K-report
 

Archiv diskuse Historie SPZ a PZ do 29. 01. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Automobily, lodě a letadla » Historie SPZ a PZ » Archiv diskuse Historie SPZ a PZ do 29. 01. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2231
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 21. ledna 2011 - 12:20:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Martin L.:
"Má již směrová světla kombinovaná s obrysovými (zavedeny do výroby na základě nové legislativy o osvětlování vozidel v roce 1962)..... "

Martine, víš o té legislativě více? Mohl bys mi, prosím, k tomu sdělit nějaké další informace? Stačí na e-mail. Dík!
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4028
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 21. ledna 2011 - 12:43:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že_by: Martine, víš o té legislativě více?

To, co jsem napsal jsem se dočetl v knize Nákladní automobily a autobusy Škoda a LIAZ po roce 1945, 1.. Podle předpisů pro schvalování technické způsobilosti vozidel, které začaly platit počátkem šedesátých let (pravděpodobně 1962) musela být maximální vzdálenost vnějšího okraje světlometu od obrysu vozidla 400 mm. Vozy Škoda 706 RT toto nesplňovaly, proto na ně musely být doplněna obrysová světla. To je bohužel vše, co k tomu můžu říct.
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2233
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 21. ledna 2011 - 12:54:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, mě šlo o to, jestli to nějak souviselo také s "přebarvováním" směrovek na oranžovo, což byl také důvod ke sdruženým svítilnám. Neb jinak stačilo vpředu bílé světlo pro společnou fci směroffky a obrysoffky. Já to asi hodím do komoty historická vozidla.
Tab50
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 243
Registrován: 6-2010
Odesláno Pátek, 21. ledna 2011 - 13:06:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KDA 54-28; N94/101, h.m.i.

Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2795
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 21. ledna 2011 - 14:05:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukal jsem teď na ty předpisy o směrových a obrysových světlech a našel jsem akorát vyklášku č. 145/1958 Ú.l. o podmínkách provozu vozidel na silnicích.

V účinnost vstoupila již k 1.10.1958 (ale možná se to pak ještě pár let nebralo tak striktně, těžko říct...?), kdy nahradila předchozí vyhlášku č.197/1953 Ú.l. Zrušená byla až v roce 1972.

Každopádně obsah by celkem seděl, k obrysovým světlům se tam píše:


§ 22

Obrysová světla

(1) Každé motorové vozidlo - kromě motocyklů a skútrů - musí být opatřeno vpředu dvěma bílým obrysovými světly.

(2) Motocykl s postranním vozíkem musí být opatřen obrysovým světlem na vnější straně vozíku. Přívěsný vozík za motocyklem nebo skútrem musí být opatřen dvěma obrysovými světly, je-li širší než šířka řidítek motocyklu nebo skútru; jinak stačí bílá odrazová skla na přední stěně přívěsného vozíku co nejblíže boční hraně.

(3) Přívěs a návěs musí být opatřen dvěma obrysovými světly, přesahují-li boční obrysy přívěsu a návěsu obrys tažného vozidla.

(4) Obrysová světla musí svítit dopředu bílým světlem; musí být viditelná za noci bez atmosférických poruch zpředu ze vzdálenosti 300 m od vozidla. Nesmějí oslňovat, příkon každého z nich nesmí být větší než 10 W. O pozorovacích okénkách platí ustanovení § 19 odst. 8.

(5) Obrysová světla musí označovat přibližně boční obrysy vozidla; musí být proto umístěna vpředu co nejblíže k vnějšímu obrysu vozidla, v žádném případě ne dále než 40 cm. Nejsou-li okraje skel světlometů vzdáleny více než 40 cm od vnějších obrysů motorového vozidla, mohou být obrysová světla vestavěna do světlometů nebo do předních přerušovaných směrových světel (§ 25 odst. 1); u přívěsu a návěsu musí být obrysová světla vždy umístěna těsně u vnějších obrysů přívěsu a návěsu.

(6) Autobusy a nákladní automobily s uzavřenou karosérií a jejich přívěsy a návěsy mohou být opatřeny nahoře na zadní stěně dvěma červenými obrysovými světly.




A ještě ke směrovým:

§ 25

Ukazatel směru jízdy

(1) Motorová vozidla musí mít ukazatele směru jízdy.
Ukazatelem směru mohou být jen

a) pohyblivá ramena, která se vysunují po té straně vozidla, na kterou řidič hodlá odbočit; tato ramena musí mít nepřerušované oranžové světlo, nebo

b) pevná přerušovaná směrová světla (dále jen "blikače") s oranžovým světlem, umístěná po obou stranách vozidla na jeho bočních stěnách tak, aby byla viditelná zepředu i zezadu, nebo

c) blikače s oranžovým nebo bílým světlem na nejzazším okraji napřed vozidla a s červeným nebo oranžovým světlem na nejzazším okraji vzadu vozidla.
Žádné jiné světlo na vozidle nesmí být přerušované. Blikače smějí být umístěny nejníže 40 cm a nejvýše 190 cm od vozovky.

(2) Motorová vozidla delší než 8 m, mají-li blikače podle ustanovení odstavce 1 písm. c), musí mít ještě blikače na vhodném místě v první třetině vozidla po každé straně, a to nejvýše 190 cm od vozovky. V jízdních soupravách, u nichž motorová vozidla mají blikače podle ustanovení odstavce 1 písm. b) nebo c), musí mít návěs nebo poslední přívěs na nejzazším okraji vzadu po obou stranách blikače.

(3) Ustanovení odstavce 1 se nevztahuje na motorové vozíky pro invalidy, motocykly, skútry a na traktory, které nemají budku pro řidiče.

(4) Motocykly a skútry mohou mít blikače. Tyto blikače musí mít oranžové světlo kupředu a červené nebo oranžové světlo nazad. Vpředu nesmějí být spodní okraje svítivých ploch blikačů níže než 60 cm od vozovky; vnitřní okraje svítivých ploch blikačů nesmějí být od sebe vzdáleny méně než je průměr krycího skla světlometu. Vzadu nesmějí být horní okraje svítivých ploch blikačů níže než je spodní okraj tabulky státní poznávací značky; vnitřní okraje svítivých ploch blikačů nesmějí být od sebe vzdáleny méně než je šířka tabulky státní poznávací značky.

(5) Účinná svítící plocha blikačů podle ustanovení odstavce 1 písm. b) nebo c) nákladních automobilů, jejichž užitečné zatížení přesahuje 1,5 také a autobusů, musí být nejméně 30 cm2; u těchto vozidel vyrobených nebo dovezených po 1. lednu 1959 nejméně 50 cm2.

(6) Jsou-li ukazatelem směru pohyblivá ramena, musí být ramena tak veliká, aby - jsou-li vychýlena nebo vysunuta - přesahovala největší šířku vozidla (jízdní soupravy) ve výšce své polohy nejméně o 15 cm. Nejsou-li vychýlena nebo vysunuta, nesmějí být viditelná. Ramena mohou vykonávat kývavý pohyb.

(7) Není-li ukazatel směru jízdy umístěn v zorném poli řidiče, musí být jeho poloha (činnost) řidiči návěštěna světlem na přístrojové desce nebo zvukovým signálem. Ukazatele směru jízdy musí být na vozidle umístěny tak, aby byla zajištěna jejich dokonalá viditelnost; rozhled řidiče nesmí být jimi rušen.

(8) Viditelnost ukazatelů směru nesmí být rušena vyčnívajícími částmi, jako záložními obručemi, nákladem apod. Zařízení a světla, která by bylo možno zaměňovat s ukazatelem směru, nejsou přípustná.

(9) Nejmenší příkon žárovek blikačů musí obecný 15 W.


V té předchozí vyhlášce byla úprava obdobná (i tam už jako možnost byly např. přerušované přerušované blinkry), ale mnohem stručnější a třeba těch 40 cm pro obrysovky tam nebylo.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2796
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 21. ledna 2011 - 14:16:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jsem na to koukal a bílé/červené směrovky byly přípustné až do toho roku 1972, kdy nová vyhláška stanovila:


§ 49

Směrová světla

(1) Každé motorové i přípojné vozidlo musí být vybaveno směrovými světly, která musí být umístěna a provedena tak, aby řidiči i ostatní účastníci silničního provozu mohli bezpečně a včas postřehnout zamýšlenou změnu směru jízdy vozidla.

(2) Směrová světla musí být zřetelně viditelná při slunečním svitu dopadajícím na toto světelné zařízení nejméně na vzdálenost 30 m, v noci bez atmosférických poruch na vzdálenost 300 m. Směrová světla musí svítit přerušovaným oranžovým světlem (autožluť). Směrové světlo smí být pouze v samostatné nebo skupinové svítilně.



Ostatně jestli si správně pamatuju zážitky z raného dětství, tak ještě tak počátkem 80. let bylo celkem běžné blikání zesílením světal bílé přední obrysovky, třeba u vozů jako Fiat 600 nebo i nejstarší VAZy (ještě s azbukovým označením "žiguli", nikoli "LADA").
Najbrt_jun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 10-2010
Odesláno Pátek, 21. ledna 2011 - 14:23:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Najbrte..chrápeš? Co TOHLE má společného s tématikou Historie SPZ a RZ buzeruješ kluky co normálně sázej do rubrik značky ale úřední kecy mimo téma ti nevaděj
Goga
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2235
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 21. ledna 2011 - 15:08:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BZA 47-40, O86


RegioMap trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
Rozdělení trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4306
Registrován: 6-2002
Odesláno Pátek, 21. ledna 2011 - 17:05:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slepejš:
Díky
RH je hradecký kód. Protože v rámci správní reformy nový okres Semily připadl k Východočeskému kraji (SVB Hradec Králové), zatímco liberecké kódy OS a OT přešly i s Libercem do Severočeského kraje, začalo se RH vydávat v Semilech na místo původních kódů, částečně běžela i přeregistrace starých značek. U náklaďáků se místo NJ dávalo BX, u traktorů místo TH nově TI (nějaké TI jsi sem i dával). Takže RH-24-36 bude skoro určitě okres Semily. Takže ještě jednou díky za skvělé obrázky a info.
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4307
Registrován: 6-2002
Odesláno Pátek, 21. ledna 2011 - 17:11:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef:
Díky za blinkry. Taky si pamatuju z mládí bílé přední a červené zadní blinkry. Pamatuju si to třeba na starých volhách(s většími zuby) nebo i na na Spartacích.
Ty bílé v kombinaci se zadními oranžovými si taky pamatuju z žigulíků.
Ale téma asi radši přesuneme sem, abychom někoho zbytečně nedráždili.
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Najbrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 21. ledna 2011 - 18:01:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@tab50 : to, že sis díky vypěstované averzi na mne a mé občasné připomínky zaregistroval podobný nick, abys mne mohl jak se zdá prudit, nechávám po této reakci bez další odezvy | je to více než trapné a ubohé, i když budeš samozřejmě tvrdit, že ty nic, ty muzikant a budeš se snažit dát to patřičně najevo | je mi tě líto
a toto je definitivní konec ot
Kdo se směje naposled, je obvykle natvrdlej ...
Martin_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2500
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 21. ledna 2011 - 18:18:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MBO 03-56 N94-101 <
Regioanalýza krajů J-A-S,...chronologie SPZ O53, O86 a O94
Slepejš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1154
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 21. ledna 2011 - 18:52:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vámos: Dík, takže tím pádem mám z regionu ze systému ´53 fotky všech původních kódů, tj. OS, OT, NJ i TH, jakož i značek z přechodového období, tedy RH, BX a TI. Hádám, že i u vleků to bylo podobné, tedy nejdříve VH a pak VI, které odsud znám, motorky si vybavuju LJ, LK, LL a doma mám tu chuděru SZ.
2z5_0409
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2076
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 21. ledna 2011 - 20:31:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

00-KM-21 V77 dmi

Fotku dodám zítra


Feudal: Jak se četla za první republiky ta kombinace arabských a římských čísel?

Dám příklad značky třeba O XVII 123:
Četla se jako "Ó iks,vé, í, í, 123" nebo jako "Ó 17náct 123"..?

Já nejsem moc zvyklej římská čísla používat, tak to čtu jako v prvním případě a následně si římské číslo převedu do arabského
Ikdyž za první republiky to bylo asi jinak a četli to (ze zvyku na římská čísla) jako ve druhém případě?
Koukni na mou sbírku značek, zadej na youtube do hledáčku 2Z50409.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 19033
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 21. ledna 2011 - 21:06:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KMA 00-99 N86 dmi

Byla to Karosa dnes v Praze na magistrále.

KMA0099 AUTOBUSY KAROSA
ALLIANZ POJIŠŤOVNA, A.S.

Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Feudal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1325
Registrován: 9-2006

Odesláno Sobota, 22. ledna 2011 - 00:00:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2z5: Byla to římská čísla a četla se tedy jako římská čísla ... O XVII-123, ó sedmnáct (jedno)sto dvacet tři, i když úplně správná interpretace by měla být sedmnáct tisíc (jedno)sto dvacet tři
.
S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz
2z5_0409
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2077
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 22. ledna 2011 - 15:35:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slíbená fotka V77




Ilustračně netradiční typ spz na Mercedesu:




Feudal: Díky za odpověď
Koukni na mou sbírku značek, zadej na youtube do hledáčku 2Z50409.
Martin_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2502
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 22. ledna 2011 - 22:40:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AK 11-41 M62 <
BK 04-27 M53 <
BZ 88-91 M62 >
PUA 14-80 M94 < KOLIZE S TABULKOU

ZDROJ : http://www.velorex.com
Regioanalýza krajů J-A-S,...chronologie SPZ O53, O86 a O94
Martin_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2503
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 23. ledna 2011 - 01:00:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na výše zmíněných stránkách je (teda aspoň pro mě) doslova "k sežrání" jejich "OLDIES" galerie.
Mimojiné je tam pěkně vidět vývoj použití typů PZ a způsob jejich umístění na Velorexech. Snímky jsou z Boskovic.

Tady na této fotce z (uváděno asi) roku 1954 jsou na "hadraplánech" k vidění ještě osobákové SPZ s kódy Brněnského kraje PA-xx-xx
(...první číslo je možná 1 ?)

ZDROJ: http://www.velorex.com

V popisu jiné fotky je sice "1.máj 1965", ale na předku jednoho ze zaparkovaných vozidel (...kósek vlevo před obchodem OVOCE-ZELENINA) je podle mě docela jasně patrný motocyklový kód FO Brněnského (...případně FR Bratislavského kraje) z předchozího systému.
A navíc ještě specialitka - "přední motocyklo-velorexový M53-jednořádek"

...a i na jiných fotkách z let 1965-67 jsou k vidění ještě jak malé "přední motocyklové" jednořádky s kódem BK, tak už pak převažující normální "jednotabulky" M53, t.j. na předku už klasicky bez označení.

Regioanalýza krajů J-A-S,...chronologie SPZ O53, O86 a O94
2z5_0409
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2080
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 23. ledna 2011 - 09:41:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O86 na Octavii


Plus:
UHJ 55-55 Škoda Octavia stříbrná (přední tabulka doťukaná a celkově v dost špatném stavu..).
Koukni na mou sbírku značek, zadej na youtube do hledáčku 2Z50409.
Soooc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 177
Registrován: 7-2009
Odesláno Neděle, 23. ledna 2011 - 12:49:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pro Freelandera:

JEB 33-96, Brno - Královo Pole

Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1303
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 23. ledna 2011 - 13:20:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Martin_h / 2503
Co na té fotce přímo praští do očí jsou chybějící sovětské nebo "jen" rudé vlajky v připravených držácích.
Autenticita fotky (r. 1954) je podle ostatního jasná - fakt ovšem je, že v té době a minimálně do roku 1986
na tak exponovaném místě (náměstí) si to v ČSR/ČSSR skoro nikdo (0,9%0 nelajsnul. Ledaže chtěli mít
ten pěknej nástup hadráků prost rudých fanglí a na pár okamžiků je sundali - i tak tehdy dost odvážné...

www.czechplates.cz
...co tě nezabije, to tě posílí...
Jannys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 369
Registrován: 11-2009

Odesláno Neděle, 23. ledna 2011 - 17:05:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ilustračně ve trhovců vozejk:
00-LIA-01 typ CV/086 = a.d.m.i.

Najbrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 153
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 23. ledna 2011 - 17:58:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@minor /1303/: ale ony tam jsou a jako vyšité, chce si to jen ten "nástup" prohlídnout celej


zdroj: http://www.velorex.com
Kdo se směje naposled, je obvykle natvrdlej ...
Zdeny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1564
Registrován: 10-2007

Odesláno Neděle, 23. ledna 2011 - 18:23:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_h, Minor, Najbrt:
Možná to jen mate, ale to náměstí a hlavně v pozadí ten kostel mi dost silně připomíná Boskovické náměstí..
Tabulka relativních rekordů Jihomoravského kraje
Najbrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 23. ledna 2011 - 18:35:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@zdeny /1564/: podle autorů stránek je tomu skutečně tak
Kdo se směje naposled, je obvykle natvrdlej ...
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5358
Registrován: 7-2006

Odesláno Neděle, 23. ledna 2011 - 19:59:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

HN-71-25 - N53 (h.m.i.) odkaz
VV-27-92 - N53 odkaz
Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 31.12.2010
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 31.12.2010
Regiomap Zlínského kraje - update k 31.12.2010
Oliver
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1771
Registrován: 6-2007

Odesláno Neděle, 23. ledna 2011 - 22:03:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goga: BZJ 71-98, O94/101, dmi

Výborně tu 71-83 přesouvám.
Stošestkám na BZJ 65-xx nevěřím, podle mně je to dodatečná výroba. Ostatně dle ČKP existuje ještě 65-61 a 65-63 a to je výzva

Rul: obrazem bruntálský "truck"

Přijde mi to zvláštní, ale 103 se na Corsy dávaly zjevně poněkud častěji. Přitom i užitkové Combo, které bylo od Corsy odvozené, mělo vždy prostor jen pro jednořádek

Tomcat: 025 83-83 - N94/103; Tatra 810

Překlep z 83-82, kterou jsi už hlásil? Ta o číslo vyšší vypadá coby vojenská PZ krajně podezřele

Zdeny: O-92 BMX 05-57 ??Dovýroba??

Určitě. Tohle dokážu ohraničit na 05-47 (Favorit) a 05-68 (Mazda 626).

Goga: BZA 47-40, O86

Perfektní
Tohle bylo ode mně, míjel jsem se s tím mezi Slatinou a Šlapkama a ve zpětném zrcátku se mi to jevilo jako oříznutá O92... Mazdu se mi už nepodařilo dohledat, kde jsi ji potkal?

Martin_h: PUA 14-80 M94 < KOLIZE S TABULKOU

Pak tu mám jinou mez v podobě

PUA 11-27 - M86, hmi

Mně se povedl jediný posun:

BNI 64-73 - O94/101 dmi

Ilustračně vozík se SPZ z litoměřické miniserie, která už tehdy čítala 60 kusů (!) a nákladní Felicie. Po Roudnici se pohybuje ještě jedna, ale jinak jich moc nejezdí...


A nakonec VPZ:
284 11-84 - N86, Tatra 815 cisterna, zásobování letového provozu
191 75-30 - P86, vlek, v soupravě za
360-80-61 - N53 mal., Tatra 815 osmikola
Foto zveřejnit nemožno...
Rulův celorepublikový SPZ přehled

Nejsem členem žádného ze sdružení věnujících se poznávacím značkám
Goga
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2241
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 23. ledna 2011 - 22:12:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oliver (1771): ... kde jsi ji potkal?

Na Marešově, za budovou Fakulty sociálních studií Masarykovy university. Ale vzhledem k tomu, kde jsi ji potkal ty a k tomu že já jsem ji viděl prvně, usuzuji, že auto asi nebude mít stálé stanoviště v Brně.

Z toho sestřelení „stošestek“ BZJ mám radost, už dělší dobu mi to tam nějak nesedělo.
RegioMap trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
Rozdělení trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6785
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 24. ledna 2011 - 11:28:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BVH 89-68 CO94/101

není to sice žádný posun, jen info, že ještě žijou.
České registrační značky

říjen 2010 – 7 let na K-reportu
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4309
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 24. ledna 2011 - 18:08:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Právě doma probírám starší fotky, většinou z 90.let, na kterých je foceno úplně něco jiného než auta, o SPZ ani nemluvě. Nicméně občas jsou nějaké SPZ vidět v pozadí. Kromě toho, že je tam vidět postupný náběh nálepek TK a ME (často je na autě jen jedna z nich), tak se občas objeví i něco velmi zajímavého.

V této souvislosti bych možná i zmínil, že pouze 50 červených ADK vyplývajících z tabulky se mi vždycky zdálo málo.
SPZ z výřezu fotografie pořízené 26.října 1993 je v kolizi s tabulkou.

ADK 79-75 PO86 hmi




(Příspěvek byl editován uživatelem Vámos.)
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2805
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 24. ledna 2011 - 18:12:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vámos: Jako kdyby na kraji toho výřezu ono "úplně něco jiného než auta" trochu vykukovalo...
Goga
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2245
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 24. ledna 2011 - 19:21:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vámos (4309): Vynikající úlovek!

Připadne to jenom mně, že některé půjčovenské tabulky z již pozdnějších dob (např. vozíkové BMA, BOA) měly nepatrně tmavší, sytější barvu? Nebo je to jenom způsobeno sytostí barev konkrétní fotky?
RegioMap trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
Rozdělení trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
Freelander
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3994
Registrován: 9-2006

Odesláno Pondělí, 24. ledna 2011 - 19:35:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goga:
Anebo třetí možnost - stáří. Na fotce má značka krásné barvy, protože není moc stará. Jenže O86ky všeobecně, které známe z provozu dnes, jsou šedé se zažranou špínou, že je nelze ani pořádně umýt. Podobně utrpěla i červená barva na PO86/PV86-kách Takže si myslím, že i ty PV86 byly kdysi tak krásně červenobílé
Goga
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2247
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 24. ledna 2011 - 19:47:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Freelander (3994): To dává smysl, navíc asi budou i dost vybledlé od sluníčka a tak podobně.


Já tady mám pár drobků z internetu:

BMX 55-59, O86, hmi (viděl jsem i přední tabulku)
KOL 49-70, O94, hmi


Jak se tak dívám – v tom Kolíně je ještě celkem dost co objevovat a upřesňovat. Tam se tak někdy vydat! (Bohužel u mě nehrozí... )


A pro Jakuba2 taky něco:


RegioMap trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
Rozdělení trvale manipulačních registračních značek Jihomoravského kraje
Magicz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 24. ledna 2011 - 20:18:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BLC 78-99 O86 hmi - Peugeot 309, červený
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5291
Registrován: 12-2006

Odesláno Úterý, 25. ledna 2011 - 15:22:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ilustrační ze Šumperka:
Johnnny88
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 1-2010

Odesláno Úterý, 25. ledna 2011 - 23:17:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak pro zajímavost. Testování Š100, Lady 1500 a Š100R prováděné nejspíš v Povážské Xystrici.
PX-54-80
PX-89-20

http://www.youtube.com/watch?v=ZX-yhfRQC14&feature=fvst
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1309
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 26. ledna 2011 - 12:56:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malá výstavka v přízemí OD KOTVA
foceno mobilem, dílem přes sklo vitrín

přední SPZ není

vypadá že vyrobená na plotru


tohle je k vzteku

www.czechplates.cz
...co tě nezabije, to tě posílí...
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5293
Registrován: 12-2006

Odesláno Středa, 26. ledna 2011 - 14:26:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad: Minor (1309)
vypadá že vyrobená na plotru

Vypadá pěkně, ale je to fake jako , protože B 1xxxx se používaly výhradně na motocyklech.
Teď čekám, že se ozve Horst, můj názor mi vyvrátí a připojí fotku jako důkaz ...
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1312
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 26. ledna 2011 - 14:46:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

B 12345
To je samozřejmě ilustrační tabulka, nic víc nic míň - jen jsem poznamenal jak byla asi vyrobená
www.czechplates.cz
...co tě nezabije, to tě posílí...
Lovecvraků
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 10-2010
Odesláno Středa, 26. ledna 2011 - 19:29:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem něco z nudy vyfotil.

}

Blbá kvalita-foceno z okna na přiblížení.
Fero
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.108.120.70
Odesláno Čtvrtek, 27. ledna 2011 - 12:31:05    Odkaz na tento příspěvek  

Pre doplnenie tabulky posielam jednu fotku, neviem kedy a kde to bolo fotene ale odhadujem na 80-te roky a asi u nas v Brestove
Chmelda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 351
Registrován: 4-2007
Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 09:08:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

IO? OI!

Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1315
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 10:17:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dobrý dost
www.czechplates.cz
...co tě nezabije, to tě posílí...
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4317
Registrován: 6-2002
Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 10:20:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chmelda:
Něco bližšího by k tomu nebylo? Nejlépe kdy a hlavně kde byla vozidla registrována? U té OI by bylo zajímavé vědět, i která Praha (do roku 1957 se to rozlišovalo a každá část měla své bloky).
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Fero
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.108.120.70
Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 13:42:35    Odkaz na tento příspěvek  

A ešte jedno MBčko HN-07-22 (fotku som našiel na nete dávnejšie, nie je moja)
Michtata
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 6-2010
Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 14:02:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den,
na té Aerovce je krom SPZky OI-50-10 zajímavé také to, že je zadní nárazník použit z Tatry 87 :-).
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5300
Registrován: 12-2006

Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 14:42:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VPZ
022 16-94 - O94/101; VW Transporter, VP
025 65-26 - N94/103; Land Rover Defender
319 80-12 - N94/103; Avia/valník
Ilustrační ze Zábřehu:
šmolko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1163
Registrován: 10-2008

Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 15:10:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brat dnes vyhrabal jedne stary videoklip od Nogu a Skrucaneho - Pressburg Boys
Dalo sa tam rozoznat par SPZ takze aspon v kratkosti

Pozeral som okresnu SPZ analyzu slovensku a BLE 97-54 by nemohlo byt O94 dmi?
A je to len dohad, ale ta BLJ 16-75 by vzhladom na to, ze je na tom Mitshubisi mohla byt O94/106, ale to uz asi nik nezisti
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2677
Registrován: 3-2007

Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 15:42:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podobnu "pracu" som vcera robil ja s videoklipom Kopytovcov (Poručík Žigira, 1996).


Zbierka mojich ŠPZ

Yetista.
Soooc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 179
Registrován: 7-2009
Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 17:04:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomino: z Kopytovcu jsem to sem uz hazel a bylo to uznano za fake.
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2680
Registrován: 3-2007

Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 17:08:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Soooc: Prečo fake? Podľa mňa je to tuctová značka typu SK O94 na aute FUN Taxi.
Zbierka mojich ŠPZ

Yetista.
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5302
Registrován: 12-2006

Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 18:56:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A pak že je okres Přerov vytěžený ...

51 PRM-19 - V94; Hmi
Magicz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 166
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 20:20:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Y-02-64 Z84 - Škoda Octavia I


to Y je pre Bratislavu?
Lovecvraků
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 10-2010
Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 20:39:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moje první vozíková SPZ do sbírky-extra domordovaný kus.Jak vidíte,značka je na 2 kusy.Nevíte čím to slepit.

TK do 04.2006
Tady je fotka i s rámečkem v kterém to bylo.
363eso
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2069
Registrován: 2-2009

Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 20:51:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lovec: myslím že by šlo svařit. Zkus to vzít svářečkou a udělat lehký a tenký svár. Myslím že by to jít mělo. Jinak je to hezký kousek.
ICQ - 473947128
http://www.flickr.com/photos/okdbrejle/
Lovecvraků
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 10-2010
Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 21:04:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

363eso-Dobrý nápad.
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4323
Registrován: 6-2002
Odesláno Pátek, 28. ledna 2011 - 21:17:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Magicz:
Y je pre Bratislavu?
Yo, Bratislava-mesto.
Dobrý úlovek
Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8684
Registrován: 8-2002

Odesláno Sobota, 29. ledna 2011 - 12:26:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


PBI 38-58, O92, Mercedes 190E, chybějící hmi
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná