K-report
 

Archiv diskuse Všeobecná silniční diskuse do 24. 03. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Automobily, lodě a letadla » Všeobecná silniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná silniční diskuse do 24. 03. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7177
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 03. března 2012 - 12:29:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na tom celém mi vadí možnost jít ke zkouškám po pár hodinách. Výjezd na dálnici příliš nechápu, jel jsem po rychlostce v autoškole a že by to bylo něco extra... spíš bych zpřísnil možnost získaní ŘP, například, pokud by uchazeč dvakrát propadl, musel by si dělat autoškolu zas až za rok (např.). A od věci by opravdu nebylo dělat autoškolu celej rok, protože většina mladých, co znám, dělá autoškolu v létě, byť mohou i v zimě. A v období sněhu a ledu se pak diví, že dostanou i ve čtyřiceti smyk a neví jak ho zvládnout.
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7679
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 03. března 2012 - 14:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jízda na dálnici mimo Prahu (a místa s hustším provozem na D1) je o ničem, škola smyku taky nic moz neřeší (kolikrát běžný řidič dostane v běžným provozu za běžných podmínek smyk?). Větší bič by byly povinné psychotesty a EEG vyšetření...
Neplýtvejte municí, šetřte životní prostředí - podávejte v krátkých dávkách!
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 488
Registrován: 10-2007
Odesláno Sobota, 03. března 2012 - 14:38:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si myslím, že to je klasický způsob, jak si chce určitá profesní skupina ze soukromého sektoru zákonem zajistit vyšší zisky. Třeba kominíci nebo výrobci lékárniček už to maj. V článku se pekně odkopal ten Patera, známý tím, že si nechal od kamarádů v parlamentu uzákonit, aby všichni "silniční piráti" platili jemu. Přichází slabší populační ročníky, trh stlačuje cenu dolů, tak je třeba, aby se umělým zásahem ceny zvedly.

Dopadne to jak se vším, co se dneska dělá a o čem se věří, že lze řešit zákonem - všechno bude složitější, dražší, ale výsledný efekt sporný, protože zásah je postavený jen na pocitech "expertů" a nějaké šikovně vybrané obecné statistice. Kdo se tomu postaví, bude označen za piráta a hlupáka, který chce mrtvoly na silnicích.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2035
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 00:48:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vyjadřuji souhlas s Risanem. Opakuje se stejný scénář jako dříve při řešení sněhu/ledu na vozidle, stáčených tachometrů, kontrol STK či "výmluv na osobu blízkou" - z celku se vypíchne konkrétní oblast, kterou je "třeba vyřešit". Tato oblast nesmí být příliš složitá, aby i "vobyčejnskej člověk" pochopil při mediální masáži, jak je nebezpečný, když "se to neřeší". Dalším kritériem (či spíše základní podmínkou) je, že z "řešení" bude někdo profitovat - ať už provozovatelé STK, majitelé autoškol nebo obce a stát na výběru pokut. Na nalezení "řešení" se podílejí tzv. experti, v našich případech dopravní experti. Jejich kvalifikačním předpokladem je díra v prdeli, čemuž odpovídají i výsledky jejich práce. Komplexní problematiku řešenou obecnými principy rozparcelují na jednotlivé oblasti a zákony a vyhláškami se budou snažit postihnout každou konkrétní situaci, což je samozřejmě nepostihnutelné, tudíž nereálné. Výsledný efekt - viz Risanův příspěvek výše. K charakteristickým znakům tzv. expertů (a některých zde diskutujících) patří navrhování zaručeně jednoduchých řešení a s tím spojená neschopnost domýlšet důsledky svých návrhů, kdy se ukáže, že zaručeně jednoduché opatření způsobí v praxi značné komplikace a situaci naopak ještě více zhorší. Základní fráze: "slušnej člověk se nemusí ničeho obávat" a "i kdyby to zachránilo jediný život, tak se to vyplatí". Kdo se ozve s pochybnostmi či dokonce nesouhlasí, je vyvrhelem společnosti, který nechce blaho pro všechny.

K autoškolám. Předně pan Patera, jediný certifikovaný prodejce odpustků silničním pirátům, by měl raději mlčet a držet se osvědčeného "žrát, ale nemlaskat". Z jeho mediálních výstupů mi je za něj hanba, když už on nerozezná hranici, kdy lidová žoviálnost přechází v trapnost. Rovněž si nedokážu představit v praxi realizaci jízd a přezkušování i na dálnici, v hustém městském provozu, ale třeba i při zvládání krizových situací na polygonu. Já dělal řidičák v Blansku, kde nejbližší komunikace o více než 2 jízdních pruzích byla v úseku Česká - Brno, což bych si rozhodně nedovolil nazvat typickou dálnicí. Do hustého městského provozu, do Brna, to bylo z Blanska relativně blízko, no s ohledem na realizaci výuky tato vzdálenost je značná. Pak jsou ovšem oblasti, kde se nevyskytují ani dálnice, ani města s hustým provozem. Jak by se s tímto vypořádali experti?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7186
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 08:07:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vybodovaní řidiči musí navštívit psychologa
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2036
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 09:16:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak předchozí seznam rozšiřme o akreditované psychology...
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 12-2011
Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 10:29:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MMM: A nebude třeba hlavnim důvodem pro absolvování autoškoly v létě pouhá skutečnost, že jsou v tom období prázdniny? Já jsem teda autoškolu dělal o prázdninách. Kdybych měl 2 měsíce prázdnin v zimě, asi bych dělal autoškolu v zimě.

Jinak podle názorů dopravních "expertů" mam pocit, že nejlepší by asi bylo, kdyby řidičák neměl pokud možno vůbec nikdo. A když už si někdo řidičák udělá, tak ať jezdí radši jenom někde na polygonu.
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7135
Registrován: 4-2005
Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 13:35:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hmm, já jsem dělal autoškolu v zimě a rozhodně lepší, jak nějaký nafingovaný smyky někde na polygonu...

A jinak je úplně jedno, jaké budou nebo nebudou podmínky. Kdo bude chtít, zařídí si to, viz (ne)dávná aféra se zkušebníma komisařema.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7190
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 14:05:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ebeneezer: Z části ano, ale spoustu lidí má možnost si to udělat v zimě, zejména ti, kteří mají řidičák v rámci výuky. A hodně lidí to přesouvalo na období pozdního jara a léta.
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 492
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 14:22:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MMM: a fungovalo by to tedy jak? V zimě by začátečník ostošest smykoval někde na polygonu, dokud by nebylo úplně jisté, že dokáže vybrat každý smyk, a pak by mohl do provozu? Nebo by se počítalo s tím, že se to naučí při ježdění v provozu? A když bude mírná zima, udělá se co?
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7195
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 20:41:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem jen nastínil ideál, který je velmi těžko definovatelný. Ale zřejmě celoroční autoškola někde na severu existuje, takže určitě by šlo to nějak zavést.
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2038
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 22:41:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale zřejmě celoroční autoškola někde na severu existuje, takže určitě by šlo to nějak zavést.
Zavést lze prakticky cokoliv, jen je otázkou jaký by to přineslo výsledný efekt...

Dnešní svodka událostí na poli píár PČR. Nutno podotknout, že se opět pěkně odkopali.

Řidič BMW měl i ve 218 km/h smůlu, policista měl závodění jako koníček
Silniční pirát a zloděj aut v jedné osobě rychlou jízdou ohrožoval ostatní účastníky provozu na R52. Zatímco řidič policejního vozidla - neoznačeného policejního vozidla - svojí stejně rychlou jízdou při pronásledování neohrožoval nikoho. Kdo by čekal vyjádření PČR, že příslušníci sloužící jako řidiči rychlých a neoznačených policejních vozů jsou speciálně vycvičeni právě na manévry v situacích, kdy se pohybují v běžném provozu vysokou rychlostí v neoznačených vozech, čekal by marně. Zato jsme se dozvěděli, že tentokráte bylo štěstí, že za volantem Passatu seděl policista, který měl dříve jako koníček závodění...

Z policejního vrtulníku je vidět, jak řidiči předjíždějí na plné čáře
Policisté dbají na bezpečnost provozu, proto si jako místo výkonu bezpečnostní akce na šumperské části I/35 zvolili to nejbezpečnější místo - rovný a přehledný úsek prvního stoupání mohelničáku (bráno od Mohelnice), kdy se zaměřili na předjíždění přes plnou čáru. Tedy ono je vidět z videa, že šlo předjíždění přes přerušovanou a až návrat do svého jízdního pruhu přes plnou čáru, která tam není z důvodu nepřehlednosti místa, ale kvůli změně počtu jízdních pruhů na 1+2, kdy zdvojení je ve směru jízdy předjíždějících (pro zdejší řidiče místo dozajista známé). Vskutku zavrženihodné jednání. Jako bezpečnost provozu ohrožující chování bych spíše hodnotil způsob zastavování vozidel policistou. Vlézt do středu vozovky v nepřehledné zatáčce u odpočívadla nedaleko Studené Loučky, to chce mít fištróna... Po přečtení vítězného příspěvku v tamní diskuzi jsem si vzpomněl na zdejší nedávnou diskuzi.

Přemýšlím, co vede novináře k podílení se na těchto a těmto podobným agitkách, na papouškování bez vlastního kritického pohledu na danou problematiku. Zda jde o přesvědční pramenící z pocitu, že pořadek musi byt nebo o značnou flexibilitu páteře hraničící až s bezpáteřností spojenou s lobotomií mozku?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 12-2011
Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 23:05:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vybrali 18.400 kč na pokutách a potřebovali k tomu dokonce vrtulník? To jsou žabaři. Kdyby dali radar někam 5 metrů za značku začátek obce, tak to budou mít snadnější.
Jinak když vidim příspěvek, co obdržel nejvíc "plusů", tak na mě jdou mrákoty.
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 496
Registrován: 10-2007
Odesláno Úterý, 06. března 2012 - 10:45:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MMM: já teda nucení lidí k autoškole trvající celý rok moc jako ideál nevidím. Když odhlédnu od faktu (i na sobě vyzkoušeném v případě nácviku ovládání různých vozidel nebo letadel a strojů), že výcvik by měl být přiměřeně intenzivní (a ne rozplizlý do několika měsíců), pak podle mého názoru stejně kdo sám nechce, aby se něco naučil, tak ho k tomu nedonutí ani kdyby nad ním po celou dobu stál Rychetský s Rampulou a Tržilem a mlátili ho sbírkou zákonů po hlavě. Nařídit zákonem trénovat jízdu na sněhu a ledu stejně zase skončí jako formalita, akorát to bude všechno zase dražší a složitější.

Stejně jako doktor pořád žasnu, proč si tolik lidí myslí, že problém lze vyřešit přijetím zákona, že chování lidí se zlepší, když budou složitější formální požadavky na jejich kvalifikaci atd. Přitom lze pozorovat i efekty zcela opačné a velmi nebezpečné (ztráta odpovědnosti a vlastní iniciativy).

Když se tak pohybuju v silničním provozu, tak mi připadá, že problém není ani tak v tom, že by lidi nějak ve velkém něco neuměli a potřebovali se něco na povel učit, jako spíš v tom, že se jim nechce přemýšlet.
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7146
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 06. března 2012 - 10:59:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se tak pohybuju v silničním provozu, tak mi připadá, že problém není ani tak v tom, že by lidi nějak ve velkém něco neuměli a potřebovali se něco na povel učit, jako spíš v tom, že se jim nechce přemýšlet.

Problém je v obojím. Co se nenaučím, to neumím, a nad čím nepřemýšlím, to nedělám.
Hroch.R420
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 8-2011

Odesláno Úterý, 06. března 2012 - 11:49:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já už docela začínám být alergickej na ty všechny naše "dopravní experty" a jim podobný chytrolíny co jen vymejšlej kraviny. Prostě v našem státě platí,že čím je věc méně důležitá tím více se jí věnuje pozornosti. Prostě z nás udělat tupé stádo ovcí,svázat nás zákony,vyhláškami a nařízeními a každý budem mít u sebe svýho policajta a jak si utřu zadek špatnou rukou necertifikovaným papírem a můj produkt překročí váhovou normu tak mě hned oflastrujou! Tohle je jen přihrávání peněz spřáteleným firmám,viz školení řidičů,profesáky,psychotesty,lékárničky a je to ve výsledku k ničemu jen vytáhnout z lidí prachy. Já jako řidič kamionu musím mít školení řidičů,kdy většina autoškol mi pustí videa,která pouští novým žákům a o digitálním tachografu ví školitel prd,tak co mi takové školení dá? Hlavně že zachrastí v kasičce a mám štempl. To samé psychotesty,EEG,neurologii (ty dvě poslední už zase zrušili),no jen hon na peníze,vždyt' i ten vydupanej profesák mi na silnici za celou dobu jeho platnosti kontrolovali pouze jednou.
A co jediného naše pomahače zajímá na kamionu? Dálková světla,dálková světla,dálková světla! Doby jízdy a odpočinku? Někdy. Technický stav jako pneu,brzdy,řízení? Skoro nikdy. Minulý týden jsem jel s ADRkou,výbava ADR,papíry ADR? My vám věříme že to máte v pořádku,ale máte víc dálkových světel tak to máte za litr. A těmhle lidem by se měly dát do rukou větší pravomoce? No tak to teda dopadnem,protože se budou jen kontrolovat oškrábaný okna v zimě,lékárničky a podobný kraviny,porstě naše Policie je už dávno jen na výběr peněz,ne na nějakou prevenci.
A k tomu ledu na plachtách,je to fakt nepříjemný a je to problém,ale balancovat na sněhu na žebříku ve 4m výšce a ještě tam něco dělat s koštětem fakt nejde,to není až tak o lenosti,ale o tom zůstat nezraněn. Na západě se na parkovištích nebo ve firmách objeví před zimou konstrukce z lešení,kde má řidič možnost bezpečně střechu očistit. Co udělá ten náš zkorumpovanej stát s bandou expertů v čele? Vymyslí postih,rozhlásí do médií jak zatočí s bezohlednými kamioňáky a lid tleská a jásá,ale udělat něco proto,aby bylo možno v praxi ten sníh dostat dolů? Haha občane,porad' si,my jsme tady jen od vybírání peněz!!!
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9394
Registrován: 3-2005

Odesláno Úterý, 06. března 2012 - 12:33:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Hroch.R420: Napsáno z praxe . Pozdravuj švédskou princeznu Scanii. Pěkný kousek.
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Hroch.R420
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 8-2011

Odesláno Úterý, 06. března 2012 - 15:15:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky ,vyřídím.
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3996
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 06. března 2012 - 19:50:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Do puntíku přesně!

Jen mi prosím, třeba přes SZ, vysvětli ty dálkové světla. Díky
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7210
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 07. března 2012 - 22:53:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já teda nucení lidí k autoškole trvající celý rok moc jako ideál nevidím.
Jiná možnost, aby si absolventi vyzkoušeli jízdu na sněhu a ledu neexistuje. Je určitě lepší, když si to budoucí vodičové vyzkouší za dohledu intstruktora, než když budou při prvním sněhu překvapený, že auto se nechová jaksi standartně.
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2039
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 07. března 2012 - 23:29:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MMM: Jiná možnost, aby si absolventi vyzkoušeli jízdu na sněhu a ledu neexistuje.
Budu opakovat Risanův dotaz - a když bude mírná zima? Ne každou zimu a ne na všech místech v republice se můžeme potkat a potýkat se sněhem na silnici. Kupříkladu během této zimy na Olomoucku či Královohradecku ležel sníh na silnicích v takové míře, aby šlo uvažovat o jízdě na sněhu a ledu, jen v řádu hodin. Co pak? Povinné jízdy do horských oblastí? Nebo přerušení výcviku do doby štědré sněhové nadílky? Zkrátka během výcviku v autoškole není možné postihnout všechny typy povrchu vozovky, všechny typy povětrnostních podmínek či všechny typy vozidel, s kterými by se mohl absolvent v budoucnu setkat. Pak je to jen a pouze na daném jedinci, zda a jak se bude nadále zdokonalovat v řidičských dovednostech. Z vlastní praxe - autoškolu jsem dělal v létě (prázdniny, během školní docházky nebylo kdy), při prvním sněhu jsem tedy byl bez dohledu instruktora, byl jsem ve voze sám za sebe a rozhodně jsem nebyl překvapený, že auto se nechová jaksi standartně, protože je snad logický, že na sněhu či mokru se bude chovat auto jinak, než za sucha. Tak jsem ponejprv jezdil pomalu, oťukával jsem si ježdění na sněhu, získaval patřičné zkušenosti a teď patří zimnní ježdění, rozuměj na sněhu, k mým nejoblíbenějším, baví mě.

Hroch.R420: Pěkně napsáno. Položím stejný dotaz jako Trollino_15 - co je za problém s dálkovýma světlama? Homologace či co?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7153
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 07. března 2012 - 23:46:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MMM

Já si myslím, že většinu věcí a zkušeností získáš v provozu, a tím bych se řídil. Samozřejmě nějaké základy to chce z autoškoly, zbytek už nějak získáš. V autoškole opravdu nejde naučit vše - jen jako příklad mě teď napadly tramvaje - to by měl každý z každé vesnice jet 100km do nejbližšího města, kde jezdí tramvaje, aby si vyzkoušel, jaké to je? Já jsem se učil jezdit v zimě (ne nikterak brutální, ale nějakej poprašek a led byl), ale v ostrým provozu to bylo něco jiného, už jen proto, že vedle neseděl instruktor a nebyl připravenej zasáhnout, kdyby něco. Psychologickej efekt. Nebo auto - každý se chová na sněhu jinak.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 12-2011
Odesláno Čtvrtek, 08. března 2012 - 00:01:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Autoškola na celej rok je zase další nesmysl, se kterym nepochybně dřív nebo později nějakej dopravní exprd přijde.
Souhlasim s tim, co napsal Doktor. Taky jsem autoškolu dělal v létě o prázdninách a v zimě jsem prostě očekával, že se na sněhu auto bude chovat jinak. To by snad měl pochopit každej, že když je chůze na suchym chodníku a na sněhu odlišná, že v autě to bude platit taky. Takže jsem jel hodně opatrně. Pak jsem to pomalu dostal do ruky.
Autoškola je od toho, aby se tam člověk naučil základy. Kdyby měli z autoškoly vycházet ostřílený řidiči, který zvládnou všechny situace za každýho počasí, tak by nestačil ani ten rok.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7211
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 08. března 2012 - 00:06:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co pak? Povinné jízdy do horských oblastí?
Ano. Jak jsem výše naznačil, je to podle mého přesvědčení ideál. Těžko realizovatelný. Já jsem jezdil v zimě a už jsem to několikrát vysoce ocenil, protože mi to dalo hodně. Například, když mě vzal instruktor na parkoviště, kde byl hluboký sníh a vyjeté koleje, a poté mě učil, jak se dostat pryč, tj. "rozhoupat" auto. Povedlo se a už se mi to párkrát hodilo stejně jako zvládnutí smyku.

to by měl každý z každé vesnice jet 100km do nejbližšího města, kde jezdí tramvaje
Protože jsem dělal autoškolu ve Varech, kde tramvaje nejezdí, tak jsem s tramvajemi neměl zkušenosti a pak přes rok a půl jsem nebyl ve městě, kde jezdí tramvaje. A raději jsem se před cestou do Plzně podíval do pravidel ohledně předností tramvají, neb jsem nikdy žádnou praktickou zkušenost neměl.
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4971
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 08. března 2012 - 18:37:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já končil autoškolu někdy v říjnu. A protože ten rok napad sníh proklatě brzy i dole a moje první delší cesta vedla do Liberce tak jsem si to užíval. Mch to by měl bejt základ pro řízení "umět si poradit a umět předvídat". Autoškola má naučit předvídat a umět si poradit. Ne "naučit jezdit robota v různejch režimech". Když jsem dělal papíry tak se do jízd taky netrefila řádná průtrž. Ta nastala až jsem jel jednou po R10 se starou škodivkou - a nastojte nějak mi došlo že do těch jezer na tom tankáči asi s lehkým čumákem nejde vlítnout kilo deset...

Jo a to že se rozhoupu ve sněhu - no to z autoškoly nevím. Ani nevím od koho to vím neb to jsem nějak věděl a pokládal za samozřejmý.

Fakt je že jsem měl bezva instruktora, už skoro penzistu - a ten mi komentoval a skutzečně vysvětloval "kde čekat zrady". A nejlepší byla první hodina kdy jsme měli jít na cvičák - "já potřebuju něco zařídit v Brániku - znáte značky? Tak jedem". Ke konci už podřimoval...

Největší neštěstí je to že se dnes řízení bere jako naprostá samozřejmost "kerou se naučí každej". A je málo soudnejch lidí co si připustěj že se na to fakt necejtěj. A tudíž je tlak dát papíry a kartónový krabici...
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 497
Registrován: 10-2007
Odesláno Čtvrtek, 08. března 2012 - 20:49:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak už jsem několikrát napsal, pořád mne leká, že lidi považují za ideál nařídit něco plošně zákonem, případně to ještě komplikovat snahou postihnout všechny případy. Není náhodou ideál spíš to, že každý sám chce naučit se přiměřeně dobře ovládat vozidlo, když už leze za volant?
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7156
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 08. března 2012 - 21:17:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na jednu stranu ano, na druhou stranu ne. Jsou věci, které tě v autoškole nenaučí, jsou věci, které se nikdy nenaučíš sám.
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 499
Registrován: 10-2007
Odesláno Pátek, 09. března 2012 - 09:13:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jsem napsal "každý sám chce," nemyslel jsem, že každý bude samoukem. Myslím, že ta moje formulace nevylučuje najmout si instruktora a zaplatit si hodiny. Dávám do kontrastu "chtít" a "muset," tedy motivaci, nikoliv samouk vs. výuka instruktorem, tedy způsob výuky.
Hroch.R420
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 8-2011

Odesláno Pátek, 09. března 2012 - 20:39:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No s dálkovými světly je to tak,můžu mít tři páry dálkových světel,ale dohromady smí svítit jen dva páry. Je pravdou že jich mám trochu víc https://www.k-report.net/discus/obrazky/09/46/680946.jpg a to je jediná věc,která naše pomahače zajímá,protože už zdálky vidí že jim jedou peníze. V celé Evropě s tím nemám problém,jak východní či západní jen v České republice je tohle úplně ten největší přestupek,proto mě vytáčí,že i když mám v pořádku pneu,brzdy,platnou STK,dodržuju doby řízení a odpočinku a i dálková světla se snažím používat s rozumem,tak pořád jsem za lajdáka,kterého naše Policie neustále pokutuje.A pak vznikají debaty typu "překračujete povolenou svítivost!" "Ale já je neměl rozsvícený" "Ale kdyby jste je rozsvítil tak překročíte" "Mám tady nůž,obviníte mě z vraždy?" "Proč z vraždy?" "No protože kdybych ho do někoho vrazil,tak ho můžu zabít".
Je zajímavé,že mnoho starých vraků,kterým polovina světel nesvítí si nikdo nevšímá,holt u nás stále platí nevybočovat z řady,být šedý průměr,Avie maj bejt modrý,Tatry červený a republiku si rozvracet nedáme!
Takže stejně jako se u osobních vozů neustále kontrolují lékárničky,tak po mě nikdy nikdo lékárničku nechtěl,pač se zahojí na světlech a tihle by měli dostat do rukou další možnost buzerovat lidi za další a další nesmysly?
Už jsem i psal na ředitelství Dopravní policie kdy si z nás přestanou dělat dojné krávy a místo nesmyslů začnou kontrolovat věci,kvůli kterým umírají lidé,bylo mi samozřejmě odpovězeno že nic takového se neděje a že kontroly jsou zaměřeny na celkový stav vozidla a ne jen na jednu věc (hahaha,kecy a kecy).
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4985
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 10. března 2012 - 11:58:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Praktická otázka - nač těch světel na evropskejch silnicích kde je takovej provoz že na dálkovky se jede minimálně a leda někdy k ránu a ještě ne na dálnicích a většině jediček? Ono od "normálních" dálkovek na náklaďáku není na rozdíl od osobákovejch nějak vidět při vmax do kila? Jako "čím větší auto tím míň svítěj dálkovky"?
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3998
Registrován: 2-2005

Odesláno Sobota, 10. března 2012 - 18:21:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: To je ovšem nádherný auto!
Díky za vysvětlení.

Petr_vlček: Každé světlo navíc se hodí. Já jezdím kolem čtvrté ranní po I/20 a svítím vším, co jde včetně mlhovek. Neb srnky a ožralá mládež jsou svině a čím víc je vidět nejen do předu, ale i do strany, tím lépe.
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4990
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 10. března 2012 - 19:16:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to nevadí to pak zhasnout najednou na klopený když někoho - třeba chodce - potkáte? Protože pamatuju kterak kamarádka s tehdejší rodinnou Š125 s dvojíma dálkáčema dost nadávala že je to moc velkej přechod "rázem do tmy". Nebo na to dlabete a nezhášíte a doufáte že se vám tam oslněnej nepřiplete?
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3999
Registrován: 2-2005

Odesláno Sobota, 10. března 2012 - 21:43:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V případě chodců, pokud na sobě nemají reflexní vestu nebo v ruce baterku, světla nezhasínám, neosvětleného chodce stejně vidím na posledních řekněme 100m a to je dávno oslněný stejně (matematická otázka - kolik je to sekund před teoretickým střetem, jedu-li rychlostí 100 km/hod.?). Pokud má v ruce baterku či na sobě cokoli reflexního, je vidět daleko před dosahem dálkových světel a nedělá mi problém světla ztlumit a včas daným blinkrem naznačit chodci, že o něm vím.

Jinak mi přechod "rázem do tmy" nevadí.
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4994
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 11. března 2012 - 13:29:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a) na 1/20 je povolený kilo? Není tam náhodou 90?. I když ona ta 1/20 je asi rejdiště exotů když vemu kolik vemen už tam dokázalo vlítnout do vlaku na přejezdu v Blatný...
b) když toho chodce vidíte tak na těch 100 m to z toho kila stihnete zabrzdit? Protože zajisté jedete tak abyste "mohl zastavit vozidlo na vzdálenost na kterou vidíte"...
c) až někoho takhle "nasvítíte" a on ztratí orientaci a vkročí místo do pangejta do silnice tak co? Pokud navíc bude střízlivej tak si tipnu že budete mít peška.
d) o tom že se někdo nasere začne po světlech střílet (a zdůvodní to úmyslným oslněním a najížděním) nemluvě - u nás už se dělo věcí...
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4000
Registrován: 2-2005

Odesláno Neděle, 11. března 2012 - 15:10:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a) spíš než o faktickou rychlost šlo o jednoduchost výpočtu. Ale klidně si to spočítejte i na 90, na faktu, že je to sotva pár vteřin, to nic nemění...
b) Podle stejné poučky bych měl z 90 brzdit na 50 (odhad na potkávačky) při každém ztlumení světel?
c) Tady se míjíte s tím faktem, že osoba je dávno oslněná ještě před tím, než já si ji všimnu (nemá-li vestu/baterku a i tak, kdo ví). Pokud ztratí orientaci, já se to dozvím až ho budu mít v dosahu světel.
d) Vzhledem k tomu, že vozím látky pro některé skupiny obyvatel zajímavé, jsem zvyklý na ledasco...

Ale zpět k tématu - každé světlo navíc má svůj význam, už jen proto, že snáze zareaguju na zmateného chodce, než na chodce, kterého ani nevidím.

(Příspěvek byl editován uživatelem Trollino 15.)
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7163
Registrován: 4-2005
Odesláno Neděle, 11. března 2012 - 15:45:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Copak chodci - ti jsou, alespoň na "mých" cestách, ještě docela ukáznění (až na chodce jisté skupiny obyvatel). To spíš neosvětlení cyklisti nebo zvířata - kolikrát mi už vběhlo pod auto něco zvířecího z příkopu nebo z chodníku (posledně třeba kočka). Ale je fakt, že osvětleného chodce jsem už dlouho neviděl, no, alespoň nezabírají tolik místa, ačkoliv u větších aut je každý centimetr na kraji dobrý. K tomu, jestli jim svítit do xichtu nebo ne. Je to otázka - na jednu stranu já potřebuju vidět, co se děje (a že zrovna za tmy mimo obce uprostřed polí a lesů nebo třeba na dálnici není s normálními světly nic moc vidět, zejména pak, je-li čerstvě položený tmavý nenalajnovaný asfalt nebo chybí-li patníky či jiné orientační body, no a abych ho neoslňoval, tak bych musel jet hodně dlouho bez dálkových), na druhou stranu sám chodím dost pěšky a vím, že svítící auto do očí není příjemné. Ale zase si myslím, že není problém zastavit, otočit se mimo světla auta a až auto přejede, tak pokračovat v chůzi, pokud mi to vadí (a že mě vadí i to, když auto přede mnou za tmy na křižovatce stojí na brzdě, stejně tak mi vadí ty super moderní tuzingářský nehomologovaný čirá světla, který svítí jak se jim zachce a kam se jim zachce). Jistě, nikdy bych takto nikam nedošel, kdybych se musel pořád zastavovat... Je to asi na individuálním posouzení každého - já osobně nemám problém dálkový vypnout, když usoudím, že je to bezpečné, a stejně tak nemám problém vzít si do ruky alespoň baterku, když jdu pěšky. Nebo svítit si alespoň mobilem, i když to je celkem na houby.

No prostě nejde to brát nějak celkově a nejde to ani pořádně posoudit, každá situace je jiná.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 505
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 12. března 2012 - 13:06:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď úplně souhlasím s Mauriciem.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3272
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 09:45:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K oslňování/neoslňování bych si přisolil drobnost. Absolutně a zásadně netlumím světla při potkávání neosvětlených cyklistů. U chodců ztlumím.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5039
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 16:54:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemáte někdo zájem o dětskou autosedačku? "Podprdelník" byl dříve používaný (dnes již není), "velká" sedačka je úplně nová (nevhodně koupená, nebyl důvod ji používat).



Cena dohodou, představuji si cca 400Kč za tu velkou sedačku. Zájemci z Brna a okolí; na případné dojetí někam dál není čas ani peníze :-(

Kontakt přes SZ (ikona obálky vpravo v záhlaví příspěvku) či na vojta.hoffmann (at) seznam.cz

Omlouvám se za inzerci, ale snad mi prominete. Doma nám ty sedačky zbytečně zavazí...
Nyplzet
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 574
Registrován: 10-2006

Odesláno Neděle, 18. března 2012 - 12:52:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevite prosim nekdo co je toto za znacku auta?
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 12-2011
Odesláno Neděle, 18. března 2012 - 12:59:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je poněkud nepředpisová MPZ Německa.
nereg.Vojtik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.19.71.113
Odesláno Středa, 21. března 2012 - 13:41:24    Odkaz na tento příspěvek  

Benzínka OMV v Brně na Skácelové - cena za litr nějakého prémiového paliva dnes přesáhla 40Kč
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5066
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. března 2012 - 10:49:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve Slavkově u Brna je Shell V-Power přes 40 už asi od září (rozpětí 40,90 - 42,30 Kč/l)
Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7278
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 22. března 2012 - 18:43:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska jsem cestou do Varů z Plzně pozoroval rozpětí. Od 35,90 v Plzni po 37,70 v Bečově, jinak standartní cena byla kolem 36,90. Tudíž jsem si v duchu gratuloval, že jedu autobusem za 92
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6618
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 22. března 2012 - 19:21:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stanley - jj, v Brně na Kubíčkové u Shellky V power Diesel za 41,20.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 514
Registrován: 10-2007
Odesláno Čtvrtek, 22. března 2012 - 20:12:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A připadá vám, že aut na silnicích ubývá? Mně tedy připadá, že aut spíš přibývá.

Tuhle mi tu kdosi naznačoval, že snad většina národa už na benzín ani nemá. Tak nevím, co si mám myslet.
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5069
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. března 2012 - 20:29:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já mám pocit, že doprava po Brně je na lepším průměru, ale hůř se parkuje, což by značilo, že lidi přece jen jezdí o něco míň. Ale nijak výrazně to nepociťuju.
Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7285
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 22. března 2012 - 20:34:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A připadá vám, že aut na silnicích ubývá? Mně tedy připadá, že aut spíš přibývá.
Já si myslím, že to je tak nějak pořád stejné, protože na silnici víc aut nevidím, ale ve VHD také ne. Výjimkou jsou oblasti, kde se zoptimalizuje doprava. Tam počet aut zničeho nic naroste.
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5064
Registrován: 2-2007

Odesláno Čtvrtek, 22. března 2012 - 20:38:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady se bude všechno tak dlouho všechno optimalizovat, až to bude naprosto zcela optimální a následně to všechno zkolabuje.

Dopravu po Brně hodnotím jako zhruba stejnou, jako vždycky. Minimálně včera jsem kvůli ní došel do školy o 5 minut později Plánovaný příjezd 7:42, skutečný 7:51, začátek vyučování 7:50... důvod bylo poskakování v koloně od Semilassa až po Přívrat (celým Královým Polem). A i jinak je množství aut v ulicích z mého pohledu stejné. Já teď jezdím na kole, na benzín nejsou peníze :-(

Ta cena přes 40Kč mne překvapila, ani jsem netušil, že na tolika místech je již delší dobu. Na benzínkách, okolo kterých jezdím pravidelně je opravdu až od tohoto týdne.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7286
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 22. března 2012 - 20:44:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minimálně včera jsem kvůli ní došel do školy o 5 minut později
Klasika. Na střední chodili pozdě zásadně ti, kteří jezdili autem
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5065
Registrován: 2-2007

Odesláno Čtvrtek, 22. března 2012 - 20:53:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale já jel autobusem

A tohle se mi stalo už podruhé. Já si říkal, nebuď blbý a nejezdi tím spojem 7:10 od domu, nestihneš to... ale než bych jel Citelisem, to jsem radši obětoval těch 5 minut s tím, že to uhádám na dopravu (což třídní toleruje, navíc jsem ji bez problémů přesvědčil podrobným popisem zácpy i toho, čím jsem jel).

Minule mi to prošlo, protože jsme měli učitele, který si s oblibou dává "akademickou čtvrthodinku", takže jsem došel ještě před ním. Bohužel byla včera první hodinu matematika, kde by se podle učitelky daly nařídit hodinky
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 12-2011
Odesláno Čtvrtek, 22. března 2012 - 21:19:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A připadá vám, že aut na silnicích ubývá? Mně tedy připadá, že aut spíš přibývá.

Ale jo, v Praze těch aut opravdu asi jezdí míň, než tomu bylo tak 2-3 roky zpátky. Otázka je, jestli na to má vliv cena benzínu/nafty nebo spíš dopravě ulehčil přazskej okruh.
A když se tady nakousla ta jízda MHD vs. jízda autem, tak musim taky napsat, že dřív jsem mnohem víc jezdil metrem, protože to kolikrát bylo fakt rychlejší a ještě jsem něco ušetřil. Dneska už to nějak neplatí. Jednak v průměru je to autem prostě rychlejší a navíc tenkrát byla cena jízdenky asi 18kč a litr paliva dejme tomu za 30kč a dneska je to 32kč za jízdenku a 36kč za litr paliva.
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2981
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 22. března 2012 - 21:24:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brno, Heršpická, Natural 95: Shell 38,70, OMV 38,90. No comment.
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7202
Registrován: 4-2005
Odesláno Pátek, 23. března 2012 - 10:20:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risan

Já si myslím, že na benzín mít musí. Co jiného jim zbývá? Málo z těch, co používají auto, ho používají zbytečně, a ještě méně z nich by ho vyměnilo za prostředek VHD.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3559
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 23. března 2012 - 11:13:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Málo z těch, co používají auto, ho používají zbytečně

Jde o to, co je to "zbytečně" - přeprava jedné osoby (bez rozměrných zavazadel, nářadí apod.) po vnitřní Praze autem je většinou nesmírně neefektivní věc, přesto to spousta lidí dělá. Prostě jako svůj životní styl.

Jinak souhlas, že se v Praze jakoby zácpy snížily, ale ono jde o to, kde - jih Prahy je na tom neoddiskutovatelně mnohem líp než před otevřením okruhu. Tehdy se prostě každé ráno ucpaly postupně všechny příjezdy k Barrandovskému mostu a osobáky začaly objíždět, kudy to šlo. V práci mám pod okny ulici 5. května a tehdy bývala do centra ucpaná naprosto pravidelně, dnes to hodně stáhla uvolněná Jižní spojka. Uvidíme, co se stane na severu po otevření "slavné" Blanky, asi se ucpou vjezdy do ní, ale celkově to snad Praze 6 a 7 přece jen pomůže.

Dokud jsem bydlel na Jižním Městě, tak i když jsme metro i autobusy měli asi tři minuty od vchodu, autem to bylo skoro všude rychlejší (teda mimo vysloveného centra, Kobylis apod.). V okrajových částech navíc většinou jde slušně parkovat. Teď jsme se přestěhovali do Bubenče a autem je to v pracovní den skoro na všechny strany neobyčejná otrava, kdežto MHD funguje spolehlivě...

Takže se v Praze zvětšuje rozdíl mezi příměstským / předměstským (tj. včetně mnoha velkých sídlišť) způsobem života, kde je auto k životu potřeba a jeho užívání šetří čas a nervy, a na druhé straně životem v širším centru (kde jsou zácpy, úzké ulice, modré zóny, placená stání atd. - spousta cílů je nesrovnatelně lépe dostupných MHD než autem), kde šetří čas, nervy a hlavně náklady auto nechat auto v pracovní den přes den radši stát.
Nedávno z jednoho takového borce, co jezdí autem všude, vypadlo, že hledal (v Bubenči) místo na parkování čtyřicet minut - no kde to jsme? Za tu dobu jsem nejen na druhé konečné metra, ale i kus cesty přípojným autobusem. Nemluvě o tom, že přinejmenším do centra, na Vinohrady apod. je i sama cesta metrem mnohem rychlejší.
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 516
Registrován: 10-2007
Odesláno Pátek, 23. března 2012 - 12:58:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mauricio: OK, sice bych spíš asi souhlasil s Jefem a rozvinul to, co napsal on, ale s ohledem na sociální smír zde na fóru se nebudu pouštět do další debaty. Je to třaskavé téma a zbytečně by zase vyplavaly emoce.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5050
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 23. března 2012 - 13:45:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No zácpy se zmenšily ale počet aut nejspíš vzrost. Protože když jedou 2-3 pruhy po jižní spojce plný aut tak jich nejspíš projede víc než předtím na semafory + 1 pruh kamiony i se započtením zasekaná Dolnokrční a okolí mostu. Podobně dolů z Barranďáku 2 pruhy IAD je nejspíš víc než 1 pruh a kamiony.
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7208
Registrován: 4-2005
Odesláno Pátek, 23. března 2012 - 15:21:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef, Risan

Ano. Ale neefektivní nemusí se rovnat zbytečné. A já osobně nemám rád, když se řekne: "V autě je jeden člověk a jede do města, určitě by mohl jet tramvají." Málo kdy víme, co má dotyčný naložené v kufru nebo co jiného veze, případně co ho vede k tomu, využívat auto.
Čímž rozhodně neobhajuji ty, kteří bez auta nemůžou ani na krok - teď jsem otevřel nějakej časopis ČD pro Vás, a byla tam nádherná věta (sice o Američanech, ale ono se to dá krásně vztáhnout i na jiné národy): "Když se ztratíte ve vesnici cestou na hřbitov a zeptáte se místního, kama máte jít, ochotně vás navede. Ale přes dálnici a další město, protože jít pěšky ho ještě nenapadlo." Nebo nějak tak to bylo :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem mauricio.)
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 12-2011
Odesláno Pátek, 23. března 2012 - 21:42:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Nemyslim ani tak tyhle hlavní tahy typu Jižní spojka. Tam je to jasný, že je menší provoz, když tam přestaly jezdit kamiony. Ale dřív jsem měl vytipovaný různý ulice, kterejm jsem se snažil vyhnout, jak to jenom bylo možný, protože v 9 z 10 případů to tam bylo ucpaný. A teď tam v 9 z 10 případů celkem bez problémů projedu. V podstatě se dá říct, že jsem tak za poslední rok skoro přestal využívat různý boční uličky, abych se vyhnul zácpám.
Ale je teda fakt, že v rámci Prahy se pohybuju hlavně na jihu a na pravym břehu Vltavy (Jižní Město, Pankrác, Krč, Vršovice, Michle, Modřany...). Jak to vypadá v jinejch částech Prahy, moc přehled nemam, ale když někdy poslouchám rádio, tak stupeň dopravy č. 5 aspoň na pár místech tam hlásej skoro každej den.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5055
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 24. března 2012 - 20:22:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No právě tomu cípu co zmiňujete pomoh okruh a uvolnění Jižní spojky od kamionů. Čímž se tam natáhlo mraky osobáků (nájezd na most ve dvou pruzích "souvislá kolona" je běžnej) z okolních ulic a už skutečně není třeba kličkovat vilkama. A řek bych že to pomohlo i magistrále od P4 do centra - pár lidí raději na Smích jede teď přes most než přes Pavlák jako dřív.

Jinak ale zasekaná Ječná/Resslova je jev běžnej. Podobně i ta magistrála ve směru od Houmlesovic.