K-report
 

Archiv diskuse Trať 220/221 - 4. koridor... do 12. 08. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Trať 220/221 - 4. koridor... » Archiv diskuse Trať 220/221 - 4. koridor... do 12. 08. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1435
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 02:31:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak hlavně by bylo dobré, kdyby si objednavatel udělal nějakou analýzu, kolik, odkud a kam lidí jezdí a hlavně, jak moc citliví jsou na prodlužování jízdních dob. Bez těchto údajů se tady můžeme jen dohadovat. Přičemž naivně doufám, že před rozhodnutím postavit koridor na 160km/h si tuhle otázku někdo položil a vyšlo mu, že zavedení nezanedbatelného počtu rychlých vlaků je vhodné, jinak se mohla udělat reko stávající trati, protože pro Vámi dvěma propagovaný model je trať na 160 zbytečná.

Podle mě oba příliš přeceňujete význam nácestných míst. Na 220 jsou největší města Praha, Budějovice, pak dlouho nic, pak Tábor a Benešov (příliš blízko Praze, není podle mě vhodné, aby, jako dnes, u některých vlaků na jih v Benešově vystoupila polovina cestujících a dál - většinu cesty před sebou - jel poloprázdný (spíš 90% prázdný) rychlík), pak zas nic a pak ta Soběslav, Sezimák, Veselí. Mezi největšími městy je logicky největší poptávka po přepravě. Tu musí dráha podchytit.
Cesta k naplnění je pouze v přiblížení vlaku lidem a tím je častější zastavování - budu se opakovat, ale když to lze s úspěchem provozovat na tratích 130 a 140, proč ne na 220? Jabka a hrušky. Na 130 a 140 jsou rovnoměrně rozmístěna velká města, tam se nic projet nedá (projel byste Teplice, Most, Jirkov nebo Sokolov)? Zato poptávka po spojení Ústí - Cheb asi nebude nic moc. Na rozdíl od 220, kde, jak jsem psal, jsou největší města na koncích, je mezi nimi silný přepravní vztah, zato mezi nimi, s výjimkou Tábora, není nic moc. Chcete srovnávat Teplice s Voticemi nebo Sokolov se Soběslaví? A ani R na 140 nestaví třeba ve Vojkovicích. S touhle logikou by bylo nejlepší zrušit rychlíky a zavést znova přímé osobáky Praha - Budějovice. Ty obsluhovaly úplně všechno.

Pokud si někdo myslí, že místní pojedou MHD do Tábora Můžou sednout do toho desira, dojet do Veselí a tam během tří minut přestoupit třeba do R Jihlava - Budějovice. Nehledě na to, že v době špiček by asi měli nějaký Sp zastavující navíc i ve Veselí zastávce, Roudné atd. Nebo by měl rychlík podle vás stavět i tam? Při cestách na sever si přestoupí v Táboře, tam je to při cestě. Nebo halt, když se bojí přestupů, tak pojedou do Prahy nějakým vlakem pomalé vrstvy. Podle mě je to lepší, než do autobusů a hlavně aut vyhnat lidi jezdící mezi velkými městy a pak dělat byznys na dopravě lidí mezi dírami.

Pokud jde o Jč, není jen Hradec a Třeboň. A co teda v okolí 220 ještě je?

zapomněl na sobotu dopoledne, léto apod Stejně je dnů slabé poptávky mnohem víc než těch vašich lét, sobot dopolední (mmch. letních, mimo sezonu taky nic moc) atd. Budeme vozit (a podle vás často rozjíždět a brzdit) tuny železa, ve kterých nikdo nesedí? Nebude spíš lepší železniční dopravu zatraktivnit tak, aby byla alternativou k autům?

Obsluha Třeboně a Hradce dezýrem z Tábora je skutečně ulítlý nápad. Vím, dýzl pod drátama je fuj.
Lexa_karel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 296
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 11:14:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: Vy asi nemáte příliš zkušeností z cestování mezi menšími sídly, že?
Na jedné straně kritizujete malý počet cestujících, ale na straně druhé jim pro nástup/výstup nezastavíte.
Co je špatného na tom, že do Benešova jedou lidi rychlíkem v množství větším, než zanedbatelném - to by se měli trmácet ešusem nebo více přímých BUSů? To, že ešusy dojíždí do Benešova téměř prázdné jenom signalizuje skutečnost, že poptávka na dopravu mezi vesnicemi a Benešovem je nižší, než přímá Bene - Praha.
VHD má sloužit širokému okruhu lidí a protože Jč kraj je spíše turistický než průmyslový, nelze brát stejná měřítka jako na trasu Praha - Ostrava. Tam také jezdí podstatně jinší vozidla (a dlouho ještě budou)než na jih. Smiřte se s tím, že izolované Tábor a Budějice rychlík prostě nenaplní i kdyby tam jezdila super moderní vozidla a je třeba se zamyslet, proč tomu tak je.
Jedním z důvodů jak už jsem psal je i fakt, že zatímco BUS do Prahy např. staví přímo v centru měst Sezimovo Ústí a Planá nad Lužnicí, tak rychlíky (osobáky už téměř žádné nejezdí) projedou plnou rychlostí skrz nová nádraží. A to píšu jenom o sídlech, jimiž trať prochází, jsou ale i taková místa, odkud je to podstatně složitější a lidé se také musí dostat do práce či škol ( např. ve Veselí n.L., Soběslavi, Sezimově Ústí).
Je třeba docílit toho, aby vzal venkovan auto, dojel s ním k nádraží a odtud pokračoval dál vlakem, protože to pro něj bude výhodnější, než postávat v kolonách na dálnici - to ale skutečně není případ pro Tábor a Budějice, než se probojuje k nádraží, najde parkování a zaplatí za něj, je hezký kus blíže ku Praze.

Ale stejně Vás obdivuji, na jedné straně úspora všeho a na druhé klidně poženete dva vlaky za sebou mezi Táborem a Veselím n.Lužnicí jenom proto, aby si tam lidi mohli přestoupit do dalších směrů (dízl mne neničí, tam je jiných nákladových položek). Tohle se učí ve kterém vzdělávacím ústavu? Plzeň má patent na práva, že by Děčín, odtud se moudra také jenom hrnou.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14670
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 11:19:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lexa_karel: do toho si dovolím dloubnout, většinou to učí manažery - za každou cenu ušetřit, aby se ušetřené prostředky mohli vyhodit někde jinde.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1443
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 12:42:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vy asi nemáte příliš zkušeností z cestování mezi menšími sídly, že? Jako byvaly obyvatel vesnicek v Libereckem kraji, odkud jsem se naplavil do Benesova, snad taky nejake ano.

Co je špatného na tom, že do Benešova jedou lidi rychlíkem v množství větším, než zanedbatelném - to by se měli trmácet ešusem nebo více přímých BUSů? To, ze je souprava vytizena jen ve velmi male casti trasy (49km/169km jestli si to pamatuju dobre), zbytek se zrychluje, brzdi a taha pres kopec poloprazdna souprava. Tady bych rad videl pridani spickovych vlaku (jako uz je ten ranni Sp), aby byl u R v Benesove nastup a vystup aspon srovnatelny. Pripadne mit v Ex uz z Tabora tolik lidi, ze benesovska frekvence se tam nevejde, a vztahy TA-BN i BN - Praha resit jinymi vlaky. Ano, pridavam vlaky. Ale prinejmensim ty priprazske by byly vytizene a ty BN - Ta stejne nejake jezdit musi, pokud tedy nema R stavet opravdu ve vsech stanicich a zastavkach. A nebo at z Prahy vyjede 2x612DB (mimochodem podle me naprosto idealni vozidlo pro tuto trat, zanedlouho budou jiste v Nemecku k mani za levnou cenu) a v Benesove se jedna odpoji a v opacnem smeru pripoji, koneckoncu, zabzar tam na to je.

izolované Tábor a Budějice rychlík prostě nenaplní Ale Plana se Sezimakem uz tuplem ne.

vzal venkovan auto, dojel s ním k nádraží Pri cestach do nejblizsich center pojede autem az k cili. A pocet venkovanu jedoucich z JC kraje do Prahy je takovy, aby vytizil vlak? To i kdybyste vzal v Budejovicich oblast, odkud se da na nadrazi dostat pesky, tak tam bude bydlet vic lidi, nez v te Plane a Sezimaku dohromady.

Na jedné straně kritizujete malý počet cestujících, ale na straně druhé jim pro nástup/výstup nezastavíte A Vy zase tvrdite, ze Taboraci a Budejovicaci jsou citlivi na cas, a tak jim vlak zpomalite. Vy zrejme rad jezdite do te Plane a SU, ze? Ale tohle je salamova metoda - kdyz zastavime tam, pak taky v Roudne, Hermanickach, Strezimiri... a mame z toho fakt osobak. Udelal byste z 220 neco, jako je ted 070, vcetne jeji temer mrtve rychlejsi dopravy. Na tu Planou a Sezimak by Vam stacila 854+Bnp, stejne jako staci pro Bakov a Mnichovo Hradiste. S vyjimkou jednoho vikendoveho spoje. Na to se ale fakt nemusi vyhazovat miliardy za koridor.

Proste se lisime v nazoru, jak prilakat cestujici do vlaku - ja zastavam nazor, ze hlavni zdroj potencialnich cestujicich je ve dvou nejvetsich mestech na trase, ne ve vesnickach okolo.

Hlavne, jak jsem psal - velkorysa prestavba trate 220 nema bez rychlych vlaku vyznam. K cemu teda Olbramovicky tunel, kdyz budou vlaky na nadrazi stavet - to mohly bez problemu objet kopec okolo jako driv. Prelozka u Sobeslavi je totez. Tak doufam, ze si tohle nekdo predtim spocital a vyslo mu toto jako nejvyhodnejsi. Ja se tomu taky divim.

poženete dva vlaky za sebou mezi Táborem a Veselím n.Lužnicí Mohou jezdit sprazene nebo lepe oba smery ve dvouhodinovem taktu prelozenem ob hodinu. A nebo ten JHradec rovnou pripoj busem do Tabora, ktery zaroven muze privezt ty davy prahychtivych venkovanu z mist, kudy draha nevede.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14671
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 13:43:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: už v technicko-ekonomické studii vyšlo, že v případě 4. koridoru by zdvojkolejnění a optimalizace na 120 km/h (varianta 1) vyšla jen asi o deset procent levněji než než novostavba na 160 km/h (varianta 2) a to proto, že objem zemních prací by byl kvůli náročnému terénu podobný. Přesná čísla si ale už nepamatuji, takže někdo může upřesnit. Tedy zvítězila varianta: jen za o něco málo vyšší náklady získat mnohem lepší traťové parametry.

(Příspěvek byl editován uživatelem Poborskiii.)
Lexa_karel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 15:17:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: tak že bych někde něco tvrdil o citlivosti Táboráků a Budějičáků na čas, toho si tedy už vůbec nejsem vědom, ba právě naopak, prodloužení o 5 minut nepovažuji za problém. Navíc za současné volné jízdní doby to není otázka pořadu dne.
Smiřte se s tím, že japonské železnice do Budějc jen tak nebudou.
Nějak se smiřte s tím, že jsem značnou část svého života strávil v oblastech kolem Nové Bystřice, Chlumu u Třeboně i Plané nad Lužnicí a tak na rozdíl od Vás mám (nejenom já) ponětí, jaké to je cestovat z těchto končin do světa.
Smiřte se s tím, že jsem si i projel a zažil ono cestování na tratích 130 a 140, kde sice jsou větší městské celky, ale kolem nich měsíční krajina, zatímco v Jč je to naopak - v obou aglomeracích ale žijí lidé se svými potřebami a pro ně VHD přece existuje.
Kapitán_stejskal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 128
Registrován: 3-2009

Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 18:17:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M.Kunt:
Myslel sem papíry=schválení lokomotivy u různých drážních ouřadů...
M.Kunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 818
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 20:03:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: Ale tohle je salamova metoda - kdyz zastavime tam, pak taky v Roudne, Hermanickach, Strezimiri... Trochu méně demagogie by neškodilo.
A nebo ten JHradec rovnou pripoj busem do Tabora,
Většina pojede "nahoru" busem rovnou a nějaký vlak je nebude interesírovat. Já auto mám.
Neděláte poradce OREDU?
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1446
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 04:17:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prodloužení o 5 minut nepovažuji za problém Jasne, ze prodlouzeni o 5 minut neni problem. Ale problem je, ze Vy vidite jen tu oblast od Tabora na jih. Jenze kdyz bude zastaveni tam, tak:
1) Os mezi Veselim a Taborem budou navic obsluhovat jen Roudnou, Ripec a Doubi. Posledni dve jmenovane zastavky nemaji nijakou velkou frekvenci a Roudna sama to neuzivi, ale na druhou stranu, vlak si zaslouzi. Takze zastavime i tam a Os zrusime.
2) Kdyz stavet v Plane a SU, tak i ve Voticich. I kdyby byly pripoje busem do Olbramovic, tak asi jen k hlavnimu smeru (na sever). Navic jezdit z Votic do Tabora pres Olbramovice je zajizdka, takze ve Voticich stavet.
3) Bystrice je sice mensi, ale je v dojizdkove vzdalenosti do Prahy, cestujici by se jiste nasli. Mozna vic, nez v te Plane. Postavily se tam nove domy, kdyby se zkvalitnila dopravni obsluznost, mestecku by to pomohlo. Zastavit.
4) Hermanicky maji pres kopec mestecko Sedlec-Prcice. Dohromady to dela peknych par lidi, kteri dnes nemaji valne spojeni do Prahy ani do Tabora.
5) Strezimir (v budoucnu Cerveny Ujezd) je sice dira, ale chudaci nemaji ani pradnou silnici pro spojeni se svetem.
6) Kdyz uz se stavi v 1)-5), tak v Sudomericich a Chotovinach taky.

To neni zadna demagogie. Pokud tvrdite, ze ano, tak bud navrhnete, za kterym z techto bodu udelate delici caru z reknete "odtud dal uz nestavet". Nebo rovnou zduvodnete (jinak, nez "tak to potrebuju ja"), cim jsou Plana a Sezimak tak vyjimecne, ze zrovna tam se musi zastavovat a jinde ne.

Ale vlak zastavujici 1)-6) by se mi libil - pokud by v Tabore byl predjizden nejakym Ex. Mel byste pak rychle spojeni (byt s prestupem) do Prahy, pomale spojeni bez prestupu a ja bych mel pomale spojeni z Plane a SU do Benesova a celkem rychle prestupni spojeni do Budejovic.

Predstavte si, ze jsem v teto oblasti taky byl. Dokonce i nekolikrat primo v SU - mimochodem, jsou to vlastne dve oddelene obce, zastavka je jen pro tu jednu cast, jak tam je prumyslovka. Ti z druhe casti by mozna ocenili MHD do Tabora s kratkym prestupem na vlak tam.

A taky mam zkusenosti z dojizdeni bus linkou z jednoho vetsiho mesta (Jablonec n. N.) do Prahy a vim, jaky to byl opruz, kdyz jsem musel vstavat o pul hodiny driv nebo se dostal domu o pul hodiny dele, protoze bus musel kvuli jednomu nebo dvema (leckdy jichvic nebylo) lidem promest Frydstejn a Jenisovice.

tak že bych někde něco tvrdil o citlivosti Táboráků a Budějičáků na čas, toho si tedy už vůbec nejsem vědom Tady: to ale skutečně není případ pro Tábor a Budějice, než se probojuje k nádraží, najde parkování a zaplatí za něj, je hezký kus blíže ku Praze Jinymi slovy, cesta k nadrazi zabere tolik casu, ze ho to od pouziti vlaku odradi. => Je citlivy na cas, kdyby ne, tak mu to nevadi.

v obou aglomeracích ale žijí lidé se svými potřebami a pro ně VHD přece existuje A protoze v JC ziji lide i na venkove, tak se vyprdneme na lidi z velkych mest.

Vy asi nemáte příliš zkušeností z cestování mezi menšími sídly, že?
tak na rozdíl od Vás mám (nejenom já) ponětí,
Nejak zprisnujete pozadavky na diskutera. Kdyz se ukazalo, ze mam nejenom zkusenosti z cestovani mezi mensimi sidly, ale i mezi mensim a vetsim i mezi vetsim a Prahou a navic z denniho dojizdeni do prazske aglomerace, tak vadi, ze neznam specifika jiznich Cech. Ale na rozdil od Vas vim, jak se odlisuje mnozstvi lidi do Prahy, ktere vygeneruji Semily, Turnov a Liberec. A fakt myslim, ze prirovnani Budejovice <=> Liberec, Tabor <=> Turnov a Plana <=> Semily vicemene sedi. A ze jsou JC rekreacni oblast, no to je tam nahore taky. Proto myslim, ze frekvence Budejovice (+pripoje)+ Tabor (+pripoje od Milevska, Pelhrimova a te vasi Plane) by samostatnou linku naplnila. Stejne, jako by ji naplnil Liberec + Turnov + pripoje odjinud, kdyby tam byla slusna trat. Na jih se slusna trat stavi, ale proc jeji parametry vyuzivat, ze. At je soubezna dalnice taky vyuzita.

Poborskiii: jenomze pak byla i varianta rekonstrukce jednokolejky ve stavajici stope, a to by stacilo, snad tedy jen s kratkym dvoukolejnym usekem na Ceske Sibiri, kde je taky krizovani. Ale krizovat ve stanici, kde ma vlak pobyt, to neni problem.

Neděláte poradce OREDU? Ne.

Pozn. Pisu o stavu po dokonceni koridoru, zavadet nejake expresy ted by byla samozrejme blbost.

(Příspěvek byl editován uživatelem BrR.)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7455
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 20:54:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
V Roudné po dostavbě koridoru (někdy ve výhledu) žádný vlak nebude. Trať povede cca v souběhu s dálnicí.

Jinak nicméně souhlasím s dvouvrstvou obsluhou a rovněž bych preferoval předjíždění (nebo i přestup) v Táboře (ve skupině). Jen bych ten rychlý segment zastavil i v Benešově (bo jinak opět jen jedna rychlá trasa v hodině) a Veselí (přípoje Jindřichohradecko a Třeboňsko). Pomalejší vrstva pak za Prahou ideálně Čerčany, Benešov, Olbramovice, Heřmaničky, Sudoměřice, Chotoviny, Tábor, Sezimák, Planá, Soběslav, Veselí, Veselí zastávka, Ševětín a Č.B. Na zvážení jsou Bystřice a Votice. V Mezně bych při jejich inovované představě na polohu zastávky nestavěl a spolu se Střezimíří a Červeným Újezdem obsloužit autobusy z Tábora s návazností na Prahu v Heřmaničkách, popř. Olbramovicích/Benešově.
Problém s úplnou skupinou v Táboře může být jen počet hran. Pravděpodobně by byl nutný přestup mezi R/Sp na severní a jižní části 220 na dělené hraně. Hlavní koleje Ex, šturc Písek a zbývající hrana Pelhřimov.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Bílý_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1128
Registrován: 7-2005

Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 23:01:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

stripky z budejovickyho koridoru - dneska odpoledne:





Mnohdy je důležitější vědět o čem se mlčí, než to o čem se mluví (Roman Kozel)
fotogalerie 4. koridor
MP michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.24.8.222
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 12:22:51    Odkaz na tento příspěvek  

zeptám se, něco se děje u jednoho z tunelů okolo Olbramovic, prý se tam pokládají stará kolejová pole z Votic a má po nich něco zajet do tunelu a v pondělí se mají tato pole zase rozebrat.....

Neví prosím někdo o co jde, případně nějaké fotky
Předem dík
Michal
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3259
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 14:06:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: V Roudné po dostavbě koridoru (někdy ve výhledu) žádný vlak nebude. Trať povede cca v souběhu s dálnicí.

Ano, je to tak. Bude se ale na přeložce budovat nějaká nová zastávka?
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2185
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 14:51:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MO michal: nevím na stopro, ale z Tomického I do Tomického II se má stěhovat ta věc, pomocí které se betonuje klenba. Tak to je můj tip
Neoficiální stránky o výstavbě IV.tranzitního železničního koridoru
Křemík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 15:56:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Semolina: Ano, na přeložce budou zastávky Doubí u Tábora a Myslkovice (původně Janov).
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3419
Registrován: 3-2004

Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 18:20:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neví prosím někdo o co jde, případně nějaké fotky

Přejezd formy z tunelu Tomice I do dvojky. Foto snad dodám později.

Ať máme dost sil přestát věci, které přijdou...
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3420
Registrován: 3-2004

Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 22:34:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesun formy (bednícího vozu) a montážní plošiny:


Ať máme dost sil přestát věci, které přijdou...
MP michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.24.8.222
Odesláno Sobota, 06. srpna 2011 - 08:29:48    Odkaz na tento příspěvek  

Koudy:
Super, díky za info i fotky!
Michal
benešák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.13.42.118
Odesláno Sobota, 06. srpna 2011 - 21:01:18    Odkaz na tento příspěvek  

Vysokorychlostní tratě jsou i na českém území nezbytné
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5910
Registrován: 8-2003

Odesláno Sobota, 06. srpna 2011 - 22:16:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco o stavbě VoBen přímo od projektantů:
- úvodní fotka
- stručný popis stavby
- popis tunelů (poměrně odborný) + atraktivní fotky
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Lexa_karel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 07. srpna 2011 - 19:46:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: dost dlouho jsem tu nebyl, tedy stručně.
Z mého konstatování, že EC Praha-Tábor-Budějice je totální nesmysl s odkazem na tratě 130 a 140 odvozujete další nepravdy.
To, že jste také několikrát byl v Sez.Ústí ještě neznamená, že znáte místní poměry či katastrofální dopravní situaci v místě apod.
Pohledem do JŘ byste zjistil, že osobní vlaky jsou na trati 220 druhem na vymření.
Jaká že je vzdálenost z náměstí ve Voticích na nádr. Votice a nádr.Olbramovice? Poptejte se pamětníků ve Voticích na "davy cestujících" tam nastupujících ještě v dobách, kdy tam R stavěly.
Nevzpomínám si, že bych se jenom dotkl cestování z Vám známých oblastí, nicméně nápad valit cestující z Liberce či Semil do Prahy vlakem je pouze pro silné nátury a lecos napovídá.
Vždy mne fascinuje, když někdo, kdo má vlak či tramvaj pod nosem organizuje dopravu skutečným venkovanům, o jejichž problémech zná velký kulový.
Oni tu fakt nejsou jenom obyvatelé Benešova, Tábora a Č.Budějovic s nárokem na přímé expresy.
Myšlenka, že když postavím kousek koridoru tak tam přestanu stavět lidem je převratná, to si dejte patentovat.
Omluva všem za plevel.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1452
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 08. srpna 2011 - 04:37:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lexa_karel: bohuzel jsete muj prispevek nepochopil, dukazem budiz Nevzpomínám si, že bych se jenom dotkl cestování z Vám známých oblastí, nicméně nápad valit cestující z Liberce či Semil do Prahy vlakem je pouze pro silné nátury a lecos napovídá. Co je priklad, to snad vite. Toto byl zrovna jeden.
Jaká že je vzdálenost z náměstí ve Voticích na nádr. Votice a nádr.Olbramovice? Velka. Ale se slavnym projektem CD Line by to nebyl problem. A Votice jsou malym, ale presto centrem, ale to jiste s Vasimi znalostmi vite. Na rozdil od Plane.
Pohledem do JŘ byste zjistil, že osobní vlaky jsou na trati 220 druhem na vymření. Treba proto, ze je ti venkovani zas tak nepotrebuji. Ale rychliky do Prahy by jiste zaplnili do posledniho mista.
nejsou jenom obyvatelé Benešova, Tábora a Č.Budějovic s nárokem na přímé expresy Kdyz si prectete moje prispevky jeste jednou, tak zjistite, ze nic takoveho netvrdim. Naopak, tu pomalou vrstvu podporuju - ale jako doplnek k rychle. Zkuste taky trochu matiky, treba deleni: pocet obyvatel v Budejovicich k poctu obyvatel Plane.
Myšlenka, že když postavím kousek koridoru tak tam přestanu stavět Myslenka postavit koridor a pak tam jezdit jen s vlaky zastavujicimi po sesti kilometrech je nemene prevratna. A znova: kde jste u me vycetl neco o zruseni zastavkovych vlaku?
----
Vazne: co navrhuju: rychlou vrstvu IC + pomalou, a to, rekneme, dnesni osobaky (projizdejici jen par nejzoufalejsich der typu Tomice). A to cele s kratkym prestupem v Tabore.
Martin_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 432
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 08. srpna 2011 - 20:09:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už brzo se ukáže ve schváleném novém grafikonu (jestli projde) jak nám osobáci Táb-Ves zhoustnou na hodinový takt. (v návrhu se vrací koncept osobáků jaký byl někdy před 2-3roky s křižováním v Soběslavi)
klmnop
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pondělí, 08. srpna 2011 - 22:12:55    Odkaz na tento příspěvek  

Brr: Ještě,že vaše návrhy jsou jenom návrhy! Doufám,že na podobné nesmysly zodpovědní nepřistoupí! V Tomicích a podobných dírách nežijí lidé? Tak ať to tam rovnou zruší a je to! Hlavně,že ty bydlíš ve velkoměstě!
M.Kunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 834
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 08. srpna 2011 - 22:20:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: ano rychlé vrstvě! Zastavuje pouze Praha hl.n. a Budějovice (možná ani ty ne, proč to nestřihnout rovnou do Lince). Díry jako Tábor, Benešov a ostatní je třeba projíždět.
Ale vážně. Spolu s klmnop také doufám, že obdobné nesmysly (jakými je třeba nezastavování ve Veselí a "náhrada" spojení do Hradce autobusem z Tábora) nebude brát nikdo vážně.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1453
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 09. srpna 2011 - 05:19:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

proč to nestřihnout rovnou do Lince Protoze tahle dira ma vazby jinam, ne do Prahy - diky soudruhum za to. A do toho jinam samozrejme rychlou vrstvu ma - nebo snad na Westbahnu jezdi jen osobaky?
že obdobné nesmysly O tom Veseli by se diskutovat dalo, i kdyz myslim, ze se opravdu da nahradit. Ale zase doufam, ze nikdo nebude brat vazne navrhy zastavovat navic v Plane a podobnych vesnicich bez odpovidajici nabidky spojeni pro obyvatele velkych mest, kde zije vetsina potencialnich cestujicich. Nebo byste snad byl rad, aby se z 220 stala dalsi 070? Poloprazdne, nekdy uplne prazdne "rychliky" vozi par lidi z jednoho mestecka do sousedniho a skutecne rychlou dalkovou dopravu obstaravaji autobusy a auta.
Proc se ten koridor vlastne stavel? (Nevykladejte nic o tranzitu - ten uz tu davno neni.)
M.Kunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 836
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 09. srpna 2011 - 07:09:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: já jsem Planou neprosazoval, ale nápad nezastavovat jinde než v Táboře mi přijde extrémní. Nezastavování ve Veselí nemohu kousnout nikoli proto, že jsem odsud, ale znamenalo by faktickou likvidaci spojení na Cmunt a Hradec, kdy navrhované osobákové spojení odněkud z Tábora by nebylo vůbec konkurenceschopné. Autobusy z Tábora do Hradce fakt nemá cenu komentovat (nehledě na kvalitu silnic v území).
Lexa_karel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 09. srpna 2011 - 11:07:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On Brr nějak nechce vzít na vědomí mé porovnání s tratěmi 130 a 140. Rovněž nechce vzít na vědomí dokazatelné zkušenosti z nedávného stavění R v jím tolik nenáviděné Plané a S.Ústí.
Prostě by se měl smířit s tím, že lidé žijí i jinde než v Benešově či Praze. Oni také i z Budějc jezdí lidi např. do Plané či Sezimáku - prostě je to místní průmyslová zóna - aby se ale zase neupjal na tuto aglomeraci - mně jde o přiblížení VHD lidem tak, jako to slouží ke spokojenosti lidem na tratích 130 a 140.
Model Brr se naopak potřebám lidí nesmírně vzdaluje. Jeho bláboly o BUSech TA-JH, či projíždění Veselí n.L. nemá snad ani smysl dál komentovat.
Co takhle navrhnout těmi jeho Ex projíždět Bene, rovnou Praha - Tábor - Budějice, do Bene ve dvouhodině s R, v hodině s osobáky (které tam stejně dojíždí prázdné). Ale takový nesmysl už byl vyzkoušen s Budvarem, Brr to bohužel zřejmě ani nepamatuje.
Simyv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1178
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 09. srpna 2011 - 12:33:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lexa_karel:
Oni také i z Budějc jezdí lidi např. do Plané či Sezimáku
Spíše tu ani nezaznělo, že z Čápáku, Sezimáku a Plané jezdí desítky studentů do ČB a to mimo prázdnin každodenně. Kolej, internát ani privát se jim (ani mně) většinou nevyplatí. Tím netvrdím, že je nutné zde stavět rychlíky, ale spěšňák by se hodil.
Aneb, na Sezimáku, když se stavěl koridor, byl obrat takový, že by to uživilo 2 pokladní - řečeno jednou z pokladních. Dnes je každou chvíli pokladna uzavřena
Fotografie nejen vláčkové: http://picasaweb.google.com/V.Simandl
Fotoarchiv 4.koridoru: http://koridor4.vypravci.com
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3263
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 09. srpna 2011 - 13:57:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pořád se tady píše o dvou vrstvách a kde by měly vlaky zastavovat. Našel jsem počty obyvatel u vybraných sídel na trati 221 a u všech na trati 220 (současná stopa tratě). U vybraných stanic přípojné tratě a větší sídla na nich (pouze železnice).

Město počet obyvatel kdy
Praha: 1 290 211, (20. 5. 2011)
Říčany: 12 352, (1. 1. 2008)
Čerčany: 2 671, (25. 7. 2008) -> Sázava: 3 800; Ledečko: 164, (3. 7. 2006); Český Šternberk: 149, (25. 7. 2008); Kácov: 861, (2. 10. 2006); Týnec nad Sázavou: 5 336, (2. 10. 2006)
Benešov: 16 682, (25. 7. 2008) -> Vlašim: 12 198, (25. 9. 2009); Trhový Štěpánov: 1 285, (28. 8. 2005)
Bystřice u Benešova: 4 164, (25. 7. 2008)
Olbramovice: 1 135, (22. 8. 2008) -> Sedlčany: 7 576
Votice: 4 482, (9. 4. 2007)
Heřmaničky: 678, (25. 7. 2008)
Ješetice: 130, (25. 7. 2008)
Červený Újezd: 310, (25. 7 2008)
Střezimíř: 319, (28. 8. 2006)
Mezno: 351, (25. 7. 2008)
Sudoměřice u Tábora: 288, (28. 8. 2006)
Chotoviny: 1 713, (11. 12. 2009)
Tábor: 35 586, (5. 11. 2010)
Sezimovo Ústí: 7 384, (17. 6. 2011)
Planá nad Lužnicí: 3 227, (2005)
Doubí: (součást obce Košice = 719 obyvatel; 3. 7. 2006)
Roudná: 521, (3. 7. 2006)
Soběslav: 7 286, (2005)
Řípec: 286, (3. 7. 2006)
Veselí nad Lužnicí: 6 541, (17. 6. 2011) -> Třeboň: 8 708, (17. 6. 2011); Jindřichův Hradec: 22 272, (17. 6. 2011)
Horusice: 171, (2001)
Dynín: 322, (11. 12. 2009)
Neplachov: 386, (11. 12. 2009)
Ševětín: 1 353, (11. 12. 2009)
Chotýčany: 209, (11. 12. 2009)
Hluboká nad Vltavou: 4 992, (11. 12. 2009)
Hosín: 784, (11. 12. 2009)
Hrdějovice: 1 575, (11. 12. 2009)
České Budějovice: 95 548, (6. 5. 2011)

Počet obyvatel Jihočeského kraje: 642 734 (12/2008)
Hustota zalidnění: 62 obyvatel/km2 (12/2008) -> nejmenší ze všech krajů.

Zdroj: Wikipedia

Uživí se vůbec dvě vrsty na jih Čech vzhledem k tomu, kolik v tomto regionu žije obyvatel?
Rob
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 632
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 09. srpna 2011 - 15:08:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Semolina: to je velmi zajímavý přehled. Dovolím si tvrdit, že vlak mohou využívat nejen obyvatelé dotyčných obcí, ale i z blízkého okolí - i když možná tomu tak už není.

Položil bych si zásadní otázku - zda vlaky nejsou využívány z důvodu zcela nevhodných časových poloh a následných nepřípojů nebo jestli opravdu o vlak není zájem.

Předchozí diskuze je bohatá na názory a od konce července se jich tu vystřídalo dost a dost. Tak ještě malý dovětek:
Úsek Veselí - Tábor: Kdo je pamětníkem, tak ví, že ještě v nedávné době byla hustota vlaků mezi Táborem a Veselím docela dobrá a v Táboře se dalo z rychlíku přestoupit i na vlak do mezilehlých stanic.
Např. to, že "poslední" ranní osobní vlak jede z Tábora v 7:04(8251) a to ještě v pracovní dny a další až ve 12:07(8217), tak to opravdu je spojení jako stehno. Proč by nemohl jet od R201 nebo R 635 z Tábora přípoj do mezilehlých stanic. Tím by se ta díra vyplnila.(i kdyby to byla sólo 810)
A vezměte třeba, že chcete zpět v sobotu odpoledne - tedy z mezilehlých stanic do Tábora na rychlík. Jediný přípoj je Os 8216/R650. Když vám to nevyjde, tak sorry, musíte počkat na pondělí.
Pokud spojení nenabídnu, nemohu tvrdit, že se nevyužívá..

Co se týká úseku Tábor - Benešov, tam pokud si pamatuji byla ta frekvence vždy nižší, byl to takový trochu zapomenutý kraj a možná dodnes je.
Nejsem tak přesvědčen o tom, že připravovaná D3 a glorifikovaný koridor tomu pomohou, ale budiž, nějaký přínos asi bude.
Podle mně by opravdu nebylo moudré zastávky rušit, ale když nerušit, tak také obsluhovat, a když obsluhovat tak v takových časech, aby to bylo využitelné.

Kolega Brr zde vzpomněl na plné a využívané rychlíky na trati 130 a 140. V tom má pravdu, mohu potvrdit z nedávné doby, že tak narvaným rychlíkem jsem už dlouho nejel. Ale tento příklad na táborskou trať asi moc nesedí - stačí se podívat i na pěkný statistický přehled obyvatel obcí a nemusíme to dále rozvádět.

Je to tak, že doby plných dálkových osobáků a rychlíků na 220 jsou za námi.
Spíš by tedy bylo dobré zamyslet se nad tím, aby vlaky na dokončeném koridoru nejezdily opět prázdné, protože to by asi bylo dost škoda těch vynaložených milióoonůůůů.
Doufám, že jsem svým příspěvkem nikoho nerozčílil..!
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7463
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 09. srpna 2011 - 19:22:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lexa_Karel (a další):
On Brr nějak nechce vzít na vědomí mé porovnání s tratěmi 130 a 140.
Spíš bych si dovolil tvrdit, že Vy jste neráčil zaznamenat, že Brr nenavrhuje zrušit veškeré vlaky mimo omílaných Ex. Já souhlasím, že vlaky cca podobné těm na 130/140, možná s ještě více zastávkami, by na 220 být měly a nikdo proti nim snad neprotestuje. Jen 220-IV.koridor má (resp. měl by mít) poněkud větší potenciál než jen na "provinční" rychlíky. A tím něčím víc by měly být ty Ex (na diskuzi je jejich počet zastávek, ale ne v takovém počtu jako tu někteří, zdá se, navrhují - od Sezimáku s trochou nadsázky až po Tomice). Modernizovat koridor v takových parametrech, v jakých se děje, pro cca stávající rozsah dopravy skutečně nemá přílš opodstatnění.

Rob:
Podle mně by opravdu nebylo moudré zastávky rušit, ale když nerušit, tak také obsluhovat, a když obsluhovat tak v takových časech, aby to bylo využitelné.
Nemyslím si. Zastavovat v zastávkách typu Ješetice vlaky, které mají obsluhovat i zmiňovanou Planou nebo Olbramovice je zjevně špatně a zavádět vlak jen pro takovéto obce (viz Semolina), byť se to určitě řadě místních šotoušů nebude líbit, je proti autobusu nemístné vyhazování peněz, navíc bez patřičného efektu, jelikož řada ze zastávek je od obydlí dost daleko.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1254
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 09. srpna 2011 - 21:45:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SŽDC ode mne může v brzké době očekávat udání do Bruselu za to, že totálně neudržuje za evropské peníze opravený IV. koridor a tím tu investici znehodnocuje. Stékající svahy v zářezech, zanesené odvodnění atd. Jako když mi člen vedení SŽDC řekne, že s tím nemůže nic dělat, protože údržba je jiná složka organizace, tak to je fakt na . S kým jiným bych to měl ještě řešit? Kdybych viděl, že ta údržba nefunguje nikde, tak bych nad tím mávnul rukou, ale když vidím některé moravské správy, jak mají kolem tratí dokonale vysekaný pruh a vše v pořádku, asi bude problém jinde. Nechci zbytečně prudit, ale jde mi o to, aby to tu vypadalo na nějaké úrovni a vadí mi diletantismus. Přitom ta odvodnění vyčistit by stálo pakatel.
atilopsopzcezR It Will Be a Good Day (The River) Alpha 1983
Údržba silnice je zadarmo zatímco údržba železniční trati je velmi nákladná. - aneb stop rušičům železničních tratí.
Semtex
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.115.34
Odesláno Středa, 10. srpna 2011 - 09:37:05    Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, s kým jste mluvil, ale obraťe se na Ing. Vondráka, ředitele SDC Praha. Je to docela rozumný člověk a dá se s ním mluvit i na odborné úrovni. Kontakt: vondrak@szdc.cz tel: 602 224 908 Myslím, že leccos se dá po diskusi vyřešit. Hlavně zapoměňte na nějakou aroganci, všechno v klidu.
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3423
Registrován: 3-2004

Odesláno Středa, 10. srpna 2011 - 10:26:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco málo ze stavby - v Olbra čekají na výluku Choppery se šterkodrtí, v Bystřici vlak s plošiňáky pražců a kolejnic, další zásoba pražců je v Benešově, u měnírny stojí smontovaná kolejová pole na transportních podvozcích.
Od Tomic na přeložce k Zahradnickému tunelu je položena nová (1.) TK, lze brzo očekávat pokládku i z druhé strany k tunelu.

Ať máme dost sil přestát věci, které přijdou...
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1456
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 10. srpna 2011 - 11:34:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Semolina: Dik. Je videt, ze Planou fakt neznam, myslel jsem, ze je o neco vetsi. K Hermanickam bych pridal Sedlec-Prcici (2800) - je to pres kopec, prima silnice je a jinak spojeni se svetem maji bidne.

Rob: o 130/140 zacal p. Lexa. Myslim, ze v CR nemohl vybrat trat, ktera by byla oproti 220 jeste vic odlisna. Nejen absolutni velikosti sidel, ale i tim, ze jsou povetsinou srovnatelne velka, ale mezi koncovymi body nejsou zadne velke vazby (kolik lidi v tech narvanych rychlicich jede z Usti az do Chebu?). Zato 220 je sice, jak pise Semolina, v ridce osidlenem kraji, ale ti lide se soustreduji do Budejovic + par dalsich mest, pro 220 je podstatny Tabor, J. Hradec a asi i neco od Pelhrimova. A prave takova centralizace zase hromadnou dopravu zvyhodnuje. Tenhle proud je potreba zachytit - a k tomu si uvedomit, ze Budejovice budou mit do Prahy ne jednu, ale hned dve dalnice. Samozrejme to neznamena 100% odstrihnout mala sidla.
nenáviděné Plané a S.Ústí Ja proti nim nic nemam, jen se mi zdalo, ze je neumerne protezujete. Jestli chcete zastavovat v mensich mistech, nez stavi dnesni R, tak tedy pridejte Bystrici, Votice a asi i ty Hermanicky, pokud budou mit spojeni se Sedlecem. Porad jste spokojen? No a pak bude problem, ze se osobaky vyprazdni jeste vice. Takze by bylo na zvazeni z tech zbylych zastavek vybrat par, kde zastavit navic a obsluhu zbylych (typu Tomice) resit busem. Hromadna doprava je temto lidem stejne blizko, jako v mem navrhu (skutecne nachci, aby Ex byly jedine vlaky osobni prepravy tady na te trati), ale oddalil jste ji lidem z velkych mest!
Je to tak, že doby plných dálkových osobáků a rychlíků na 220 jsou za námi. U osobaku to tak je asi navzdy. Zruseni rychlikovych priplatku umoznilo, ze cestujici mezi vetsimi mesty jedou rychliky a na osobaky zbydou jen mala sidla (Votice, Bystrice, Plana) a osady (Tomice, Jesetice). Pri zvyseni cetnosti zastaveni R by se Os vyprazdnily jeste vice. Zato u R si myslim, ze po dokonceni koridoru by stalo za to zabojovat s auty i busy.
Ale takový nesmysl už byl vyzkoušen s Budvarem, Brr to bohužel zřejmě ani nepamatuje. Jasne, ze ne. Na projizdejiciho Budvara se koukal skoro denne v osm rano, ale protoze ma tu nemoc od skla, tak se mu to vykourilo z hlavy. Po dokonceni koridoru snad bude konkurenceschopnost zeleznice nekde jinde. Proto snad ten koridor stavime, ne?
Mates14
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 8-2010
Odesláno Středa, 10. srpna 2011 - 13:15:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár aktuálních obrázků (z 8.srpna):

Zaujala mě studna na prvním obrázku, asi napájecí stanice parních lokomotiv? Každopádně nemá dekl a je snad 5 metrů hluboká.

Třetí obrázek - někdo se tu pohoršoval, jak ten propustek zprasili - vypadá to, že to zprasení nebude vidět.

Šestý - mostek, který se opravuje tak důkladně, že se musejí snést koleje - vysvětlení, proč od výhybky nejsou nové koleje až k bývalému hradlu - nad tímhle mostkem je kus starých kolejí.

Mostek na staré trati - nový propustek na nové trati není dokončený (je to jen roura co čouhá ze země), možná se s jeho dokončením čeká na demolici starého mostku..?

Č. 12 - tady se chystají základy pro silniční most mezi E55 a prostorem mezi tunely, silnice tady překoná novou trať a dál povede po tělese staré trati.

Sv. Barbora - překvapivě byla venku ze své 'budky' na stole s bílým ubrusem. V tunelu probíhalo něco, co by se podle zvuku dalo označit za mejdan. Ale ani z jednoho ani z druhého konce nebylo nic vidět a jediný člověk, kterého jsem tam potkal nebyl vůbec sdílný.













MarBar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.47.8.74
Odesláno Středa, 10. srpna 2011 - 13:42:32    Odkaz na tento příspěvek  

Jelikož se 4.K po otevření tunelů zkrátí o několik set metrů, kde bude "upravena" kilometráž? Jednorázovým skokem, či u každé přeložky? Je to již známo, že bych si toho mohl všimnout po zprovoznění za jízdy z vlaku? Díky, M.
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3265
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 10. srpna 2011 - 13:48:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Jen 220-IV.koridor má (resp. měl by mít) poněkud větší potenciál než jen na "provinční" rychlíky.
Souhlas.

A tím něčím víc by měly být ty Ex
Dovolím si v této chvíli srovnat IV. koridor s III. koridorem. Na tom zastavují expresy Praha - München/Nürnberg i v Hořovicích (6 765 obyvatel (2008)). Nevšiml jsem si v okolí Hořovic nějakého významnějšího města. Nebo je zastavování expresů dáno rozestavěností koridoru a tudíž sníženou kapacitou tratě pro více vrstev?
Rob
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 633
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 10. srpna 2011 - 14:25:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: díky za váš příspěvek. Ale já jsem ve svém příspěvku nepropagoval četnější zastavování rychlíků - to považuji opravdu za nesmysl. Tato trať by si také zasloužila opravdu zažít zase lepší doby.
Ale když si to přečtete ještě jednou - upozorňoval jsem na to, že v současném JŘ nejsou návaznosti tedy přípoje od rychlíků do mezilehlých stanic, kde rychlík asi právem nestaví - a to zejména v úseku Veselí - Tábor.

To, že někdy v minulosti zastavovaly spěšné vlaky o víkendech ve Střezimíři nebo v Roudné apod., beru jako vzpomínku nikoliv podnět k opakování.(i když to bylo docela zrovna z mého pohledu příjemné)

V mém příspěvku jsem se snažil vyjádřit to, že je nutné, aby jízdní řád byl pro lidi použitelný a tím se snažím vyjádřit myšlenku: zda odliv lidí od vlaku působí špatný JŘ nebo jiné vlivy.

Jinak s vámi souhlasím, že některá místa by snadněji obsloužil autobus. Už určitě není doba, aby lidé docházeli kilometry na vlak.

Tak např. až jednouuuu bude dobudována nová trať z Doubí do Soběslavi, zmizí ze železniční mapy stanice Roudná. (osobně je mi to líto)
Nová trať povede místy mimo vesnice. Přesto se tam počítá s novou zastávkou (ať se bude jmenovat jakkoliv). Moje úvaha je taková, že Roudeňáci asi 1,5 km na zastávku nepůjdou a nepojedou, když po silnici jsou v Soběslavi za pět minut a do Tábore také kousek. Z osady Janova bych také nečekal zástup a obec Myslkovice má jak na Soběslav tak i na Tábor nějaké to přímé autobusové spojení přímo v obci.
Tak mi řekněte - budovat novou zastávku v polích či nebudovat?
Zrovna tak by se to dalo říct o Tomicích, apod.

Podnětů k diskuzi by bylo habaděj, ale zásadní otázky stejně řeší někde jinde než na "K".
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3944
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 10. srpna 2011 - 14:26:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Semolina:
Nebo je zastavování expresů dáno rozestavěností koridoru a tudíž sníženou kapacitou tratě pro více vrstev?

Ještě nedávno se tyto Ex řadily do kategorie R, ale jelikož někomu přišlo líto vozit vlaky vedené slušnou soupravou pouze jako rychlíky, tak došlo k rekategorizaci.

Navíc ani tak nejde o kapacitu (byť i ta problém), jako hlavně o to, že dokud trať na Plzeň nebude dostatečně rychlá, tak nemá cenu ty expresy (navíc k rychlíkům) zavádět.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1257
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 10. srpna 2011 - 14:29:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Semtex: Díky. Nebojte, snad nejsem i....
atilopsopzcezR It Will Be a Good Day (The River) Alpha 1983
Údržba silnice je zadarmo zatímco údržba železniční trati je velmi nákladná. - aneb stop rušičům železničních tratí.
Mates14
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 8-2010
Odesláno Středa, 10. srpna 2011 - 15:48:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bystřice – Olbramovice aktuálně
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2187
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 10. srpna 2011 - 16:42:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mates14: Zaujala mě studna na prvním obrázku, asi napájecí stanice parních lokomotiv?

Nene, byla to studna u drážního domku, stával tam pod původním mostem do Nesvačil. S budováním mostu nového (a přeložky silnice I/3) byl zbourán.
Neoficiální stránky o výstavbě IV.tranzitního železničního koridoru
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2188
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 10. srpna 2011 - 16:54:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MarBar: kde bude "upravena" kilometráž?

před Voticemi km 111,910=114,763 a pak u Veselí, ale to nevím přesně kde
Neoficiální stránky o výstavbě IV.tranzitního železničního koridoru
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Středa, 10. srpna 2011 - 17:20:35    Odkaz na tento příspěvek  

MarBar
Skoky ve staničení by měly být (vše zaokrouhleno):
- v Nemanicích 216,8(trati Vídeň-Cheb)=8,1(ČB-VnL),
- před Veselím 37,2(ČB-VnL)=55,6(ČV-Pha),
- za Soběslaví 62,7=63,5,
- před Voticemi 111,9=114,8,
- u Tomic II (důsledek doplňovaného tunelu) 126,8=126,9,
- za Vršovicemi 183=183,9

Rob
Všechny pokusy o rušení frekvenčně slabých zastávek (Tomice, Ješetice, Řípec-Dráchov...), resp. posunutých mimo obce (Střezimíř, Roudná/Myslkovice) skočily na nesouhlasu obcí.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7466
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 10. srpna 2011 - 18:11:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Semolina:
Já bych IV.koridor srovnal možná spíš s jeho severní částí (Praha - Děčín).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Bílý_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1131
Registrován: 7-2005

Odesláno Středa, 10. srpna 2011 - 18:33:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

asi se do Budejovic nedostanu - ale v noci 8./9. a 9./10.8. se mely vytrhnout koleje 13 a 3b - oboje sturcove - tak aspon fotky pred vytrzenim

(zleva - 3b, 7b, 13.):

Mnohdy je důležitější vědět o čem se mlčí, než to o čem se mluví (Roman Kozel)
fotogalerie 4. koridor
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 62269
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 10. srpna 2011 - 19:40:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

7b je pryč určitě, pošta tam snad ještě byla.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Lexa_karel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 10. srpna 2011 - 20:59:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: tak já už naposledy
"oddálil jste ji lidem z velkých měst" - beru Vaše přesvědčení, že jedině lidé z velkých měst mají nárok na rychlou dopravu a jezdí jenom mezi velkými městy, ostatní nechť chodí pěšky.
Nejenom já mám poznatky o frekvenci v SÚ a Plané v době zastavování R, že nechcete slyšet argumenty je Vaše věc.
Z Votic nikdy zázračná frekvence osob nebyla a nebude, neboť je to kapánek z ruky, zato BUS přímo v centru. Přirozeným spádem jsou Olbramovice, kde přestože byly seškrtány návazné osobáky ze Sedlčan, tak lidi (ať se Vám to líbí, nebo ne) jezdí.
Často jezdívám R 201 (Praha-Linec) do Tábora. Nezastírám, že by se mi páčilo sednout na hl.n. do vlaku a zastavit až v Táboře, ale má smysl vézt Ex o třech vozech jenom kvůli kategorii vlaku a pocitu hrstky cestujících? Navíc s jízdními dobami jako ostatní běžné R (do Bene limitován mezerou mezi panťáky, dál zase křižováním na jednokolejce - těch pár km (až budou) do Votic to nespasí.
Je skvělé mluvit a psát o imaginárních osobních vlacích, mezi TA-ČB ale fakt panťáky co půlhodina nejezdí, zato plnou traťovou (obrazně řečeno) co hodinu se středem měst řítí "již z Benešova téměř prázdné R", které ale cestující z Vašich velkých měst tak nějak nenaplňují. Tady Vašim představám o postižených davech z velkoměst už vůbec nerozumím.
Holt na cestě z Bene do Prahy dokážete posoudit potřeby lidí o kousek dál, což Vám upřímně závidím, to já neumím.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1457
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 11. srpna 2011 - 03:12:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jedině lidé z velkých měst mají nárok na rychlou dopravu A proto navrhuju systém, kdy se doprava zrychlí i lidem z malých měst, oproti Vašim dlouhým osobákům.
Přirozeným spádem jsou Olbramovice Pro směr na jih ne. A to "z ruky" lze vyřešit návazným busem. Mimochodem, Planá je taky dlouhá jak Lovosice, z okrajových částí to je k nádraží taky pěkně daleko.
má smysl vézt Ex o třech vozech jenom kvůli kategorii vlaku a pocitu hrstky cestujících? Navíc s jízdními dobami jako ostatní běžné R Už jsem tu psal, že se bavíme o době po vybudování koridoru, kdy budou jízdní doby konkurenceschopné vůči busu a IAD.
mluvit a psát o imaginárních osobních vlacích Kde o tom mluvím a píšu?
----
tak já už naposledy Dík, já taky. Buďto si v mých příspěvcích přečtete jen něco nebo pak zas mi vkládáte do huby (klávesnice) slova, která jsem nepsal, a pak s nimi bouřlivě polemizujete. Jak říkala moje máma, to je "řeč jak s kozou na ledě".
Já zas beru Vaše přesvědčení, že skoro stotisícové Budějovice vlak nezaplní, ale třítisícová Planá ano.
Ale, i když končíte, prosím o odpověď: pokud by skutečně došlo k tomu, že by doprava vypadala podle Vás, proč se teda staví dvoukolejka s v_max=160? Jestli se bude stavět na každé mezi, tak se tam dá i křižovat, a při velkém počtu zastavení se těch 160 nevyužije.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3945
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 11. srpna 2011 - 09:41:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lexa_Karel:
S komplet hotovým koridorem a hotovým Pha hl.n. - Pha Hostivař, Vmax = 200 km/hod z Veselí do Nemanic, slušnou mašinou (Taurus, 380 nebo něco podobného soudobého) a maximálně 7-8 klimatizovanými vozy by měla být jízdní doba Praha hl.n. - Tábor se zastavením na Pha ZM 60 minut a do Budějovic by to mělo být dalších cca 22 minut, a tedy je reálných systémových 90 minut mezi oběma krajními uzly, ale na další zastavení již čas nezbývá.

Vzhledem k tomu, že přibývá nejen koridor, ale i D3, resp. R4 a plánuje se něco udělat i s I/20 od obchvatu Vodňan po ČB a na I/20 mezi Novou Hospodou a Pískem se snad v brzku dočkáme Vmax = 110 km/hod, tak rychlé vlaky budou absolutní nutností, pokud si má železnice sáhnout aspoň na nějakou slušnou část cestujících mezi Prahou a Táborem, Prahou a ČB i mezi Táborem a ČB a nemá po svém dokončení i dokončení dálnice jen "paběrkovat" mezi "městečky".

Dnes je situace samozřejmě jiná a na stávající infrastruktuře nemá cenu se o expresy snažit, neb vlak je např. z Tábora do Prahy minimálně o 30 minut pomalejší než auto.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 789
Registrován: 11-2005

Odesláno Čtvrtek, 11. srpna 2011 - 15:25:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo se ptal, jak to bude s údržbou, tady má odpověď:
http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/szdc-budou-napres rok-chybet-penize-na-udrzbu-i-nektere-investice-689853
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3426
Registrován: 3-2004

Odesláno Čtvrtek, 11. srpna 2011 - 20:07:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

LEO Express poptává další elektrické jednotky

Mj. píšou i na trať ČB-Pha... Nabízí se kacířská otázka - kde asi soukromník bude stavět? :-)

Ať máme dost sil přestát věci, které přijdou...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7469
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 11. srpna 2011 - 21:34:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:
by měla být jízdní doba Praha hl.n. - Tábor se zastavením na Pha ZM 60 minut a do Budějovic by to mělo být dalších cca 22 minut, a tedy je reálných systémových 90 minut mezi oběma krajními uzly, ale na další zastavení již čas nezbývá
No snad už se ani nemá cenu opakovat ...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2189
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 12. srpna 2011 - 05:25:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A kdyby se nestavělo ani v těch krajních uzlech, no za kolik by se to stihlo?
Neoficiální stránky o výstavbě IV.tranzitního železničního koridoru
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3946
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 12. srpna 2011 - 08:27:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Že ty nemáš auto a tedy hledíš na cestovní doby a vzdálenosti podle toho, jak dlouho kam jede vlak?

Už dneska se autem dostaneš z Prahy do Tábora (mimo špičky) za hodinu a jedeš jen přes Olbramovice a Miličín, jinak mimo obce po silnici, která má leckde stoupací pruhy a která mezi Mirošovicemi a Benešovem po dostavbě (tuším) 2 MÚK umožňuje vzhledem ke své šířce vyznačit střídavě 2+1. D3 Tábor - Veselí má být otevřeno nejspíše v roce 2013 a pokud se naváže stavbami Veselí - Bošilec a Borek - Úsilné, které se v médiích mihly jako náhradní za D8 přes Středohoří (neb tuto stavbu Unie s vysokou pravděpodobností nepodpoří), tak bez ohledu na chybějící středočeskou D3, resp. chybějící obchvat Olbramovic (má ÚR z roku 2004 a částečně provedené majetkoprávní vypořádání, náklady cca 0,5 miliardy), bude třeba na železnici ve výhledu pospíchat.

Ostatně silné železniční relace Praha - Olomouc a přech. těží z toho, že R35 zatím nestojí a díky tomu je železnice z Pardubic rychlejší, jak do Prahy, tak kamkoliv na Moravu.

Ohledně úzkých skupin v Praze:
Do značné míry máš pravdu, že nemá cenu se o ně snažit, neb železnice není vůči autu konkurenceschopná* do žádného ze směrů kromě Pardubic (i po dovedení kompletního čtyřpruhu z Prahy až do Pardubic letos v létě a případném povolení Vmax = 110 km/hod z Opatovic k Paramu). Všechna ostatní česká krajská města jsou autem o poznání blíže a toto platí i pro Ústí (s hotovým koridorem) či Plzeň (do doby než se povede SJD srazit na 60 minut) a poměrně nově i pro moravský Zlín. Není-li železnice konkurenceschopná úsekově, logicky nebude konkurenceschopné ani při kombinaci úseků a tedy je možné se na skupiny v Praze vykvajznout a být si vědom, že Brno - Plzeň se po dálnici jede 3 hodiny (na železnici si v případě relativně úzkých skupin v Praze umíme v dohledné době sáhnout na 4 hodiny) a Tábor - Pardubice kolmo na D1 po silnicích první třídy necelé dvě hodiny (což bychom při variantě EC na 220 a úzkých skupinách v Praze uměli dorovnat).

*) konkurenceschopnost železnice pro jednoduchost uvažuji jako kratší JD z nádraží na nádraží než je JD auta mezi těmito body.

Plešoun:


Jinak ještě jednu poznámku: pokud upgraduji trať s Vmax = 90-100 km/hod na Vmax = 160 km/hod, tak mi osobáky na nové trati téměř zajedou systémové jízdní doby vyvatovaných rychlíků na staré přestavované trati.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 790
Registrován: 11-2005

Odesláno Pátek, 12. srpna 2011 - 08:30:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Souběžně LEO Express vyhlásil další dvě výběrová řízení na 5 a 7 elektrických jednotek pro další plánované trasy. Těmi by měly být linky Praha - České Budějovice a Ostrava - Vídeň.

To je pro ty, kteří tady pořád mluví o budoucí nevyužitosti koridoru s tím, že se pořád dokola omílá, jaký mají ČD vozový park. Věřím, že linka Praha - České Budějovice se zastavením pouze v Táboře může jako čistě komerční produkt uspět, stejně tak jako autobusy SA na stejné lince.
http://rail2005.euweb.cz (aktualizace 30.3.2008 / sekce IV. koridor)
Dýmák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 1-2010
Odesláno Pátek, 12. srpna 2011 - 10:34:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl-nic proti cestování autem,ale pouč nás prosím jak to teď lze stihnout rychleji jak vlak.Celý tento týden jezdím do Prahy a je to děs-běs.Třeba D1 v pondělí stála už od Mirošovic,na Mnichovice nehoda,Vídeňská velmi omezena.Takže Mirošovice-Vidovice-Kunice-Strančice-Říčany-Kuří a u Modletic na D1.Z Olbra do Michle 83 minut.Centrum je taky silně omezené tak nevím jak to dokážeš tak rychle projed-možná v noci.
Dýmák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 1-2010
Odesláno Pátek, 12. srpna 2011 - 10:41:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A když jedeš po silnici z Olbra do Mirošovic jsou možnosti na předjetí jen okolo Bystřice,Jírovice-Benešov je jediný pomalý pruh,poté Bene-Tužinka a nakonec od Poříčí k Čerčanům.Pak už je to pasé pokud tedy ti někdo neuhne.