K-report
 

Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 20. 03. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Železniční uzel Brno - přestavba a nové nádraží » Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 20. 03. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1435
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 14. února 2012 - 12:44:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že by se ten brněnské nesmysl přeci jenom nestavěl?
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1139
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 15. února 2012 - 00:16:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To zas novináři něco vyhrabali ;-)
Brno není "urbánním uzlem jádrové sítě TEN-T" (v originále Urban nodes of the Core network) z toho důvodu, že není hlavním městem ani milionovou aglomerací. S tím nic nenadělá ani ministerstvo dopravy, ani Hašek ... teda Hašek by mohl: kdyby vyhlásil suverénní Jihomoravistán s hlavním městem Brnem, a pak s ním vstoupil do EU
Navzdory nepřejícímu Bruselu jsou ale stále součástí prioritní sítě (Core network) koridory Braha - Břeclav a Brno - Ostrava. A prioritní síť by podle bruselských plánů měla být dobudována do roku 2030, nepochybně včetně úseků Hády - Modřice a Brno hl.n. - Ponětovice.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 243
Registrován: 10-2011
Odesláno Středa, 15. února 2012 - 09:17:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: jsou ale stále součástí prioritní sítě (Core network) koridory Braha - Břeclav a Brno - Ostrava

myslíte např. jako je to na této mapce? odkaz
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1140
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 15. února 2012 - 13:57:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tam je TEN-T podle starého vymezení (tmavomodré trasy), v něm se žádné uzly neřeší. Současný rozruch je kolem nového vymezení sítě TEN-T.

Konkrétně myslím jako v těchto dokumentech:
http://ec.europa.eu/transport/infrastructure/doc/com(2011)_650_fi nal_2_annex_i_part14.pdf
http://ec.europa.eu/transport/infrastructure/doc/com(2011)_650_fi nal_2_annex_i_part15.pdf
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Středa, 15. února 2012 - 19:01:31    Odkaz na tento příspěvek  

Racek prioritní síť by ... měla být dobudována do roku 2030

Jenomže (mi) není jasné, co se myslí tím "dobudována". Dosažení parametrů dle TSI CR, tj. např. i infrastruktura pro kategorie trati V-P/M/F? Tam je u V-P/M požadavek mj. V=160km/h s vymezenými výjimkami, který v ČR nebude evidentně splněn ani na většině již rekonstrovaných koridorů. Ale TSI vyžadují dosažení těchto parametrů při nejbližší rekonstrukci a ta nemusí nastat ani do roku 2100, údržbě při stávajících parametrech TSI nebrání. Obdobná situace je třeba s nástupišti, podmínka výšky 550mm platí jen pro rekonstrukce a (logicky) ne pro provozovaný stav.

Tedy dosažení parametrů podle návrhu COM(2011)650 k revizi TEN-T? Ten je v něčem mírnější, v něčem naopak:
- plná elektrifikace. Dejme tomu, chybí jen Cheb - st. hr. a Plzeň - Domažlice st. hr. (Velenice - Veselí má z TEN-T vypadnout).
- na nákladní síti 22,5 t na nápravu. Může být.
- na nákladní síti rychlost alespoň 100 km/h. Takže by se během dvaceti let měly přestavět (částečně asi zatunelovat) úseky Lovosice - Ústí, Praha - Kralupy, Brno - Adamov, Mělník - Děčín a další?
- na nákladní síti provoz vlaků délky 750 m. To by znamenalo přestavět prakticky všechny stanice na prioritní síti, ať už byly v minulých dvaceti letech modernizovány nebo nikoliv (nemá-li být podmínka splněna administrativně, nakreslením nočních tras bez předjíždění).
Ani na splnění těchhle podmínek bych si nevsadil.

Řada uvažovaných staveb v parametrech TSI s rychlostí 160-200km/h (Ústí - Choceň, Brno - Přerov, Plzeň - Domažlice) má výrazné problémy s ekonomikou. Tak si EU bude muset vybrat, zda platí podmínka plnění TSI nebo dosahování předepsané výše ERR. A nebo navraťme hlavní město k Mikulovu, vypusťme z prioritní sítě všechno kromě Ferdinandky a bude :-)

Nebude to nakonec tak, že stav sítě (jakýkoliv) k 31.12.2030 se prostě prohlásí za "dobudovaný"?
ceskolipak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 1-2012
Odesláno Středa, 15. února 2012 - 19:49:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Takže by se během dvaceti let měly přestavět (částečně asi zatunelovat) úseky Lovosice - Ústí, Praha - Kralupy, Brno - Adamov, Mělník - Děčín a další?"

To si nedovedu představit. Jednak jsou to CHKO a jednak je to v údolí, kde se nic jiného než dlouhý tunel dělat nedá. Buď tvrdý čedič, nebo krasové jevy.. To je holý nesmysl. Obvzlášť pokud se uvažuje o VRT.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1141
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 15. února 2012 - 21:35:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, to je ono - COM(2011)650
http://ec.europa.eu/transport/infrastructure/doc/com(2011)_650_fi nal_2.pdf
Je to padesát stran právnicko-úřednických keců a je tam spousta závazných a zcela nereálných požadavků, o kterých píše K.A.F., ale komise má v zásadě pravomoc "sledovat provádění" a v případě, že se jí něco nezdá, tak žádat vysvětlení. Takže bych se té závaznosti až tak nebál.

Nebude to nakonec tak, že stav sítě (jakýkoliv) k 31.12.2030 se prostě prohlásí za "dobudovaný"?
Podle mne ten materiál bude zapomenut hned, jak v příslušných dotačních šuplících dojdou peníze, jinou funkci než identifikovat projekty k podpoře nemá.
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Čtvrtek, 16. února 2012 - 18:56:55    Odkaz na tento příspěvek  

Racek je tam spousta závazných a zcela nereálných požadavků
Něco jako svého času dohody AGC a AGTC, také nikdy nenaplněné.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4077
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 17. února 2012 - 09:15:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K.A.F.:
A nebo navraťme hlavní město k Mikulovu, vypusťme z prioritní sítě všechno kromě Ferdinandky a bude :-)

I kdyby Praha nebyla hlavním městem, tak stále bude miliónovou aglomerací, a tedy by dle metodiky výběru uzlů z Core Network nevypadla.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Pajko
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.153.134
Odesláno Pátek, 17. února 2012 - 13:59:47    Odkaz na tento příspěvek  

Nevím ale některé přípěvky ve stylu vraťme hlavní město k Mikulovu apod mi připadají zcestné. Nikdo jaksi nepočítá s tím, že význam Brna narůstá (navzdory pražské politice). Etabluje-li se jako významné evropské univerzitní a vědecko-inovační centrum, pak jsou tyhle škatulky jako core či comprehensive hra se slovy. brno je dnes defacto srovnatelné s Lipskem, které je na síti jako core node. A že by důvodem byla blízkost Halle je mi také divné. Všiml jsem si v mapě, že i Mošnovské letiště je jako core airport, brněnské jen comprehensive. Proč, když je Mošnov blízko Katowického letiště, srovnatelné jako Brno od Schwechatu. Opravdu divná logika, že by spíše politika?
Pajko
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.153.134
Odesláno Pátek, 17. února 2012 - 14:22:17    Odkaz na tento příspěvek  

Jistě, jde o počty obyvatel v aglomeraci ale příjdou mi ta kriteria účelová. Ostravsko a Katowicko představují konurbace, zatímco Brno nikoli. Je tím však potenciál Brna umenšen? V multikriteriálních analýzách by měla být zhodnocena i kvalitativní stránka. Brno asi opravdu není vyloženě křižovatka jádrového významu, to ale Ostrava také není. I ta má spíše tranzitní charakter. Já ovšem Ostravu nezpochybňuji, jen konstatuji, že s Brnem se mělo počítat rovněž. Jestli chce Hašek opravdu něco udělat pro Brno i kraj, měl by jet do Bruselu intervenovat osobně. A pokud by se tam nakonec dozvěděl to, co je možná veřejným tajemstvím, že oni vycházeli z toho, co jim poskytla česká strana, tak fakt by možná stálo za pokus přesvědčit lidi a budovat onen Moravistán. Protože pokud Česko reprezentuje a prosazuje zájmy filtrované pouze pražskou optikou, je na čase, to změnit, nebo odejít.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1143
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 17. února 2012 - 15:11:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně zase připadá zcestné tady řešit, jestli je Brno uzel nebo není.

Celá hysterie kolem toho, že "Brno není v TEN-T" je nějaká novinářská pseudorealita. Z toho, že nějaké město je uzel sítě TEN-T vyplývá jen nutnost jeho propojení s okolními uzly. Brno má v návrhu core network propojení na Prahu, Ostravu, Vídeň a Bratislavu, s jakým dalším okolním uzlem by se mělo propojit? S Mnichovem? Nebo si jen někdo potřebuje kompenzovat nějaký svůj Minderheitskomplex?

S letišti se to má tak, že kolem Mošnova prostě bydlí více lidí, nic složitějšího bych za tím nehledal. Morava je trochu malá na dvě pořádná mezinárodní letiště: nejlepší řešení by bývalo bylo postavit jedno uprostřed (v Přerově, stejně daleko od Vídně i od Katovic) a propojit ho rychlou železnicí s Brnem, Ostravou, Olomoucí i Zlínem. Ale to by někdo musel přemýšlet dopředu a koncepčně. Místo toho máme dvě letiště, na které pořádně nic nelítá, a nějací zoufalci se v tom Přerově snaží budovat třetí (co asi bude lítat tam?). Ale to už jsem trochu off topic.
Pajko
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.153.134
Odesláno Pátek, 17. února 2012 - 15:37:39    Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče letiště na Moravě, kdyby doba přála letecké dopravě proč ne. Ale Morava nemá jedno zcela dominantní centrum jako mají Čechy a tak holt máme dvě letiště - u Ostravy a Brna. Když ale kouknete jaké letiště třeba má Graz či Salzburg, tak chápu že obě naše města chtějí rovněž takto zkvalitnit ta svá na srovnatelnou evropskou úroveň. Jinak kolego, kdyby politické elity této země (máme-li vůbec takové) chtěly uvažovat po sametu koncepčně, obnovily by zemské zřízení a neoprášily ten zrůdný gottwaldovský model krajů, navíc podmíněný vzájemnou řevnivostí větších měst. U nás vždy vítězí ne to nejoptimálnější, případně skutečně vyargumentované řešení ale politcky podmíněné paskvily, které dál nabalují další chybná řešení. Jinak Brnu nezbývá nic jiného, než si stůj co stůj vydobýt tu pozici, kterou mu komunisté upřeli, když zrušili moravskou samosprávu. Je to zcela legitimní, to není žádný minderwertigkeit komplex. Jen se to musí dělat systematicky a inteligentně, o což se alespoň snaží brněnskÁ univerzita ve spolupráci s ostatními VŠ. Bohužel v politické rovině obdobný tlak chybí. Tam bohužel chybí i kvalitativně (natož morálně) srovnatelný lidský potenciál a také tomu brání systém partajních stranickýh centrál zahnízděných v Praze.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 881
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 17. února 2012 - 18:11:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pajko: Plnohodnotné letiště má v rakousku každé hlavní město spolkové země (teda kromě Bregenzu), tedy i Linec a Innsbruck. Zatímco v případě Solnohradu a Innomostí (to se mi obzvlášť líbí) lze opodstatněnost odůvodnit masivním turistickým ruchem, Linec a Štýrský Hradec se taky dokáží uživit-linkami i chartery. Je to o podnikatelském záměru a umu - dovedl bych si třeba představit lyžařský charter Brno - Innsbruck. Je to 700 km a autem docela opruz. Brno - Mnichov svého času létalo, skončilo to na nehorázných cenách letenek.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 461
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 17. února 2012 - 19:12:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

význam Brna narůstá

[citation needed]
Špatné, horší, Brno.
triba1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.105.90
Odesláno Sobota, 18. února 2012 - 21:07:07    Odkaz na tento příspěvek  

a jedeme dál:

http://brno.idnes.cz/investori-planuji-stavby-na-nadrazi-o-odsunu -pritom-jeste-neni-jasno-12k-/brno-zpravy.aspx?c=A120215_1733185_ brno-zpravy_bor
Charles K.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.132.183.92
Odesláno Neděle, 19. února 2012 - 12:51:25    Odkaz na tento příspěvek  

Tady je take video z poradu Nedej se(priblizne od osme minuty):
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095913550-nedej-se/
Pajko
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.153.134
Odesláno Neděle, 19. února 2012 - 23:44:34    Odkaz na tento příspěvek  

V tom pořadu bohužel zazněly i některé věci, které jsou mylné - třebas to referendum. To bylo přeci nakonec prohlášeno za bezplatné, vzhledem k nízké účasti - pod 25% zúčastněných. Nicméně celá ta záležitost je bohužel znehodnocena tím, jak sí někteří potentáti zakoupili pozemky a jak se to celé z věcné roviny přesunulo do roviny ideologicko-politické.Brno zřejmě promarnilo šanci konečně s železničním uzlem jako takovým něco udělat. Je to totiž běh na dlouhou trať, chybí společenská shoda, je krize, prachy nejsou, čímž se to ještě dál komplikuje. A především chybí politická vůle kopat za projekt férovými prostředky. Přičemž bohužel i ze strany odpůrců odsunu je často slyšet i snůška demagogie (Bártík a spol).
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1144
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 20. února 2012 - 09:28:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pajko: můžete být konkrétnější, v čem přesně se odpůrci odsunu dopouštějí demagogie?
Peeet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.79.55.130
Odesláno Pondělí, 20. února 2012 - 12:07:09    Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavý materiál vyšel 24. 1. v Lidových novinách pod názvem Aktivisté chtějí rychlovlaky pod zem - vychází z něj, že podmínkou pro aktuálně navrhovanou podobu nádraží v centru je budoucí VRT vést tunely pod centrem Brna, Holednou a Pohádkou máje. Jen nevím, zda je pravda, že cena vyjde stejně jako tunely pod lesy při trase VRT podél dálnice.
V článku mimo jiné garant koalice Nádraží v centru Tomáš Alter uvádí: "Náš návrh má od Velké Bíteše asi o 2,5 kilometru více tunelů, ale je kratší a vyvaruje se složitého křížení kolejí na povrchu u Bohunic, takže by byl ekonomicky srovnatelný s lepšími parametry. Umožnil by třeba vybudovat zastávku v Žebětíně dostupnou za pět minut jízdy z centra Brna." Navrhovaných 11 kilometrů tunelů by podle něj stálo 11 miliard korun a umožnilo udržet nádraží v centru. Tunel by měl strop například 25 metrů pod Zelným trhem.
Pajko
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.153.134
Odesláno Pondělí, 20. února 2012 - 16:31:57    Odkaz na tento příspěvek  

v čem přesně se odpůrci odsunu dopouštějí demagogie? například v tom, že postoj lidí z referenda je brán jako většinový reprezentativnbí postoj, což není pravda. Ve skutečnosti se negativně vůči odsunu vymezila malá, leč hlučná a organizovaná skupina. Většina lidí byla pro, jen se holt chová méně organizovaně, tj. je to lidem jedno, nebo proti tomu neprostestují. Jinak ale dnes je posun v tom, že je jednak krize, a jednak celé to pozadí není věrohodné, když odmyslím technické záležitosti. Já dnes již asi také nekopu za odsun ale obávám se, že v atmosféře ekonomické krize, znechucení korupcí ale i z podstaty, že Brno to nikdy ve státě, kterému šéfuje Praha nemělo lehké (i proto, že je to prakticky jediné město, z pozice bývalé moravské metropole, které je schopno generovat politický kapitál a tak zčásti Praze konkurovat)lze spíše očekávat zmrazení čehokoli velkorysejšího. I ve jménu šetření se dá očekávat, že zvítězí buď prolongování současného stavu, nebo nějakého rádoby ekonomického provizoria tvářícího se, že je to řešení. Že to však může Brno z dlouhodobého hlediska odepsat je na bíledni. Vzhledem k tomu o co se tady VŠ a MU snaží je to smutné. Ale je to i skrytý zájem pražské politiky ale udělá se to tak aby to vypadalo jako že sami Brňané to vlastně nechtějí. Že chtějí konzervovat starý dobrý štatl. Nakonec, když to člověk vidí co se v Čecháčkově děje, se vlastně vůbec nediví, rozděl a panuj.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 257
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 20. února 2012 - 17:57:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pajko: aby to vypadalo jako že sami Brňané to vlastně nechtějí. Že chtějí konzervovat starý dobrý štatl. Nakonec, když to člověk vidí co se v Čecháčkově děje, se vlastně vůbec nediví, rozděl a panuj

Jsem ze Střední Moravy, Brno nesleduji, když tak jen letmo.
Proč mám dojem, že v Brně se rozhádají okolo všeho nejméně na dva tábory?
Z dálky to vyzerá že se brňáci dělí sami

OT: jsem zvědavý jak Brno pomůže s mizející šancí na VRT v Česku
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1145
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 20. února 2012 - 22:06:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pajko: a jak chcete brát výsledek refereda? Přes 80 % z těch, kterým to nebylo jedno, chtělo nádraží v centru. Což absolutních číslech je přes 60.000 lidí, to bych se neodvážil nazývat malou skupinou (hlučnou a organizovanou už vůbec ne). Novější průzkumy (např. ten, co si nechala dělat ČT před minulými volbami) potvrzují, že pro nádraží v centru je výrazná většina těch, kteří na věc mají názor.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2377
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 20. února 2012 - 23:35:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peeet: ty tunely v Brně (i v Praze) jsou prakticky nutnost, pokud se má stíhat Praha-Brno za hodinu a hodina je nutnost, aby nová trať měla opodstatnění.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 883
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 21. února 2012 - 09:54:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pajko: Pokud byste stejnou optikou interpretoval výsledek voleb, kdo by zasedl v parlamentu a kdo by sestavoval vládu - ten, kdo se nezúčastnil? Tehdejší ráthaus intepretoval neúčast v referendu jako hlas pro odsun a tento lživýklad, podle něhož v referendu odsun zvítězil, převzala současná garnitura. Kdyby se otázka postavila opačně - jste pro odsun a muselo by se to prohlasovat absolutní většinou, dopadli by odsunovači velmi hanebně.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 465
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 21. února 2012 - 10:00:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Většina lidí se pro nebo proti odsunu nechá přesvědčit do deseti minut, záleží víc na tom koho potkají než čem jiném.
Špatné, horší, Brno.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1146
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 21. února 2012 - 10:21:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: to je u takových komplexních otázek běžné, když z nich vytáhnete nějakou jednotlivost, snadno na ní dokážete jasnou výhodnost libovolné varianty. Jako příklad mne napadá, že odsunuté nádraží má jasnou výhodu v tom, že se bude stavět v pustinách za Zvonařkou, kde nebude stavba nikoho obtěžovat. Tím pádem je to zřetelně lepší varianta ... pokud pomineme všechna ostatní hlediska, jako propustnost, návaznost na MHD a město vůbec, finanční nereálnost a podobné drobnosti.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 262
Registrován: 10-2011
Odesláno Úterý, 21. února 2012 - 10:32:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: Praha-Brno za hodinu a hodina je nutnost, aby nová trať měla opodstatnění.

Jako lail mám pocit, že jedině Arakainovo řešení je ekonomicky a časově průchozí viz odkaz na vlákno koridory a VRT a následná diskuse

Pokud se tu v Česku budeme hádat o vjezd do měst pomocí VRT, tak se v Bavorsku budou smát a získají dotace EU. Potom se na to budeme moci dívat..

(Příspěvek byl editován uživatelem jregent.)
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1147
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 21. února 2012 - 10:59:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arakainovo "řešení" je naprostý nesmysl. Pokud bude VRT spojovat pole s jinými poli, kdo těmi vlaky bude jezdit? Zajíci?
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 224
Registrován: 1-2011
Odesláno Úterý, 21. února 2012 - 11:28:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racku, i kdyby tím nikdo nejezdil, projekt bude a to je přece hlavní - na papíře si to odškrtnem a zase budeme "o krok dál", do pole zapíchneme billboard s barevným logolinkem a zodpovědní se bude prsit, kolik miliard vydali na VRT - no a když o stálo tolik, musí to být skvělé, že ano. Vítejte v Evropě 21. století
Podobnost např. s Univerzitním kampusem MU, kam se fakulty brání kvůli vysokým nákladům zuby nehty přestěhovat, neteče tam pitná voda a MHD zajíždí jen symbolicky, čistě nenáhodná.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 10-2011
Odesláno Úterý, 21. února 2012 - 11:34:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Zajíci?
Jedině lidé z aut, kteří to budou mít do center měst navázané nějakým místním MHD/Skem.

Osobně si myslím, že přesun nádraží v Brně není nutný.

Chtěl jsem jen zmínit, že i hádání v Brně může negativně ovlivnit VRT v Česku.
Dál se o tom bavme v příslušném vláknu.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 466
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 21. února 2012 - 12:32:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Jistě. Proto to referendum je nesmysl na obě strany a nemá cenu ho pořád vytahovat. Nebo nejlpépe interpretovat tak, že většina lidí hlasovala pro relativně rozumnou volbu „co já do… vím?“
Špatné, horší, Brno.
sportovecbrno
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.179.136
Odesláno Úterý, 21. února 2012 - 12:53:42    Odkaz na tento příspěvek  

Racek: referendum bylo jen pro brňáky, nás dojíždějících se nikdo neptal.
Izidor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 12-2006

Odesláno Úterý, 21. února 2012 - 13:04:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: Tesat do kamene! Je to tak, že většina lidí u nás bohužel slepě věří všemu, o čem co se napíše a řekne v Blesku, tv Nova, radiu Impuls apod. a veřejné mínění se nezkoumá, ale naopak vyrábí těmito médii. K objektivní realitě( tedy k té, co si sami ověřit můžeme ) už vlastně přístup nemáme.
Ideální řešení neexistuje a každá varianta má své. Nejsem žádný odborník na stavbu železniční infrastruktury a proto ani nejsem sto tady posuzovat, co je lepší a tak. Vím jen, že problém je komplexnější než jen pouhá poloha osobního nádraží a že tak či tak to bude stát nemalé peníze, které se bojím, že se neseženou a nějaké pořádné rekonstrukce se dočkám jako důchodce, nebo dokonce vůbec ne. Je teda možné, že to vše skončí ostudou a nějakou formou provizoria, za které zas, jako ostatně u mnoha věcí v tomto státě, nebude nikdo zodpovědný. A jak už říká Murphy: "Nic netrvá déle, než provizorium", tak jsem již přestal být optimistou.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 467
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 21. února 2012 - 13:27:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Referendum sice vede k hurározhodnutí na základě pár emocí a povrchních argumentů, současný stav ale zase leda k cynismu, korupci a povšechné apatii. Brnu už stejně může pomoci jedině plošné přidávání antidepresiv do vody a piva.
Špatné, horší, Brno.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1148
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 21. února 2012 - 13:44:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Izidor: nepřehánějte. Člověk nemusí být odborník, stačí mu obyčejné kritické uvažování, aby se probral dostupnými informacemi a argumenty a udělal si na věc vlastní názor. Jediné, co v tom průměrně a více disponovaným jedincům brání, je vlastní lenost věnovat tomu tu trochu času a úsilí. Pak zvolí některou ze dvou špatných variant: buď se nechá přesvědčit pro některou variantu argumentem vytrženým z kontextu (to je rychlé a bezbolestné), nebo se prohlásí agnostikem jako vy.
Tahleta nechuť orientovat se ve problémech, které se nedají srozumitelně vysvětlit na ploše jednoho novinového článku, to je přesně to prostředí, ze kterého žijí všichni vykukové parazitující na veřejných rozpočtech přes firmy z Kypru a Panenských ostrovů. Voliči jsou líní rozumět složitým otázkám, tak nechávají politikům volnou ruku. Politici tomu rozumět nemusí, protože voliči to po nich nechtějí a kamarádi z byznysu jim na golfu rádi poradí správné řešení. Zadarmo, a ještě zaplatí ten golf, hotel a letenky ... sakryš, není to trochu podezřelé?
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 885
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 21. února 2012 - 18:09:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: právě argument, že odsunuté nádraží se má stavět na zelené louce, takže nebude obtěžovat okolí doprovodnými negativy, je velmi zlovolný. Kudy by asi jezdily nákladní vlaky během výstavby? Zamlčuje se, že přes stávající rolu. Stejně se zamlčuje, že by se musely přestavět všechny mosty na stávajícím nákladovém průtahu. Co by to udělalo s dopravou na Olomoucké, Dornychu a Plotní, stěží domyslet.
Zghk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 7-2002
Odesláno Úterý, 21. února 2012 - 18:23:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co by to udělalo s dopravou na Olomoucké, Dornychu a Plotní, stěží domyslet
Rýpnutí on: Zato je velmi jednoduché domyslet, co by reko ve stávající trase udělala s veškerou železniční dopravou v Brně Rýpnutí off.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 468
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 21. února 2012 - 22:16:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, to by bylo vlastně celkem zajímavé slyšet co. Nejspíš nic až tak hrozně tragického. Po většinu přestavby by zřejmě zůstala nějaká část hlavního nádraží v provozu, na každé trati do Brna jsou pak před hl. n. jiné stanice napojené na zastávky tramvaje, kde lze (především osobní) vlaky ukončit, po celou přestavbu bude dostupný alternativní průjezd Brnem přes dolní nádraží. I pro nákladní dopravu zůstane v noci nějaký prostor.
Špatné, horší, Brno.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1149
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 21. února 2012 - 23:10:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zghk: vy se smějete ... ale aktuálně hrozí, že protože odsun je drahý, nedá se rozumně etapizovat a zřejmě bude odložen na neurčito, tak se bude rekonstruovat stávající nádraží ve své nevyhovující a normám neodpovídající podobě. Samozřejmě se tomu bude říkat údržba, protože rekonstrukci do nenormového stavu oficiálně dělat nelze.
Na rozdíl od nového nádraží ve variantě NvC, vymyšleného tak, aby se kapacity kolejí nejdřív nahradily novým stavem, a až pak se vrtalo do stávajícího, tahle údržba-rekonstrukce by samozřejmě žádnou novou kapacitu nevytvořila. Možná pod názvem Brněnský masakr bagrem a podbíječkou vejde do dějin veřejné dopravy
Izidor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 274
Registrován: 12-2006

Odesláno Středa, 22. února 2012 - 12:44:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Jak jsem již řekl, nejsem kovaný v železničních stavbách ani ekonomice abych měl právo tlachat v tom co je jasně lepší varianta, ale je zřejmé, že v první řadě jde o řešení technicky odborné. Právo na vlastní názor máme sice každý, ale to ještě nic neříká o fundovanosti, objektivitě a pravdivosti tohoto postoje. Nenazýval bych ale agnostocismem nedůvěru už v ty vámi zmiňované dostupné argumenty a informace o problematice. Dostane se na veřejnost objektivní a pravdivá informace? Ptám se, protože já nevím. Zastupitelská demokracie je také založena na důvěře ve zvolené zástupce, ale po tolika zklamáních důvěra mizí. Vy jste snad železniční stavař, že víte, co to vše obnáší? Já ne, zajímám se o to jako jednu z mnoha věcí, co se má a bude v Brně dít.
Máte pravdu, jak se většina lidí orientuje, podle argumenů vytržených z kontextu, podle toho jaký názor má ten, či onen herec, lékař, spisovatel, sousedka, matka, žena.... A přesto vše, že také zastavám kritické myšlení, nedivím se na jednu stranu a přiznávám někdy i u sebe onu lenost se orientovat do hloubky ve všech věcech jak by bylo třeba, protože bych nedělal nic jiného, než studoval tyto kolikrát sáhodlouhé dokumenty, kde ještě nemusí být záruka pravdivosti. Nevím, zda je to záměr, či nikoliv podávat vše tak komplikovaně a nesrozumitelně (viz třeba zákony,ve kterých se i právníci stěží orientují, nebo je vykládají různě). Myslím si, že i odborná problematika lze vysvětlit srozumitelným způsobem aniž by ztratila na odbornosti ale přitom nebyla zkratkovitá, špatně a nejednoznačně interpretovatelná a vytrháváná z kontextu.
Ptáte-li se mě na řešení, přiznávám se, že nevím, ale jednou za čas hodit při nějakých volbách lístek do urny pro jakoukoliv stranu zatím moc nefunguje. Berte to pouze jako jeden pesimistický pohled a byl bych moc rád, kdybych se pletl, že vše není až tak špatné, jak se mi zdá.
clanek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.94.38.217
Odesláno Pátek, 02. března 2012 - 11:44:17    Odkaz na tento příspěvek  

dalsi clanek:
http://www.archiweb.cz/news.php?action=show&type=1&id=11468
R_666_Satan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 02. března 2012 - 15:36:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předpokládám, že po VRT toho bude jezdit víc než jedna linka v hodinovém taktu, jinak taková trať nemá význam. Mělo by jít minimálně o 3 základní linie:

1. Expresní VRV: zajišťuje rychlé spojení do Prahy z "oblasti za Brnem", v Brně nestaví (nebo jen na zastávce někde na křížení obou tratí) - model TGV SNCF

2. Rychlíkový VRV: zajišťuje rychlé spojení do města Brna - jede do úvrati v současné poloze hlavního nádraží - model ICE DB

3. Spěšný VRV: zajišťuje rychlou obsluhu míst podél VRT směrem do Prahy i Brna, obsluhuje též regionální vazby (např. Velké Meziříčí - Jihlava - Humpolec) - model Avant RENFE

Není proto nutné stěhovat osobní nádraží na nákladní průtah Brnem, stačí nádraží v současné poloze a zastávka jižně od města v prostoru "trianglu" mezi VRT.

To by také byla jediná zastávka v polích, která by měla opodstatnění. VRT je nutno spojkami propojit se stávající sítí do současných nádraží. Představa, že někdo pojede z Jihlavy busem nebo štádlerem do pole u Šlapanova, kde přestoupí na VRV do Prahy/Brna, je zcela scestná. To může zůstat u žlutého autobusu, nebo jet autem. Spíš si dokážu představit, že na jihlavské nádraží přibrumlají (nebo zakvičejí - dle trakce) štádlery z regionu - a zde bude přestup na spěšný (ve špičce rychlíkový) VRV.

(Příspěvek byl editován uživatelem R_666_Satan.)
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2386
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 03. března 2012 - 03:50:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Satan: VR obchvat Brna od Prahy znamená automaticky zaústění do nádraží od jihu a to automaticky znamená nutnost rychlostí 320-350 km/h namísto 300-320 - a to je vzhledem k terénu a spotřebě rozdíl mezi ekonomicky dosažitelným cílem a šotosny...
Flexo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 610
Registrován: 7-2005

Odesláno Neděle, 04. března 2012 - 21:47:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pajko - Brno to nikdy ve státě, kterému šéfuje Praha nemělo lehké

Brno to především nemá lehké skrze ten svůj podělaný pražský mindrák.

i proto, že je to prakticky jediné město, z pozice bývalé moravské metropole

Moravskou metropolí je a vždy byla Olomouc.
J.U. Ray
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.38.138
Odesláno Neděle, 04. března 2012 - 22:18:28    Odkaz na tento příspěvek  

Flexo: S první částí příspěvku souhlas. S druhou částí nesouhlas. Řekl bych, že tyhle dvě metropole jsou si rovnocenné. Historicky bylo hlavní město Země moravské Brno (čili světská moc), ale arcibiskupství moravské sídlí v Olomouci (církevní moc). Kromě toho, každé město má své spádové regiony, takže je metropolí pro jinou část Moravy.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 471
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 07:57:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsou si rovnocenné především proto, že to nejsou metropole, ale prostě obyčejná větší městečka, jakých je v téhle zemi na stejné úrovni něco mezi 10 až 50, podle toho jak až moc jste ochotní se snížit ve své definici „města“.
Špatné, horší, Brno.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 888
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 11:05:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: Neupadl jsi na hlavu? Velikostně se BM a OL srovnávat vůbec nedají. Význam Brna vzrostl po třicetileté válce díky úspěšné obraně proti Švédům a od té doby bylo správním centrem makrabství. Města na úrovni BM jsou v této zemi dvě (Brno a Ostrava). Olomouc nemá mezinárodní letiště, veletrhy, moto GP atd. Je sice formálně taky krajským městem, ale s významem nepoměrně menším.
Když už se tady hádáte o metropole, tak si do nich klidně zahrňte i Kroměříž díky sněmu z 1848.
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 238
Registrován: 1-2011
Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 11:51:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nezapomenout na Znojmo (údělné knížectví v 11. a 12. století), Mikulčice či Staré Město u UH (jedno z nich byl asi velkomoravský Veligrad) a koneckonců i na ty Dolní Věstonice...
V zásadě souhlas s Jurajem a Zlatoprstem. Ještě bych doplnil ÚS,NSS,ÚOHS nebo pět brněnských univerzit.
brněnský pražák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.240.10.37
Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 23:21:00    Odkaz na tento příspěvek  

Chudák Brno, zase za něj rozhodují v tý hrozný Praze. Uvědomte si, že než kde, je mnohem důležitější kdo rozhoduje! A to jenom pražáci rozhodně nejsou. Takže račte si, milí Moraváci a Slezané, udělat pořádek nejdřív doma a neposílejte nám tu svoloč do Prahy, ju.
Ač rodilej Pražák, tak Brno mám rád a už přes pět let v něm žiju, jen mě vadí tyhle neustálý nářky.

Jinak, nádraží každopádně v centru, vždyť to je na Brně to geniální - za půl hodiny se od nádraží v podstatě přímou cestou dostanu kamkoliv po městě. To je výborný nejen pro dojíždějící, ale taky pro turisty a návštěvníky.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1135
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 06. března 2012 - 00:39:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Morava byla duocentrická a měla 2 hlavní města Brno a Olomouc, přičemž nakonec zůstalo tou metropolí pouze Brno.
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 542
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 06. března 2012 - 19:05:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slovo duocentrická nezná ani gůgl, a to už je co říct... Co já se tady ještě nedočtu!
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1137
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 06. března 2012 - 23:04:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak asi dicentrická.
R_666_Satan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 10-2011
Odesláno Středa, 07. března 2012 - 17:59:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bicentrická?
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1033
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 08. března 2012 - 15:35:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už jazykový koutek, tak spíš "bipolární" (což by existenci 2 center vhodně popisovalo)...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Charles K.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.94.38.217
Odesláno Pondělí, 19. března 2012 - 15:57:46    Odkaz na tento příspěvek  

aktuality k brnenskemu nadrazi:
http://www.archiweb.cz/news.php?action=show&id=11507&type=1
http://zpravodajstvi.ecn.cz/index.stm?x=2329454&s=t&f=v
aktuality
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.161.178.32
Odesláno Úterý, 20. března 2012 - 07:30:33    Odkaz na tento příspěvek  

Přestavba uzlu je jasně dána územním plánem města i kraje, má EIu, dokumentaci pro územní rozhodnutí. Z vládního usnesení vychází i spolupráce mezi partnery. Co ještě, aby bylo jasné, že bude "ODSun" nebo to celé shnije... m
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 20. března 2012 - 09:29:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aktuality: ještě chybí jedna drobnost, a to asi tak 20 - 25 miliard korun. Nalít je do jedné stavby, kterou navíc nelze financovat z příspěvku EU, je (a ještě dlouho bude) mimo možnosti tohoto státu.

Takže zbývají v zásadě tři možnosti: buď nechat shnít, nebo koncentrovaná údržba stávajícího stavu - za několik miliard získáme opravené nádraží, které nevyhovuje uspořádáním ani kapacitou a neodpovídá normám. Třetí možnost je předělat ty papíry na nějakou reálnější variantu, protože i když celkové náklady na přestavbu uzlu jsou ± srovnatelné, tak z hlediska financování je zásadní rozdíl, jestli sehnat 20 giga najednou, nebo 10 hned, 6 později a nějaké drobné potom nebo mezitím*. Nádraží v centru navíc splňuje podmínky pro podporu ze strukturálních fondů, takže pokud vláda přesvědčí komisi, že je nerozkrademe (nebo jen přiměřeně), a s těmi papíry od územních plánů se začne brzy, byla by šance mít tu první etapu do 10 let hotovou.

* čísla vychází z navrženého dělení staveb:
1. etapa průjezd 1.TŽK Modřice (mimo) - Hády, včetně nového hl.n., Židenic a zastávky "jih" (náhrada Heršpic v dostupnější poloze u AZ Tower) ~ 10 mld. Kč,
a další etapy bez rozlišení pořadí:
+ napojení na Ostravu přeložkou Komárov - letiště - Ponětovice ~ 6,5 mld. Kč
+ ostatní, dále dělitelné na menší stavby (rekonstrukce nákladového průtahu, odstavná nádraží) Σ ~ 4-5 mld. Kč
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 545
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 20. března 2012 - 18:03:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Proč ji nelze financovat z příspěvku EU?
Vy vážně věříte tomu, že "předělání papírů", všechno to projednávání a nakonec stavba se stihne do 10 let? Myslím, že by každý člověk měl mít své sny, ale v určité chvíli by se měl vrátit do reality. Nic ve zlým....
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1158
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 20. března 2012 - 20:39:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z příspěvku EU ji nelze financovat proto, že nesplňuje dvě z podmínek: nezlepšuje dopravní dostupnost (spíš mírně zhoršuje) a nemá podporu veřejnosti.
Do 10 let by se to mohlo stihnout v případě, že by všechno šlo ideálně ... takže spíš ne. Ale každopádně je lepší mít za 10 let stavbu připravenou k realizaci, než nic. Nebo nedejbože obnovený stávající stav, to je varianta, které se trochu děsím ...