K-report
 

Archiv diskuse Zrušené tratě do 04. 08. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv diskuse Zrušené tratě do 04. 08. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 12:59:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a navíc to má i multiplikační efekt - byla by motivace k tomu, využívat již zasítované brownfieldy, nemusela by se zabírat půda.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1444
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 13:13:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Navrhnete nějaké reálné řešení, které by se projevilo v krátkodobém horizontu? Ne, skody byly CD (tehdy nerozdelenymi) pachany prilis dlouho. Duvera v zeleznicni dopravu se bude obnovovat velmi tezko a pomalu.
Vltavak: ne,ze bych mel rad nasi vladu, ale zas vsechno bych na ni nehazel. Ministri jiste nemohou za to, ze CD (nevim, jak je to ted) umely jen zdrazovat, ale podminky pro prepravce byly porad plne buzerace. Ze v dobe, kdy zacalo byt dulezite, kdy zasilka dojede, se porad pracovalo s terminy "dva dny na 200km, den navic, jede-li zasilka pres vybrane uzly" nebo jak to bylo, kdyz tak upresnete. Nebo za to, ze nejakej Pepa a Lojza na tratovce jsou lemplove, co ani nedokazou vycistit odvodneni. Myslim, ze zrovna u SZDC by byl problem, ze kdyby snad nahodou se do jejiho cela postavil nezkorumpovany, nezkazeny,... a zacal to tam cistit od shora az uplne dolu, tak bude revu, ze se bude otrasat zemekoule.
Vltavák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 5-2011
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 13:49:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: A kdo za to může? Někdo tu odpovědnost mít musí! Já ji dávám vládě a jí dosazenými lidmi do státních podniků. Posledních 20 let más mohlo naučit, že když do toho nebudeme razantně šlapat, budou dál bezostyšně krást.

Souhlasím s vámi, že se v minulosti dělaly chyby, ale čas nevrátíme. Musíme to napravit teď a to rychle, dokud je co. Pokud potrestáme lidi co kradli, dosadíme tam schopné manažery, tak do tří let musí dráha fungovat tak, že o ní bude uvažovat i přepravce, který to doteď nedělal. Kapacity máme, infrastrukturu taky, tak hurá do toho. Chybí jen schopní lidé.

No ale zpět do reality ODS a jejích odnoží. Nic nebude, rozkradou i ty zbytky a co se nedá prodat, zaroste kopřivama a nazdar. Může mě trefit, že se najde spoustu lidí, co jim ještě tleskaj. Dráhu zachráníme tím že jí zrušíme a vytrháme, les zachráníme tím, že ho komplet vykácíme a dřevo prodáme (přitom vůbec, ale vůbec nejde o peníze z prodeje toho dřeva :D )

Prosím vás, jak by se do čela SŽDC mohl dostat někdo čestný? A i kdyby náhodou, jak dlouho by tam vydržel? Přibližně do první "výhodné" nepodepsané smlouvy třeba se Skanskou. Takže tak tejden?
M.Kunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 819
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 20:13:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: všiml jste si, že všechny úlevy jsou cíleny na autodopravu? Neplacení silniční daně autobusem při 80% využití v rámci ZDO (nebo jak se to teď jmenuje), neplacení při % kombinované dopravy...
Jinak dráha smozřejmě udělala vše pro to, aby se doprava po ní nevyplatila a byla co nejtěžší (rušení výpravních oprávnění, ZAN, složitosti při udržování vleček, poplatky za kdeco atp.)

Daň nemá být pokuta za život!!! To bohužel neoliberálům nevysvětlíte.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5291
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 20:48:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: Než začnete něco, co se politiky a jejího rozhodování týče případně i různých jiných poměrů, doporučil bych Vám, jak to funguje v jiných zemích a pak byste teprv měl začít nadávat.
Všichni tady nadávají, jak je na tom naše nákladní železniční doprava špatně, jak je diskriminovaná, jak se jí kazejí klacky pod nohy. No a pak si na internetu přečtu, že jsme v podílu přepravy zboží nad evropským průměrem. Je na tom naše nákladní doprava opravdu tak špatně?
A podobně je to i s osobní dopravou. Podívejte se, kolik tratí zbylo v provozu na Slovesku či Polsku, kolik tratí se porušilo v západní Evropě. Je opravdu naše prostředi tolik antiželezniční? A to si vemte, že máme jednu z nejhustších sítí vůbec! Přesto mnohé tratě s pár desítkami přepravených osob u nás stéle přežívá.

M.Kunt: Nebojte se, o tom vím a taky s tím nesouhlasím. Ale když to vezmete do důsledků tak třeba kamiony platí jak silniční daň, tak mýto na dálnicích, kudy většina tranzitu jede. Naproti tomu nákladní vlaky sice platí "železniční mýto", tedy polatky za DC a řízení provozu, ale neplatí žádnou železniční daň. Není tohle zase trochu nefér vůči té kamionové dopravě, že vlak na svém koridoru zaplatí jen jednou, kdežto kamion dvakrát? Myslíte si, že je úplně košer to, že velké náklaďáky mají jistá omezení na období (pátek, část víkendu?, teď nevím přesně), kdy nemohou jezdit, není tohle taky trošku diskriminační?
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 21:03:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, já skutečně nejsem uspokojen tím, že je to někde horší. Já bych byl rád, kdyby to u nás bylo lepší. A nechci, aby přežívaly tratě s pár desítkami přepravených osob, akorát každý z nás z této premisy vyvodí jiný závěr. Vy byste je jako životaneschopné zrušil, já bych chtěl, aby těch lidí, kteří je využívají bylo víc. A nevidím důvod, proč by to nemělo jít.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 21:12:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky - a ještě jedna věc, nemůžete mluvit o něčem jako diskriminovaném, protože pokud je něco ve veřejném zájmu, tam s tímto, striktně právně, neobstojíte. Diskriminace má jisté definiční znaky, jedním z nich je fakt, že abyste mohl komparovat co je a co není diskriminovano, musí se ty oba vzorky nachazet v rovném prostředí. Nelze srovnavat kamion a vlak, protože je tam právě ono hledisko veřejného zájmu. Čili komparovat to nelze. Ten kamion má ty "poplatky za užití DC" vyšší záměrně, protože není ve veřejném zájmu, aby kamionizace nepodlehala žádné regulaci. O diskriminaci byste mohl mluvit jedině v případě, že by kamion s jogurty mýto neplatil, kdežto kamion s traverzami ano. Možná to nejsem schopen vysvětlit čitelněji, omlouvám se
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5292
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 21:32:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: Záleží na tom, kde je hranice toho, kdy má smysl zachraňovat lokálku.
A k druhému příspěvku: A nebyl jste jeden z těch, kdo volal po zrovnoprávnění? Když se šlape po železnici, je zle a je potřeba zrovnoprávnit podmínky. Když po silnici, je to vpořádku a není třeba to řešit, protože to hraje do not železnici.
Jenže skoro každý, kdo železnici rozumí, Vám řekně, že se vyplatí při vysokých výkonech.
Je ale skutečně ve veřejném zájmu držet za každou cenu držet trať vedoucí poli, na kterou je to daleko na zastávky, jejíž potenciál v nákladní dopravě je mizivý? Nebylo by třeba pro ty obce lepší, kdyby přežily 4 náklaďáky za týden navíc a peníze ušetřené za údržbu lokálky dostali lidi v obci jako dotaci na ekologické vytápění, aby se tam dalo v zimě dýchat?
Mašinky a koleje jsou romantika, ale ne vždy ve veřejném zájmu. Zkuste se třeba zeptat v Neratovicích a Litovli, kde se řešili stížnosti na veřejný zájem. :-)
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 21:44:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

s tou Litovlí jste si naběhl na vidle. :-))) Víte proč, že? Protože vlak houká. A proč vlak houká? Vlak houká proto, že je draha podfinancovaná a 20 let tam není možno nainstalovat chráněné přejezdy v počtu cca 6 ks. Ale kdo by to financoval, že? Vždyt je to jen lokálka, která stejně není životaschopná.

a ted k te teorii práva. Nerad - nejsem Děd Vševěd, takže nerad poučuji. Zamyslete se, prosím. Je správné, aby ten slabší byl zrovnoprávněn? ANO/NE? Je kohezní přístup diskriminační ANO/NE? Je pozitivní diskriminace diskriminací?
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 21:52:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a pak jsou zde stěžejní věci, které ten veřejný zájem definují. Na evropské úrovni je to Doporucení c. 84 o Evropské charte regionálního plánování , lteré přijal Výbor Rady ministru. A má tedy formu nařízení - aplikační přednost, čili jeho dodržení se může dovolat každý, i fyzická osoba - nejde o směrnici, která by musela být implementována,

a pak je zde i nějaká vnitrostátní politika, kupodivu z roku 2010. "Státní politika životního prostredí". Tato politika usiluje o omezování nerovnováhy ve vzájemných vztazích mezi sociálním, ekonomickým a enviromentálním pilírem rozvoje spolecnosti. To, že to Bursík pochopil jako zákaz jízd kamionů a Topolánek vůbec ne, není můj problém.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 22:10:10    Odkaz na tento příspěvek  

Jednoduše: Z toho co odvezeš v následujících pěti letech nebudeš platit dań z příjmu a daň za použití dopravní cesty. Pokud v dalších pěti letech po skončení úlevového období udržíš alespoň 90% objemu přepravy, nebo alespoň 75% při mimořádných událostech, jsou všechny úlevy tvoje. Pokud méně, doplatíš příslušnou část.

Takový bych viděl základní princip. Samozřejmě by to muselo být ošetřené proti podvodům atd., ale princip třeba takhle.

Tak to já jsem skutečně rád. Jsem příznivcem myšlenky, že stát má hospodařit s co nejméně penězi. A výše napsané bude znamenat, že 90% firem bude mít dańové prázdniny aniž by museli trvale využívat zcela nekonkurenceschopnou železniční přepravu. Podobný systém který mám na mysli se dnes často aplikuje při čerpání různých dotací. A není to žádný podvod z hlediska platných zákonů.
Turista_762
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 141
Registrován: 4-2011
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 22:12:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska na lokalku nakladni dopravu nedostanem. Ty dopravci, co byli tradicni uz nejsou a novy neprichazeji. Maximalne srot, nebo neco sezoniho, ci ulet nejake firmy. Neznamena to trhat trat, jak honem chteli na Netoličce. Nektere trate vydrzely jako vlecky i desetileti.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5293
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 22:21:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: Já jsem si nenaběhl na nic. Já jsem chtěl jenom ukázat, že železnice není nejveřejnější věcí v ČR a není potřeba se kvůli ní posadit na zadek. :-)
Jé správné chtít zrovnoprávnění pro sebe (či slabšího) a když chce ten druhý být taky zrovnoprávněn z jiného hlediska, tak to ignorovat? Trošku neférový boj, nemyslíte? Co je pozitivní pro Vás, nemusí být pozitivní pro druhého.
Zákaz jízd kamionů už je dlouhodobá záležitost a s ekologií nemá nic společného. Mám dojem, že hlavní záležitost je bezpečnostní.
A když jste nakousl životní prostředí: Rozhodně není pravda, že železnice je vždycky ekologičtější.
Dovolím si opět odkázat na dokument v mém příspěvku 5271, a na stránky 40+42, a to tam ještě nejsou malé autobusy s nižší spotřebou.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
M.Kunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 820
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 22:26:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: jesliže jede vlak mimo obec, je to špatně, když obcí (Neratovice), je to taky špatně, žááno. Nejlépe všechno zrušit.
V těch Neratovicích jde už o starou záležitost (2008) a rozhodně se nejednalo o majoritní názor veřejnosti. A problém (přejezdy a houkání) se nějakým způsobem nakonce vyřešil.

Turista: mě by spíše zajímalo, jaké byly konkrétní důvody odchodu konkrétních dopravců od železniční dopravy a čím to bylo podmíněno. Nechápu, že někdo takovou studii nevyplodí.
M.Kunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 821
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 22:38:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: životní prostředí nejsou jen exhalace a exhalace nejsou jen CO2.
Navíc tu studii (a Nikki ji zná) je potřeba číst celou. Samozřejmě obsahuje některá sporná tvrzení, jak už to u studií bývá. Ale mě zaujala věta, z které by se někteří zdejší přispěvatelé mohli osypat (nebo něco horšího): "Region není schopen generovat dostatečnou poptávku, aby se taktový grafikon stal pro objednatele dopravní obslužnosti efektivním. Naopak přináší vyšší tlak na veřejné rozpočty."
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 857
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 23:57:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drahý Orky. Jako Řecko? Řecko dopadlo tak jak dopadlo, aby si finanční mafie nabalila za pakatel řecký státní majetek. Takové Spojené Státy Americké mají nekonečný dluh. A stále nekrachují. No není divu, když zde sídlí větišna finanční mafie. A Americká organizace Světová Banka a Mezinárodní měnový fond řídí ostatní státy. A to nemluvím o tom, že se jedná jen o "oficiální" dluh USA, protože USA má ještě neoficiáolní dluh, který se stane oficiálním až za několik desítek let. Jenže zbankrotuje Řecko a ať bude dělat, co chce, tak ho stejnak světový finanční kapitál udolá. Vše jede podle plánu. Kdyby se měřilo stejným metrem všem, tak první kdo zbankrotuje budou Spojené Státy. Jenže některé státy jsou si rovnější než ty ostatní. Když je finanční krize v USA tak se otřese celý svět. Když je krize jinde sic se týká stejného objemu HDP tak se otřese jen region, kde se ten otřes odehrává. No jen pokračuje koloniální ekonomický systém, který je horší v tom, že již 100% moci ovládá světový finanční soukromý nevolený samozvaný kapitál.
Ad bankrot. Kalousek s Hávou a spol. se o ten bankrot našeho státu usilovně snaží 20 let. 100mld výdajů státu na korupci jdou z velké části na jejich hlavu. A to nemluvím o tragické hospodářské politice ministra financí Kalouska.
Někdo by mohl namítnout, že přeci byl "odborníky" zvolen za nejlepšího ministra financí. Jen bych chtěl podotknout, že ti odborníci velmi rádi radili třeba i v Chile a též jej chválili za úžasné reformy. Jen již nikdo nevzpomene ty výsledky. 5% Chilanů zbohatlo 95% Chilanů zchudlo. Podíl lidí pod hranicí bídy vzrostl z 5 na 30%. Kvalitní státní školství zaniklo scela. Kvalitní školství se přesunulo do nejdražších soukromých, na které mělo těch 5% Chilanů. s takovou deformací si jděte k šípku. Děkuji.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 858
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 00:00:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen podotknu na závěr, že na takovouto devastaci země zpitomělé chilské pravici pod taktovkou finanční mafie (mezi jinýmy SB a MMF) stačilo ubohých 6 let.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 00:18:23    Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
"Nepochopil jste. Bedýnky pochopil snad každej, kromě Vás."

Naopak mám pocit, že svou bedýnkovou teorii chápete pouze Vy, neboť asi 10 lidí Vám tu vysvětlovalo, že smysl existence lokálek NIKDY nebyl v převážení bedýnek, tudíž to, že se bedýnky vlakem nevozí neznamená, že lokálky díky bedýnkám ztratily svůj význam. Je dalších 100 komodit, které se vlakem historicky vozily, a které se vlakem vozit přestaly, lokálka nelokálka, bedýnka nebedýnka. Obilí a zemědělské produkty, dřevní kulatina, uhlí, stavebniny, hnojiva, stroje, průmyslové suroviny.....

Běžte už do s bedýnkama!


"O vlečky na koridoru vůbec nešlo. Mluví se o potenciálu, který lokálky ztratily."

Ještě že ty vlečky na koridoru neztratily potenciál, a narozdíl od lokálek je tam vše OK a kypící životem. Viz můj předešlý příspěvek....

"Pochopte už konečně, že mezi 19.,20. a 21. stoletím je sakra rozdíl, co se vývoje týče, stejně tak jsou požadavky firem a lidí na úplně jiné úrovni."

Ano, rozdíl mezi stoletími jistě je, akorát obilí pořád roste na polích, pořád se sklízí, pořád se někam vozí, dokonce i dřevo roste v lese, nekácí se ručně, ale motorovou pilou, nicméně pořád se musí z lesa nějak odvézt, a máte pravdu, že Guttmanův cukrovar v Tovačově, který měl vlečku už taky dávno zanikl, a v jeho místech stojí dnes prefa, která vyrábí panely, které ještě před patnácti lety odvážela vlakem, a dnes je odváží po silnici.......

Mám pokračovat? Asi je to zbytečné. Já vím. Bedničky....


"Udržet tu trať v provozu taky není žádná sranda, to není pár korun, jak si myslíte."

Děkuji za upozornění. Nevím jak vy, ale já mám z dopravního stavitelství státnice.


Turista 762:
"Dneska na lokalku nakladni dopravu nedostanem. Ty dopravci, co byli tradicni uz nejsou a novy neprichazeji. "
"s tou Litovlí jste si naběhl na vidle." - "Já jsem si nenaběhl na nic."



Ale naběhl, Orky, naběhl, zrovna tím, že tady vytáhnete do diskuse lokálku, na které jezdí denně manipuláky se zátěží kolem 15 - 20 vozů, někdy i kolem třiceti. A to všechno je jenom o fabrikách, které mají vlečky a používají je, včetně prakticky nové fabriky Tenzo Litovel, která má i novou vlečku. Takže žádné 19. století, žádné bedničky....
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 00:34:46    Odkaz na tento příspěvek  

Kpt. Hejl:
"To že je fabrika živá,ještě neznamená,že nevyrábí desetinu ve srovnání s dobou,kdy si pořídila vlečku,nebo nevyrábí něco úplně jiného,nebo změnila odběratele,a ti o žel.dopravu nemají zájem."

Některá fabrika vyrábí desetinu toho co dřív, jiná desetinásobek, třeba Tondach Hranice, vozící do celého regionu střední Evropy, býval pouhou regionální cihelnou, zásobující nanejvýš okolní vesnice. Vlečku má dnes zaasfaltovanou a valí tam jeden kamion za druhým. Viděno na vlastní oči během exkurze.

"A považovat rozvodnu za fungující fabriku je fakt mimo mísu."

Myslím že je zřejmé, že zrovna tato vlečka byla uvedena spíš pro úplnost mého soupisu.


Jinak pokud jste přesvědčeni o tom, jak to všechno super pofrčí po silnici, tak vám posílám k pokochání takový typický řez silnicí II. třídy v ČR. Celkem 10 cm socialistického asfaltu, 15 cm jakýsi štěrk a prach prosycení blátem, po kterém se asi jezdilo za císařpána, a pod tím pěkná měkká jílovitá hlína.



Trať Kojetín - Tovačov s železničním svrškem na betonových pražcích, jeden z kandidátů na (ne)existenci, je od tohoto místa vzdálena asi 2 kilometry, a náklady ze (a do) 3 betonáren na této trati (Topos Prefa Tovačov, Skanska prefa Tovačov, Betonika Lobodice) jezdí kudy? Ano, správně, po této silnici (a jiných podobných)....
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1447
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 04:27:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A kdo za to může? Někdo tu odpovědnost mít musí! Já ji dávám vládě a jí dosazenými lidmi do státních podniků. Posledních 20 let más mohlo naučit, že když do toho nebudeme razantně šlapat, budou dál bezostyšně krást.

Souhlasím s vámi, že se v minulosti dělaly chyby, ale čas nevrátíme. Musíme to napravit teď a to rychle, dokud je co. Pokud potrestáme lidi co kradli, dosadíme tam schopné manažery, tak do tří let musí dráha fungovat tak, že o ní bude uvažovat i přepravce, který to doteď nedělal. Kapacity máme, infrastrukturu taky, tak hurá do toho. Chybí jen schopní lidé.


Priklad: vozeni kuchyni Koryna z Korycan. Vozilo se drahou, ale kvuli nadmernemu poskozovani se preslo na silnici. Cihly z Zihle: totez, poskozovano bylo az 1/3 nakladu. (Co kdyz ta cihelna u Prerova nema o drahu zajem ze stejneho duvodu?)
Chcete rict, ze kdyz by se vymenil reditel CDC/SZDC za nezkorumpovaneho, tak teda Pepa Posunovac s Jardou Firou budou posunovat opatrne, aby se poskozovani zasilek predeslo? Je potreba riznout nejen do toho nahore, v tom souhlas, ale i do tech dole! (Ouvej, to by byl rev. To se prece nikdy nedelalo. A vubec, co si to dovoluju, pochybovat o kvalitach provoznich zamestnancu drah!)
Pozorovatelka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 11-2010
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 10:33:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

brr: existují přísné nakládací předpisy , ale firmám se asi nechce je dodržovat
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 369
Registrován: 2-2009
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 11:18:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: Osobní zkušenost s nakládáním firem je špatná.Ono ty předpisy ohledně zabezpečení zboží v železničních vozech k něčemu jsou.Mají toto chránit,to není buzerace.Takže nejen oni,ti dole na železnici,ale také ti dole,kteří to nakládají,aby si byli rovni.
Pochybovat o kvalitách provozních zaměstnanců drah můžete,ale doporučení je: vyzkoušet si to sám.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5294
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 12:22:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: S vámi je potíž to, že to, co jsem napsal, jste si překroutil. Z celého našeho povídání Vám zbyly jenom bedýnky, které byly myšleny jinak, než vy jste si vydedukoval.
A s Litovlem a Neratovicemi to samé. Já jsem mohl naběhnout, když nikde neřekl svůj názor, já jsem jenom sdělil fakta, která se v uvedených lokalitách řešila řešila. Ale Vám jde zřejmě o to udělat z někoho, kdo není utopen v železničním šotoušském rybníku, ale má trošku nadhled, pitomce, který dané problematice ani za mák nerozumí.
To, že jste státnicoval s dopravního stavitelství, z Vás ještě nedělá odborníka. Možná by Vám neuškodilo přečíst si ještě nějakou literaturu z oboru dopravního inženýrství, technologie a logistiky.
To že obilí roste, že lesy máme pořád, to není nic nového a převratného. Ale doprava se změnila významně, stejně tak požadavky na ní, stejně organizace jednotlivých druhů dopravy se značně změnila. Kolik lidí bylo potřeba k organizaci provozu v počátcích, kdy byla obsazená každá bouda, a kolik jich je potřeba dnes, kdy třeba tři tratě hlídá jeden dispečer.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 3-2010

Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 12:31:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky - jen dotaz. Každé lidské konání, pokud je vědomé, sleduje nějaký cíl. Přestože vám věcně rozumím, dovolím se zeptat "Cui bono?"

u Dluhonice a u M.Kunta odpověd na otázku znám - oba zmínění jsou ti poslední, které bych škatulkoval do šotospolku. Pánové jen prostě akcentují význam veřejného prostoru ve všech jeho aspektech.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.20.71.69
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 12:41:58    Odkaz na tento příspěvek  

Mě tahle diskuze připadá jak vzpomínání některých, jak bylo pěkně za císaře pána.
Jak už tu někdo poznamenal, železniční síť se stavěla hlavně v 19. století. Tehdy to byla absolutní novinka a technologický skok, neboť na silnicích byla tak leda koňské či volské potahy a ty nemohly jak co do kapacity tak rychlosti s vlakem soutěžit. Drhým podsttaným faktorem byla "idustrializace" armád a nárůsty jejich počtů. Až do 1. světové války byly armády de facto jen hypomobilní a dálkové přesuny byly možné jen "zu fuss" a nebo železnicí. Tenhle stav trval až do II. svět. války, 1. plně motorizovanou armádou prakticky na železnici nezávislou byla invazní US Army v r. 1944.
Po válce nastal boom automobilismu jak IAD, busů, tak nákladní dopravy. Důsledkem je daleko flexibilnější systém přeprav, s rostoucí dálniční sítí stále rychlejší, schopný okamžitě reagovat na skutečnou poptávku (mohu poslat mikrobus i kloubus podle počtu cestujících, dodávku či těžký kamion podle nákladu), schopný dopravy door to door bez přepřahání a zdržení, schopný přesunů "just in time" (tudíž omezující nutné mezisklady a "mrtvé peníze") na který železnice v mnoha směrech nemá.
Budoucnost železnice je hromadných přepravách materiálů jako je ulhí, kámen, automobily z fabrik a případně jiného tovaru do centrálních distribučních skladů, osobní přeprava v aglomeracích kde může konkurovat třeba metru či tramvajím a dále v dálkové dopravě osob pokud poskytne strovnatelnou rychlost s IAD či busem a leteckou přepravou při stejném komfortu. Lokálky jsou tak pro turisty, toť vše.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 370
Registrován: 2-2009
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 12:57:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dali: a co takhle k tomu všemu připočítat poškozování životního prostředí.
Budování dálnic,záchytných parkovišť,atd.Beton,beton a beton.Logistická centra "schválně?!"stavěná mimo dosah železnice,viz Ostrava,Olomouc a jinde.Proč toto?
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 901
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 13:07:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To není vzpomínání na 19.století, ono to ještě fungovalo do začátku 90.tých let, kdy železnice "nestíhala"...
Před dveřmi obchodníků fabrik vozících po železnici se střídají autodopravci s narvanými obálkami a archívními víny jako úplatek, aby pustili chlup z přeprav pro ně...přirozený přechod ze železnice na silnici???
Chléb je veskrze věc spravedlivá, máslo ne vždy, jedincův kořistnický blahobyt nikdy.
Karel Čapek
Luxus bohatých je zaplacen bídou chudých.Franz Kafka
MJ + DM = Black Celebration
M.Kunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 822
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 13:34:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vám jde zřejmě o to udělat z někoho, kdo není utopen v železničním šotoušském rybníku, ale má trošku nadhled, pitomce,
Není nad to se sám pochválit

Dali: fráze, fráze, fráze...
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 13:39:35    Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice:Možná že některá fabrika vyrábí 10x víc než před rokem 1989,ale těch co vyrábí 10x míň je násobně více.Stačí se podívat na objem průmyslové výroby u nás,nehledě na její strukturu,ještě více nahrávající silniční dopravě.Prostě jsme opustili těžký průmysl vázaný na železnici a vrhli se na dlouhodobě zanedbanou lehkou výrobu,jíž více vyhovuje flexibilita kamionů.A ještě k té ekologii.Ono možná tisíc kamionů má více exhalací než deset vlaků,ale 100 montoven svými často nulovými exhalacemi to hravě vykryje ve srovnání se svinstva na všechny strany vypouštějícími obrovskými železárnama které v průmyslové struktuře nahradily.Nemůžete se soustředit jen čistě na přepravu,jde přece o celkové znečištění No a co se týče vlečky do rozvodny,spíš než doplnění to lze vnímat jako úpornou snahu získat argumenty i tam kde se jich nedostává.Nemyslím si,že lokálky jsou a priori pro turisty,ale svou existenci musí dnes obhajovat odznova,a může být,že se to většině nepodaří,ale pro existenci těch ostatních nebude třeba sociálního inženýrství typu daňových vyjímek pro každého kdo objedná aspoň jeden vagon ročně,nebo nucené nahánění cestujících do vlaků.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5295
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 15:09:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: "Cui bono?"
K naplnění šotoušského srdíčka při pohledu na jezdící motoráčky převážející vzduch za cenu rovnající se nákladům za 3 autobusy? :-)

u Dluhonice a u M.Kunta odpověd na otázku znám - oba zmínění jsou ti poslední, které bych škatulkoval do šotospolku. Pánové jen prostě akcentují význam veřejného prostoru ve všech jeho aspektech.
Tyto dva pánové se projevili zde, jak "akcentují význam věřejného prostoru". :-) Minimálně stopy jednoho z nich vedou na stránky Vašeho spolku, který má na svých stránkách poměrně dost textu, který vyjadřuje "pravdu propagující spolkem" a nikoliv reálnou skutečnost, mnohdy hraničící "s bludy a omyly" ovšem z druhé strany mince ve jmenénu zachování každého metru kolejí.

Vlada749: Stále pořád věříte mýtu, že železnice je vždycky ekologičtější? Zejména na malých výkonech není.

Miram: Jasně, když neumím něco vysvětlit, a když je za tím něco, co se mi nelíbí, tak je za tím korupce. Ale nic si z toho nedělejte, v Čechách je takový názor běžný.

Dali: Neříkám, že souhlasím 100%, ale v základu máte pravdu.

Já si na závěr zkusím udělat takovou anketku: Myslíte si, že mají všechny dosud nezrušené lokálky (včetně těch se zastavenou dopravou, které nejsou administrativně zrušeny) potenciál k tomu, aby byly využívány pravidlenou osobní či nákladní dopravou natolik, aby je mělo smysl ponechat a udržovat je?
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.20.71.69
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 15:18:38    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Vlada749, Miram
Každý ekonomicky uvažující ponikatel se dopravců zeptá: Za kolik? Jak rychle? Jak spolehlivě? Jak už poznamenal kpt. Hejl, zmizel velký rozsah tzv. těžkého průmyslu který představoval největší vytížení drah (železná ruda, uhlí, surové materiál atd. což je i z environmentálního hlediska dobře.
V současné době tvoří převážnou část průmyslu ČR lehký průmysl a navíc dnes díky globalizaci se už skutečně nic nevyrábí všechno na jednom místě ale součásti ve specializovaných továrnách a jiné to kompletují. Další podíl má sektor služeb kde mnohdy dochází pouze k minimálnímu přesunu hmot ale o to více "myšlenek", resp. jedinců kteří je mají.
Dobře si dovedu představit, že s přechodem energetiky na OZE, plyn a decentralizované jaderné zdroje zmizí i přepravy miliónů tun uhlí atd.
Prostě průmysl má dnes jiný charakter, ekonomika jako celek má jiný charakter než před 100 či 200 léty. A tomu se musí přizpůsobovat dopravní infrastruktura. Jako se např. tlf. sítě musí přizpůsobit digitálnímu přenosu dat a konkurenci radiových spojení, jinak budou všechny ty kabely mnohde zhusta k ničemu. Stejná transformace čeká železnici, jinak zhusta zhyne a skutečně zůstanou jen páteřní tratě (transkontinentální přeprava nákladů, doprava osob na střední vzdálenosti místo letadel a VHD ve velkých aglomeracích). Ono totiž automobil se daleko více vyvíjí než dráha (aspoň u nás, neb největším pokrokem byl přechod od parní na elektro či dieselovou trakci, celková cestovní rychlost dopravy nákladů se příliš nezměnila).
A když jsme u financí, silnice se ufinancuje sama. Jen spotřební daně a DPH z PHM dělají cca 100 GKč, k tomu mýto cca 6 GKč, silniční daň pro NA (cca 2 GKč), DPH z prodeje a servisů OA (taky několik GKč), daně ze zisků automobilek (řádově 10 GKč) atd. Kolikpak se z toho vrátí do staveb silnic a jejich údržby?
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 214
Registrován: 3-2010

Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 15:36:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky - myslel jsem komu ku prospěchu jsou vaše názory. A k tomu angažmá - pokud je něco špatně na tom, že se občané sdružují, tak nevím. Lidé se zpravidla sdružují proto, že jim jde o stejné věci a vidí svět stejným úhlem pohledu
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.96.166.134
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 16:36:36    Odkaz na tento příspěvek  

Dali- jen tak pro pořádek, neplatí se spotřební daň i z nafty, kterou projedou vlaky v nezávislé trakci? A třeba i když si naliju do sekačky trochu BA95, tak jsem z něj taky zaplatil spotřební daň. Není náhodou těch 100.000.000.000 Kč celkový výběr spotřební daně z paliv a maziv, bez upřesnění, kde se spotřebují?
M.Kunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 823
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 17:13:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dali: s takovouhle jsou samozřejmě na vyznamenání především kuřáci, přitom jsou potíráni
Orky: jen pro pořádek, do loňska jsem v žádném citovaném spolku nebyl a členem jsem se stal kvůli takovým, jako jste vy. Navíc zde vystupuji pod vlastním jménem s plnou odpovědností za svůj názor, což se o řadě ostatních říci nedá.
pv_
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.28.4
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 19:10:54    Odkaz na tento příspěvek  

geberit, světová jednička v hajzlíkové technice je napojena na železniční síť. žádné překladiště, žádné kamiony, ale rovnou vlečka.
z jedné strany jsou daňové výnosy z ropných produktů vysoké, ale z druhé straně jsou největší položkou českého importu 22,5% z celku (96,4 mld).

teď přidám jednoduchou početní úlohu.
cena jízdy kamionu je 30-40 kč za km. vyplatilo by se urychlit kamionovou dopravu, jejím převážením při povinných 8hodinových přestávkách? mě vychází, že ano. pokud by byla nabídka....
tohle jsou argumenty pro dráhu

realita ale hovoří proti ní
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 373
Registrován: 2-2009
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 19:29:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dali: kde jste vzal,že se silnice ufinancuje sama? Jen některá.Stav silnic propojující vísky na Moravě a v Čechách spíše odpovídá tankodromům.Jel jste vůbec někdy po těchto silničkách,kde se v lepším případě nastříká trochu asfaltu a posype štěrkem.Já denně,a lituji i své cestující.
Tak kde potom mizí ty peníze? Že by je prožrala železnice,lokálky.O tom se dá silně pochybovat.Při cenách které vykazuje SŽDC by tyto tratě museli být zlaté a vlaky po nich pelášit aspoň 80.
To je lepší něco zbourat,to se zaplatí,vykážeme úsporu oproti opravě,něco vytrháme,taky se zaplatí,ale opět je vykázána úspora.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5296
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 20:21:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: Komu ku prospěchu jsou moje názory? Kdyby nebyly názory, nebylo by fórum. :-) Protože mnohdy nevypadají prolokálkově a místním nejdou pod fousy, tak nejsou ku prospěchu?
Sdružování je naprosto vpořádku. Pochybuji však o tom, že sdružení zabývající se záchranou lokálek s tím, co a jak prezentuje na svých stránkách dokáže nestranně analyzovat současnou situaci a podat to věrohodně věřejnosti.

M.Kunt: Kvůli mě? A můžu, prosím, vědět, jak přispívám k likvidaci lokálek? Tím, že pochybuju o reálné šanci k jejich vzkříšení? Fakt by mě zajímalo, co společnosti přinese vzkříšení lokálky Otovice zastávka-Broumov. Ale to mi asi neřeknete. Prostě tam jsou koleje, tak je potřeba je využívat.

Vlada749: Třeba to, že peníze utržené ze spotřební daně z benzínu se nevrací zpátky do dopravních staveb a životního prostředí, ale skončí jako příjem státního rozpočtu a použije se jinak.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 216
Registrován: 3-2010

Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 20:43:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky - tento cíl si sdružení neklade. A něco bych o tom věděl, jelikož jsem ty cíle koncipoval
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
M.Kunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 825
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 21:13:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: samozřejmě kvůli vám a vám podobným. Jestli si pod nánosem frází ještě vzpomenete, začalo to snahou rušit tratě, kterou vyvinul jistý V.B. a jím dosazení hošíci. Argumenty na zrušení byly takové, že vzepřít se této maškarádě pro mě osobně bylo věcí cti. Podrobnosti lze najít i na stánkách KPL. Také jsem zde vícekrát napsal, že rušení v 70. letech mělo aspoň nějakou úroveň oproti dnešku.
Jinak pokud jde o Otovice - Broumov, našel jsem na stránkách KPL jen jeden text (převzatý), který trať pouze uvádí: http://www.klub-pratel-lokalek.cz/news/ministerstvo-dopravy-zacal o-rusit-trate-mozna-legalne-urcite-nefer-/
Jistý Joseph G. by z vás měl radost.
nestranně analyzovat
Co to je? Snad studie, kterou jste uvedl (Peltrám apod.)?
Pokud jde o náklady "lokálek", zkuste se podívat sem. Třeba vám to dojde (nápověda: Mladotice).
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 217
Registrován: 3-2010

Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 21:23:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky : pokud bych cítil pootřebu likvidovat dráhy, založil bych o.s. a oslovil spřízněné duše. Ale to by mne nebavilo, protože to jde samo. Výzvou je naučit státní správu správní právo. Je to cíl, který když se mi podaří naplnit, umřu s blaženým úsměvem na rtech. Nejde primárně o lokálky. To je jen symbol. Ale jak píše M.Kunt - pokud správní řád dodržoval bolševik, budou ho dodržovat i neoliberální hoši!
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 21:25:21    Odkaz na tento příspěvek  

Tak kde potom mizí ty peníze? Že by je prožrala železnice,lokálky.O tom se dá silně pochybovat.Při cenách které vykazuje SŽDC by tyto tratě museli být zlaté a vlaky po nich pelášit aspoň 80.

Tak třeba výnos ze spotřební daně nejde do fondu státní dopravní infrastuktury. Ten výnos je normálně prožrán.

teď přidám jednoduchou početní úlohu.
cena jízdy kamionu je 30-40 kč za km. vyplatilo by se urychlit kamionovou dopravu, jejím převážením při povinných 8hodinových přestávkách? mě vychází, že ano. pokud by byla nabídka....
tohle jsou argumenty pro dráhu


Přemýšlel jsem nad tím jestli by byl někdo ochoten zaplatit peníze navíc za o něco rychlejší přepravu. Určitě by záleželo na poměru urychlení přepravy/cena/možnost kamionu rychleji naložit a převézt další náklad. Protože i v ceně současných přestávek je započítána i částečně amortizace kamionu. Ad absurdum i kdyby se kamion celou dobu vozil na vlaku tak např. splátku leasingovce je potřeba zaplatit. Snad jsem to popsal dost jednoduše a srozumitelně.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5297
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 21:52:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M.Kunt: samozřejmě kvůli vám a vám podobným.
Já nemám vůbec žádný vliv na tom, co se bude s lokálkami dít. Projevujete se podobně, jak Greenpeasák. Ulomíte stromu suchou větvičku a on Vám "strčí granát do kalhot". Koukám, že Klub přátel lokálek má podobné členy. Stačí posunout šturc o dva pražce blíže k začátku tratě a "strčí Vám granát do kalhot". :-) Kdypak se začnete přivazovat ke kolejím podobně jako ekologičtí aktivisté na Šumavě? :-)
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5298
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 21:57:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na tohle je odkaz v GVD připravovaný, ale patří to spíš sem:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/131919-do-horniho-slavko va-povede-trat-uz-jenom-z-varu/
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
M.Kunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 827
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 21:59:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: já vám váš názor neberu, ale pokud oponování proti němu považujete za "strkání granátu do kalhot", je mi vás líto. Ale zbytečně to tu sklouzává do osobní roviny, končím...Jinak se domnívám, že i K-Report a tato diskuse určitý vliv má.
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 218
Registrován: 3-2010

Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 22:09:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: k tomu odkazu - protože jsem tam dostal prostor. Telefonát s redaktorem trval asi 20 minut, byla snesena čísla a fakta (třeba to, co odkazuje M.Kunt výše), nastíněna východiska řešení a výsledek - zazněla jediná věta. Čili: " Nevěřte médiím - věřte sami sobě" (Petr Cibulka)
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 768
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 22:38:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ani za bolševika to rušení nešlo přesně. Na příkladu naší dráhy - v devadesátých letech nikdo nebyl schopen z rušících dokumentů určit, kde je vlastně hranice mezi zrušenou drahou a drahou celostátní v žst. Velké Březno. Ještě na přelomu století to byl km 0,7, do kterého se občas vozilo i obecenstvo. S blížícím se prodejem vznikl problém, že by se odprodala i část dráhy celostátní a tak se část kolejiště ve stanici "nachvíli" zrušila a to včetně trakčního vedení dodnes pod napětí, aby se toto stalo součástí "vlečky s přepravou osob".
Dokumenty "studie o využití málo využívané železniční trati" vypracovávané železničním rozvojovým střediskem jsou na jednu stranu cenným dokumentem (např. údaje o sčítání frekvence, dokumentace aktuálního stavu), na druhou obsahují skutečně pozoruhodné informace, např. že erár zrušením trati zbohatne mimo jiné o částku 35 000 Kč získaných prodejem dřevěných pražců obyvatelstvu po 1 Kč nebo návrhy na využití tělesa dráhy pro rozšíření silnice, aby se tam autobusová doprava vešla. Pochopitelně se nic nerozšířilo a silnice vedoucí po staletí ve stejné stopě se musela vypořádat s nárůstem silniční dopravy stejně. To vyvrcholilo letos destrukcí vozovky nad Zubrnicemi a uzavření silnice pro tranzitní nákladní dopravu. Místní obyvatelstvo doufá, že na opravu nebudou peníze, díky čemuž se tam ty kamiony nevrátí.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5299
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 22:43:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M.Kunt: já vám váš názor neberu, ale pokud oponování proti němu považujete za "strkání granátu do kalhot"
To ne, ale spojení "samozřejmě kvůli vám a vám podobným" k tomu nemá daleko.

Nikki: Slavkov má ještě kliku, že (snad) našel potenciál a zájemce. Ovšem ten zcela logicky měl zájem jen o nějaké napojení na dráhu, takže mu jeden směr stačí.

" Nevěřte médiím - věřte sami sobě" (Petr Cibulka)"
Ano, to je chytrý citát.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 22:55:11    Odkaz na tento příspěvek  

Přátelé, vaše debata je sice jistě bohulibá a zapálená, ale poněkud mimózní. Zkusme se na problém podívat bez emocí. Začněme třebas návratem nákladní přepravy na koleje. Uvědomme si, že i kdyby cargo náhle prozřelo a jeho obchodní impotence se náhle změnila v zářný příklad aktivního přístupu, i kdyby všichni soukromí dopravci v řadě za sebou vyrazili obsluhovat zástupy potenciálních přepravců, zůstane tu skutečně fatální dědictví nedávných let poklonkování před tzv. trhem bez hranic. To se jmenuje soukromá logistická centra. Dnes už se v odborných kruzích otevřeně mluví o tom, že zatímco v celé západní Evropě je jejich výstavba tak či onak regulována, co se stalo u nás? Kdo jezdí hodně autem po dálnicích to zná, šotouši ale do bezkolejna nezavítají, takže nutno osvětlit. 99% plochy skladových a logistických center vyrostlo zcela živelně bez napojení na železnici a co víc, bez budoucí možnosti tohoto napojení. Moderní logistici u nás ve svých investicích s nějakou dráhou vůbec nepočítali. Proinvestované stovky miliard korun samozřejmě jsou dostatečně pádným důvodem nepokoušet se nyní o jakékoliv regulační kroky, neboť by stát následné arbitráže jak je u nás zvykem projel a následně z našich daní klopil. Tady, bohužel, o žádné lokálky nejde, ty jsou jen zoufalou špičkou ledovce. Ministerstvo dopravy si je toho vědomo, připravuje (či snad už schválilo) program podpory revitalizace vleček (na který stejně Kalousek nedá), který ovšem stojí a padá do značné míry s vazbou na ona logistická centra.
Představa orkyho, že kamióny mýtem a silniční daní zaplatí škody - nebo říkejme opotřebení - silnic a dálnic je směšná. Ona je silniční síť - stejně jako celostátní a regionální dráhy - veřejným statkem z podstaty (jak vyplývá naposled z rozhodčích nálezů MD ohledně různých "protilokálkových" kroků SŽDC) a tedy je zcela mimo mísu posuzovat, nakolik se z různých poplatků (daně, poplatky za použití DC, mýto...) vyplatí nebo ne. Škody, způsobené kamióny na vozovkách, jsou násobně vyšší než je výběr zmíněných poplatků. Nakolik je to benevolencí či přímo zavíráním očí před tímto problémem (vážení atd.) je jiná otázka. Kdysi kdosi spočetl, že náklady na převoz kamiónů BEZPLATNĚ po železnici z východu na západ a naopak by se rovnaly třetině až polovině prostředků uspořených na údržbě komunikací. A pak jsou tu ty nastavené logistické vazby...
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 23:01:58    Odkaz na tento příspěvek  

Bojovníci za/proti lokálkám - položili jste si otázku, co vlastně považujete za lokálku? Je to trať - typicky - Krupá-Kolešovice, nebo Lysá-Milovice, která byla před pár lety na seznamu k zastavení provozu a dneska tam jezdí pantografy z Prahy? Je fakt, že na té které trati kraj neobjednal dopravu, skutečně relevantní reálnému potenciálu té které tratě? Jak je tedy možné, ze motoráky z Kadaně do Podbořan jezdí narvané, a to z poloviny babkami s nákupem (vlastní pozorování)? Jak je možné, že JHMD svého času nerespektovalo stanoviska "odborníků" o naprosté nepotřebnosti svých tratí a dneska tam vlaky v objednávce krajů přepraví 360.000 cestujících ročně (viz výroční zprávy na netu)? A je to hodně nebo málo? A, pánové orky a další, jde o úzkokolejku, která jezdí padesátkou - takový šit, a je rychlejší než bus?! Jak to zapadá do skvělých teorií o nepotřebnosti takového reliktu XIX. věku?
Jasně že jsou tratě, o nichž lze říct - kde nic není, ani smrt nebere. Jasně, že provoz osmsetdesítky mezi poli se dvěma cestujícími, držiteli režijních výhod, nemá valného smyslu. Ale než se zodpovědní rozhodnou učinit nevratný krok, měli by situaci analyzovat a ověřit, jestli třebas slabá frekvence není blbě postaveným jízdním řádem (typicky debilní dvouhodinový takt - hrobař regionální dopravy, protože místní cestující nezajímá, na rozdíl od představ šotoušů, přestup z rychlíku z Prahy, ale začátek školy, šichty a tak - je to překvapení, že??) nebo jinými odstranitelnými vlivy, a jestli třebas není na obzoru jiný potenciál, jako kupříkladu - Orky se zmínil o trati Broumov - Otovice jako o typickém příkladu naprosto ztraceného lokálu. A kupodivu - největším bojovníkem proti zrušení je kdo? Inu, Kraj královéhradecký. Proč? Protože polský investor má eminentní zájem vozit tudy štěrky z lomů na (vloni obnovené) lokálce z druhé strany hranice. To ovšem SŽDC vůbec nezajímá a Vítka jakbysmet. A to je jedna z ukázek toho, jak ten Bártův seznam tratí na zrušení byl zcela nekoncepční a nesmyslný.
Obecně platí, že železniční doprava je pro objednatele dražší, poskytuje ale vyšší přidanou hodnotu (o ekologii skutečně tak nejde). Na rozdíl od (mikro)busu například sveze kočárky, kola, větší zavazadla. Pak je třeba se ptát, zda vnímáme veřejnou dopravu jako rozvojový prvek regionu, nebo jako socku (cit. Šatava, seminář na Czech Raildays v Ostravě). Pokud objednatel - stát, kraj - nahlíží na veřejnou dopravu jako na socku, činí významný krok k dalšímu sociálnímu vyloučení venkova (a že se činíme: zavíráme pošty, školy, úřady, osekáváme busy - když jsi, občánku, tak blbý, že nebydlíš v Praze na nejezdíš SUVčkem na golfík, tak si tam v tý svý Lhotě shnij.
O tom je filosofie rušení/nerušení lokálek. Ne o boji o každý nesmyslný a nepoužitelný metr kolejí. Nicméně společnost, která ke své veřejné infrastruktuře přistupuje pod prizmatem momentálních politických nálad, je věru špatným hospodářem.
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 219
Registrován: 3-2010

Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 23:13:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: souhlas. V podstatě bezvýhradný.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 323
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 23:25:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak si to pročítám, pak si prohlédnu video z ČT ke trati Jez - Loket a koukám, jak najednou mají obce představu, že dostanou trať zdarma a vytrhané koleje zpeněží a použijí na cyklostezku. Hmm...je zajímavé, jak celé roky SŽDC o bezplatném převodu do soukromých rukou nechtěla ani slyšel ale najednou to jde...))) Nechci se tu sprostě vyjadřovat..
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 220
Registrován: 3-2010

Odesláno Středa, 03. srpna 2011 - 23:51:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil - ono to nejde:-)
Postup je následující: správní řízení je dosud v běhu, i když lze presumovat jeho výsledek, je jisté, že rozhodnutí napadneme rozkladem. Tak jako jsme napadli dosud jediné nepravomocně ukončené správní řízení ve věci rušení drah (trat 312 Bruntál - Malá Morávka)
- v případě že bude správní řízení napadeno rozkladem nelze vyvozovat jeho vykonatelnost, čili nikdo nesmí dráhu fyzicky destruovat. V případě, že by ministr dopravy rozkladu nevyhověl, což očekáváme, jsme ochotni jít cestou správního soudnictví k MS v Praze, případně i k NSS v Brně. I za cenu předběžného opatření budeme bránit změně statu quo, protože správní žaloba sama o sobě nezakládá odklad vykonatelnosti. Teprve v případě, že bychom prohráli před NSS, jakožto poslední instancí, pak teprve mohou starostové připravovat cyklostezku. Tedy územní řízení, EIA, odstranění a sanace ekologických škod, stavební řízení, kolaudace etc etc. Jsem ovšem pevně přesvědčen o tom, že v té době již bude mít EU uplně jiné starosti než platit české cyklostezky. Vzhledem k situaci v Eurozoně, ale i vzhledem k novému rozpočtovému rámci 2013 a dále.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4918
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 01:14:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb - skoro jsem zatleskal..velmi trefně napsáno..Mám nedaleko sebe trať Dolní Lipka - Štíty a Hanušovice,jak známo adepti na omezení resp.zastavení os.dopravy.Jeden z myslím podstatných příspěvků starostů na téma proč jezdí méně lidí než dříve..protože je jízdní řád dělaný dříve dle ČD,nyní bůhví,ale ne hlavně pro lidi..Leč už je asi kapku pozdě..
Nikki - OK,jaká je tedy situace s Morávkou jak jsem se ptal?
..pořádná mašina má kotel a komín..
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1448
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 05:11:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: co tim ziskate, kdyz misto cyklostezky tam budou rezave koleje? Mluvite tu o podpere turistickeho ruchu - treba by tam ta cyklostezka pritahla vic turistu, nez cela draha v provozovanem stavu, a rozhodne vic, nez zrezivele kolejnice zarostle plevelem. A ze by tu drahu nekdo zprovoznil - tady uz by to byly dlouhe penize.
Moderní logistici u nás ve svých investicích s nějakou dráhou vůbec nepočítali. Proc by pocitali, kdyz draha v dobe vystavby techto center nenabizela sluzby, jake jejich uzivatele vyzaduji?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5300
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 08:23:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrb: Představa orkyho, že kamióny mýtem a silniční daní zaplatí škody - nebo říkejme opotřebení - silnic a dálnic je směšná.
Proč mi zase cpete do huby, co jsem nikde neřekl.

položili jste si otázku, co vlastně považujete za lokálku?
Záleží, jak vymezit pojem "lokálka". Zákon o drahách tento pojem nezná.

A, pánové orky a další, jde o úzkokolejku, která jezdí padesátkou
To je jak mluvit do dubu. Chlapi, víte, co to je potenciál? Dokážete pochopit, že mnohé lokálky buď potenciál nemají nebo je tak malý, že investice do obnovy a na provoz je natolik velká, že nemá smysl se s tím zabývat?
Novobystřická trať je ukázková turistická železnice ve velmi zajímavé lokalitě, kde její majitel dokázal využít turistického ruchu a jedinečnosti té železnice. Ale pozor, teď jsem někde četl něco takového, že jihočeský kraj hodlá dotovat pouze sézonní provoz. Určitě si vzpomenete na kauzu, kdy naopak Vysočina chtěla přestat dotovat víkendový provoz na severní větvi? Myslíte si, že to pan Šatava bude provozovat na vlastní triko? Stejně je to se svrškem, na který JHMD dostala nemalé dotace.
Fandím JHMD a jsem rád, že tady se záchrana povedla. Ale tady skutečně nějaký potencíál je. i když bez pomoci se neobejde, byť parní vlaky jsou v zisku. Ale mnohé tratě SŽDC jsou na tom s potenciálem mnohem hůře.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 09:30:59    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Pokud jste to takto neřekl, tak se omlouvám. Četl jsem s jistým úžasem diskusi dvě nebo tři stránky zpátky najednou, nechodím sem pravidelně.
Co je a nebo není lokálka - to si musí vyjasnit diskutující. Je to obecný a neohraničený pojem (staří Ostravaci například pod tímto výrazem rozumí tramvaje), nikde není kodifikován. Zákonný termín regionální dráha zjevně to, co se tady diskutuje jako lokálky, nepokrývá; ostatně trať Krupá-Kolešovice byla donedávna drahou celostátní. Myslím, že je zřejmé, že o to nejde. Chtěl jsem naznačit, že možná někteří diskutující ani přesně nevědí o čem.
A dál: já jsem ale ani nenaznačoval, že by se snad provozování úzkokolejek vyplatilo bez dotací! Odvolával jsem se na jejich výroční zprávy a tam to nakonec všechno je. Turistický potenciál bystřické tratě je jedna věc, ale doprava na obrataňce věc druhá - tam je to o těch místních, kteří s tím jezdí do školy a do práce. A jezdí. Podle toho, co zde zaznělo, ale vlastně jezdit nemohou, protože trať je pomalá, vozidla zastaralá (starší než 810) a bus rychlejší a levnější.
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 221
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 09:31:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: získáme tím především čas, a tím i možnost, aby starostové opět změnili názor.

Alf: s Morávkou to vypadá tak, že 7. ledna bylo vydáno rozhodnutí o zrušení dráhy, které jsme my a dalších 7 subjektů napadli rozkladem. Šest měsíců se nedělo vůbec nic - až minulý týden vydal ministr dopravy vyhlášku, v níž oznamuje, že všech 8 podaných rozkladů sloučil z moci úřední do jediného řízení. Dle mého je tedy již rozhodnuto a v horizontu dnů bude vyřčen verdikt. V případě, že rozkladová komise byť jedinému argumentu vyhoví, dráha zůstane drahou a Drážní úřad v případném dalším správním řízení o zrušení dráhy bude muset postupovat jinak. V případě, že, ministr rozklady zamítně, okamžikem zveřejnění je dráha úředně zrušena. Pak by se musela podat správní žaloba k MS v Praze, a muselo by se žalovat s cílem navrácení v předešlý stav - čili aby soud donutil DÚ zahájit nové řízení.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 09:47:47    Odkaz na tento příspěvek  

To, co píšete o objednání/neobjednání dopravy: Neobjednávkou VHD (či DO) o víkendech kraj Vysočina celkem fatálně porušuje § 2 zákona 194/2010. Najděte si to a pochopíte hned. Kraj totiž sice s řečmi, ale přeci jen hradí o víkendech nějaký rozsah vlaků, busy vůbec ne. Výsledkem je, že se na Vysočině v řadě oblastí o víkendu zastaví život, lidi se zavřou v chalupách, hotovo, vymleto. Dokonce i poměrně zajímavé turistické oblasti (Čeřínek...) žijí podstatně míň, než srovnatelné vedle v Jč kraji, nebo v Jm. To není šotokec, to mám z vlastní zkušenosti. V Jč kraji sice redukovaná, ale přeci nějaká busdoprava v S+N je a v těch vsích je to prostě znát - jen se musíte umět dívat.
A o tom to je. Vysočina se dívá na objednanou dopravu jako na socku, obtíž. A o tom jsem se snažil psát. Dopad na venkov se možná lidem z měst zdá marginální, ale není tomu tak. A jak dopadne venkov při špatné politice veřejné dopravy se zajeďte podívat do Waldviertlu. Kdysi gemütlich rakouský venkov začíná chátrat, v některých vsích je víc prázdných baráků než obydlených, je to kraj důchodců, kteří se jednou měsíčně sjedou malinkými autíčky ke dvěma posledním fungujícím poštám pro důchod, děti nejsou, školy nejsou... Vize budoucnosti žádná (a nevkládejte mi do péra, že jsem řekl, že to je kvůli zrušení dopravy na úzkokolejkách! Jich se problém dotýká, ale jen částečně).
Ale abychom to uzavřeli: tvrdím, že pohlížet na existenci veřejné infrastruktury na venkově čistě ekonomickým (pan Kunt by jistě řekl neoliberálním) pohledem je cesta do pekel. Hodnocení musí být multikriteriální. Zvrácený ekonomický pohled vedl Čaušeska v 70. a 80. létech k likvidaci venkova, protože mu spočetli, že moc stojí: musí se zásobovat, být tam škola, vést tam elektrika a telefon, opravovat cesta. Tak buldozery, srovnat vesnici a šup do paneláků. Na polní práce hromadný odvoz na korbách náklaďáků. Neoliberál jásá.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1449
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 09:48:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

možnost, aby starostové opět změnili názor Jako ze by chteli znovuzprovozneni zeleznice, resp. tech trosek, co tam jsou? Ne, ze bych takove "hospodareni" se statnim majetkem schvaloval, ale dnes je stav takovy, jaky je. Tady uz neplati, ze "lokalky stoji par korun", oprava te trati by mozna byla srovnatelne draha s opravou stejne dlouheho useku koridoru mezi Plzni a Chebeb - tedy minus trakcni vedeni a autoblok.
Hrb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.72.50
Odesláno Čtvrtek, 04. srpna 2011 - 09:55:17    Odkaz na tento příspěvek  

Občas někdo vykládá, že na veřejnou dopravu, tím méně na dráhu, není žádný zákonný nárok. Na elektrickou energii ovšem taky ne. Dlouhá vedení 22kV přes louky lesy, do jejichž drátů pořád padají stromy a trafo na konci zásobuje dva místní a šest chalupářů, to se taky nevyplatí. Vždyť agregát si v Mountfieldu může koupit každý. A vydržte, oni na to přijdou: ustřihnou a bude to.
Zkrátka diskuse o lokálkách by se měla vést nejen z pohledu vydělá/nevydělá, ale i ze zcela jiných úhlů. A znova opakuji: objednávka či neobjednávka dopravy dnes a u nás nemá s reálným zhodnocením potenciálu společného vůbec nic. Souhlasím bezvýhradně s tím, že někde potenciál je a někde zkrátka není a jak jsem psal, kde nic není, ani smrt nebere. Mně to ale připadá, že někteří zde diskutující, kteří se profilují jako tvrdí ekonomové, si nechtějí připustit, že ani objednatelé, ani vlastník (kterým je stát, nikoliv SŽDC!!), ba ani národní dopravce se vůbec nesnaží jakýkoliv potenciál hledat, ba právě naopak. A že výběr tratí ke zrušení nebo zastavení provozu je povýtce politický, dokonce že to občas funguje tak, že je-li někde vzpurný starosta z jiné partaje než sedí na kraji, zavřeme mu dráhu (viz L. Mňačko: Ako chutí moc). A že jsou tratě, na nichž se dnes naopak jezdí a kde osobní doprava ztratila smysl už dávno.
Do procesu rozhodování o existenci/neexistenci dopravy na té které trati a jejího případného zrušení je třeba zavést v rozumné míře princip subsidiarity. Veřejná doprava na venkově slouží životu v místě a ukazuje se, že i kraje jako objednavatel jsou od míst potřeby na hony vzdálena. Nelze ale samozřejmě lpět na výkonech, kterými, jak jsem už psal, jedou dva cestující, držitelé režijek...