K-report
 

Archiv diskuse 3. koridor do 30. 04. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » 3. koridor » Archiv diskuse 3. koridor do 30. 04. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Letec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 358
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 25. dubna 2011 - 00:35:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ńo mám dojem, že by se "koridory" nemusely dělat jen s ohledem na TEĎ. Dnes to určitě pro 30 vlaků stačit bude. Předpokládám, že se jednou zmátoří nákladní doprava. (vzhledem ke stoupajícím cenám paliv to nemusí trvat ani moc dlouho) Pro mně je koridor zrychlení a zkapacitnění dopravy mnoha způsoby.Novým svrškem, dlouhými výhybkami, srovnáním oblouků, atd. Na jednokolejných úsecích především zdvoukolejněním. I kdyby jste se rozkrájeli, tak na jedné koleji odvezete 10x méně vlaků.
Pokud to trochu jde, tak u větších aglomerací oddělením osobní dopravy od nákladní. Jede-li každých 20 minut osobní vlak (Beroun- Smíchov) jede za ním náklad 40km rychlostí a stále na výstrahu a každou 4. stanici stojí, aby ho něco předjelo. Co je platný, že je traťová 100.
Takže pro mě je jednokolejná rekonstrukce na Cheb a Budějovice vyhozený peníz.
Stejně tak nevidím nic úchvatného na tunelu mezi Berounem a Smíchovem. Pro koho? 10 rychlíků za den?. Žádný vlak v dieslu tam nebude smět projet. A problém příměstské dopravy kolem Berounky to neřeší.Stejně se trať bude muset opravit.
Opět jde především o oddělení osobní dopravy od ostatní. Další dvě koleje se tam nevejdou. Ale jedna kolej skoro všude. Před Berounem bych tunelem odvedl hlavní dvoukolejku k Tetínu, pod ním bych přípojil třetí kolej vycházející z Berouna a končící až za Smíchovem. Dlouhou dobu tam jezdím a myslím si, že téměř v celé trase by se dala třetí kolej a patřičné tunely budovat za provozu. Na ní pak převést část provozu a zrekonstruovat zbytek trati. Využítím několika tunelů v místech ostřejších oblouků,by zcela jistě šlo zvýšit rychlost na 120km. Stejným způsobe vyřešit i Karlštejn,Ale hlavně částečně oddělit rychlejší vlaky od osobních. Kdo jezdí třeba do Němec, ví, o čem mluvím. Asi mě budete bombardovat nesouhlasem, ale ze všech možných variant mi tahle připadá nejrozumnější a téměř okamžitě proveditelná. MH
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 973
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 25. dubna 2011 - 08:41:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Ta mezinárodní vozba přeci byla v nějaký tý koncepci, ne?!

Letec:
Právě proto, že by se koridory neměly budovat na současný provoz, ale s výhledem aspoň 50 let, byl bych pro tunel Beroun-Smíchov. 12 párů rychlíků by to využilo už dnes (nikoliv 10 rychlíků jak píšeš ty) a dost vlaků (možná i nákladních) by se určitě přidalo i v budoucnu třeba zrovna v souvislosti se zdražující se a docházející ropou a tak pokračující elektrifikací třeba ze Zdic na Budějovice.
Pak bych tedy byl pro optimalizaci Beroun-Smíchov podél Berounky s mírnými zvýšeními rychlostí, kde by to bylo možné, s protažením čtyřkolejky až za Radotín a vybudování několika spojek mezi Smíchovem a Radotínem.
Tebou navrhovanou třetí kolej bych neviděl jako ideální řešení hlavně z toho důvodu, že ve spousta místech by se kvůli zástavbě zřejmě nevešla. A mít kus trojkolejku, kus dvoj-, pak zase troj- by asi takový účel nesplnilo. Ale jak píšu výše a znovu se budu opakovat: Na to si musejí sednout odborníci a nějakou dlouhodobou koncepci vymyslet.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5113
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 25. dubna 2011 - 08:52:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Letec: Bombardovat budu. Hlavně za tu tříkolejku, která by v některých úsecích být sice mohla, ale v jednom z těch nepotřebnějších, a to na průjezdu Černošicema, už asi těžko.

Využítím několika tunelů v místech ostřejších oblouků,by zcela jistě šlo zvýšit rychlost na 120km. Stejným způsobe vyřešit i Karlštejn,

Jen abysme se nedostali těmi několika tunely na podobnou cenu, jako za ten jeden dlouhý tunel, umožňující podstatné zvýšení rychlosti.
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1406
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 25. dubna 2011 - 09:45:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že by se "koridory" nemusely dělat jen s ohledem na TEĎ. Ano, ale pak nepiste, ze 10 rychlíků za den? Po dokonceni tunelu by se dalo ocekavat pretazeni cestujicich z dalnice. Navic, do Bavorska je sice soucasna frekvence ne vlacich par desitek lidi denne, ale zase je to nejbohatsi region Nemecka, navic VRT do Norimberka by prinesla zkraceni jizdni doby z Prahy do nejdulezitejsiho mesta Evropy a de facto hlavniho mesta Nemecka - Frankfurtu - na atraktivni uroven (je mi jasne, ze za tuhle vetu by me v Bruselu a Berline vynadali, ale je to tak). Proto bych novostavbu trati do Berouna stavel vyhradnew s vidinou vyuziti jako VRT. Naopak s naklady bych nepocital - tem by zbyla trat kolem vody, samozrejme take modernizovana a vybavena AB. Naklady by pak mohly jezdit v trasach, ktere dnes vyuzivaji rychliky. Navic, každou 4. stanici stoji No kdyz stojite v Radotine, tak 4. stanice je Karlstejn (pocitame-li za stanici i Zadni Treban, coz jsou ale vlastne jen dve hradla maskovana za stanici). Navic v Revnicich polovina primestske dopravy konci, takze je mozne, ze tam skonci i hypoteticky vlak, ktery by Vas predjizdel v Karlstejne.
Předpokládám, že se jednou zmátoří nákladní doprava Na zmatoreni nakladni dopravy se ceka jak na Godota, ale skutek utek. A taky, jak velky rust nakladni dopravy byste cekal? Podle me cekat nekolikanasobky je naivita. A jestli to bude rust o nekolik desitek %, tak k tomu nepotrebujete extra trat - samozrejme mimo uzemi Prahy, ale tam uz extra trat je.
vzhledem ke stoupajícím cenám paliv to nemusí trvat ani moc dlouho + junkrs zdražující se a docházející ropou To je sotoomyl, ze kdyz zdrazi ropa, tak nas zachrani elektrizovana zeleznice. NE!!! Cena elektriny je vyrazne korelovana s cenou ropy - kdyz zdrazi ropa, tak zdrazi i elektrina a jsme, kde jsme byli. Naopak to ale neplati - elektrina muze zdrazit i bez zvyseni cen ropy - kvuli neuvazenemu odstavovani jadernych elektraren nebo blbnuti s fotovoltaikou. Elektriny bude v Evrope nedostatek, cimz cena poroste. Jediny, kdo na tom vydela, bude CEZ, ktery drahou elektrinu proda nekam do Nemecka nebo Italie, kde se zaminkou "ekologie" zrusili jaderne elektrarny, misto co by ji levne prodal dopravcum provozujicim v CR elektricke lokomotivy. Navic, ropy je v soucasnosti dost (jen USA ma na Aljasce zasoby pokryvajici jejich spotrebu na nekolik let - jsou to ale strategicke rezervy a zatim se netezi, obrovske netezene zasoby ma Kanada atd.), zato zasoby uranu vhodneho jako palivo do JE dochazeji dost rychle, udajne dojdou driv nez ropa.
Zpet ke 3. koridoru: na jedné koleji odvezete 10x méně vlaků Jen jestli i po tom hypotetickem narustu nakladni dopravy nebude na jednokolejnem useku PlChu i tato kapacita stacit. Co byste tam chtel vozit? Ono je mozne, ze se pocet nakladnich vlaku snizi - az dojde na Sokolovsku uhli, bude po wapkach.
Ta navrzena treti kolej by musela vest od Zadni Trebane do Radotina tunelem. Pres Cernosice se neprotahne, tam musi byt tunel a mezi ZTreb a Cernosicemi misto na jeho zausteni neni. Proste misto tunelu u Lodenice byste postavil jiny u Berounky. Jednak se s touhle stavbou dostavate do CHKO, pak ji stavite pobliz huste osidlene oblasti - ocekaval bych velke protesty, navic ve stredu krasove oblasti.
------
V kratkodobem horizontu bych videl asi jako nejlepsi vlozeni rychlych spojek nekde u Chuchle a vyuziti ctyrkolejky k predjizdeni osobaku rychlikem - jsou tam dve zastaveni, to by se snad dalo - samozrejme autoblok by byl podminka. Pripadne ctyrkolejku protahnout az k prejezdu za Radotinem. Misto R by ve stejne trase mohl jet rychly (zadna 123 s 200tunami) naklad, pak by ho nepredjizdelo nic.
Navic ze zastavek mezi Radotinem a Revnicemi bych udelal "bezvyhybkove stanice" - proste tak, aby kazdy vlak primestske dopravy - v tomto useku zdaleka nejvice zastoupeny typ vlaku - obsazoval kazdy oddil zhruba stejnou dobu. Proste jedno navestidlo na zacatek nastupiste a jedno na konec. Pripadne jeste jeden takto kratky oddil pred zastavku a za ni. Podle me by se takto o neco zvysila kapacita trate a omezilo by se postavani nakladu u oddilovych navestidel zakazujicich jizdu do oddilu, ve kterem osobak musi zabrzdit, pockat na vymenu cestujicich a pak se rozjet. Naopak mit kratke oddily i mimo zastavky (4AB) je zbytecne, to se nevyuzije, prave kvuli tem zastavkam.
Peta303
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1463
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 25. dubna 2011 - 10:02:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch - nějaké nesmyslné IC / EC do Chebu jsou k ničemu (na to není poptávka, většina cestujících se mimo Plzeň generuje ve stanicích typu Planá, Stříbro, Rokycany, Hořovice, Beroun, které by tímto nebyly obslouženy), tam je třeba, pokud nechceme chebské rychlíky do roka zkracovat na tři vozy a za dva jezdit regionovou, radikálně změnit kulturu cestování v R, žloutenek už bylo dost. A osobně bych hodně řval, pokud by naději na (po letech slibů) lepší vozy opět vyžraly xC pro nadkastu. Tuplem ve chvíli, kdy tam doprava bojuje o záchranu (ne z důvodu výluk, ale protože cena a především "kvalita").

Ba dokonce by nebylo od věci zvážit spěšňáky do taktu prokládající rychlíky stavící mimo hlavního, Stříbra, Plané, ML, Kynžvartu a Chebu i na Jižním předměstí, v Křimicích, Kozolupech, Pňovanech, Svojšíně, a Chodovce. Vozidlo 242 + 3-4 humanizovaná Bdt + BDs. Pak by na doplňující osobáky stačila elektrická obdoba regiošuku. Ty spěšňáky by mohly přilákat nějaké cestující, jízdní doba by proti rychlíku o tolik delší nebyla, určitě ne horší proti současnému stavu, dále to chce odbourat přepřah v Plzni (20 minut civění odbourat do max. 10) a ušetří se stejně času, jako rekonstrukcí PlChu.
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 1-2011
Odesláno Pondělí, 25. dubna 2011 - 10:31:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Letec:

neco takoveho tam neni sance nikdy postavit, jste v CHKO a v krasu navic

a proc by mely rychliky vynechat Beroun mi taky neni jasne

trochu zapominate ze:

a) tunel na Beroun projektovali lidi, co o tom vedi nepomerne vice nez my

b) delali to deset let a variant probrali dost
Energetik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.179.95
Odesláno Pondělí, 25. dubna 2011 - 11:20:16    Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
"Naopak to ale neplati - elektrina muze zdrazit i bez zvyseni cen ropy" - pěkná hloupost
Za předpokladu, že Německo uzavře své jaderné elektrárny, tak dojde k výraznému nárůstu instalovaného výkonu v plynových elektrárnách. A velmi zvýšený odběr plynu bude zvyšovat i cenu ropy. Německo má dále velké zásoby uhlí, stejně tak jako Polsko tak i ČR. A to co je domácí, tedy evropské, s tím se nebude obchodovat mimo EU. Což ovšem neplatí o ropě a plynu z Ruska. Dnes jsou rusové vůči EU loajální, ale bude tomu tak za 15 let? Již dnes Čína připravuje velké projekty jak nasosat ropu a plyn z oblastí, které dnes zásobují především EU. A pokud Čína plánuje do roku 2050 zvýšit svoji produkci o stovky procent, tak nevím jestli na nějakou EU tady zbude místo. Elektrifikace tratí je účelná nejen z pohledu nákladů na energie, ale i z pohledu flexibility nákladních dopravců. Když bude např. francouzký dopravce vozit kontejnery po celé EU v elektrické trakci, tak pro několik km v ČR nebude kupovat diesel lokomotivu. Pokud nemá tento stát chcípnout tak, jak tomu má nakročeno, tak by bylo celkem vhodné okolnímu světu nabídnout pořádné napojení elektrifikovanou tratí, ať si ten či onen dopravce může vybrat, jestli sem bude vozit náklad v naftě nebo elektrikou. Pokud jim neumožníme výber, tak mám pocit že se tady zabetonujeme a dopravci se na nás z vysoka vyprdnou.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1407
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 25. dubna 2011 - 12:10:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to co je domácí, tedy evropské, s tím se nebude obchodovat mimo EU. Na to jste prisel jak? Majitelum dolu bude nekdo urcovat, co a kam prodaji? Socialismus skoncil! Uz vidim Bakalu, jak posloucha nejakeho politika.
Elektrifikace tratí je účelná nejen z pohledu nákladů na energie Pro to je prave zcela neucelna. Muzeme se bavit o tom, jestli rust cen elektriny muze mit za nasledek rust cen ropy, ale naopak, rust cen ropy za nasledek rust cen elektriny proste ma. Kdyz uz nic jineho, tak kvuli tomu, ze zdrazi uhli, protoze to je castecnym substitutem ropy.
Rusove a jini producenti ropy a plynu budou loajalni k tomu, kdo bude dobre platit.
z pohledu flexibility nákladních dopravců
pořádné napojení elektrifikovanou tratí
Jenze 3. koridor ma tu smulu, ze Nemci se nejak nemaji k elektrizaci trati z Norimberka a Rezna k nasim hranicim. Takze on tu diesel lokomotivu stejne bude muset mit.
Chcipnuti statu lze zabranit tim, ze elektrizujeme trate? Pokud bude poptavka po preprave po 3. koridoru, tak se preprava uskutecni, bez ohledu na to, jestli elektrizovany je, nebo ne. Ostatne, co se mezinarodni prepravy tyce, tak 3. koridor ma elektrizovanou alternativu - podel Ohre, sice delsi, ale sklonove i jinak snad vyhodnejsi (jeden kopec pres Hajek a dale podel vody, navic s moznosti jet podel Biliny a po pravem brehu Labe mimo trate se silnou osobni dopravou, hlavne mimo prazsky uzel versus stoupani do Lazni Kynzvart, pak pres Karizek a nakonec z Radotina do Malesic s nutnosti vecpat se na 171 mezi primestskou dopravu, jejiz vyznam bude spise stale stoupat). Ale jak uz jsem psal - pro Nemce je spojeni do Chebu nevyznamnou regionalkou, ktera draty nedostane.
Ale hlavne, nikde nezpochybnuju vyznam elektrizace 3. koridoru. I pri soucasnem rozsahu provozu vyznam ma. Ale bachorka o tom, ze az dojde ropa/Rusove nam zavrou kohoutky, tak nas elektrizace zachrani pred navratem do 18. stoleti, to je kolosalni kravina a hlavne vyplod toho, cemu se v anglictine rika "wishful thinking", nevim, jak bych to prolozil, asi "mysleni plne prani". Proste sotousum se draty nad trati libi, tak je chteji a nejak se snazi najit neco jako racionalni zduvodneni.
Kdyby k tomu nahodou doslo (nepravdepodobne), tak se v Evrope katastrofe nevyhneme - nebude kdeco, od igelitovych tasek pres interier vozidla 471 (fura plastu) po leky. Na to vse je potreba ropa. Kdyby najednou nebyla, moznost jezdit vlakem nebude nikoho zajimat, budeme mit vetsi starosti.
Na toto tema bych debatu rad skoncil nebo presunul jinam.
Energetik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.179.95
Odesláno Pondělí, 25. dubna 2011 - 12:58:52    Odkaz na tento příspěvek  

Co je to sotous?
Obecně elektrizace tratí umožní větší flexibilitu pohybu zboží. Pokud se mají plánovat linky pro intermodálni přepravu, tak elektrifikovaným připojením nabídneme zahraničním investorům více možností. Pokud má být spojení rychlé a nebrzdit ostatní dopravu, tak potřebujeme výkonné hnací vozidla. Jistěže diesel trakce je zcela univerzální, ale je také méně výkoná. Kolik dieslových lokomotiv v EU má výkon 6 MW?
Nepřijde mi výhodné jezdit relaci Praha (popřípadě Ostrava) - Mnichov přes Ústí. Má li být doprava rychlá, tak nevymýšlejme nesmysly jako vozbu přes Ústí a nebo jiné objížďky.
Jinak kvalitní infrastruktura je to, co bychom měli zahraničním investorům nabídnout, krom kvalifikované prac. síly nebo nízké ceny el. energie (dvě poslední jsou dnes již na pováženou). A nemusí jít zrovna o nějaké VRT, na kterou nemají státy krom Německa a Francie peníze.
Pokud němci opravdu ukončí provoz jaderných elektráren, tak Bavorsko, které nyní potřebuje asi 5 GW el energi ze zahraničí bude muset postavit nějakou uhelnou elektrárnu. A je dosti pravděpodobné, že by se mohl vzniknout kontrakt na uhlí z jižního Polska. A to se pak bude vozit jako nyní koks přes Domažlice. Jen pro představu jaderná elektrárna ISAR má kolem 2 GW a ta není nyní odstavená! Pak Německo své priority bude muset přehodnotit. A tahat toliko vlaků v dieslu není moc reálné...
Evropské uhlí se nikdy nebude vyvážet mimo EU. A to není rozhodnutím politiků, ale pouze díky ekonomické rozvaze. Státy na východ od EU si nebudou v budoucnu moct dovolit toto uhlí koupit, protože v EU budou bohatší státy. Vozit ho do Ruska nemá cenu (mají svoje) a do Číny díky přepravě se naše uhlí stane nerentabilním. Mezi státy EU se pravděpodobně obchodovat bude, ale né mimo EU.
Závislosti ceny ropa - elektřina jsou vzájemné, né jednostranné. Tato závislost není ale tak silná jako u plynu a elektřiny. Socialismus je už pryč, ale ale zákony energetiky (především týkající se obnov. zdrojů) socialistické jsou upřednostňují neefektivní technologie před efektivními. A stejné zákony klidně přijdou i do obchodu s fosilními palivy. Tím si můžeme být jisti. Nicméně jak jsem psal, kdo si zaplatí to uhlí a jeho dopravu, toho bude. Mám k dispozici i bilance pro dovoz uhlí jako substitut za docházející uhlí na severu Čech. A rozhodně se nebude vozit z Ruska a nebo Bůh ví odkud.
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 760
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 25. dubna 2011 - 15:41:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Energetik: Nic ve zlem, o energetice mozna vite dost, ale o nakladni zeleznicni doprave zatracene malo.

Mimochodem, bych si vsadil, ze do 2060 Nemecko sve jaderne elny dlouhodobe neodstavi.

Brr: k "wishful thinking", sice to neni uplne presny preklad, ale ve stejnem smyslu mame vetu, "prani otcem myslenky"
Energetik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.179.95
Odesláno Pondělí, 25. dubna 2011 - 15:51:28    Odkaz na tento příspěvek  

Já si také myslím, že je neodstaví. Ale rozhodně na to spolehat nejde. Německá energetika je řízena ideologií. A proto není zrovna moc předvídatelná. Možná že bude black-out díky OZE a německý lid zjistí, že OZE nejsou schopny toto ustát. Stejně tak může nastat opak. Merkelová před Fukušimou také prosazovala JE.
Co se železnice týče, kde je problém v mém příspěvku?
Letec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 25. dubna 2011 - 17:34:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Změřte si šířku kolejí i s náspem. Změnou technologie ze sypaných náspů na náspy obdélníkového tvaru (beton,gabiony) se dostanete ke třem kolejím na stejné ploše, kde jsou teď dvě. Samozřejmě není všude násep. Někde je také břeh řeky atd.
Já také s dlouhým tunelem souhlasím, ale nevěřím, že na něj budeme mít zároveň s rekonstrukcí tratě kolem Berounky. A nezlobte se na mně, pro pražáky je příměstská doprava daleko důležitější než těch 12 rychlíků v tunelu.
Když se nechce, tak nejde samozřejmě nic.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5115
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 25. dubna 2011 - 17:52:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Letec: I kdyby se dělalo cokoliv, tak prostě 3. kolej do Černošic nedostaneš, a to je ten největší problém. Jinde by se to možná zvládlo i tím klasickým náspem.
Já už budu rád za každou modernizaci, protože současný stav je neudržitelný.
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 974
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 25. dubna 2011 - 21:22:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Letec:
...pro pražáky je příměstská doprava daleko důležitější než těch 12 rychlíků v tunelu...
To si ale navzájem neodporuje. Spíš naopak
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 763
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 25. dubna 2011 - 23:38:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Energetik: Moc bych si pral, aby se nemecti zeleni stali nejsilnejsi parlamentni stranou. Pak by bud nemecti zeleni zmenili nazor na jadro, nebo nemecti obcane do pristich voleb na zelene

Mimochodem, ideologii je rizena i rakouska, nase a jiste i mnoha jina energetika.

No treba to, ze objizdka pres Usti neni nesmysl, stejne jako kamiony z D5 na D11 nejezdi Jecnou nebo Letnou, a az jednou dostavi kanal Labe-Odra-Dunaj, tak lode z Hamburku do Istanbulu stejne budou plout pres Gibraltar.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1408
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 26. dubna 2011 - 06:03:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepřijde mi výhodné jezdit relaci Praha (popřípadě Ostrava) - Mnichov přes Ústí. Má li být doprava rychlá, tak nevymýšlejme nesmysly jako vozbu přes Ústí a nebo jiné objížďky. Tak u spojeni Ostrava - Cheb je rozdil celych 13km (Kolin - Cheb pres Plzen 286, pres Usti 299km, jestli jsem dobre pocital). Pres Usti je to dvoukolejka, v useku Bilina - Lysa temer vyhradne pro nakladni dopravu, s lepsimi sklonovymi pomery, vyhyba se Praze... Ono je to pres Usti lepsi.
A to se pak bude vozit jako nyní koks přes Domažlice. Prepravy uhli v relaci jih Polska - Bavorsko existovaly, mozna jeste existuji. Pred nekolika lety se to vozilo po trase Gliwice - Wroclaw - Horka - Falkenberg(?) - Leipzig - Plauen - do mista urceni. V Nemecku to jelo pod draty v useku Hoyerswerda - Altenburg (u Lipska), presto vlakova lokomotiva byla 2x 232. Duvod: je levnejsi jet s dieselem po draty nez mit navic jeden preprah (v Hoyerswerde) a lokomotivu navic. Tim chci rict, ze elektrizovana trat neni podminkou.
Evropské uhlí se nikdy nebude vyvážet mimo EU. Zato se s nim treba bude dat spekulovat, jako dneska s ropou.
Závislosti ceny ropa - elektřina jsou vzájemné, né jednostranné Aspon tady se shodujeme. Takze zatimco dneska stoji litr nafty XKc a 1kWh YKc, tak kdyz se vlivem zdrazeni ropy zdrazi nafta na Kkrat, tak 1kWh bude stat K*YKc. Nebo dobre, treba jen 0,8*K*YKc. V kazdem pripade, jestli bude nafta do motoru silene draha, pak bude silene draha i trakcni elektrina. Coz je prave to, co jsem chtel vcera rict - ze neplati povera, ze kdyz se hrozne moc zdrazi nafta, tak to s elektrinou nic moc neudela a vlaky na elektrizovanych tratich si budou dal vesele jezdit, jako by se nechumelilo. Nebudou, jejich provoz pak bude taky velmi drahy. Predpovedi Junkrse a Letce ohledne zvyseni dopravy na 3. koridoru (i jinde) po zdrazeni fosilnich paliv jsou podle me liche.
------------
Sexuolog: dik za preklad.

Letec: v Cernosicich skoro zadny nasep neni, kdyz uz, tak jen do metru vysky. Naopak, ve smeru od Dobrichovic je tam zarez. Taky byste tim zlikvidoval obe cernosicke zastavky, ty by se nadaly nikam premistit.
A taky, na trech kolejich se spatne otaci vlaky - ja naopak doufam, ze se treba v Revnicich postavi takovy ypsilon, aby se omezily kolizni jizdy (fakt nechapu, jak to Ceskem Brode zvladaji obraty koncicich vlaku pri tamnim provozu).
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4073
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 26. dubna 2011 - 08:31:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Predpovedi Junkrse a Letce ohledne zvyseni dopravy na 3. koridoru (i jinde) po zdrazeni fosilnich paliv jsou podle me liche.

Do ceny kamionu se vám nyní palivo projevuje poměrně výrazně, v ceně vlaku tvoří menší podíl nákladů, a firmy se snaží šetřit , což dříve (<2008) moc nebývalo...
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4074
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 26. dubna 2011 - 08:36:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky byste tim zlikvidoval obe cernosicke zastavky, ty by se nadaly nikam premistit.

Kde přesně? Mě teda přijde že +1 kolej v pohodě, ano, se záborem soukromých pozemků, ale bez demolic (asi krom těch zastávek samotných). (Samozřejmě při 0. koleji bez perónu)
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Úterý, 26. dubna 2011 - 09:09:44    Odkaz na tento příspěvek  

Lepší pro spojení s Bavorskem jak pro osobní dopravu, tak hlavně pro nákladní. A je to tudy rychlejší do Mnichova a do Norimberku prakticky stejně. Vnitru to pomůže také. Zrychlením a zkapacitněním.
Nákladní doprava má problémy úplně někde jinde (kapacita uzlů, koncové body/terminály atd.). Jak Vám k tomu pomůže např. připravovaná koridorová stavba Cheb (mimo) - Cheb st.hr. mi není jasné.
Osobka - kvalifikovaný odborný odhad relace PRG - MUC je 1000 PAX (mírně nadhodnoceno) - z toho ovšem výrazná část tranzit, 6 pravidelných spojů.
Nikdo z toho do vlaku nevleze, protože se nedostanete s tržní cenou za vlak pod ceny leteckých operátorů. A připomínám, že žel. mezinárodka je zcela nesystémově dotovaná, o čemž se dá v této relaci např. u LH jen těžko hovořit.
Norimberk je úplnej úlet, to ponechám bez komentáře.
A pokud byste uvažoval jen ČR - Bayern, tak uvažte, že i singl s plechovkou se dostane všude levněji a rychleji než vlakem (když už pomineme jejich marginální počet).
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 975
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 26. dubna 2011 - 20:26:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W:
...Nikdo z toho do vlaku nevleze, protože se nedostanete s tržní cenou za vlak pod ceny leteckých operátorů...
A to už je známo, jaké budou ceny respektive poměry cen letenka/jízdenka za 10-15 let? A jaký bude stav dopravy na Evropském nebi, jestli se tam vůbec ta všechna letadla ještě vejdou?

...Jak Vám k tomu pomůže např. připravovaná koridorová stavba Cheb (mimo) - Cheb st.hr. mi není jasné...
Ta stavba opravdu mnou popisovanému lepšímu spojení přes Domažlice opravdu nepomůže

Brr:
...Predpovedi Junkrse a Letce ohledne zvyseni dopravy na 3. koridoru (i jinde) po zdrazeni fosilnich paliv jsou podle me liche...
Ono když k tomu ještě připočtete rozšiřování mýta a jeho další zdrařování a konec krize a opětovné nastartování průmyslu a zvyšování objemu přepravy obecně...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2657
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 26. dubna 2011 - 20:38:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.: Však ano, na podnákladových cenách dojela SkyEurope. Ceny letenek již níž nikdy nebudou, půjdou naopak výš..... Situace se zas srovná a již nikdy se mi nepoštěstí letět z Prahy do Soluně za 2000 korun. Budu ještě rád, když za to vypláznu pouze trojnásobek.
Martyss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 589
Registrován: 10-2007
Odesláno Úterý, 26. dubna 2011 - 20:44:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Osobka - kvalifikovaný odborný odhad relace PRG - MUC je 1000 PAX (mírně nadhodnoceno) - z toho ovšem výrazná část tranzit, 6 pravidelných spojů.
Nikdo z toho do vlaku nevleze, protože se nedostanete s tržní cenou za vlak pod ceny leteckých operátorů.

Nemyslím, že je možné se dívat na problém pouze ekonomicky. Pokud bude chtít někdo z např .Plzně do Norimberku nebo do Mnichova, tak těžko pojede do Prahy na letiště.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2223
Registrován: 10-2008
Odesláno Úterý, 26. dubna 2011 - 21:41:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podbabák: ten Arakain v něčem jede, ne?

Ne. Snaží se propagovat trochu toho moderna na železnici. Způsob provedení je děsivý.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2225
Registrován: 10-2008
Odesláno Úterý, 26. dubna 2011 - 22:47:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No vidíte. a o tom, že v rámci otvírání 3. koridoru tu poprvé a možná také naposled jelo Pendolino, o tom tu nic.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Petr47
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 26. dubna 2011 - 23:14:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tommasel:
Škoda,šel bych se aspon podívat,chodím sem,že se tu dost dozvím..no,ted bohužel nee..
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2227
Registrován: 10-2008
Odesláno Úterý, 26. dubna 2011 - 23:27:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr47:
Tak prý ne, prý teprve pojede.
Ale nevím kdy.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Petr47
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 26. dubna 2011 - 23:33:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tommasel:
Tak neplaš a dej pokud mohu požádat včas vědět
Energetik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.99.39.130
Odesláno Úterý, 26. dubna 2011 - 23:58:41    Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
Proč uvažujete Cheb? Celou dobu se diskutuje nové elektrifikované spojení s Bavorskem přes Domažlice. Proto mi tam nějak nezapadalo to Ústí.
To že se uhlí vozí mimo ČR je naše hloupost. Není to také tím, že tady máme nekřesťanské poplatky za použití dopravní cesty? Pokud nabídneme průjezd přes ČR v celé trase pod dráty, tak nevidím důvod, proč upřednostňovat dieslovou trakci, když totéž může odvézt jedna elektrika v celé trase - elektriky jsou výkonější a tudíž doprava bude a urychlena a více konkurenceschopná oproti kamionům. Jak sám píšete, chybějící dráty v určitém úseku vedou k tomu, že jsou výhodnější diesly. Proto bude asi lepší s tou elektrifikací pohnout. Jak jsem již psal, pokud němci odstaví svoje jaderky na trvalo, bude potřeba přesun velkého množství uhlí. A bude potřeba i záložní trasa pro případ, že bude někde oprava a nebo nehoda. V tomto případě Německo změní priority a trať přes Domažlice bude i pro ně důležitá.
Vztah ceny ropy a elektřiny není přímý. Je tam mezičlánek plyn. A to udávají nákladové charakteristiky jednotlivých elektráren. Uhlí jakožto substitut ropy je možné, ale moc se nevyužívá (nevím, že by se někde v současné době dělala nafta z uhlí a nebo by se ropa spalovala v elektrárnách (i když obojí je technologicky možné)). Zato plynu se pro výrobu el. energie spotřebuje obrovské množství. Budeli větší poptávka po plynových elektrárnách, tak se zvedne cena plynu a s ním i cena ropy. Pokud bude vyšší poptávka po ropě, tak se zvýší i cena plynu a tím i elektřiny. Pokud ovšem bude v budoucnu vyšší podíl jaderných elektráren ve výrobě, tak se závislost ceny el. energie na ceně ropy bude snižovat. A není pravda, že uran dojde brzo. Stejně tak jako u ropy se stále objevují nová ložiska. Navíc pokud cena energií stoupne o 50%, tak bude výhodné težit uran i z mořské vody. Pak bude uranu na stovky let.
A ještě jedna důležitá energetická připomínka o které asi nevíte:
Stávající rozvoj obnovitelných zdrojů vede ke zvyšování cen el. energie. V současné době jsou veškeré vícenáklady na tyto zdroje rozpočítány na spotřebovanou energii v ČR a podle toho se platí příspěvky. Energetický regulační úřad zvažuje přijetí nového modelu financování obnovitelných zdrojů po vzoru některých západních států. To bude spočívat v tom, že některé provozy v průmyslu a doprava budou od tohoto příspěvku osvobozeny a vícenáklady na OZE budou rozpočítány do spotřeby v domácnostech, službách a části průmyslu, stavebnictví a zemědělství. Tento model funkuje v Dánsku. Nevím jestli také v Německu, ale pro konkurenceschopnost průmyslu je to to nejlepší. Bohužel pro domácnosti to bude pěkná oprátka... Nakonec se ukáže, že elektrické lokomotivy jsou perspektivnější než naftové. A to není přání jen železničních snílků.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Středa, 27. dubna 2011 - 09:14:17    Odkaz na tento příspěvek  

Nemyslím, že je možné se dívat na problém pouze ekonomicky. Pokud bude chtít někdo z např .Plzně do Norimberku nebo do Mnichova, tak těžko pojede do Prahy na letiště.
Je to nejenom možné, ale i nutné. Tvrdím, že neexistuje důvod pro dotování mezinárodních dálkových železničních spojů do Bavorska.
A správně uvádíte, ze z Plzně nepojede do Prahy na letiště. Výrazně levnější a rychlejší totiž je, když sedne do auta a za pár hodin je na místě (nerovná se München Hbf., ani MUC). Totéž platí pro vlak.

Ceny letenek již níž nikdy nebudou, půjdou naopak výš..... Situace se zas srovná
Soluň je úplně jiný případ, typický koupák. MUN je naopak feeder a asi dost těžko rozklíčujete jakej podíl z celkový ceny tvoří segment PRG - MUN. Ale dovolte mi silně pochybovat, že LH bude (analogicky jako ČD/DB) na to pobírat dotace.

Ta stavba opravdu mnou popisovanému lepšímu spojení přes Domažlice opravdu nepomůže
Jenže ta se skutečně stavět má, narozdíl od virtuálních Domažlic a ještě více virtuálních cestujících, prahnoucích po cestě do Mnichova.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1409
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 27. dubna 2011 - 09:17:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja jsem uvazoval Cheb, protoze se diskutoval 3. koridor v cele delce, a PlCh dost intenzivne. Navic, krom preprav na jihovychod Bavorska, jsou chebska a domazlicka trat vicemene rovnocenne.
Kudy to pojede, o tom mohou rozhodovat treba takove veci, jako sklonove pomery, ktere jsou na jimi zvolene trase, s vyjimkou prujezdu Durynskym lesem, velmi dobre. Navic je to z velke casti trat s malou osobni dopravou. Taky je skoro cela dvoukolejna. Odpadaji cekani na krizovani a vetsina cekani na predjizdeni. V tom vidim podobnost s trati pres Usti. Kdyby rozhodovala jen kilometricka vzdalenost, tak by mohli jet klidne pres Drazdany. Navic diesel ma tu vyhodu, ze zajede az na vlecku, pripadne provede nejakou manipulaci s vlakem, coz muze byt pri pouziti elektricke lokomotivy kvuli par metrum bez dratu problem.
U prepravy uhli ta konkurence kamionu neni tak problematicka.

Uhlí jakožto substitut ropy je možné, ale moc se nevyužívá (nevím, že by se někde v současné době dělala nafta z uhlí
Pokud vim, tak ne. Ale kdyby cena ropy stoupla a tato uroven se drzela po dlouhou dobu, tak by se do takovych technologii investovalo. Stejne, jako by uhli nahradilo ropu v jinych odvetvich chemie. K tomu ale tak hned nedojde. Je mi jasne, ze k tomu by byla nutna nova vystavba technologie a do toho se nikdo nebude v dohledne dobe poustet, i kdyz ropa kratkodobe vyrazne zdrazuje (a pak zase zlevni).
a nebo by se ropa spalovala v elektrárnách (i když obojí je technologicky možné)).
Takove elektrarny jsou. V GB jsou tyto (viz tri dole).
Navíc pokud cena energií stoupne o 50%, tak se bude vyplacet ropu ziskavat i z nejakych ropnych bridlic, nebo ceho to maji v Kanade spoustu.
Ale hlavne: mozna je cela tato debata (krom toho, ze ve vlakne 3.tzk je off-topic) je nanic - cena se ridi predevsim nabidkou a poptavkou. Jasne, nemuze byt podnakladova, ale kupujici zaplati to, co je ochoten zaplatit. Vy rikate, ze vlastne dieselove lokomotivy budou nahrazeny elektrickymi. Ale podobny napad budou mit i jinde. Ja treba misto plynoveho kotle zapnu primotop. A poptavka vzroste a s ni i cena a jsme, kde jsme byli.

Ono když k tomu ještě připočtete rozšiřování mýta a jeho další zdrařování a konec krize a opětovné nastartování průmyslu a zvyšování objemu přepravy obecně... Je draha vubec schopna nabidnout prepravcum sluzby v kvalite, jake oni vyzaduji? A pokud ano, je k tomu ochotna? Prectete si ve vlakne "Nakladni doprava", jak se tam psalo, jak drazni obchodnici i jini zamestnanci zametaji se zakazniky. Za teto situace by to znamenalo pouze zdrazeni vseho, co se prepravuje po silnici, tedy narust inflace, s tim spojeny narust platu, ktery by si zeleznicni odbory jiste vymohly, a tim zvysene financni naroky i na zeleznici. Ostatne, dost prepravcu se bohuzel prizpusobilo tomu, ze draha je k nicemu, a jejich logistika se zeleznicni dopravou nepocita. Toto pujde jen tezko zmenit.

Bram: jsou i jine nizkonakladove spolecnosti. Treba EasyJet je docela v pohode, Ryanair taky. Ale timhle samozrejme z Prahy do Mnichova nikdo nepoleti. Tady na te trase je nejlepsi auto. Tam je potreba se podivat, zda by se nekdo nechal ziskat na zeleznici, pokud by byla dost rychla.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1410
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 27. dubna 2011 - 09:21:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě teda přijde že +1 kolej v pohodě, ano, se záborem soukromých pozemků, V tom je zakopanej pes. Ty pozemky jsou mnohde zahradky u docela drahych domku.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2231
Registrován: 10-2008
Odesláno Středa, 27. dubna 2011 - 10:44:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: i kdyz ropa kratkodobe vyrazne zdrazuje (a pak zase zlevni).

Ropa naopak dlouhodobě a trvale zdražuje. Kromě krizových záškubů na obě strany. Zkuste se mrknout na nějaký dlouhodobý graf, třeba od druhé světové.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1411
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 27. dubna 2011 - 11:40:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cena ropy ocistena o inflaci (to zduraznuji) reaguje velmi citlive na nestabilitu ve svete, ale jinak zadny kontinualni rust nevykazuje. Jsou tam videt soky 70. let a po 11.zari, ale cena v osmdesatych letech byla realne skoro stejna jako v sedesatych. odkaz
Energetik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.99.39.130
Odesláno Středa, 27. dubna 2011 - 12:57:06    Odkaz na tento příspěvek  

Brrr:
Diesel vs. elektrika
Jistě, diesel má výhodu, že zaveze vlak až k vykládací rampě. Ovšem pochybuji, že nově budované terminály například intermodálních přeprav nebudou mít vlastní menší diesel lokomotivy pro manipulaci uvnitř. Velké fabriky v nichž jsem byl mají také vlastní lokomotivy.
Pokud se zdraží ropa, tak je otázkou zda někdo začne překotně investovat do technologií pro zpracování uhlí na pohonné hmoty. Ono to uhlí je rozprodáno přes dlouhodobé smlouvy na desítky let dopředu - někdy i více než 40 let. To je také důvod, proč dnešní teplárny nemají uhlí. Protože v devadesátých letech podcenili vytváření dlouhodobých kontraktů na dodávky uhlí.
Uran vs. ropa vs. uhlí
Jistěže se vyplatí těžit ropu při 50% zdražení i z břidlic jak říkáte. Je tady ovšem jeden rozdíl oproti jádru. Takto získaná ropa bude dále naftovou dopravu velmi prodražovat. Kdežto navýšení ceny uranu o 100 % se projeví pouze 10% nárůstem ceny produkované el. enrgie.
Dále elektrárny v UK na ropu jsou jen tři a moc dlouho s nima nepočítají (2015) jak vidím. Přímo ropu spalují státy, které ji i těží (v oblasti Perského zálivu, Libye).
Cena ropy byla více méně konstantní, ovše to co bylo nemusí být v budoucnu 10, 20 let - http://en.wikipedia.org/wiki/Price_of_oil. Pokud se mají jen z části naplnit ambice Číny, Ruska, Indie a jiných, tak poptávka po ropě bude růst vyrazněji než doposud a z toho se dá odvodit i vliv na její cenu. Technologie pro využívání ropy jsou podstatně jednodužší než technologie jaderný energetiky. Proto lze navíc očekávat, že rozvojové státy budou chtít sahnout především na ropu než na jádro (Indie a Čína mají pochopitelně také obrovský jaderný program (Indie má obrovské zásoby thoria, tak bude míto uranu využívat thorium). Potenciál thoria je tak velký, že by mohl jednou uran nahradit.
Koneckonců i obnovitelné zdroje z DLOUHODOBÉ perspektivy stabilizují cenu el. energie. Proto z pohledu energetiky jsou elektrické loko. perspektivnější.
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 976
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 27. dubna 2011 - 13:44:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Špáňa:
Nechystáš se natočit nějaká ta povedená videa i z některých míst trati Plzeň-Cheb?

A jak to vypadá mezi Praskolesy a Hořovicemi teď? Už se jezdí dvoukolejně aspoň do Hořovic na zhlaví?
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2235
Registrován: 10-2008
Odesláno Středa, 27. dubna 2011 - 14:53:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: Cena ropy ocistena o inflaci (to zduraznuji)
Naprosto správně!

ale jinak zadny kontinualni rust nevykazuje. ... ale cena v osmdesatych letech byla realne skoro stejna jako v sedesatych.
No vidíte, a já místo "skoro stejná" vidím "znatelne vyšší" a po další krizi opět. A letošní růst je zčásti sice Libye (asi 1% světové těžby), ale také trvalý trend kvůli Číně a Indii. Stoupá bohužel cena i produkce, nejde to proti sobě. Prostě kde vy vidíte nic, já vidím až přílišnou podobu s logaritmickou křivkou. Tady je to vidět lépe, ale dokreslete si tu čáru až na Libyjských $120, aby vás to nemátlo.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3980
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 27. dubna 2011 - 19:47:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechystáš se natočit nějaká ta povedená videa i z některých míst trati Plzeň-Cheb?

Bohužel nechystám, je to pro mě z ruky a režijku nevedu abych se jentak projel...
youtube: http://www.youtube.com/user/Brejlovec754049
ŠOTOUŠ = velký nepřítel moderní veřejné dopravy...
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1412
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 28. dubna 2011 - 11:04:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tommasel: oproti vykyvum nahoru zpusobenym politickou nestabilitou nizka "skoro stejna" je. Od roku 2001 je diky povedene valce proti terorismu politicka nestabilita vsude po blizkem vychode. Stoupa cena... ale u elektriny taky. Mimochodem, nechtel jste napsat spis "exponencialni krivkou"?
Energetik: terminály například intermodálních přeprav Asi ano, ale puvodni vyroky Junkrse a Letce, na ktere jsem reagoval (a ted toho lituju), byly, ze dojde k nejakemy vyraznemu narustu dopravy ("dost vlaku nakladni dopravy"...). Myslite, ze zrovna intermodalni prepravy vzrostou natolik, ze by bylo nutno kvuli nim stavet neco tak nakladneho, jako treti kolej z Berouna do Prahy, jak tu bylo navrhovano? Kontejneru tu jezdi, rekneme, dva pary denne? (Nyrany a obcas Norimberk) Stejne tak velke fabriky, ty uz na kolejich prepravy maji. I kdyby tyto prepravy vzrostly dvoj- nebo trojnasobne, stejne to bude nic moc.

K tomu uhli: pisete, ze existuji dlouhodobe smlouvy. Takze kdyby chteli Nemci nahodou nahle zvysit odber uhli, tak jak ho tedy dostanou, kdyz dodavatele uz uhli rozprodali driv?
Ja jsem se koukal jen na elektrarny v GB.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5125
Registrován: 10-2003

Odesláno Čtvrtek, 28. dubna 2011 - 13:13:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pendolínem do Chebu...
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2247
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 28. dubna 2011 - 14:26:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
oproti vykyvum nahoru zpusobenym politickou nestabilitou nizka "skoro stejna" je.
Nemůžete odečítat výkyvy jen nahoru, ale výkyvy oběma směry.

"skoro stejna"
"Skoro stejná" není totéž co stejná, zatímco to může být totéž, co podstatně odlišná, když jde o desítky %.
Spotřeba na východě dálnějším než blízkém se vám z té politické nestability trochu vymyká, nemyslíte? Nemůžete všechno svádět na politiku, jejíž vliv by kromě toho podle vás měl asi zanedlouho zase zmizet coby výkyv.

Prostě žádný výrazný a dlouhodobý návrat ceny ropy na dejme tomu 25-30 $/BBL už nečekejte.

"exponencialni krivkou"
Ano, to by bylo šikovnější. BBL/$ je fakt divná jednotka.

(Příspěvek byl editován uživatelem tommasel.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2248
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 28. dubna 2011 - 15:18:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.: A připomínám, že žel. mezinárodka je zcela nesystémově dotovaná, o čemž se dá v této relaci např. u LH jen těžko hovořit.

Jenže pod cenu Lufthanzy se vlak může dostat docela dobře. Dnes vidím vlak 1385 Kč (bez slev) a LH 3637 Kč, ale i mnohonásobek. Takže prostor pro zrychlení vlaku, které nebude zadarmo, tu je nemalý.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1244
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 29. dubna 2011 - 11:24:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu naruším neverending story cokdybykdyby :

11. května 2011 od 10,30 hod. se uskuteční v Městském muzeu Zbiroh
diskusně-pracovní setkání milovníků nedostavěné Strousbergovy brdské železnice.
Předmětem společné debaty bude zejména možnost ochrany této raritní železniční
stavby. Máte-li zájem vyslat své zástupce, jste srdečně zváni!
Info u paní ředitelky zbirožského muzea paní Mgr. D. Viletové
Krimitz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 10-2010

Odesláno Pátek, 29. dubna 2011 - 12:59:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Křimicích na PlChu se začíná propadat trať před nájezdem na most přes silnici. Pěkný hup se tam dělá. S vlakem to pěkně zakymácí:-)
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 977
Registrován: 3-2007
Odesláno Pátek, 29. dubna 2011 - 13:09:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To se nám to tedy začíná rozpadat. A nákladka se tam při tom ještě ani neukázala
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Pátek, 29. dubna 2011 - 13:51:13    Odkaz na tento příspěvek  

Dnes vidím vlak 1385 Kč (bez slev) a LH 3637 Kč, ale i mnohonásobek.
Jo, jenže ten vlak je tak levnej, protože ztrátu z jeho provozu zaplatí všichni z daní a to na obou stranách hranice.
Vy někde vidíte nějaký konkrétní veřejný zájem, který by opravňoval tento udržovací stav dotování ztrátových přeshraničních spojů?
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2259
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 29. dubna 2011 - 14:49:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.:
No a kolik byste si výhledově tedy představoval jako "tržní" jízdné? Po DMB to máme 400 km nebo méně. Tedy nějakých 3000-3500 Kč ve špičkách a polovinu v sedlech?

(Příspěvek byl editován uživatelem tommasel.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Pátek, 29. dubna 2011 - 15:02:38    Odkaz na tento příspěvek  

Pojem tržní jízdné mi nic neříká. Můžete to jezdit buď se ziskem nebo se ztrátou. A musíte si na všechno vydělat - na Airbus stejně jako na Desira.
Rád si poslechnu (až po víkendu, taky musím makat) další pohádku o tom, jak se dá z tržeb na železnici vydělat na provoz linky Praha - Mnichov.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7299
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 29. dubna 2011 - 20:18:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Junkrs:
Ta mezinárodní vozba přeci byla v nějaký tý koncepci, ne?!
Koncepce není nic závazného ani nic, co by mívalo obvykle moc dlouhou životnost (čest světlým výjimkám).

Peta 303:
nějaké nesmyslné IC / EC do Chebu jsou k ničemu
Děkuji za potvrzení mého předpokladu.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3986
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 29. dubna 2011 - 21:29:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nějaké nesmyslné IC / EC do Chebu jsou k ničemu
Přesně tak, protože pokud takový vlak nenaplníme už v Praze, tak se nám vzduch sveze pěknou štreku a v Plzni už se nenaplní. Jedině snad protáhnout do Norimberka přímo chebský R, ale pochybuju že by měl němec zájem provozovat lokomotivní soupravu, když má na tomto rameni vybudovanou síť motorových souprav (642 VGB, 610,612 Franken-saschen express...) natož pak na to vykrást odpovídající vozy. A pokud bychom chtěli EC až do Dortmundu jako se kdysi jezdilo, tak opět nepochodíme, protože němec má z Norimebrka ICE. Takže horem opravdu asi ne ať na to koukám z jakékoliv strany... Naopak spodek mi přijde poměrně efektivní, už jen díky možnosti přestupu ve Schwandorfu na Regensburg, který je v tomto směru velmi významný a hlavně když nikdo nepojede přes hranice, tak na obou stranách máme silnou vnitrostátku.
youtube: http://www.youtube.com/user/Brejlovec754049
ŠOTOUŠ = velký nepřítel moderní veřejné dopravy...
Energetik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.35.77
Odesláno Sobota, 30. dubna 2011 - 09:33:59    Odkaz na tento příspěvek  

BRRR:
"K tomu uhli: pisete, ze existuji dlouhodobe smlouvy. Takze kdyby chteli Nemci nahodou nahle zvysit odber uhli, tak jak ho tedy dostanou, kdyz dodavatele uz uhli rozprodali driv?"
To je právě ten problém. Proto jsem hned na začátku psal, že MOŽNÁ vznikne kontrakt na dovoz uhlí z Polska. Polsko má na jejich uhlí postavenou energetiku a pokud se jim nepovede vlastní jaderný program, tak si nejsem jistý, zda se budou chtít ve velkém dělit s Němci. Ono do polského těžebního průmyslu chtěl vstoupit i ČEZ. Ale myslím, že bez úspěchu. Další možností je dovoz černého uhlí z Ruska po železnici, z Afriky a jižní Ameriky loděmi.
Německo pokud skutečně odstaví svoje jaderky, tak bude mít opravdu problémy, protože mají zásoby uhlí jen o 50% větší než ČR, ale v současné době 3krát větší spotřebu uhlí než ČR.
Když se plánovalo co s elektrárnou Prunéřov, tak se zvažovala i výstavba nových bloků. Byla ovšem zavržena právě z důvodu velmi vysokých nákladů na dovoz uhlí ze vzdáleností větších než je Polsko.
Pokud by se mělo v Prunéřově počítat jen s naším uhlím a novými bloky 660 MW, tak by se během plánované životnosti elektrárny uhlí vozilo z velkolomu ČSA. A to by mělo katastrofální následky jak pro litvínovskou chemičku, tak i pro samotný Litvínov. Lom ČSA má za takzvanými limity těžby více než jednu miliardu tun uhlí.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2057
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 30. dubna 2011 - 10:25:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když tady vezmu za slovo W. a podíváme se na cestování do Bavorska z hlediska tarifu,vzdálenosti,času a železniční nebo silniční sítě,tak máme dálnici do Norimberka,Schengen takže bez zdržování na hranicích a vzdálenost je pohodlně na IAD či bus-mně prostě připadá narvat miliardy do paralelní trati na Mnichov JEN pro cestující vlakem Praha-Mnichov jako šotosen. Jestli jede denně 100 cestujících vlakem z konečné na konečnou v každém směru (3 páry,30 v každém) tak jsou to 2-3 autobusy-a na to budou daňoví poplatníci platit miliardy ? A to je doprava silně dotovaná-takový Bayern ticket je při jízdě skupinky po Bavorsku skoro zadarmo.A hodně Čechů se ho naučilo využívat třeba při cestách na/z letiště MUC,neb tam nechtějí nechávat po dobu dovolené svá auta-z jakýchkoli důvodů. Ale pořád je to do 30 lidí na vlak jedoucích až do M.- a těm vystupujícím /nastupujícím po trase nová trať a provoz bez zastavení nepomohou.Stávající spoje mají výhodu v regionální obsluze-a jen proto je Bavorsko dotuje.Takže tyto spoje rozhodně nerušit.

A aby do mne někdo nešil kvůli zpátečnictví-mně by se taky líbilo sednout do moderního vlaku a vzzzzm za tři hodiny vystupovat v Mnichově-ale ty peníze na to nikdo nedá.
A vylepšováním silniční sítě a aut,klesáním ceny vozů v poměru k platům se mění i využití různých prostředků na určité vzdálenosti.Nakonec třeba před 1989,resp.do ropné krize okolo 1982 létala řada vnitrospojů Praha-Brno,Bratislava,Poprad,Košice,Karlovy Vary (kam stála letenka 120.-Kčs (!!!) a poloviční (do 12 let) 60.- -pro dítě 10-12 bylo levnější z Prahy do Varů letět,než jet autobusem (!!!)).Když se přestaly tyhle vnitroceny dotovat,tak zájem spadl k nule.Totéž by čekalo nedotovanou vysokoryclostní železnici.A PROČ dotovat milardami trať a pak miliardami provoz ? Aby tam jezdilo místo 30 lidí ve vlaku 100 ?
ČR má prostě malá sídlaa pokud by se mělo něco v budoucnu stavět,tak musí být trasování koordinováno celoevropsky. Ovšem u nás je problém dostavět i jen koridory,jak vidíte na termínech třeba trati 220,dodnes nedodělaných stavbách na 1.koridoru (Nelahozeveské tunely,Ústí n/O apod).


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 980
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 30. dubna 2011 - 11:49:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov:
...mně prostě připadá narvat miliardy do paralelní trati na Mnichov JEN pro cestující vlakem Praha-Mnichov jako šotosen...
A mně zase připadá jako zlý sen to, že opět někdo žije v představách, že přestavbou tratě Plzeň-Domažlice-SRN budou cestovat nebo z ní případně profitovat JEN cestující koncových stanic Praha-Mnichov. To přece není vůbec pravda. Obyvatelé všech přilehlých zastávek a obcí z ní mohou mít užitek. Rychlejší spojení, odpadnou výluky při běžné údržbě tratě a možnost zahuštění příměstského i meziměstského provozu (dvoukolejka)atd atd. A další věcí je velký omyl, že se bude jednat o "paralelní trať".
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2061
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 30. dubna 2011 - 13:28:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není pravda,není pravda..zpochybnit se dá cokoli,ale není až tak důležitý váš nebo můj názor. Já jsem realista a stát,který je finančně v jako ČR prostě něco takového stavět nebude. Důležité jsou propočty,pro kolik lidí to bude výhodné a jak psali další diskutéři,nějaké přepravní proudy řádu tisíců osob denně tam nejsou-a pro řádově stovky denně stavět VRT ?
Vy prostě některá fakta vidět nechcete.

Prostě sorry,ale to stát nepostaví. Že by soukromý kapitál,když je to tak výhodné ? Dvojkolejku NBS do Mnichova ? Zkuste sebrat svoje argumenty i "argumenty" a vyrazte za Bakalou nebo jinými pracháči-mám obavy,že budete sbírat papíry na schodišti a možná ani ne obrazně

>mně zase připadá jako zlý sen to, že opět někdo žije v představách,...

Neřešte mne. Já koukám na realitu okolo sebe a na novostavbu Praha-Mnichov stát peníze nedá,i když budete tvrdit cokoli.A já to i chápu.Byť,jak jsem psal,by se mi líbilo být pohodlně za tři hodiny po zemi z Prahy v Mnichově(což je stejný čas jako dnes letecky,takže ?????)

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 422
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 30. dubna 2011 - 14:54:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad W: Vy někde vidíte nějaký konkrétní veřejný zájem, který by opravňoval tento udržovací stav dotování ztrátových přeshraničních spojů?

Osobně vidím konkrétní veřejný zájem na spojení Prahy s Plzní, Domažlicemi a x dalšími sídly na trati 170. Stejně tak vidím jako veřejné podpory vhodné spojení Mnichova s Regensburgem, Chamem atd. Pak je otázka, zda těch "pár" km přes čáru má vůbec cenu řešit ...

Ad Mladějov: dle mého názoru je aktuálně vhodnější se soustředit na zlepšení stávajícího spojení, hlavně jízdní doba je dost otřesná. Taková hodina dolů bude mít význam i pro vnitrostátní dopravu.
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 981
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 30. dubna 2011 - 17:17:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov:
...stavět VRT ? Vy prostě některá fakta vidět nechcete.
Fakta? On tu chce někdo stavět VRT? Listuju několik stránek zpátky..... a o VRT ani zmínka. To jsou jako ta fakta? DMB má být modernizací stávajících tratí až na 200km/h a nikoliv VRT navíc ještě paralelní se stávající.
A přepravní proudy v řádu tisíců? Myslíte, že před vznikem automobilu byly přepravní proudy v řádu tisíců? Že se třeba jezdilo koňmo 50km denně do zaměstnání? Že před vznikem letadel byly denní proudy mezi Evropou a Amerikou v řádech tisíců? Ona hlavně musí být odpovídající nabídka, protože si myslím, že poptávka by i byla.
Také jsem realista. Ale zároveň to chce myslet tak trochu i do budoucna, protože jinak bychom stále jezdili koňmo (ti bohatší) po polních cestách. On ani ten Bakala neinvestuje s vidinou zisku za den nebo za týden, že?!
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Sobota, 30. dubna 2011 - 19:01:03    Odkaz na tento příspěvek  

protože si myslím, že poptávka by i byla.
Myslet si nestačí. Musíte na to sehnat prachy. A tenhle stát je nemá (ani na podstatně důležitější věci).
Nic proti objednávce ZDO na t180, t170 atd. Ale pak vám furt zbývá cca 50 km přes hory, kde neexistuje nějaká reálná vyšší poptávka než na ztrátový a tudíž dotovaný szynobus.

Stejně tak vidím jako veřejné podpory vhodné spojení Mnichova s Regensburgem, Chamem atd.
Tak maxímálně Mnichov - Řezno. Cham už je mimo keramiku.

Mimochodem stále jezdí ty 810tky mezi Domažlicemi a Furthem? Typické muchowozy...
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.121
Odesláno Sobota, 30. dubna 2011 - 19:06:38    Odkaz na tento příspěvek  

Také jsem realista.
Ano? Tak o kolik měsíčně jste ochoten a schopen zaplatit navíc na daních pro výstavbu této konkrétní futuristické vize? A co na takový propad v rodinných příjmech řekne Vaše žena nebo děti? Jak moc jste ochoten dotovat následný ztrátový provoz mezinárodních spojů? Protože ani 3 hodiny nejsou konkurenceschopné 50 minutám v malém Avru...
(já osobně platím zatraceně kurewsky dost a nejsem tomuhle krachujícímu českýmu bordelu platit o korunu více než je nutné pro mé přežití).
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2064
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 30. dubna 2011 - 20:02:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On ani ten Bakala neinvestuje s vidinou zisku za den nebo za týden, že?!

Ježíšmarjá-tak mu ten kšeft nabídněte !!
Určitě se mu to vyplatí !!

Budem rádi,když v tomhle státě politici nezaříznou železniční dopravu na už postavených tratích. Vy jste fakt mimo realitu.
Junkrs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 982
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 30. dubna 2011 - 21:40:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W.:
...Ale pak vám furt zbývá cca 50 km přes hory...
Takže podle tohoto názoru D5 by taky bývalo nejlepší utnout někde u Boru, protože dál už ten provoz také není zase až takový, ne?!

...Tak o kolik měsíčně jste ochoten a schopen zaplatit navíc na daních pro výstavbu této konkrétní futuristické vize ......?...
Proč platit víc? Zdá se Vám snad, že se toho promrhává a za jenom posledních 20 let promrhalo málo??? Jéje!!! To mohlo být nových škol, nemocnic, silnic, kolejí, chodníků, cyklostezek a nevím čeho všeho ještě. Místo toho máme předražené Gripeny (prakticky zbytečné), neplovoucí původně plovoucí transportéry, "iks" další naprosto nevhodné vojenské techniky, zapůldarma prodané obecní či státní pozemky, nové třímetrové PHSky v lesích, rozvíjející se Viamont, předražené dopravní stavby... Musím ještě pokračovat? A to jsem mimochodem zmínil tak asi 1% "chytře uložené měny".

...(já osobně platím zatraceně kurewsky dost a nejsem tomuhle krachujícímu českýmu bordelu platit o korunu více než je nutné pro mé přežití)...
Já osobně nemohu porovnat, zda platím dost nebo málo, protože v cizině jsem nikdy nepracoval (oficiálně), ale můj názor na nakládání mých (našich) peněz státem určitě najdete v předešlé otázce.

Takže jsem realista a tvrdím, že ve státě českém peníze určitě jsou. No a co se politiků týká, tam už to není o realitě, ale spíše už o takovém sci-fi,protože nikdo prakticky netuší, co nebo kdo se z jakého zámotku vyklube. Na to, jak už jsem zjistil, je i moje fantazie krátká.

PS: Nevrátíme se radši k aktuálnímu dění na III.TŽK? Prosím, prosím.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7301
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 30. dubna 2011 - 23:35:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rozvíjející se Viamont
Myslím, že teď se rozvíjí úúplně jiná firma.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)