K-report
 

Archiv diskuse Auta - vše okolo nich, historky,... do 14. 02. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Automobily, lodě a letadla » Auta - vše okolo nich, historky, zážitky, postřehy, fotky atd. » Archiv diskuse Auta - vše okolo nich, historky,... do 14. 02. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Karosa_B731
Moderátor

Číslo příspěvku: 3791
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 17:47:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky jaksi kontrolu před jízdou neprovádim. V autoškole jsem se vždycky jen zeptal, jestli mám a tím to haslo. Teďka když se škrábe, tak vidim obrysovky a připomněl jsem si tím, že už nejmíň 3/4 roku mi nesvítí jedna žárovka na RZ. Světla jinak kontroluju jako Maur - v odraze. A brzdové tím, že občas při stání na světlech šlápnu na brzdu a koukám za sebe, jestli řidič za mnou zčervená. Na kontrolu oleje se chystám už 14 dní a ještě nic. Jinak si o vše řekne auto samo.
Bus-mafiaDance radiorádio BeatKiss Delta
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7744
Registrován: 10-2003

Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 18:00:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Strašně jsem zlenivěl a popravdě nekontroluju nic, sednu, nastartuju a jedu, ani žádný zahřívání motoru,

Taky bych ani nepoznal, že autu chybí kolo

A motor se nejlíp zahřeje jízdou ne na volnoběh.
České registrační značky

Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 12-2011
Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 19:45:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nekontroluju teda nic. Maximálně pokud s autem nejedu delší dobu, tak ho obejdu, jestli nejsou pneumatiky nějak viditelně podhuštěný. Ale třeba Scénic umí za řidiče zkontrolovat i tohle. Pokud je některá pneumatika podhuštěná, auto na to upozorní.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6465
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 20:03:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si teda u svých aut, co mám na starost v práci, kontroluju jednak zpětná zrcátka, jestli nám je nějaký míjející fajn řidič nevyvrátil a nerozmlátil a taky případné promáčklé, či škrábnuté plechy. Na ulici Jílova a Vinohrady dost častý jev. A oprava zpětného zrcátka u fabky přijde na 4 - 5 tis. Samozžejmě, jelikož s auty jezdí kolegové, je nutno provést určitou kontrolu funčknosti vozu...
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7016
Registrován: 4-2005
Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 20:22:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A motor se nejlíp zahřeje jízdou ne na volnoběh.
No tak já neříkám, že jedu volnoběhem - ale studenej motor rozhodně hned neženu do takových otáček, jak teplej. Ne snad, že bych i tak vyjížděl z křižovatek na plnej kotel s pískáním gum nebo při předjíždění dal za dva a 7tis otáček. Ale ono je to taky tím, že vlastní auto nemám a k půjčeným se chovám tak, abych je vrátil ve stejném stavu.

Btw, kdo jste viděli dnes v televizi tu reportáž o tom, jak se chovat, když zdechne auto na přejezdu? Byl tam pán, který říkal cosi ve smyslu, zaslechl jsem to jen letmo, že volal na tísňovou linku a stejně se nic nedělo. Je to teda diskuze spíše do železnice, ale docela by mě zajímalo, jak funguje komunikace mezi 112 (150,158...) a drahami - zda vlastně stačí ,když zavolám na tísňovou, a oni to vyřeší sami, nebo musím volat i na dráhy?
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4893
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 20:30:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Svoji povinnost, jako řidič bych plnil zavoláním na tíšňovou linku 112 (příp. 158) ve chvíli, kdy bych vyčerpal všechny možnosti, jak vozidlo z přejezdu odstranit (tedy odskákáním přes startér, či odtlačením). Při volání bych uvedl trať (či místo, kde se přejezd nachází) a označení přejezdu (P+číslo zezadu na výstražníku). Následně bych se dále pokoušel o odstranění vozidla všemi možnými i nemožnými prostředky.

Číslo na dráhu nemá civilní občas v povinnosti znát. Já taky nevím, jak bych se měl na dráhu dovolat, a to jsem šotouš a byl jsem na praxi 2 týdny právě v dopravní kanceláři.

S přejezdy mě dojalo doporučení, občas zmiňované v autoškolách. Spočívá v tom, že vezmu výstražný trojúhelník, poběžím 500 metrů na jednu stranu po kolejích, trojúhelník tam rozložený nechám, budu sprintovat zpět k přejezdu a dále 500 metrů na druhou stranu a tam budu případně zastavovat vlak.

Když pominu, že samotný běh v kolejišti je velmi nepříjemný a fyzicky náročný (nehledě na riziko zranění), tak dobu, kterou bych strávil během bych klidně mohl vyplnit něčím užitečnějším, třeba dalšími pokusy o odstranění vozidla. A navíc, rozložený trojúhelník v kolejích pro strojvedoucího nic neznamená, protože to není v předpisech. Spíš si pomyslí něco o bordelářích okolo trati.
Zlin__24tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2790
Registrován: 3-2005

Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 20:35:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: Tak není nic lepšího, než když človek v práci pospíchá, sedne do referenčního batohu (Fabie), chce dát bundu a tašku do kufru, tam bordel (protože kolega tahal včera cement z Baumaxu). Nastartuje, pípne rezerva (téměř na nule), čelní sklo jako jetel (ostřikovač bez náplně) a na křižovatce zjistim (odrazem) že mi nesvítí jedno přední světlo... .
http://trajfly.wz.cz - novinky z provozu MHD ve Zlíně a Otrokovicích, rozsáhlá fotogalerie...
Následuj svůj instinkt - Rába :-) .:. ICQ: 271 444 785
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7019
Registrován: 4-2005
Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 20:40:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik
No já se ptám právě proto, že to není zdaleka jediný případ, který znám nebo jsem o něm slyšel, kdy komunikace mezi tísňovkou a drahami selhala, případně vůbec nebyla.

P.S.: 500 metrů třeba u takového EC jedoucího 160 km/h má skutečně "velký" význam.
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 461
Registrován: 10-2007
Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 20:41:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Číslo na dráhu nemá civilní občas v povinnosti znát.

Má člověk povinnost znát vůbec nějaké číslo?
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4894
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 20:42:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V případě koridorové trati (nebo obecně přejezdu se závorami) bych se nebránil i manipulaci s přejezdem. Tedy v případě závory ji stáhnout dolů (padá vlastní vahou, nahoře ji drží elektromagnet; měla by jít bez problémů přetlačit). Tahle manipulace se totiž ihned projeví na panelu u výpravčího a upozorní jej, že něco není v pořádku.
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 12-2011
Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 21:09:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já když jsem měl bouračku, tak jsem si nebyl schopnej vzpomenout ani na číslo na policajty a musel jsem se zeptat nějakýho kolemjdoucího :-)
A to teda nešlo o nic vážnýho. Odnesly to jenom plechy. Holt v takový stresový situaci člověk zapomene ledacos. A další problém potom byl, že při tý ráně se mi telefon rozletěl přes celý auto a rozložil se na prvnočinitele a já se tam válel vzadu pod sedačkou a snažil jsem se nahmatat mezi střepama SIM-kartu, až se mě nějakej další kolemjdoucí ptal, jestli mi něco neni, že tam ležim v takový nepřirozený poloze :-)
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6468
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 21:11:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtík, Mauricio - sám bych se asi snažil o velice briskní odstranění auta z kolejí. Když selže motor, tak na neutrál odtlačit, nebo cufnout zpět by snad mohlo jít z kteréhokoliv přejezdu (pokud to nebude prasárna typu Troubsko).

Zlin__24Tr - takhle, do takových extrémů se mi referentská vozítka ještě nedostala, ovšem chce to pracovat s uvědomělými kolegy řidiči, že . Horší je, pokud je o auta fofr, zjistit nějakou závadu, třeba poškrábaný dveře, nebo to vylomený zrcátko a jít hledat toho, kdo s tím jel naposledy a nesklopil ho...a podobně. Nebo po několika dnech ježdění na služebce jít okolo firmy hledat jiný vozidlo, a zjistit, že bylo odtaženo, pač bylo blokový čištění a nikdo to nepohlídal...
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Luk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 694
Registrován: 3-2007

Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 21:28:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče těch kontrol před jízdou, tak mám pocit, jak je teď moderní téma šetřit, tak si to osvojili i motoristé a šetří o stošest na spotřebě elektřiny i v automobilu, protože v posledním čase není nic výjimečného potkat za desetiminutovou jízdu pět aut, kterým nesvítí minimálně jedna potkávačka... Někteří to dovedli do ještě vyššího levelu a to je nesvítící LEVÁ potkávačka současně s levou parkovačkou... NA jednoho takovýho jsem ve snaze ho upozornit (a hlavně zjistit, co to proti mě jede) z dálky zablikal a on mi na znak poděkování napálil z pár metrů do ksichtu dálkovky...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6469
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 21:35:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Luk - neřekl bych šetření, ale spíš nezájem. Přece se takovej člověk nebude zalamovat s výměnou žárovek, že jo..podobně je na tom poslední dobou módní vlna nepoužívání blinkrů.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3974
Registrován: 2-2005

Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 21:42:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K zahřívání motoru: Když jdu ráno do auta, nastartuju, pustím fukary, eventuelně jdu škrábat. Jak již někdo psal, kovy jsou teplotně roztažitelné, olej v převodovce i motoru tuhne a je jednoznačně lepší dát tomu chvíli čas. Taky se nám v Ostravě jednou stalo, že se kolega rozjel od baráku, asi jel trochu ostřeji (nevím, nebyl jsem tam) a praskla mu hlava. Když je venku -20 a provozní teplota motoru je 90°C, je to slušný rozdíl a pak stačí málo. Prvních pár km tam taky nemám víc než 2200 otáček.
Stejně tak při těch mrazech po příjezdu domů nechám auto pár minut běžet. Pro jízdou zahřáté součástky není úplně super, když se prudce ochladí.

Když jsou velké mrazy, skočím do auta i o víkendu, pustím si rádio a nechám to chvíli běžet nebo udělám kolečko po sídlišti. Dnes to bylo tak zatuhlý, že málem nešlo vyřadit
A když už nic, alespoň vím, že to nastartovat stále jde...a kdyby ne, je dost času to řešit. Zpoždění je jev vysoce nežádoucí a v případě výměny baterky by to šlo do řádu hodin a nakonec bych to odnesl zase jen já.

Možná to někomu přijde jako přehnané, ale jen jednou jsem ráno nevyjel...asi tři roky zpátky a byl jsem později poučen mj. právě o startování předchozí den.

Auto kontroluju stylem "je tam/není tam," světla za jízdy, zpátečku v odrazu, brzdy "zčervenáním řidiče za mnou."
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Peto5220
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4100
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 22:01:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V´čšina odbornikov a testovacich vodičov sa jednoznačne zhoduju v tom, že motor sa v zime nema nechavať "zahrievať" na voľnobeh, hlavne nie dieslovy. Diesel sa ma zahrievať pri jazde v nizkych otačkach, voľnobeh "na studeno" tym motorom škodi a nerobi dobre ani turbu (rotačkam určite)
Jednoznačne som za to, že sa motor nema nechavať bežať na voľnobeh pred odjazdom (okrem par sekund kym sa neukľudni).

Napr. aj v nejakom manaule k autobusom Šx 11 pišu, že sa motor ma zahrievať pomalou jazdou pretože pri tom menej trpi.

Benzinovym motorom to asi až tak nevadi ale tiež by som nenechaval bežať motor 20 minut.

(Příspěvek byl editován uživatelem Peto5220.)
Karosa ŠL 11 1312 - 1975
e-mail: peto5220@centrum.sk
www.eselka.unas.cz
Luk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 695
Registrován: 3-2007

Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 22:22:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak: ono to šetření bylo myšleno samosebou v uvozovkách, jinak jde samozřejmě o nezájem, ale že to nezajímá ani policii?

Co se týče studených startů - v posledním mrazivých dnech jsem postřehl z motoru dost divné zvuky, které tam za teplého stavu nejsou, takže jsem usoudil, že asi bude lepší nechat motor se "vzpamatovat" a teda poslední používaný postup je následující: nastartuji auto, otevřu bránu, vyjedu s autem na cestu, zavřu bránu a pozvolným tempem nabírám rychlost. Akorát nechci vědět, co si myslí ten za mnou, který už má odjeto 15 kilometrů...

Když jsem měl před domem ještě služební dodávku, tak jsem, přesně jak píše Trollino_15, vlez do auta i v neděli odpoledne a zjistil, jak je na tom, protože v pondělí o 3:30 se dost blbě případná indispozice řeší...
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 12-2011
Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 22:41:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peto5220: To zahřívání pomalou jízdou při nízkejch otáčkách by asi bylo nejlepší, protože tlak mazací soustavy na volnoběh taky neni optimální. Bohužel v praxi se to dá provádět dost blbě. Pokud člověk nebydlí někde v pustině, kde si může jét jak se mu zachce, tak se musí přizpůsobit okolnímu provozu a občas je potřeba tomu studenýmu motoru taky trochu naložit. A to je podle mě mnohem horší, než to zahřívání na volnoběh.
Pak je teda ještě řešení nastartovat a lehce přidat plyn a pár minut čekat. Na druhou stranu v mrazech asi nikdo nejezdí s autem, který by až tak starostlivě hýčkal, takže holt ten motor prostě trochu trpí. Já teda svoje auta "pro radost" nechávám odpočívat, než bude trochu lepší počasí.
Ale jak jsem napsal, radši nechám ten motor trochu zahřát na volnoběh. Cestou do práce po necelym kilometru najíždim na dálnici a to opravdu neni vhodný místo, abych řešil dilema, jestli přidám plyn a normálně se z připojovacího pruhu zařadim a nebo najedu před kamion v pravym pruhu třeba v 50 km/h a budu doufat, že mě nesestřelí.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6471
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 22:59:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Luk - ale ano, policajty to zajímá, ale kolikrát je během své jízdy potkáš?
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 758
Registrován: 11-2006

Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 01:01:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pravda, potkat řidiče, kterým nesvítí ani potkávačka a ani parkovačka je za trest. Viz. jedna moje sousedka už tak jezdí asi měsíc a zřejmě jí to moc nevadí, a její manžel je přitom profesioální řidič, od kterého bych očekával, že to urychleně opraví. A jak píše Janatak, nepoužívání blinkrů jsem si taky všimnul, především na kruhových obejzdech.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4896
Registrován: 2-2007

Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 01:12:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na kruháči mám občas problém se synchronizací "volant doleva, páčka nahoru". Hlavně v začátcích, kdy jsem neměl řízení mé Šáde ještě v rukách, to byl zážitek. Aneb auto bez posilovače řízení vs. autoškola na relativně nových Fábiích :-)

Co mi však pije krev, tak jsou chodci "čekači". To jsou ti, co musí počkat, až auto ZASTAVÍ a až pak vlezou do vozovky. Na jednu stranu je chápu-> taky si raději ověřuji, jestli o mě řidič ví (nerad bych se vezl na kapotě). Ale když na ně blikám (světelná houkačka, a to dvakrát), mávám a oni stejně stojí tak nerozhodně na hraně silnice... a vejdou do ní ve chvíli, až zastavím, no to mám chuť vraždit. Protože si za á ošoupu brzdové destičky a za bé každý rozjezd žere palivo... a projet si to nedovolím, holt mám ještě stále relativně čerstvě po autoškole.

A rovnou nadhodím další téma. Co váš vztah k vozidlům MHD? Pouštíte ze zastávek? Za sebe musím říct, že prostředky MHD u mě mají respekt - strýc řídí autobus, takže mám přehled, jaký mají oni pohled na věc. A když to jde, tak autobus (šalinu) klidně pustím i před sebe. Mě to stojí mnohdy jen sundání nohy z plynu a jemu to ušetří třeba další minutu čekání. Pak mě stejnou měrou dokáže vytočit, když mě předjede s busem přes tramvajový pás a následně si návrat do pruhu vynutí tak, že mě málem vytlačí na chodník A ne kvůli tomu, že bych ho zdržoval pomalou jízdou. Jen jsem musel přibrzdit, protože řidič přede mnou zjevně nevěděl, kudy jet.
Peto5220
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4101
Registrován: 5-2005

Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 01:23:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Luk, Janatak: Ano tiež som si všimol tuto "módu" a policajtov to asi veľmi netankuje pretože stale vidim XY aut ktorym nesviti jedno alebo ani jedno svetlo. Ak by si na to policajti davali bacha tak by na to toľko ľudi nekašlalo.

ale kolikrát je během své jízdy potkáš?

Za jednu nočnu (taxik) ich občas vidim toľko čo som nevidel za cely život dohromady. Miestami sa citim ako nejaky papalaš v eskorte lebo okrem mňa su na ceste iba policajne auta
Karosa ŠL 11 1312 - 1975
e-mail: peto5220@centrum.sk
www.eselka.unas.cz
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2794
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 09:28:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peto5220: Jak příručka řeší nafoukání autobusu? To máš s prázdnými vzduchojemy pomalu jet, aby se motor zahřál? Nebo si v době vzniku manuálu soudruzi z Karosy nepřipouštěli, že by vzduchová soustava u Š 11 nemusela být dokonale těsná?
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7021
Registrován: 4-2005
Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 10:16:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak přiznám se, že blinkry občas taky nepoužívám, většinou ale na msítech, kde to vyhodnotím jako zbytečné a kolem nic nejede. Asi taky lenost.

Vojtik
Tak to mě zase vadí chodci sebevrahové, kteří mají potřebu utíkat třeba na autobus a vletí do silnice, aniž by se podívali, jestli něco nejede. Kolega z býválé práce zrovna jednoho takového sejmul a je rok bez papírů.

Autobusy pouštím vždy, když se zjevně chystá vyjet ze zastávky, ačkoliv někteří by k tomu mohli i používat blinkr. Ale do doby, než jsem dělal na bus autoškolu, jsem to nějak nedělal, nebo spíš jsem to považoval za zbytečný. Člověk se hold učí celý život. Tramvaj jsem před sebe asi nikdy nepustil, protože mě nennapadá, kde by to šlo, když stojí v zastávce bez ostrůvku, stejně jede dle zákona první, a když nestojí, tak mě až tak nezajímá, no, leda někde na křižovatce.

Móda nesvítících světel, já si nemyslím, že by to byl záměr, spíš lidi prostě zapomínají, i mě se to někdy stane. Ale to, že si někteří neumí vyměnit žárovku, toho si všímám taky a osobně to zcela chápu, v Subaru jsem se snažil vyměnit žárovku jednou a po půl hodině neúspěchů jsem to raději odvezl do servisu, zejména, když ho mám 50 metrů od baráku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Luk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 696
Registrován: 3-2007

Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 10:44:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik: pouštění busů - skvělé téma. Mám pocit, že procento "pouštěčů" roste, nebo aspoň já mám to štěstí. I když snažím se jim dát jednoznačně na známost mou snahu vyjet ze zastávky jak blinkrem, tak odbržděním a mírným pohybem vpřed. Mám rád, když mi i gumokolista blikne, že ví o mě. Jinak musím vyčkávat, až si budu jistej, že opravdu spomaluje, co se zejména za tmy dost špatně odhaluje, čímž tratíme oba dva...

Myslím si, že za hodně si můžou i autobusáci sami, protože nejeden už má blinkr vlevo a ještě znovu otvírá dveře dobíhajíci slečince, aby s ní mohol ještě pokonverzovat. Potom si řidič osobáku připadá jako vůl a příště se na pouštění vykašle.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6473
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 10:47:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K těm chodcům - dokáže mě vytočit, když u některého, který chce evidentně přejít, teda před přechodem zastavím, jakože ať jde, ale on vehementně kyne, ať jedu, že mi jako dává přednost. Dost často se to děje u důchodců. Tak já nevím, zastavím, dávám přednost, tak kurňa ať jde, ne? Jestli půjde pomalu, tak přece počkám...

Blinkry na kruháčích - když ono ještě dost řidičů neví, kdy blinkr na kruháči použit...

Vozidla MHD - pouštím, pokud vidím, že se chystá vyjet. Kolikrát jsem si všiml, že řidič busu počká, až ho přejede řada aut, teprve potom hodí blinkr a najede...

Nesvítící světla - je fakt, jak píše Mauricio, u některých aut je výměna žárovky akrobatický úkon, při kterém si musíte pětkrát zalomit ruku, než se k místu vůbec dostanete. Například levý přední světlo u fabií.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Freelander
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5179
Registrován: 9-2006

Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 11:12:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Luk:
Myslím si, že za hodně si můžou i autobusáci sami, protože nejeden už má blinkr vlevo a ještě znovu otvírá dveře dobíhajíci slečince, aby s ní mohol ještě pokonverzovat. Potom si řidič osobáku připadá jako vůl a příště se na pouštění vykašle.

Nejen to. Mnohdy si autobus vynutí, aby jej ostatní pustili, načež on se poté plíží na suché cestě třicet a mimo obec s bídou šedesát. To si pak myslím něco o blbečkovi Zná to někdo z vás také?
Ale toto je jen tak jeden případ z dvaceti, jinak autobusy pouštím, oni poděkují a jede se dál, to platí nejen o MHD. Ohledně toho, že se kolikrát autobus rozhodne vyjet jen tak bez blinkru a zřejmě doufá, že to ostatní ubrzdí, nemá cenu psát..

K blinkrům na kruháči - občas se najde tele, kvůli kterému musím zastavit, abych následně viděl, jak vyjíždí bez blinkru. V Polsku je zajímavé to, že pokud se chystají vyjet až třetím výjezdem (při "tradičním" křížení dvou silnic), tak blikají vlevo a teprve když vyjíždí, tak vpravo. Jinak celkově se v PL bliká minimálně, jsou-li na hlavní tak vůbec, ať už je na dopravní značce tvar křižovatky jakýkoliv. Zřejmě má většina z nich levnější verze automobilů bez blinkrů
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 462
Registrován: 10-2007
Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 11:13:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud jde o výjezd v zimě, nechtělo by to namísto citování různě starých příručkových pouček se spíš zamyslet, co se vlastně v motoru děje? Obecné deklamace že studený olej je hustý (ono taky záleží, jaký olej, že, a taky co ten olej všechno v motoru dělá - třeba vymezování ventilových vůli někde je a někde není) a že materiál mění rozměr s teplotou (no a co - jak to souvisí se zatížením motoru, co se vlastně v motoru přesně mění, když běží na volnoběh a když je na čtvrt plynu zatížený jízdou) jsou sice pěkné, ale myslím, že to není vůbec jednoznačné, že to asi bude hodně závislé na použitém oleji a konstrukci motoru a zřejmě různým částem motoru něco nepomůže a něco zase uškodí. A jak už tu zaznělo, auto je k ježdění a je to spotřební zboží. Všechno má svou životnost a aby písty, válce a kliková hřídel přežily výrazně zbytek systémů motoru a zbytek auta, moc nedává smysl.

Pouštění autobusů: osobně s tím nemám problém a rád autobus ze zastávky pustím, ale jak už asi někteří víte, mám problém s předpisy na kdejakou kravinu. Oni si pak někteří autobusáci začnou myslet, že bliknou blinkrem a v tu samou chvíli otočí volantem a vyjedou ze zálivu. A míjející je řidič má co dělat, aby to ubrzdil. Oni mají přece právo a je na to předpis. Čert vem, že fyzika je proti.

Hele, už jsem seděl za volantem autobusu a vím, že řidič se v zastávce musí dívat na úplně opačnou stranu, nepřivřít nikoho do dveří, tudíž neví, co se děje na levé straně. Ale právě proto by si měl uvědomit, že i na levé straně vozidla se děje nějaký kontinuální děj, do kterého nelze jen tak zasáhnout.

Není problém přibrzdit, když vidím před sebou blikající autobus. Ale co s ním, když nebliká? Možná, že ještě nepojede, že ještě prodává někomu lístek. Ale možná, že taky v příští vteřině zapne levý blinkr a současně s tím stiskne v lepším případě klakson, v horším plyn.

Úžasné a tak skvělé legislativní opatření, které má zatrhnout tipec pirátům zdžujícím autobusy kvůli svému egu pak vede na to, že každý řidič, který před sebou vidí autobus v zastávce, musí analyzovat, jestli stihne minout autobus v době, kdy se řidiči busu ještě nezachce vyjet ze zálivu (jsou ještě nějací lidé venku? jsou ještě otevřené dveře? je tam někdo u řidiče a kupuje lístek? vytahuje už peníze nebo se ještě tiskne jízdenka?) nebo jestli je lepší zastavit za autobusem a počkat, až řidič současně s bliknutím vyjede do provozu a naplní tak literu zákona.
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 463
Registrován: 10-2007
Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 11:17:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr_man: myslím si, že nafoukání vzduchu je podstatně dřív než zahřátí motoru na provozní teplotu. Tak asi soudruzi předpokládali, že čtenář příručky použije rozum. To se tak dřív dělávalo, dneska je to už vzácnost.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4897
Registrován: 2-2007

Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 11:17:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minimálně u brněnských autobusů musím ocenit, že blinkr dávají včas. Nešvar typu "zajedu do zálivu, tam nikdo není, tak plný levý rejd a bez blinkru ven" už jsem dlouho nepotkal. Jednou to do nás málem napralo auto, právě kvůli tomuto manévru.

Šalinu jsem zatím pouštěl jednou, a to na vjezdu do smyčky Juliánov. Tam jede šalina vlevo, přes výhybku a kříží protisměr. Při délce soupravy a max. rychlosti 10 km/h [výhybka] jim ten průjezd celkem trvá a frekvence aut od Malé Klajdovky je někdy značná. Když jsem viděl, že už má přítomnost v půli kopce jej zrazuje od průjezdu, tak jsem na něj zablikal, a zamával, ať do té smyčky zaleze a neblokuje provoz. Stálo mě to akorát o trošku delší brždění a ještě mi za poděkování zablikal taky :-)

Ale když už tu světelnou houkačku mám, tak ji používám. Je lepší dát druhému vědět, že o něm vím, protože je to příjemnější pro oba. I na ten autobus ze zálivu bliknu, že může opravdu vyjet. Nebo si na okruhu přejedu do levýho pruhu, je-li volno :-)
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 464
Registrován: 10-2007
Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 11:25:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik: já už taky viděl rvačku na křižovatce, protože někdo blikl na odbočujícího vlevo, což tento vyhodnotil jako že ho pouští, ale blikající to bral jako výstrahu "ne abys mi tam vjel" - měl pocit, že se mu chystá nedávat přednost a zcela v duchu předpisů použil znamení k odvrácení hrozícího nebezpečí. Uznávám, že to je extrém, ale obecně bych nespoléhlal na to, že "světelné výstražné znamení" je určeno k takové komunikaci a že každý pochopí jasně, co se tím bliknutím myslí.
Freelander
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5180
Registrován: 9-2006

Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 11:33:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan:
"světelné výstražné znamení" je určeno k takové komunikaci a že každý pochopí jasně, co se tím bliknutím myslí.

Já to dělám také (v tomto případě krátce), když chci někoho pustit, ať už potřebuje odbočit z vedlejší vlevo (což je mnohdy nadlidský výkon) anebo právě u těchto autobusů. Když ten druhý vidí, že zároveň blikám a přitom brzdím, tak je to jasné. Ovšem ne vždy to "pouštěný" pochopí..
Když mi někdo záměrně nedá přednost (zrovna nedávno v Přelouči nějaký frajer s bílým BMW), tak blikám dlouze a taktéž troubím (a nadávám)
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5014
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 11:40:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud jde o výjezd v zimě, nechtělo by to namísto citování různě starých příručkových pouček se spíš zamyslet, co se vlastně v motoru děje?

U mého spotřebního rumunského automobilu mne zajímá co se děje v kabině. A pokud se tam ráno cestou z práce děje -17,5 stupně, tak to navrčím a jdu si dát ještě jeden hřebíček do rakve do tepla. A pak sedám do auta, kde je už trochu lidštěji.

Pouštění autobusů není jen slušnost, ale také povinnost určená zákonem. Samozřejmě je to o ohleduplnosti a čtení provozu, a profík v autobusu mnohem častěji má ten provoz ohlídaný líp než osobákista. Nechci rozebírat extrémy ("nacpu se tam protože mám přednost" a nebo zase "kašlu na ně, ať počká"), ale osobně mám zkušenost, že spoustu aut mi vyjetí ze zastávky neumožní nikoliv proto že by šofér nechtěl, ale proto, že vůbec nesleduje provoz a vyjíždějící autobus vůbec neregistruje...
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Swe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2422
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 12:23:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pouštění autobusů při výjezdu ze zastávky: ono by to chtělo respektovat vyhlášku na obou stranách a také vzít na vědomí, že platí jiná pravidla v obci a jiná mimo obec. Jsou dva extrémy, které ale často zažívám.
1. Pouštím bus v obci, jak mi přikazuje vyhláška, ale zůstávám nepochopen a bus stojí, já taky. S vyjímkou Brna běžná situace všude v rámci svého kraje.
2. Jedu tachometrovou stovkou a uprostřed polí se těsně přede mnou rozjede ze zastávky autobus. V mém případě jde o zastávky Holubice, kruh a Luleč rozc.(Rostěnice)
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 759
Registrován: 11-2006

Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 13:11:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pouštění autobusů dle mě krásně popsal Risan. S tím souhlasím. Je to těžké. Od té doby co jezdím po Praze a okolí dávám MHD přednost vždy. Jenže pražští řidiči autobusů, stejně jako brněnští kde jsem se učil řídit dávájí v 80% blinkr a zároveň vyjíždějí ze stanice, pak bych to rozdělil na takových 60% kteří sice vyjíždí, ale pokud mají vedle sebe rozjeté auto tak zabrdí a vyčkají až je pustí ten další, ale ostatních 40% se tam prostě nacpe. Nebo to tak alespoň vypadá a já prudce brzdím protože přeci jen autobus bych nepřetlačil. Pak mám další srovnání ze středně velkého města, z Říčan, kde MHD jezdí také, ale přeci jen je to už meziměsto a nejsou to pražští šoféři. A tady sem pozorný mnohem více. Zejména na hlavní přes celé město kde jsou asi 4 zastávky pouštím vždy a pokud stojí v zastávce a ještě nebliká tak radši přibrzduju a jsem připraven okamžitě jednat jelikož se mi několikrát stalo že autobus stál, neblikal (tudíž jsem vyhonotil že nabíra lidi) jenže najednou se rozjel a já měl co dělat abych to neschytal. Teď už se mi to dlouho nestalo, každopádně dávám si větší pozor a pokud dá autobusák blinkr, většinou mu zablikám ,,jakože o něm vím". Ovšem všimnul jsem si, že pokud jede přede mnou auto a autobus už bliká, častokrát přede mnou jedoucí řidič na to šlápne aby ten autobus ještě stačil předjet, a to se zde dějě hodně často. Je to hazard a navíc po dalších 300 metrech je další zastávka takže by ho ten autobus ani nezdržel. Ono tady je vůbec naprostá bezohlednost řidičů a často řidiček mladých blondýnek řídící vůz BMW X5, Volvo XC90 a podobné. Především v parkování, kdy parkují stylem ,,tyhle bílé čáry napříč silnicí (přechod) budou zřejmě reservé pro mě).
Ale to už odbočuji od MHD. Prakticky je jen jedna situace, kdy se snažím autobus nepustit před sebe, a to je mimo obec (něco jak píše Swe s Holubicema a Rostěnicema), jelikož nejsem zvědavej aby se dalších několik km předemnou ploužila Karosa 60 km/h a já se přitom úspěšně udusil. Mám Karosy hrozně rád, ale jezdit za nima je peklo, obzvlášťě když tihle ,,vesnický" autobusáci si často vykládají s dědečkama v první řadě sedadel o tom, v kolik půjdou na pívo a vesele gestikulují aniž by je zajímal volant a silnice jim není dost široká a nebo na druhou stranu mladí vesnický kluci, co udělali papíry na bus, šli jezdit, autobus osypali všemožnýma nálepkama, cetkama a kdo ví čím a jízdní řád si spletli se startovací listinou na závodech, podle toho jezdí a když jsem dojížděl do školy tak jsme je nazývali Schumacherem a podobně :-) A zrovna zkušnosti s těmahle ,,vesnickýma" řidičema mám z oblasti jak se zminuje Swe, tudíž z Vyškovska. Tím nechci pohrdat vesnickým lidem, ale rozdíl oproti řidiči autobusu z Brna a řidičem co jezdí ,,vesnickou" trasu Slavkov-Kobeřice či na druhém koci ČR Jilemnice-Vítkovice je opravdu značný.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3255
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 13:31:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pouštění busů:
Jak kdy. Je to od extrému kdy v neděli dopoledne jedu po prázdné ulici, ale busmen se přede mně MUSÍ nacpat, protože na to má právo a pak se šine třicítkou, protože má čas. Zažil jsem nejednou případ, kdy busmen vyjede, pak zapne směrovku (nebo ani to ne!) a pak se případně podívá do zrcátka, co se děje, že vedle něj kvičí gumy brzdícího auta. Sedět za volantem busu 8 a více hodin denně je fakt "hrabačka" na hlavu a tak se nedivím, že občas někdo pochybí. Když to jde, tak si nejraději dám dost velký odstup při objíždění (nevyzpytatelného) busu.
Kruháče:
Je to podobné jako u zipového pravidla - mnoho řidičů neví, jak se mají chovat. Uvítal bych více osvěty v médiích. Obávám se, že jsem snad jediný, kdo dává na vícepruhovém kruháči levou směrovku při přejezdu z pravého do středního či levého pruhu.
Chodci vyčkávači:
Pokud se nemýlím, tak nějakou novelou bylo jasně stanoveno, že přednost má chodec, který dává najevo záměr přejít - a to vyčkávač zjevně nedává. Pochopitelně na ten přechod nevlítnu jak kanec, protože kdyby vyčkávačovi hrklo v kuli a a rozešel by se, tak ho na zebře porazit nehodlám a ani nesmím. Pokud je ten vyčkávač nějaký letitý senior s hůlčičkama, tak zastavím a pouštím ho i přes jeho vyčkávací taktiku. Jsem rád, když takový člověk bezpečně přejde a je zase třeba blíže k domovu. Kdo ví, jak se povede nám, až budeme staří...
Specifickou skupinou jsou cyklisti "hypnotizéři", kteří moc dobře ví, že bez sesednutí z kola se chodcem nestanou, vyčkávají na kole a hypnotizují řidiče auta, aby ho pustil. Tak tyhle s chutí nepouštím.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2795
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 13:32:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan: Moderní autobusy to zvládají rychle a hlavně ten vzduch docela drží, ale zrovna Š 11 měly nepříliš výkonný kompresor, takže se určitě motor zahříval výrazně i při stání před vyjetím (ale jasně, že ne na úplně na správnou provozní teplotu)...
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7104
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 13:37:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky jsem se naučil ve Varech pouštět řidiče autobusů, a co jsem zpozoroval, tak autobusáky ze zastávky pouští tak 40% řidičů, avšak mám pocit, že dalších 40% musí vyjíždějící autobus předjet stůj co stůj. Sem tam pustím autobus i na kruháku (hlavně ve špičce).

Na venkově je to jiné, jednak tam je minimum příležitostí autobus vůbec potkat. Ani mě nebaví jet za Karosou (Sorem atp.) 60 km/h, avšak kvůli blbě načasovaným JŘ ti řidiči mnohdy ani jinak jet nemohou. Například mezi Podbořanama a Kryrama je jízdní doba autem cca 10 minut, podle JŘ 17 minut, což odpovídá špičce, avšak mimo ní je doba stejná, ale autobus to ujede zhruba za 12 minut. Takže buď pojede standartně a v zastávce bude 5 minut jen tak čekat, nebo pojede pomalu a čekat bude jen chvíli. No a pak mezi Kryrama a Blatnem je podle JŘ jízdní doba 26 minut, přičemž autobus by musel jet devadesát i přes vesnice a nezastavovat na křižovatkách a tudíž to nevyjede pod půl hodiny. Nehledě na to, že mnohdy je silnice tak zoufalá, že řidič má co dělat, aby autobus udržel na silnici, nesjel do pangejtu a zároveň jel ve svym pruhu.
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3256
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 13:52:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak je vidět, tak s ploužícími autobusy máme zkušenosti všichni. Mnohdy jsou jízdní řády opravdu hovadské a mnoho autobusáků se raději plouží, než by počkali v zastávce (a poslouchali kydy cestujících "proč eště nejedé"). Takový ploužicí busák dělá vše pro to, aby k semaforům dojel až zelená spadne. Má svůj jízdní řád a hovadský konstruktér JŘ tam s ním nejede a netuší, že za busem je třeba x aut, jejichž řidiči by tu zelenou docela rádi stihli. Ne všichni uživatelé IAD v sedlových časech MHD mají času dost. Bohužel nejsme a hned tak nebudeme "tam na západě". V Německu či Rakousku jsem se mockrát setkal s busem vyčkávajícím na svůj čas v zastávce, ale nevybavuji si nějakého busoploužiče na silnici. Kde je chyba?
Peto5220
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4102
Registrován: 5-2005

Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 14:08:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr_man: Za dobu kym sa dofuka vzduch do sustavy sa motor určite nezohreje na dostatočnu teplotu a už vôbec nie v zime. A nemyslim, že eŠky keď boli nove vozy mali problemy zo vzduchovou sustavou (aby im unikal vzduch). Napr. naša ŠLka po oprave drži krasne vzduch niekoľko hodin ako novy autobus a dofukanie je za par minut.

Ono to skôr bolo myslene tak aby nejaky vodič nečaka v mrazoch hodinu s naštartovanym motorom kym sa zohreje (a za tu hodinu musi mať vzduchu až až..)
A taktiež je rozidel za aky čas sa ohreje voda v chladiacej sustave a olej a na to veľa ľudi zabuda. "Provozni" teplota je spravna vtedy keď je ohriaty na spravnu teplotu olej.

Risan: Pokud jde o výjezd v zimě, nechtělo by to namísto citování různě starých příručkových pouček se spíš zamyslet, co se vlastně v motoru děje?

No tak oni sa odbornici určite nad tymto nezamyšľaju A okrem ineho opakuju to tale dookola a to v sučasnej dobe, ten manual od Š11 som spomenul ako zaujimavosť...

Myslim, že na tuto debatu by sa dalo polemizvať do nekonečna a každy bude ajtak pokračovať vo svojom zvyku ale nech potom nenarieka ake je zle to auto pretože mu odišlo hento tamto, turbo a jak to žerie olej a v živote si tu značku nekupim a pritom si za to môžu sami.
A keď už sa zamyslime nad tym čo sa v motore deje tak sa treba zamyslieť nad konkretnym typom napr. nie predstaviť si motor z škody 100 a podľa toho sa spravať k novemu autu.
Karosa ŠL 11 1312 - 1975
e-mail: peto5220@centrum.sk
www.eselka.unas.cz
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5015
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 15:45:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad. pouštění busů:
Až si příště vezmu do autobusu kameru, zkusím ji narafičit tak, aby zabírala levé zrcátko ... a pak můžeme polemizovat, kdy jsem při vyjíždění ze stanice byl prase já a kdy nepouštící automobilista :-)
Něco je samozřejmě poznat z těch stávajících záznamů - http://www.youtube.com/playlist?list=PL1B89FC1B10D8722D&feature=plcp

(Příspěvek byl editován uživatelem 353.)
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2718
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 17:37:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Jo, tu jsem měl mít před dvěma týdny, dost možná bych ušetřil 500 Kč...
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7745
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 13. února 2012 - 07:20:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Polsku je zajímavé to, že pokud se chystají vyjet až třetím výjezdem (při "tradičním" křížení dvou silnic), tak blikají vlevo a teprve když vyjíždí, tak vpravo

Však tak by se mělo na kruháči jezdit i u nás... Přitom jsem si všimnul, že nejlepší indikátor toho, jak poznat kam dotyčný na kruháči pokračuje, je dívat se mu do očí a na ruce (spoléhat se na to samozřejmě taky nedá).

Na druhou stranu je potřeba přiznat, že drtivá většina kruháčů má natolik malý poloměr, že by si člověk ještě při vyhození blinkru doleva, vyhození blinkru doprava a točení volantem zamotal ruce. Ale na opravdových velkých kruháčích to problém není.

Typicky kruháč u Globusu v Brně: drtivá většina lidí najíždí a vyjíždí z vjezdu co vede od hypermarketu. Málokdo při vyjíždění k hypermarketu blinkr vyhodí, přitom v protisměru je kolona čekajících, kterým by takové signály pomohly.

Další věc je, že já stejně čekám až když se přesvědčím, že řidič opravdu jede tam kam mu ukazuje blinkr...
České registrační značky

Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3018
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 13. února 2012 - 08:03:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad rozjíždění autobusů:
Můj kamoš, teď už jen kamionňák, ale svýho času krotitel Soru u Vydosu mi to říkal asi tak:
No zavřu dveře, rozjedu se, vyhodím blinkr a podívám se do špiglu jestli náhodou něco nejelo...
Fortschritt E516
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6475
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 13. února 2012 - 08:55:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260 - já myslím, že dávání blinkrů vpravo při vyjíždění z kruháče, případě vlevo i vpravo při jízdě z pruhu do pruhu na vícepruhových rondelech je naprosto dostačující. S Globus kruháčem souhlas, bohužel není to jedinej kruháč, kde se na blinkry nedává důraz.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Comfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 855
Registrován: 5-2008

Odesláno Pondělí, 13. února 2012 - 09:29:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejaké špionážne fotky s polepmi:
BMW M135i Xdrive
Nový veľký sedan KIA
Konečne faceliftovaná Fiat Linea
Sériový Mercedes-Benz A


Tempral Trans, a.s. | Soldex vystrihovačky
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2724
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 13. února 2012 - 11:26:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Máte někdo tucha, co je toto za dodávku?
Děkuji.

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 12-2011
Odesláno Pondělí, 13. února 2012 - 16:58:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle mě je to Iveco Zeta (nebo UNIC).
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5022
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 13. února 2012 - 17:03:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Polsku je zajímavé to, že pokud se chystají vyjet až třetím výjezdem (při "tradičním" křížení dvou silnic), tak blikají vlevo a teprve když vyjíždí, tak vpravo

A taky v PL stále platí na kruháči nerozlišeném značkami přednost zprava. A bývají to i velké frekventované kruháče, pro Čecha je to pak docela zajímavý pohled...
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 760
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 13. února 2012 - 18:05:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono jezdit v Polsku je občas vůbec zážitek. Nevím jak vy, ale já mám zkušenost, že poláci jezdí jak prasata, kam se na ně hrabeme. Nejčastěji auto typu stará vomlácená Vectra předjíždějíc mě přes plnou dvojitou čáru, přičemž řidič jednou rukou telefonuje, v hubě drží cigáro a druhou podřazuje :D Nejvíc mě asi šokovalo, když jsem si to před hranicema jel asi 90 a přejdel mě zuřivej maluch, o pár km dál stál v kopci a chlapík lamentoval nad otevřeným motorem :-)

Jinak dodnes jsem nepochopil jejich značení obcí, vím, že je vždy značka s nějakýma domečkama a o kus dál značka s názvem obce. Dodnes nevím, kde mám jet padesát :-)Já jedu do Polska tak jednou za rok, za dva ale tohle jsem prostě ještě nikdy nezjistil
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5023
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 13. února 2012 - 19:26:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Značení obcí je jedna z mála věcí, kterou mají řešenou lépe než my. Nejdřív je název obce a 50 platí až v zastavěné oblasti označené těmi "domečky". Naše bílé cedule občas zanikají, ty jejich zelené jsou většinou mnohem výraznější.
Jinak já si pod pojmem "polská silnice" představím hlavně automobil značky Polonez, i když už samozřejmě hodně mizí:


Jinak především v letních polských městech mívám občas problém se soustředit na dopravu kvůli něčemu jinému, než kvůli jejich řidičům


www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 761
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 13. února 2012 - 20:17:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: pravda, těch objektů na dívání se je tam opravdu mnoho :D
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5024
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 13. února 2012 - 21:12:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://portalnaukijazdy.pl/testy/ - tady si můžeš polské předpisy otestovat

+ polopatisticky rychlostní limity

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3976
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 13. února 2012 - 21:16:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Polky jsou nejlepší :-) Hned po Slovenkách

Jinak já s polákama nikdy větší problém neměl, možná proto, že jsem sedm let žil "v sousedství" a asi si nějak zvykl. Naopak, když jsme jeli na veletrh do Kielc, v okamžiku, kdy jsme jen naznačili předjíždění před námi jedoucího vozu, VŠECHNY auta v protisměru najeli na krajnici (která byla v těch místech široká).

Poslední zážitek s polskými kamiony mám ze silnice Bečov - Loket, kdy mě nezávisle na sobě pustili i za cenu vlastního zastavení.

Pravda však, že hovad je tam více než dost :-)

Co se týká předjíždění přes plnou, telefonování, svačení a pití kávy v libovolné kombinaci...nemusíme pro to chodit do polska
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7027
Registrován: 4-2005
Odesláno Pondělí, 13. února 2012 - 21:22:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Docela by mne zajímalo, jaké jsou zkušenosti s tou zvýšenou rychlostí v obcích v noci. U nás to prej bylo taky jeden čas, já si to ale nepamatuju...
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5025
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 13. února 2012 - 21:29:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U nás to bylo dlouhý čas a bylo to 60 km den / 90 km noc.

Jinak v Polsku jsou kruháky věda - především kvůli množství vícepruhých kruháků okořeněných tramvajemi a semafory. Stačí zagůglit a nejde se ledacos, zde jen malá ukázka:


A malý rozbor kruháků http://www.prawko-kwartnik.info/ronda.html
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3488
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 14. února 2012 - 09:14:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v okamžiku, kdy jsme jen naznačili předjíždění před námi jedoucího vozu, VŠECHNY auta v protisměru najeli na krajnici (která byla v těch místech široká)

A no tak on za tím taky bude dost pud sebezáchovy, ne?
Na těch jejich dlouhých rovných širokých cestách to ježdění po krajnici a předjíždění všech a všude ještě jde, ale občas vidím Poláka u nás, jak někde na české klikaté státovce suverénně vybočí doprostřed a spoléhá, že všichni uhnou ke kraji...
Isoptin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 369
Registrován: 11-2005
Odesláno Úterý, 14. února 2012 - 09:42:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.youtube.com/watch?v=loykplhQrOA&feature=related
Pavián
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1762
Registrován: 1-2011

Odesláno Úterý, 14. února 2012 - 12:18:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad 353 (5023):
Krásný Polonez!!! Já mám sedany moc rád - jaký to může být rok výroby??
Čím víc toho vím o ženách, tím víc miluji svůj automobil ...
Maxwilien
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1574
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 14. února 2012 - 12:30:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: A taky v PL stále platí na kruháči nerozlišeném značkami přednost zprava. A bývají to i velké frekventované kruháče, pro Čecha je to pak docela zajímavý pohled...
Ale u nás to dle zákona taky platí pokud by náhodou z kruháče zmizela značka ... nebo se to aspoň říkalo na školení řidičů. Sám jsem se tomu divil, ale školitel nám to tam i dohledal v zákoně.

citace ze zákona:
(5) Řidič vjíždějící na objezd označený dopravními značkami
"Kruhový objezd" společně se značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo
"Kruhový objezd" společně se značkou "Stůj, dej přednost v jízdě" musí
dát přednost v jízdě vozidlům a jezdcům na zvířatech jedoucím po
kruhovém objezdu a organizovanému útvaru chodců a průvodci vedených a
hnaných zvířat se zvířaty jdoucími po kruhovém objezdu.

Takže pokud tam nejsou značky tak platí klasicky přednost zprava.

(Příspěvek byl editován uživatelem Maxwilien.)