K-report
 

Archiv diskuse Tratě v Karlovarském kraji do 03. 10. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tratě v Karlovarském kraji » Archiv diskuse Tratě v Karlovarském kraji do 03. 10. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7156
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 20:13:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

122 - bus Aš - Selb jezdí (linka 60 VGF, dopravce AKV), dva páry v kladiva, měl by mít přípoje na chebský busy. Jejich vytížení je minimální, nabídka se poslední tři roky pro nevytíženost snižuje a cestující odmítají jezdit pro neatraktivitu nabízených časů. Pěkná spirála...
Vynuceným přestupem kdesi v prdelákově to spojení ještě víc zabijete.
Mezi Selbem a Hofem jezdí Agilis v doppelšuple, o víkendu šuple sólo. Viděno osobně na Hof Hbf. Pouze několik málo párů ve špičce jezdí v trojčeti.
Spojení mezi Chebem a Aší nezajíždění na Stadtbhf. nezabije, jednak má Aš MHD + by měly navazovat busy do Hranic/Doubravy (směrem zpátky je to horší kvůli ulhaným JŘ), druhak by to nejezdilo každou hodinu, jak si naivně představuje BEG, nicméně hodinový takt tuhle investici líp prodá poblitikům, a třeťak je Stadtbhf. od centra cca stejně daleko, jako Bayr. Bhf. I tak lze spojení mezi Chebem a Aší proložit dalšími vlaky a busy dle potřeby.

Důležitá věc na závěr: tohle nový přeshraniční spojení by nebylo financováno z rozpočtu dopravy, ale z rozpočtu podpory přeshraniční spolupráce, stejně jako spojení Graslitz - Klingental.

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
NASA Team is ready for launch.
122
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.199.186
Odesláno Pondělí, 26. září 2011 - 22:31:08    Odkaz na tento příspěvek  

Trojice Regiosprinterů Hof-Selb? To se mi nějak nezdá. (nicméně o tomto já nemám informace, takže to nebudu zpochybňovat) Ale pokud se nepletu, tak je tam stále o víkendy za každý druhý spoj NAD. Ale zpátky do Čech: Prioritou musí zůstat spojení Cheb-Aš(-Hranice). Přes čáru nikdy tolik cestujících jezdit nebude. Přijde mi jako naprostá hovadina prosazovat za každou cenu spojení do Bavor, kde se ještě obratně vyhnete Selbu, na úkor poloviny Aše. Já trvám na (mini)busech Aš-Selb (ve špičce po hodině, v sedle po dvou), vznikne tím kvalitní spojení z Čech do Selbu, Rehau i Hofu. Samozřejmostí pak musí být naprostá tarifní provázanost.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7157
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 27. září 2011 - 00:20:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NAD byla vždycky proto, že Agilis stále nemá dostatek Triebwagenführerů. Ještě by tam měli jezdit nějací lidi od VGB, ale aktuálně nemám informaci kolik.

Provozní koncept by měl být ale trochu jiný, minimálně šuple od Aše by mělo jezdit až na Selb Stadt. S tím kuplováním to stejně není tak jednoduchý, protože šuplata Agilisu mají klasický Schraubenkupplung...

Jak jsem napsal výše - libovolněkapacitní busy Aš - Selb jsou pro delší cesty zbytečná komplikace, což se odráží na jejich vytížení. Prostě lidi raději pojedou jinam, kam se dostanou míň komplikovaným způsobem, ať tarifní integrace je či není. Ono si stačí spočítat podíl egronetek: v přeshraniční dopravě jich je sice víc než dost, ale z celkovýho množství jízdenek v Euregio Egrensis mají naprosto zanedbatelnej podíl.
NASA Team is ready for launch.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10351
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 27. září 2011 - 11:09:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dasnice - 8. je zakázaná proto, aby se nevokoukaly ty 2 hezký
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Vladimír_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1724
Registrován: 6-2008

Odesláno Úterý, 27. září 2011 - 14:14:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj, dovolím Vám trochu narušiti thema Našel jsem náhodou na y-t zajímavé video. Jedná se o výstavbu mostu nad buštěhradkou u Sokolova pro dopravu uhlí do nové třídírny. O kteroupak šlo? A zajímavá je také lanovka na snímku. Díky
Tranzistorová smršť! klikni a nebudeš litovat!
Slovník: tranzistor = kocour/kocúr/bangladéška/bangláda/bangle/malý čmelák/čmelík/včelka/buchar/jednooká m*dka...
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1409
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 27. září 2011 - 14:54:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vladimír_b > mi to přijde jako u Hlavna :-)
Kuřil_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1178
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 27. září 2011 - 14:56:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vladimír_b: Jedná se o Ústřední třídírnu Tisová.

Ná záběru by měla být lokomotiva řady 365.0 z první série zřejmě z výtopny v Chomutově.
Kuřil_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1179
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 27. září 2011 - 15:27:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vladimír_b: Tak ta lokomotiva řady 365.0 může být ještě i chebská lokomotiva (365.012 nebo 365.020). Ta visutá lanovka typu Bleichert vede do briketárny v Kynšperku n. O. z nakládací stanice lomu Silvestr. Samotná Ústřední třídirna Tisová resp. komplex zásobníků, třídírny, briketárny atd se rozjížděl postupně. Trvalý provoz celého komplexu byl zahájen až 1. 1. 1961.

Fotografie komplexu Ústřední třídírny v Tisové údajně v roce 1957, tedy ještě nedokončené stavby. Jedná se o konstrukci pro zauhlování severního zásobníku ÚTT.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Úterý, 27. září 2011 - 21:46:52    Odkaz na tento příspěvek  

Na té fotce v pozadí se teprve rozvíjí uhelný lom Silvestr, na jehož místě nyní je golfové hřiště. Viz též historické fotky na stránce: http://www.zahradaml.cz/realizace-sportovni-a-rekreacni-arealy/re alizace-golfove-hriste-golf-course-sokolov
A ten most pro pásovou dopravu uhlí už určitě několik let neexistuje. Vedl z vykládací stanice 900 mm el. důlní dráhy, která ležela na okraji obce Citice nad tratí 140. Z vykládkové haly, v níž byly násypky vyložené otěruvzdorným čedičovým sklem, je nyní jakýsi recyklační dvůr. Elektrické vlaky o rozchodu 900 mm sem přivážely uhlí z nyní již zatopených povrchových dolů Medard-Libík a dalších, ležících severně od Sokolova.
Kuřil_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1181
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 27. září 2011 - 22:19:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ke konci provozu to byla přeprava (r. 900 mm) uhlí až z lomu Jiří resp. z třídírny lomu. V tom roce 1957 se vytěžilo v lomu Silvestr 3 522 001 t uhlí a 1 574 965 t skrývky.
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 28. září 2011 - 10:07:30    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "122" = 26.09.2011 - 22:31:08:
Já trvám na (mini)busech Aš-Selb (ve špičce po hodině, v sedle po dvou), vznikne tím kvalitní spojení z Čech do Selbu, Rehau i Hofu. Samozřejmostí pak musí být naprostá tarifní provázanost.
Máte naprostou pravdu - navíc by stálo za úvahu tu autobusovou linku dotáhnout z Aše někudy rozumně i na opačnou stranu až do Bad Brambach. Byť jsem "režista", takže bych měl železniční spojení prosazovat, tvrdím, že provokovat v současnosti s teoriemi o potřebnosti obnovení železničního propojení Aše se SRN je zhůvěřilost: ti provokatéři by se měli zaměřit především na to, aby VHD (jako celek) řádně fungovala jako smysluplný a provázaný systém, a aby ji tedy lidé mohli skutečně účelně využívat - pokud někdo chce obnovovat mezistátní železniční trať pro odvoz řádově maximálně několika stovek lidí denně (a i to asi dost přeháním), ať si do toho investuje vlastní peníze, ale plýtvat tam prostředky z veřejných rozpočtů, když jich lze mnohem účelněji využít jinde (třeba na zvýšení rychlostí na opravdu využívaných tratích, apod.), považuji za nehoráznou pitomost.

Něco "z jiného soudku" - a možná o to zajímavějšího:

- další šíření připojeného letáku je prý vítáno ...
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Středa, 28. září 2011 - 10:30:35    Odkaz na tento příspěvek  

122:
ad1,: Nikde není zatím oficiálně řešená komplexně VHD Ašska, čili obsluhu Aše města (+ Krásné) je nesmysl nějak dopředně vylučovat. Respektive - netuším co Vás k té úvaze vede.
Problém v SRN není, zabezpečovací zařízení v Plössberu má umožňovat pravidelný vjezdy na obsazenou kolej (co to přesně znamená ovšem nevím, ZZ není specifikováno a jediný, kdo tomu zde asi trochu rozumí je Mikulda).

ad 2.: Podle čeho kalkulujete to Cargo a z jaké pozice? (majitele infra, dopravce, zákazníka, spedice...) Napsat, že něco "nehrozí" je stejně bezobsažné jako "hrozí".
Náklady na reaktivaci. Přesně na to jsem čekal. Tohle je totiž naprosto modelový příklad ideální demokracie v dopravě - lidové referendum, kdy se občané sami rozhodli, že se něco zaplatí z jejich daní a to se posléze realizuje. Tedy ten zprofanovaný "švýcarský" přístup. Znáte snad lepší? Náš systém, kdy se rozkrade co může, i na zcela zbytečné stavby (stavební soubory)? Navíc to platí výhradně německá strana (těch pár set m na české straně může do provozu téměř okamžitě).

ad 3,: To už odpověděl Petr_k.

Prioritou musí zůstat spojení Cheb-Aš(-Hranice)
Ano, souhlasím. Ovšem sám asi tušíte jak to vypadá ve skutečnosti. Objednavatel na to hází bobek, politici kradou a fabriky jsou nucené si své zaměstance svážet na směny svými prostředky za svoje. Duplicitně k tomu fraška v podobě dotované VHD...

kde se ještě obratně vyhnete Selbu, na úkor poloviny Aše.
Není pravda. Selb zůstane obsloužen, Aš taky.

Závěr - řádově větší průser je pochopitelné celá (Anti)koncepce Aššska + návazné spádové obslužné části Chebska. To ovšem neznamená rezignaci na jiná možná dilčí vylepšení (pro ksindlmanažery - optimalizace), například v podobě přeshraničního spojení. Při vhodné formě přeshraniční dopravy mohou ze synergií vytěžit maximum obě strany. Osobně zde vidím výrazně vyšší přepravní potenciál než například u linky přes Vojtanov.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Středa, 28. září 2011 - 10:42:32    Odkaz na tento příspěvek  

režista:
Aše někudy rozumně i na opačnou stranu až do Bad Brambach.
Kudy? Jedině přes Bad Elster, Horní Paseky jsou nesjízdné pro jakýkoliv autobus a přechod oficiálně jen pro pěší a cyklisty. Navíc očekávám, že při případné obnově (byť i jen pro vozidla do 3,5 t) začnou řvát majitelé a správci balneoprovozů a hotelů v Brambachu - jde o velmi tichý a klidný kout.

pokud někdo chce obnovovat mezistátní železniční trať pro odvoz řádově maximálně několika stovek lidí denně (a i to asi dost přeháním), ať si do toho investuje vlastní peníze, ale plýtvat tam prostředky z veřejných rozpočtů, když jich lze mnohem účelněji využít jinde
Po tisíceprvé: Investovat do toho bude německá strana, nikoliv česká. Vy určitě ne a český daňový poplatník ne. A i kdyby Vás nakrásně zajímaly provozní náklady a ne investiční (o těch si vrcholně demokraticky rozhodli naši sousedé), tak můžete zůstat sedět u PC v klidu. I kdyby při nejčernějším scénáři padly všechny přeshraniční fondy a zdroje, tak z hlediska přímých dotací na ZDO je pro českou stranu lacinější zadotovat linku (Hof) - Aš - (kamkoliv) než o pár km delší stávající na město a dále. Ale jak již bylo popsáno výše, bez jakého politického zadání z KÚ KV, jsou tyto úvahy zcela bezpředmětné.

A nyní mi dovolte raději pokračovat v tvorbě masa na víkend :-))
ZZ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.117.208.156
Odesláno Středa, 28. září 2011 - 11:23:47    Odkaz na tento příspěvek  

V Dasnicích jsou na 8. koleji rozkradené součásti KO a stavění vlakových cest normálním způsobem nepřipadá v úvahu. Proto se sem nejezdí, ale že by to někdo zakázal? V SŘ je to normálně jako kolej s nástupištěm, délka 94m.
122
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.199.186
Odesláno Středa, 28. září 2011 - 16:34:05    Odkaz na tento příspěvek  

W: Hlavní problém je přesně v tom, že neexistuje žádná koncepce VHD na Ašsku. Právě proto by se měla urychleně nějaká vytvořit a až na jejím základě rozhodovat, co obnovit a co nikoliv.
A zadruhé: Je sice hezké, že obnovu budou platit Němci, ale ať si pak taky platí provoz a nečekají, že se celá ašská VHD bude točit kolem nich.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Středa, 28. září 2011 - 16:53:04    Odkaz na tento příspěvek  

S prvním souhlasím.
S tím druhým s dovětkem, že zkloubení obojího se nevylučuje. Nicméně mezinárodní spojení musí být nadstavbou funkčního systému ZDO na obou straných hranice.
Mimochodem - kdo platil dodnes (za těch 12 let) spoje Vojtanov st. hr. - Cheb - (- ML)?
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7163
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 01:15:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

neexistuje žádná koncepce VHD na Ašsku

Ona neexistuje žádná koncepce ani celková, ani v žádným dílčím regionu KVkraje. IMHO o smysluplnosti urychlené tvorby nějaké koncepce se dá pochybovat - v tomhle případě je lepší zachovat status quo, než to ve spěchu dojebat totálně.
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4382
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 09:39:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v tomhle případě je lepší zachovat status quo, než to ve spěchu dojebat totálně.

No tak no tak, ty neznáš teorii ze sousedního kraje že dobré varianty neexistují a proto se musí zkusit nějaká špatná? :-)

Momentálně se v Plz kraji snaží o var. 2... :-) (Byť jenom tarifně, ale ono pěkně osolené jízdné udělá své... )
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7165
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 10:32:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže ono je potřeba oddělit provozní koncepci od tarifní koncepce - a nesmíchávat je zrovna když se ti to hodí k pomlouvání...

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 12:14:37    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "W" = 28.09.2011 - 10:42:32:
Jedině přes Bad Elster, Horní Paseky jsou nesjízdné pro jakýkoliv autobus a přechod oficiálně jen pro pěší a cyklisty.
No, proč ne: pokud je to aktuálně nejsnazší přes Bad Elster, tak klidně třeba i přes Bad Elster, nebo tam třeba tu autobusovou linku u vlakového nádraží (resp. nyní už asi jen zastávky) ukončit - jinak by tam asi bylo kvalitní (těsnější) propojení autobusové a železniční dopravy trochu komplikované. Domnívám se, že jako peážní německé spojení by to mělo podstatně větší naději na nějakou frekvenci, než pouhá přeshraniční doprava (bez ohledu na to, zda autobusová, nebo železniční).
Já to tam až tak podrobně neznám, ale měl jsem na mysli spíše na české straně rozumné přebudování komunikace ke státní hranici přes Horní Paseky + na německé straně dostavbu nějakého krátkého "západního obchvatu" lázeňské části obce Bad Brambach, aby to propojení mohlo fungovat i pro menší autobusy (= nikoli žádná "monstra", a samozřejmě vyloučit veškerou ostatní těžší dopravu, zejména nákladní) - možná by bylo lepší věnovat prostředky, které by vyžadovala reaktivace železniční trati mezi Selbem a Aší, právě do úpravy a dostavby této silniční komunikace: já sice rozhodně nejsem ani trochu příznivcem "zabetonování krajiny" budováním nových silnic "na každom kilometri", ale pro rozvoj toho koutu promotaného státními hranicemi jsou i silniční komunikace zkracující propojení obcí dosud dostupných jen velkou oklikou asi dost potřebné. A protože rozmach IAD se už nikomu zastavit nepodaří, je určitě lépe než budovat silnice jen pro provoz vozidel do 3,5 tuny vytvářet rovnou podmínky pro provoz použitelné VHD tím, že komunikace snesou i těžší vozidla, ale z těch na nich bude povolen právě jen provoz autobusů, dokonce třeba jen autobusů VHD.
Varianta s trasou přes Bad Elster se mi začíná docela (a stále více) líbit: dokonce bych si pak (v případě obnovení silničního propojení obcí Bad Brambach a Plesná, o němž se údajně uvažuje) dovedl jako další krok představit jako možné a třeba i užitečné (aspoň o víkendech) i třeba ještě další prodloužení té autobusové linky (nebo aspoň některých jejích spojů) z Bad Brambach přes Plesnou a Luby až do Kraslic.
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 12:15:02    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "W" = 28.09.2011 - 16:53:04:
Nicméně mezinárodní spojení musí být nadstavbou funkčního systému ZDO na obou stranách hranice.
Právě funkční systém ZDO na obou stranách hranice je samozřejmě důležitější a musí být prioritou, a proto nyní nemá smysl zdržovat se teoretizováním o obnovení přeshraniční železniční trati kvůli osobní dopravě pochybného významu s očekávatelnou nevalnou frekvencí - ve "výhledové" koncepci je jistě vhodné a žádoucí s mezistátním železničním spojením počítat, ale jediné, co by snad v mezistátní dopravě mělo smysl udělat teď, by bylo zavedení regulérní přeshraniční autobusové linky mezi Selbem a Aší (samozřejmě s "rozumným" tarifem), aby se zjistilo, zda a jaký je o spojení VHD přes státní hranici vůbec skutečně zájem: stávající jízdní řád vlaků na trati Cheb - Aš ovšem pro vazby na taktové vlaky na německé straně příliš "nesedí", a je otázkou, zda by (při současných technických podmínkách dopravní infrastruktury) bylo vůbec možné zkonstruovat taková spojení, aby vyhovovala aspoň částečně přípojům jak v Chebu, tak i (někde) v Selbu.

Ad "Petr_k" = 7165:
Jenže ono je potřeba oddělit provozní koncepci od tarifní koncepce
To je nesmysl - obojí spolu úzce souvisí: sebelepší "provozní koncepce" nebude (zejména na v ČR) úspěšná, pokud nebude podpořena vhodným tarifním systémem, a sebelepší tarifní koncepce bude k ničemu, pokud "provozní koncepce" neumožní VHD smysluplně využívat !!!
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10352
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:26:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

co má bejt v říjnu za výluky do potoků?
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4383
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:28:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a nesmíchávat je zrovna když se ti to hodí k pomlouvání...

Koho kde pomlouvám?
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7168
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:28:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

režisto!!! Ta poznámka byla míněna čistě na H_k, který to právě smíchal. Protože to, co se chystají udělat okolo Plzně z hlediska tarifního, už tady udělali před 6 roky. Jestli to byla chyba nebo úspěch, nedokážu posoudit, na to jsem s tím "systémem" příliš sžitý a považuji ho nakonec za relativně životaschopný. Jen kdyby mi ho nebastardil dodavatel odbavovacího systému...

Já jsem dlouhodobě přesvědčen, že provozní koncepce je nadřazená tarifní koncepci - bez znalosti ekonomického propočtu provozu nemůžu stanovit tarifikaci. Obráceně by z toho vznikaly podle mě provozní paskvily. Ale asi jsem v tomto oboru pracoval příliš dlouho, tak jsem zřejmě profesně deformován...

A ještě jednou zopakuji, že autobusová linka mezi Aší a Selbem jezdí! Stejně jako jezdí linka mezi Aší a Elsterem přes Doubravu. A mezi Elsterem a nádražím Bad Elster jezdí Anruftaxi... Tak prosím nemelte voloviny.

EDIT H_k - mám takový pocit, že jsi v Plzeňský diskuzi to udával jako "příklad nevhodný následování" včetně kritiky neMJenovanýho činovníka (ale už netušíš, že vlastně jedinýho, co ví jak s tím smí pracovat díky poznatkům vydřeným v praxi v první linii, protože zbytek je dosazenej politicky).

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4384
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:32:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a sebelepší tarifní koncepce bude k ničemu, pokud "provozní koncepce" neumožní VHD smysluplně využívat !!!

No v tom Plz kraji se např. k dubnu plánuje skokově zdražit jízdné bez změny provozního konceptu, ale prý za to už dopředu nikdo nemůže. Chodím tam na krajskou komisi dopravy, takže mnohé informace mám z první ruky, ale některé snad radši nevědět, neslyšet...
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4385
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:35:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli to byla chyba nebo úspěch, nedokážu posoudit,

No tak že to nikdo nepoužívá je evidentní, tak to asi nebudeme nazývat úspěchem, ne? :-)

Samozřejmě nic třeba proti obecnému principu sčítání zón, ale cena nemůže být potom nesmyslná pro nejčastější dopravní výkon - holt to musí být vymyšlené dobře. Když fixní cena za zónu, tak vhodná velikost zón, když podobná velikost fleků na mapě, tak vhodně nastavené ceny za různé fleky...
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7169
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:48:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže on ho někdo i používá. Je to sice z hlediska celkovýho objemu prodaných lístků slabý, ale třeba právě na Ašsku má IDOKový předplatný od 2009 pravidelnej nárůst o desítky %, měsíčně se pro zónu 13 prodá kolem 80 kupónů, zatímco před dvěma lety to bylo kolem 10. Ono je tady totiž neskutečně výhodný, protože to kdysi orgán kktordinátora děsně podcenil a teď se mu to mooc pěkně vrací v tom, že pokud s tím něco vyvede, pohřbí spolu s dopravou i sám sebe.

A podle toho, co jsi právě napsal, o IDOKu víš lautr ho...

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:50:39    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: Blbé ovšem je, že když ten výsledný tarif vyjádříme jako nějakou složitou fnc nákladů na "provozní koncept", tak se dostáváme do smyčky, uzavřeného kruhu, ze kterého není úniku. Už teď je v řadě případů VHD drahá jako sviňa a nějak nevidím moc cest jak z toho ven. Zvedá se nám DPHčko... Zrovna jsem řešil přepravu 3 lidí + 3 kol na jednodenní výlet kdesi na severu v údolí Labe. A i při využití asi nejvýhodnějšího Labe-Elbe Ticketu za 400 Kč to s kolama vychází docela drsně...
Na druhou stranu někde to umí. DB vás např. přepraví odkudukoliv od českých hranic (výjimku tvoří Bad Brambach, Klingenthal apod., prostě VGB, kteří kupodivu nejsou do systému Sparpreisů zapojení (a nebo jsou a já nějak jsem to nepobral) kamkoliv, třeba až k NordSee za ceny od 29 Eur (koupeno včas dopředu). Což už hodně dýchá na záda LC aerolinkám (a srov. síťový efekt...). Budu-li se držet regionálky, tak síťovka na celý Bavorsko je za 21 éček v 2.tř, 31 v 1. tř. Kam za ty ceny dojedu v Bananalandu, pardon Čechaj? A o kvalitě služeb asi netřeba ztrácet slov....
Jinak koukám, že pro velký úspěch jsou ze tří párů busíků do Selbu už jen dva.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7170
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 13:58:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Blbé to je, ale taky už je to příliš na rozhraní odbornost/politika. Vždycky nakonec musí přijít někdo - nemusí tomu v podstatě ani nijak zvlášť rozumět - aby praštil do stolu a zařval, že to bude takhle a basta. V tomhle případě totiž nikdy neexistuje jediný správný řešení.

Mmch. do Brambachu teď jezdí nějaký 2 páry RE v klopidlech BR612 DBAG. Díky křižování dopoledního s VGB ve Weischlitz mi včera ujela v Plauen ob. Bf. SEV do Elsterbergu a nedostal jsem se do Gery do Modellbahnshopu am Bahnhof...

2 páry busíků v kladiva jsou odměna za to, že páni řidiči v Aši věnovali až příliš velkou péči o výdělek do vlastní kapsy.

Ještě jedna poznámka pro režistu: obnovu úseku Selb-Plößberg - Aš bude platit Freistaat Bayern, který určitě nemá zájem platit spojení mezi Aší a dědinami ve Freistaatu Sachsen. Čili není stejný Deutschland všecko, co se zpoza čáry ozývá.

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 16:45:24    Odkaz na tento příspěvek  

A malá ukázka jak se nakonec rozhoduje běžný uživatel. Právě mi volaly holky odněkud ze severu, že za těch 670 Kč se na to můžou vykvajznout a raději zaparkujou přímo někde u S-bahn Dresden. Po celodenním výletě se jedna vrátí vlakem k autu a vrátí se pro ostatní i pro kola. Nákladově o cca 50 - 70 % levnější. (hlavně díky těm 270 Kč za kola, samotná jízdenka je v podstatě bez problémů). No a včil konkurujte cenou za VHD proti nádrži benzínu...
Jarda Cempírek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.125.74
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 17:12:54    Odkaz na tento příspěvek  

No ona železnice nemůže konkurovat ani přístupem, ono stačí, když člověk jede sólo motorem z Potůčků do K.Varů a v Tisové otevře průvodčí dveře do oddílu, něco odříká, zavře a cestující do Nejdku zastávky se pak diví proč vlak nestaví. On takový dotaz na výstup za jízdy, když přes zvukovou kulisu jedoucího motoru není nic slyšet nemá chybu.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4390
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 17:18:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A podle toho, co jsi právě napsal, o IDOKu víš lautr ho...

Nějaká racionální konkrétní informace, která mi unikla, nebo tady budeme metat obecná ho..a? Unikla mi masové využití tarifu IDOKu, nebo fakt že po "růstu v desítkách procent ročně" má na Ašsku tarif IDOKu 0,5% obyvatel Ašska?
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7172
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 17:26:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tarif IDOKu 0,5% obyvatel Ašska

Těch 0,5 % obyvatel Ašska tvoří cca 75 % cestujících v "šichťácích" do Hranic a údaj se týká lidí, kteří si kupují jen zónu 13. V kombinacích je těch lidí asi 5x tolik.
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4391
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 17:36:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To mi furt přijde tragicky málo, ale to už se dostáváme spíš k tomu co tu psal W. o Ašsku obecně. Tam je podle mě hlavní problém vzdálenost na mapě od Krajského úřadu, když se tam zmrví doprava, tak ten řev bude na kraji slyšet nejméně, kdežto když se zmrví doprava někomu z Varů nebo blízkého okolí, tak si ten člověk na kraj třeba osobně dojde... Taky podobné s plz krajem, tam je snaha hodně vylepšovat nejbližší okolí Plzně, byť třeba bez ohledu na mnohem lidnatější oblasti z horší obsluhou - ale někde na kraji mapy. :-)
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 17:47:11    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě horší chlapcí je fakt, který tu Petr taky zmínil: To není jenom Ašsko! To je v podstatě skoro všude (Žluticko, Tepelská vrchovina, obsluha Krušnohoří...). Co je výsledkem uplynulého roku? Jízdní řády na 2012 zkopírovaný jako přes mimořádně kvalitní kopírku. To je přímo Stachanovský výkon!, za to si doufám místněpříslušní soudruzi rozdělí tučné prémie a ti obvzláště loajální budou možná i povýšeni.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4394
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 18:21:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Což o to, kdyby byl dobrej, tak ať se kopíruje... :-) Což ovšem třeba 142 ... Tam si nás blahé paměti pan Kusý všechny pozval k sobě jako dopravce nebo potenciální dopravce, abysme mu řekli svojí představu o jízdním řádu a organizaci provozu... Všichni mu prý přednesli skoro to samé, stačilo na to málo souprav, lidi se dostali do práce a z práce, ale i skrz celou trať... Říkal, že si to sám kreslil trochu jinak a hned mu tam vyskočila souprava navíc a různý komplikace kvůli Nejdku (fabrika)... Samozřejmě nakonec ten jeho návrh vešel v platnost a platí dodnes - drahý provozně a mimořádně nešikovný pro všechny krom dělníky z Nejdku 6 - 14 - 22 - jiné skupiny cestujících holt zřejmě neexistují... (No nyní už pomalu fakticky ne)
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 22:38:54    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Petr_k" = 29.09.2011 - 13:28:45:
A ještě jednou zopakuji, že autobusová linka mezi Aší a Selbem jezdí! Stejně jako jezdí linka mezi Aší a Elsterem přes Doubravu. A mezi Elsterem a nádražím Bad Elster jezdí Anruftaxi... Tak prosím nemelte voloviny.
No, jestli za smysluplnou a použitelnou VHD považujete dva páry spojů mezi Aší a Selbem, vedené pouze v pracovní dny v době, kdy jsou všichni "normální" lidé (v obou sousedících státech) v zaměstnání či ve škole a tři páry letních spojů mezi Aší (Doubravou) a Bad Elster o pátcích, sobotách a nedělích ve zcela nesystémovém tříhodinovém pseudotaktu, tak s Vámi skutečně nemá smysl diskutovat o VHD - pokud ji chcete organizovat v takovém duchu, pak ji klidně zrušte rovnou jako celek a nechte zrušit svoji "pracovní pozici", čímž zjevně ušetříme všichni nejvíc: než příště budete kohokoli napadat za (Vámi nemístně domnělé) "mletí volovin", zkuste nejdřív chvíli uvažovat logicky (jste-li toho ovšem vůbec schopen) - některé Vaše výroky se totiž nedají ani číst, natož považovat za něco jiného, než za pomatené blábolení osoby chudé duchem ...
Jedno poučení ale z toho Vašeho žvanění plyne: že o tu přehraniční dopravu ve skutečnosti žádný velký zájem není, takže (jak už jsem napsal dříve) chtít v současnosti obnovovat přeshraniční železnici, když zjevně není ani tlak na zřízení skutečně smysluplného spojení autobusového, je zbytečným plýtváním (a to bez ohledu na to, kdo chce plýtvat) - jen jsou asi Němci (Bavoři) dost šikovní na to, aby jim na to plýtvání vydatně přispěla EU, tak proč by jí "nepustili žilou".
Já samozřejmě chápu a nepopírám , že obnova železnice ze Selbu do Aše je pro (dost bohaté) Bavorsko asi "hezčí hračkou", než budování přímého spojení VHD "peáží" přes Ašský výběžek se Saskem (na něž jako na celek a zejména na sasko-české pohraničí Bavoři zřejmě nahlížejí s podobným despektem, jako karlovarští úředníci na Ašský výběžek), stejně jako chápu, že můj "psí hlas do nebe nedojde", ale to neznamená, že bych na to, co misím vnímat z okolního světa, neměl či nesměl mít vlastní názor, a že bych "neměl nárok" jej projevit (zejména když od mnoha jiných lidí /nejen zde/ se dovídám nehorázné hovadiny, jimž je bohužel nezřídka dokonce přáno "oficiálního" slechu).
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1611
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 22:39:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

režista - návrh na omezení provozu vozidel na jakékoliv komunikaci třeba jen na IAD a autobusy je hodně problematický a není to tak jednoduché. Pokud to není místní komunikace. Jak už to je silnice II. nebo III. třídy, tak se omezuje velmi nesnadno, pokud není stavební překážka (slabý most apod.).
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1612
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 22:41:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevadí místním fírům, že vjezdové návěstidlo 2L v Kynšperku není téměř vidět za stromy? Nebo úplně všechna vozidla kódují a světýlka na klacku jsou vlastně zbytečná?
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 07:35:01    Odkaz na tento příspěvek  

nechte zrušit svoji "pracovní pozici", čímž zjevně ušetříme všichni nejvíc:
Bez osobních útoků, prosím.

Jedno poučení ale z toho Vašeho žvanění plyne: že o tu přehraniční dopravu ve skutečnosti žádný velký zájem není,
Ehm, pardon? Můžete mi jako technicky vzdělanému člověku vysvětlit JAK to z toho plyne? Kde vidíte tu impikaci?

aby jim na to plýtvání vydatně přispěla EU
Hloupost nebetyčná.
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 10:13:17    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Mzitka" = 1612:
Nemyslím, že by omezování rozsahu provozu přes silniční HRANIČNÍ PŘECHOD bylo tak neschůdné, zejména když i "W." ve svém příspěvku ze dne 28.09.2011 - 10:42:32 hodin píše, že "při případné obnově (byť i jen pro vozidla do 3,5 t) začnou řvát majitelé a správci balneoprovozů a hotelů v Brambachu - jde o velmi tichý a klidný kout" - a jezdit jen tak "pro nic za nic" s těžkým kamionem "do šturcu" u hranice snad nikdo soudný nebude. Ani rozšíření stávajícího provozu na tomto přechodu o IAD a autobusy VHD by však asi stejně nebylo nezbytně potřebné, když existuje dobrá varianta vedení takové linky přes Bad Elster (která se mi docela zalíbila ...).
A propos: Vám by se nelíbilo, kdyby (minimálně o víkendech) fungoval "přestupní dvojuzel Bad Elster + Bad Brambach", umožňující přestupy mezi vlaky Vogtlandbahn a autobusy linek Selb - Aš - Bad Elster - Bad Brambach a Kraslice - Luby - Plesná - Bad Brambach, na něž by cestou navazovaly i další "turistické" autobusové a vlakové spoje? I v ČR ostatně přece v některých oblastech už přece podobné "turistické" a "cykloturistické" dopravní systémy fungují ...
V pracovních dnech je ovšem samozřejmě prioritou řádné zajištění přepravních potřeb místních obyvatel, to pochopitelně nechci ani trochu zpochybňovat.
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 10:13:51    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "W." = 30.09.2011 - 07:35:01:
Bez osobních útoků, prosím.
Já jsem s invektivami typu "mletí volovin" nezačal ...

Můžete mi jako technicky vzdělanému člověku vysvětlit JAK to z toho plyne? Kde vidíte tu implikaci?
"Je to prosté, milý Watsone": kdyby byl zájem o ten přeshraniční provoz takový, aby tržby z jeho provozování byly pro dopravce zajímavé, snažil by se je získat a provoz rozšířit, a místo takového přístupu, jaký naznačil "Petr_k" ve svém příspěvku č. 7170, by si ohlídal, aby k podvodům s tržbami nedocházelo - zjevně ovšem i autobusový (a tedy provozně levný) dopravce naznal, že ty tržby (a tedy frekvence) nestojí za to, aby se jí nějak intenzivněji zabýval.

Hloupost nebetyčná je zejména představa, že Freistaat Bayern je spolek altruistů a mecenášů, který mocí merno chce výhradně a jedno pro vždy jedině ze svých prostředků zaplatit pro potěchu několika "šotoušů" obnovu železnice, jejíž provoz se nemůže nijak významněji vyplácet, aniž by si to (posléze) nějak aspoň částečně nerefundoval - a k tomu se dobře hodí například i prostředky z EU, které mají v těchto případech jedinou nevýhodu, totiž potřebu adekvátního "partnerství" i na druhé straně státní hranice: tam ale zatím asi podobně "ujetý" subjekt k dispozici není.

Mně by se pochopitelně také líbilo, kdyby železniční tratě fungovaly "na každom kilometri", ale mám hlavu na krku i na něco jiného, než jen na to, aby mi do něj nepršelo, a tak před výběrem "drahých hraček" pro několik málo "umanutých" jedinců (v praxi nepříliš užitečných, protože je nakonec naprostá většina "normálních" lidí shlédne maximálně jednou v životě, a lidí skutečně jich využivších je ještě podstatně méně) upřednostňuji prioritní vytvoření nějakého smysluplného a funkčního systému VHD, protože jedině pokud ten bude řádně použitelný, může podpořit zájem o VHD a nárůst frekvence i tržeb z jejího provozování - a teprve po "nastartování" takového stavu má smysl uvažovat o doplňování různých "třešniček na dortu", k nimž patří i obnovování neprovozovaných či dokonce zcela zaniklých železničních tratí a jejich provozování třeba i jako součásti zmíněného systému.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7176
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 11:58:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zjevně ovšem i autobusový (a tedy provozně levný) dopravce naznal, že ty tržby (a tedy frekvence) nestojí za to, aby se jí nějak intenzivněji zabýval.

Ta redukce má trochu jiné pozadí, než nezájem cestujících - něco takového se Vám snaží naznačit W., ale to teď není důležité. O provozní levnosti autobusového dopravce bych taky raději nic neříkal, způsob jejího dosažení není zrovna dvakrát humánní a už vůbec ne všeobecně přijatelný.

Jinak Vám tady rozhodně nikdo nebrání nějakou konkrétní provozní i tarifní koncepci vašich přeshraničních nápadů rozpracovat.
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 12:41:00    Odkaz na tento příspěvek  

Tak úvodem by měl asi režista vyjasnit některé své základní stanoviska. Například, zda považuje za vhodné/přiměřené/reálné/politicky obhajitelné či neobhajitelné (nehodící se škrtněte) dotovat i regionální mezinárodní dopravu. Pokud ne, tak se diskuze podstatně zjednodušuje - zrušme tedy všechny vlakové a autobusové linky do SRN a je hotovo. Ale jak jsem pochopil, tak zánik spojení jako např. Nürnberg - Cheb nechce ani on.
Mimochodem jako podstatně větší vyhazování peněz do infra se momentálně jeví optimalizace Cheb - Cheb st.hr. a s tím spojené stavby. O tom se kupodivu nepíše, do očí to moc nebije, takže podstatně vděčnějším cílem nahodilých kritiků je investičně výrazně méně náročná stavba u Plössbergu (a ještě placená ne z našich daní, narozdíl od toho Pomezí...). Nesmrdí tu něco?
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1614
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 13:05:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

režista - vůbec jsem neřešil všechny návrhy a ani nebudu. Jen jsem poukázal na technický problém omezení těžké dopravy na silnici, která nemá stavební překážky pro takový provoz. Například náměstek hejtmana Navrátil v reakci na protestní akci v Horní Blatné konstatoval (v televizní reportáži), že pokud je silnice v dobrém stavu, nelze omezovat tonáž (bo EU) , dokonce ani zabránit převedení do vyšší třídy.....
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 13:20:51    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "W." = 30.09.2011 - 12:41:00:
Na západu Čech toho "smrdí" hodně - a nejvíc asi doslova "do lesů vyházené" peníze za tu takzvanou "optimalizaci trati Plzeň - Cheb" (i když by někdo mohl namitnout, že "pecunia non olet" - ale jak které a jak komu ...).
Mně nevadí dotování VHD, a to samozřejmě ani v případě dopravy mezistátní, ale pokud je možno využít těch prostředků účelněji a VE PROSPĚCH VHD a jejích skutečných uživatelů, nikoli jen k výrobě "drahé hračky" pro několik "šotoušů", tak bych rozhodně pořadí priorit volil jinak - a je úplně jedno, kdo ty prostředky poskytuje, protože peníze se "samy nevytiskly" a někdo (lhostejno na jaké straně hranice) musel vytvořit hodnoty, na jejichž základě mohly ty peníze být vytištěny. A od vysokoškolsky vzdělané osoby bych očekával přístup podobný spíše tomu mému: nebo si snad myslíte, že je právě teď lepší draze obnovovat železnici a pak po ní jezdit jednou za hodinu či dvě poloprázdným vlakem, než hned začít jezdit každou hodinu po stávající silnici úspornějším autobusem bez vynakládání nových investic?

Ad "Mzitka" = 1614:
No, když připustíme, aby o nás a o tom, co je a co není možné a správné, rozhodovali lidé (typu náměstka hejtmana Navrátila) s názory, jaké popisujete, tak už "není co řešit" - na EU lze totiž u nás svést cokoli, zejména to, o čem je potřeba vymyslet, proč "to nejde" ...
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 13:53:54    Odkaz na tento příspěvek  

Plzeň - Cheb bych nechal bez komentáře, tam se asi nelze dobrat jediné "objektivní" pravdy (která v tomto případě asi ani neexistuje).
K druhému odstavci. Bohužel musíte vycházet z rozpočtové reality. A ta je prostě natvrdo daná a prachy investiční a provozní nemůžete míchat dohromady jako jogurty, stejně tak dotace na ZDO a přeshraniční apod. To prostě momentálně nelze a ani nelze očekávat, že se to v dohledné době reálně změní. Nezmění. S Vaším pohledem na smysl peněz sice jako do jisté míry tradicionalista souhlasím, nicméně v době živelných derivátových, swapových či bůhvíjakých obchodů bych si nedělal přílišné iluze o krytí zdrojů "vytvořením hodnot", jak píšete. To bych si troufl tvrdit, skončilo kdysi za Reagana.
A v neposlední řadě. Způsob jakým se naši sousedé dobrali k rozhodnutí příslušných orgánů ohledně této akce, je vrcholně čistý a demokratický a my s naším slavným politicky zkorumpovaným SFDI jim můžeme jen tiše závidět (zdravím posrance Hejdu a jemu podobné gengstry). Navíc se jedná o zemi v nepoměrně lepší makroekonomické situaci a nepoměrně bohatší. V tomto náhledu máme desítky let zpoždění. Proto argumentovat zde "vyhazováním peněz, které by mohly být použity na krytí provozu jinde" považuji za chybné. Až to budeme umět ano. Zatím to v EU nelze a dobře to určitě víte (teď neřeším, zda je to fakticky správné či nikoliv).

No, když připustíme, aby o nás a o tom, co je a co není možné a správné, rozhodovali lidé (typu náměstka hejtmana Navrátila) s názory, jaké popisujete
Teď jste to vystihl prakticky celé ve své podstatě. Ano, připustili jsme to, oranžoví ovládli kraje a s nimi i lidé tohoto formátu. Vzhledem k tomu, že zde stále zatím mám volební právo, Vám mohu zaručit, že minimum, které příští rok udělám je to, že ty nemakačenka z ČSSD volit nebudu.

A nyní hodlám zbytek dnešního nádherného dno strávit jinak, než tlacháním na DF :-)
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 16:19:27    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "W." = 30.09.2011 - 13:53:54:
prachy investiční a provozní nemůžete míchat dohromady jako jogurty
To jistě ne (protože logika současné české /a nejen české/ ekonomiky je ještě mnohem zprzněnější, než byla za takzvaného "socialismu" - problém je v tom, že zbytečná investice bude vyžadovat i neúčelně vynaložené "prachy provozní": z historie vzpomínám na příklad (z doby "socialismu"), kdy budování výhyben na pražském "semmeringu" bylo doskončeno právě v době, kdy naprosto přestaly být potřebné: musely ale zůstat v provozu aspoň 5 roků, aby "banka neřvala", aby pak byly před léty po částečné devastaci a rozkradení nakonec přece nějak "zakonzervovány" - nyní, kdy by byly možná využitelné, bude jejich případné opětovné uvedení do provozu skoro stejně náročné, jako by šlo o novostavbu (minimálně pokud jde o zabezpečovací zařízení). Jiné příklady plýtvání na budování zbytečných zařízení, které následně zbytečně "vysávají" i provozní prostředky, musíte ostatně vidět i ve svém blízkém okolí - a to bude i případ té ašské přeshraniční trati ...

oranžoví ovládli kraje a s nimi i lidé tohoto formátu
Nesvádějte(-me) to jen na "oranžové" - ono to úplně stejně funguje, jak se "moderně" říká, "napříč všemi stranami", takže si stejně nevyberete (dobře) ... Ale nezatahujme sem politiku, tím stejně nic nevyřešíme: snad je jen potřebné dodat, že pokud ty lauzry necháme být a nebudeme jim proběžně znepříjemňovat život soustavným otravováním, tak nikdy lépe nebude - a to, že tu nikoli důležitou "hračku" obnoví Bavoři, aniž by od nás chtěli něco jak na výstavbu, tak třeba i na pozdější provoz, na té situaci stejně nic podstatného nezmění, spíše jen nahraje těm českým lotrům, že se budou moci neoprávněně chvástat, že nejvíc přispěli právě oni ...

To jiné "trávení nádherného dne" si užijte v pohodě - určitě to stojí za to ...
749.241
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.162.234.149
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 18:22:08    Odkaz na tento příspěvek  

Mzizka: to je dobrý hlod, pokud je silnice v dobrém stavu, nelze omezovat tonáž. Že je v dobrém stavu, právě proto že po ní nerajtují kamiony je vedlejší. O mohutnosti a založení spodní stavby nemá ani smysl před politiky uvažovat...vysvětlovat, že fůra našich okresek a trojek jsou spodní stavbou staré štětovky s šlupkou asfaltu je jako házet luštěninu na zeď. Čili dnes slušnou trojku necháme i mostky rozsekat 40t kamiony, ať si pak místní nebo VHD jezdí po čem chce, neboť na opravu nejsou peníze.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7178
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 19:20:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...ony ani autobusy nejsou co se týče vlivu na silnici žádní svatouškové... třeba v Aši je krásně vyskákanej záliv u kina ve směru do Chebu.
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1616
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 19:30:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

749.241 - hlod nehlod, je to BOHUŽEL tak, byť se to vám stejně jako mojí maličkosti nelíbí....

Petr_k - ano, ale z mnoha hledisek lepší dopravovat autobusem než spoustou osobních aut. Zálivy a zastávky jsou problémem na mnoha místech - třeba tržnice KV
749.241
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.162.234.149
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 19:55:48    Odkaz na tento příspěvek  

Když už se tu nakously silnice a jejich kvalita, tak bych z vyčvachtaných zálivů až tak nevinil autobusy. Existují místa, kde jsou zálivy kvalitně vydlážděny zaklenutými kostkami a léta se nehnou. Pak existují místa, kde firma se železnou pravidelností každý rok záliv předlážďuje...
Koukněte se třeba na dneska už v podstatě opuštěný autobusák v Mostě. Rok výroby někdy 1973+-, vykostkováno, nezvlněno...a že dřív tam těch autobusů projelo hafo.
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 20:39:38    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Petr_k" = 7176 + 7178:
Ta redukce má trochu jiné pozadí, než nezájem cestujících - něco takového se Vám snaží naznačit W., ale to teď není důležité.
Tím pozadím jste mi připomněl jednoho jiného "W.", než o kterém se zmiňujete, totiž Jana Wericha a jednu z jeho nádherných "předscén", které s Miroslavem Horníčkem presentovali v pražském Divadle ABC na přelomu 50. a 60. let minulého století ("naživo" jsem ji bohužel nikdy neviděl, ač bych to v té době už byl "stihnout" mohl ...) - k tomu, abych o tom pozadí pochopil víc, bych totiž potřeboval příslušného "bidelníka"; vyhledávač mi našel přepis toho textu například na internetové adrese:
http://ajinka.signaly.cz/0906/interview
a jeho "audiální" nahrávku (ve formátu MP3) na internetové adrese:
http://rezabek.info/Werich%20a%20Hornicek/Forbiny/02-Werich%20a%2 0Hornicek%20_%20Interview.mp3
- není to sice o dopravě, ale máte-li zájem se pro odlehčení pobavit a potěšit geniálním dialogem, můžete oba ty "zdroje" zkusit "vytěžit" ...

Jinak Vám tady rozhodně nikdo nebrání nějakou konkrétní provozní i tarifní koncepci vašich přeshraničních nápadů rozpracovat.
Na nějaké podrobné "rozpracování" se necítím, protože místní poměry až tak detailně neznám, ale nějaké nedokonalé "teze" časem zkusit vyplodit mohu - asi se Vám ale stejně příliš líbit nebudou, vždyť přece "melu voloviny" ...

ony ani autobusy nejsou co se týče vlivu na silnici žádní svatouškové... třeba v Aši je krásně vyskákanej záliv u kina ve směru do Chebu
Narušení vozovek na autobusových zastávkách vznikají m.j. asi i vinou "úkapů" PHM, které zjevně "ředí" asfalt, a brzdění a rozjezdy to potom "dorazí" - na frekventovaných zastávkách MHD je proto často osazována místo vozovek s asfaltovým povrchem kostkové dlažby. Ale myslím, že linka v nejčastěji hodinovém intervalu, navíc provozovaná spíše jen nějakým malým autobusem a ne žádným "monstrem", by velké škody na vozovkách působit neměla ...
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10356
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 03. října 2011 - 13:34:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

šotozážitek, ze kterého jsme nespal:
kadan hbf na průjezd, po levé. bohužel jen 80km/h
na mikuldovo cheb nemam, ale kdo projížděl nejdek hore i dole?
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10358
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 03. října 2011 - 13:59:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prej se má v potokách rušit odvrat ze 2. koleje. bude dle toho upravená i prováděčka ohledně možnosti odstavovaní, nebo budem šíbivat jak na ranžíru?
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1619
Registrován: 3-2006

Odesláno Pondělí, 03. října 2011 - 14:26:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo: Po levé? To je pěkné. Ale lepší je to po pravé kilem, to to teprv správně nadskakuje na kolejnicema :-)
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10360
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 03. října 2011 - 14:35:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

když já z toho víc jak 80 nedostanu :-(
a po pravé postaveno pro os
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Pondělí, 03. října 2011 - 15:36:20    Odkaz na tento příspěvek  

Koukám, že v údolí Teplé a pod Vladařem je pěkně rozvýlukováno, totéž se chystá na t142, t143. Jsou nějaké zajímavosti v místní nákladní dopravě?
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7185
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 03. října 2011 - 15:47:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mn na 149 jezdí přes ML, už delší dobu jsou aktivní samovraty v Habakladrau.
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10361
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 03. října 2011 - 19:30:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no budou odklony via božky
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/