K-report
 

Archiv diskuse Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 do 02. 10. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 » Archiv diskuse Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 do 02. 10. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.162.218.198
Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 09:10:03    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. T. H: Vážený pane inženýre, velmi děkuji za velké množství konstruktivních rad a Vaší aktivitu, kterou se osobně snažíte zlepšit veřejnou dopravu v ZVS v Libereckém kraji a infrastrukturu pro ni.

Nyní reakce na Vaše připomínky:

Reálné náklady versus vlkm

Jak je vidět, od reality odtrženým úředníkům nikdy nikdo nevysvětlí, že zúčtovací jednotkou není vlakokilometr nebo převoditelný rubl, ale KORUNA ČESKÁ.

Za prvé. Jak jsem psal výše (omlouvám se Vám, že to zřejmě nebylo jasně pochopitelné), smlouva s ČD na ostatní tratě mimo JHŽ je v zásadě paušálního charakteru. Kdysi se dopravce zavázal odjezdit v LK určitý počet vlkm a za ty dostává zaplaceno. Výše té úhrady je víceméně politická záležitost. Dochází tam při jednáních mezi politiky a ČD k určitým změnám, na které úředník, podle té smlouvy konající, nemá žádný vliv a ani je příliš nechápe. Naopak smlouva žádným způsobem nezohledňuje reálné náklady dopravce. A to je jedna z velmi mála výhod té smlouvy pro objednatele. Většina ostatních benefitů z kdysi dopravcem předloženého a krajem schváleného znění smlouvy je na straně dopravce. Objednateli je (za podmínek této konkrétní smlouvy) zcela lhostejno, v jakém řazení (myšleno postrky, přípřeže, apod.) a za jakých jednotkových nákladů budou konkrétní výkony realizovány. To je záležitostí dopravce, který se objednateli zavázal dodat určitý počet vlkm.

Za druhé. Kdybychom důsledně pracovali s Kč, nikoli s vlkm, pak bychom pravidelně každý rok snižovali objem vlkm z důvodů inflace, nárůstu ceny pohonných hmot, apod. Protože (zcela záměrně) pracujeme s vlkm, daří se kolegům s Odboru dopravy KÚ LK téměř každý rok zohlednit nárůst nákladů při přípravě rozpočtu a rozsah veřejné dopravy tak (zatím) zůstává zachovaný na stejné úrovni.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 252
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 09:16:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby byly lepší vztahy třeba mezi Ottou Pospíšilem a Inkongintem, myslím že by k takovému odbití vlaků do Plavů nedošlo.
Tak tohle absolutně odmítám!
1. Dráhu a věci kolem řeší především kolega...
2. Já (když už, tak) jednám se SŽDC a ne s anonymní karikaturou dopravního odborníka. A už jsem psal, že vztahy KORID - SŽDC považuji za korektní a osobní vztahy do jednání netahám. Jak to vidí na druhé straně je mi v zásadě jedno (jde o profesionální přístup a o vizitku daného člověka, ne o hrátky na písečku) - rozhodně ale ani já, ani kdokoliv z liberecké části RCP Hradec není žábou na prameni.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.162.218.198
Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 09:25:16    Odkaz na tento příspěvek  

K integraci rychlíků do Idol

Na posledním jednání v této věci mezi LK a ČD padly pro LK ze strany ČD tak nevýhodné podmínky (LK by měl ČD kompenzovat jakýkoli případný pokles tržeb na R "z důvodu integrace do Idol" a současně také na Os "z důvodu přesunu cestujících do R"), že jsme si vyžádali podrobnou kalkulaci požadované kompenzace za integraci do Idol. Tato podrobná kalkulace návrhu kompenzace nebyla dosud i přes opakované urgence ze strany ČD předložena. Toto by znamenalo, že by dopravce ztratil veškerou motivaci (a zodpovědnost) za vývoj počtu cestujících v LK. Při takovém vývoji jednání s ČD zvažujeme, že nabídku Idol v trasách a časových polohách R zajistíme raději vlastními autobusy (pro drážní řešení již nestačí peníze a kapacita trati), než abychom se nechali takto…


Infrastruktura

Pokud to bylo potřebou objednatele, měl to dlouhodobě indikovat - indikoval?

KORID toho vůči SŽDC "indikuje" dlouhodobě docela dost (seřazené do jasných priorit). Výsledek je ten, že se z námi poptávaného nerealizovalo zatím téměř nic. Např. řešení tratě Liberec - Tanvald projednávám s ČD a SŽDC od roku 2005, úpravu ŽST Raspenava pro dopravní koncept zavedený od prosince 2011 žádám od roku 2008, křižování v Harrachově a úpravu tratě Liberec - Česká Lípa pro nový dopravní koncept od prosince 2014 uplatňuji od roku 2011. Vše, co se na železnici zatím lépe či méně lépe povedlo (s výjimkou Hrádku n. N. v režii města, Dolánek a Turnova v režii SŽDC), byla dosud vždy aktivita iniciovaná KORIDem (záměr, koordinace přípravy a zpracování nižších stupňů projektů), které se později chopily obce a ve své režii (za přispění dotací EU) zrealizovaly nové zastávky a terminály. Ke všem terminálům existuje také koordinační studie na jejich železniční část (vlaková nástupiště), jejichž investorem musí být SŽDC... V současné době s koncem plánovacího období EU nejsou již finanční zdroje pro další projekty , ale připraveny jsou terminály v Železném Brodě a v Semilech, s dalšími městy na Českolipsku jednáme. Z nových zastávek byla bohužel ukončena příprava z. Liberec-Růžodol na tratích 037 a 089 z důvodů příliš vysoké finanční náročnosti stavby (cca 100 mil. Kč) a nahrazena zvýšením nástupiště v ŽST Liberec a z. Varnsdorf staré nádraží. Z nových zastávek máme nyní zájem především o Doksy město, čekáme na nové možnosti financování.

V konkrétním případě Plavů (a u většiny dalších menších akcí SŽDC) se o tom, že se vůbec něco nového plánuje dělat, dozvíme až ve chvíli, kdy má být za cca 3 týdny zahájena výluka a příprava stavby je dokončena. Tuto věc dlouhodobě kritizujeme na vedení SŽDC.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1325
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 09:29:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to je jedna z velmi mála výhod té smlouvy pro objednatele.

No tak to je těch "výhod" opravdu hodně málo, když zrovna touhle si dopravce kdykoli vytře tak, že prostě pro něj nevýhodný požadavek zamítne.
Kdežto pokud "vlkm" ze svého rozhodnutí pro úsporu svých nákladů odjezdí pro něj levnějším vozidlem (bez ohledu na kapacitu či kvalitu pro cestující), tak mu stejně musíte zaplatit nesníženou částku.

Pánové (oba dva), se svým náhledem na "výhodnost" se držte veřejné správy zuby-nehty - neb v soukromé firmě byste se před vykopnutím (nikoli "nahoru") ani neohřáli
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.162.218.198
Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 09:32:20    Odkaz na tento příspěvek  

Přímé vlaky Praha - Harrachov

Aneb jak pětiminutový přestup nahradit čtvrthodinou posunování, rozpojování, spojování, zkoušek brzdy atd., včetně potlačení systémové výhody nízkopodlažnosti, jen aby bylo co fotit

Věc názoru. Technologicky to lze a to bez velkého posunování, provozní spolehlivost ř. 854 na zubačce prověřila letošní zima. Pobyty vlaků v Tanvaldě a v Turnově (z jiných důvodů) jsou pro vše potřebné dostatečné. Celé to je jen o (ne)ochotě ČD zkusit něco nového. JŘ pro příští rok je na tuto nabídku KORIDem připravený, včetně delších jízdních dob dotčených vlaků v úseku Tanvald - Kořenov. Požadavek na víkendové přímé vozy Praha - Harrachov uplatnil KORID od března 2012 u všech písemně předaných objednávek JŘ dopravci na příští rok.
Nevím, proč by např. k vlaku od Drážďan, kde je přestup stejně nutný, nemohla Tanvaldem projet souprava 854.2 ((+Bdtn)+854.2). V úseku Praha - Tanvald by byl vlak objednáván MD ČR, v úseku Tanvald - Harrachov Libereckým krajem. Vzhledem k až 40-ti minutové frekvenci přímých nízkopodlažních spojů směr Liberec nevím, proč by nemohla být také nabídka o víkendu ve směru Harrachov - Praha. Možnost kombinace vozidel 854+840 (tak jako dnes pravidelně jezdí na jiných vlacích - 6307, 6329, 16201, 16203, 16211, 16240, 16248, aj.) raději ani nezmiňuji - výmluv ČD na toto téma jsem vyslechl již dost.
Bohužel, já vlaky na rozdíl od Vás nefotím, tak nevím, o čem mluvíte. Náš zájem je zvýšit atraktivnost železnice, zvýšit počet cestujících a zajistit tak její dlouhodobou udržitelnost i za cenu, že to pro železničáře znamená více práce a přemýšlení při přípravě technologie.


Takto to holt dopadá, když se upřednostní politika; normálně by vůbec nebylo nutné lézt do řiti ČD, a pokud by se KORID a OREDO dohodli sami mezi sebou, tak by to dopravci prostě oznámili.

Souhlas.


P.S. Pane inženýre, nebuďte pořád tak zahořklý úplně ke všemu a také prosím nedělejte stále ze všech lidí ve Vašem okolí blbce.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1326
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 09:37:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

padly pro LK ze strany ČD tak nevýhodné podmínky

Proč by nepadly, když dosavadní zkušenosti ČD a.s. s vámi jsou jasné - kdykoli si s vámi vytřou řiť a vy to ještě nadšeně odprezentujete za svou "výhodu" - tak proč by to měli měnit ?


že nabídku Idol v trasách a časových polohách R zajistíme raději vlastními autobusy

Což takhle se místo s ČD a.s. domluvit s MD = vy dáte MD část peněz na úhradu objednávky předmětných R, MD jako součást objenávky oznámí ČD platnost vašich jízdních dokladů v nich ?
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.162.218.198
Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 09:39:51    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Hungry_bear: Pánové (oba dva), se svým náhledem na "výhodnost" se držte veřejné správy zuby-nehty - neb v soukromé firmě byste se před vykopnutím (nikoli "nahoru") ani neohřáli

Protože zkušenosti ze soukromého sektoru mám celkem bohaté, pak vím, že mimo veřejnou správu by nikdo nikdy takovou smlouvu nepodepsal. Pracujeme s tím, co máme.

Dále vím, že v soukromém oboru jsem nikdy nezažil tak neskutečně drzé jednání dodavetele k objednateli, to prostě z principu nelze.

Víc k tomu nemám co dodat.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.162.218.198
Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 09:48:13    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Hungry_bear: Což takhle se místo s ČD a.s. domluvit s MD

...a MD nás poslalo za ČD, neboť na něm není riziko tržeb.

Prosím, už si nechte Ty své chytrosti od cesty! Je vidět, že s jednáním s naším státním dopravcem nemáte jakoukoli zkušenost. My ano. Proto jsme začali dělat výběrová řízení, kde návrh smlouvy byl součástí zadání. Leč jsme to nestihli včas pro všechny tratě a krajské reprezentace se koordinovaně dohodly s dopravcem jinak.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1244
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 09:51:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby byly lepší vztahy třeba mezi Ottou Pospíšilem a Inkongintem, myslím že by k takovému odbití vlaků do Plavů nedošlo.

Co já s tím mám společného?
1. P. Pospíšil se mě na to neptal.
2. Záležitost s PZZ v Plavech a jízdy vlaků jsem řešil ihned po výměně PZZ. Tenkrát byl požadavek na přetah MV do Plavů na závěsu vlaku. Dále byl požadavek na jízdu vlaku jen do Plavů a zpět. Jízda do PZZ se zavedeným DK byla odmítnuta ze strany nadřazené složky řízení provozu a jízda se závěsem MV až do Návarova byla odmítnuta ze strany objednatele.

Dále vnímám, že ČD se cítí býti nenahraditelnými.

Asi by jim měl dát objednatel něco najevo....

Podle mne genialni myslenka zavedeni primeho spojeni Praha - Harrachov

No úžasná. Zvláště se 743, které má Cargo, dále posun před 1143, přenášení vlivu dopravy od Prahy na trať 036....
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1245
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 10:07:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dále připomínám, že cena za vlkm je součástí desetileté smlouvy, kterou krajům nadiktovaly České dráhy! Za fakt, že je do jisté míry nevýhodná, si tedy mohou manažeři z GŘ a nechť tedy nesou následky se vším všudy...

O nevýhodnosti smlouvy bych trochu polemizoval....
Bylo by dobré zmínit, za kolik jezdí dopravce vysoutěženými vlaky a za kolik starými.
Klučan z Lučan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 149.255.82.249
Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 10:34:19    Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto:Bylo by dobré zmínit, za kolik jezdí dopravce vysoutěženými vlaky a za kolik starými

Z informací, které jsem zachytil různě v médiích, tak tuším, že cena je násedující:

1) vysoutěžené výkony JHŽ cca 107 Kč/vlkm (téměř všechna vozidla nová)
2) přímo zadané výkony na ostatních tratích u ČD cca 120 Kč/vlkm

Kompenzace od objednatele je toto mínus tržby.
technický dotaz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 108.59.252.58
Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 10:36:23    Odkaz na tento příspěvek  

P. Blažek:
Budeme-li zvažovat rozpojení/spojení souprav 854 v Tanvaldu, jak by to bylo technologicky vyřešené? Žst. Tanvald je v oblouku a jen tak vyvěsit souprava asi nepůjde. Pamatuji soupravy 843, které musely zajet do rovna, aby strojvedoucí mohl povolit šroubovku.
Nicméně papír snese vše, vymyšleno za 2 minuty, ale přijde takový malý zádrhel a je to...
Klučan z Lučan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 149.255.82.249
Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 10:39:07    Odkaz na tento příspěvek  

P.S. Pokud si dobře pamatuji (a pamatuji), pak o přímém zadání smlouvy č. 2) (resp. jejím prodloužení dodatkem bez soutěže) rozhodla stávající politická reprezentace LK až po té, co před tím schválila uzavření smlouvy č. 1)
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1327
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 10:49:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mmch, když se na titulní stránce webu KORIDu dočtu (i s fotkou) že "IDOL podporuje náměstek hejtmana Libereckého kraje Martin Sepp", tak to znamená, že z krajského zastupitelstva nikdo jiný IDOL nepodporuje, nebo že je KORID propagační onucí "kultíku osobnosti" zmíněného pána a jeho partaje ?
Klučan z Lučan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 149.255.82.249
Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 10:52:51    Odkaz na tento příspěvek  

Budeme-li zvažovat rozpojení/spojení souprav 854 v Tanvaldu, jak by to bylo technologicky vyřešené?

Dovolím si zareagovat: bude to vyřešené uplně stejně, jak u té samé soupravy, která v Tanvaldě dnes končí a MV objíždí soupravu

Jasně, na ČD mají spoustu specialistů na to, aby dokázali, že něco nejde...
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1246
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 11:05:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně, na ČD mají spoustu specialistů na to, aby dokázali, že něco nejde...

S obloukem v Tanvaldě je všeobecně problém. Rozvěšení 843+043 bylo opravdu problematické. Výpravčí se snažili brát vše na jediné dva téměř rovné úseky v 1. a 5. koleji (dopravní koleje). Přesto díky nepružinovému vypružení nárazníků byl mnohdy problém vozidla rozvěsit i tam.
854 se odvěšuje poměrně dobře, protože se lépe namačkává. Samozřejmostí je, že u 840 jsou problémy opět velké, obzvláště v Harrachově (tam je oblouk ještě větší).

Prostě se nejedná o snahu dokázat toho, že to nejde. Ale něco je proveditelné a něco se provádí hůře. Rozhodně pak nestačí třeba ani 10 minut.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1328
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 16:01:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dále vím, že v soukromém oboru jsem nikdy nezažil tak neskutečně drzé jednání dodavetele k objednateli, to prostě z principu nelze.

Divíte se, když "dodavatel":
1) má v kapse podepsanou bianko-smlouvu do roku 2019, kde jediné právo "objednatele" je držet hubu, krok a platit
2) o celém KORIDu ví, že jste vůči němu jen "kašpárci bez kompetencí" (jednak z důvodu výše uvedeného, jednak proto, že "když už" tak si pohodlně dohodne cokoli potřebuje s někým "o patro nad vámi")
?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7561
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 17:30:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry_bear: o celém KORIDu ví, že jste vůči němu jen "kašpárci bez kompetencí" (jednak z důvodu výše uvedeného, jednak proto, že "když už" tak si pohodlně dohodne cokoli potřebuje s někým "o patro nad vámi")
Tak úplně není. Jednak ta smlouva platí jen do roku 2019, a to uběhne jako voda. Navíc koordinátor je fakticky vystrčená ruka kraje a ten klidně může kraji poradit, jak dále postupovat a proč. Některé kraje mají navíc ve smlouvě klauzuli, že určité výkony lze soutěžit i před tímto datem.
Dále je potřeba vzít v potaz, že od GVD 2015 může dost dobře na rychlících na 030 a 086 jezdit jiný dopravce. Pokud mají ČD s integrací problém, pak bych si ty necelé 3 roky počkal a pak by se vědělo. Myslím si, že tady by se pak dalo s MD spolupracovat a klauzuli o integraci dát do smlouvy.
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 403
Registrován: 3-2009
Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 18:05:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neznám smlouvu Libereckého kraje s ČD.
Ale viděl jsem smlouvu ČD s jiným krajem. Tato smlouva na mne dělala dojem bezvýznamného kusu papíru. Protože:

1) Nikde tam nebyla žádná zmínka o exlusivitě ČD
2) Nikde tam nebyl závazek kraje objednat nějaký určitý rozsah dopravy

Sečteno a podtrženo. Jako neprávník, ale člověk , který se v oblasti smluv nějakou dobu pohybuje jsem nabyl dojmu , že pokud kraj u ČD objedná na každé trati po jednom páru spojů..bude smlouva ze strany kraje dodržena
R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 870
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 22:48:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přátelé, prosím o radu. Lze jet ve skupině cca 25ti osob z Kořenova do Poremby za české koruny? Díky moc!
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 31.30.12.28
Odesláno Pondělí, 24. září 2012 - 10:05:08    Odkaz na tento příspěvek  

Jízdní řád a tarifní informace GW Train Regio a.s.

Jízdné v mezinárodních vlacích lze platit za úsek na území ČR (dopravce GW Train Regio a.s.) v měně CZK nebo PLN, za úsek na území Polska (dopravce Przewozy Regionalne) pouze v PLN.

Možná se dá s průvodčím nějak neoficiálně dohodnout, ale 25 lidí je celkem dost a určitě bude lepší mít zloté. Cesta z Kořenova do S.Poreby 13 Kč + 4 Zl./os., cesta zpět 4,70 Zl./os.ze S.Poreby do Harrachova a dále z Harrachova do Kořenova záleží, zda pojedete vlakem ČD nebo GWTR.
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 550
Registrován: 7-2009

Odesláno Pondělí, 24. září 2012 - 10:07:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím vás nevíte někdo, zdali SŽDC bude opravovat trať 039, úsek Nové Město pod Smrkem - Jindřichovice podsmrkem? Nyní jsou tu u Řasnice a Srbské tři pomalé jízdy a mírně to prodlužuje jízdní dobu a zpožďuje to spoje.
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 31.30.12.28
Odesláno Pondělí, 24. září 2012 - 10:07:58    Odkaz na tento příspěvek  

A ještě něco: pokud byste cestovali z větší vzdálenosti, pak zvažte jízdenku LIBNET 5+ (320 Kč pro 5 osob a víc není třeba řešit) - info: www.zvon.de
Desna
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.148.105
Odesláno Pondělí, 24. září 2012 - 10:09:31    Odkaz na tento příspěvek  

ad Zhor: Takze Desna bude ochuzena i o ten zbztek koleji? Cili, budou jen 2 koleje?
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.77.165.45
Odesláno Pondělí, 24. září 2012 - 10:12:49    Odkaz na tento příspěvek  

Lze jet ve skupině cca 25ti osob z Kořenova do Poremby za české koruny?
Oficiálně ne.

P.S. Od 1. října nejezdí mezi Szklarskou Porebou a Jelení Horou ŽÁDNÉ vlaky, náhradní doprava NENÍ zavedena, cestující jsou odkázáni na pravidelné bus spoje PKS Jelenia Góra, které pravděpodobně budou zajíždět až k nádražím.

Zmiany na odcinku Jelenia Góra- Szklarska Poręba
Szanowni Podróżni,
W związku z robotami torowymi prowadzonymi przez zarządcę infrastruktury PKP Polskie Linie Kolejowe na linii Jelenia Góra- Szklarska Poręba, od dnia 01.10.2012 r. do dnia 08.12.2012 r. zawiesza się kursowanie wszystkich pociągów Kolei Dolnośląskich. Powyższy odcinek obsługiwany będzie przez kursowe autobusy spółki PKS "Tour" Jelenia Góra.
PKS "Tour" Jelenia Góra zadeklarował dojazd wybranych kursów do i z dworca kolejowego Jelenia Góra w celu skomunikowania z pociągami dalekobieżnymi oraz Szklarska Poręba Górna dworzec kolejowy jako podjazdy pod pociągi relacji Szklarska Poręba Górna-Harahov.
Przejazdy będą się odbywały wg taryfy PKS "Tour" Jelenia Góra. Kolejowe bilety okresowe nabyte przed 01.10.2012 r. będą honorowane do końca ich terminu ważności.
Prosimy o zapoznanie się z rozkładem jazdy PKS "Tour" Jelenia Góra w relacji Jelenia Góra dworzec kolejowy-Szklarska Poręba Górna dworzec kolejowy (dostępny na www.pks.jgora.pl oraz www.kolejedolnoslaskie.eu od 25.09.2012 r.).
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.132
Odesláno Pondělí, 24. září 2012 - 18:06:20    Odkaz na tento příspěvek  

Mapl:
1) u Řasnice a Srbské NEJSOU pomalé jízdy
2) trať se po etapách opravuje cca od dubna; bohužel "rychlost" prací je přímo závislá na financích
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1247
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 24. září 2012 - 18:39:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale 25 lidí je celkem dost a určitě bude lepší mít zloté

Není potřeba, kupte libnet za 320,- Kč vždy pro pět osob (pokud plánujete cestu Harrachov - Poreba a zpět). Cena jízdného při přepočtu aktuálním kurzem je u zpáteční jízdenky cca 66- Kč, x 5 osob je 330,- Kč, což je dražší. V tomto případě se Libnet pro 5 osob vyplatí.
Pokud jedete pouze tam, opravdu se vyplatí nakoupit zloté.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 308
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 24. září 2012 - 19:37:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky radím LIBNET, předpokládám, že nejste z tohoto kraje, takže můžete auto nebo jaký prostředek nechat někde "na kraji" platnosti a zbytek dojet vlakem již v rámci jízdenky (samozřejmě v rámci časových možností) Pokud přijíždíte vlakem/busem tím líp pro vás. Platí i na rychlíky.
R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 871
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 24. září 2012 - 21:16:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přátelé, mockrát díky za rady! Raději tedy všem naordinuji nákup zlotých. Libnet se nám bohužel nevyplatí, jedeme jen tam a z Poremby jedeme maršrutkami do Karpacze. Lze LIBNET koupit i u řidiče autobusu ČSAD Semily?A jaká je jeho platnost. Platí jeden den, nebo 24 hod. od označení? Menší parta pojede ve čtvrtek cyklobusem z Vítkovic do Kořenova, větší parta pojede z Prahy vlakem do Kořenova. Kdyby platil ten lístek 24 hod od označení, dalo by se na to jet z Turnova až do Kořenova, kde spíme a pak následující den jet až do Szklarske Poreby...Ale tato možnost je asi utopická, že?
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 24. září 2012 - 21:41:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohužel "Jízdenka Libnet+ platí vždy jeden den do 4.00 hodin následujícího dne. Jízdenku nelze zakoupit v předprodeji." z cd.cz
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1332
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 25. září 2012 - 00:36:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prodejní místa LIBNETu - bacha na poslední větu o "poruše" !

platnost LIBNETu
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8300
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 25. září 2012 - 17:47:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mapl, malý bobeš:
Přijde mi, že by se daly ty peníze umístit smysluplněji než zrovna do tohoto cancourku bez valného významu.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Zhor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 571
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 25. září 2012 - 20:04:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Desna: Zrušením páté staniční (historické) koleje ubude v Desné jedna ze čtyř kolejí. Prozatím k žádnému trhání nedošlo, nevím co máte na mysli.

Inkonginto (ostatní): Mě by spíše zajímalo jak bude při oněch mimořádných křižováních umožněn přístup zákazníků zúčastněných dopravců na 3.koleji(nepředpokládám že by se to dělalo k vůli Cargu).
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1248
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 25. září 2012 - 22:16:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zhor:

Tam se prostě opravovala kolej, protože byla dopravní kolej vyloučená. Rozhodně v tom nikdo nehledejte úmysl pravidelného křižování. V současné době se počítá s tím, že by se 3. kolej dala využít k jízdě Mn v době, kdy tam stojí souprava od 16245.
Petang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 4-2012
Odesláno Středa, 26. září 2012 - 10:01:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte někdo, jaký je sklon tratí Harrachov – Szklarska Poreba a Szklarska Poreba – Jelenia Góra. Zajímalo by mě, jestli to je víc než má naše zubačka (58 promile). Díky za odpověď.
MaSo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Středa, 26. září 2012 - 12:56:40    Odkaz na tento příspěvek  

Kamarád Google a jeho věrná družka Wikipedia: http://de.wikipedia.org/wiki/Bahnstrecke_Jelenia_G%C3%B3ra%E2%80% 93Ko%C5%99enov
Petang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 4-2012
Odesláno Středa, 26. září 2012 - 16:51:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky.
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 27. září 2012 - 11:04:31    Odkaz na tento příspěvek  

Jízdní řád PKS Jelenia Góra nahrazující vlaky na trati do/ze Szklarskej Poreby (vlaky po dobu výluky od 1.10. odřeknuty bez náhradní dopravy): http://www.kolejedolnoslaskie.eu/zalaczniki/pks_jeleniagoraszklar skaporeba.pdf
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 27. září 2012 - 11:50:05    Odkaz na tento příspěvek  

Jo jo, je to i na www.przewozyregionalne.pl, s poznámkou ""wersja roboty torowe". Tak jsem jen zvědav, zda se po těch torowých robotách aspoň zvýši traťová rychlost do Sklářské Poruby...
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 27. září 2012 - 12:40:18    Odkaz na tento příspěvek  

Výluka bude trvat ještě nejspíš celé příští léto, má dojít k těžké obnově koleje mezi Piechowicemi a SPG, snad včetně nějakých úprav kolejiště v Górnej (zdopravnění koleje 2. nebo 4.), ale to se zatím jen proslýchá...
Liberečák2
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.95.19
Odesláno Čtvrtek, 27. září 2012 - 20:58:38    Odkaz na tento příspěvek  

Ad ZFJ: Traťová rychlost se má zvýšit z 20 km/h na 40 až 55 km/h v úseku Górzyniec - Szklarska Poreba Górna, zkrácení jízdní doby bude asi 17 min. Detaily zde.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.18.6
Odesláno Čtvrtek, 27. září 2012 - 22:27:57    Odkaz na tento příspěvek  

Liberečák2: díky za info. 40-55 km/h, to bude kalup...
Kolovlak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 12-2011

Odesláno Sobota, 29. září 2012 - 20:48:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tento týden jsem použil vlak k cestě z Liberce do Jablonce n/N.Docela jsem se těšil na Stadlera,neb jsem v něm ještě nejel.Po vyjetí z libereckého nádráží se těšení změnílo v údiv.Co ta tramvaj vyváděla na kolejnicových stycích bylo hrozné. Jen nevím,zda za to může stav kolejnic nebo Stadler. Co vy na to ?
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1249
Registrován: 1-2007

Odesláno Sobota, 29. září 2012 - 21:04:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se jede po rekonstruovaném úseku, tak se chová klidně.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 253
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 30. září 2012 - 11:55:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co ta tramvaj vyváděla na kolejnicových stycích bylo hrozné. Jen nevím,zda za to může stav kolejnic nebo Stadler.
Přál bych Vám zažít jízdu 810kou v tomto úseku. Nejlíp s notebookem na kolenou a horkou kávou na stolku... :-)
Borecek 13
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.13.92.124
Odesláno Neděle, 30. září 2012 - 12:17:32    Odkaz na tento příspěvek  

Kolovlak ? Děláš si kozy,že se takhle ptáš? Jel jsem teď nedávno Stadlerem ze Schwandorfu do Furthu plnou a ani nebylo cítit jak jedeme. Ptej se těch trdel od SŽDC!
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1250
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 30. září 2012 - 21:17:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ptej se těch trdel od SŽDC

Osobně se mi také stav trati nelíbí, ale kde nic není, tam ani smrt nebere. Stačí říct, kde vzít finance a nekrást a je trať hotová.
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.89.97
Odesláno Pondělí, 01. října 2012 - 10:41:03    Odkaz na tento příspěvek  

Když ty peníze moc nejsou, tak proč se např. musela vyjmout ta veksle v Desné, které jsem si o víkendu všiml, čekajíc na přejezdu. K tomu byl nějaký důvod? Děkuji za případné objasnění znalejšími.
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1867
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 01. října 2012 - 12:03:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...a nekrást...
Ano, to je to správné slovo, nekrást!!
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1251
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 01. října 2012 - 16:03:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak proč se např. musela vyjmout ta veksle v Desné, které jsem si o víkendu všiml, čekajíc na přejezdu. K tomu byl nějaký důvod?

Tam se víceméně platila pouze práce zaměstnanců. Navíc 3. kolej nebyla sjízdná právě díky výhybkám na 5. kolej.

Ano, to je to správné slovo, nekrást!!

Spíše by to chtělo napsat něco konkrétního....
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.132
Odesláno Pondělí, 01. října 2012 - 21:05:31    Odkaz na tento příspěvek  

Kpy:
tak "znalejší" nejsem - ale zkusme uvažovat:
pokud odstraněná výhybka vedla na kolej, která se už nepoužívá (a používat nebude), jejím vyjmutím
1) ušetřím náklady na nutnou údržbu
2) vzhledem k pravděpodobnému stáří výhybky tv "A" cca 60 let se vyhnu problémům se sháněním náhradních dílů
3) naopak některé části rušené výhybky mohou posloužit v podobné a dosud pojížděné

to je slušný výsledek, ne
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 254
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 01. října 2012 - 21:41:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale kde nic není, tam ani smrt nebere
To ovšem není případ SŽDC. Jenže co naplat, když vyšší management si peníze rozdělí mezi sebe a spřátelené firmy... Na důležité stavby tak leckdy zbyde prd...

Nekrást - Spíše by to chtělo napsat něco konkrétního...
Pokusy o přihrání malé domů kamarádům z AŽD v uzlu Stará Paka i při rekonstrukci Jbc - Tanvald nestačí? Nebo třeba připomínat "betonářskou lobby", která díky protihlukovým normám staví obludné protihlukovky i v polích a lesích a leckdy i v zájmu ekologie pár stromů pokosí, aby místo nich mohly růst zdi.

Peněz by sice mohlo být víc, ale málo jich není. Jen kdyby jich víc zůstalo nerozkradeno...
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1874
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 01. října 2012 - 22:04:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil:
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.89.97
Odesláno Úterý, 02. října 2012 - 08:57:54    Odkaz na tento příspěvek  

Bobeš: nic proti vám, ale při pohledu na tu "neviditelnou" pátou a i částečně třetí, mi přijde řeč o "údržbě" úsměvná. Asi tu veksly někdo nutně potřeboval jindeKdyby tím dvoucesťákem raději odtěžili ten val na konci kusé koleje u přejezdu, udělalo by se opravdu hodně pro zlepšení přehlednosti tohoto přejezdu. To bych chápal a opravdu chválil.
Boudič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 02. října 2012 - 10:55:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kpy: díky těm vyhybkám co šly pryč byla třetí a pátá kolej nesjízdná.My v Tanvaldě jsme rádi, že k tomu došlo a třetí kolej se dá konečně použít na křižování. A zrovna rozhledové poměry na přejezdu v Desné jsou ve srovnání s jinými přejezdy přijatelné.
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Úterý, 02. října 2012 - 12:21:33    Odkaz na tento příspěvek  

díky těm vyhybkám co šly pryč byla třetí a pátá kolej nesjízdná
Ano, o ÚDRŽBĚ se v jejich případě opravdu nedalo mluvit, pane "malý bobši" :-) Nově pak SŽDC vyloučila výhybku č. 8 v Kořenově - až se vytrhne i ta, tak to pak bude super bezúdržbový stav, akorát se tím lehce zhatí plán "zubačkářů" znovuobnovit tamní depo (ale hlavně že získané díly budou moci posloužit jinde, třeba ve šrotu jako součásti ozubnicových výhybek z Dolního Polubného) :-(
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.132
Odesláno Úterý, 02. října 2012 - 13:46:53    Odkaz na tento příspěvek  

vím sice, že věčný kritik pan T.H. je odborník s širokým okruhem znalostí - ale přesto:

pokud místní kvitují nově vzniklý stav (= díky vyjmutým NESJÍZDNÝM výhybkám je umožněna jízda vlaků na kolej č. 3) přivítali, nestálo by za to zamyslet se nad možností, že SŽDC něco udělala správně? Vím, že je to pro Vás šokující představa, ale zkuste...

a k tomu Kořenovu: až se bude depo obnovovat, vložení nové odbočné výhybky je záležitostí na jedno dopoledne
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.89.97
Odesláno Úterý, 02. října 2012 - 14:14:58    Odkaz na tento příspěvek  

Bobeš: Prosím o vysvětlení, nejsem odborník na dané téma. Co může znesjízdnit nepojížděnou veskly na ocelových pražcích, že je důvod jí vyrvat? Vím o mnohem starších vekslých, kde jediný problém po letech byla koroze upevnění přídržnice, což bylo pro dva lidi na odpoledne. Děkuji.

A u Kořenova si myslím nejde jen o čas položení veksle. Předpokládám, že následná montáž půjde finančně za spolkem a to včetně zakoupení a transportu té veksle. A to již ve srovnání s opravou bude znatelný rozdíl ve spolkové pokladně.
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Úterý, 02. října 2012 - 14:32:25    Odkaz na tento příspěvek  

Ono kdybyste si pane "malý bobši" jen nepotřeboval prvoplánově vytřít ústa panem T.H., tak byste zjistil, že nemluvím vůbec o tom, zda vytržením výhybek udělala SŽDC něco správně (!), ale že se u dlouhodobě NESJÍZDNÝCH výhybek znemožňujících jízdu na příslušné koleje dá mluvit o ÚDRŽBĚ jen s velkým sebezapřením a vhodnou úpravou myšlení.

vložení nové odbočné výhybky je záležitostí na jedno dopoledne
Ať zvedne ruku, kdo tomu věří.
malý bobeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.57.132
Odesláno Úterý, 02. října 2012 - 16:05:20    Odkaz na tento příspěvek  

vidím, že bych se jako pedagog neuživil, ale zkusím to naposledy...

Zadání:
mám staniční koleje č. 3 a 5, na které se jede přes výhybku "x".
Tato výhybka dosloužila.
Na kolej č. 3 chci jezdit.
Na kolej č. 5 nechci jezdit.

Řešení:
1) výhybku opravím (vyměním) a následně ji budu muset udržovat, i když ji nepotřebuju a bude pojížděná pouze jedním směrem
2) Nepotřebnou výhybku odstraním, nahradím ji kolejí - tím získám napojení koleje č. 3 (kterou potřebuji) na síť; kolej č. 5 (kterou nepotřebuji) holt dosloužila...

Kde v této úvaze dělám chybu (respektive kde je mé myšlení "UPRAVENO" ???)