K-report
 

Archiv diskuse Eurosprinter, Eurorunner, TRAXX ... do 07. 09. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Eurosprinter, Eurorunner, TRAXX a jim podobné » Archiv diskuse Eurosprinter, Eurorunner, TRAXX ... do 07. 09. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4220
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 16:08:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak já se taky přidám .

Řešil bych ale rovinu "nové" versus "reko" versus "nereko" místo "interoperabilní" versus "neinteroperabilní".
Ona ta interoperabilita přichází relativně sama opouštěním národních písečků (a čím menší země, tím větší důraz) a poklesem zakázek, kdy výrobce neutáhne výrobu lokomotiv jen pro jednotlivé státy, byť i takové má v nabídce.
A o čem se tedy bavíme?
V elektrické trakci řešíme buď "novostroje" v ceně 70 - 120 miliónů korun proti odepsaným "starostrojům", jež chceme přiblížit novostrojům za nějaké jiné peníze. Asi se shodneme, že dopravce, který nemá ambice jezdit někam, kde mu neuznají staré "šroty" si ještě nějaký čas nebude muset "novostroje" pořídit, bavme se o skupině zemí CZ, SK, PL, HU, RO.
Zde i dnes můžeme uvažovat o nasazení lokomotiv řad 121 - 130, 131, 181 - 3, 230, 240, 363. Stačí MIREL nebo SHP a může se jezdit. A pokud chceme zlepšit produktivitu, jediné, co nám pomůže je mnohočlenné řízení (řady 130, 230, 240 je mají). Mají pravdu Ti, kteří tvrdí, že rekonstrukcí těchto strojů nezvýšíme výrazně normy zátěže ani výkon a ani neklesnou údržbové náklady. Řekněme tedy, že do těchto strojů nemá smysl investovat kromě náhrad již nedostupných komponentů a nechal bych je na dožití pod heslem: "Je mi jedno, kolik najedou, klidně je nechám měsíc stát, pak si na ně zase vzpomenu a někam s nimi popojedu a zase na ně zapomenu".
Řada 163, 363 je relativně nová a je nosnými řadami ČDC. Co s nimi? Mám sice relativně velký obvod 3 kV, ale i ten se nám odpojením SK zmenšil a já tam stejně na své triko jezdit nechci. Mám ale řadu výkonů přes styky trakcí a na to mám málo elektrických lokomotiv. Potud to já cítím stejně jako ČDC. Dále už ne. Monstr modernizace na řadu 363.5 mi přinese mírné zvýšení norem zátěže a mnohočlenné řízení. Dá mi ještě něco?
Kdybych udělal prostou modernizaci na řadu 363, tak sice nezískám mnohočlenné řízení, ale řekněme, že ta modernizace včetně hlavní opravy bude stát třetinu, tedy 20 miliónů. Na všech dvaceti lokomotivách ušetřím 800 miliónů. Mám dalších dvacet Es a zbyly mi nějaké peníze.
Co s nimi? To je otázka. Pokud přeci jen pošilhávám po nerekonstruovatelném zahraničí, mohl bych si koupit 8 - 10 mnohosystémovek a rozjet kšefty mimo republiku a nebo jenom tyto lokomotivy mít, huntovat je kde se dá a nebo je používat na společné projekty s jinými dopravci.
Jsou výkony, kde nasazením novolokomotiv mohu výrazně ušetřit, třeba na postrkové službě Libeň - Uhři, Brno - Svitavy, Kutná Hora - Brno, Plzeň - Beroun - Plzeň atd.
Vrátím se k mnohočlennému řízení: i kdybych měl trvale spojené dvě Esa trvale obsazené dvěmi strojvedoucími, tak mě to ročně bude stát 4 milióny Kč za druhého strojvedoucího.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4221
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 16:20:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak to vidím u dieselů.

Cena "novo" dieselu je někde u 50 - 70 miliónů, cena reko je 10 - 40 miliónů. Zůstane nám sice lepší přenos výkonu, ale pořád to proti asynchronům nebude ono. Proti elektrické trakci, kde se modernizací neušetří výrazně mnoho spotřebované energie, u dieselů je to úplně o ničem jiném. 1 kWh z elektrárny nás přijde na 2,5 Kč. Jedna kWh z nafty nás dnes přijde na cca na 7 Kč. A nyní. Za kolik že nám jezdí "staromašiny"? Za 5 l/1000 hrtkm? Za kolik "novomašiny"? Za 3 l/1000 hrtkm? Špičkově i pod 2 l/1000 hrtkm? Kolik že je úspora 2 litrů na jeden km. Pánové, to je 60 Kč.
Takže já sice chápu modernizaci lokomotiv jiným druhem dieselu (snížení jednotkové spotřeby, pokles údržby, konec strachu, kdy tam zase něco praskne), ale myslím si, že zůstáváme na půli cesty.
A nyní je potřeba přemýšlet dále? Potřebuji až tak brutálně šetřit? Jsem veliký dopravce, mám mnoho synergických efektů, přepřahat mohu na každém rohu do tramvaje, on se zákazník neposere, že to jede tejden. A nebo jsem podnikový dopravce, je prakticky jedno, za kolik to vozím, protože ČDC to vozí ještě dráž a nikdo jiný se mi na to dostat nemůže.
Zde hledejte důvod velké části rekonstrukcí. Ten další je --> musíš to udělat v Čechách, protože je to politický úkol. Zde hledejte zbytek.
A to co je navíc? Opravdu znám dost případů, kdy se rekonstrukce vyplatí. Například u málo využitých lokomotiv, kde je ale již jejich technický stav brzdou schopnosti vůbec vozit vlaky. Typicky lokomotivy na využívaných zálohách nebo vozících vlaky na relativně krátkou vzdálenost (přepřah z el.).
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4222
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 16:30:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě dovětek: na trhu je relativně mnoho lokomotiv jak závislé, tak nezávislé trakce. Člověk by si řekl --> pohoda, zvednu telefon a zítra za hubičku jezdím.
Další věc: v CZ jsou nájmy lokomotiv hodně nízko posazené --> cena za nájem umožňuje horko těžko údržbu lokomotivy v nájmu, nejde uvažovat o dalším rozvoji nájemní firmy.
Trošku čerstvý vítr sem vnesly mašiny PKP Cargo, kdy i pro priváty lze získat elektrickou stejnosměrnou lokomotivu za rozumné peníze a tedy okamžitě šetřit provozní náklady proti nezávislé trakci.
Blbé je, že to je stále pouze polovina republiky, byť ta větší. Pro velkou část přeprav tam stejně ty diesely musím mít a tedy cena nájmu musí být jen tak velká, kolik činí rozdíl elektřina / nafta v elektricky pojížděném úseku.
A jsme zase zpátky: ekonomika velí --> co nejméně vozidel --> diesely v celé trase (jsem - li malý) --> přepřahat a využívat lokomotivy v určeném obvodu (jsem - li velký nebo se dokážu domluvit s kamarády, aby toho bylo hodně) --> mít lokomotivu schopnou jízdy z výchozího do koncového místa (ano, toto jsou pouze "novolokomotivy", jsou drahé a ekonomicky se to vyplatí pouze při vysokém denním běhu).
Pan Pohl ve svých článcích vypočetl, že stačí 500 km. Ano, toto při náhradě nezávislé za závislou a ještě při měření spotřeby elektřiny na lokomotivě. Já dnes tvrdím, že je potřeba ujet denně 800 - 1000 km, aby se "novolokomotivy" vyplatily. A obávám se, že takové výkony ve skupinách zemí CZ, SK, HU, PL nejsou, hlavně proto, že kromě CZ jinde ještě nepochopili, že nákladní doprava nemůže jezdit průměrnou rychlostí 15 km/h. Ale to je už zase jiná pohádka :-)
tsi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 2-2012
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 16:35:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejne je nepochopitelne, ze CD a CD-Cargo resi svoje lokomotivni potreby/modernizace/nakupy samostatne.
Pokud by existoval spolecny pool, tak mohli uzivit i nejake nove loko, pres den osobka a vecer a v noci cargo.
Tomes43
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 5-2012
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 16:38:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mol: No to já podle toho, že tady někdo rozvíjel teorii, že na rozdílu výkonu (3MW vs. 6.MW) nezáleží, ale je důležitý počet náprav. Jo 6 je lepší než 4 a taky to byl pokus o vtip.
tsi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 2-2012
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 16:47:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_Šimral:
Je realna kooperace mezi osobnim a nakladnim dopravcem - pres den osobka a vecer a v noci cargo - aby ta novo-loko tech 1000 km denne dala.
Osobni a nakladni dopravce si obchodne nekonkuruji a nakladove (denni najezd, udrzba, zaloha) by to asi dramaticky zlepsilo pozici pri nakupu novo-loko.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4223
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 16:53:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud by existoval spolecny pool, tak mohli uzivit i nejake nove loko, pres den osobka a vecer a v noci cargo.

Perfektní nápad. Pojedeme z Rotterdamu, z Uhři skočíme na Smíchov, zapřáhneme Žluťáka, otočíme Havířov, zapřáhneme v Uhři Duisburg a fičíme na nákladu. Perfektní věc. A tušíte, že když je někde průšvih, tak ta nákladka stojí násobně déle a jistota takových to oběhů nic moc?

Jo 6 je lepší než 4 a taky to byl pokus o vtip.

S tím se dá i souhlasit. Ale pokud na 4 nápravy jsem schopen dostat 300 kN, tak šestikolo už mi moc nepomůže, když max. je 350 kN. A navíc: v CZ je vyslovení slova "šestikolo" zločinem páchaným na údržbě dráhy.

No to já podle toho, že tady někdo rozvíjel teorii, že na rozdílu výkonu (3MW vs. 6.MW) nezáleží

Při běžně používaných rychlostech nákladních vlaků a systému jejich preferencí na výkonu nezáleží, pokud je alespoň 3 MW. To máte úplnou pravdu.
Ostatně i na jeden podvozek to ještě jede solidně, když to není do dlouhého kopce.
tsi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 2-2012
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 17:10:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_Šimral:
Jasne, ze cim delsi trasa na nakladu, tim bude nizsi a komplikovanejsi vyuziti kombinovaneho provozu.
Ale kdyz si bude muset osobni i nakladni dopravce drzet samostane nejakou zalohu na prusvihy a udrzbu tak se asi nedockame nejakych novych lokomotiv, protoze je nikdo v cesku nezaplati.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4224
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 17:50:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono je otázkou, jak k tomu mohou dopravci přistoupit. Představme si, že potřebujeme 10% zálohy. Domluvíme se třeba s RegioJetem a společně koupíme 10 lokomotiv. 5 je pro nás, 4 pro RJ a jedna záložní.
Čtrnáct dní ta desátá mašina stojí, vše funguje a patnáctý den lehnou dvě. Budeme se o ty mašiny prát? Řekněme, že ekvivalentní mašina nebude sehnatelná třeba proto, že osobní dopravce jezdí 160 a nákladní potřebuje ETCS. Dnes bychom to řešili tak, že nastartujeme 2xV100 a vyrazíme do Německa a někde to přepřáhneme, aby do Holandska jela mašina s ETCS.
VláďaH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 18:58:09    Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šimral:Monstr modernizace na řadu 363.5...Dá mi ještě něco?
No jistě. Dá mi úžasné zásoby naprosto nedostatkových (a již nevyráběných) náhradních dílů po provoz dalších 50ti klasických 363. Tímto budu moci zajistit provoz 363 po celou dobu jejich životnosti.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1554
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 19:00:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ: díky za přínosné poznámky z praxe
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4225
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 19:08:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tímto budu moci zajistit provoz 363 po celou dobu jejich životnosti.

Kolik že těch 363.5 je? Dvacet?

Co vám dá tak světoborného? Trafa tam nejsou, trakčáky zůstávají.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6078
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 19:24:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolik že těch 363.5 je? Dvacet?

No právě. Někteří tady vyvádějí, jakoby to měla být nosná řada o minimálně dvoustech kusech.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
4Q
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.49.1
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 19:40:18    Odkaz na tento příspěvek  

Bude jich 30, TM jsou upravené na cca 3,7 MW. Dle mého by se měly upravit všechny 163 na vícesystém, jde o to jak .... .
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1555
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 22:45:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No za tu cenu to bude určitě super kšeft. Otázka zní, jak pro koho...
JuRa736
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 5-2012

Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 06:17:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

761.004-1 METRANS

http://www.railtrains.sk/modules/xcgal/displayimage.php?pid=7875
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5777
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 15:03:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ: Ale pokud na 4 nápravy jsem schopen dostat 300 kN...
...tak je ještě nemusíš dostat z těch náprav na kolejnice.
Výrobci dodávají tažnou sílu resp. výkon, ale nedodávají adhezi.
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2777
Registrován: 8-2007

Odesláno Pátek, 24. srpna 2012 - 08:34:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výrobci dodávají tažnou sílu resp. výkon, ale nedodávají adhezi.

Adhezi dodává "pánbůh".
To si tady mnoho teoretiků ala:6 MW= 100mil,2x3 MW= 120 mil. neuvědomuje.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4229
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 24. srpna 2012 - 10:49:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Hajnej: nezklamals. Čekal jsem, že budeš reagovat.
Poučka číslo 1) adhezi dodává výrobce namalováním trakční charakteristiky na křídový papír.
Poučka číslo 2) moderní lokomotiva s kotoučovými brzdami je bez písku neschopná.
Poučka číslo 3) je - li ovladač pískování vícepolohový (je tam něco více než ON a OFF), je třeba s každým strojvedoucím probrat jeho ovládání.
Poučka číslo 4) písku to sype strašně málo a proto není vhodné používat při pískování pulsy dokud vlak nedosáhne uspokojivou rychlost.
Poučka číslo 5) je úplně jedno, jestli je lokomotiva čtyřkolo nebo šestikolo. Když zaprší, všechno má bez pomocných prostředků cca 100 kN.
Poučka číslo 6) nedělejte si z toho těžkou hlavu. I když selže úplně všechno, lokomotiva do 10 km/h i na sračkách dodá více jak 250 kN, do dvaceti km/h ještě stále přes 200 kN a teprve pak to začne klouzat.
Poučka číslo 7) normy zátěže zpravidla stanovuji tak, aby nebylo potřeba více jak 200 kN, výjimečně 220 kN.
Poučka číslo 8) do 50 km/h si můžete pomoci přídavnou brzdou stejně jako na "staromašinách".

A při používání těchto pouček se s tím dá žít.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pátek, 24. srpna 2012 - 12:42:37    Odkaz na tento příspěvek  

To si tady mnoho teoretiků ala:6 MW= 100mil,2x3 MW= 120 mil. neuvědomuje
...zvlášť když pak v praxi vidí, jak F140MS se skoro 1600 tunama do Hostivaře vykráčí jak víno i se zastavením u vjezdového návěstidla, zatímco 3MW si holt v Libni musí počkat na nějakou oloupanou zamráču nebo čtyřkoláka...
Jamessn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1204
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 24. srpna 2012 - 14:58:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T. H.: nebo 363.5 ...
Lokofanda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1629
Registrován: 4-2006
Odesláno Sobota, 25. srpna 2012 - 21:14:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní krasavci ve Wien Praterstern:
K tomu tam ještě byly různé propagační materiály a super simulátor TAURUSe s komplet stanovištěm a simulaci jízdy na LCD
Esox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 552
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 27. srpna 2012 - 08:22:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vidím, že někteří(někteří záměrně) nepochopili o čem vlastně byla řeč. A to o tom že když je třeba někde norma pro jednu E186 1600t a pro 363.5 1400, tak když bude vlak třeba 2000t tak pro ten vlak potřebuju 2xE186x100mil. Kč,což je dražší řešení než 2x363.5x60mil. Kč, čili nové mašiny se hodí pro středně těžké vlaky, ale už ne pro ty těžké, protože jedna to sama stejně neuveze. Samozřejmě může někdo namítnout, že té E186 přidáme někde postrk, ale otázkou je pokud by to měl být soukromník jaké by měl využití pokud by za den vystrkal na kopec třeba jen 1-
2 vlaky.
Bob1478
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.107.39
Odesláno Pondělí, 27. srpna 2012 - 10:18:31    Odkaz na tento příspěvek  

Esox:no já su sice blb od carga,ale já to vidím ve prospěch řady 186 už jen proto,že na rozdíl od modernizace 363.5 může odvést vláček např.z Olomouce do Hamburku durchcož pochopitelně 363.5 nezvládne a tím je potřeba dalšího stroje a personálu(bavím se o cargu)....upřímně,kolik by stálo reso na tři systémy?(pomineme ty věci kolem,je to jen čistě teoretický dotaz)
Esox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 553
Registrován: 11-2006

Odesláno Pondělí, 27. srpna 2012 - 10:55:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bob1478: Jo šak proti tomu žádná, já jenom že ty 363.5 nejsou přece na vlaky někam na 15Kv ale na vnitro nebo případně SK,PL,HU. To, že by ČDC mělo objednat loko a konečně začít provozovat nějaké vlaky směr D,AT nepochybuju a jsem pro. Podlě mě se 363.5 dají nahradit přepřahy mezi 122 a 230 což není tak špatný.
Bob1478
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.107.39
Odesláno Pondělí, 27. srpna 2012 - 15:54:11    Odkaz na tento příspěvek  

Esox:jsem rád,že si rozumíme...já se domnívám,že se na to měli vyprdnout(za ty prachy)a pořídit třeba 15-20kusů 186nebo189 a mohli jezdit....mě jenom trochu vadí,že na stejnosměru nám sebrali to"nejlepší"163 a nechali to "nejhorší"122,ale co už..hezký den
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1557
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 27. srpna 2012 - 16:02:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podlě mě se 363.5 dají nahradit přepřahy mezi 122 a 230 což není tak špatný.
Za tu cenu to teda není ani trochu dobrý
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1558
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 27. srpna 2012 - 16:11:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si trochu exaktnější příspěvek.
Pokud správce infrastruktury vyžaduje na dopravci, aby zvýšil měrný výkon (kW/t) dopravovaných vlaků téže hmotnosti (bez zvýšení normativu hmotnosti) a má k tomu motivaci v tom, že chce v zájmu rovnoběžného (resp. rovnoběžnějšího) grafikonu jezdit (resp. rychleji dosáhnout max. rychlosti vlaku a udržovat ji), tak v takovém případě skutečně stačí zvýšit výkon ze (např.) 3MW na 6MW bez zvýšení adhezní hmotnosti. Ta tedy může zůstat 88t. Dvojče není potřeba, stačí jedna výkonnější lokomotiva. Porovnejte trakční charakteristiku 6MW loko vs. 3MW (4MW) loko. Koneckonců, na větší hmotnosti vlaků nemáme dlouhé stanice a nakonec ani spřáhla.
Dále, podívejte se, jak obrovská rozloha "akčního radia" „středoevropských“ lokomotiv je víceméně rovinatá. Kromě Alp, některých tratí v jižním Německu anebo třeba Štrbské rampy se pohybujeme do 5-6 promile. I naše nejzatíženější trati (tj. trati, na kterých se uskutečňuje nejvíc přepravního výkonu) mají obvykle 7-10 promile.

Podívejme se místo na srovnání "1 nová versus 2 reko" na situaci "1 nová vs. 1 reko". Příklad je pro tu 363.5:
cena
N: 100MKč
S: 65MKč. Nesmíme ale zapomenout dále započítat zůstatkovou hodnotu stávajícího nemodernizovaného vozidla. Pro ř. 163 to bude cca 25MKč. (Pozn.: protože se běžně loko 163 v bazaru neprodává, je to odhadovaná cena). Celková cena za reko 363.5 je v takovém případě 65+25=90MKč

financování
N: úvěr lze zaručit vozidlem (obdoba hypotéky, kde se za úvěr ručí bytem, jehož hodnota je vyšší, než hodnota úvěru). Lze tak dosáhnout navýšení kolem 1,3 => 100x1,3=130MKč
S: úvěr nelze zaručit vozidlem (tj. obdoba spotřebitelského úvěru. Poskytovatel úvěru nemá jistotu, že tržní cena úvěrovaného vozidla je větší než hodnota úvěru. Proto svoje riziko přenese do vyššího úroku). Takové navýšení v průmyslu lze odhadnout kolem 1,5 => 90x1,5=135MKč

údržba
N: E0 po cca 30000km, E1 po cca 150000km
S: E0 po cca 10000km, E1 po cca 40-50000km

disponibilita
Disponibilitu uvažuji vč. započtení doby na periodickou údržbu, tj. d=(T-T-T)/T .... (kú - korektivní údržba, pú - preventivní údržba)

N:
Tkú(N)=cca 0,5Tkú(S) -> na staré lokomotivě zůstávají komutátorové motory, které mají kratší střední dobu do poruchy, než 3fATM
Tpú(N)=1/3Tpú(S) (protože E0S/E0N=1/3, totéž E1 etc.)
=> disponibilita nové loko JE JEDNOZNAČNĚ VYŠŠÍ, pro dnešní moderní vozidla se pohybuje kolem 95%

aerodynamika
N: Cx=0,6
S: Cx=1,3
=> rozdíl aerodynamické ztráty je (při 100km/h) u starší loko více jak 100kWh/h

trvalá tažná síla (určuje normativ zátěže)
N: 250kN
S: 190kN

pole působnosti
N: "balíčky" různých zemí z CZ,SK,PL,HU,RO,AT,DE,NL...
S: v dnešní době jen CZ a SK, v budoucnu možná HU
V případě pořízení flotily nových strojů mám jednotnou logistiku pro VŠECHNY lokomotivy, se kterými přitom pokrývám polovinu Evropy. Budu-li mít 363.5 pro "východ" a k tomu nějakou jinou loko pro "západ", tak už musím mít DVA systémy údržby, s dvojí logistikou. Náhradních dílů objednávám více druhů, ale v menším množství, takže nemám takovou slevu etc...


atd...
tsi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 2-2012
Odesláno Pondělí, 27. srpna 2012 - 16:50:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dusanh:
Ale kdyz prijde SKODA Transportation ke "krmelci", tak se neda rict jednoduse ne, to by gen.reditel nezustal dlouho reditelem.
Navic momentalni dlouhodoba strategie CD Cargo se da charekterizovat jako "od vyplaty k vyplate", investici horizont 1 mesic.
Lokofanda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1634
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 27. srpna 2012 - 17:18:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bob1478:Joo tak tohle jsem psal v sekci 163...https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=2581628
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2425
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 27. srpna 2012 - 17:46:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Netuším, jaká byla motivace pro pořízení 363.5, ale klidně to mohlo být i tak, že přišel někdo ze společnosti, která spotřebovává hodně uhlí, a řekl: "Máme dost peněz na to, abychom si nakoupili lokomotivy a vozy a uhlí si budeme vozit sami. Ale to byste určitě nechtěli...". No a dál už to znáte...
Tupoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.132.184.201
Odesláno Pondělí, 27. srpna 2012 - 18:01:59    Odkaz na tento příspěvek  

Dusanh: Perfektní potvrzení toho, co co říkám pořád: 363.5 je ekonomický nesmysl, Škodofka potřebovala další zakázku a tak si to prolobovala u vedení ČD Cargo.
Bob1478
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.107.39
Odesláno Pondělí, 27. srpna 2012 - 19:57:12    Odkaz na tento příspěvek  

Lokofanda,Dusanh:su rád,že nás to tak vidí víc
ČouĎák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1482
Registrován: 7-2009

Odesláno Úterý, 28. srpna 2012 - 20:04:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


-ČouĎák na YouTube-poloha reklamních 1116/1216-stránky lokomotiv SIEMENS-
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3180
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 28. srpna 2012 - 21:22:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Petr Šimral příspěvek 4220:
jen bych doplnil, že i staré dobré 163 a 363 lze doplnit o mnohočlenné řízení. Dnes už je hodně mašin s WTB. Předpokládám, že když se dá mašina ovládat z řidičáku, tak ji půjde ovládat i z druhé mašiny... A ušetřili jsme Cargu 50mil Kč za mašinu.
Martin
Lukash
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1936
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 28. srpna 2012 - 21:54:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco z dneška: 1116.126-4 na R 2350/R 2361 (obrat Bernhardsthal)



Možná budu za blbce, ale kdy došlo k přečíslování kontrolek u 1116 (nevím zda i u jiných ÖBB loko, to asi vysvětluje proč mají na čumáku jen číslo bez kontrolky)

1116.038 byl Siemens s kontrolkou -9 a dnes jsem ho bral z boku a při kontrole na webu koukám že něco nesedí, najedou je kontrolka -1
1116.038-1
Mik
Moderátor

Číslo příspěvku: 964
Registrován: 3-2006

Odesláno Úterý, 28. srpna 2012 - 22:40:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukash : k přeznačování dochází postupně a asi již druhým rokem. Co jsem zatím viděl, jedná se o stroje řad 1016, 1116, 1144 a 2016. Nejsem si jist u 1142.
www.trainfoto.eu
Lukash
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1937
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 29. srpna 2012 - 20:07:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1216.210 na EC 74 (škoda že nevlály záclonky z prvních dvou vozů)
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3892
Registrován: 9-2002

Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2012 - 12:48:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kolik by stálo reso na tři systémy?

Sezen na to trafo, ktery vazi mene nez deset tun (vcetne chladiciho oleje.) Napoveda: dopadlo by to asi tak, jako rada 340...

V tomhle pripade to neni zas az tak o penezich.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
ČouĎák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1486
Registrován: 7-2009

Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2012 - 19:39:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


-ČouĎák na YouTube-poloha reklamních 1116/1216-stránky lokomotiv SIEMENS-
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3893
Registrován: 9-2002

Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2012 - 21:42:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V tom se naprosto shodneme. Otázka je, jestli v r. 2012 budeme pořizovat rekonstrukce 120ks Škody Favorit s upraveným karburátorem, novým volantem a čuprdupr litými koly anebo si za ty samé peníze koupíme 80 Oktávek r.v. 2012 Favorit může jenom ČR/SR/H, (příklad) půl Oktávek bude moct ČR/DE(A,CH)/PL, (příklad) druhá půlka ČR/SR/PL/H. S delšími intervaly mezi prohlídkami, s dvojnásobným výkonem, tj. odbourání dvojité trakce na těžších vlacích atd...

Jsou useky, kde to bez dvojity trakce nepujde ani tak, ne vse zalezi na vykonu, nekdy i na pocasi. Nekde se pred casem debatilo, jakej ze to je nesmysl, nahanet na nejakym sestnacnactivozovym EC dva taurusy - a hele, ono je to proto, ze ten taurus zrychluje do kopce tak mizerne, ze ani nedosahne v rozumnym case stanovenou rychlost, takze neni sam o nic lepsi, nez kdejaka stara plecka... (Ten vlak mozna byl delsi a tezsi - uz si to zas az tak dobre nepamatuju.)

Takze na nejaky ty pekny rampe budou asi postrky/pripreze zit dal. Adhezne by se to dalo vylepsit za cenu vyssi hmotnosti lok a zhorseni jeji prechodnosti, ale k tomu asi nedojde.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2639
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2012 - 22:23:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dusanh 1558:
ad údržba: není lepší mít víc flotil nakupovaných postupně, aby firma měla rovnoměrněji rozložený věk mašinek, a s tím aby jí s ním tolik nelítala míra zadlužení, rizikové přirážky u úvěrů na nákupy mašinek apod...?
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1565
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 31. srpna 2012 - 14:33:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čistě teoreticky by se mělo nakoupit každý rok 1/x vozidel, kde x je plánovaná životnost. Jenomže to má následující nevýhody:
1) rozpad logistiky, protože žádná (sub)dodavatelská firma nebude držet výrobu těch svých komponent na úrovni 1/x po dobu x let (krásný příklad: ešusy, kdy v r. 2012 již některé firmy, co dodávaly do prvního ešusu, už ani neexistovaly anebo rozhodně nevyráběly ty samé díly co v r. 1997)
2) ztratíte kontakt s vývojem techniky. Stav techniky roste (progresi nechme stranou). Tudíž vozidlo koupené v roce R je příklad v R+15 (polovina životnosti) zralé na rekonstrukci. Budete-li v R+30 kupovat ta samá vozidla, jako v R, tak ta vozidla jsou logicky dost pozadu za stavem techniky v R+30
3) při nákupu většího počtu v krátkém časovém úseku máte všechna vozidla jednotně provedená, resp. případné změny nejsou vynuceny problémy na straně dodavatelů, ale spíš poznatky a zkušenosti z provozu (to se samozřejmě týká i konstrukčních změn, pokud se ukáže nějaké pochybení na straně výrobce)
4) nákup většího množství strojů umožňuje efektivněji investovat do "velkých" náhradních dílů (1 náhradní podvozek na 5 koupených lokomotiv je dost jiná položka než jeden tentýž podvozek pořízený v souvislosti s nákupem 50 lokomotiv, příp. má zákazník jiné výchozí podmínky pro sjednání servisu ze strany výrobce vozidel
5) nákup většího množství vozidel nutně stlačí jejich cenu
6) nákup většího množství vozidel zásadně zvyšuje disponibilitu. Viz. pendolino, kterého je sedm kusů a při větší opravě jednoho už místo něj musí jezdit klasika.

Zejména s ohledem na bod 4) je nutné zamyslet se nad systémem pořizování nových vozidel pro regiony, kdy si každý provozovatel bude muset vybudovat svoji vlastní logistiku a přitom pokaždé pro jiné vozidla (někdo Stadlery, někdo Pesy, časem přibudou jistě další). Tu 6ks, onde 8 atd. Provozovatelé si to dají nepochybně do nákladů. My musíme být tak bohatá země, že na to všechno máme

A poslední poznámka:
vezměme si, že dodávky nových vozidel za posledních 20 let výrazně pokulhávají za skutečnou potřebou, resp. za prostou reprodukcí. To vede k zestárnutí vozového parku.
čistě jako příklad, čísla jsem si vycucal z prstu: v r. 1990 byl průměrný věk vozidla 15 let. V r. 2012 je to již 24 let
Takže k omlazení vozového parku bude nutné nejen dodávat počet vozidel odpovídající prosté reprodukci, ale počet výrazně vyšší.
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3899
Registrován: 9-2002

Odesláno Pátek, 31. srpna 2012 - 14:44:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže k omlazení vozového parku bude nutné nejen dodávat počet vozidel odpovídající prosté reprodukci, ale počet výrazně vyšší.

Nesouhlasim, uz (z principu) se nebudou delat jednosystemovky, takze bude (aspon el. lok) treba mnohem mene: 100 laminosrotu a 100 sestikolaku nahradis cca 120 nebo 130 masinama typu Messerschmidt pripadne Vectron ci Traxx...

edit: Ted koukam, ze jsme se tomhle shodli uz nekdy pred tejdnem.

(Příspěvek byl editován uživatelem agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 907
Registrován: 10-2009

Odesláno Pátek, 31. srpna 2012 - 18:59:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Dusanh:

Zejména s ohledem na bod 4) je nutné zamyslet se nad systémem pořizování nových vozidel pro regiony...

No, v tom máš určitě pravdu, ale mám dojem, že tady je na zamýšlení už celkem pozdě. Zajímavá asi bude taková údržba těch Pes - vzhledem k tomu, že to má jezdit na regionálních tratích, tak je možné, že se to bude udržovat v depech, kam to ani nedokáže zajet. (Přecijen to má Jakobsy a na točnu se to nevejde.) Někteří lidé v provozu už z toho možná mají osypky dnes...
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1566
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 31. srpna 2012 - 20:02:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesouhlasim, uz (z principu) se nebudou delat jednosystemovky, takze bude (aspon el. lok) treba mnohem mene: 100 laminosrotu a 100 sestikolaku nahradis cca 120 nebo 130 masinama typu Messerschmidt pripadne Vectron ci Traxx...

Samozřejmě Akorát je rozdíl (viz. filipika výše), jestli oněch 120/130 mašin koupím najednou (v rámci jedné zakázky, resp. opce), anebo stylem "4 ročně"
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3954
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 31. srpna 2012 - 20:35:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sezen na to trafo, ktery vazi mene nez deset tun

Pokud zjednodušeně budeme předpokládat, že hmotnost trafa je plusmínus autobus úměrná jeho výkonu* a pokud víme že trafo pro 380 s téměř dvojnásobným výkonem než Eso váží něco přes 15 tun, potom by to nemusel být problém. Stačí jen poslat do švýcar poptávku.

*Kdybych jen věděl, ve kterých skriptech jsem tyhle bulharské konstanty měl poznamené.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2642
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 01. září 2012 - 01:07:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dusanh: neptal jsem se na až takový extrém, ale na něco mezi - tedy víceméně plynulý nákup po jednotlivých sériích, které je možné bez základních změn vyrábět dejme tomu 10 let, a tyhle série nakupovat po sobě. Pak IMO většina těch nevýhod u dostatečně velkého dopravce neplatí.

Samozřejmě změny trhu a prostředí (potřeba jiných zabezpečovačů a napájecích systémů nebo omezení investic třeba) nebo technologického pokroku (bezztrátová regulace stejnosměrek, ATM u všeho) do toho hází vidle, nicméně furt mi to vychází jako lepší model než to, co udělali rakušáci. Ale možná mi jen taky unikají souvislosti. :-)
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1569
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 01. září 2012 - 05:39:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale možná mi jen taky unikají souvislosti.
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3903
Registrován: 9-2002

Odesláno Sobota, 01. září 2012 - 15:04:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OeBB si nakoupilo par stovek ruznych eurosprinteru, ale kolik tech netaurusoidnich masin este jezdi ? 1014 (urcite) a 1822 (?) uz ne (aspon teda ne u OeBB) a jiste by se dalo v tom vyctu jeste pokracovat.

No jestli se dozijem hniti Taurusu, tak to bude v Oesterajchu docela krusny, to bude jezdit vsechno co ma kola a platnou revizi, podobne jako jeste relativne nedavno CD.

Je uzitecne pro dopravce jako napriklad CD porizovat nove lok cca v poctu 15 ks/rok, cimz vymlatim dve stovky starejch srotu ani ne za deset let. 4 ks/rok to bude trvat nejmene 30 let.

Vsichni tady vime, ze Laminosroty uz moc dlouho drzet v provozu neni mozne, prvni serie je uz nekdy z r. 1966 (aspon mam dojem, takze jsou stary asi jako 122 nebo 749.)

Proc se s tim nic nedela (nebo jen malo a draho - viz 363.5,) mi neni znamo. Anebo mozna jo - pustit ksefty jinejm dopravcum (ktery tyhle stary strepy mozna koupi, kdyz zjisti, ze na pronajem Traxxu nebo ES64F4 nemaji/se to nevyplati.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1068
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 01. září 2012 - 15:57:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ÖBB ma celkem asi 750 elektrickych lokomotiv, takze 1x16 predstavuji 50% parku. Ten zbytek tvori hlavne tyristorky 1044 a 1144 - opravdovejch skopku (na urovni nasich stroju 1. generace) 1042/1142 je jen kolem stovky.


Pro zajimavost, CD celkem maji asi 850 elektrickych lokomotiv, takze 20 ks 380 (budeme-li se tvarit, ze vsechny uz patri CD a jezdiu) a 15 rekoes predstavuje asi 4% parku...
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1570
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 01. září 2012 - 16:03:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jestli se dozijem hniti Taurusu, tak to bude v Oesterajchu docela krusny, to bude jezdit vsechno co ma kola a platnou revizi, podobne jako jeste relativne nedavno CD

Tak jestli to udělají stejně, jako se k řešení problému se starými vozidly postavily ČD, tak to dopadne stejně jako u nás. Ovšem nemyslím si, že k takovému scénáři dojde.
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3909
Registrován: 9-2002

Odesláno Neděle, 02. září 2012 - 23:07:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A kolik z tech 750 fyzicky jezdi (maji platnou revizi ?)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Zlámalík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 656
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 06. září 2012 - 14:14:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Agent: ÖBB mají desetčtrnáctek jen pár (bylo jich 18) a skoro všechny jsou odstavené, resp. v turnusu není už nic, 1822 byly myslím 3 a jsou prodané, takže je potřeba zalovit ve starších vodách 1042, 1044 atd.
Practicus
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.165.157
Odesláno Čtvrtek, 06. září 2012 - 14:21:29    Odkaz na tento příspěvek  

No jestli se dozijem hniti Taurusu.........

cosi jsem slyšel, že se v rajchu nějakýmu tauru zlomil rám jeho vlastní vahou (a vahou výzbroje), že se byli jejich odborníci dívat na naše plečky I. generace, jaktože to po 40-ti letech furt jezdí

ale je to jen "jedna bába povídala", takže co je na tom pravdy, nevím
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3930
Registrován: 9-2002

Odesláno Čtvrtek, 06. září 2012 - 15:59:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To se muze stat i vadou materialu. Viz zname procesy, ktere konci pretrzenym hakem.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1578
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 07. září 2012 - 06:57:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že se byli jejich odborníci dívat na naše plečky I. generace, jaktože to po 40-ti letech furt jezdí

Tak zrovna tomuhle bych i docela věřil Rakušáci mají obecně značný sklon všechno z Böhmen podceňovat, takže je asi překvapuje, že ty lokomotivy toho tolik vydrží.
Mnohem raději bych ale byl, kdybychom je již několik let překvapovali funkčními moderními a interoperabilními lokomotivami v čele vlaků v různých zemích Evropy Neustálé půjčování Taurů samozřejmě dělá rakouskému egu bene...
Miropiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 374
Registrován: 5-2010

Odesláno Pátek, 07. září 2012 - 07:34:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neustálé půjčování Taurů samozřejmě dělá rakouskému egu bene...
Dělá a bude dělat ještě nějakou dobu, protože Siemens VC z Prahy do Grazu budou tahat Taury. Ale co se dá dělat.
Česká esperantská mládež
Kalous65
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1014
Registrován: 10-2008

Odesláno Pátek, 07. září 2012 - 14:53:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dalo by se u SVC také přepřahat lokomotiva? Pořád lepší Praha-Břeclav s 380 a dál s 1116..alespoň by se nemuselo platit za pronájem a využití by zde bylo lepší..než na R směr Cheb.....Ale určitě by bylo nej kdyby 109e jezdila až do Graz :DDDDDDDD I když toho se asi těžko dočkáme...:D
WR-WRm-WRmee-WRmz-WRmnouz-WReelm...samý WR:-)

moje videa o vlacích najdete zde:
http://www.youtube.com/user/TheKalous66?feature=mhee
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1579
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 07. září 2012 - 15:38:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dalo by se u SVC také přepřahat lokomotiva?
Do jisté míry chápu určitou myšlenkovou setrvačnost, že když se přepřahalo 150 let, tak by se mělo přepřahat i nadále. Naštěstí tomu tak ale není