K-report
 

Archiv diskuse 750.7, 752.6, 753.7, 755, 756 a ... do 12. 10. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » 750.7, 752.6, 753.7, 755, 756 a 757 - modernizované brejlovce » Archiv diskuse 750.7, 752.6, 753.7, 755, 756 a ... do 12. 10. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Medvedcz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 708
Registrován: 4-2009

Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 11:44:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na těch dvou děčínskejch jsem měl pár šichet ještě coby zácvikář.
Tedy knoflík vpravo prý ovládal tu optickou informaci pro holanďana venku. Možná to souviselo s tím jít se napřed přesvědčit a pak to růčo rozsvítit, nevím.
Nicméně ty modré blinkry neměly oporu v předpise a daly se vysvětlit jako "otevřené dveře".
Nejčastější informace na můj dotaz ale zněla: Nešahej na to a stopuj...
Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout, na co se dřív vysrat...
Sapér_vodička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 4-2011

Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 11:58:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě přidám nějaké obrázky:
Celkový pohled na pult. Proti samotnému provedení nic nemám, naopak. Nepříjemné je snad jen to, že chybí nějaká zarážka, která by zabránila jízdnímu řádu neustále sjíždět přes klávesnici dolů, taky by pultík snesl i nějakou klipsnu na rozkazy. Ale to jsou prkotiny. Kravskou HJP jakož i BPE teď neřeším.

Detail poloprázdných obrazovek. Na levé jsou v základním zobrazení vlevo otáčky a kotevní proud, vpravo teplota vody (no nevím, říkat tomu utrejchu "voda"...) a buzení EDB. Uprostřed prostor na piškvorky... Pravá obrazovka - rychloměr v základním zobrazení.


Písečníková hadice délky cca 1,5 metru, kvůli přirozenému prohýbání zavěšená na dvě ocelová lanka. Dávám v zimě písečníkovi týden, maximálně dva...


Medvedcz: Nejčastější informace na můj dotaz ale zněla: Nešahej na to a stopuj...

Aúúú, tak teď můj boj za světlé zítřky utrpěl zdrcující porážku! Nicméně to lze považovat za trpký úděl zařízení, které se nedočkalo předpokládaného rozšíření a tudíž postupně začalo trpět neúdržbou a nepoužíváním.
Vy pacholci, my vám dáme láňok!
Medvedcz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 709
Registrován: 4-2009

Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 12:11:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono to bylo tak, že jsem jezdil v České Lípě a lipští se na tyhle mašiny dostali vzácně a co neznali, s tím radši nemanipulovali. I když pár zvídavějších taky bylo.
Zda se to běžně používalo v Děčíně, netuším.
Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout, na co se dřív vysrat...
Corllin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1841
Registrován: 12-2006

Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 12:34:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Sapér_vodička: To je divný, že tam ty klipsny na to, aby vám padal jízdní řád nemáte. My je v Praze už máme namontované na všech čtyřech mašinách.
Ještě k tomu, jak píšeš o topných spojkách. Tobě dělá problém tu mašinu stopnout a zase ji nastartovat?? Mě to problém nedělá. Ještě by mě zajimala jedna věc. Jestli už se někdy stalo a jestli je to vůbec technicky možné, aby v TA zustalo nějaké napětí nebo aby se nabudilo natolik, aby tam zustal zbytkový proud a jestli se to už někdy stalo.
Kravskou HJP jakož i BPE teď neřeším.
Co s ní máš? Mě naopak vyhovuje. Nemusím sahat všude možně. Krásně se s ní brzdí, nejdřív EDB a když je to málo, tak si trochu pomůžu vozama...
http://corllin.rajce.idnes.cz
ICQ:349 415 692
Luboš_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12255
Registrován: 9-2002

Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 14:10:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Corllin:
Jemu to nikdy nevysvětlíš..kadla kadla..
TRANCE Forever: Ultimate - Wonderland (Original Mix)
Tak tohle prostě můžu!!
Mourek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1032
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 21:56:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Uprostřed prostor na piškvorky... Na piškvorky nebyl čas a tak tam je nově rozšířený panel s kontrolkama a topný proud .

Sapér_vodička: Kravskou HJP ... Jo jo, přibrzdit rajčákem na 60%, přendat ruku škrábnout vlak, přendat ruku přidat EDB, přendat ruku povolit vlak a jako do peřin. Pokud to máte v paži nabrzdíte EDB, přendáte ruku na OBE a škrábnete si to akorát a nakonec trochu povolíte, přendáte ruku na BPE zabrzdíte, přendáte ruku na OBE odbrzdíte vlak, přendáte ruku na rajčák a odbrzdíte EDB.

Fíra s HJP v paži a "A" si zadá EDB, přidá vzduch a na konci povolí, pak nechá v "J" a vlak se odbrzdí. Pokud jede na AVV dá někde během brzdění páku do "V" (neučinil-li tak již na vjezdu), po zastavení a automatickém zrušení zastávky zase do "J", aby povolil vlak.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4947
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 23:54:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MedvědCZ: Jinak vítám tento přístup.
Předtím to bylo ve znamení dvou formulek "zákazník neobjednal" a "není v základní ceně rekonstrukce"

Není co vítat, to bylo jen takové nezávazné cvičení u piva. Dokud si to zákazník neobjedná, tak se fakt nic nezmění.

Sapér: tohle mi přijde jako dosti vykonstruovaný problém.
To je vidět, žes ještě nikdy nedělal analýzu rizika...
Krom toho v bodě 4 výslovně uvádím podmínku, že by to bylo vyžadováno (takže vlastně tím hůř, že by nebyl zvyk se tím zabývat).

Detail poloprázdných obrazovek.
Až budu mít trochu čas, pošlu Ti detail nějaké zaplněnější...
Medvedcz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 710
Registrován: 4-2009

Odesláno Sobota, 08. října 2011 - 07:57:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dokud si to zákazník neobjedná, tak se fakt nic nezmění. A to je přesně ono. Tady se napřed objedná a pak se teprve vyvíjí. No vlastně se nedivím, je tu kapku menší trh a Siemensovi se tu asi nikdy konkurovat nebude.
Vtip je v tom, že zákazník ani neví, co je možné objednat a ve smlouvách a podmínkách je taková mlha, že se z toho pak stěží dají vypreparovat ty dvě výše zmíněné formulky.
OT: Vím o čem mluvím, měl jsem tu "čest" být u MH jednoho nejmenovaného SHV. Kdyby makali tak, jako pak mlátili hubou, byl bych spokojen.
P.S. Jinak chápu, že dnes se to musí dělat jinak než dřív, viz analogie s výtahem. Holt lidstvo blbne a soudí se.
Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout, na co se dřív vysrat...
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4585
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 08. října 2011 - 09:38:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zákazník kolikrát ví, co by chtěl, ale někdy to zamrzne na financích a musí se to dělat postupně - berte to jen jako obecnou informaci, nijak konkrétně se vztahující k 750.7.

Vidím to každý rok ve svém oboru, kdy se přesně ví, co se chce, ale objem finančních prostředků je zastropován (někdy je i vystavěno další nižší patro) a nelze vše realizovat najednou. Takže se to dělá postupně dle finančních možností a v rámci finančních možností dle priorit.

Samozřejmě nastává i jeden negativní jev, že by to šlo objednat, ale lidé, kteří o tom rozhodují nemají potuchy o provozu (zpravidla to není dodavatel) nebo jim chybí informace co a jak je vhodné realizovat - v žádném případě nechci říkat, že jsou to nekompetentní lidé. I zde si pamatuji na případy, kdy na doporučení dodavatele je něco doobjednáno a realizováno - odborný pohled dodavatele převáží důvody proč to nedělat.

Tak nějak mi přijde, zda když v minulosti byly ověřovací série, to nějak nyní nechybí? Dnes mi to přijde, že se něco objedná (dle nějakých náčrtů), pak nakreslí, zrealizuje, oživí, udělá to pár zkušebních jízd a šup do provozu - hodně zjednodušené. Jenže v tom "šup do provozu" se toho moc neodhalí, co by to ještě chtělo a už je vyrobeno napřiklad dalších 5 kousků než se něco zjistí a chtělo by doladit. Dnes mi přijde výroba vozidel obdobná k výrobě mobilního telefonu. Vyrobit, okamžitě hodit na trh ve stavu, kdy to funguje a sw chyby se odladí v rámci "updatů". Pokud jde jen o sw chyby, tak to není až takový problém (pokud flotila vozidel již nesahá do několika desítek) - snad už všichni dodavatelé systémů pro ČD jsou schopni reagovat poměrně slušně - někdo nadstandardně dobře, u někoho to vázné -, ale pokud se jedná o hw problém, tak to už může být pořádný oříšek.

Berte to jako můj pohled na věc.
Passion
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 2-2006
Odesláno Sobota, 08. října 2011 - 21:15:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dokud si to zákazník neobjedná, tak se fakt nic nezmění
V CZ neplatí niečo také ako u nás - zákazník si spravidla objedná to, čo ponúka výrobca.

nejdřív EDB a když je to málo, tak si trochu pomůžu vozama...
Zjavne nevozíte 6-vozňové rýchliky. Tam nie je čas sa hrať s EDB, pretože má malý účinok pre spomalenie. Rovno priebežne a EDB ide cez "prevodník". Mimochodom, zrovna včera som šiel s dvoma Bmeer. Tam čistá EDB stíha v pohode podľa vášho popisu.

HJP versus OBE - sila zvyku, nič viac. Mne osobne sa HJP napriek prvotnej averzie zapáčilo. Jediná výčitka - nejde znížiť účinok zvlášť priebežnej brzdy a zvlášť EDB navolenej "ručne".
Mourek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1035
Registrován: 1-2006
Odesláno Sobota, 08. října 2011 - 21:58:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Passion: Ne neplatí, protismyk byl nabízen, ale neobjednán (jeden jistý precedent). Valivá ložiska do tlap byla také nejspíš nabízena a neobjednána.

Tam nie je čas sa hrať s EDB A to jako proč by nešlo nabrzdit EDB a pak zbytek vlakem? Jediný případ, kdy to nejde je pokud se jede do posledního okamžiku výkonem, pak se po poklesu PT na 0 zabrzdí rovnou vlakem. V ostatních případech se asi najde 8s na plné provozní zabrzdění EDB.

nejde znížiť účinok zvlášť priebežnej brzdy a zvlášť EDB navolenej "ručne" Ale kdeže, jde odbrzdit pouze vzduch a zachovat účinek EDB. Pokud by se strojvedoucí domluvili a chtěli zvlášť odbrzdit vzduch nebo EDB šlo by doplnit nějaké mechanické čudo (tlačítko na páce, tlačítko vedle páky nebo pedál) ...
Passion
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 09. října 2011 - 08:55:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to jako proč by nešlo nabrzdit EDB a pak zbytek vlakem?
Nepíšem že to nejde, ale že pri 6tich vozňoch nie je na to čas. Na 300 ton s 757 (750.7) je použitie len EDB pri brzdení veeeľmi málo. Tak načo to "šperkovať".

Ale kdeže, jde odbrzdit pouze vzduch a zachovat účinek EDB.
Nie, nejde. A to práve preto, lebo tam nemáte/nemáme to "nějaké mechanické čudo".
Sep
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 551
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 09. října 2011 - 11:44:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včerejší Plzeň.
Karlis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 659
Registrován: 1-2010

Odesláno Neděle, 09. října 2011 - 11:52:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včerejší Protivín...


...a včerejší křižování R 1252 a R 1255 vyjmečně v Březnici...

Martin 76
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.45.88
Odesláno Neděle, 09. října 2011 - 12:14:45    Odkaz na tento příspěvek  

Proč se těm novejm Brejlovcům 750.7xx dávaj cizí jména? To je hnus, vždyť jsme v Čechách!!!
Sapér_vodička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 4-2011

Odesláno Neděle, 09. října 2011 - 12:33:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Corlin: nedělá mi problém stisknout tlačítka stop a start. Ale věz, že jsou místa, kde je plánovaná doba na přepřah 6 minut, jsou místa, kde musíš za 10 minut objet, a to při samoobsluze při vyvěšování. Potom každé čekání na odložený stop už jde poznat. A k tomu si připočti ještě čas na korektní vyp/zap vysílačky, což u VO67 taky netrvá pár sekund... Motoru rovněž nedělá dobře časté stopování, koneckoců i proto je katr chráněn odloženým stopem, start zase znamená zvýšenou spotřebu paliva (i když moderních regulátorů to nepředstavuje půl kýblu nafty jako starých stavěčů, které z principu svého fungování dávaly při startu max. palivo).

Mourek: a že to "přendávání ruky" cargu nevadí, naopak se jednopáce brání... Mám pro ně plné pochopení.

Passion: ano, já samozřejmě neříkám, že s HJP se nedá žít, ale se dvěma ovladači (jedna páka tah/EDB, druhá vzduchová brzda) by se žilo (mně i mnohým jiným kolegům, se kterými jsem se na toto téma bavil) líp.

Mourek podruhé: Ale kdeže, jde odbrzdit pouze vzduch a zachovat účinek EDB. Pokud by se strojvedoucí domluvili a chtěli zvlášť odbrzdit vzduch nebo EDB šlo by doplnit nějaké mechanické čudo

Šlak tref jakési čudo! Proč vymýšlet rovnátko na ohýbátko? HJP sloučila páky výkonu a brzdy do jedné, ale za cenu toho, že nelze samostatně snížit účinek jednoho způsobu, což já osobně považuju za dost zásadní problém u secího stroje. Už tak nám jednoruký bandita přidal na pult dvě tlačítka a jeden přepínač, protože polohy závěr, přebití a švih už se na jednopáku prostě nevešly. No a teď teda ještě přidáme "čudo", abychom ten pult měli ještě přehlednější bazmeků na něm bylo ještě víc, což nakonec tu původní myšlenku jednopáky totálně zdegraduje a strojvedoucí bude při brzdění provádět podobné prostocviky jako postavička v tomto videu v čase 4:14-4:20: http://www.youtube.com/watch?v=4zRQfNcTNT0

Před nějakými 35 lety vznikla velmi progresivní myšlenka jednotného stanoviště, kdy základní ovládací prvky byly na všech lokomotivách na stejném místě. Co z toho zbylo do dnešní doby? HJP, která má na něčem o polohu víc nebo míň, ovladač dveří si prohazuje místo se směrovou pákou, jednotlivé série téměř identických lokomotiv mají úplně jiné ovládání. To by jeden blil...
Vy pacholci, my vám dáme láňok!
Mourek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1037
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 09. října 2011 - 18:42:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepíšem že to nejde, ale že pri 6tich vozňoch nie je na to čas. Buď jedete bez výběhu a pak přecházíte z jízdy rovnou do brzdy a to nabrzdění EDB předem asi nemá smysl, ale zatím jsem neviděl strojvedoucí, kteří by tak jezdili byť jen větší část směny, takže na to předbrzdění pomocí EDB čas většinou je. Zabere Vám to cca 1s, pak po přeložení do BP narůstá EDB dál, pokud to přetrpíte v BE delší dobu preferujete více EDB (uvedené platí jistě pro 750.7).

Na 300 ton s 757 (750.7) je použitie len EDB pri brzdení veeeľmi málo. To je otázka s jakým odrychlením potřebuji brzdit. Jen pro přesnost, není přeci nutné to odbrzdit na EDB vše, ale můžu toho na EDB odbrzdit X procent, což je to co právě HJP ulehčuje.

Passion i Sapér_vodička: Na 750.7 jde odbrzdit jen vzduch a EDB zachovat (jde to normálně jen s HJP bez čuda).

Sapér_vodička: Cargu bych tu HJP ani moc nenutil možná proto mají na 742.7 OBE a páku na tah +/-.
Mourek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1038
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 09. října 2011 - 19:31:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mýty okolo odloženého stopu:
Odložený stop představuje možnost nechat lokomotivu stopnout podle jejího gusta, při potřebě vytáhnout kabel vlakového topení stačí tlačítko podržet a loko stopne ihned (žádné, že se musí počkat).
... i proto je katr chráněn odloženým stopem I prd velebnosti, odložený stop vznikl ze dvou důvodů:
a) umožnit odstavení kompresoru (týká se toho matěje),
b) umožnit dochladit zbytkové teplo.
Diskuze vznikla u řady 753.7 kde na jednom stroji byla cedulka "Nestopovat pokud je kompresor v činnosti" pátráním se zjistilo, že kompresor nemusí odstavení v plném tlaku. Na 753.7 odložený stop realizovat nejde, ale na 750.7 i 742.7 již instalován je.

Sapér_vodička: Pochybuji, že byste fíry na 843 a 471 přemluvil na rozdělenou páku. Vidím to tak, že u strovedoucích z motorových lokomotiv a tramvají byste asi našel celkem dost opory, ale jejich množství spíše ubývá. Šlak tref jakési čudo! Proč vymýšlet rovnátko na ohýbátko? Protože expert jako vy by si mohl ubírat EDB a vzduch zvlášť a ostatní by jezdili normálně, ale že jsem se namáhal, HJP je praktičtější, prostě si zvykněte.

Passion: Hele jen pro zajímavost, když EDB nepoužíváte (u 300 tun vlaku nemá potřebný efekt a stejně na ní není čas) tak co Vám vadí na HJP ? Pro Vás to má tím pádem význam "S"(přidávám tah), "J"(nechám tah/odbrzdím brzdu), "V"(ubírám tah/nechám brzdu), "BE"(nepotřebujete) a "BP"(brzdím vzduchem) . Jo brzdit a táhnout najednou za normálních okolností nejde, takže se ty významy nepletou.

Předpokládám, že na ARR a AVV samozřejmě nejezdíte (pak by byly funkce páky trochu zajímavější).
Aleš_Liesk.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 9-2011
Odesláno Neděle, 09. října 2011 - 21:10:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pas: Ale kdeže, jde odbrzdit pouze vzduch a zachovat účinek EDB.
Nie, nejde. A to práve preto, lebo tam nemáte/nemáme to "nějaké mechanické čudo".

Ale kdeže, jde (i bez čuda).
To, že to neumí např. 757 neznamená, že to nejde globálně.
380 to umí.
Passion
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 09. října 2011 - 22:39:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mourek - naposledy, pri 300 tonovom vlaku naozaj nevidím význam sa hrať samostatne s 1500kW EDB. Rovno to zoberiem priebežne a EDB sa k tomu pridá sama.

tak co Vám vadí na HJP ?
Čo? Odporúčam ešte raz a dôkladne prečítať posledný odstavec z môjho príspevku č.59.

Aleš: Ale kdeže, jde (i bez čuda).
To, že to neumí např. 757 neznamená, že to nejde globálně.
380 to umí.

Umí - neumí. Vie to aj 757. Otázka je, akým krkolomným spôsobom. Prvý je, že HJP presuniem do jazdy, hlavné potrubie tým naplním, ale súčastne znížim aj účinok EDB, ktorý následne opäť zvýšim prestavením HJP do BE, potom opäť naplním potrubie v J a opäť pribrzdím do BE. Druhý spôsob je použitie názkotlakého prebitia, či vysokotlakého švihu.
Ten prvý spôsob mi silne pripomína vlka na videu od Sapéra_vodičku v spomínanom čase 4:14 a pri tom druhom spôsobe mi uniká vymoženosť HJP, keďže pravá ruka musí siahnuť niekam inam ako na kontrolér. Ak existuje tretí, či štvrtý spôsob, rád sa nechám poučiť, aj o tom je toto fórum.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4948
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 09. října 2011 - 23:14:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Passion: Nie, nejde. A to práve preto, lebo tam nemáte/nemáme to "nějaké mechanické čudo".
Mluv laskavě jen za 757 - na 750.7 to prostě jde (asi to dělá ta nula a tečka navíc ) stejně jako na 380. Jako ten, co zrovna tuhle funkci programoval, si o tom troufám vědět něco víc než Ty...
Vie to aj 757 ... HJP presuniem do jazdy, hlavné potrubie tým naplním, ale súčastne znížim aj účinok EDB
Čím víc se v tom hrabeš, tím víc ukazuješ, že o 750.7 máš jisté mezery. Smiř se s tím, že má v tomto punktu oproti 757 něco navíc...

Zjavne nevozíte 6-vozňové rýchliky. Tam nie je čas sa hrať s EDB, pretože má malý účinok pre spomalenie. Rovno priebežne a EDB ide cez "prevodník"
Pokud má být něco opravdu "zjevně", tak je lepší nedat na něčí dojmy a podívat se rovnou do logů (zde konkrétně ze 750.709):
IB=FFF0, 2230.1 m, 0 km/h, 16:43:40 Vlak 663, 120 brzd%, 170 m
Tolik metrů má kolikavozový vlak, žáku Fíku? A nezapomeň - inkoust nelížeme!

No a zrovna tenhleten vlak ta mašina držela z Rapotičáku (20 až 24 promile) samotnou EDB, konkrétně nějakejma -70% PT. Ono totiž ne každé brzdění je zastavovací, že - a i u toho zastavovacího je na rovině počátečních 0.3 m/s2 (započítáme-li i jízdní odpor) neboli 1 km/h/s docela dost, rozhodně dost na to, abych to tam nemusel od začátku sypat přes vzduch...

naposledy, pri 300 tonovom vlaku naozaj nevidím význam sa hrať samostatne s 1500kW EDBA to já ho tam zas při brzdění z nějakých 70 km/h vidím. Možná se na to zkus zeptat vozáků, až budou měnit špalky...

Sapér - ještě dlužná odpověď na toť otázka, zdali to nějaká bezpečnostní norma požaduje.
Zdá se, že ano - přece jen je to 3000 V, tedy vn, a prostor mezi vozy je prostor zvlášť nebezpečný dle ČSN EN 33 2000 (čistě pro srovnání - u elektrikářů se při práci na vedení vn musí sepisovat Příkaz B, doporučuji si to vygooglit).

Martin76: Proč se těm novejm Brejlovcům 750.7xx dávaj cizí jména? To je hnus, vždyť jsme v Čechách!!!
Zaprvé těch ryze českých jmen není tolik a hodně jich spotřebovaly 854 a spol.
No a zadruhé je to narážka na to, co běžný šotouš nevidí, tedy na můstek přes alternátory, který připomíná Benátky, a to nikoliv ty nad Jizerou či nad Doubravou, ale Venezii...
Passion
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 10. října 2011 - 06:19:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mluv laskavě jen za 757 - na 750.7 to prostě jde (asi to dělá ta nula a tečka navíc ) stejně jako na 380. Jako ten, co zrovna tuhle funkci programoval, si o tom troufám vědět něco víc než Ty...
To ti neberiem. Ale ak to robí "ta nula a tečka navíc", tak to potom nerobí HPJ, ale práve to "nějaké mechanické čudo". Alebo nula z tečkou je poloha na HJP?

"Smiř se s tím, že má v tomto punktu oproti 757 něco navíc...
Tak tu je zakopaný pes...
Áno, s týmto som zmiernený a nemám s tým problémy. Napríklad taká funkcia odloženého stopu mi vôbec nechýba.

IB=FFF0, 2230.1 m, 0 km/h, 16:43:40 Vlak 663, 120 brzd%, 170 m
Nerozumiem vašim logám, ale má to znamenať, že vlakmi Os dopravy zastávate na 2230.1 metroch? Geniálny grafikon. My si to zväčša dovoliť nemôžeme, pretože by sme meškali. A preto som písal, že hrať sa s EDB vtedy nemá význam. Samozrejme na udržanie rýchlosti na spáde, či pri úprave rýchlosti o pár jednotiek, či jednu-dve desiatky km/h to použiteľné je, prípadne s dvoma vozmi sa s tým dá brzdiť aj do zastavenia, ale to je všetko. Brzdíme zväčša kratšie, ako na zábzrdnú - myslím tým, že začíname brzdiť ďaleko za tabuľou pred zástavkou. Vypustím 1 bar, EDB to vezme skoro na 100%, vozne tiež. Tak na čo to pred priebežným brzdením ešte pribrzdievať polohou BE? Nič s tým nezískam, pretože rovnaký účinok dosiahnem aj "cez prevodník". A brzdiť len EDB, na to nie je čas, pretože sa tým pri ťažkom vlaku a 1500kW EDB sakramentstky predlžuje dráha potrebná na zastavenie a tým aj čas. To je všetko, čo som chcel k tomu povedať.

(Příspěvek byl editován uživatelem passion.)
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4953
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 10. října 2011 - 11:54:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Passion: Nerozumiem vašim logám, ale má to znamenať, že vlakmi Os dopravy zastávate na 2230.1 metroch?
Ne, nemá. Je to prostě úplný necenzurovaný řádek z logu, kdy byl v 16:43:40 zadán vlak 663 dlouhý 170 metrů.
Ta dvojice IB=FFF0, 2230.1 m normálně znamená poslední skutečně přečtený IB a vzdálenost od něj, jako třeba tady na logu z 471 z roku 2003 (čte se to zdola nahoru a nominál zastavení je 5.0 m, aby se nemuselo do záporných čísel):
IB=1E2E, 282.1 m, 0 km/h, 20:04:02 Aut. ruseni zastavky (4.9 m) Cesky Brod
IB=13AC, 487.5 m, 0 km/h, 20:00:03 Aut. ruseni zastavky (4.5 m) Rostoklaty
IB=18E8, 471.5 m, 0 km/h, 19:57:30 Aut. ruseni zastavky (5.5 m) Tuklaty
IB=170F, 602.8 m, 100 km/h, 19:55:32 Klav: Volba 160 km/h
IB=16EB, 661.4 m, 0 km/h, 19:53:59 Aut. ruseni zastavky (5.6 m) Uvaly
IB=1521, 342.1 m, 0 km/h, 19:50:17 Aut. ruseni zastavky (4.9 m) P-Klanovice
IB=1BCA, 395.1 m, 100 km/h, 19:48:42 Klav: Volba 120 km/h
IB=17AC, 2352.7 m, 100 km/h, 19:48:23 Klav: Volno
IB=17AC, 530.3 m, 89 km/h, 19:47:21 Klav: Volno
IB=17AC, 405.7 m, 83 km/h, 19:47:16 Klav: Volba 120 km/h
IB=19E4, 397.3 m, 0 km/h, 19:46:16 Aut. ruseni zastavky (4.7 m) P-Bechovice
IB=1CE8, 540.7 m, 85 km/h, 19:45:37 Klav: Volno
IB=1FE7, 747.1 m, 0 km/h, 19:43:48 Aut. ruseni zastavky (4.9 m) P-Dol.Pocernice
IB=14A3, 832.1 m, 0 km/h, 19:41:17 Aut. ruseni zastavky (4.9 m) P-Kyje
IB=1C2D, 272.9 m, 80 km/h, 19:39:25 Klav: Volba 100 km/h
IB=1982, 252.7 m, 0 km/h, 19:38:23 Klav: Volno
IB=1982, 252.7 m, 0 km/h, 19:38:03 Aut. ruseni zastavky (4.4 m) Praha Liben
IB=1D21, 601.7 m, 72 km/h, 19:36:53 Klav: Ocekavej 80 km/h
IB=196A, 1922.6 m, 80 km/h, 19:36:09 Klav: Ocekavej 80 km/h
IB=196A, 667.9 m, 79 km/h, 19:35:12 Klav: Ocekavej 80 km/h
IB=1722, 443.0 m, 30 km/h, 19:34:33 Klav: Volba 80 km/h
IB=11E4, 32.0 m, 30 km/h, 19:32:29 Klav: Volno
IB=1FF0, 54.7 m, 28 km/h, 19:31:53 Klav: Volno
IB=1FF0, 0.0 m, 25 km/h, 19:31:46 Start AVV, rezim CB+OJV
IB=FFF0, 57.1 m, 0 km/h, 19:05:27 Zmena rezimu na CB+OJV
IB=FFF0, 57.1 m, 0 km/h, 19:05:25 Klav: Volba 30 km/h
IB=FFF0, 57.1 m, 0 km/h, 19:05:23 Vlak 9329, 100 brzd%, 160 m

Zde ovšem FFF0 znamená bezchybný výsledek testu spínačů a údaj dráhy k němu příslušný nemá žádný význam.

A preto som písal, že hrať sa s EDB vtedy nemá význam.
Aha, takže logům sice nerozumíš, ale přesto víš, že to potvrzuje Tvé tvrzení...?
Jeden se fakt nestačí divit...
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4954
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 10. října 2011 - 11:55:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Passion: Ale ak to robí "ta nula a tečka navíc", tak to potom nerobí HPJ, ale práve to "nějaké mechanické čudo".
Eehm, nula a tečka navíc je rozdíl mezi řetězci "757" a "750.7"...
Žádné mechanické čudo ani poloha navíc tam není.
T4784086
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1263
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 10. října 2011 - 18:33:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I když s HJP moc velké zkušenosti nemám, osobně je mi taky bližší uspořádání revers, jízní/(brzdní) páka a ovladač brzdiče. Kdo si hraje, nezlobí.

Bylo by zajímavé rozhodit mezi fíry dotazník jaké uspořádání chtějí. Varianta A a varianta B. A podle toho by se vidělo...
"Proti blbosti i bohové bojují marně" Jan Werich
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4957
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 10. října 2011 - 19:34:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

4.086: Bylo by zajímavé rozhodit mezi fíry dotazník jaké uspořádání chtějí...
...přičemž by bylo dobré to rozhazovat mezi takové fíry, co mají zkušenosti a umějí s obojím, jinak je to škoda papíru.

Pro Sapéra: jedna jakž takž čitelná fotka trochu zaplněnějšího displeje (do volného prostoru se ještě píšou až dva řádky textu):

(bylo to ve zkoušení, aby se dalo zatemnit, tak neřešte časy)
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4587
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 10. října 2011 - 19:34:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ovšem to by musel být relevantní rozhoz. Pokud to rozhodíte jen mezi "volantáře", tak výsledek je velmi nejistý. Jsem si na 100% jist, že strojvedoucí jezdící delší čas na "pákovce" by již nikdy neměnili (na 99,9%).
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4588
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 10. října 2011 - 19:36:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: šla by tato barevná návěstidla (netextová) i na 471, když už nemáme nasazen jediný monodisplej?

(Příspěvek byl editován uživatelem penik.)
Mourek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1039
Registrován: 1-2006
Odesláno Pondělí, 10. října 2011 - 21:12:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Passion: Napríklad taká funkcia odloženého stopu mi vôbec nechýba. A ona někomu na 757 chyběla ... ? Podle těch nároků na krátkou brzdnou vzdálenost chápu, že stiskem tlačítka stopu na cca 200ms na 757 (což může být takový normální ťuk) ušetříte 800ms na každém stopu oproti tomu, kdybyste ve stejné situaci stopoval 750.7. Na takových Budějovicích byste ušetřil 6x 800ms = 4,800s (2x najetí/odjetí a 4x na dva obraty) .

Vypustím 1 bar, EDB to vezme skoro na 100% ... To mi přijde trochu zvláštní, zbývajících 0,5 baru se tedy účinek EDB skoro nemění? Já tomu Vašemu popisu rozumím tak, že vaše EDB brzdí na 4 bary téměř 100% místo předpokládaných 66%?
Passion
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 10. října 2011 - 22:12:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Já tomu Vašemu popisu rozumím tak, že vaše EDB brzdí na 4 bary téměř 100% místo předpokládaných 66%?"
Áno, rozumiete tomu správne. Za určitých okolností je to tak, ako ste tomu pochopili. Ak totiž vo vyšších rýchlostiach (cca 70km/h a viac) žiadam od EDB viac ako 60% (je jedno či na ruku, či priebežne cez prevodník), EDB to vďaka dosiahnutiu maximálnej komutácii na TM nevie patrične ubrzdiť, tak nabieha doplnková brzda. Čiže v danom okamihu v daných rýchlostiach je to pre EDB maximum. Či je to správne/nesprávne neviem posúdiť, proste je to na 757 tak.

Eehm, nula a tečka navíc je rozdíl mezi řetězci "757" a "750.7"...
Žádné mechanické čudo ani poloha navíc tam není.

Dozviem sa vôbec niekedy od teba, akým špeciálnym hmatom na 750.7 s HJP povolím priebežnú brzdu bez toho, aby som povolil EDB? Alebo je to štátne tajomstvo?

Aha, takže logům sice nerozumíš, ale přesto víš, že to potvrzuje Tvé tvrzení...?
Jeden se fakt nestačí divit...

Z deviatich dní chodím do práce 4x. Počas tých deviatich dní 4x odveziem 6 vozňový, 2x 5(4) vozňový, 2x 4(3) a občas mimoriadne 2 vozňový vlak osobnej dopravy v rôznorodých traťových profiloch od 18promilového stúpania cez roviny až po 18promilové klesanie pri rôznych traťových rýchlostiach v poslednej dobe prevažne na 757. Na to, ako sa správa EDB na 005 trakčákoch (757 z nich pri EDB "žmýka" maximum, predpokladám, že 750.7 nebrzdí o nič lepšie, možno sa mýlim, ak áno, prosím opravte môj názor) sa nepotrebujem vyznať vo vašich logách. Mimochodom, stále mi uniká uverejnený význam v podobe v tejto diskusii.
Mourek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1040
Registrován: 1-2006
Odesláno Pondělí, 10. října 2011 - 22:39:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Passion: účinek EDB Tak to jsem předtím pochopil trochu jinak .
T4784086
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1264
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 10. října 2011 - 22:45:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: nepopírám že HJP je lepší, říkám za sebe, že je mi bližší uspořádání via 162.
Když už by chtěl byt objednatel natolik velkorysý a chtěl by naslouchat potřebám a požadavkům provozního personálu, jediným relevantním způsobem jak sehnat podklady pro zadávací nebo pozměňovací řízení ohledně uspořádání pultu je se vyptat vzorku lidí, kteří na tom budou poletovat, protože jinak pořád bude Franta tvrdit že lepší je HJP, Kamil s Brunkem se s ním budou hádat že tři páčky + nějaká forma OBEho ovladače jsou daleko lépe ovladatelné (jak to má 753.7 II série OKDD) a Františkovi to bude stejně jako Jardovi jedno...

Ovšem to nic nemění na tom, že teď už to tak prostě je a hotovo, stejně jako že každému vyhovuje něco jiného...
"Proti blbosti i bohové bojují marně" Jan Werich
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4959
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 10. října 2011 - 23:49:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Passion: Mimochodom, stále mi uniká uverejnený význam v podobe v tejto diskusii.
No, nejdřív tu nějakej Passion vykřikoval, že zjevně nevozíme šestivozové rychlíky, tak jsem mu chtěl ukázat těmi 170 metry délky vlaku, že je zjevně vozíme.
Na to se týž Passion chytil víceméně náhodného údaje 2230 m a začal z toho vyvozovat, že brzdíme dva a čtvrt kilometru a že to dokládá jeho oblíbenou teorii o zbytečnosti hraní si s EDB. Tak jsem mu chtěl ukázat, že to z toho opravdu, ale opravdu vyvozovat nemůže...

S tou HJP je to prosté - tak jako se brzdění pouze průběžnou (bez nárůstu záporného PT) udělá způsobem "rychle přes BE do BP", tak se odbrzdění pouze průběžné (bez poklesu záporného PT) udělá analogicky způsobem "rychle přes BE do J".
Passion
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 09:32:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"rychle přes BE do J".
Z V do J ale cesta cez BE nevedie. Nejak tomu nerozumiem. Môžeš mi to prosím ťa vysvetliť ako lame? Brzdím, HJP v polohe V. Mám tam navolený určitý záporný PT, a vypustené z priebežnej brzdy 1bar. Chcem povoliť len priebežnú brzdu. Kam a ako s HJP?

To že nevozíte 6-vozové rýchliky nepatrilo tebe, ale Corllinovi, ktorý písal, že "...My je v Praze...nejdřív EDB a když je to málo, tak si trochu pomůžu vozama...".
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4961
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 11:13:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Passion: Z V do J ale cesta cez BE nevedie. Nejak tomu nerozumiem. Môžeš mi to prosím ťa vysvetliť ako lame?
Udělám pohyb V-BE-J - něco jako když se natahuje jistič. Možná Ti to bude připadat krapet krkolomný, ale ono se to tak často nepoužívá, proto to až zas tak nevadí (při jízdě na ARR či AVV prakticky vůbec).

S těmi šestivozovými rychlíky to dělají leckde úplně stejně jako v Praze - otázka je, co je to ta trocha. Pokud budu uvažovat zastavení s odrychlením 0.6 m/s2, tak mi EDB udělá zhruba polovinu (u nás se s tím brzdí většinou tak ze 70) a na ten zbytek stačí cca čtvrtina účinku průběžné, což se ještě za trochu dá považovat...
Passion
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 14:04:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak je to krkolomné, trochu to naozaj pripomína Ну, погоди! , ale v rámci možností HJP to inak asi nešlo. Ako nápad to ale hodnotím dobre. Niečo také by som prijal aj na 757.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4964
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 15:45:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Passion: třeba to časem doobšlehnou...
Aleš_Liesk.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 137
Registrován: 9-2011
Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 16:14:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A když už to budou obšlehávat , tak ať to aspoň nazvou stejně: Fixace EDB
Sapér_vodička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 4-2011

Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 16:52:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diskuze sice popojela, ale nedá mi to se ještě vrátit o stránku zpátky. Nejdřív k Mourkovi:
Cargu bych tu HJP ani moc nenutil možná proto mají na 742.7 OBE a páku na tah +/-.

Ale proč a z jakého důvodu ji nutíte osobce? Nebo je to výslovné přání objednavatele? Mě by to faktzajímalo, kdo o tomhle rozhoduje. No a že na 742.7 není HJP - no ještě aby na posunce byla! Na traťové mašině se to ještě dá snést, ale představa posunu, častého najíždění na vozy a podobných citových manévrů prováděných pomocí HJP je pro mě víc než odpudivá. Při posunu musí fíra upřeně čumět ven a ne na barevné sloupečky v televizi! Nedávno jsem se byl podívat na 719 - tohle provedení je podle mě na posun ideální: velká páka, čím víc ji dám od sebe, tím víc mašina táhne, čím víc ji dám k sobě, tím víc brzdí. Odezva na manipulaci s pákou je rychlá a bez zbytečných prodlev, můžu se při najíždění plně soustředit na přibližující se nárazníky a nerozptylovat se kontrolou nastavených hodnot na displejích.

Odložený stop: vím, že funkci jde zrušit a stopnout motor okamžitě, ale toto "násilné" stopnutí je zaznamenáno do rychloměru a nedejbože, pokud by došlo k nějaké závadě motoru nebo kompresoru a při uplatňování záruky by se výrobce bránil tím, že při důsledném čekání na odložené chcípnutí by k závadě jistojistě nedošlo. Čím se pak fíra, který odložený stop zrušil, bude bránit? Má se snad ohánět tím, že na káreportu přece psali, že...
Nezapisujte zrušení odloženého stopu do tachografu a pak tuto funkci budu využívat. Takto je to strkání hlavy do oprátky z mé strany.

Kontiňů...
Vy pacholci, my vám dáme láňok!
Sapér_vodička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 4-2011

Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 17:19:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dále se tady probíralo, že že HJP umožňuje povolit vzduch při zachování brzdného účinku EDB. Po několika příspěvcích a dlouhých hodinách napjatého očekávání jsme se dozvěděli, že toto je možné pomocí dvojhmatu "k sobě a pak rychle přes dvě polohy od sebe". No bingo, to je přesně ono: vlk dupe na pedály a tahá za páky... Jednak prapůvodně jsme se bavili o přesně opačné potřebě ovládání vzduchu a EDB (tedy chtěli jsme povolit EDB a zachovat vzduch, ne obráceně), druhak jsem odpůrcem podobných prstokladů a klávesových zkratek (ještě jsem se mailem dozvěděl o dalších dvou utajených fukcích HJP).
Shválně jsem si spočítal, že za letošní rok jsem měl co dočinění s více než 15 různými řadami hnacích vozidel, od motorových vozů přes adélu až po elektriky. To je v dnešní době denní chleba, naprosto běžně jezdí všichni na všem. Proto jsem toho názoru, že by mělo být ovládání všech těch samohybů podobné, blbuvzdorné, intuitivní a snadno zapamatovatelné. Aby i fíra, který se na 750.7 dostane jednou za čtvrt roku, nemusel bádat a stírat z čela mrtvolný pot, ale aby se posadil za pult, podepsal se do předávky a bez smrtelného potu v tváři vyrazil vpřed s naprostou jistotou a důvěrou ve stroj. Vemte, prosím, v úvahu (pánové Hajnej, Mourek, AlešLiesk), že tady se bavíte se zástupci provozního personálu, kteří mají povětšinou nadprůměrný zájem o svoje výrobní prostředky, zkrátka jsou to koníčkáři a nadšenci do mašinek. Ovšem takových je mezi zaměstnanci menšina - a i tato menšina, která se tedy o věc hlouběji zajímá, se tady s překvapením dozvídá věci, funkce a možnosti ovládání, o kterých neměla ani tušení. Jak se o podobných vychytávkách mají dozvědět jiní, kteří do práce chodí čistě vydělávat a ve volném čase se nehandrkují na diskuzních fórech?
Vy pacholci, my vám dáme láňok!
Sapér_vodička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 4-2011

Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 17:41:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Penik: volanty nechte ležet. Cargácká 753.7, která je co do ovládání mým vysněným vzorem, volant taky nemá.
Mmch, mohl by někdo z cargistů nahrát fotografii pultu 753.7, případně pokud by někdo měl i některou soukromnickou variantu?

Dále Passion zmínil mimoděk jednu věc, která se zatím vůbec nebere v potaz:
Na to, ako sa správa EDB na 005 trakčákoch (757 z nich pri EDB "žmýka" maximum, predpokladám, že 750.7 nebrzdí o nič lepšie

No, já teda musím říct, že jsem účinkem EDB velmi mile překvapený, člověk podvědomě čekal obdobu 714 a 731, které ve vyšších rychlostech sotva ubrzdí samy sebe. Ale - zatím jsou ty mašiny, přesněji jejich trakční motory zánovní a neopotřebené. Jest otázkou, jak budou poměrně subtilní trakčáky snášet tohle brutální zacházení po několika letech provozu, až se projeví jejich obvyklé neduhy - uvolňování cívek na jádrech, následné nalomení a upálení pólových propojek, přeskoky, vlhnutí a snižování izolačního stavu... Trakční motory patřily odnepaměti k nejproblémovějším uzlům už od prvopočátků provozu původních 753. A teď teprv dostanou pořádný záhul, už si neodpočinou ani během jízdy z kopce. Uvidíme, jestli i pak se bude používat EDB na 100% výkonu a vzduch jen na dobrždění do zastavení.
Vy pacholci, my vám dáme láňok!
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4589
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 18:39:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sapér_vodička: Jak se o podobných vychytávkách mají dozvědět jiní, kteří do práce chodí čistě vydělávat a ve volném čase se nehandrkují na diskuzních fórech?

Ze své osobní zkušenosti a ve svém oboru "podnikání", mohu s klidným svědomím říci, že chyba je kolikrát i na straně dopravce. Myslete si co chcete, ale jestliže si fíra není schopen přečíst příručku, kterou dostal v kurzu a pak volá co jako má dělat, když mu to nedělá co má, tak bych jej nejraději nechal zastřelit na první dobrou.

Kdyby to byl ojedinělý případ, tak nad tím mávnu rukou. Mě je úplně u , zda je to fíra ne/koníčkář, ale obsluhu vozidla má v popisu práce se všemi jejími systémy. A to se do vozidel (konrétně 471) dodělaly věci, aby je to alespoň praštilo do očí a přesto jim není nic divné.

Tohle jsou jen kecy do větru.

Vozidla jaksi již z principu drughovosti vozidel nemohou mít stejné ovládání (nyní nemyslím jen ne/volant), protože každé vozidlo je jaksi jiné a je kontruováno v době poplatnosti vzniku vozidla a výkonu předpokládané práce. Tzn., že aby byla vozidla stejná v ovládání, tak například na 814/914 nasadíme volant, ačkoliv vozidlo, z kterého se to dělalo byla 810, která již taktéž neměla volant. Nebo na všech vozidlech uděláme volant alá 451/2 s automatickým řazením stupňů.
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2089
Registrován: 8-2007

Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 19:41:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebo na všech vozidlech uděláme volant alá 451/2 s automatickým řazením stupňů.

A jaké stupně to bude řadit na Peršingu?Stupně "nouzové jízdy"?
A jaké na Regionově?Stupně převodovky?
A jaké na 843?Venkovní stupně Celsia?

Cargácká 753.7, která je co do ovládání mým vysněným vzorem, volant taky nemá.

Tento "vysněný vzor" je podle mého pro os.dopravu úplně nevhodné ovládání a jsem rád,že ho (snad) nikdo u osobky neprosadí.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4967
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 19:52:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sapér: Ale proč a z jakého důvodu ji nutíte osobce? Nebo je to výslovné přání objednavatele? Mě by to fakt zajímalo, kdo o tomhle rozhoduje.
Je to přání objednavatele, rozhoduje o tom objednavatel a v daném případě tak činí na základě zkušeností lidí, kteří s HJP už něco najezdili a mají tudíž co s čím srovnávat (a nelze je podezírat, že se jim nechce něco učit).

ale toto "násilné" stopnutí je zaznamenáno do rychloměru
Ale houby, do žádnýho tachografu, ale do logů DPV, a není problém tam dát i teploty vody, aby bylo vidět, jestli byl přito motor uhřátej nebo fpoho. V každém případě rozhodně nikdo nenutí čekat fíru na stop minutu, když je fofr při přepřahu - kdyby nutil, tak tam to vnucení nedá vůbec.

Proto jsem toho názoru, že by mělo být ovládání všech těch samohybů podobné, blbuvzdorné, intuitivní a snadno zapamatovatelné.
Však taky je ovládání 843/943, 471/971, 380, 750.7, 842, 163wtb a 362wtb za těch asi 16 let prakticky úplně stejné. Víc už pro to udělat jaksi nemůžeme...
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4590
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 19:56:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Apollo_17: A jaké stupně to bude řadit na Peršingu?Stupně "nouzové jízdy"?

Mě se ptejte, to nám jistě vysvětlí Sapér. Já to uvedl jen jako příklad. A to nemluvě o tom, kdo by vůbec rozhodoval, jak by to mělo být.

Velice úsměvná diskuze.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4968
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 20:07:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sapér Vodička: Jest otázkou, jak budou poměrně subtilní trakčáky snášet tohle brutální zacházení po několika letech provozu
Asi takhle - EDB je kromě maximálního proudu a výkonu omezena i tzv. komutačním kritériem, daným dovoleným součinem kotevního proudu a otáček. Na 750.7 se nijak zvlášť nepřekračují povolené hodnoty, které byly navíc empiricky stanoveny s rezervou na překmity regulace (doporučuji porovnat, co dělají ampérmetry při náběhu EDB na různých mašinách).
Krom toho má 750.7 maximální účinek EDB 80 kN, aby mohla být co nejdéle "rovná" (teoreticky dosažitelné "střechy" á la Emauzy sahající vysoko nad 100 kN jsou jednak nepříjemné na trefování k perónu a druhak je není čím nahradit při výpadku).

Ohledně návodů - kdysi okolo roku 2000 jsem sepsal 70stránkový návod ke 471 i s obrázkama (spíš kvůli AVV než kvůli HJP). Dodnes mě překvapuje, jak málo fírů ho má...
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4591
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 20:29:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A přitom tam jsou dobře posány polohy a funkce HJP.
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2090
Registrován: 8-2007

Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 22:04:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Peník:Tvého textu jsem použil jen jako ilustraci požadavku na "ovládání všech samohybů by mělo být podobné".

jestliže si fíra není schopen přečíst příručku, kterou dostal v kurzu a pak volá co jako má dělat,

Tady je trochu problém v tom,že v kursu jsem byl třeba před 30 lety a návody které jsem tam dostal jsou mi k ničemu(781,121,141,753,751).
Různé modernizace,rekonstrukce nejsou mnohdy lehce dostupné(např.ani nové 843 v 90. letech neměly žádnou příručku).Dnes je to již lepší a šíření elektronickou cestou jemnohem jednodušší.
T4784086
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1268
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 22:24:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...kdy si šíříme sami pokoutně mezi sebou, protože zaměstnavatel nám nějaké solidnější příručky nemůže dát protože třeba nejsou součástí smlouvy a v práci nakopirovat nejdou, neb to je drahé...
"Proti blbosti i bohové bojují marně" Jan Werich
Mourek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1041
Registrován: 1-2006
Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 23:09:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T4784086: ... objednatel natolik velkorysý a chtěl by naslouchat potřebám ... Nic proti Vašemu názoru, ale to že existují fírové, kteří nevidí smysl ve větším množství pák a ta jedna jim prostě stačí, nějak neberete v potaz.

Passion: Tak je to krkolomné ... Je otázka, zda je to krkolomnější než přendavat ruce, zejména pokud ta FIXace nebývá potřeba.

Sapér_vodička: Ale proč a z jakého důvodu ji nutíte osobce? Jednak si jí provozovatel objednává a druhak nejste jediný zástupce osobky.

Sapér_vodička: Tak teda vaším snem z hlediska ovládání je 753.7, kde nejde brzdit SB a EDB současně , to je teda gól.
Mourek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1042
Registrován: 1-2006
Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 23:15:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Utajené funkce, to je tedy mega utajení, když se v návodu k 750.7 na stránce 63 píše pro polohy

J: Kladný poměrný tah zůstává nezměněn, záporný zmenšuje svoji velikost k nule. Hlavní potrubí je doplňováno provozním odbrzďováním pomocí brzdiče samočinné brzdy. Pokud však strojvedoucí přešel z polohy [V] do [J] rychle přes polohu [BE], záporný poměrný tah zůstává nezměněn a dochází pouze k odbrzdění samočinné brzdy tzv. fixace brzdy.

BP: Tlak vzduchu v hlavním potrubí se snižuje, jedná se o polohu provozního brzdění samočinnou brzdou. Záporný poměrný tah narůstá jen v případě, že strojvedoucí předtím setrval v poloze [BE] déle než 1 sekundu. Pokud však přešel z polohy [V] do [BP] rychle (za méně než 1 sekundu), záporný poměrný tah nenarůstá, a to ani po vrácení do polohy [BE]. Přesto na lokomotivě může být aktivována elektrodynamická brzda, jejíž hodnota je přímo úměrná brzdění samočinnou brzdou (tlaku za lokomotivním odbrzďovačem).
Mourek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1043
Registrován: 1-2006
Odesláno Úterý, 11. října 2011 - 23:23:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sapér_vodička: Na 753.7 to celkem snáší, zesílená ilozolace je asi znát. Navíc na 750.7 nechodí do tak vysokých proudů jako 753.7.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4656
Registrován: 7-2007

Odesláno Středa, 12. října 2011 - 00:03:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mourek:zesílená ilozolace je asi znát. První vlaštovka jaro nedělá...
Pokud však strojvedoucí přešel z polohy [V] do [J] rychle přes polohu [BE], A jde to udělat při běžné jízdě na těhle oraništích?
Penik:jestliže si fíra není schopen přečíst příručku, kterou dostal v kurzu Bohužel nic mistře..Kde nic není...co si fíra neukradne to nemá...No občas se najdou i Tupci kteří tyhle mnohostránkové žvásty, převedou do normální několika stránkové příručky a pak volá co jako má dělat, když mu to nedělá co má, tak bych jej nejraději nechal zastřelit na první dobrou. Mňo, kdyby jezdily fírové jen dle návodu, tak toho moc některé ty "Koumesky" nenajezdí. A způsobené škody dle návodu zaplatí "Koumesové"? Aby se pak všichni nevystříleli, nebo neumřeli hlady....?
Hajnej: Jen pro zajímavost, nějak jsem nepochopil ty tvoje 4 body. Co vlastně je třeba uzemnit u toho naftožrouta a proč?
Vaše Pc mágovské (Zajímavé je, že si nedávno mě tento výraz zatípl. Njn, co je povoleno pánovi, není...) úvahy a starost o blbu vzdornost je docela paradoxní. V případě topení přes lokomotivu z jiné, je strojovna pod napětím a strojvedoucí o tom nemá sebemenší informaci. A taky se s tím dá žít...
Jak nemá vypadat plánování dopravní stavby a jak likvidovat železniční dopravu jest zářným příkladem stavba 4.koridoru.
Nikdy tak mnoho nevděčí za takovouhle svízel, tak málu. Parafráze citátu W.Ch.
Krumpolc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1110
Registrován: 8-2008

Odesláno Středa, 12. října 2011 - 00:15:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

753.754
Koleč 25.2.2009



www.ropiky.net

Kompletní databáze všech lehkých objektů československého pohraničního opevnění z let 1936 až 1938.
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4592
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 12. října 2011 - 07:11:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T4784086&Apollo_17:
Tady je trochu problém v tom,že v kursu jsem byl třeba před 30 lety a návody které jsem tam dostal jsou mi k ničemu(781,121,141,753,751).
.kdy si šíříme sami pokoutně mezi sebou, protože zaměstnavatel nám nějaké solidnější příručky nemůže dát protože třeba nejsou součástí smlouvy a v práci nakopirovat nejdou, neb to je drahé...

A stále tu převládá názor, že je to chyba dodavatele?
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4593
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 12. října 2011 - 07:18:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: koukám, že jste nepochopil smysl příručky.

Takže, co vlastně fíra chce? Informace, po kterých tu někteří volají (T478&Apollo) nebo je nechce (oldcerry), protože jsou k ničemu?
T4784086
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1269
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 12. října 2011 - 13:44:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nene, nebyl jsem zcela pochopen.
Ja jakožto obyčejný pěšáček bych ocenil, kdybych dostal příručku o několika stranách, kde bude napsáno jak se ta věc zapíná, jak se s ní jezdí, co se s ní a proč nesmí a co dělat když to nejde. Kdy hledat, a kdy volat. Nic víc.

Nemluvě o nějakém zácviku.

Mé zkušenosti z poslední doby hovoří o tom, že přišla nová řada HV.
Sami mezi sebou jsme si rozeslali pokoutně získaný návod na obsluhu, a absolvovali jedno školení á 5 hodin, kdy jsme si na staniční koleji mohli pojezdit tam a zátky. Čímž bych chtěl poděkovat těm, kteří pro nás toto školení vyřvali, protože podnik řekl, že nic takového nebude neb je to drahé.
Pak ono vozidlo cca měsíc nejezdilo, jelikož se ladily dětské nemoci, a ve výsledku když bylo naostro nasazeno, už jsme si pamatovali hov...no ze školení a tak se holt dělalo zpoždění a odříkaly se vlaky kvuli banalitám, protože my jsme nevěděli pořádně co s tím, a onen samohyb nevěděl jak reagovat na naše požadavky...
Takže asi tak.

V žádném případě netvrdím, že je chyba na straně dodavatele.

Nicméně vize jednotného pultu měla něco do sebe, člověk aspoň intuitivně tušil kam pro co šáhnout, zatímco dnes více než jindy platí, že co kus to exemplář.
"Proti blbosti i bohové bojují marně" Jan Werich
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4972
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 12. října 2011 - 13:47:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OC: A jde to udělat při běžné jízdě na těhle oraništích?
Oraniště není normový stav svršku. Oraniště je potřeba omlátit o hlavu správci infrastruktury.

Jen pro zajímavost, nějak jsem nepochopil ty tvoje 4 body. ... V případě topení přes lokomotivu z jiné, je strojovna pod napětím a strojvedoucí o tom nemá sebemenší informaci.
Jenže tady nejde o napětí ve strojovně, ale o napětí na topné spojce, aby si posunka po vytažení kabelu obrazně řečeno nenosil oblouk až domů.
No a tohoto stavu lze docílit různými způsoby:
* na tramvajích buď uzemněním celé mašiny anebo jenom toho topení (tuším řada 130 - pamatuju si, jak jsme na Masaryčce udělali "prcáka" ze 163.034 do nějaké 130, která měla topení uzemněno, a byli rádi, že nám to nespadlo na hlavu),
* na traktorech buď stopnutím motoru (pouhé odbuzení není bezpečný stav točivého stroje) anebo zase tím uzemněním (což měly asi tak dvě mašiny).

Toho PC mága jsem napsal schválně a v ironii - ty PC v tom samozřejmě nehrají vůbec žádnou roli, veškeré požadavky jsou dány normami.
A asi bys měl vědět, že v Bruseli ondyno vydali Nařízení 352/2009/ES, kde se praví, že se v případě "jakékoliv významné změny železničního systému" musí udělat vyhodnocení a posouzení rizika, přičemž dle DÚ je významné všechno týkající se UTZ elektro (pokud si snad myslíš, že z toho má našinec bůhvíjakou radost, tak jsi u velikánského erroru, a radovat by ses neměl ani Ty).

No a uplatněním onoho Bruselem žádaného přístupu k otázce uzemňovače topení dostaneme ty 4 body, cos je nepochopil...
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4973
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 12. října 2011 - 14:21:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

4.086: Nicméně vize jednotného pultu měla něco do sebe, člověk aspoň intuitivně tušil kam pro co šáhnout, zatímco dnes více než jindy platí, že co kus to exemplář
Ona ta vize vznikla v nějaké době a to původní jednotné stanoviště bylo šito na míru pro ruční obsluhu. ARR bylo chápáno jako cosi navíc, čemuž odpovídaly i ovladače. Nejdůležitějším ovladačem v režimu A se stal obyčejný pakeťák, kdežto rajčák (krásné to dílo) nejdřív ovládal pokaždé něco jiného (v R a v A rychlost) a po vynálezu "kalkulačky" tam byl v podstatě -gh-.
A aby toho nebylo málo, tak ten "jednotný pult" dělala Škodovka s ovladačem integračním, kdežto ČKD s proporcionálním.

Proto se tato koncepce revidovala a přes mezičlánek na Krakenovi (kombi HJP bez rychlobrzdy a k tomu OBE) vznikla nová generace jednotného stanoviště, poprvé na 843 a hned prakticky zároveň na 471. A právě pidipult na 843 si vynutil to úplné sloučení HJP s OBE, leč zkušenosti z Krakena ukázaly, že se tím tak trochu dobýval do otevřených dveří, bo na OBE fíři zdaleka tak často nesahali jako třeba na klávesnici.
No a v zájmu jednotnosti se tato koncepce držela jak jen to bylo možné. Odchylky vznikaly zpravidla dvojím způsobem:
1) jiní dodavatelé měli touhu si to dělat po svém (proto se třeba na 854/954 chová páka ne jako integrál, ale jako autorepeat na klávesnici)
2) vozidla se rekonstruovala s víceméně původním pohonem, tedy bez dynamické brzdy - důsledkem byla buď HJP bez polohy BE nebo ponechání OBE.

No a aby toho nebylo málo, tak s vizí jednotného pultu přišli i v Evropě. Hlavním důvodem bylo vyhradit "čestné" místo uprostřed pultu (které dosud okupoval rychloměr) evropskému dítěti - zobrazovači ETCS. Jenomže se to tak trochu zvrhlo v boj firem o zakonzervování zrovna toho jejich řešení, aby tím dané firmě vznikla konkurenční výhoda.
No a snahami o aplikaci výstupů z tohoto snažení vzniká mimo jiné to zběsilé stěhování ovladačů, jako například reverz pod oknem a tak...
Robert_ul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 173
Registrován: 11-2009
Odesláno Středa, 12. října 2011 - 14:33:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sapér Vodička:Mmch, mohl by někdo z cargistů nahrát fotografii pultu 753.7, případně pokud by někdo měl i některou soukromnickou variantu?

Tady je původní pult 753.7 UniDo, ještě s KBSkou. Tyhle mašiny ještě nemají převodník (asi zákazník nepožadoval - zřejmě ani nevěděl, co to je), takže EDB se ovládá levou rukou a SB pravou, klasicky OBEčkem. Nebylo to úplně špatný ovládání. Cargové 753.7 mají ovládání EDB jako pešingy / esa, tj. přes převodník od SB plus ještě jízdní pákou. To je myslím ideální (teď neberu v potaz doprasení celého procesu brždění doplňkovou brzdou - viz Oldcerryho příspěvky.)