bídě.
A diskutovat o měnové reformě, která okradla každého, kdo měl jenom trochu našetřeno, je zcela zbytečné.
Odkazy už jsem vložili jiní diskutující.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8711
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 22:09:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ježiš lidi, proč na tak trapný komentáře vůbec reagujete. Buď je to někdo, kdo si z vás dělá dobrý den anebo to je někdo, kdo právě oprašuje busty Lenina a Stalina, postel má rudou a vedle ní má srp a kladivo. A těší se, až Zeman spojí prezidenství a premiérství v jednom, protože přeci jenom má takové ty levičácko-diktátorské choutky.

Fotky na MHDFOTO
Říkejte mi MMM
Be ecological. Take the bus, take the train! Be clever use public transport!
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5624
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 22:17:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MMM: proč na tak trapný komentáře vůbec reagujete

I zjevné nesmysly je třeba vyvrátit, aby si náhodný čtenář náhodou nemyslel, že jsme tu všichni stejného názoru.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Venca21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 962
Registrován: 6-2010

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 22:18:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už se tu nakousnul Zeman, tak mě zaujalo, jak pořád kritizoval Peake a LIDEM, že je neuznává ve vládě, protože neprošli volbama a zítra zřejmě jmenuje svého premiéra a vládu, kterou nevolil vůbec nikdo. Že by dvojí metr?
Reichenberger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7499
Registrován: 10-2004

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 22:22:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I zjevné nesmysly je třeba vyvrátit, aby si náhodný čtenář náhodou nemyslel, že jsme tu všichni stejného názoru.

Internetovým trollům děláte tímto přístupem nesmírnou radost a poskytujete jim úrodnou půdu.
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 502
Registrován: 6-2007

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 22:46:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Venca21:
Ano, to je správnej postřeh. Pořád kritizoval Peake, a teď poslední dobou je u něj na hradě nejčastěji. To by bylo ještě hodně zajímavý, kdyby zejtra v 15:00 jmenoval právě jí. A ODS a TOP09 by měli hodně těžké rozhodování. Zejména ta ODS, která se voleb bojí jak čert kříže. Jestli by za záchranu koalice byla ochotna obětovat premiéra. Pro TOPku by to bylo taky dilema zda pokračovat v koalici, na které se dohodli (byť za jiných pravidel) anebo ten projekt potopit. Můžou to sice shodit a čekat na 3. pokus, kdy vybírá předseda sněmovny, nicméně je jasné, že bez LIDEM to nepůjde.

Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5626
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 23:28:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Reichenberger: Internetovým trollům děláte tímto přístupem nesmírnou radost a poskytujete jim úrodnou půdu.

Já vím, ale je to stejné jako s grafitti nebo vandalismem. I když vám tu natřenou zeď znovu posprejují a skleněnou výplň zase prokopnou, tak to taky nevzdáte a zkusíte to opět...

Tom120: To by bylo ještě hodně zajímavý, kdyby zejtra v 15:00 jmenoval právě jí.

To by bylo. Na druhou stranu paní Peake po jejím loňském extempore na obraně snad prezident nemůže považovat za odborníka.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 503
Registrován: 6-2007

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 23:49:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na druhou stranu paní Peake po jejím loňském extempore na obraně snad prezident nemůže považovat za odborníka.
Přesně na to jsem taky pomyslel. A o to prozíravější by to od něj bylo. Zemanovo cílem je zdiskreditovat a shodit stávající koalici. A on má 3 možnosti:
A - navrhnout svoje lidi - "vládu odborníků" - 2x mu to shoděj a pak je out a koalice si prosadí co chce
B - navrhnout Němcovou, která pravděpodobně se sebou nenechá vláčet a neudělá ostudu. Vytáhne trochu zpět preference ODS = pro Zemana nežádoucí
C - navrhnout Peake - můžou jí sice shodit a 3. pokus navrhnout někoho vlastního, ALE. Oni potřebujou její podporu, a pokud jí teď hodí přes palubu, tak jí jen dokážou, že je pro ně jen "dobrá ovečka". A vzhledem k tomu, že je obecně známo, že její podpora v tuto koalici je dost nahlodaná, tak logicky by to byl poslední hřebíček do rakve. A právě při tom si lze vzpomenout jak vyváděla, když jí Nečas vykop z obrany. Byl z toho málem pád vlády. Tudíž, tohle už by nepřešla. Takže jim nezbyde než jí zvolit, což zřejmě preference vládnoucí garnitury nezvedne. = Pro Zemana by to byl dobrej tah. Naposled byla na jednání dnes - Peake byla jednat se Zemanem. Pak beze slova ujela

Uvidíme, co ten starej intrikán zejtra vymyslí. Ještě je tu taky v záloze Klaus. Byla by to taková opoziční smlouva 2.0

Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5628
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 00:01:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom120: A - navrhnout svoje lidi - "vládu odborníků" - 2x mu to shoděj a pak je out a koalice si prosadí co chce

Myslím, že prezident "vládou odborníků" sleduje především svoje zájmy v zahraniční politice. I úřednická vláda v demisi po nevyslovení důvěry může navrhovat ty správné velvyslance na ta správná místa a na třetí pokus (možná už na druhý) tu máme Němcovou. Zeman z toho vyjde vítězně - dosáhne svého s Klausovou a Remkem, nebudou předčasné volby, které nechce a přesto si zachová svoje státotvorné, byť poněkud ústavně nekomformní postoje.

A právě při tom si lze vzpomenout jak vyváděla, když jí Nečas vykop z obrany. Byl z toho málem pád vlády.

Jen málem, protože bezprecedentní odvolání po týdnu ministrování (bez ohledu na smysluplnost tohoto kroku) se nemůže nechat bez komentářů a cenění zubů. Na druhou stranu Karolíně Peake i celé LIDEM je jasné, že okamžikem příštích voleb jejich nedlouhý pobyt v nejvyšším patře politiky končí a proto je pro ně žádoucí, aby ty volby byly co nejpozději. Pro ODS a TOP09 to sice bude znamenat oslabení, ale nezlikviduje je to.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10788
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 06:39:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lepší(?) zítřky:
jo, je to tady poněkud zvláštní země... někdy si člověk až říká kde se ty zástupy volů berou, dyť to přece není možný, aby někdo věřil tomu, že KSČ tuhle zemi za 40 let hospodářsky pozvedla! ale jak je vidět, blbců je mezi náma pořád víc než si myslíme

česká politika je lepší švanda než jakejkoliv kabaret, bohužel financovanej velkým podílem z toho, co vyděláme my, obyčejný lidi s (pod)průměrnýma platama. snad by bylo nejlepší, kdyby už sem konečně přistáli ti Marťani a nastolili tady skutečnou demokracii a ne tuhle parodii v podání zasloužilých politiků a jejich nohsledů :-)

Strejcekms #1096:
Nešlo mi ani tak o to kudy, na lochtíně bydlím a moc dobře vím kudy se tam dá autem dostat, ale spíše šlo o to zda si prostě někteří tu jízdu autem nemohou po té trase odpustit.

tak já holt tě poučím :-)
trasa Čimelice - Plasy, normálně ti to mapa naplánuje přes Przeň, jak jinak: http://goo.gl/maps/53Xxg | 96,5 km | 1h 37min. já jsem věděl, že přes město ne-e, udělal jsem si tedy venkovskej výlet: http://goo.gl/maps/r6fuA | 99,8 km | 1h 44min. takže defacto nula od nuly pošla. ze zkušeností mi vychází, že dostat se pod čas spočítanej gůůglí mapou je docela problém.

závěr: objet Plzeň někdy jde, třeba za předpokladu že nemáš zrovna kamión a nemusíš řešit úzký a rozbitý silničky, nízký podjezdy a málo únosný mosty.

V té koloně je totiž mnoho řidičů kteří jezdí jen vrámci města.

je třeba si uvědomit, že vedle řidičů "z domácností" je ve všech větších městech i nezanedbatelnej podíl těch, který se volantem živí a nemají na výběr pěšky/na kole/mhd/autem. a je už na rozhodnutí každýho čím a kudy pojede. někdy to ovlivnit lze, někdy ne, třeba když jedna z tvých zastávek leží v místě, který bude špatně průjezdný skoro kdykoliv.

Zrovna mi volala kolegině že to jela dost dlouho a to vezla jen nákup a minerálky do práce, je to čerstvá řidička, tak popisovala jak je jí do breku, že jí to asi tak 30x chcíplo a že na ní řval nějakej chlap z auta megafonem ať si popojede, přitom nebylo kam a nedal si pokoj, takže o tom že jsou někteří řidiči prasata jsem se znovu ujistil, chudák holka. Přitom to vůbec jet nemusela, mohla se na minerálky vy*rat a nakoupit nahoře v Globusu nebo Penny, či Albertu.

život na silnici tě zocelí, to není místo pro slabý povahy

že by někdo vozil v autě megafon jsem teda ještě neviděl , ale budiž. jestli tam bylo místo nebo ne - tvoje nezkušená kolegyně to holt viděla jinak než ten protřelej drsoň, to tak prostě bývá...

pokud potáhnu z krámu víc než dva balíky minerálek a něco k tomu, asi taky nepojedu tramvají a auto nechám stát před barákem

a k tomu jaxe jezdí... předminulej týden odpoledne jsem třeba potkal nesmrtelnýho cyklistu kaskadéra

od Slovan/nádraží odbočoval na Americkou, normálně po silnici. my auta jsme způsobně čekali na červený, pan cyklista se rozhlídnul zda nejede tramvaj nebo někdo křížící jeho levý odbočení a protože nic akutně "nehrozilo", projel křižovatku hezky na červenou mírným turistickým tempem. za pár vteřin padla zelená, cyklistu jsem míjel na úrovni konce zálivu na Americký před přechodem u Tesca. zatroubil jsem na něj a nechal jsem mu u chodníku trochu míň místa než bývá slušný. panáček musel trochu přibrzdit a zřejmě to pochopil jako neoprávněnej útok na svojí osobu, takže mezi přechodem u Tesca a Pařížskou mě předjel zleva a snad aby mi ukázal kdo je tady pánem situace, kopnul mi pravou nohou do boku dodávky

musím uznat, že jsem očekával jakousi koninu, navíc jsem chtěl odbočit doleva do Pařížský, dával jsem si tudíž velikej pozor, abych neprovedl nic, čím bych mohl kaskadéra ohrozit. ale tohle by mě ani ve snu nenapadlo

až zase jednou příště potkám takovýho ichtyla na dvou kolech, tak mu snad otevřu dveře 5 metrů před čumákem, to by měl asi trošku problém, zvlášť pokud by jelo něco v protisměru... zjevně si vůbec nepřipouštěl možnost, že by něco dělal špatně.

kolegyni můžeš ujistit, že chce-li se věnovat volantu, nebude to mít jednoduchý. potřebuje jen jedno - hodně jezdit, aby získala praxi a aby si zvykla na drsnější metody :-)

tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 586
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 11:50:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin L: Československo sice byla 10. nejsilnější ekonomika světa ve 30. letech, a byli jsme fajn demokracií (ve srovnání s okolím) ale je třeba se zeptat babiček, jak si prababičky tehdy žily. A pak zjistíte, že to taková idyla nebyla. Tehdy se končilo až na vyjímky základní školou, zbytek byl placený, tak po měšťance 15 leté děti se zapojily do pracovního procesu. A třeba od 6 let si přivydělaly po večerech trochu peněz šitím knoflíků...V létě k tomu obhospodařovaly zahradu a dobytek. Do školy od jara do podzimu chodily bosy, dřeváky byly jen na zimu. Hračky si dělaly samy, ty se nekupovaly. V 500 členné obci byly 2 automobily, oba vlastnili páni továrníci. I bicykl byl nedostižným snem. Občas některé z dětí zemřelo, třeba proto, že nebyly peníze na doktora, tak 15 letá slečna zemřela na zápal plic. Taková byla 30. léta.
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1689
Registrován: 12-2006
Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 13:44:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad James Bond: To je jako citace z Malého Bobeše.
Samozřejmě za první republiky byly rozdíly mezi lidmi.
Dívky z vesnice dost často chodily rovnou po základní škole pracovat jako služky, chlapci šli většinou do učení.
Moje plzeňská babi (byla ročník 1913) pocházela ze šesti dětí, byla nejmladší a otce ztratila, když jí byly dva roky.
Prababi byla obyčejná dělnice ze Škodovky, samoživitelka, přesto všechny děti až na jedno (ale to bylo dáno spíše zdravotními důvody)získaly výuční list.
Samozřejmě rodina v luxusu nežila, ale rozhodně nechodili bez bot.
Úroveň medicíny byla někde jinde, na zápal plic se umíralo zcela běžně, antibiotika k nám dorazila až po válce.
Ad gym: Kladu si otázku, jestli na Vaše výkřiky má smysl reagovat.
Zažil jsem osmdesátá léta jako kluk, moji rodiče v socialismu prožili podstatnou část života.
Můžete si s nimi o tom ráji jít popovídat.
Moje mami jako dcera továrníka by Vám mohla vyprávět o padesátých letech.
A k zdravotnictví.
Připomenu poslední rozhovor pana dr. Kozy (špičkový to hematoonkolog, který loni zemřel), který v něm popisoval, že zatímco na Západě se běžně pacienti s leukémií zachraňovali transplantacemi kostní dřeně, tak u nás jsme je nechávali umírat.
Ale 30 Kč u doktora se neplatilo......
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4013
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 13:55:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Připomenu poslední rozhovor pana dr. Kozy (špičkový to hematoonkolog, který loni zemřel), který v něm popisoval, že zatímco na Západě se běžně pacienti s leukémií zachraňovali transplantacemi kostní dřeně, tak u nás jsme je nechávali umírat. ¨

Na druhou stranu na "Západě" byly a jsou více vidět rozdíly mezi těmi, kdo na kvalitní zdravotní péči mají a kdo ne. V USA jistě mají špičkové nemocnice a vybavení, na druhou stranu, pro nemálo lidí je běžná zdravotní péče finančně obtížně dostupná: odkaz

Zaplať Pán Bůh za náš českej rybníček...

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)

Bezdružická lokálka
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1690
Registrován: 12-2006
Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 14:23:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad M_k: To máš samozřejmě pravdu, to samé vím třeba o zdravotnictví britském.
Ultrazvuk v těhotenství se běžně neprovádí, u nás na něj má pacientka nárok několikrát.
Právě proto si je třeba uvědomit, že české zdravotnictví je na velice dobré úrovni.
Když nedávno došlo k té tragické nehodě autobusu u Rokycan, tak sem byli vysláni francouzští lékaři, aby tady na všechno dohlédli a pak prý jenom zírali na úroveň naší péče, která je vyšší, než u nich.
A to není info agentury JPP, ale říkala mi to přímo paní ředitelka Kunová, to samé zopakoval francouzský velvyslanec.
Takže máš pravdu, můžeme být za ten náš český rybníček rádi.
Tím neříkám, že se mi u nás všechno líbí.
Ale mnohem více, než nějaké politické aféry mi štve morálka obyčejných lidí.
Tato diskuze, kdy se do člověka za jeho názory pustí několik anonymů, kteří se bojí podepsat a jít s kůži na trh se svým jménem, je toho smutnou ukázkou.
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 504
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 16:32:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlastimil_l:
... sem byli vysláni francouzští lékaři, aby tady na všechno dohlédli a pak prý jenom zírali na úroveň naší péče, která je vyšší, než u nich.
A to není info agentury JPP, ale říkala mi to přímo paní ředitelka Kunová ...

Sakra, to jsi novinář? Takovým věcem nesmíš věřit. Vždycky ti ředitel řekne jak to u něj funguje skvěle. A nemusí na to bejt ani trochu pravdy. Nebo jsi snad už viděl ředitele co by říkal jak tomu blbě šéfuje, že je u něj bordel, nikdo nic nedělá a nikde nic nefunguje?

PS: Zrovna FN Plzeň si myslím, že funguje docela dobře. Ale nelze to tvrdit na základě názoru ředitelky! Až na to, že tam obvykle neni kde zaparkovat ... což je ale spíš ostuda města.

Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1692
Registrován: 12-2006
Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 16:58:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Tom120: Vzhledem k tomu, že jsem byl na recepci, kterou pro záchranáře uspořádal v Plzni sám francouzský velvyslanec a ten tato slova potvrdil, tak nemám důvod jim nevěřit.
Samozřejmě, že samochválu ředitelky mohu brát s rezervou, ale pochybuji, že by sami Francouzi tady dělali show, kdyby o jejich občany bylo postaráno špatně.
A tím nemyslím jenom samotnou FN Plzeň.
Týkalo se to hasičů, policistů, pracovníků 31.ZŠ, kde byli ubytovaní ti méně zranění atd.
Zkrátka s tím, jak to u nás zafungovalo byli spokojeni.
Netřeba v tom hledat nic složitého, tak to má být.
Mimochodem, před nedávnem byla podepsána dohoda o přeshraniční spolupráci naší záchranné služby a bavorských záchranářů.
Těžko by Němci nechali u svých zraněných a nemocných zasahovat české záchranáře, kdyby nebyli přesvědčeni o jejich kvalitě.
A že Němci jsou sakra pečliví.
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 505
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 17:09:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlastimil_l:
Já to nezpochybňuju, zafungovalo to (kupodivu) dobře. Ale vadilo mi "funguje to tady dobře protože to řekla ředitelka."

Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Strejcekms
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1099
Registrován: 11-2010

Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 18:17:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

gym: nadávat policajtům...ale jak mají strach hned volají 158

Jen k tomu respektu, včera jsem náhodou schlédl video a se zděšením jsem musel konstatovat, že tohle je velký průser, jak ze strany policisty, tak dvou mladíků.

Respekt policie ČR vs. Dva mladíci .
(krom zadržení řidičáku to není moc dopravní video, tak se nezlobte)
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 587
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 18:49:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlastimil L: Žádná citace z mladého Bobeše, to byla tehdejší realita. V metropoli a krajských městech se samozřejmě žilo lépe, než na vesnici. Koukněte se třeba do starých školních matrik. Ve 30. letech se do nich psal jen otec dítěte a jeho povolání (něco jiného než rolník či dělník byly naprosté vyjímky). Jméno matky se psalo pouze, pokud byla vdovou. Ve 30. letech tam leckdy nebyla ani elektřina, děti se učily při petrolejce. Do školy se chodilo pěšky, třeba hodinu do školy a hodinu ze školy. V té doby byl jeden pán, s první manželkou měl 8 dětí. Všechny zemřely na souchotiny, i první žena. S druhou měl dalších 8 dětí a dospělosti se dožilo 6. Takový byl český venkov před 80 lety.

(Příspěvek byl editován uživatelem James Bond.)
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8712
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 19:54:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

James bond: Je ovšem brát dobu první republiku v kontextu tehdejší doby. Byly jsme západ východu a východ západu. Na Francii či Velkou Británii jsme neměli, ale země od Výmarské republiky na východ byly hluboko za náma.

Čili do školy se chodilo hodinu, lidová auta jezdila nanejvýš 90 a elektřina nebyla všude. Ale to samé bylo i v USA či ve Francii a zlepšovalo se to postupně. Tomu se říká pokrok a není to nic, co bychom měli vyčítat první republice.

Fotky na MHDFOTO
Říkejte mi MMM
Be ecological. Take the bus, take the train! Be clever use public transport!
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1693
Registrován: 12-2006
Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 22:17:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad James Bond: Tohle co popisujete je víceméně pravdivé, ale je to realita spíše doby před sto a více lety.
Kdysi jsem fotil jednu stoletou paní a ta mi řekla, že první republika byla obdobím jedináčků.
Sama také měla jenom jednu dceru.
S obrovskou dětskou úmrtností máte pravdu, na internetu jsou naskenované matriční knihy a nedávno jsem si tam listoval knihou úmrtí z plzeňkého Petrohradu, vedenou mezi lety 1910 a 1920.
Víceméně nebyl den, aby nezemřelo jedno dítě.
Většina z nich byla ve věku kolem jednoho roku a nejčastější příčinou úmrtí byl zápal plic.
Všechno se vyvíjí, nejen technika, ale také medicína, takže já bych tohle neviděl pouze jako problém území současné České republiky.
Proč tolik různých národností utíkalo za lepším do Ameriky?
Irové, Dánové, Angličané a samozřejmě i Češi.
Těžký život a bída byla nejen u nás a sociální systém téměř neexistoval.
On ten život je na vesnici a ve městě je jiný i dnes, pouze ty rozdíly nejsou tak velké.
Ale rozdíl v příjmech je patrný velmi.
Všimněte si, jak se viditelně zmenšuje životní úroveň na vesnicích, když se postupně vzdalujete od jakéhokoliv krajského města.
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1694
Registrován: 12-2006
Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 22:35:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Stejcekms: Já bych to video moc průserově ze strany policistů neviděl.
Zatímco ti mladíci se chovají jako idioti, tak policisté naprosto zachovávají klid.
Jeden z nich celou záležitost vyřizuje a nenechá se vytočit chováním debila, tak druhý v klidu situaci sleduje zezadu, předpokládám, že kdyby došlo k fyzickému útoku na jeho kolegu, tak by rychle zakročil.
Strejcekms
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1100
Registrován: 11-2010

Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 23:40:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlastimil l: Ale jo, musí se uznat, že jsou to kliďasové. Každopádně takové chování si nemusí nechat líbit, padají tam nějaké nadávky a podobně, stejně tak policista to mohl sepsat v klidu svého služebního vozu, nebo osobám vymezit prostor kde se budou zdržovat po dobu služebního úkonu, nebo zákroku. Nevím jak je to teď s urážkou veřejného činitele, to už se asi nepoužívá, teď jsou to snad úřední osoby, nebo tak nějak, ale možnosti jak se tomuto bránit určitě jsou. Popřípadě je normálně předvést k dořešení celé věci na služebnu, zkrátka se s nima nesrat. Vím že to není lehké. Těchto videí bohužel koluje spoustu..


(Příspěvek byl editován uživatelem strejcekms.)
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3218
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 26. června 2013 - 00:27:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já myslím, že ze strany policistů je to právě OK, plní svou povinnost, jednají v klidu a nenechají se vytočit debilama. Průser je to ve společenském kontextu, že někteří už fakt nemají respekt vůbec před ničím...

Podle obdobných videí s podobnou tématiku zpoza velké louže soudím, že by při takovémto chování machýrci už dávno leželi na zemi, s hubou na chodníku, pouty na rukou a bouchačkou u hlavy
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5629
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 26. června 2013 - 08:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

James_bond: Československo sice byla 10. nejsilnější ekonomika světa ve 30. letech, a byli jsme fajn demokracií (ve srovnání s okolím) ale je třeba se zeptat babiček, jak si prababičky tehdy žily. A pak zjistíte, že to taková idyla nebyla. Tehdy se končilo až na vyjímky základní školou, zbytek byl placený, tak po měšťance 15 leté děti se zapojily do pracovního procesu. A třeba od 6 let si přivydělaly po večerech trochu peněz šitím knoflíků...V létě k tomu obhospodařovaly zahradu a dobytek. Do školy od jara do podzimu chodily bosy, dřeváky byly jen na zimu. Hračky si dělaly samy, ty se nekupovaly. V 500 členné obci byly 2 automobily, oba vlastnili páni továrníci. I bicykl byl nedostižným snem. Občas některé z dětí zemřelo, třeba proto, že nebyly peníze na doktora, tak 15 letá slečna zemřela na zápal plic. Taková byla 30. léta.

Mluvíme každý o něčem jiném. Já to srovnání žebříčků nepsal s podtextem, že bychom se měli vrátit do první republiky se vším všudy. Vyspělost Československa tehdejší doby (a jakékoli doby) byla relativní ve srovnání s ostatními. To znamená, že lepší životní podmínky než ty, které popisujete, měli jen v devíti státech světa. V ostatních na tom byli hůře, a to výrazně, někde dokonce ještě ani dnes nedosáhli úrovně, kterou my jsme měli tehdy. Jenže zatímco v socialistickém poválečném Československu docházelo ke zvyšování životního standardu pozvolna, tak v zemích s normálním ekonomickým vývojem to šlo podstatně rychleji a proto nás v žebříčku vyspělosti dalších třicet zemí předběhlo.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.