K-report
 

Archiv diskuse Tratě na Vysočině do 26. 06. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Tratě na Vysočině » Archiv diskuse Tratě na Vysočině do 26. 06. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.14.6
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 11:08:24    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Hanz_11" = 296:
A on snad je (podle Vás) současný stav, tedy vazba mezi (oběma) železničním(i) nádražím(i) a autobusovým nádražím v Jihlavě, vyřešen - a to snad dokonce nějak výhodně (= lépe než v případě prosazovaného vybudování terminálu u "městského" nádraží) ???
Pokud vím, v současnosti žádné pořádné přímé spojení jihlavskou MHD mezi zmíněnými nádražími neexistuje (vždy je tam nějaká větší docházková vzdálenost, než v případě výstavby "terminálu" u městského nádraží), takže přisunutí autobusového nádraží k žst. Jihlava město bude pro uživatele vlaků určitě významným přínosem: pominu-li, že asi není problém s nasazením "vratných souprav" na okříšskou trať (takže by v extrémních případech mohly bez velkých zdržení obsloužit přímo i žst. Jihlava město), pak i v případě nutnosti přestupu mezi vlaky na "hlavním" nádraží bude využití vlaku v úseku Jihlava - Jihlava město nebo opačně velmi pravděpodobně rychlejší a levnější, než použití MHD, protože přestup mezi vlaky a autobusy v novém terminálu (pouhou krátkou pěší docházkou) bude rychlý a snadný a ty 2 km projeté vlakem případně navíc zvýší cenu jízdenky o cca 3 Kč, což je rozhodně méně, než cena jízdenky na MHD. Přesun autobusového nádraží (de facto dále od centra města) může znamenat určité znevýhodnění pro ty, kdo cestují autobusem pouze do / z Jihlavy, ale to lze jistě aspoň částečně řešit úpravou vedení tras autobusových linek po městě. A pokud jde o spojení MHD mezi "hlavním" nádražím a městem, nevšiml jsem si, že by je někdo v souvislosti s výstavbou terminálu chtěl nějak výrazně omezovat, takže ani v tomto případě by žádný problém neměl vzniknout (= ani pro cestující vlakem po okříšské trati). Výstavba "terminálu" navíc vhodně nahrává logickému opětovnému přetrasování přímých rychlíků mezi Brnem a jižními Čechami přes Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou zkrácení ramene přes Třebíč pouze na úsek Jihlava - Brno (resp. případně třeba i dalšímu protrasování těchto motorových vlaků někam přímo na "Vláru"), což by lépe odpovídalo i potřebám dálkových cestujících ...
Zřízení přestupního terminálu u "městského" nádraží v Jihlavě bude jednoznačně velkým přínosem pro naprostou většinu uživatelů VHD - a podobné provokační a rádoby "skrytě kritické" výroky, jako je ten Váš, mi připomínají přístup naprosté většiny obyvatel Brna k čemukoli inteligentnímu, co se jim nabízí: sice vůbec nevědí, co chtějí (a ani co by vlastně chtít měli), ale "špatně je všechno", a přitom stejně nedají pokoj, dokud nakonec místo toho chytrého nedostanou právě tu největší pitomost ze všeho - doufal jsem, že v Jihlavě podobní hlupáci snad přece nejsou ...
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.14.6
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 11:08:35    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě ad "Martink" = 664 + 669:
Jedno upozornění pro aktuálně blízkou budoucnost = nepřehlédněte informace obsažené v této "internetové grafice":
http://aktualne.centrum.cz/domaci/grafika/2012/06/20/jak-se-zmeni -prijmy-obci-z-dani/#3
- jen přínos pro místní rozpočty měst Jemnice a Moravské Budějovice by měl činit v souhrnu více než 25 milionů Kč: je mi jasné, že města ty prostředky potřebují mnohem více na něco pro ně mnohem důležitějšího, než je třeba (sezónní) provoz na "Jemničce", ale určitě by bylo třeba tamním zastupitelům začít VČAS (= co nejdříve) všemi možnými cestami postupně "vnucovat do podvědomí", že by z toho, co dostanou "navíc" proti dosavadnímu stavu, mohli přidělit aspoň něco také na alespoň sezónní + další příležitostný provoz na "Jemničce" - aby pak při projednávání městských rozpočtů nebylo už pozdě ...
Hanz_11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 13:08:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

850.015: souhlas, naprosto dostačující řešení, ale nějak o něm nikde nečtu.
Znám řadu lidí, kteří denně dojíždí do Jihlavy za prací. A samozřejmě raději jedou busem. Mezi hlavní důvody patří např. ranní spoj do Jihlavy je žalostnej (dostat se na 6:30 - 7:00 z Třebíč (Okříšek) do Jihlavy vlakem) a představa, že by museli bloudit trolejbusem po Jihlavě než by se dostali k centru (kde autobus přímo zastavuje) nahrává jasně autobusu. A cena, to je kapitola sama pro sebe.
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 336
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 13:55:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

režista: já jen doufám ve vyrovnaný přístup výboru regionální rady při hodnocení dalších projektů, rozhodli jsme se podat do poslední výzvy ROP, opatření 1.2 projekt terminálu u železniční stanice Třebíč.
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.14.6
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 14:49:37    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Hanz_11" = 297:
Já samozřejmě nemám nic proti případnému budoucímu vybudování nějakého "trianglu" pro bezúvraťové spojení mezi žst. Jihlava město a tratí na Okříšky, ale myslím, že v současnosti (a nejspíše i pro ještě dost dlouhé budoucí období) je to jen pustě teoretická vize - takže dávat to do souvislosti s výstavbou terminálu u "městského" nádraží (a neřku-li dokonce ji tím snad podmiňovat) by byla zbytečná zhůvěřilost, která by ničemu rozumnému nepomohla.
V běžném ("taktovém") provozu podle mě klidně postačí přestupy na "hlavním" nádraží, pokud tam vyjde křižování obou směrů vlaků relace (... -) Horní Cerekev - Jihlava - Havlíčkův Brod (- ...) s těsnými přípoji vlaků z / do směru Okříšky (- ...) k nim a od nich s tím, že ten "takt" by mohl být doplněn účelovými speciálními spoji (žákovskými, "dělnickými", apod.), které by mohly klidně jezdit až do / z Jihlavy města (v případě okříšské trati rychlou úvratí, již "vratné" soupravy umožňují). Navíc by klidně mohly některé "frekvenčně zajímavé" linkové autobusové spoje (pokud by se takový směr vyskytl = možná relace Jihlava - Třešť, apod.) jezdit až k "hlavnímu" nádraží a od něho a "terminál" jen tranzitovat - ale to už je m.j. i záležitost zřízení IDS. Kromě toho by asi bylo vhodné dost zásadně "překopat" linkové vedení jihlavské MHD: já sice okružní a polookružní linky považuji obecně za výtečnou koncepci, protože přijatelným způsobem a relativně úsporně obslouží velikou plochu území, ale za cenu dlouhé cestovní doby pro většinu uživatelů - jsou proto výhodné zejména ve "frekvenčně slabších" obdobích (speciálně třeba v noci, případně o víkendech), ale v dobách "frekvenčně silnějších" je třeba je doplnit dalšími linkami "neokružními" pro přímou rychlou dopravu té části frekvence, která o "závleky" (pro ni zbytečné a časově náročné) nemá zájem.
Základní problém zřejmý vlastně už od počátku tvorby koncepce je ovšem vždy především v principech a zvolených kritériích "ekonomického hodnocení", které (která) jsou, bohužel, nastaveno (nastavena) tak, že ve výsledku téměř nic nemůže fungovat skutečně racionálně a výhodně pro "koncové uživatele", ale naopak jen jako "z nouze ctnost" = většinou zcela nelogicky.

Ad "Baile_atha" = 336:
Svojí slovní podporou výstavby přestupního terminálu u jihlavského "městského" nádraží jsem samozřejmě naprosto nechtěl nijak snižovat správnost výstavby podobného zařízení v Třebíči: pokud to snad někdo pochopil v tom smyslu, pochopil to špatně, protože vybudování obou takových zařízení považuji za potřebné, užitečné a správné = TÉMĚŘ za "podmínku nutnou" (nikoli však postačující) pro zavedení a řádné fungování IDS (nejlépe rovnou celostátního ...).
Ferda20
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1629
Registrován: 11-2009
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 15:34:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

814.128 Os 5908
363.039 Os 5907
362.174 R 676
362.170 R 681
242.228 Os 8361
810.640 Os 15966
Hanz_11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 16:19:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

režista: Není třeba hned stavět triangl, stačilo by jen nasazovat vlaky, aby se lidi komfortně dostali do stanice Jihlava město.
Pokud to dobře chápu, tak máte namysli, že by lidé denně jezdící za prací z/do Jihlavy do Okříšek a Třebíče, Znojma nastoupili ve stanici Jihlava město (terminál) a dojeli jednu zastávku do Jihlava, zde by přestoupili a pokračovali do Třebíče, Znojma?

(Příspěvek byl editován uživatelem hanz_11.)
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 670
Registrován: 11-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 17:51:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

režista: O novém systému rozpočtového určení daní víme a Jemnice počítá s t outo částkou i ve vztahu k trati. Jinak, myslím, že právě ono vnucování se do podvědomí děláme na maximální možnou míru. Postoj obou měst k problematice Jemnické trati je však bohužel kvůli rozdílné kvalitě politické reprezentace též rozdílný. Tedy - abych nekřivdil - onu politickou podporu máme z obou stran, ale pouze z té jemnické je ochota řešit tuto záležitost i finančně - respektive majetkově. Vyjádření ostatních municipalit je jasné - hlavně když nás to nebude nic stát. Přesvědčit moravskoubějovickou maloměstskou náturu o tom, že trať je důležitá pro oba konce cítíme jako prioritu a v místních a regionálních médiích publikujeme na plné obrátky.
I proto byla vybudována a u příležitosti Barchanu otevřena moravskobudějovická Mašinkárna.
http://www.vysocina-news.cz/clanek/moravskobudejovicka-masinkarna -slavnostne-otevrena/
http://www.vysocina-news.cz/clanek/vlak-na-barchan-do-jemnice-pra skal-ve-svech/
http://www.svd-jzm.cz/products/ozvena-vlaku-na-barchan/
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
Bytls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1021
Registrován: 5-2007

Odesláno Čtvrtek, 21. června 2012 - 20:24:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

754.023-0, Os 4836, Náměšť nad Oslavou, 19.6. 2012

754.049-5, Os 4816, Krahulov - Okříšky, 21.6. 2012

749 018-8 749 051-9 749 107-9 749 121-0 749 243-2 751 050-6 751 053-0 751 103-3 751 106-6 751 142-1 ... stroje z LD Jihlava
Hyvrysák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3317
Registrován: 3-2007

Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 12:51:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Začínám věřit na zázraky . Brodský štrúdl dnes po delší době zavítal na Humpolačku. Inu, když teče do bot, může se porušit i ten nejpřísnější zákaz
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.14.6
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 13:57:52    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Hanz_11" = 298:
Není třeba hned stavět triangl, stačilo by jen nasazovat vlaky, aby se lidi komfortně dostali do stanice Jihlava město.
Jistě - vždyť já se přece od počátku zmiňuji o "vratných" soupravách, u nichž lze v případě potřeby i úvrať na "hlavním" nádraží zvládnout poměrně rychle (záleží samozřejmě na jejich délce): o tom "trianglu" se, pokud si správně pamatuji, uvažovalo kdysi "za bolševika" vlastně m.j. v souvislosti s tehdy uvažovanou elektrizací celé trati Brno - Jihlava, a tedy možná zejména kvůli nákladní dopravě (= m.j. uvažovaná trasa pro dopravu výrobků jakéhosi "jaderného programu" Škody Plzeň = reaktorové nádoby a podobné předměty nadměrných rozměrů). V současných poměrech (a i pro odhadnutelný další vývoj frekvence) je ovšem podle mě jednoznačně lepší vést dálkovou osobní dopravu (rychlíky) přes Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou (už aby to zase bylo), a místní frekvence to přímé spojení mezi okříšskou tratí a pouhou žst. Jihlava město (resp. terminálem) příliš nepotřebuje (= nebude využívat), protože zájem o přestup mezi linkovými autobusy a vlaky od / do Okříšek asi velký nebude a zdroje a cíle cest přímo ve městě pokryje v pohodě dobře trasovaná MHD vedená k "hlavnímu" nádraží - a ostatním cestujícím většinou vyhoví i (kulturně zajištěné) přestupy na "hlavním" nádraží.
Místní poměry v Jihlavě (= jak v celém "uzlu", tak i ve městě) sice příliš neznám, ale myslím, že kromě výstavby terminálu u "městského" nádraží by bylo užitečné ještě upravit kolejiště v prostoru před výpravní budovou "hlavního" nádraží pro umožnění rychlých přestupů systémem "hrana-hrana" mezi křižujícími vlaky už nyní "elektrizované" trasy a končícími/výchozími vlaky zatím "neelektrizované" trasy, aby přestupy nebylo nutno provádět až u ostrovních nástupišť = pro mnou navrhovaný koncept pravidelné dopravy by stačilo nově vybudovat 2 průběžné hrany a jeden kratší "šturc" (= především pro "vratné" soupravy využívané na okříšské trati), nejlépe nějak "vklíněný" mezi ně (od jihu) do úrovňově přístupného širokého (a samozřejmě vysokého) ostrovního perónu - nemám ovšem k dispozici ani "situaci" v nějakém přijatelném měřítku, takže nevím (a ani nemohu kvalifikovaně posoudit), co a jak by se před tu výpravní budovu vlastně vešlo, aby řešení bylo smysluplné a "prošlo" nejen přes nesmyslné požadavky na podchody a podobné zbytečné debility, ale i přes odpor SŽDC proti případné potřebě použití náročnějších výhybkových konstrukcí. A samozřejmě by bylo třeba návazně také vyřešit dopad těch úprav na podmínky pro nákladní dopravu (možná by to vyvolalo i potřebu nějakých dalších úprav v jiných částech žst. Jihlava).
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 337
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 14:15:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

režista: diskuse na téma vedení rychlíkové linky ČB - Brno přes HB tady už byly, říkám ano, ale až po elektrizaci a přestavbě úseku Zastávka u Brna - Jihlava (mimo) na rychlost 120 km/h (Zastávka - Okříšky) a 85 km/h (Okříšky - Jihlava) a současném převedení části rychlíků Brno - Praha přes Třebíč a Jihlavu.
850.015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 351
Registrován: 2-2012

Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 15:26:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní Zamračeno v Okříškách: http://www.youtube.com/watch?v=aDtkCj05ERc&feature=youtu.be


ŽELEZNIČNÍ VIDEA - musíte vidět :-) - Videokanál o železnici
Zdraví vás 850.015!!!
Patnáctko, odpočívej v pokoji!
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 671
Registrován: 11-2004
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 15:52:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimoradny expres pro zahranicniho zakaznika vedeny Zamracenou prave nyni prosvistel Greslovym Mytem ke Znojmu. Pry byli i na Jemnicke trati ?! Dnes ma jet pry i do Hevlina a nocovat v Mikulove.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.14.6
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 16:01:00    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Baile_atha" = 337:
Bylo by to spíše na ústní debatu, protože písemné zpracování takového tématu je příliš náročné na čas.
Pomiňme teď úplně Vaši naprosto nerealistickou představu o možnosti a smysluplnosti tak rozsáhlé "přestavby" (= de facto kompletní novostavby v jiné trase) úseku Zastávka u Brna - Jihlava, aby umožňovala NTR = 120 km/h (a propos: proč právě 120 km/h a ne třeba rovnou 160 km/h?) a věnujme se jen reálným poměrům a možnostem: Vy jste skutečně přesvědčen, že Třebíč a její okolí vygeneruje někdy takovou frekvenci, která by oprávňovala tvůrce rozumné dopravní koncepce k vedení "části rychlíků Brno - Praha přes Třebíč a Jihlavu" (v podobě přímých vlaků relace Brno - Praha)? Já o tom tedy rozhodně přesvědčen nejsem.
Podstatou je vlastně spor koncepcí = jakýsi "souboj" mezi zastánci maximálního počtu přímých vlaků pokud možno "odevšud všude" a upřednostňovateli využívání přestupů, samozřejmě co nejpohodlnějších - a já (byť už v dost vysokém věku) patřím na základě svých mnohaletých zkušeností do skupiny těch druhých. První alternativa má totiž vlastně jen jedinou výhodu, a to navíc jen pro konkrétní cestující: tou je komfort přímé cesty až do cíle s jistotou, že cestou nemůže ujet žádný přípoj - jinak je ale v naprosté většině případů provozně dražší (m.j. kvůli nesouladu poptávky a nabídky) a / nebo pomalejší (zejména v případě potřeby přepřahat nebo dělit a spojovat soupravy) než kvalitně zkonstruovaný a technicky řádně zajištěný systém založený na rychlých a komfortně připravených přestupech. I když ten "souboj" samozřejmě chápu i jako faktický souboj "stavařů" a "strojařů", jsem rozhodně principiálním zastáncem upřednostňování stavebních úprav infrastruktury před výrobou a nákupem většinou technicky (logicky nutně) zbytečně náročných vozidel.
V konkrétním případě platí, že v Jihlavě, kde je výrazný zlom frekvence u téměř všech vlaků, je každý přestup rychlejší než jakýkoli přepřah a dělení (neřku-li spojování) soupravy: líbila by se mi koncepce vedení přímých rychlíků relace Praha - Jihlava (= město, případně i někdy ještě až do Horní Cerekve, ale to už asi jen jako osobní vlak) a zpět ve dvouhodinovém taktu v prokladu s rychlíky Brno - jižní Čechy a zpět přes Havlíčkův Brod, z čehož by fakticky vyplynul hodinový takt na všech těchto rychlíkových ramenech, ale relace Jihlava - Okříšky - Brno / Znojmo rozhodně nemá frekvenčně na víc než na nějaké vratné motorové soupravy - i to je důvod k přemýšlení o tom, jak smysluplně zrekonstruovat žst. Jihlava (a to rozhodně "řádově" přednostně před jakýmikoli rozsáhlejšími úpravami trati v úseku Zastávka u Brna - Okříšky - Jihlava).
(dokončení v následném příspěvku)
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.14.6
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 16:01:10    Odkaz na tento příspěvek  

dokončení:
A ještě něco: pokud bych měl rozhodnout, jaké úseky tratí v oblasti na jihovýchodě od Jihlavy výrazně "přestavět", pak bych rozhodně dal přednost trati do Znojma před tratí do Brna přes Třebíč - a jsem přitom ochoten uvažovat třeba i o rozsáhlejší přeložce znojemské trati například i někudy okolo Krahulova, aby se její trasa přiblížila k Třebíči až do míst, kde už by nádraží bylo z města snadno a rychle dostupné městskou dopravou.

Ad "Martink" = 671:
No, je otázkou, jak moc je ten zákazník (pouze) zahraniční: já to spíš vidím na výlet "české drážní rádoby honorace" do Bratislavy na víkendový "Rendez" (a následné nějaké ježdění po jihu Slovenska), který jede s přispěním nějaké zahraniční klientely ...
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 673
Registrován: 11-2004
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 17:35:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rezista: Nevim, rozhodne uvnitr byli nejaci anglicky hovorici. Stihli jsme nastesti otevrit Masinkarnu a na par minut zaujmout osazenstvo vlaku, ale akce byla znacne utajena, takze info o vlaku slo prakticky soubezne s jeho jizdou. Coz je skoda, protoze v Jemnici by se tak vyznamne navsteve jiste radi venovali :-)
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 18:52:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

režista: dogmata typu "přiblížit znojemskou trať Třebíči, aby bylo nádraží dostupné městskou dopravou" neberu. Tak to fungovat nebude. Pokud nyní vážně uvažujeme (příští týden bude zadána dokumentace pro územní rozhodnutí) o výstavbě terminálu hromadné dopravy u stávajícího železničního nádraží, musí se v případě přeložky tratě na Znojmo uvažovat minimálně ve variantě trianglu Stařeč - Třebíč, Borovina - Třebíč - Krahulov tak, aby na žst. Třebíč zajížděly od Znojma na Jihlavu vratné soupravy.
Byl bych rád, kdybyste více zdůvodnil myšlenku přeložení rychlíkových souprav via Havlíčkův Brod. Nepopírám význam dvojměstí Žďár - Nové Město, ale to je podle mě dostatečně obslouženo stávající frekvencí na 250, navíc se vždy bude bojovat s nedostatečnou propustností úseku Jihlava - Havlíčkův Brod. Nic podle mě nevyváží 40-ti kilometrovou zajížďku proti přímé jízdě z Jihlavy na Brno přes Třebíč.
Přestavba tratě Zastávka - Jihlava (mimo) figuruje v oficiálních dokumentech, pokud se nemýlím, tak SUDOP pro MD zpracovává oficiální dokumentaci pro příští plánovací období v úsecích Zastávka - Třebíč a Třebíč (mimo) - Jihlava (mimo). Až do Okříšek je plánováno 120 km/h, většina tratě je samozřejmě na přeložkách a z Okříšek se myslím jak 90 km/h nepodařilo kvůli nepříznivému terénu v údolí řeky Jihlavy.
850.015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 354
Registrován: 2-2012

Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 19:03:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Baile atha: Měl bych jeden návrh na menší zlepšení třebíčské stanice, který by usnadnil spoustě lidem život.
Nešlo by udělat nadchod nad kolejištěm spojující nádraží s Riegrovu ulici + zkulturnit "zanádražní parčík", kde by vyúsťoval můj návrh? odkaz na možný návrh.

Další zlepšení, které mne napadá - schodiště od zeleného praporku této mapy na ulici Nádražní. Někteří cestující nestíhají autobus, když vlak přijede vlevo od budovy, protože musí jít tuto trasu.

Měl bych i další návrhy




(Příspěvek byl editován uživatelem 850.015.)
ŽELEZNIČNÍ VIDEA - musíte vidět :-) - Videokanál o železnici
Zdraví vás 850.015!!!
Patnáctko, odpočívej v pokoji!
Hyvrysák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3318
Registrován: 3-2007

Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 19:58:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

850.15: tak kontaktuj odborníka Davida a dejte hlavy dohromady. Ve dvou se to lépe táhne . A kdyby se Vám podařilo sehnat ještě Malouska, po kterém se slehla zem, veřejná doprava v téhle části republiky by byla vymakaná do posledního detailu
Ještě jeden pozdrav do Humpolce pro Karla Musila
Neregistrován
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.246.122
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 20:50:39    Odkaz na tento příspěvek  

"Hyvrysák "
, Že by bratr nebo klon vševědoucího "Davida "?
850.015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 355
Registrován: 2-2012

Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 20:52:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hyvrysák: Já nevím, co je na schodech a nadchodu směšného... jsem přesvědčen o užitečnosti návrhů, protože se mě to, jako obyvatele Třebíče týká. A lepší je "jít s kůží na trh" a pomoci těm, co zadávají veřejné zakázky, než jen tiše nadávat. Myslím, že tento návrh je jen drobnou úpravou současného stavu, přitom by to pomohlo mnoha lidem. A nebojte se pane Hyvrysák, ale "odborník" nejsem

Vážený pane Neregistrován, majitelem stejného genetického kódu (klonem)Davida nejsem a bratrství také nepřipadá v úvahu.

(Příspěvek byl editován uživatelem 850.015.)
ŽELEZNIČNÍ VIDEA - musíte vidět :-) - Videokanál o železnici
Zdraví vás 850.015!!!
Patnáctko, odpočívej v pokoji!
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4466
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 20:52:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

veřejná doprava v téhle části republiky by byla vymakaná do posledního detailu
Neboj, zmrzlinář to zařídí i bez nás :-); fotka moc pěkná.

Zajímalo by mě jinak, jaké výhody by přineslo vedení R Plzeň- Budějovice- Brno přes Šakalov (Žďár).
Relace Žďár- Brno.. (existuje R Pha- Brno)
Žďár- Brod.. (existuje -II-)
Žďár- Jihlava.. k ničemu (+ nula nových cestujících)
Žďár- jižní Čechy.. (nespáduje)
Budějovice- Brno.. (km ujeté zbytečně navíc, stejná jízdní doba, záporný přínos)
Jihlava- Brno (k ničemu po obou trasách, protože D1)
Jihlava- Třebíč (snížení počtu vlaků- nežádoucí)
Třebíč- Brno (zánik rychlé vrstvy, velmi nežádoucí)

Počet R vlaků na 250 (HB- Brno) je v současnosti víc než dostačující. Není potřeba jakkoliv posilovat dopravu. Víc cestujících stejně nepojede. Navíc vlivem toho, že se přijde o hodně cestujících z Třebíče (stovky denně) a HB ani Žďár tolik cestujících nevyprodukují do těchto přeložených R (protože R Praha-Brno), tak tím dojde na více vlkm k zhoršení již tak nevalné ekonomické bilance. Tedy nežádoucí.

Dále vymýšlení různých spojek či přetrasování 241 jsou spíše v říši snů. Nejsme v Číně, kde se ročně postaví tisíce km tratí. Pokud chcete kvalitní spojení Třebíč-Znojmo, tak realizovatelné je to tak, že mezi Třebíčí a Monte Bů kloubovým autobusem s návazností v Budějovicích na Sp Jihlava město- Znojmo. To by se dalo realizovat prakticky hned a bez větších nákladů. Představa, že dá někdo několik mld. na Vysočinu na přeložku (triangl), když třeba na 227 se jezdí po katastrofálním svršku 50 km/h, je celkem mimo.

Co se týče terminálu Jihlava město, tak tam realizovat všechny přestupy. Od HB není problém a od Třebíče si RS1 s úvratí v Jihlavě hravě poradí. Pro R to stejně žádné zdržení nebude, protože tam jenom zastaví. Přípoje tam samozřejmě budou dřív.
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 675
Registrován: 11-2004
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 20:59:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimořádný expres na bratislavský Rendez s právem přednostní jízdy projíždí stanicí Grešlové Mýto směrem ke Znojmu. Foto bohužel jen nekvalitním mobilem.

Prosím, jestli někdo fotil na Jemničce, zkuste se podělit o zážitek. Takovýto expres v Jemnici myslím už dlouho nebyl...
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
Dačický
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.161.130
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 21:19:48    Odkaz na tento příspěvek  

Muzeum a galerie v Dačicích pořádá ke 110. výročí dráhy Telč - Dačice - Slavonice výstavu železničních modelů, kolejišť, dobových uniforem, fotografií, jízdenek a dalších železničních zajímavostí. Většina exponátů se váže právě ke jmenované trati. Zahájení 26. června 2012 v 17 hod. Výstava potrvá do 9. září 2012.
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 676
Registrován: 11-2004
Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 21:21:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: spojky a přetrasování 241 na 240 - souhlasím, není to otázka na dnes ani na zítra (a kdo ví, co bude pozítří?) :-)
Mám obavu, že počet cestujících Znojmo - Třebíč je zanedbatelný. A když už budou sedět v busu, tak ten je po rovné osumatřicítce doveze až do ZN.
Pokud někdy do budoucna mluvit o přeložce, tak kvůli směru moravskobudějovicko (jemnicko) - Brno - tzn. napojení do okříšského zhlaví st Třebíč. A vím, že to je sen, který je uskutečnitelný za úplně jiných podmínek. Třeba znovuotevření stříbrných dolů v Jemnici...
Trochu vážněji - mluvíme o době cca 25-50let dopředu, kdy v souvislosti s uvažovaným VRT a napojením stávajících tratí může dojít k různým variantám přeložek. No - mezitím už třeba budeme v té Číně...
První projekt moravskobudějovického obchvatu, dokončeného v roce 2010, se objevil ve třicátých letech minulého století...
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
Host_81
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 3-2012

Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 22:42:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martink: Fotila jsem dnes na Jemničce, ale bohužel foto jen velmi dokumentačně neboť jsem vlak nedostihla a potkala ho někde v polích u Lhotic...

Snad má někdo lépe...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7903
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 23:23:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vidím zde návrhy, které jsou odvážnější než představy, které jsem zde před časem prezentoval já, ale nikdo zde nepíše o "ultrašotovizích, utopiích" atd.? Co to?

Raději něco (resp. je toho hodně) k věci:

- Když uvažujete o tom, co by kde bylo z hlediska infrastruktury potřeba, vždy si předem určete, co na tom chcete vyjezdit (taktové uzly - nejen vlakov, ale i autobusové atd.). Pak můžete přesně určit, do kterých úseků je potřeba investovat.

- Železniční spojení Brno - Jihlava bude konkurenceschopné s IAD jedině při existenci VRT. Jinak ne. Miliardy utopené v eventuálních "optimalizacích" tratě č. 240 v tomto ohledu nic nevyřeší. A jsou to vyhozené peníze. Mimochodem, v oficiálních dokumentech toho figuruje spousta - často spousta lží a polopravd (např. mnou často připomínaná mantra čtvrthodinového intervalu Brno - Zastávka bez ohledu na železniční uzel Brno). Kéž by i zde vítězil zdravý rozum.

Ono u těch R-240 dnes není problémem ani tak jízdní doba, jako spolehlivost (častá zpoždění lichých R) a také skutečnost, že i ve špičce jezdí jen každé 2 h. Pro zlepšení spolehlivosti jsem navrhoval opatření, která jsem popsal někdy počátkem května t. r. v sousední diskusi (v souvislosti s mojí představou konceptu na Vysočině, resp. zvýšení spolehlivosti osobních vlaků v okolí Zastávky a Rapotic); hodinový takt rychlíků by byl možný při dosažení JD Kralice - Třebíč okolo 30 - 31 minut (důvod pro investice, které popisuji o pár řádků níže).

- Kromě těch nejhlavnějších koridorů je u všech dalších tratí vhodné investovat jen tam, kde to přináší hmatatelné přínosy konkrétnímu konceptu. V opačném případě jde o vyhazování peněz. Konkrétně u tratě č. 240 je (s ohledem na stanovené uzly HB, ZN a ČB "v celou" + zavedený promyšlený koncept IDS JMK jihozápadně od Brna) efektivní toto:

- Zdvoukolejnění Tetčice (vč.) - Zastávka (vč.) + AHr. Omice
- AHr. Zakřany + Výh. Vysoké Popovice
- Zrychlení Náměšť - Kralice + DOZZ v tomto úseku a modernizace žst. Náměšť nad Oslavou
- Zrychlení Třebíč - Vladislav vč. DOZZ, 2. TK v tomto úseku a modernizace žst. Třebíč.

Cokoliv dalšího není potřeba! (Kdo si myslíte opak, rád se nechám přesvědčit vaší představou konceptu dopravy na Vysočině a okolí, sepsanou nejlépe do úhledné tabulky či NJŘ

Uvažované Sp vlaky HB - Znojmo mají tu úžasnou (bez ironie) vlastnost, že by mohly dosahovat JD těsně pod 2 hodiny (z hlediska infrastruktury by bylo potřeba snad jen nové SZZ v žst. Stařeč + možná zrychlení - ideálně 2. kolej nejlépe v úseku Jihlava - Jihlava-Bosch Diesel) a tím vhodně spojovat dva uzly "v celou". Dnes by byl problém v tom, že HB je uzlem v S:00, lepší by bylo L:00 (z mnoha důvodů, zdaleka nejen kvůli tomuto). Tak jako tak - jakékoliv zpomalení těchto vlaků (např. závlek přes žst. Třebíč) znamená rozpad těchto vazeb.

- Uzly HB i ZN "v celou" generují křižování těchto vlaků ve Starči rovněž v celou. Bylo by možné vést sem návaznou bus-linku z Třebíče, která by měla návaznosti jak směr HB, tak i směr ZN. I z tohoto důvodu je nesmysl uvažovat o zajíždění vlaků HB - ZN do TR (kromě těchto důvodů i proto, že ta spojka Stařeč - Borovina je šílenost z hlediska ekonomického i ekonomického; navíc neřeší spojení Jaroměříce - Třebíč - viz nevhodně umístěné nádraží v Jaroměřicích).

- Vedení R Brno - ČB přes Žďár je holý nesmysl, stejně jako Praha - HB - Brno přes Jihlavu. A nejde jen o vlkm či jízdní doby, ale i o ty časové polohy a taktové uzly. Navíc, tyto vlaky plní z velké části funkci dopravy na kratší vzdálenosti (Brno - Náměšť, Brno - Třebíč, Brno - Žďár...)

Podle mého názoru, nejsystémovějším řešením by bylo vést linky takto:
- Praha - HB - Žďár - Brno, int. 2 h, v širší špičce 1 h.
- HB - Jihlava - JH - ČB, int. 2 h, v širší špičce 1 h.
- Brno - Třebíč - Jihlava město, int. 2 h, v širší špičce 1 h.
- HB - Znojmo, interval 2 h (bez posílení ve špičce).

- Kvalitní spojení TR - ZN = bus do Starče + dále vlakem (ve ZN s cca 7-min. přípojem směr Wien).

- Trať č. 227 potřebuje (opět v souladu se stanoveným konceptem) samovratné výhybky do Sedlejova a Dačic; zvýšení TR ve vybraných úsecích by bylo vhodné, není však nezbytné - lze zde aplikovat střídavé zastavování.

- Žst. Třebíč: Podle mě by se zde dalo jednou ranou zabít několik much najednou. Jednak zmíněné zdvoukolejnění k Lorenzovým sadům, jednak peronizace + napojení případného přesunutého autobusáku a jednak - viz dále.

Jediný podchod, který je zde potřeba - jednak jako přístup na nová nástupiště, jednak jako pěší průchod pod kolejištěm, umožňující zrušení nedalekého přejezdu a navíc umožňující ponechání MHD Třebíč na Bráfově ulici (= neprodloužení JD závlekem Nádražní ulicí).

Posunutí vladislavského zhlaví až na úroveň dnešního přejezdu umožní zkrácení stanice na opačné straně. Mohlo by pak dojít k tomu, že v místě podjezdu pod Nádražní ulicí (s omezenou výškou 3 m) by byla jen jedna kolej (dnešní 1. od budovy) + navíc by se mohla napřímit silnice v podjezdu do této osy = zvýšení podjezdné výšky + i šířky podjezdu (i za cenu zaslepení Janouškovy ulice).

Právě přestavba žst. Třebíč by byla (spolu s tím cca 1 km dvoukolejky) užitečnou investicí. Kam se na ni hrabe například překopávání jiného úseku této tratě z vyhovujících 90 km/h na nesmyslných 120 km/h...

Co se týče konceptu osobní dopravy, jeden velmi efektivní koncept jsem mj. i zde před časem uváděl v této tabulce:
application/vnd.ms-excel
Vysocina.xls (121.9 k)


Zopakuji - pokud chcete konkrrétně uvažovat nad tím, do kterých tratí či jejich úseků je kde potřeba investovat, vždy si předem vytvořte takovou tabulku (či NJŘ). V opačném případě jsou jednotlivé myšlenky spíše jen přáními.

Máte někdo "v šuplíku" takovýto koncept, respektující ty taktové uzly atd.? Nebo jste dosud uvažovali pouze "abstraktně", bez uvažování v těchto souvislostech?
Hyvrysák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3319
Registrován: 3-2007

Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 23:26:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Máte někdo "v šuplíku" takovýto koncept, respektující ty taktové uzly atd.? Nebo jste dosud uvažovali pouze "abstraktně", bez uvažování v těchto souvislostech?
Na uvažování tady máme jiné experty
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7904
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 22. června 2012 - 23:39:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě pár poznámek:

- Ten terminál v JI město je sám o sobě O. K., přesto by bylo nešťastné např. uměle zajíždět do JI město právě s těmi Sp HB - ZN (stejný problém s jízdními dobami a "stíháním uzlů", nemluvě o kapacitě úseku JI - JI město).

- Dalším úskalím event. vedení R ČB - Brno přes HB by při zachování uzlu HB "v celou" bylo vedení dvou R mezi HB a Brnem těsně za sebou.

- Propojení vozby R-240 s R-340 považuji za nesmysl jednak z hlediska vhodných souprav, jednak z důvodu nesouladu časových poloh v Brně hl. n. (a ty časové polohy jsou těžko změnitelné - fixace Veselím n/Mor. v X:00, na opačné straně HB v X:00 a další). Ale nejtvrdším argumentem je a dlouho bude, že "odklizení" všech vlaků z t-240 a t-244 na 5. a 6. nástupiště Brno hl. n. je tím nejlepším řešením - překážejí tam nejméně.
Mimochodem, právě limitující možnosti železničního uzlu Brno jsou dost možná jediným důvodem, proč vlárské Sp nejezdí (alespoň ve špičce) každou hodinu. Schválně, mrkněte do JŘ, kam by vycházelo křižování "o půl" (anebo jinak - proč Sp 1721 nejede z Brna hl. n. v "taktových" 7:28 h, nýbrž v "netaktových" 7:35 h).

- Co se týče žst. Jihlava, tak ta je technicky nešťastně řešena - např. kolize současných vjezdů od TR i JI město; vlaky od JI město (vč. nákladních) mohou přijet pouze na první 4 koleje atd. Myslím, že efektivním řešením by byla přestavba (změna konfigurace kolejiště) prostoru dnešního 2. a 3. nástupiště a přesun zastavování všech vlaků právě do těchto míst (k 1. nástupišti se stejně všechny nevejdou, navzájem si tam překážejí; a zde je důležité mít krátké přestupní doby).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7905
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 00:53:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě krátké pokračování:

- Padla zde zmínka o nevhodnosti časových poloh ranních vlaků z TR do JI (chybějící spoj na 6:30 - 7:00 h). Ironicky se mohu zeptat, jak je to možné, když ráno se přece nejezdí v taktu, ale podle potřeb občanů.

- Všiml jsem si až nyní, že některé údaje z přiložené tabulky (např. otázka zastavování vlaků mezi TR a JI) bych dnes asi řešil plus mínus o 1 - 2 minuty jinak než v té tabulce, nicméně na samotném návrhu (hlavně otázkách křižování a přípojů) to nic nemění.

- Směřování všech vlaků do JI město (nežádoucí u Sp HB - ZN), stejně jako event. závlek SP HB - ZN přes žst. Třebíč, mi docela připomíná úvahy z jednoho východočeského městečka, že by tam měly "kvůli terminálu" zajíždět různé linky byť i závlekem. Podobná věc platí pro jiný uvažovaný "terminál" na konci jedné poklidné ulice s rodinnými domy, jehož realizace by znamenala pro většinu relací přestup (oproti dnešku) navíc. Všeho s mírou.

- Po (minimálně) realizaci výh. Jihlava-Bosch Diesel či (ideálně) zdvoukolejnění úseku Jihlava - Jihlava-Bosch Diesel bych s chutí odvolal svůj zdejší dávný výrok, že autoblok JI - HB považuji za zbytečný (či přesněji řečeno "nic moc neřešící). V tu chvíli by to totiž bylo už o něčem jiném.

- K trianglům jako Malý Beranov - Jihlava město či Dvorce - Kostelec masna: první jmenovaný je provozně nevhodný opět kvůli tomu, že Sp HB - ZN by jej nevyužily, tím pádem je stejně potřeba zajistit část přestupů v žst. Jihlava; jednak by byl problém v otázce intervalu následných jízd od trianglu po žst. Jihlava město (v opačném případě by se musel úsek zdvoukolejnit, včetně viaduktu v blízkosti žst. JI město).

Ve druhém případě jde z velké části o nesmysl proto, že přímé vedení vlaků Jihlava - Telč mimo žst. Kostelec u Jihlavy by znamenalo nemožnost přestupu ve směru ČB - Telč. Navíc, v obou případech (viz přiložená tabulka) neexistence těchto spojek není na překážku vhodnému konceptu JŘ.

- Ve zmínce o event. spojce Stařeč - Č. Hospoda/Třebíč-Borovina jsem měl na mysli, že to je "šílenost z hlediska ekonomického + EKOLOGICKÉHO". Totéž v mých očích platí pro kterékoliv stavby nad rámec těch, které "zapadají do vhodného provozního konceptu" (minimálně do doby - nastane-li tato někdy - výstavby VRT přes Vysočinu). Je docela zvěrstvo "pižlat" se v terénu stavbou nějaké přeložky nebo 2. TK, když leckdy ušetřená (např.) minutka na JD (díky té přeložce) reálně nepřinese žádné zlepšení (na jednokolejce typicky možnost přesunu křižování do sousední stanice - je-li takové přesunutí vůbec vhodné z jiných hledisek) nebo když na tu 2. TK nakonec nevyjde žádné křižování.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7906
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 01:42:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě kratičké doplnění - jak to vypadá, když se snaží do toho podjezdu pod Nádražní ulicí v Třebíči (zákaz vjezdu vozidlům s výškou přesahující 3 metry) nacpat příliš vysoké vozidlo:
http://www.youtube.com/watch?v=JL56wfptwIA
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 678
Registrován: 11-2004
Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 07:54:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Host81: Díky! To je ono! Máte můj obdiv za tu výpravu od Okříšek do Jemnice. Já v tu dobu seděl ve vlaku od Znojma nic netušíc, neboť kluci z MB si to dle instrukcí nechali pro sebe. Jemnickou radnici by určitě zajímaly i fotky přímo z Jemnického nádraží - možná by byl zájem je publikovat v tamním zpravodaji (Jemnických listech). Jedním z našich cílů je udržovat tamní veřejnost v patřičné vědomosti o "jejich" trati, tak alespoň kratičká zprávička by se hodila. Pokud se tak s jemnickýma domluvím, rád bych vás pak požádal o spolupráci coby autorku fotek. A nebo tam můžete napsat rovnou sama :-)
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 679
Registrován: 11-2004
Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 08:36:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: "Vidím zde návrhy, které jsou odvážnější než představy, které jsem zde před časem prezentoval já, ale nikdo zde nepíše o "ultrašotovizích, utopiích" atd.? Co to?
Vysvětlím a možná i poradím - záleží totiž na stylu podání. Při úvahách o veřejné dopravě - a to platí obzvláště na Vysočině - je třeba sám sebe nebrat příliš vážně. Pak si klidně můžete dovolit nadsadit zmínku o stříbrných dolech v Jemnici, nebo že za padesát let tu bude jezdit ne ČD, ale ChD

Před tabulkou "Vysočina.xls" smekám, muselo to dát velkou práci. Je vidět, že nemá smysl, aby někdo jiný rozpracovával varianty jiných "svých" taktových uzlů. Já osobně na to čas nemám a v tomto souhlasím s Hyvrysákem, že na to si platíme jiné experty, které je nutno s takovými tabulkami otravovat - doporučuji se tedy s touto tabulkou obrátit přímo na ně.

Já jen vím, že na 241 pokus o takt naprosto rozbil souvislou dopravu a (nejen) kvůli tomu se tato trať rozdělila v MB na dva úseky, z nichž jeden umře zítra a druhý pozítří.

Oživení nádraží ve Starči nedávám moc naději, i když jsem to kdysi viděl jako cestu. Jednak je to otázka odjednavatele (Třebíč do této linky nejspíš nepůjde) a pak i otázka frekvence a chuti cestujících přestupovat z busu na vlak. Dostatečně tento směr řeší autobusové spoje TR-MB.

Jakákoli spojka 241 - 240 je dnes utopie a nedá se stavět do stejné roviny s vaší tabulkou - to jsou jiné kategorie. Nicméně toto řešení bude stále lákat vizionáře s pastelkama nad mapou. Vždyť právě díky tomu je ten náš svět tak pěkně barevný, ne?
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
Hanz_11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 10:05:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přijde mi, že se diskuze motá v "expertních" kruzích :-)
Podle mne by se úvaha měla směřovat:
- kde je největší potenciál případných cestující,
- vymyslet spoj, který by byl schopen konkuroval autobusům.

Názory s přestupem ve Starči, v HB to je slepá větev, tím lidi nenalákáte (teda pokud je to záměr získat cestující), protože autobusem je to rychlejší, levnější, komfortnější (klima, občas i wifi) a bez přestupů.

Bohužel ani od Davida ani nikoho dalšího podobné názory nečtu. :-(
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 680
Registrován: 11-2004
Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 15:30:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hanz 11: OK, nechť vaše úvaha směřuje dál...
Potenciál případných cestujících? Jsou dva směry
Znojmo - MB - Jihlava - Praha (Pardubice)
Jemnice - MB - Třebíč (či Dukovany) - Brno
V pochybnostech ve využití Starče se shodneme.

V alternativě bus versus vlak je to složitější a není nutno stavět tyto dvě varianty do přímé konkurence, protože každá nese jiný styl cestování.
Jet ze Zn do Prahy téměř tři a půl hodiny v jedné poloze na sedačce, kde si ani nejde natáhnout nohy, kde je wifi k ničemu, protože si přes pupek stejně nevidím na klávesnici, kde si nic nepřečtu, protože je mi šoufl, kde matky s dětmi nenajdou místo pro kojence, kterého by potřebovali občas položit vedle sebe, kde mi nevezmou kolo jako spoluzavazadlo, kde si nepokecám s přáteli, protože si nevidíme do očí, ale vyvracíme si krky... Znám spoustu lidí, kteří kde můžou, tak sedají na vlak, i když je to třeba časově o něco delší a o pár korun dražší. Ale nesmí to být o desítky procent!
Ano, cenová politka ČD je zoufalá. Nesmyslné trvání na tarifu počítaného od ujetých kilometrů místo jízdného pro konkrétní relaci... Není možno chtít za jízdenku Zn - Praha 340 Kč, když autobus stojí dvě stovky! Nenapadlo mne se ve Znojmě zeptat v pokladně, kdy si naposled někdo koupil jízdenku do Prahy. Když bude vlak stát 240, myslím, že o zájemce o tuto jinak asi hodně vzácnou jízdenku nebude zas taková nouze. Byť její majitel na cestě stráví o hodinu déle. Ono cestování po D1 se totiž nezřídka natahuje na podobný čas a zvlášť v následujících šesti letech to bude asi chuťovka.

Vymyslet vhodný způsob veřejné dopravy v našem regionu není jednoduché a vyžaduje sladit víc prvků, zajišťovaných různými institucemi. Je samozřejmě možné jít způsobem co nejjednodušším - slinice vedou všude, něco odjezdí dálkoví dopravci na vlastní riziko, vesničky obsouží nejlépe monopolní dopravce - a vlaky? To je jen relikt minulosti, který necháme jezdit tam, kde by lidi jinak moc brblali. Takže o ZDO jsme se postarali a šmytec.
No a pak je možné přemýšlet o veřejné dopravě jako o prvku, který významně zkvalitňuje život i v regionech, kde by jinak nikdo nežil, který přispívá k turistické atraktivitě a který dádá zde žijícím občanům pocit sounáležitosti s centrem. Ano, něco to stojí, ale pokud toto nepochopíme, tak se můžeme s tímto státem rozloučit úplně.

Jen na okraj mne napadlo - Už jen "dopravácký" slang, označující cestující běžně jako "substrát" či "kaštany" vypovídá něco o kultuře, s jakou někteří z oboru přistupují k cestujícím. Zdaleka vzdáleno pojetí "náš zákazník, náš pán". O kultivaci jazyka a s tím úzce související kultivaci myšlení této společnosti však tato diskuze není.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
Lokofanda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1553
Registrován: 4-2006
Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 15:38:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Uf jsem rád,že jste tu barču zachytili...Kdyby se někdo podělil na mail,nezlobil bych se,já se s ní míjel s mrškou a vůbec jí neviděl
850.015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 2-2012

Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 16:20:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lokofanda: Večer zašlu
ŽELEZNIČNÍ VIDEA - musíte vidět :-) - Videokanál o železnici
Zdraví vás 850.015!!!
Patnáctko, odpočívej v pokoji!
Union_pacific
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2181
Registrován: 11-2009

Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 17:15:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


742.047 H.Brod 22.6.2012
Host_81
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 3-2012

Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 18:41:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ještě jednou u Přibyslavic...
ceskolipak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 85
Registrován: 1-2012
Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 22:53:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Někdo tady navrhoval rychlíkovou linku Praha-HB-JI-TR-Brno. Mě to tak nesmyslné nepřipadá. Je potřeba na to nahlížet jako na novou možnost přímého spojení mezi nácestnými městy (Třebíč-Kolín apod).

To by pak nemohly existovat rychlíky, jejichž trasování se zdá daleko iracionálnější. Třeba Brno-Břeclav-Olomouc nebo celá Plzeň-ČB-JI-Brno (-dříve Bohumín).

Samozřejmě by měl takový rychlík význam až po elektrizaci Jihlava-Zastávka.
ceskolipak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 1-2012
Odesláno Sobota, 23. června 2012 - 23:05:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak kolejová spojka Znojemské trati s Třebíčem u Starče se mi zdá vážně utopistická. Jednak si myslím, že frekvence cestujících mezi okresními městy není až tak velká /spíše krajské město-okresní../.

Daleko účelnější by bylo investovat do bezúvraťového spojení třeba na Královéhradecku u Starkoče umožňující přímé spojení Hradce Králové s Náchodem. A to mluvíme o vzdálenosti 4x kratší než u spojky 241/240. Je ostuda, že tam dávno není.

Když už by tedy měla vzniknout kolejová spojka na Znojemsku, mělo by to být u Hrušovan, což by po rekonstrukci trati Znojmo-Střelice umožnilo celkem slušné spojení Znojma s Brnem.
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 339
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 24. června 2012 - 08:10:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

850.015: v koordinační studii se objevuje návrh lávky přes kolejiště a její vyustění zhruba v místě, které navrhujete. Dále v ní je navázání na zvažovaný podchod od nového ostrovního nástupiště a jeho vyústění ve výškové poloze diskoklubu "Znojemka". K Davidově návrhu - tato poloha podchodu úzce souvisí se záměrem výstavby nové výpravní budovy, poté bychom samozřejmě nepotřebovali závlek MAD ke stávajícímu nádraží. To je ale běh na dlouho trať ve výhledu 20 let.

Bohužel není zatím známo, co vše bude moci být vloženo do projektu jako uznatelný náklad a celkovou výši příspěvku ROP. Tím narážím na to, zda se podchod bude stavět v první etapě. V koordinační studii je navrhováno zřízení cca 30 parkovacích míst pro automobily, což je dost málo a musíme se v dalším stupni PD snažit o jejich zvýšení na alespoň 55 míst. Autobusové zastávky na východní straně terminálu by měly plně nahradit kapacitu stávajícího autobusového nádraží.

V každém případě chceme, aby na silniční část terminálu navazovala i úprava v kolejišti. Pokud dopadne velký projekt (čemuž po krachu rekonstrukce v žst. Jihlav-město nevěřím), přistoupíme (při kladném postoji SŽDC) k etapizaci: 1. Vznik nástupiště o výšce 550 mm nad TK u první koleje (číslování podle polohy u výpravní budovy), souběžné zrušení koleje u nákladní rampy, 2. Přesun nákladové rampy k ulici Riegrova, 3. Postupné snesení poloviny délky třetí koleje a budování ostrovního nástupiště s úrovňovým příštupem, 4. Dokončení ostrovního nástupiště a stavba podchodu.

Zatím je vyřízená nepotřebnost 6. výtažné koleje v bývalém nákladovém obvodu stanice.

Přípravy tedy běží, uvidíme jak se bude dařit.
VIA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.72.120
Odesláno Neděle, 24. června 2012 - 10:47:33    Odkaz na tento příspěvek  

To bych rád věděl, která prašivka ukradla (ano vážení, je to tak - UKRADLA!) za 742.047 ceduli... Aby mu ruce upadly.
Ondra_málek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1025
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 24. června 2012 - 11:46:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VIA: Není to tak dlouho co se poztrácely tabulky z několika Cargovejch 742, ve velkým mizej taky z Lamin. Bohužel je v Brodě popř. blízkém okolí nějaká svině zlodějská
Sdružení přátel železnice v Chotěboři ==> http://spzch.wz.cz
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7911
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 02:55:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak přece ještě jen pár poznámek, či spíše už jen námětů k zamyšlení (přece jen, vše, co jsem zde chtěl sdělit, jsem učinil předchozími příspěvky + tímto příspěvkem ):

Martink:
Před tabulkou "Vysočina.xls" smekám, muselo to dát velkou práci. Je vidět, že nemá smysl, aby někdo jiný rozpracovával varianty jiných "svých" taktových uzlů.
Tak já bych hlavně řekl, že za rozumného předpokladu zachování taktových uzlů v X:00 v ČB, TA, HB a ZN ani jiné řešení neexistuje (max. přehození některých z uzlů z lichých na sudé).
Z návrhu bych ještě chtěl vypíchnout efektivní řešení os. dopravy na trati č. 227. Dnes se tam jezdí jednak netaktově (takt reálně nelze zkonstruovat), a hlavně - přijede-li spoj ze Slavonic do Kostelce, tak NIKDY nemá zároveň okamžitý přípoj do ČB + zároveň do HB + zároveň do Brna (vždy jen do 1 - 2 z uvedených). V mém návrhu by tam ty přípoje byly.
Ale třeba se pletu a proto mě zajímalo, jestli někdo (z těch, kdo zde uvádějí své představy "linkového vedení") má "v kapse" konkrétní návrh s časovými polohami a návaznostmi.

Ono je právě ironie, že myšlenky uvedené v této tabulce zde byly před časem označeny mj. tak jak jsem uváděl, přestože se (relativně) "drží při zdi" a neuvažují s žádnými přeložkami, novostavbami tratí apod., ale pouze s dílčími a pečlivě vybranými úpravami...

Já jen vím, že na 241 pokus o takt naprosto rozbil souvislou dopravu a (nejen) kvůli tomu se tato trať rozdělila v MB na dva úseky, z nichž jeden umře zítra a druhý pozítří.
Tak kromě toho (průměrně) desetiminutového prostoje v MB, nic dalšího není fyzickou vlasností taktu na 241 (uvážím-li návaznosti na R v Okříškách a taktový uzel Znojmo krátce před lichou celou).

Odjezd z Okříšek později by znamenal zbytečné prodloužení (již tak dost dlouhé) přestupní doby z rychlíků od Jihlavy. Ale ani dřívější příjezd do ZN není žádoucí, mj. bych viděl problém v otázce návaznosti v Šumné od autobusu z Bítova, jehož časové polohy jsou zase vázány autobusovým uzlem Lesná v X:25 + někdy i ostrými obraty v zast. Bítov, nám.).

Ten uzel nikoliv přesně v lichou celou, nýbrž už asi 4 - 5 min. před tímto časem, je způsoben jinou než nulovou symetrií vlaků Znojmo - Wien (odjezd ze Znojma v S:57, pro příští rok navrhováno dokonce S:56). Jsem toho názoru, že převedení linky Znojmo - Wien na standardní nulovou symetrii by bylo nejen v zájmu české strany, ale i strany rakouské (Znojmo v L:00 = Hollabrunn v S:00 = Wien Meidling v L:00 a při předpokládaném uzlu Wien Hbf. také "v celou" to znamená návaznosti od Znojma, Retzu apod. kamkoliv dál za Vídeň). Konkrétní návrh s časovými polohami jednotlivých linek na jednotlivých tratích jsem před pár měsíci dával mj. do sousedního diskusního vlákna.

Oživení nádraží ve Starči nedávám moc naději, i když jsem to kdysi viděl jako cestu. Jednak je to otázka odjednavatele (Třebíč do této linky nejspíš nepůjde) a pak i otázka frekvence a chuti cestujících přestupovat z busu na vlak. Dostatečně tento směr řeší autobusové spoje TR-MB.
Ano, pro spojení TR - MB by spojení s přestupem v žst. Stařeč nebylo výhodné. Ale pro spojení TR - ZN už by to mohlo být lepší (z centra TR na nádraží ve ZN cca za 78 min.; v případě vedení návazné bus linky MHD vedoucí od/do stařečského nádraží až na novodvorské sídliště v TR by to opět mohlo vycházet - v poměru s jinými variantami - docela dobře). Podobně tak pro spojení z TR do HB a kamkoliv dál za HB. Za předpokladu uzlu TR v X:30 (resp. ke křižování v X:30 by docházelo právě na mnou navrhované dvoukolejce asi 1 km východně od žst. Třebíč) by činila SJD TR - HB 1,5 h, zatímco SJD Stařeč - HB by byla 1 h. Při zapojení návazného autobusu by cesta přes Stařeč opět vycházela rychleji; a oproti dnešnímu stavu by se počet přestupů nezvýšil - jen by se nekonal v žst. Jihlava (z vlaku na vlak), ale v žst. Stařeč (z busu na vlak).

Z těchto důvodů nevidím možnost oživení žst. Stařeč jako nereálnou; jedním z přínosů by mohlo být také to, že v oblasti žst. Třebíč by mohl být nedostatek parkovacích míst. Naopak u žst. Stařeč, tam by rozšíření parkovacích ploch moc nevadilo. (Další věcí vyplývající z mého návrhu koncentrovaného do výše uvedené tabulky je, že by všechny vlaky jedoucí přes Třebíč zastavovali v zast. Třebíč-Borovina, takže další parkovací místa pro P+R by mohla vzniknout zde + nástup/výstup části cestujících i z destinací jako Brno, ČB apod. by se mohl odehrávat také tam.)

Hanz_11:
- kde je největší potenciál případných cestující,
- vymyslet spoj, který by byl schopen konkuroval autobusům.

Názory s přestupem ve Starči, v HB to je slepá větev, tím lidi nenalákáte (teda pokud je to záměr získat cestující), protože autobusem je to rychlejší, levnější, komfortnější (klima, občas i wifi) a bez přestupů.


- Pokud uvažuji jízdní dobu do/z Prahy, pak ano, autobusům z TR ani ZN (či MB) nemůže vlak konkurovat. Ale je tady aspekt plošné obsluhy. O tom snad je celý ITJŘ. Že se dá dostat (v případě významnějších měst) odkudkoliv kamkoliv.

- Sp vlaky ZN - HB se SJD 2 h a ve 2 h taktu jsou pořád nejracionálnějším řešením osobní dopravy na trati č. 241. Jako alternativní řešení do budoucna beztak existuje jen "nulový grafikon" (přinejmenším v úseku Okř. - MB).

- Ten přestup v HB ve směru od ZN/JI atd. dává z několika důvodů logiku. Co se týče směru od ZN, pořád platí, že při existenci těch Sp by se počet přestupů snížil ze 3 na 1; a SJD Praha - Znojmo by se zkrátila o hodinu (!).

ceskolipak:
- Předně: Třebíč je rodu ženského.

Někdo tady navrhoval rychlíkovou linku Praha-HB-JI-TR-Brno. Mě to tak nesmyslné nepřipadá. Je potřeba na to nahlížet jako na novou možnost přímého spojení mezi nácestnými městy (Třebíč-Kolín apod).
... ovšem po řečeném "A" je potřeba dodat i "B" - že zároveň by o takovéto přijení přišel např. Žďár nad Sázavou.

Takovéto vlaky by jednak míjely žst. Jihlava město, takže do žádoucího jihlavského cíle by to stejně bylo s přestupem. Stejně tak do Znojma (1 přestup, stejně jako s variantou přestupu v HB na Sp do ZN).

Otázkou by také bylo, co pak na tratích č. 250 a 225. R Brno - ZR - HB - ČB s tím, že v úseku JI - HB by jely těsně za sebou?

(Při hodinovém - byť jen špičkovém - taktu + zachování uzlu HB "v celou" by každopádně byla potřeba ta - mnou navrhovaná - dvoukolejka JI-BD žst. JI)

Samozřejmě by měl takový rychlík význam až po elektrizaci Jihlava-Zastávka.
Ach jo, takže další (pseudo)argument pro věšení drátu na trati, kde vše potřebné v pohodě zvládne diesel (zejména s ohledem na to, že tato trať bude - možná s výjimkou úseku JI - Okř. - pro silnější nákladní dopravu vždy neperspektvní.
(Ono tady je několik průs... pardon průšvihů naráz... Nešťastná realizace toho zvěrstva mezi Brnem a Zastávkou znamená nastolení nevyhovujícího stavu na dlouhou dobu dopředu, a tento nevyhovující stav bude moci být odstraněn jedině tím "hraním si s pastelkama nad mapou" (mými slovy: pižláním se v terému, neekologickými zásahy do krajiny - třeba slova o snaze vyjezdit 120 km/h a představa těch úprav např. v úseku Zastávka - Vys. Popovice, ale i v jiných, např. před Kralicei či před Náměští ("před" ve směru od Brna) mě docela děsí. S tím souvisí jeden dosud nevyřčený aspekt - to "uzpůsobování infrastruktury potřebám stanovenému konceptu" (tzn. modernizace úseků na přeskáčku, "odprostřed" apod.) je možná pouze v případě, že nejde o "drátizaci dosud nezadrátovaného". Myslím, že další souvislosti si již lze domyslet. )

To by pak nemohly existovat rychlíky, jejichž trasování se zdá daleko iracionálnější. Třeba Brno-Břeclav-Olomouc nebo celá Plzeň-ČB-JI-Brno (-dříve Bohumín).
Brno - BV - OL je v pohodě - holt jde o spojené R Brno - Hodonín a Břeclav - Olomouc.

Ano, Plzeň - ČB - JI - Brno je (mj. z provozních důvodů) nevyhovující; změnu trasování na ČB - HB + JIm - Brno jsem uváděl (nepříznivá věc v podobě zániku přímého spojení Brno - ČB by byla vyvážena zlepšením jiných návazností + zjednodušením provozních záležitostí).

To přímé propojení přes Brno až do Bohumína zaniklo (nevím, jestli "i proto", či "pouze proto") z důvodu technologických možností žst. Brno hl. n. (minimalizace kolizí vlakových cest, maximalizace "provozně výhodného odklizení vlaků k 5. či 6. nástupišti; + asi i potřeba propojit R-300 s R-250 právě z důvodů omezení manipulací se soupravami, zejména co se týče 1. - 4. nástupiště).

(odbočka do východních Čech ON)
Přímé vlakové spojení KH s Náchodskem je samozřejmě možné zavést už dnes. Dvojitá úvrať tomu jistě nebrání (jinde jezdí i přímé rychlíky se 4 úvratěmi, že ). V uvažování o (ne)realizaci této spojky bych se opět zaměřil na to, jestli by ušetřené minuty pomohly zlepšit jízdní řád vlaků na této trati vč. návazností na jiné vlaky a autobusy.
(odbočka do východních Čech OFF)

Když už by tedy měla vzniknout kolejová spojka na Znojemsku, mělo by to být u Hrušovan, což by po rekonstrukci trati Znojmo-Střelice umožnilo celkem slušné spojení Znojma s Brnem.
Tato spojka by znamenala minutí žst. Hrušovany nad Jevišovkou a mj. obtížnější přestup na vlak směr Mikulov, ale hlavně např. na bus směr Hevlín/Laa...

Z mého (střízlivého a relativně racionálního) pohledu by v celém úseku ZN - Hru - Stř. - Brno-HH postačilo nové SZZ v žst. Miroslav + modernizace úseku Hrušovany - Božice (+ moderní soupravy). Tyto úpravy by byly potřebné, aby vůbec mohly být Sp Brno - Znojmo zavedeny.

Cokoliv dalšího by bylo v první řadě otázkou technologických možností žst. Brno hl. n.
A opět bych při přemýšlení o případných zvyšováních TR na kterémkoliv úseku tratě č. 244 či 246 uvažoval v širokých souvislostech (autobusové návaznosti, pravidelná křižování - aby se nestalo, že oč zkrátím JD, o to déle si to vlaky prostojí při čekání na křižování; zavedené taktové uzly atd.).

Baile_Atha:
Ta nová nádražní budova v TR situovaná naproti okresnímu soudu (která by mimochodem sloužila společně vlakům i busům) by nemusela být nijak megalomanská a tudíž ani tak drahá.

Pokud jde o "kolejovou" část, opět si mohu jen povzdechnout nad tím, do jakých úseků (z "taktového" a tím pádem i ekonomického, ale zároveň i ekologického pohledu neefektivních) se peníze (bohužel) "investují", a kde jinde to zůstane "nejistým během na dlouhou, možná i dvacetiletou trať".

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Mirek_2037
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 5-2012
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 07:47:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V pátek věc nevídaná na trati Moravské Budějovice – Jemnice, kde je již druhý rok zrušená osobní doprava – expres Praha-Bratislava. Navíc za bardotkou lehátkový a solidně obsazený jídelní vůz ŽSR. Foceno u staré plovárny v Moravských Budějovicích, druhé posun a poslední odjezd do Znojma u mechanických návěstidel.
Hanz_11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 08:16:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: myslím, že o každém bodu co jsi napsal se dá dlouho-sáhle diskutovat. To co píšeš je zajimavé, ale dost snadno vyvratitelné. :-(

Snad to experti co o tom fakticky rozhodují nebudou číst a budu se řídit dle jiných praktik.

Hoďte sem někdo ňáky hezky foto ať se to vlákno oživí!
Bardotka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 250
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 08:40:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirek_2037 : hodně povedeny, hlavně ta třetí!
...754 041-2, T478.1001...
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 682
Registrován: 11-2004
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 08:42:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Ufff - dalo to práci přečíst, cožpak asi teprve napsat!
Všechnmo to jsou témata na dlouhé zimní večery - jak píše Hanz11. Chtělo by to doslova konferenci, než tu začneme soutěžit o nejdelší příspěvek na k-reportu

Napíšu proto jen k tomu, co mne zujalo:
- Sp vlaky ZN - HB se SJD 2 h a ve 2 h taktu jsou pořád nejracionálnějším řešením osobní dopravy na trati č. 241. Jako alternativní řešení do budoucna beztak existuje jen "nulový grafikon" (přinejmenším v úseku Okř. - MB).
Souhlas - 241 je trať pro dálkovou dopravu a generování průměrně cca 5 cestujících na vlak v celém úseku, je dlouhodobě neudržitelné. Kdyby mne tak slyšel starosta Bohušic...!
V tomto úseky bych osobní vlaky vyměnil za spěšné - ne v dvouhodinovém taktu, neboť na to teď není doba, ale aspoň tak, aby zachytily ranní a večerní frekvence pro dálkovou dopravu a lidi na dlouhých trasách si mohli vybrat, čím pojedou.
No a na Jemničku bych vrátil osobní dopravu, která rozhodně generovala víc cestujících, než úsek MB - Okř. Otočit v MB relaci od Znojma do Jemnice - alespoň každý druhý spoj.

Spojka v Hrušovanech n. J. - Diskutovali jsme to obsáhle a dospěli ke stejnému názoru - tj, že spojka nemá význam a úvrať je dobrý kompromis i do budoucna, neboť Hrušovany jsou uzlem pro více směrů a při použití vratné soupravy úvrať nečiní velký časový problém. K tomu zůstává náš názor opřený o Studii modernizace tratí na Znojemsku - při rekonstručních pracích na trati 246 počítat do budoucna s traťovou rychlostí do 120.

Na závěr otázku - co to znamená "neekologické" zásahy do krajiny v souvislosti se železničními stavbami?
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
Martink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 683
Registrován: 11-2004
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 08:45:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirek 2037: Paráda, čekal jsem z pátku od tebe nějaké fotky - a povedlo se!
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě
Paul2no
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 541
Registrován: 11-2009
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 10:15:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: já nevím, ale říkám si proč jste pořád tolik proti zadrátování 240 až do Jihlavy. Já si myslím že by se to udělat mělo, protože nafta tu také nebude navždy. Tahle trať sice nemá až takový potenciál nkladní (mluvím úsek brno - Třebíč), ale má slušný potenciál osobní. Ale pochopitelně to nedělat stylem jen zapíchat sloupy vedle trati, ale udělat nějaké komplexnější upgrade (myslím že jsem tu četl že pokud by se s tou tratí něco udělalo, tak by bylo možné jezdit Třebíč - Brno za 45 minut, což myslím že by natáhlo dost lidí i na denní dojíždění, protože proti tomu by se mohly všechny gumokoly jít zahrabat), a při takové rekonstrukci rovnou i zadrátovat už by snad nebyl problém...

Ale je to jen můj laický pohled, tak mě nekamenujte, prosím.
http://www.youtube.com/paul2no
850.015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 368
Registrován: 2-2012

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 11:53:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hanz: Hoďte sem někdo ňáky hezky foto ať se to vlákno oživí!

Nevím, jestli to foto je hezké, ale 754.012 v čele R661 v Jihlavě dne 12. 6. 2012 je určitě zajímavost


Mirek2037: Krásné fotky

(Příspěvek byl editován uživatelem 850.015.)
ŽELEZNIČNÍ VIDEA - musíte vidět :-) - Videokanál o železnici
Zdraví vás 850.015!!!
Patnáctko, odpočívej v pokoji!
Mirek_2037
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 5-2012
Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 12:13:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bardotka, Martink, 850.015. Děkuji za pochvalu, ale já to nefotil mám svého následovníka.
Jirka_kraťas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3303
Registrován: 4-2005

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 13:29:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes jsem jel z Havlíčkova Brodu do Jihlavy - použil jsem Os 28311. Turnusově na tomto vlaku jezdí Regionova, jelikož se jedná o přímý vlak z Havlíčkova Brodu přes Jihlavu a Kostelec do Slavonic. Jaké však bylo moje překvapení, když namísto uvedené Regionovy byla na vlak nasazena takzvaná Vysočinská klasika tažená plecháčem 242.262! Na tom by nebylo nic divného, kdyby tento vlak nepokračoval z Kostelce u Jihlavy po trati 227, která - jak známo - není elektrifikovaná. Až v Jihlavě jsem se z hlášení rozhlasu dozvěděl, že mezi Sedlejovem a Telčí je výluka, kde je zavedena náhradní autobusová doprava. Tím pádem toto byla pouze náhradní souprava, která však mohla jet pouze z Havlíčkova Brodu do Kostelce u Jihlavy, kde pak stejně cestující museli přestoupit do další náhradní soupravy, která cestující dovezla do Sedlejova, odtud NAD do Telče a pak další soupravou do Slavonic.
Mike227
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 1-2010

Odesláno Pondělí, 25. června 2012 - 21:33:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirka Kraťas: Taky mě to pobavilo a říkal jsem si, že by přes noc elektrifikovali 227
Jirka_kraťas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3305
Registrován: 4-2005

Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 07:51:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mike227: To jsem si říkal v první fázi taky. To by snad stihl jen černokněžník Zababa.
Hanz_11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 08:59:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

850.015: krásná fotečka, díky
Bardotka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 251
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 12:29:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdálo se mi to nebo se před hodinou prohnala Borovinou nějaka Bárča,podle rachotu a houkání od Č. Hospody mi to přišlo jako 749/751 a v tu dobu ani nic jet nemělo..a když už si tady 1008 jezdí na Jemnici,tak proč ne tady,že..
...754 041-2, T478.1001...
850.015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 370
Registrován: 2-2012

Odesláno Úterý, 26. června 2012 - 13:18:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bardotka: Já okopával zahrádku, a žádnej K6S310DR jsem neslyšel
ŽELEZNIČNÍ VIDEA - musíte vidět :-) - Videokanál o železnici
Zdraví vás 850.015!!!
Patnáctko, odpočívej v pokoji!