K-report
 

Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 06. 11. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Železniční uzel Brno - přestavba a nové nádraží » Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 06. 11. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 613
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 19. října 2012 - 09:57:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych zase jednou znova nezačínal u slušnějšího spojení do Prahy (nebo i Vídně), ale u aspoň trochu slušného spojení na spojení do Prahy (nebo Vídně). Že ve vlaku do Prahy není wifi (ani GSM internet) mě netěší, že by mohl jet nějaké 2.15 spíš než 2.45, budiž budiž, ale to zásadní není.
Východní Evropa jste vy.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1331
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 19. října 2012 - 10:14:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: u nově zavedených D1expresů dráha internet slibuje. A u Pendolina to od slibů k realitě trvalo "jen" necelých 7 roků :-P
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 614
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 19. října 2012 - 10:35:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zrovna internet v Pendolinu, kolikrát jsem měl možnost zkusit, tak byl boží, nebyl problém přes to používat interaktivní aplikace přes ssh, což je přesně to, co potřebuju pro práci, i to bylo přijatelně rychlé.
Východní Evropa jste vy.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 985
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 19. října 2012 - 18:52:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DJ A jakto, že e uživí Londýn se dvěma low cost, Bergamo s RA a Řím s wizzem?! MUC umřel kvůli nehorázným cenám letenek, totéž před ještě delší dobou ZRH. Nevěřím, že by nebyl zájem o FRA nebo CDG. A v sezóně bych lítal sobotní lížařské chartery do Innsbrucku. Mimochodem letový řád Innsbrucku je delší než brněnský.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 615
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 19. října 2012 - 19:43:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak určitě. Od janáčka na sjezdovku je to pět hodin v buse, zalyžuju si a jedu večer domu, ale aby nám nechcíplo letiště, tak se ráno potáhnu někam do nekonečných paďous, kam jede jeden trapnej bus s kapacitou menší než to letadlo a to i minus krámy na to lyžování, nebo za parkování samotné dám půlku toho za co jsem už měl ten bus, pak se budu ládovat do letadla, v Innsbrucku zase stejně do nějakýho busu... Jo, to je poctivý. Vidím jak na to stojí davy.
Východní Evropa jste vy.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 986
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 19. října 2012 - 22:22:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: Podle toho co píšeš, tak jsi nikdy nevytáhnul paty za Semmering/ Stuhleck. Tam je v každém areálu bratru 30 km sjezdovek. Na jednodenní nebo víkendové lyžování možná fajn (i když na tu víkendoffku bych přidal pár km a dojel do Schladmingu.
Tyrolské Alpy jsou ale o něčem trošku jiném, akorát že Innsbruck je 600 km. Zillertal trošku blíž, ale Sölden, Ischgl, St. Anton nebo Serfaus zase trošku dál. Cesta zabere kolem 7 hodin, pokud se jede svižněji a na A12 nechytíš zácpu, což je zejména o sobotách, kdy se točí turnusy, celkem pravidlem. Občas nějaká sněhová kalamitka (kolem salcburských jezer), takže nějaký charter by se fakt šiknul. Není to o tom aby letiště neumřelo, ale když už ho máme, tak by se mělo využívat. A to nemluvím o charterech do Francie, o které většina básní jako o lyžařském ráji (já tento názor nesdílím).
Zbycho
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.94.56.43
Odesláno Pondělí, 22. října 2012 - 13:30:47    Odkaz na tento příspěvek  

nove zvolena senatorka Eliska Wagnerova se v rozhovoru Idnes vyjadrila i k nadrazi v Brne.
otazka:
jaky je Vas nazor na prestavbu zeleznicniho uzlu v Brne a jeho varianty a budete se zabyvat take timto problemem?
odpoved:
To není problém pro Senát, nýbrž pro lokální politiku. V evropských městech je ale obvyklé, že nádraží jsou v centru. Navíc u autobusového nádraží na Zvonařce lze vidět, že jedna věc je nádraží samo, ale chybí kvalitní návazná dopravní infrastruktura. Nechtěla bych, aby takto dopadlo i vlakové nádraží.
viz: http://brno.idnes.cz/nove-zvolena-senatorka-eliska-wagnerova-ffi- /odpovedi.asp?t=WAGNEROVA2&strana=1
Klim
Neregistrovaný host
Odeslán z: 146.102.106.37
Odesláno Čtvrtek, 25. října 2012 - 21:26:52    Odkaz na tento příspěvek  

Tak mě napadlo, jestli by nešlo jednoduše udělat v průběhu rekonstrukce brněnského uzlu nádraží v Prioru. V Praze jsou pokladní zóny umístěny rovněž do nákupní pasáže a historická budova není prakticky využívána cestujícími. Do celého prostoru mezi současnou historickou budovou a Prior by se dalo nacpat osm průjezdných nástupních hran místo současných šesti. Myslím, že by to šlo i nějak reálně dohodnout s vlastníky Prioru, pokud se bude jednat o rozšíření pasáže místo současného Domu dětí a mládeže. Město tak může vyjít maximálně vstříc a společně financovat rekonstrukci budovy. Naproti katastrálního úřadu by mohl vzniknout velký parkovací dům a místo vybudování nového nádraží u pošty může vzniknout velký autobusák s využitím budovy Malé Ameriky.
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 628
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 26. října 2012 - 09:03:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klim: Jasně, čárymáryfuk a všechno bude....
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1334
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 26. října 2012 - 09:41:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagel: k čemu je dobré takto zlehčovat oponenty? Vy věříte politikům z magistrátu, kteří se rozhodli že nové nádraží v centru postavit nejde. A protože v odsunuté poloze zjevně taky postavit nejde, z finančních i právních důvodů, fakticky vlastně rozhodli, že nebudeme mít nic.
Já věřím zase odborníkům, kteří nové nádraží v centru navrhnout umí. Kdyby politici z magistrátu už 20 let nevymýšleli blbosti, mohli jsme dneska být tak daleko jako Praha (nové hlavní nádraží), nebo aspoň Plzeň, Olomouc (rekonstrukce uzlu zahájená, resp. těsně před zahájením). Takhle jsme v Krně ... a máme projekt, v jehož realizaci už nevěří ani Kotzian s Onderkou, a rozpracované zadání x-té studie na porovnání variant (---> i kdyby se to nikde nezadrhlo, tak rok 2020 je hodně optimistická varianta).
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 629
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 26. října 2012 - 19:07:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Já už se k tomu nebudu vyjadřovat... Vrchol všeho je plán toho pána nad vašim příspěvkem, který chce stavět autobusák místo Malé Ameriky a přitáhnout autobusy pěkně do centra. Brněnští politici jsou kapitola sama pro sebe, já jsem pro odsun ne z politického hlediska, ne z vlastního prospěchu - nevlastním v dané oblasti žádné pozemky, ale z hlediska technického. Hlavní nádraží se podle mne prostě přestavět nedá, muselo by to vypadat tak, že vše kromě hlavní budovy půjde dolů, znám ten stav důvěrně, už tam nějaký čas pracuju. Jaký by byl rozdíl ve financích, to by musel vyčíslit někdo, kdo tomu opravdu rozumí, ne snílci na k-reportu.
Problém Brna je v tom, že v Praze jsou dravci z celé republiky, ta náplava, drzá v dobrém slova smyslu, která Prahu vždy táhla. Brňáky a Brno mám rád, ale nerozhodnost a házení klacků pod nohy tady všechno zabíjí. Viz stupidní rádobyvtipná akce Krno. Kdyby všichni ti, kteří se pošklebují na netu radši šli volit, když je třeba, mohlo vše vypadat jinak. Možná už zabíhám moc daleko, ale škoda Němců, kteří museli odejít. Byla to taková konkurence. Mám pocit, že tehdy Brno letělo kupředu, přičiněním obou etnik. Dnes je, kromě určitých studentských a vědeckých aktivit v úpadku.
Myslím, že by měl admin tuhle diskuzi zavřít, protože debata o letadýlkách a fikcích o Priorech a bus nádražích v centru je k ničemu.
Klim
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.243.152
Odesláno Pátek, 26. října 2012 - 20:21:54    Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagell: Já svému příspěvku samozřejmě nepřikládám nějakou velkou váhu, ale vycházel jsem z toho, co už napsal Racek. Nádraží se nikdy neodsune. Nejde tady o samotnou cenu, kterou nikdo z nás nedokáže přesně posoudit, ale hlavně o tu návaznou dopravu a celkový komfort pro cestující. Odsunutá varianta je nesporně technicky lépe realizovatelná, ale za jakou cenu? Udělejme nádraží rovnou někde za Brnem. Proto jsem vycházel z nějakého přirozeného vývoje, který se v lokalitě okolo současného nádraží plánuje. Prior se má rozšiřovat, autobusák (U Grandu) se má taky nějak přesouvat, kolejiště je na rozpadnutí a přeplněné. Určitě budou do budoucna nějaké tlaky, jak toto řešit a proto si myslím, že by se to mělo řešit nějak pořádně (realisticky) s ohledem na "snílkovství" o přesunu nádraží na jih. Btw. V Praze taky nebyli moc nadšení z představy, že se jim zruší Masarykovo nádraží. Narozdíl od hlaváku má lepší napojení na tramvaj a je blíž centru. A ještě jedna osobní vsuvka: Když byl pražský hlavák v rekonstrukci, tak jsem jezdil každý týden do Holešovic. I přes napojení na metro, tramvaj autobus a nevím co, je to pořád "z ruky". Všechny tyto překážky se pak naskládají a člověk radši sedne do auta a vykašle se na celou veřejnou dopravu...
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 988
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 26. října 2012 - 23:53:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Huff: Bez výhrad souhlasím jen s tím, že vyhnání Němců (a předtím Židů) Brnu nedozírně uškodilo a následky si město nese dodnes.
Nechápu však ten zarytý fundamentalismus, že dálkový bus do centra nepatří. Jsou prostě místě, kam vlak nejezdí (kupříkladu horská střediska) a chceme-li cestující motivovat, aby využívali hromadnou dopravu, neměli bychom jim házet klacky pod nohy a vyhánět dálkové busy z terminálů v centrech. Autobusák u grandu má ideální polohu a doufám, že vydrží hodně dlouho. Ostatně kolik lidí jede do cajzlárny ze Zvonařky a kolik od Grandu? Myslím, že kdyby žluťák jezdil z té smradlavé a prochcané Zvonařky, tak akorát nažene víc lidí do D1 expresů.
Nesouhlasím s tvrzením, že se dá na Dolním postavit lepší nádraží, než to ve stávající poloze a že se stávající nedá rekonstruovat. Ale Racek to už tady vysvětloval milionkrát.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1335
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 27. října 2012 - 03:48:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagel: Hlavní nádraží se podle mne prostě přestavět nedá, muselo by to vypadat tak, že vše kromě hlavní budovy půjde dolů, znám ten stav důvěrně, už tam nějaký čas pracuju.
Tak to samozřejmě nikdo nezpochybňuje. Ten trik je v tom, že v centru by to nové nádraží nemuselo být komplet na mostě kvůli vodě, a dalo by se celkem rozumně etapizovat. Což ve výsledku dělá ten rozdíl mezi reálným a hypotetickým.
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 631
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 27. října 2012 - 10:09:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemá smysl už to dál rozvádět... Každý máme svoji pravdu a stojíme si za ní.
Nádraží nebude, bude se donekonečna flikovat.
Mějte se hezky.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3227
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 27. října 2012 - 15:43:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagell: A co má jako být? Tak až v Brně dožije zabezpečovací zařízení, tak se prostě vymění. Až dožjí jiné části, tak se nahradí trvalým provizoriem. Je na tom něco nepochopitelného? Když zejména politici v Brně chtějí něco, na co nikdo nedá (odsun nádraží), tak ať si dál řeší a sní.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1336
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 27. října 2012 - 17:03:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nádraží nebude, bude se donekonečna flikovat.
Pokud politici neustoupí, tak to tak nejspíš dopadne. Ale třeba se na SŽDC najde někdo, kdo jim to vysvětlí ...
spasitel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.13.96.74
Odesláno Sobota, 27. října 2012 - 21:16:37    Odkaz na tento příspěvek  

Racek 1336 - na SŽDC myslíte P. Šlegra?

Racek 1334 - Já věřím zase odborníkům, kteří nové nádraží v centru navrhnout umí. A nejste spoluautorem?
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1337
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 27. října 2012 - 23:45:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ano

ne, ale s autory se znám
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Neděle, 28. října 2012 - 17:53:39    Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagell: Je to tak. Máte plnou pravdu! Bude se flikovat, nic trvalého se dělat nebude. Provizorní stav zůstane do té doby dokud nebude nové nádraží tam kde má být. Taky v centru města, jen o pár set metrů dále - tedy nikoli kdesi za nově otevřeným Bauhausem, jak jsou někteří schopni strašit.
A ti projektanti co kreslí kavárny se stolečky a stromečky, ať si je kreslí. Nádraží není o kavárnách stolečcích, stromečcích a budovách ale o kolejišti, zapojení tratí a dalších důležitých věcech pro provoz železnice. Dokud tohle tito lidé nepochopí, nebude se v Brně dělat nic. Tedy skoro nic, bude se flikovat a udžovat agónický současný nevyhovující stav.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1338
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 28. října 2012 - 21:09:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Erwin: přesně tak. Jenže politici bohužel k-rep nečtou a kolejařině nerozumí ...
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 989
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 29. října 2012 - 10:35:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Erwin: Stejně jako je v Paříži centrum vymezeno distriktem Ille de France a čtvrť La Defénse na tom nic nezměnila, je brněnské centrum určeno hradebním okruhem. Na tom nic nezmění ani 10 AZ towerů, 20 orlojů a miliónkrát opakovaná lež, že Komároff je centrem.
Je zajímavé, že se odborníci pořád přou o polohu nádraží a Vy víte nejlépe, kde má být. Jakože ti tupci na to ještě nepřišli, když kolem nich prochází takový železniční génius, před nímž bledne i teorie relativity?!
Právě proto, že nádraží je o zapojení tratí, je předložený oficiální projekt zcela nevhodný. Důvody hledejte níže v diskusi, pokud to nezničí Vaše prorocké nadání.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1340
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 29. října 2012 - 10:50:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: nenechte hněv cloumat svým majestátem vy jste si nevšiml, že Erwin argumentuje pro nádraží v centru?
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 632
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 30. října 2012 - 12:11:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mantra o centru Brna... To už jsme tu měli. Kdeže to bydlí většina Brňáků? Kamže to jezdí většina mimobrněnských? Do hradebniho okruhu?
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1341
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 30. října 2012 - 13:35:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A stejně tak už jsme tu měli, že nejde o (dávno již zbourané) hradby, ale o uspořádání MHD. Bývalý hradební okruh dnes kopíruje tramvajový "ring" - a na něm umístěné nádraží obsluhuje 8 ze 13 linek. Žádné jiné místo ve městě není tak dobře dopravně dostupné ze všech jeho částí.
Kdeže to bydlí většina Brňáků? V Brně!
Kamže to jezdí většina mimobrněnských? Do Brna!
Nádraží tedy logicky musí být na místě, na které se dá z celého Brna dobře dojet, ne?
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 991
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 30. října 2012 - 14:24:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pouze doplním, co už tu taky zaznělo, že většina pracovních/studijních a valná část obchodních příležitostí se nachází v severním segmentu města. Proto tam také směřuje většina linek MHD. Vaňkoffka, Olympie, Bauhaus/Hornbach, případně AZ tower a Spielberg office teto status quo nijak zásadně nemění.
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 633
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 30. října 2012 - 15:05:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Ano, v Brně. Ale už ne v centru, jako dřív, ale třeba na Vinohradech, v Lískovci, atd...
Ano, do Brna, ale třeba na černovické terasy, do Židenic, atd...
To, aby se na nádraží dalo dobře dojet neovlivní poloha, ale linky k němu přivedené, což není ale zase až tak problém nádraží samotného, ne?
Ale to už se zase opakujeme...
Goldfinger: Ne vše je na severu Brna a vy to snad dobře víte...
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1342
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 30. října 2012 - 16:01:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To, aby se na nádraží dalo dobře dojet, neovlivní poloha, ale linky k němu přivedené

BINGO! A teď se zkuste podívat na http://www.mhdb.cz/images/obsah/tramvaj-planek.jpg - žádná smysluplná tramvajová linka se "ringu" nemůže vyhnout.
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 634
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 30. října 2012 - 16:33:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale jo, já neříkám, že doprava od odsunutého nádraží byla vyprojektovaná košer. Já si jen myslím, že to není tak velký stavební problém dotáhnout tam linku třeba ze smyčky Zvonařka. Vím, že to v podmínkách Brna zní utopicky, ale proč ne? Nebo by mohla vést linka bulvárem přes Nové Sady na hlavní. Nezapomínejme na obsluhu autobusy MHD. A nezapomínejme, že na Nové nádraží bude jezdit míň lidí, protože budou vystupovat na uzlech ještě před nádražím, viz. plánvaná zastávka v Lískovci a napojení na trajf.
Tak asi tak.
22michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Úterý, 30. října 2012 - 19:39:38    Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagell- ale ono snad v dokumentaci k odsunutému nádraží byly dvě tram linky- jedna ve stávající stopě (potažmo přeložená na Plotní) a druhá po ulici Trnitá. Ovšem tady vidím pořád velký problém v tom, že by po těchto dvou tratích buď muselo vést nynějších osm linek, které projíždí kolem stávajícího nádraží, nebo by tam musel být další vynucený přestup (berme že by k novému nádraží jezdily 4 linky, tak by v místě dnešního nádraží přibyl přestup na další 4 linky). Tohle uspořádání by mělo z mého pohledu několik nevýhod- v případě nějaké nehody (ale i neschopnosti vozidla na trati) by musela druhá trať odvézt nebývalý počet cestujících. Přibylo by úrovňové křížení ulice Opuštěné, navíc v místě bus nádraží (do země by byl nesmysl jít- Opuštěná je na stejné výšce jak hráz Svratky, navíc je oblast Zvonařky původně bažina se všemi negativními důsledky, nad zem by to asi taky moc dobře nešlo- Vaňkovka). Tramvaje by zabraly místo silnicím (pokud si vybavím studii odsunutého nádraží, tak tam měl vzniknout nějaký bulvár, který by nuceně přerušil dnešním dva hlavní proudy- ulici Uhelnnou a Opuštěnou).
BUSy samozřejmě něco odvezou, ale nemůžete je stavět na stejnou úroveň s tramvajemi. Navíc bůhví kde bude v budoucnu cena nafty.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 992
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 31. října 2012 - 09:28:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Huff: K odsunutému nádraží můžu přivést klidně osm linek, ale za cenu, že zhorším obsluhu ringu a navíc ty linky přes křižovatky Nové sady, Opuštěná/ Zvonařka, Dornych/ Opuštěná neprotlačím. O prodloužení ramen a z toho vyplývajících zvýšených nákladech 150 mega ročně ani nemluvím. Připomínám, že se teď hledají úspory 50 mega ročně.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1343
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 31. října 2012 - 10:22:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: 8 linek u současného nádraží je 15 směrů (desítka končí prakticky u nádraží). Pokud budu chtít stejnou nabídku dostat mimo ring, budu tam muset dotáhnout 13 linek (+ 2 konečné "za nádražím" = 15). Což je samozřejmě nereálné, protože (1) to nikdo nezaplatí, (2) ucpalo by to křižovatky a (3) totálně by to z celou hromadnou dopravu po městě - lidi se potřebují dostat i jinam než na nádraží.
Takže pravděpodobným výsledkem toho všeho by byl kompromis: zhoršené spojení k nádraží (<< 15 směrů) + zhoršené spojení kamkoliv po městě (zbytečně mnoho linek jede do Komárova a k nádraží), víc ucpané křižovatky, zato to by to stálo mnohem víc peněz na provozních nákladech. No, nekupte to!
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1002
Registrován: 5-2008

Odesláno Středa, 31. října 2012 - 12:16:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

racek: zeptám se proč "každá smyslu plná linka" jede k nádraží" asi protože je to koncepce přes sto let stará a zřejmně už přežitá, proč ty , kteří cestují vlakem do Brna a musí cestovat na některé předměstí nutíme jet do centra a nenecháme je vystoupit z vlaku co nejblíž cíle cesty
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1344
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 31. října 2012 - 13:16:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Parmezano: každá smysluplná linka jede přes centrum, protože kolejová síť tramvají vypadá jako sluníčko. Koncepce je to sto let stará, ale dodnes funkční, tangenciální (okružní) tramvajové tratě jsou hudba daleké budoucnosti.

Proč nutíme cestující jet vlakem do centra ... to je trošku mimoběžná otázka, nicméně po jednotlivých tratích:
- od Tišnova se dá vystoupit v Řečkovicích, KrPoli, na Lesné ... řekl bych že nikoho nenutíme nikam zajíždět
- od Adamova mají smysl Židenice, posunutí peronů k šalině se ještě neudělalo ze stejného důvodu, jako se ještě nic neudělalo s hlavním nádražím: město trvá na nereálné variantě ŽUB
- od Blažovic je dnes Slatina s mizerným napojením na MHD, odsun plánuje Černovice (Olomoucká), nádraží v centru zase zastávky letiště (MHD do Slatiny) a Komárov
- od Chrlic (NvC) Komárov, v obou variantách případně Brněnské Ivanovice / Holásky, což by ale bylo spíš pro lidi odtamtud do centra
- od Vranovic má NvC zastávku u Heršpické (AZ Tower)
- od Střelic: St. Lískovec vázne na problémech v Tetčicích, plánovaná Vídeňská je daleko od MHD a navíc problém při zaústění VRT z této strany (v NvC se dá nahradit Heršpickou)
Čili pokud to srovnám, tak je to v obou variantách zhruba stejné. Odsun má navíc Olomouckou, NvC má navíc Heršpickou a Komárov.
Podstatné ovšem je, že při omezené průjezdnosti ty zastávky až tolik nepomůžou. V obou variantách jsou průjezdné dva směry, u NvC shodné se stávajícím hlavákem (S2 a S3), odsunuté nádraží má Vranovice - Tišnov a Střelice - Adamov. Podobně nepomůžou těm, co dojíždí rychlíky a spěšňáky. Takže jakkoliv jsou zastávky potřebné a měly už dávno stát, tak nemůžou nahradit návaznost MHD na hlavním nádraží.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 993
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 31. října 2012 - 13:32:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šimice mají význam i pro směr od Tišnova.
Stávající nádraží ve Slatině je svou nabídkou, polohou i návazností na MHD velmi omezeně využitelné pro spoje směr Kuřim, tedy pro část pracujících na černovické terase, což je určitě škoda. Návaznost na MHD chybí taky v Blaukecu - to ve vazbě na CPT.
Tangenciální šalinové linky jsou téměř nereálné - není je kudy vést. Jejich funkci plní a 44/84. Propojit by šlo max. Štefánikovu s Veveří - ale dál to nejde ani na Lesnou, ani na Monte Bú. Na východním kraji tak max. Juliánov - SO - Dukelská a tím jsme skončili.
Pohled na současný stav stávajících tratí a priority výstavby nových naznačuje, že radiální systém zůstane ještě hodně dlouho.
Ať si každý zodpoví poctivě otázku, co je pro město lepší - opravit Milady Horákové, Horovu/Minskou, Merhautovu od zdraffky do Štefánky, Lesnickou a postavit trať na Lesnou, Kamechy, do Kampusu a do Líšně, nebo se upnout na odsunovou chiméru?
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1186
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 31. října 2012 - 20:20:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: od zrušení S1 (tedy vyjma toho jednoho jediného spoje ráno, co dojede do Slatiny kolem 7:28 a co odjíždí v ne moc použitelných 14:09) je Slatina pro směr z/do Kuřim/Tišnov zabitá...
Navíc při hustotě na S3 by S1 úplně stačil "pendl" od/k spojům na S3, který by umožnil přestup v Kr.Poli.
Ideálně hrana-hrana (v Kr.Poli by to šlo), i když časově je to trochu pofiderní - S3 od Tišnova přijedou X:23 a X:53, zatímco odjezdy na Tišnov jsou zhruba X:06 a X:36, takže by se musely mezi Kr.Pole a Slatina pro dobré napojení točit soupravy dvě - tj. ze Slatiny by musela dojet do Kr.Pole před X:06 a potom přejet k druhému nástupišti pobrat přestup X:23 a obdobně druhá dojet před X:36 a odjet po X:53...
Otázkou je, zda by se stihla cesta a obrat ve Slatině. Cesta z/do Slatiny zabere přibližně 15 minut...
Pochopitelně lepší napojení MHD od Slatiny na terasy a do okolí (Slatina-sídliště, průmyslová zóna u Letiště + Letiště atd...)

Ideální pro nějakou "malou" obousměrnou eletrickou soupravičku, ale je to v reálu scifi :-(
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1187
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 31. října 2012 - 20:24:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: SO - Dukelská už vlastně spojená byla, resp. bývalá trať SO - Karlova - Obřany, která ustoupila městskému okruhu, kde dnes jezdí 44/84...

A propojovat to na Dukelskou někde kolem fabriky a přes řeku - nereálné (navíc proč?)
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Leon K.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.132.245.222
Odesláno Středa, 31. října 2012 - 23:46:49    Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak pro zajimavost,ze stranek http://www.svazcestujicich.cz/, co rikaji na budoucnost prestavby zvolene strany do krajskeho zastupitelstva;
OTAZKA:
Brněnské hlavní nádraží neodpovídá potřebám cestujících ve 21. století. Budete při
modernizaci železničního uzlu Brno podporovat projekt přestavby nádraží ve stávající
poloze, nebo upřednostníte stavbu nového nádraží v odsunuté poloze mimo centrum
města?
ODPOVEDI/
Hasek(CSSD):Rekonstrukce železničního uzlu v centru je naprosto nereálná, neboť nejenže rekonstruovat
stávající uzel za provozu by znamenalo kolaps železniční dopravy v jihomoravském kraji
z důvodu naprostého překročení kapacity. Tak především stávající poloha v centru
neumožňuje rozvoj tohoto uzlu na úroveň skutečně moderního evropského železničního
nádraží. Proto jsem jednoznačně zastáncem realizace přestavby železničního uzlu Brno
v odsunuté poloze.
takze nic noveho
Adam'KSCM):Je to velmi komplikovaná otázka, na kterou se ještě nepodařilo najít odpověď.
Rekonstruované nádraží ve středu města má svoje nesporné výhody pro regionální dopravu.
Pro dálkové koridory by bylo výhodnější nádraží přesunuté.Ideální by byla kombinace obou
variant.
takze ani a ani be
CRHA(ODS);Při modernizaci Brněnského nádraží upřednostňujeme stavbu nového nádraží v odsunuté
poloze.
opet nic noveho
Vitula(TOP09);Ve stávající poloze.

-to se v Brne najde opravdu tak malo politiku, kteri jsou schopni se ridit rozumem?}
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3668
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 01. listopadu 2012 - 09:49:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Leon K. "to se v Brne najde opravdu tak malo politiku, kteri jsou schopni se ridit rozumem?"

Nevím. Možná jenom prosazujete menšinový názor...
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1345
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 01. listopadu 2012 - 10:51:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Politici se zjevně rozumem řídí (prosazují to, co jim víc sype). Problém je spíš v tom, že už se jim podařilo přesvědčit obecenstvo, že nádraží se v nejbližších 20 letech stejně řešit nebude, takže voliči volí na základě jiných kritérií.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 710
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 01. listopadu 2012 - 11:23:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V referendu u občanů odsun nádraží drtivě prohrál.

A evropský trend je mít nádraží v centru, a to někdy i za cenu nových drahých tunelů pod městem.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3669
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 01. listopadu 2012 - 16:25:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: "V referendu u občanů odsun nádraží drtivě prohrál"

Ale nelžete. Prohráli ti, kteří referendum vyvolali.Veřejnost nezaujali a proto se dostavilo tak málo voličů, že celé referendum bylo neplatné.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 713
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 01. listopadu 2012 - 17:05:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale nelžete. Prohráli ti, kteří referendum vyvolali. Veřejnost nezaujali ...

A vy víte, jak by odpověděli ti, co zůstali doma? Pak jste jasnovidec. A dokonce to používáte jako argument? Pak jste demagog.

Touto logikou byste mohl vyhlásit za nezávazné i 2. kolo senátních voleb. V nich totiž přišlo v Brně 15% voličů, v tom referendu 25% voličů. Pro nádraží v centru se vyslovilo 86%.

Jistě si uvědomujete, že v ČR je pro účast nad 50% u kterékoliv hlasování třeba opravdu důkladná a nákladná mediální masáž (volby do sněmovny, referendum o vstupu do EU). To ale v Brně nebylo, už proto, že lokální mediální masáž nelze vyvolat, když lidé sledují hlavně celostátní média ...

Mimochodem, pokud byste položil v referendu otázku opačnou, jak tipujete, že by to dopadlo?

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3670
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 01. listopadu 2012 - 17:40:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista:
1)"A vy víte, jak by odpověděli ti, co zůstali doma? Pak jste jasnovidec"
2)"Mimochodem, pokud byste položil v referendu otázku opačnou, jak tipujete, že by to dopadlo?"

Odpovím Vám Vašimi slovy: Nejsem jasnovidec.
A protože referendum bylo neplatné, nelze z něj cokoliv vyvozovat. Ztráta času. A samozřejmě i peněz za jeho organizaci. Lidi to prostě nezaujalo.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 715
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 01. listopadu 2012 - 19:39:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, nezaujalo. Však mnoho z nich vlakem 10 let nejelo.

Takže to je 21% lidí pro nádraží v centru, 4% pro odsun, 75% je to jedno. Z toho by ale žádný politik neměl vyvodit, že lid chce nádraží odsunout.
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Pátek, 02. listopadu 2012 - 22:17:07    Odkaz na tento příspěvek  

Turista: Politik by měl vyvodit, že 75 procentům lidu je to jedno, takže se klíďo-píďo může odsunout, protože svým postojem k tomu dávají oficiálně souhlas.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 716
Registrován: 12-2003
Odesláno Pátek, 02. listopadu 2012 - 22:41:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také zajímavý názor. Z toho vlastně plyne, že vzhledem k tomu, že účast ve většině voleb v ČR je pod 50%, si politici mohou dělat zcela co chtějí, protože ať si vymyslí sebevětší koninu, stačí říct "většině lidí je to jedno, uděláme co chcem my" a je tím to omluveno?

Politik zastupuje všechny občany, nejen ty, co chodí k volbám.
Volný
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.66.160.4
Odesláno Sobota, 03. listopadu 2012 - 11:31:33    Odkaz na tento příspěvek  

Bez ohledu co si kdo myslíme o jednotlivých variantách, tvrzení, že: "21%lidí je pro nádraží v centru", je demagogie. 21% lidí souhlasilo s názorem, že představitelé města mají učinit maximum, aby se nádraží nepřesouvalo. Tak zněla otázka. Jako bývalý podporovatel Zelených jsem byl při tom a mohu potvrdit, že nejvíc byli slyšet důchodci co ječeli, že místo cpaní peněz do nádraží jim mají zvýšit důchody a nedělat nic. Berte to jen jako připomínku pamětníka, co mu vadilo a vadí, když se propagátoři přisunuté varianty začnou chovat stejně jako politici - zastánci odsunu.
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Neděle, 04. listopadu 2012 - 18:29:19    Odkaz na tento příspěvek  

Turista: Politik zastupuje všechny občany, nejen tu menšinu, co chodí k referendu (o poloze nádraží).
Poklop D400
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.234.119
Odesláno Neděle, 04. listopadu 2012 - 19:07:28    Odkaz na tento příspěvek  

Parmezano: Tvrdíte, že zavést dálkovou vlakovou dopravu do centra je nepatřičné.
Dám vám úkol: Zvolte, které předměstí je nejvhodnější jako stanice dálkové dopravy pro cestující z/do celého Brna. S oddůvodněním, mohu-li poprosit.
---
Váš argument je platný pouze pro obyvatele Komárova a Trnité. Pro cestující z jiných částí Brna (trojúhelníky Řečkovice-Pisárky-Lískovec a Lesná-Židenice-Líšeň) bude odsun znamenat ztrátu přímého spojení (nově přibude cestujícím přestup) s dálkovou železniční dopravou. Pro cestující z/do Krpole je poloha nádraží neutrální, ehm ... pokud za jedinou relevantní dálkovou relaci považujeme Brno-Praha přes H. Brod.
---
Zastavování veškeré, dnes projíždějící, DÁLKOVÉ dopravy na periferiích (z mapy, po směru hod. ručiček):
Kr.Pole - ano, nezávisí na poloze Hlavního.
Židenice - velmi sporné, ale možné v obou polohách nádraží
Slatina - v obou varinantách je tady plánovaná zastávka pro i pro IC vrstvu*
Komárov - pouze pro místní dopravu
Heršpice - pouze pro místní dopravu
Nový terminál někde u Lískovce - Tohle je zcela nezávislé na poloze nádraží a nejvíce pomůže místní dopravě. Relace Brno-Třebíč není zrovna dálková.

*) zda má smysl zastavovat na Letišti veškerou dálkovou dopravu z/na Ostravsko, o tom lze polemizovat, varianta NVC má mnohem lepší návaznost na letiště.

PS: EC Hungaria asi sotva pojede přes HB aby obsloužila Kr.Pole. Hypotetické zastavení Praha, Pardubice, Židenice, Hlavní, Heršpice/Modřice, Břeclav taky nevypadá moc dobře.
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1188
Registrován: 7-2009
Odesláno Neděle, 04. listopadu 2012 - 19:27:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poklop D400: k Židenicím by se musela (pro opravdu funkční řešení) překopat a přesunout nejspíš celá Stará Osada jako přestupní uzel, ale to by musely pryč ty šílené paneláky a bývalý mlýn, aby to bylo jak a kudy táhnout (tedy s vyhlídkou, že by tram mohla výhledově třeba někdy nějak dál pokračovat - nejspíše stylem "skoro metro" nahoru na Vinohrady a někam na Klajdovku...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1012
Registrován: 5-2008

Odesláno Neděle, 04. listopadu 2012 - 20:16:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

poklop 400: a proč je musíme mermomocí vozit do centra , když se většina institucí (kromě úřadů) stěhuje na kraje města např: nemocnice Bohunice + campus
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 719
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 04. listopadu 2012 - 20:46:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Erwin: Politik zastupuje všechny občany, nejen tu menšinu, co chodí k referendu (o poloze nádraží).

Opět. Kde berete tu odvahu počítat na stranu příznivců odsunu nádraží ty, co zůstali při referendu doma? Jen proto, že tehdy někdo vyzýval k neúčasti "pokud chcete nádraží odsunout, nechoďte tam"? To je hodně hloupé.

Nebo se snad konal nějaký seriózní sociologický průzkum veřejného mínění, ve kterém by lidi odsun podpořili?

Parmezano: a proč je musíme mermomocí vozit do centra , když se většina institucí (kromě úřadů) stěhuje na kraje města např: nemocnice Bohunice + campus

Některé instituace se sice odsouvají na předměstí, ale vtip je v tom, že ne všechny na jedno. A ze kterého místa je na všechny předměstí nejlepší spojení? Přece z centra, a vždycky bude, protože radiální cesty v každém městě převažují.

Existence centrálního nádraží samozřejmě nevylučuje možnost, aby dálkové vlaky ještě před ním jednou až dvakrát zastavily na zastávce předměstské, pokud to bude mít význam.

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 324
Registrován: 1-2011
Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2012 - 07:33:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Parmezano - tak zrovna kampus je, myslím, pěkným příkladem toho, jak postavíme něco hypersuper nového mimo stávající systém kolejové (nejkapacitnější) MHD a po letech fungování marně uvažujeme jak a za co tam tu šalinu dovést (a ještě roky se na tom nic nezmění).
Morrison
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 352
Registrován: 12-2008

Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2012 - 12:13:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zvídavý člověk: Tak umístění kampusu bylo asi celkem dost ovlivněno tím, jak se přišlo k pozemkům pro výstavbu.
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 325
Registrován: 1-2011
Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2012 - 12:45:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejde o umístění, ale o to, že se roky ví a plánuje, že v těch polích vznikne v podstatě nová městská čtvrť pro x-tisíc lidí a když ta "čtvrť" po letech (s šíleným zpoždením) konečně vznikne, najednou se zjistí, že by to tam chtělo dotáhnout šalinu, trochu se ví i kudy, ale už se neví za co. Před léty jsme taky slyšeli, že "se to nějak vyřeší" - nevyřešilo. Já bohužel nevím ,proč by to v případě odsunu nádraží mělo být jinak...
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1192
Registrován: 7-2009
Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2012 - 15:57:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Morrison: ale flek na smyčku a napojení (záhrab/tunel) měl být realizován současně (možná by na to třeba šlo i získat nějaké dotace navíc...)...
Takhle to bude asi provizorium navěky...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.225.9
Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2012 - 21:02:04    Odkaz na tento příspěvek  

http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/odmitame-skripeni-brzd-vla ku-rikaji-lide-20121103.html
Klim
Neregistrovaný host
Odeslán z: 146.102.106.37
Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 00:59:04    Odkaz na tento příspěvek  

Když tady tak čtu některé příspěvky zastánců odsunu, kteří jsou skálopevně přesvědčení o nemožnosti navýšení kapacity nádraží v centru Brna, musím se ptát: Nebylo by lepší radši ty prachy narvat do kolejové diametru, který by nesmírně zlepšil dopravu v Brně a uvolnil část kapacity ze současného nádraží? Pak může přijít na řadu pořádná rekonstrukce kolejiště a jede se dál (další zlepšení může přijít v souvislosti s případnou stavbou VRT). Odsouváním problémů většinou vznikají pouze další a další. A v tomto případě dost akutní... I nejzarytější zastánce odsunu si musí uvědomit, že odhadovaná cena 20 miliard by dopadla stejně jako odhadovaná cena tunelu Blanka a to se ještě nebavíme o dodatečných nákladech na městskou dopravu a další potřebnou infrastrukturu. Varianta rekonstrukce nádraží v Brně nemá jasného vítěze. Řešíme tady volbu mezi menším zlem v širších souvislostech.
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 378
Registrován: 6-2006
Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 01:04:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to je perla..
„Připadá mi skvělé, že na hlavním nádraží nasednu na vlak a za deset minut vystoupím kousek od domu. Vyhnu se dopravním zácpám. Cesta domů se mi zkrátí alespoň o čtvrt hodiny," myslí si například Jaroslav Bedrný, který bydlí v Osové ulici.

Mohl by mi někdo naznačit, jakým řízením osudu se lze dostat na lince č 8 s jízdní dobou nádraží-Osová 13min do dopravní zácpy? Když je prakticky celý úsek na vlastním tělese.
Kousek od domu...:-) Zkrátí o čtvrt hodiny... :-)))