K-report
 

Archiv diskuse Německo do 16. 11. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Německo » Archiv diskuse Německo do 16. 11. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 615
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 02:31:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

John: 2028: Ano, šlo o mimořádnost. Řada 371 zajíždí s Phoenixem do Berlína pravidelně již několik let.

Malý Hektor:
Výstup problém není, akorát pokud jedete v lůžku/lehátku, měl byste informovat průvodčího, aby Vás zavčasu vzbudil (pokud tenhle servis vyžadujete :-))

Při nástupu problém je, protože od letošního GVD platí i u vlaků DB AutoZug (mj. vlaky CNL) klauzole o neobsazení a následném propadnutí rezervace při neobsazení daného místa do 30ti minut po odjezdu vlaku ze stanice určené na rezervaci. Průvodčí si tohleto hlídají, mj. z důvodu častého zneužívání akčních nabídek cestujícími a pokud dojde k obsazení místa bez relevantního důvodu po uplynutí doby 30 min. (což je většinou jenom při zpoždění přípojného vlaku, potvrzené ReiseCentrem) vyžaduje většina průvodčích zaplacení nové rezervace a jízdenky v plné ceně, včetně možnosti (při plné obsazenosti vlaku) vyloučení z přepravy. Takže je otázka, zdali Vám za 20 ušetřených Euro stojí risk propadnutí jízdenky a koupě nové ...

a reakce na Dan od mun:
S platností problém je, protože jízdenky typu SparNight, EuropaSpecial ap. nejsou akceptovány jako obyčejné (mezinárodní) jízdenky. Tyto jízní doklady se vystavují na konkrétní spoj, na konrétní datum a konkrétní místo (včetně podmínek obsazení místa) - což jístě víte. Vrácení, změna atd. se neuznávájí a cestující je povinen při jakékoliv změně (ve vlaku) zaplatit plnou cenu za jízdné + rezervační příplatky. Takže třeba tarifně neexistuje koupit si na Metropol SparNight sedačku za 29 Euro mezi Budapeští a Berlínem a k němu si dokoupit za jízdy vlaku u průvodce za 26 Euro Tourista v lůžku. Je nutno zaplatit novou jízdenku.

(Příspěvek byl editován uživatelem kubze.)
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 11:21:47    Odkaz na tento příspěvek  

Vrácení Sparpreisů jde za cenu 15 Eur u jakékoliv pokladny DB (možná i přes net, ale to jsem nezkoušel) do data odjezdu.
Nástup jinde nezkoušet, výstup ano. V tomhle oboru bych čekal ještě zajímavé právní bitky...
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 610
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 11:31:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

což je většinou jenom při zpoždění přípojného vlaku, potvrzené ReiseCentrem

Tohle by mě zajímalo. Ještě jsem to nepotřeboval, ale lze předpokládat, že při zpoždění bude málo času a v ReiseCentru fronty, protože jistě v tom případě nebudu sám.

V Německu nevystavují zpožděnky průvodčí ve vlaku, jako je tomu u nás? Nelze jet při "zugbindung" pozdějším vlakem "jen tak", s tím, že řeknu, že bylo ReiseCentrum přetížené?
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 618
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 11:58:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.
Jasně, já už ale psal o situaci ve vlaku.
Přesněji jsem to s vrácením myslel tak, že si nelze ve vlaku potvrdit nevyužití a následně po "dojetí" jízdenku vrátit.

Oto:
Všechny zamýšlené situace popisuji s jízdenkami na daný vlak/spojení.
Fronty v Reisecentru se neřeší, protože pokud přípojný vlak ujel, frontu si holt vystojíte a pojedete dalším (klidně až třetím následujícím vlakem). Pokud nic nepojede, měli by se o Vás postarat (Hotel, Taxi).
Pokud Vám při zpoždění změní nástupní stanici - např. jedu ze Stuttgartu do Prahy přes Karlsruhe, ale nastane porucha lokomotivy = přesměrování třeba do Mannheimu, počítá se s tím, že dojedete do další stanice dříve než CNL a jízdenku si potvrdit stihnete. Pokud přijedete hrana - hrana, běžíte hned za personálem u CNL máváte jízdenkou a odkazujete se na vedlejší vlak. Vlakvedoucí mají komunikátory, kde si zjistí číslo přípojného vlaku a měl by být klid.
V německu zpožděnky průvodčí opravdu nevystavují, vlakvedoucí ale za určitých okolností může na jízdní doklad (který se týká jeho vlaku) potvrdit zpoždění, přesměrování, atp. Ale jak píšu za určitých okolností. Pokud pomocí komunikátoru zjistí, že na přestup máte stále 5 minut, pošle Vás do Reisecentra.
Kadi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 4-2011
Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 21:32:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám koupený jízdenky Passau - Munchen/ Munchen Frankfurt ICE a Frankfurt - Berlín ICE . Mezi jednotlivymi vlaky mám hodinu na přestup. Zeptám se odborniku a znalých problému. Co dělat v případě zpoždění vlaku do Munchenu když ujedou mě oba vlaky z důvodu zpoždění. Musím kontaktovat prúvodčí a jak postupovat. Děkuji
Puma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 151
Registrován: 4-2011
Odesláno Sobota, 15. října 2011 - 17:03:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

malá vspomínka na Putbus-Gohren



Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 838
Registrován: 8-2003

Odesláno Sobota, 15. října 2011 - 23:03:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemáte tip, jak co nejvýhodněji absolvovat trasu Brno - Odense? Za trasu Brno - Hamburg to na DB vyhazuje nějakou akci za 39 euro. Plus 19 euro za zbytek. Snad když se ta trasa rozdělí nějak takto: Ausland+DB a DB+Ausland. Švagr pojede kolem 11.11. ((mladší 26 let), z Brna ráno Brahmsem (pokud by byla nějaká dobrá možnost, tak jinak) a zpět cca za 7 dní. Máte přehled a zkušenosti, jsem jedno velké ucho. Díky.
Mirek2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 315
Registrován: 4-2007
Odesláno Úterý, 18. října 2011 - 10:45:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Letos jsem jel vlakem po trase Cheb - Norimberk - Mnichov - Innsbruck.Byl jsem docela překvapen RE linkou Norimberk - Mnichov.Tento vlak je o něco pomalejší než ICE a cesta byla příjemná.Soupravy jsou sestaveny z velkoprostorů,které dříve jezdily na EC,k nám ještě jezdí.
Z Marktredwitz do Norimberka jezdí motoráky...také nejsou špatný tuším že jsou řady 642.V Norimberku se sice čeká,ale není to tak zlé.Na nádraží mají dobré pivo a cena není taky nijak zlá.Jelikož cestuji se psem tak takové prostoje vítám.
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.228.12.113
Odesláno Úterý, 18. října 2011 - 13:56:30    Odkaz na tento příspěvek  

Fucza: Ta akce do Odense je Europa Spezial. Výhodná jízdenka mezi Německem a některými většinou sousedními státy. Podmínkou je zakoupení na internetu a to minimálně 3 dny předem. Možnost navrácení omezená po srážce 15 E. Ve vámi popisovaném případě bych cestu řešil následujícím způsobem. Jízdenku Europa spezial Daenemark bych zakoupil s výchozí stanicí Bad Schandau až do Odense. Pokud byste si Koupil E spezial Tschechien do Hamburku a pak E - Spezial Danmark do Odense tak to jsou dvě přepravní smlouvy a tak se vystavujete riziku, že v případě zpoždění a ujetí přípoje Vám nikdo nic nedá a budete si muset koupit jízdenku za tvrdý tarif na pokladně. Pokud švagr pojede Brahmsem z Brna, tak z B. schandau to na 11.11. nabízí do Odense krásnou cenu 49 Ojro. K tomu Vám to připočtě místenku za 2,50. na dva vlaky na trase. Ve vašem případě pojede Brahmsem do Hamburgu s příjezdem v 15.27. Z Hamburgu v 16.43 RE do Flensburgu z Fl IC v 18.56 do Koldingu a dále ve 20.30 do Odense. Tam dorazíte. ve 21.11. Místenku doporučuji na Brahmse po Německu + na to IC z Flensburgu do Koldingu. To poslední IC je na 40 minut tak to klidně vyškrtněte při zadávání jestli chcete 2,50 ušetřit. Při zadávání cesty B. Schandau Hamburg zadejte cestu přis Hamburg, jinák Vám to nabídne trasu s několika přestupy přes Buechen a Luebek s riskantními přestupovými časy. Na e shopu DB je třeba si vytvořit účet a při koupi použít vlastní kreditku toho kdo cestuje a s ní se spolu s vytištěnou jízdenkou prokázat průvodčímu. Z Brna do B. Schandau pak nejlépe vnitrotarif s případným využitím IN Karty na pohraniční bod Schoena Gr. Eventuelně Sporoticket do Děčína. Zpáteční jízdenku řešit podobně.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Úterý, 18. října 2011 - 13:59:59    Odkaz na tento příspěvek  

Na e shopu DB je třeba si vytvořit účet
Není nutné, stačí odškrtnout možnost bez vytvoření účtu.
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.228.22.62
Odesláno Úterý, 18. října 2011 - 17:41:26    Odkaz na tento příspěvek  

Fucza: A zapomněl jsem samozřejmě z Schoeny Gr. NRT jízdenku s případným využitím slevy Rail Plus. Zpáteční cestu bych se snažil nepodnikat v pátek 18.11. ale raději ve čtvrtek či v sobotu. Pátky a neděle bývají většinou drahé, zvláště nyní když do cesty zbývá sotva měsíc. Stejně tak i neděle, ale záleží na spoji. Těm 49 E se docela divím, že je ještě v nabídce. Myslím, že nic levnějšího se pro tuto trasu už vymyslet nedá, ale třeba tu někdo s něčím přijde.
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 839
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 18. října 2011 - 19:03:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R.Š. Moc díky.
Moc se v tom však nevyznám. Místenka za 2,5E je povinná? Proč by si ji kupoval na Brahmse do Hamburgu, když s ním fyzicky pojede z Brna, kde to začíná?
Zbytkem se budu rajímat později:D
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.32.59
Odesláno Úterý, 18. října 2011 - 21:05:12    Odkaz na tento příspěvek  

Fucza: Místenka povinná není. Ale když o tom přemýšlím, tak si říkám, že je lepší mít místenku již z Brna. Ráno z Brna do Prahy těch lidí nejezdí až tak málo a v Reichu je zvykem dost místenkovat. A v pátek okolo poledne z Berlína do Hamburku si myslím, že bude za místenku rád. Ať si tedy švára koupí místenku Brno Hamburg za 70 resp. 35 v případě slevy Rail Plus. Při nákupu E spezialu je však potřeba přikoupení místenky zrušit. Automaticky bývá zaškrtnuto a když to neodfajfkujete, tak jí tam automaticky máte. RE z Hamburgu do Flensburgu je regionální vlak bez rezervace a ty dva IC v Dánsku jsou na poměrně krátkou trasu. Extra za ně bych asi taky ty 2,5 E nedával.
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.32.59
Odesláno Úterý, 18. října 2011 - 21:11:49    Odkaz na tento příspěvek  

Fucza: Jo a ten nákup bych raději moc neodkládal. Těch E - spezialů je omezené množství. Předprodej začíná 92 dnů předem a do odjezdu zbývá něco přes tři týdny. Sám se docela divím, že to tam ještě za těch 49 Euro je k dispozici.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Středa, 19. října 2011 - 13:07:23    Odkaz na tento příspěvek  

R.Š. : kupovat si na IC z Flensburgu do Koldingu je zbytečnost, obsazenot toho vlaku je velmi slabá. Ono se to týká i toho "poledního" podvojného ICE-TD z Berlina do Dánska. Z Berlina do Hamburku v sobotu silně vymístenkváno, z Hamburku nic moc ... A to jsme museli v Hamburku přestupovat ...
Zdeněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4597
Registrován: 11-2003

Odesláno Středa, 19. října 2011 - 16:18:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Puma: pěkný fotky , z kterýho roku to je?
23. ledna 1843 získal Jan Jakub Rad patent na kostkový cukr
28. října 1895 byla otevřena trať Dívčice – Netolice, 26. února 2011 zde byla zastavena osobní doprava...

Muj web
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 840
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 19. října 2011 - 18:06:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RŠ: A jak vyřešit tedy Brno - Bad Schandau? Nemá In kartu - tak Sporotiket Brno-Děčín asi ne. Hlavně přes hranice do Bad Schandau. NRT je co?
Moc díky.
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.228.12.119
Odesláno Středa, 19. října 2011 - 18:45:43    Odkaz na tento příspěvek  

Sporoticket na e - shopu ČD je i pro nevlastníky IN Karty možný. V tuto chvíli je nabízen na 11.11. za 330 Kč. Jak se při jejím nákupu přes internet postupuje nevím. Sporotikety kupuji In kartou v automatech na nádražích. Na úsek Děčín - Schoena Gr. kupte vnitrostátní jízdenku. Obyčejná je za 23 Kč. Na úsek Schoena Gr. Bad Schandau pak jízdenku NRT. Jednosměrně stojí 80 Kč. NRT je zkratka pro mezinárodní tarif. Může se koupit i zpáteční, má platnost měsíc. Při použití vnitrostátních jízdenek na českém úseku je ale nutné zakoupit na konkrétní datum a jízdu opravdu v ten den nastoupit. Proto nelze použít zpáteční jízdenku. Pokud by švagr nepořídil sporotiket, tak pro trasu Brno - Schoena stojí obyčejná jízdenka dle vnitrostátního tarifu 486 Kč. Kombinace vnitrostátní jízdenky a NRT tarifu za německý úsek se vyplatí bo mezinárodní jízdenka Brno - Bad Schandau stojí 720 Kč. A jak doporučuje i kolega Zikmund, vemte i místenku Brno - Hamburg za 70 Kč. Pro pohodlí cesty.
Liška
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 22. října 2011 - 22:49:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kadi , pokud nastane moznost jakou uvadite tak se obracejte na informace a v pripade zavreni pokladna.Nove jizdenky je otazka 3 minut, ne jako u nas problem.
Caf_c3k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 643
Registrován: 4-2006

Odesláno Pondělí, 24. října 2011 - 20:12:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kačer Donald v dílnáchv Halberstadu!!!Zajímavé stránky.http://www.et403.com/ab-2011.html
Code
888: Anlage in Betrieb
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1405
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 24. října 2011 - 21:38:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co s ním bude? Snad bude renovován
DANSKESTATSBANER

vagonWEB
Wxdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 25. října 2011 - 00:46:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hledá se peníze na renovování:
http://www.et403.com/zukunftsplaene.html
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.228.12.128
Odesláno Středa, 26. října 2011 - 12:06:51    Odkaz na tento příspěvek  

Nemáte někdo info jak to vypadá se zavedením spojů ICE z Frankfurtu přes Štrasburk a Lyon do Marseille? Měl jsem za to, že to mělo být v provozu od prosince 2011, ale v HAFASu nic takového nenalézám. Už jsem se těšil na nějaké Europa-spezialy, že třeba vyvezu manželku do Provence, nebo na Cote D´Azure.
Comar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 417
Registrován: 11-2004

Odesláno Středa, 26. října 2011 - 20:49:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R.S.:
Podle poslednich zprav se to cele posune o par mesicu az na jaro. Navic nebude jezdit ICE ale TGV.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1509
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 27. října 2011 - 04:23:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lze projet Zittau-Dresden na Libnet+Elbe-Ticket, nebo je třeba doplácet 2,10 za úsek Grosshartau-Arnsdorf?
Dan_od_mun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 422
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 28. října 2011 - 09:50:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R.Š. - Od 23. 3. pouze jeden pár TGV 9580 ve 14.00 z Frankfurtu a zpátky tGV 9583 v 8.14 z Marseille. Jinak Štrasburk-Lyon za 3:40, cca o hodinu méně než dnes.
Hroch.R420
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 8-2011

Odesláno Sobota, 29. října 2011 - 22:15:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V pátek přede mě spadly u Heilbronnu šraňky tak jsem pořídil foto...
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Neděle, 30. října 2011 - 00:43:29    Odkaz na tento příspěvek  

Na stránce http://erzgebirgsbahner.bplaced.net/aussichtsbahn_okt_11.htm mou pozornost upoutala efektní fotka motoráčků na opraveném Markesbašském viaduktu na běžně neprovozované trati Schwarzenberg - Annaberg na severní straně Krušných hor. Příští rok by se tam mělo jezdit častěji.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Neděle, 30. října 2011 - 00:47:12    Odkaz na tento příspěvek  

Termíny viz: http://www.vse-eisenbahnmuseum-schwarzenberg.de/Aussichtsbahn.htm
122
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.199.186
Odesláno Úterý, 01. listopadu 2011 - 23:29:57    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, nevíte někdo, zda-li jsou pro provoz v ČR schválené jednotky DB řady 628? Díky
Caracas
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.5.64
Odesláno Středa, 02. listopadu 2011 - 17:01:35    Odkaz na tento příspěvek  

V pondělí 24.10.2011 dopoledne přivezly 4 stroje AWT 29 WAPů naložených uhlím do bývalé škodovácké teplárny v Plzni. Uhlí se nakládalo v Německu na dolech Mibrag, cca 30 km severně od Gery. Neví, prosím, někdo kudy v Německu i našem území vlak jel a jaká firma ho přepravila v Německu. Předem děkuji.
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 817
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 03. listopadu 2011 - 03:38:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vsd: Kup si SoNe plus DB nebo CD Net plus DB a Liberecky a mas po starostech :D
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pátek, 04. listopadu 2011 - 19:11:32    Odkaz na tento příspěvek  

122 : nevybavuji si, že by na bočnici jednotek 628 byla mezi zeměmi, kam 628 může, byla značka CS.
Hroch.R420
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 8-2011

Odesláno Neděle, 06. listopadu 2011 - 18:50:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minulý čtvrtek jsem stál v Duisburgu přímo u tohoto železničního mostu přes Rýn a jelikož se mi ten most líbí a bylo dost času,tak jsem si udělal dvouhodinovou procházku s fot'ákem. Na mostě dost hustý provoz,než jsem ho přešel tak 3 vlaky,zajímavý pocit cítit jak při průjezdu most vibruje. Dovoluji si dát pár fotek.


Hafan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 12-2010

Odesláno Čtvrtek, 10. listopadu 2011 - 10:34:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte někdo, kde by se daly zjistit počty kilometrů na německé síti? Vyhledavač mi kilometrickou vzdálenost nevyplivne a jinde jsem to nenašel. Předem díky. :-)

Mimochodem - o tom, že si to můžu naklikat na mapách vím, ale oproti skutečnosti se to může lišit.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pátek, 11. listopadu 2011 - 14:11:40    Odkaz na tento příspěvek  

Hafan : jedna možnost je kursbuchová tabulka, u první tabulky jsou tarifní km, jinak německý atlas a tam si to vždycky odpočítat ...
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pátek, 11. listopadu 2011 - 14:29:04    Odkaz na tento příspěvek  

Hafan: stáhněte a nainstalujte si TEPIS - software pro výpočet poplatku za použití dopravní cesty (např. první položka - TPS-Preisauskunft-Software 2012). Krom ceny pro danou kategorii vlaku se vám spočítá i kilometrická vzdálenost mezi zadanými místy.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2527
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 12. listopadu 2011 - 18:49:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hafan- tak i IDOS po rokliknutí čísla vlaku uvádí km, tak to stačí poskládat.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Sobota, 12. listopadu 2011 - 21:38:32    Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov : IDOS pouze u "tuzemských" vlaků ... v Němcích s výjimkou vlaků jedoucích z / do tuzemska nikoli ...
Yalapeak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 824
Registrován: 10-2006
Odesláno Sobota, 12. listopadu 2011 - 23:36:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tento a minulý týden jsem jel několikrát autem přes přejezd v Markranstadtu (u Lipska). Přejezdové zabezpečovací zařízení je zřejmě v opravě či rekonstrukci, závory tudíž nefungují a permamentně (i přes noc) jsou u přejezdu 2 osoby s vysílačkou, které před průjezdem vlaku natahují pásku přes silnici (B186, jenž v těch místech má název Schkeuditzer strasse). Tuto službu jim vskutku nezávidím...
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 191
Registrován: 4-2009
Odesláno Sobota, 12. listopadu 2011 - 23:48:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

->Yalapeak
Pozor! Podobná věc se děje asi pravidelně na vedlejší jednokolejné trati Dresden Königsbruck. V jedné stanici, kde se pravidelně křižuje, je nástupiště mezi kolejemi a jedním směrem z něj vede úrovňový přechod na nějaké parkoviště nebo autobusák (nepamatuji přesně). Při křižování přijede nejdříve vlak na kolej bez přechodu. Když se blíží vlak z opačného směru, tak vyleze fíra, dojde k přechodu a natáhne řetízek přes cestu. Když vlak přejede, tak řetízek zase pověsí stranou a jde zpět do vlaku. A to je hned vedle "stavědlo" se zaměstnancem dráhy. To jsem koukal...
V.
http://zeleznice.ddmpraha.cz
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1668
Registrován: 3-2006

Odesláno Neděle, 13. listopadu 2011 - 00:38:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Yalapeak: To je standardní zabezpečení přejezdu v Německu při plánované výluce. Op *) se fasuje jenom při poruchách.
Přejezd mezi Helmstedtem a Marienbornem byl takhle zabezpečen asi tři roky. Jednou jsem tam nafasoval rozkaz, protože se výpravčí nemohl závoráři dovolat :-)

*) Německá obdoba Op, trochu se liší v povinnostech fíry.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Wxdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 222
Registrován: 6-2003
Odesláno Neděle, 13. listopadu 2011 - 05:43:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Venca_m: V tom Ottendorf-Okrilla Süd jsou ještě další blbosti:
- provoz komplikuje skutečnost, že vedle je křižovatka. Před příjezdem vlaku přepínají semafory na všechny 4 směry na červeno, aby nedej bože žádné auto neuvázl mezi závory. Jenomže tím se tvoří velká zácpa.
- potom přijede vlak z Königsbrücku na levý kolej. Pročpak na LEVÝ, mi nikdo nedokázal vysvětlit. Vždyt' je v Německu pravostranný provoz.Vystupující cestující logicky musejí překročit pravý kolej a je jasně, že vlak z druhé strany v tom okamžiku z bezpečnostních důvodu nesmí vjet. To by odpadlo, kdyby první vlak vjel na PRAVÝ kolej, odkud by mohli bez problémů vystoupit směrem na autobusové nádraží a supermarket Netto. Ten druhý vlak by mohl vjet zároveň.
- závory se zavírají už před příjezdem prvního vlaku, protože by mu mohli selhat brzdy. Laik by potom aspoň očekával, že závory zůstanou dole a vjede druhý vlak. Ony se ale zase otevřou ! Když jsem se ptal DB, co to je za nesmysl, odpověděli, že za to může Eisenbahnbundesamt, co nařídil, že závory nesmějí byt dole víc jak 240 sek., prý potom by mohlo někomu napadnout té závory podlézt, protože se domnívá, že někdo zapomněl jich otevřít. Pročpak by mu to napadlo po 240 s, asi vědí jen bohy :-(
Před několika lety ta výhybka na severním zhlaví ještě byla ruční, tak že jel nějaký šašek jízdním kolem tam ji přestavět.
Nyní ta výhybka sice je elektrická, tím ale pobyt vlaku zkrátily jenom z 12 na 7 min.
Jak mám rád tu německou přílišnou horlivost ... kdyby jim napadlo, tam instalovat samovraty a uplatnit švýcarské předpisy, šlo by to podstatně rychlejší ...
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 4-2009
Odesláno Neděle, 13. listopadu 2011 - 11:09:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

->Wxdf
Díky za doplnění. Křižovatku jsem taky viděl z vlaku, ale byla daleko.
To pořadí příjezdů je celkem jasné, kdyby přijel první vlak směrem na Dresden na "pravou" kolej (s tím přechodem), tak je problém, že při odjezdu mu nikdo nedá ten řetízek přes přechod. Proto se musí nejdříve přijet na tu kolej bez přechodu.
S tím zabezpečováním při případném projetí návěstidla, tak tomu se říká prokluzová vzdálenost. Učili nás to na TU Dresden (vysoká škola) a používáme to i v tamním dopravním sále. Jde právě o opatření, kdyby z nějakého důvodu nestačil vlak zastavit před návěstidlem a projel za něj. Přesné informace a údaje neznám.
Co vím, že v Čechách by mě to dost štvalo. Protože dělat závěr vlakové cesty i na odjezdovém zhlaví omezuje právě možnosti stavění dalších vlakových cest.
V.
http://zeleznice.ddmpraha.cz
Wxdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 223
Registrován: 6-2003
Odesláno Neděle, 13. listopadu 2011 - 16:41:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdysi jsme v Švýcarsku na vedlejší trati zastavili přímo u nádražní budovy. Ozvalo se "Dámy a pánové,tady mluví strojvůdce. Náš protijedoucí vlak ČEKAL NA VÝCHOZÍ STANICI NA PŘÍPOJE a přijede proto o několik minut opožděn. Ale nebojte se, stihnete všechny přípoje podle jízdního řadu."
Přijel druhý vlak, cestující vystoupili a mířili do staniční budovy, zatímco náš vlak odjel a ostatně přijel do konečné včas.
Tak si představují nekomplikovaný provoz.
Kdyby něco takového viděl byrokrat z německého drážního úřadu, určitě by nařídil, že to musí okamžitě byt zakázáno, protože vystoupující cestující by mohli odjiždějícímu vlaku vstoupit do cesty
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 14. listopadu 2011 - 10:10:35    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Venca_m" = 192 + "Wxdf" = 223:
I na železnici v Československu v minulosti existovaly "prokluzové vzdálenosti", ale jejich používání bylo zrušeno už před cca 20 roky: zřejmě historicky souvisely s provozem parní trakce a určitou "nespolehlivostí" skutečné brzdné dráhy u starších brzdových systémů ("vyčerpatelné" brzdy, atd.), ale vývoj zjevně učinil i brzdovou techniku už tak spolehlivou, že "pojistka" v podobě prokluzových vzdáleností byla shledána zbytečnou: při budování nových zabezpečovacích zařízení se už dávno s prokluzovými vzdálenostmi nepočítá a u starších zařízení byly prokluzové vzdálenosti likvidovány při jejich rekonstrukcích a modernizacích.
Nutnost uzavírání nějakých závěrů vlakových cest i na odjezdovém zhlaví se snad kdysi vyskytovala také na některých železničních tratích v Československu, a to u některých starších (původně) německých zabezpečovacích zařízení - něco takového historicky bývalo snad například na Liberecku, ale už je to dávnou minulostí - po 2. světové válce byla tato zařízení postupně nahrazovaná "českými" zabezpečovacími systémy, které tuto podmínku nevyžadovaly.
Němci na železnici obecně neznají "operativu" ani zdaleka v takovém rozsahu, jako ji "umějí" podstatně "bordelářštější" Češi - v mnohých záležitostech je tento německý přístup lepší, protože nastoluje větší pořádek, ale v mnoha případech to samozřejmě zase značně zpomaluje provoz. Velkou roli přitom hraje výchova celé společnosti: západoevropské národy si nedovolí porušovat pravidla nastavená nejen zákony, ale i letitou praxí, a tak tam nikdo nebude vstupovat před rozjíždějící se vlak ani v případě, že by ještě spolehlivě přešel - to je ovšem v ČR (a nejen v ní) zcela nepředstavitelná iluze, a je proto tím potřebnější řešit to technickými a technologickými opatřeními.
Jsou-li soupravy vybaveny výhradně centrálně uzavíranými dveřmi, lze toho využít třeba tak, že "první vlak" čekající na křižování odjede po ukončení výstupu a nástupu frekvence "včas" od perónu k odjezdovému návěstidlu, vyčká na vjezd vlaku opačného směru tam a poté odjede "na barvu" přímo odtud - naopak strojvedoucí vlaku přijíždějícího jako "vlak druhý" na kolej vzdálenější od staniční budovy neotevře dveře dříve, než "první vlak" na koleji bližší nemine aspoň svým čelem přechod pro cestující vystupující z "vlaku druhého": nějak tak tomu jistě bylo i v popisovaném "švýcarském" případě, kdy potřebné bylo pouze ohlídat, aby před odjíždějícím "vlakem prvním" nepřecházeli cestující, kteří chtějí nastoupit do "druhého vlaku". Rozdíl je tedy vlastně jen v tom, že český provozní personál se v mnoha případech zatím stále nechová k cestujícím jako k "váženým klientům", ale jen jako k "přepravnímu substrátu" - ale i v tom jsou některé jiné železnice ještě i horší, než ty české ...
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 194
Registrován: 4-2009
Odesláno Pondělí, 14. listopadu 2011 - 22:21:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

->projížděč NAD
Díky za komentář. Jen bych dovolil reagovat. Již několik týdnů mám možnost mám možnost sledovat rozdíly mezi "západní" společností ve "východním" Německu a společností u nás. Mohu tak konstatovat, že se částečně nedivím přístupu našich zaměstnanců k "přepravnímu substrátu". Například když v Praze Bubenči (jen úrovňová nástupiště) vyhlásí vlak a řeknou tu formulku o osobní bezpečnosti a nevstupování do kolejiště před zastavením vlaku, tak se všichni rozeběhnou na perón. Dokonce jsem viděl jednoho vola, který těsně před příjezdem vlaku najížděl na nástupiště na kole. Chvíli jsem myslel, že to nevybere a skončí v koleji před vlakem.
Zase na druhou stranu mohu srovnávat přístup místních k mimořádnostem v provozu (mimo jiné mám ve škole předmět o provozu na železnici i s praxí v dopravním sále). A myslím si, že Němci mají výborné systémy, ale neumí improvizovat.
V.
http://zeleznice.ddmpraha.cz
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 15. listopadu 2011 - 00:44:04    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Venca_m" = 194:
Já Němce nepodceňuji (a nejen pokud jde o zabezpečovací systémy na železnici), ale improvizovat a (jak už jsem napsal) dělat "operativu" nejsou schopni téměř vůbec: ne že bych byl třeba nadšeným zastáncem možnosti vést několik následů jednoho kmenového vlaku, ale vyžadovat pro každý vlak samostatné "jedinečné" číslo, to je zase opačný extrém, který také není nic ideálního. Možná časem větší propojení evropských železnic vyvolané "liberalizací" přístupu na dopravní cestu přinese i větší sblížení přístupu jednotlivých železnic k organizaci provozu: jde ovšem o to, aby se z jejich předpisů a systémů vybralo do společného řešení vždy to lepší a užitečnější - a nejsem si vůbec jist, zda tomu skutečně tak bude alespoň ve většině případů ...
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 4-2009
Odesláno Úterý, 15. listopadu 2011 - 01:20:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

->projížděč NAD
To jsem pochopil :-) Já reagoval hlavně na ten substrát. Jinak co se týče systému, tak si hrozně užívám jízdu tramvají a busem v Dresden, kde mají propracovanou preferenci dopravy. Bohužel k řízení provozu na železnici jsem se nikde osobně nedostal. Tedy krom dopravního sálu TU Dresden. V.
http://zeleznice.ddmpraha.cz
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 15. listopadu 2011 - 01:45:56    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Venca_m" = 196:
Pokud jde o ten "substrát", ona někdy může být užitečná i výchova "dobrým slovem", resp. slušným chováním personálu - já vím, že v "moderní době" je to spíše (a čím dál tím více) iluzorní, ale personál jeho slušnost většinou vlastně nic nestojí a "exempla trahunt" (aspoň občas): "substrát" přece netvoří jen neukáznění cyklisté jezdící po perónu, když se teprve chystají být cestujícími, ale i skuteční "klienti" dopravce působícího ve VHD, kteří už v dopravním prostředku jsou a mají nárok na adekvátní (slušné) zacházení, a to nejen proto, že neškrábou po sklech oken, nepíší fixem po sedadlech a nekradou toaletní papír ...
Dopravní sály a "modýlky" jsou bezesporu pěkné hračky, ale "reál je reál" - v něm totiž nelze nic "resetovat" a jakákoli činnost má i už jen velmi těžko změnitelné následky: ne nadarmo platí přísloví, že předpisy jsou psány krví (a grafikon alkoholem) ...
Ať se Vám tedy daří aspoň v tom dopravním sálu ...
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 734
Registrován: 4-2004

Odesláno Úterý, 15. listopadu 2011 - 06:40:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

venca_m: improvizace je v německých poměrech slovo neznámé. To pak třeba mezinárodní EC dožene mezi Berlínem a Drážďanama 3x osobák...a z dvaceti minut je padesát.
Ale taky díky systematičnosti jsou tratě modernizované/stavěné přesně na "míru" předpokládanému rozsahu provozu, což šetří nemalé finanční prostředky oproti našemu operativnímu modelu.
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 197
Registrován: 4-2009
Odesláno Úterý, 15. listopadu 2011 - 09:33:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

->Jezisek
Tou improvizací jsem myslel takovou tu běžnou provozní. Ve výlukovém rozkazu je napsáno, že vlak pojede na tuto kolej a tím to hasne.
Ovšem je pravda, že zde se nedělá infrastruktura podle jízdního řádu teď, ale podle jízdního řádu pak. Myšleno obecně.
V.
http://zeleznice.ddmpraha.cz
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4198
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 15. listopadu 2011 - 10:55:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohu tak konstatovat, že se částečně nedivím přístupu našich zaměstnanců k "přepravnímu substrátu".

Především zaměstnanci kdekoliv dělají to, co mají od někoho nařízeno, že. Takže otrocky opakují formulky typu nevstupujte do kolejiště před zastavením vlaku. To nemá s jejich chtěním či nechtěním či přístupem co dělat.

PS: Ty výzvy k nevstupování do kolejistě jsou samozřejmě produktem systému "dej volovi fci", aneb přeci nějakou činnost ti všelijací podržtaškové dělat musí.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Úterý, 15. listopadu 2011 - 11:08:31    Odkaz na tento příspěvek  

V SRN zase donekonečna opakují - "... při vystupování dbejte na výšku nástupiště...". A to bych řekl, že německé dráhy jsou výrazně lépe řízené, než ty naše.
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 735
Registrován: 4-2004

Odesláno Úterý, 15. listopadu 2011 - 14:37:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ: ona ta fráze "nevstupujte..." je tam pro jiný důvod. Je to dáno předpisem, tzn. že kdokoliv bude provozovat drážní dopravu, tak při poloperonizaci tuto frázi také musí hlásit.
venca_m: jakákoliv improvizace je v Německu nemožná. I výlukový jízdní řád musí odpovídat všem pravidlům. Operativní řízení, jak se praktikuje při výlukách u nás, v SRN prostě neexistuje.
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 4-2009
Odesláno Úterý, 15. listopadu 2011 - 18:15:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

->RadekŠ
Komentoval jsem situaci, kdy se z rozhlasu (je jedno, kdo to hlásí) ozve toto hlášení a dříve než skončí, tak jsou všichni na peróně. Nic víc, nic míň.
->W. a nástupiště
Tomuto hlášení se nedivím. Sám jsem koukal, když jsem šel do S-Bahnu z nástupiště "dolu", protože to bylo to nejvyšší, které má nějakých 78cm. V jednom nádraží jsou schopný mít 3 rozdílné výšky nástupišť (vše podle normy).
V.
http://zeleznice.ddmpraha.cz
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1281
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 15. listopadu 2011 - 23:46:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Venca_m:
tak si hrozně užívám jízdu tramvají a busem v Dresden, kde mají propracovanou preferenci dopravy

To je zajímavé, také se občas svezu tramvají po Drážďanech, jednou i do Radebeulu včetně NAD, ale preferenci si nijak neuvědomuji. Měl byste konkrétní tip na nějakou trasu nebo linku?

W.:
V SRN zase donekonečna opakují - "... při vystupování dbejte na výšku nástupiště..."

Tak toho jsem si taky nikdy nevšiml, ale zase nemám Německo projeté durch. Mně se spíš líbí ve vlacích hlášení o směru vystupování (vlevo/vpravo), to zvláště po setmění a se zavazadly ocením.
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 199
Registrován: 4-2009
Odesláno Středa, 16. listopadu 2011 - 00:50:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

->Čsad_zastávka
Myslím tím obecně systém. Semafory pro chodce, zastávky vídeňského typu i se signalizací, preference na křižovatkách, "čočky" platné i pro busy, "pragotrony" a digitální informační sloupky. Většinou jsou to drobnosti, ale v celku je to super.
Konkrétně třeba ty zastávky vídeňského typu. Nebo autobusové zastávky před křiřovatkou, kdy záliv zasahuje do křižovatky a bus je vypuštěn na čočky v předstihu před auty. Celkem zajímavé je svezení linkou 7 na obě konečné. Ta preference se hlavně projevuje na menších křižovatkách. Rozhodně ji nelze čekat na Pirnaischer Platz a v okolí. Tam si musí tramvaje počkat na cyklus křižovatky. Jediné, z čeho tu opravdu kvetu, jsou dlouhé červené pro chodce na některých křižovatkách.

My máme v Čechách skoro vše, co mají v tady, ale chybí nám to umění detailu, ten tah na bránu nebo třešnička na dortu.
Jsem tu teď na studiích a rozhodně to beru jako velké rozšíření obzorů. Protože učit se o "vyspělých" dopravních systémech je něco jiného, než ho denně používat cestou do školy. Za poslední 3 měsíce jsem velmi radikálně změnil názory na některé věci.
Zrovna o víkendu jsem vytáhl v Praze kolo a jel jsem něco vyřídit (jsem línej chodit pěšky) a nová trať na Podbabu je pěknej hnus. Odbočování vlevo přes koleje pod Internacionálem je hotová sebevražda.
V.
http://zeleznice.ddmpraha.cz
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4199
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 16. listopadu 2011 - 08:51:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

je tam pro jiný důvod. Je to dáno předpisem

To je jenom forma.

Některé pokyny dávají nadřízení ústně, jiné předpisy.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4200
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 16. listopadu 2011 - 08:55:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zrovna o víkendu jsem vytáhl v Praze kolo a jel jsem něco vyřídit (jsem línej chodit pěšky) a nová trať na Podbabu je pěknej hnus. Odbočování vlevo přes koleje pod Internacionálem je hotová sebevražda.
V.


Já jsem tam tůhle odpočoval autem (kolo je mnohem širší, než auto) a nic zrádnýho tam nevidím. To na tom kole jezdíte na červenou ?

PS: Křižovatku mám od postavení v obou směrech projetou asi 10x, a to ve všech možných směrech.