K-report
 

Archiv diskuse Zrušené tratě do 10. 01. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv diskuse Zrušené tratě do 10. 01. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mara_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 14:47:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Majkl007: Zdravím. Agent 007 by nemusel nic procházet, protože správný agent má každou trať projetou, prochozenou několikrát. A po které nejel, tak po té couval. Dávno již našocené všechna vozidla, která kdy na dané trati jela. Nejlépe v různých ročních obdobích. Doufám, že vám nohy dobře slouží, abyste to opravdu stihl. Správný šotopohled na "téma" rušení tratí.
Co kdybyste se pokusil(i) jednu trať zachránit, ať můžete šotit, procházet i v dalších letech? Když se spojí několik agentů, tak si můžete traťe "rozebrat" a šotit/procházet si je vzájemně...Vznikne pak šotoráj.
Přemýšlím, na čí stranu se přidat, zda k šotičům a nebo "hlupákům", kteří se snaží stav věcí zvrátit. Nemám správný šotopřístroj a též nohy bývají po delší chůzi unavené.
Co mám teda zvolit? Ano, budu ten hlupák, který bombarduje státní mašinérii a pokouší se zvrátit osud tratí.
PS: Nikdy jsem se v ničem neangažoval, nikdy jsem s nikým nejednal, nikdy jsem nikam nepsal, nikdy jsem se o nic nezasloužil. Nikdy... A teď do mne kamenem, jestli kecám! Jau, už dost! Bolí to, moc...
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 15:01:00    Odkaz na tento příspěvek  

Mara_hk:
Nemusíte nikam psát, s někým jednat, nebo se angažovat. To je každého volba. Jenom si myslím, že kdo se nijak neangažuje, tak je asi spokojený, takže by neměl kritizovat. (obecně - nemyslím to na Vás).
Možná by stačilo, kdyby lidé chdili k volbám a přemýšleli u toho.

ps: Já žádnou trať provozovat nehodlám. K tomuto účelu platím ze svých daní jednu velmi dobře placenou státní organizaci, která za stále více peněz koná stále méně práce.
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.192.46
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 15:34:09    Odkaz na tento příspěvek  

Mara_hk: Taky zdravím! Budete se divit, ale Agent007 skutečně má kromě několika pohraničních úseků všechny tratě v ČR projeté, a některé i prochozené, zvláště ty zrušené (a tím nemyslím tratě bez os. dopravy, ale opravdu zrušené, kde dnes lze najít jen zbytky drážního tělesa, vetšinou bez kolejí, mostů..., a s různým počtem zachovalých drážních artefaktů). V dřívějších "mladých" letech mě to bavilo moc, dnes už na to tolik času nezbývá, a jak stárnu, jsem čím dál línější. A několikrát projíždět nebo procházet stejnou trať taky nemusím, nepatřím k těm "krásným bláznům", kteří potřebují mít vše nafocené několikrát ze všech stran a za každého počasí. Mě všechno stačí jednou. I v Malé Morávce jsem byl jen jednou, někdy před třemi, čtyřmi lety v létě, když tam ještě jezdila pravidelná sezónní doprava.

Ten příspěvek výše jsem psal proto, abych trochu odlehčil diskusi v tomto vlákně, neb mě ta atmosféra všeobecného zmaru, deprese a naříkání z osudu ohrožených tratí poněkud děsí. A svůj názor na zakaždoucenuzachovávání provozu na každé, i té nejzapadlejší lokálce ze Lhoty do Lhoty, jsem tu psal již mnohokrát, a znovu ho tu uvádět již nemám zapotřebí. Stejně vím, že u většiny zde diskutujících se kladného ohlasu nedočkám...
Mara_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 15:45:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: Kdyby lidé přemýšleli, tak náš stát není tam, kde je. Volby, koho volit? Toto vše je Teorie chaosu.
Zdánlivě vypadá, že všechny věci spolu nesouvisejí, ale opak je pravdou. Každý střípek do sebe nakonec zapadne a vytvoří mozaiku, kdy budem koukat, jako puci. Jak dál? Třesk a začít znova, pokud bude na čem.
Četl jsem si vaše příspěvky, vidíte stav věcí rozumně. Pokud člověk předpokládá, že organizace( je jich povícero) z našich daní konají pro nás dobro, tak to jsme všichni ve velkým omylu. Když se proti tomu nikdo z nás neozve, tak se nic nezmění.
Poznámka neangažování byla myšlena silně ironicky. Občas mne to zmáhá, ale nepolevuju. Bojovat se musí, proto snad mohu i kritizovat...
Mara_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 15:53:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Majk007: V tomhle státě i na tomto webu se už ničemu nedivím...Doufám, že nejsme všichni ovce, proti zmaru se přece musí bojovat!
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.192.46
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 16:32:38    Odkaz na tento příspěvek  

Mara_hk: no právě že asi jsme všichni ovce, bo co jiného si o národě, který nedokáže ani pořádně zorganizovat stávku, myslet... Ty poslední pseudostávky jsou toho zářným příkladem, těm se ti naši "zvolení představitelé" mohli akorát tak zasmát, zůstat v klidu, a dál si jet po své koleji. A pár bojujících jedinců nic nezmůže, když ostatní většina umí jen tupě zírat a nadávat, jak je všechno blbě. TAkže co jako s tím? Dělat ze sebe Dona Quijota, a nebo se zařadit mezi tupě nadávající většinu? V obou případech je člověk akorát tak za debila, takže já volím třetí cestu: na všechny problémy se vys..., nepřipouštět si je, nedělat si těžkou hlavu z maličkostí, žít svůj život podle svého, a snažit se, aby byl v rámci možností co nejlepší a nejhodnotnější.
A i ztohoto důvodu (přestože železnici mám rád) tady nebudu brečet nad tím, jak zlí mocipáni ničí krásné a nostalgické lokálky... Na světě je mnoho jiných, závažnějších problémů, a jak praví známé přísloví: když nejde o život, tak jde o h...o!
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2262
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 16:47:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Majkl007: jo, možná ... Až na takový malinký detailek. Totiž že těm, co v okolí toho "nezávažného problému" žijí jde často o holý život, o to, jestli tam budou mít úžasnou cyclostezku, která bude stát několikrát tolik, jako údržba dráhy a projede po ní 5 magorů ročně, nebo tam budou mít dráhu, naučí se s ní podnikat a tím pádem budou mít na živobytí. Ale chápu, že to je moc práce a řadového pivníka to nezajímá, páč na sociální dávky bude vždy a z těch toho bráníka v ledničce a satelita před rozbitým oknem zaplatí vždy.

(Příspěvek byl editován uživatelem T_m.)
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Npv_pvr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 17:19:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T_m: Když je ti tak líto každý lokálky, na který neexistuje cargo a akorát tam a zpátky bloumá prázdná 810, proč si jí nekoupíš. Můžeš tu uspořádat sbírku. Šotouši (kteří se jinak sotva složí na jeden šotovlak), ti tenhle špás určtitě rádi zaplatěj. Ale prosím tě, nechtěj abych na něj doplácel ze svých daní!
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.192.46
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 17:39:29    Odkaz na tento příspěvek  

T_m: Konkrétně trať do Malé Morávky by klidně mohla sloužit pro dopravu výletníků (v létě) nebo lyžařů (v zimě) do hor, když už tedy těžko může plnit svou funkci v rámci ZDO (tu by taky mohla plnit, kdyby se zrušila souběžná autobusová linka z Bruntálu, a zdejším obyvatelům by tedy nezbylo nic jiného, než jezdit vlakem... ale takovéhle řešení doufám nepovažujete za vhodné a lidem prospěšné). Ovšem není divu, že se do takového podnikatelského záměru nikdo nehrne, ona totiž na to jaksi není vhodná doba. Každá sranda něco stojí, a výsledek je nejistý. Starostové obcí sice většinou bojují proti zrušení té své tratě ve stylu "co kdyby třeba někdy v budoucnosti...", ale sami se těžko do něčeho budou pouštět, bo na to prostě nemají finanční prostředky, a není to pro ně priorita. A hlavně - provozem turistické lokálky se bez sponzorů a dotací od nich vydělávat nedá, určitě ne na živobytí, takže obyvatelům obcí kolem tratě Bruntál Malá Morávka po jejím zrušení o holý život určitě nepůjde...
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 3-2010

Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 17:42:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Npv_pvr: To, že na té které lokálce není cargo, to není důvod ji likvidovat. To je spíše důvod se ptát, proč není? Proč podniky nevyužívají vlečky, která na tu dráhu ústí? Jaká je dopravní politika státu? Proč není možno danově zvýhodnit podnikající subjekt, který bude využívat železnici, když je možno, aby vláda uplatnila v jiných případech celou škálu investičních pobídek???
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Npv_pvr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 17:50:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: Možná prože už neexistují ani ty fabriky, páč byly rozkradeny dřív. Už jste viděl, že by někdo udržoval objekty padlé továrny jenom protože by někdy po roce 2100 zase mohla vyrábět? Já ne! A proč? Protože by to stálo peníze - moc peněz. Takže k čemu mít lokálky kde není co ani koho vozit???
Mara_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 17:54:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dokážete někdo spočítat, kolik peněz z našich daní na co je? Proč se neřeší daňové úniky, tunelování? Proti tomu je jízda 810 kdesi na konci světa pro lidi, kteří se nemaji jak dostat do "světa" kapkou v moři. Kam mizí všchny naše daně? Zvláštní, že nikomu nevadí, že z daní platí i rozsekané silnice, následky nehod, poškození životního prostředí díky přebujelé silniční dopravě. Silniční doprava je "IN" a kdo nevlastní auto, jako by neexistoval. Připomíná mi to vyjádření starosty jedné "sudetské" obce, který se vyjádřil, že turisy, kteří nemají auto, tak takové nepotřebují. Proto i na místním náměstí parkují kamiony, protože obec je moderní a podporuje tu správnou dopravu. Chceš-li přijet veřejnou dopravou a nebo cyklo, tak raději zůstaň doma. Když jsme u obslužnosti, stačí se podívat na model obsluhy v území kolem tratě 160. Raději snad ani jména organizátorů nebudu zmiňovat.
Určitě bude Studie proveditelnosti a rentability velmi zajímavá. Podobně pracuje i OREDO v HK kraji, kdy namalují trasy busů přes most, který sotva unese osobní automobil nebo přes Sněžné, kde se nedá v zimě projet...
Likvidace tratí je byznys, protože ve svršku je sposuta ekologicky závadnách látek. Kšeft pro firmy, které se likvidací nebezpečných odpadů zabývají. A k tomu ještě státtí dotace. No neber to, za ty prachy, ne? Pak postavit cyklostezku, on to Brusel zatáhne. Odkud asi tak Brusel bere prachy? Asi si půjdu koupit Bráníka a namontovat satelit, abych měl pocit, že jsem daně dobře odvedl.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mara_HK.)
Npv_pvr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 18:04:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mara_hk: Ještě jednou - proč platit vlak, kterým NIKDO nejezdí? Proč by taky měl někdo jezdit vlakem a docházet kilák na nádraží, když ho bus doveze skoro až před barák. A co se té ekoligie týče - trochu si srovnejte ty emise u 810 a moderníh busů s motory splňujícími nejnovější EURO normy!!! A srovnejte si je v přepočtu na jedno obsazené sedadlo (pět cestujících ve vlaku vs o dvacet cestujících víc v busu)!
141.001
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.208.115
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 18:13:46    Odkaz na tento příspěvek  

tady zas někdo sežral všechnu moudrost, že npv_pvr
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2263
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 18:16:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Npv_pvr: proč platit silnice, po kterých NIKDO nejezdí?Proč by měl někdo chodit kilák na náves na bus, když má 50 m za barákem v poli vlak?
Proč by měl někdo čuchat splodiny karosy C734, když mu na trati jezdí remotorizovaný šukec s EURO IV ...?
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Npv_pvr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 18:17:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

141.001: Šotouši všech zemí, vyližte si
Uvidíme, kdo se bude smát naposledy
Mara_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 18:21:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ježíš. Píšu tady někde, že je 810 spásou? To je šotomýtus, že se pořád porovnává 810vs moderní bus? Co třeba odpisy? Porovnící moderních želzničních vozidel a moderních busů? Přeci NIKD enení psané, že musí jezdit 810 a nic jiného. Též NIKDE nepíšu, že vlak musí jezdit za každých podmínek. Myslíte, že vlakem do Podbořan nikdo nejezdil a jezdily tam jen 810? I zde byly zavedené moderní autobusy...Byla provedena nějaká integrace bus-vlak?
Něco ze studie ohledně emisí od sousedů:


Spotřeba primární energie (MJ/tkm)││Emise CO2 (g/tkm)
Motorový vůz místní dopravy s dieselovou trakcí 0,78 ││ 59,6
S-Bahn a obdobná místní kolejová doprava s elektrickou trakcí
0,85 ││ 47,7
Podzemní dráha 1,10││ 61,6
Tramvaj a městská dráha/dvousystémové vozidlo 1,00 ││ 56,2
Kloubový autobus 1,17 ││ 89,4
Velkoprostorový autobus 1,06 ││ 80,4
Městský autobus 1,37 ││ 104,3
Autobus pro meziměstský provoz 0,98 ││ 74,5
Midibus 1,37 ││ 104,3

Zdroj: EI – Eisenbahningenieur (53) 9/2002
Vlakoň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 318
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 18:31:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je vyjádřené na tunu, pak si ještě spočtěte kolik váží autobus a nějaký šínobus.... I ta 810 pro 55 sedících váží jako dva autobusy. A určitě mmá EURO IV
”Je lepší držet hubu a nechat ostatní, ať si myslí že človek je idiot, než otevřít hubu a odstanit všechny pochybnosti.”
Mara_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 18:37:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč se tu pořád řeší 810? Co třeba hybrid rail/bus? Či jiné vozidlo na úrovni? Proč třeba na silnici nejezdí RTO? To by bylo adekvátní srovnání...
A co exteranlity spojené se silnicční dopravou? Ty asi neexistují. Holt šotomýtus 810 je jediné vozidlo na regionálních tratích. Počítejme životnost vozidla, údržba, ovlivnění dopravního systému, služby, pohodlí... Jasně, zas ta 810tka. Kurnik šopa, to by bylo, abychom těm dutohlavům 810tku nezatloukli do hlavy...
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 776
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 18:57:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu to tady připomíná takových tisíc argumentů třetí říše na židovskou otázku...
Tohle obhajování rušení bylo v roce Římanových eskapád nemyslitelné, vliv médií zblbnul už většinu???
Chléb je veskrze věc spravedlivá, máslo ne vždy, jedincův kořistnický blahobyt nikdy.
Karel Čapek
Luxus bohatých je zaplacen bídou chudých.Franz Kafka
MJ + DM = Black Celebration
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 519
Registrován: 3-2005
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 19:21:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Npv_pvr:Ještě jednou - proč platit vlak, kterým NIKDO nejezdí?
Zkus nejdřív pochopit rozdíl mezi neobjednáním vlaku a zrušením trati. Evidentně v tom máš trochu chaos.
141.001
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.208.44
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 19:36:23    Odkaz na tento příspěvek  

Miram: Za Římana nebyl internet, takže blbci obhajující rušení nebyli tolik vidět. Ale určitě existovali, stejně jako v 70. letech.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2453
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 19:37:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T_m: A což takhle místo keců nalít čistého vína? Že třeba provozem na Švestkové dráze a na tratích pod Doupovskými horami vysáváte rozpočty obcí? A že z toho také slušně žije pár lidí z jakési Konzultačně dopravní společnosti? Nic proti tomu nemám, nic totiž není zadarmo. Je ovšem to dobré uvést v patrnost a říci, že podpora turistického ruchu něco stojí. A ne mlít cosi o podnikání. Zas tak čisté to není, nebo vlaky na Švestkové dráze se uživí pouze z jízdného? Že mi totiž o tom není nic známo. Rád bych se ale mýlil.

Ovšem nesnáším, když se tady záměrně mlží a argumentuje se Karosou C734 a regionovou plnící emisní limity EURO IV. Já bych se rád zeptal, odkdy splňují naftové motory TEDOM, které jsou v regionovách nějaké EURO IV? Nebo že by byl v regionově plynový motor TEDOM, který plní i EURO IV a V? Pokud vím, tak u naftových motorů skončil TEDOM u EURO II, EURO III snad nikdy dosaženo nebylo. To z důvodů nutnosti osazení motoru elektronickým vstřikováním, nebo nutnosti podniknout další celkem náročný vývoj jako u motorů firmy TATRA, které EURO III dosáhly i bez elektroniky. Ovšem pro EURO IV a V je bylo nutno obdobně jako pro motory jiných výrobců sáhnout po katalyzátoru.

Mimo jiné, Karos C734 jezdí už dost málo. Třeba proto, že jim končí životnost a první či mnohdy už dokonce druhou generální opravu se nechce nikomu platit a dopravci si raději koupí nový autobus.

Ano, regionově budou mnohé lokálky vděčit za to, že přežily dosud a přežijí nejspíš i do budoucnosti.

A blbosti typu kilometr na náves k autobusové zastávce, když je vlak padesát metrů v poli snad není míněno vážně. Většinou je to žel bohu špatné skóre pro vlak, ne naopak.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2264
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 19:47:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hele Brame, nikdy jsi mě neviděl, nevíš kdo jsem, ale naprosto přesně všechno o mě víš. Já tady špinavé prádlo prát nehodlám, když se ti to nelíbí, tak to dej k soudu, klidně do Strasbourgu.
Ostatní co zde plácáš, je jen tvoje věc, tvůn názor a mě je po tom . Stejně, jako jsou mě popravdě u všechny lokálky světa. Jen jsem se zde ozval, protože ty šotobludy, kterými tady pár pubescentů oblbuje veřejnost, jsou do nebe volající. HOWGH!
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 3-2010

Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 20:12:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Bram: Kdybys o mně, příteli, napsal to, co jsi napsal o KDS, tak Ti garantuju, že bych s Tebou procvičil soudce KS na ochranu osobnostních práv. To si piš! Važ slova!

(Příspěvek byl editován uživatelem nikki.)
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
m@r@
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.203
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 20:34:40    Odkaz na tento příspěvek  

Dnes již opravdu historická fotka.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 429
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 20:38:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle obhajování rušení bylo v roce Římanových eskapád nemyslitelné
Přesné udeření hlavičkou na hřebíček! Nebyl internet, ale věc byla ve veřejnosti daleko známnější. Já mám trochu obavu, že mezitím vyrostla nová generace, kterou už stihli nakrmit jednoduchou tezí co nevydělává - zrušit a taky už je dost lidem všechno jedno a hledí si pouze svého pupku.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1458
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 20:58:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: A že z toho také slušně žije pár lidí z jakési Konzultačně dopravní společnosti?

Odvaha se pod to podepsat by se taky našla? Nebo si budu myslet, že to psal Milouš Jakeš osobně.
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1307
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 21:24:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tedy Brame, docela nemile jsi mne překvapil, tohle jsem od Tebe nečekal... Trošku mimo fair play
Obecně vzato pravda neexistuje, jsou pouze různé úhly pohledu na lež...

http://fotomysak.bloudil.cz
http://zeleznicka.bloudil.cz
141.001
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.210.32
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 21:38:11    Odkaz na tento příspěvek  

Že Bram ztrapňuje sebe mi je jedno, ale svým chováním hází špatné světlo i na zlíchovský spolek, kde působí.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 432
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 22:16:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dejte pokoj s Bramem, on za to nemůže (viz můj předchozí příspěvek)
Začalo to tu mj. ZANy Carga. Už to bylo i v ČéTé: http://www.ct24.cz/doprava/zeleznicni/111858-z-ohrozenych-lokalek -mizi-nakladni-vlaky/.
Nevětší perla:
"'Kdyby tam byl nějaký obchodní případ, pro který se vyplatí dojet, můžeme tam pořád podle potřeby zajet,' řekl mluvčí Jandík. Pro zákazníka ale bude taková přeprava mnohem náročnější, protože bude muset žádat i o výjimku z interního nařízení ČD Cargo."
No nejsou to komici? Ale zákaznicky orientovaní...
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 666
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 22:16:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co obvykle zajímá obce nebo co je skutečně nejvíce pálí:

- aby jim nezrušily poštu
- aby dostaly do obce bankomat
- aby stihly dostavět ČOV s kanalizací a hlavně aby ji správně vyúčtovaly
- aby měly pozemky pro výstavbu RD
- aby jim nezrušily školu, školku
- aby udržely místní hasiče
- aby udržely do obce nějakou veřejnou dopravu a je jedno, jestli to bude po kolejích nebo po silnici. Po letošní zimě, kdy se ve svodce člověk dočte "trať zaváta, NAD", ztratila kolejová doprava zase nějaké body. Dnes už bohužel neplatí, že mít v obci vlak, je jakási jistota. Poprvé, už i objednavatel rozlišuje mezi víkendy a pracovními dny, podruhé, spolehlivost vlaku jde rovněž dolů. Když vím, kvůli čemu se dnes zastavuje provoz (a nahrazuje autobusy), nejen nehody, sebevraždy, obligátní MU C8, srážky s divou zvěří.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 667
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 22:30:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a ještě k tomu Cargu. Nikdy jsem nevěřil, že budeme vozit štěrk do Zubrnic po silnici. Předpokládali jsme, že doprava po kolejích je sice z hlediska vykládky jednodušší, ale organizačně složitější a dražší. Že to ovšem skoro osminásobek v ceně, bylo pro mě překvapení a to stojí za to platit nakladač a úklid překládkové plochy. Takže jsme poznali, že se dá těžit drážní frakce štěrku s atestem i v kamenolomech, kam nikdy koleje nevedly a že za stejné peníze se dá pořídit podstatně více mareriálu. Pro cargo je to samozřejmě nevýznamný objem a nevím o tom, že by u nás jiný nákladní dopravce provozoval jednotlivé vozové zásilky. Je možné, že přeprava vozových zásilek je nerentabilní a věřil bych tomu, že by ji ČD cargo nejraději zařízlo a věnovalo se (jako jiní dopravci) jen uceleným vlakům. Což by bylo pro další tratě blíže do hrobu.
141.001
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.210.111
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 22:32:39    Odkaz na tento příspěvek  

To se člověk nemůže divit, když například nejsou dráhy schopny používat zásněžky tam kde se roky používaly.
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1204
Registrován: 4-2009

Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 22:35:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je zase debata.

Dluhonice: Jsem rád, že jsem se v obém mýlil. Můžete aspoň naznačit, co jste v případě Morávky navrhoval? Já sám si tam totiž nedokážu moc smysluplných věcí představit.

3xhonzík: Tady brečíte na špatném hrobě. Modráky jsem přestal volit po jejich odmítnutí Evžena Tošenovského za předsedu. A měl jsem hodně velkou radost z toho, jak v Olomouci zatočili s Langrem. Konec OT.

Byl tu dotaz na místní podniky v dosahu tratě. V samotné Malé Morávce si nic zvláštního nevybavuji, napadají mne pouze LČR. Tamní řetězárna pravděpodobně padla.
Nákladní doprava z Morávky má ovšem dva háčky (spíše háky). Manipulační kolej (č. 2) u skládkové plochy je vytrhána a z Morávky je 742-ka schopná utáhnout 140 tun. Tedy necelé tři vozy ložené dřevem. Ve Světlé Hoře je potom podnik Magnety CZ s.r.o (bývalý Pramet). Mám velikou radost, že podnik přežil přechod ke kapitalismu a stále vyrábí. V minulém roce sice byly nějaké soudní tahanice o majetek, ale zdá se, že vše dobře dopadlo. K jejich velkému štěstí a zároveň smůle nákladní železniční dopravy dělají pro takové podniky jako jsou: Škoda, VW, Seat, Bosch, ZELMER apod. U automobilek se asi nechytáme. Pak tam před léty byly uhelné sklady (živě si pamatuji na tamní bagr Broyt). Dle map na Google je v těchto místech skládka dřeva. Na vlečku Magnetů jezdily cca do roku 1999 kotle s propan-butanem a vlečka byla naposledy obsloužena v roce 2002. Dřevaři snad svou "kariéru" ukončili v roce 2000. Pak je na trati ještě vlečka Správy státních hmotných rezerv Praha - sklady Větrovan. Ty byly někdy začátkem prosince 2009 nabídnuty k prodeji. Tudíž stát nemá zájem na dopravě do těchto míst. O vlečkách Ostram a ZZN v Bruntále toho moc nevím. Nikki, postačí to takto?

Tak, s nákladním provozem jsem se vypořádal, nyní přijde na řadu ten osobní. Výtopna v Malé Morávce patří nějakému soukromníkovi a je odstřižena od kolejí. Případný zájemce by tedy musel "ubytování" řešit nějak jinak. A nejbližší vhodný "domeček" má OLPAS Moravia v Krnově. Foltýnovi dosud stačilo vyrazit na trať o akcích v Malé Morávce. O tom, že by se chystal podniknout něco trvalejšího jsem nic zatím neslyšel (což neznamená, že nic nepřipravuje). Ten se bude muset časem spíše postarat o Osoblažku, nebo jinak přijde o hřiště pro ten svůj úzkorozchodný cirkus. Jančura má svých vizí (a problémů) dost i bez Morávky.

A jak tak poslouchám své vrstevníky, že jeli vlakem naposledy na vojně (kluci), nebo za svobodna (holky), tak si nedělám iluze o jejich návratu na koleje. Natožpak někam do Malé Morávky. Holt společnost bohatne a dává přednost individuální dopravě před tou hromadnou.

Kdyby tam byl nějaký obchodní případ, pro který se vyplatí dojet, můžeme tam pořád podle potřeby zajet,' řekl mluvčí Jandík. Pro zákazníka ale bude taková přeprava mnohem náročnější, protože bude muset žádat i o výjimku z interního nařízení ČD Cargo."
V tom případě by zase nemusel o výjimku žádat, neboť by se přepravy ujal nějaký soukromník.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
141.001
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.210.111
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 22:35:32    Odkaz na tento příspěvek  

To jsem reagoval na sníh, ne na cenu za převoz kamení, která se mezitím v diskuzi objevila :-)
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 22:35:44    Odkaz na tento příspěvek  

Jak to tady vidím, tak problematika železniční dopravy očima Brama je jednoduchá. Pokud se provozuje dráha se ztátou, tak zrušit, a pokud někdo dokáže vymyslet finančně životaschopný projekt železniční dopravy, tak je to zavrženíhodná osoba (organizace), vysávající rozpočty obcí.
Ještě že ty cyklostezky odnikud nikam na tělesech zrušených tratí jsou zadarmo a rozpočty obcí nezatěžují.

ps:
Neuvažoval jste třeba někdy i o věcech jako je výrazně příznivější podélný profil tratí oproti silnicím (menší škodlivé ztracené spády = eliminace zbytečného brždění), nižší valivý odpor atd.? Od časů koněspřežky, kdy oproti silnicím utáhli koně po kolejích násobně víc nákladu se až tak moc v principu nezměnilo. Akorát ty kamionové motory jsou dost výkonné na to, aby těch 40 tun utáhly po horské silnici. Reálně přitom spotřebují pořád 3 x víc energie, než kdyby stejná zátěž jela po kolejích. To nelze kompenzovat žádým Eurem 3 nebo 5. Srovnávat jeden motor s druhým a na základě toho vyvozovat závěry je značně přitažené za vlasy.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18979
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 22:51:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin Kašpar - No a ještě k tomu Cargu. Nikdy jsem nevěřil, že budeme vozit štěrk do Zubrnic po silnici. Předpokládali jsme, že doprava po kolejích je sice z hlediska vykládky jednodušší, ale organizačně složitější a dražší. Že to ovšem skoro osminásobek v ceně, bylo pro mě překvapení a to stojí za to platit nakladač a úklid překládkové plochy.

Proč jste si ten štěrk nedovezli sami? Licenci snad máte, ne? A navíc mám dojem, že nějaký štěrk tam pro vás po kolejích jel.

Kdyby tam byl nějaký obchodní případ, pro který se vyplatí dojet, můžeme tam pořád podle potřeby zajet,' řekl mluvčí Jandík. Pro zákazníka ale bude taková přeprava mnohem náročnější, protože bude muset žádat i o výjimku z interního nařízení ČD Cargo."
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 22:55:27    Odkaz na tento příspěvek  

Němec z Ova:
Malou Morávku si představuju asi tak, jak už jsem tu kdysi psal.

Stručně:
V Olomouci má v blízké době vzniknout železniční muzeum. V létě v sobotu by z Olomouce do Bruntálu vyjelo nějaké historické vozidlo, byla by tam pravidelná trasa. Mj. sama o sobě trať 310 je turisticky hodně atraktivní, tedy k těmto účelům nanejvýš vhodná. Mohl by se udělat třeba rozpis - někdy by to bylo něco parního, jindy něco motorového. Zajelo by se s tím do Morávky a večer do Opavy. V neděli ráno by se jelo z Opavy do Malé Morávky, odpoledne nebo večer by se vlak vrátil do Olomouce.

O zimních víkendech by to mohlo být buď totéž s něčím historickým, nebo nějaká obdoba yettiho, co jezdí na Lipno. Muselo by se to koordinovat s nějakými skibusy, ale to je snad řešitelné.
Ano, muselo by se to také dotovat. Úplně stejně, jako všechny ostatní vlaky a (světe div se) i autobusy v ČR.
Vihorlat_snina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 253
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 22:55:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, mám takový dojem, že už zase zapomínáte na jednu věc. A to že celkově není problém, jestli vlakem nebo autobusem, ale jestli VHD nebo autem. V regionech si obce platí jen to minimum dopravy, na které mají a mnoha lidem nezbývá jiná varianta než auto. A autem se většinou dostanou za stejný čas dále, například do města, kde si vydělají víc peněz než na venkově a ve finále se už do VHD nikdy nevrátí. Nebudou mít žádnou motivaci :-(.
Neberte se moc vážně, děláme to pro sebe!
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3010
Registrován: 2-2005

Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 23:19:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: A což takhle místo keců nalít čistého vína? Že třeba provozem na Švestkové dráze a na tratích pod Doupovskými horami vysáváte rozpočty obcí? A že z toho také slušně žije pár lidí z jakési Konzultačně dopravní společnosti? Nic proti tomu nemám, nic totiž není zadarmo. Je ovšem to dobré uvést v patrnost a říci, že podpora turistického ruchu něco stojí. A ne mlít cosi o podnikání. Zas tak čisté to není, nebo vlaky na Švestkové dráze se uživí pouze z jízdného? Že mi totiž o tom není nic známo. Rád bych se ale mýlil.

Jistota, s jakou píšeš tyhle příspěvky zcela mimo hrnec, je až podivuhodná. Víc a ví si říkám, co tě vede k této úžasné zaujatosti vůči mé osobě a kolegovi. Nevzpomínám si, že bychom se někdy setkali, natož se dostali do zásadního sporu.
Tvé čisté víno jest značně zkalené bůhvíjakým velmi zkaženým kalem z dlouho nečištěného sudu. Mladým ročníkům doporučuji před psaním a mluvením dlouho vážit slova a věty, to samé doporučuji tobě.

Edit: A nebo ne. Pokračuj v započaté činnosti a skutečně se uvidíme u soudu. Staneš se tak prvním nedobrovolným přispěvatelem na financování provozu obou tratí.

(Příspěvek byl editován uživatelem karloslt.)
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet, nebo chválit. (K.H.B.)

ICQ 264305638
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1206
Registrován: 4-2009

Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 23:31:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain: U obchodně zajímavého případu se zákazník nějakým našim interním nařízením v pohodě vyhne právě najmutím někoho jiného.

Dluhonice: Pravda, vypadá to zajímavě.
JENŽE to počítá se zapojením ČD. Ty však mají svých problémů dost a ještě mají ušetřit téměř 1 mld Kč oproti loňsku. Pokud se bude podobně postupovat i nadále, můžeme národního dopravce rovnou pohřbít a na podobné "vylomeniny" nebude pomyšlení.
Už teď mám zprávy od kolegy, že po zavření Vidnávky dost poklesla doprava lidí i na trati mezi Lipovou a Javorníkem. A ta by mi chyběla podstatně více než Morávka.

Vihorlat_snina: V tom s Vámi souhlasím. Asi se začnu dívat po autě.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2265
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 09. ledna 2011 - 23:53:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karloslt: Skvělá myšlenka s tím financováním provozu, už mě to taky napadlo.

Vihorlat: Nojo, zní to zajímavě, ale když se pak podívám kde "prázdné" vlaky s 20 lidma nahradily "plné" autobusy s max 5 lidma a pro samá auta nepřejdu silnici, tak si říkám, jestli hlasatelé této teorie žijí v jiném světě, jako já nebo fakt nevím kde je háček.
Možná bude problém v tom, že pro mě není auto nepřítel a konkurent, ale pomocník, který se má využívati s Mírou (tímto ho zdravím!).
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 668
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 00:07:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad McBain: Poslední štěrk po kolejích k nám dorazil v roce 2009 na jaře, od té doby zatím všechny další akce již po silnici. Opakovaně byly činěny z naší strany pokusy o návrat přepravy na koleje, nicméně bez jakékoliv odezvy od dopravce.
Proč jsme si to neodvezli sami - nejsme na to vozidlově vybaveni, navíc na severu se fláká tolik sypáků.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4128
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 00:21:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K dopravě v regionech poznámka z reálného života: ségra bydlí v Cholticích, tedy na lokálce Přelouč - HM. Ovšem pracuje v Pardubicích a jezdí autem. Jednak ho má služební a druhak jí cesta až do firmy trvá asi čtvrtinu času oproti VHD. Švára denně dojíždí do Prahy na Chodov. Taky autem. Synáček studuje v Přelouči na gymplu a jezdí autobusem. Na ten to má z baráku 300 metrů a na vlak 2,2 km.
Možná že po zrušení autobusů by mladej začal každý den chodit půl hodiny pěšky na vlak, ale spíš by ho ségra před prací vozila autem. A teď mi někdo zkuste vysvětlit, jak třebu tuhle rodinu motivovat k využití vlaků, které jim zatím ještě přes obec docela často jezdí...
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Bdlm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 720
Registrován: 3-2007

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 00:22:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T_M. Tak se tak nemrač z toho obrázku.
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 01:02:32    Odkaz na tento příspěvek  

Tady váš oblíbený přispívatel v této rubrice.Halooo!
Dovolím si přispět několika svými názory do průběhu této diskuse,snad to s nositely jiného pohledu na svět nesekne,nestojí to za to.
1-vůbec se mě to netýká,a nic o tom nevím,ani mě to neinteresuje,ale nestačím na to jak je zde vyhrožováno soudy diskutujícímu,který lehce nastínil způsob financování provozu na jisté trati.To je masakr teda vážení.
2-financování silniční sítě z daní je důležité i pro ty,kteří se pohybujou zásadně vlaky,popř.přískoky po pražcích,a asfalt přeskakují o dřevěném klacku,aby si nezadali.I pro vás jednou dříve či později přijede záchranná služba ,a když ne pro vás,tak vaše rodiče,děti.A budete si SAKRA přát aby dojela co nejdřív.A po dobrých silnicích.A za vaše krvavé daně.Sanitku na kolejích jsem ještě neviděl.
3-a další info pro zdejší pravověrné-bohužel,ale nemít dneska auto znamená pro mladé hochy taky nemít babu..Dopředu děkuji za výčet vyjímek.Ale důsledky si přeberte jak chcete..Kdo jednou sedne,jezdí už vlakem jen když musí a na výlety.Info ze soboty.Hnusně,trať xxx,vlak xxxx,1x750,4x B či co,počet cestujících v půlce trasy 6 ks.
A tak naposled za 4-podívejte se z okna-je tam kapitalismus.Ten postavil ty lokálky,za které tak bojujete.Protože se vyplácely.Ekologie ho nezajímala.Tentýž kapitalismus je dneska likviduje,protože se už nevyplácí.Ekologie ho nezajímá.Takže buď dokumentujte,nebo uspořádejte kolookřídlenou revoluci,která ten prohnilý systém smete.
S úctou kapitán Hejl,bývalý posunovač v České Třebové.
Zababa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 128
Registrován: 1-2010

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 01:59:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak to tady tak pročítám, je většina zdejších přispěvovatelů z Rudné pod Pradědem, Světlé Hory, Malé Morávky, Pohořelic nebo snad Rabakova nebo Libáně
Tak za prvé, nyní by rád každý bojoval o kilometry i metry kolejí, kterým hrozí zrušení. Trošku s křížkem po funuse – proč se dříve stejnou měrou nebojovalo proti rušení (mnohdy velkoryse dimenzovaných) vleček, které tratím vytvářely prosperitu? Proč se nepodniklo více kroků k tomu, aby se namísto stovek kamionů po místních silnicích, pohybovalo řádově pár desítek vlaků po místních lokálkách? A pokud se bojovalo, proč nedostatečně? Proč nedokázalo ČDC vybojovat podmínky, které by byly zřejmě výhodné? Proč v té době šotouši slintali nad Sergeji a bardotkami , aniž by si všimly umělého vytváření důvodů, proč to po dráze nejde? …přihláška nakládky v odesílací stanici tři dny předem, odřeknutí přeprav pro nedostatek vozů, vysoké manipulační poplatky atd. …
Po bitvě je každý generál! Ano, vlečky jsou ty pomyslné potůčky tvořící ony silné proudy řek. Bohužel, tyhle potůčky již vyschly, takže se těžko můžeme divit nějakému rušení!
A jak bylo výše řečeno, tratě byly budovány pro potřeby poplatné jejich vzniku. Bylo potřeba dopravovat velké množství substrátu z bodu A do bodu B? Ano, postavila se trať. Byla přepravní poptávka ze strany místního obyvatelstva? Ano, připřáhly se za nákladní vlaky osobní vagóny. Že nikoho netrápila nízká rychlost? Ona taky neexistovala konkurence…
Před zavřením trati by se mělo přihlédnout k několika faktorům:
- existuje na trati (byť potencionální) nákladní dopravce
- existuje na trati přirozená přepravní poptávka po osobní přepravě
- bylo učiněno vše po maximalizaci přepravních toků (v nákladní dopravě ony pobídky, v osobní dopravě nasazení moderních vozidel, vytvoření přestupních vazeb…)
Pokud ano a trať je stále nevyužitá, měla by nastat poslední příležitost v podobě privatizace – máte o ní zájem, za korunu je vaše… A pak by se ukázalo nakolik je její provoz do budoucna reálný. Ale popravdě, pokud na trati neexistuje jediný potencionální nákladní přepravce a existuje kvalitní autobusové spojení do krajského města, zatímco vlak vzdálený zkratkou přes les půl hodiny, nabízí možnost svezení se na přípoj, který mě za pětinásobnou cenu, se třemi přestupy a za dvojnásobek času doveze tamtéž… Kdo by váhal…
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2455
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 07:28:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T_m, Karloslt: Napadnout vás může cokoliv, včetně výhružek.

Mezi námi, mohl jsem svůj příspěvek napsat trochu jinak, ale osobně nevidím nic špatného na tom, když se podniká. Leč nicméně nechápu, proč se za to stydět.

Mixmouses: Nehodlám nikomu dávat podpásovky, já jen nemám rád pohádky o "zlých drahých" autobusech a "hodných levných" vlacích. Není to pravda, jsou to opravdu pohádky. Obojí je součástí systému VHD a je nutné vzít jako fakt to, že pořizovací cena nového motorového vozu je minimálně třikrát až čtyřikrát vyšší, než u autobusu a z toho je nutné vycházet. S rekonstruovanými 810 alá Esmeralda, které mají být, si vystačíme na dalších 20 let, ale co potom? Nehledě na to, že některé tratě vedou tak, že se nezaplní vozidlo o velikosti 810 ani z deseti procent i kdyby jezdilo každou čtvrthodinu, čili super nabídka spojů. I takové tratě bohužel jsou. Zaplaťpánbůh jich není zas tolik.

Dluhonice: Ad cyklostezky na zrušených tratích: Můžete s nimi nesouhlasit, můžete proti nim protestovat, ale to je asi tak vše. Bohužel, celospolečenská poptávka je taková, jaká je. Počet cyklistů roste a počet tratí bez provozu a zarůstajících bude přibývat. Mezi námi, osobně jsem raději, když se na tělese trati postaví sic za celkem drahý peníz cyklostezka, než když dopadne tak, že se postupně pozemky rozprodají, zemědělci trať v polích rozorají a obnova trati je už navždy vyloučená. Pokud to dopadne tak, že vznikne cyklostezka, tak k rozprodání pozemků jednotlivým majitelům nedojde a obvykle je těleso jakžtakž udržované. Takže kdyby někdy teoreticky v budoucnu došlo k nutnosti obnovy trati, tak se musí postavit cyklostezka paralelně s tou, která byla na bývalé trati, ale trať sama o osobě jde obnovit v původní stopě.

Také jsem raději, když se trati využívají a neruší, ale když je trať vedená zcela nevhodně pro osobní dopravu, viz třeba Bakov nad Jizerou - Dolní Bousov - Kopidlno, a v úseku Dolní - Bousov - Kopidlno je nákladní doprava NULA (jak asi dopadl uhlíř v Dětěnicích?) a není šance ani do budoucna, že by se na tom něco změnilo, tak co chcete dělat? Buď trať využít pro turistickou dopravu, což jde opět jen někde a jen někdy, nebo jí nechat zchátrat. Udržovat ji totiž nikdo chtít nebude.

Jinak na Vaši argumentaci: Neuvažoval jste třeba někdy i o věcech jako je výrazně příznivější podélný profil tratí oproti silnicím (menší škodlivé ztracené spády = eliminace zbytečného brždění), nižší valivý odpor atd.? Od časů koněspřežky, kdy oproti silnicím utáhli koně po kolejích násobně víc nákladu se až tak moc v principu nezměnilo. Akorát ty kamionové motory jsou dost výkonné na to, aby těch 40 tun utáhly po horské silnici. Reálně přitom spotřebují pořád 3 x víc energie, než kdyby stejná zátěž jela po kolejích. To nelze kompenzovat žádým Eurem 3 nebo 5. Srovnávat jeden motor s druhým a na základě toho vyvozovat závěry je značně přitažené za vlasy.

Lze odpovědět takto: Byla možnost odvozu vytěžené hlíny a horniny ze stavby tunelů Blanka v Praze Dejvicích vlakem. Tato možnost se nevyužila, ač byl profil trati příznivější, než profil silnic v okolí. Schválně, jestli přijdete na to proč. Napovím Vám: Skoro třicetipromilové stoupání není pro odvoz těžkých vlaků vhodné, zejména jsou li k dispozici pouze lokomotivy z výrobního katalogu bývalého ČKD. O ceně nechť pohovoří jiní, také se tu vyskytují. A o komplikaci typu po patnácti kilomterech vlak vyklopit a odvézt to stejně na skládku autama ani nemluvím.

No a ještě si vzpomínám, tak silniční vozidla přešla od loukoťových dřevěných kol přes pryžové ke kolům osazeným pneumatikám. I povrch silnic se změnil, z neupraveného se stal upravený buď asfaltový či betonový. Řekl bych, že obojí přispělo velmi k tomu, že po silnici lze jezdit celkem rychle a s docela nízkými jízdními odpory. Kdybych si chtěl zarýpat, tak zejména na místních tratích se malými poloměry oblouků se nežádoucím způsobem projevuje absence diferenciálu u železničních vozidel na spotřebě. Ten přirozený vycházející z kuželovitosti železničních kol již nestíhá vyrovnat rozdíl ujetých drah jednotlivých kol.....

Skutečně se to dá zaznamenat. Viz třeba souprava T211.0 se dvěma rybáky jedoucí na trati Vrané nad Vltavou - Dobříš, konkrétně úsek Bojanovice - Čísovice. Jelo se na maximální výkon motoru lokomotivy, maximální otáčky, rychlost zhruba 22 km/h, čili na třetí rychlostní stupeň. Při vjezdu do oblouku bylo znát, jak se rychle snižují otáčky motoru a po výjezdu z oblouku se zase zvyšují, byť jen velmi pomalu......
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 199
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 07:38:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Objektivně:
Proč skončilo tolik vleček i u dosud existujících podniků?
Vinou ČD a SŽDC.
Proč? Protože nedokázali konkurovat silniční dopravě. Proč? Bylo to tu již zmíněno, jaké jsou peripetie s objednáním železniční nákladní dopravy. V dnešní moderní době, kdy silniční přepravci se rvou o každou tunu nákladu (je tu konkurence, že ano) se železniční přeprava prezentuje způsoby hodných do minulého století. A nikomu z vedení to nevadí, jelikož když jde o státní podnik, tak kam zpěchat, protože ztrátu uhradí kdo? No přece stát a daňoví poplatníci, tak jaké pak vzrůšo. A abychom na venek vykázali nějakou manažerskou činnost a vykouzlili úsměv na rtech ministra dopravy, zrušíme pár "nerentabilních" tratí a vleček. Otázka: Proč jsou ty tratě nerentabilní? a) SŽDC a ČD si vycucá z prstu vymyšlená čísla o nákladech a rentabilnosti dané trati, které nemají s realitou nic společného, b) protože se o ty tratě nikdo nestará, tím myslím po manažerské stránce (optimalizace jízdních řádů, možnost reálně a efektivně hospodařit na lokálce, efektivní, nikoliv účelové snížení nákladů na trati, přizpůsobení osobní a nákladní dopravy na trati požadavkům zákazníka, atd.).
Ono je hezké si sedět na pr... a brát takový hrachy, jako bere vedení SŽDC a ČD, aniž by na ty jejich výplaty měl hospodářský výsledek jakýkoliv vliv. Toto se stát u skoukromníka, tak snížení platu nebo vyhazov. A krom jiného, soukromí sektor by se důkladně ptal a analyzoval, než by prodal (zrušil) některý ze svých majetků (tratě), zda je opravdu tak nerentabilní či zda se nemůže něco udělat lépe.
141.001
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.209.29
Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 08:04:19    Odkaz na tento příspěvek  

Němec: To se člověk nemůže divit, návaznosti v Kraši se zhoršily, přestupní doby prodloužily (z vlaku na vlak stačily 2 minuty), ve buse neplatí seniorpasy, ani tu busovou zastávku v Kraši nepřejmenovali tak aby z ní bylo jasné, že je u nádraží (aspoň doufám, že u toho nádraží je) atd. A to tady někteří experti budou pořád tvrdit jak po náhradě vlaku busem i několikanásobně stoupnou počty cestujících. Přitom moje četná pozorování mě přesvědčují o tom, že vesnickými busy jezdí především školáci a důchodci. Já jako muž středních let si tam často připadám jak zjevení.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9270
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 09:40:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zaslechnuto v rádiu:
Ministerstvo dopravy v pátek zrušilo železniční trať z Bruntálu do Malé Morávky. Vyplývá to z dokumentů na úřední desce resortu. Sedmnáctikilometrová trať je první z až jedenáctimístného seznamu tratí, které chce Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zlikvidovat.
Rozhodnutí ještě není pravomocné a obce a další sdružení se proti němu mohou během 15 dnů odvolat, všechny dosavadní připomínky ale ministerstvo stejně zamítlo jako příliš obecné. Obec Malá Morávka například namítala, že po trati občas jezdí vlaky na kulturní akce a že její zrušení by na konání těchto akcí mělo negativní dopad. Požádala proto o zachování kolejí v současném stavu.
Ministerstvo obci nevyhovělo a umožnilo SŽDC trať zrušit, což podmínilo jen oznámením na stavební úřad. Snahu o kompletní likvidaci tratí přitom loni v říjnu kritizovalo Sdružení železničních společností, podle nějž vyjde likvidace jednoho kilometru tratě na zhruba šest milionů korun, což vydá za údržbu na 60 let. SŽDC tato čísla označila za nepravdivá.
POZORRR!!! ŠOTOSRAZ pražské tramsekce K-r: pátek 28/1 v 18,00 restaurace U TOPOLŮ (křiž.ZelenáxJugosl.part.),zast. Zelená, l.č. 2,8,131!
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 200
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 09:45:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zrušiť trať umí každý blbec (ne-li dobře placený blbec), ale udělat trať ekonomicky soběstačnou, společnosti a podnikatelům prospěšnou holt umí jen schopní soukromníci.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18980
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 09:48:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin Kašpar - Poslední štěrk po kolejích k nám dorazil v roce 2009 na jaře, od té doby zatím všechny další akce již po silnici. Opakovaně byly činěny z naší strany pokusy o návrat přepravy na koleje, nicméně bez jakékoliv odezvy od dopravce.

Je velmi zajímavé, že štěrk v relaci ÚnL-Sever - Velké Březno chodil během celého roku 2010, poslední vozy v listopadu. Je možné, že to nebylo pro vás, nicméně tady nevyprávějte něco o nevýhodnosti takovýchto přeprav. Pochybuju, že jiné firmy by si jen tak vyhazovaly peníze z kapsy.
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 433
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 09:58:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Někteří šotoušci nepochopili, že nejde už dávno o trať Bruntál - Malá Morávka nebo těch několik dalších úseků nyní projednávaných. Varující není samotný akt zrušení, ale ta "lehkost" demonstrovaná v rozhodnutí o zrušení, účelové propojení SŽDC-MD-ČD Cargo. Neváhám to nazvat mafiánskými praktikami.
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 10:06:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt:
Jedná se rušení tratí, které by mohli využít soukromníci a vydělávat na nich. Proč by si také ČD přidělávalo další konkurenci, která by jim všem ukázala, že to na té trati jde bez ČD i SŽDC?
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 10:09:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S tím souvisí i ta jednoduchá otázka, která tu už měla dávno zaznít: Proč, když je trať tak ztrátová a její likvidace by stála další miliony, není lepší vypsat výběrové řízení na prodej této tratě? Nic se tím nezkazí, ba pokud se najde zájemce a trať koupí, SŽDC ušetří za její likvidaci. A pokud se zájemce neobjeví, pak by se teprve mohlo uvažovat o fyzické likvidaci, ne?
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 779
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 10:41:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ty vlečky jsou věc, na většině slouží najatý soukromník a přesto upadají, takže v tom to asi nebude.Základ všeho je cena, kerá je na železnici tvořena z takových věcí, keré se silnice netýkají, případně se krásně rozptýli v různých podivných položkách a nenákladech a slevách na dani...
A výše zmíněné sanitky jsou taky fajn, zkuste přežít infarkt dvacet minut dojezdové doby!!!Prostě si podřezáváme větev a ještě tomu mnozí tleskají...
Chléb je veskrze věc spravedlivá, máslo ne vždy, jedincův kořistnický blahobyt nikdy.
Karel Čapek
Luxus bohatých je zaplacen bídou chudých.Franz Kafka
MJ + DM = Black Celebration
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 18982
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 12:54:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedná se rušení tratí, které by mohli využít soukromníci a vydělávat na nich.

Které tratě a které soukromníky máte na mysli, pane Chytile?
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 10. ledna 2011 - 14:18:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain:
Kdyby tady bylo tržní "železniční" prostředí a né jen samé překážky od MD a SŽDC, tak by jich tu bylo mnohem více, než kolik jich tu máme.