K-report
 

Archiv diskuse Ostatní země do 19. 03. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Ostatní země » Archiv diskuse Ostatní země do 19. 03. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 542
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 28. února 2011 - 15:39:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: promiňte, ale pořád nerozumím co je dražšího na ubytovacích vozech, které pouze přepojím mezi dvěma vlaky, které budou jezdit tak či tak. Onen jeden lůžkáč může bez problému obsloužit vozy dva, ani to není potíž.

Taky jste mi nevysvětlil, proč je lepší mít drahé jízdné a vozit jedince než mít jízdné levné, vůz zaplnit a vyinkasovat víc na jízdném.

A taky nerozumím, co je pohodlnějšího na autobusu oproti lůžku při stejné ceně ( 7000 vs. 2000 opravdu porovnatelné není ).
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1391
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 05:02:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

co je dražšího na ubytovacích vozech Ten ubytovací vůz!! Moderní osobní vozy, a to i klasické stavby, jsou velmi drahé. (Ono i to Bmz je asi dražší, než autobus.) Jedná-li se o vůz speciální stavby, bude ještě dražší. A znova: i kdyby rozsah noční dopravy vzrostl mnohonásobně, lůžkové vozy vždycky budou specialita, za jejíž výrobu si výrobce nechá připlatit. Jeho pořizovací cenu musíte rozpustit v ceně jízdného. No a to se bude dělat špatně, protože ten vůz prostě většinu dne někde stojí a vydělává jen menší část dne. Takže znova k relaci Praha - Mnichov, kde lze porovnat provoz klasických i lůžkových vozů. Zatímco na denní spoj lze provozovat v jednodenním oběhu: ráno se vyjede, v poledne se dorazí do cíle a zanedlouho je obrat a večer se dorazí zpět, tak na noční spoj potřebujete dvoudenní oběh: večer se odjíždí, celý den se stojí někde v kopřivách, večer se znova vyjíždí a ráno se dorazí do cíle a odstavuje znova někam do Prahy Jih.

jeden lůžkáč může bez problému obsloužit vozy dva Ten lůžkáč, to je jako průvodce? A pokud ano, to jako bychom ho chirurgicky rozdělili a jedna jeho půlka by jezdila A-B-A-B a druhá B-A-B-A?

Taky jste mi nevysvětlil, proč je lepší mít drahé jízdné a vozit jedince než mít jízdné levné, vůz zaplnit a vyinkasovat víc na jízdném.

A taky nerozumím, co je pohodlnějšího na autobusu oproti lůžku při stejné ceně ( 7000 vs. 2000 opravdu porovnatelné není ).

U obojího fakt nevím, kde jste to vyčetl. Píšu tam přece jasně, že bez znalosti nákladů na oba druhy dopravy se odpovědi nedobereme. Ale větou "Ale při obsazenosti 2 lidi/vůz ty kalhoty proděláte tutově, 20 lidí na bus taky není nic moc, ale už je to přece jen lepší." chci říct, že 20 lidí 2000 v autobusu se mi zdá lepší, než vozit 2 lidi za 7000 ve vlaku. Jistě, bylo by mi jako šotoušovi milejší vozit hodně lidí za nízkou cenu ve vlacích, ale jak už jsem tady psal, autobus může jít s cenou níž. Takže i když zaplníte jeden ubytovací vůz na 100%, musíte mít cenu vyšší, než kdybyste tyhle lidi vezl autobusem. Na autobusu není pohodlnějšího nic, ale lidi, co autobusem takovéhle trasy jezdí, na pohodlí nehledí. Ti mají jediné kritérium: cenu, a tu vlak nižší než autobus mít nemůže, důvody viz výše. Na vlak potřebujete 20 lidí za 7000.

Vždyť se na to podívejte: v sedmdesátých letech jezdily po Evropě všelijaké "Holland-Italia" expresy se spoustou přímých vozů a kde je jim konec? Ti, co byli ochotni platit za pohodlí lůžka, letí letadlem, ostatní jedou autobusem. I ty přímě vozy, co "se jen tak přepojí mezi dvěma vlaky", musí mít určitou poptávku, která je schopna zaplatit ekonomickou cenu. V relaci Praha - Curych to jde, ale třeba u toho Bělehradu nebo Kodaně asi ne. Takové přímé vozy jezdily z Prahy leckde, ona to není Vaše originální myšlenka. V západní Evropě se z Prahy drží se jen ten Curych a Amsterdam.
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 543
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 12:05:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: ten jeden průvodce je samozřejmě myšlen na dva vozy řazené na jednom vlaku. Ale jinak humorné.

Jinak, nejspíš mám velmi špatné vysvětlovací schopnosti, jinak to nevidím. Hlavní důvod proč dávají cestující autobusu přednost před lůžkem je cena. Ale my s tou cenou jít dolů nemůžeme, za žádnou cenu, ani kdybychom na tom utržili více peněz. Prostě bychom prodělali kalhoty... Bravo.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3362
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 19:29:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malý Hektor: Nechcete si nastudovat základy ekonomie?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 544
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 01. března 2011 - 20:30:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: fajn. Takže to zkusím na aktuálním příkladu. Zavedeme přímý vlak do Burgasu. Náklady na jeho provoz jsou nějaké, nikdo neví jaké. Cenová nabídka je taková, že s ním pojedou pouze režisti a občas nějaký cestovatel. Celkově se toho moc na jízdném nevybere.

Pak je druhá možnost, že snížím cenu na úroveň, která bude konkurenceschopná vůči autobusu ( k jiným druhům dopravy na DANÉ trase být nemůže ). Vlak z určité části zaplním ( z jaké, je otázka porovnání POHODLÍ busu a lůžka ), jedna jízdenka i s příplatkem bude stát dejme tomu třikrát méně, cestujících mi pojede dejme tomu pětkrát více.

A teď k věci. Zvýší se mi nějak náklady na provoz snížením ceny jízdného? A za druhé. Utržím méně či více na jízdném?
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 963
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 02. března 2011 - 00:18:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malý hektor:
jeden průvodce je samozřejmě myšlen na dva vozy řazené na jednom vlaku

Je vidět, že jste lůžkovým vozem nikdy necestoval. Tento způsob šetření je na Západě běžný. Pro cestující to má samé výhody: přechodové dveře mezi vagóny musejí zůstat otevřené, takže se lze v noci procházet celou soupravou a když hledáte průvodce, můžete si několikrát pořádně prohlédnout přechodové můstky mezi jednotlivými vozy.

porovnání POHODLÍ busu a lůžka

Pohodlí plně obsazeného lůžkového vlaku je naprosto srovnatelné s obsazeným autobusem. Nic jiného než sedět/ležet na svém místě reálně dělat nemůžete.

cestujících mi pojede dejme tomu pětkrát více

Můžete uvést jediný důvod, proč by někdo měl trávit 1 den a 2 noci své dovolené s naprosto cizími lidmi namačkán v malém kupé lůžkového vozu, když za nepatrně vyšší cenu už může za 6 hodin být na pláži? Ceny letenek v době, kdy Evropu brázdily četné dálkové lůžkové vlaky, byly pro běžného člověka příliš vysoké. Dnes není výjimka, že samotná železniční jízdenka bez lůžka je dražší než letenka.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1393
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 02. března 2011 - 04:11:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dva vozy řazené na jednom vlaku Jasně, že jsem si nemyslel, že budete průvodce rozřezávat. Jenže řeč byla o přímých vozech - pokud tedy nepojedou kurzáky ve dvojici, tak potřebujete jednoho průvodce na každý vůz.

nejspíš mám velmi špatné vysvětlovací schopnosti Ne, vysvětlovací schopnosti máte dobré. Už jsem (nejen já) pochopil, že si myslíte, že cena je nějaké náhodně vymyšlené číslo, které zřejmě někoho jen tak napadlo. Nebo mu ho poradila kartářka.
Ta cena má být dost nízká, aby přitáhla zákazníky, v tom souhlas. Ale pozor, ona musí být zároveň dost vysoká, aby pokryla náklady. Náklady na jeho provoz jsou nějaké, nikdo neví jaké Ale ne, to, že náklady neznáme my, ještě neznamená, že je nezná nikdo. Odpovědní pracovníci je jistě znají: kolik zaplatili za vozy a za jakých podmínek se to financuje, jaké jsou náklady na průvodce, poplatky za použití infrastruktury a další náklady na provoz (zbrojení, manipulace na odstavných nádražích,...), náklady na servis, podíl na fixních nákladech celé firmy a tak dále. To nejsou žádná záhadná čísla. Kdybychom se zeptali toho správného člověka, tak nám tohle všechno řekne (no, tedy spíš řekne, že to sice ví, ale je to obchodní tajemství). Z toho se dají spočítat náklady na jednu cestu, označme je X. A jestliže bude vůz obsazen průměrně n cestujícími (poptávka se taky dá kvalifikovaně odhadnout), tak cena nesmí jít pod X/n. Tedy musí být vyšší, ještě o nějaký zisk.
A já jsem přesvědčen, že u ubytovacích vozů je X tak velké, že i když bude n=100% kapacity vozu, tak X/n bude vyšší, než totéž u autobusu. Už fakt nevím, jak to líp vysvětlit. Nebo jinak, na otázku Utržím méně či více na jízdném? je odpověď "utržím sice víc, ale stejně to bude ztrátové". A X snížit jde, ale jen omezeně.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Středa, 02. března 2011 - 09:18:19    Odkaz na tento příspěvek  

Doporučuji: http://www.pfttsp.be/index.php?option=com_content&task=view&id=57 5&Itemid=68
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 513
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 02. března 2011 - 13:24:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malý Hektor:
promiňte, ale pořád nerozumím co je dražšího na ubytovacích vozech, které pouze přepojím mezi dvěma vlaky, které budou jezdit tak či tak

Vlaky sice tak či tak jezdí, ale je ekonomicky výhodné provozovat ustálené soupravy s co nejmenší manipulací. Při posunu a přehazování vozů ve stanici musíte nutně prodloužit cestovní dobu (což může být ku prospěchu: kurz Berlin - Wien anebo ke škodě: kurz Amsterdam - Praha), musíte zaplatit posunovače, posunovací lokomotivu, vozmistra, poplatky ...

Přehazování vozů je pro železnice takový náklad, že před lety málem "položil" Metropol. Němci si naúčtovali nesmyslně vysokou cenu za prohazování tří vozů v Berlíně, až to MÁV málem nerozdýchaly.

K cenám jenom takový příklad: jeden WLABmz stál ve své době cca 75 mil. korun. Jeden luxusní autobus koupíte za desetinu ceny a už do něj lijete jen naftu a platíte směšné mýtné oproti nákladům na dopravní cestu.

Vantju:
v Hannoveru je Kiepura 2.15-3.01 a Aurora v 2.03-2.36, tj. má dost času

Právěže dle DB nemá, jinak by tam lůžko jezdilo již tento grafikon. Kodaň časem bude, ale příští GVD ještě ne. Musí se upravit technologie a časy v Hannoveru.
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 514
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 02. března 2011 - 16:04:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J
25.2. 20:14

Tohle to nepůjde, protože na Berlin Hbf. Vám s vozem nebude nikdo posunovat, i když jedou oba z Tiefgarden. A na zajížďku na odstavné a zpět už nebude čas (za předpokladu, že EN 300 bude odstaven na Grunewaldu)


Brr
1.3. 05:02
V západní Evropě se z Prahy drží se jen ten Curych a Amsterdam

Což ale není způsobeno poptávkou. Smysl má tyto vlaky vézt pouze z/do Drážďan. Kdyby na vlacích nebyly české vozy a dané CNL (EN) by nebyly zahrnuty v objednávce českého ministerstva dopravy, patrně by do Čech již nezajížděly.

Jinak zrovna Kodaň smysl má (jinak by o ní němci nepřemýšleli), protože chybí přímé spojení jako náhrada za zrušený a velmi vytěžovaný denní Aarhus.


Čsad_zastávka
2.3. 00:18
Můžete uvést jediný důvod, proč by někdo měl trávit 1 den a 2 noci své dovolené s naprosto cizími lidmi namačkán v malém kupé lůžkového vozu, když za nepatrně vyšší cenu už může za 6 hodin být na pláži?

Ano. Cena. Pokud by tito "někdo" nebyli, nejezdily by letní kurzy na Balkán. O ekonomickém (ne)smyslu se bavit nehodlám.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 964
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 02. března 2011 - 20:13:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak zrovna Kodaň smysl má (jinak by o ní němci nepřemýšleli)

A proč byla tedy zrušena jižní větev CNL Hans Christian Andersen do Mnichova? Oficiálně se uváděla malá vytíženost.

Ano. Cena. Pokud by tito "někdo" nebyli

Zpáteční jízdenka do Burgasu stojí 6000 Kč, lůžka asi 1300 Kč. Za 7300 Kč se letenka v charterovém letu dá pořídit také. Samozřejmě pokud má cestující FIPku, tak je to jiné, ale na tom železnice nevydělá.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 296
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 02. března 2011 - 20:48:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě tu nezazněl příklad nočních vlaků do Košic (tři vlaky denně). Je to sice dotované, ale mnohdy obsazené na 100%, ač je bus levnější.
Troufám si tvrdit, že je to jeden z důvodů, proč to na této trase zabalily SkyEurope (ještě dřív než zkrachovaly zcela). Gastarbeitři byli příliš zvyklí na tradiční vlak že ani symbolické ceny za letenky je nepřilákaly (a letadlo neobsloužilo Tatry - to je plus pro noční vlak, že je schopen naložit lidi v úseku třeba 200 km, pak jet a zase je stejným způsobem vyložit, letadlo je point-to-point).

Taky Praha-Krakov-Praha jsem před 2 roky lehátkem jel, obsazenost 100%.

Nebo příklad Turecka či Indie. Tam lehátkové vozy jezdí zcela bez průvodce, asi nikomu nechybí ... Zmíněný problém oběhu vozů tam řeší jednoduše, prostě s tím jezdí i ve dne (dlouhá vozební ramena).

Nebo Írán. Na trase Tehran-Mashad jede každý den asi 7 nočních vlaků (nejvytíženější noční relace na světě?). Cena v nejvyšších třídách (2x televize v kupé, čaj a večeře podávaná na místo) na íránské poměry vysoká, 600 Kč, tj. zhruba jako letadlo. Přesto bylo 2 dny předem zcela vyprodáno, museli jsme jet v méně atraktivní čas 16:00-04:00, nakonec to bylo plné taky. Pro zajímavost, na rozdíl od ČR je v Íránu povolena přeprava cizích mužů a žen v jednom kupé.

(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 668
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 02. března 2011 - 20:50:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přítelkyně se před týdnem vrátila ze Srí Lanky a sdělila mi zážitek, související s železnicí - nějaká traťovácká parta opravovala kolejový rošt (výměna pražců a kolejnic), přičemž při této práci byl rozchod měřen primitivní rozchodkou v podobě šňůrky s uzlíkem, uvázaném ve vzdálenosti cca 1676 mm od konce provázku
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 02. března 2011 - 20:54:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zpáteční jízdenka do Burgasu stojí 6000 Kč, lůžka asi 1300 Kč.

To zas ne, on se CityStarem má každý další 50% slevu, takže třeba ve čtyřech to v lehátku vyjde na cca 3700 Kč return, to už není tak hrozné. S dětmi (které jinak v letadle QS platí plnou cenu) ještě méně. Jestli namítáte, že 34 hodin nelze s dětmi jet, já jsem do Burgasu takto jel v pěti letech a taky jsem to přežil.

(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 02. března 2011 - 22:27:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Řecku na hlavním tahu mezi Lianokladi a Domokosem sesuvy půdy. Provoz v tomto úseku do odvolání zastaven, cestující musí využívat NAD.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 965
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 02:17:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto:
třeba ve čtyřech to v lehátku vyjde na cca 3700 Kč return
To ano, ale myslel jsem situaci, kdy cestuje jednotlivec sám a sdílí lůžko s cizími lidmi. Když skupinka osob, které se znají, jede sama v jednom kupé, je to pro ně psychologicky lepší, i když jedou v lehátku a dostanou se i na lepší cenu. On se na lepší cenu (6000 Kč/jízdenka+lůžko) dostane se CityStar i jednotlivec, ale musí teda dodržet podmínku pobytu, což s letním Nesebarem jde.

já jsem do Burgasu takto jel v pěti letech
Nechci se nijak vytahovat, ale jel jsem podobně ve čtyřech letech do Varny.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1394
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 04:09:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jel do Burgasu vlakem, když mi bylo sedmnáct.
Dlouhé noční relace jsou i v Itálii: vlak vyjede v pět odpoledne z Turína a druhý den odpoledne ve tři je v Palermu. Ale jiný příklad takto dlouhých relací z Evropy mimo býv. SSSR mě nenapadá.
To Turecko, Indie a hlavně Írán jsou z hlediska letecké dopravy rozvojové země, takže je tam stav takový, jako byl v Evropě, řekněme, před 30 lety. U Íránu je to způsobeno nedostatkem letadel kvůli sankcím. Proto mohou mít tak dlouhá vozební ramena. Na evropské poměry by to odpovídalo ramenům třeba Budapešť - Paříž, to už dneska vlakem nikdo nepojede.
nejvytíženější noční relace na světě? Řekl bych, že to je Peking - Šanghaj. O Číně platí výše uvedené taky.
Praha - Košice: no tak proti dotovaným vlakům se nedotovaným letadlům bojuje na takové trase těžko. To je dobrý příklad trasy, kde má noční vlak smysl a je výhodný: odjezd je pozdě večer a příjezd brzy ráno. Pro mnoho lidí je toto výhodné, ale já stejně radši jedu na den. Už proto, že sdílet kupé se skupinou turistů, co na vlak přiběhnou rovnou z náročné túry a budou celou noc "vonět" potem, to se mi nechce.

Ale neodpustím si ještě jednu poznámku: Praha - Burgas, Praha - Krakov, ve kterém ročním období jste tím jel - že by v turistické sezóně? U takových relací je problém v tom, že jsou vytížené jen pár měsíců v roce. Jenže náklady jsou stejné v červenci i v listopadu.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2531
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 06:07:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Loni v létě jsem jel nočním vlakem z Římu do Paříže. Koupil jsem si samozřejmě lehátko a v severní Itálii už bylo nejen coupé, ale i celý vůz úplně plný. Bylo to sice trochu sado maso, ale ve společnosti několika krásných žen mi to až zas tolik nevadilo. Ba naopak.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 547
Registrován: 3-2005
Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 08:31:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Autobusová zastávka:
Je vidět, že jste lůžkovým vozem nikdy necestoval
Cestoval, mnohokrát.

Pohodlí plně obsazeného lůžkového vlaku je naprosto srovnatelné s obsazeným autobusem. Nic jiného než sedět/ležet na svém místě reálně dělat nemůžete.
V autobuse nemůžete ani to( ležení v buse moc pohodlné není, fakt:-) ), takže bych řekl, že přece jen je to lůžko o něco pohodlnější.

Můžete uvést jediný důvod, proč by někdo měl trávit 1 den a 2 noci své dovolené s naprosto cizími lidmi namačkán v malém kupé lůžkového vozu, když za nepatrně vyšší cenu už může za 6 hodin být na pláži?
A můžete mi vysvětlit, proč je někdo ochoten trávit noc a den třeba v autobusu? Já se tady snažím porovnávat vlak a bus, nikoliv vlak a letadlo. To bych si lajznul jedině u VRT:-)

Brr: předně jsem rád, že jsme konečně došli k tomu, že i snížením jízdného můžu utržit více. A teď mi zkuste odpovědět. Je tedy cenová nabídka ubytovacích vozů v pořádku, pokud na něm utržím dejme tomu o polovinu méně? Když už nám teda ten vlak/vůz jede ( další level, kam by jet mohly zatím opustím, moc složité téma:-) )...

Kubze:
Přehazování vozů je pro železnice takový náklad, že před lety málem "položil" Metropol. Němci si naúčtovali nesmyslně vysokou cenu za prohazování tří vozů v Berlíně, až to MÁV málem nerozdýchaly
OK, ale tohle není systémový problém železniční dopravy jako takové, ale spíš nepříliš schopných národních železničních dopravců, které si účtují nesmyslně vysoké ceny skoro za všechno.

K cenám jenom takový příklad: jeden WLABmz stál ve své době cca 75 mil. korun. Jeden luxusní autobus koupíte za desetinu ceny a už do něj lijete jen naftu a platíte směšné mýtné oproti nákladům na dopravní cestu
Přece jen mi ale to jedno lůžko vydrží v provozu déle, ale jinak tohle samože problém je, uznávám. Druhou věcí je potom, jak se obecně vlak může udržet proti autobusu když i ostatní jeho součástky, jako lokomotiva či vůz klasické stavby stojí výrazně více. A taky kolik by stála případná přestavba vozu klasická stavby na ubytovací vůz, tzn. nekoupit nový, pouze rekonstruovat. Jen se ptám, Vy byste to mohl tušit:-)
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1395
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 09:41:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je tedy cenová nabídka ubytovacích vozů v pořádku Cenová nabídka ubytovacích vozů je v pořádku tehdy a jen tehdy, pokud jsou náklady na tuto službu nižší, než příjmy. Za této situace ať si provozovatel dělá, co chce. Jasně, je normální maximalizovat profit, cena má být nastavená podle toho.
Když už nám teda ten vlak/vůz jede Pokud výše uvedená podmínka není splněna, tak ten vlak/vůz nemá co jezdit. A to je to, co jsem tu chtěl sdělit - že v mnoha uváděných relacích "kam by mohly jezdit ubytovací vozy" toto nebude splněno ani při optimálně nastavené ceně.
porovnávat vlak a bus, nikoliv vlak a letadlo Soupeří o stejné cestující, jsou konkurence a provnávat je musíte. Stejně jako IAD.
jak se obecně vlak může udržet Normálně: nabízí velkou kapacitu a musí být řádně využit (jezdit "v jednom kuse" po celý den a být zaplněný slušně platícími cestujícími - třeba těmi, co se rozhodují mezi vlakem, autem a letadlem, ale autobus pro ně z důvodu nepohodlí není přijatelná možnost), ne jako ty ubytovací vozy, co někde postávají. Podívejte se třeba do Drážďan: vlak od Lipska se během pár minut obrací zpátky. Takhle se vydělává s drahými prostředky.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 10:52:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Praha - Košice: no tak proti dotovaným vlakům se nedotovaným letadlům bojuje na takové trase těžko.

Ta letecká linka ale byla dotovaná taky. Investoři SkyEurope do toho sypali peněz dost a už je nikdy neviděli :-)
O dotacích do letadel bychom si mohli povídat. Zkoušel jsem si spočítat kolik dělají v rámci ČR úlevy letecké dopravě na spotřební dani a DPH. Vyšlo mi to asi 10 mld. ročně, tj. řádově 1000 Kč na každý přílet i odlet z Ruzyně (podíl ostatních letišť je mizivý).
Letiště jsem nezjišťoval, ale u nás je odletová taxa asi pětistovka na pasažéra a Ruzyně vydělává. Ale mnohde bývá ta taxa nižší, z toho usuzuju, že někde dotují i provoz letišť.

Ale neodpustím si ještě jednu poznámku: Praha - Burgas, Praha - Krakov, ve kterém ročním období jste tím jel - že by v turistické sezóně?

Praha-Burgas v létě 1985, ještě mám schovanou tu lepenkovou jízdenku :-) Ale ony tam ty letecké linky taky létají jen v sezóně ...

To Turecko, Indie a hlavně Írán jsou z hlediska letecké dopravy rozvojové země, takže je tam stav takový, jako byl v Evropě, řekněme, před 30 lety

Ono ekonomika Íránu je celá zvláštní, tam je dotované skoro všechno, včetně benzínu(!). Spíš jsem na tom chtěl ukázat, že přesto, že jsou tam letenky velmi laciné, tak vlakem se jezdí. Mmch. nedávno dokončili dokonce novou trať Esfahán-Shiraz.
Ad rozvojové země, já narozdíl od politiků a médií nevěřím, že si Západ svůj ekonomický náskok udrží věčně. Vzít si příklad ze zemí, které nemají na rozhazování, může být užitečné ...

(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 548
Registrován: 3-2005
Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 11:09:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr. úplně nejjednodušší, co by naši debatu rozseklo, by bylo vědět skutečné náklady právě třeba toho vlaku Praha - Burgas. Kolik stojí jeho cesta tam a zpět. Pak není potíž dopočítat kolik lidí a za kolik by musel převezt, aby byl plusový.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1396
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 12:07:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malý hektor: netušil jsem, že se někdy na 100% shodneme. jenže tyhle údaje nám nikdo nedá, to je obchodní tajemství. Tedy pokud není přílišný optimismus věřit tomu, že ČD takové údaje mají.

Investoři SkyEurope do toho sypali peněz dost a už je nikdy neviděli On je trochu rozdíl, když tam někdo sype peníze ze svého nebo z cizího (státního).
To další jsou sice daňové úlevy, ale ne dotace (ty jsou v letecké dopravě formálně zakázané, fakticky to sice leckde zkouší, ale Brusel to nevidí rád). Nevím, jestli by některá drážní společnost zabývající se objednávanou osobní dopravou měnila jistotu objednávek výkonů v osobní dopravě za osvobození od daně z paliv.
Letiště v Evropě jsou vesměs nedotovaná. I když nevím, jak je to v případě velkých investičních akcí, jako stavba ranvejí.
Ale ony tam ty letecké linky taky létají jen v sezóně Tady to mají letci jednodušší: když skončí sezóna v Bulharsku, tak vozí lidi na Azory, kde je ještě teplo i v listopadu. To dráhy udělat nemůžou. A odstavovat nepotřebné vozy v Kořenově, jako se to dělalo za ČSD - ty řady Baců odstavených přes zimu mám důkladně nafocené - to je ekmonomická sebevražda.
tam je dotované skoro všechno Dotace je ale jen přerozdělování, takže něco pak musí silně danit, aby měli na to, ostatní věci dotovat.
Vzít si příklad ze zemí, které nemají na rozhazování, může být užitečné To zcela nepochybně ano.
tak vlakem se jezdí Já taky netvrdím, že železnice nemá budoucnost. Rychlá (nejlépe VRT) osobní dálková doprava v silných relacích, solidně rychlá regionální doprava a S-Bahny a samozřejmě doprava velkých množství nákladů je to, kde dráha je nezastupitelná. Jen se obávám, že jedna část železniční dopravy - totiž noční cestování - moc budoucnosti nemá. A to podle vývoje v Evropě, ale i třeba v Japonsku, nemluvě o USA nebo Kanadě.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 12:45:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To další jsou sice daňové úlevy, ale ne dotace.
To je přece jedno, jak se tomu říká. Prostě kdyby nebyla celosvětově aplikována Chicagská úmluva z roku 49 (snad si to pamatuju správně), musely by aerolinie odvést v ČR na daních o 10 mld. víc. To by samozřejmě musely promítnout do cen letenek.

Ještě jsem si vzpomněl na jeden případ dotací - rezidenti Korsiky nebo takové Madeiry/Kanárů mívají slevu na lety do mateřské země. To asi taky bude sponzorovat vláda. Ale to jsou vnitrostátní lety, pro ty tak přísná pravidla neplatí.

On je trochu rozdíl, když tam někdo sype peníze ze svého nebo z cizího (státního).
Mluvili o jízdném a konkurenceschopnosti na trhu dopravy Praha-Košice, z tohoto hlediska je celkem jedno, kdo to dotuje (jestli nerozumný investor nebo nerozumný stát), cestující kouká na cenu.
Samozřejmě ani jeden nevíme, kolik přesně byly dotace do vlaků a do udržování provozu SkyEurope.

Nevím, jestli by některá drážní společnost zabývající se objednávanou osobní dopravou měnila jistotu objednávek výkonů v osobní dopravě za osvobození od daně z paliv.
Kdyby cena paliva u železnice tvořila tak velkou složku nákladů, jako je tomu v letecké dopravě, tak možná i ano :-)
Navíc noční vlaky po západní Evropě dotované nebývají.

(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 549
Registrován: 3-2005
Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 15:38:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: obávám se, že nemají.
Jeden takový zkušební příklad ( berte ten Burgas opravdu jen jako příklad, prosím ). Pokud nasadím cenu za zpáteční cestu v lehátkovém voze na 2699Kč a budu mít vlak průměrně obsazený 280lidmi, dostávám se na 760 000 za cestu tam a zpět. K tomu možnost přepravit si za příplatek auto, či cokoliv jiného, částku mi to ještě navyšuje. Fakt by mě zajímalo, v jakém poměru by tato suma byla k oněm nákladům. Ale jak už jsem psal výš, nevěřím, že to dráhy dokáží vyčíslit.
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 518
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 17:39:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka:

Berte prosím moje poznámky jako fakt a ne jako spekulace/domněnky. Způsob, jakým DB AZ vybírá vlaky na zrušení nechápe nikdo. Obvykle vše zabalí do fráze, kterou jste napsal. Interně se mluví o důsledném šetření nákladů. Z Mnichova do Hamburku zůstalo torzo po Talgu a cestující si tedy v HH může ráno přestoupit na ICE. Tím pádem se místo dvou nočních vlaků dá vézt jen jeden. Anebo si přejet do Mannhaimu.
Uspokojivě vysvětleno nebylo také zrušení velice oblíbeného a vytíženého spoje Amsterdam - Milano, kdy o vlak nebyl zájem z Italské strany. Nechytla se ani myšlenka zkrácení vlaku do Chiassa (to se zase nelíbilo DB). A najednou světe div se, AutoZugy v Itálii začne tahat Arenaways ...

K Burgasům:
Já taky nechápu, proč lidi jezdí na Balkán dva dny vlakem, když letenka stojí o nemnoho navíc. Ale prostě lidi si ty jízdenky kupujou a jezdí. Zeptejte se brigádníků, kteří tam v létě jezdí, a ti Vám mé slova potrvdí. Chodí jich tu celkem dost.

Malý Hektor:
ad přehazování vozů:

Ale právě naopak tohle systémový problém je, protože když už mám speciály, snažím se je nasadit na co nejvíce výkonů, proto jim vymyslím pětidenní oběh přes půlku Evropy. A když mi prostě v Berlíně vyjde, že musím prohodit vozy v soupravě, tak to prostě udělat musím a musím si to u němců objednat. Takže na Grunewald, kde je jenom jeden posunovač, musí přijet autem fíra, nakopnout mašinu, přeposunovat tři vagonky, odstavit loko a zase odjede. A tohleto na západě prostě něco stojí, protože DB myslí ekonomicky a není to jak někde na balkáně, kde sedí kompletní četa posunovačů celý den u mašiny a čeká, jestli náhodou nebude nějaká práce.

Nejsem zastánce rekonstrukce klasického starého vozu na speciální. Najdou se tam potom neduhy jako u WLABmee nebo dokonce WLABmz. Cena se odhaduje špatně, ale co tak stojí rekonstrukce okolo, tipju 30 - 40 mil. Kč pro státní podnik. Soukromník by se dle mě dostal ještě o třetinu níž.
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 519
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 03. března 2011 - 19:48:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

něco k nákladům:

Já si myslím, že dráhy mají spočítáno přesně, kolik kde co stojí, jinak by se u kurzových vozů na balkán neřešily KEVy a nešmelilo se u zájezdových vozů ČD s kurzovými čísly pravidel (občas jel posilový kurz jen pro nádražáky jako oficiální kurz, hlavně do Soluně).

Když před lety jezdíval charterový Jadran Express do Splitu (pod ČD Travelem), měli spočítanou rentabilitu vlaku na 90% kapacity, což se v posledním roce provozování pod Travelem (2005?) povedlo ze 14ti jíz 12x. Cestovka pak vydělávala až na prodaných zájezdech cestujícím.
Řazení bylo 3xDDm, WLAB, Bc, Bc, WRmz, Bmee, Bmee, BDs


(Příspěvek byl editován uživatelem kubze.)
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 966
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 04. března 2011 - 00:48:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malý hektor:
Já se tady snažím porovnávat vlak a bus, nikoliv vlak a letadlo.
To je možné, ale člověk cestující na dovolenou si porovná všechny dopravní prostředky. Většina lidí, alespoň které jsem potkal, uvažuje v intencích auto-letadlo. Autobusem jedou ti méně majetní, protože jim to prostě cestovka nabídne a je pohodlné vystoupit až před hotelem. Železniční spojení do oblíbených zemí jako Itálie nebo Chorvatsko je navíc naprosto zoufalé a relativně drahé - běžný člověk nezná tarifní vychytávky a ani se po nich nehodlá pídit. Bohatší jedinec dá vždy přednost letadlu, protože např. cestou do Burgasu nechce ztratit 2 dny dovolené a raději si ty 2 000 Kč (nad zpáteční CityStar) připlatí.

je to lůžko o něco pohodlnější
Lůžko je pohodlnější než autobus, pokud jedete v singlu nebo např. s rodinou máte celé kupé pro sebe. Jinak prostě jenom sedíte či ležíte podle toho, kolik je hodin. Že se chcete v noci dívat z okna? Nezájem, ve 22 hodin lehnout a spát. Chcete si ráno přispat třeba do 9 hodin? Nic takového, v 8 hodin se z lůžek udělá sedačka a hotovo.

Do Burgasu se singly ani doubly neprodávají. Myslíte, že třeba mladý pár bude nadšený, když s nimi v kupé bude nějaký nevrlý důchodce?
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3780
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 04. března 2011 - 09:08:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Svého času jsem taky řešil otázku "jak do BG k moři" a nadhodím tady pár věcí k úvaze :

- protože jsem z Ostravy tak pro mne byla časová poloha Burgasího lůžka na prd. Dostat se do Brna na půlnoc budiž, ale co bych dělal po příjezdu ve 4 ráno v Brně? Uložil děti do čekárny mezi bezdomovce? (teda mám dojem že to tak nějak blbě vycházelo). Jó kdyby byla větev lůžek do Katowic a mohl bych z ní vystoupit v Ostravě to by bylo jiné kafe.
- pokud táhnete kufry, maželku a děti je pro vás dost podstatné, že vám cestovka prodá zájezd jako celek, tj. po vystoupení v Burgasu (z letadla) vás navede do rozvozového busu a vyklopí před hotelem. Díky šotocestám bych neměl až takový problém dopravit se z nádraží na kamkoliv na Zlaté písky samostatně, ale kolik % normálních lidí to umí? Kór když dneska zjišťuju, že se schopností číst azbuku jsem v menšině?
- pokud máte děti ve věku "jesle" nebo "mateřská školka" je pro ně jízda busem přes noc vražda, takže zbývalo porovnání letadlo / vlak. Bus byl proto škrtnut hned ze startu. Vlak by měl výhodu pohodlí na cestě, ale nikde mi ho nenabízeli v "balíčku" i s transfery a ubytováním, zato se na mne při procházce Ostravou vysypalo X nabídek Bulharsko letecky z Mošnova v rozmezí 9 - 15tis. Kč/os.

Shrnuto : za lůžkáč místo letadla bych si klidně připlatil, já i můj synek bychom si to užili a manželka s miminkem by mohla v lůžku v klidu chrnět a kojit. Oželel bych i těch pár dnů dovolené navíc. Musely by ale být splněny tyto podmínky :
- zájezd prodaný jako celek, tj. doprava + transfery + ubytování. Kdyby byla při odjezdu ze Solnčev Brjagu zácpa a z WLABáku bychom viděl jen "konce" ať se stará cestovka
- 1 kupé ve WLABu = jedna rodina
- možnost stravování (v letadle dostanu najíst a napít, ve WLABu chci taky - teda pokud nepojedeme na Ukrajinu a do Ruska, tam jsou Bábušky :-) )
- rozumná vazba z/do Ostravy, nejlépe opět z garancí (když si cestovky umí vyřešit svážení cestujících autobusy z celé ČR na letadlo proč by nešlo totéž s vláčky?)

Upozorňuji - tohle jsou požadavky mne a mé rodiny, což samozřejmě nemůže být reprezentativní vzorek potencionálních zákazníků.

EDIT : ještě 2 nezbytnosti : zásuvka 220V v kupé protože pouštění pohádek na notebooku a mikrovlnka nebo vařič někde ve WLABu protože ohřívání Sunaru.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jenki.)
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1849
Registrován: 2-2004

Odesláno Pátek, 04. března 2011 - 10:02:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nedaly by se zájezdové relace jako je bulharsko, chorvatsko nebo třeba Itálie provozovat třeba 1x týdně v humanizovaných RIC vozech A,Bc a WLAB? Odpadne největší nákladová položka, odpisy, protože ty vozy jsou již odepsané.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2913
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 04. března 2011 - 11:02:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

- protože jsem z Ostravy tak pro mne byla časová poloha Burgasího lůžka na prd. Dostat se do Brna na půlnoc budiž, ale co bych dělal po příjezdu ve 4 ráno v Brně? Uložil děti do čekárny mezi bezdomovce?

A co třeba ve směru na Ostravu nevystupovat nutně už v Brně, ale prospat se až do Pardubic nebo dokonce Prahy (letos to totiž myslím vychází ještě hůř a lůžka dojedou do Brna asi v půl druhé v noci...), odkud toho na Ostravu jezdí spousta?

Jinak s argumenty ohledně dětí souhlas.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2914
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 04. března 2011 - 11:06:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A tady jsem náhodou vygooglil diskusi "nešotoušů" (většinou) na obdobné téma:

http://bulharsko.orbion.cz/diskuse/cesta-vlakem-z-moravy-do-burga su-136/
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1905
Registrován: 3-2007
Odesláno Pátek, 04. března 2011 - 12:03:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki,Desiro,jef:
Ano,představa Jenkiho se mi líbí,takhle by to fungovat mohlo.Nakonec charterový Split s WR byl využívaný a oblíbený.

"zajíždění" si na Prahu-to je tak pro šotouše nebo režisty.

"humanizované vozy"-na sedačku jednak netraktivní,a hlavně to musí jet jako mimoř.vlak,jinak tam poleze místní frekvence-což teda do lůžka nebo busu neleze.

Co se týče Baru,tak tam se jezdí na pravidelných vlacích,tedy "extra vozy na sezení" těžko.

Ten nápad Burgas jednou týdně v sezoně je dobrý i přes konkurenci letadel-akorát to chce ten WR,podobně jako se jezdilo cca 1965-75-speciály s plnou penzí a třeba 2 WR uprostřed vlaku. Na Balkán se to jako speciál zaplatí-jednou týdně.

Itálie a Bar bohužel nikoli.

Problém je samozřejmě v nepružnosti a složitosti jednání zástupců cestovek se železnicí a mezi dalšími železnicemi a určitá nejistota. Viz nyní stopnutá žel.doprava do Řecka. Zájezd busem lze zorganizovat raz dva-zkontaktuji majitele hotýlku a busníka a můžu prodávat zájezdy.
S železnicí je o horší,méně to vynáší,musím řešit dopravu na místě-další a další výdaje.

Ten Burgas je pro auto i dost daleko,na rozdíl od Itálie.

Takže letní zvl.vl. Bulharsko určitě budoucnost mají,pokud si zas někdo na cestě nedá nesmyslné finanční požadavky.Bar je docela pěkná destinace,ale zvláštní vlak tam nenaplníte a nezaplatíte. Do Splitu ano,pokud by byly rozumné požadavky Chorvatů.

Takže idea je to pěkná,bohužel pro cestovky je výhodnější bus či letadlo a pro dost lidí také. Těch pět/deset vagonů speciálu jednou týdně se ale naplní taky,to je jako když plivne v těch davech k/od moře. Je to,přizneme si to,pro hodně lidí i atrakce,jak pro ně tak pro děti (ovšem chce to vždy vlastní kupé a jídelní vůz).

Pořád ovšem bude vlak tvořit jen doplňkový dopravní prostředek na těchto relacích.

EDIT: I nabízet možnost jet jedu cestu vlakem a opačně letecky by stála za úvahu.

A základní občerstvení (nějaká ta polévka,párky,guláš z konzervy) se prodává v Bc nebo WLABu už nyní-ovšem to je tak pro chlapy,ne pro rodinu.A jde i o možnost relaxace,posezení v tom jídeláku,páni si večer třeba u pivka posedí a zahrají karty,změna prostředí atd.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 550
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 05. března 2011 - 15:49:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

CSAD zastávka: zkusím to ještě jednou, znovu.
o je možné, ale člověk cestující na dovolenou si porovná všechny dopravní prostředky
Téma bylo, proč to nejde vlakem tam, kde to jde i busem. Vlak budu s letadlem porovnávat jedině u VRT.
Lůžko je pohodlnější než autobus, pokud jedete v singlu nebo např. s rodinou máte celé kupé pro sebe
A to znamená, že je v ostatních případech pohodlnější než vlak?
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 12:06:14    Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_xc : já rovněž plánuji cesto do Švédska, po zvážení všech okolností je nejlevnějším řešením Interrail Global Pass na 10 dní ze 22, který vám stačí na osm dní jezdění po Norsku a Švédsku, ale taky se dostanete do toho Švédska přes Německo a Dánsko (Praha 6.31 - Berlín 11.26 - Hamburg - Kodaň 18.10 - Malmö 19.06).
Jízdenka stojí 369 EURO ... což je v přepočtu necelá tícka denně ...
Autobusem zřejmě nic neušetříte ... a rychleji tam nebudete
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 12:41:06    Odkaz na tento příspěvek  

Oto : na lehátko bez průvodce nemusíte jezdit až do Indie nebo Turecka. Lehátko bez průvodce jezdilo za „bolševika" i po něm do Prahy.
Na francouzském lehátku do Paříže nebyl nikdo, ve Frankfurtu přišel „šmudla" rozházel po kupatech deky a lůžkoviny a odešel ... Když se jelo z Paříže, tak to bylo v kupé připraveno, ve Frankfurtu přišel „šmudla", posbíral „TO", naházel do prostoru pro použité ... bylo to zajištěno na kličku, takže různé zaměstnanecké kutlochy (a nejen ony) byly vybaveny francouzskou teplou dekou z lehátka ... A stejně tak to fungovalo ve Francii. Tam tuhle službu udělal průvodce spacího vozu ...

Malý_hektor : ta vámi kalkulovaná cena do Burgasu a zpět je co ? Cena za lehátko nebo včetně jízdného ?

Pokud je to komplet, tak se o těch 760 000 musíte podělit se zúčastněnými železničními správami, minimálně podle vnitro jízdného. Těch 2699 Kč za osobu je řekněme 108 EURO. Jen za úsek z Kúty - Štúrovo (199 km) za jízdenku jedním směrem zaplatíte cca 10 EURO, za zpáteční jízdenku tedy 20 EURO, za úsek ČD Praha - Lanžhot cca 32 EURA = polovinu zaplatíte jen za trasu „ČSD" (cca 450 km) a co s tím zbytkem > cca 1500 km - na ten byste potřeboval dalších 150 EURO, celkem 200 EURO, tj. cca 5 000 Kč ... Možná byste domluvil nějakou slevu, ale stejně musíte zaplatit za dopravní cestu ...

S tím Splitem, což byla výborná věc, byla potíž právě s placením zahraničním železnicím - Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko. Hlavně Chorvaté si z toho udělali dojnou krávu a když se chtěla jízdní doba zkrátit = dodat další lokomotivu, aby se vlak nemusel ploužit třicítkou, tak chtěla připlatit tolik, že se by se taková jízdenka stala neprodejná. Ta „pomalost" vlaku byla mimo jiné dána tím, že se muselo „topit" kvůli klimatizaci a napájení osvětlení (dobíjení baterek) z CZE ...
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 551
Registrován: 3-2005
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 15:10:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ: to je cena za zpáteční jízdenku plus lehátkový příplatek na obě cesty, to je snad samozřejmé.

Jinak, pokud se dělím o tržbu s ostatními správami, dělím se s nimi stejným způsobem i o náklady?
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 17:32:43    Odkaz na tento příspěvek  

No, když už zanedbáte takové detaily, že na ubytovací vozy a mašiny si ten Černomořský expres nevydělá ani omylem, tak například:
Aby byl alespoň trochu časově konkurenceschopný jedenadvacátého století, tak by musel celým Alföldem smažit nejméně 160 (a pokud možno nepřetržitě) až někam k Radně. K Dunaji to moc už urychlit nepůjde a přes Karpaty jen velmi omezeně). Z Bukurešti to už budeme kalit do Konstanty 200 (pokud se zadaří), ovšem Varna nebo Burgas je další den/noc jízdy a pochybuji, že se na tom něco změní.
Já loni zkusil Burgas s W6 za 2 hodiny a 600Kč/os. Nejdelší z celý cesty bylo se dopravit ze Sudet na Ruzyň. Večer jsem se už nalejval v hotelový restauraci.
Zpátky z nostalgie s BDŽ, JŽ, MÁV, ZSSK a ČD. Výrazně dražší a den a půl ve vlaku. Balkánská atmosféra se sice všem líbila, nicméně příště prý už naší partu dostanu do Bulgaristánu pouze vzduchem. A zkuste hádat proč.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 413
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 17:49:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Letadlo je zlo, lidé by neměli létat, ale pohybovat se po zemi
(psáno pod vlivem letu s China Eastern Airlines na Formosu).
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 308
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 21:47:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W: tak s cenou W6 600 Kč bych tu moc neoperoval. WizzAir z této ceny odvedl Letišti Praha jen na odletové taxe za pasažéra 525 Kč (a jsou taky taxy, co si letiště počítá za let jako takové). Takže jste vlastně letěl zadarmo v rámci marketingové akce.

Za cenu pro srovnání, o které se tu pokoušíme, bych spíš bral 5000-6000 Kč oneway. To je cena, kterou průměrně stojí letenka u SmartWings.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1917
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 22:26:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto: Ovšem koukněte se,kolik stojí letecké zájezdy do Burgasu. 12 000+ubytování na týden+doprava letiště-ubytování ?
To by tam nikdo neletěl.

Vlak se jednou týdně do BG naplní,i když zčásti režisty,ale naplní. Až dojezdí staré WLABy,tak bude po žížalkách-a možná ještě dřív-rok od roku se ubytovací výkony redukují,teď třeba z každodenního spojení Praha-Burgas/Varna na 1 pár týdně. Řecko už padlo a dost možná je ten Burgas labutí písní lůžek na Balkán a zůstane poslední-Černá Hora,Bar.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 972
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 23:18:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

bych spíš bral 5000-6000 Kč oneway

Nejjednodušší cesta, jak tohle zjistit, je porovnat si cenu zájezdu do Burgasu s vlastní dopravou a letecky. Rozdíl je cena letenky. Našel jsem něco přes 8000 Kč za zpáteční.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1920
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 23:32:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové,ono to asi nezměníme: Noční spoje pomalu ale jistě odcházejí na propadliště dějin.Zůstanou nějaké ty linky z CH a po D,kde je to jistá tradice. Ale už ty noční spoje mají minimální podíl na dopravě-1,2,3 vozy v jednom směru,90 lidí,1,5 busu..

Jinak k tomu Burgasu bych dodal,že tam je to mínus také ty dvě noci ve vlaku. To je představa dosti drsná.Do takového Baru jet v pátek ráno a v sobotu v osm-devět na místě je zas o něčem jiném.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 06. března 2011 - 23:36:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je pravda, že cestovky ta místa v letadlech dostanou levněji. Ale pořád to není těch 600 Kč.

Za kolik přesně, to bude asi hodně tajné a nezjistíme to ani srovnáním těch dvou cen, jak říkáte ... co když mají u zájezdů s vlastní dopravou (absolutně) vyšší marži (např. proto, že vlastní dopravu chtějí znevýhodnít a raději chtějí prodat už nasmlouvaná místa v letadle)?
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 552
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 20:00:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W: No, když už zanedbáte takové detaily, že na ubytovací vozy a mašiny si ten Černomořský expres nevydělá ani omylem, tak například:

Jaké jsou náklady na jednu cestu tam a zpět? Vy to, předpokládám, víte.

Jinak, zkuste ten Burgas brát jen jako příklad, jako snahu zjistit "za kolik by muselo aby to šlo". Dva dny ve vlaku je překážka, vždyť to nepopírám.
Loko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 12-2006
Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 20:58:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V létě jsme cestovali 2 osoby lůžkem do Baru a zpět.Jízdenky i s lůžky 5200,- Kč. Moc se nám to líbilo,bylo to opravdové pohodové cestování na dovolenou.Vagon téměř hystoricky,nicméně čistý. V Budapešti čas na kávu a pivo na peroně a v Subotici večeře v blízké restauračce.Přejezd horami,tak to byl nezapomenutelný zážitek.Ráno po příjezdu je člověk odpočatý a hurá k moři.Zpět ,/když jsme hotelierovi oznámili,že odjíždíme večerní Panonijí/nám nabídl ,že pokoj můžem opustit až v 5 odpoledne a i s kufry nás dovezl k vlaku.Tak nějak si představuji dovolenkové cestování.Dříve jsem několikrát jel do jížní Dalmácie autem,ač prakticky stále po dálnici bych před další takovou cestou váhal.Autem kolega jel do Sutomore o 6 hodin déle a projel v četně poplatků taky více.Den příjezdu prospal a vidina dlouhého řízení zpět ho budila ze sna. Přijel rozladěn,auto mu balkánci vykradli.
Letos asi vyzkoušíme Nesebar nebo bych chtěl průbnout jižní Italii.Kdo má info na Italii,především ceny,lůžka Wídeň-Řím,atd Díky
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 973
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 00:55:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Loko:
Jízdenky i s lůžky 5200,- Kč.
No jo, ale to jste jeli na FIPku, ne? Normálně stojí zpáteční CityStar 4160 Kč.

Mladějov:
Noční spoje pomalu ale jistě odcházejí na propadliště dějin.
Tak je to vidět i v ČR - místo vlaků např. do Moskvy nebo Varšavy už jen přímé vozy. Saxonia z Drážďan do Fonyódu taky zmizela. Noční Praha - České Budějovice rovněž patří minulosti. Dnes jede každý radši autem nebo letí low-cost aerolinkou. Konkrétně: jaký tarif mám doporučit kolegovi na cestu do Říma, když za cenu letenky ho nedokážu dostat pomalu ani do Vídně na EuroNight?
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.242.204
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 07:56:12    Odkaz na tento příspěvek  

Řím: Ať kolega zkusí Sparpreis od DB z Furth im Waldu do Říma přes Mnichov nočním CNL vydaný přes jejich web. I například na tuto sobotu jsou tam kupodivu k dispozici rozumné ceny. Ještě nezačala turristická sezona.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 311
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 10:02:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jízdenky i s lůžky 5200,- Kč
Normálně stojí zpáteční CityStar 4160 Kč.

Taky nevím, kde vzal 5200 Kč ...

Loni to šlo se CityStarem pro dva v lůžku nejlevněji za 8032 Kč:
  760 Kč Praha hl.n. <> Brno hl.n. SporoTiket
  284 Kč Brno hl.n. <> Kúty (Gr) skupinová sleva
4669 Kč Kúty (Gr) <> Bar CityStar
2319 Kč lůžkové příplatky

Nebo ještě divočeji, ale stále za 7540 Kč ...
1908 Kč Praha hl.n. <> Budapest Keleti eTiket Maďarsko
3313 Kč Budapest Keleti <> Bar Montenegro Spezial
2319 Kč lůžkové příplatky

Noční Praha - České Budějovice rovněž patří minulosti. Dnes jede každý radši autem nebo letí low-cost aerolinkou.
Tak zrovna z ČB do Košic autem nic moc a lowcost tam taky nelítá. Tady za to může spíš postupná ztráta vazby mezi ČR a SR. Přece jenom republika se rozdělila před 18 lety.

Konkrétně: jaký tarif mám doporučit kolegovi na cestu do Říma, když za cenu letenky ho nedokážu dostat pomalu ani do Vídně na EuroNight?
Z Vídně bývají do Říma dobré ceny na Sparchiene (od 29E, lehátko od 49E, lůžko od 69E) a dají se koupit jak na rakouském eShopu, tak v Praze v normální mezinárodní pokladně. Do Vídně pak SporoTiket za 19EUR. Ale na akční ceny lowcostů (pokud je koupíte včas) to nemá.

(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 11:42:05    Odkaz na tento příspěvek  

Malý_hektor : jaké jsou náklady - no vzato do důsledku na každý vlak jiné.
Obecně platí, že vlastník vozidla si hradí vlastní náklady a k tomu slouží právě tržby z jízdného.
Při jízdě „hnacího vozidla" v zahraničí pod hlavičkou jiného (partnerského) dopravce platí, že vy si hradite svoje náklady spojené s údržbou vozidla a zahraniční vlastník si zase hradí to svoje a vzájemná vyrovnávka nákladů se děje naturální vyrovnávkou najetých kilometrů.
Nebo si můžete ta vozidla pronajímat za „peníze", to je případ rakouských Taurusů.

U tažených vozidel (vozů) si zase každý vlastník hradí svoje náklady na provoz a údržbu vozů, v rámci mezistátní dopravy zase existuje institut naturální vyrovnávky kilometrů najetých na kolejích v zahraničí tak, že zahraniční vozidla budou jezdit na „vašich" kolejích, resp. na vašich vlacích.
Takže u takového vlaku do Burgasu se spočítají vozové kilometry, které najedou vozy ČD na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku. A ČD musí umožnit, aby stejné kilometry mohly slovenské, maďarské, rumunské a bulharské vozy najet na kolejích v Česku na vlacích dopravce „České dráhy". Protože to není vždycky možné, tak se „vyúčtování" provádí v rámci „železniční Evropy" ve dvouletých cyklech. Není nutné, aby ty „české" kilometry najeté v Bulharsku najely bulharské vozy v Česku, ale mohou je najezdit třebas v Rumunsku, rumunské to zase najezdí v Maďarsku, maďarské na Slovensku, v Česku, Německu, Rakousku ...
Je to taková složitá „alchymie", postavená na naturální vyrovnávce kilometrů, protože když ty kilometry v zahraničí vaše vozy nenajezdí, tak musíte za jízdu cizích vozů na „vašich" vlacích zaplatit. Nasazení vozů na mezistátních vlacích případně i cizích vozů na vnitrostátním vlaku (například vozy ČD na Slovensku na vlaku 810/811 „Horehronec") se projednává na mezistátních poradách, aby se dosáhlo naturální vyrovnávky již při sestavě jízdního řádu.

Ty speciály jsou patrně z tohoto zúčtování vyjmuty, protože nejsou určeny pro veřejnou přepravu, ale prostřednictvím dopravce, který zajišťuje vozbu vlaku musíte zaplatit za použití dopravní cesty, zaplatit „jeho" náklady = doprovázející personál, lokomotivu (zřejmě nějaký paušál za ujetý kilometr).
To je věcí smluvních podmínek - a jízdné můžete stanovit až poté, co jste dohodnut se všemi spolupracujícími dopravci kolik jim zaplatíte a je vaším problémem, jak si vlak obsadíte - to je vaše podnikatelské riziko. Těm vašim partnerům je úplně jedno kolik lidí ve vlaku jede. Oni svoje dostanou ... A vaše náklady na provoz a údržbu každého vozu jsou jiné, ale „pracuje" se s průměrnými náklady. Jinak to nejde.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1921
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 22:42:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Loko: Zkuste "Nesebar",tedy ten Burgas,třeba to jede letos naposled..
Jinak tam je nevýhoda,že nelze (alespoň dle stránek JLV) na Balkán koupit lůžko Double,ovšem koupením třetího lůžka se to dá myslím uspokojivě vyřešit (na stránkách ČD sice vyhrožují,že je nutno zaplatit též obyčejné jízdné za to třetí lůžko-kam ?? ale to je podle info JPP zcela zbytečné.
Jak to tedy ofiko i neofiko funguje ?

Díky za info od znalých-uvažuji o cestě do Baru s přítulkyní právě "Avalím" lůžkem.
Loko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 12-2006
Odesláno Středa, 09. března 2011 - 00:14:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S jistotou to bylo Břeclav-Bar-Břeclav celkem 5200,-/tam i zpět + lůžka/odjezd 24.8 a zpět z Baru 2.9. Pokusím se ještě najít jízdenky a místenky na lůžka.
Vždy nám vyšlo,že jsme byli v oddíle jen sami.Při cestě do Baru byly všechny oddíly obsazeny,když jsem si kupoval lůžka měl jsem podmínku,že budou pro mě a manželku v jednom kupé a taky jsem měl čísla 32,34.
Pokud jsem si všimnul,tak byly všechny oddíly tak popárovany.Cestou zpět byly obsazeny jen 3 oddíly.
Udajně se to taky dělá tak,že se přikoupí i to třetí lůžko za 15 EUR /do Baru byla tato cena za lůžko/s tím,že spolucestující má nastoupit až v nácestné stanici ,že mu vlak ujel ? No ale to se stává! Jinak cestu vlakem do Baru doporučuji, Přejezd přes srbské a černohorské hory,Paráda.Asi kolem 250 tunelů a 200 mostů a viaduktů.Sklony tratě běžně i 25 promile.Elektrifikována a řekl bych autoblok.Cestující jen přebíhali z jedné strany oken na druhou. A že měl vlak 2 hodiny zpoždění vůbec nikdo ani nepostřehl. Vystoupili jsme v Sutomore /cca 10 km před Barem/asi v 10 dopoledne.Trať z Bělehradu je prakticky celá jednokolejka ,jeli jsme za sebou 3 rychlíky a občas při křižování s protijedoucími jsme se dobíhali.Některé useky opravují nebo přidávají ve stanicích koleje a tak byly pomalé jízdy .Vlak měl 14 vozů/Panonija/
Zoidberg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 12-2010
Odesláno Středa, 09. března 2011 - 12:41:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chystám se do Turecka, konkrétně Istanbul a Ankara. O tamních památkách se toho dá dohledat spousta, ale s dopravními zajímavostmi je to horší. Kdyby někdo věděl o něčem, co by fanoušek drážní dopravy neměl v těchto 2 městech vynechat, tak sem s tím..
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 312
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 11. března 2011 - 20:00:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S jistotou to bylo Břeclav-Bar-Břeclav celkem 5200,-/tam i zpět + lůžka/odjezd 24.8 a zpět z Baru 2.9. Pokusím se ještě najít jízdenky a místenky na lůžka.

Tak to prosím udělejte, protože 5200 Kč zpáteční za dva včetně lůžek, to jste zřejmě objevil slevu, kterou neznáme ...
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 818
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 14. března 2011 - 22:47:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím.
Chtěli bychom s manželkou do Slovinska (Bled) a potřebuji nějak pořešit dopravu. Jeli bychom 2 (po 26 let) koncem dubna na 3-4 dny. Žádnou pěknou akci (cenu) jsem neobjevil - CityStar zpáteční ?, SporoTiket jen Praha - Ljubljana a ještě přes Linec. Máme Inkarty, tak normální jízdné? Jak jsem se díval na spojení, nejlepší by to bylo Ostrava-Wien - Villach v noci Chopinem asi.
Za dobrou radu díky (Klidně i za tip, co tam od někoho, kdo tam byl)
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 15. března 2011 - 00:16:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechce se mi to teď počítat z Ostravy, ale
http://vlakem.net/praha-julskealpy-2-inkarta-2
ukazuje krom SporoTiketu Slovinsko jako nejlevnější ten CityStar (je na něj s InKartou mírná sleva).

Pokud tedy splňujete podmínku pobytu v destinaci ze soboty na neděli.
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 819
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 15. března 2011 - 17:52:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moc díky za ten odkaz.
Podmínku splníme. Čili do nějakých 5 tisíc tam i zpět oba dva.
Marc Neaze
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.42.198.94
Odesláno Středa, 16. března 2011 - 20:27:14    Odkaz na tento příspěvek  

Rada 37 (zvuk trochu jako 749 / 751), 37059 a 37069 vcera v Bristolu.

Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1928
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 16. března 2011 - 23:36:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Fucza: Nejbližší okolí kromě soutěsky Vintgar moc neznám, z trochu vzdálenějšího můžu doporučit Planšarski muzej ve Staré Fužině (osídlení planin a výroba sýrů), jehož návštěva se dá spojit s procházkou okolo Bohinjského jezera a návštěvou vodopádu Savica. Případně už za tunelem se dá z Mostu na Soči dostat do Tolminu, a 7 km od něj se nachází nádherný secesní kostelík sv. Ducha na Javorci - památník 1. světové vojny. Klíč by měl jít zapůjčit v TIC Tolmin nebo u vstupu do Tolminských koryt. Cesta vede bohužel z velké části lesem, od kostelíka jsou pak pěkné výhledy na okolní hory. U parkoviště pod kostelíkem je volně přístupná pevnost z 1. sv. v., kterou se dá s pomocí baterky projít k jezírku a vodopádu, nám se ovšem správnou cestu najít nepodařilo, celý komplex je poměrně rozsáhlý.
Z místních specialit by se někde v okolí měla vyrábět smrekovička, v Lescích se vyrábí místní čokoláda Gorenjka.
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 820
Registrován: 8-2003

Odesláno Sobota, 19. března 2011 - 12:58:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bugear.
Díky za info. Něco z toho určitě využijeme. Hodně bude záležet na počasí, čert ví, jak tam bude na konci dubna. Měla by tam jít půjčit kola, tak bychom něco z toho mohli projet.
K jízdence:
Budu kupovat ten CityStar. Moc nemám přehled o cestování jen přes hranici. TAkže požadovat CityStar z Břeclav Gr. - Bled? Cenu mi řeknou v ČD centru. Napíšu na info@cd.cz. Jak probíhá ta kontrola, jestli člověk v tom Slovinsku strávil noc ze soboty na neděli? Jen při zpáteční cestě koukne na razítko z cesty tam? Díky.