K-report
 

Archiv diskuse Zrušené tratě do 06. 08. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv diskuse Zrušené tratě do 06. 08. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.20.71.69
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 10:16:30    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Hrb. Myslím, že děláte jednu zásadní chybu v úvaze, kolik PRACOVNÍCH sil vlastně dneska venkov, pro zajištění své funkce, tedy převážně zemědělství, potřebuje. Vesnice vznikaly historicky jako sídla zemědělců, neb jejich hlavní a vlastně základní živností bylo pěstování obilí atd. a chov dobytka. Vše se dělalo mnohdy růčo či s primitivními prostředky (koňmo, volmo) s mizernou produktivitou a tedy bylo potřeba mnoha pracovníků na místě. Za socialismu se to zlepšilo ale produktivita byla pořád, ve srovnání se Západem nižší. Dneska je prakticky stejná, možná někde i vyšší. Teď dávají na v TV soc. seriál o kombajnérech. Mrkněte se na něj, je to poučné, koli LIDÍ se tenkrát motalo je okolo žní. Dneska jeden JOHN DEERE nebo DE HOLLAND zvládne tolik co 5 starých mašin a navíc nepotřebuje dalších x lidí aby ho neustále opravovali. Jeden chlap v kombajnu a jeden s velkokapacitním přívěsem udělají to, co dříve 20 jiných. Čili, na venkově jsou dnes ZBYTEČNÉ pracovní síly. Ty se budou přesouvat do měst (kde je práce, kultura atd.) a některé oblasti se postupně změní v solitérní farmy (jako v USA) a zbytek postupně zanikne. Snahy o násilné udržení obyvatel v adných "mrtvých" regionech tento proces jen zpomalují a představují vyhazování peněz daňových poplatníků. A to platí i na násilné udržování lokálek. prostě svět se mění.
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 10:17:40    Odkaz na tento příspěvek  

Brr: a víte, že nechybělo mnoho, a z tratě Jindřichův Hradec - Nová Bystřice byla cyklostezka? Projekt už byl napsaný. Domníváte se, že také v tomto případě urputná existence dráhy omezuje či podráží turistický ruch? Že cyklostezka po tělese by to tam teprve rozsvítila? A dokážete posoudit, jak by to bylo v případě slavkovské trati? Já ne.
Proč by budovatelé logistických center počítali s dráhou? No protože slouží mimo jiné právě jako rozhraní mezi velkoobjemovými přepravami (na vlak) a těmi "na kamión". protože by to měli být (kvalifikovaní) logistici. Že dráha nenabízí? Jak dlouho se pohybují po kolejích u nás agilní soukromníci - Viamont, OKD doprava čili dnes AWT a další? A ti nic takového nenebízeli? A dnes je situace stále o tom, že dráha nic takového nenabízí? A kde se dnes furt dál staví nové plechové hrůzy? Odpovím: Kolem D1...
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 10:22:37    Odkaz na tento příspěvek  

S tou 144: Nebylo by pro Legios a město Horní Slavkov lepší obnovit úsek Loket - Horní Slavkov než HS-Jez?

Z hlediska osobky si neumím představit tudy cestovat z HS do Varů, zatímco přes NS ano.

Nákladka: Přeci jen by to železničně bylo pro dvě výrobny Legiosu a možnou přepravu jejich výrobních komponentů HS - Louny kratší jezdit po 126,130,140 a 144.

Chápu to správně, že Legios chce jedno napojení do HS a je mu jedno kudy?

Bylo by o hodně dražší obnova z HS do lokte než do Jezu?

Osobně bych obnovil úsek Loket-HS a dál do Jezu si umím klidně představit cyklostezku.
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.96.166.134
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 10:41:36    Odkaz na tento příspěvek  

Dali- teda Váš poslední příspěvek mě hodně zarazil. Trochu zjednodušujete venkov (pouze zemědělská výroba). Byl jste někdy na venkově? Ono není zase takový problém potkat nějaké výrobny, podniky apod. To je chcete nacpat všechny do města? A ještě pořád čekám na vaši odpověď ohledně struktury výběru spotřební daně z paliv a maziv, nějak jste se nevyjádřil dál...
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1450
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 10:49:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: z tratě Jindřichův Hradec - Nová Bystřice byla cyklostezka? To jsem nevedel. Dik za informaci. Tady je prave draha (s jejich atrakcemi typu parni vlaky) cilem mnoha turistu.
Že cyklostezka po tělese by to tam teprve rozsvítila? Asi ne tolik. Ale v nejakem cyklocasopise jsem cetl reportaz o tom, jak projizdeli cyklostezku na telese zrusene trati v Bavorskem lese a moc se jim to libilo.
A dokážete posoudit, jak by to bylo v případě slavkovské trati? Já ne. Taky ne, ale jeden podstatny rozdil vidim: uzka byla stavena prave s ohledem na co nejnizsi naklady na udrzbu, zatimco u Slavkova jsou znacne umele stavby, jejichz obnova by stala majlant.

Ale hlavne jsem chtel vedet, co Nikki zamysli s tou drahou, kdyz je tak pro jeji zachovani.

A ti nic takového nenebízeli? A dnes je situace stále o tom, že dráha nic takového nenabízí? V dobe, kdy se rozjizdelo podnikani v autodoprave - v polovine devadesatych let - jeste nenabizeli. Dnes draha nabizi, ale prisla s krizkem po funuse. Karty byly rozdany bez ni. Navic se zapsala do povedomi prepravcu jako neschopny moloch, i kdyz uz asi tak hrozna neni. Jenze tohle se bude napravovat tezko.
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 10:53:18    Odkaz na tento příspěvek  

Dali: Nikoliv. VY děláte zásadní chybu v úvaze, protože jste vůbec nevzal na zřetel, že nehovořím o žádných PRACOVNÍCH silách v zemědělství, ba co víc, že nekladu rovnítko mezi venkov = zemědělství. Kde proboha žijete? Na sídlišti, na dovolenou jezdíte do Bibione a tyhle teorie máte načtené z netu od filosofa Komárka, který tvrdí, že vývoj evropského venkova a australských farem je totožný a za padesát let bude v Česku Praha a okolo neprostupná divočina? Víte, jsem už starší ročník a změny struktury venkova jsem měl možnost sledovat tak říkajíc fyzicky. Jsemť absolventem sběraček mandelinky bramborové a povinných bramborových brigád na ZDŠ, tak tu proboha nemachrujte, co jste viděl v stupidním Dietlově seriálu. Já v tom žil.
Ve vašich úvahách zřejmě nemá místo fenomén, který se jmenuje znovuosídlování venkova, který u nás stále intenzivněji probíhá. Je zbytečné si tady vysvětlovat sociologicko - demografické aspekty či ekonomické hledisko porovnání cen nemovitostí versus nákladů na dojíždění (nikoliv s kombajnem na pole, abychom si rozuměli - myslím, že většina chápe), či mimoekonomické výhody života ve městě versus na venkově. Chápu, že z pohledu čistě makroekonomického je sestěhování lidí do velkých sídel super kůl, jenže jinak než podle Čaušeska to asi nepůjde, protože venkov ve změněné struktuře znovu ožívá. Začali to chalupáři už za bolševika a dneska je běžné, že lidi, kteří pracují ve městě, mají opravený starý/postavený nový dům na vsi, často i desítky kilometrů daleko od pracoviště. Tento trend je léta známý v Německu, které je nám asi nejblíže. A ti lidé v produktivním věku mají děti, ty někam jezdí do školy, a to veřejnou dopravou, protože nemají řidičák. A maminy s kočárky na mateřské taky někam jezdí. A taťkové do té práce. A nevykládejte mi nesmysly o tom, že všichni mají auto, tak na co dráha. Mají a přesto mnozí jedou vlakem; rozbor důvodů proč je mimo téma.
Zkrátka dochází k obrodě českého venkova. Sice živelně a některých oblastí se to nedotklo, ale dochází. Tak co uděláme: zvedneme prapor ideje, že venkov zanikne a budeme tomu pomáhat sabotováním veřejné dopravy, nebo je žádoucí naopak tento trend života v osídlené multifunkční kulturní krajině, která nabízí kvalitní prostředí i pro rekreaci, podporovat? Co myslíte, proč už mnou zmiňovaný zákon 194/2010 rozšířil pojem dopravní obslužnosti i na dopravu za rekreací a kulturou? Aby mohli jezdit kombajnéři vlakem z návsi na pole?
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 10:54:42    Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: Ty plechové hrůzy se nestaví jen podél D1, obrovské plechové hrůzy jsou na D8 u Zdib od tratě cca 500 m a že by tam někdo udělal vlečku?

Přitom se na školách učí že by tyhle logistický centra měly mít napojení na dva nebo více dopravních systémů.

Dalším příkladem plechových hrůz jsou Hostivice, některý vlečku i mají, ale vůbec jí nevyužívají, což je možná ještě horší.

DALI: Ano stou moderní výkonnější technikou je pravda, ovšem na menší políčka a kdejaké záhumenky se nevyplatí tuhle techniku tahat provozně (když se na malým políčku JOHN DEERE nemůže ani otočit) i ekonomicky a dobře tam poslouží starý krám, zemědělská technika má dlouhou životnost.

V té Plechové kavalérii jsem se našel, v jedné firmě jsem měl podobnou roli jako Vít Kulhánek, ale nebavilo mě bojovat o svý místo na slunci, tak jsem se radši vrátil zpět na dráhu. Bohužel chování v té firmě a přístup lidí byl v roce 2010 úplně stejnej jako v tom seriálu. To o něčem taky svědčí.

Je zhovadilost to co navrhuješ a venkov hodit přes palubu s tím, že každý má žít ve městech. Za prvý ty přistěhovalci by ve městech způsobovali problémy to není jen o dopravním napojením, satelitech, problémových předměstí apod.

Podívejme se na země, které mají obyvatele rozmístěné jen ve městech, většina těchto zemí je velmi chudých takzvaného třetího světa.
Jestli mi tu někdo bude podsouvat Skandinávii nebo něco podobného, tak s těmi se nemůžeme srovnávat, jelikož tam je to dáno podnebím.

Nechápu tu nenávist měštáků k vesničanům.

Ještě pro Orkyho lokálku Březnice-Rožmitál si z těch rušících úvah škrtni, tam je poměrně slušná nákladní doprava. Na Bakov-Bousov by mohla být taky, tady to je zas o tom potenciálu o kterým se rád zmiňuješ. Tu třetí Straškov-Zlonice, ano ta je momentálně k ničemu.

Jedinou trat kterou bych zrušil je Kralovice-Mladotice. Je drzost, že si na ní SŽDC dovolí účtovat náklady za údržbu.
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 222
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 10:58:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: Nikki - jak již bylo řečeno dříve, je fundamentalista a háže granáty do kalhot. Čili Nikki nemá ani schopnosti, ani možnosti k tomu, aby vlastnil, případně provozoval místní dráhu na opačném konci republiky. Nikkimu jde jen o to, aby kompetentní subjekty věci řešily v souladu s právním řádem ČR. Protože pokud bychom trvali striktně na zákonném postupu, tak se lehce zjistí, že oprava mostů a tunelu, těžba lesa v tělese dráhy a provoz 5 páry vlaků denně je pořád levnějším řešením než cyklostezka. Ona totiž ta cyklostezka nebude stát deklarovaných 37 mio ani omylem, tady se jen spoléhá na to, že se někde najdou peníze. Pokud by tam měla být cyklostezka, není mi jasné proč? Ještě jsem nikde nezjistil, že by cyklostezka v tělese dráhy přinesla regionu větší turistickou atraktivitu, než dráha samotná.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 11:00:46    Odkaz na tento příspěvek  

Brr: A právě proto měla co nejdříve začít fungovat regulace nebo podpora center napojených na železnici. To není nějaký výmysl, už jsem psal, že na západě to tak funguje. A výchozí pozice železnice u nás zas tak strašná nebyla, protože na rozdíl od toho západu ještě v 90. létech byly výkony nákladky násobné a podíl na trhu jakbysmet. Jenže se neregulovalo a teď sice umíme pojmenovat, kde se stala chyba, ale nic s tím už nenaděláme. Akorát nás to všechny stojí strašné peníze.
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 223
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 11:00:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák: pokud se zruší Mladotice - Kralovice, Rakovník příjde potenciálně o spojení s plzenskem. Pokud by předkové toužili o 12 kilometrové proluce, prostě by krompáče zastavili v Kralovicích u Rakovníka
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 11:01:58    Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: Prosím tě můžeš mi ukázat nějaký místo kde vidíš tu obrodu českého venkova?

Mířím republikou křížem krážem a všude vidím na venkově hodně domů na prodej, kterých se lidé chtějí zbavit i pod cenou.

To stěhování do měst u nás bohužel již začalo.
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.20.71.69
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 11:12:26    Odkaz na tento příspěvek  

22Michal:
Na venkově bydlím, naštěstí v obci, která je dnes už předměstím. Ještě před 20 léty tam byla většina lidí zaměstnána v "JZD" a dále tam byly dvě malé "družstevní provozovny". Zbytek dojížděl do jednoho velkého podniku asi 20 km daleko.
Dnes: JZD zmizelo, půdu obdělávají dva velcí farmáři prakticky jen s rodinami a jedním až dvěmi zaměstnanci, provozovny zmizely (jejich "vyspělé" technologie byly neprodejné), z jedné je jakási manufaktura kde něco kompletuje asi 5 lidí a doprava je zajištěna NA případně dodávkami. Státní podnik také, díky své technologické "vyspělosti", skončil. Takže suma sumárum, pro cca 1100 obyvatel tam v místě je práce asi pro 40 (včetně 3 učitelek v ZŠ, dvou v MŠ, kuchařky ve škole a placené úřednice na OÚ). Naštěstí se tahle "ves v prohraničí", díky blízkosti velkého města proměnila v předměstkou vilovou čtvrť. Bordely po socialismu prakticky zmizely, změnila se struktura obyvatel a prakticky všichni dnes dojíždí do města (vzhledem ke své kvalifikaci) ale převážně OA. Busem jezdí jen školní mládež, důchodci a ti pracující, co nemají kde na pracovišti zaparkovat. Takže asi tak.
Příbuzné máme na Vysočině, takže vím o co jde. Mladí odcházejí do města studovat a pak někdy i do zahraničí, nevýdělečné výroby zanikly a na zemědělství stačí pár lidí.
Co se týče spotřebních daní, stačí se podívat na statistiky zveřejňované MPO. Benzín je prakticky skoro všechen IAD (těch pár litrů do sekačky či centrály nehraje roli), u nafty sama sebe dotuje jen bus VHD spoluplacená kraji (takový Jančura jezdí do Brna ze své a de facto dotuje bus do nějaké vísky) a u železnice dieslová trakce u osobní dopravy. Nákladní si na sebe vydělává, ale zase převážně díky velkým přepravám po páteřních tratích či mezi velkými podniky. Kusovými zásilkami do Horní Dolní po nějaké lokálce to rozhodně nebude.
Nemám čas to počítat, nicméně ten podíl samodotující se VHD nebude zas tak impozantní.
Nicméně to nijak neodporuje mé terorii, že železnice může vcelku rentabilní jen na páteřních tratích při zajištění dálkové dopravy velkých objemů nákladů, jako konkurence letecké přepravě na střední vzdálenosti, busové dopravě mezi velkoměsty na kratší vzdálenosti a jako alternativní a doplňující elekment systému VHD ve velkých aglomeracích i za cenu mírných dotací na osobní dopravu.
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 11:51:13    Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák: Napřed kde jí nevidím - např. na Vysočině, na severozápad od Prahy, takové oblasti jako Žatecko nebo oblast od Podbořan přes Žlutice až k Mariánkám - to je síla. Kde jí v širším slova smyslu vidím: mnohá sídla Jm kraje, jižní Čechy, řada oblastí Stč kraje. To jen namátkou, chtělo by to širší diskusi. Ano, stejně jako jsou sídla, kde na každé druhé chalupě visí "na prodej" a některým už se propadá střecha, tak znám načančané vesnice kde to žije dokonce i spolkovým životem, obyvatelé se střídají v místí obecní hospodě za pípou a většina chalup má nové obyvatele. Osobně ze svého okolí znám řadu městských rodin, které odešly na vesnici do zakoupeného statku a tam si žijou. A jsou to rodiny typicky středostavovské s městskými kořeny i povoláními. A ty rodiny mají děti... viz výše. Pro chalupářské oblasti je typické, že se z víkendových a sezónních sídel poznenáhlu stávají trvalá. Jde hlavně o lidi svobodných povolání a důchodce, kteří se stěhují na trvalo na chalupy, ale jsou i jiní. A dojíždění z venkova do měst za prací není novodobý trend, jen se změnila struktura. Vzpomeňte si, odkud se pravidelně dojíždělo do kladenských dolů a hutí, na Ostravsko. Kdysi dávno jsem jel osobákem někdy v nějakých zoufalých 3.35 z Červené Skaly a už v Heľpě byl po střechu dělníky na šichtu do Podbrezové. A vznik satelitů, ač jakkoliv problematický, je taky venkov. Podle mě jde spíš o to, že se pomalu stírá rozdíl mezi typicky venkovským a typicky městským životním stylem a tam, kde dosud není nahlodáno, není dobře. Ze sociálního hlediska se tradiční venkov opravdu vytrácí. Z geografického hlediska však venkov zůstává a na mnoha místech naopak roste. Proč tam ano a jinde ne je zase na debatu a analýzu mimo tuto diskusi. Zajímavá je role dostupnosti veřejnou dopravou, potažmo železnicí.To je právě o tom fatálním rozdílu mezi primárním vnímáním veřejné dopravy jako socky nebo rozvojového prvku. Pro občana je při úvahách "mám žít tady, nebo jinde" dopravní dostupnost školy, pracovních příležitostí atd. A chytrý investor pak třebas půjde za pracovní silou, která je na venkově levnější, a postaví si tam na zelené louce fabriku. Viz Kamenice nad Lipou na JHMD; tam za posledních deset let vznikly tři a jedou na tři směny. A když jsme u toho JHMD: opět cituji Šatavu, opět Raildays. Existence fungující veřejné dopravy na úzkokolejkách ovlivňje ceny nemovitostí okolo dráhy. Na jaře jsem si projel obrataňku a viděl jsem, jak zastávka Horní Skrýchov, druhdy v polích, stojí dnes uprostřed malé čtvrtě nových domků. Taky tam pár lidí tehdy vystoupilo. Hloupého kopni... A to se dostáváme k další otázce, a tou je sekundární ekonomický efekt existence (kvalitní) dopravní obsluhy. Ale to až příště.
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 12:07:58    Odkaz na tento příspěvek  

Dali: Nedávno jsem se dostal k internímu materiálu carga, z něhož vyplývalo, že jednotlivé vozové zásilky generují relativně vyšší zisk než dálkové ucelenky. Na vině ovšem je tarifní politika carga, které u ucelenek jdou na dumping, aby soukromníka podrtilo. To jen pro pořádek.
Jestliže ve Vaší vsi dojíždějí do města všichni IAD, tak je asi blbě postavená nabídka spojů. Víceméně obecně platí, že kde je postavená dobře, lidi jezdí (ne všichni, samozřejmě). A že jezdí "jen" děti a důchodci - to jako mají sedět doma, nebo nechodit na střední školu a nezatěžovat tak zbytečně veřejné rozpočty požadavky na dopravu? Samozřejmě setkal jsem se s případy, kdy jízda veřejnou dopravou = ztráta společenské prestiže a pokud někde takováhle atmosféra převládne, je to těžké.
Pochopil jsem správně, že uvažujete o VHD striktně jako o podnikatelské aktivitě, která pokud potřebuje podporu z veřejných zdrojů, je nutno ji eliminovat jako nežádoucí? To by stálo za odpověď.
A k těm spotřebním daním: přidejte si ještě celé zemědělství. A v případě nafty železnice (miněno samozřejmě nejen ČD) a ono zemědělství, lesnictví a bůhví co ještě tvoří dnes odhadem 15 - 25 procent spotčeby v ČR. Opticky to procento ještě zvyšuje známý fakt, že silniční tranzit se vyhýbá tankování v ČR kvůli ceně, ale to je o jiném. A pak je tu rozpočtové určení daní. Takže bych byl veeelmi opatrný v soudech typu kdo na koho doplácí. Samozřejmě akademicky ideální je společnost bez daní a bez rozdělování veřejných zdrojů, ale to už jsme úplně mimo mísu.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 376
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 12:53:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže stát vlastní dopravní cestu,tzn.tratě,a na její údržbu je zřízena SŽDC,která má tuto infrastrukturu udržovat v provozu schopném stavu.Rozumím tak tomu dobře?
Takže žádám vysvětlení,proč tato organizace,dle mého soudu pěkných lumpů,toto nečiní?
Když někde něco existuje,tak i v případě neobjednání trasy to má být udržováno v takovém stavu,aby "kdokoliv" mohl kdykoliv této trasy využít.Ale naše slavné SŽDC se chová trochu jinak.
V případě,že se zde neobjedná doprava,přestane tyto úseky udržovat,i když si na to účtuje nemalé částky,které údajně sice převádí jinam,ale toto je velmi těžko dohledatelné.Po čase nastává stav,kdy opravdu bez použití pil a těžké techniky,tento úsek není možné ani projít.V tuto dobu nastupuje ono "výnosné" rušení.Pak se sčítá,kolik se ušetří na údržbě,která tam třeba už xx let nebyla prováděna.
Při částkách od 2 až do 20 mega by tyto tratě museli mít pomalu parametry koridorů.Bohužel nemají,neboť finance mizí v různých známých i neznámých rukou onoho volného trhu.
Takže hlavní vinu ničení lokálek vidím v tom,že finance na údržbu zmizí někde jinde a SŽDC aby se neřeklo,tak někde někdy na té dotyčné trati,kde byly určeny,vyseké pár stromů,v lepším případě.V tom horším viz tratě Mladotice - Kralovice,Nový Jíčin horní - Hodslavice,Krásný Jez - Loket předm.,a zcela určitě spousta dalších.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 14:40:33    Odkaz na tento příspěvek  

Je tady možné sledovat střet mezi neoliberální teorií (Dali, Orky) a praxí, jak jí popisuje třeba Hrb.

Ano, možná se po tratích vozí méně uhlí, protože se plynofikovalo, určitě se vozí méně železné rudy a ingotů, nebo chemikálií, protože se utlumil těžký průmysl (který prakticky nikdy nevyužíval služeb lokálek, protože existoval prakticky vždy ve velkých městech - Ostrava, Kladno, Třinec, Plzeň, Kralupy nad Vltavou, Lovosice atd.), JENŽE -

1. Pořád je toho v prostoru lokálek potenciálně dost na dopravu vlakem, protože v maloměstech a na venkově byl vždycky spíš lehký průmysl a služby, které zažívají spíš rozvoj než útlum (viz. uváděný příklad - Litovel). Rozvoj zažívá také silniční doprava, přičemž zdaleka ne jen "dodávkově - bedničková", (která ostatně jezdila nějakou Ifou, Liazkou nebo Aviou po silnici i před 30. lety), ale i ta, kterou železnice "umí dělat" a donedávna ji i "dělala". Bohužel jsou tu faktory jako A - Nezájem přepravce ČD-Cargo, B - nezájem zákazníků o službu nízké kvality (špatná zkušenost) a za C - nezpoplatnění silnic ze strany státu částkou, která by odpovídala jejich opotřebení.

2. Co se týká osobní dopravy, tak s vylidňováním venkova je to přesně opačně, než si neoliberální myslitelé myslí. Klíčová slova jsou kvalita života a náklady na bydlení -

- Odliv části obyvatel z venkova způsobil zlevnění nemovitostí na venkově. To vedlo k tomu, že si zase část lidí kvůli nižší ceně nemovitosti koupí, teď jde o to kdo. Pokud je v dané oblasti mizerné spojení, tak si to bydlení koupí sociální trosečníci. Pokud je tam spojení dobré, tak si nemovitosti koupí lidé, kteří chtějí mít klidné bydlení v čistém životním prostředí za rozumné peníze. Můžou to být důchodci, můžou to být lidé jako např. projektanti nebo účetní, kteří potřebují k práci počítač, který můžou mít i v rodinném domku na vesnici, a na nákup nebo pro děti do školy potřebují funkční hromadnou dopravu, aby nemuseli neustále někoho vozit autem. To jenom pro ty, kteří se rádi ohánějí 19. stoletím - tehdy většina lidí pracovala na poli a vlakem do města jeli možná jednou za týden na trh. Dnes možná jezdí jejich potomci vlakem do města každý den do práce a do školy, tj. asi 5 x více. To jenom pro ty, co pořád píší o "ztrátě významu" regionální železnice.
Já osobně nevidím ve svém okolí vysidlování vesnic, ale naopak příliv lidí na vesnice, alespoň na ty vesnice, které mají slušné spojení.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 14:45:07    Odkaz na tento příspěvek  

- Člověk z města má také potřebu se rekreovat, přičemž hromadná doprava nabízí možnosti, které automobil nabídnout neumí tj. přeprava větších skupin cestujících se zavazadly, možnost zajít si na pivo nebo do vinného sklípku, možnost místo řízení si dát třeba "šlofíka" nebo nevracet se zpět k autu a nasednout večer na vlak na nádraží, které je 20 km od místa, kde jsme ráno vyšli na tůru. Můžete se tomu smát, ale znám lidi, kteří jezdí všude autem, a do vlaku vlezou jenom párkrát do roka když jedou do hor, protože jim dává vlak takové možnosti, které jim auto nenabídne. A turisté přinášejí peníze, které nesou zisk místním lidem. Regionální železnice neslouží jenom občanům venkova, a už vůbec ne jenom těm občanům venkova, kteří tam pracují třeba v zemědělství. Ti naopak potřebují železnici v podstatě nejméně.

Jistě mi zase napíše Orky, že jsem jej nepochopil, nebo že jsem něco překroutil. Já se však obávám, že pouze konstatuju fakta, která se dost liší od neoliberálních teorií.
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.20.71.69
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 15:13:23    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Dluhonice:
Mnoho dnes lidí dělá dost velkou chybu v tom, že si třeba pořizuje nemovitost na venkově aniž má dlouhodobě zajištěné zdroje na její provoz a údržbu. VHD vám vytápění nezaplatí, opravy taky ne a pokud nebudete důchodce, který má relativně velké úspory nebo vedlejší zdroje, budete mít problém. Taky vím o čem mluvím. Sám jsem viděl několik domků, kde bydlela třeba jen vdova, která tam chtěla jen tak dožít. Když zemřela, byla to ruina, topila všelijakým sajrajtem jen aby ušetřila a to jen proto, že zatím zákon a společnost tak nějak "toleruje" tento způsob topení. Jinak by u ní byl už dávno byl exekutor. Dovedu si představit, že garsoniéra 1+1 někde na malém městě vyjde provozně levněji.
Ono je to vše o dotacích a přerozdělování které de facto neefektivně realokuje zdroje jak hmotné, tak intelektuální. Někdo tady nakousl tzv. rozpočtové určení daní - no to je evropský socialismus par excelence. Výkonným a produktivním sebereme a ztrátovým dáme. Ono by stačilo jen a pouze zcela minimalizovat "státní" daně na nutné minimum - nutná celostátní správa, obrana, justice, celostátní policie atd., a zbytek ponechat na výběru regionů a obcí. A hned by se vidělo jak kdo umí hospodařit, přilákat movité občany a investory, podpořit ekonomické aktivity atd. a kdo by byl odsouzen k záhubě. Podobně to funguje v USA. Osobně jsem viděl celá rozpadlá města, která zanikla poté, co po WWII USA omezilo těžkou zbrojní výrobu a uvolnil se obchod se surovinami. Tam kde byly rozsáhlé doly a úpravny rud a u nich hornické osady a městečka v 90. létech byly jen ruiny a les pomalu pohlcoval to co zbylo. Ani to železo ze strojů nikdo neovezl. Lidi se odstěhovali, železniční tratě sloužící pro odvoz materiálu zarostly a nikomu to nevadí, nikdo se to tam "socialisticky" nesnažil za peníze daňových poplatníků udržet.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1451
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 15:57:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

oprava mostů a tunelu, těžba lesa v tělese dráhy a provoz 5 páry vlaků denně je pořád levnějším řešením než cyklostezka. Ona totiž ta cyklostezka nebude stát deklarovaných 37 mio ani omylem Opravu mostů a tunelů a provoz 5 párů vlaků, obávám se, za 37 mil., ani nějakou řádově stejnou částku, zdaleka nepořídíme.
aby kompetentní subjekty věci řešily v souladu s právním řádem ČR To samozřejmě ano.
že by cyklostezka v tělese dráhy přinesla regionu větší turistickou atraktivitu, než dráha samotná. Cyklostezka v tělese zrušené dráhy Vlčí Důl - Česká Lípa si prý našla až překvapivé množství uživatelů, na to, že nevede nijak atraktivní krajinou.
Takže žádám vysvětlení,proč tato organizace,dle mého soudu pěkných lumpů,toto nečiní? Páč jsou to lemry líný. Znova ale musím dodat: od shora dolů. O vedení není pochyb, ale i ti "dole", když je vidím někdy předstírat práci... Sekání trávy ve třech stylem "jeden dělá, další dva leží na mezi, po chvíli si to vymění", nebo spadlý strom na trať rozřezali a hodili ho do odvodnění, namísto, co by to odvodnění čistili... A jestli tohle dělala nějaká outsourcovaná firma, tak je bordelem SŽDC, že jí nehoní, příp. nevypoví smlouvu.
McBain
Administrátor

Číslo příspěvku: 19599
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 20:23:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb - Jak dlouho se pohybují po kolejích u nás agilní soukromníci - Viamont, OKD doprava čili dnes AWT a další? A ti nic takového nenebízeli?

Tyhle uhelný velkofirmy opravdu nic takového nenabízejí, nenabízely ani nikdy nabízet nebudou, věřte mi.

Nedávno jsem se dostal k internímu materiálu carga, z něhož vyplývalo, že jednotlivé vozové zásilky generují relativně vyšší zisk než dálkové ucelenky. Na vině ovšem je tarifní politika carga, které u ucelenek jdou na dumping, aby soukromníka podrtilo. To jen pro pořádek.

Tak ten "interní materiál carga" a cesta, jakou jste se k němu dostal by mě opravdu zajímaly .
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1510
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 20:36:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dali a zbytek ponechat na výběru regionů a obcí - Jste si jist, že srovnáváte srovnatelné? jedna z nějvětších blbostí v posledních 20 letech byl vznik tzv. krajů a ještě k tomu ve formátu jakém vznikly a s kompetencemi, které mají... Rozměry téhle republiky jsou tak na úrovni jednoho menšího státu Unie. Pokud ne okresu...
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4528
Registrován: 7-2007

Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 20:37:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McBain: Původně jsem chtěl "HRB" nazvat lhářem. Ale proč to šponovat, že. By mě zajímalo co četl. "Pohádky ovčí babičky a zlém ČDC a vzorných a hodných soukromníčcích"
Jak nemá vypadat plánování dopravní stavby a jak likvidovat železniční dopravu jest zářným příkladem stavba 4.koridoru.
Nikdy tak mnoho nevděčí za takovouhle svízel, tak málu. Parafráze citátu W.Ch.
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 324
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 20:40:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milí pánové, místo nic neříkajících kol, kdyby ČD draze placení manageri přemýšleli jako podnikatelé, kteří když nevydělají, jdou na dlažbu, tak by je třeba napadlo na trase Jez Loket udělat víkendové turistické vlaky např. s průvodčím ve stejnokroji z let 70 či 80tých, v každé nádr. stanici mohla být půjčovna kol - tím pádem nepotřebujeme cyklostezku či se na ni tahat s vlastním kolem nedej bože tento nesmysl draze budovat, tím pádem by se samozřejmě přilákali lidé, půjčovali by se kola na cyklotůry po okolích či kolem třeba Jez - Loket a trať by mohla existovat klidně dál jak pro lidi místní, tak pro turisty a pro ČD by nebyla ztrátová....
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 20:45:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Johny11: Děkuji velmi za tento názor. PODEPISUJI!!! Vznik VUSC byl totiž ďáblův vynález a Milošova pomsta. Unitární stát velikosti ČR totiž VÚSC nepotřebuje.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 21:54:38    Odkaz na tento příspěvek  

Dali:
"Ono je to vše o dotacích a přerozdělování které de facto neefektivně realokuje zdroje jak hmotné, tak intelektuální. Někdo tady nakousl tzv. rozpočtové určení daní - no to je evropský socialismus par excelence."

Ano, ono tady rozdělujeme nějaký koláč, a jak se ukazuje, tak obyvatelé velkých měst dostávají 4 x tolik z daňových výnosů než obyvatelé venkova. Bydlet ve městě jde prostě asi drahé.

Tak si "představte ad absurdum", že se všichni přestěhujeme do velkých měst. Požadavek na dotace na 1. občana by byl takový, že každý novousedlík, který by se přistěhoval z venkova, by musel být zadotován coby občan velkoměsta čtyřnásobně vyšší částkou, než na něj dosud stát platil v jeho rodné vísce. Z čeho bysme to asi platili? Nebo bysme udělali nějaký "slum" - chudinské předměstí pro občany druhé kategorie?


"Podobně to funguje v USA."

Ano, a taky USA je na hraně státního bankrotu, takže z hlediska příkladu vzorného ospodaření bych zrovna tady inspiraci nehledal.
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 295
Registrován: 3-2009
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 22:09:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil:
Čím je trať Jez-Loket tak vyjímečná ? To co jste popsal nemá naději. Z pár stovek (v lepším případu ) tisícovek nadšenců během letní sezóny takový projekt néutáhnete. Vyhodíte desítky milionů , abyste dostal zpět desetitisíce.
Anebo , pokud máte jiný názor , požádejte stát , aby Vám tuto trať převedl do vlastnictví a provozjte ji na svoji podnikatelské riziko
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 22:16:28    Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry, Mc Bain: no, víte, lhář-nelhář, pohádky ovčí babičky... Já se prostě dost často z titulu své práce k takovým materiálům a informacím dostanu. Teď mi vedle klávesnice leží jiný: Je ze dne X. X. 2011 a je nadepsaný "PRO SCHŮZI VLÁDY. Věc: Harmonogram otevírání trhu veřejných služeb v přepravě cestujících v oblasti dálkové a nadregionální železniční dopravy", předkládá ministr dopravy, č. j. xx/xxxx-xxx-STKO. Docela rád věřím, že by kolegu McBaina cesta, jak jsem se k tomu dostal, zajímala. Ale snad proboha pochopíte, že tohle právě nelze na tomto fóru ventilovat, už proto, že bych měl napříště cestu k podobným informacím dosti ztíženou. Nicméně poněkud více chápavý jedinec by z této jemné ukázky mohl pochopit, že neblábolím nějaké chiméry, ale zpravidla fakta, pokud možno v souvislostech. A věřte, že obsah zmíněného materiálu by u některých zde diskutujících vyvolal naprosté zděšení, bez ohledu na to, jestli a kolik se toho podaří zrealizovat. Tak to bychom měli ty lháře...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5301
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 22:28:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: Vznik VUSC byl totiž ďáblův vynález a Milošova pomsta.
Díky VUSC vděčíte za to, že mnohé lokálky ještě jezdí. Kdyby nebyly VUSC, je dost dobře možné, že bojujete za poměrně významnější lokálky, než je jakýsi Slavkov. :-) Vzpomínáte ještě na "Bártův seznam", kde byly tratě jako 034 či 149? Za tyto tratě bojovaly právě VUSC.
Ještě ke spojení Rakovník-Plzeň: A což takhle přes Blatno?

Dluhonice: Teď Vám nebudu říkat nic, že jste mě nepochopil. Skutečně mě ohromuje Vaše víra v sílu vzduch převážejících lokálek, které mají zvednout prosperitu venkova. Vylidňování venkova není jenom o veřejné dopravě, ale zejména o pohodlí.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 22:33:38    Odkaz na tento příspěvek  

oldcerry ještě jednou: co mi to vkládáte do péra zase? Já jsem někde něco psal o zlém ČDC a hodných soukromníčcích, sakra? Já jen podotýkal, že ČDC používá proti konkurenci dumpingové ceny, což deformuje výsledky hospodaření. Chcete-li, žlutobus Jančura tuto poněkud na hraně jsoucí metodu používá v autobusové dopravě taky. Jediný problémek je, že pokud zkrachuje žlutobus, tak místo na trhu s radostí obsadí někdo jiný. Pokud ovšem udělá díru do rozpočtu ČDC, bude jako státní akciovka masivně sanována z našich daní, aby místo na trhu neobsadil nikdo jiný (ač se tak stejně děje). Motivace vlastníka a státem dosazených managerů je prostě zásadně, lze říci diametrálně, odlišná. Tak to bychom měli další.
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 22:44:28    Odkaz na tento příspěvek  

A ještě McBain: Vy opravdu nevíte, že kterýkoliv ze jmenovaných a ještě další jako např. Railtransport vám odveze ucelenku jako nic a ještě bude za zakázku vděčný? Kde jste proboha vzal, že vozí jen uhlí? Stejně jako cargo, i oni nabízejí - v pravém významu toho slova - své služby zákazníkům. Musí se to samozřejmě vyplatit, ale ucelené vlaky čehokoliv v relaci např. státní hranice - logistické centrum vám odvezou s nevšední radostí. To jste netušil? Ovšem to není meritem problému a logistických center mimo železnici. Ten moment naprostého přehlížení železnice totiž nebyl a není zaměřen na ČDC, ale na dráhu jako takovou.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4529
Registrován: 7-2007

Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 22:55:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: Nic vám do péra nevkládám, jen moje informace se rapídně liší od vašich. O osobní dopravě nemluvím, ta je mi ukradená a jen překáží.
že jednotlivé vozové zásilky generují relativně vyšší zisk než dálkové ucelenky. Tomu nevěřím. Kdyby totiž to tak bylo, dávno se na to vrhnou soukromníci. Tedy, co je vlastně to relativně?
Neslyšel jsem, že by ČDC bylo sanováno z peněz poplatníka. Možná jen osobka si myslela, že ČDC bude dojnou krávou. Ale to je pro mě vzdálené téma....
Nic ve zlém, ale jeden z nás má podivné informace. Tohle je nad moje chápání, takže nebudu už toto rozporovat.
Jak nemá vypadat plánování dopravní stavby a jak likvidovat železniční dopravu jest zářným příkladem stavba 4.koridoru.
Nikdy tak mnoho nevděčí za takovouhle svízel, tak málu. Parafráze citátu W.Ch.
M.Kunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 828
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 23:02:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: díky za dobré příspěvky. Jinak ten vámi citovaný materiál je z 14.6. a už je po připomínkovém řízení (aby vám třeba věřili...)
Dali: rozumím, realokace, daně - všechno jsou to jistě ošklivé věci. Ale kvalita života je dána i trochu něčím jiným než daňovou sazbou. Já bych v takové zemi, jakou popisujete, žít nechtěl.

Jinak když se vrátíme k cyklostezkám, tak na nich je vidět, jak je "vydělání si na sebe" ptákovina. To by pak nemohla stát ani jedna. Nesouhlasím sice, že by se cyklostezky stavět vůbec neměly, ale masivní zalévání krajiny asfaltem mi taky nepřijde jako bůhvíco. Pokud se kouknetena tuto tabulku, popatříte vpravo sloupec s miliony. Sjeďte ho očima dolů na ta největší čísla a koukněte se doleva. Copak je to za stavby? Kolik skutečně potřebných cyklostezek za to mohlo být? Bylo by něco takového možné v minulosti (cyklostezky se dotují od vzniku SFDI)? Takže abych to shrnul: stavba cyklostezek na tělese tratí je velmi drahá a kdyby nebyly přiznány takové gigantické dotace (pročpak asi?), nikdy by se neuskutečnila. Totéž platí o jejich údržbě.
Ad SŽDC: těžko se při sekání trávy válí zaměstnanec téhle organizace, protože už tam žádný takový zřejmě nezbyl. Po loňském propouštění už jde jen o úřad, na všechno se najímají firmy. Jinak kdyby SŽDC mělo prokazovat skutečné náklady (do šroubku a telefonního hovoru) na údržbu konkrétních tratí jako soukromí provozovatelé regionálek, tak by i ty dotace do infrastruktury vypadaly trochu reálně.

Ad lokálky: samozřejmě jde o termín právních norem, akorát trochu starších
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 228
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 23:06:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: - píšete:"A věřte, že obsah zmíněného materiálu by u některých zde diskutujících vyvolal naprosté zděšení, bez ohledu na to, jestli a kolik se toho podaří zrealizovat."

Mohl bych vědět, kterou skupinu by to zděsilo? Nás, nebo Orkyho?
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3047
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 23:29:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák: Prosím tě můžeš mi ukázat nějaký místo kde vidíš tu obrodu českého venkova?

takovou lokalitu máš v podstatě (nedaleko a) kolem svého bydliště...

Hrb: úžasně a přesně popsáno.

(Příspěvek byl editován uživatelem karloslt.)
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet, nebo chválit. (K.H.B.)

ICQ 264305638
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 23:32:48    Odkaz na tento příspěvek  

Dali: nezlobte se, ale zase jste mimo. Víte, chtělo by to méně teorie a zámořských zážitků a více tuzemské praxe. A jak vám docházejí argumenty, vytahujete poněkud svérázné příklady. S náklady na vytápění jste úplně mimo mísu. Nejdražší je dálkové teplo, nejlevnější dřevo a různé (investičně nákladné) moderní technologie jako solár nebo vrty. Tato obecně známá věc ovšem z tohoto pohledu diskvalifikuje právě to město. Apropó, všiml jste si, jak jsou často moderní a luxusní novostavby na venkově obloženy palivovým dřevem? Proč myslíte, že to je? Jistě, dá to dost práce to dříví připravit, ale ušetřím. A neargumentujte prosím tím, co bude, až nebude majitel moci štípat dříví. Třebas zafunguje rodina a naštípou to vnoučata. Nicméně takhle to vychází. A příklad ubohých vdov v ruinách je taky dost účelový, protože starý osamělý člověk je vždycky v zoufalé situaci, ve městě jako na venkově. Osobně jsem viděl zcela zdevastované byty ve velkoměstských bytových domech, zamořené šváby a zavalené odpadky po strop, které obývaly staré osamělé ubohé vdovy, které si se svým životem už neuměly poradit. Ale ruku na srdce, to není typický obrázek ani venkova, ani města, že?
A Spojenými státy prosím neargumentujte už vůbec. Kulturní, politické a ekonomické odlišnosti jsou dané historicky a natolik hluboké, že vůbec nemá smysl srovnávat. Opuštěná a vybydlená města jsou u nás taky, dnes jsem byl shodou okolností v Božím Daru u Milovic, pokud vám to něco říká. Zachraňoval snad někdo vlečku Tochovice - Lavičky, dlouhou 14 km a vedoucí ke hrázi Orlické přehrady, když jí jako nepotřebnou před nějakými deseti lety likvidovali? Zánik průmyslové enklávy u vytěžených ložisek nebo zkrachovalé železárny někde v amerických horách snad nemůžete vážně srovnávat s českým venkovem? A nakonec - zaniklo snad po Stehlíkovic masakru Poldovky Kladno?? Ona je to i otázka demografická: hustota osídlení u nás a ve Státech je řádově jiná, poměr velikostí sídel jakbysmet a zatímco takové město u zavřeného dolu, odkud je to do nejbližšího sídla 50 majlí, zanikne celkem logicky, proč by se proboha měli sestěhovávat lidi do měst u nás, kde je všechno za rohem a republiku přejedete tam a zpátky za den?? No a s tím přerozdělováním daní a veřejnými financemi - já se nechci pouštět do nikam nevedoucích debat co je správně a kde je hranice. Jen si dovolím podotknout, že ČR leží v Evropě a tady se tak prostě děje všude. Těžko můžeme být enklávou s daňovým systémem zcela se vymykajícím okolí, ledaže bychom zahráli na národní notečku, oblékli kroje, zavřeli hranice a za zpěvu národních písní tu budovali liberální ráj. Nepochybuji, že takový pan profesor Klaus by byl nadšen. Apropó, jak je to v USA s důchodci? Ti také bydlí ve velkých městech, nebo se na stáří stěhují na venkov, případně si koupí mobilhome a jezdí si po státech :-)?
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 23:41:49    Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: ani jednu, ani druhou. Zcela by to rozložilo zavilé modré gumy, pro které je slovou "soukromník na železnici" tak sprosté, že jej ani nelze vyslovit :-). Takoví se tu ovšem vyskytují též.
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 229
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 23:47:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: Aha - takže vím, o čem je řeč. Mám to taky.:-) Děkuji
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 00:06:15    Odkaz na tento příspěvek  

oldcerry: tak to máte tedy špatné informace. Ale ono se není co divit, o tomhle se opravdu moc neví. Už dávno před oddělením Carga od matky se mezi znalými vědělo (jen se o tom nemluvilo a v Železničáři to tedy nepsali :-)), že křížové financování opravdu existuje, jen s opačným znaménkem - jinými slovy, že osobka dotuje nákladku. Už jsem to tu kdysi v jiné diskusi psal (je to určitě přes dva roky) a samozřejmě jsem dostal co proto jako naprostý blb, který neví nic. No, to je jedno. Fór je v tom, že financování veřejné osobní dopravy od krajů i od MD funguje už pár let, navíc počty cestujících ČD nijak fatálně neklesaly (letos dokonce rostou) a přes různé povinné tanečky řádově stačí. Upřímně řečeno, je to vidět i na vozovém parku osobky, který se poměrně rychle začal obnovovat (proč máme zrovna Regionovy je jiný problém, ale i ty stojí reálné peníze). Cargu výkony a tedy tržby strmě padají, náklady nikoliv. Bazalovo angažmá v ČDC bylo motivováno samozřejmě jinak - domnívám se (všimněte si prosím, že pokud něco nevím jistě, uvedu to), že jeho leitmotivem bylo oddělené ČDC dobře prodat a líznout si při tom. Jenže prodej se z řady důvodů nepovedl a podnik se propadal dál.
S těmi jednotlivými vozovými zásilkami je to tak, že autor spočítal, že dosahují sice minimálního, ale zisku v řádu jednotlivých procent, zatímco ucelené vlaky díky oněm dumpingům jdou do hlubokých ztrát. A proč po vozových zásilkách neskočil soukromník? Protože to technologicky (zatím) nejde. Soukromník z mnoha důvodů nedokáže převzít manipuláky a seřazovací práce, na to totiž potřebujete síť pracovišť rozložených po železniční síti, do čehož je problém vstoupit: depa patří ČD nebo ČDC, někde musí nastupovat čety a tak; to vám asi vysvětlovat zrovna já nemusím. Při vozbě uceleného vlaku stačí vyrazit s mašinou odněkud z hnízda na vlečce, dojet, zapřáhnout a odvézt. Soukromník by třebas dokázal obsloužit nějaký region, ale stejně by ty zásilky pak muselo převzít ČDC a dovedete si představit to cvičení? A nakonec: do Vrbna pod Pradědem vozí zbylé jednotlivé zásilky AWT, po úzkokolejkách JHMD. V obou případech si to ale předávají s cargem.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 00:28:38    Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry:

"O osobní dopravě nemluvím, ta je mi ukradená a jen překáží."

Kdyby měla českou železniční síť financovat jen nákladní doprava, tak je otázkou, co by z ní zbylo (ze sítě i z nákladní dopravy).

Nakonec za 5 let studií můžu potvrdit, že leckterý spolubydlící mně taky lezl na nervy, mohl mi být ukradený a mohl mi i překážet, nicméně bez něj bych sám nájem neutáhl. Takže asi tak.

Hrb:
"že jednotlivé vozové zásilky generují relativně vyšší zisk než dálkové ucelenky."

Napadá mně jistá paraela. Kdysi jsem pracoval pro jednu firmu, kde jsem zpracovával malé i větší zakázky, zatímco jiní pracovníci zpracovávali hlavně velmi velké zakázky za mnoho milionů. A potom přišel na ministerstvo jistý pán, který ty velké zakázky stopnul. Firma se pustila do soutěží na velké zakázky v jiném oboru, ale nic nevyhrávala. Nakonec musela jít firma s cenami tak nízko, že vyhrávat začala, ale za strašně nízké ceny. Jaksi nikdo nezeznamenal, že já pořád dělám ty své malé zakázky, ale v přepočtu na hodinu práce za dvojnásobek, než zbytek firmy. Fungovalo to prostě tak, že jsem měl nějakou referenci, zavolal mi někdo a zeptal se "udělal bys pro nás to a to" - já jsem odpověděl "ano, udělal bych to za tolik a tolik". Odpověď - "OK, pošleme objednávku." Tj. nepotřeboval jsem se podbízet s cenou. Nakonec jsem coby ztrátový a neefektivní zaměstnanec opustil řady zaměstnanců superfirmy, abych ji v těžkých dobách netáhnul svou ztrátovostí ke dnu, a zpracovávám "ztrátové zakázky" ve vlastním podniku, přičemž zjišťuju, že mně "ztrátové a neefektivní zakázky" velmi dobře uživí, zatímco můj exzaměstnavatel se dál podbízí v zakázkách na "velkém trhu" a balancuje na hraně existence.

Pokud opravdu nějaká firma má vybudovanou technologickou základnu a umí dělat něco, co nikdo jiný v oboru dělat neumí (alespoň ne efektivně), potom může ty ceny držet relativně výš, protože se nemusí příliš bát konkurence.

ČD Cargo má svou síť manipulačních vlaků a seřazovacích nádraží, což nikdo jiný v ČR nemá, tudíž bych chápal jako logické, že může držet nějakou úroveň cen bez obavy z konkurence (samozřejmě konkurence je silniční, avšak ta může být ve specifických případech výrazně eliminována). Ucelené vlaky umí vozit dopravců víc, takže je možné, že v rámci cenového podbízení se dostanou na úroveň ziskovosti nižší, než je i "nevýhodná" vozová zásilka.
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 00:38:06    Odkaz na tento příspěvek  

A ještě Orky. Tahle vaše sentence mi připadá obzvlášť vypečená: Vylidňování venkova není jenom o veřejné dopravě, ale zejména o pohodlí. Víte, ta otázka pohodlí ve městě / na venkově, to je víceméně o tom, jestli víkendy s dětmi trávíte raději v shopping centrech, nebo v lese. Možná vás to překvapí, ale jsou i tací, kteří raději to druhé. Těm pak třeba vychází pohodlněji ten venkov... Tuším, že junior sales manager z oupnspejsu v šestnáctém patře, co chodí na spinning s chief accountant assistantkou z ofisu ze sedmého, by se mnou nesouhlasil, ale je mi to upřímně jedno a je mi ho líto...
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 00:44:33    Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: Líp bych to s těmi jednotlivými vozovými zásilkami nepopsal :-).
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2196
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 01:21:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nakonec: do Vrbna pod Pradědem vozí zbylé jednotlivé zásilky AWT
To už pokud vím od 15. 4. 2010 neplatí.

K Vysočině a spol. bych přidal ještě Bruntálsko-Jesenicko. Ono to jde pěkně poznat na mapě, v těchto oblastech jsou typicky velmi řídce regionální centra a nesahá sem gravitační přitažlivost velkých měst.
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5302
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 08:41:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby měla českou železniční síť financovat jen nákladní doprava, tak je otázkou, co by z ní zbylo (ze sítě i z nákladní dopravy).
Jen taková dotaz: Máte alespoň řádově představu, kolik hradí osobní doprava a kolik nákladní doprava? Už jsem tady na káčku četl příspěvěk, že se občas stává, že jedna pár nákladních vlaků na trati zaplatí víc než všechny osobní vlaky na příslušné trati dohromady.

Hrb: Nevím, odkud jste, ale zkuste se zeptat někoho, kdo se přistěhoval do města z venkova, proč tak učinil. Ta špatná veřejná doprava je určitě jeden z důvodů, ale do většiny vesnic dobrou veřejnou dopravu neuděláte, neboť byste jí neuplatil. Jenže na tý vesnici máte opravdu jenom ten les, a často ani ten ne. Všechno ostatní je ve městě. On je sakra rozdíl mít skoro všechno do 10 minut pěšky nebo 3x denně v PD autobusem, jinak autem.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 384
Registrován: 2-2009
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 11:51:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Otázkou je proč se dále pracuje na tom,aby na tý vesnici zůstal jen ten les.Asi to bude mít svůj účel,proč odradit obyvatelstvo žít na takovýchto místech.
McBain
Administrátor

Číslo příspěvku: 19601
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 11:59:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb - Já se prostě dost často z titulu své práce k takovým materiálům a informacím dostanu. Teď mi vedle klávesnice leží jiný: Je ze dne X. X. 2011 a je nadepsaný "PRO SCHŮZI VLÁDY. Věc: Harmonogram otevírání trhu veřejných služeb v přepravě cestujících v oblasti dálkové a nadregionální železniční dopravy", předkládá ministr dopravy, č. j. xx/xxxx-xxx-STKO.

To je super, že máte přístup k takovýmhle materiálům, ale to pořád nevysvětluje, jak jste se dostal k interním materiálům ČD Cargo. I když na druhou stranu takový interní materiál Carga, ze kterého by vyplývaly zmiňované nesmysly neexistuje. To zas vím "z titulu své práce" já .
Tak nás tady netahejte za fusekli...
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 12:30:46    Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
"Máte alespoň řádově představu, kolik hradí osobní doprava a kolik nákladní doprava? Už jsem tady na káčku četl příspěvěk, že se občas stává, že jedna pár nákladních vlaků na trati zaplatí víc než všechny osobní vlaky na příslušné trati dohromady"

Já jsem tady na K-čku četl už spoustu různých příspěvků s ještě různějším obsahem, mnohdy i protichůdným.
V praxi to bude asi vždycky případ od případu. Pokud se vrátím ke zmíněné Litovli, kde osobáky jezdí s řadou 810, tak v jednom směru jede cca. 20 vlaků denně. 20 dvounápravových vozů = 40 náprav, jenže pokud tím směrem jede jeden manipulák s dvaceti čtyřnápravovými vozy, potom máme 80 náprav (+ mašina a hitlák, tj. dalších 6 náprav). Nevím, kolik se platí od nápravy, ale Cargo - náprava asi nebude levnější než náprava 810tky, takže tam možná Cargo zaplatí i víc než dvojnásobek toho co osobka.

Jenže jsou i jiné tratě, jako třeba Olomouc - Uničov, kde osobní doprava těžce převažuje nad dopravou nákladní. Tady se ta karta obrací.

Nevedu celostátní evidenci výnosů z poplatku za dopravní cestu, členěnou podle osobní a nákladní dopravy. Možná do toho vidí jiní zde přítomní, možná i něco nastíní, i když na DRÁZE je utajovaná skutečnost i to, že vlak jezdí po kolejích, takže moc nedoufám.
Každopádně osobních vlaků jsou denně na síti stovky a tisíce a kdyby nebyly, tak by veškerou režii provozu nesla nákladní doprava, což by ji učinilo zcela konkurence neschopnou (s ohledem na to, že mnohdy není konkurenceschopná ani dnes, když se o režii dělí s osobkou).
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 644
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 12:59:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poplatek za dopravní cestu se skládá z části vztažené k vlkm a z části vztažené k hrtkm a samozřejmě sazby za nákladní dopravu jsou vyšší.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2914
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 14:10:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice, přednosta: Kompletní přehled poplatků, placených za užití dráhy najdete např. zde:
http://www.szdc.cz/soubory/prohlaseni-o-draze/10-11/cs/prohlaseni -o-draze.pdf

(strana 63 a násl).
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 645
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 14:22:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: já to samozřejmě znám, jen jsem nepovažoval za nutné to tady nyní více analyzovat
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2915
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 14:39:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přednosta, O.K. Mě šlo spíš o to, že Dluhonice v tom nějak plave. Snažil jsem se mu ukázat cestu...

Teď jenom čekám, že mi vynadá, že jsem mu neřekl konkrétní sazby - ale i ty na webu jsou, jak víme.
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 646
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 14:57:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je fakt, tady člověk nikdy neví, ze které strany dostane pohlavek
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5303
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 15:30:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada749: A co přidat ve 200hlavé obci, aby tam lidi přicházeli a zůstali tam?
Dluhonice:
http://provoz.szdc.cz/portal/ViewArticle.aspx?oid=493792
http://infovylet.wz.cz/verdop/rgzeldc05.htm
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 860
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 15:48:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem z Prahy a děsí mě Dali a jemu společní. Není pravda, že kultura byla jen ve městech a venkov byl jen pro zemědělství a nic. Kultura bývala hojná i na venkově, i když to byla kultura jiné podoby než ve městech. Kulturní vyžití na venkově bylo silné, tak jako ve městech, sic se tam divadlo neprovozovalo ve velkých kamenných domech, ale jinak. Vzpomeňme na R-U, 1. republiku aj. Dali tu říkal, že v zemědělství již není potřeba tolik pracovních sil. No jistě, ale to není dáno jen technizací v zemědělství, ale likvidací, totální likvidaci potravinové soběstačnosti Česka. Dokonce i uváděné výrobky z domácího chovu apod. jsou mnohdy jen přebalené dovozy. (Informace přímo od zdroje). Kdyby byla válka, tak máme maso na lístky 1x týdně, ne-li ještě méně. Devastace venkova, lány řepky olejky místo pšenice apod., to není nic povzbudivého do možného krizového období.
Sklady na převážené zboží, to je tragédie a většina prací jsou sklady, kde se jen zboží přebaluje. Totální devastace hospodářství. Naháněči po telefonu, na ulici a pak přebalovači ve skladech. Kam jsme to dospěli.
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 325
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 16:42:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík:
jj, svatá pravda, za chvíli tu budeme jen překladiště zboží z číny a indie, nebo si nás nakonec Čína koupí na dluhopisech stejně tak jako si koupili USA (a pak kdo vyhrál studenou válku))
Jinak si to možná většina z nás neuvedomuje, ale silný stát a ekonomiku a peníze dělá výroba, tj. přidaná hodnota na zboží (DPH). Překupem nikdo nic nevydělá (stát a ani občasné).
Na vesnicích bývala obrovská kultura, oproti dnešku, i když už se to vrací. Možná se budete smát, ale býval prvomájový průvod, kde se všichni sešli a nad pivem probrali všichni všechno. Bývali brigády, úklid obce, čištění potoka a pod. Lidé bývali víc přátelští a vstřícnější, než je tomu dnes. Nepočítaje že byly všude cukrovary, Haná byla poseta cukrovkou a my jsme bývali cukrová velmoc, prostě Made in Czechoslovakia. Strojní výroba, nastartovaná již za RU, kde jsme byly strojírny Rakouska, atd. Neříkám, že dřív vše bylo OK a dobré, ale také nebylo vše naprd a špatné, což masáží pana Havla (chudák největší, bez práce a pronásledován, ale fáro měl zahraniční a dětičky také vystudovali v cizině), Kocába a spol. je zblblá většina lidí.
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 17:49:58    Odkaz na tento příspěvek  

McBain: Já za to nemůžu, že jsem to měl v ruce. Bohužel jen k přečtení. Byla to příloha (jedna z mnoha) poměrně rozsáhlé analýzy stavu nákladní dopravy v ČR, a to nejen železniční, ale i silniční a vodní, a byla zcela zjevně zpracovaná na ČDC (ta příloha). Ono to bylo celé velmi zajímavé a pochází odtud třeba i ta záležitost s investicemi do logistických center. Ale co je to za analýzu a kdo a pro koho jí zpracoval, to fakt prostě nemohu ventilovat... Nojo, lepší je o takových věcech držet hubu.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7006
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 17:53:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil - jo, ta závist, to je už těžko řešitelný dědictví uplynulých 50 let mentální degradace...
A co na to počítač? Že mlčí?!?
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 386
Registrován: 2-2009
Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 19:31:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: jaká závist,ono je to konstatování,ukažte mi jiného vězně z dob totality,který má fotografii z basy jak tahá pytle.A pan Kocáb,hudbu OK,vystěhování okupantů OK,ale když se vecpal do lidských práv,tak ty tu máme všichni,nejen určitá skupina obyvatel.A tyto nám nyní ty města a velkoměsta stěhují na vsi.A i přesto zde zůstávají lidé žít,ale chtěli by opravdu žít,tak aby pro ně bylo v mezích dostupné,co společnost nabízí.Ale likvidace spojení,jakéhokoliv,tomu nepřidá.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7009
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 05. srpna 2011 - 21:00:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kocábova role při odsunu vojsk byla vcelku zanedbatelná, nafoukal si ji později sám, když ti, co odsun opravdu dojednali, zmizeli v propadlišti dějin. Havel (děti pokud vím nemá) si peníze na auto vydělal prodejem vlastních děl v zahraničí, z čehož nemálo těžil i režim (ne-všimné ve valutách) a proto si to auto koupit mohl, ale nesměl v něm jezdit do práce (z politického rozhodnutí soudruha nadřízeného a za dohledu příslušných příslušníků, mmch. díky autu byl snadno sledovatelnej, protože tím byl nápadnej, režim mu publikaci stopnul jen doma). Další peníze až po sametu díky restituci a prezidentování, takže je jednak za vodou a jednak s tím neprudí.

Koukání tímhle způsobem do minulosti je příčina toho, že jedinci utíká přítomnost a neexistuje pro něj žádná budoucnost. Se srovnáváním minulosti a současnosti jděte k čertu, je vidět, že Vás žádná budoucnost nejen nezajímá, ale taky nečeká, stejně jako ten xindl, kterej umí žít jenom z ruky do huby (resp. od pracáku do bedny), nebo naivní idealisti, co věří, že umí napravit svět několika krásnýma slovama.
A co na to počítač? Že mlčí?!?
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Sobota, 06. srpna 2011 - 01:09:59    Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33:
"Přednosta, O.K. Mě šlo spíš o to, že Dluhonice v tom nějak plave. Snažil jsem se mu ukázat cestu..."

Rudolfe, díky za to, že mi coby světluška svítíte na cestu. Nicméně ačkoliv neznám přesné paragrafové znění nějakého drážního předpisu, tak celkem dobře chápu podstatu problému, protože coby silničář mám možnost vidět věci i z druhé strany, nikoliv jen šotoušsko - optimalizačně - neoliberální, ale i silničářské. Zatímco si někteří myslí, že akce zrušení dráhy přinese "ráj", tak já v tom vidím i tu reakci, tj. že vždy je "něco za něco". Vidět za vlastní humna a posuzovat věci v delších souvislostech věcných i časových se dnes samozřejmě nenosí, nicméně nečiní mi problém "čůrat proti větru" a vidět dál, než vidí jiní. Nakonec historie nás učí, že málokdo byl ve své době prorokem, takže se svým "Donkichotským" postojem vlastně řadím do celkem exkluzivního klubu...
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 389
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 06. srpna 2011 - 08:09:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: především dostupnost služeb,ale když se vše pod záštitou šetření jen ruší,tak nakonec na tom všichni proděláme.