K-report
 

Archiv diskuse Školy se zaměřením na dopravu do 28. 11. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Školy se zaměřením na dopravu » Archiv diskuse Školy se zaměřením na dopravu do 28. 11. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3623
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 08. listopadu 2011 - 22:02:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tam, kde jsou dostatečně velké přepravní proudy, tedy musí být VHD lepší, jinak nám zacpané silnice neuvolní.

Jo, už vidím ty lidi, jak nechávají auta doma a nasedají do "radiobusů". Jinak silnice na "Vystrkovech", o kterých jsem psal já, jsou přeplněné zpravidla v pátek a v neděli. Schválně, jestli uhodnete proč a kým. Napovím, že potenciální zákazníci lokální taktové radio-VHD to nejsou.

Připomíná mi to projev, co pronesl nový primátor Moskvy ve svém prvním TV-vystoupení poté, co byl umístěn do funkce. Zahřímal, že jeho prioritou je, aby z přecpaných silnic Moskvy zmizela část aut (teď už nevím přesně kolik) a lidi přesedli do MHD. V podkresu jely záběry na jeden n-proudej "prospekt" za druhým s dopravou tak někde na stupni deset a více a tak jsem začal přemýšlet, kolik těch busů, tykadel atd. ten moskevský DP asi má (nebo dostane?), aby to všechno pobral
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.122.13
Odesláno Úterý, 08. listopadu 2011 - 22:06:01    Odkaz na tento příspěvek  

Statistik:

Takže nula od nuly pojde a pojedu samozřejmě autem.
Takže - trocha teorie nikoho nezabije:
Pro každou cestu či její variantu (autem, vlakem...) počítáme, zpravidla intuitivně, zobecněné náklady.
Nejdůležitější proměnnou těchto nákladů je cestovní doba, dále pak cena a nepohodlí.
V našem případě srovnáváme cenu (viz dále) a nepohodlí. U auta musíte parkovat a pokud jedete mimo pravidelnou dojížďku, musíte navíc ještě hledat místo k zaparkování. Při cestě se soustředíte na řízení, což spotřebovává Váš drahocenný čas. Kdežto ve vlaku můžete pracovat, spát, číst si...

Funkce pro zobecněné náklady (tedy váha jejích proměnných - času, ceny, nepohodlí...) je samozřejmě velmi subjektivní. Vy třeba pojedete autem, někdo jiný vlakem. Rozhodující je pak vzájemný poměr těchto dvou skupin.

Takto "propojeně" (ekonomie, socilologie, statistika, dopravní plánování) se u nás teorie dopravy zatím téměř nikde neučí. Proto je naše doprava sto let za opicema - nikoliv technicky, ale manažersky. Pak jsou tu samozřejmě ještě společensko-politické příčiny , ale ty všichni dobře známe.
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.122.13
Odesláno Úterý, 08. listopadu 2011 - 22:17:58    Odkaz na tento příspěvek  

Nyní k té ceně jízdného rychlovlakem:

Železnice má oproti silnici větší fixní náklady, takže z podstaty věci, má li být její provoz rentabilní, musí dosahovat úspory z rozsahu - stejně, jako třeba supermarket.

Je blbost stavět VRT pro horních deset tisíc.
Je blbost stavět VRT primárně pro mezinárodní relace - přes 90% přepravovaných osob jede jen vnitrostátně (viz zahraničí - projížděči mi jistě dají za pravdu, že směrem k hranici se rychlovlak vyprázdní - výjimkou je snad jen meganahuštěný prostor mezi Paříží, Londýnem a Beneluxem, což ovšem nelze srovnávat s českými zeměmi).
Je blbost brát VRT pouze jako konkurenci letecké dopravě.
Ostatně, je i blbost odsunovat nádraží z centra...

Má-li být VRT páteří vnitrostátní veřejné dopravy, měli bychom se podle mého názoru držet těchto zásad:
1) Obousměrná technická propojenost: moderní klasika na VRT i rychlovlak na konvenční trať
2) ITJŘ, systémové jízdní doby (ale zároveň, pokud je to účelné, pokračovat s rychlovlaky dále z VRT, třeba Praha - Zlín) - z potůčků se napájí řeka
3) Vytížení drahé infrastruktury: kromě dostatečně hustého taktu rychlovlaků i rychlíky na 200 třeba jen po části VRT či Sp na 160-200 jako rychlá příměstská doprava
3a) Kvalitně koncipované zabzař s následným mezidobím aspoň 2-3 min (pravděpodobně ETCS)
4) Rozumý tarif - asi nelze očekávat, že bude lístek levný jako autobus, na druhé straně musí být dostupný většině lidí, jinak se nám rychlovlak nenaplní. Na jedné straně je třeba zaintegrovat rychlovlaky do celostátního IDS, na druhé straně je třeba mít možnost zdražit ve špičkách a zlevnit v sedlech (letecký tarif v omezené míře + "3. třída" s možností stání v případě návalu).
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.122.13
Odesláno Úterý, 08. listopadu 2011 - 22:41:34    Odkaz na tento příspěvek  

Statistik:
Jo, už vidím ty lidi, jak nechávají auta doma a nasedají do "radiobusů". Jinak silnice na "Vystrkovech", o kterých jsem psal já, jsou přeplněné zpravidla v pátek a v neděli. Schválně, jestli uhodnete proč a kým. Napovím, že potenciální zákazníci lokální taktové radio-VHD to nejsou.
Tak to jste mě ráčil špatně pochopit.
Radiobusy jsou pro ty, kteří nemohou jet autem, a rovněž pro nahodilé návštěvníky, kteří z nějakého důvodu nejedou autem.

Tam, kde auta netvoří zácpy, ani jinak podstatně neotravují život, tedy na venkově, mi jejich naprostá převaha nevadí.

Připomíná mi to projev, co pronesl nový primátor Moskvy ve svém prvním TV-vystoupení poté, co byl umístěn do funkce.
Na rozdíl od moskevského primátora si aspoň kladu otázky, jak učinit veřejnou dopravu atraktivní pro běžného líného uživatele. Nedělám si nejmenší iluze, že by přesedli z aut jen zásluhou plamenných projevů...
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7310
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 08. listopadu 2011 - 22:43:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ještě se zanedbává jeden ekonomický faktor: čím levnější použiju k obsluze dopravní prostředek, tím je tlak na jeho stálou "levnost" větší. Proto je většina autobusových provozů dlouhodobě podinvestovaná (mnohdy cíleně) a jejich "levnost" je vyjádřena vždy nějakým pěkným, ale zcestným číslem v rámci krmení politiků. Příklady? Náklady na kilometr MHD v Karlových Varech jsou o 15 % vyšší, než v ML. Nebo například provozní dotace v ML činí 50 % výnosů MHD v ML, ale téměř 90 % v Aši.
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 188
Registrován: 4-2009
Odesláno Středa, 09. listopadu 2011 - 00:30:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když to tu čtu, tak přidám něco pro ilustraci, co se řeší v zahraničí.
Dnes večer byl na TU Dresden pozván jako host nějaký chlápek od DB (jméno fakt nevím). Prý děla už 30 let u podniku a velmi zasvěceně nám rozprávěl o rozvoji ve vozovém parku DB.
Postupně probral to, že stáří vozů na IC je vysoké a soupravy ICE 1 a 2 už taky zastarávají. Také ICE 2 prý neodpovídají nějakým korporátním požadavkům a kdesi cosi, takže probíhá jejich rekonstrukce. Podle obrázků jsem poznal jen výměnu potahů, ale seděl jsem moc vzadu.
Pak se probral celkový počet souprav ICE a vize do budoucna. Představil nám dvoupatrové PushPull soupravy ICE na 160 km/h a nové soupravy ICE X. Vše měl samozřejmě podložené čísly o počtech cestujících a dalšími hodnotami.

Pravda, Německo je trochu větší píseček než u nás, ale nikde se nezmínil o tom, že na to nemají prachy nebo že je hovadina se zabývat rozvojem v budoucnu, který mají jasně rozplánovaný do budoucna. Celkem pravidelně se tam objevovali termíny 2020 a 2030. Párkrát i 2050
Tím chci částečně reagovat na Statistika a jeho příspěvek 3622 (o udržení současného stavu na životaschopné úrovni). Ale současně také říct, že když sleduji souběžně toto a pak se kouknu, jak se ŠKODA bije v prsa, že má nějaký nový panťák, tak je mi český přístup spíš k pláči, protože to není ani k smíchu.

Co se týče "technologů dopravy", tak si myslím, že je potřebujeme jako sůl. Tím nemyslím ekonomy a ani "organizátory provozu", ale takové jedince, kteří dokážou ekonomická čísla spojit s poznatky o infrastruktuře a vozidlech. Poté by jasně vyšlo najevo, že některá řešení, jako Taktový grafikon a další vymoženosti západní civilizace, nejsou zas tak nereálná i v českém prostředí. Bohužel toto naráží na mnoho stereotypů a vysoce postavených jedinců.

Nakonec jedna zajímavost, která se mi hrozně líbila:
http://kontaktmesse-verkehr.de/
Na TU Dresden proběhl "Veletrh pracovních příležitostí" (praxe, praktika, stáže, zaměstnání,...). Úplně mě dostalo, jakou formou se tu jednotlivé firmy prezentovali a jak se snažili o propagaci. A to celkem aktivně, až vehementně. Já jsem si alespoň doplnil sbírku propisek.
Pokud chcete vědět, které to byly firmy, tak je to záložka Kontaktmesse Verkehr 2011 -> Aussteller.

V.
http://zeleznice.ddmpraha.cz
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.122.13
Odesláno Středa, 09. listopadu 2011 - 06:45:08    Odkaz na tento příspěvek  

Kdo ještě studujete, učte se jazyky a vyjeďte na stáž někam do civilizace. Věřte mi, že se vám pak otevře úplně nový svět. Místo klasických českých diskusí do ztracena pak možná začnete hloubat nad tím, jak zavést moderní veřejnou dopravu i u nás...
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 09. listopadu 2011 - 08:30:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když občas vyprávím kámošovi dispečerovi z autodopravy story o tom, jak funguje nákladní přeprava v podání ČDC, tak nechápe, jak může něco takového ještě vůbec fungovat

Tak ono stačí už i to , že jako zákazník se domluvíte o provedení silniční přepravy s dopravcem za velmi krátkou dobu. Pokud ale půjde o železniční zahraniční přepravy bude to o týdnech. Už i to spoustu zákazníků odradí.

Jojo, neviditelná ruka trhu vše vyřeší ...

To netvrdím. Ale jako takové kritérium efektivity bych bral hlavní tratě 70-80% a co se týče vesnic , tam něco jet musí i když to bude totálně nevyužité.

Úkolem školy je, aby měl absolvent v oboru přehled, měl základy na kterých pak bude v praxi stavět, získal kontakty na různé lidi z praxe, ale nikdy nemůže člověka připravit na konkrétní místo

Tak to je omyl. Úkolem každé vysoké školy je naučit své studenty především myslet a používat hlavu.

Pamatuji doby,kdy na manažerských pozicích v dopravě pohybovalo spousta středoškoláků. Mezi jejich pracovními výsledky a pracovními výsledky jejich kolegů vysokoškoláků nebyl žádný rozdíl. Další argument , proč (ne)potřebovat nějakou dopravní fakultu.

Obráceně jsem se ale s jedním člověkem s titulem MUDr. , který pracoval v dopravě setkal.
To to muselo vypadat.

Budete se divit ,ale vypadalo to docela dobře. Ono vzhledem k tomu,že doprava žádná věda není se v této oblasti dokáží uchytit a být úspěšní lidé ze všech možných jiných oblastí. Obráceně to však nefunguje.
V naší firmě působí jako šéf IT člověk , který vystudoval energetiku.A je velmi úspěšný a respektovaný v celé skupině.

Až budete za 10 let pořádat sraz s absolventy budete se divit , kolik lidí v té době bude pracovat v dopravě. Budou to jednotlivci. Na druhou stranu když si v té době budete analyzovat Vaše kolegy vyjde Vám , že ne každý člověk pracující v dopravě skutečně nějakou dopravní fakultu vystudoval

Toto je pro mě pouze věda jak vytáhnout a nesmyslně prožrat prachy z veřejných rozpočtů.
Ekonomie asi není Vaší úplně silnou stránkou a zejména úsudek o příčinách a následcích

Troufnu si tvrdit , že moje zkušenosti z podnikání a řízení nějakého celku jsou někde jinde , než ty Vaše. Takže i moje znalosti praktické ekonomie jsou někde jinde. A jako hospodáři mi je jasné jedno. Jaká je nejlepší veřejná doprava- žádná doprava. Ale bez veřejné dopravy to nejde. Proto je třeba vymyslet takový model, který bude co nejméně stát a zároveň zajistí jakž takž nějakou dopravní obslužnost. Určitě by to nemělo být o tom , že vyhodím balík za to , aby nějaká úzká skupina lidí nechala doma svá auta a vyrazila VHD.

Mimochodem, občas možná někdo z politiků bere vážně ten šílený nápad s rozšířením D1 na 6 pruhů v celé délce
Toto rozšíření bude do budoucna nevyhnutelné. Tedy pokud nevěříte bludůmo přesunu zboží z kamionů na železnici.

Michal Drábek: Když tady čtu ty Vaše slinty , napadá mě jeden termín pro vaši skupinu , který zde radši ani nebudu zmiňovat. Vás si platí stát. Vy však pro stát žádné hodoty nevytváříte. Ba naopak. Vymýšlíte , jak státu od nějakých peněz pomoci. Proč si vás vlastně daňoví poplatníci platí? Abychom měli menší nezaměstnanost ? Stejně jako si platí zbytečné úředníky na všech možných úřadech ? A vymýšlí jim práci zbytečně složitými zákony ?

(Příspěvek byl editován uživatelem naroznej.)
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.179.155.69
Odesláno Středa, 09. listopadu 2011 - 09:13:09    Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej:
Ale jako takové kritérium efektivity bych bral hlavní tratě 70-80%
Buď můžete použít východní přístup, tedy jezdit tak málo, aby byly vlaky zaručeně narvané po střechu. U nás má ale tento přístup velmi podstatnou nevýhodu malých vzdáleností a dostatečné kupní síly obyvatelstva pro přepravu autem. Jeho aplikace by tedy znamenala zánik a sešrotování VHD.

Nebo táhnout nabídkou poptávku - viz moje příspěvky výše. Samozřejmě je vhodné provozovat takt mezi městy a nikoliv někde kolem Chornice. Když se o to jistý Záruba pokouší, je "po zásluze" ostouzen - někdy dost nevybíravým způsobem.

S těmi dopravními fakultami máte v zásadě pravdu. Zas taková věda to není a schopný praktik, který by si našel čas, by si mnou zmíněné postupy osvojil a skloubil je se svými zkušenostmi.
Až na jedno význmamné hledisko: Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.
Dopravci mají svoje přirozené zájmy, které se mohou lišit od zájmů cestujícího. Veřejný sektor by měl v zájmu cestujícího dopravce integrovat, ale velmi záleží na politické vůli. Takže VŠ (aspoň některé) přinášejí potřebný nsdhled, kontakt s vyspělou teorií i praxí ze zahraničí a v neposlední řadě akademické svobody vyjadřovat se a bádat podle svého svědomí, nejsa nikomu poplatný. (Že se někdy sami těchto svobod za mrzký drobet ze stolu zbavují, je už jiná věc). Absolvent kvalitní VŠ tedy přináší do oboru inovace a postupně je dává dohromady s nabývanými zkušenostmi.

Jinak děkuji Vám za názor na mou tvorbu hodnot. Tak mi tedy poraďte, jak mám využít zkušeností ze zahraničních stáží, které mi také platili daňoví poplatníci. O mé znalosti není v praxi zájem, přestože na Západě podle nich VHD funguje. Praktické zkušenosti samozřejmě zatím téměř nemám, ale s věkem to bude jen a jen lepší .
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Středa, 09. listopadu 2011 - 09:37:48    Odkaz na tento příspěvek  

budete se divit , kolik lidí v té době bude pracovat v dopravě. Budou to jednotlivci. Na druhou stranu když si v té době budete analyzovat Vaše kolegy vyjde Vám , že ne každý člověk pracující v dopravě skutečně nějakou dopravní fakultu vystudoval

Ano, to je současný stav. Ale není mi tedy vůbec jasný, co ty lidi vlastně "na dopravce" pohledávají? Proč si kazí mládí tí, že studují něco co je nebaví? Já tedy jezdil na VŠ proto, protože mě to bavilo a ne proto, abych si cpal do hlavy grafikony, zatímco mě zajímají třeba lysohlávky nebo design... Není to postavené na hlavu? Mě by tedy přišlo mnohem více užitečné, kdybych si mohl s kolegy/spolužáky více pokecat o věcech z oboru, ale když to měla většina jako jenom nějaký doplněk volného času či co...

Určitě by to nemělo být o tom , že vyhodím balík za to , aby nějaká úzká skupina lidí nechala doma svá auta a vyrazila VHD.

Úzká určitě ne. Ale když vidím zacpané a neprůjezdné Karlovy Vary a současně zahnívající MHD + VHD spádového okolí, tak si říkám, že i nějakých 10-20 % navrácených do vlaků by tomu odlehčilo. A cosi o tom jak k tomu dopomoci jsem se mimojiné dozvěděl i na FD...
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.179.155.69
Odesláno Středa, 09. listopadu 2011 - 10:00:29    Odkaz na tento příspěvek  

Proč si kazí mládí tím, že studují něco co je nebaví?
Copak sobě, ale nám...
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2071
Registrován: 4-2006
Odesláno Středa, 09. listopadu 2011 - 10:26:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až budete za 10 let pořádat sraz s absolventy budete se divit , kolik lidí v té době bude pracovat v dopravě.
No, to si ověřím tuto sobotu. Ale nedělám si iluze, moc dopraváků mezi námi nebude.
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 09. listopadu 2011 - 12:00:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč si kazí mládí tí, že studují něco co je nebaví?

Třeba proto , že pro hradečáka či chrudimáka je to do Pardubic blíže než do Prahy . (za mých studijních let to byla poměrně početná skupina).
Nebo proto , že dostat se na dopravní fakultu je snazší než se dostat třeba na takovou VŠE.
A třeba proto , že po absolvování oboru Dopravní management , marketing .... či ekonomika v dopravě se lze v pohodě ucházet o zaměstnání v čistě ekonomickém sektoru mimo dopravu.(dva moji spolužáci se dokonce upíchli v bankovním sektoru)
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7312
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 09. listopadu 2011 - 12:02:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo ještě studujete, učte se jazyky a vyjeďte na stáž někam do civilizace.

Dneska už naštěstí máme zcela volný trh práce, tak bych nedoporučoval jen stáž, ale prostě si tam najít pracovní místo, příležitosti jsou. Těm méně chápavým bude stačit tak rok a zjistí, že to v dopravních firmách funguje úplně stejně jako tady: dlouholeté kontakty na příslušných místech zajistí řádné přežití, občas proložené nějakým tím vtipným výběrkem, aby se neřeklo.

Byl jsem nedávno na pohovoru u nejmenovaného zástupce nejmenovaného lokálního dopravce (vysokoškolské vzdělání v oboru ekonomika a logistika), který mě mimo jiné řekl, že největší chaos do dopravy vnášejí absoloventi dopravních fakult, bez praxe a úcty k systému, ale s obrovským sebevědomím.

A nositele titulu MUDr. nepodceňovat - pokud to nejsou alkoholici, jsou to vysoce schopní a inteligentní lidi. Znám jednoho, který nejen že je špičkový anesteziolog a pedagog, ale také inženýr a docent ekonomie a vynikající autor papírových modelů...

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Středa, 09. listopadu 2011 - 12:23:25    Odkaz na tento příspěvek  

Třeba proto , že pro hradečáka či chrudimáka je to do Pardubic blíže než do Prahy . (za mých studijních let to byla poměrně početná skupina).
Línej dojíždět? Co až bude muset opravdu makat, to se asi chudáčci složí...

Nebo proto , že dostat se na dopravní fakultu je snazší než se dostat třeba na takovou VŠE.
Línej se učit. Což nechápu, protože učit se něco co mě zajímá je o dost příjemnější a jednodušší než cosi co je mi úplně cizí.

se lze v pohodě ucházet o zaměstnání v čistě ekonomickém sektoru mimo dopravu.(dva moji spolužáci se dokonce upíchli v bankovním sektoru)
To ano. Jinak ale viz výše Petr_k.
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.179.155.69
Odesláno Středa, 09. listopadu 2011 - 15:26:47    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k:

Jo, s tou úctou k systému máte pravdu. Je dobré pochopit, jak funguje, a pak se ho v rámci svých pravomocí snažit krůček po krůčku zlepšovat. A to mi zase nikdo nevymluví, že v naší veřejné dopravě je na zlepšování hooodně velký prostor, přičemž některá zlepšení jsou možná téměř zadarmo - například v oblasti GVD .

Jinak, abych uvedl příklad pro Statistika, jak "žádné hodnoty nevytvářme": Nejmenovaný kolega, spolupracující s nejmenovaným koordinátorem IDS, chtěl zlepšit využití vozidel bez újmy na nabídce. Dopravce pochopitelně neměl zájem. Takže takhle je to s tím nevytvářením hodnot - my bychom rádi, ale nedostáváme příležitost!
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.179.155.69
Odesláno Středa, 09. listopadu 2011 - 15:35:48    Odkaz na tento příspěvek  

dlouholeté kontakty na příslušných místech zajistí řádné přežití
Dobrým prostředkem k odbornému seznámení jsou exkurze a na nich kladené zvídavé dotazy.
A když se žádná do Vašeho podniku snů nekoná, tak ji prostě zorganizovat .
Se studem vzpomínám na to, jak jsme na návštěvu k dopravnímu podniku v Karlsruhe (to je to město, kde jako první zavedli vlakotramvaj) jeli tři, včetně mě.
Nebo, jak jsme jeli do DP měst Mostu a Litvínova jen asi v šesti členech Drážní společnosti.

Na FD je pravda šotoušů poměrně málo. Jak jste na tom s exkurzemi na DFJP?
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3625
Registrován: 6-2004

Odesláno Středa, 09. listopadu 2011 - 19:39:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U auta musíte parkovat a pokud jedete mimo pravidelnou dojížďku, musíte navíc ještě hledat místo k zaparkování.

To rozhodně neplatí vždycky. Zatímco u vlaku nebo dálkového busu jsem v drtivé většině případů dopraven na nějaké nádraží, ze kterého musím následně cestovat do cíle buď po svejch, nebo různou kombinací MHD do cíle. Pro mě to třeba v případě cesty do Praheee znamená nejdřív předem ve svém volném čase nastudovat mapu všech linek Ropidu, následně vydrtit z internetu kombinaci spojení, včetně konkrétních dob a návazností, uspořádat a vytisknout. Kolikrát to je práce na víc, jak hodinu. Zatímco když sednu do auta a zapnu GPS, tak jsem této "kratochvíle" ušetřen.

Při cestě se soustředíte na řízení, což spotřebovává Váš drahocenný čas.Kdežto ve vlaku můžete pracovat, spát, číst si...

Nevidím to sice stejně jako Vy, ale stále si kladu otázku, proč si tedy 9 z 10 mých kolegů či bývalých spolužáků na cestu z místa A do místa B vybere auto a ne souběžně jedoucí vlak či autobus, ve kterém mohou pracovat, číst si, spát...? Jestli ono to jádro kudrnatého psa nebude v něčem jiném.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7313
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 09. listopadu 2011 - 20:26:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejmenovaný kolega, spolupracující s nejmenovaným koordinátorem IDS, chtěl zlepšit využití vozidel bez újmy na nabídce. Dopravce pochopitelně neměl zájem.

Bodejť by neměl, když by tím něco ušetřil - a tudíž by následně nemusel dostávat tolik na dotacích. Ale to se člověk taky dozví, až když u dotyčného dopravce pracuje. Politika je jako správný svinstvo přítomná všude...
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2072
Registrován: 4-2006
Odesláno Středa, 09. listopadu 2011 - 22:34:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrým prostředkem k odbornému seznámení jsou exkurze a na nich kladené zvídavé dotazy.
Myslím, že exkurze toho studentům moc nedají. Jsou příliš krátké, navíc tam většinou bývají spolužáci, kteří o to nemají moc zájem. Mnohem lepší jsou praxe nebo rovnou práce v oboru. V tomto bodě jsem vděčný DFJP, že mi bylo v rámci studia umožněno absolvovat kurz výpravčího a poté tuto práci vykonávat. Bohužel asi patřím k prvním a zároveň posledním studentům, kterým to bylo umožněno.
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 189
Registrován: 4-2009
Odesláno Středa, 09. listopadu 2011 - 23:21:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

->S200
Exkurze nejsou špatná věc. Mám partu kamarádů, se kterou děláme exkurze už asi 13 let vždy na Vánoce. Za tu dobu jsme toho viděli a dozvěděli se tolik, že nám to ani ty nejlepší přednášky nevysvětlí. Pravda, v drtivé většině případů tam nenavážeme kontakty s potenciálním zaměstnavatelem.
A s tou praxí nejsi určitě jediný. Já třeba dělám brigádně signalistu a jak se mi to hodilo do bakalářky. Ovšem nemám to zařízeno přes školu. A znám další.
V.
http://zeleznice.ddmpraha.cz
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.23.5
Odesláno Čtvrtek, 10. listopadu 2011 - 08:30:42    Odkaz na tento příspěvek  

navíc tam většinou bývají spolužáci, kteří o to nemají moc zájem
A co tam, proboha, takoví studenti dělají? Oni to potřebují k zápočtu?
My na FD povinnou praxi nemáme, a pokud chce student pracovat v oboru namísto nekvalifikované otročiny, tak se mu exkurze hodí. Jeden kamarád si takhle sehnal práci na léto v Lostru (dnes Legios).

Co se týče kurzu na výpravčího, v době, když jsem na FD začínal (2002), zahlédl jsem tam volitelňák Vlaková doprava, kde se učily základy předpisů a bylo pak možné pokračovat kurzem na výpravčího. Bohužel to po pár letech zrušili.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7316
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 10. listopadu 2011 - 08:48:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S200 - kurs pro výpravčí se ve studijních plánech objevil ještě v roce 2002/03, ale kvůli nějakým organizačním problémům se nekonal, až o rok později se něco v tomhle směru pohlo, ale už nikoli jako oficiální zapsatelný předmět, ale aktivita jednoho asáka, který měl zájem si ten kurs udělat sám. A myslím, že pár výpravčích z něj opravdu vyšlo (házitelů vexlí v Rosicích bylo samozřejmě víc).

M. Drábek - exkurze jsou jednak součástí obecné výuky (v prváku býval takový exkurzní týden - DPmP, žst., finanční úřad, kontejneřiště apod. podle studijního zaměření), druhak byly součástí výuky některých předmětů (TŘD - např. ranžír v Nymburce).
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2073
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 10. listopadu 2011 - 09:22:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co tam, proboha, takoví studenti dělají? Oni to potřebují k zápočtu?
Samozřejmě, přinejmenším v prváku na DFJP to povinné bylo. Ty exkurze v prváku byly nejhorší, protože to bylo ještě bez dělení na obory a bylo tam tedy nejvíc lidí bez zájmu o dopravu (kteří šli poté zpravidla na obor DMML). Z toho, co si pamatuju, tak jsme byli v DPmP, ranžír Č. Třebová, ČMKS Lokomotivy (dnešní CZ LOKO) Č. Třebová, aj. Nejšílenejší mi přišla exkurze do autosalonu, tam jsem nepochopil smysl ani pro zájemce o automobilovou dopravu.
Ve vyšších ročnících na TŘD už to bylo lepší, především tam byl větší zájem ze strany studentů, pamatuji si návštěvu dispečinků metra a tramvají v Praze a vojenského leteckého dispečinku v Praze.
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.101.167
Odesláno Čtvrtek, 10. listopadu 2011 - 14:18:35    Odkaz na tento příspěvek  

Jak to tak čtu, zavedl bych exkuruze i praxe pouze dobrovolně...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7671
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 10. listopadu 2011 - 20:38:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej:
Jojo, neviditelná ruka trhu vše vyřeší ...
To netvrdím. Ale jako takové kritérium efektivity bych bral hlavní tratě 70-80%

Jinak co se týče Vašich taktů. Toto je pro mě pouze věda jak vytáhnout a nesmyslně prožrat prachy z veřejných rozpočtů.
Ekonomie asi není Vaší úplně silnou stránkou a zejména úsudek o příčinách a následcích
Troufnu si tvrdit, že moje zkušenosti z podnikání a řízení nějakého celku jsou někde jinde , než ty Vaše. Takže i moje znalosti praktické ekonomie jsou někde jinde.

Nevím jakým hnutím mysli dáváte rovnítko mezi takt a nevyužité spoje. Nevím, kdo Vás učil o tom, že méně zaplněné spoje v sedle jsou prodělečnější jak vytížené spoje ve špičkách. Nechápu, proč tvrdíte, že bez VHD to nejde, když současně prosazujete takovou její podobu, která by znamenala její zánik, neb nebude atraktivní ani pro většinu těch lidí, kteří jí ještě využívají, natož aby s našli lidé noví.

Úkolem každé vysoké školy je naučit své studenty především myslet a používat hlavu.
Ano, to je ten základ, na kterém stavět. Základem nemůže být memorování stovek a tisíců dat, z nichž 90% bude člověku na jeho pozdějším místě k ničemu a dalších 9% se mezitím změní.

Pamatuji doby,kdy na manažerských pozicích v dopravě pohybovalo spousta středoškoláků. Mezi jejich pracovními výsledky a pracovními výsledky jejich kolegů vysokoškoláků nebyl žádný rozdíl. Další argument , proč (ne)potřebovat nějakou dopravní fakultu.
Ve spojení s předchozím z toho vyplývá závěr, že manažeři v dopravě nepotřebují umět myslet a používat hlavu. To je omyl!

Budete se divit ,ale vypadalo to docela dobře.
Vzhledem k autorovi tohoto výroku si o tom myslím svoje.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 672
Registrován: 10-2009

Odesláno Pondělí, 14. listopadu 2011 - 13:25:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad exkurze:

I dnes jsou svým způsobem exkurze na DFJP povinné. Pro upřesnění - v průběhu 1. a 2. ročníku musí všichni studenti prezenční formy bakalářského studia absolvovat předmět "Odborná praxe", který zajišťuje ve vztahu ke studovanému oboru příslušná katedra. Např. na oboru Dopravní prostředky - Kolejová vozidla (DP-KV) to chodí tak, že studenti musí absolvovat šestitýdenní odbornou praxi, přičemž v letním semestru 1. ročníku je tato organizována formou exkurzí do různých firem (standardně CZ LOKO v ČT, Signalmont v HK, TOSácká slévárna ve Svitavách, PARS v Šumperku, DKV Česká Třebová) a zbylých 5 týdnů praxe si studenti shání (během prázdnin v 1. a ve 2. ročníku) v různých podnicích sami. (Často se na praxi chodí do různých dep ČD, ale třeba i do Legiosu, do CZ Loka, na ČHŽ apod.) Další dobrovolné exkurze ve vyšších ročnících jsou potom samozřejmě možné a rozhodující je zájem studentů...
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 14. listopadu 2011 - 14:30:18    Odkaz na tento příspěvek  

proč si tedy 9 z 10 mých kolegů či bývalých spolužáků na cestu z místa A do místa B vybere auto a ne souběžně jedoucí vlak či autobus, ve kterém mohou pracovat, číst si, spát
Protože jsou to praktici, kteří na tahle dogmata o "spaní a pracování" šířená od reality odtrženými akademiky přestali věřit hned po zapsání zkoušky do indexu, nejpozději po nástupu do prvního zaměstnání :-)
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4201
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 16. listopadu 2011 - 16:01:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dva moji spolužáci se dokonce upíchli v bankovním sektoru)

Ale asi na pozicích, kde +-postačuje maturita. Pracovat v bankovním sektoru není povětinou nic extrémně světobornýho.

auta musíte parkovat a pokud jedete mimo pravidelnou dojížďku, musíte navíc ještě hledat místo k zaparkování. Při cestě se soustředíte na řízení, což spotřebovává Váš drahocenný čas.

To jsou teorie odtržené od reálného života - kdyby to těm lidem doopravdy vadilo, tak tím autem přeci nepojedou.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3029
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 17. listopadu 2011 - 13:38:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jízdu autem preferuje hodně lidí před VHD jen proto, protože je baví a je to pro ně svým způsobem relaxace. Samozřejmě, pokud nejde o dlouhou jízdu, třeba 500 a více km. Ale takových jízd asi nebude většina. Jízdu autem 100 až 200 km dlouhou si skoro všichni mí známí pochvalují a nevidí důvod, proč měnit auto za VHD, když ještě cesta na vlakové nádraží či zastávku autobusu zabere nemalý čas. A jak zde bylo správně uvedeno: Hraje se tu o čas (a to z domu do domu, ne z nádraží na nádraží), pohodlí a cenu. To, že ve vlaku lze ve volných chvílích i tancovat, nikoho příliš nezajímá.......

Není to zas tak dávno, co v nějakém časopise (Reflex???) bylo srovnání cesty Praha - Ostrava autem a pendolinem. Autem pochopitelně z místa na místo a v případě vlaku v obou městech taxík. Vlak to časově těsně prohrál, dálnice byla volná, bez nehod. A to je asi jediná trasa v ČR, kde se vlak může autu postavit.........

Tak pokud pánové akademici zamontují do svých teorií výše zmíněná fakta, špatně to rozhodně nebude.

Anomálie mého typu (řízení auta mne nebaví, auto rodiče neměli, tudíž jsem na něj nebyl zvyklý...., mám ho až od 25 let), je totiž lépe nebrat v úvahu....
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Čtvrtek, 17. listopadu 2011 - 19:30:05    Odkaz na tento příspěvek  

A to je asi jediná trasa v ČR, kde se vlak může autu postavit.........
Houbeles. Třeba KV - Ústí autem pod vlak neuděláte, leda byste brutálně porušoval všechno možný i nemožný. A návazně řada dalších přestupních relací v severních Čechách.
Bardotka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 187
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 17. listopadu 2011 - 23:42:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ythomas_ct - to je dokonce 6 týdnů praxí za LS v 1. ročníku? Tak to koukám,jsem též prvním rokem na DP-KV a pořád se dohadujem jak to bude s praxema když už je máme vlastně na LS zapsany v indexu..kdy se tak dozvíme bližší info ohledně praxí? Díky za odp.
Moje domácí trať - 240(Brno-Jihlava)
754 041-2-taky nám ji pošlete na 240,safra!
Krokoušům 3x ZDAR!!!
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3032
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 06:28:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.: Ale jdi ty. Lidé necestují z nádraží do nádraží. Lidé cestují z domu do domu.

A s to, že KV - Ústí je vlak rychlejší oproti autu, pokud vezmeme jízdu pouze z nádraží do nádraží, tak to by snad i pravda být mohla. Ale znovu opakuji, lidé z nádraží do nádraží necestují, cestují z domu do domu. Tam je zakopaný pes. Ráčejí si toho konečně všimnout.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 09:07:12    Odkaz na tento příspěvek  

Třeba KV - Ústí autem pod vlak neuděláte
Nesmíte se na to dívat šotoprismatem, že si ten vlak nejdřív vyfotíte a pak ho teprve začnete stíhat. Vstupní podmínky buďtež CENTRUM - CENTRUM, odjezd vlaku za čtvrtinu intervalu (výpočtově se používá polovina, ale řekněme, že je možné aspoň trochu plánovat). A za dvě hodiny to autem zajedete s prstem v nose, ještě si od kurev ve Vernéřově stihnete nechat vykouřit. Kde je tou dobou vlak a kde jsou ty kurvy

Když už jsme v tématu - tyhle názory aktuálně produkuje naše vysoké dopravní školství nebo jsou vlastní?
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3634
Registrován: 6-2004

Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 09:14:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tyhle názory aktuálně produkuje naše vysoké dopravní školství nebo jsou vlastní?

No to by mě na celé této diskuzi taky zajímalo. Jestli tohle přemýšlení někdo vtlouká do hlav studentům na FD ČVUT (nicméně třeba ani o UPce si iluze nedělám), tak je to smutné, ale ne překvapující.
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 677
Registrován: 10-2009

Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 09:44:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bardotka:

to je dokonce 6 týdnů praxí za LS v 1. ročníku?

Nee, asi jsme si dobře nerozuměli. V LS prvního ročníku je to jen 1 týden povinných exkurzí, zbylých 5 týdnů je v režii studentů, jak a kde si praxi zařídí, přičemž to musí mít splněné - pokud se nepletu - do zápisu do třetího ročníku. Bližší informace ohledně praxí se včas dozvíte; zatím je času dost, tak žádný strach. Jinak má praxe pro obor DP-KV na starosti kolega Vágner... ;o)
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.122.13
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 11:20:25    Odkaz na tento příspěvek  

Ythomas_ct:
Díky za info o praxi a exkurzích.

T. H.
kteří na tahle dogmata o "spaní a pracování" šířená od reality odtrženými akademiky přestali věřit
Já to nepovažuju za dogma.
Někomu vyhovuje spát či pracovat ve vlaku, jiným zase "pohrát si" se řízením vlastního stroje. Mezi svými známými nacházím zástupce obou skupin. Otázkou je pak jejich početní poměr v rámci celého obyvatelstva.

RadekŠ:
To jsou teorie odtržené od reálného života - kdyby to těm lidem doopravdy vadilo, tak tím autem přeci nepojedou.
Já jezdím téměř denně Husitskou ulicí v Praze. Od osmi ráno (do centra) a kolem páté šesté večer (z centra) je beznadějně zacpaná.
Já osobně Husitskou v tyto časy radši objedu značnou oklikou tramvají, ale spousta řidičů je ochotná v té zácpě popojíždět - nejspíš proto, že právě tehdy potřebuje jet do/z práce.

Tak si říkám, jestli jízda autem ve velkoměstě či třeba na D1 není spíš "menším zlem", které je dáno žalostnou nabídkou veřejné dopravy na střední a větší vzdálenosti či tramvajemi plnými smraďochů v zimním období...

Bram:
Jízdu autem 100 až 200 km dlouhou si skoro všichni mí známí pochvalují...
Problém nastane ve špičce v centru Prahy, Brna a možná i Ostravy (tou si nejsem jistý). V zácpě je předpokládám ono pochvalování přejde..

A co se fakt týče, podívejte se na civilizovaný Západ. Kde vlaky konkurují autu časově z domu do domu a/nebo hustým taktem, tam jimi jezdí hodně lidí.
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.122.13
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 11:25:15    Odkaz na tento příspěvek  

T.H., Statistik:

My, kteří na ČVUT FD učíme povinný celoročníkový předmět Technologie dopravy (v novém Bc. programu ho učíme prváky), vtloukáme studentům do hlav, že veřejná doprava musí konkurovat autu "z domu do domu", jinak je z ní pouze okrajová "sociální služba".
Viz naše první přednáška.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3635
Registrován: 6-2004

Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 12:16:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

podívejte se na civilizovaný Západ. Kde vlaky konkurují autu časově z domu do domu a/nebo hustým taktem, tam jimi jezdí hodně lidí.

Jenže my nejsme jednou pro vždycky civilizovaný západ! Proto většinu pravidel, fungujících na tom západě, nelze dogmaticky cpát sem a věřit, že když to jde tam, musí to jít zákonitě i tady. Na západě asi lidé chtějí jezdit MHD a VHD, proto ji využívají. A kde je poptávka, je i nabídka. Jenže většinový český člověk, potenciální to zákazník MHD a VHD, přemýšlí holt jinak, než nějaký "zápaďák". Jediné, co ho zajímá, je úspora za každou cenu. A dokud se myšlení českých obyvatel nezmění, tak se tu můžete snažit aplikovat nějaký ten "švýcarský model" třeba do aleluja a stejně české líné a pohodlné stádo bude jezdit svými auty, když už si je na to ježdění jednou koupilo a zvyklo si na ně.

PS: a to neplatí jen v dopravě.
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.122.13
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 13:32:45    Odkaz na tento příspěvek  

Fyzikální zákony platí všude stejně.
Pokud by pro Čecha byla výhodnější VHD (včetně subjektivních preferencí, které se u každého liší), nevidím důvod, proč by také Čech nemohl tuto VHD využívat.

Na západě asi lidé chtějí jezdit MHD a VHD, proto ji využívají.
V 60. a 70. letech ale nechtěli. Dnes chtějí. Většinou ne kvůli nějakým zeleným kampaním, ale proto, že jim to připadá výhodnější - samozřejmě mám na mysli zejména dálkovou a příměstskou denní dojížďku.

Jediné, co ho zajímá, je úspora za každou cenu.
To zajímá i Zápaďáka. Pokud ji VHD není a ani v budoucnu nebude schopná českému zákazníkovi poskytnout, můžeme ji zredukovat na přepravu školáků a dalších občanů, kteří nemohou řídit auto. A ten zbytek prodat do šrotu a muzejním spolkům...
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.122.13
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 13:36:01    Odkaz na tento příspěvek  

A nakonec červený hadr pro liberály:
Tam, kde se "vejdou" všechna auta, aniž by to okolí výrazně obtěžovalo, v zásadě stačí ona "socka".
Jenže centra našich velkoměst či turistická letoviska nejsou nafukovací a mně opravdu, ale opravdu nepřipadá vhodné srovnat naše staleté dědictví či naši krásnou přírodu se zemí a postavit dálnice amerických rozměrů jen proto, aby se podpořil růst HDP...
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.101.167
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 14:56:49    Odkaz na tento příspěvek  

P.S. pro Statistika:

O pár desítek příspěvků výš jste pokládal kontrolní otázku k čemu je mi být z Prahy do Brna za hodinu. A v příspěvku č. 3635 zase správně uvádíte o cestujících Jediné, co ho zajímá, je úspora za každou cenu. Smím se zeptat, jak jde dohromady kritika mého návrhu na VRT a takt s konstatováním o úspoře? Jaký je tedy Váš recept na rozvoj MHD?
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.101.167
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 14:57:06    Odkaz na tento příspěvek  

Pardon, VHD.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3637
Registrován: 6-2004

Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 12:52:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Recept na rozvoj VHD i MHD rád přenechám odborníkům, což jsem nikdy nebyl a nejsem. Jen mi přijde, že tahle společnost prostě nemá mentálně na víc, než aby si pro svou cestu do/z Lidlu za slevovými megaakcemi vybrala cokoliv jiného, než to "nenáviděné" auto. Proto mi investice typu VRT mezi Prahou a Brnem přijdou v takovéhle společnosti zcela zbytečné.

P.S: ve svých příspěvcích se pouze nahlas pozastavuju nad Vaším poněkud zkresleným viděním a chápáním světa. Co mají společného třeba ty fyzikální zákony s "přemýšlením" typického českého "křováka" o volbě druhu dopravy, to opravdu netuším.
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.122.13
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 14:20:42    Odkaz na tento příspěvek  

Já rovněž zastávám názor, že každý rád ušetří čas a peníze (pořadí priorit se může lišit). Pokud mu to veřejná doptava nabídne, proč by ji nepoužil?

Ještě k té VRT: D1 je zralá na generální opravu. Až se bude po její podstatné části jezdit v jednom pruhu, nebude už možná úvaha o VRT Praha - Brno "mimo realitu".
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 16:24:47    Odkaz na tento příspěvek  

Statistik: já bych si tu západní společnost tak neidealizoval, co jsem tak měl možnost ji poznat. Proč má Švýcarsko jednu z nejhustějších sítí dálnic, proč se Holandsko každé ráno zastaví v jedné velké Stau? Ono to není tak černobílé, jak nám předkládají teoretici z akademické sféry...
Michal Drábek: v jiném tématu blouznivci blábolí o ROLA náhradou za opravu dálnice. Buďte ujištěn, že ani k tomu, ani k úvahám o VRT nedojde - leda jako úlitba betonové lobby, která bude potřebovat kšeft (a přes veškerou jí podsouvanou ideologii je jí úplně jedno, jestli betonuje dálniční nebo železniční viadukt).
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3639
Registrován: 6-2004

Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 21:55:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: No vždyť, já taky na západě žádný "svatý grál" nehledám...
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.122.13
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 11:25:50    Odkaz na tento příspěvek  

Ano, Švýcaři jezdí převážně autem a mnoho jich z principu do VHD ani nenasedne. Nicméně jejich 20% podíl veřejné dopravy (a 50% v aglomeracích!) by nám mohly být vzorem.

RoLa osobně nějak nevyzdvihuji, ale nákladní tranzit přes ČR by chtělo přesunout na koleje - třeba ve formě kontejnerů. Dá se to regulačně nastavit (samozřejmě až poté, co se pro tranzit po kolejích vytvoří technické podmínky), vzorem je opět Švajc.

Za VRT Praha-Brno si stojím. Připadá mi to méně uhozené než rozšiřovat D1 na šest pruhů. Připomínám, že D1 je zralá na generální opravu. Ano, R35 jí po dokončení trochu odlehčí, ale přepravní proudy Praha - Brno na D1 zůstanou.

Co se betonové lobby týče, já jí kšefty přeju - za podmínky, že z nich bude mít užitek i většina cestujících na příslušné relaci.
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 678
Registrován: 10-2009

Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 18:10:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu to tady zkusím odlehčit příspěvkem z úplně jiného soudku. Taková "želpageovská" pozvánka na den otevřených dveří na Dopravní fakultě Jana Pernera spojená s povídáním o styku je k přečtení pod uvedeným odkazem. Jinak se letošní den otevřených dveří na DFJP uskuteční ve čtvrtek 12.1.2012 a oficiální fakultní pozvánku na něj najdete tady...

RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4222
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 25. listopadu 2011 - 14:39:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V 60. a 70. letech ale nechtěli. Dnes chtějí. Většinou ne kvůli nějakým zeleným kampaním, ale proto, že jim to připadá výhodnější

Možná byste si mohl aspoň zjistit, kolik aut se tam prodalo v 60. a 70. létech a kolik se jich tam prodá dneska a kolik ta auta ujedou km dnes a tehdy.

Nezlobte se, ale mě to přijde jako akademické hlášky mladých a dost životně nevyzrálých lidí odtržené od reality všedního dne.
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.85.231
Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 09:15:59    Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ:

Vzhledem k mému věku můžete téměř vždycky argumentovat mou nezkušeností.
Já ale odpovím otázkou:
Svezl jste se někdy (třeba na dovolené) vlakem ve Švajcu? Viděl jste, kolik lidí jezdí i na tak veřejnou dopravou pomalé relaci, jako je Curych - Zug (- Luzern)?
O hlavním tahu Curych - Bern samozřejmě nemá cenu vůbec diskutovat - díky cestovní době 56 min (bez zastavení) a půlhodinovému taktu vzrostla přepravní poptávka nad veškeré prognózy a dnes se zcela vážně diskutuje o stavbě tunelu, který by umožnil čtvrthodinový takt této nejrychlejší linky.

Zkuste mi prosím místo osobně laděného komentáře raději oponovat nějakým příkladem z praxe, kdy si ani rychlá a četná nabídka vlaků neškrtne ve srovnání s IAD...
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1399
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 09:43:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nějakým příkladem z praxe, kdy si ani rychlá a četná nabídka vlaků neškrtne ve srovnání s IAD

Mno, co takhle jakákoli relace v ČR o víkendu?
A za sebe konstatuji, že i dojíždění do Prahy je pohodlnější autem, protože je (v kombinaci P+R a MHD) rychlejší - pokud víte, kdy je špička a vyhnete se jí... Záleží na poloze startu a cíle - já to mám do práce (ode dveří ke dveřím) 1:30 vlak+MHD, zato autem 28minut bez jakéhokoli porušení předpisů.
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.85.231
Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 10:46:10    Odkaz na tento příspěvek  

V ČR až na výjimky NENÍ vůči autu konkurenceschopná nabídka dálkové veřejné dopravy...

Jinak Vás, který jste v cíli autem 3x rychleji, opravdu nedodlám tahat do MHD .
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1400
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 11:03:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak Vás, který jste v cíli autem 3x rychleji, opravdu nedodlám tahat do MHD

No vidíte, a přesto jsem jejím pravidelným a vcelku spokojeným uživatelem Vtip je v tom, že mě IAD cesta stojí cca 4x víc. Kdybych chtěl auto na dojíždění do práce, tak budu mít fabku v plynu a ne dvoulitr Takže autem do práce jen výjimečně...
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4223
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 12:19:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Viděl jste, kolik lidí jezdí i na tak veřejnou dopravou pomalé relaci, jako je Curych - Zug (- Luzern)?

A jel jste tam taky po dálnici ? A zjistil jste si hustotu obyvatelstva (reálnou - né to, že to toho jmenovatele zahrnete neobyvatelné hory). Víte kolik v CH připadá aut na 1 obyvatele ? Myslíte si, že si je lidi kupují jen tak aby potom jezdili vlakem a stálo jim to nečinně v garage ?

Nicméně jejich 20% podíl veřejné dopravy (a 50% v aglomeracích!) by nám mohly být vzorem.

Jistě a jinde zase sní tolik a tolik kil ryb či nějakých jinýho potvor a jinde se zase třeba v zimě netopí. Nemáme to taky náhodou v duchu nějakého sektářského blaha kopírovat s tím, že nějaký technokrat bude v duchu vyššího blaha za naše peníze nám nařizovat, kolik těch ryb máme sníst ? Případně když je nebudeme jíst, tak se budou dotovat, aby se splnil plán a tzv. "bylo líp"?

PS: Promiňte, ale já žiju v představě, že slušná univerzita má taky naučit člověka myslet v širších souvislostech a nikoliv odtrženě od reality.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4224
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 12:27:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dá se to regulačně nastavit (samozřejmě až poté, co se pro tranzit po kolejích vytvoří technické podmínky), vzorem je opět Švajc.

Horké sny šotoušovy bezedné noci, ekonomicky i politicky zcela mimo realitu.
Michal_Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.85.231
Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 12:32:18    Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ:
Nechci nikomu nic nařizovat.
Klidně se tlačte v zácpě, případně se jim vyhýbejte, pokud Vás to baví. Já osobně si tyhle starosti naopak rád ušetřím. Lidé jsou různí.

Jinak děkuji za názor na slušnou univerzitu.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4225
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 14:34:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klidně se tlačte v zácpě, případně se jim vyhýbejte, pokud Vás to baví. Já osobně si tyhle starosti naopak rád ušetřím.

Kamarádka bydlí v menší obci obluhované vcelku slušně autobusy PID. Bez auta by ovšem nemohla do práce, protože díky němu ráno dojezdem k metru ušetří 10 a odpoledne 20 minut a tak stihne všechno co potřebuje (děti a jejich školy, kroužky, nákup a dopravit se z/do práce). Nemít tu půlhodinu k dobru (a zaměstnavatele, umožňujícího zkrácený úvazek), tak sedí doma a je v evidenci ÚP. páč ani s kvalitní VHD se to prostě stíhat nedá. Na Váš postoj by si pravděpodobně zaklepala na hlavu. Takhle je na tom +- většina vrstevníků. Občas se scházíme a vzpomínáme, jak jsme měli před 15 lety (= po škole) spoustu volnýho času (a občas nevěděli co s penězi).
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.101.167
Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 17:47:03    Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ:
Zdá se, že jste mě nepochopil.
Já ani v nejmenším nezpochybňuji primát IAD v přepravních výkonech.
Pouze se domnívám, že v případě výrazného zlepšení nabídky VHD zejména v dálkových a příměstských relacích bychom se mohli přiblížit k hodnotě jejího podílu na přepravní práci třeba 20% jako ve Švajcu. Obdobně by podle mého názoru neškodilo vytvořit podmínky pro tranzit kontejnerů (a okrajově třeba RoLa přes naše území). Toť vše. I řidiči aut na tom vydělají - úbytkem kongescí a kamionů po cestě...
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3648
Registrován: 6-2004

Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 21:46:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obdobně by podle mého názoru neškodilo vytvořit podmínky pro tranzit kontejnerů

Mám dotaz: kolik toho náš rozpočet vydělá na tranzitu čehokoliv přes naše území?

Jinak tedy tranzitní přeprava nejen kontíků přes území ČR probíhá už desítky let...
RoLa, ta už tu jednou byla a proč nebyla nadále udržitelná v původním rozsahu, to bylo mnohde popsáno. Pochybuju, že za současné situace EU by byl nějaký významný návrat RoLy na naše koleje reálný. Vy na fakultě byste sice po takové akci možná "boli šťastní prešťastní" a pěli na to na přednáškách ódy, ale jinak by asi všichni ostatní - řidiči těch tiráků počínaje a nijak nezúčastněnými plátci všeho možného konče - splakali nad vejdělkem.

I řidiči aut na tom vydělají - úbytkem kongescí a kamionů po cestě...

Pane Drábku, jestli chcete, znám osobně několik lidí, co pracují nebo pracovali jako dispečeři ve firmách, provozujících mezinárodní silniční nákladní dopravu. Možná, že kdybyste si s nima o této problematice popovídal, získal byste na ni o "trochu" reálnější pohled.