K-report
 

Archiv diskuse RegioJet do 06. 02. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 06. 02. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 02:08:23    Odkaz na tento příspěvek  

Sim: my 2 se opravdu nemůžeme pochopit...

Pro vás je efektivní takový systém, kdy nahradíte prodělečné železniční linky autobusy, nasadíte co nejekonomičtější vozidla (i když budou méně pohodlná), zkusíte mít co nejméně volných míst, abyste minimalizoval ztráty atd...

Neřekl jste to takto, ale tohle by z toho muselo plynout.

Váš pohled bych chápal, kdybyste vlaky nepoužíval. Pak jsou skutečně z vašeho pohledu parazit.

Pokud ale vlakem jezdíte a rád, tak vaše touha po efektivitě, je pro mě nepochopitelná. Pokud to stát zaplatí, tak já nevidím naprosto nic špatného na tom, že nekdě jezdí dražší řešení, pokud je to zároveň pohodlnější (neříkám tedy, že na trati, kde není jediné zvýšené nástupiště, je pohodlné řešení mašina+3x Bt, ale nemám problém s tím, aby na turistické trati jezdil patrový vagon, i když je tam počet cestujících na solo 810).

Řekněte mi kupříklad jedinou nevýhodu toho, že máme Pendolina. Z pohledu CESTUJÍCIHO. Že těch pár ušetřených minut oproti klasické soupravě/nenaklápěcí jednotce se ekonomicky nevyplatí? Komu se to nevyplatí? Vám jako cestujícímu, nebo státu? Státu, že (i když v jeho rozpočtu je to zráta na úrovni toho, že necháte doma ztvrdnout rohlík)? Pro vás jako cestujícho, je vždy výhoda, když vašich ušetřených 5 minut zaplatí stát.

To samé Railjety. Pro vás jako cestujícího je nevýhoda např. to, že v netrakční jednotce jsou agregáty v lokomotivě a vy je nemusíte slyšet? Dražší provoz vás trápí? Jestli jo, křičíte stejně i u předražených zakázek a služeb v jiných oblastech než je železnice? (nemůžu se ubránit pocitu, že vám jde hlavně o nenávist k ČD, než o objektivitu)

To samé je pro vás nevýhoda, že jste v kupé ve 2 lidech? Jezdí Jančura snad levněji než ČD? Nejezdí. Pokud máte problém s tím, že stát to zadotuje, tak mně bavíte. To by mě zajímalo, kam se podle lidí co tohle berou za katastrofu, dají ty ušetřené peníze ze železnice. Musím se smát takové myšlence. :-)

Víte, já jsem normální člověk. A žiju tady a teď. Nemám pocit, že se stát rozpadne, pokud nesešrtám na železnici co nejvíc peněz a nepošlu je třeba do zdravotnictví na zdravotní knížky IZIP, armádě na Pandury či soudcům na nové taláry. Ani že moje děti jednou budou splácet obří dluhy. Zatím se civilizace 1000ce let vyvíjí a je statisticky nepravděpodobné, že se za 20 let vývoj zastaví a všichni budeme 20 let otročit a splácet. :-)

Ale zpátky - pokud si vy myslíte, že když uděláte železnici ekonomicky co nejefektivnější, tak bude zároveň co nejpohodlnější pro lidi, tak pak se nezlobte, ale to se na celé čáře vylučuje. Aspoň tohle zkuste přiznat. Chápu, že s mým názorem nemůžete souhlasit, ale nepopírejte fakta, když se něco vylučuje. Nebo mi popište, v čem se to podle vás prolíná.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 02:12:33    Odkaz na tento příspěvek  

Vy si možná myslíte, že nalákáte do veřejné dopravy více lidí tím, že všude půjde až na dřeň a seškrtáte to co to půjde. Já si nemyslím. Nejspíš to obhájíte tím, že někde je železncice zbytečný luxus a vozit vzduch je luxus tuplem. Ale věřte že nejsou všichni v téhle zemi tohoto názoru. Ne každý považuje za správné zrušit 1/3 sítě a vrazit to do zbytku. Tohle můžete opakovat do nekonečna. Dům si také nekoupíte tak, že student bude v mládí šetřit vodou a elektřinou.

Jako jsou v téhle zemi lidé, co si myslí, že je správné mít školství zdarma, tak jsou v téhle zemi lidé, kteří nemají problém s tím, aby veřejná doprava nebyla jen sockou, ale aby měla i svůj komfort. A to klidně vyšší, než je soukromý sektor schopen utáhnout.

Že lidi jako Jančura tohle dotované podnikání státu štve, to se nedivím, neboť Jančurovi jde o svůj kšeft taky, ne o to nejlepší pro lidi. Jen o to, zbavit se konkurenta.

A já osobně si myslím, že pro odlákání lidí z aut je potřeba nabídnout co nejlepší veřejnou dopravu! A fakt, že toto řešení bude více prodělečné a zasáhnu tím do rovnovážnosti trhu, to nemám problém si obhájit tím, že se jedná o ekologicky i lidsky správnou věc a čím více lidí z aut nalákám, tím lépe.

Poměr "cena X výkon" není pro mě jediné kritérium. A vy na mě působíte, že jiné neuznáváte.

=>Zkuste vypočítat ekonomickou návratnost travnatého pásu na tramvajové trati. Asi by to byl zajímavý výpočet. Principem je to to samé, jako koupit Pendolina za státní peníze či provozovat lokálku pro 15 lidí. Je to ryze o tom, jak velkou "velkorysost" jste ochotný pro společnost akceptovat a financovat.

Podle mě - šetřit za každou cenu není správné. A vám doporučuju si uvědomit, že váš nepřítel v první řadě nejsou ČD, ale stát a kraje, které zatím nejsou tak hloupé, aby tlačili ekonomickou efektivnost až na dřeň. A tím pádem zatím z veř. dopravy neudělali jen tu "lepší socku". Jsem za to velice rád. Není to s ČR ještě tak špatné.



(Tohle beru za obecnou odpoveď na vaší reakci = shrnul jsem pár bodů do jedné úvahy. K některým dalším bodům co jste vypíchl se zkusím dostat zítra či v dalších dnech.)
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1537
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 05:24:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.zelpage.cz/zpravy/8370

Zas niečo... Hi.
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1485
Registrován: 11-2009

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 07:16:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000 > Pokud ale vlakem jezdíte a rád, tak vaše touha po efektivitě, je pro mě nepochopitelná. Pokud to stát zaplatí...

... je vždy výhoda, když vašich ušetřených 5 minut zaplatí stát.

Víte, já jsem normální člověk. A žiju tady a teď. Nemám pocit, že se stát rozpadne ...

Rekl bych, ze temito slovy jste sam vystihl to, co mi vadi na CD ... snazi se lidem namluvit (a u vas se jim to zjevne povedlo), ze stat je neco jako bohatej strejda, kteryho staci slusne poprosit a on da penize na lizatko. A kdyz chci dve lizatka, opet slusne poprosim, protoze jemu to nijak neublizi ... takze si vlastne muzu rict o desitky, stovky, klidne tisice lizatek, protoze o nic nejde. Jenze "stolecku, prostri se" v realu nefunguje ani ve statni sprave.

To by mě zajímalo, kam se podle lidí co tohle berou za katastrofu, dají ty ušetřené peníze ze železnice.

Mozna vas to prekvapi, ale mely by se dat do rozvoje, aby zeleznice jako celek nestagnovala a nepripominala skanzen. Zrovna tak je - pri dobe efektivite - mozne usetrene penize vratit do systemu v podobe vetsiho poctu spoju, optimalizace prestupnich vazeb a tak podobne. To vse stoji penize a ... svete, div se ... ted se tyhle veci neresi, protoze penize nejsou.

Vy si možná myslíte, že nalákáte do veřejné dopravy více lidí tím, že všude půjde až na dřeň a seškrtáte to co to půjde.

Nikoliv ... lidem je v principu fuk, jak budou prepraveni, pokud se nejedna o sotouse. Jde jim pouze o to, aby byli prepraveni "rozumne" ... a pro naprostou vetsinu by byl lepsi (na strece s jizdni dobou ctvrt hodiny) mikrobus co dvacet minut minut, nez vlak s petinasobnou kapacitou jednou za hodinu, ktery jezdi vetsinou poloprazdny, bo se lidem nechce hodinu cekat a radsi jedou autem. A i kdyz to pro modre ultras bude znit jako vyrok hodny upaleni, pokud se timto neco usetri, je mozne to investovat nekam jinam - treba do pridani spoje nebo kapacity tam, kde vlak ma smysl (paterni linka regio nebo dalkove linky).

Poměr "cena X výkon" není pro mě jediné kritérium.

Ani pro me ... ale je jedno ze zakladnich. Druhe ze zakladnich je poptavka, tedy jestli je o toto reseni skutecne zajem a zda to bude prinosne i pro nekoho jineho, nez pro me a moje teple mistecko v kanclu na pobrezi.

A vám doporučuju si uvědomit, že váš nepřítel v první řadě nejsou ČD

Tvrdim to nekde? Ne, ja pouze tvrdim, ze CD nejsou muj pritel ... ale tem, co chteji videt cernobile, se to nedari zaradit.

ale stát a kraje, které zatím nejsou tak hloupé, aby tlačili ekonomickou efektivnost až na dřeň. A tím pádem zatím z veř. dopravy neudělali jen tu "lepší socku".

Ze CD je az sekundarni stranka problemu, to se shodnem. Ale na zbytku ne - ja jsem presvedcen, ze soucasny system nalejvani penez je prave to, co z dopravy dela socku. A ne lepsi, ale spis tu horsi, protoze se resi vsecko mozne, ale efektivita az na poslednim miste.

Az si budete porizovat auto, budou vas zajimat naklady na porizeni, provoz a servisovani? Proc? Vzdyt to jsou preci uplne nepodstatne detaily ... aspon podle vaseho pristupu, ktery by se dal charakterizovat Kofolovou hlaskou "Kdyz ji milujes, neni co resit".
Jenze cestujici (a pro ty tu doprava je) ji nemiluji. Jakmile pro ne nebude dostatecne atraktivni a efektivni, klidne ji budou neverni. A je to dobre.

Takze si to shrneme. Vy tvrdite "proc to resit efektivne, kdyz to zaplati stat".

Ja tvrdim "je potreba to resit efektivne, prestoze to plati stat, protoze jsou to nase penize, ktere budou chybet jinde ... a pokud se podari neco usetrit, je potreba to vratit do systemu - modernizovat, zlepsovat, obnovovat vozovy park".


edit: asdaf > jake jsou na tuto sezonu kmenove vozy modrych, pokud to nejsou Bmee?


(Příspěvek byl editován uživatelem Sim.)
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
M152_0045
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 12-2011

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 07:22:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

asdaf - Díky za odkaz.

P. Janučřara si mele pořád svou otom, že ČD mají jízdné levnější o 30% tj by museli jezdit za cca 180korun Pha- Ova...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2361
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 08:04:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000:

Sim: Až díky Markovi000 jsme si uvědomil schizofrennost Vašeho pohledu na dráhu...Vy fakt chcete ořezat všechno, co se dá, v nákladech a investicích, a přitom po ČD požadujete zvyšování kvality a technické úrovně...Vy si fakt myslíte, že až proběhnou všechna ta výběrová řízení s podmínkou nových moderních vlaků, že to stát vyjde o tolik levněji (díky konkurenci), že se ty nové moderní vlaky z toho ještě zaplatí?
A ČD nikomu nenamlouvá, že stát je bohatý strejda, který kdykoli dá, ČD jen ukazuje, jak se žije za ty prachy, co strejda dá.
A Váš názor, že vrazit prachy ušetřené na dráze do rozvoje dráhy...??????

Jinak doporučuju všme dnešní MFD, v příloze byznys speciál několik stran věnovaných konkurenci na dráze včetně dalšího rozhovoru s Novotným...Ten pán má moji úctu už předtím, než cokoli na dráze předvedl...takhle srovnané myšlenky a představy o podnikání, to se nevidí...
JO a mimochodem - taky se tam píše, že od RJ přešel do představenstva JHMD nějaký Petr Bosáček, sice mi to jméno nic neříká, ale co to, co to?
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2188
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 08:07:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540
Konečně pravdivý článek, naprosto odlišný od všech původních médijních výkřiků o velkém zvýšení rychlosti a podobných ptákovin.
Samozřejmě, nic takového už v médiích zveřejněno nebude...

Sim
pokud se podari neco usetrit, je potreba to vratit do systemu - modernizovat, zlepsovat, obnovovat vozovy park".
Zatím to ve státě funguje tak, že když se ušetří, o to míň se dostane příště.
Klasika je např.nepotřebné solení silnic v letech, kdy moc nesněží a nemrzne.

Kromě toho- není i tady vytýkáno, že stejně všechny modernizace a nová vozidla jsou na úkor daňových poplatníků a kolik by za to bylo dálnic...,
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2189
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 08:19:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

protoze jsou to nase peníze které budou chybět jinde

Jo, kolik se mohlo zrušit linek navíc, aby bylo víc na "silnice".
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2363
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 08:31:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: Přesně..;-) I prd, velebnosti, má to ukrást někdo jinej..;-))) prostě státní prachy se hezky dojí, protože nikomu nepatří, a při tom dojení si na ně může sáhnout i ten, kdo je má jen spravovat...Na dráze, na dálnici, v armádě, na poště, v policii, kdekoliv...akorát tady se to hodí pořád dokola vypichovat, protože na druhé straně stojí Jančura a nádherně to zní a není člověk, který by proti tomu mohl něco říct...
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1486
Registrován: 11-2009

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 08:57:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl > Zatím to ve státě funguje tak, že když se ušetří, o to míň se dostane příště.
Klasika je např.nepotřebné solení silnic v letech, kdy moc nesněží a nemrzne.


Ano, coz je presne ten problem, na ktery ukazuju - pokud zbydou penize, je potreba je co nejrychlejc rozfofrovat i za uplny ptakoviny, jinak je budeme muset vracet a on by je nahodou mohl efektivneji vyuzit nekdo jinej. To nesmime dopustit.

Ja vim, ze az takhle jste to nemyslel, ale tohle je v podstate princip fungovani z verejnych penez, pokud nad tim neni dohled.

Uznavam, ze dokud nebudou efektivne fungovat vsechny slozky napojene na verejne rozpocty, bude jakekoliv utahovani opasku demotivujici ... coz ale, mimo jine, znamena, ze je potreba to resit koncepcne a nikoliv nahodne podle toho, kdo vic rve.

Cimz mimo jine mirim i tam, kam by to spousta modrych ultras necekalo - jsem proti ustupovani zlutym (nebo jakkoliv barevnym) jen proto, ze "chteji" a umi kricet. Ne, je potreba se vzdy rozhodovat na zaklade jasnych podkladu ... tim se ale dostavame zase zpatky k modrym, protoze "vyjasneni" hospodareni neni v jejich zajmu. A kruh se uzavira.
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 218
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 10:09:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek0000, Ohl:

porad jste nevysvětlili, proč je CD rovnější než ostatní doravci.
Proč má jistotu dosypu umožňující střílet ceny jako 21 za km, která jde v na úkor kvality.

Jak chcete zjistit cenu (při minimálních kriteriiích kvality) jinak než soutěží?
Mol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 554
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 10:21:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár dní jsem tu nebyl a najednou čtu, že z pohádkových aradských jedniček jsou dvojky. To je zásah prstenu obra Koloděje nebo jak se to podařilo změnit?
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2365
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 10:38:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sim: Uznavam, ze dokud nebudou efektivne fungovat vsechny slozky napojene na verejne rozpocty, bude jakekoliv utahovani opasku demotivujici

Veliká pravda. V tomto bodě se naprosto shodujeme v tom smyslu, že vyřvávat (to nemyslím Vás, ale Jančuru), že soukromník bude něco provozovat bez nároku na dotace a že se tím ušetří...blbost, akorát se ty prachy ukradnou jinde...a ve finále stejně každý soukromník, který podniká za účasti veřejných peněz, se snaží jich urvat co nejvíc a ono je v podstatě jedno, jestli železnici dojí škodovka předraženými zakázkami, dopravce nafouknutými dotacemi, dodavatel energie podvodným vítězstvím v soutěži nebo třeba nějaký Rittig předraženým tiskem jízdenek...A upřímně - kdyby to ČD rozpustily a přišlo těch 12 privátních firem do naprosto regulérní soutěže(myšleno takové, kde jeden ze soutěžících nepatří zadavateli), furt by tady byli šmejdi rozhodující o státních penězích a někdo by se s nimi nějak skamarádil...aktuální průser na ŘSD budiž v tomto nádherným příkladem, tam soutěžily krystalicky čistý soukromý firmy a máme třikrát dražší a desetkrát horší dálnice než Německo... To fakt není vlastnost dráhy ani jejího aktuálního managementu, ani MD, je to bohužel normální lidská vlastnost, holt u nás postkomunistů je to asi silnější, protože máme víc holou prdel a pojmy jako ostuda a morálka tady po těch komouších zdaleka nestačily zakořenit...
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2190
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 10:51:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pojmy jako ostuda a morálka tady po těch komouších zdaleka nestačily zakořenit...
Právě naopak. Totálně odkořenit...
Dnes jsou nejvyšší morálka peníze, kdysi se občas ještě na morálku i holou prdelí hledělo.
S nějakým režimem bych to nespojoval, spíš s celkovou morální úrovní nějaké společnosti.
Většinou se lze dočkat pomoci od holoprdelníka, než od zazobance. Kdekoliv na světě.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2366
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 11:17:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ale vono kdysi právě nebyli komouši...tam, kde nebyli u koryta nikdy, se na morálku hledí i dneska, viz Německo a jejich odstoupený ministr s problémem s opsanou diplomkou...U nás ani plzeňský práva nebrání nikomu v ničem...ne že by se tam nekradlo, samozřejmě...
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1487
Registrován: 11-2009

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 11:41:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim > na jednu stranu je dobre, ze se shodnem aspon na necem - ovsem jde o to, ze to, na cem se nam nedari najit shodu je zpusob, jak to, co se nam (a nejen nam) obema nelibi, zmenit k lepsimu.

Prestoze Kalouska nemusim, nevidim jinou cestu z tyhle zumpy, nez utahovani opasku. Neni to populisticke, ale na zazraky neverim.

Jakou cestu vidite vy? Podotykam, ze nechat to tak jak je (rozkradaji ostatni, tak musim rozkradat taky, abych na tom nebyl skodnej), neberu jako reseni.

Ohl > mno, souhlasim, ze neni dobre pricinu absence moralky spojovat pouze s jednou pricinou, tedy rezimem. To je o lidech a o tom, jestli chteji fungovat ferove, nebo ne - bez ohledu na to, v jake dobe zijou.

Jenze pokud rezim prekrucuje realitu, v podstate tim vychovava ovcany, kteri jsou sice ochotni mu verne slouzit, ale maji uz svuj zebricek hodnot pokriven a v budoucnu se to muze vymstit bud jim, nebo celemu narodu (viz treba Recko, tam system "statni zamestnanosti" byl v podstate narodnim folklorem, podobne jako prazdne kramy v Rusku).

Většinou se lze dočkat pomoci od holoprdelníka, než od zazobance. Kdekoliv na světě.

Tohle je neco, co nesouvisi bezprostredne s vlakovym provozem, ale dovolim si tohle tema trochu rozvest, protoze je to zajimavy paradox; komu radeji pomuzete? Tomu, kdo je na tom hur nez vy (a pomahate mu tak, aby se vasemu standardu priblizil), nebo tomu, kdo je na tom lepe (a vy mu pomahate, aby mu bylo jeste lip)?

Teoreticky prirozena solidarita lidi veli pomoct nekomu, kdo se dostal do nejakeho pruseru (nejen financniho), jenze ... pokud uvidite kravataka v luxusnim obleku poskakovat s heverem kolem sve A8, da se predpokladat, ze se dobrovolniku ochotnych pomoci najde podstatne vice, nez kdyz to same bude delat studak s vytunenym Kadetem, nebo nedejboze tam budou kolem polorozpadlyho trojkovyho Bawa poskakovat nasi tmavocesti spoluobcane.

Pritom se da predpokladat, ze ten studak ma podstatne hloubeji do kapsy, nez kravatak ... o spoluobcanech s retezy z kociciho zlata kolem krku ani nemluvim. Takze co je to, co nas tlaci pomahat spis tomu, kdo je na tom lepe nez my ... nebude to nahodou ani ne tak o tom, ze clovek (kdyz uz pomuze) chce mit pocit, ze je mu dotycny za pomoc vdecny?
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2191
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 11:44:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sime,co byste poradil v tomto případě?
Klasický případ státní versus soukromé. Státní/městský/ rozpočet a nefungování na principu průtokového ohřívače peněz poplatníků do firmy.

Slim-komouše tam v půlce země taky měli.
Hodně je to i mentalitou národa.
Např. v cizině se spíš dočkáte pomoci od Poláka, než od Čecha. Osobně vyzkoušeno nejen mnou.
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1488
Registrován: 11-2009

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 12:38:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl > o tomhle konkretne vim kulovy, nicmene ... pokud by informace v clanku daly povazovat za pravdive, vidim to jako selhani celeho naseho systemu;

ocekaval bych, ze pokud neni mozna "dobrovolna" dohoda, melo by to jit k soudu a soud by mel vydat predbezne opatreni do doby vyjasneni sporu, ktery by mel byt zakaz zastaveni provozu cisticky .... coz je v nasi zemi utopie.

Nicmene, jestli je problem na strane soukromeho provozovatele, nebo na strane objednatele, to si nedovolim posuzovat; na me to pusobi spis dojmem, ze to bylo spatne od zacatku, protoze nebyly jednoznacne definovany "pravidla hry".

A kdyz se pomoci osliho mustku vratim k draze, tohle presne muze byt problem i na kolejich.

Slim > jak se vam libi takovyto vyrok?

Leoš Novotný 11:20
...mohu říct, že naše sedačky budou výrazně pohodlnější než v RJ....


Je to v poradku, protoze tato slova vychazi od hodneho podnikatele a jsou namirena proti tomu zlemu?
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2367
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 12:43:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sim: No o utahování opasků není sporu, to je samozřejmě nutné, ale s kradením to nesouvisí. ten existující status bude generovat kradení tak jako tak, z utažených opasků se buď ukradne míň nebo na nás zbyde míň neukradeného, ale kradení to nezastaví.
S tou morálkou ovšem s Vámi ani s Ohlem nesouhlasím - lidi chtějí fungovat tak, jak to viděli kolem sebe, když rostli a brali rozum...a v tom je ta vina komoušů, dneska v podstatě každý vyrost a bral rozum za nich, to si přenesl do svého života a jeho děti to vidí na něm...okřídlené úsloví "kdo nekrade, okrádá rodinu," vzniklo v té době a je to přesný odraz toho, jka to fungovalo...Ostatně říct to takhle naplno a ještě se tomu u piva smát, to je taky výraz morálky, respektive totálního vygumování morálky...Oni ti Němci v té druhé polovině měli komouše a přesně podle toho to tam vypadá, nelze tvrdit, že tam se krade míň, když ty prachy tam přitekly ze západu ati si je hlídají...ostatně profízlovanost země Stasi, která tam dosáhla asi vrcholu i v rámci socialismu, je taky výraz morálky, ta se přece netýká jen kradení.
Noa cos e týká toho občana s A8 - nesouhlasím taky - paradoxně i vy sám uvádíte argument - nepomůžu mu protože si myslím, že mu pomůže dost jiných...ale když si to budou myslet všichni...? Na druhou stranu plno lidí jinak ochotných si automaticky v našich podmínkách řekne, že občan si na A 8 nakradl a tudíž dobře mu tak, že píchl...svým způsobem i to je odraz morálky...( s vrakem BMW s tmavočechy samozřejmě souhlasím, morálka s pudem sebezáchovy nesouvisí...;-)))

Souhlasím s Ohlem v té mentalitě národa, tu asi máme takovou ňákou pokřivenou...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2368
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 12:47:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sim: O té čističce jsem slyšel ráno v rádiu a prý ta neshoda na placení trvá asi tři roky, takže máte pravdu, blbě nastaveno od základu, na druhou stranu pokud firma chce 3,5 mega a dostává jeden, těžko chtít, aby to táhla ze svého, a to ani předběžným opatřením...Třeba je to zoufalý pokus odvrátit vlastní krach...

mohu říct, že naše sedačky budou výrazně pohodlnější než v RJ....

S tím výrokem naprosto nemám problém, jednak to od pohledu bude asi pravda, jednak to je hodnocení a srovnání, nikoliv tvrzení, že RJ má sedačky hrozný, na kterých se nedá sedět a ještě smrděj a že on sám je zloděj a zkrachuje.... A taky to není tvrzení, že naše sedačky jsou nejlepší v Evropě..;-)
Srovnávání se s konkurentem a výpady proti konkurentovi jsou přece dvě různé kategorie...
Borecek 13
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.13.92.124
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 13:14:01    Odkaz na tento příspěvek  

Tak to je fakt masakr! Jestli ten tzv. podnikatel pustí ten bordel do Labe. Nádherný příklad zprivatizování, pro chod státu důležitých podniků. Podobné věci můžeme čekat i v železniční dopravě až dojde k Simovu vysněnému zrušení národního dopravce.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2194
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 13:14:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco k tomu,jak mají být zpět vráceny v dopravě vydělané peníze.
Dnes byznys speciál
Nemám z té současné situace rozhodně radost, úzkokolejky jsou klíčovým prvkem pro cestovní ruch u nás,“ řekl starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka. Důvodem sporů je hlavně rozdílný názor na směřování firmy. „Ve firmě začali převažovat lidé, kteří preferují větší zisky nad dalším rozvojem železnice,“ popsal jeden z akcionářů firmy, který si nepřál být jmenován.

výrazně pohodlnější než v RJ
Že by Borcad opravdu uměl vyrobit pohodlnější sedadla, než jsou v rakouské dvojce?

(Příspěvek byl editován uživatelem ohl.)
Maurícius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 331
Registrován: 5-2008
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 13:17:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sedačky v Leo Express určitě lepší než v ČD(Bpee etc.)/RJ nebudou, zejména ne v té třídě "Economy". Ta nevypadá příliš pohodlně...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2371
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 13:23:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: nerouhejte se...pánbůh Vás vidí...;-)

Jinak z toho vyjádření starosty JH je vidět, že JHMD doteď provozovali lidé, kteří to dělali srdcem...krásné a úctyhodné, ale podobnost ani čistě náhodnou na trhu - přes četná velkohubá prohlášení - nevidím...
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4157
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 13:29:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.zelpage.cz/zpravy/8370

Kdoví jestli takhle Jančura remcá proti totální neschopnosti ZSSK. Každopádně krok kupředu. Vlak dokonce pojede víckrát než 5 krát denně, což je v tamějších poměrech něco nevídaného...
daně
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.141.8.226
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 13:35:22    Odkaz na tento příspěvek  

jregent:měl byste jít hájit daně někde jinde.Právě se chystá krádež století na ministerstvu školství v hodnotě cca 53 miliard.To je na pár let pro ČD.Ale to vám zajisté nevadí,když to řídí vámi zvolený zástupce,kterej maximálně odejde bez trestu
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2024
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 13:45:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vyřvávat (to nemyslím Vás, ale Jančuru), že soukromník bude něco provozovat bez nároku na dotace a že se tím ušetří...blbost, akorát se ty prachy ukradnou jinde...

No tak podle takový logiky nemá smysl se vůbec o něco snažit.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2372
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 13:49:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro:
Ale má...jen je falešný argument, že Jančura nám všem ušetří nějaké peníze...
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 219
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 14:12:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

daně: To je na pár let pro ČD

Proč jen pro ČD a ne pro všechny dopravce za stejných soutěžních podmínek?
Bkv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 184
Registrován: 8-2007
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 14:22:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sime,co byste poradil v tomto případě?
Tak poku jde o tu čistírnu, problém se táhne od roku 2006, čistírna nebyla nikdy města, patřila ke státnímu podniku, který byl zprivatizován. Město mělo možnost čistírnu koupit od bývalého majitele, poté od konkursního správce anebo postavit novou. To, že se na to vykašlali není problém současného vlastníka, ale pouze města. Proč by soukromý vlastník měl čistit nějaké splašky města, když na tom prodělává a město navíc s ním nemá uzavřenou žádnou smlouvu?

Takže řešení je pro OHL jednoduché. Nakopat těm co nejsou schopni za pět let najít řešení.
Bkv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 185
Registrován: 8-2007
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 14:25:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kteří to dělali srdcem...krásné a úctyhodné

Ale vždyť se nám tady celou dobu snažíte dokázat, že to ČD dělají s láskou a srdcem, na rozdíl od toho zlého Jančury. A teď to najednou nikde nevidíte?
Liberečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1842
Registrován: 6-2006
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 14:54:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem se znova kouknul na to video s Jančurovým histerickým výstupem a musim říct, že ten člověk pořád plácá mediálně vděčné bláboly :-).

Argumentovat tím, že někdo na "Idnesu (nebo v jiném periodiku)" někdy napsal o ztrátě pendolin 0,5mld, ale už zapoměl dodat, že pendolína v té době jezdila i na jiných trasách než na Ostravu a největší část z té ztráty tvoří vysoké odpisy, to je prostě úsměvné. I kdyby při současných cenách před odečtením odpisů vydělala pendolina 1Kč, tak se to firmě vyplatí.
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1491
Registrován: 11-2009

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 15:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Liberečák#1842 > I kdyby při současných cenách před odečtením odpisů vydělala pendolina 1Kč, tak se to firmě vyplatí.

Koukam, ze socialisticky perpetuum mobile stale jeste zije v dusich nekterych jedincu .

Mno ... pokud by to vydelalo jedno korunu, je lepsi to dat za dve do srotu
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2373
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 15:20:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkv: Sorry, ale nic takového jsem nikdy v životě o ČD nevyslovil. Z čeho jste to vyrozuměl? O tom, že dělá dopravu jako charitu a vráží do ní veškeré své zisky a jeho posláním je slioužit cestujícím, tady plácá někdo úplně jiný...
Liberečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1843
Registrován: 6-2006
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 15:33:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Sim - nevidim na tm nic socialistickýho. Dočasné fungování s cenama porývajícima pouze variabilní náklady a třeba jen minimální část fixních nákladů je dost běžný, zvlášť v dnešní době, kdy krize střídá krizi :-)

Samozřejmě se musí ekonomickou rozvahou zjistit, jestli se to nevyplatí prodat.

Ale abych si rejpnul - kdybys to prodal za 2kačky, tak si to radši nech protože za 5 let budeš mít procentuelně super výdělek :-)
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2694
Registrován: 9-2006

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 15:46:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám, že to tady stále vře. Tak přidám něco z rozhovoru s Novotným v dnešní Mf Dnes
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2695
Registrován: 9-2006

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 15:49:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomu druhému - cena vlaku je vysoká a tvoří podstatnou část ceny jízdenky, ale přitom railjety i s lokomotivou vycházejí v přepočtu na sedadlo výrazně levněji než Flirty LE. V dálkovce se počítá především s převozem sedících cestujících, takže "vydělávají" de facto právě ta místa na sedadlech. Neprotiřečí si tedy Novotný nějak?
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1493
Registrován: 11-2009

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 15:51:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Liberečák#1843 > jenze u naseho modreho nadvlaku v te vasi uvaze plati, ze jednotkou docasnosti je jeden furt (aneb kdy Pendolina vydelavaly vice, nez kdyz vsechny jezdi na Ostravu?).

A prave trvale to bylo mozny jen za sociku ... viz 7 divu sveta ...

Ale co se rypnuti tyka, pisu vam bod


JiriK > podstatnou = jedinou?
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2696
Registrován: 9-2006

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 15:53:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podstatnou = s největším podílem.

Je jasné že další významnou věcí jsou náklady na provoz. V tom rozhovoru šlo ale jen o pořizovací cenu. Schválně, kolik t/sedadlo mají Rj a Flirty...

(Příspěvek byl editován uživatelem George_Couser.)
Křivi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.131.18
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 15:58:15    Odkaz na tento příspěvek  

Liberečák: největší část z té ztráty tvoří vysoké odpisy" Svatá pravda a naprostý souhlas.

Inspirován Vaším příspěvkem si pro všeobecnou osvětu dovoluji znovu připomenout, že kolejová vozidla jsou odpisová skupina 3 a odepisují se 10 let od uvedení každého jednotlivého vozidla do provozu. Takže dobrá zpráva: odpisy pendolin brzo skončí a klauni budou mít o argument méně, protože se pendolino zbaví papírové ztráty.
Zároveň neškodí zopakovat, že odpisy jsou fiktivní položka, nikomu se neplatí a figurují pouze v účetnictví. (Protože nahrazují vstupní investici, která naopak nákladovou položkou není.)
Navíc se jedná jen o vnitropodnikový rozbor nákladů - jako měli komouši chazrazčot. Skutečný zisk a ztráta je relevantní údaj jen na úrovni podniku (ČD) za účetní období (rok).
Křivi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.131.18
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 16:11:08    Odkaz na tento příspěvek  

Dodatek: uvedením do provozu z účetního hlediska by asi mělo být už předání nebo zahájení zkušebního provozu. Takže co bylo dodáno 2003 se letos odepisuje poslední rok.
Vrakosa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.156.147.90
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 16:13:10    Odkaz na tento příspěvek  

Že koleje potřebují konkurenci jako sůl, je všeobecně známo. Avšak vyhánění čerta ďáblem také není jaksi v pořádku.
ČernáDíra zaslouží rozprášit a zprivatizovat po krajích jako bývalá ČSAD. Hlavně zlikvidovat současné penězovody a odborářskou pakáž. Oboje stojí stejně. Očištěním od těchto parazitů by i modří mohli být lukrativní na privatizaci, jinak řízený bankrot černéDíry. Prostě už žádný dosyp na klasické vyžírání.
Křivi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.131.18
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 16:34:53    Odkaz na tento příspěvek  

Vrakosa: Pane P... (nebudu jmenovat) hlavně potřebují rozprášit takoví pochybní autobusoví dopravci jako Vy. Kteří třeba zruší linku ze dne na den a cestující nechají stát na zastávkách. Chodí po krajských úřadech a intrikují kvůli získání dotací na pochybné projekty. Kolik že firem a podnikatelských záměrů že už jste přivedl na buben?
Abych s Vámi v něčem souhlasil, tak taky nemám moc kladný poměr k odborářům.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4297
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 17:11:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

si pro všeobecnou osvětu dovoluji znovu připomenout, že kolejová vozidla jsou odpisová skupina 3 a odepisují se 10 let od uvedení každého jednotlivého vozidla do provozu. Takže dobrá zpráva: odpisy pendolin brzo skončí a klauni budou mít o argument méně, protože se pendolino zbaví papírové ztráty.

Zbaví se pouze daňové ztráty, protože Vy píšete o daňových odpisech. Což je fakticky úplně fuk, protože ČD stejně daně neplatí, bo uplatňují ztráty z minulých let.

Co se týče účetních odpisů, tak kolejová vozidla se ČD odepisují tuším 25 let.

A jinak důvod ke slávě nevidím, ani kdyby se odepisovaly jen 10, protože ty prodělaný prachy zmizely v luftě.
soundman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 9-2011
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 17:45:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skúšobná jazda VT 643.08 RegioJet
Pershink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 704
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 17:55:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a ani před tím (pokud vím) se odpisy do provozních nákladů pendolin nezapočítávaly. Nejspíš kluci z GŘ ČD celý dlouhý rok moc nezlobili, takže jim Santa dal pod stromeček 7 nadupaných italských vláčků

(Příspěvek byl editován uživatelem Pershink.)
odra bohumin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.163.219.180
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 18:37:14    Odkaz na tento příspěvek  

asdaf:
Samozřejmě, že je Jančura v prdeli s penězma. Jinak by fírům, kteří se u něj v poslední době ucházeli o práci, neřekla žlutá kádrovačka, že víc jak 15 tisíc jim firma teď dát nemůže, neboť na to nejsou peníze.
ondra bohumin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.163.219.180
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 18:41:06    Odkaz na tento příspěvek  

Křivi:
Ten Vrakosa je totožný s ušmudlaným, mastným Boblikem?
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1897
Registrován: 5-2005

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 18:56:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ondra bohumin: přesně tak . Je to jedna a ta samá osoba.
Vikijous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 917
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 19:26:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

odra bohumin: Jinak by fírům, kteří se u něj v poslední době ucházeli o práci, neřekla žlutá kádrovačka, že víc jak 15 tisíc jim firma teď dát nemůže, neboť na to nejsou peníze.
To nemusí být tak "hrozné", vždyť u konkurence (ČD) můžete dělat za 17000 a ještě k tomu mít 5 kumulovaných funkcí. A nebo je to všechno jinak a někdo nás tu vodí za nos?
Křivi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.201.60.158
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 20:04:48    Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ: "odepisují tuším 25 let." Ze zákona: kolejová vozidla, odpisová skupina 3, to je 10 let. Účetnictví se audituje. Pokud si někdo souběžně dělá nějaký interní chazrasčot, může si tam odepisovat klidně 125 let

"ty prodělaný prachy zmizely v luftě." Aháá! Gripeny!!!
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4159
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 20:44:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Křivi: Sorry, ale řeší se tady dozblbnutí rozdíl mezi účetními odpisy a daňovými odpisy. Je mezi nimi dost podstatný rozdíl... Ale mohlo by tě trknout, že nikdo nemůže nařizovat firmě, jak dlouho má střádat na nový stroj (účetní odpisy)
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 220
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 20:48:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bavorsko: "Oproti jiným spolkovým zemím, kde docházelo k přímému zadání Deutsche Bahn se také výrazně zvýšila efektivita vynakládaných veřejných financí vztažených na jednu přepravenou osobu a ujetý kilometr." Karel Baudyš, Fakulta dopravní ČVUT v dnešní příloha byznys Mf Dnes, str. D3
Mol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 559
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 21:14:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď jsem si přečetl článek v ŽM a nestačím se divit, co zase Tlučhuba nablil za perly...
Mf Dnes
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.141.8.226
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 21:23:24    Odkaz na tento příspěvek  

jregent:čtení Mf dnes hodně vypovídá o tom kdo ten plátek čte.Ani zatopit se tím nedá
Vrakosa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.156.147.90
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 21:24:16    Odkaz na tento příspěvek  

Křivi a ostatní:
Ano, zase jsem si rýpnul. Ano, díky tomu, že nemohu již dlouho používat přihlášenou adresu, rýpu takhle. Na druhou stranu: v čem že to nemám pravdu? I na leplech se dokonce dokážeme shodnout.
Kdo z Vás za těch 23 let může prokázat schopnost alespoň přežít té navržené komerční nedotované linky? Jen otázka. Nic víc.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4160
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 21:25:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Mol: A to sem si naivně myslel, že dostal rozum... To jsou fakt kváky. "DB byly nadšeny" no z toho rakousko-italského sběru? Nebo z nějaké supernízké ceny? Ten je fakt domejšlivej...

Spíš to zase skončí ostudou. Dlouho tahal za frňák Stadler, teď zase tahá za frňák Astru...
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1668
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 21:37:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska SC33 na odjezdu z Prahy hl.n. ve druhé třídě asi 60 lidí, v první asi 12. (chyba pár ks).
To by mě zajímalo, kolik lidí tím jelo za Ostravu.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 21:54:31    Odkaz na tento příspěvek  

George_couser : pan Novotný si rozhodně neprotiřečí, na rozdíl od vedení modré společnosti, která vidí v RailJetech "spásu".
Podle pana Novotného je RJ zbytečně luxusní, já bych řekl, že to je ve srovnání s jeho "černým vlakem" a nejen s černým vlakem pouze takový "chudý příbuzný". Propagandisté ÖBB vydávají RJ za "prémiové vozidlo" (asi tak jako propaganisté ČD vychvalují Pendolino - včetně nynějšího propagandisty žlutého podniku pana Ondrůje, když byl ve službách modré firmy), ačkoli svým "komfortem" ve dvojce zaostává i za někdejším TRANSALPINEM (EJ řady 4010) ze 60. let minulého století.
Podobně RJ z hlediska "luxusu" hluboce zaostává za libovolnou soupravou ICE, která je v současnosti německý standard v dálkové dopravě.

Počtáři přepočítávající cenu na jedno sedadlo by si měli ujasnit, že nejlevnější není ještě nejlepší ... vyučený švec Tomáš Baťa i jeho bratr Jan Antonín svoje úspěšné podnikání doprovázeli výrokem "nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci ..." Pan Novotný zjevně tento výrok zná a řídí se jím ...

Nákup RJ Českými drahami neřeší problémy ČD, ale především problémy ÖBB, které by musely Siemensu zaplatit vysokou sankci za neodebrané soupravy a při finančních problémech ÖBB se hledá ten hlupáček, který vytáhne ÖBB z horké kaše ... Tím hlupáčkem mají být ČD, které sice vozidla koupí, protože ti, co o nákupu rozhodují si müslí, že ta vozidla budou "mávnutím kouzelného proutku" jezdit do Grazu nebo "někam" do Německa, protože tam jsou schválena do provozu, ale žádné lejstro, na jehož základě by ty soupravy do Německa nebo Rakouska v budoucnu jezdily nemají...

Až přijde na "lámání chleba" tak ČD utřou ústa, jako v případě Pendolin, o nichž se básnilo, jak budou jzedit do Berlína a Vídně ... a skutek utek ...
V případě těch RJ platí osvědčená česká přísloví "když ptáčka lapají, hezky mu zpívají", resp. rčení "Danajský dar" >>>>

Dar nebo výtěžek a zisk (=údajně se řeší výhodným nákupem RJ) problém s nedostatkem kvalitních vozidel, který způsobuje obdarovanému spíše potíže či zlo než užitek a spokojenost.

Pendolina jsou rovněž "danajským darem", protože rozhodnutím o jejich nákupu koncem 90. let minulého století se neřešil problém Českých drah, ale především problém fabriky v Saviglianu, která podle smlouvy v rámci konsorcia částečně vyrobila podvozky pro Pendolina a po rozpadu konsorcia pro ně neměla uplatnění.
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2697
Registrován: 9-2006

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 22:04:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Zikmunde - pokud jste to nezaznamenal. V případě, že ČD nebudou mít to "lejstro" které zaručí zajíždění railjetů za hranice, tak ČD nic kupovat nebudou... mimochodem - vy víte, jak má vypadat dvojka v provedení pro ČD? Já jen, že už předem hodnotíte, ačkoliv nevíte co hodnotíte.