K-report
 

Archiv diskuse Tratě na Vysočině do 02. 07. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Tratě na Vysočině » Archiv diskuse Tratě na Vysočině do 02. 07. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mmalousek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 615
Registrován: 4-2009

Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 13:21:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já loni slyšel něco bardotkoidního a vyklubala se z toho fotojízda 721: https://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=564460.jpg&nmale=2 &razeni=Vlozeno&poradi=sestupne&stranka=1
http://soticsotici.rajce.idnes.cz/ - moje fotoalba z provozu lokomotiv.
Host_81
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 3-2012

Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 13:26:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bardotka: Nevím nevím
Jeden ranní osobáček nad Starčí:
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.14.6
Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 14:57:33    Odkaz na tento příspěvek  

Ad „Baile_atha“ = 338:
Omlouvám se za prodlevu v reagování - mezitím jsem se dílem věnoval jiným záležitostem a dílem jsem přemýšlet, jak Vám vlastně mám odpovědět. A omlouvám se i za to, že jsem asi velkou měrou přispěl k tomu, aby tuto sekci DF zaplevelily děsivé výlevy šílených grafomanů, v jejichž naprosto nečtivě dlouhém teoretizování zákonitě musí zaniknout i to, co v nich občas třeba má i racionální jádro: jednou z jejich zásadních chyb přitom je, že čtou zbrkle a bez toho, že by si vůbec uvědomovali skutečný smysl toho, co čtou, protože jsou sebestředně zahleděni jen do svých vlastních "jedině správných" vizí a nic jiného nejsou schopni pochopit. Bohužel i můj příspěvek musí být tentokrát až příliš hnusně dlouhý.
Nevím co je podle Vás "dogmatem" na mé nabídce, že "... jsem přitom ochoten uvažovat třeba i o rozsáhlejší přeložce znojemské trati například i někudy okolo Krahulova, aby se její trasa přiblížila k Třebíči až do míst, kde už by nádraží bylo z města snadno a rychle dostupné městskou dopravou. ...": já Vám tím přece nic nevnucuji, a už vůbec ne jako "dogma" (aby bylo jasno: podle například Wikipedie "v širším smyslu znamená dogma jakékoli tvrzení, o němž nelze pochybovat") - navíc ta moje úvaha byla vedena jakýmsi "spojením příjemného s užitečným", protože na rozdíl od krahulovské trati je stařečská trať na žádoucí významněji vyšší rychlost v podstatě nerekonstruovatelná, a tak využití snáze rekonstruovatelné krahulovské trati a vybudování návazné přeložky (= novostavby) znojemské trati přímo okolo obcí Stařeč a Mastník (a až asi někam za Kojetice) by podle mě přineslo pro uživatele železnice rozhodně větší efekt, než případné komplikované a stejně ne právě levné úpravy trati přes stávající žst. Stařeč ležící v pustině v lesích (a jen Hvězdoňovice by přišly o zastávku s minimální frekvencí): jak ale někdo později už někde tady napsal, takové řešení určitě stejně není "na pořadu dne", a tak jsem na to nazíral i já při svém posuzování "pořadí priorit". Se spojkou mezi "novou Starčí" a Třebíčí-Borovinou přitom samozřejmě při přípravě stavby lze (a asi by i bylo žádoucí) počítat jako s dalším výhledem, ale význam její realizace by byl stejně asi ještě menší, než význam "trianglu" v Jihlavě.
Proti výstavbě terminálu v Třebíči samozřejmě nic nemám (to už jsem ostatně napsal), ale ani ta sama o sobě nemůže nikdy odůvodnit závleky vlaků relace (… – ) Jihlava – "nová Stařeč" – Znojmo a opačně do Třebíče: místní frekvenci do / z Třebíče lze pak poměrně snadno řešit především využitím MHD vedené k "nové Starči" (což samozřejmě předpokládá zavedení IDS včetně tarifních opatření) a dálková frekvence může přestoupit třeba v Krahulově.
(pokračování v následujícím příspěvku)
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.14.6
Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 14:57:46    Odkaz na tento příspěvek  

pokračování:
Aby to zase nějaký zbrklý "čtenář" nepochopil nesprávně, upozorňuji, že (nejen) tento námět je třeba považovat jen za výchozí tezi (a případně téma k další debatě, ale pokud možno konstruktivní a s reálistickými argumenty), tedy nikoli za žádné "dogma", protože výsledné řešení by nakonec mohlo být i úplně jiné (například úplně nový "terminál" někde u Červené Hospody, apod.), a já nechci nic "dogmaticky" předjímat.
"Myšlenka přeložení rychlíkových souprav via Havlíčkův Brod" vychází "technologicky" ze současného a zjevně ještě dlouho neměnného stavu, kdy elektrizace úseku Zastávka u Brna – Jihlava v nejbližší době určitě "nehrozí" a vláčet v dieselové trakci poloprázdné vlaky v úseku Jihlava – Třebíč (či dokonce Náměšť nad Oslavou) a opačně jen proto, že blíže k Brnu je kapacita souprav využita více nepovažuji za ekonomické: asi by bylo rozumnější, aby "dráty" vedly z Brna až do Náměště nad Oslavou, takže na zbytku trati do Jihlavy by pak stačily v naprosté většině jen velmi malé lehké a hbité motorové soupravy, ale zatím je rozhodnuto jinak a na tom my nic nezměníme. A i "frekvenčně" je to řešení podle mě výhodnější: Vaše připomínka o kilometricky delší trase přes Havlíčkův Brod je samozřejmě hodná zřetele a asi by musela být řešena nějakou specifickou tarifní úpravou pro přímé jízdy v úseku Jihlava – Brno a opačně, ale časově mohou být obě trasy po ještě hodně dlouhou dobu srovnatelné, celkový počet nutných přestupů osob využívajících v nějakém úseku rychlíky relace Brno – jižní Čechy nebo opačně by ta koncepce podle mě rozhodně snížila, a i Jihlava by tím mohla získat častější přímé spojení s Prahou (byť by to v případě zachování dvouhodinového intervalu rychlíků převážně na úkor relace Praha – Havlíčkův Brod – Brno, což by asi především Žďár nad Sázavou nebyl ochoten akceptovat). Bylo by třeba rozpracovat ty teze podrobněji (problém může být opravdu především v propustnosti jednokolejného úseku mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem) - nechci rozhodně tvrdit, že by se při tom nemohly objevit i nějaké zásadní "zádrhele", ani že moje představa je jediná správná: ke každému zkoumání a řešení čehokoli je nutno nejen přistupovat "nedogmaticky", ale hlavně je třeba při něm vycházet z řádné znalosti skutečných poměrů, hledat souvislosti a přemýšlet, takže možná někdo přinese i opravdu pádné argumenty, které mi unikly - zatím mě ale nikdo nepřesvědčil o tom, že by moje řešení nebylo obecně lepší, než je to stávající. A propos: cestující pouze v úseku Brno – Jihlava přes Třebíč (ať už v celém, nebo jen v části) by naopak dokonce mohli vnímat jako příznivou změnu, že mají "svůj" rychlík jen pro sebe ...
(dokončení v následujícím příspěvku)
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.14.6
Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 14:57:58    Odkaz na tento příspěvek  

dokončení:
Podle toho, co a jak dokážete napsat, nepochybuji, že už dávno nejste žákem 1. stupně základní školy, a o to víc mě překvapuje, že snad ještě stále věříte pohádkám. O tom, že SUDOP (jako ostatně všechny podobné "kancelářské" organizace, zejména ty "privatizované") velice rád využije každé příležitosti, kdy se může "přisát na státní vemeno", snad není třeba přesvědčovat nikoho v tomto státě (a tedy snad ani Vás) - a pokud získal možnost "podojit stát" vytvořením nějaké další více-méně zbytečné studie (lhostejno s jakým přívlastkem v názvu), rozhodně si ji ujít nenechá. A naprostou většinu alespoň středoškolsky vzdělaných lidí jistě není třeba "poučovat" ani o tom, jak se na takové studie dívat a k čemu v naprosté většině případů jsou a slouží, protože asi všichni někdy museli vypracovat nějakou ročníkovou či maturitní práci nebo "SVOČku" - rozdíl je pak jen v množství popsaného či potištěného papíru vloženého do "desek s mašličkami" a v tom, že studenti to musejí udělat zadarmo, kdežto firmy typu SUDOP za to obdrží dnes už spíše miliony Kč než jen stovky tisíc Kč (jako v minulosti). Je samozřejmě pravda, že na současném českém "investičním smetišti" je "kohoutů" velmi mnoho a intenzita jejich vlivů je v čase průběžně proměnlivá, ale vedení SŽDC by z tohoto pohledu (= ve vztahu k investicím na železnici) rozhodně nebylo rozumné podceňovat a u vědomí toho, že pozici náměstka generálního ředitele SŽDC pro modernizaci dráhy zastává aktuálně Petr Šlégr (jehož hlavní ideou jsou kromě prosazení výstavby rychlodráhy Praha – Kladno /= i za cenu politicky populárního napojení ruzyňského letiště/ především "VRTky"), nepředpokládám, že by zejména v současné finanční situaci státu patřila skutečně rozsáhlá "modernizace" jakéhokoli delšího traťového úseku v oblasti jihovýchodně od Jihlavy mezi "priority železnice", o nichž má vůbec smysl uvažovat jako o připadajících v úvahu v "historicky krátké" době: naději na realizaci by tak snad mohlo mít napojení Jihlavy (a "hlavní" trati přes Žďár nad Sázavou) na "VRT", ale to se trati Jihlava - Brno přímo netýká - Náměšť nad Oslavou může být poměrně dobře zpřístupněna třeba i přestupem v prostoru u Velkého Meziříčí po rozumně modernizované trati přes Studenec = i proto bych jako zajimavější a smysluplnější viděl spíše budování rychlejšího spojení Znojma s VRT přes Jihlavu a s pouhou "zastávkou" pro Třebíč někde u obce Stařeč. Mohu se samozřejmě mýlit, ale domnívám se, že stavba, která má údajně významně "vylepšit" úsek trati mezi Brnem a "Božím Požehnáním", bude na dlouhou dobu poslední skutečně velkou investiční akcí, která bude na celé trati (= až do Jihlavy) realizována.
Díky za pochopení - a příště mě, prosím, tolik nehecujte, abych toho musel "nakecat" tak mnoho ...
Holba
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.209.187
Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 16:23:28    Odkaz na tento příspěvek  

Malousek alias 850.něco: doba,kdy se tu začneš hádat sám se sebou se nezadržitelně blíží:-D
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 340
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 17:06:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

režista: založením jsem spíš optimista a i když si uvědomuji obecný nedostatek peněz, věřím, že tratě s potenciálem osobní dopravy mohou být rekonstruovány velkoryseji - jako například úsek Zastávka u Brna - Třebíč na 120 km/h. Myslím, že výsledky rychlíků v úseku Brno - Jihlava jsou dost odvislé od sezóny a i přes výraznou nevýhodu proti spojení po dálnici D1 si svoje cestující drží. Mezistaniční úsek Brno - Třebíč je samozřejmě výrazně lepší než zbytek trasy, ale nahrazení R vrstvy Sp vlaky kvůli nastavení financování nevidím dobře. Snad v případě celorepublikového IDS by to mohlo fungovat, ale tento koncept vidím v podobné pravděpodobnosti jako VRT. Nicméně linka ČB - Brno v koncepčních materiálech MD figuruje v každém případě v třebíčské poloze.
40 km zajížďka via HB není podle mě "hodna zřetele", ale dost výrazná komplikace a rekonstrukce tratě 240 může navíc na rozdíl od 250 výrazně zkrátit JD.
S Petrem Šlégrem udržuji pracovní kontakt a fandím mu, příští týden s ním máme další jednání. Minulý rok, při jednáních o terminálu žst. Třebíč předložil ing. Kalčík studii, která jasně počítá se zapojením znojemské trati k budoucí VRT do brněnského zhlaví třebíčské stanice, takže s propojkou kolem Červených Hospod se zřejmě moc nepočítá.
Mmalousek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 616
Registrován: 4-2009

Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 19:05:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Holba: Dej si Holbu a buď v klidu
http://soticsotici.rajce.idnes.cz/ - moje fotoalba z provozu lokomotiv.
Bardotka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 252
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 19:05:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

850.015,Mmalousek : tak to jsem asi měla fakt jen slyšení...
...754 041-2, T478.1001...
Mmalousek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 617
Registrován: 4-2009

Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 19:09:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To se stává
http://soticsotici.rajce.idnes.cz/ - moje fotoalba z provozu lokomotiv.
Hanz_11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 19:44:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

režista:
alespoň co jsem měl možnost vidět v materiálech na MD (cca rok staré) tak to tam bylo psáno většinou opačně než píšeš.

Např. tam bylo psáno o kapacitním spoji VRT - Jihlava - Třebíč - MB - Znojmo. Obdobná mapa s článkem byla myslím i na želpage, asi by šlo najít.
Jedna ze zajimavých věcí se kterou se v těch materiálech pracovalo, je výhled potenciálních cestující. Z vysočiny jasně vyšla nejlíp varianta jak jsem psal.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4483
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 22:02:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad režista:
Trasování R přes Žďár prostě neobhájíte, protože to je neobhajitelné.
Na jednu stranu Vám vadí nízké využití souprav v úseku Jihlava- Třebíč (požadujete motorovou jednotku), na druhou stranu klidně odignorujete ještě slabší úsek Jihlava- Jindřichův Hradec, který pro velký úspěch pošlete ku Brnu delší trasou. Dále spojení Jihlava- Praha je k ničemu. Nikdo tím nepojede. Jděte se zeptat na autobusák v Jihlavě před odjezdem dálkových busů na Prahu, kdo by chtěl jet vlakem s přestupem, delší dobu, dráž a s menšími službami? Třebíč tyto R potřebují, protože je plní. To bychom to taky mohli zapíchnout už v Hradci.
Zavádění takovéto taktové linky je běh na dlouhou trať. Trvalo to několik let, než si lidi na tyto spoje zvykli. Vím o čem mluvím, těmito spoji od Plzně po Brno mám naježděno statisíce kilometrů. Přes bídný prvopočátek se situace dlouhodobě zlepšuje (sice pomalu, ale...). Jedním pokusem může desetiletá práce na získávání cestujících velmi rychle přijít v niveč. Zde opravdu není momentálně žádný důvod ke změně.
Bardotka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 253
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 22:26:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: to i většině studujících třebíčáků v Praze co jich pár znám, se daleko víc vyplatí jet busem než vlakem do Phy..
...754 041-2, T478.1001...
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 684
Registrován: 11-2004
Odesláno Středa, 27. června 2012 - 01:00:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Baile atha: Minulý rok, při jednáních o terminálu žst. Třebíč předložil ing. Kalčík studii,...
Ta studie by mne zajímala, je možné ji dát k dispozici, či aspoň výkresovou část?
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7916
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 27. června 2012 - 01:14:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak přece jen ještě jedno doplnění k tomu, co jsem zde již napsal - ten autobusový terminál u žst. Třebíč s budovou na stávajícím místě dává smysl jen tehdy, když tudy budou jezdit všechny linky MHD Třebíč (snad s výjimkou posilových špičkových spojů, jezdících nad rámec základního taktu). Je nesmysl budovat terminál mj. pro MHD a přitom vést jednu z páteřních linek MHD Třebíč podjezdem pod nádražím.

K dalším příspěvkům:

Myslím, že výsledky rychlíků v úseku Brno - Jihlava jsou dost odvislé od sezóny a i přes výraznou nevýhodu proti spojení po dálnici D1 si svoje cestující drží. Mezistaniční úsek Brno - Třebíč je samozřejmě výrazně lepší než zbytek trasy, ale nahrazení R vrstvy Sp vlaky kvůli nastavení financování nevidím dobře.
Pojem "Sp vlak" mám na mysli z hlediska zastavovací politiky, nikoliv zdroje financování.
I když... nejlogičtějším řešením by bylo financování společné. Pokud by takový Sp byl v úseku Náměšť - Jihlava NÁHRADOU stávajících Os vlaků, tak by kraj Vysočina ani nemusel platit nic navíc. Bylo by to výhodné pro oba objednatele.

S tím "držením počtu cestujících" to může být relativní - stačí jedna nechutně dlouhá výluka (= NAD atd.), způsobená překopáváním jednoho nejmenovaného úseku (které těm rychlíkům mimochodem nepřinese žádný přínos)...

Ale právě - počet cestujících je relativně dobrý už teď, k dílčímu zlepšení by dále došlo posílením intervalu ve špičce na hodinu + eliminací zpoždění. Jak prosté.
A kdyby zrovna ty rychlíkové stanice vypadaly o něco lépe, tak by to bylo ještě o něco lepší.
Ale ne, raději budeme mít bezbariérové Střelice (obec, která už dnes jednu bezbariérovou zastáku má), anebo Omice: http://www.youtube.com/watch?v=3U8T1A88OOo

Na jednu stranu Vám vadí nízké využití souprav v úseku Jihlava- Třebíč (požadujete motorovou jednotku), na druhou stranu klidně odignorujete ještě slabší úsek Jihlava- Jindřichův Hradec, který pro velký úspěch pošlete ku Brnu delší trasou.
Ten příspěvek na mě dělá dojem, že počítání každého vagónu, ba každého místa, má smysl jen na nezadrátovaných tratích; zatímco na zadrátovaných by to nevadilo.
Využití R (nebo Sp, na názvosloví nezáleží) v úseku Jihlava - Horní Cerekev se dá zlepšit tím, že by se zastavovalo i v Dolní Cerekvi + Batelově (viz moje tabulka ).

A omlouvám se i za to, že jsem asi velkou měrou přispěl k tomu, aby tuto sekci DF zaplevelily děsivé výlevy šílených grafomanů, v jejichž naprosto nečtivě dlouhém teoretizování zákonitě musí zaniknout i to, co v nich občas třeba má i racionální jádro: jednou z jejich zásadních chyb přitom je, že čtou zbrkle a bez toho, že by si vůbec uvědomovali skutečný smysl toho, co čtou, protože jsou sebestředně zahleděni jen do svých vlastních "jedině správných" vizí a nic jiného nejsou schopni pochopit.
Zajisté. Relativně dlouhý příspěvek (mimochodem, dlouhé příspěvky s rozdělením na odstavce jsou pro mne daleko čtivější než relativně krátké příspěvky, kde je třeba jen 20 řádků, ale žádné dělení na odstavec - to je něco zatraceně "nečtivého") = "děsivý výlev šíleného grafomana"...

Když někdo má k tématu co říci, tak z toho holt občas vzejde delší příspěvek (a to jsem zdaleka neuvedl vše, co bych říci chtěl; totéž mimochodem stále platí v uvádění argumentů proti té 4,5miliardové šílenosti, těch dosud neuvedených argumentů je tam ažaž - ale to se týká vedlejšího vlákna). A hlavně - já jsem uvedl KONKRÉTNÍ (a tím pádem nikoliv teoretický, nýbrž PRAKTICKÝ) návrh. Jestli je to "jediné správné" řešení? Nevím, není to zde s čím srovnat... Když uvedete svůj návrh, který bude v souhrnu lepší než ten můj, nebude mi dělat problém uznat, že vaše řešení je lepší. (Protože právě uvažování bez konkrétního konceptu jízdního řádu je do značné míry teoretizováním.)

vláčet v dieselové trakci poloprázdné vlaky v úseku Jihlava – Třebíč (či dokonce Náměšť nad Oslavou) a opačně jen proto, že blíže k Brnu je kapacita souprav využita více nepovažuji za ekonomické
... zato u rychlíků vedených v trase Brno - ZR - HB - JI - ČB by podobná věc s tím, že jinde než v blízkosti Brna by ty vlaky jezdily (neekonomicky) poloprázdné, nevznikala? Případně - vláčet z Brna dva rychlíky za sebou (jeden do Prahy, druhý do ČB) po 250ce je ekonomické?

O tom, že optimální délka souprav R-240, či chcete-li Sp-240, jsou 3 - 4 vagóny (čímž by se vzduchovozičství dalo docela elminovat, zejména v tom kontextu, že v úseku Náměšť - Jihlava by šlo o náhradu stávajících Os, které by tím pádem mohly být zrušeny), jsem tu (resp. vedle) psal už dříve.

- Hm, takže ideální je končit s dráty v Náměšti... Takže umělý přestup z EOs na MOs v Náměšti? Anebo tahání dieselu s rychlíkem pod trolejí 43 km? Ach jo.
Nebo další důkaz toho, že ideální je nevěšet dráty nad byť jediným metrem tratě č. 240?

Mohu se samozřejmě mýlit, ale domnívám se, že stavba, která má údajně významně "vylepšit" úsek trati mezi Brnem a "Božím Požehnáním", bude na dlouhou dobu poslední skutečně velkou investiční akcí, která bude na celé trati (= až do Jihlavy) realizována.
Ano, to sedí Ale tohle je jasné minimálně nějaké 2 - 3 roky zpátky; holt o to jvětší pitomost se mezi tím Brnem a "Božím Požehnáním" chystá, no.
Nejvíce z toho pohledu, že jakmile "visí drát", tak následujícím modernizovaným úsekem MUSÍ být Zastávka - Rapotice (z většiny délky terénně hodně složitý, z hlediska potřeby zkracování JD s ohledem na zavedené návaznosti v rámci IDS JMK prakticky zbytečný).

Ono vůbec ani nedává smysl, proč drátovat trať, která se z asi 73 - 74 km délky nachází v kraji, kde dopravce pořídil pro regionální dopravu vozidla NEZÁVISLÉ trakce (s plánem s nimi zhusta jezdit i "pod dráty").

P. S. Docela by mě zajímalo, kolik km tratě (z přibližně 43 km) Zastávka u Brna - Třebíč by při přestavbě na TR = 120 km/h mohlo zůstat ve stávající stopě (?)
A co viadukty (kralický, náměšťský; v Třebíči přes Lorenzovy sady)? Ty by takovouto traťovou rychlost snesly?

Mám-li ale být ironický: ještě před nějakými 3 lety se přece prezentovalo, že elektrizace + modernizace úseku Brno - Rapotice proběhne v letech (X + 1) až (X + 3) a na to hned naváže elektrizace + modernizace úseku Rapotice - Jihlava (tzn. 72 km!), která proběhne v letech (X + 4) až (X + 6). Z takto přesně nastaveného harmonogramu bych skoro očekával, že vše potřebné již je vyprojektováno, jen se "čeká na peníze". A že by tomu tak nebylo?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7917
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 27. června 2012 - 01:35:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě pár poznatků:

- Obecně, právě pásmový provoz je vhodným prostředkem k eliminaci vzduchovození v kombinaci se zachováním přímého spojení do velkoměsta. Takto to platí nejen pro trať č. 240 (zde: R/Sp z Brna do Kralic bez zastávek a dále jako "zrychlený Os"; + Os Brno - Zastávka - Náměšť).

- Zmiňuje se tu několikrát otázka traťové rychlosti... Možná by stálo za to podívat se, jaká traťová rychlost je na trati č. 011 a jaké traťové rychlosti dosahuje hnací vozidlo rychlíku jedoucího od HB.

- Stejně tak je potřeba se podívat, jestli na trati č. 011 náhodou nezůstal "nekoridorizovaný" a tedy pomalejší úsek.

- A hlavně je potřeba se také podívat na to, co vzniklo "koridorizací" v úseku Praha-Libeň - Praha-Běchovice. Pouze tříkolejka (místo potřebné čtyřkolejky) a tím pádem ztížená konstrukce jízdního řádu.

- Po všem výše uvedeném, bylo by zajímavé zjištění, o kolik minut by se dala (oproti dnešnímu) stavu zkrátit jízdní doba na úseku Kolín - Praha hl. n. (a tím pádem i v relacích jako Praha - Jihlava, Praha - Znojmo apod.).
Aneb jak investice v Praze může zlepšit i spojení z Vysočiny či Znojemska...

- Zvyšování traťové rychlosti nemá úskali jen v otázce vhodných vozidel nebo potřebnosti zvýšení TR z "taktového hlediska". Jsou tam minimálně i dva další aspekty, jako že v příměstských úsecích se silnou (a nesegregovanou) příměstskou dopravou může být takové zvýšení TR přímo nežádoucí + je nesmyslné při úvahách o modernizaci spojení argumentovat zároveň zvýšením TR a zkrácení jízdních dob a zároveň výstavbou několika nových zastávek (což jsou, mimochodem, argumenty proti jisté "investici" za 4,557 mld., ale to sem nepatří ).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4485
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 27. června 2012 - 01:50:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co viadukty (kralický, náměšťský; v Třebíči přes Lorenzovy sady)? Ty by takovouto traťovou rychlost snesly?
Mosty jsou tuším na 80 km/h. Ten u Náměště asi určitě, u toho třebíčského je to stejně fuk.

Docela by mě zajímalo, kolik km tratě (z přibližně 43 km) Zastávka u Brna - Třebíč by při přestavbě na TR = 120 km/h mohlo zůstat ve stávající stopě
No skoro nula. Ale jinak koridory (zejména 3.a 4.) jsou třeba stavěny na 160 km/h, ale při bližším pohledu člověk zjistí, že to je pro jednotky s naklápěcí skříní. Na Vvýj je to pak nějakých 120- 140 km/h. Cokoliv nad 70 km/h na 240 (Požehnání- Okř.) znamená velké zásahy do infrastruktury a moře přeložek. Ovšem zadrátovat to ve stávající stopě a udělat z toho další 225 je taky špatně.

zato u rychlíků vedených v trase Brno - ZR - HB - JI - ČB by podobná věc s tím, že jinde než v blízkosti Brna by ty vlaky jezdily (neekonomicky) poloprázdné, nevznikala? Případně - vláčet z Brna dva rychlíky za sebou (jeden do Prahy, druhý do ČB) po 250ce je ekonomické
Ještě bych tě doplnil, že dalším úsekem určujícím kapacitu těchto R, je Plzeň- Nepomuk.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7918
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 27. června 2012 - 02:00:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mosty jsou tuším na 80 km/h. Ten u Náměště asi určitě, u toho třebíčského je to stejně fuk.
No... podobně fuk (v otázce blízkosti žst.) to bude i u té Náměště.

No skoro nula. Ale jinak koridory (zejména 3.a 4.) jsou třeba stavěny na 160 km/h, ale při bližším pohledu člověk zjistí, že to je pro jednotky s naklápěcí skříní. Na Vvýj je to pak nějakých 120- 140 km/h. Cokoliv nad 70 km/h na 240 (Požehnání- Okř.) znamená velké zásahy do infrastruktury a moře přeložek. Ovšem zadrátovat to ve stávající stopě a udělat z toho další 225 je taky špatně.
Tak ono u těch tratí, kam se mají vejít i Os vlaky, to zvýšení TR může být i nežádoucí (dopsal jsem v rámci editace předchozího příspěvku).

Jistě, zadrátování je špatné už z principu (otázka ekonomické návratnosti samotných drátů + nutnost postupovat "krok za krokem" místo vhodnějšího "vybrání nejvhodnějších úseků").

S tím zvyšováním traťové rychlosti: zrovna úsek Třebíč - Vladislav by (alespoň v úsecích mimo viadukty) snesl více (ta otázka zkrácení JD Třebíč - Kralice se 2 mezilehlými zastávkami na 30 - 31 minut); v případě toho druhého mnou uváděného (Náměšť - Kralice) by to asi bylo o něco složitější. Ale jistá brožurka z roku 1996 hovoří o eventualitě traťové rychlosti 80 km/h (a otázce spotřeby lokomotiv při jízdě přes náměšťský viadukt při této rychlosti) a nepředpokládám, že by tehdy měl autor na mysli realizaci nějakých přeložek v tom úseku.

Ještě bych tě doplnil, že dalším úsekem určujícím kapacitu těchto R, je Plzeň- Nepomuk.
... opět otázka vhodného doplnění zastávkovými vlaky + posílení v širší špičce pracovního dne na hodinový takt.

Ale to hlavní, proč jsem zde pokládal ten dotaz ohledně "kolik km by mohlo zůstat ve stávající stopě při TR 120 km/h" - jestli by muselo být kvůli této rychlosti v úseku Zastávka - Třebíč přeloženo téměř vše (a mohu si domyslet, že hned v úseku Zastávka - Vysoké Popovice by muselo jít i o tunelové přeložky; nebo by se tam snad mělo "rozvrtat" celé údolíčko potoka Habřina? ), tak proč se najednou v úseku Okříšky - Jihlava argumentuje tím, že traťovou rychlost nelze zvýšit, neboť trať vede údolím řeky Jihlavy (opět otázka i tunelových přeložek)?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 341
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 27. června 2012 - 07:33:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Studie Sudopu zadaná ministerstvem dopravy počítá se třemi tunely a výhybnou u potoka Habřina. Dva tunely jsou mezi Zastávkou a Rapoticemi a jeden ve Vladislavi. Přeložek by bylo dost, to je pravda, nicméně jediný most na který se projektant "netrefil" je ten kralický. To ale neznamená, že by se neměnily mostovky, myslím, že např. tu v Lorenzových sadech to stejně ve výhledu 10-ti let potká. V technické zprávě je samozřejmě trefně poznamenáno, že již v osmdesátých letech se zvažovalo navýšení nivelety náměšťského mostu, protože by to znamenalo velkou úsporu energií, tehdy to však neprošlo.
Otázka rozsahu úprav v úsecích Zastávka - Třebíč a Třebíč - Okříšky - Jihlava je podle mě odvislá od vlivu velkých měst, Brno bere Třebíč jako svoji rozšířenou spádovou oblast, takže si dokáže větší úpravy prosadit. Jihlava je holt malá a tunel mezi Okříškami a Jihlavou podobný projektu "Beroun" neprosadí.
Jirka_kraťas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3308
Registrován: 4-2005

Odesláno Středa, 27. června 2012 - 12:43:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Těch mostů je na trati 240 podstatně víc.Uvedu jen ty neznámější - Kralice přes potok Chvojnici, Náměšť - přes řeku Oslavu, Vladislav, mezi Vladislaví a Třebíčí přes řeku Jihlavu, Třebíč - Lorenzovy sady, Třebíč - Libušino údolí (známý "Most sebevrahů"), mezi Malým Beranovem a Jihlavou přes řeku Jihlavu. Předpokládám, že všechny jsou konstruovány na max.rychlost 80 km/h, většina z nich byla měněna v 80. letech. To by se musely měnit znova pro dosažení max.rychlosti 120 km/h?
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.14.6
Odesláno Středa, 27. června 2012 - 15:09:46    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Baile_atha" = 340 a 341:
Já nemám principiálně nic proti smysluplné modernizaci železnice, která mnohdy znamená novostavby zařízení infrastruktury a opouštění zařízení dosavadních, ale u vědomí toho, že žijeme ve státě s už téměř totálně rozkradeným "veřejným" majetkem, kde rozvoj železnice není v současnosti (a zřejmě nebude ani v budoucnosti) takovým "byznysem", aby se komukoli vyplatilo do něho investovat privátní kapitál, se snažím své představy (které také občas jsou spíše přáními z říše snů) korigovat podle viděné reality. Proto se rozhodně nedomnívám, že by tato společnost považovala za svoji skutečnou prioritu přebudování tak dlouhých úseků dvou téměř souběžných tratí vzdálených od sebe maximálně cca 20 - 40 km na NTR cca 120 km/h a k tomu ještě výstavbu VTR v podstatě v ose mezi nimi. I když se mi velmi líbí Váš "lokálpatriotizmus" a přeji mu (= Vám při jeho uplatňování) zdar, protože narozdíl od mnoha jiných působí "střízlivě" a poměrně realisticky, nevěřím tomu, že "dvojměstí" Třebíč + Náměšť nad Oslavou (a k tomu třeba ještě "podpůrně" i Velké Meziříčí) by tvořilo takový zdroj frekvence, aby jím bylo možno tak rozsáhlou faktickou novostavbu železnice kvalifikovaně zdůvodnit. Za rozumnější řešení bych proto považoval výstavbu VRT a její využití i pro frekvenci Brno - Náměšť nad Oslavou / Třebíč (- Jihlava) s tím, že stávající trať bude pouze (postupně, a to asi nejlépe od Jihlavy) "optimalizována" v (přibližně) stávající stopě a návazně elektrizována: pak by skutečně mohla mít význam i rozsáhlá novostavba znojemské trati v nové stopě zapojené do brněnského zhlaví třebíčské stanice, o níž se zmiňujete - několikakilometrový závlek relace Jihlava - Znojmo do Třebíče s nutností úvrati tam by ovšem pro to spojení rozhodně ničím pozitivním nebyl.
Frekvence u rychlíků je výrazně závislá nejen na sezóně, ale i na dni v týdnu, a nejen v úseku Brno - Jihlava, ale v celé relaci Brno - jižní Čechy: přizpůsobování nabídky proměnlivé poptávce v průběhu týdne v jednotlivých úsecích lze přitom relativně snadno řešit třeba vkládáním úsekových vlaků pro (de facto většinou "specifickou" frekvenci), změny délky souprav v průběhu dlouhých tras dálkových vlaků jsou ovšem technologicky náročnější a zbytečné delší pobyty snižují cestovní rychlost.
(dokončení v následujícím příspěvku)
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.14.6
Odesláno Středa, 27. června 2012 - 15:09:57    Odkaz na tento příspěvek  

dokončení:
Zajížďka 40 km via HB podle mě je a ještě dlouho bude "hodna zřetele" pouze z tarifního hlediska (je nutno udělat příslušná tarifní opatření), jinak je to minimálně do dokončení a zprovoznění vpředu zmíněných úprav trasy přes Třebíč záležitost jednoznačně pozitivní jak z technologického hlediska, tak i pro většinu uživatelů, protože "poškodí" rozhodně méně cestujících, než kolika jiným přispěje k pohodlnějšímu cestování - důvody už jsem popsal dříve. Jako každá koncepční změna to ovšem vyžaduje komplexní přístup a "dokrytí" očekávatelných potřeb "specifické" frekvence posilovými vlaky dalších přímých relací. V takovém případě si na základě vlastních poznatků troufám tvrdit, že soupravy vlaků relace Brno - jižní Čechy v úseku Brno - HB v pohodě postačí jako náhrada stávajících (delších) souprav rychlíků relace Praha - Brno, a to i když budou "přitíženy" frekvencí relace Brno - jižní Čechy: extrémní termíny a sezónní "špičky" je samozřejmě třeba řešit jako speciální případy (posilovými vlaky podobně jako nabídkou specializovaných spojů pro periodickou týdenní frekvenci).
Jiří Kalčík je osoba a osobnost s velkým přehledem a rozhledem a jako chytrého a pracovitého člověka je určitě třeba si jej vážit, protože dobrých odborníků s iniciativním přístupem k hledání skutečně nápaditých řešením má v ČR doprava a zejména železnice jen velice málo: nepochybuji, že zadání, které dostal, splnil opravdu kvalifikovaně (a možná vlastně i samotné to zadání ještě i "zpětně vylepšil"). Petr Šlégr je ovšem především (poměrně mladý) politik mající výhodu, že někteří z jeho (spíše neoficiálních) "nápovědčích" jsou chytří (a i moudří) a své nápady mu nabízejí k využití: pokud bude tato situace platit (a nepřeváží nápady těch ostatních nebo ambice politika samého), může to mít na leccos pozitivní dopad - i pro výsledky jeho činnosti ovšem platí, že ne vždy musí nutně být zlato všechno, co se třpytí.
Jirkaxxxl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 686
Registrován: 3-2010

Odesláno Středa, 27. června 2012 - 19:41:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Úvahy o zvyšování rychlosti na starých tratích jsou kravina, když ouřadové nejsou mnohdy schopni ani zajistit návaznost spojů a tam,kde dříve cestující dojeli z bodu A do bodu B jedním vlakem,musí kvůli neschopnosti krajů se domluvit třikrát přestupovat.
Karel Musil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.245.37
Odesláno Čtvrtek, 28. června 2012 - 00:07:42    Odkaz na tento příspěvek  

Mám dotaz na Hyvrysáka: Jak teď jezdí šoupáky HB - Humpolec ?

Jeden slýchávám večer kolem 9. hodiny. A je možný, že nám tu občas houká něco za hluboké noci, třeba kolem 2. hodiny ?

Pro případné rejpaly - lokomotivní houkačku ještě poznám . Rozhodně si jí nepletu s klaksonem kamionu !
Jirkaxxxl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 689
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 28. června 2012 - 12:22:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šoupáky v noci občas jezdí,ale z Humpolce odjíždí už kolem desáté .Takže ve dvě ráno je to sýček nebo něco podobného....
Hanz_11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 305
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 28. června 2012 - 14:30:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dočkáme se i na Vysočině obdobných samozřejmostí?
-----------
Samozřejmostí je nízkopodlažní nástup, klimatizace nebo wi-fi připojení k internetu.

http://ekonomika.idnes.cz/drahy-ukazaly-zraloka-regioshark-dlc-/e ko-doprava.aspx?c=A120628_121639_eko-doprava_neh#utm_source=rss&u tm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main
Jirka_kraťas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3312
Registrován: 4-2005

Odesláno Čtvrtek, 28. června 2012 - 19:52:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Ono vůbec ani nedává smysl, proč drátovat trať, která se z asi 73 - 74 km délky nachází v kraji, kde dopravce pořídil pro regionální dopravu vozidla NEZÁVISLÉ trakce (s plánem s nimi zhusta jezdit i "pod dráty").

Jestli máš na mysli motorové vozy Stadler (řada 841), tak těch má být pouze 17 a zatím se v Havlíčkově Brodě nachází pouze jeden exemplář - 841.001. Uvidíme, co bude dále. Třeba vedení kraje změní názor a jako další pořídí třeba Regiopanthery (řada 650 nebo 640) - pro tratě 230, 225, 250 a třeba i 240, pokud časem dostane "dráty". Jinak pokud by celá trať 240 byla zadrátována a byla by postavena spojka mimo Jihlavu "hlavní", tak se nabízí možnost vést rychlíky Brno - České Budějovice bez přepřahu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jirka Kraťas.)
Hanz_11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 306
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 29. června 2012 - 06:55:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.4koridor.cz/archives/5486/

zajimavá věta na konci článku
Úkolem SŽDC je kromě dokončení výše uvedených staveb v rámci III. a IV. TŽK zejména k oncepční postupná modernizace železniční sítě v souladu s politikou TEN-T, obsluha významných aglomerací příměstskou železnicí (Praha – Kladno, Pardubice – Hradec Králové, Ostrava – Frýdek Místek, Brno – Třebíč).
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.14.6
Odesláno Pátek, 29. června 2012 - 15:27:43    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Baile_atha" = 341 + "Hanz_11" = 306:
No, to je právě to, že je to až pouhá v podstatě jen "alibistická" věta na konci té tiskové zprávy a trať Brno - Třebíč (a jen Třebíč a nikoli Jihlava) je tam uvedena až a posledním místě = viz:
http://www.szdc.cz/pro-media/tiskove-zpravy/tz-mdcr/tz-ke-stazeni .pdf.pdf
A také platí, že Nejvyšší správní soud dne 21. června 2012 v 10 hodin v Brně rozhodl o zrušení krajského územního plánu Jihomoravského kraje (tzv. Zásad územního rozvoje) = viz například:
http://www.dvs.cz/clanek.asp?id=6547937
- pokud tam tedy byly zapracovány i nějaké "železniční" stavby (a to jistě byly), tak teď nemají ani oporu v územním plánu kraje, takže vše ještě může být nakonec jinak ...
lemurkata
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.133.233
Odesláno Pátek, 29. června 2012 - 16:36:20    Odkaz na tento příspěvek  

tak na to tak koukám, Švestka jezdit bude tak na 50%, Litoměřice odřízli úplně, zkrácenka do Třebívlic zmizela a seškrtali dny jízdy. Doupovka nepojede snad vůbec, pár dní v létě.

Na základě oznámení dopravce Jindřichohradecké místní dráhy, a.s. byly odřeknuty níže uvedené vlaky veřejné osobní dopravy dopravce Jindřichohradecké místní dráhy, a.s. uvedené v GVD 2011/2012:

Jedná se o následující vlaky:
Os 21408 v úseku Krásný Dvůr – Podbořany ve dnech 14., 21., 28.7. a 4.8.2012
• Os 21409 v úseku Podbořany – Krásný Dvůr ve dnech 14., 21., 28.7. a 4.8.2012
• Os 21416 v úseku Krásný Dvůr – Podbořany ve dnech 14., 21., 28.7. a 4.8.2012
• Os 21417 v úseku Podbořany – Krásný Dvůr ve dnech 14., 21., 28.7. a 4.8.2012
• Os 24870 v úseku Moravské Budějovice – Jemnice ve dnech 30.6., 1., 7., 8.,
14., 15., 21., 22., 28. a 29.7., 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25. a 26.8.2012
• Os 24871 v úseku Jemnice – Moravské Budějovice ve dnech 30.6., 1., 7., 8.,
14., 15., 21., 22., 28. a 29.7., 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25. a 26.8.2012
• Os 24872 v úseku Moravské Budějovice – Jemnice ve dnech 30.6., 1., 7., 8.,
14., 15., 21., 22., 28. a 29.7., 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25. a 26.8.2012
• Os 24873 v úseku Jemnice – Moravské Budějovice ve dnech 30.6., 1., 7., 8.,
14., 15., 21., 22., 28. a 29.7., 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25. a 26.8.2012
• Os 24874 v úseku Moravské Budějovice – Jemnice ve dnech 30.6., 1., 7., 8.,
14., 15., 21., 22., 28. a 29.7., 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25. a 26.8.2012
• Os 24875 v úseku Jemnice – Moravské Budějovice ve dnech 30.6., 1., 7., 8.,
14., 15., 21., 22., 28. a 29.7., 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25. a 26.8.2012
• Os 26500 v úseku Lovosice – Most ve dnech 5., 6.7. a 2.9.2012
• Os 26501 v úseku Most – Litoměřice horní n. ve dnech 5., 6.7. a 2.9.2012
• Os 26502 v úseku Litoměřice horní n. – Třebívlice ve dnech 1., 5.-8., 14.,
15., 21., 22., 28. a 29.7., 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25., 26.8., 1. a
2.9.2012
• Os 26503 v úseku Třebívlice – Litoměřice horní n. ve dnech 1., 5.-8., 14.,
15., 21., 22., 28. a 29.7., 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25., 26.8., 1. a
2.9.2012
lemurkata
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.133.233
Odesláno Pátek, 29. června 2012 - 16:37:21    Odkaz na tento příspěvek  

Os 26504 v úseku Litoměřice horní n. – Most ve dnech 5., 6.7. a 2.9.2012
• Os 26505 v úseku Lovosice – Litoměřice horní n. ve dnech 30.6., 1., 5.-8.,
14., 15., 21., 22., 28. a 29.7., 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25., 26.8., 1. a
2.9.2012 a v úseku Most – Lovosice ve dnech 5., 6.7. a 2.9.2012
• Os 26506 v úseku Litoměřice horní n. – Lovosice ve dnech 30.6., 1., 5.-8.,
14., 15., 21., 22., 28. a 29.7., 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25., 26.8., 1. a
2.9.2012

Ve všech železničních stanicích, kde je zveřejněn vývěsný jízdní řád Nostalgických a výletních vlaků, zveřejněte následující informaci:

OZNÁMENÍ O ODŘEKNUTÍ VLAKŮ DOPRAVCE JHMD, A.S.:

Na základě oznámení dopravce Jindřichohradecké místní dráhy, a.s. jsou odřeknuty následující vlaky veřejné osobní dopravy:

• Os 21408 v úseku Krásný Dvůr – Podbořany ve dnech 14., 21., 28.7. a 4.8.2012
• Os 21409 v úseku Podbořany – Krásný Dvůr ve dnech 14., 21., 28.7. a 4.8.2012
• Os 21416 v úseku Krásný Dvůr – Podbořany ve dnech 14., 21., 28.7. a 4.8.2012
• Os 21417 v úseku Podbořany – Krásný Dvůr ve dnech 14., 21., 28.7. a 4.8.2012
• Os 24870 v úseku Moravské Budějovice – Jemnice ve dnech 30.6., 1., 7., 8.,
14., 15., 21., 22., 28. a 29.7., 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25. a 26.8.2012
• Os 24871 v úseku Jemnice – Moravské ve dnech 30.6., 1., 7., 8., 14., 15., 21.,
22., 28. a 29.7., 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25. a 26.8.2012
• Os 24872 v úseku Moravské Budějovice – Jemnice ve dnech 30.6., 1., 7., 8.,
14., 15., 21., 22., 28. a 29.7., 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25. a 26.8.2012
• Os 24873 v úseku Jemnice – Moravské ve dnech 30.6., 1., 7., 8., 14., 15., 21.,
22., 28. a 29.7., 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25. a 26.8.2012
• Os 24874 v úseku Moravské Budějovice – Jemnice ve dnech 30.6., 1., 7., 8.,
14., 15., 21., 22., 28. a 29.7., 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25. a 26.8.2012
• Os 24875 v úseku Jemnice – Moravské ve dnech 30.6., 1., 7., 8., 14., 15., 21.,
22., 28. a 29.7., 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25. a 26.8.2012
• Os 26500 v úseku Lovosice – Most ve dnech 5., 6.7. a 2.9.2012
Hanz_11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 307
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 29. června 2012 - 16:47:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

režista: vše lze zpochybnit, to je pravda. (Pro tvoje info, většina projektů je rozdělena na etapy :-) )

Já jsem rád, že se o tom uvažuje na těch správných místech. A to, že to uvádí do oficiálních materiálů, asi nedělaj pro radost pár nadšenců na k-report. :-)

Nikde jsem, ale nenašel info o fantaziích jako přestup ve Starči, převedení rychlíků z 240 na 250, apod. :-)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4516
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 29. června 2012 - 17:06:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad lemurkata:
A co je důvodem? Buď JHMD dál nechce tyto vlaky provozovat, nebo se vzhledem k zvýšení cen ze strany SŽDC nedohodly s objednavateli na úhradě? No každopádně jestli si ouřadové SŽDC mysleli, že zvýšením cen za použití DC vyberou více na málo využívaných tratích, tak se spletli, protože vyberou ještě méně.
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.14.6
Odesláno Pátek, 29. června 2012 - 20:32:04    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "lemurkata" = 29.06.2012 - 16:36:20 a 20:12:40 + smrček = 29.06.2012 - 19:23:37 + AlesZvonek = 29.06.2012 - 19:40:23:
tak na to tak koukám, Švestka jezdit bude tak na 50%, Litoměřice odřízli úplně, zkrácenka do Třebívlic zmizela a seškrtali dny jízdy. Doupovka nepojede snad vůbec, pár dní v létě.
To je pěkně hloupý žvást:
- Švestková dráha neměla v úseku mezi Lovosicemi a Litoměřicemi nikdy takovou frekvenci, aby ji nepobral vlak ČD (Navíc občas jezdily vlaky obou dopravců svěšeny): z vlaků, které jezdily někam "navíc" proti běžné dopravě je ve skutečnosti zrušen jen polední "krátký" vlak do Třebívlic a zpět,
- Doupovská dráha bude jezdit normálnš podle jízdního řádu a ruší se pouze provoz v úseku Krásný Dvůr - Podbořany a zpět o celkem čtyřech víkendech 14.07.2012 - 05.08.2012,
- "Jemnička" nebude zřejmě letos jezdit vůbec.
Problémem je skutečně nedostatek finančních prostředků, protože SŽDC si účtuje asi osminásobné sazby poplatků za dopravní cestu, takže to, co stačilo na rozsah provozu loni, letos ani zdaleka nestačí = i v tomto případě platí, že "za málo peněz málo muziky": když někdo zafinancuje ten zrušený provoz (můžete to zkusit třeba Vy, když máte tolik siláckých řečí), nebude jeho obnovení problémem - ale ani JHMD neumí jezdit "zadarmo".
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.14.6
Odesláno Pátek, 29. června 2012 - 20:47:52    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Hanz_11" = 207:

většina projektů je rozdělena na etapy
Slepice děkuje kuřeti za poučení ...
Z dob svého dlouholetého (byť jen okrajového) působení v oblasti investiční výstavby dobře vím, proč se stavby dělí na etapy a jak to většinou dopadá s těmi druhými a dalšími etapami (a v lepším případě s jejich termíny realizace) ...

se o tom uvažuje na těch správných místech
A toho důkazem má být jedno alibistické souvětí v závěru nějaké formální tiskové zprávy se zcela nekompletním výčtem nějakých námětů v závorce?

Nikde jsem, ale nenašel info o fantaziích jako přestup ve Starči, převedení rychlíků z 240 na 250, apod.
A proč by takové "info" mělo být uváděno v souhrnné informaci SŽDC pro tisk o připravovaných velkých investičních akcích na železnici v celé ČR?
Pan Václav
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.61.135
Odesláno Pátek, 29. června 2012 - 22:18:28    Odkaz na tento příspěvek  

Lemurkata:
No tak v tom případě to zase jenom čeká na tebe až to zachráníš a všem ukážeš, že co slíbíš, tak dodržíš...
Přístě si raději něco rozmysli, než tady budeš žvatlat bludy...
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 687
Registrován: 11-2004
Odesláno Pátek, 29. června 2012 - 23:12:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak koukám, že diskutující lemurkata si tu zkopíroval své poplašné zprávy s nedomrlými komentáři z vlákna tratí 110... nebudu to tu plevelit svou odpovědí, která je tam lehce dohledatelná, jen sem vystavím článek z červnového čísla Moravskobudějovického zpravodaje:

Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 688
Registrován: 11-2004
Odesláno Sobota, 30. června 2012 - 00:34:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zpráva z tisku (díky, Lenko a Mirku! - otiskli nám to) :-)
http://trebicsky.denik.cz/zpravy_region/expres-s-cizince-necekane -prijel-do-jemnice-20120628.html
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
844_001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 632
Registrován: 10-2006

Odesláno Sobota, 30. června 2012 - 08:34:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavé, tolik chytrých hlav zde je. Která asi tak využije odřeknutí provozu na Jemničce ze strany JHMD a ujme se provozu na té trati ?
www.844001.uvadi.cz

Ten dlouhej kulatej
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 689
Registrován: 11-2004
Odesláno Sobota, 30. června 2012 - 09:44:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

844 001: Ta, která má licenci na provozování drážní dopravy a vyhraje výběrové řízení v nových podmínkách. Může to být JHMD, stejně jako kdokoli jiný, kdo bude moci nasadit pro objednavatele přijatelné podmínky. Přijastelé podmínky zatím nasadit kvůli současnému majitelni kolejí nelze. JHMD přece nic neodřekly - tedy samozřejmě jako dopravce odřekly přidlenou kapacitu tratě - ale vlaky odřekl objednavatel - on je rozhodující, ne dopravce - tedy alespoň v těchto končinách zatím v to doufáme
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
Mike227
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 1-2010

Odesláno Sobota, 30. června 2012 - 09:50:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chudák Jemnička
Belinea
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 811
Registrován: 2-2005

Odesláno Sobota, 30. června 2012 - 11:14:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom_T: No, tak si udělej volno a jeď tam s kafemlejnkem 18.8.2012, viz:
http://www.cd.cz/volny-cas/nostalgicke-vlaky/kalendar-nostalgicky ch-jizd/-13383/ (druhá polovina stránky)
Tom_M
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.33.18.14
Odesláno Sobota, 30. června 2012 - 11:23:33    Odkaz na tento příspěvek  

Komu se teda tady dneska věřit, že ty vedlejší tratě udrží a bude na nich jezdit?
Kubam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1140
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 30. června 2012 - 12:24:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechápu, že tu někteří uráží dopravce a nevím koho ještě...buď neznají skutečnost a nebo jen chtějí špinit jméno...každopádně nechápu...
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě o.s.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4523
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 30. června 2012 - 13:38:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já celkem zírám, proč se tu někteří obouváte do JHMD? Viníkem celé situace je jasně SŽDC, která velmi výrazně zdražila poplatek za použití dopravní cesty. Ten rozdíl jsem tu kdysi počítal... Náklady JHMD z jejich strany jsou nejspíše stejné, možná o něco vyšší kvůli pohoným hmotám. Navíc vloni zapůjčená 820 nebyla v majetku JHMD. Takže skokové zdražení je způsobeno jednoznačně nenávistným přístupem SŽDC! Takže tu kritizujte strůjce (SŽDC) a ne dopravce, který je v tom nevině. Přece JHMD nebude dodotovávat ze svého provoz na 243. Nedodotovává ze svého ani spoje v rámci ZDO na úzkých (domovských tratích, kterých jsou majiteli). To je stejně nahlouplé, jak kritizovat město Jemnici zato, že nemaj peníze... Důvody hledejte v Praze ...
Host_81
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 3-2012

Odesláno Sobota, 30. června 2012 - 17:02:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martink: Super, to jsem ráda, dobře napsané ... Článek vyšel i v Horáckých novinách a v tištěné podobě Třebíčského deníku
850.015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 372
Registrován: 2-2012

Odesláno Sobota, 30. června 2012 - 19:11:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už se zde dlouho nefotilo, tak aspoň dnešní R926 "Lužnice" s "funglovkou" 750.719.


ŽELEZNIČNÍ VIDEA - musíte vidět :-) - Videokanál o železnici
Zdraví vás 850.015!!!
Patnáctko, odpočívej v pokoji!
Mol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 818
Registrován: 10-2008

Odesláno Sobota, 30. června 2012 - 23:53:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska "vystrčil" ze Světlé n. S. R 681 brejláč 754.043; asi se tam v něčem hrabali dráteníci, ve stanici totiž stála mandelinka...

(Příspěvek byl editován uživatelem mol.)
Portabohemica
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1904
Registrován: 2-2004

Odesláno Neděle, 01. července 2012 - 08:25:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mol: to už trvá snad týden a ještě pár dní tomu tak bude, je to plánovaná výluka a na výsuvy tam bude přednostně právě dlouhodobě zapujčený v HB stroj 754.043
http://www.youtube.com/user/277slovan#p/u
www.spzch.wz.cz

Host_81
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 3-2012

Odesláno Neděle, 01. července 2012 - 08:31:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://havlickobrodsky.denik.cz/zpravy_region/na-prejezdu-pracuje -tezka-technika-20120620.html
Přikládám fotku s mandelinkou z minulé neděle:
Ipetr1979
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 3-2011
Odesláno Neděle, 01. července 2012 - 10:02:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A já přidám dokumentační foto hotového přejezdu ve Světlé n. S. před otevřením po rekonstrukci. Oprava křižovatky ze které bylo foceno bude následovat v tomto roce.
Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 11400
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 01. července 2012 - 11:28:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lemurkata: Když už teda chceš vynášet interní depeše veřejně, tak prosím smaž veškeré adresy, maily, tel. čísla a jména.

Děkuji
lokomotivy.net
FZF
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4535
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 01. července 2012 - 12:41:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní Bran., křižování v 10.
Lukyy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1461
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 01. července 2012 - 18:19:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní R 662 a R 665 v Počátkách

Punk´s not Dead
Hyvrysák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3325
Registrován: 3-2007

Odesláno Neděle, 01. července 2012 - 21:06:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak koukám, že jsem tu během týdenní absence o moc nepřišel.. Mohl by tu někdo udělat "výcuc" toho co tady náš vědátor napsal?
Karel Musil: už tu odpověděl JirkaXXXL. Kolem druhé ráno to na 99,9 % vlak nebyl.
850.015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 375
Registrován: 2-2012

Odesláno Neděle, 01. července 2012 - 22:41:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


ŽELEZNIČNÍ VIDEA - musíte vidět :-) - Videokanál o železnici
Zdraví vás 850.015!!!
Patnáctko, odpočívej v pokoji!
Mirek_2037
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 5-2012
Odesláno Pondělí, 02. července 2012 - 07:25:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

31.srpna 1990 zastavil mimořádně v Lukách nad Jihlavou zrychlený osobák Os 14811 Rumburk - Znojmo, mimořádně vedený přípřeží lokomotiv T478.2037 a T478.1039.
Mol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 819
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 02. července 2012 - 09:50:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak dnes pro změnu 754.043 v Leštině na postrku 5906
Host_81
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 117
Registrován: 3-2012

Odesláno Pondělí, 02. července 2012 - 13:30:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirek 2037: Také Luka, ale včerejší...:
Mirek_2037
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 5-2012
Odesláno Pondělí, 02. července 2012 - 16:31:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Host81 : Jejda, ale v těch Lukách muselo bejt včera teplo!