K-report
 

Archiv diskuse Zrušené tratě do 12. 01. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv diskuse Zrušené tratě do 12. 01. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
A.F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.60.15
Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 14:31:38    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Tchytil:Souhlasím s Vámi,dnes je docela pěkný článek v MFDnes,jen aby tady za několik měsíců bylo jezdit po čem.Vážení diskutující:Aby se trat Bruntál -Malá Morávka nestala vodítkem pro další tratě!!!!!Strašně jsme se divil co se děje v Polsku a nyní to zažíváme zde!Je mě fakt blběz těch lidí co o tom rozhodují!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1308
Registrován: 1-2006

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 19:26:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brame, nemyslel jsem svůj příspěvek na Tvou diskusi auta vs. vlaky, do toho až tak nevidím, nelíbil se mi pouze výpad na KDS
Obecně vzato pravda neexistuje, jsou pouze různé úhly pohledu na lež...

http://fotomysak.bloudil.cz
http://zeleznicka.bloudil.cz
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 669
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 22:15:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad McBain: Pokud tam směřoval štěrk v rámci státních zakázek po kolejích, tak stát si to může dovolit. V našem případě ale rozhodnutí, zda za dopravu stejného množství dát 20 000 Kč po kolejích nebo 2 500 Kč po silnici, už tak těžké nebylo.
Bdlm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 721
Registrován: 3-2007

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 22:24:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M.B.Má pravdu
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18986
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 22:27:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V našem případě ale rozhodnutí, zda za dopravu stejného množství dát 20 000 Kč po kolejích nebo 2 500 Kč po silnici, už tak těžké nebylo.

Takové ceny pochopitelně nikdo neplatí. Takže tady prosím nešiřte bludy.
Jinak výběr dopravního prostředku je samozřejmě jen na vás, vozte si to třeba trakařem nebo noste v pytlích na zádech. Ale nevyvozujte z takových vašich rozhodnutí žádné unáhlené globální závěry.
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18987
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 22:31:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2500 korun je u Tatry cca 200 Kč/t. K takové ceně se přepravy ČDCargo v relaci ÚnL-Sever - Velké Březno v roce 2010 ani nepřibližují. To mi věřte.
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 22:39:59    Odkaz na tento příspěvek  

Bram:
- Pokud má mašina nízkou normu do kopce, tak musí jet víc mašin, nebo víc vlaků.

- Co se týká mašin z katalogu ČKD, tak mi poněkud uniká smysl Vaší poznámky. Otázka kolik toho uveze mašina do kopce stojí zejména na její adhezi. Čím víc hnaných náprav a čím větší hmotnost na nápravu, tím větší je možná zátěž. Hmotnost na nápravu je jednoznačně limitovaná podle traťové třídy, počet hnaných náprav je daný počtem strojů (viz výše - víc mašin), případně počtem jejich náprav. To je čistá fyzika. Nevím, co s tím má společného poznámka na stroje ČKD. Podle stejných fyzikálních zákonů by se nejspíš chovaly všechny ostatní adhezní lokomotivy na zeměkouli.

- K vytažení nákladu od tunelu Blanka někam k Hostivicím je třeba vytáhnout x tun do určitého převýšení. Ať tu práci vykoná spalovací motor lokomotivní nebo automobilový, tak ji prostě vykonat musí. Stejnětak valivý odpor na koleji je nižší než na silnici. Kopec nebo rovina na tom nic nemění.

- Jízdní odpory kolejových vozidel nijak nezpochybňuju, nicméně pořád jsou řádově menší (vztažmo na 1 tunu nákladu) než u silnic. Samozřejmě delší vlak má třeba 3 x větší odpor než kamion, ovšem veze 6 x větší zátěž, takže pořád to svědčí v jeho prospěch.

- Stojí za to zmínit opotřebení silnic, které roste se čtvrtou mocninou hmotnosti. Podle výzkumů může jeden kamion poškodit silnici stejně jako 500 000 (pro méně chápavé půl milionu) osobních aut. To asi při zvážení výhod silnic a železnic není úplně nepodstatné. Cargu se nevyplatí tahat vlak se čtyřmi vozy někam na kopec, ovšem správě silnic se taky nevyplatí kvůli tomuto "špásu" opravovat silnici třeba za 12 milionů, protože po silnici přišla přeprava téhož nákladu o půl milionu levněji.

Nazývá se to někdy kapitalizace výnosů a socializace nákladů. Zatímco u železnice se očekává, že na sebe kapitalisticky vydělá (když ne, tak ), tak silnice je se socialistickou štědrostí dotovaná. Tak co, soudruzi, co uděláme s prodělečnými silnicemi?
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 670
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 22:45:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Existuje-li u ČD cargo ještě nějaké jiné zastoupení, než je nákladní pokladna na západě, pak je možné dojít asi i k jiné ceně. V momentě, kdy se dostanete s přepravou na silnici, se podstatně rozšiřuje jak nabídka materiálu, tak přepravní možnosti. Takže přeprava po silnici byla zrealizována za 4 hodiny a zaplacena. V letošním roce bude repríza. Faktury snad skenovat nemusím.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2266
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 00:26:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin Kašpar: Nechci přilívat oleje nebo spíše třaskaviny do ohně, ale nepracujete náhodou na dráze? Nenazýváte se dokonce příznivcem a zachráncem železnice?
Pokud to tak opravdu je, tak prosím, proč se divíte, že to tak chodí? Proč komunikujete vy, jako poučený, výhradně s nákladní pokladnou na Západě a ne s obchodníkem ČDC? Proč jste překvapen lhůtami?
Proč jako velký zastánce železnice nepodpoříte svého zaměstnavatele přepravou (rozumějte nedáte mu vydělat)? Proto, abyste potom mohl říkat, že to nejde, že kamionem to bylo o 10 minut rychlejší a o stovku levnější? A že vlastně celá dráha je na hvn, je jí třeba zrušit a veškeré příspěvky z různých fondů nalít do Bimmelbahn Saubernitz?
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Bdlm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 722
Registrován: 3-2007

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 07:57:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T-M
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2461
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 08:20:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: " Tak co, soudruzi, co uděláme s prodělečnými silnicemi"

Typický výkřik, nejsou-li argumenty.

Samozřejmě je můžeme zrušit, proč ne?

A samozřejmě budou zrušeny, pokud do těch obcí dojede záchranka, hasiči, policie, pošta a rohlíky vlakem... Jen na takovou silnici a obec ukázat.

Nedošlo Vám náhodou, že cca 80% obcí v ČR nikdy vlak nevidělo a přesto existují? A že se rozvíjely (a to mnohdy podstatně) i v dobách, kdy o železnici ještě nikdo neměl ani zdání? A že v mnoha případech se železnice stavěla právě proto, že (historicky krátkodobě) se mohla stát konkurencí dopravy silniční mezi již rozvinutými obcemi, neboť jediná mohla zaručit levné dodávky uhlí motoru průmyslu 19. století, jímž byl parní stroj? A že dnešní zdroje energie (elektřina, plyn, ropa) se dráhou vozí minimálně?
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 09:37:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33
Minulé a předminulé století bylo postaveno na páře. Které město tehdy nemělo železnici, jako by nebylo. Příklad Kroměříž, který se vehementně bránil dráze, proto dnes vede hlavní trať R-U u nás přes Hulín a nikoliv přes Kroměříž, který toho dodnes lituje a ví, proč. Takže v těch dobách, o kterých mluvíte, se města rozvíjela se železnicí neskutečně vyšším tempem jako města bez ní. Příklad z dnešní doby by bylo možno uvést dálnice, kdy např. Zlínský kraj po ní teskní, protože bez dálnice ztratí na významu už i tak bezvýznamná průmyslová zóna u Holešova a krajské město Zlín jakbysmet.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2462
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 10:01:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil, ale jo, máš naprostou pravdu - ale ani v nejmenším neodpovídáš na otázku Dluhonice, která zní: "Tak co, soudruzi, co uděláme s prodělečnými silnicemi"

A já říkám: Prodělečné silnice zrušit a nahradit železnicí

(Odpověď na otázku, která silnice je prodělečná ponechávám klidně Dluhonicovi. Teprve, až na ní odpoví, je možno se bavit dál).
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 10:05:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33:
Která? S nadsázkou odpovím, že každý km dálnice postavený u nás od roku 90. Proč? Protože všude na světě jsou schopni ten km dálnice postavit daleko levněji, než tady u nás. Proč? Monopol čtyř firem, kteří si zakázky dohazují vzájemně, korupce, zmanipulovaná výběrová řízení, atd. Myslím, že SŽDC a ŘSD jsou "příbuzné" organizace alespoň co se hospodaření týče
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2463
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 10:23:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil: "všude na světě jsou schopni ten km dálnice postavit daleko levněji, než tady u nás. Proč? Monopol čtyř firem, kteří si zakázky dohazují vzájemně, korupce, zmanipulovaná výběrová.."

Vážně? Ty opravdu věříš novinám? Tak si pamatuj slavné prohlášení významného novináře a teoretika publicistiky dr. J. Goebelse: Stokrát opakovaná lež...
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2579
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 11:00:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavá a zábavná debata....
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 12:01:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33:
Nevěřím, věřím vlastním očím a uším. A jsou to vcelku jednoduché počty.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 167
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 15:13:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R 33: ještě celkem nedávno byla u nás v ČR obec,která nebyla napojena na silniční síť,a při vzestupu hladiny řeky Labe je dodnes odkázána na služby železnice.Kterápak to je? Nápověda: nadm.výška 131 m.
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.192.46
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 16:00:11    Odkaz na tento příspěvek  

Vlada749: já vím, já vím... Dolní Žleb!
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 168
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 16:33:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Majkl007:
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1404
Registrován: 3-2004

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 17:04:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... A ten vzestup hladiny se momentálně koná. :-) Jinak doporučuju navštívit, krásné místo, už Páral zmiňuje.
Slovan!
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 17:15:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a k podzimku těch hřibů. Byly doby kdy se zde vlakem zásoboval obchod i hospoda.
Fotojízda Uhřice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.250.254.226
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 20:24:52    Odkaz na tento příspěvek  

Vážení přátelé,

původně avizovaná jízda do Uhřic na 30.1.2011 se přesouvá na 27.2.2011 a to ze známých důvodů, tj. přerušení řízení ve věci zrušení dráhy. Na neděli 27.2.2011 je tedy pro vás připravena jedna z posledních (pokud ne úplně poslední) možností projet se vlakem po Ždánické po Uhřické lokálce před jejím zrušením. Vlak pojede v trase Hodonín - Čejč - Uhřice u Kyjova a zpět a bude veden motorovým vozem 810. Organizátoři počítají s vystavením vozu 810.455 případně 223, které až do zastavení provozu neúnavně brázdily koleje mezi Čejčí a Ždánicemi. S KCOD byl dojednán odjezd z Hodonína v 12:25 a návrat v 15:20. Odjezd je s návazností od rychlíků z Olomouce a Brna. Cena jízdenky je s ohledem na náklady celé akce stanovena na 550 Kč. Počet míst ve vlaku je omezen! Minimální počet účastníků je stanoven na 40 cestujících. Během jízdy je plánováno několik fotozastávek a cestující spolu s průvodcem k jízdě obdrží i pamětní jízdenku vydanou speciálně pro tuto jízdu.

Uzávěrka plateb je stanovena na konec ledna 2011. V případě neuskutečnění akce budou veškeré vaše platby vráceny zpět.

Závazné přihlášky i dotazy zasílejte na e-mail fotojizda-uhrice@email.cz, kde budeme odpovídat na vaše případné dotazy. Závazná přihláška poté musí obsahovat jméno, bydliště (postačí obec) a počet osob. Obratem obdržíte informaci o čísle účtu na který je nutné platbu provést a bude vám přidělen variabilní symbol, tak aby bylo možné platbu jednoznačně identifikovat.

Zbývá 15 míst! Proto neváhejte a přihlaste se na akci co nejdříve.


Za organizátory Pavel Marek
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 21:09:18    Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33:
Rudolfe, slovy knížete Schwarzenberga, máte dlouhé vedení. Víc, než si myslíte.

S rušením silnic to samozřejmě byla nadsázka. Abych to pozichroval, tak jsem dodal smajlíka, ale jak vidím, tak to nezabralo.
Cílem bylo přimět některé diskutující k úvaze, proč od některých částí dopravní infrastruktury neočekáváme, že by vydělávaly, a dotujeme je prostě proto, protože se více či méně používají, (Dálnice, rychlostní silnice, silnice I, II a III třídy, místní komunikace, účelové komunikace, chodníky, cyklostezky, pěšiny a průplavy), zatímco u jiných částí dopravní infrastruktury (železnice, železnice, potom železnice a taky železnice) očekáváme, že budou tvrdě vydělávat a pokud ne, tak budeme nekompromisně široko daleko řvát, jak je potřeba je zrušit.

Pro zcela nechápavé stručný příklad - proč dotovat provoz ztrátové cyklostezky a nedotovat provoz ztrátové dráhy. Bez cyklostezky se dá žít, stejně jak bez dráhy. Jde o princip. Žádám vysvětlení.

ps: Až mi tu budete spílat do vlakofilů, tak vězte, že jsem ve svém volném čase přesvědčeným cyklistou a v čase pracovním silničářem.
Michal22
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 21:22:40    Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice- perfektně srovnáno do latě, jsem zvědav na další příspěvky. Vaše argumenty jsou tentokrát opravdu dobře zvoleny. Držím palec :-)
Jena
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8029
Registrován: 11-2002
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 21:56:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: úvaha je to hezká a snad i logicky správná. Bohužel, celá tahle problematika je do značné míry kombinace řekněme politiky a společenského systému. Proto stát dotuje více silnice a nikoli dráhu. Dříve aspoň měla dráha velkou strategickou úlohu, dnes ji do značné míry náhradila opět silnice a taky vzduch. Obávám se, že to je pro železnici nerovný boj s velmi chmurnými vyhlídkami do budoucna (snad s vyjímkou páteřních tratí).
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2583
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 21:57:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bez cyklostezky se dá žít, stejně jak bez dráhy. Jde o princip. Žádám vysvětlení.

Pane kolego, princip končí ve chvíli, kdy nastupují vlastní zájmy a pohodlnost...

Zeptej se svých "civilních" kamarádů, co ti na to řeknou....že na cyklostezce se rádi o víkendu projedou, kdežto s blb..lokálkou jdi do

Taky jsem fešný junák s ...leč kamarádky radši jiné, s vlastním
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3012
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 22:08:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud ta cyklostezka nevede odnikud nikam, žejo :-D
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet, nebo chválit. (K.H.B.)

ICQ 264305638
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Úterý, 11. ledna 2011 - 22:30:22    Odkaz na tento příspěvek  

M_k:
Co se týká ženských, které hledají chlapa podle auta, tak o ty nemám zájem (chamtivé slepice). Já se víc zaměřuju na to, co má člověk v hlavě.

Naopak ve vlacích je třeba šikovných studentek hromada, takže v tomto směru osobně nemám s železnicí problém.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 08:13:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně, že se budou stavět ty jezy na Labi jako nenávratná investice a předražené průplavy, jejichž návratnost je 1000 let.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2311
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 08:17:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: tady nejde o ženy posuzující muže podle auta (těch snad moc není), ale o prostý fakt, že pro párový a zejména rodinný život je auto velmi praktické, zvláště pokud člověk bydlí mimo velká města. Začíná to vybavováním bytu (otravovat kvůli každé skříňce motorizované přátele nebo rodiče není úplně ono), pokračuje přes běžné nákupy (cestovat hodinu vlakem/busem/pěšky s pytlem pracího prášku se mi nechce) a s příchodem dítěte se to vše umocní (platí zejména pro venkov). Já mám auto malé, postarší, jezdím jen o víkendu. Život bez něj si umím představit, ale nechtěl bych. Kromě pohodlí je to hodně o času a nezávislosti na JŘ. No ale šotouši to jistě vidí přesně naopak
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2466
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 09:38:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubrt: Souhlas. Mám dojem, že tady diskutujeme se skupinkou teenagerů. Taky jako mladý auto jsem nepotřeboval, vše se dalo ujezdit vlakem. Jenomže pak během 18 měsíců přišly dvě děti a pouhá návštěva u 20 km vzdálené babičky se stala prakticky neřešitelnou (2,5 km s kopce k vlaku, 20 min. ve vlaku a dalších 2,5 km pěšky - tentokrát do kopce), to vše s dvoudenní výbavou pro dva kojence). Tak přišel do domácnosti Trabant. Když už obě děti mohly do školy autobusem, tak se Trabi prodal a asi dva roky jsem výlety řešil půjčovnou, ale to neřešilo nákupy - a ono tahat karton mlíka, brambory a pár piv z 1 km vzdálené sámošky taky nebylo to pravé ořechové. A navíc já i žena jsme začali dojíždět za prací, každý jinam (já 50 km denně). A od té doby to opravdu bez IGK nejde.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2584
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 10:04:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Dluhonice: Je to přesně tak jak píše Kubrt a Rudolf 33. Já jako svobodnej si teď dovolím jezdit v létě denně do práce na kole a vlakem na výlety. Ale jako taťka od rodiny se stanu časem z 90% otrokem přání a potřeb (více či méně nesmyslných) ostatních. A ti nostalgií po VHD a trpět nebudou.
Pro manželku bude priorita č.1, aby náhodou malej Tonoušek neofouknul (a tak bude všude vláčenej autem), pro tchýni bude priorita aby byli vnoučci každý víkend u babičky (a tak budeš dělat taxíkáře), pak jezdit na nákupy neb manželka není zvyklá pít vodu z vodovodu a tak se vláčej balíky s vodami (že je to ta samá co teče z kohoutku je vedlejší) atd. atd.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 10:26:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to hezké, jak se tu handrkujete vzpomínkami na mládí, ale lokálky krom významu pro osobní přepravu (ne všichni měli či mají na trabanta a museli dojíždět vlakem či busem a přizpůsobit tomu svůj čas, tak jak to dělala většina národa v 60tých a 70tých letech) mají význam i pro přepravu nákladu. Takový hraniční zapadákov či jiní se bez nákladní dopravy neobejde. Vemte si třeba Zborovičku. Když se zeptáte jak místních lidí, tak podnikatelů, tak dají za ni ruku do ohně a o nějakém rušení nechtějí ani slyšet. Protože pak by tam už nedostali vůbec nikoho. Každý podnikatel i člověk přihlíží k tomu, jak je dotyčná oblast dopravně vybavena. A ruku na srdce, tam, kde se zruší vlak, chcípl teprve pes, kór v příhaničí či v hornatějších oblastech.
Anatol J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.249.35
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 10:34:02    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Kpt.Hejl: ad sanitka na kolejích - nemůžu Vám za to, že Česká Třebová je pro Vás evidentně od takového Dolního Žlebu poněkud vzdálena (ano, stále síť železnic v ČR....). Tam taková jedna byla....zeptejte se místních. Jelikož se nebylo do obcí v tomto kraji jak dostat, až do koridorizace zde sloužil lékař a řidič drezíny, a když bylo třeba, nemocného naložili a odvezli do Děčína. Po koridorizaci "bylo nutno" zbavit se odst.koleje a náhradou vystavět úzkou silničku. Jistě velmi spolehlivou zejména v zimních měsících. Kdo nevěří, ať se zeptá místních (možná že to v žádném ofic. nařízení nebylo, ale to ještě neznamená, že to nefungovalo.....)
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2313
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 10:48:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

se zeptáte jak místních lidí, tak podnikatelů, tak dají za ni ruku do ohně

To je dobře, tak hlavně, aby s ní lidé jezdili a podnikatelé vozili náklady. Pak jim jí nikdo nevezme.

kde se zruší vlak, chcípl teprve pes

Znám řadu vesnic, kde vlak nejezdí a přesto se tam staví nové domky a kvete podnikání. A naopak. Nene, jen tím vlakem to nebude, o atraktivitě lokality rozhoduje mnoho faktorů, z nichž jeden je vlak a VHD obecně, ale ne tak zásadní, jak by železniční fandové chtěli, nebo jak to sami pro sebe cítí.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2585
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 10:58:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ruku na srdce, tam, kde se zruší vlak, chcípl teprve pes, kór v příhaničí či v hornatějších oblastech

Extra horské obce bez železnice: Prášily, Hartmanice, Srní, Modrava, Kašperské Hory, Přimda, Rybník atd.

Obce s železnici: Bor, Poběžovice, Hostouň, Cebiv atd.

Doporučuji navštívit obojí a srovnávat.... Ne, opravdu to není jen o železniční dopravě.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Cyklista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.212.10.20
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 10:59:03    Odkaz na tento příspěvek  

Vážení,

sleduji již několik týdnů debatu ohledně zrušených tratí a proto bych se k ní také rád vyjádřil.
Předně se mi nelíbí fakt, že mnoho diskutujících si stěžuje na aroganci vlády, sždc nebo krajů a přitom sami pomlouvají

cyklisty, automobilisty a dokonce se hádají mezi sebou a vyhrožují si soudy.

Dále bych chtěl napsat, že jsem příznivcem železnice a zároveň cyklistou. Železnice opravdu není konkurentem

cyklistiky, ale oba způsoby dopravy se naopak mohou vhodně doplňovat.

Ale zpět k tématu.

Ad. železnice bude "tvrdě vydělávat a pokud ne, tak budeme nekompromisně široko daleko řvát, jak je potřeba je zrušit."

Nejedná se o "tvrdé vydělávání", ale jedná se o minimalizaci ztrát. Vždyť tratě, které se zaplatí z poplatků za užití

dopravní cesty jsou prakticky pouze koridory a několik dalších hlavních tratí. Ostatní tratě jsou více, hodně nebo

ještě víc ztrátové. Přičemž snad 3000(?) km tratí nezíská z provozu ani 10 % svých nákladů. Dá se tedy napsat, že jsou

prakticky plně dotované, stejně jako silnice a cyklostezky.

Nyní k tomu proč je lepší dotovat cyklostezky než železniční tratě po kterých projede pár vlaků měsíčně?

Cyklistiku je záhodno podporovat protože:
- Cyklistika je neekologičtější způsob dopravy - žádné přímé emise a minimální nepřímé emise.

- Cyklistika je jeden z nejekonomičtější způsob dopravy co se týče nákladů - s náklady se lze dostat pod 1 kč/km, samozřejmě
těžko s kolem za 50 000.

- Cyklistika je jeden z mála přímo užitečných sportů. Proč jet do práce autem a ušetřený čas pak promrhat v posilovně na rotopedu, když mohu do práce na kole, že?

- Jako sport bojuje proti civilizačním chorobám, proti obezitě, chorobám srdce, vysokému krevnímu tlaku, apod.

- Cyklistika nespotřebovává ropná paliva narozdíl od většiny vlaků a automobilů a tím pádem zlepšuje obchodní bilanci se zahraničím.
Cyklista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.212.10.20
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 11:00:18    Odkaz na tento příspěvek  

Pokračování:

Ad. cyklostezky:
- Je třeba kvalitních cyklostezek, nekvalitní cyklostezky odrazují od jejich používání (stejně jako nekvalitní tratě

odrazují od provozování dopravy). Nekvalitních cyklostezek vzniká velmi mnoho - typicky ve městech - jsou úzké,

nebezpečné (střety s chodci, časté křížení se silnicemi) a vedou od nikud nikam.
Často slýchám, že není třeba asfaltu. Jenže neasfaltové stezky mají omezené použití - není na nich možné prozovat

všechny typy kol (např. silniční), při špatném počasí se cyklostezky poškozují (vyjeté koleje), jsou nebezpečné a

pomalé.
Nekvalitní cyklostezky vedou k tomu, že cyklisté jezdí po silnici a cyklostezky nevyužívají. Na silnici hrozí střety s

automobily a to vede k mrtvým a raněným. Někteří proto raději vymění kolo za auto.
Proto je třeba budovat kvalitní infrastrukturu pro cyklisty!

Kvalitní cyklostezky je výhodné stavět právě na bývalých tratí nebo vlečkách - odpadá výkup pozemků, přijatelný profil

cesty.

Řada cyklostezek a cyklotras je hojně využívána. Ve špičkách je využije i několik tisíc lidí za den, což by mohla

závidět kdejaká železniční trať, nejenom kolálka.

Cyklostezky mají širší využití - mohou je využít, chodci, bruslaři, matky s kočárky. V nouzi po nich může projet

sanitka či nákladní auto (například těžba dřeva), v zimě běžkaři. Přitom jsou časově nezávislí na jízdních řádech.

Cyklostezky budované na bývalých tratích končí často u hlavních tratí, což může být výhodné právě pro kombinaci vlak + kolo. Tím se tolik nenaruší ty zmiňované "potůčky" napájející řeky.

Na závěr snad jen to, že bych si přál méně zrušených tratí. Bohužel posledních několik desítek let dráha zaostávala z mnoha důvodů, které by vydaly rovnou na knihu. Deficit ve špatné infrastruktuře a vozovém parku se bohužel, pro některé lokálky, již dohnat nepodaří.
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 11:06:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad ekologie: účelový a nepotvrzený boom posledních let, za nímž stojí firmy, které chtějí vydělat na blbosti a neinformovanosti lidí
ad ciklotrasy: po nich těžko přepravím tuny uhlí nebo oceli či jiného materiálu ))
dotaz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 12:04:51    Odkaz na tento příspěvek  

Ona se někde ruší a na cyklostezku adaptuje trať, po které se dopravují tuny uhlí a oceli?
141.001
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.210.80
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 12:08:34    Odkaz na tento příspěvek  

M_k: To si holt musíš vzít inteligentní manželku a ne hloupou husu, která si myslí, že balená voda je lepší než z kohoutku a která je schopná tě komandovat kvůli takovým blbostem.
dotaz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 12:29:37    Odkaz na tento příspěvek  

"ad ekologie: účelový a nepotvrzený boom posledních let, za nímž stojí firmy, které chtějí vydělat na blbosti a neinformovanosti lidí"
Já myslel, že právě ekologie je základním argumentem šotoušů proti zlounům ze silniční lobby...
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 12:38:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dotaz:
spotřeba paliva na tunu přepraveného zboží. Jinak myšleno obecně.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2586
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 12:50:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To si holt musíš vzít inteligentní manželku a ne hloupou husu, která si myslí, že balená voda je lepší než z kohoutku a která je schopná tě komandovat kvůli takovým blbostem

To byl jen jeden příklad za všechny. Jen jsem chtěl naznačit, že smyslem života většiny našich spoluobčanů není otázka čím se kam "ekologicky a tradičně" dopravit, ale zcela jiné různorodé priority.

Stejně tak existují i jiná diskuzní fóra, kde se jiná část veřejnosti rozčiluje třeba na lhostejností ostatních k utrácení pejsků na Slovensku a spatřují v těch slovenských beznabozích pomalu koncentraci světového zla. A já se ptám mílí Kreporťáci, proč neřešíte tento problém???!!!!
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Ú.Di.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.131.129
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 13:34:52    Odkaz na tento příspěvek  

M_k:
Ano Zrno, která by si také vzala takového paranoidního morouse, že
Nevymlouvej se na železnici
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 781
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 13:43:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co zdraví???I ten nejlepší motor stále vyfukuje gramy rakovinotvorného sajrajtu a máme to až přímo pod okny, takže to dýcháme úplně všude a nemocnost stoupá a tím pádem také výdaje na zdravotnictví!!!
Ale když máme ekonomiku světa orientovanou na automobilový průmysl a spotřebu ropy, je to výkřik do tmy.
Chléb je veskrze věc spravedlivá, máslo ne vždy, jedincův kořistnický blahobyt nikdy.
Karel Čapek
Luxus bohatých je zaplacen bídou chudých.Franz Kafka
MJ + DM = Black Celebration
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2587
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 13:54:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Miram: To je všechno krásné. Ale vylez před barák a zkus nějakého motoristu (motoristku, co veze dítko ze školky) o tom přesvědčit...v tom tkví celej problém...
Taky tě doma marně přesvědčujou?: Bohouši piješ, kuříš, jíš hodně sádla a másla...??
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
Cyklista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.212.10.20
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 14:01:24    Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil:
Nemáte pravdu. Po cyklotrasách lze dopravovat jak uhlí, tak ocel. Po ČR jsou stovky, možná tisíce kilometrů asfaltových cyklotras, které byly původně určeny pro svážení dřeva nebo pro potřeby zemědělství. Dřevo se po nich stále občas vozí a cyklisté jsou za ně rády. Takže pokud bude třeba, je možné po cyklotrase převést nějaký materiál.
Když jsem jel po cyklotrase po bývalé trati z České Lípy do Kamenického Šenova (toho času ještě nebyla trasa oficiálně otevřená), několik nákladních automobilů jsem na ni potkal.
ad. ekologie. Pokud opravdu není rozdíl mezi vlivem provozu aut, vlaků nebo kol na životní prostředí a lidské zdraví, přichází železnice o další svoji uváděnou výhodu.
Ale jinak souhlasím, že ve jménu "ekologie" se utratily obrovské částky za nesmysly typu OZE, biopaliva, bio potraviny, apod.
návrh
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 14:03:57    Odkaz na tento příspěvek  

Co s tím? Zakázat auta nebo vyměnit lidi.
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 14:29:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cyklista:
Částečný souhlas, ovšem ne každá cyklodráha je konstruována na nosnost 12ti a více tun.
Co se týče železnice, tak je selsky jasné, že má výhodu jak ekonomickou, tak i ekologickou oproti silniční dopravě v přepravě zboží a různých materiálů. Nevíhodou železnice u nás je velká administrativa, neochota, chybí tržní prostředí, cenové zvýhodnění díky ekologičtější dopravě oproti silniční, atd, atd.
Zababa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 1-2010

Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 14:43:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už se tu probírá ta ekologie a s ní související 100% výhodnost železnice, menší příklad pro všechny...

Představte si, že mám chalupu v místě, kam nevede železniční síť, ale potřebuji s sebou přepravit nějaký stavební materiál pro provedení menších úprav. A protože jsem přeci milovník ekologie, který by nerad zamořoval okolí splodinami ze svého automobilu (ale pro přepravu onoho materiálu je využití gumokolu nevyhnutelné), zvolil bych pro přepravu automobilu do nejbližší železniční stanice tento způsob:



Tak a teď ona otázka (nejen) pro zaryté antigumokolisty - bude z ekologického hlediska pro přírodu šetrnější:
a) úsek, kde bude využito železniční dopravy nebo
b) závěrečný úsek, který projede automobil "po svých"
P.S.: Pro zjednodušení při použití složitějších matematických výpočtů, neuvažujeme jízdu Mn vlaku s prázdným vozem na / z nakládky ani posun s tímto vozem ve výchozí a cílové stanici.
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 212
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 14:51:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je jasný, železniční úsek.
Protože normální člověk by si objednal (aby se mu to samozřejmě vyplatilo) nejmíň dva vagony něčeho, třeba štěrku. Tím pádem to v pohodě dotáhne jedna lokotka. Ale ty tím tvým autem budeš jezdit s vozíčkem tak stokrát, abys to zas z nádraží všechno odvezl k sobě na chalupu.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2467
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 15:12:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chytile, Zababa mluvil o menších stavebních úpravách chaty, a ne o stavbě Maginotovy linie.

141.001: Co to meleš o balené vodě. Mě když přijedou kamarádi, tak musím přepravit basu piva. A trochu rumu. A nos to v náručí...
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2315
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 15:12:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil: zkus ve svých úvahách zapracovat nejen hmotnost nákladu, ale i hmotnost použitých dopravních prostředků.

Dva vagóny štěrku nespotřebuješ ani na výstavbu řopíku, natož pak na chalupářské kutění

Stavební kamenivo má v našich podmínkách smysl dovážet maximálně na 30-40 km, vzdálenější lomy/štěrkovny jsou nekonkurenceschopné, protože u těchto materiálů se neplatí ani tak materiál sám, ale hlavně jeho doprava a případné překládky (člověk+stroj). Jednou z výjimek jsou železniční stavby, kde SŽDC vyžaduje certifikiované kamenivo, které dodávají určité "dobře vybrané" lomy. V běžné výstavbě (rozumněj, tam kde se snaží minimalizovat náklady) stačí, že kamenivo odpovídá normě.

(Příspěvek byl editován uživatelem Kubrt.)
Zababa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 130
Registrován: 1-2010

Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 15:13:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože normální člověk by si objednal (aby se mu to samozřejmě vyplatilo) nejmíň dva vagony něčeho, třeba štěrku.

I kdybych na tu chalupu potřeboval vagón (nebo dva) štěrku, myslíte, že se mi skutečně vyplatí objednávat automobily z cílové stanice na místo určení a k tomu ještě mechanizační prostředky pro překládku? Nebylo by nakonec jednodušší a lacinější objednat si ty náklaďáky pro přepravu v celé trase...
Přičemž ani ta ekologie by moc nevhrála, protože by ty automobily musely od někud přijet prázdné, bagr na překládku by musel být odněkud dovezen a někam odvezen. Lokomotiva by se někam musela vracet s prázdnými vozy...

To nemluvím o tom, že když budu potřebovat štěrk na chalupě zítra ve 14.30, tak tam tou dobou skutečně bude!

Trochu odbíháte od zadání!

(Příspěvek byl editován uživatelem Zababa.)
šotouš vz. 1840
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 15:16:32    Odkaz na tento příspěvek  

Já bych použil formanský povoz. Bohužel vláda, bohatí podnikatelé a železnokolní lobby soustavně protežují smradlavou, zběsile letící mašinu na šínách (které arciť nevedou a nikdy nepovedou všude) a já musím v půlce cesty náklad stejně na ten povoz přeložit. Sítový efekt formanské dopravy, kdy jsem jen naložil a o víc se nestaral, je díky téhle nesmyslné dopravní politice v troskách. Dnes jsou všichni hr hr, přitom, když si včas rozmyslím, kdy chci náklad povozem na místě mít, tak ho tam taky mít budu. Bravo, všechno, co naši předci tak pracně vybudovali - silnice, přepřahací a přípřežní stanice a zájezdní hostince hodíme kvůli své pohodlnosti a pár dnům navíc za hlavu...Co navazující odvětví - podkovářství, výroba bičů...?
Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2503
Registrován: 11-2006

Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 15:20:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, ale na co jsou normálnímu člověku dva vagony štěrku? Stačí 1x Tatra...
Bitvu jsem presrál, ale dobre sa vyspál....
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 15:26:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak položená otázka, tak odpovězeno
Zababa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 1-2010

Odesláno Středa, 12. ledna 2011 - 15:39:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak položená otázka, tak odpovězeno

Jasně, já jsem s odpovědí spokojen.
Právě o prokázání tohoto šotoušského uvažování se mi jednalo

"Jakýkoliv motor kolejového vozidla je bez ohledu na využití přeci ekologičtější než motor vozidla silničního, už z toho titulu, že se dané vozidlo pohybuje po kolejích"