K-report
 

Archiv diskuse GVD obecně do 24. 05. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » GVD obecně » Archiv diskuse GVD obecně do 24. 05. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Rosťav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 182
Registrován: 3-2009
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 16:37:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

šmajchl a co na to říká krajská pokladna?

Myslím, že krajská pokladna je s tím spokojena. Zavedením Sp se určitě získali noví cestující, kterých je víc než těch ztracených z Rychnovku.
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 988
Registrován: 6-2008

Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 16:57:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šmajchl: Už se nejspíš těžko vrátíme k situaci, kdy bychom na 032 nacpali zpátky osobní vlaky. Takže existuje pouze jediné vlakové řešení, a to zastavování Sp, které lze zajistit např. lepšími vozidly (854 s 1-2 vleky nic moc) nebo vyšší traťovou rychlostí, prostě aby se nějaká minutka nahnala. Pak by se snad daly zastavovat i Smiřice...
Sledování trutnovských brejlovců - brejlovci.radekpapez.cz/2012-01/ || Přehledy vozů původní řady Baim - vozy.radekpapez.cz/prehledy/
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8131
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 16:59:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák:
Jednoznačně kde bych zařízl Os a udělal místo nich Sp je ČL-Liberec.
Apriori nic proti. Ovšem při stíhání návazností v Liberci a v Lípě a z tohou plynoucí polohy místa křižování a potřebné rychlosti to znamená poměrně nízký počet zastavení - v podstatě dnešní R. Přitom bych si dovedl představit zastavit ještě minimálně v Božíkově a Křižanech (přestupy na BUS), možná i v Rynolticích a Růžodole.
Navíc je třeba připočíst, že cca z Rynoltic do Liberce je rychlost cca 60 km/h a nic moc se s tím nesvede. Kolik ušetřených vteřin vůbec na takové trati nezastavení obnáší?

Mibl:
Pokud zjednosegmentujeme, tak vše stačí dvakrát.
Ano?
Já vidím časy na hraně Chlumčany - Klatovy 29,5 + 28,5 minuty, tj. na obrat celé dvě minuty.
ad nepřenášení mimořádností: Toto lze řešit náhradní soupravou drženou někde v pražském uzlu.
A to je celé to "kouzlo" tzv. úspor souprav. V SG nebo v plachtě sice vyjdou krásné rychlé obraty, ale v reálu budou muset dopravci stejně držet různě po síti pohotovostní soupravy, protože každá mimořádnost plánovaná či neplánovaná by bez ní znamenala rozpad systému.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4137
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 17:29:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Ano?
Já vidím časy na hraně Chlumčany - Klatovy 29,5 + 28,5 minuty, tj. na obrat celé dvě minuty.

Ano. A to počítám hodinový obrat v Klatovech. Kouzlo spočívá v tom, že místo 40 minut času na obrat v Plzni získám protrasováním 60 minut na obrat v Klatovech.

ad pohotovostní souprava v Praze:
Dobře, uvažujme zlomení v Praze, tj. samostatně Klatovy - Praha a Praha - Hradec. Od Klatov příjezd na Wilson v XX:44, odjezd zpět v (XX+1):16. Jak to navrhuješ řešit?
1) Na objíždění na Wilsonu zapomeneme.
2) Zkusíme to jako při rekonstrukci Wilsonu, tj. z jižního šturcu si to bere jiná loko. Nevadí nám, že budeme půl hodiny blokovat půlkolej?
3) Jedeme otáčet do Libně, ale to se obávám, že za 30 minut včetně objetí soupravy nestihneme. Navíc nám vzrůstá provoz a do ranžíru odbočujeme čím dál tím hůře.

Ale asi máš pravdu, že to pak vyjde na soupravy šul-nul.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Šmajchl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 9-2011
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 17:29:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosťav: Zaplatí ti noví cestující v jízdném rozdíl nákladů ve vypravení motorové a elektrické soupravy mezi HK (Pce) a Jaroměří? Cestující z/do Jaroměře by povětšinou mohli jet rychlíkem nebo osobákem, ale proč by to zvláště v případě osobáku dělali.
Radekedar:
Mezi HK a Českou Skalicí stejně moc zrychlovat nepůjde (traťová rychlost převážně 100 km/h); tedy bez zavedení zavedení kódování nebo jiné totální přestavby to nepůjde. S posunem nebo úpravou časové polohy některých vlaků jinam (aby se změnil takt) zase nepočítám já.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6971
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 18:27:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K 032: Proč se projíždí Rychnovek, je asi jasné. Aby se stíhalo. Situaci by řešila dvoukolejka na 032, která už měla být dávno. Holt dostaly přednost jiné, často mnohem zbytnější projekty.
Nápad Sp Liberec-Trutnov je sice zajímavý, ale předpokládám že trpí velkým rozdílem obsazenosti v úsecích tratí 031 a 032. Takže buď jezdí na 031 plné nebo na 032 prázdné. Ale hádám, neznám to tam, třeba doplní místní.

Sp na 086: Liberecký kraj je jeden z mála, kde lze najít analýzy veřejné dopravy a je tam i obrat na jednotlivých zastávkách.
V roce 2009:
- obrat do 30 lidí je na zastávkách Ostašov, Karlov, Kryštofovo údolí, Novina, Lvová, Velký Grunov, Pertoltice, Vlčí důl-Dobranov.
- obrat 30-50 je na zastávkách Velký Valtinov, Božíkov.
- obrat 50-100 na zastávkách Horní Růžodol, Rynoltice, Brniště, Zákupy.
- obrat vetší jak 100 Liberec, Křižany, Zdislava, Jablonné, Mimoň a Česká Lípa.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8136
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 19:59:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:
Kouzlo spočívá v tom, že místo 40 minut času na obrat v Plzni získám protrasováním 60 minut na obrat v Klatovech.
Libochovičák psal o trase Plzeň - Klatovy, tys psal počítali náležitosti mezi Plzní a Klatovami , tak jsem též počítal náležitosti mezi Plzní a Klatovami.

ad pohotovostní souprava v Praze
Píšu o pohotovostních soupravách obecně. Proti protrasování v Praze nic nemám, ale bylo by podle mě vhodné tam těch cca 10 pobytu minut mít. Měnit se bude podstatná část frekvence a

Orky:
Vida, to jsem ještě nečetl.
Ten Božíkov mě překvapuje - čekal jsem jej silnější jak Zákupy. Naopak Zdislava a Brniště mě překvapily ve smyslu kladném.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6973
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 20:07:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Božíkov 32, Zákupy 59. Nechtěl jsem to vypisovat vše, lze najít na webu kraje.
Záhuba
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 21:30:59    Odkaz na tento příspěvek  

Ignác: Aby nevznikla mýlka, já nejsem pro to, aby se zrušil jeden nebo druhý způsob dopravy. Sám píšete, že mezi Plzní a Klatovami jezdí cca 20 párů autobusů. To by bylo celkem v pořádku, ovšem většina těchto spojů má různá tarifní omezení, např. vyloučenou přepravu kočárků, neuznávané různé druhy slev a pod. Navíc většina těchto spojů jede do/z Prahy a zejména ve špičkách tedy bude přeprava místní frekvence poněkud problematická, zčejmě budou převažovat cestující, kteří jedou do Plzně a dál(tohle je ale jenom můj dohad, opravdový stav neznám). A do třetice, většina těch busových sopjů jede z Plzně/Klatov přibližně v časech zastávkových osobních a spěšných vlaků mezi těmito městy. To by bylo k autobusům. U vlaků bych já osobně viděl problém zejména v tom, že v drtivé většině jsou tvořeny klasickou soupravou, která (opět jen můj dohad) asi nebude obszená aspon z 50% v celé trase. Myslím si, že by nasazení elektrických jednotek(pokud někdy budou dodány) by mohlo obsazenost zvýšit a současně by možná mohlo dojít i k určitému zvýšení rychosti proti klasické soupravě. Tím by železnice získala zase o něco větší výhodu proti autobusům, které jsou už ted zhruba stejně rychlé jako je vlak(oboje cca 1.00-1.10hod). U autobusů totiž vzhledem k stále sílícímu provozu na silnicích zkrácení jízdních dob moc nepředpokládám. Jak píšu výše, neznám tamnější stav so setailu přesně, abych mohl navrhovat, co bylo dobrým řešním, pouze jsem chtěl upozornit zdejší "šotoinženýry", aby se přidrželi zdravého rozumu a možností, které jsou(nebo budou v blízké době) k dispozici. Ale dělat rádoby odborné návrhy, jak by měl provoz vypadat za 10-15 let, to mi nepřipadí ani jako věštění z křištálové koule.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4138
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 08:27:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Hroch 8136:
Ocituji sebe:
Pokud bychom ve stávajícím konceptu počítali náležitosti mezi Plzní a Klatovami (tj. myšlenkově rozlomíme rameno Praha - ŽR v Klatovech a R/Sp ostře otočíme na sebe), tak potřebujeme 3 soupravy, 3 mašiny, 3 fíry a 3 vlakvedoucí. Pokud zjednosegmentujeme, tak vše stačí dvakrát.

Myslel jsem to tak, že počet náležitostí počítám ve stávajícím stavu a porovnávám s počtem na totéž rameno v novém stavu. Ale chápu, že se to dalo napsat i přesněji. Mimochodem jednogmentovat lze i při Plzni 00 s kříži v Přešticích ve 30, pak v KT otočím, ale zase vychází dost malá šířka uzlu v Plzni (tedy mírně zrychlit z Plzně do Chlumčan je třeba tak jako tak).

Proti protrasování v Praze nic nemám, ale bylo by podle mě vhodné tam těch cca 10 pobytu minut mít.
Dobré by to bylo, ale reálně to asi bude o trochu méně. Jako známé bych viděl asi Zdice cca 00 a Nymburk cca 28/32. Zbytek jsou ještě neznámé v infrastruktuře, vozidlech a zastavování krátkého ramene S7.

Jinak ta linka se dá spouštět po kouskách: Nejprve přetočit R-020. Až bude po odklonech z 011 a vypukne optimalizace přes Lysou, tak ji v závislosti na stavu infrastruktury a dvousegmentace mezi Prahou a Plzní převést přes Sadskou a protrasovat. Překlopení Plzeň - Klatovy + nový koncept na 185 a "horní" 183 nezávisí na tom, co se bude dít východně od Rokycan za předpokladu, že tyto budou pro pomalou vrstvu fixovány jako uzel ve 30 a modernizace Rokycany - Plzeň bude dokončena.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6977
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 08:36:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Záhuba: Hele, šotoinženýre, tady to je vlákno, kam patří jakékoli návrhy GVD, ať reálné, tak scifi. Jestli se Vám to nelíbí, tak sem nelezte.
Návrhy postavené na nových výhybnách, o kterých se dneska neuvažuje, jsou skutečně spíše takovým návrhem, že by se někomu něco líbilo, ale návrhy kolem 183 a průjezdu Plzní jsou poměrně aktuální. Výstvaba koridoru by měla být fakticky dokončena do roku 2016, alespoň to předpokládá Dopravní plán MD. Takže do 4 let bude muset být na stole návrh oficiální, který bude muset respektovat stav infrastruktury a finančních prostředků.
Na trati 183 se bude muset jít cestou zvýšení počtu vlaků hlavně ve špičkách, kde by alespoň ve špičkových směrech měla být snaha dosáhnout půlhodiny. Pro začátek by stačilo 2 vlaky ráno (asi bych se to pokusil postavit na hodině zrychlených vlaků, přidat vlaky 5:06 a 7:06 z Klatov) a odpoledne pro začátek cca 14:30, 15:30, 16:30).

Mibl: Skutečně posedlej Sadskou... :-) Nemáte tam náhodou rodiče, nebo chatu? Myslíte si, že by v obci s 3250 obyvateli by ten rychlík zastavil? Pochybuju, když nestaví v Čelákovicích a v Lysé neměl taky. A podobně v Nymburku na městě. A rychlejší to nebude. V Lovosicích se taky na městě nestaví, ač by to asi vhodné bylo.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4139
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 09:14:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Na trati 183 se bude muset jít cestou zvýšení počtu vlaků hlavně ve špičkách, kde by alespoň ve špičkových směrech měla být snaha dosáhnout půlhodiny.
Tu půlhodinu chcete pro koho, odkud a kam? Kdo to zaplatí?

ad Sadská: Proč myslíte, že prosazuji své zájmy? Já pouze konstatuji, jak chápu dopravní plán MD. Nemůžu za to, že vy ho chápete jinak. To, zda by mi to případně k něčemu bylo nebo by mi to spíše uškodilo, je věc druhá.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 09:31:55    Odkaz na tento příspěvek  

1) Mě tu všichni tykejte.

Orky: Dík za čísla. To je přesně ono, čekal bych lepší Božíkov. Vypovídá to o tom že Zákupy směřují do ČL a tak si lidi došlápnou k zastávce Zákupy, jelikož je blíž ČL než Božíkov i když ho mají blíže, tak asi raději šetří na jízdném, což chápu.

Zdislava 322 obyvatel a obrat vyšší jak 100 to je super. Zklamáním jsou pro mě Pertoltice, tam bych čekal více a u Valtimova pro změnu méně.
Mám li vzít čísla z 086, tak podle čísel lze projet na 086 všechno co je pod 30.

Nápad Sp Liberec - Trutnov vypadá zajímavě, mě by se líbil, ale nejsem úplně přesvědčen, že by byl úspěšnej.

V Lovosicích na městě bych s R nestavil a celkem bych byl pro aby se přestalo stavět v Bohušovicích, jelikož většina co naleze do R stejně jede jen do Lovosic a Roudnice, nikoliv do Prahy, takže stavění R v Bohušovicích vyprázdňuje osobáky.

Mibl, Hroch: Zklamu vás, jelikož jsem 183 nijak neřešil, takže bych vám do toho kecat neměl. Ale jsem pro by zůstalo přímé spojení Praha - Železná Ruda.

Mibl: Otázky ohledně kapacity hlaváku chápu, je třeba vzít v úvahu jaký by byl pobyt R Klatovy - HK na hlaváku a jaký je současný čas na hlaváku od přistavění R na HK do odjezdu a čas od přistavění R do Klatov do odjezdu?

A to co jsem psal že Sp a bus je dražší než Os bez busu, jsem uvažoval právě stejný počet vlakových náležitostí.

Mibl: Líbí se mi, že bys rád zrychloval infrastrukturu.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6978
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 09:40:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Půlhodina by měla být základem kvalitní příměstské dopravy a silnějších ramenech. Což spojnice Klatovy (22500) - Švihov (1700) - Přeštice (7400) - Dobřany (6200) nepochybně je.

Dopravní plán připouští alternativu v trase Praha - Nymburk, bude-li rychlejší (str 57). Neříká, že je priorita R-020 převést přes přetížené 011 a 060. Nebo mi něco v plánu uniklo? Můžete dát odkaz na stránku, kde je to zmíněné? Z Vašich příspěvků mám pocit, že je to jasné.
Dost pravděpodobné je to přetočení. Sice se mi to nelíbí, ale s tím nic nenadělám.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4140
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 10:09:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já neříkám, že je to tam někde konkrétně napsaný. Já pouze konstatuji, jak ten dokument jako souhrn chápu.

I kdyby to nezastavilo v Sadské/Nymburce, tak to donutí Středočeský kraj konat, neb bude muset zacelit "díru" po rychlíku v Lysé a vydělají na tom Čelákovice a možná i Zeleneč. Pak už bude chybět jen ten čtvrtý vlak ve špičkové hodině. A nastane to na stávající infra.

Taky to má jisté konsekvence na Balabence.

Tušíte po jakou část dne je na 060 půlhodina?

Přiznejte, že vás mrazí v zádech z toho, že bych mohl mít pravdu.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 10:11:18    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Mě Plzeňský kraj trochu připomíná Karlovarský, snaha jezdit pokud možno všude a nabídka na páteřích né zrovna optimální k významu. V KV trať 142,149, v PL 180, 183.

183: Jsem ve špičce pro půlhodinu na 183 v úseku alespoň Plzeň - Přeštice. Myslím, že by nemusela být půl hodina až do Klatov.

180: Tam se mi nelíbí ráno. Viděl bych tam vlak řekněme s příjezdem do Plzně v cca 6:20.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6979
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 12:07:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Já mám jenom dojem, že si ten dokument špatně vykládáte. MD něco připustilo, že pokud to bude rychlejší, může se změnit. Ale zmínku jsem o tom našel na jedné stránce v jedné větě. A mně přijde, že si myslíte, že je to 95% pravděpodobnost.
15 minuta by tam měla být i za předpokladu, že v Lysé ten rychlík zůstane, a to i odpoledne. Domnívám se, že i stávající infra i při provizorním hradlech zvládně víc, než se snažit přidávat další vlaky na 011. A za 4 roky tam může být kromě LeoExpresu ještě nějaký soukromník do Brna. Už teď je 011 plná. 060 má půhodinu jen ráno, ale i v tomto období ty vlaky musíte procpat. Jak to chcete udělat? Nové výhybny? Navíc i v ostatním období byste dostal tu trať na hranu, takže bez možnosto nákladů či nějakých odklonů apod.

Libochovičák: Plzeňský kraj je oproti karlovarskému vepředu. I podle jeho plánu dopravy lze poznat, že ví co chce, byť jě to někdy na hranici reality.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1198
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 12:13:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A za 4 roky tam může být kromě LeoExpresu ještě nějaký soukromník do Brna.
Myslíte ČD? Nějaké nové expresy do Brna mají namalované "od vyhlášení" v první změně.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6981
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 12:23:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Nemyslím ČD. Ale třeba Leoexpres to má v projektech.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4141
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 12:55:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Víte co? Navrhuji udělat dohodu. Já vám ponechám vaše svrchované právo na dojem, že si já něco špatně vykládám. A vy mi na oplátku nebudete psát, že jsem něčím posedlej.

Řešení 060 v ranní špičce sice není ideální, ale je relativně jednoduché. Novou výhybnu netřeba. Nápověda zní "Děhylov". Asi se to nebude týkat více než 2 párů vlaků.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6982
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 15:36:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Já žádnou dohodu s nikým dělat nebudu a budu si psát co chci. :-) Já jsem chtěl jenom vědět, kde jste přišel v Plánu dopravy na to, že vedení R-020 přes Sadskou je fakticky jisté, ale to mi z neznámého důvodu nechcete říct. Buď máte nějaké strašně tajné informace, které tam nejsou, nebo jsem něco v plánu přehlédl (pak nechápu, proč nechcete dát na to, co jsem nenašel, odkaz), nebo jste si něco vybájil na základě jedné neurčité věty.
Já vycházím z jedné věty, jinou jsem nenašel. Pokud mají lidi na MD včetně našeptávačů v čele s panem Vítem Janošem alespoň trochu rozumu, tak předpokládám, že dojdou k závěru, že to je blbost, protože nejen že to nebude rychlejší, ale i delší vzdálenostně (a tedy náročnější na dotace) a také náročnější na propustnost. Na 231 se bude po zrušení vaty kvůli Počernicícm a eventuelním zrušením zastavení v Lysé dostat na 39 minut (podle GVD 2006 se to dalo stihnout za 43, -2 minuty Nové spojení, -1 minuta pobyt v Lysé -1 minuta přídavek na zastavení a rozjezd). Za tu dobu se dá dneska stihnout s ušima stihnout vzdálenost Libeň-Poříčany-Nymburk (22+16=38) a na hlavák se zastavením v Libni dalších 7. No a 6 minut opravené Úvaly nedají. A to beru jízdní doby rychlíků do Kolína, které v Poříčanech nemusí brzdit do odbočky na 060.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4142
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 16:15:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já za tu indicii považuji to, že Harmonogram otevírání trhu veřejných služeb v přepravě cestujících v oblasti dálkové a nadregionální železniční osobní dopravy počítá se soutěžením obou linek, tj. Praha - Klatovy a Praha - Hradec Králové v témže roce. Jistě nelze vyloučit, že se to bude soutěžit jako jeden provozní soubor, neb jedině tak do bude co do objemu srovnatelné s balíčkem na linky Praha - Cheb a Praha - Děčín. Pak má logiku v Praze protrasovat a z toho zase plyne to, že by se nemělo jezdit na Wilsonu křížem. Mohu se samozřejmě plést, ale takto mi to sedí dohromady.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6984
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 17:17:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: To je dobrá indicie teda. Jeden vlak do hodiny, to by byl megaproblém. :-)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5266
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 17:50:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to bude výbornej mrdník když někdo vysoutěží na 170 R Praha - Cheb, někdo Praha - Klatovy, jinej osobáky a čtvrtej by moh jezdit Norimberky. Každej svoje jízdný, pokud možno vzájemně neuznávaný. A můžem odpískat denní dojíždění vlakem do práce...
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2505
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 22:46:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček - autobusová část IDS JMK je místy vysoutěžená až do jednotlivých spojů a žádný z dopravců přitom svoje jízdný nemá. Proč by zrovna na tohle měl mít vliv materiál kol?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6988
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 23:23:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DJ: Záleží na tom, jak si objednatel zadá podmínky. Sám jsem zvědav, jak toto MD pořeší.
Kouzlo jednoho železničního dopravce bylo v tom, že platil jednotný přestupní tarif. Bohužel mám takový pocit, že díky mnoha objednavatelům a mnoha různým dopravcům toto padne. Pochybuju, že by se tolik subjektů domluvilo na uznávání dokladů.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5267
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 23:36:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až na to že IDS JMK je "IDS" zatímco celorepublikový vlaky nikoli. Tam je zatím (až na výjimky) jeden tarif u jednoho dopravce a tam kde jezdí jinej je buď úplně extra nebo je to za lomený jízdný.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 65380
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 23:46:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Byl. Nejen Mibl to tak chápe.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2457
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 07:16:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Právě proto by bylo fajn, kdyby se začalo pracovat i na republikovém IDS, aby nějaká ta roční in-karta platila u různých dopravců. Možná už dnes platí IN100 třeba na lokálce ML-KV, nebo z Rybniště do Liberce, apod. Ale opravdu by chtělo zapracovat i na tomto.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6989
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 10:06:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ: A že ze se dneska jezdí křížem, to nevadí, viz EC od Ústí do Vídně? Nebo lokomotivy překážející na zhlaví u vlaků, které tam obrací?
Pokud je problém jezdit křížem, pak nechápu, proč se i u rychlíků nesleduje logičtější průjezdní systém, tedy Libeň-Vršovice a Vysočany/Holešovice-Smíchov.

Čelákovičan: Společný IDS by byl sice fajn, ale to je ještě mnohem náročnější než se domluvit na nějaké spolupráci pouze na železnici. Společný IDS by znamenal, aby se dalo dostat odkudkoliv kamkoliv na jeden jízdní doklad. Třeba Dobev (obec v jižních Čechách západně od Písku) - Pustá Polom (západně od Ostravy).
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 65390
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 11:00:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jistěže vadí. Právě proto není zájem takové atrakce rozšiřovat (a i kdyby byl, tak to jednou prostě narazí).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8143
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 11:03:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:
Mimochodem jednogmentovat lze i při Plzni 00 s kříži v Přešticích ve 30, pak v KT otočím, ale zase vychází dost malá šířka uzlu v Plzni (tedy mírně zrychlit z Plzně do Chlumčan je třeba tak jako tak).
Pokud protrasuji, tak zrychlovat nemusím. Beru ale, že trošku širší Plzeň od Klatov by na škodu nebyla.

Jinak ta linka se dá spouštět po kouskách: Nejprve přetočit R-020.
Já měl na mysli protrasování obecně, ne že sem zase začneš podsouvat otočení 020

Taky to má jisté konsekvence na Balabence.
Nemyslím si, že by konsekvence na Balabence byly větší jak na 011 (vč. samotných Poříčan).

tak to donutí Středočeský kraj konat, neb bude muset zacelit "díru" po rychlíku v Lysé a vydělají na tom Čelákovice a možná i Zeleneč
Kéž by to byla pravda, ale ani zdroje Středočeského kraje nejsou nekonečné.

Když navrhuješ dohodu Orkymu, co třeba naše dohoda: já nebudu kecat do Plzeňska a ty nebudeš kecat do Severovýchodu? Ty si s pryžem rušte uzel v Plzni a mě nechte uzel v Lípě. (Teď jsem to dost zjednodušil, obé - "Plzeň" i "Lípa" má samozřejmě spoustu daších konsekvencí, ty pojmy ber jako "diskutérskou zkratku".)

Orky:
Jízdu na hl.n. křížem bych skutečně nedoporučoval a dnes se také tak jezdí, tj. Smíchov - Libeň (plzeňské, olomoucké a brněnské R) a Vršovice - Holešovice/Vysočany (děčínské, hradecké R).

Jinak různé "poznámky pod čarou" bych v plánu MD nepodceňoval. Skoro bych řekl, že je to to nejdůležitější. Většina textu vypadá spíš jen jako balast pro umné skrytí tohoto.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6991
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 11:26:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ: Jistěže vadí. Právě proto není zájem takové atrakce rozšiřovat (a i kdyby byl, tak to jednou prostě narazí).
A proto se taková atrakce přesune do Poříčan?

Hroch: Jinak různé "poznámky pod čarou" bych v plánu MD nepodceňoval. Skoro bych řekl, že je to to nejdůležitější. Většina textu vypadá spíš jen jako balast pro umné skrytí tohoto.
Pokud by to měla být pravda, tak bych MD doporučil, aby si našlo jiné poradce. Začíná nám to MD pěkně ROPIDovatět. Tam jsou taky šotouši s vizemi, které ženou rozumnou dopravu do záhuby a snaží se převrátit fungující systém naruby.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8145
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 13:58:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
A proto se taková atrakce přesune do Poříčan?
Proto bych Plzeň protrasoval spíš na Pardubice, popř. Havl.Brod a České Budějovice na Děčín nebo právě na Hradec.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6994
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 14:12:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Proto bych Plzeň protrasoval spíš na Pardubice, popř. Havl.Brod a České Budějovice na Děčín nebo právě na Hradec.
Přesně. Ale to je moc jednoduché. :-)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4143
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 09:26:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Petr Vlček 5266:
Cheb a Domažlice se budou soutěžit jako jeden soubor (tj. bude na nich jeden dopravce). Mezi Smíchovem a Plzní nebudou tyto vlaky zastavovat.
Klatovy budou jezdit, předpokládám, v kladiva po hodině a budou mezi Prahou a Plzní zastavovat shodně jako dnešní rychlíky Praha - Klatovy.

Tedy denní cestující např. z Hořovic do Prahy budou využívat jednu po hodině jezdící a jedním dopravcem (tj. unifikované soupravy a jeden tarif) vozenou linku.

Ohledně tarifní integrace se dá jít i obrácenou cestou a celostátní vlaky integrovat do krajských IDS. Že to jde i v PIDu, ukazují Kralupy a Kladno.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4144
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 11:50:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
tak předpokládám, že dojdou k závěru, že to je blbost, protože nejen že to nebude rychlejší, ale i delší vzdálenostně (a tedy náročnější na dotace)

Vy plánujete ve VŘ kupovat spoje podle nějaké tabulkové ceny za vlkm? Už jednou jsem tu upozorňoval, že náklady jsou dvou druhů - jedny plynou s ujetou vzdáleností (trakce, DC, údržba) a druhé s časem (mzdy personálu a odpisy souprav). Pokud dobře sestavím provozní koncept, mohou sice náklady z první skupiny mírně vzrůst, ale pokles nákladů z druhé skupiny to může nejen vyvážit, ale i zlevnit.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7010
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 12:33:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: A jaký by byl rozdíl v lince Klatovy-Hradec přes Poříčany nebou Lysou? Tam rozdílné koncepce nehrozí.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4147
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 12:46:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nerozumím otázce. Zkuste to konkrétněji.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7012
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 13:43:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: MD plánuje spojení linek Klatovy-Plzeň-Praha a Praha-Hradec Králové do jedné. Vedení v úseku Praha-Nymburk je možné ve dvou variantách, v první v dneší trase přes Lysou a ve druhé ve variantě přes Poříčany. Nelze však očekávat, že druhá, notabene časově delší varianta, by mohla způsobit úsporu náležitostí, pokud by oba koncepty uvažovaly stejné odjezdy s koncových stanic.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4148
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 13:54:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže ve variantě přes Lysou bude mnohem obtížněji protrasovat v Praze, spíše budete muset každou linku otáčet v Praze zvlášť (to je ten rozdíl v počtu náležitostí). Viz Martin Zlivský.

Jinak děláte v debatě jasné pokroky. Už jste projel systematicky Lysou a zároveň už počítáte s protrasy v Praze. Teď už si jen zpočítat, že
1) MD nechce stavět v Lysé
2) ROPID chce 15 minut takt do Lysé a rychlíky mu tam spíše překážejí
Zároveň platí, že když rychlíky z Lysé zmizí, tak ROPID bude snáze přesvědčovat středočecha, aby svůj kus S29 zaplatil.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
55p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 6-2009
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 17:03:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mno, já bych řekl, že S29 do Lysé bude muset Středočech platit tak jako tak, pokud je chce mít. Pak taky ROPID (podle nějakých starších plánů, co se zde objevily) chce 15 minut takt do Poříčan, kde by se půlil na Kolín a Sadskou.
Navíc, co z dopravou z 011, dáme ji na 231?

R z HK po 060+011 je prostě blbost.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7014
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 17:17:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Jet křížem na hlaváku možná bude snažší než se procpat jednokolejkou 060, trojkolejkou 011 a přejet křížem v Poříčanech. Jenom aby nakonec nedošlo k tomu, že bude na 060 30 minut i odpoledne a byl byste v háji definitivně.
15 minut příměstské se bude dát na 231 procpat i s rychlíky, stačí vhodně nakreslit GVD. Stačí, aby osobáky do Nymburka byly nakreslené tak, aby vyjely těsně za rychlíkem. A je hotovo a bez předjíždění. Zatímco ve variantě přes Poříčany akutně začíná hrozit to, že ten rychlík bude někde cestou čekat na to, až ho předjede pendolino nebo Leoexpres, nebo se bude kodrcat za osobákem. Ostatně něco podobného už tady bylo v Poříčanech, kdy jedna z linek vlaků vyšší kvality čekala na předjetí pendolinem.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4150
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 17:31:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
aby nakonec nedošlo k tomu, že bude na 060 30 minut i odpoledne
Koho by to vozilo? Ta regionova nevypadá moc plně.

Pánové, myslete si, co chcete. A já si taky budu myslet, co budu chtít.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Béda z Hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 20:31:42    Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: V tom máte pravdu, myslet si můžeme(my ostatní i Vy) všechno, ale na rozdíl od Vás drtivá většina z nás ostatníchVám nevnucuje své představy, jako to děláte Vy, a navíc se zřejměještě urážíte, že Vás my ostatní neoslavujeme jako "velikého všespasitele" dopravy v Česku.(viz ta Vaše poslední věta ve Vašem posledním příspěvku). Já osobnš si třeba můžu klidně myslet, že nejlepší protrasivání ze směru Plzeň by bylo přes kolín do Havl.Brodu a přes Jihlavu a Budějky zpátky do Plzně...
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4151
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 08:39:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemám potřebu být oslavován jako nějaký všespasitel a ani se neurážím. Ale myslím, že z mé debaty s Orkym je celkem patrno, že se názorově lišíme natolik, že je v pořádku se rozejít s tím, že se neshodneme. To není žádné neštěstí a svět na tom nepadá. Budoucnost ukáže, kdo z nás má pravdu.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7018
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 10:03:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Budoucnost ukáže, kdo z nás má pravdu.
To ještě neznamená, že "realizovaná pravda" bude ta šťastnější. Už se mockrát stalo, že vyhrálo horší řešení.
Základní kamenem úrazu je to, že si nějaký šotouš na MD (ev. spolupracovník MD) vybájil spojení nevhodných linek a teď se hledá nejméně špatné řešení. První znamená kříž na hlaváku a druhé kříž v Poříčanech a další zatížení již přetížené trati a zhoršení stability a přetížení další jednokolejky.
Doufám, že budete šťasten, pokud zvítězí pravda Vaše. Ale nevím, jestli Vám přijde jako vítězství to, že na 231 budete mít bezpečnou 15 minutu u osobáků, kterou nakreslíte i s rychlíky a naopak na 011 budete mít osobáky 20/10, protože jiné řešení možné nebude a budete čekat s R-020, nebo třeba i s těmi osobáky na předjezd EC v Českém Brodě a že snížíte stabilitu Os-060, kde jedno pitomé zpoždění rychlíků zaseká jednotku od osobáku na tří kola, protože se tam točí po většinu dne jedna. Stačí si otevřít GVD příslušných tratí, abych z tohoto řešení měl hrůzu, obzvlášť když si promítnu další plány do budoucna, které by se měly tamtudy procpat ještě navíc (Leoexpres-Ostrava, Leoexpres-Brno, 15 minut Os až do Českého brodu, možná jednou spěšňáky do Kutné Hory...).
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4025
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 10:21:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chlapi, tušíte alespoň matně, že existuje něco, jako nákladní doprava? Která třeba ten byznys s provozováním dráhy platí?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5270
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 12:05:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ono i na tu Plzeň mít rychlíky i pomalíky po hodině je poněkud úchylný. Ta rychlá vrstva se uživí tak 3x ráno do Prahy a odpoledne nazpátek...

Mibl: a jak řeší krajský IDS cesty mezi Plzní a Prahou? Já bych vzhledem ke stále rostoucímu počtu zoufalců co dojížděj do Prahy ze vzdáleností kolem 100 km protože jinde chcíp pes a na pracák nebo ke kase v Bille se jim zatím nechce viděl místo několika IDS každý s jinou kartou celostátní IDS. Ostatně republika je na to velikostí tak akorát.
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.20
Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 16:51:35    Odkaz na tento příspěvek  

Mibl 4143 (Klatovy budou jezdit, předpokládám, v kladiva po hodině)
V Plánu dopravní obsluhy území... se píše, že MD předpokládá I.PS (Ex) á 60 min., II.PS (R) á 120 min. s možností zahuštění ve špičce na á 60 min. Tedy model vzor 090.
Z posledního odstavce na téže str. 45 akorát neplyne, zda při nenavýšení zdrojů by to stejně zavedi na úkor zbytků R22, R24 a R26, nebo zda by zůstala jedna objednaná úroveň - a jaká.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8149
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 21:05:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:
ROPID chce 15 minut takt do Lysé a rychlíky mu tam spíše překážejí
A na 011 nebudou překážet patnáctiminutě do Českého Brodu? Tato otázka zatím zůstává bez odpovědi.

Mibl, Orky:
Budoucnost ukáže, kdo z nás má pravdu.
To ještě neznamená, že "realizovaná pravda" bude ta šťastnější.

Myslím, že toto diskuzi pěkně shrnuje. Já si myslím, že Mibl je (alespoň podle v současnosti známých informací) blíže pravdě, současně ale nepopírám, že ta pravda je hořká a v některých případech i "na hlavu".

Petr Vlček:
Myslím, že předpoklad dvouvrstvé obsluhy směr Plzeň i České Budějovice je naprosto legitimní a správný. Rozdíl mezi těmito městy a Ústím je minimální. Můžeme se samozřejmě bavit o formě, já si například myslím, že mezi Benešovem a Táborem stačí úhrnem dvě vrstvy (R/Ex, Sp), nikoliv tři (Ex, R a Os).
Zůstává tu ovšem problém, kde na to MD vezme peníze.

Edit:
Petr Šimral:
Být nákladním dopravcem, asi bych po přečtení dnešního rozhovoru s GŘ SŽDC za ním promptně vyrazil a pídil se po té dvoustovce. Myslím si, že pro nákladku to není moc příznivá zpráva.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4153
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 23. května 2012 - 08:32:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
A na 011 nebudou překážet patnáctiminutě do Českého Brodu? Tato otázka zatím zůstává bez odpovědi.

Dobrá otázka.

Osobně to (zatím značně mlhavě) vidím tak, že otázka tzv. Zárubova traťového rozdělení neleží v rovině, jestli je to dobrá varianta, ale v rovině toho, kdy na ni bude muset dojít a jak moc si pro ni uzpůsobíme infrastrukturu (nekoliznost, stabilita*).

Tedy bych to velmi hrubě viděl tak, že Libeň - Běchovice se bude jezdit (skoro)rovnoběžně**, na Blatově se osobáky překlopí na jednokolejku na severní traťovou kolej a 15 minut do Úval je bez problémů (navíc v Úvalech neotáčíme S7 křížem). Dále do Poříčan půlhodina (pro Tuklaty, Rostoklaty i Klučov vyhovující) a jednou za hodinu to pokračuje až do Nymburka, což se může dít na 060 ve svazku s rychlíkem (a pak zbudou na 060 pro ND v hodině nejméně dvě až tři trasy v každém směru). A k tomu nějaké Sp/pásmové Os se zastaveními Libeň, Brod a nějak dále (z Poříčan do Kolína staví všude nebo zastavují jako dnešní 2 páry Sp*** nebo se vytvoří ve špičcepůlhodinový proklad těchto dvou linek).

Zároveň v tomto režimu máme možnost volby, zda s R-020 pojedeme křížem na libovolném zhlaví v Brodě či na libovolném zhlaví v Poříčanech. Provozní výhodnost toho, zda jet křížem tam či onde, si netroufám soudit. Jak dlouhé je třeba mít volné okno, aby při této jízdě křížem nechytal protisměr výstrahu?

*Vyřešit Blatov tak, aby náklady ve směru z Prahy najížděly do rychlíkově-nákladní dvojkolejky ve směru z Prahy rozjeté na nějakých třeba 70-80 km/hod. Je na to ranžír dost dlouhej, nebo to bude vyžadovat synchronizaci tras už na odjezdu z Malešic?

**Pokud by Praha netrvala na Kyjích, tak si umím představit, že se tam bude zastavovat jen v půlhodině.

*** Tohle se mě týká a jasně mi to naznačuje, že v roce 2017 už bych měl bydlet někde jinde než dnes, neb jinak budu muset počítat s tím, že budu na vlak jezdit autem opravdu denně.

Jasnou nutností je ovšem přesmyk v Libni. Jak to s ním vypadá? Zpracovává se už aspoň DÚR?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4154
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 23. května 2012 - 12:57:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V souvislosti s debatou o kapacitě 011 si dovolím odkázat na studii Výhledové zvýšení propustnosti trati v úseku Poříčany - Praha hl.n., na kterou jsem náhodou narazil googlem.

Jednak je z ní patrné technické řešení přidání čtvrté koleje z Libně do Běchovic a jednak je z ní patrné, že zpracovatel studie prověřoval možnost mimoúrovňového odbočení od Prahy na Nymburk v Poříčanech.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.20
Odesláno Středa, 23. května 2012 - 17:02:02    Odkaz na tento příspěvek  

Mibl
Nápad s modelem provozu trati Praha - Poříčany 2+1 se dokonce před devíti lety oficiálně projednával mezi SŽDC a MD. Jenže to už byly Český Brod a Poříčany, jejichž konfigurace by při odděleném provozu bylo záhodno změnit, dávno hotové.

Přesmyk má čerstvě vydanou změnu ÚP (Z 2048/00 platí od 16.5.2012), projednává se studie proveditelnosti. Takže zadání DÚR po jejím schválení snad ještě letos.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1852
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 23. května 2012 - 17:42:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

otázka tzv. Zárubova traťového rozdělení

Tedy, Zárubova... Za prvé, není to myš Lenka originálně moje, já ji jen rozpracoval (Blatov, Brod, Poříčany).

No a za druhé, to bylo někdy před několika lety. Tehdy byl odpor proti tomuto do značné míry iracionální, něco jako "S-Bahn je důležitej a proto si prostě zaslouží využívat stejné koleje, jako dálkovka," přiznejme si (někteří). :-) Jenže doba pokročila a zjevně není reálné trvale udržet Imin. zastávkově 30 minut za Úvaly, finalizuje příprava další stavby, která s tímto nepočítá, skutečně vznikla S7 (tj. minutové polohy by nemohly být přesně řízeny jednokolejkou), Sp v okolí Prahy asi ještě dlouho ne, myšlenka na "všechny vlaky v určitém směru = jedna linka" silně prohrává s "přímo odevšad všude a proklady ramen se nějak udělají" atd.
Čili pomalu ale jistě si říkám, že srovnání s Coppet-Genéve platí a zejména bude platit čím dál méně, a asi bude potřeba celou situaci řešit nějak jinak.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7021
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 23. května 2012 - 19:46:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak 011 se hlavně měla jako 4kolejka postavit hned v rámci koridorizace. Z hlediska časového je to nejreálnější varianta poskytující významné navýšení kapacity tratě. Chápu, že v době, kdy byly práce na koridoru zahájeny, se ještě nemuselo vědět, že tři koleje stačit nebudou. Ale v době, kdy se zahájaly práce na úseku Libeň-Úvaly se to už vědět muselo. Nechápu, jak mohl někdo posvětit i v tomto úseku pouze 3 koleje, když ty 4 by tam využití měly. Leč nestalo se tak.
I z tohoto důvodu je potřeba necpat po 011 vlaky z 231. A ostatní vlaky jsou řešitelné tak, že se redukuje počet linek tamtudy jezdící a využije se výhoda vlaků, že je možné spojování vozidel a vlaky se místo toho prodlouží.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8154
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 23. května 2012 - 20:16:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:
Variantu "2+1" nepovažuji za dobré a už vůbec ne za rychle uskutečnitelné řešení. Celá teorie má několik zásadních vad:
1) Pravidelný provoz s tak vysokým stupněm obsazení si ještě dokáži s přimhouřením všech očí představit na nějaké relativně izolované trati typu Liberec - Tanvald, ale těžko na trati (resp. koleji), kde bude provoz významně ovlivňován nepravidelnostmi před vstupními místy, tj. v úseku před Prahou Běchovicemi společným provozem s dálkovkou, popř. přechodem z dalších tratí (171) nebo v úseku před Poříčany společným provozem s dálkovokou i nákladkou.
2) Český Brod a Poříčany dnes neumožňují rozumný provoz Sp po "rychlé" dvoukolejce současně s jejich zastavením v těchto stanicích v sudém směru. Stavební úpravy s tím spojené se už dost blíží tří-/čtyř-kolejce v části 231. Rozhodn+ě nejsou reálné v dohledné době.
3) Nečekám, že se Středočech v dohledné době vzmůže na Sp, zvlášť na této trati, kde si lze případně pomoci i R.

4) Při současném trendu Prahy (ROPIDu) zahltit každou trať intenzivní osobkou a mít zastávky pomalu na každém rohu (viz ÚP) si nedokážu představit projetí Kyjí. Myslím, že projetí Mstětic (u kterých debata kdysi začala) je daleko daleko snazší záležitost.
5) Časové polohy Os-060 bych primárně odvíjel od časových poloh Os, popř. Sp na 011 a dál pak od uzlu v Nymburce. Až terpve někdy potom by měly být brány v úvahu potřeby R-020.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4155
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 08:51:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobře, přesvědčili jste mě, že 2+1 není v dohledné době reálné. Rychlé a rozumné řešení to nemá a vše nasvědčuje tomu, že se někdo rozhodl strhnout možnosti infrastruktury přes závit, aby ukázal, že o budoucím průseru nestačí mluvit, ale je třeba ho vyrobit, a tím jeho existenci všem nevěřícím dokázat.

Ohledně spojování: Tomu nedávám velkou naději, neb na to nemáme připravené stanice ani vozidla. A harmonogram otevírání trhu ... má též sestavené provozní soubory tak, že to nepůjde realizovat (HavlBrody s brněnskými plívami vzhledem ke konfiguraci Kolína spojovat nejdou).

Pak ještě existuje varianta hýbat s cenou za DC (např. se složkou za řízení provozu a přiblížit se sazbě pro nákladní dopravu) a tím provoz na 011 probrat. To je ale jasné politikum a bude na to celá škála nazorů: od nejdražší mají být osobáky, protože stojí nejvíc kapacity, až po názor, že vlaky mimo závazek či výsadní právo mají jezdit za cenu odpovídající ND.

T.Z.: Já si říkal, že Tě pobavím.

K.A.F.:
Takže DÚR může být (optimisticky) hotova v polovině roku 2014. Uvážíme-li předpokládaný odpor vlastníka pozemků, jaký by pak mohl být (optimistický) odhad na vydání ÚR?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7023
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 12:13:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Není potřeba spojovat linky cestou, řešením je změnit linky, resp. snížit jejich počet a zvýšit počet vozů. Když vidím všechny plány, o kterých se mluví, tak se může stát, že další vlaky nedostanou přidělenou dopravní cestu.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4156
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. května 2012 - 14:33:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
řešením je změnit linky, resp. snížit jejich počet a zvýšit počet vozů.
Nezlobte se na mě, ale to je poněkud jednoduché vidění problému.

Vedle v diskuzi nekdo psal, že SC ani RJ v současnosti prakticky nevozí denní dojížďku z Pardubic do Prahy. Obchodní model RJ jednoznačně usiluje o maximální obsazenost po celou dobu cesty a tedy nebude mít zájem tahat vozy navíc až do/z Havířova, aby odvezl Pardubice.

Obchodní model LE bude téměř jistě podobný, tj. očekávám, že budou mít zájem především o cestující jedoucí alespoň z Prahy do Olomouce. Zastavování shodně jako SC to jasně naznačuje. Navíc počet jejich souprav jasně ukazuje, že nebudou posilovat na špičky (nebude čím) a že potřebují trasy přidělené tak, že rychle otočí na obou stranách ramene.

Takže co zrušit z objednávky?
Do HavlBrodů předpokládám nesáhnete. Resp. ve špičce je po hodině necháte.
Takže zbývá objednávané EC do Brna, proklad z poloviny objednávaných Ex (na soutěžení jejich objednané části dojde poměrně brzo) tvořících po Olomouc hodinový takt a plívy.
Vy asi považujete za nadbytečné plívy, ale zároveň připouštíte, že byste tu olomouckou ohnul do Letohradu. Tím ale trasu na 011 nezískáte.

tak se může stát, že další vlaky nedostanou přidělenou dopravní cestu.
Může, tak holt Sp do Kutné Hory nebudou (ostatně ani stávající Sp Praha Kolín tam po zlomení ramene v Kolíně nebyly ohnuty) a vedle EC do Brna holt nevznikne stínová neobjednávaná linka.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!