K-report
 

Archiv diskuse Ostatní země do 26. 09. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Ostatní země » Archiv diskuse Ostatní země do 26. 09. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
FS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.40.253
Odesláno Pondělí, 03. září 2012 - 10:04:47    Odkaz na tento příspěvek  

M62 : koukám že Dr.Chocholoušek zapomněl zamknout a zas mu jeden pacient utekl...
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3915
Registrován: 9-2002

Odesláno Pondělí, 03. září 2012 - 14:14:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

FS: Jo uz to tak je, ukradenej kabel. V okoli Madridu taky cas do casu zmizi nejakej kus troleje. A mas pravdu, ze to delaji hlavne prislusnici jisteho etnika, ktery se venuje podobnym cinnostem mj. i v cz.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
FS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.40.253
Odesláno Pondělí, 03. září 2012 - 18:28:13    Odkaz na tento příspěvek  

ono v tý itálii zas tak moc draho není,
někdy to je bez FIPky levnější než s FIPkou
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5478
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 03. září 2012 - 18:58:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Od kamaráda z USA - foceno včera:

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Miropiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 370
Registrován: 5-2010

Odesláno Pondělí, 03. září 2012 - 23:42:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Má někdo zkušenosti s cestováním první třídou ve vlaku - po letošní návštěvě Sicílie letecky uvažuji, že příště už pojedu vlakem a Trenitalia nabízí docela zajímavé ceny i do první třídy, tak by mne zajímalo, zda to skutečně stojí za to si připlatit na trase Řím - Palermo za jedničku
Česká esperantská mládež
Michal_Ř
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 550
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 04. září 2012 - 12:54:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po návratu z toulání po Pirinu i v nížině si dovolím podělit se o poznatky z cest po Bulharsku a částečně i Turecku.
Do Sofie jsme letěli z Vídně, cena letenky zakoupené v čtyřměsíčním předstihu byla 3. 254,- Kč. Z letiště do centra jezdí autobus 84 (Orlov most). Nepřestupní jízdenku za 1 Lv (cca 12,- Kč) koupíte v trafice, automatu, nebo turistických infocentrech. Z centra k nádraží, bus, vlak vedle sebe jede dále autobus 312. Kromě nových trolejbusů Škoda se solarisovou kastlí zde jezdí autobusy i trolejbusy Ikarus se škodováckou výzbrojí.
Obecně je Bulharsko příjemná země, pohodoví lidé, kempovat lze prakticky kdekoliv, nikdo vás odnikud nevyhání, naopak se nám stalo, že ráno přinesli místní ovoce. V obchodech lze dostat vše, je zde obecně levněji než u nás, pivo velmi dobré a levné (Zagorka, Kamenitza, Pirinsko, Šumensko atd.), bulharské víno, výborná kuchyně, nebojte se zeptat na tip, nejlepší to bývá tam, kam chodí místní. Výbornou věcí jsou všudypřítomná pítka, která bývají v žel. stanicích, centrech měst, parcích atd. Pokud něco někam nejede, nevěšte hlavu, během chvíle seženete nějakého "taxikáře", nebo někoho, kdo ho sežene a za pár kaček jedete. Je lepší si s ním sjednat cenu předem. My jsme takto jeli 22 km autem za 10 Euro, asi by se nám podařilo usmlouvat i míň, ale nechtěli jsme prudit.
Stále je nutné si uvědomovat, že jsme na Balkáně, tudíž se nikam moc nespěchá, občas něco nezafunguje, nejede a tak a je nutné to přijmout. Proto se na Balkán jezdí, kdo hledá sterilitu, vše perfektně fungující, ale vše tak nějak bez duše, ať jede na západ. Kdo si chce vyčistit hlavu, bude zde spokojen.
Bulharské železnice fungují relativně spolehlivě, pozor na předem zkopírované traťové jízdní řády, na místě můžete zjistit, tak jako my, že něco prostě nejede. Dobrým pomocníkem je český IDOS. Existuje sleva pro skupiny, jízdné je na naše poměry levné, např. 240 km jedete za 11 Lv, tedy v přepočtu cca 132,- Kč. Na jízdence je vždy uveden konkrétní první vlak, kterým jedete. Vozový park je rozmanitý. Potkáte tu moderní elektrická Desira, z nichž některá jezdí s poškozenými okny - to nikdo neřeší, jakož i otevřené dveře, prostě pohoda, žádné tlaky. Většinu klasických souprav tvoří staré vozy "Y" v čele s českým plecháčem, nebo žehličkou, rumunským šestikolem ř. 46 atd. Objevují se už i první rekonstrukce, něco na způsob našich vozů Bee, Bpee. V motorové trakci potkáte raguliny, faury, prostě celou řadu zajímavých strojů, jež jsme neměli čas zkoumat. I když jsou patrné známky koridorizace, četné pomalé jízdy nejsou vyjímkou.

Kauza Balkan express a Istanbul:

Pro cestu z Plovdivu do Istanbulu jsme měli v úmyslu využít Balkan expressu. Jak se ale ukázalo, v Plovdivu, druhém největším bulharském městě, není mezinárodní pokladna. Odkázáni jsme byli přímo na vlakový personál, navíc nám řekli ne zcela jasné informace o výluce na trati. Měli jsme den času, a tak jsme večer vyrazili na průzkum. Vlak věhlasného názvu sestával ze dvou (!) vozů, turecké Backy a bulharského Béčka. Nedozvěděli jsme se však nic. Ráno nám v turistických informacích rovnou doporučili autobus za 40 Lv. Posléze jsme zjistili, že na lince Sofia - Plovdiv - Istanbul jezdí moderní autobusy společnosti Metro 5x denně. Prostě nebylo co řešit. Musel jsem, ač nerad uznat, že Balkánem jezdí do Turecka snad jenom blázni. Jízdenka společnosti Metro platí i v návazné autobusové dopravě v Istanbulu. Stanoviště místních linek je vlevo od terminálu, přes most cca 300 m. Do centra jeďte autobusem č. 9. do zastávky Askaray, případně rychlodráhou. Ze zastávky Askaray tramvají linky T1 směr Kabataš další 4 - 5 zastávek a jste přímo v centru. Pokud byste pokračovali další 2 zastávky, dojedete k nádraží v evropské části. V MHD platí žetony na jednotlivou jízdu za 2 Tl (1 Tl je asi 13,- Kč). V režimu MHD jsou i trajekty do Asijské části. Cesty zpět do Sofie vlakem jsme se nevzdali, podařilo se nám dokonce koupit jízdenky vč. lehátka za 66 Tl za osobu. Bez lehátka, což koupit nešlo, by cesta vyšla jen na 44 Tl. Za nějakých 760 km velmi pěkné. Leč nepředbíhejme. Personál v mezinárodní pokladně nám ukázal, ze které koleje bude vlak odjíždět, a že budeme jedné "room", čemuž ovšem neodpovídala čísla na rezervačním lístku 013, 014, 025 a 066... Druhý den jsme začali být lehce nervózní, když ani 20 minut před odjezdem slavného Balkánu souprava nikde, na odjezdovém infu žádná informace o výluce. Když se náhle objevil nějaký uklízeč a sdělil nám, že je výluka a pojedeme autobusem. Ty byly však pouze dva, což je na cca 100 lidí málo, takže se čekalo asi hodinu na další. Autobusy se jelo až do přechodové turecké stanice Kapikula, tedy i s dofukováním měkkých gum našeho vozu asi 4 hodiny. Pak nás nahnali jako nějaké utečence do vestibulu nádraží a asi po 20 minutách nás milostivě pustili k pasové kontrole. Poté jsme se konečně prodrali k dvouvozovému vláčku se slavným názvem v čele s ragulinem. Naštěstí se nám podařilo vyhandlovat jednu "room" a zcela zdecimováni jsme po dalších asi 4 pasových kontrolách ulehli. Cestou se naštěstí již nic zvláštního nedělo, v Plovdivu jsme vyběhli na kafe a pivo, přibyly k nám další 3 vozy. Takže asi tak. Do Istanbulu vlakem jen pro otrlé.

Úzkokolejka Dobrinište - Septemvri:

Legendární 125 km dlouhá úzkokolejka s rozchodem 760 mm stojí rozhodně za návštěvu. I když jsou i zde patrné stopy zašlé slávy, množství odstavených nákladních vozů, v některých dopravnách vytrhané koleje, opuštěná depa ve Velingradě a Jakorudě, trať stále žije, je v poměrně dobrém stavu a také údržba průběžně probíhá. Cestou potkáte i desítky traťových dělníků. Vládne zde velká přezaměstnanost, na tři páry vlaků slouží kromě koncových stanic červení výpravčí v dalších asi 8 stanicích vč. závorářů. Souprava je tvořena lokomotivami ř. 75 a 77. Je potěšitelné, že stále jezdí staré Henschely ze šedesátých let a dle strojního personálu jsou lepší, než licenční rumunské lokomotivy ř. 77 z osmdesátých let. V provozu jsem viděl stroje 75.004 a 006 a 77.002 a 005 a na záloze v Septemvri stroj 81.002. V Bansku stojí vrak motorového vozu 82.01 a parní lokomotiva z ČKD 1927 řady 504.76T. Vozy řady B bohužel prošly rekonstrukcí, při níž přišly o polospouštěcí okna, mají nevzhledné vyklápěčky ale vcelku přijatelný interiér. Bohužel stará Béčka byly i ve verzi půlhytlák, takže nyní je komplikovanější přeprava kol a objemnějších zavazadel. Během naší návštěvy jezdily 4 - 5tivozové soupravy, hojně využívané místní frakvencí, ale i turisty. Trať prochází takřka v celé své délce krásným horským prostředím, v nížinatých částech jsou naopak krásná panorama hor. Stanice Avramovo je s nadmořskou výškou 1267 m nejvyšším bodem bulharských železnic. Mezi zastávkami Cvetino a Sveta Petka trať překonává značné stoupání dvěmi smyčkami. Rozhodující sklon je cca 30 promile, prokazatelně jsme viděli sklonovník s 26. Depo v Septemvri jsem nenavštívil, údajně tam nejsou příliš nadšeni z cizích návštěvníků. Myslím, ale, že když se slušně optáte a nejdete tam jak mají klasicky šotouši ve zvyku stylem "já přece můžu kamkoliv", nebude zásadní problém. Fírové byli příjemní a neměli problém pohovořit, jistě by slušného člověka svezli od vlaku do depa. V současnosti jsou provozovány 3 páry vlaků v celé trase denně bez omezení a navíc ranní vlak z Velingradu do Septemvri. Mašina od posledního vlaku do Dobriniště jezdí nocovat do depa v Bansku. Zde jsme byli i ubytováni, jedná se o malebné městečko pod Pirinem. Ubytováni jsme byli v penzionu nedaleko nádraží, pamatuji si bohužel jen poslední slovo v názvu, kašta. Je to od náraží parčíkem do kopce stále rovně přes silnici cca 200 m rohový dům po pravé straně. Za noc účtují 17 Lv i se snídaní (cca 205,- Kč), přičemž se jedná o dvoulůžkové pokoje s vlastním soc. zařízením a některé i s balkonem. Zpět k vlakům. T.č. se pravidelně křižuje v dopravnách Razlog, Avramovo a Dolene. Souprava pro ranní vlak z Velingradu do Septemvri se naváží na prvním vlaku ze Septemvri do Dobrinište s odjezdem ve 2:45. Níže uvádím JŘ, 18. 9. by se měla konat nějaká parní jízda o které mi ale bohužel není nic bližšího známo.

Dobrinište 6.40 9.45 14.55
Bansko 6:55 10:03 15:13
Avramovo 8:59 12:01 17:20
Velingrad 5.55 10:05 13:13 18:29
Septemvri 7.24 11:40 14:54 20:03


Septemvri 2:45 9:06 18:25
Velingrad 4:23 10:43 19:55
Avramovo 5:30 12:06 21:02
Bansko 7:27 14:00 23:00
Dobrinište 7:50 14:25 23:12
Čd4ever
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 10-2006

Odesláno Úterý, 04. září 2012 - 15:18:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám prosbu, dle jízdních řádů jsem vytvořil mapu (podobnou ČD) Chorvatska a Bosny. Obsahují pouze tratě s osobní dopravou. Prosím někoho znalého o kontrolu správnosti údajů. A děkuji uživateli Etienne_de_berry za poskytnutí Bosenského JŘ.
Předem dík

application/pdf
Bosna a Hercegovina.pdf (33.1 k)

application/pdf
Chorvatsko.pdf (64.9 k)
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Úterý, 04. září 2012 - 16:07:56    Odkaz na tento příspěvek  

ad FS : a co to je super economy ? Jízdenka "k stání".

Pak by tam mohla TI dát vagon s vybrakovanými sedačkami a každý bude sedět na vlastním > něco jako čtvrtá třída v roce 1939 na Ferdinandce ...
Mol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1076
Registrován: 10-2008

Odesláno Úterý, 04. září 2012 - 16:55:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ: Já nemůžu stát, ani sedět ,ani ležet... samotnýmu mně taky není dobře... A zkoušel jste se pověsit?

Super economy je obyčejná jízdenka do druhé třídy s rezervací, koupená s předstihem přes net...

To mi teda vysvětlete. Chcete letět na kouzelném koberci za králem bramborových lidí a prosit ho, aby vás propustil, a tvrdíte, že jste úplně zdraví?!
Etienne_de_berry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 117
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 04. září 2012 - 19:25:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ČD4ever: doporučoval bych http://www.bueker.net/trainspotting/map.php?file=maps/croatia---s lovenia---bosnia-hercegovina/croatia---slovenia---bosnia-hercegov ina.gif
El_ron_de_cuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 262
Registrován: 2-2004

Odesláno Úterý, 04. září 2012 - 20:21:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Etienne_de_berry: Mám tam drobné chyby, byť na funkci to nemá vliv . Webmastři mají aktuálně nějaké problémy s hostingem a aktualiazecemi. Na poslední čekám od začátku roku, ...
www.vagonweb.cz
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Středa, 05. září 2012 - 12:24:11    Odkaz na tento příspěvek  

Jo buekers maps jsou těžce neaktuální a většinou zastaralé. Trochu opravují Španělsko, Francii, SRN a Rakousko, jinak je to dost bída.

ČD4ever: Ty dvě mapky by měly být v zásadě správně, ostatně stačí použít některý starší knižní JŘ s mapkou.
Podstatně horší je to na JŽ, tam se to mění snad co půl roku.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Středa, 05. září 2012 - 19:50:53    Odkaz na tento příspěvek  

10.9.2012 končí všechny Os mezi Jeumont (FR) a Erquelinnes (B), čili už druhej přechod mezi SNCB a SNCF čistě nákladní. To jdou tedy do kopru už i ty nejbohatší země EU.
H_n_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 3-2009

Odesláno Čtvrtek, 06. září 2012 - 10:38:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár obrázků z mé cesty do Baru a Beogradu.





Hranice na Moravě
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pátek, 07. září 2012 - 20:00:31    Odkaz na tento příspěvek  

ad Mol : a co takhle zkusit klečet ... Jinak děkuji, tohle není nic pro mne ...

ad W. : já bych to omezení nespojoval s ekonomikou. Kdo by na tom přechodu dopravcem ? SNCF nebo SNCB ?

Konstrukce jízdních SNCF řádů, snad s výjimkou oblasti Ile de France, nemá více méně logiku. Vlaky si nelogicky vzájemně ujíždějí, takže se nelze divit minimálním zájmu.

Příklad na nímž zůstává rozum stát :

v 17.20 dojede do stanice Quimper (Bretaň) vlak z Nantes. V 17.30 odjíždí autobus do Brestu, v 17.40 odjždí vlak do Brestu. Ten autobus zastaví na dvou nebo třech zastávkách v Quimperu, pak je možný přestup kdesi v "poli" na linku do nějaké vsi, dále se zastaví na předměstí Brestu ...

Jízdní doba autobusu a vlaku se liší o 4 minuty ...

Vlaková souprava pak pokračuje v 19.35 do Morlaix. Jak je to daleko nevím, při francouzské rychlosti se 45 minut dá převést řekněme na vzdálenost 100 km. Z Morlaix se souprava vrací soupravově do Brestu ...
Následující den v 5.22 odjede tato souprava jako vlak do Morlaix. S ohledem na časovou polohu a pracovní zvyklosti celkem prázdná. Morlaix 5.59.
V 5.34 odjede z Brestu další vlak, tentokrát do Rennens, opět minimálně obsazený. V Morlaix je v 6.05 ...
Z logiky věci je jeden z těchto vlaků zbytečný ... Takže souprava od večeního vlaku by mohla zůstat v Morlaix (kolej na to tam je), personál, který nemá v Morlaix nocležnu se vrátí do Brestu rg a na ranní vlak přijede nová četa tagy rg ...

Denně se ušetří řekněme 200 vozidlových kilomterů ...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Pátek, 07. září 2012 - 20:47:39    Odkaz na tento příspěvek  

Čd4ever: chorvatská mapa je prakticky 100%-ní, akorát na části trati 41 (včetně Daruvaru) a na trati 42 (Platernica-Našice) je NAD. Ale ta NAD je uvedena v JŘ HŽ, takže i tyto trati vlastně do mapy patří.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Sobota, 08. září 2012 - 11:50:28    Odkaz na tento příspěvek  

MZ: Pokud si vzpomínám, tak tam v pracovní dny zajížděly SNCB.

SNCF: Zpomínáte na silný vliv odborů a zaměstnanost. Ta má přednost před nějakým systémem :-) Například v Pornic je dodnes pokladní = informátorka = příjem a výdej zavazadel apod.
Ale zrovna v Bretani se ještě vlakem dá cestovat celkem v pohodě.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Sobota, 08. září 2012 - 16:11:39    Odkaz na tento příspěvek  

W. : jenže online HAFAS DB spojení zná i na 31.10., francouzský vyhledávač je na tom stejně ....

Ta staniční přezaměstnanost mne tam také fascinuje, to nemění nic na tom, že jízdní řády jsou tam velmi bídné ....
Etienne_de_berry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 118
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 09. září 2012 - 09:40:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mi to připomnělo úzkokolejku Nice-Digne. V Digne sedí jednak pokladní úzkokolejky, ale také pokladní SNCF, ač tam již normálněrozchodné vlaky dávno nejezdí
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 963
Registrován: 5-2008

Odesláno Neděle, 09. září 2012 - 10:22:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M.Z. Etiene: ale ti lidé platí daně a neberou podporu
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Neděle, 09. září 2012 - 12:05:36    Odkaz na tento příspěvek  

MZikmund: Uvidíme, co EJŘ SNCB?

Etienne, Parmezano: Přesně tak. Navíc u těchle téměř dělnických profesí se ty státní transfery prakticky rovnají tomu co pobere od SNCF (jenže tam alespoň je pro lidi a neztrácí sociální návyky). Není to jen o podpořev nezaměstnanosti, ale o celé řadě dalších úlev, díky nímž lze celkem bez problémů žít bez práce.
MartinNovak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.40.198
Odesláno Pondělí, 10. září 2012 - 14:58:54    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravim diskutující. Mám dotaz na nádražáky nebo i na ostatní co mají z zkušenost s OSŽD jízdenkami. Zajímalo by mě, jestli se dají používat ve všech zemích OSŽD bez výjimky, konkrétně, v těch, kde zároveň platí FIPky - např. Polsko, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko nebo Bulharsko.
Druhý dotaz se váže k cestě do Estonska...v Litvě LDZ, to je asi bez debat, v Lotyšsku z Daugavpilsu dopravce PV - platí zde OSŽD jízdenka? V Estonsku dopravce EVR provozuje pouze nákladní vlaky, přesto jízdenka OSŽD do Estonska je vydávána právě na tohoto dopravce...ale neví někdo jestli platí např. ve vlacích Edelaraudtee? Díky za odpovědi.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pondělí, 10. září 2012 - 15:07:22    Odkaz na tento příspěvek  

Etienne_de_berry : no jo, ale občas tam jede BUS na který platí jízdenky SNCF ... Alespoň je možnost získat dva štemplíky z téže stanice ... To se vám u "zločinných" Švýcarů nepodaří ...
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pondělí, 10. září 2012 - 15:39:24    Odkaz na tento příspěvek  

W : i vyhledávač SNCB ty vlaky umí jako mezistátní spojení
Etienne_de_berry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 119
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 10. září 2012 - 16:58:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MIroslav Zikmund: tak to mi uniklo, já to chápal tak, že už tam zůstala ze setrvačnosti a ostatně může sloužit jako prodejní místo jízdenek SNCF pro relativně velké Digne bez ohledu na to, zda tam vlaky jsou nebo ne
Canfranc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 214
Registrován: 1-2004

Odesláno Pondělí, 10. září 2012 - 21:43:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Etiennne, MZ - tak tak, busem lze pokračovat do Chateau Armoux-St-Auban nebo Sisteronu návazně na sever či jih. Osobně vyzkoušeno.
Thalys
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.220.35
Odesláno Úterý, 11. září 2012 - 23:28:44    Odkaz na tento příspěvek  

Vo štvrtok som išiel osobákom z Latisany do Venezia S.L. a späť a neviem, či FS pribudlo cestujúcich, alebo FS porušila spoje, ale v oboch vlakoch bolo ľudí, že sa stálo v uličke... Pred desiatimi rokmi sme išli na rovnakej trase takmer poloprázdni....
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Středa, 12. září 2012 - 10:14:15    Odkaz na tento příspěvek  

Thalys : stačí aby nějaký vlak vypadl pro "neschopnost" HV a je vlak přecpán. Na stojáka se běžně jezdí odpoledne ve špičce z Firenze do Prata, z Bologne směr Rimini ...
Thalys
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.220.35
Odesláno Středa, 12. září 2012 - 22:36:38    Odkaz na tento příspěvek  

...niečo zo stanice Venezia S.L.
EC 175
Neregistrovaný host
Odeslán z: 151.236.228.226
Odesláno Sobota, 15. září 2012 - 11:56:59    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravim, neviete nahodou niekto, ci jazdia v sucasnosti osobne vlaky Bihac - Martin Brod v Bosne? Na webe nachadzam rozporuplne informacie... A ako je to vlastne s zeleznicnymi hranicnymi prechodmi z Bosny priamo do Srbska? Naozaj tam uz nic nejazdi a jedinou moznostou je ist cez Chorvatsko? Dakujem
El_ron_de_cuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 15. září 2012 - 20:05:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to EC 175: Na obě otázky je odpověď, že pravidelná osobka nejezdí. Z Bihače dolů k chorvatské hranici několikrát do roka jezdí zvláštní vlaky. Info se dá dohledat např. v cestopisech z Balkán na vlaky.net. Přes Zvornik Novi jezdí pouze náklady.
www.vagonweb.cz
EC 175
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.34.254.117
Odesláno Sobota, 15. září 2012 - 20:43:27    Odkaz na tento příspěvek  

Dik za odpoved. V cest. poriadku ZFBH sa uvadzaju tri pary vlakov denne, ale na internetovych forach som sa stretol skor s informaciou, ze tam nic nejazdi. Na jesen sa chcem pozriet do tychto koncin, tak pozeram, kde vsade sa da dostat, a kde uz nie. A vyzera to tak, ze je toho coraz menej. Podla informacii na chorvatskom fore napriklad od decembra skonci trat Knin - Zadar pre osobnu dopravu.
Canfranc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 1-2004

Odesláno Středa, 19. září 2012 - 20:17:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jezdí vůbec nějaké osobáky mezi Podgoricou a Nikšičem? Hafas.de taktně mlčí.
Díky za info.
Halbstadt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1059
Registrován: 9-2006

Odesláno Čtvrtek, 20. září 2012 - 11:17:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mezi Podgoricou a Nikšičem, nejezdí osobní vlaky už několik let. Probíhala tam jakási rekonstrukce a mluvilo se o tom že se tam snad někdy zase začne jezdit.
H_n_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 3-2009

Odesláno Čtvrtek, 20. září 2012 - 13:24:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Modernizace tratě Podgorica-Nikšić byla dokončena, začít jezdit by se mělo do konce září. Celá rekonstrukce stála kolem 70 milióů euro. Vlaky budou dosahovat rychclosti 83 km/h a úsek 55 km zvládnou za 45 minut. Také během roku 2013 by měly černohorské železnice nasadit na tuto trať nové vlaky. V plánu je také vybudování tratě do Bosny a Hercegoviny která existovala před 2. světovou válkou. ŽCG také uvažují nad novými projekty na traťě např. z Bijelo Polje do Kosova. Viz zde: http://www.gradjevinarstvo.rs/VestDetaljiURL/Zavr%C5%A1ena_modern izacija_pruge_Podgorica_-_Nik%C5%A1i%C4%87.aspx?ban=810&vestid=63 52
Hranice na Moravě
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Čtvrtek, 20. září 2012 - 16:45:08    Odkaz na tento příspěvek  

Canfranc : HAFAS.de taktně mlčí i o řadě vlaků v Italsku, kde je dopravcem TrenItalia a podle italského HAFASu, resp. papírového kursbuchu tam vlaku jezdí ...

Podobně mlčí o mnohých vlacích v Chorvatsku ... Leckdy HAFAS.de mlčí i o vlacích v Německu a musím je nacházet na HAFAS.OEBB nebo v IDOSu ...
Borecek 13
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.13.92.124
Odesláno Čtvrtek, 20. září 2012 - 19:20:43    Odkaz na tento příspěvek  

Něco Dánského na Berlínském Innotransu.


Mol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1145
Registrován: 10-2008

Odesláno Čtvrtek, 20. září 2012 - 19:41:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Snad švédského, ne?

(Příspěvek byl editován uživatelem mol.)
To mi teda vysvětlete. Chcete letět na kouzelném koberci za králem bramborových lidí a prosit ho, aby vás propustil, a tvrdíte, že jste úplně zdraví?!
Canfranc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 216
Registrován: 1-2004

Odesláno Čtvrtek, 20. září 2012 - 20:29:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

N n m: Díky za info.
Právě že tu už zjara probíhaly fotky z téměř dokončené rekonstrukce, domníval jsem se proto, že to už na tur. léto bude jezdit. Ale ono až na zimu...
Nuž tak se tam při příští návštěvě Montenegra můžu mrknout
Loko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 199
Registrován: 12-2006
Odesláno Čtvrtek, 20. září 2012 - 21:50:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud vím tak se i hlavní černohorská horská magistrála do Baru připravuje na zkapacitnění . Když jsem tam jel předloni tak přípravy byly vidět na vice místech. Nevíte jak pokračují ? Je to nadherná projížďka, která stojí za to ji absolvovat znovu.
Diky za info.
Borecek 13
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.13.92.124
Odesláno Čtvrtek, 20. září 2012 - 22:40:35    Odkaz na tento příspěvek  

Mol: Jasně jsem se sekl. Ovšem do Dánska mají namířeno.
A ještě něco barevného z Francie.

Mol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1148
Registrován: 10-2008

Odesláno Čtvrtek, 20. září 2012 - 23:19:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žabožroutská 810 pro 21. století Ty sedačky budou asi pohodlné jak noviny na betonu...
To mi teda vysvětlete. Chcete letět na kouzelném koberci za králem bramborových lidí a prosit ho, aby vás propustil, a tvrdíte, že jste úplně zdraví?!
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3770
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 21. září 2012 - 12:17:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Loko: jaké přípravy? Vím pouze o rozsáhlých (ale pouhých) opravách svršku a spodku. Ale o zkapacitnění nic nevím. Opravy trati spočívají v náhradě vyžilých prvků novými, nikoli však modernějšími (opět tuhé upevnění, dřevěné pražce a stykovaná kolej). Pomalé jízdy zřejmě silně ubyly, protože před dvěma roky jsme jenom na pomalých jízdách nabrali hodinu zpoždění. Nebo natáhli jízdní doby.
Nové ZZ (a tedy možná i kapacitnější) dělala AŽD na trati Podgorica – Nikšič před pár lety.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Canfranc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 217
Registrován: 1-2004

Odesláno Pátek, 21. září 2012 - 20:15:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mol: no alespoň něco místo současného, často polámaného, laminátu (dle mapy se jedná o pařížské RERy, alespoň ty poslední fotky)
lukas1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 564
Registrován: 9-2011

Odesláno Pátek, 21. září 2012 - 21:05:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borecek 13: Nejlepší jsou ty opěrky na sedačkách...mám pocit, že když bude někdo trochu silnější, že se tam nevejde...
Můj YouTube kanál, najdete zde pár filmů o osobních vozech a další videa vlaků : odkaz
H_n_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 3-2009

Odesláno Pátek, 21. září 2012 - 21:41:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Loko: Možná to bylo tenkrát v souvislosti s opravami, jak zde píše Qěcy, ono v článku v odkazu píšou, (Završena je i rekonstrukcija dela pruge Bar-Beograd, od Mijatovg kola do Mojkovca), že byly dokončeny práce také na trati Bar-Bijelo Polje-(Beograd), konkrétně mezi stanicemi Mijatovo kolo a Mojkovac. I letos, když jsem tama jel, byly vidět ve stanicích ještě pracovní vlaky a podbíječky. Teď se budou podle mě zabývat tratí z Pljevlje-Bijelo Polje, uvádí se že by se mohlo jet až z Mojkovace-Berane-( asi Rožaje-Peć, kde by se napojli na trať do Prištiny), neboť byl vypsán tendr na studii za 315 000 euro. Také budou určitě opravovat budovy. No a docela mě zaujal koberec podél peronu ve stanici Kolašin.
Hranice na Moravě
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1083
Registrován: 10-2010
Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 17:46:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hřbitov vlaků v Bolívii
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/fotogalerie/2012/09/ 23/foto-hrbitov-vlaku-v-bolivii/
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1009
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 24. září 2012 - 23:23:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Někdy na jaře bych rád absolvoval cestu do Londýna. Už jednou jsem to měl v plánu, ale nevyšlo to. I když je to dražší, rád bych jel jednu cestu vlakem (asi tam). Podle vlakem.net by to mohlo stát nějakých patnáct set. Koukal jsem do předprodeje na dostupné měsíce, ale nejlevnější asi za 90 euro, což se mi zdá moc. Těch 49 eur jsem nenašel.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 958
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 25. září 2012 - 00:07:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U toho Londýna je třeba hledat hodně dopředu.

A taky laborovat s nastavením "Über (1)", "Über (2)" a "Verkehrsmittel", než najdete spojení, na které je ten nejlevnější kontingent volný:



Samo od sebe to často nabízí jiná, dražší spojení, ačkoliv ten den varianta za 49 EUR existuje ...
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1010
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 25. září 2012 - 09:53:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto: Super, to je ono. Německy moc neumím, ale s tím "přes" jsem laboroval, to verkehrsmittel ne. Pozkouším. Je to možné koupit i pro 2? Chci jet až na jaře, tak si to chci ohlídat. Díky moc.
PS: Vy jste autor té stránky? Je super
Dispečer_o11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1758
Registrován: 5-2009

Odesláno Úterý, 25. září 2012 - 10:56:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stávka železničních zaměstnanců v ITÁLII začátek 13.října ve 21:00 a konec 14. října ve 21:00.
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 25. září 2012 - 23:04:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H_n_m: Železniční spojení Bosny a Černé hory (Čapljina-Trebinje-Nikšić) fungovalo i po válce, protože Černá hora tehdy neměla jiné železniční spojení s Evropou než po bosenských úzkokolejkách. Zrušili ho až v půlce 70. let spolu se zprovozněním trati Bělehrad-Bar.

Rekonstrukce trati Vrbnica-Bar zdaleka není u konce, v článku se mluví jen o úseku Mijatovo Kolo-Mojkovac, což je asi 15 km camfourek :-) Mimo tenhle úsek je stále hodně pomalých jízd, což zatím ŽCG+ŽS řeší stále větší vatou v jízdních dobách.
Zkapacitnění se zatím žádné nekoná, tedy pokud "zkapacitněním" není myšlena rekonstrukce a znovuotevření dříve zrušených výhyben :-)
Novostavba do Pljevlje nebo Kosova bude ještě hezkých pár let jen na papíře, protože rekonstrukce hlavního tahu je prostě prioritou. Navíc na srbský úsek Bělehrad-Vrbica se prakticky nesáhlo a je v ještě zoufalejším stavu nežli černohorský.

(Příspěvek byl editován uživatelem Robert_Antonio.)
Dispečer_o11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1771
Registrován: 5-2009

Odesláno Středa, 26. září 2012 - 19:18:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Belgie stávka od 2.10 od 22 do 3.10 do 22.!!! Více na cd.cz.
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 26. září 2012 - 20:27:54    Odkaz na tento příspěvek  

Výjimečná zpráva: v Řecku zítra NEBUDE stávka :-)
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.18.6
Odesláno Středa, 26. září 2012 - 20:32:42    Odkaz na tento příspěvek  

Robert_antonio : jó, ex-jugoslávské úzkokolejky... Škoda že v 70-tých letech 20.století byla zlikvidována trať do Dubrovníku.
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1011
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 26. září 2012 - 20:32:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když tu dispečer s Belgií. Koukal jsem, za kolik by se daly otočit na víkend Bruggy. Mířím tím nejspíše na Otu. Na vlaky.net se dostanu tím ranním Ex na Norimberk na 39 eur Furth im Wald - Brussel Midi. Teoreticky by Bruggy mohly být za stejnou cenu. Ale těch 39 éček mi to nenabízí ani na jeden den v době předprodeje (nyní do nějakého 8.12.). Nejčastěji jsou ceny 79 eur a to už potom bych tam jel taky na jízdenku až do Londýna (viz výše) za 49 eur a dále nepokračoval. Zpět by to bylo asi horší, nevím, jestli tam není nějaká podmínka mít tu jízdenku třebas nějak potvrzenou z Thalysu. Za radu díky. Ty Bruggy nejspíš nepojedeme, ale ten Londýn začínám plánovat.
Ale skoro to vypadá, že ta cena 49 euro, tam je jen pro jednoho? Když zkusím dát 2, tak to ukazuje více. Nebo to potom koupit po jedné jízdence? Zase ať nekoupím jednu a druhá je pak za dvojnásobek. Díky za rady.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 959
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 26. září 2012 - 20:42:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do Brugge jsem našel 49E (ne teda 39E, dál jsem nehledal) hned na první datum, co jsem zkusil, pro dva lidi, přes noc, takže je k tomu ještě připočtený 2x aufpreis 4E za CNL:



Je potřeba vnutit v Kolíně přestávku 1:00, aby to našlo ICE, ne Thalys.

UPDATE> našel jsem i 39 EUR, na 8.11.:


(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)
Dispečer_o11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1774
Registrován: 5-2009

Odesláno Středa, 26. září 2012 - 20:45:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fucza: Jen tak sem nakouknul na bahn.de. No a třeba v prosinci Frankfurt-London (London special) za 69 EUR :-) Třeba se tam dá sehnat něco levnějšího. A Dresden - London za 89 Eur.

(Příspěvek byl editován uživatelem Dispečer O11.)
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1012
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 26. září 2012 - 20:47:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto: A ten denní přes Norimberk? Je mi divné, že ten samý spoj až do Londýna je za 49E a pouze do Bruselu za 79E.
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1013
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 26. září 2012 - 23:56:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dispečer: Já už to taky našel. Dokonce Furth im Wald - London za 49 eur. Snad to bude na dny, kdy se to bude hodit. Zpátky letadle skoro za polovic, ale jednu cestu jsem si prosadil