K-report
 

Archiv diskuse Auta - vše okolo nich, historky,... do 19. 07. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Automobily, lodě a letadla » Auta - vše okolo nich, historky, zážitky, postřehy, fotky atd. » Archiv diskuse Auta - vše okolo nich, historky,... do 19. 07. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Isoptin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 454
Registrován: 11-2005
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 15:36:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stanley - Nemůžu si pomoct, ale Ty si vem synku studený hadr a dej si ho na 8 minut na čelo. To je debata, že by jeden brečel.... Proč se lidi nestaráte každej o svoje. Hned by bylo na světě lépe. Pokud někdo nemá na zadní sedačce pásy, tak je tam nemá... Je to jeho věc. Ty si tam dej o dva více a statisticky budete oba v pohodě.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2656
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 15:49:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ebeneezer.Goode: Nebudu Vám už nic vysvětlovat, jste tak moc mimo a tak moc jste si tím jistý, že další debata je házením hrachu na zeď. Už jsem tady zažil leccos, ale tak urputnou obhajobu takových hovadin snad ještě ne, sorry za silný výraz, ale to už jinak nejde říct...

Isoptin: Vy se klidně zařidte podle své rady Stanleymu.
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5121
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 15:51:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To se mě snažíš nachytat někde na slovíčku?

Ne, snažím se podpořit to, co psal výše třeba Slim - o tom, kde končí svoboda jednoho a začíná iohrožování druhého.

Isoptin: Hadr by sis tam měl dát spíš Ty, aby Ti správně vycházeli statistické počty. Klidnjě hodinu, fotříku. Já se starám o svoje a nepotřebuje se předvádět tím, ýže uplácím na STK a jsem oschotem ohrožovat ostatní. Asi proto, že to programově nedělám.
Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 214
Registrován: 12-2011
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 15:53:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: Došly argumenty?

Stanley: A čim konkrétně já někoho "druhýho" ohrožuju?
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 593
Registrován: 10-2007
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 15:54:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechápu, proč se tleská Verushovi za to "přísnějších ano, ale ne častějších." Mně se z toho ježí vlasy na hlavě. STK nedělají taťkové šmoulové a ani nikdy nebudou. Zapomeňte prosím na volání po zpřísňování. Moc prosím.

Představa, že se budou striktně kontrolovat "důležité věci" a nebude se buzerovat za "pí*oviny" je hodna školáka z rubriky "co na to naše děti." Sami tvrdíte, že naše společnost není morálně dost zralá. Předpisy na "přísnější, ale spravedlivější STK" budou produktem této společnosti a vykonavatelé STK rovněž. Dopadne to jako se vším dneska.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2657
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 16:46:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan: OK, souhlas, řekněme, že přísnější znamená neuplatitelné a důsledné. Nevidím potřebu zpřísňovat stávající formu, ale vidím potřebu důsledně naplnit účel, za kterým jsou konány. Toho se úplatkem nedosáhne. Ano, jsou tam body, které znamenají v podstatě buzeraci (expirace lékárničky je klasika), ale holt za všechno se platí.

Ebeneezer.Goode: Dalších argumentů netřeba, k přesvědčování nepřesvědčitelných jsou zbytečné. Kdybyste chtěl, mohl jste jich tady číst už dost, zdaleka nejen ode mne. Ale když už se tak ptáte - Vaše poškrábané okno od stěračů v noci za deště může způsobit, že kvůli světlům protijedoucího auta přehlédnete chodce. Moc dobře vím, o čem mluvím, měl jsem ho na autobuse a netroufl jsem si s ním v takových podmínkách jet. Ale na Vás to nezabere, vy jste soudný, zodpovědný a máte vlastní rozum, takže Vám se to stát nemůže. Jinak nesvítíci kontrolka airbagu značí vadu airbagu, ale to Vám neva, vy ho stejně nepotřebujete, radši si zlomíte vaz, než aby Vás někdo nutil si ho opravit. Protože za války se taky jezdilo bez airbagů a zabil se snad někdo? A rezerva v kufru taky neva, protože kdyby Vám náhodou přistála za krkem, přední okno to podrží...
na druhou stranu kdybysi všichni, co uvažují jako Vy a sami sebou jsou si tak neotřesitelně jisti, srazili vaz bez pásů, airbagů a s rezevou za krkem, bylo by na silnicích bezpečněji i bez STK...protože je pravda, že tak jako tak hlavní průser na silnici je člověk, stroj až druhý...
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 12-2011
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 16:58:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: Vy ani nevíte, kde a jak moc to sklo poškrábaný je, ale na 100% víte, že kvůli tomu můžu přehlídnout chodce. Vaříte z vody. - jako argument neberu
Špatná funkce airbagu může ohrozit pouze mě, nikoliv ostatní. - neberu
Rezervu v kufru STK nezakazuje. Pokud budu mít rezervu v držáku a další rezervu v kufru, tak projdu. - neberu
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2658
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 17:05:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No když Vám to tam napsal technik v STK...? jasně, neberete, je tam zbytečnej. Vy to víte líp. Vaše přesvědčení, že bezpečnostní prvky v autě jsou jen od toho, aby chránily všechny kromě řidiče, je odzbrojující. Končím tuhle diskusi, je to fakt zbytečný. Klidně si myslete, že mi došly argumenty, ale mně dochází akorát síly...
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 216
Registrován: 12-2011
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 17:10:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: Takže vy nejdřív argumentujete tim, že jednotlivci jsou banda idiotů, ale technik na STK jako jednotlivec neni idiot a nemůže se splést? Mimochodem, mně technik nikam nic nenapsal. Já jsem mu prostě řek, že auto vykazuje tyhle závady a jestli by bylo to nějak nešlo.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2659
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 17:14:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na to fakt není co říct. Takže technik se spletl, okno nebylo poškrábaný, pásy byly nový a rezerva byla v držáku. Tak co tady řešíte? Prostě byl technik blbec, jen Vy jste ten spravedlivej a víte, jak to má být.
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 217
Registrován: 12-2011
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 17:21:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: Vy mi zase podsouváte něco, co jsem nenapsal. Netušim, jestli byl technik blbec. Technik mi prostě vyšel vstříc. Nicméně na technika blbce může člověk narazit. Ale vy názory od technika (jednotlivce) berete jako svatý a nezpochybnitelný, přestože sám jste tady napsal, že jednotlivci jsou v podstatě idioti a jsou nutný nějaký mechanismy ze strany státu, aby se jako idioti nechovali.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2660
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 17:44:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vy mi podsouváte, že idiot řidič a majitel , o kterém jsme se tady bavili, že není schopen odhadnout technický stav svého vozu, je totožný s technikem, který je profík a má na to školení a praxi. Vyšel Vám vstříc = buď jste ho uplatil nebo přimhouřil oko. V obou případech máte pravdu v tom, že taková technická je úplně na prd a je to zbytečná buzerace občana, který kvůli tomuhle musí někam jet, protože vliv na bezpečnost provozu je nulový.Ale to už jsme zase jinde. Technik je zástupce státu v tom smyslu, o kterém píšete, a to, že každý může udělat chybu, je úplně vedlejší. Pravděpodobnost, že něco přehlédne on, je řádově menší než že totéž udělá ten průměrný soudný majitel. Kromě Vás teda. Vy nepřehlédnete, ale prostě víte, že to nevadí.
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 218
Registrován: 12-2011
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 18:05:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: Udělat chybu, neudělat chybu. O to tady vůbec nejde. Co jeden technik pustí, druhej označí jako vážnou závadu. Pokud támhle Pepa z STK v Praze pustí auto se škrábancem na čelnim skle, je to podle vás v pořádku. Pokud támhle Tonda z STK v Brně stejný auto nepustí, je to podle vás taky v pořádku. Proč? Protože oba na to dostali pověření od státu. Pokud se nebudeme bavit o záležitostech, co je možný nějakym způsobem změřit, je to všechno na subjektivnim posouzení. Pokud já subjektivně posoudim, že škrábanec na čelnim skle mi nebrání ve výhledu, jakej je rozdíl v tom, když to subjektivně posoudí támhle technik Pepa z STK?
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5122
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 18:12:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

E.G.: Rika Ti neco slovicko metodika?
Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 219
Registrován: 12-2011
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 18:18:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stanley: Taková metodika ve stylu "sednu do auta, všimnu si škrábance - nevyhovuje" vs. "sednu do auta, nevšimnu si škrábance - vyhovuje"?
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5123
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 18:24:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

E.G.: Tys ji nekdy videl? Ja ne, ale verim, ze existuje. A treba kdybys technika tak hloupe neupozornil a hned mu nemazal kapsy, mohlo Tvym zdravym usudkem posvedcene sklo STK absolvovat bez problemu. A pak kdo je tu pitomec?
Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5339
Registrován: 5-2005

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 18:35:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan - "přísnějších" bylo opravdu myšleno ve smyslu "neojebávat důležitý věci". Já myslím že z toho mého textu to vyplynulo, možná jsme zvolil nevhodné slovo.
Ostatně jsem psal, co si představuju, že by se na STK mělo kontrolovat a nenechávat bez povšimnutí bez vyjímek.
Nikde nám tu nejezdí hromady vraků, vozový park je defakto docela moderní, ale sem tam se dá nějaká ta klasická plečka potkat. Určitě každej z nás občas potká něco, u čeho si řekne "panebože, jak tohle dostalo technickou". Tak, a dostalo. Jak je to možný?

Já myslím že si rozumíme.

Současný stav je ten, že přes STK projede auto s evidentně vyoseným kolem a rozbitým blinkrem, a pak najede třeba kolega s Firebirdem a neprojde, protože auto nemá z výroby sklopný zrcátka.

Já když jsem šel s kraksnou na STK, nedovolil bych si tam přistavit krám co nebrzdí a co je "špatně" už od pohledu. Naopak co musím, přistavit ho tam s tím, že někdo bude hodnej a nebude studovat nápisy na sklech a nebude se divit tomu, že auto nemá číslo motoru.

EDIT: Mimochodem, nechápu, co je na tomto "dětského". Snad jen ta moje dětská naivita; máte pravdu, nikdy v tom státě (EU, světě... ono je to vlastně jedno, všude je něco) nic podle logiky nebude. Vše bude vždy nastaveno tak, aby to "chránilo občany" a to způobem tím, že zmetek toto "ochranu" stejně nějak obejde, kdežto poctivej blbec na ni narazí, protože není dostatečně drzej na to, aby to udělal pozmetkovsku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Verusha.)
Jakýkoliv sebemodernější autobus nikdy nebude tak tichý a místně ekologický jako stejně moderní trolejbus.
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 220
Registrován: 12-2011
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 18:40:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stanley: Možná jsem pitomec, když jsem na sebe napráskal radši všechno. Ale chybějící rezervy by si na 100% všimnul, když by lez do kanálu pod auto, takže přijét někam na STK a předstírat, že je všechno v pořádku by asi neprošlo.
Jinak metodiku, jak na STK posuzujou poškození na čelních sklech, opravdu neznám. Nicméně jako autosklenář občas žasnu nad tim, když přijedou lidi nešťastný, že potřebujou vyměnit sklo, protože je na STK vyhodili. Přitom je tam nějakej maličkej škrábanec v místě, kam se třeba běžně vylepujou rakouský dálniční známky, dokonce i za drobný poškození v oblasti, kde je z druhý strany keramika.
Jinak znám i pár případů, kdy člověk na STK prošel (bez úplatku) např. s jinym rozměrem pneumatik, ale viděl jsem i protokoly, kde si technik na autě vyloženě pošmáknul a závadama dokázal popsat skoro celou A4. A nebylo to tim, že auto je vrak.

Verusha: Číslo motoru dneska nemá většina "vraků".

(Příspěvek byl editován uživatelem Ebeneezer.Goode.)
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5340
Registrován: 5-2005

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 18:49:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To bude pravděpodobně proto, že číslo motoru nemá na bezpečnost provozu žádný, ale opravdu pražádný vliv

Je toho spousta, nad čím zůstává rozum stát.

Zatím asi nejvíc za celou svoji automobilovou kariéru jsem čuměl na tu vyjímku v TP o tom, že ovladač na zrcátka není podsvětlen.
Nad tím opravdu zůstává rozum stát. Tak trochu si myslím, že to tam někdo nechal napsat jako recesi, jinak to není možný. Je to nejmenovaná amerika z osmdesátých let, tak možná ouřad nevěděl, co to vlastně ovladač zrcátek je, když tady to nebylo snad ani na tehdy nových Favoritech...
Jakýkoliv sebemodernější autobus nikdy nebude tak tichý a místně ekologický jako stejně moderní trolejbus.
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 221
Registrován: 12-2011
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 18:56:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Verusha: Já to měl napsaný taky. Nebylo to u americkýho auta, ale u Hondy.
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 222
Registrován: 12-2011
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 19:01:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem u těch amerik jsem v TP viděl docela často v TP zapsaný "kontrolka ruční brzdy neodpovídá normě blablabla". Oni tam často místo (P) maj často napsaný prostě PARK(ING) BRAKE.
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 595
Registrován: 10-2007
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 19:42:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Verusha: ano, dětská naivita spočívá v tom, že to postihne ty, co na svoje auto kašlou a projdou ti, co se autu věnují. Lze to tak ještě zařídit pro mainstream, pro týpky, co si koupí sériové auto pěkně na krámě. Ale přísnější STK bude vždycky likvidovat exoty jako klasické ameriky nebo evropské malosériovky, případně prototypy. Představa, že se to všechno půjde ošetřit předpisem a že ho budou všichni technici správně aplikovat, mi připadá šíleně naivní. Všimni si, jak fungují soudy, kolik instancí je kolikrát potřeba projít, aby někdo místo otrockého aplikování předpisu použil rozum. To dělají prakticky jen soudy nejvyšší instance. A to prosím takový soudce i u okresního soudu je na tom inteligenčně o dost líp než technik STK.

To s tím číslem motoru mi přijde jako naprosto nekonzistentní uvažování a může nám posloužit jako příklad nemožnosti splnit požadavek na rozumnou STK - na jednu stranu deklaruješ jako podstatné věnovat se kontrole evidenčních znaků kvůli krádežím, na druhou stranu se divíš, že technik hledá číslo motoru.

Pro všechny: navrhuji ukončit lynčování E.G., protože zde nic jiného nevidím. Celé je to v emotivní rovině, neustále se zde na něj útočí a podsouvají se mu věci, které neřekl nebo tak nemyslel. Ta hysterie je zcela zbytečná kvůli tak bagatelní věci, jako je úplatek na STK za drobné závady. Jsem rád, že jsem zde mezi takovými Mirky Dušíny, kteří hrdě vrhnou kamenem po vtělení satana, ale běžte házet kameny zase po někom jiném. Myslím, že cílů je dost.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5341
Registrován: 5-2005

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 20:16:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan - možná píšu nesrozumitelně. Nevím, no.

Legislativou jsem myslel samosebou to, že auto má doklady opravdu od toho auta a modrej Kamaz s VINem 123456 nebude mít papíry od Avie s VINem 654321. Jestli má popelník z Maserati a motor nemá z fabriky číslo a tudíž může vzniknout podezření, že to je z jinýho Kamazu...
To už se můžeme bavit ne o STK, ale o odborných expertízách. Když si na auto namontuju pod sedátka bombu a pod druhou židli časovač, která STK na to přijde?

Já myslím že v zásadě se tady shodneme, že STK jednou za rok je nesmysl; to ostatně bylo předmětem diskuse

Myslím, že cílů je dost
Nějaká konkrétní budova v Bruselu?
Jakýkoliv sebemodernější autobus nikdy nebude tak tichý a místně ekologický jako stejně moderní trolejbus.
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 223
Registrován: 12-2011
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 21:00:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan: Díky za zastání, ale já to nepovažuju za lynčování. Je to taková zbytečná diskuze. Můžeme se tu hádat třeba do zblbnutí, ale neshodneme se. Všichni to víme, ale nechceme to nikdo vzdát. Nicméně zatim to probíhá celkem korektně.

Verusha: Já mam spíš pocit, že se tu zatim neshodnul nikdo na ničem.
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 859
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 22:10:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

E.G.: Ale shodnul - že se na ničem neshodneme Víc bych to asi taky nepitval - zejména s některými poznatky Risana taky souhlasím, na druhou stranu souhlasím i některými poznatky Slima, Verushy nebo Stanleyho. Pravda je někde uprostřed...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2661
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 22:39:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych to taky shrnul za sebe - ač sám občas nějakou vyhlášku obejdu, zrovna i tu ohledně STK, protože s veterány mám podobné problémy jako Verusha, ač uznávám, že mnoho věcí nám připadá jako buzerace, teče mi voda ze zubů z postoje "tenhle zákon mi nevyhovuje, tak se jím prostě nebudu řídit a radostně nahlas vyřvávat, že ho obcházím a připadám si přitom jako geroj. " notabene chlubit se korupcí se opavdu letos nenosí, ještě chybí adresa té STK a jméno technika...Podobně uvažují lidi typu Trpišovský.
A ještě jednu věc bych podotkl. Většina paragrafů a ustanovení zrovna v té prováděcí vyhlášce k STK má nějaký smysl, ergo existuje situace, kdy je nutné ho použit pro dosažení účelu toho předpisu. Bohužel předpis je univerzální a co po jednoho má hluboký význam, znamená pro jiného otravnou buzeraci, jejíž smysl naprosto nevidí. Zkoumat štítek a vyhodit někoho kvůli rozporu v něm je kravina u Verushova Camara, ale může to zabránit ulegalizaci ukradeného auta jinde. Zrovna tak pokud vyhláška ukládá sklopná zrcátka a podsvětlený ovladač (protože o je současně norma pro nová auta), jsou dvě možnosti - buď takové auto vůbec nepřipustit k provozu nebo to vyznačit v TP, čímž se legalizuje nesoulad se zákonem. Ne všechno, co vypadá jako blbost na první pohled, musí nutně skutečně blbostí být. Ta debilní poznámka v TP paradoxně znamená, že úřad projevil pochopení a udělil Vám výjimku...
Mojmir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 217
Registrován: 4-2004

Odesláno Úterý, 17. července 2012 - 23:02:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes jsem koukal na jakýsi německý satelitní program a tam měřili cosi na pneu u auta (camaro) jakýmsi digitálním bazmekem tak,že jej PŘILOŽILI z boku na pneu a bazmek ukazoval na konrolkách jakési hodnoty.Co to bylo?Dík.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8101
Registrován: 10-2003

Odesláno Středa, 18. července 2012 - 12:16:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: 2567
Ebeneezer.Goode: jseš úplně mimo mísu, Tvoje argumentace je dětsky naivní, sobecká a bezohledná (i když máš ve spoustě věcí pravdu). Zkus si ke každému a) přiřadit i b). Tobě nefunkční airbag nevadí, ale stu dalším lidem ano, Tvůj chybějící VIN ti taky nevadí, ale jinde může odhalit kradené auto. Lidi jsou blbý a líní - to souhlas, ale právě proto žijeme ve společnosti, kterou jsme si vybrali, ve společnsoti plné nažízení, zákonů atp. Jestli se Ti nelíbí STK, nebo jestli se nemůžeš ztotožnit s většinovou společnsotí, odstěhuj se do Afganistánu, skákej s rezervou v kufru po kamenech a modli se, abys nenajel někde na minu a nemusel kupovat invalidní vozík. Také já nemám sílu proti Tvým argumentům.
ČESKÉ REGISTRAČNÍ ZNAČKY

Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2664
Registrován: 2-2005
Odesláno Středa, 18. července 2012 - 13:24:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260: Děkuji Ti, náčelníku, že ses mě zastal...;-)))

Jinak se mi moc líbí formulace "ztotožnění se s většinovou společností," to je velmi výstižné. Holt žijeme mezi miliardami dalších lidí, nejsme tady sami a lidstvo, aby se nepotlouklo mezi sebou navzájem, vytvořilo si systém regulí, zákonů a předpisů. Každý z nich má někdy smysl, někdy naopak, ale civilizace spočívá v tom, že většina lidstva ty regule akceptuje a tu menšinu, která ne, holt trestá. A pokud ta regule vadí víc lidem než kolika pomáhá, lze ji změnit (volby, diskuse nad zákony, připomínky). Ale ignorovat normy, podle kterých se společnost řídí, to lze v tichosti jako výjimku případ od případu, ale udělat si z toho životní filozofii, to nemůže fungovat. Ostatně bezzubost stávajících STK je způsobena z největší části tím, že je lze obejít, uplatit nebo jiným způsobem ignorovat.
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 597
Registrován: 10-2007
Odesláno Středa, 18. července 2012 - 13:46:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260: "Tobě nefunkční airbag nevadí, ale stu dalším lidem ano, Tvůj chybějící VIN ti taky nevadí, ale jinde může odhalit kradené auto."

Ale no tak, to nepříjemně zavání snahou postihovat i nevinné, aby náhodou neunikl ani jeden viník. Přitom na pečlivém vyvažování tohoto principu měly stát moderní státy svobodných lidí. Ale jaksi se nám na to v honbách čarodějnice, které se v současnosti rozpoutávají jak na běžícím pásu (podložené emotivními důvody typu zachraňme životy), nějak zapomíná.

Slim: "ztotožnění se s většinovou společností" je zdánlivě základní princip demokracie, předpokládá však, že ta většina se skládá ze samostatně uvažujících jedinců. To však už v dnešní mediální době je jen (opět jsem nucen použít to slovo) naivní sen. Většina je dnes velmi snadno ovlivnitelná, existují na to vypracované postupy, jsou na to školy, prosadit jakékoliv většinové rozhodnutí je jen otázkou rozpočtu a zkušenosti toho, kdo si konkrétní rozhodnutí prosadit přeje. V tomto kontextu mi podřizování se většinové společnosti vyvolává jen útrpný úsměv.
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8104
Registrován: 10-2003

Odesláno Středa, 18. července 2012 - 13:59:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V tomto kontextu mi podřizování se většinové společnosti vyvolává jen útrpný úsměv.

Neboli jsi taky podřízen...

Ale no tak, to nepříjemně zavání snahou postihovat i nevinné, aby náhodou neunikl ani jeden viník.

Abychom nepostihli nevinné, tak to nebudeme kontrolovat?
ČESKÉ REGISTRAČNÍ ZNAČKY

Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 598
Registrován: 10-2007
Odesláno Středa, 18. července 2012 - 14:09:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260: tak revoluci sám dělat nebudu. A jak vidno, zbytku to vyhovuje. Ale pořád jsou možnosti, jak se úplně nepodřídit, i když jen pouhou zmínkou těchto možností bych zde asi vyvolat opět vášně, protože podřídit se je prý jediný morální postup.

Abychom nepostihli nevinné, tak to nebudeme kontrolovat?

To bylo myšleno vážně?
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2665
Registrován: 2-2005
Odesláno Středa, 18. července 2012 - 15:50:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan: Já s Vámi v podstatě souhlasím, já nechci říct, že to je ideální stav. Ale beru to tak, že abych nepostihl nevinného, musel bych posuzovat každého individuálně (viz ta STK, to je dobrý příměr). Ale v realitě to nejde, protože jak správně říkáte, člověk není dokonalý a kde je mez mezi individuálním posouzením, přimhouřením oka a straněním někomu nebo šikanováním jiného? Proto musejí existovat etalony a podle nich lze říct, že tohle rozhodnutí je správné/špatné. Takovým etalonem je i zákon.
To, co Vy kritizujete a já trochu hájím, je podle mne nejlepší řešení ze všech špatných, přičemž ideální a dobré není žádné, vždycky nějaký lump proklouzne a nějaký dobrák bude postižen. Ale vývoj může být jen ve smyslu, aby těch proklouznuvších a postižených bylo v rámci možností co nejmíň. Alias na tom vyvažování, jak píšete Vy. Ale nikdy nedojde ke stavu naprosté vyváženosti. Pomíjím mediální zkratky a masáže lůzy, kterých jsme skutečně svědky v současnosti, ale mluvím o principu, na kterém celá ta demokracie musí stát a na kterém jednotlivé excesy do plusu nebo minusu nic nezmění.
Já se s Vámi shoduju v těch základních principech, ale zatímco jsme víceméně smířen s tím, že jejich realizace v praxi pokulhává, Vy, pokud Vás správně chápu, tu realizaci odmítáte (nikoliv úplně neprávem), jenže jaká by měla být podle Vás jiná? Já neznám lepší než tuhle při všech jejích záporech.
Pokud si mám vybrat mezi postižení nevinného a nepostižení viníka, nemám na to taky jednoznačnou odpověď, je to velmi individuální. Postižení nevinného trestem smrti beru za tak fatální, že radši uplatnění trestu smrti odmítnu ad hoc, nepostižení viníka nebrzdícího auta, které někoho zabije, vidím fatální opačně, takže radši strpím kolony řidičů s bezvadnými brzdami před STK. Tohle je u mne to vyvážení.
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 224
Registrován: 12-2011
Odesláno Středa, 18. července 2012 - 16:34:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260: Tobě nefunkční airbag nevadí, ale stu dalším lidem ano
Jakýmu zase stu lidí? Ono bude dalších sto lidí tim autem snad jezdit a budou v potenciálnim ohrožení života kvůli nefunkčímu airbagu?

Jestli se Ti nelíbí STK, nebo jestli se nemůžeš ztotožnit s většinovou společnsotí, odstěhuj se do Afganistánu
Sám píšeš, že drtivá většina lidí by se na jakoukoliv pdržbu auta naprosto vysrala, pokud by se nemuselo povinně na STK. Psal jsi tady něco o 80%. Pak mi teda vysvětli, kde bereš tu jistotu, že většina společnosti si STK přeje a já jsem nějakej osamocenej antisociál, když povinnou STK nechci. Čistě teoreticky, pokud by si lidi v nějakym referendu odhlasovali zrušení povinný STK, tak řekneš, že je to OK, protože většinová společnost si to tak přeje? Nebo budeš volat po opětovnym zavedení povinný STK? Nebo se odstěhuješ někam jinam?
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2666
Registrován: 2-2005
Odesláno Středa, 18. července 2012 - 17:00:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ebeneezer.Goode: Většina lidí by se na údržbu vysrala a většina lidí si nepřeje STK. Podle Vás tedy vysrat se na údržbu je OK, protože většina znamená pravdu a spravedlnost a tu většinu nemá nikdo právo k tomu nutit formou STK. Další Vás dechberoucí názor. Aniž bych Vás chtěl urážet - kolik je Vám let?
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 225
Registrován: 12-2011
Odesláno Středa, 18. července 2012 - 17:23:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: Zase mi podsouváte něco, co jsem nenapsal. Já jsem to položil jako otázku. Tady pouze zazněly názory (mimochodem i od vás), že pokud by nebyla povinná STK, tak se většina lidí na údržbu auta naprosto vysere. A o něco později jsem si tu od 3260 přečet, že se mam podřídit názoru většiny. Tim pádem jsem si z toho odvodil, že 3260 si myslí, že většina lidí je pro povinnou STK. Potom mi ale moc nejde dohromady, proč by většina lidí byla pro povinnou STK, když by se zároveň většina lidí na údržbu auta nejradši totálně vysrala. Tak kdo je vlastně většinaM

Je mi 29.
Swe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2516
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 18. července 2012 - 18:04:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se tu zmiňovaly výjimky v TP, tak jen pro zajimavost přepíšu z TP Moskviče 2140 :-)
ovládání parkovacích světel § 25 operační dosah řidiče (vypínač byl pod schránkou spolujezdce)
§ 32 geometrie sedění
§ 41 hladina hlasitosti vnitřního hluku překračuje povolený limit
§ 63 umístění zadního nárazníku
§ 36 chybí kontrolka nouzové zásoby paliva
§ 23 vnější zpětné zrcátko nezachycuje předepsaný obraz

(Příspěvek byl editován uživatelem swe.)
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8106
Registrován: 10-2003

Odesláno Středa, 18. července 2012 - 18:16:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já myslím, že to shrnu jednou větou: Většina lidí nechce STK, ale zároveň chce mít auto v dobrém stavu. Většině lidí se ale toho dobrého stavu nepodaří dosáhnout bez biče/hrozby neprojití STK. Víc to nemá cenu rozebírat.

Protože jsem starší, pamatuji si ze školy jednu utopickou teorii o tom jak budou lidé fungovat v komunismu: vše bude zadarmo, ale za předpokladu, že lidé budou natolik uvědomělí, že si budou brát jen to co opravdu (myšleno reálně) potřebují.

Je to stejný nesmysl jako domnívat se, že bez STK budou lidé dobrovolně vrážet peníze do údržby svých vozidel. Ruku na srdce: kolikrát si kdo z nás během roku kontroluje jestli mu svítí VŠECHNA světla? Já tak akorát při příjezdu potmě k domu, když vidím kužel světel na zdi
ČESKÉ REGISTRAČNÍ ZNAČKY

Karosa_B731
Moderátor

Číslo příspěvku: 3862
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 18. července 2012 - 19:03:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě docela překvapilo, že mám v techničáku výjimku, že na zadních sedadlech nemusí být hlavové opěrky (a ani je teda v autě nemám).
Naopak mě docela pobavilo, že nemusí být montována zásuvka pro přenosnou svítilnu.
Bus-mafiaDance radiorádio Zlatá PrahaKiss Delta
Eross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 371
Registrován: 12-2011

Odesláno Středa, 18. července 2012 - 19:56:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

výnimky v TP Daewoo Tico

(Příspěvek byl editován uživatelem Eross.)
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3746
Registrován: 3-2004

Odesláno Středa, 18. července 2012 - 20:14:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tento taxík mě dostal.

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Soooc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 292
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 18. července 2012 - 20:30:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Eross: Jak to tam sleduju, tak vyjímky nejsou stejné ani mezi státy :-)

Český techničák Daewoo Tico :-)

Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5342
Registrován: 5-2005

Odesláno Středa, 18. července 2012 - 21:03:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


některé ovladače nejsou prosvětelny
...zrcátka...
není kontrolka nouzové zásoby paliva


Panebože, panebože, panebože a ještě jednou pane bože

Možná jsem fakt debil, ale pořád to nechápu. Co je nebo bylo kterýmu úředníkovi do toho proboha, že nemám kontrolku žebravýho oka a že když si chci naštelovat špígl, že musím vylýzt z auta. Co komu do toho bylo, že tohle musel zavýst do nějakejch předpisů, regulací, pravidel a pod.

Bylo by možná humorný vytipovat nějaký opravdu rebelský auto, který by ovšem bylo technicky v pořádku, a zajet s ním postupně na STK po celé republice. Z každé by to vyrazili úplně kvůli něčemu jinýmu. Nedělám si iluze, že i ten nejvíc erudovaný technik by věděl, na co vlastně vyjímky jsou, nejsou apod. Vlastně jim to vůbec nazávidím

Jsme stát plnej buzerací k ničemu a hotovo.
Jakýkoliv sebemodernější autobus nikdy nebude tak tichý a místně ekologický jako stejně moderní trolejbus.
Fitr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2482
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 18. července 2012 - 21:24:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když tak koukám na ty vyjímky, tak se docela těším na mojí první STK s Trabantem v květnu 2013. Já mám v TP jen něco o zadní mlhovce, jinak nic.
Tabulka relativních rekordů Libereckého kraje (typ 101-158)
Kompletní analýza RZ Libereckého kraje (typ 101-158)
fitr.rajce.idnes.cz
Swe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2517
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 18. července 2012 - 21:25:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Veruscha: jeden úředník zakázal, resp. stanovil, druhý povolil. Ale jen se zápisem.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2667
Registrován: 2-2005
Odesláno Středa, 18. července 2012 - 22:30:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Verusha: střilíte vedle. Technik a STK není od toho, aby věděl, na co máte výjimku. Tu Vám vyznačí do TP ten, ko auto schvaluje do provozu. Už se opakuju - zákon stanoví, jak má auto vypadat a co má splňovat. Pokud něco z toho nesplňuje a přesto je možno ho provozovat, vyznačí se to do TP jako výjimka, čímž je to z hlediska zákona OK. Řeší se tak věci, které přinesl vývoj techniky a které zákonodárce uznal za prospěšné a uložil jako povinné, ale současně nevyloučil další provozování nebo i prodej a registraci vozů, které to neplní. Z toho pohledu je otázka, co je komu do toho, jak štelujete zrcátka, nepřípadná. Nikomu do toho nic není a vyjadřují to tím, že Vám, jinými slovy, napíšou do TP, že si je můžete štelovat úplně jak chcete a že v tomto bodě pro Vás platný zákon neplatí.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2668
Registrován: 2-2005
Odesláno Středa, 18. července 2012 - 22:37:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě k tomu státu plnému buzerací: ty předpisy nejsou naše specialita, jsou shodné minimálně na evropské úrovni a důsledkem toho například je, že schválení techniké způsobilosti v jedné zemi Vám platí i v ostatních. Není rozdíl mezi předpisem na podsvětlení ovladačů (mimochodem shledávám to velmi užitečným, zkuste si v noci přesednout do auta, které to nemá a na které nejste zvyklý) a předpisu na účinnost brzd a emise motoru, o kterých byste jistě neřekl, že do toho nikomu nic není.
Soooc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 293
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 18. července 2012 - 22:49:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: Ten některý neprosvětlený ovladač u Daewoo Tica je ovladač ostřikovače zadního skla a zadní stěrač. Ač je to zvláštní, tato věc není u tohoto vozu na lucasu pod volantem ale vlevo dole na palubovce. Hoši na technické se mi snažili namluvit, že mi zadní stěrač nefunguje :-D Holt neuměli hledat. A to Tico ještě není žádný špek, ale vozidlo určené pro evropský trh (a navíc po 5 let vyráběné v Polsku).

Jen k tomu techničáku ze Slovenska - je tam napsáno, že nelze tažné. Už jsem potkal v ČR 3 auta, která ho v TP měla, přesto, že dovozce na to nikdy homologaci neudělal, a pak, v Polsku to homologované je. A čert ví proč.

A dotaz nakonec: Máte na zrcátku tento pověstný nápis?
Eross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 372
Registrován: 12-2011

Odesláno Středa, 18. července 2012 - 23:06:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Vľavo za páčkou smeroviek sú tlačidlá - horné pre stierač, spodné pre ostrekovač. Aj predné stierače sa zapínajú inak - pootočením spínača na páčke. Na prvýkrát to bol celkom nezvyk.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2669
Registrován: 2-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. července 2012 - 09:08:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sooc: No ono je asi fuk, co ten ovladač ovládá, když nesplňuje předpis. S tím tažným zařízením nevím, ale v českém TP nevidím, že by vozidlo nebolo určené pre ťahanie prívesu, to vidím spíš na nějaké slovenské špecifikum...
Nápis je samozřejmě kokotina na devátou, ale vidím to jako univerzální díl pro celý svět, kde se výrobci sichrují proti šikovným americkým právníkům...viz ten pablb, co se soudil, že při zapnutém tempomatu si klidně mohl dozadu svého karavanu odejít uvařit kafe, protože v návodu k obsluze nebylo, že přitom musí zůstat za volantem a řídit...samozřejmě vyhrál.
Ostatně v jednom vojenském základním řádu z padesátých let byla obdoba - "koně připřaháme k oji, a to hlavou po směru jízdy."
šmolko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2243
Registrován: 10-2008

Odesláno Čtvrtek, 19. července 2012 - 09:11:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Soooc: Ten povestny napis maju vacsinou auta v US spec. napriklad VW Jetta to ma, hoci europska Bora to nema.
Pripadne som to videl aj na KIA Carens, ta dokonca aj pipala pri hocijakej veci, ako to americke auta rady. A este na par dalsich Korejskych, Japonskych autach.
Podrobná orientačná mapa Bratislavského kraja
EČV - maximá
RZ - maximá
Diddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 212
Registrován: 7-2010

Odesláno Čtvrtek, 19. července 2012 - 10:42:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nápis na zrcátku:
Něco na tom bude že to mají většinou auta z usa,můžu potvrdit,kamarád to má na Chrysleru,a dnes jsem to viděl na Infinity,já to na Octávii nemám,tudíž nemám ameriku
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7519
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. července 2012 - 12:01:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechce se mi celou tu debatu ohledně STK číst, ale... Dokud bude běžné kšeftování se známkami (například na Aukru), je zbytečné řešit, jestli se bude jezdit na technickou jednou za rok, jednou za dva roky nebo jednou za pět let. Nemluvě o tom, že auto se může stát vrakem doslova ze dne na den. Budeme teda jezdit na technickou každý den? Já bych se spíše zabýval tuningáři. Řekněte mi, jak je možný, že má plečka plná neatestovaných spoilerů, hudby místo zadních sedaček, kol, který na tom autě nemaj rozměrově co dělat, nehomologovaných světel, stroboskopů a jiných pičovin technickou?
Soooc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 294
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 19. července 2012 - 12:21:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: S tím stěračem je to sporné - ty máš na své Škodě/VW/what ever prosvětlený lucas pod volantem? :-) Tady je ten čudlík jinde, a měl by asi svítit. Bohužel koreánci udělali ten čudlík z neprůsvitného plastu, tak nesvítí

Prostě tady už je to podle mne trochu za hranou, ale respektuju to :-)

Ale na tom slovenském Ticu nějaká výjimka na sklon výfuku - to je taky mazec :-)
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 860
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 19. července 2012 - 12:30:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mauricio: A to si vyjmenoval jen věci, které jsou vidět, daleko horší z provozního hlediska jsou neschválené brzy, nehomologované vzduchové odpružení a často naproto strojařsky (konstrukčně) amatérských zásahů do konstrukce vozidla. O černých fóliích na všech oknech nemluvě...
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7520
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. července 2012 - 12:37:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, vyjmenoval jsem jen věci, které mě napadly. Ale mohl bych pokračovat tak, jak říkáš - co třeba ochranné klece v interiéru, které si doma někdo splácá na koleně a myslí si, že mu to pomůže, když vrazí do stromu? Proč má takové auto technickou?

Černé fólie, to je otázka. Doma to máme na jednom autě z výroby - co s tím?
Eross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 376
Registrován: 12-2011

Odesláno Čtvrtek, 19. července 2012 - 13:30:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera som bol na STK ja. Keďže som tušil, že nebude všetko ok, dal som si prv emisnú, a potom obhliadku. Naskočil som na valce - predné brzdy ok, ale zadné pravé koleso v prdeli. Tak som to dal hneď spraviť. Pretesnili sme valček, ale musela mi tam prasknúť vymedzovacia pružinka alebo niečo, lebo keď som tam dnes prišiel, tak žiadna zmena. Najlepšie boli ale včera múdrosti niektorých, že som mal dať o 10 ečiek viac a bolo by to prešlo...

Spínač stieračov: aj Hyundai Accent 2. generácie mal tlačidlové ovládanie zadného stierača, i keď asi už podsvietené:
Celé je to nejaká špecialita Aziatov.

Tuning: nerozumiem, načo sú nejaké normy hlučnosti, keď to mnohí nedoržiavajú, resp. obchádzajú, tak, že na STK príde s pôvodným výfukom a po meste lieta s nejakou doma navŕtanou rúrou. Na takých snáď len mobilná STK a prísny dohľad polície, ale v našich podmenkach asi nerealziovateľné. Tmavé fólie na predných bočných oknách, predné sklo do tretiny olepené nepriehľadnou fóliou alebo nejaké zatmavené zadné svetlá - no hrôza, ale hlavne si zgustnúť na norme DOT na oknách alebo dva týždne prešlej lekárničke.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2670
Registrován: 2-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. července 2012 - 13:43:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sooc: Myslím, že ty páčky pod volantem jsou ovládány natolik instinktivně, že nikdo nepotřebuje vidět symbol. Ale předpokládám, že i tohle je příslušným předpisem řešeno, nevidím na tom nic sporného, leda že bychom ten předpis viděli. To tlačítko na palubce prostě instinktivně nezvládnete. Sklon výfuku nevím, ale vím, že je dáno, že výfuk musí být vyústěn vlevo, výjimku měl už Žigul a všechny sovětské vozy za komoušů tak počítám, že ten sklon tam bude taky někde a že to nějaký důvod mít bude. Pro ilustraci - sovětské vozy měly výfuk vpravo kvůli tomu, aby na sovětských kvalitních cestách nevířily prach před řidičem následujícího vozu...i takový účel mohou některé předpisy mít...

Mauricio: O tom kšeftování se známkami jsme tady už mluvili s tématem korupce na STK, na tuning ještě řeč nepřišla, ale jste tady s tím naprosto správně, to je snad nejextrémnější příklad toho, jak to dopadá, když se předpisy obcházejí...
Jinak černé fólie jsou schválené a neschválené...
Eross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 377
Registrován: 12-2011

Odesláno Čtvrtek, 19. července 2012 - 14:13:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedna poznámka k Ticu: zadná lavica je dvojmiestna s náznakom hlavových opierok, ktoré ale siahajú sotva pod krk, a v mieste zámok pásov sú tri otvory. Zrejme to v tej Kórey aj jazdilo ako 5 miestne.
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5126
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 19. července 2012 - 14:24:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Černé fólie, to je otázka. Doma to máme na jednom autě z výroby - co s tím?
Pokud bylo vozidlo s folií z výroby schváleno pro provoz v ČR, musí odpovídat vyhlášce. Tudíž propustnost čelního skla 75% a předních bočních 70%. Takže například pokud má někdo Focuse druhé generace, který má skla už z výroby tónovaná na hranici zákona, nemůže už na folie ani pomyslet (kamarádovi tak napěřili propustnost kolem 19%).
Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!