K-report
 

Archiv diskuse Zrušené tratě do 10. 01. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv diskuse Zrušené tratě do 10. 01. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1529
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 07. ledna 2012 - 18:40:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tm> Mě nepřijdou Petrova čísla nereálná. Už si pod tím umím něco představit. Při využití síťového efektu (to by mělo sždc umět) se dá zase kus ušetřit (jeden dispečer řídí víc tratí, jeden šéf, jedna údržba).
Na druhou stranu bobšův příklad s Kolínem taky něco vypovídá...ona jen představa údržby lokálky Mariánky - K. Vary se všemi jejími mosty a tunely...není každá trať jako např. Nýřany - H. Huť, kde je minimum umělých staveb a přejezdů.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Sobota, 07. ledna 2012 - 18:46:32    Odkaz na tento příspěvek  

Pro začátek by stačilo, aby v železničním stavitelství existovala skutečná konkurence a ne téměř uzavřený trh. A "odpolitizovat". To by se děly věci.
(nejsem tak naivní, abych věřit, že je to v ČR zcela reálné)
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3750
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 07. ledna 2012 - 18:54:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Při využití síťového efektu
To bude ještě dražší. Pominul jsem okolní bižuterii, která probíhá v Praze.
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1530
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 07. ledna 2012 - 19:52:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemá podle mě smysl provozovat jedinou lokálku. Při nějakých 100 - 200km tratí už by to vycházelo s fixníma nákladama jinak. Že by to měla umět sždc prosím nebrat za vzor. Tzn.např.mít síť loketská až do N. Role, tepelská a žlutická. Centrum a zázemí v Bečově. Ale tahle moje konkrétní představa se spíše kryje s představou o dopravci...
Bobik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 7-2011
Odesláno Sobota, 07. ledna 2012 - 20:05:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.novinky.cz/ekonomika/255549-poplatky-na-mene-frekvento vanych-tratich-se-osmkrat-zvysi.html?ref=boxD
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Sobota, 07. ledna 2012 - 21:24:34    Odkaz na tento příspěvek  

Bobik: o tomhle už tady celý den diskutujeme Mlho !
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7827
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 07. ledna 2012 - 22:02:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T_m:
Teoretik jste slušný. Neškodilo by občas vyjít ze dvěří domu ven a zjistit, jak to tam vypadá.
Nevím, kde jste sebral těch 700 000 Kč/km. Stačí otevřít dvě stránky - rozpočet SFDI na rok 2012 a stránky SŽDC, abych zjistil, že dotace činí 7,5 mld. Kč na 15 552 km kolejí, což je prostým dělením cca 480 tis. Kč/km! (Obdobně částka za přejezdy viz Vhd_sl nebo posuzování výhybek viz malý bobeš.)
(Ve výpočtu Petra Šimrala by tedy nebyl příspěvek státu na lokálku 25 km délky 17,5 mil. Kč, ale jen 12 mil. Kč.)

A teď si představte, že nemáme jen lokálky, ale také hlavní tratě s rychlostmi přes 100 km/h a s provozem více vlaků, které rozhodně vyžadují četnější údržbu. Řada tratí je také elektrizována a do výpočtu je třeba zahrnout údržbu TV, vč. příslušných pracovníků.

Ač tím určitě píchnu do vosího hnízda, je třeba zmínit i ředitelství. Neumím zhodnotit přesná čísla, ale určitě nemůže stačit jedne ředitel se sekretářkou. Někdo musí zadávat a hodnotit zakázky; kontrolovat a ideově vést projekty; posuzovat, kde lze používat jaké výrobky; inovovat předpisy; koordinovat výluky; jednat s dopravci i dalšími subjekty ... Je to jeden člověk ke druhému, ale pár jich prostě je.

W.:
Pro začátek by stačilo, aby v železničním stavitelství existovala skutečná konkurence a ne téměř uzavřený trh.
Ano, rozhodně! A stavitelství ještě není to nejproblematičtější. Čím odbornější záležitosti, tím méně konkurence a tím monopolnější cenotvorba. "Klasičtí" stavitelé staví i silnice nebo i budovy a konkurence může celkem fungovat.

Martink:
prednostni pravo na bezplatny prevod rusenych zeleznic na obce) by neoduvodnenym zpusobem zvyhodnovalo obce pred jinymi zajemci o drazni majetek..."
Tak co to vlastne je verejny prostor? Prostor vymezeny vlastnictvim statu? Prostor vymezeny panem Kalouskem? Je obecni majetek majetkem verejnym? Je lokalka do Jemnice statu - takze je i moje? Nebo tvoje? Nebo Kalouskova? Nebo Habartova?

Souhlasím s tím, že nelze upřednostňovat obec třeba před Nikkim nebo před Augustou, či před kým já vím ještě.
Když už tak filozofujete, tak zkusím za sebe: stát = my všichni v této zemi, obec = my všichni v této obci (tj. to není shodné s předchozím). Je to uskupení lidí žíjící na určitém území (pokud se vám tu nelíbí můžete se odstěhovat). Jiné uskupení jsou třeba některé spolky muzejníků (pokud se mi nelíbí, nevstupuji do nich). Všechna tato uskupení se různě překrývají. Já mám tedy s identifikací jasno.

A mohl bych se na hlavu postavit, ale proti tomuhle systemu nic neudelam.
Ano, jednotlivec nic nezmůže, ale osobně dělám vše proto, abych se nemusel stydět. Čím víc lidí si řekne to samé co Vy, tím hůř to bude vypadat. Takže můžeme do značné míry nadávat jen sami na sebe, jak blbě se tu hospodaří.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 2-2011

Odesláno Sobota, 07. ledna 2012 - 23:24:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Zdenek 102, bod3:
V tomto s tebou zásadně nesouhlasím.

Já bych si to představoval trochu jinak:
Z Hodonína souprava 810+954+(054)+854.

Tohle by bylo dle mého názoru moc velké navýšení kapacity. Já osobně bych radši preferoval když už tak 854+954. Pokud kapacita nebude stačit, klidně vůz přidejme, ale nedělal bych si moc naděje.

V Mutěnicích by 810 pokračovala svou trasou do Zaječí, a catrograf na Kyjov.
Ve špičce by bylo lepší pouze PŘÍMÉ spojení. V sedle přes Mutěnice. V sedle by bohatě stačila 1x 842.

Dubňany - zastávka na znamení, není třeba aby tu stály veškeré vlaky.
Určitě. Stím sem počítal. (Ale nenapsal.)

Svatobořice: Vazba na linku 662 z obou směrů!
Ano. Taky velice důležité!

Kyjov: Vazba na Os do Veselí (je blbost zajíždět na zastávku)
Byl to jen nápad.

Dále z Kyjova pokračovat jako klasický Sp do Brna.

Dobrý myšlenka, Ale v tom případě by tahle souprava musela jet až do Brna prti tomu nic. Pochopil sem to tak, že by cestující ze směru Veselí NEPŘESEDALI!

Dám přiklad. vlak z Hodonína přijede v 6:10-5: pokračuje do Brna jako klasický Sp (+ zastávka slatina,černovice) Přiíjezd do Brna 7:26, s tím že by dále pokračoval do Židenic.
Sp 1720 by zastávky Nemotice, (v projížděl). (Na tohle by byla nutná souprava 854+045+954)
Příjezd z Hodonína 7:18 do Kyjova, Odjezd 7:19, Zastávky ty samé, Brno.hl.n. 8:29 - bez Židenic.
Sp 1722 by projížděl zastávky Nemotice i Nesovice.

Čistě teoreticky by to dokázalo přilákat lidi z Mutěnic/Šardic/Svatobořic (Dubňan) cestujících do Brna za prací či školou - a opravdu jich není málo!
Ne jenom čistě teoreticky, ale i čistě PRAKTICKY!

Místo žlutého PRAShnusu by byla opravdu lepší 842.

Hroch:
Ano, skutečně, nejsou peníze a pochybuju že někdy na 257 oživne osobka. Ikdyž bych si to velmi přál (nejen já). Při vhodném navazování (busy i vlaky) a odjezdy v dobrých časových polohách by dráha přítáhla neskutečné množství lidí.
(Ovšem ne, jak tu někdo navrhoval čas 15:50 protože tohle je jedině na vysměch)
Dobrý čas by byly odezdy z Kyjova ve 13:50 (v Pátek 13:55) a v 14:40)
Kyjovská C9546C - nejhezčí C954 na celé moravě. Bohužel řidič, který si sní dal tolik práce (vylepil pruhy [-které zase jiný „blbý řidič“ ze zadu odlepil], dal koberečky , zelené diody a udržoval ji v bezvadném stavu) už s ní nejezdí a ostatní řidiči tuhle Kyjovskou perlu vesele dál huntují v strašně nízkých otáčkách a neobtěžují se ani za uherský rok umýt okna....http://seznam-autobusu.cz/vuz/454
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 452
Registrován: 11-2004
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 01:21:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Ano, v principu přijetí osobní zodpovědnosti se shodneme. Rovněž i já dělám vše proto, aby se hospodařilo s veřejnými prostředky co nejšetrněji. A znám spoustu jiných kteří jednají stejným způsobem.

Proč je tedy stát nevyhnutelně tak špatný hospodář, když se jednotlivci snaží dobře hospodařit? Právě proto, že ona identifikace jednotlivce se státem, kterou jste tu načrtnul, je nepřesná. I když ji možná takto osobně cítíte a já to respektuji. Jenže v tom se právě neshodneme.

"Stát jsem já" si dovolil tvrdit pouze jistý francouzský král - a to nedopadlo zrovna dobře. Pokud se má jedinec nějak územně identifikovat, tak řekne třeba že je Čech, což ale neznamená, že se identifikuje jako součást nějakého státu. On k němu pouze může "příslušet". Nikdo neřekne "to je můj stát" - ale řekne "to je moje země" (ve smyslu krajina), případně "to je moje obec". A právě tímto vztahem člověka k místu, kde žije, vzniká identifikace k tomu, čemu se říká "veřejný prostor". Základem toho, co je veřejné je tedy právě obec a nikoli něco tak dalekého a pofiderního, co se nazývá státem.

Stát nejsou (a už vůbe ne všichni) lidé "tady" žijící.
Stát je instituce, kterou si vytvořila skupina lidí na určitém území jako monopol k prosazování legitimního násilí (Max Weber). Pokud se lidé necítí být součástí této skupiny, ale té druhé, na které je ono legitimní násilí pácháno, tak přinejlepším zaujímají ke státu postoj jako k dojné krávě a přinejhorším proti němu povstanou.

Mluvíme-li tedy o něčem, co má být skutečně veřejné (polis), tak se to musí opírat především o obec, jako o první a nejspolehlivějšího garanta veřejného prostoru. Vzdělaní a chytří politikové vědí, že obec pak může být za určité situace dobrým základem státu.
Takových politiků však není - a těm zbývajícím nedochází, že když budou házet přes palubu veřejný prostor obcí, tak se lidi naštvou a hodí přes palubu je.

PROTO by měly mít obce, jako veřejnoprávní subjekty, možnost uplatnit svoji žádost o bezúplatný převod státního majetku před jinými zájemci. I kdyby to v konkrétním případě znamenalo, že neveřojnoprávní subjekt (např. KPL) ostrouhá.

No a argument pokud se vám tu nelíbí, můžete se odstěhovat snad ani nemá cenu komentovat
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 544
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 09:25:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek102:

Už jednou jsem tu zmiňoval problém s propustností traťového úseku Hodonín - Mutěnice. Pokud má osobák od Zaječí dojet do Hodonína na rychlík, a osobák z Hodonína odjíždět od rychlíku + ve špičce X se Hodonín - Zaječí chce jezdit v hodinovém taktu, příliš prostoru pro spoj Kyjov - Hodonín, který pojede přímo, tam nezbývá. Resp. zbývá, ale v poloze, která neumožní přípoj od Brna v Kyjově. Řešením by tedy potenciálně byl pouze provoz se zajížděním do Mutěnic a spojením s vlakem od/z Hodonína (což ale vyžaduje další čas navíc), aby se do Hodonína vlak od Kyjova dostal ve vhodný čas pro nějakou cestu dál po síti ČD/IDS..

co se té vazby týče, tak současný grafikon trati 340 je postavený tak, že odjezd na Mutěnice by byl reálný od většiny rychlíků v X:35 a od osobáků v X:40 a příjezd od Mutěnic v X:20. V Mutěnicích se křižuje kolem celé.. Tzn. pro přímý vlak navázaný na 340 je prostor pouze v dobách, kdy nejede Zaječí, což ve špičce nedáte..
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.132
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 09:55:53    Odkaz na tento příspěvek  

Nikki, něco se Vám tu válí:



tak nastartovat a jedééém (do Mutěnic)

Martin76
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.45.88
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 10:12:40    Odkaz na tento příspěvek  

Hurvínek KPL v Kam. Šenově - až mi to žene slzy do očí! Co jsem se s ním najezdil... To už se bohužel navrátí
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 3-2010

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 10:33:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

:-)
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 445
Registrován: 8-2009
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 10:57:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

malý bobeš: ta fotka hurvínka KPL v Šenově je skvělá

Martin76: chtěl jste asi napsat, že se ty časy bohužel nEvrátí... Souhlasím s Vámi, je to skutečně velká škoda. Ach, to zatracené KŽC . Pod KPL se tato lokálka měla skvěle...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7829
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 11:28:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martink:
skupina lidí na určitém území jako monopol k prosazování legitimního násilí ... druhé, na které je ono legitimní násilí pácháno
Je mi velmi líto, že Vy (a další) vnímáte stát černobíle a navíc v principu dost agresivně.

No a argument pokud se vám tu nelíbí, můžete se odstěhovat snad ani nemá cenu komentovat
Je to sice trochu nadsazené, ale v principu to platí. Pro většinu je samozřejmě jednodušší zůstat i když se se směřovaním uskupení neztotožňují. Jednak je to pro ně do určité míry pohodlnější a jednak doufají, že dříve nebo později budou právě oni o tom směřování rozhodovat. Je pro ně jednodušší "dělat revoluce" než se stěhovat.

Jenže v tom se právě neshodneme.
Tou citovanou větou bych to asi uzavřel.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 2-2011

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 14:41:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd sl:
Už jednou jsem tu zmiňoval problém s propustností traťového úseku Hodonín - Mutěnice

A já už zde jednou psal (a to byl hned první a zároveň nejdůležitější bod obnovy osobky na 257) ve čtvrtek 5.1.1012 tohle:
„1)Zajistit nějaké zab.zař, aby se dalo jezdit do Hodonína přímo, rychle bez úvrati, celkové zvýšení rychlosti na maximum kde to de.“
To znamená Úsek Hodonín - > Mutěnice alespoň na 80-90 km/h, kdyby 100 km/h - byla by to špica a autobusu (109) by tahle rychlost vrazila kudlu do zad. Samozřejmě velice prospěšné by byly přeložky i 257 a zrychlení. Pokusil sem se načrtnout, jak by přeložky mohli vypadat. Bod A označuje vybudování zastávky „Mistřín“, bod B vám ukazuje, jak daleko na zastávku to mají obyvatelé spodního konce Dubňan bez toho, aniž by museli přestupovat při cestě do Hodonína. Bod C znázorňuje kde by mohla stát nová zastávka Dubňany zastávka (stálo by se i zde na znamení). Bod D by mohla být výstavba zastávky u průmyslové části Hodonína. Bod E posunutí zastávky „Mutěnice“ blíž k rodinným domům (obyvatelům).
Celé tyhle přeložky by spolky ovšem obrovské množství peněz, proto kdyby se opravdu podařilo odkoupit 257, tak tlačit na rekonstrukci 255 alespoň v úseku Hodonín -> Mutěnice.
Opravdu dělalo se mi to velmi lehce. Tahle mapka vám ukazuje, jak by se trať 257 mohla stát konkurence schopnou a z větší části by si na sebe mohla vydělávat sama.
Bohužel je to celé jen vzdálené Scifi, tak jako znovozprovoznění tratě 257.
Kyjovská C9546C - nejhezčí C954 na celé moravě. Bohužel řidič, který si sní dal tolik práce (vylepil pruhy [-které zase jiný „blbý řidič“ ze zadu odlepil], dal koberečky , zelené diody a udržoval ji v bezvadném stavu) už s ní nejezdí a ostatní řidiči tuhle Kyjovskou perlu vesele dál huntují v strašně nízkých otáčkách a neobtěžují se ani za uherský rok umýt okna....http://seznam-autobusu.cz/vuz/454
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 455
Registrován: 3-2010

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 14:59:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek102: to vypadá zajímavě, ale bohudíky taky nebudu muset souhlasit s tvou poslední větou. I zdánlivě nerealizovatelné projekty se musí propagovat, protože pokud ne, přijde jen bída a zmar
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7832
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 16:07:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek102:
„1)Zajistit nějaké zab.zař, aby se dalo jezdit do Hodonína přímo, rychle bez úvrati, celkové zvýšení rychlosti na maximum kde to de.“
Teď ještě, kdo to zaplatí, že ...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 456
Registrován: 3-2010

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 16:20:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: nestačilo by těch 60,8 mega co je alokováno na cyklostezku? Myslím, že by ještě zbylo i na kafe
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
D-laik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.73.212.207
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 19:38:46    Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šimral - omlouvám se, ale vrátím se k tomu Vašemu rozpočtu. Alespoň k některým položkám. Nevěřím, že krátká lokálka vyžaduje středisko údržby s pěti zaměstnanci. Zvlášť, když opravy zab.zař. a úklid máte uveden zvlášť. Tam je reálná tak třetina téhle částky. Za umístění, telefonáty apod. uvažujete 125 tisíc za měsíc - to je nadsazené šíleně. Reálná je nanejvýš čtvrtina, pokud někdo tohle opravdu účtuje, stálo by za to kontaktovat policii (resp.tyhle ceny jsou možná odvozeny od cen pronájmů v Praze, ale tam lokálek zrovna moc není). Na úklid a čistotu uvažujete 50 tisíc měsíčně - čili tři až čtyři uklízečky - opět to je na takovou lokálku spíše pohádka. A na zab.zař. - dráty a pár MB telefonů - 2 mil.ročně? Klidně bych to dělal za čtvrtinu (vím, jak se telefonní vedení udržuje - dráty se zkroutí dohromady a ono to "nějak" funguje). O "hospodaření" SŽDC je asi zbytečné mluvit. Příklad - trať 235 (i když tahle se zatím snad nemá likvidovat). Naprosto zbytečně obsazené st.Malešov a Zbraslavice (nikdo nechápe, proč se nejezdí už dávno podle D3), v KH město dvě výhybkářská stanoviště, i když by to zvládl jeden člověk a ještě by se nudil. Přitom před Malešovem 2 km dokonalá rovina, po které se ale jezdí jen 50, protože "nejsou peníze" na pořádné podbití. Dva přejezdy s 10 km/h, kde by pomohla přej.signalizace, shnilé pražce, koleje občas mizí v trávě, atd. Prostě běžná údržba minimální, takřka nulová (5 lidí - haha!) A takových tratí je všude spousta. Jsem laik, ale ta Vaše čísla mne prostě zvedla ze židle.
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 384
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 19:48:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak na Nově v 17:00 bylo, že se budou uzavírat nádražní budovy, např. v Konici. Prý nejsou many, jako obvykle!
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1720
Registrován: 5-2005

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 20:05:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konice ještě není zavřená? Já měl za to že je.
kwasi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.144.135
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 20:20:03    Odkaz na tento příspěvek  

Petice pro zachranu trati Kyjov Mutenice: http://www.petice24.com/signatures/mutnice-kyjov/
Ofocena zeleznicni mapa v Olomouci. Na sedych tratich pry ,,kraj a mesta neobjednal dopravu", jak bylo psano ve vysvetlivkach. Jezdi po tech tratich neco, napr. nakladni vlaky? Diky Kwasi
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3753
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 20:20:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad D- laik: já jsem parametry dráhy zvolil přesně podle toho, co jsem kdysi řídil.
A u zabezpečovačky neuvažuji s tupou neupravenou D3, ale přeci jen s občas nějakým zabezpečeným přejezdem, dopravny se samovraty.
Takže může se vám to nelíbit, ale cenu práce na českém trhu znám (a vám doporučuji se občas podívat u své výplatní pásky i na jinou kolonku než částka k výplatě),
Baráky --> je potřeba si uvědomit, že vám stačí jedna kancelářička, ale máte celý barák, ať se vám to líbí nebo ne.

Takže klidně si stoupněte a stůjte vzteky klidně týden. A k tomu se zamyslete. Řádně!!! Možná přijdete na to, že jsem ještě v principu lidumil a přesnými čísly jsem vás nechtěl rovnou zabít.

PS: máte představu, kolik stojí třeba zimní údržba?
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.132
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 20:24:34    Odkaz na tento příspěvek  

onehdy kdosi poptával fotky ze šenovské lokálky:





malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.132
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 20:26:58    Odkaz na tento příspěvek  

ještě dokončení:



malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.132
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 20:32:51    Odkaz na tento příspěvek  

a ještě varování:

takhle (snímky po "opravě" soukromým majitelem) to dopadne, když si někdo vezme sousto, na které nestačí (stejná trať, minulý rok):





říkám si, jestli by nebyla bezpečnější ta cyklostezka...
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 458
Registrován: 3-2010

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 20:38:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

maly bobes: i přesto to s tou mutěnkou musíme zkusit. Pořád lepší špatná dráha nežli perfektní cyklostezka.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2550
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 20:43:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobeš: Nádhera, povedlo se, šikovnej kluk. Umíš fotit a znáš kouzla optiky, to se ti fakt upřít nedá
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.132
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 20:46:16    Odkaz na tento příspěvek  

však já vím - a na webu psal Augusta, že mám na to foťák za desítky tisíc
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7835
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 21:06:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki:
Bez zabezpečení všech těch 8 přejezdů (nebo zrušení, ale to se projednává dost těžko) se rychlost může zvednout maximálně na 60 km/h. Netuším, jaké přesně tam jsou rozhledové poměry, abych zhodnotil, nakolik je to reálné. Pak samozřejmě ještě stav svršku atd.
Jinak bych uvedenou částku viděl pouze na ZZ Hodonín - Mutěnice (vč.) a to jsem z hooodně levného kraje. Vedle vede silnice, takže to může lehce sklouznout i k nějakým úpravám na té silnici (např. kvůli umístění výstražníků) a hned další miliony navíc.
A když jsem tama naposledy jel, neměl jsem pocit, že by byl svršek zrovna "v kondici" na nějaké zvedání rychlosti.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2551
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 21:07:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nevím, co psal Augusta, to je u , ale vidím velký zoom, který toto dělá běžně, takže jen o trochu méně divoký snímek pořídíš stejnou technikou i na koridoru. Foťáky superzoomy se dnes dají pořídit i za nějaké 3 tisíce.
Kdyby měly být fotky opravdu srovnávací a vypovídající, muselo by se jednat o v podstatě identické záběry nejen ze stejného místa, ale i se stejným nebo odpovídajícím zoomem.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3073
Registrován: 2-2005

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 21:09:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ: která trať?
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet, nebo chválit. (K.H.B.)

ICQ 264305638
bflmpsvz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.143.169.226
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 22:17:20    Odkaz na tento příspěvek  

T-m: myslím, že např. cyklostezka do jistého skanzenu v severních Čechách po trase vlečky by také nebyla marná
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 459
Registrován: 3-2010

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 22:30:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bflmpsvz: vy chcete zcyklostezkovat Zubrnice:-(
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 199
Registrován: 2-2011

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 22:45:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Opravdu nevím, kolik by stálo to, co jsem „vytvořil“, ale vím jediné - že na přejezdy a částečnou rekonstrukci (minimálně na 255 Hodonín -> Mutěnice) tratě by bylo dost peněz, i s novými kolejnicemi z těch 60.8 mega! Nebo ne?
Kyjovská C9546C - nejhezčí C954 na celé moravě. Bohužel řidič, který si sní dal tolik práce (vylepil pruhy [-které zase jiný „blbý řidič“ ze zadu odlepil], dal koberečky , zelené diody a udržoval ji v bezvadném stavu) už s ní nejezdí a ostatní řidiči tuhle Kyjovskou perlu vesele dál huntují v strašně nízkých otáčkách a neobtěžují se ani za uherský rok umýt okna....http://seznam-autobusu.cz/vuz/454
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1839
Registrován: 4-2009

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 22:53:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karloslt: Já tedy Petra udám. Jde o Krasličku.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3755
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 22:54:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Karloslt: Ty nevíš, kde bydlím?
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 11-2004
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2012 - 00:24:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

malý bobeš: Nejsem to já, kdo poptával snímky ze šenovské lokálky, ale děkuji za snímky krásné krajiny!
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1724
Registrován: 5-2005

Odesláno Pondělí, 09. ledna 2012 - 02:19:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže jsem měl pravdu - Konice jsou skutečně už zavřené: Dráhy ruší čekárny a stanice! Lidé zuří.
D-laik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.73.212.207
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2012 - 07:00:43    Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šimral - díky za odpověď. Už jsem si sedl. Cenu práce znám a oceňuji, že ji znáte i vy. A nejen cenu - i množství (třeba co bude celý rok na krátké lokálce dělat pět traťováků). Nemá cenu to rozvádět, pokud to SŽDC takhle počítá, je na odstřel celá železniční síť. Ještě jednou děkuji, teď je mi to jasné.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3757
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2012 - 07:08:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemá cenu to rozvádět, pokud to SŽDC takhle počítá,
Nikdy jsem nebyl zaměstnancem SŽDC a ani u ČD jsem nikdy nepracoval v oboru provozování dráhy. Jak to počítá SŽDC opravdu nevím a vcelku mě to ani nezajímá.
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 454
Registrován: 11-2004
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2012 - 07:36:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Rád bych přeci jen pro pochopení mého (a pravděpodobně i jiných občanů) postoje ke státu dodal, že to vůbec nemusí být tak špatné, jak to na první pohled vypadá.
Je to právě můj dům, který na státní svátek bývá jako jeden z mála soukromých domů v našem městě vyzdoben státní vlajkou.

Nejen proto, že je naše vlajka prostě krásná, ale proto, že tím vyjadřuji sounáležitost s veřejným prostorem. A činím tak mimo jiné proto, abych právě díky této sounáležitosti mohl být ke státu jako k systému s čistým svědomími kritický.

To, o co v této kritice jde je, že český stát se nedostatečným způsobem opírá o základ veřejného prostoru, který je tvořen životem občanů právě v konkrétním místě - obcemi i třeba zájmovými spolky.
Na politice českého státu vůči svým občanům je snad ještě od doby rakousko-uherska zakořeněný autoritářský postoj: "občané, jsme to my (vládnoucí garnitura), kteří víme nejlíp, jak máš žít". Ať už se to týká namátkou třeba regulace výherních automatů, nebo právě postojem ocitovaným z Kalouskova dopisu k převodu drah a možnosti jejich provozování jinými veřejnoprávní subjekty. Občané pak právem toto odsunutí vnímají jako aroganci a není divu, že se se státem odmítají identifikovat a vlajky vytahují jen, když se hraje hokej nebo když je jednou za dvacet let nějaká revoluce.

Stejně tak, jako se cítím být čechem, tak se cítím být evropanem - abych mohl odpovědně zaujímat kritické postoje. Na EU je toho taky spousta ke kritice, ale kupodivu právě veřejný prosotr (ve smyslu důrazu na regiony a obce) je právě v politice EU cítit paradoxně mnohem silněji, než v politice českého státu.

Stát, který se nedostatečně opírá v místě, kde jeho občané vytváří onen veřejný prostor, nikdy nemůže dopadnout dobře. Protože však opakem státu je anarchie, což je mnohem horší varianta, nezbývá nám občanům se neustále znovu a znovu snažit tento zaběhnutý princip autoritářského vládnutí změnit.
Což právě teď - každý z nás, jak tu diskutujeme, přeme se, "spolkujeme", lámeme hůl nad SŽDC... - činíme.

Omlouvám se všem za snad pouze zdánlivě poněkud od rušených drah odtažité filosofické téma, nicméně pokládám za důležité si vyjasnit tyto reálie.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3074
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 09. ledna 2012 - 12:41:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ: vím. ale nesedí mi ty kilometry :-)
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet, nebo chválit. (K.H.B.)

ICQ 264305638
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1534
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2012 - 14:05:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kraslická má 24.6 km. Petr psal 25 km. Přeci nebudeme hnědopiši :-)

A co bude dělat těch 5 údržbářů ? No schválně, např.za jak dlouho se dá prořezat těch 25km, vč.odvozu...
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3075
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 09. ledna 2012 - 14:36:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hmm, tak chyba byla na přijímači - já četl 17 km :-( :D
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet, nebo chválit. (K.H.B.)

ICQ 264305638
m@r@
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.176.43
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2012 - 18:05:56    Odkaz na tento příspěvek  

Na Mutěnce byla max. rychlost 40-50 km... Navíc by zde nebylo ani doporučeno zvednout rychlost neboť použité pražce tzv. francouzáky (tj. betonové kostky spojené ocelovým plátem) v minulosti s nimi býval problém s udržením rozchodu, proto se již také nepoužívaj a na Mutěnce jich je asi tak 70%
J. Cempírek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.125.74
Odesláno Úterý, 10. ledna 2012 - 07:31:29    Odkaz na tento příspěvek  

Chtěl bych jen upozornit ty, kteří čtou příspěvek Petra Šimrala, že se určitě netýká kraslické, ta měří 26,8 km a příspěvek má letos 13,1 mil. Kč (18 mil. Kč má VIAMONT na dvě trati).Jinak ta kalkulace je dost divoká, za prvé netuším, co je regulační poplatek, za druhé, řízení provozu je kryto z poplatků za dopravní cestu, ne z dotace SFDI na údržbu. Údržba a prohlídky zab.zař. určitě nestojí 2 mil. (to je cca 3,5 násobek).
J.Cempírek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.125.74
Odesláno Úterý, 10. ledna 2012 - 07:39:38    Odkaz na tento příspěvek  

Dále je třeba si uvědomit, že mnou uvedená částka je celková , pokud by někdo měl tendenci porovnávat se SŽDC, je třeba v jejich případě sečíst peníze za údržbu a investice. Tím samozřejmě nechci napadat SŽDC, myslím, že to rozhodně nemají jednoduché s těmi pěnězi co dostanou. Každý balík vypadá obrovský, než se začne dělit na položky.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3765
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. ledna 2012 - 10:00:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Regulační poplatek je poplatek za dopravní cestu : - )
Kalkulace vycházela z toho, že se za km tratě SŽDC platí 700 tis. od státu. Že je to u vás méně vím.
A co kdybys zhodnotil i ten zbytek? Třeba to je fakt laciné a já jsem zbytečný pesimista :-)
J.Cempírek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.125.74
Odesláno Úterý, 10. ledna 2012 - 12:15:41    Odkaz na tento příspěvek  

No pokud zhodnotím ten zbytek, tak musím říct, že tvá kalkulace (až na drobnosti, které vyplývají z toho, že jsi tělem a duší spíše zástupce dopravce)je velmi přesná a správná. Tak, já vím, že jsi velmi inteligentní, proto tě nešetřím a reaguji na tvé příspěvky proto přísněji.
J.Cempírek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.125.74
Odesláno Úterý, 10. ledna 2012 - 12:24:44    Odkaz na tento příspěvek  

V zásadě u průměrné lokálky délky 25 km by mělo 17,5 miliónu přesně stačit na udržení v provozuschopném stavu s tím, že nebude chátrat a bude se mírně zlepšovat. Což koncepčně správně není, tedy přesněji peníze by mohly být nižší, pokud by daná trať byla v normovém stavu, což je většinou scifi.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3768
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. ledna 2012 - 15:11:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.132
Odesláno Úterý, 10. ledna 2012 - 18:17:15    Odkaz na tento příspěvek  

nechystá se další "zločin" ?

http://liberec.idnes.cz/do-noveho-boru-by-misto-koleji-mohla-vest -cyklostezka-svate-zdislavy-12b-/liberec-zpravy.aspx?c=A120109_18 4550_liberec-zpravy_alh
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1601
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 10. ledna 2012 - 19:21:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

malý bobeš : asi chystá , pro mne o důvod víc uspíšit náščevu téhle zrušenky a nafotit si ji
Obecně vzato pravda neexistuje, jsou pouze různé úhly pohledu na lež...

http://fotomysak.bloudil.cz
http://zeleznicka.bloudil.cz
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 461
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 10. ledna 2012 - 19:52:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://plzensky.denik.cz/zpravy_region/u-kozolup-se-propadaji-kol eje20120109.html zajímavé. Tady vidíte, kam ty prachy mizí. Ve Francii se staví kilometr vysokorychlostní tratě v přepočtu za 350 miliónů korun. V Česku se modernizuje trať z Benešova do Votic za 365 miliónů za kilometr.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nikki.)
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Úterý, 10. ledna 2012 - 20:31:12    Odkaz na tento příspěvek  

Mixmouses: a co tam chcete fotit ? Po lokálce Jablonné v Podještědí-Svor už nezůstalo skoro nic (nebo se mýlím ?).
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 385
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 10. ledna 2012 - 21:18:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je jasné, že cyklošmejd v trase trati do Nového Boru je docela myšlenka mimo, když vezneme v potaz, kolikrát trať křížila tak vytíženou silnici. Kdyby to samé měli dělat cyclisti, tak to by musel vyprojektovat leda sebevrah. Jsem velký odpůrce, přesto si myslím, že cyklonesmysl by měl vést bezpečně s co nejmenším množstvím křížení silnic.
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1602
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 10. ledna 2012 - 21:18:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, obávám se, že nezůstalo, max. sem tam stopy v terénu, možná pár původních drážních budov... Kdysi jsem šel po kousku trati vandrem, ale to nebyl čas cosik hledat. Tuším, že toho najdu míň, jak na zrušence do Vápennýho Podola, kterou jsem nafotil, ale do dneška nezpracoval...
Obecně vzato pravda neexistuje, jsou pouze různé úhly pohledu na lež...

http://fotomysak.bloudil.cz
http://zeleznicka.bloudil.cz
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 386
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 10. ledna 2012 - 21:43:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz: čistě teoreticky, kolik by stálo nákladově čistě za svršek (bez pozemků) vybudování propojky mezi Zborovicemi a Morkovicemi?