K-report
 

Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 02. 07. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Železniční uzel Brno - přestavba a nové nádraží » Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 02. 07. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Rekonstrukce hned
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.250.183
Odesláno Středa, 23. května 2012 - 14:47:22    Odkaz na tento příspěvek  

Je pravda že ta varianta kterou jsem dával do odkazu tedy toto: http://www.csukas.com/portfolio/rekonstrukce-hlavniho-nadrazi-v-b rnerekonstrukce-hlavniho-nadrazi-v-brne/
mě zaujala více než odsun je to dobře řešené!!
Rekonstrukce hned
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.250.183
Odesláno Středa, 23. května 2012 - 14:52:04    Odkaz na tento příspěvek  

ale bůh ví jestli vznikne v Brně aspoň jedna z těch variant! Je těžké něco stavět v státě kde když se něco začne stavět tak během 1. měsíce je vše rozkradeno a nemá se z čeho stavět!
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.25.38
Odesláno Pondělí, 11. června 2012 - 11:22:43    Odkaz na tento příspěvek  

http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/brno-odepsalo-jizni-centru m-20120609.html
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1219
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 13. června 2012 - 15:43:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odpůrci přesunu brněnského nádraží pošlou prohlášení do Bruselu

Ten bizarní titulek tomu dala ČTK, v zásadě jde o to, že asi 30 různých "V.I.P." (prof. Ruller z FA VUT, prof. Mojžíš z DFJP a další) se podepsalo pod Prohlášení nezávislých odborníků, které vyjadřuje podporu variantě s nádražím v centru (viz přílohu).
application/mswordtext prohlášení
ZUB-experti-prohlaseni.doc (296.4 k)
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 529
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 14. června 2012 - 10:33:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono, mezi námi, (nejen) internetová přítomnost centristů je přinejmenším tristní. Na netu není nic, web pamatuje pana Adolfa, dokumenty a návrhy v úplnosti se dají sehnat leda tady po obskurních přílohách po všemožných fórech. Ani mne to nebaví.
Špatné, horší, Brno.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1221
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 14. června 2012 - 13:03:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to tak, holt nejsou lidi. Podstatné věci sice na webu jsou:

- kompletní studie z roku 2007 - http://www.nadrazivcentru.cz/dokumenty/Nadrazi_v_centru-2007.zip

- etapizace z roku 2011 - http://www.nadrazivcentru.cz/dokumenty/Modernizace-NvC-Kalcik-201 1-vse.pdf

... ale hledat cokoliv na www.nadrazivcentru.cz je opruz jako , to se nedá popřít
Charles K.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.132.183.97
Odesláno Pátek, 15. června 2012 - 21:41:50    Odkaz na tento příspěvek  

http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-56136840-ekonom-ceske-drahy-miri- k-soudu-kvuli-svemu-tajnemu-nadrazi

z EKONOMu
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.25.38
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 13:08:19    Odkaz na tento příspěvek  

http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/modelar-siler-brno-muze-by t-klidne-odsun-nadrazi-jsme-vyresili-za-nej-20120616.html

hm...:

otázka: Podle zastánců přesunu už staré nádraží nestačí. Není možné ho rozšířit tak, aby stačilo moderním vlakům.

odpověď: Rozšíření možné je. Projektů je několik. Navíc všichni argumentují tím, že bude železniční doprava vzkvétat. To není pravda. Kdyby Brno nemělo studenty, nikdo do něj vlakem nejezdí. Vozy hromadné dopravy jsou poloprázdné. Je otázka, jestli je to ještě vůbec ekologické. Například na skútru člověk přijede, někam ho odloží a poté se na něm vrátí domů. Autobusy jezdí několikrát denně s pár lidmi tam a prázdné zpět. Ve vlaku někdy jedou jen dva lidé. Tím nechci říct, že jsem proti vlakům. Koleje mám rád. Kdyby město opravilo stávající nádraží, nikoho by nenapadlo, že je potřeba nové. Logika typu budeme mít nové nádraží, tak staré můžeme nechat chátrat, je nesmysl. Některé novoty jsou zbytečné. To je vidět i u brněnského dopravního podniku.
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.25.38
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 14:18:53    Odkaz na tento příspěvek  

http://brnensky.denik.cz/presun_nadrazi/odsunute-nadrazi-levnejsi -o-4-miliardy-20120616.html
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1135
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 14:26:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Triba1: to si zase někdo vycucal úspory z prstu. Kolik tam toho "ošidili", aby to vyšlo opticky levněji. Kolik se ve skutečnosti navýší za více-práce a kolik bude stát následně doplnění toho, co se kvůli prvoplánovému sražení ceny okrouhalo?
A započítává tam někdo i každoroční náklady pro Brno na MHD napojení odsunutého nádraží???
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1227
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 20. června 2012 - 15:13:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... no, vycucal z prstu bych tomu neříkal. Co třeba kreativní práce s fakty a rozpočty?

On ten článek v první řadě trošku zamlžuje, že vedle "nulové varianty" nejsou 2, ale hned 3 varianty, i když ta jedna je hodně virtuální: to, čemu mluvka Drvota říká "nádraží v současné poloze" je ve skutečnosti posunuté ještě více k jihu, než návrh NvC. Je to studie vyprojektovaná brněnským SUDOPem s jediným účelem: aby se dalo provést požadované porovnání variant a dokázat, že odsunuté nádraží je lepší. A pak jsou tady staré známé varianty: odsunuté nádraží, kterému Kotzian začal chytře říkat "nádraží u Svratky" (on je inteligentní, škoda že nedělá něco užitečného ...) a nádraží v centru podle NvC.

S cenami je to asi tak: v rámci neurčitosti, se kterou rozpočty budoucích staveb nutně pracují, jsou celkové náklady všech tří variant v podstatě stejné, někde kolem 22 - 23 miliard korun. To je aktuálně příliš mnoho, takže se hledá kde ušetřit (rozuměj co odložit na později).
Varianta v centru "by SUDOP" s tím nemá problém, neboť zjevně není určena k realizaci.
Varianta odsunutá neboli "u Svratky" se etapizuje hodně špatně, neboť hl.n. je celé na mostě a vyžaduje nové přivedení tratí, takže cokoliv z toho se vynechá, bude v provozu chybět. Nicméně návrh etapizace existuje: v první etapě se postaví redukované hl.n., kolejiště bude užší a nástupišť nebude 6 oboustranných, ale 4 oboustranná a jedno boční. To by mělo stát těch 18,5 giga, jak píše odkazovaný článek v Deníku. Už tam ale nepíšou, že ta redukce postihne sudou skupinu, která i v původním rozsahu vycházela jako poměrně kritické místo celého uzlu. Částečně pomůžou dělené dopravní koleje, ale čistě nominálně je to oproti dnešnímu stavu úbytek jedné nástupištní hrany (dnes 10, nově 9).
Varianta v centru "NvC" má zpracovanou etapu za 10 miliard, která obsahuje průjezd koridoru Brnem včetně kompletního hlavního nádraží, a na později odkládá napojení na Ostravu přeložkou Komárov - letiště - Ponětovice, rekonstrukci nákladového průtahu a odstavná nádraží.

Takže pokud porovnávat náklady v první etapě, tak 10 : 18,5 je jasně pro NvC. Pokud porovnávat celkové, tak je to plichta, ale v nákladech NvC je třeba kus sousední stavby (na Přerov), kde se tím pádem ušetří.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1814
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 21:46:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vyjádření Svazu cestujících ve veřejné dopravě ke zrušení Zásad územního rozvoje.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1235
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 10:04:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vyšlo v papírové Rovnosti (AKA Brněnský deník), na webu jsem nenašel:

jak vidí spory kolem polohy nádraží v brně
Jsem asi poslední ze stařešinů, kteří se brněnským nádražím zabývali téměř od mládí. Snažil jsem se a myslím i pochopil podstatu celé věci.
Ve dvacátých letech si radové usmysleli, že přestěhují nádraží na hranice Brna a Komárova. Lokomotivy tehdy strašně čmoudily a vlaky rachotily. Pozvali si architekty a vymysleli, že k tomu postaví moderní a vzdušné centrum, jaké bude Brno reprezentovat. Po válce byla ustavena Kancelář pro železniční uzel Brno. Vedoucím byl Rudolf Nedvěd, za město Bohuslav Fuchs. Po mnoha studijních řešeních a zejména po návštěvě Švýcarska v roce 1947 Fuchs rozhodl, že není možno Brňany dále trápit a že nádražímusízůstat tam, kde je.
Pak přišel Vítězný únor. Vše bylo zapomenuto a po čase byli nejlepší profesoři z fakulty architektury vyhnáni. Když si přišli pro Fuchse do ateliéru, nesměl se ani vrátit pro rádiovku, kterou tam zapomněl.
A přišly stavby socialismu. Vrhly se na ně stovky projektantů, vyplýtvaly se tuny papíru. Tehdejší projekt přestěhovaného nádraží byl řešen velkoryse i s vhodným zaústěním železničních tratí. Na to navazoval přesun autobusového nádraží a obrovské nové centrum města, řešeného podle vzoru la Défense ve dvou úrovních. Horní pro pěší, spodní pro auta.
I pro socialismus se ukázaly stavby neuskutečnitelné a zůstala jen trapná torza. Nejsmutnějším je autobusové nádraží přesunuté téměř o tři čtvrtě kilometru. Dodnes se nepodařilo k němupřivést ani tramvaj.
Po revoluci se socialistická euforie proměnila v euforii kapitalistickou a znovu se rozjely projekty stěhování nádraží. Nádraží menší než za socialismu, vjezdy pouze úrovňové, takže tam projede jen polovina vlaků. Navrhli i tramvaj, která se k novému nádraží všelijak složitě zamotává. A znovu se již dvacetiletí projektuje a vyhazují se tuny papíru. Zaměstná to stovky projektantů, developerů, úředníků a kdoví koho všeho. Možná z toho budou i další torza. Třeba mostní konstrukce na hranicích Brna a Komárova trčící odnikud nikam.
Věřím, že přijde čas, kdy politikové začnou přemýšlet a jednoduše nechají staré nádraží modernizovat a rozšířit. Jde to. Jeden takový projekt v současné době hodnotí na ministerstvu dopravy, tak snad se to někam pohne. Snad se najde po­ litik, který zastavení tohoto blbnutí navrhne jako mnohamiliardovou úsporu.
O autorovi: JOSEF MYSLIVEC, Autor je architekt
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1236
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 10:25:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A k tomu jeden postřeh s nádražím jen zdánlivě nesouvisející: viděl jsem na ČT 24 krajského radního Macka, jak se postavil ke zrušení ZÚR Nejvyšším správním soudem. Řekl, že oni (asi majitelé kraje?) se rozhodli, že to bude takto, a když jim to soud zrušil, tak to schválí znovu ve stejné podobě a rozhodně se nebudou zabývat nějakou alternativní koncepcí.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komenta re/212411000370621/

Asi budeme svědky podobného divadla jako u nádraží: nechají si vyprojektovat nějakou vlastní alternativní koncepci, která bude horší než jejich "jediná správná koncepce", pak budou předstírat, že ty varianty porovnávají, aby si nakonec schválili co budou chtít. A výsledku se asi nikdo z nás nedožije, protože soudu pak nezbude, než to zase zrušit.

Přemýšlím, jestli jsou politici opravdu tak pitomí, nebo to dělají schválně. Protože ta současná situace je pro ně určitým způsobem výhodná, spousta lidí jim to věří, že se upřímně snaží postavit to nové nádraží, R43 a mnoho jiných staveb, ale zlé a nepřející obce, občani, Brusel, Firbas, Hollan a další ... jim to kazí. Zatímco kdyby se rozhodli pro nějaké jiné (legální) varianty těch staveb, tak by se ukázalo, že slibují něco, na co nemají peníze.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 533
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 11:11:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na megastavbách je úžasné, že na papíře „řeší“ skoro všechno a negativní dopady se omezí jen na malou skupinu lidí. Když se postaví královopolské tunely, tak se dá tvrdit, že bude všechno úžasné (samozřejmě že ne, přesuneme se k další megastavbě a mezitím se všechno pro všechny trochu zhorší) a vadí to přímo jenom lidem co bydlí kolem. Od nikoho se nechce, aby i on něco udělal, pozměnil své chování a přístup. Člověk co sedí v tom autě na ucpané silnici nemusí přemýšlet, jestli neměl něco udělat jinak, stačí mu nadávat, kde je „moje“ megastavba, co tu už měla být?

Tenhle přístup pak narazí na zákony téhle země, které snadno nedovolují pro nijak neprokázaný přínos jen tak nepřiměřeně šikanovat malé skupiny obyvatel a vyžadují kvalitně zpracované projekty a posudky, občas alternativní řešení. Pak tu máme nezkolaudovatelné stavby, odebraná povolení, zrušená územní rozhodnutí, prostě průsery.

Ale pořád je to systém, co většině vyhovuje a díky relativně fungujícím demokratickým institucím se dokáže jakž takž vyvarovat těch nejhorších katastrof.
Špatné, horší, Brno.
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.20
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 15:52:56    Odkaz na tento příspěvek  

Krajský úřad Jihomoravského kraje zamítl odvolání Obce Tetčice a devíti jejích obyvatel a potvrdil územní rozhodnutí stavby Elektrizace trati vč. PEÚ Brno - Zastávka u Brna, viz:
http://www.kr-jihomoravsky.cz/Default.aspx?ID=1196&TypeID=1
Lenoši
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 179
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 17:20:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a kdy to bude realizováno ?
Bydlím v Brně - HH, cca 200 metrů od přejezdu (přestavba ŽUB), fotky z přestavby v HH - Prejezd a Herspicke nadrazi
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1237
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 18:57:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V první řadě je potřeba doufat, že to soud nezruší, protože tetčický starosta je zkušený sudič, a zvláště ty partie popisující soulad s územním plánem nejsou nijak extra vyfutrované. Navíc jsme přišli o ZÚR, na které se ve zdůvodnění často odvolávají.
Nicméně soudy jsou pomalé a peníze v SFDI na to jsou. A loni se optimisticky psalo o zahájení přípravnými pracemi letos na podzim, takže DSP už možná existuje a stavební povolení by mohlo být rychle. Pak výběr zhotovitele a v půlce příštího roku se může stavět - ono pokud stále platí, že se to bude platit z OPD, tak je nejvyšší čas.
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.184.79
Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 16:04:30    Odkaz na tento příspěvek  

V oznámení o zadání zakázky na ISVZUS je termín dokončení projektu 27.9.2012.
Podle textu zamítnutí to vypadá, že ke stavbě jsou potřeba mj. i pozemky obce Tetčice, s nimiž ale obec teď nesouhlasí a mimo Brno stavba po zrušení ZÚR není veřejně prospěšná. To nevypadá optimisticky.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 927
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 20:15:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek:poprvé jsem naživo viděl toho kverulanta Firbase. A kdybych ho měl na dosah, tak mu bez rozpaků fláknu takovou, že už žádnou žalobu v životě nenapíše.
Současně připouštím, že obdobně zaslouží i politici, kteří ty zásady územního rozvoje nakreslili.
Všichni soudní lidé souhlasí, že je třeba vyřešit tranzit sever-jih. Rozchází se v tom, jak. Možnosti jsou vlastně jen dvě - buď hitlerova dálnice, tedy R52, JZ tangenta a R43 přes Bastr, nebo bez tangenty a boskovickou brázdou.
Varianta boskovickou brázdou je špatná, protože neřeší napojení Bastru a je moc daleko. Jejím daleko největší minusem je peáž po D1.Takovou zátěž mezi Ostrovačicemi a Heršpicemi by D1 nemohla unést a Bosonohám a Troubsku by hrozil ten samý problém s hlukem, emisemi atd.
Dolfova dálnice taky není bez problémů, ale její výhodou je, že zemní těleso je vybudované a to v super kvalitě. Bastr lze ochránit překrytím tělesa, což ŘSD nabídlo.
Horší je to u Bosonoha Troubska. Jedinou alternativou, jak těmto obcím ulehčit je při plánovaném rozšíření dálnice na 6 pruhů nejkritičtější úsek zakrýt. To ale zatím nidko nenabídl, takže není divu, že obě obce kopou a přiživují se na nich tito kverulanti.
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1144
Registrován: 7-2009
Odesláno Neděle, 24. června 2012 - 09:29:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: btw. JZ tangenta - nebylo by lepší udělat ten kousek na D1 2x3 pruhy (stejně výhledově D1 má být 6 proudá a když si ji mohli rozšířit již před lety u Prahy, tak proč by to nešlo v Brně), předělat křížení s Vídeňskou a také s D2 tak, aby tam nedocházelo ke koliznímu křížení při nájezdech a sjezdech? Ten provoz by se tam vešel a tangenta by mohla skončit i s námitkami dotčených obcí v archívu ;-)
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 928
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 24. června 2012 - 10:49:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rozšíření D1 (minimálně) mezi Kývalkou a Holubicemi se musí udělat tak jako tak a úprava obou čtyřlístků taky. Provoz by se tam asi vešel, ale bylo by to na hraně. Dnes jede tranzit sever-jih přes Šrajbec a od Bohunic na Vídeňskou, tedy ta zátěž je tam extrémní a hodně náchylná na kolaps. Postavením tangent se odlehčí právě ten nezzatíženější úsek a cokoli by se v tom trojúhelníku stalo, lze operativně řešit objezdem přes zbývající dvě strany. trianglu. Jsem pro udělat maximální ochranná opatření i podél tangenty.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1239
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 24. června 2012 - 11:34:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak R35 by to řešila lépe než 6,8proudá D1. Zbytečně přetížená.
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1145
Registrován: 7-2009
Odesláno Neděle, 24. června 2012 - 12:15:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co v případě, že R35 bude na léta zablokovaná a nebo úplně nerealizovatelná... D1 je již existující "jistota" a i k ní se zástavba nebezpečně blíží a stěžovatelů na rozšíření budou nejspíš také zástupy (odlehčeně řečeno, chtělo by to kolem rozšířené D1 ještě souvislý pás smíšeného lesíka pro odhlučnění ;-))
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1238
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 24. června 2012 - 21:01:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to teda trochu mimo téma, ale když už jste s tím začali ... základní chyba je už v tom, že existuje nějaký automobilní tranzit sever - jih (Polsko - Rakousko), když to může skoro vše jezdit vlakem. Nicméně situace je taková, že s existencí tohoto tranzitu kraj samozřejmě nic nenadělá a musí se s ní nějak vyrovnat.
Nedává ale žádný smysl, stahovat tento tranzit do Brna a jeho bezprostředního okolí, což je nejhustěji zalidněná část kraje s nejvíce narušeným životním prostředím. Ať jede po R55. Pak bude úplně jedno, kudy povede R43 na jih od Kuřimi, protože tam z ní 80% dopravy sjede do Brna a těch pár aut na D1 může pokračovat kudy chce.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 929
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 24. června 2012 - 22:45:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Abych nebyl úplně o.t., souhlasím, že podmínky pro železniční tranzit sever-jih jsou nadstandardní - koridorová KFNB v rovině, jako když střelí k přepravě nákladů vybízí.
Nutnost kvalitního dálničního spojení sever-jih to však nenahradí.
R55 nemůže nahradit R43 - zdroje dopravy na těchto páteřních tazích jsou totiž různé. R55 hned tak nebude - zatím ji od Hulína nahrazuje a ještě dlouho nahrazovat bude D1. To s sebou nese tlak na výstavbu JV tangenty. R43 měla původně spojovat Wien a Breslau, kromě toho však R 43 od Svitav přebírá dost významnou zátěž z východních Čech (Hradec Králové).
Podle mého je proto R43 daleko důležitější, protože k ní alternativa neexistuje a ani existovat nemůže a navíc by její výstavba vyšla levněji, protože těleso komunikace je z větší části hotové. Nikdo žádný tranzit do Brna úmyslně nestahuje, ale od R43 ho jaxi není kudy jinudy vést, než v trase exteritoriální dálnice. Za nejpřínosnější dániční stabu na Moravě proto po dostavbě D1 kolem Přerova považuju chybějících 22 km R52 a následně JZ tangenty a R43 za Kuřim.
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1587
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 24. června 2012 - 23:46:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vypustit JZ tangentu jednoduše nelze, R52 totiž dnes jaksi končí u Rajhradu a dále se mění v silnici I. třídy, kde začíná již výrazně dominovat příměstský provoz, v části dokonce ve středu vede tramvaj. Pro vedení tranzitní dopravy je tak nepoužitelná. K tomu JZ tangenta bude sloužit v případě jakýchkoliv problémů na D1 u Brna. D1 tam již dnes má intenzity na 6pruh a je tam obrovské zatížení opět příměstskou dopravou. Mezi tu je nežádoucí míchat mezinárodní tranzit. Zcela ale souhlasím s Goldfingerem, je třeba provést kompenzační opatření u Bosonoh a Troubska, aby si lidé nepřipadali uvěznění mezi dálnicemi.

EDIT: Myslet si, že R35 pro Brno někdy něco vyřeší je výsměch, schválně, kdo z vás bude dobrovolně jezdit do Prahy o 100km delší ("železniční" :-) ) trasou. Stačí sepodívat na mapu. R35 bude sloužit především pro spojení Východních čech se Střední Moravou

(Příspěvek byl editován uživatelem Rzeczpospolita.)
100% K-report addicted.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2597
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 24. června 2012 - 23:48:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: zrovna královopolské tunely jsou celkově poměrně dobře navržené, tedy až na pár "detailů". Podrobnosti kdyžtak jinde.

GF: považuj si mě za nesoudnýho, ale . Většina onoho "tranzitu" má zdroj nebo cíl někde na okraji Brna, tudíž Žabovřeská a Tomkáč/Akátky/Jedovnická + dostavba ramp na křižovace Ostravská/D1 pomůžou za podobné peníze podstatně víc. A až tyhle stavby budou hotové, obchvat v podobě R43 bude zbytečný - tedy pokud se do té doby Brno nerozroste na dvojnásobek.

Racek:
viz sčítání z r. 2010 - kamionů na nejslabším úseku I/43 je 1800/24h, což je zhruba 40 % toho, co přijíždí do Brna okolo Globusu a zhruba třetina toho, co projíždí po Hradecké na společném úseku se Sportovní. U osobáků je ten nepoměr ještě větší, tam dělá opravdový tranzit maximálně šestinu, spíš ještě míň.
Ve výsledku je stažení tranzitu třeba do Brna zanedbatelné, zato jeho vymístění kamkoliv mimo bude poznat hodně.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2598
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 00:14:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vypustit JZ tangentu jednoduše nelze, R52 totiž dnes jaksi končí u Rajhradu a dále se mění v silnici I. třídy, kde začíná již výrazně dominovat příměstský provoz, v části dokonce ve středu vede tramvaj. Pro vedení tranzitní dopravy je tak nepoužitelná.

Nicméně ta "silnice I. třídy" má o pruh víc než navazující R a nejvyšší rychlost 80 km/h. Tohle fakt není úzký místo v dopravě okolo Brna.

Všechny ty silničněšotoušský sny jsou nahraditelný těma pruhama navíc na D1 a předěláním křižovatek D1 s R52 a D2 tak, aby se vyloučily průplety a hnusy tohohle kalibru.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 930
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 10:40:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žabovřeská včetně tunelu pro šalinu už je jistota, souhlasím s tím, že z hlediska priorit je tunel Akátky a zklidnění Šimic nejdůležitější, ale hned poté by se měla postavit Dolfova dálnice aspoň od D1 u Bosonoh (včetně križovatky) za Kuřim nebo ještě lépe k Boskovicím.
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1146
Registrován: 7-2009
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 11:58:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: technicky vzato má ta rajhradská výpadovka těch pruhů ještě více (pokud se započtou ty 2 postranní souběžné komunikace), takže tam se dá "vyvádět" ještě dost kapacitních věcí...

A k železnicím - jak "dobře" si teď vlastně stojí modernizace (elektrifikace + 2-kolejnění) trasy S4/R4?
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Charles K.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.94.38.217
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 13:10:01    Odkaz na tento příspěvek  

z Idnes:
http://brno.idnes.cz/soud-zrusil-uzemni-plan-a-z-map-zmizela-daln ice-i-zeleznicni-koridor-1gw-/brno-zpravy.aspx?c=A120622_1795615_ brno-zpravy_bor
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1588
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 13:21:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DAvid Jaša: Nenuťte mě být zlý, abych zrovna vám připomněl nezrůznější nereálné železničněšotoušské sny. Já si přeju, abychom měli kvalitní jak silniční síť, tak železniční. Na žádná domněle jednoduchá řešení typu peáže D1 a R43 nevěřím, ta tangenta tam není nakreslená jen aby zatopila obyvatelům Troubska, ale proto, aby odvedla co nejvíce dopravy z centrální oblasti Brna,jíž D1 vede. Vedením všeho po D1 hustě obydlenou oblastí podél Starého Lískovce skutečně životní prostředí v Brně nezlepším. Je naopak dopravu na tom Brněnském úseku D1 co nejvíce odlehčit, aby tam ideálně jezdilo co nejméně těžké nákladní dopravy, to docílím tou Tangentou (+ v budoucnu JVT)

Jo, je určitě skvělé, že nerealizací té tangenty uchovám "neposkvrněnou" krajinu pro čolky a žáby, ale že mi někde zbytečně jede kamionová doprava, která má nejhorší dopad na ŽP, ovlivňuje životy 10tisíc lidí, to je jedno, že? Jo ještě si rád poslechnu tu pohádku o projektanech, jenž schválně jen tak z plezíru projektují komunikace, protože schválně chtějí ničit přírodu, již ani trochu nemají rádi. :-)
100% K-report addicted.
Markaspar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 13:54:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím všechny diskutující, měl bych dotaz, pročítal sem si diskuzi ale moc sem nepochopil v jaké fází je (ne)přesun, když sem v Brně v letech 2003 - 2006 studoval tak sem o tom přehled měl, ale teď nevím která bije, mohl by mi někdo stručně vysvětlit situaci?
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1240
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 14:03:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jak "dobře" si teď vlastně stojí modernizace (elektrifikace + 2-kolejnění) trasy S4/R4?
Je to tady o pár řádků výš: na první pohled dobře, protože kraj potvrdil územko proti odvolání. Bohužel už na druhý pohled už je to horší, protože soulad s územním plánem má i v tom novém rozhodnutí povážlivé mezery, a veřejná prospěšnost (= možnost vyvlastnit potřebné pozemky) padla se zrušením ZÚR. Tetčice teď tahají za delší konec ...
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1241
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 14:15:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

měl bych dotaz, pročítal sem si diskuzi ale moc sem nepochopil v jaké fází je (ne)přesun,
Ono to taky moc pochopitelné není, celé je to spíš fuzzy, než v nějaké konkrétní fázi. Hodně se to vrátilo zpátky na začátek, když SŽDC vzdala druhý pokus o územko. Teď probíhá nevím už kolikáté porovnávání variant. Na příkaz z ministerstva se i toto porovnávání muselo vracet zpět, protože původní nezahrnulo do porovnání nádraží v centru od NvC, ale jakousi vlastní, dražší a horší variantu nádraží v centru od SUDOPu Brno vyprojektovanou asi jen pro tento účel.
Markaspar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 14:19:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

díky moc, takže se vlastně vůbec neví kde bude.
Zghk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 341
Registrován: 7-2002
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 18:40:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aby se vyloučily průplety a hnusy tohohle kalibru.

Mám za to, že i tady už je to přelajnováno, stejně jako na km 194. Ale k optimu to má ještě daleko...
Fotograf 6
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.193.40
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 19:53:20    Odkaz na tento příspěvek  

Markaspar: Rozhodnutím soudu (nebude-li napadeno nějakým mimořádným opravným prostředkem) se prostě Jihomoravský kraj dostal do situace před schválením současně existujícího územního plánu. Ale starší územní plán nelze použít, neboť jeho platnost vypršela. Což znamená, že by nově neměla být povolena jakákoli stavba na území, zrušeným plánem regulovaném. Lituji ty, kteří si budou chtít na jižní Moravě postavit novou králikárnu a nebo nový plot, o rodinném domku ani nemluvě. S případnými stížnostmi se obracejte na žalobce...
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1244
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 22:08:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fotograf 6:
ad A - zrušení ZÚR nijak neomezuje platnost územních plánů obcí, takže jakákoliv stavba svou plochou a významem nepřesahující katastr jednotlivé obce může být bez problémů povolena. Stejně tak může být povolena stavba většího rozsahu/významu, pokud ji všechny dotčené obce mají ve svých územních plánech.
ad B - s případnými stížnostmi je samozřejmě nutné se obracet na ty, kdo tuto situaci zavinili. A nezákonné schvalování ZÚR nezpůsobili žalobci, ti se naopak po celou dobu projednávání snažili, aby kraj postupoval podle zákona a dopady té silniční koncepce posoudil - takže chyba je evidentně na straně kraje.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 931
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 10:26:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle toho, co zaznělo v médiích, vytvořil NSS další precedens - když vyložil zákon tak, že se musí posoudit dopad dopravních staveb šířeji, než doposud. Fajn - takže do nových ZÚR namaluju JZ tangentu, R 52, R 43 nejlépe s co nejúčinnějšími ochrannými opatřeními a řeknu, že JZ tangenta sice o tolik zvýší zátěž Ostopovic a Troubska, ale díky tomu, že odlehčí D1, sníží zátěž Starého Liskance a Bohunic a dokonce větší měrou, než zhorší stav u Ostopovic a Troubska. Dolfova dálnice sice přinese o pár dB více do Bastru (i navzdory překrytí), ale o to více dB ubude v Komíně, protože tudy Bystrčtí přestanou jezdit. Díky tomu ubude smrádku v nevětratelném údolí Švarcavy a oddechnou si taky Křečkovičtí, Žabovřeští a ti, co bydlí v Kéniku. Pak už by mohlo být výkladu zákona učiněno zadost.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1247
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 10:45:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: trochu jinak. Ten rozdíl je v tom, že nelze (například) v tom Troubsku posoudit zvlášť zátěž od každé silnice a říct, že žádná z nich nezpůsobí zátěž nad normu. Je potřeba sečíst (on to samozřejmě není prostý součet, ale složitější výpočet) budoucí vlivy všech těch silnic, a taky VRT (ať zůstanem u tématu), které tou lokalitou povedou. A tento kumulovaný vliv se teprve může porovnávat s normou.
A kromě toho, občanská práva jsou založena jako individuální, takže nelze plánovat nadlimitní zátěž toho Troubska s odkazem na to, že někde jinde se situace zlepší a v průměru budou limity dodrženy.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 932
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 11:47:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: souhlas, tento aspekt kumulovaného vlivu jsem nezmínil, stanovila ho až recentní judikatura, na druhou stranu občan Troubska nemůže mít víc práv, než občan Šimic či Křečkovic. Jinými slovy bude-li celkový dopad nových staveb příznivější, měly by projít.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1248
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 12:04:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ona kdyby byla platná legislativa používána v souběhu se zdravým rozumem, tak ta nutnost posouzení kumulovaného vlivu z toho celkem jasně plyne (a jinde se to tak i používá). Holt chytrému napověz, zatímco JM krajskou radu musí NSS kopat.

Občan Troubska samozřejmě nemá více práv, než občan čehokoliv jiného. Problém je v tom, že "právo přeje aktivním", takže dokud budou jinde čekat, až to za ně "někdo" vyřeší, nebudou mít nic. Vedení kraje nesmí alibisticky tvrdit, že zlepšení situace někde se dá dosáhnout jedině porušováním zákona někde jinde - ale dokud mu to ti postižení budou tolerovat, tak můžou všichni dál čekat na Godota (vlastně na to, až budou tito politici za vodou, a problém zdědí někdo jiný). Je potřeba se o svá práva starat a donutit kraj k tomu, aby situaci řešil.
Jen malý příklad: v Kuřimi se aktivní lidi starají a mají v ruce rozhodnutí hygieny, že pokud kraj nezajistí snížení hluku (speciální povrch silnice, protihluková okna) podél silnice II/385, tak se na ten úsek tuším od 1.1.2014 zakazuje vjezd vozidel nad 7,5 t s výjimkou dopravní obsluhy.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 933
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 12:56:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně, starořímská zásada vigilantibus iura stále platí. Jeden příklad - dálnice, která prochází pod a podél švýcarského Luzernu, nepochybně obtěžovala prilehlé obce (Horw). Tak ji za velikánské peníze zakopali a nastala všeobecná spokojenost - majitelé nemovitostí mají radost, že se jim jejich pozemky díky většímu klidu zhodnotily a dopravní dostupnost zůstala zachována.
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1589
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 16:35:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Ale VRT v případě NvC přece kolem Troubska nevede, ne? Ji¨nak to, že případná JZT bude muset splnit zákonné limity i ty kumulativní je snad jasné. Pokud je ale splní, nevidím důvod nestavět.
100% K-report addicted.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1249
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 17:25:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VRT ve variantě NvC kolem Troubska nevede, ale variantu NvC kraj odmítl do ZÚR zapracovat se zdůvodněním, že Brno ji tam nechce.
V kontextu toho, jak na požadavky ostatních obcí kraj zvysoka kašle, mi to zdůvodnění přišlo opravdu komické.

ad "pokud je splní, nevidím důvod ...": účelem ZÚR je předcházet situacím, která nastala na D8 ve Středohoří. Takže je potřeba už v této fázi prokázat, že všechny části té koncepce mohou limity splnit, aby se nestalo to co tam - že se z obou stran přivede dálnice až k místu, přes které se ty dvě části nedají legálně propojit, a pak se se cenu obětí na životech a porušování zákonů řeší co s tím.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 537
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 27. června 2012 - 11:37:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

„Odlehčování“ D1 další novou silnicí mi přijde akorát jako rozmazávání hovna, které je teď relativně izolované do okolí D1, kde v podstatě nic není. A rozhodně se mi nezdá, že by větší zatížení D1 ještě nějak moc ublížilo Lískovci a Bohunicím (jako by ještě bylo co zhoršit), zatímco ani výraznější odlehčení to nezlepší tak moc, aby se o tom melo cenu i jen bavit. Určitě by se dala navrhnout nějaká opatření typu částečného zahrabání kritické části D1 u Lískovce nebo něco takového. A vlastně. (nejen) Brno by spíš potřebovalo úplnou stavební uzávěru na jakékoliv dopravní stavby aspoň na 20 let dopředu, aby ho aspoň něco motivovalo zkusit napřed efektivně využít ty stávající, a nevymýšlet pořád nějaké nové fantasmagorie. Kolik dopravy by se jenom dalo ušetřit, kdyby trh s nájemním bydlením v Brně nebyl úplně v prdeli? Proč se pořád bavíme jenom o silnicích a tramvajích a železnicích a neřešíme ten problém opravdu celkově? Achjo.
Špatné, horší, Brno.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 934
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 27. června 2012 - 12:03:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: Zahrabat dálnici kolem Liskance nebude možné, bez adekvátní náhrady právě tou JZ tangentou. Zkus říct v Šimicích, že tam není efektivně využita stávající kapacita, živý odtamtud neodejdeš. VMO a R43/R52 nejsou žádné fantasmagorie, ale potřebné stavby. Myslet si, že všichni budeme chodit do práce pěšky, nebo jezdit na bicyklu, je hodně naivní.
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1149
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 28. června 2012 - 06:57:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: tak on možná Thingie naráží na věc, kdy "postavení jakékoliv nové kapacity vyvolá pouze navýšení provozu vedoucí k zaplnění této nové kapacity..." (prostě taková kladná zpětná vazby - lepší/rychlejší silnice = nárůst provozu, už jen proto, že pokud by se jezdilo lépe/rychleji, více lidí sedne do IAD a/nebo se odstěhuje za aglomeraci a začne dojíždět, popř. ještě více zboží se začne převážet)...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 935
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 28. června 2012 - 09:39:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

X-host: to je akorát stokrát opakovaná zelená lež.To se ta auta na nové komunikaci líhnou? Předpokládám, že až se otevřou tunely pod kénikem, tak to zejména kolem Slovaňáku a Semilasa setsakra pocítím.
Druhá věc je, že se lepší propustnost negativně projeví vyšším stupněm ucpanosti úzkých hrdel - Kamenomlýnské a Schimitz.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 538
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 28. června 2012 - 12:17:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je především naprostá kokotina koupit si malé snížení provozu na komunikaci, kde ho je teď hafo, za cenu „přijatelného“ zvýšení na jiné, kde je teď minimální. Protože pozorovatelná úleva v prvním případě je nulová, pořád je tam silný provoz, zatímco v druhém případě je tam velmi výrazné zhoršení. Opět, to přesně v situaci, kdy na dosažení jenom toho prvního bez druhého by stačilo přijmout různá nedopravní opatření, která by snížila objem dopravy.

Označit vyvolanou poptávku za zelenou lež je… no, kravina, ať to nedramatizuju. Především v situaci, kdy by se po Brně dalo a mělo dopravu redukovat pomocí nedopravních řešení. Samozřejmě, že každou kapacitu lidé využijí tak moc, jak to pro ně bude dávat ekonomický smysl. A pokud jsou ty silnice zacpané, tak očividně někde stojí ještě nějací lidí, kteří by tu kapacitu rádi využili, kdyby byla. Naproti tomu přestanou dělat jiné věci. Není od věci zdůraznit, že ježdění autem, narozdíl od spousty těch jiných věcí, nepřináší městu nic, naopak ho spoustu peněz stojí.

A sorry, narozdíl od měst v Německu nebo třeba Norsku nejste tak bohatí, abyste si mohli dovolit dát prachy za tak drahý luxus jako je VMO, který jen peníze stojí a nevydělává. Nikdy proto celý nebude.

(A to je ještě někdo tak blbej, že tu věc z velké části platí ze statního rozpočtu. Město samo na to může leda smutně koukat.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Thingie.)
Špatné, horší, Brno.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 936
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 28. června 2012 - 12:55:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Německu už okruhy postavené mají - třeba ten dálniční kolem Mnichova, ve Vídni zgruntu zrekonstruovali nejzatíženější výjezd na A2 a pokračují generálkou Hansomkurve plus dostavěli dálniční i rychlostní okruh, takže tranzit je teď velmi komfortní.
Redukce dopravy je stejná broskvovina jako zákaz prosituce. Jak chceš lidem říct, že nebudou jezdit ze Žabin na Lesnou a obráceně?!!! Mobilita je zkrátka potřeba. BTW přes VMO nebo jeho část klidně mohou jezdit expresní bus spoje. VMO vydělává, i když ne viditelně - šetří PHM a čas a čas jsou love.
Fakt si nemyslím, že když otevřou tunely, tak se v nich budou lidi prohánět jen tak z plezíru. To by se dostali do role policajta, kterej hledá ztracenou peněženku tam, kde je světlo a ne tam, kde se ztratila.
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1152
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 28. června 2012 - 19:29:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: akorát to srovnání trochu (hodně) pokulhává. Tunely (na VMO Dobrovského) nahrazují určitou trasu vedoucí skrze Kr.Pole a Žabovřesky (pomalou, ucpanou) - ale důležité je, že ji nahrazují paralelně v prakticky stejné trase.

Zatímco tangenta by udělala "bypass", takže by vytvořila novou jízdní cestu alternativně k první, přičemž ta první by nebyla tak nevýhodná jako když jde o srovnání tunelů Dobrovského s cestou od Semilassa přes Slovanské nám. a Královopolskou směrem na Pisárky.

Zatímco v případě tangenty se zvýší kapacita vysokorychlostních cest, v případě tunelů VMO se nahradí pomalá trasa rychlou, která na sebe stáhne dopravu z Kr.Pole a Žabovřesk (zvláště když na obou koncích tunelu je rychlostní komunikace mezi nimiž dosud rychlé spojení chybí).
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 937
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 28. června 2012 - 20:25:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ovolím si nesouhlasit, že v případě tangenty se (jen) zvýší kapacita vysokorychlostních cest. Když dnes chci jet od Svitav na jih - jakou mám možnost? Přes Křečkovice, Žabiny a Šrajbec. Bude-li R43, mám daleko komfortnější nabídku kolem prýglu, na Veselku, překřížím D1 a přes JZ upaluju ke krásnému modrému Dunaji. Postavením Dolfovy dálnice tedy chráním špatně větrané údolí Švarcavy a okolí Riviéry.
Minibox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 613
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 29. června 2012 - 10:43:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Silnice jsou zacpané, protože infrastruktura v Brně je kromě pár málo staveb naprosto nedostatečná. A říct že doprava nic nepřináši, jen město něco stojí, to je hodně hloupé tvrzení. Ono já chápu, že skupinám jako pumpičkáři či různí eko zaměření šílenci (převážně mladí svobodní bez závazků) stačí ke spokojenosti batůžek a MHD, případně kolo, ovšem většina lidí třeba dítě či nákupy na kole jaksi vozit nemůže a přecpanou MHD to bývá taky lahůdka, zvláště když velká část spolucestujících jsou jedinci bez kapky slušného vychování.

Sorry za "mimo téma", ale kecy o zlých a množících se autech a jak na ně doplácí "chudák" město fakt nemusím, protože je to demagogie.
www.darebacek.cz - Internetový obchod - hry, papírové modely, hračky a další

www.minimodel.cz - Papírové modely 1:100
Triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.25.38
Odesláno Pátek, 29. června 2012 - 16:14:05    Odkaz na tento příspěvek  

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10122427178-udalosti-v-regi onech-brno/312281381990628-udalosti-v-regionech/obsah/209252-budo ucnost-nadrazi-v-centru/

jojo, smělé plány architektů
J.U. Ray
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.41.116
Odesláno Neděle, 01. července 2012 - 21:31:58    Odkaz na tento příspěvek  

Minibox: Souhlas. Kromě toho, dálková doprava (především S-J) do města nepatří, na ni by měla být R43 alespoň po Kuřim, když ne dál. Stejně tak jižní část VMO nenahradí D1.

Město sice za nárůst automobilové dopravy nemůže, ale musí se s ním nějak vyrovnat. Stát a čekat, že auta někam zmizí (potažmo dopravce najednou osvítí a přejdou na železnici), je nesmysl. Přitom nejmenší dopad na místní obyvatelstvo (a samozřejmě i přírodu) má ta doprava, která územím proteče co nejrychleji, ne když brzdí a zase se rozjíždí na křižovatkách a v kolonách.

Teď se v Brně tahá za konec "silniční doprava", přestože situace není dobrá ani v železniční, ani v městské dopravě. Město doplácí na "hříchy minulosti" (ani jedna ze staveb, které jsou potřeba, není otázkou posledních deseti dvaceti let) a vlastní nerozhodnost (nejvíc právě u železnice).
Charles K.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.94.38.217
Odesláno Pondělí, 02. července 2012 - 09:55:47    Odkaz na tento příspěvek  

Tady je clanek k vyse uvedene reportazi i s par fotkama:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/184152-architekti-nacrtl i-budoucnost-brna-po-odsunu-nadrazi/
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 938
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 02. července 2012 - 13:52:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na druhou stranu odklad některých staveb přispěje k tomu, že se postaví daleko ohleduplněji k prostředí, do něhož se zasazují. Před 20 lety se dokonce uvažovalo, že Dobrovského tunely postaví jako hloubené!!! Mohli jsme mít například rychlou šalinu pod botanickou zahradou a parky za divadly, samozřejmě taky v hloubených tunelech atd. Teď se postupně napravují největší zvěrstva, co napáchal bolševik (rozšíření Provazníkovy), průtah Šimicema atd.