K-report
 

Archiv diskuse Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 do 24. 08. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 » Archiv diskuse Tratě 034, 035, 036, 037, 038 a 039 do 24. 08. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5556
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 15:31:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Že nezajíždí MHD k nádraží v Jablonci"

Nojo, kdeže je tramvaj co vocamcaď jezdila do Pasek...

Ono ale busy do Jablonce zas maj jednu nectnost a to velkou - a tou je cíl jedině v Jablonci. Protože přestup na Liberec pochodem přes centrum na tramvaj je na hovno. Ostatně té tramvaji by pomohlo i někdejší ukončení objezdem - přecjen byla blíž centru.

Mch když vlak má na "páteři" 40 minut interval tak by neměl bejt tak zásaditej problém aby na vlak vázala MHD s i= 20/40. Nebo tomu u jablonecký MHD něco zásadního brání?

Kupodivu v dost dávné historii byly ty přestupy na MHD daleko lepší - dnes by třeba byl i docela luxusní přestup na někdejší tram v Rochlicích...

Jo a zmíněnej Jabloneček - tam to přímo řve o novou zastávku vlaku u přejezdu u náměstí s přestupy na busy, které by ušetřily neb by k nádraží nemusely vůbec zajíždět (mimo lidí od vlaku s tím jede tak 0-1 ks).
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 16:10:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Když mi doveze autobus z vesnice někoho přímo k vlaku a na druhé straně zase z nádraží dojede s MHD přímo do práce, jedná se o kvalitní dopravní systém"
To je oč tu běží

V Jablonci jsou vhodné k přestupu Paseky (doslova hrana-hrana, ideální přestupní zastávka, jejíž potenciál je hrubě nenaplněn) a Nádraží, kam bohužel nezajíždí vůbec nic. Centrum na to moc nemá, leda by tam dali ty eskalátory nebo nevím co, jako v metru. Když se o zastávce Centrum mluvilo, očekával jsem ji spíš na křížení se Vzdušnou uličkou (stejně je tam jen přechod pro chodce) odkud je to bezkonkurenčně nejblíž do centra.

Jak jsem psal, u Liberce by prospěl nějaký jednoduchý průchod od vlaku z Tanvaldu rovnou k MHD, tedy přesunout nástupiště.


Jo a zmíněnej Jabloneček - tam to přímo řve o novou zastávku vlaku u přejezdu u náměstí s přestupy na busy, které by ušetřily neb by k nádraží nemusely vůbec zajíždět (mimo lidí od vlaku s tím jede tak 0-1 ks).


Po tom jsem tu už volal dávno, ale byl jsem uzemněn, že to je drahá a zbytečná šotovina. Chápu, že dnes na všechno musí být normy, ale v době, kdy jezdí jeden šukafon po 042 by tam fakt stačila cedule a provizorní peron za pár K (jak např. Praha-Gymnazijní)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5559
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 17:24:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Normy jsou normy, pravda je že by tam stačilo nástupiště z nějakých pár panelů. Bouda netřeba neb se dá čekat pod podloubím stejně jako na busy. Světlo netřeba neb tam je celkem dostatečný uličnický osvětlení (a v Rokytnici je večer u toho jednoho vlaku stejně vždy tma jak v neb nemá kdo rozsvítit - pokud to teda vůbec ještě jde...).
Pepas87
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 230
Registrován: 3-2011
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 17:45:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že s normami asi vůbec problém nebude, viz nástupiště v Seifhennersdorfu (Chápu, že je to v Německu, ale rozdíl v tom asi moc nebude)

Jen se musí chtít..
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 280
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 18:39:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když za každými pár metry betonu a pár set metry prodloužení cesty motoráku bude tucet byrokratických úkonů a desítky norem nutných pro splnění, tak půjde rozvoj do kytek
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 20:38:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

stále nechápu, proč by měl terminál v Tanvaldě dožít dlouhou dobu o lehce upraveném JŘ a to ještě upraveném tak, aby tam prostě nějaký autobus občas k vlaku přijel
Máte pravdu - a sice v tom, že nechápete... Nechápete totiž fakt, že ty autobusy nejezdí jen kvůli vlaku, ale především proto, aby lidi odvezli z dědin do Tanvaldu.
Tahle debata je o ničem - od září je provoz terminálu ve zkušebním provozu (oficiálně otevřený má být dokonce až někdy v půlce září). Obce (a jejich cestující) mají možnost PAD připomínkovat.

Když není kraj schopen zřídit vlastní dispečerský aparát, proč si nezaplatíte takovéhle služby?
Protože řešení "na dobré slovo" (viz Frýdlantsko) nepovažuje Liberecký kraj za systémové. O tom moc dobře víte.
Teď mi zcela otevřeně ře řekněte - jsou výpravčí vůbec naklonění si nechat přidat práci? Když jsme v Raspenavě a ve Frýdlantě chtěli, aby ovládali jedno blbé tlačítko, které by rozsvítilo světlo dávající znamení řidiči o příjezdu vlaku, tak jsme byli dehonestováni, protože to asi pro toho člověka je moc práce (chápu - 2 sekundy je moc) - byť mělo jít o dočasné řešení.
Ovšem šlo by o řešení jednoduché a levné. A snad by se našlo technické provedení aplikovatelné v Tanvaldě. Opětovně připomínám, že toto řešení jste smetli ze stolu vy (přestože i někteří výpravčí by to uvítali), takže si řeči typu "KORID vazby neřeší" nechte pro někoho jiného - právě tím totiž děláte ze sebe svých lidí blbce. ;-)
Jinak jsme stále nakloněni toto řešení realizovat a snad i zaplatit (pokud to řešení nebude od nějakého "speciálního dodavatele" za půl mega za kus :-D)

Když mi doveze autobus z vesnice někoho přímo k vlaku a na druhé straně zase z nádraží dojede s MHD přímo do práce, jedná se o kvalitní dopravní systém.
Kvalitu systému neurčuje množství přestupů, ale především nabídka spojení a cestovní doba. Takže mi, pane odborníku, řekněte, jak nalákám cestující např. ze Zlaté Olešnice na "bezva systém" s přestupem v TA a JBC, který jim oproti přímému spoji prodlouží cestovní dobu o dvacet minut?
Mimochodem - když se loni dělal průzkum v Josefově Dolu, zda by tamní lidé využili prodlouženou MHD, došlo se k závěru, že z vlaku by uteklo více než 50% cestujících. On totiž na dva tři přestupy není normální člověk zvědavý. To ale chce být v kontaktu s těmi (pravda někdy lenivými a rozmlsanými) lidmi a ne jen prezentovat akademické poučky. Těžko se do toho ale vžijete, když Vaším cílem je nádraží a do města nepotřebujete.

jednou někdo musí rozhodnout o tom, jaká doprava bude páteřní... Ale i kraj, potažmo Korid, by měl nabádat (doporučit, tlačit) k tomu, aby se s tím něco udělalo.
To souhlasím, ale naše představa toho "dělání" není měnit malým obcím bez vlaku jízdní řád jen tak ze srandy. My stojíme o koncepční řešení a páteř se z trati 036 stane po její rekonstrukci.

Já to pochopil naprosto jasně a ¨řečeno to bylo zcela zřetelně. Vzorujete Zittau a okolí pro region, kde jsou úplně jiné poměry už jen v počtu obyvatel dříve a nyní.
Tak si asi kupujete s panem T.H. houbičky ve stejném obchodě... :-)
Já nikde o vzoru Zittau nepsal a srovnávat venkov v ČR s venkovem v Německu může podle mě opravdu jen trouba.

Valná většina školáků automobil řídit nemůže, takže odliv těchto cestujících do aut by asi nebyl.
Děti mají rodiče a rodiče mají auta. Ve Vaší rodině jste zvyklí spíš na režimku, že? :-)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5560
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 21:08:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"jak nalákám cestující např. ze Zlaté Olešnice na "bezva systém" s přestupem v TA a JBC"

Kam z tý Volešnice? Do Liberce? To asi buď s přestupem v tom Tanvaldě na vlak nebo v Jablonci z přím,ýho busu. Leč tam bych řek že je horší a to jak na vlak tak i tramvaj.

Do Jablonce pak buď přestup v Tanvaldu nebo přímej bus co jezdil "odnepaměti" (nejezdilo to už před válkou?) z Jilemnice do jablonce přes Dršťkov a Černou Studnici s tím, že v Plavech bude přestup na Tanvald (i na vlak je skoro hrana-hrana).
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 21:30:12    Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: Takže mi, pane odborníku, řekněte, jak nalákám cestující např. ze Zlaté Olešnice na "bezva systém" s přestupem v TA a JBC, který jim oproti přímému spoji prodlouží cestovní dobu o dvacet minut?
Pánové Inkonginto a Petr_vlček, vy si neuvědomujete jednu věc: aktuálně musí hajzlíci z kraje tlačit autobusy s jelenem. Tímto prizmatem posuzujte výroky o tom, že železnice nemůže být páteř, že vlaky nikdo nejezdí, že ze Zlaté Olešnice do Jablonce pojedete přímým busem hodinu, zatímco s vazbou bus-vlak by to trvalo o 20 minut déle (no když se záměrně udělá nepřípoj, tak i o 30)... pak to totiž do sebe začne přesně zapadat.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 21:30:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do Jablonce pak buď přestup v Tanvaldu nebo přímej bus co jezdil "odnepaměti" (nejezdilo to už před válkou?) z Jilemnice do jablonce přes Dršťkov a Černou Studnici s tím, že v Plavech bude přestup na Tanvald (i na vlak je skoro hrana-hrana).
Tak když se chcete zapojit do debaty, tak si alespoň nejdřív zjistěte, co tam jezdí - jak a proč.
Já sice u optimalizace na Tanvaldsku nebyl, ale záměr "z hlediska vyššího principu" přestupovat v Tanvaldě na návazné spoje vedl k částečnému odlivu cestujících.
Proč? Protože lidé jsou líní přestupovat a zmlsaní přímými spoji odkudkoliv - kamkoliv.
Vy si myslíte, že tohle chápání lze změnit ze dne na den? Fajn, sněte dál...

Faktem je, že lidé využívající železnici jsou převážně ti, kteří bydlí u dráhy nebo je na vlak někdo odveze. Za daleko větší problém v Tanvaldě vidím absenci parkování P+R - i tak ale velmi oceňuji snahu města, protože máme spoustu míst, kde se na kulturu přestupu mezi vlakem a autobusem z vysoka vybodli... Díky tomuto terminálu tedy konečně můžeme nějaké lidi na vlak autobusem přivézt. A je pro nás pozitivní, že některá další města o terminálu uvažují či na něm již pracují...
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 212
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 21:36:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tímto prizmatem posuzujte výroky o tom, že železnice nemůže být páteř
Nebyl jste to zrovna Vy, kdo loni držkoval, když jsme si dovolili páteř udělat na Frýdlantsku?

Zkuste si tedy spočítat cestovní dobu do centra Jablonce (myslím centrum, ne zastávku "centrum") a třeba mi dokážete, že bus+vlak je rychlejší.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 21:40:55    Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: Vy si myslíte, že tohle chápání lze změnit ze dne na den?
Ano, lze ho změnit v historicky krátké době. Ale musíte jim za ten vynucený přestup něco nabídnout - třeba že bus pojede dvakrát tak často než dnes s dvou, tříhodinovými dírami (což by bylo i ve prospěch nutnosti neomezit přitom provoz jelenů). Viz např. Kordis. No a pak se to musí vysvětlovat a obhajovat, ne přijet na jednání se starostou z pozice síly "takhle to bude, protože my jsme odborníci".

P.S. Ty přímé busy Zlatá Olešnice - Jablonec jedou jen TŘIKRÁT DENNĚ V KLADIVA (!!!), to je opravdu dojemná péče a důvod, proč to nejde.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 21:49:28    Odkaz na tento příspěvek  

jsme si dovolili páteř udělat na Frýdlantsku
...a čas oponou trhnul a na Tanvaldsku si to už dovolit nemůžete - jelen by vás nabral na zlaté parohy, Smolíčci Pacholíčci :-). Problém je, že bus Frýdlant - Liberec není v souběhu s železnicí, narozdíl od Tanvald - Jablonec.
Cestovní doba Zlatá Olešnice - Jablonec přímý bus 60 minut 3x denně, Zlatá Olešnice - Jablonec bus+vlak 60 minut klidně 3x za dvě hodiny. A čím je autobusové nádraží v Jablonci vlastně tak zajímavé, že tam mají všichni z Olešnice cíl?
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 282
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 22:01:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že zmlsaného cestujícího do pohodlného Stadlera dostanete, navíc když nemusí jezdit krok-sun-krok busem skrz Smržovku, kde se každou chvíli něco opravuje s desítkou zastávek. Hlavní je, ať je přestup hrana-hrana ne jako Liberec nebo Jablonec-centrum.

Ad Olešnice: Nenašel jsem na zítra v IDOS přímé spojení do JB ani do LB, takže dovést do Tanvaldu na přímý vlak z nabídky spojení vychází stejně nejlíp. Varianta Plavy mi přijde už dost krkolomná na dojíždění.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1215
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 22:10:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opětovně připomínám, že toto řešení jste smetli ze stolu vy (přestože i někteří výpravčí by to uvítali)

Kdo konkrétně? Já na tomto jednání nebyl, nejedná se o můj rajón. Jaká byla z Vaší strany nabídka?

Mimochodem - když se loni dělal průzkum v Josefově Dolu, zda by tamní lidé využili prodlouženou MHD, došlo se k závěru, že z vlaku by uteklo více než 50% cestujících.

Ano, slyšel jsem o tom, že by mohla být MHD prodloužena do Josefova Dolu. Ovšem při smlouvě s ČD na 15 let by to byla pěkná kravina. Navíc mě docela překvapuje, že po postupném zrušení autobusové dopravy někdo zpětné zavedení busů oprášil. Že by se jelen cpal i tam? :-) T.H. má pravdu, že je očividně jelen tvrdým propagátorem, spíše diktátorem, autobusové dopravy v kraji. No ony ty vazby na určité lidi....

Ty přímé busy Zlatá Olešnice - Jablonec jedou jen TŘIKRÁT DENNĚ V KLADIVA

Ty brďo, tak tomu říkám kvalitní nabídka, proto to nejde, udělat revoluci. :-) Mi to připomíná proslulou dopravu v Polsku. No je vidět, že se učíme rychle...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5562
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 22:22:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Ale musíte jim za ten vynucený přestup něco nabídnout"

Třeba pro náhodný nepřestupnej tarif a platbu přestupní zóny 2x...

PC'S - možná i tohle je důvod prázdnejch busů krom školáků/šichťáků (jsou-li vůbec ještě někde). Protože dopoledne to bejvaj spíš náhodný cesty typu "k doktoru nebo na ouřad", pročež si asi málokdo bude vyběhávat Opruzkard aby s ní jel 3x do měsíce.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 22:24:40    Odkaz na tento příspěvek  

Třeba pro náhodný nepřestupnej tarif a platbu přestupní zóny 2x
...ale na zpraseném IDOLu zas vydělají kamarádi prodávající kartičky a provozující clearingové centrum. Musíte chápat souvislosti :-)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 22:51:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cestovní doba Zlatá Olešnice - Jablonec přímý bus 60 minut 3x denně, Zlatá Olešnice - Jablonec bus+vlak 60 minut klidně 3x za dvě hodiny.
To jako ukázka toho, že víte velké ho..o, bohatě stačí. Psal jsem o dopravě do centra a přesto srovnáváte bůh ví co... Takže na zbytek Vašich blábolů ani nemá cenu reagovat...

Jaká byla z Vaší strany nabídka?
Výpravčí by mohl ovládat jedním tlačítkem světélko na budově, které by informovalo o příjezdu vlaku. Řidič by tak věděl, zda již vlakpřijel či nikoliv... Primitivní, leč účelné řešení.
Cílový stav by byla elektronická informace z centrálního dispečinku - světlo by bylo přechodné do doby, než i k nám dorazí 21. století. :-)

Navíc mě docela překvapuje, že po postupném zrušení autobusové dopravy někdo zpětné zavedení busů oprášil. Že by se jelen cpal i tam?
Jelen se chová jako byznysman a využívá "štěrbin na trhu" (roztomilý pojem od prof. ekonomie) - tento prostor dává i sama dráha už jen tím, že trať končí na kraji obce.
Ovšem s nápadem přišel Josefáč. Opět pro šotoultras nepochopitelné, ale představte si, že tamní se cítí býti odtržení od veřejné dopravy. Ono totiž nabídka do Jablonce je asi taková:
1. pěšky na vlak (průměr 10 minut)
2. vlak do Smržovky
3. vlak do Jablonce
4. pěšky do centra
celkem cca hodina! to se nedá konkurovat ani kolu, natož autu... případný mikrobusí svoz na nádraží Josefáče by dojezdovou dobu zkrátil o neuvěřitelných 5 minut (protože nemůže přijíždět minutu před odjezdem vlaku)

Ještě se divíte, že v Josefově Dolu oprášili otázku busu? Já ne...

Ty přímé busy Zlatá Olešnice - Jablonec jedou jen TŘIKRÁT DENNĚ V KLADIVA

Ty brďo, tak tomu říkám kvalitní nabídka, proto to nejde, udělat revoluci. :-) Mi to připomíná proslulou dopravu v Polsku.


Člověče, mně to nevysvětlujte. Vysvětlete to těm babičkám, které potřebují autobus "do kterého se jim lépe nastupuje" (Karosa C934 - smích!) a pro něž je vlak vlastně nedostupný. Navíc odjezd autobusu se jim lépe pamatuje (ano - tři použitelné spoje si zapamatuje každý, zatímco taktový JŘ nikdo).
Vylezte z vakua a bavte se někdy i s lidmi, kteří s vlakem nejezdí. My s nimi musíme denně pracovat, narozdíl od Vás. :-)
Honzalb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 11-2010
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 22:59:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

otto pospíšil: dovolil bych si malý dotaz off-topic. velmi si vážím, že v diskusi plné anonymů vystupujete pod svým jménem. Kdo konkrétně v Koridu dělal zadávačku na výběrko na autobusové dopravce? Vím, že se mohu zeptat oficiálně přes kraj, ale tam dostanu sterilní odpověď, že jde o práci týmu odborníků, kterou prověřily externí posudky nezávislé firmy. Mě ale zajímá, kdo tam dostal ty prasárny, které tak straní tomu pánovi, co zasedá v dopravním výboru za KSČM a který má tak v oblibě Paraguay:-)díky, J. Sůra
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1216
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 23:07:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výpravčí by mohl ovládat jedním tlačítkem světélko na budově, které by informovalo o příjezdu vlaku. Řidič by tak věděl, zda již vlakpřijel či nikoliv... Primitivní, leč účelné řešení.
Cílový stav by byla elektronická informace z centrálního dispečinku - světlo by bylo přechodné do doby, než i k nám dorazí 21. století. :-)


Tohle chápu, ale co za to? Jaká byla nabídka z druhé strany? Nebo to měla být služba zdarma?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7380
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 23:37:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inkonginto: Ano, slyšel jsem o tom, že by mohla být MHD prodloužena do Josefova Dolu. Ovšem při smlouvě s ČD na 15 let by to byla pěkná kravina.
Tak uspořené km za vlaky by se daly použít asi na jiných tratích v rámci té smlouvy. Předpokládám, že v rámci smlouvy je ošetřena i změna výkonů a předpokládám, že určité korekce i směrem dolů jsou možné. Pak by se toho dalo využít a uspořené peníze použít i na jiných tratích, třeba na dofinancování porušených rychlíků na Prahu.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Úterý, 21. srpna 2012 - 23:59:35    Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: To jako ukázka toho, že víte velké ho..o, bohatě stačí. Psal jsem o dopravě do centra a přesto srovnáváte bůh ví co
Míček je teď na vaší straně - předveďte mi, jak má vypadat správný výpočet.
Vysvětlete to těm babičkám
...protože odborníci za to placení nejsou vysvětlování schopni a své "revoluce" házejí na stůl k akceptování jako slovo Boží (a pak jsou ukřivděni z toho, jak jejich genialitu nikdo neoslavuje).
tři použitelné spoje si zapamatuje každý, zatímco taktový JŘ nikdo
Hustý, to je argument hodný odborníka... Snad vám to hodí aspoň vejlet na Kypr, taková krásná filipika, proč je lepší třikrát denně přímo než Xkrát denně s přestupem. (P.S. Nepracoval jste dříve u CFR?)
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1217
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 06:38:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pak by se toho dalo využít a uspořené peníze použít i na jiných tratích

To pochybuji. Dopravce udělal kalkulaci a nákup vozidel na základě nějakého JŘ, který byl součástí VŘ. Jen tak dolů jít objednatel nemůže.

tři použitelné spoje si zapamatuje každý, zatímco taktový JŘ nikdo

Ropák roku? :-) Já bych to zkrouhnul na jeden spoj, ten se pamatuje ještě lépe...
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 214
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 07:27:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hustý, to je argument hodný odborníka...
To není argument odborníka - to jsou obvyklé výmluvy lidí, se kterými musíme trpělivě pracovat.
Pane T.H., to jste nepochopil, nebo jste to pochopit nechtěl?

Já bych to zkrouhnul na jeden spoj, ten se pamatuje ještě lépe...
Ano, nejlépe pouze ve středu...

Jaká byla nabídka z druhé strany? Nebo to měla být služba zdarma?
Jelikož jsme nabídli zafinancování systému... K další diskuzi o ceně jsme se nedostali - návrh jste smetli. Ale na Frýdlantsku funguje model ocenění práce výpravčího. Oceňte tedy těch pár vteřin...
Nicméně do budoucna je "filosofická" otázka:
Má tyto vazby platit kraj nebo dopravce, kterému tím vozíme lidi?
Nebudou lidi, nebude páteř - k zamyšlení...

předveďte mi, jak má vypadat správný výpočet
Takže úsek Zlatá Olešnice - Tanvald je nastejno. Přestupní dobu nerozlišujme. Rozdíl je v době Tanvald - JBC centrum u vlaku a busu. Zatímco vlak jede cca 35 minut na kopeček. Autobusem stihnu za tento čas rozvést lidi po Jablonci (to platí hlavně pro odnož linky kolem přehrady a přes Horní nám.)
Zásadní rozdíl je tedy v docházkové době a činí min. 10 minut (obvykle cca 15´)
A to je rozdíl oproti Frýdlantsku, kde vlak je rychlejší a získá na bus náskok, který se pak docházkou rozfofruje - ale v porovnání to vychází šul-nul.

To ale pochopí jiní lidé, než Vy... Od "třídního nepřítele" (kterého neznáte) to pochopit nelze, že? :-)
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1218
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 08:28:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jelikož jsme nabídli zafinancování systému... K další diskuzi o ceně jsme se nedostali - návrh jste smetli.

Kdo to smetl? Jestli jsem dobře pochopil, tak jste nic za tu službu nenabídli. Musíte si uvědomit, že se jedná o obsluhu jakéhosi (sice jednoduchého) zařízení s odpovědností za dodržení vazby. Co by se stalo, kdyby výpravčí zapomněl obsloužit toto zařízení nebo kdyby ho obsloužil brzy a někdo by nestïhl přestoupit? Určitě by se s ním tato událost musela projednat. Pokud to má být služba s touto odpovědností, je třeba jí zaplatit! A pokud návrh o platbě nebyl, tak jak se může realizovat? Vy něco děláte zadarmo?

Má tyto vazby platit kraj nebo dopravce, kterému tím vozíme lidi?

Kdo chce tyto vazby? Dopravce a objednatel. Máte krajského dispečera? Dohodněte se.

Ale na Frýdlantsku funguje model ocenění práce výpravčího. Oceňte tedy těch pár vteřin...

Osobně bych to viděl za celý den (kolik je tam vazeb, kterých busů se to týká? Neznám tam poměry) cca na hoďku (možná dvě) práce denně. Přesto chápu, že budete kroutit hlavou, když se jedná o zmáčknutí jednoho tlačítka.

P.S. Tento názor se nemusí shodovat s názorem mého vedoucího, střílím jen od boku, protože to tam opravdu neznám.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 08:52:55    Odkaz na tento příspěvek  

odnož linky kolem přehrady a přes Horní nám.
JEDNOU DENNĚ, pokud nechystáte nějakou "revoluci", což prý nechystáte. Dokonce jen jedním směrem, opačně už musí chudáci babičky na autobusák. To je vodvaz, vůbec se nedivím, že počet cestujících v autobusech roste jen ve virtuální realitě s. náměstka pro dopravu... sranda ovšem je, že když se řešila stížnost Václavic na spojení s Libercem, tak "odborníci" argumentovali 100% odlišně (přestupování je moderní trend, autobus se otočí a může obsloužit víc spojů do téže nebo jiné obce, dvacet minut čekání v Chrastavě není žádná míra, cestující není třeba rozvážet po Liberci, ale stačí je dovézt na kopeček) - no, ta "motivace" od jelenů musí být hodně lukrativní.

P.S. O "trpělivé práci" KORIDu jsem slyšel doslova legendy, nicméně ideologicky jste se mnou zúčtoval pěkně.
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 394
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 09:06:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To jako ukázka toho, že víte velké ho..o, bohatě stačí

Kolego , uvědomte si , že jste státní úředník. Tudíž náš zaměstnanec . A jako ke svému zaměstnavateli byste si tento tón komunikace neměl dovolit.


Musíte si uvědomit, že se jedná o obsluhu jakéhosi (sice jednoduchého) zařízení s odpovědností za dodržení vazby

Přesně tak. Nejde o ty dvě vteřiny, ale o krytí všech možných rizik.
Řešení "tlačítko" mě zaráží. To jsme na tom tak špatně , že musíme vymýšlet taková primitivní "řešení". Tohle by mělo fungovat naprosto automaticky.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 09:24:31    Odkaz na tento příspěvek  

To jsme na tom tak špatně , že musíme vymýšlet taková primitivní "řešení". Tohle by mělo fungovat naprosto automaticky
Jenže tady z toho automatického řešení nekouká nic bokem pro zúčastněné.
P.S. Mně není jasná opačná situace - co bude rozsvěcet řidič autobusu, že dojel včas na přestup do vlaku? Odjezdové návěstidlo? :-)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 10:31:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K inkvizici jen několik drobných reakcí, než je zapomenu:
Jestli jsem dobře pochopil, tak jste nic za tu službu nenabídli. Musíte si uvědomit, že se jedná o obsluhu jakéhosi (sice jednoduchého) zařízení s odpovědností za dodržení vazby. Co by se stalo, kdyby výpravčí zapomněl obsloužit toto zařízení nebo kdyby ho obsloužil brzy a někdo by nestïhl přestoupit? Určitě by se s ním tato událost musela projednat. Pokud to má být služba s touto odpovědností, je třeba jí zaplatit! A pokud návrh o platbě nebyl, tak jak se může realizovat? Vy něco děláte zadarmo?
Přesně jste popsal rizika, pro něž jsme se k řešení ceny ani nedostali. (U jednání byl kolega, takže nevím, kdo jmenovitě toto řešení nechtěl - záleží na tom?)
Zadarmo nemáme ani vazby na Frýdlantsku, tak mi zde nepodsouvejte, že neumíme práci výpravčích ocenit, buďte tak laskav.

Kdo chce tyto vazby? Dopravce a objednatel.
Jak jsem řekl (napsal), je to k zamyšlení. Já se mohu zeptat - kdo chce ze železnice páteř? Komu záleží na její budoucnosti. Jistěže kraji, ale více by na tom mělo záležet právě dráze. Když dráha bude hledat překážky, páteří se nestane. A když se jí nestane, tak za pár desetiletí pojde.
Sami zvažte, zda nežijete tak nějak z podstaty minulosti a co děláte pro budoucnost dráhy. Já se odpovědnosti (vč. finanční) za hlídání vazeb nebráním, ale podle mého názoru je tím dílem kraje již samotný provoz dispečinku (který bohužel zatím nemáme a proto za vazby platíme extra - viz Frýdlantsko).

Přesto chápu, že budete kroutit hlavou, když se jedná o zmáčknutí jednoho tlačítka.
Nebudu - naceňte to, můžeme o tom jednat!

co bude rozsvěcet řidič autobusu, že dojel včas na přestup do vlaku? Odjezdové návěstidlo?
Taky sám uznávám, že nejde o dokonalé řešení. Něco v duchu "lepší než drátem do oka či kaktusem do zadnice".

To jsme na tom tak špatně , že musíme vymýšlet taková primitivní "řešení".
Asi jo. Holt žijeme v pravěku... Kdybych si měl dělat těžkou hlavu z toho, co všechno je složité prosazovat (přitom člověk nechce nic než vymoženosti současnosti), tak skončím na větvi nebo v protialkoholické léčebně... ;-)

že jste státní úředník. Tudíž náš zaměstnanec . A jako ke svému zaměstnavateli byste si tento tón komunikace neměl dovolit.
Mou povinností není obhajovat naší práci na K-reportu. Píšu zde proto, aby se někteří dověděli alespoň část informací ze druhé strany. Proto si snad ještě nezasloužím osobní útoky. Jednám zde za sebe a chovám se k lidem tak, jak oni ke mně.

Abych uzavřel otázku Tanvaldska - terminál budou obsluhovat linky:
1. 741 od Harrachova (přípoje vychází relativně často, ale je tu nesoulad mezi taktem 40´ u L1 a "občasného" 60´ u 741)
2. 743, což je víkendový produkt doplňující vlak (to doplnění kulhá díky nepravidelnostem na dráze) - osobně to není řešení ideální, ale zatím nejsou důvody to měnit (změna by měla dopad do vazeb u Kroupů a na Držkově)
3. od Desné 744, 747 a 748 (od Desné ale jezdí autobusy někdy i v kratším intervalu, než jak jezdí vlak - takže nelze navazovat od každého spoje)
4. 745 od Šumburka (ta to ale nevytrhne - jde o linku pro místní, kteří si ji vyřvali, aby mohli jezdit do Tanvaldu)
5. 746 "sídlišťák" (k nádraží jezdíme od rána do večera i v časech, kdy návaznost na vlak/od něj není - protože jinak by z té městské linky byla bramboračka)
6. od Hamrsek 852 (vybrané spoje s přípojem) - opět jde o linku, kterou jezdí jednotlivci a ti převážně jedou jen do Tanvaldu
7. od V. Hamrů 853/953 - vybrané spoje (převážná část lidí opět jezdí do Tanvaldu), lidé do Liberce jezdí vlakem už z Hamrů
- cílový stav je přijíždět do uzlu v X:30, ale nyní by změna vedla k rozbití uzlu na Držkově, k rozvázání některých vazeb v Ž. Brodě (to fakt nemá cenu dělat na dva nebo tři roky)
8. 953 od Vysokého a Olešnice - vybrané spoje zkusí stihnout vlaky - velké posuny nešly provést, neboť by (opět dočasně) došlo k změně mající dopad na uzel ve Vysokém a dominem by došlo k dopadu na uzly Jabloneček, Hrabačov, Jilemnice, Semily, Lomnice, ... (Jičín, Vrchlabí)
Pokud se v tom budeme rejpat, tak v době, kdy budeme vědět, jak se bude na trati 036 jezdit (30´ vs. 40´)

Jak vidno, páteř z dráhy neudělá jen terminál a vazby, ale především je míček na straně SŽDC, aby došlo k rekonstrukci, a tím i ke zkrácení jízdní doby do Jablonce!


Kdo konkrétně v Koridu dělal zadávačku na výběrko na autobusové dopravce?
Pane kolego, rád bych se vyhnul obhajobě celého projektu. Některé věci se totiž ani nedají řešit ve střízlivém stavu. Řeknu pouze tolik, že KORID řešil technickou stránku výběrka - o další věci se postarali naši partneři.
Honzalb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 11-2010
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 10:33:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

otto pospíšil: díky - kdo jsou vaši partneři?
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1219
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 11:09:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak vidno, páteř z dráhy neudělá jen terminál a vazby, ale především je míček na straně SŽDC, aby došlo k rekonstrukci, a tím i ke zkrácení jízdní doby do Jablonce!

Znám veškerou přípravu tohoto projektu a také vím, že i po rekonstrukci je vše velice na hraně. Navíc bez záložních výhyben se nedá předpokládat úspěšné vyježdění tohoto taktu. Stačí dvě větší skupiny při nástupu a výstupu do vlaku, jeden vozíček, pobyty se prodlouží o 3 minuty a už vozíte zpoždění. Dalším vlakem kola, jste na deseti minutách, které se nabalí na celý den. Přestupní vazby vlak / bus (pokud nějaké budou) budou v prčicích. V zimním období ohřevy nezvládnou vysypání sněhu ze štádlerů (a ukázala nám to tato zima v Jablonci) a je po křižování. Jak to řeší v Alpách, nevím. Asi tam nejezdí štádlery (resp. RS1). Pokud by se měly stavět záložní výhybny, celá reko bude stát ke dvoum miliardám korun. Kdo to zaplatí?

Jak jsem řekl (napsal), je to k zamyšlení. Já se mohu zeptat - kdo chce ze železnice páteř? Komu záleží na její budoucnosti. Jistěže kraji, ale více by na tom mělo záležet právě dráze. Když dráha bude hledat překážky, páteří se nestane. A když se jí nestane, tak za pár desetiletí pojde.

Dobrá demagogie. Kdo chce jezdit? Dopravce. Dopravci chtějí co nejvíce cestujích, mělo by jim tedy záležet na vazbách. Kdo chce hodně vlaků? Provozovatel dráhy. Kdo chce maximální vytíženost spojů? Objednatel dráhy. Jezdí zde dopravce zdarma? Nejezdí. Takže pořád se točíte kolem peněz. Pokud výpravčí vazbu zajistí, musí se mu mzda vyplatit. Pokud tuto službu objedná kraj nebo dopravce, musí si jí zaplatit. Takže neříkejte, že to smetlo SŽDC. Pokud nabídnete platbu, která bude akceptovatelná, tak se dá vše realizovat.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 11:25:01    Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: doplnění - 741, 743, 744, 747 a 748 samozřejmě "obsluhují" zastávku "žel.st." už dnes.
lidé do Liberce jezdí vlakem už z Hamrů
Japato, vždyť musí přesedat, což podle "odborníků" odmítají?! Mají přece 3x denně výhodnou 953? Zas to nějak nehraje...
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1281
Registrován: 1-2006

Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 12:47:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud výpravčí vazbu zajistí, musí se mu mzda vyplatit.

Aha - takže bez "mačkání tlačítka" tam dnes výpravčí sedí zadarmo bez běžící časové mzdy ???


PS: chápu, že pod jakoukoli záminkou chcete pro firmu získat prachy navíc - ale snažit se to maskovat zrovna takhle hloupě ?

PPS: v dalším kole se kraji pokuste naúčtovat i východy a západy slunce.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 216
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 13:16:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud nabídnete platbu, která bude akceptovatelná, tak se dá vše realizovat.
OK. Beru Vás za slovo! Vaše zdejší prezentování chápu tak, že ochotní jste - vazby zajistíte jakkoliv dle objednávky. S kolegou tedy obnovíme jednání na toto téma. Přesto si myslím, že nacenit práci výpravčího je vaše věc - vy je platíte, vy máte kompletní přehled o tom, co dělají a jaký podíl práce navíc po nich vlastně chceme. Takže příště prosím bez výmluv. :-)

Honzalb:
Nejsem kompetentní osoba, která může takové informace zveřejňovat. Navíc se obávám, že ani nemám páru o věcech, které se snažíte vysledovat. (Do KSČM jsem nevstoupil, v Paraguai jsem nebyl. A popravdě snad ani nepotřebuji vědět všechno.)
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 14:20:04    Odkaz na tento příspěvek  

Hungry_bear: tam dnes výpravčí sedí zadarmo bez běžící časové mzdy
Tak jednak tam výpravčí moc nesedí, ale speciálně v Tanvaldě zrovna dost kmitá, a za druhé je celkem pochopitelné, že za dodatečnou službu by krom její přesné specifikace měla taky být sjednána nějaká odměna, když kraj přenáší svou neschopnost ustavit dispečink na někoho jiného. To by taky mohl bez provize prodávat klobásy nebo životní pojištění, když už je zaplacen časovou mzdou, že?
Otto_pospíšil: popravdě snad ani nepotřebuji vědět všechno
Měl byste, když už tu děláte užitečného idiota při obhajobě kroků "kamarádů co spolu chodí", vypadajících navenek dost nelogicky a zapadajících do sebe až teprve při nahlédnutí pod pokličku.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 283
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 14:32:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohu se zeptat v čem spočívá ta rekonstrukce Jablonec - Tanvald? Četl jsem něco o opravách přejezdů obecně v ČR. To je potřeba jako sůl a co ještě? Bude nějaký narovnaný oblouk, nový svršek apod.?

(Příspěvek byl editován uživatelem Nechic.)
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.77.165.46
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 16:14:47    Odkaz na tento příspěvek  

30 min interval na trati Liberec - Tanvald je samozřejmě pouhou rekonstrukcí svršku a zabezpečení přejezdu nedosažitelný, to je v okamžiku nárůstu počtu zastávek více než jasné (limitující pak není Vmax ani dynamika vozidel, ale "dynamika" substrátu na zastávkách). To by se muselo jednat o komplexní změnu dopravní koncepce a s tou samozřejmě nemůže přijít SŽDC, ale kraj (a ten teď má, jak vidíte ze zdejších diskuzí, trochu jiné zájmy podpořit spíše gumová kola), protože SŽDC si asi nemůže dovolit jen tak mýrnyx týrnyx postavit novoveskou výhybnu z vlastní iniciativy, aby pak kraj přišel a řekl "no jo, my ji ale potřebujeme v Pasekách"... Takže přes všechnu moudrost zde zbůhdarma obětovanou těm, kteří vědí akorát velké ho.no, nemá pan Pospíšil pravdu ani v tomto.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1220
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 16:38:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha - takže bez "mačkání tlačítka" tam dnes výpravčí sedí zadarmo bez běžící časové mzdy ???

chápu, že pod jakoukoli záminkou chcete pro firmu získat prachy navíc - ale snažit se to maskovat zrovna takhle hloupě ?

v dalším kole se kraji pokuste naúčtovat i východy a západy slunce.


Co to plácáte? Máme snad zdarma prodávat hamburgery, protože výpravčí má stejně placený poušál, který by měl tak jako tak? Ještě by ve volných chvílích mohl pro Korid zpracovávat jízdní řády a úředníci z Koridu by mohli lelkovat. Nebo má zdarma uklízet nádraží, které patří ČD a ČD pak ušetří, protože nemusí objednávat úklidovou firmu? Vždy se každá práce platí.

Vaše zdejší prezentování chápu tak, že ochotní jste - vazby zajistíte jakkoliv dle objednávky

Pokud by se jednalo o proveditelnou věc, tak bych v tom neviděl problém, pokud zaplatíte. Ale jak jsem psal, nejedná se o můj rajón. Důležité je, jestli budete ochotní zaplatit.

Takže příště prosím bez výmluv

Jaké výmluvy??? Vždyť jsem psal, že jsem u jednání nebyl a ptal jsem se Vás, jaká byla z Vaší strany nabídka. Pouze jste odpověděl, že výpravčí by mačkal tlačítko, ale o ceně této služby jste se vůbec nebavili. Tak kde je výmluva?
Alojz Vomáčka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.13.92.45
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 17:41:42    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, občas sem nahlédnu, ale čtení to je víc než zajímavé. Z poslední stránky mám dojem, že dva potentáti z různých institucí v pracovní době nemají na práci nic jiného, než ukazovat jak "JÁ" jsem nejlepší a ostatní nevědí vůbec nic. O dráhu si vždycky kdekdo rád otíral držku. Teď po jejím rozdělení, z důvodu vzniku většího počtu ředilských a náměstskovských koryt, je to ještě horší. Jebete se tu totiž navzájem.
jitrnice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.237.0
Odesláno Středa, 22. srpna 2012 - 20:52:23    Odkaz na tento příspěvek  

Tak kdyz se k jednani o cene za tlacitko nedostali, protoze szdc navrh smetlo hned, tak asi nemohli cenu nabidnout.. To je jak u blbejch na dvorku. Nasadte si brejle a premejslejte u toho cteni.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1221
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 06:53:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď po jejím rozdělení, z důvodu vzniku většího počtu ředilských a náměstskovských koryt, je to ještě horší. Jebete se tu totiž navzájem.

Vůbec ne. Pan Pospíšil je z Koridu a ten nevznikl rozdělením dráhy.
IDS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.99.117.26
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 08:59:51    Odkaz na tento příspěvek  

Pane Pospíšil, obdivuji vaši trpělivost v obhajování tvůrčí práce před lidmi, kteří umí jen kritizovat a házet klacky pod nohy. Alespoň tady se tak prezentují. Tím neříkám, že s vámi ve všem souhlasím. Přeju hodně zdaru a co nejracionálnější řešení IDS, i když chápu, že s ohledem na politiky za zády, omezené finance a přístup partnerským institucí (SŽDC, ČD, obce, lidi) to ideální nebude nikdy...
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1222
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 09:11:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak vytvořit se dá mnoho. Teď jde o to, jestli je tato tvůrčí práce optimální.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 284
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 11:15:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové já si myslím, (co se okolí, příbuzných a obecně lidí co znám, týče) že kámen úrazu je obecná nedůvěra v přestup vlak/bus. Nikdy to tu nemělo tradici a nefungovalo. Málo kdo tomu věří a je pro něj složité si to hledat. Takže pokud lidem jasně vyznačíte, který bus na který vlak čeká a obráceně, pak tím pojedou (pokud je to nezklame).
qwe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 31.30.12.28
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 11:41:42    Odkaz na tento příspěvek  

Jenže když je to nastavené tak, že při sebemenší mimořádnosti si to ujede, a to třeba i klidně těsně před nosem prostě proto, že na jedné straně budovy zastavil mírně opožděný první dopravní prostředek a druhému na druhé straně budovy, za rohem, za nesmyslnou protihlukovou neprůhlednou stěnou (nově v Tanvaldě !!!) nikdo nesdělí, že má pár sekund počkat na přestup z toho prvního a jdoucí cestující do poslední chvíle prostě přes tyto překážky nevidí, tak to každý cestující zkusí jen jednou...
A v tom je hlavní problém , že to, co na papíře funguje, v reálu je trochu jinak a ujíždí si to i při drobných nepravidelnostech, kdy by nebyl problém počkat...
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 12:11:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

qwe: Moji známí mají tuhle zkušenost i s přestupy bus-bus (konkrétně v Hrabačově / Jilemnici / Semilech), takže s vlakem se tomu vůbec nedivim.

BTW: Jak to probíhá s integrací rychlíků do IDOL? Jsme snad jediný celokrajský IDS, co je integrované nemá. Zastavuje to jako spěšňáky, vypadá jak lepší osobáky, ale musí to být něco extra Kde se to zadrhlo? U ČD nebo u KORID?
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1223
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 13:02:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

takže s vlakem se tomu vůbec nedivim

V tom je výhoda železniční přepravy. Ani nějak nesleduji, že by cestující hledali zpřípojované autobusy mezi sebou.

Jak to probíhá s integrací rychlíků do IDOL? Jsme snad jediný celokrajský IDS, co je integrované nemá.

Není to zase tak krátce, co tu někdo z Koridu psal, že se bude snažit o integraci rychlíků.

Kde se to zadrhlo? U ČD nebo u KORID?

To by mě také zajímalo. Ale když jinde integrace proběhla, tak to možná u ČD nebude. Ale o tom nejsem přesvědčen.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 287
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 13:09:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsou to zkušenosti z dob, kdy o IDOL nikdo neslyšel, jen ten přestup nutný byl, resp. přímý bus nebyl a koleje mezi A a B taky ne, a třeba v Hrabačově byla pozn. čeká na přípoj blabla do max. 5min. apod., stejně to moc slavné s tím čekáním nebylo.

Není to zase tak krátce, co tu někdo z Koridu psal, že se bude snažit o integraci rychlíků.


Tyhle sliby jsou tu právě dost dlouho i Sepp v nějakém novoročním nebo jakém předsevzetí sliboval, že toho chce dosáhnout a to bude možná rok i víc.
Alojz Vomáčka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.13.92.45
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 13:31:23    Odkaz na tento příspěvek  

Korid sice rozdělením dráhy nevznikl, ale tím rozdělením jsem měl na mysli firmy jako SŽDC, matka, dcera a mnoho jiných, původně ČD. Jinak Korid a KCOD mi připadají, že mají za úkol zlikvidovat i ten poslední zbytek dráhy, který ještě jakžtakž z posledních sil dojíždí. Potom to všechno předá různým Viamontům, Trilexům a dalším "spřáteleným" firmám. Už jen co se proslýchá o požadavcích do výběrového řízení na rychlíky do Pardubic, podmínky těžko splnitelné. Hlavně nové zaklínadlo - nízkopodlažní vozidla, nevím, proč by musela na rychlících jezdit, když existují zvedací plošiny. Na trati Liberec-Harrachov to jezdí, ale speciálne v zimě to asi není nejlepší, neboť někde výše zmíněné zahrnování vyhybek vozidly ř.840 je způsobeno nejspíš tou nízkopodlažností.
M152_0045
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 12-2011

Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 14:18:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alojz Vomáčka - Myslím si, že na regionálních tratích je vhodně nízkopodlažní vozidlo... Líp se nastupuje na zastávkách, kde nejsou perony, viz. Nová Ves nad Nisou. Ale souhlasim, že pro dálkouvou rychlíkovou dopravu, kde vlak staví ve stanicích se zvýšenými perony, není až tak nutná nízkopodlažnost...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5567
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 15:04:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty samý R jsou integrovaný z Perníkova až do Starý Packy. Dokonce hned 2x - IREDO a VYDIS.
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1224
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 16:21:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak dnes mě kolega upozornil, že o víkendech ani jeden autobus z výšiny nebude zajíždět na terminál v Tanvaldě. Kouknu na iidol.cz a světe div se, měl pravdu. Má to logiku???? Moc se mi líbí, když pak čtu o dobré práci Koridu....
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 219
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 18:19:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak to probíhá s integrací rychlíků do IDOL?
Proběhlo jednání s GŘ ČD, kde nám bylo slíbeno, že dopravce navrhne smluvní úpravu a vyčíslí, kolik by zhruba LK doplácel (dopravce má obavu o úbytek tržeb, za něž nese riziko).
Nicméně toto jednání proběhlo před více než čtvrt rokem a od té doby na nás ani nereagují - z toho si lze vyvodit, jak moc dopravce o spolupráci stojí, že?

Alojz Vomáčka:
Podle Vás bude spřátelená firma asi každá, která má smlouvu s LK. Jste první, který v této pozici nezmínil ČD a naopak nám vyčetl konkurenci. Pobavil jste!
Mimochodem, výběrko na rychlíky nepřipravuje KORID. ;-)

ani jeden autobus z výšiny nebude zajíždět na terminál v Tanvaldě. Kouknu na iidol.cz a světe div se, měl pravdu. Má to logiku????
Ovšem, ale ne pro šotouše...
O víkendech fungují sjetí v Tanvaldu od Držkova na 743 - bus pak po příjezdu přípoje z Jbc objede sídliště, chytne přípoj zpět na Jablonec (743) a pak jede zase na Držkov. Sídlišťák nemá o víkendu vazby na vlak a navíc potřebuje být zpět do 15ti minut, a tak jede přímo mimo terminál.
Změna by způsobila min. jedno z následujících negativ:
1. rozpad uzlu na Držkově
2. rozpad vazeb u Kroupů
3. rozpad vazeb mezi busy v Tanvaldu
4. bus v oběhu navíc

O víkendu cestuje v busech pár jedinců. Máme riskovat, že je změnami vyženeme jen proto, abychom se zavděčili šotoušům?
Díky za nápad, jak zničit víkendovou nabídku spojení, ale nechci...

(Příspěvek byl editován uživatelem Otto Pospíšil.)
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1225
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 19:31:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O víkendu cestuje v busech pár jedinců. Máme riskovat, že je změnami vyženeme jen proto, abychom se zavděčili šotoušům?

Normálně Vy mě bavíte. Jsem netušil, že vlakem jezdí šotouši. Jsem si myslel, že účelem zajíždění autobusů k nádraží bude návoz / odvoz cestujících z / na Výšinu. Děkuji, že jste mě vyvedl z omylu.
Manželka když to čte, tak na Vás málem bere váleček. Jen upozorňuji, že ona není šotouš a jedná jako klasický cestující (určitě budete argumentovat, že je manželkou šotouše, která má režijku).
Jsem také netušil, že autobusy MHD v Pardubicích a jiných městech taktéž jezdí šoutouši. Tam jde také o to, aby byla vazba vlak / bus a opačně, víte?

4. bus v oběhu navíc

Nějak se v tom nevyznám. To je pořád vlkm, buskm a nakonec Vám vadí, že by byl autobusu navíc? V depu jich o víkendech stojí většina.

Díky za nápad, jak zničit víkendovou nabídku spojení, ale nechci...

Vážený pane, víkendová nabídka spojení je dávno zničená (vyjma železničních spojení). Nevím, jestli jste si všimnul, ale o víkendech jezdí vlaky mnohdy více cestujících, než v pracovní dny. Nebylo by rozumné největší sídliště v Tanvaldě propojit přestupní vazbou právě na terminálu v Tanvaldě? Vždyť teď máte jedinečnou možnost naučit cestující využívat vazby vlak / bus, použití vopruzkarty, ukázat vynikající využití idolového přestupního tarifu atd.

1. rozpad uzlu na Držkově
2. rozpad vazeb u Kroupů
3. rozpad vazeb mezi busy v Tanvaldu


Proto jsme zde psali, aby došlo ke změně jízdních řádů a přizpůsobení dopravy se zapojením nového terminálu. Vy se tomu pořád bráníte. Nechcete změnu častěji než olympiádu, ačkoliv ta je každé dva roky (používám záměrně Vaše přirovnání).
Mimochodem, kolik cestujících o víkendech v Držkově, u Kroupů a v Tanvaldě přestupuje? Víte to? (tím nechci říct, aby jste zrušili přípoje, jen mě zajímá, co všechno víte)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 220
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 20:15:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem také netušil, že autobusy MHD v Pardubicích a jiných městech taktéž jezdí šoutouši.
Až bude jezdit v Tanvaldu tolik lidí co v Pardubicích, tak si můžete dovolit tohle srovnání. Takhle jste pobavil...

To je pořád vlkm, buskm a nakonec Vám vadí, že by byl autobusu navíc? V depu jich o víkendech stojí většina.
V tom podle Vás spinkají i řidiči, že? Stačí je jen pustit z klece... Ono platit řidiče (kor o víkendu) není věru levná záležitost. Aby se vyplatil další bus a další člověk, musely by ty busy kmitat trochu více. Jenže to by musel o ně být zájem a kraj by musel pustit další "chlup" navíc...

Vážený pane, víkendová nabídka spojení je dávno zničená (vyjma železničních spojení). Nevím, jestli jste si všimnul, ale o víkendech jezdí vlaky mnohdy více cestujících, než v pracovní dny. Nebylo by rozumné největší sídliště v Tanvaldě propojit přestupní vazbou právě na terminálu v Tanvaldě?
Vím a netvrdím, že by nebyl potenciál. Ale musíme taky zvážit ta negativa - a ta prostě v tuto chvíli převažují.

Mimochodem, kolik cestujících o víkendech v Držkově, u Kroupů a v Tanvaldě přestupuje? Víte to?
Jsou to jednotlivci (občas nikdo, občas jeden-dva, občas skupinka), ale jednotlivci jezdí těmi busy. Nebudeme riskovat, že ti lidé zmizí jen proto, abych vyměnil návaznost bus-bus za bus-vlak.
Vy si fakt myslíte, že ten autobus bude pro vlak terno? Nebude. ;-)
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1226
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 21:40:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vy si fakt myslíte, že ten autobus bude pro vlak terno?

Proč pro vlaky? Pro cestující!
Vy si stále neuvědomujete jednu věc. Drýkov cca 600 obyvatel. Tanvald cca 6700 obyvatel, z toho jich je většina soustředěná právě na sídliště Výšina. Nechci, aby se rušilo spojení Držkova, ale stále nechápu, že nemáte zájem o zkvalitnění dopravy také ve městech. Nechápu....

V tom podle Vás spinkají i řidiči, že? Stačí je jen pustit z klece

Platíte kilometry, nebo řidiče? U železnice necháte vyhnívat štádlera v Harrachově skoro 4 hodiny, ačkoliv GWTR může jezdit do Kořenova a vozidlo ušetříte. Přesto vás (Korid) zajímají jen vlkm. U autobusů to najednou takhle není? Najednou zapojujete i kalkulaci na řidiče? Kde nastala ta změna názorů?

abych vyměnil návaznost bus-bus za bus-vlak.

Tohle po vás nikdo nechce!!! Nebo jste to někde četl? Proto už od začátku píšeme, že je potřeba změnit kompletně JŘ a přizpůsobit dopravu novému terminálu v Tanvaldě. Je to snad nenormální požadavek?

Ale musíme taky zvážit ta negativa - a ta prostě v tuto chvíli převažují.

Když to takhle máte promyšlené, můžete mi pozitiva a negativa vyjmenovat? Mně se začíná zdát, že budete stále prosazovat svůj názor jenom proto, že je to Vaše myšlenka, ale potencionální zákazníci Vás vůbec nezajímají.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 22:57:03    Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: Proběhlo jednání s GŘ ČD, kde nám bylo slíbeno, že dopravce navrhne smluvní úpravu a vyčíslí, kolik by zhruba LK doplácel...
Nicméně toto jednání proběhlo před více než čtvrt rokem

Abychom to dali do souvislostí, tak IDOL byl spuštěn (po mnoha a mnoha odkladech) 1. července 2009, jednání o integraci rychlíků proběhlo řekněme na jaře 2012. Již po dvou a půl letech existence se jedná o integraci rychlíků (= pomalíků suplujících regionální dopravu), to je úžasný úspěch obětavých odborníků!
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 222
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 23:04:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když to takhle máte promyšlené, můžete mi pozitiva a negativa vyjmenovat?
Už se stalo. Opravdu nemám zapotřebí diskutovat se zadrhnutou deskou. Takže si vemte brýle a čtěte znova.

Kde nastala ta změna názorů?
Co se mě týče, tak nikde. Taky záleží na konstrukci smluv - ta, kterou připravujeme na busy, obsahuje i vzorec pro úpravu CDV mj. při různé době oběhu vozidla. Že to nenapadlo nikoho přede mnou, to fakt není můj problém!

Abychom to dali do souvislostí, tak IDOL byl spuštěn (po mnoha a mnoha odkladech) 1. července 2009, jednání o integraci rychlíků proběhlo řekněme na jaře 2012.
Jednání probíhala i dříve. Ale prosím - máte prostor pro demagogii. Hlavně, že Vám to dělá dobře. Lepší, když individua jako Vy si honí ego na anonymních diskuzích, než aby po večerech někde přepadávali lidi. :-)
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 23:31:31    Odkaz na tento příspěvek  

máte prostor pro demagogii. Hlavně, že Vám to dělá dobře. Lepší, když individua jako Vy si honí ego na anonymních diskuzích, než aby po večerech někde přepadávali lidi
To jsou tedy opravdu PÁDNÉ a neotřesitelné argumenty.
(Spousta lidí přece ví, že jste předchozí dva roky prostě museli Dráze držet prst v řiti a spíš vymýšlet pro Seppa, jak zrušit výběrko na JHŽ. Co chcete obhajovat?)
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Pátek, 24. srpna 2012 - 06:56:14    Odkaz na tento příspěvek  

No jo, T.H. je typický gengstr, který by okamžitě každej večer přepadával lidi - nebejt Káčka!
Jinak ovšem musím uznat, že se alespoň máte o čem bavit - to takovej IDOK nedělá vůbec nic, lidi to nevyužívaj a není ani snaha (=politická vůle) to řešit.
R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 866
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 24. srpna 2012 - 07:55:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přátelé, prosím o radu, lze se dostat z Kořenova do Karpacze VHD při odjezdz z Kořenova v pátek 28.9. v 7.59?Jede nějaký návazný bus z Poremby do Karpacze, nebo jsem naivka? Pořádám akci přechod Krkonoš, bude nás asi 20. V Karpaczi bychom rádi prohlídli kostel Wang a ještě ten den rádi došli pod Sněžku na Slezskou boudu. Díky moc za pomoc! Honza
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53