K-report
 

Archiv diskuse Zrušené tratě do 02. 08. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv diskuse Zrušené tratě do 02. 08. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
McBain
Administrátor

Číslo příspěvku: 19591
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 00:11:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přeci každý ví, že většina nákladů, co jezdí dneska po silnici v kamionech jezdila dřív po železnici. Stačí se podívat na údaje 80. let.

Většina nákladů, které dnes jezdí po silnici se u nás v 80. letech vůbec nevyskytovala, maximálně byla v omezeném množství k dostání v Tuzexu (nebo později v Esu, případně "pod pultem").

Takových 7 zbytečných jednotek materiálu "na cestě" je pro většinu firem velmi drahý luxus z pohledu toku peněz ve firmě.

Samozřejmě.

Vlečka Osramu zůstala zachována

Zrovna bych řekl, že na vlečku Osramu v neděli něco přijelo...
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
McBain
Administrátor

Číslo příspěvku: 19592
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 00:14:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M. Kunt - Jinak o využití potenciálu (zcela nová přeprava) na již téměř zrušené lokálce se lze přesvědčit na mnou zmíněné Dívčice - Netolice.

S tou Netoličkou opatrně. Štěpka tam sice občas jezdí, ale jen na ní budoucnost téhle lokálky opravdu stavět nejde. ČDC to tam samo nevytrhne, stejně jako asi dlouhodobě nezachrání Jemnici.
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2249
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 00:20:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

něco ze světa
McBain
Administrátor

Číslo příspěvku: 19593
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 00:21:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sants - To heslo správně zní "privatizace výnosů, socializace nákladů" a zrovna Baťa se s ním řídil přímo učebnicově. No, nikdy to není chyba kapitalisty, ale toho státu, že se nechá podojit. Jak se říká "blbej, kdo dává, blbější, kdo nebere". Baťův kanál, ekonomický nesmysl, by nikdy nevznikl, kdyby se Baťovi nepodařilo přesvědčit stát, že je potřeba postavit zavlažovací kanál kupodivu zrovna v místě, kde se to Baťovi hodilo. Baťa ve skutečnosti platil pouze výstavbu komor.

Výborný argument . Přesně takhle vznikla většina CK železniční sítě, snad kromě KFNB a BEB.
Výpravní budova 16/H

Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5277
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 09:13:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M.Kunt: Já si o OREDích číslech myslím své a podle toho si je přeberu (jak obsazenost, tak cena).
Každopádně částky kolegy Dluhonice podané převedeme zátěž (chybí jakou) a hned manipuluje s obecnou cenou bez odkazu, tak to o něčem svědčí.

Dluhonice: Podívejte se, jaký kde mají potenciál lokálky v nákladní dopravě, jaké procento firem s jakým objemem je zavlečkované? Proč asi i ty stávající firmy o ty vlečky nemají zájem? On je vůbec problém pro valnou většinu firem to zboží na tu železnici dostat. Pokud firmu zavlečkovanou nemají a železnici by využily, nezbývá jim nic jiného, než to naložit na náklaďák. A pak už je organizačně nejjednodušší to nevézt na nějakou zapadlou stanici z rozpadlým nákladovým obvůdkem, kde to nemá kdo naložit, ale odvést to do velkého logistického centra, kde se to na ten vlak naloží. Jenže k tomu jsou lokálky k ničemu. A to je teoretická úvaha, to nemluvím o rychlosti, cenně a byrokracii s nakládáním.
Jakou souvislost mají opuštěné lokálky s potenciálem pár desítek tun za den a křižovatky a dálnice, kde projedou desítky tun za den? Jestli chceme výrazně snížit náklady na tyto stavby, tak řešení není záchrana lokálek, ale přesunutí právě tohoto neškodlivějšího tranzitu na hlavní železniční tratě rozvojem kombinované dopravy. Sotva donutíte Frantu, Pepu, Jirku a Honzu, kteří si rozdělili původní zavlečkovaný cukrovar pro své drobné provozovny, aby si tam těch pár bedýnek, které potřebují, vozili vlakem.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 3-2010

Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 09:32:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Nikdo nechce Frantu, Pepu, Jirku nebo Honzu nutit. Řešením je tyto pány motivovat. A to, že to jde, to nám nevyvrátil ani ÚOHS.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
M.Kunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 807
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 09:41:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesně takhle vznikla většina CK železniční sítě, snad kromě KFNB a BEB.
Samozřejmě, to je implicitní vlastnost dopravní infrastruktury snad kromě vleček a některých místních komunikací. A minimálně v případě KFNB byla "privatizace výnosů, socializace nákladů" hlavním důvodem pro zestátnění (tarify).

S tou Netoličkou opatrně.
Já to použil jako příklad, že určité možnosti nepochybně jsou. Navíc taková nákladní doprava tam předtím nikdy nebyla :-)

Orky: hlavní problém je v tom, že služba přepravy po železnici není zrovna moc rozšířená, kusovky se zrušily, vozové zásilky pomalu také. Pro Cargo Franta, Pepa a spol. nejsou partneři (příkladů tu na K-Reportu bylo uvedeno dost) a moc firem železniční přepravu nenabízí. Je chyba jen v železnici jako takové?
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 3-2010

Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 09:41:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky+takymamvlakyrad: hoši, a jinak mám pocit, že je potřeba něco dělat. Kdybyste za jedno prázdné slovo inkasovali korunu, jste milionáři. My třeba děláme. Kvůli tomu, aby bagatelních 70 vozu železného šrotu měsíčně mohlo jezdit po kolejích, a neskončilo na kamionu, jdeme do soudního sporu. Každý z nás může přispět k tomu, aby se situace zlepšila. Pokud budeme jen žvanit, nebudou nám stačit čtyři D1 vedle sebe!
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2382
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 09:48:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, já bych to asi řekl takto: když se chce, tak se to udělá. Když se nechce, tak se hledají důvody, proč to nejde. Konkrétně mě je zcela lhostejné, co si o mojí práci fandové železnice myslí. Mě stačí, že mě to uživí, ačkoli je to prý ekonomický nesmysl.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2383
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 09:49:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám, že mě Nikki předběhl.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1432
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 10:13:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O tom, jak se panstvo z CD (tehdy jeste ne Cargo) v devadesatych letech chovalo k drobnym prepravcum, se i tady napsalo dost. Tady je podle me pricina toho, ze mnoho prepravcu s drahou uz nepocita. Tehdy kamionisti modernizovali svoje kamiony a ucili se chovat k prepravcum jako k zakaznikum, ale draha jen zvysovala ceny a bazirovala na svych prepravnich smlouvach plnych penale a stojnych. Priklady byly ve vlakne "Nakladni doprava".

M. Kunt: chyba je podle me v tom, ze kdyz je prepravce nespokojen s CD Cargo (driv CD), tak ma dve moznosti: prekousnout to a dal prepravovat po draze nebo se obratit na spoustu silnicnich dopravcu.

Pro Cargo Franta, Pepa a spol. nejsou partneři Vetsinu prumyslu v CR tvori prave firmicky "Franta, Pepa a spol." Takze tedy nenadavejme jim, ze kdyz oni chteji neco vozit, tak musi kamionem.

přesunutí právě tohoto neškodlivějšího tranzitu na hlavní železniční tratě rozvojem kombinované dopravy To je ovsem nutne delat na celoevropske urovni. A tykalo by se to jen par nejdulezitejsich trati u nas.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5279
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 10:46:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: Dejte mi za to, co jsem tady řekl, korunu za slovo, a já ty peníze rád předám vašemu spolku.
Víte, Franta, Pepa a spol. nejsou debilové a moc dobře vědí, že si svoje bedýnky odvezou podle potřeby ve své firemní dodávce za zlomek ceny a času, než co by obstarala železnice. Chci vidět, jak namotivujete opraváře šicích strojů Pepu, aby vozil opravené stroje vlakem, podobně automechanika Frantu. Statkář Jirka sice využívá půlku cukrovaru jako sklad zeleniny, ale tu odebírají zákaznící z okolí, mají si to snad popovážet pár kiláků vlakem?

Brr: K poslednímu odstavci: Ano, jenže to je valná většina toho, jak může železnice ušetřit milirady ročně v našem rozpočtu a výrazněji snížit znečišťování ovzduší. I kdyby se povedlo 20% kamionů z D1 dostat na vlaky, tak to bude mít větší vliv, než přesvědčovat statkáře Jirku, aby vozil brambory do 20 km vzdáleného města manipulákem, ze kterého by se stejně muselo pokračovat autem.
Musí být kolem trati někdo, kdo je schopen tam fakticky jezdit denně. Když tam zkrátka ten potenciál není, tak s tím nic neuděláte.
70 vagonů šrotu za týden je dobré, 70 vagónu za rok už je napováženou.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 197
Registrován: 3-2010

Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 10:51:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, nebudte demagog. On snad před rokem 1990 vozil nějaký opravář šicích strojů své dílo vlakem? (opominu-li přepravu spěšnin). Ano, děly se excesy, uznávám, například ucelenky chladících vozů s melouny z Bulharska... Ale to už se opakovat nebude, můžete zůstat v klidu.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
M.Kunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 810
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 12:44:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: ty melouny z Bulharsko, to byly excesy? Proč? To je přece přesně ta přeprava, o které se mluví... Navíc pokud je mi známo, vyjednalo FMD pro dopravu zeleniny z Bulharska a Rumunska zvláštní trasy "rychlých" vlaků. Jakpak je to se Španělskem dnes.
Orky: nejlepší, když zavedeme takt i v nákladní dopravě :-)
Jinak pokud se železnice specializuje pouze na ucelené vlaky uhlí a jiných surovin, její perspektiva není valná.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5281
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 13:42:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M.Kunt: Říká Vám něco pojem kombinovaná doprava? To je budoucnost nákladní dopravy. Připrcávky z lokálek jsou relativně malé procento.
Nikki: A jak koho chcete motivovat, aby používal lokálky k přepravě nákladními vlaky natolik, aby se vyplatilo udržovat lokálku, když je pro něj s ohledem na výrobu zbytečná? Běžte se podívat na konce těch vleček, co tam dneska je. Ostatní firmy mimo železnici k lokálkám náklady svážet nebudou, pokud tam nebude zázemí. Zázemí tam bude tehdy, pokud se uživí. Zázemí se uživí, pokud bude reálné naložit několik vagonů denně. V okolí většiny lokálek nenajdete potenciál pro vytvoření zázemí pro překládku, to bude u velkých logistických center.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Ferro
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.166.220
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 14:01:17    Odkaz na tento příspěvek  

Měl bych dotaz, který je trochu ot, ale opravdu jen trochu. Existují (či v nějaké rozumné minulosti tj cca 40letech) plány na stavbu nějaké nové 'regionální' trati, samozřejmě se soudobými parametry? Jsou v ČR nějaká místa řekněme s nevyhovující silniční strukturou a zároveň s potenciálem smysluplného využití drážní dopravy? (Myšleno samozřejmě tam, kde není a nikdy nebyla). Díky
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2384
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 14:03:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, já vidím největší problém v tom, že sice máte asi globálně pravdu, ale zapomínáte na to, že existují/mohou existovat firmy, které si vezmou k ruce kalkulačku a excel, které jim poradí, že je někde volný prostor na trhu a začnou dělat to, o čem si většina lidí myslí, že to nejde. Tohle samozřejmě neplatí jen o železnici, ale zcela plošně napříč veškerou společností. Prostě je třeba se smířit s tím, že budou lidi, kteří se nebudou řídit tím, co se zrovna sluší a budou dělat to, co si myslí, že se jim vyplatí. Jen čas ukáže, jestli to dělali dobře. Jen je potřeba, aby škodná, která bráním různým lidem v podnikání jen proto, že z principu řekla ne, šla od válu.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 3-2010

Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 14:05:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: Z hlediska argumentace Orkyho ty melouny zcela jistě exces jsou. Protože to je typická komodita pro kamionizaci :-)))
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 14:27:20    Odkaz na tento příspěvek  

70 vagonů šrotu za týden je dobré, 70 vagónu za rok už je napováženou.
Ále houby. Počet vozů za jednotku času není ani zdaleka jediný kritérium.
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 696
Registrován: 7-2009
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 14:47:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: schválně - kolik tzv. logistických center v ČR má vůbec napojení na železnici? Nějaká kombinovaná přeprava se dnes podle všeho nenosí - všechno na kamiony...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5282
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 15:05:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ferro: Ano, jsou. Otázka v jaké fázi rozparcovanosti: Orlické dráhy, Bečov-Bezdružice, Šumavské elekrické dráhy...

T_m: S tím souhlasím. Já jen upozoňuji na to, že ledacos má své hranice, a to je potřeba vzít v úvahu.

Nikki: Vy si myslíte, že jsem bojovníkem za to, aby se nákladka z lokálek vyhnala a ty lokálky zavřely? Tak to se mýlíte. Já budu fandit každému projektu, který tu lokálku dokáže zachránit. Výsledkem mého snažení výše mělo být to, abyste si uvědomili, že ne každá lokálka má šanci na záchranu, protože zkrátka ne každá lokálka má reálný potenciál.
Myslím, že i kazící se zboží má šnaci jet po kolejích. Ovšem musíte stihnout příslušné lhůty a mít na to zázemí, a to taky něco stojí. Takže když zařídíte pro své chladící vozy uplatnění celý rok a dokážete zajistit rychlou nakládku, rychlou dopravu a rychlou distribuci, proč by nemohly jet melouny vlakem? Já jsem slyšel i o banánovém vlaku.

W.: Není. Ale pokládál bych ho za jedno z hlavních kritérií. Koupíte si velkou ledničku, když do ní budete ukládat balíček salámu k svačině a jinak bude prázdná? Nekoupíte. Budete udržovat trať pro jeden vagon za týden? Budete, protože Vám to nařizuje zákon, protože pokud je jakkákoliv poptávka, musíte trať udržet sjízdnou. Ale nemůžete se divit majiteli, že se mu do toho nechce, obzvlášť když majitel má hromadu jiných tratí, který ten potenciál má.

X-Host: A to je právě fatální chyba.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 15:42:37    Odkaz na tento příspěvek  

Dva příklady z praxe:

Kamion naloží v pondělí dopoledne v pěti různých skladech zboží v Hamburku a ve středu dopoledne ho skládá na dvoře firmy v Brně.

Kamion naloží ve čtvrtek navečer zboží v Miláně a v pátek těsně po poledni část složí v Českých Budějovicích a navečer zbytek v Praze.

V okamžiku kdy toto bude reálné i pomocí železnice (třeba i kombinovanou přepravou) tak je příliv nových zákazníků okamžitý. To je totiž ve spojení se slušnou cenou ta nejlepší motivace.
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2186
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 16:28:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Ferro: Nejblíž k realizaci jsou tři kilometry Sedlnice-Mošnov. Za 1,5 miliardy (včetně rekonstrukce měnírny a úseku Studénka-Sedlnice) sakra drahá a nesmyslná sranda.
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Milanklewar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 795
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 16:53:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kamion naloží zboží navečer v Miláně a druhý den po poledni skládá v Budějicích.Jezdil jste někdy kamionem do Italie? Já ano.Víte jak dlouho trvá v Italii zaclení a u nác vyclení?Víte jak dlouho trvá cesta pro jednoho šofera?To co popisujete je stav pro dva řidiče a velmi ideální stav.Když jsem odjížděl dopoledne z Bologně,byl jsem rád,když jsem stál druhý den večer na dvoře v Otrokovicích.A to byla cesta přes Rakousko.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2386
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 17:33:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Jo, hranice samozřejmě jsou. Jenže co s hranicemi, když je někdo svévolně uzavře, aby se náhodou nezjistilo, že je lze překročit a pak je dokonce lépe. Tohle můžeme brát jako obrazné vyjádření, tak také jako doslovná fakta (ukázkově předvedená na železné, či jiné oponě).
Mě ani tak nevadí, když někdo "zarube" nějaké tratě díky tomu, že má "své" lidi, které přesvědčil o své pravdě. Mě vadí, že pokud přijde někdo jiný, kdo by to mohl umět lépe, nedostane šanci. Doufám, že si rozumíme
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 17:42:47    Odkaz na tento příspěvek  

Kamion naloží zboží navečer v Miláně a druhý den po poledni skládá v Budějicích.Jezdil jste někdy kamionem do Italie? Já ano.Víte jak dlouho trvá v Italii zaclení a u nác vyclení?
No je pravda, že občas mu to nevyjde dorazit mezi polednem a čtvrtou odpoledne. Podle toho jestli vyrazí z Itálie navečer nebo až před půlnocí. Jinak dnes už se neclí. Prostě se naloží, jede a složí.
Turista_762
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 4-2011
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 18:35:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M.Kunt Na Netoličce nikdy takovahle doprava nebyla. To jsi asi mladsi rocnik. Kolem roku 1980 az 85, nebyla vyjimka ve stanici 10 vozů. Posun i odrazem, aby se to pripravilo na odpoledne ven. Bezne bylo, vlak kolem 13.40 jezdil s postrkem a nekdy i ten dalsi po nem. V pauze se pak jezdilo do dnes uz zruseneho Holeckova, protoze tam take chodily vozy. To vse v doprave smisene. Vlaky byly jako prestavovaci, s povolenou prepravou osob. Trat zacala skomirat az v 90tych letech. Stepka ji podle meho nezachrani. Je tam toho skoda, protoze je vse opravene a vytopna ma dosud vodarnu a palivovy sklad.
Turista_762
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 4-2011
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 18:43:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Palivovy sklad myslim na uhli a drevo. Je to tam krasne netknute civilizací.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 21:41:45    Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
1. "Proč asi i ty stávající firmy o ty vlečky nemají zájem? On je vůbec problém pro valnou většinu firem to zboží na tu železnici dostat."

O tom mám dostatek informací přímo od mých kamarádů, co ve fabrikách dělají. Jejich zážitky s železniční dopravou jsou toho typu, že vagony nebyly přistaveny, případně byly přistaveny a nebyly odvezeny, a pokud byly odvezeny, tak do cíle dorazily až s několikadením zpožděním, někdy i poškozené nebo částečně rozkradené. Asi Vás neskutečně zklamu, ale ani pro jediného z těchto bývalých přepravců nebylo absolutně podstatné, jestli ta nakládková kolej, kde to zboží ložili, patřila koridorové stanici nebo koncovému nádražíčku lokálky. Ono pokud mají někde dobrý guláš za dobrou cenu, tak si ho koupím, bez ohledu na to, jestli to bude v interhotelu nebo v hospůdce na návsi.

2. "Jakou souvislost mají opuštěné lokálky s potenciálem pár desítek tun za den a křižovatky a dálnice, kde projedou desítky tun za den? Jestli chceme výrazně snížit náklady na tyto stavby, tak řešení není záchrana lokálek, ale přesunutí právě tohoto neškodlivějšího tranzitu na hlavní železniční tratě rozvojem kombinované dopravy."

Uniká Vám podstatný fakt. Hrajeme si tady na drsné ekonomy, takže mně absolutně nezajímá, kolik set nebo tisíc tun zboží projede po nějaké hlavní silnici. Mně pouze zajímá, z čeho se ty stavby budou udržovat, když jejich cena je značná a výnos z provozu minimální (nebo se převádí jinam - např. školství, zdravotnictví). Výnos z provozu je u lokálek taky minimální, avšak narozdíl od hlavních silnic jsou zde (relativně) minimální náklady i k zajištění provozu.

A s tím snížením nákladů si to moc nemalujte. Možná zrovna vy jste tu nedávno psal, že na mostech stárnou izolace a reziví výztuže a zábradlí i vlivem klimatu, takže i kdyby jezdilo kamionů méně a vlaků více, tak tyto stavby budou stále papat penízky. Jiné je to u vozovek, tam má rozhodující vliv zatížení.

3. "Chci vidět, jak namotivujete opraváře šicích strojů Pepu, aby vozil opravené stroje vlakem, podobně automechanika Frantu. Statkář Jirka sice využívá půlku cukrovaru jako sklad zeleniny, ale tu odebírají zákaznící z okolí, mají si to snad popovážet pár kiláků vlakem?"

No myslím, pane kolego, že ačkoliv jste asi mladší generace, a doby plného provozu lokálek nepamatujete, tak asi dobře víte, že takové ty účelové bláboly o šicích strojích a bedýnkách se zeleninou jsou mimo mísu, protože i ve zlatých časech železnice se toto vozilo po silnici. Já jsem za komunistů do zeleniny chodil, a nikdy jsem tam žádný odstavený vagon neviděl. Vlečku měl možná nějaký centrální zásobovací velkosklad, odkud se to rozváželo auty. To je mimo jiné ta kombinovaná doprava, kterou tu objevujete coby Ameriku, ale ona tady v těch dobách "zlých lokálek" dávno fungovala.
M.Kunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 814
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 21:58:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista 762: zas tak mladý nejsem, ale Netoličku pamatuju až v těch 90. letech. Pokud tuším, vozilo se tam předtím hlavně sezonně. Zajímavé, že Netolička byla na tapetě "rušitelů" od 60. let. Jinak mafiánské nápady na zrušení dráhy ála Zimola mě skutečně iritují (kdo chce ví, že nejde o záležitost ekonomickou, ale politickou).
Orky: kombinovaná doprava mi něco říká, ale dnes spíše pozoruji, že je to metoda vyhnutí se placení silniční daně.
účelové bláboly o šicích strojích a bedýnkách se zeleninou jsou mimo mísu
Ještě Orkymu chybí argument, že budou dražší rohlíky, jak hlásá Česmad.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 22:09:39    Odkaz na tento příspěvek  

4. "Říká Vám něco pojem kombinovaná doprava? To je budoucnost nákladní dopravy. Připrcávky z lokálek jsou relativně malé procento."

Ale, ale. Vy jste si opravdu velmi důkladně četl nějakou brožurku typu "Pravicově - liberálním ekonomem snadno a rychle".
Opět velmi malé znalosti, a mnoho prázdných slov. Kupte si jakoukoliv příručku o historii místních drah, a najdete tam fotky dlouhých nákladních vlaků, které jezdily několikrát denně. Ty Vaše přihlouplé "připrcávky" měly kolikrát tolik vozů, co dnes není k vidění ani na mnohých hlavních tratích. Běžte se třeba podívat na skoro mrtvou Ždáňku, kde je velké obilné silo s nepoužívanou vlečkou v Uhřicích u Kyjova. Tam svážely náklaďáky z širokého okolí obilniny a nakládalo se na vlaky. Pěkné logistické centrum, je hotové i s kolejovým napojením, pročpak vlečka nefunguje? A myslíte si, že kdyby bylo na koridoru, tak by fungovalo?

5. "X-Host: A to je právě fatální chyba (že nemají logistické areály kolejové napojení)."

To není žádná fatální chyba, to je Vaše fatální nepochopení problému. Problém absolutně vůbec není v tom, jestli by se zboží mělo vozit po lokálce nebo po hlavní trati. Problém je pouze, jedině a zásadně v tom, že zákazníci nemají zájem používat železniční dopravu jako takovou, lokálkovou i koridorovou. Tam, kde je potenciál i kolejové napojení z dob dřívějších, tam se prostě nevyužívají (Silo v Uhřicích, Baťovy závody ve Zlíně), tam, kde potenciál vzniká nově, tam se kolejové napojení rovnou ani nestaví. Ne protože lokálka, ale protože není zájem o železniční dopravu. A až jednou (doufám) ten zájem bude, tak bude práce i pro železnici, pro lokálku i pro koridor.
Jasněji už to neumím vysvětlit.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5285
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 22:16:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: Evidentně jste, narozdíl od T_m, nepochopil, co jsem chtěl říci. Jestli si myslíte, že změna přístupu vládní politiky, SŽDC i nákladních dopravců zachrání naše lokálky před zavřením, tak si to myslete.
Kdybyste alespoň trošku myslel nad mými příspěvky, tak by vám došlo, že jsem chtěl ukázat, že vožení bedýnek vlakem je hovadina a že takoví podnikatelé železnici nepotřebují i když jsou v zavlečkovaném areálu po firmě, která ji kdysi dávno využívala. Chtěl jsem Vám naznačit to, že dostat zboží do vlaku není taková sranda, jak si myslíte, že ho musíte naložit, že pro nakládku potřebujete zázemí, stroje a lidi, a že to taky není zadarmo. Taky jsem Vám chtěl naznačit, že vožení po železnici na pár kilometrů je taky blbina, protože místo přímého spojení musíte několikrát zboží překládat.
Jenže vy si tady budete pořád srovnávat zapadlé lokálky s hlavní silnicí, což je konina. Jestli věříte, že je reálné zachránit lokálky jako třeba Straškov-Zlonice nebo Dolní Bousov-Kopidlno, tak Vám držím palce, aby Vám to vydrželo. Já si myslím, že potenciál těchto dvou se limitně blíží nule a že každý proinestovaný peníz do nich chybí těm ostatním.
Edit k dalšímu příspěvku: Schválně, zkuste na to přijít, proč před 100 lety fungovala nákladní doprava jinak, než dnes.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 199
Registrován: 3-2010

Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 22:17:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: Myslím, že je to vysvětleno tak, že jsem to pochopil i já. Ale pokud vyrážíš na ČESMAD, hod si to do Powerpointu. Pánové zde mají problém pochopit význam psaného slova:-)))
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
M.Kunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 817
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 22:28:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dolní Bousov-Kopidlno
Tak zrovna cihelna v Osenicích přepravovala - jenomže firma byla zkrachována.
Pokud jde o ten peníz - teze, že lokálky užírají "potřebnějším" tratím lze označit spíše za směšnou. Ovšem je pravda, že SŽDC vykazuje náklady i na Kralovice - Mladotice, a to ve statisících za rok.
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 200
Registrován: 3-2010

Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 22:29:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, chtěl jsem se zeptat - kolik bylo proinvestováno, případně kolik se chystá proinvestovat do zmíněných tratí?
a k té změně politiky - naše sdružení navrhlo motivační systém, který by spočíval bud v odpuštění daně z příjmu, případně o zatížení nižší sazbou této daně pro subjekty, které by využívaly své napojení na regionální dráhu vlečkou. Nechal jsem tento nápad posoudit - požádal jsem ÚOHS o autoritativní výklad právního stavu a nebylo shledáno, že by to realizovat nešlo. Jde jen o to, aby to nějaký relevantní subjekt, který má zákonodárnou iniciativu danou Ústavou, adoptoval. Kdo nic nedělá, nic nepokazí. Pokud by to nepomohlo, rozhodně na tom stát po fiskalní stránce neprodělá.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Ferro
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.166.220
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 22:41:25    Odkaz na tento příspěvek  

Orky,Bugear: Díky za odpověď. Snad s výjimkou těch Bezdružic s Teplou si mi ty ostatní plány jeví spíš jako pohádky než jako reálně uvažované a zvažované projekty. Existuje nějaké finanční rozpětí podložené zkušenostmi z nedávné doby (přeložky, rekonstrukce), kolik stojí výstavba jednokolejné trati? 1,5mld za tři kilometry mi přijdou opravdu hodně. Děkuji
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 22:49:23    Odkaz na tento příspěvek  

Pro doplnění přidávám přehled využití vleček na II. železničním koridoru, úsek Hranice na Moravě - Přerov. Nechť si laskavý čtenář učiní představu o tom, nakolik se koridor liší od lokálky.

1. Hranice na Moravě:
- Vlečka cementárny funkční a používaná
- Vlečka Tondach (střešní tašky) mrtvá, zaasfaltovaná (fabrika funguje a kamionuje)
- Nákladiště dřeva (pila) ve stanici mrtvé (fabrika funguje a kamionuje)

2. Drahotuše:
- Vlečka kamenolomu funkční (ono se to kamenivo stejně většinou sype z vagonů mezi koleje, což by asi náklaďákem nešlo)

3. Lipník:
- Vlečka Strojtos mrtvá (fabrika funguje a kamionuje)
- Vlečka (ex) Solo Lipník mrtvá (fabrika taktéž)

- Nákladiště dřeva (funkční ještě po roce 2000) mrtvé, dřevaři asi kamionují

4. Prosenice:
- Vlečka rozvodny mrtvá (rozvodna funguje)
- Vlečka cukrovaru mrtvá (cukrovar funguje a kamionuje)
- Nákladiště dřeva možná sporadicky využívané

Přerov objíždím po Dluhonické spojce

5. Brodek u Přerova:
- Vlečka SŽDC (mostní obvod) semtam používaná (což se dá z podstaty věci očekávat)
- Vlečka sladovny cca. 2 roky mrtvá (sladovna dál funguje a kamionuje)
- Vlečka cukrovaru mrtvá (cukrovar taktéž)
- Vlečka Hanácké kyselky (dříve drůbežárny) fyzicky zlikvidována

6. Grygov:
- Vlečka elektroúseku SŽDC (stroje na opravy trolejového vedení) v provozu (což se dá z podstaty věci očekávat)

- Vlečka Prefy Grygov mrtvá (fabrika funguje a kamionuje)


Bilance této NElokálky:
A. Fungující vlečky bez vazby na SŽDC:
Celkem 2 (Cement Hranice a sporadicky nakládka dřeva v Prosenicích)

B. Fungující vlečky s vazbou na SŽDC (buď přímo ve vlastnictví, nebo dodávající pro SŽDC)
Celkem 3 (elektroúsek Grygov, mostní obvod Brodek, kamenolom Drahotuše)

C. Mrtvé vlečky mrtvých fabrik:
Celkem 2 (Cukrovar Brodek, Solo Lipník)

D. Mrtvé vlečky živých fabrik:
Celkem 9 zástupců (nákladiště dřeva Hranice, Tondach Hranice, Strojtos Lipník, nákladiště dřeva Lipník, rozvodna Prosenice, cukrovar Prosenice, Sladovna Brodek, Hanácká kyselka Brodek a Prefa Grygov)

E. Zvláštní cena pro novou fabriku, která stojí nadohled od trati a vůbec si nepořídila vlečku:

- Cihelna Wienerberger cihlářský průmysl (systém PoroTherm), mimo jiné největší cihelna v ČR. (tj. žádné bedýnky s rajčátky, Orky)

Takže tak, přátelé, čísla mluví sama za sebe (a z prstu jsem si je nevycucal). A za tohle žádná lokálka nemůže.
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 22:51:58    Odkaz na tento příspěvek  

rozhodně na tom stát po fiskalní stránce neprodělá

Ať počítám jak počítám....

- sleva na dani z příjmu
- silniční daň ze zrušených kamionů
- spotřební dań z PHM
+ ???

Mýto pro kamiony a poplatek za použití kolejí neuvažuji. To by se vzájemně vyrovnávalo.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Pondělí, 01. srpna 2011 - 22:59:27    Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Odmítáte se vymanit z myšlenkového schématu, že lokálka neumí přepravit nic jiného než bedýnky.

Dotaz:
- Jaké bedýnky se vozily z velkokapacitního sila v Uhřicích u Kyjova?

- Jaké bedýnky se vozily z Baťových závodů ve Zlíně, kde pracovalo několik tisíc lidí?

ps:
Baťa měl svůj logistický systém, u nás v Přerově měl distribuční sklad, zboží se naváželo vlečkou po trati ze Zlína (tj. i po zlínské lokálce) a rozváželo se z Přerova automobily. Vše bylo funkční do roku 1990, kdy se sklad zrušil a vlečka se zlikvidovala. Ano, do logistického centra se naváželo vlakem. A (mimo jiné) po lokálce.
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 00:05:34    Odkaz na tento příspěvek  

Znovu zopakuju, že v okamžiku kdy železniční doprava nabídne trhu nějakou konkurenční výhodu (např. rychlost nebo kvalita nebo cena nebo....) tak příliv zákazníků a zájem o takovou dopravu bude zcela přirozený. Všechny ostatní umělé způsoby tzv. podpory železnice jsou krátkodobě nebo dlouhodobě s negativním dopadem pro celou společnost.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1438
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 03:09:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jejich zážitky s železniční dopravou jsou toho typu, že vagony nebyly přistaveny, případně byly přistaveny a nebyly odvezeny, a pokud byly odvezeny, tak do cíle dorazily až s několikadením zpožděním, někdy i poškozené nebo částečně rozkradené. A odpuštění daně daně z příjmu by způsobilo, že tyto věci přestanou náhle vadit?
Jenže co s hranicemi, když je někdo svévolně uzavře, Kdo jaké hranice u nákladní dopravy zavírá?
Ferro: rychlodráha do Kladna regionální trať je, byť v žádném případě lokálka. (Má vést částečně ve zcela jiné stopě. A odbočka k letišti, bude-li, požadavek splňuje na 100%.)

(Příspěvek byl editován uživatelem BrR.)
Turista_762
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 137
Registrován: 4-2011
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 05:57:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M.Kunt Jen pro doplneni. V Netolicich byl manipulacni sklad dreva, ten nakladal kazdy den. Potom pila Chrastany, Fruta, jihomlyny, nebo jak se to jmenovalo, statky, uhelne sklady, cihelna atd. Sezoni byl Holeckov. Ale bylo zajimave potkat na prejezdu u Libejovicke zastavky soupravu M131 + 3 prazdne vozy Raj prave z Holeckova.
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 06:34:44    Odkaz na tento příspěvek  

Nechci se zamotat do ekonomické stránky ,ale někteří nadšenci tady neberou vůbec v úvahu objem výroby v těch "živých" fabrikách ve srovnání s neurčitým obdobím svých vzpomínek.To že je fabrika živá,ještě neznamená,že nevyrábí desetinu ve srovnání s dobou,kdy si pořídila vlečku,nebo nevyrábí něco úplně jiného,nebo změnila odběratele,a ti o žel.dopravu nemají zájem.Dneska vládne zákazník.A považovat rozvodnu za fungující fabriku je fakt mimo mísu.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5286
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 08:28:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice:
Nepochopil jste. Bedýnky pochopil snad každej, kromě Vás. O vlečky na koridoru vůbec nešlo. Pořád dokola říkám: Mluví se o potenciálu, který lokálky ztratily. Pochopte už konečně, že mezi 19.,20. a 21. stoletím je sakra rozdíl, co se vývoje týče, stejně tak jsou požadavky firem a lidí na úplně jiné úrovni. To, co mohla dát lokálka v roce 1850, 1890, 1920, 1980 a 2010 je sakra někde jinde. Kapišto?
Udržet tu trať v provozu taky není žádná sranda, to není pár korun, jak si myslíte.

Nikki:
Můžete mi říct jediný rozumný důvod, proč by měly mít firmy napojené a používající vlečku úlevy?
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4914
Registrován: 9-2003

Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 09:06:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad.Ferro - prodloužení měla naplánováno i Železnice Desná,tuším v Koutech n.Desnou asi o 1,5km(?)jako potenciál k nedalekým sjezdovkám a přístupnější místním..nedávno to bylo ještě prezentováno,jak to je nyní netuším..
A dotaz na místní znalé - jaká je situace trati do Malé Morávky?Poslední info (nejen) zde bylo,že se podalo odvolání proti zrušení neb trať nebyla nikomu nabídnuta a jen se podezřele rychle spěchalo na zrušení..protestujících subjektů bylo více..Nic aktuálního jsem nikde nenašel.
..pořádná mašina má kotel a komín..
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 09:45:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: protože by to stimulovalo přepravní potřebu.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Vltavák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 5-2011
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 10:18:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teda pánové jak to tady čtu, tak už i šotouši jsou pro rušení tratí... To je smutné. Kdyby měly dráhy systém (funkční) vyhovující přepravcům 21. století a ne roku 1976, byl skutečný zájem státu o železniční dopravu a ceny pro koncového zákazníka přijatelné, jezdit to bude. A je úplně jedno jestli z Horní Dolní nebo z Velkoměsta hl.n. Jasně že šici stroj nebo bednička rajčat ne (ale nakonec jako spěšnina, doplňková služba na které sice nevydělám, ale ani neprodělám a je to výborná reklama - proč ne?) Ale taková paleta s čímkoliv... no proč by to nemohlo jet vlakem?

Jenže když se nechce je to horší než když to nejde. Bohužel se současnou vládou to nepůjde nikdy. Právě oni vytvářejí podmínky, jim dávám za vinu stav (nejen) nákladní dopravy po železnici.

Jimi vytvořené a řízené podniky SŽDC, ČD a ČDC? Mizí tam naše peníze rychlostí světla, efektivita limintě se blížící nule. Vidět jako řešení tohoto stavu v rušení tratí mi přijde krátkozraké a hloupé.

Problém není v malé rychlosti lokálky (kamiony tam taky nelítaj 120), v rozpadlém nádražíčku (to se dá opravit), ani v těch vašich věčně omílaných penězích (znáte někteří vůbec jinou hodnotu než peníze? Přesně takhle se chovali politici v 90. letech a kam to vedlo? Dá se to řešit pobídkami, zákazy, příkazy, zvýhodněním, dumpingovou cenou, dotací, akční nabídkou... Stačí na to mít systém).

Je to v lidech, dokud tam budou sedět ti samí a jejich záložní kamarádi, nic se nezmění.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1441
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 10:42:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zákazy, příkazy,...,dumpingovou cenou, dotací Timhle zrovna tedy ne.
Ale jinak vicemene souhlas. Az na to, ze misto vlady davam vinu panakum na CD (driv) a SZDC a CD Cargo (ted).
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 10:50:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr - navrhnete tedy nějaké řešení? A samozřejmě že vláda má svůj podíl viny. Protože kdo jmenuje ředitele ČD a SŽDC, okresní školní inspektor v Mukačevu? No a co se týče krajů - věcně jsme to rozebrali tady http://www.proti-hejtmanum.cz/
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 11:47:01    Odkaz na tento příspěvek  

Mě je jedno čím budu vozit. Pokud budou srovnatelné podmínky přepravy, keré budou vyhovovat mě i mým zákazníkům. Klidně i vrtulníkem.
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 11:58:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

takymamvlakyrad: HEURÉKA!!! a o tom to je. Vždyt Dluhonice a M.Kunt tady už rok nedělají nic jiného než to, že poukazují na to, že ty podmínky v žádném případě nejsou rovné!
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1442
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 12:03:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

navrhnete tedy nějaké řešení? Jasne, ze jo. Vsichni zamestnanci (od shora az uplne dolu, nejen reditele) CD C i SZDC se musi chovat jako zodpovedni hospodari a spravci majetku, u CD C pak jeste k tomu aktivne prozakaznicky.
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 12:04:34    Odkaz na tento příspěvek  

HEURÉKA!!! a o tom to je. Vždyt Dluhonice a M.Kunt tady už rok nedělají nic jiného než to, že poukazují na to, že ty podmínky v žádném případě nejsou rovné!
To já vím, že v rychlosti přepravy a ceně nelze srovnávat s jinými způsoby přepravy.
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 12:07:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr - upřesnuji svuj dotaz: Navrhnete nějaké reálné řešení, které by se projevilo v krátkodobém horizontu? Jinak samozřejmě souhlas.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5288
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 12:12:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: To by chtěl každý daňové úlevy, aby se mu snáž přežilo. Dáte mi daňové úlevy, abych víc jezdil vlakem, byla menší ztráta a mohlo jich jezdit víc? Dáte daňové úlevy krachujícímu krámu na náměstí, aby Vám krám nezrušili?
Když se všem budou dávat daňové úlevy, aby něco, tak dopadneme jak Řecko.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 12:25:01    Odkaz na tento příspěvek  

Možná mám malu fantazii, ale nedokážu si představit jak by ta sleva na dani fungoval. Bylo by možné přesněji popsat mechanismus uplatňování?
Vltavák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 5-2011
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 12:40:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vsichni zamestnanci (od shora az uplne dolu, nejen reditele) CD C i SZDC se musi chovat jako zodpovedni hospodari a spravci majetku, u CD C pak jeste k tomu aktivne prozakaznicky. BLBABLABLA Takhle se ti lidé, kteří tam jsou nikdy chovat nebudou. A jsou tam proto, že mají politické a jiné vazby na státní úředníky a vládu. Proto jak jsem už říkal: Je to všechno důsledek neschopných, zkorumpovaných, asociálních, arogantních a ničeho se neštítících lidí ve správě naší země. Smutné je, že jsme si je tam sami zvolili...

Orky: A proč neulevit železnici od placení daní? To by chtěl každý daňové úlevy, aby se mu snáž přežilo. Navíc, jak jsi napsal tu větu, daně nemáme platit proto, aby se nám hůř přežívalo, ale právě naopak!!! Daně máme platit proto, abysme se měli líp, byli jako stát konkurenceschopnější, měli kvalitní vzdělání... Daň nemá být pokuta za život!!!

Je snad zájem většiny lidí (životní prostředí) aby toho co nejvíc jezdilo vlakem. Proč by nemohla být krátkodobá (řekněme 5 let) garantovaná třeba dotovaná cena nákladní železniční přepravy? Samozřejmě s podmínkami jako: Dalších 5 let udržíte +- stejný objem dopravy, jinak dotaci vrátíte. Dát tomu jasné a jednoznačné podmínky, spravedlivé pro všechny, kdo se budou chtít přepravy po železnici zúčastňovat a půjde to. Tedy šlo by to, ale s touhle politickou reprezentací to nepůjde. Nikdy. Ti to raději zničí, zapálí, sešrotují, zruší, prodají pozemky za korunu kamarádovi nebo prostě nechají na pospas času, počasí a vandalům.
Vltavák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 5-2011
Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 12:47:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takyvlaky: Jednoduše: Z toho co odvezeš v následujících pěti letech nebudeš platit dań z příjmu a daň za použití dopravní cesty. Pokud v dalších pěti letech po skončení úlevového období udržíš alespoň 90% objemu přepravy, nebo alespoň 75% při mimořádných událostech, jsou všechny úlevy tvoje. Pokud méně, doplatíš příslušnou část.

Takový bych viděl základní princip. Samozřejmě by to muselo být ošetřené proti podvodům atd., ale princip třeba takhle.
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 12:53:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky - když už jsme u té politiky, já osobně bych Řecko bral. Protože to, co se děje dnes a tady, nás vede ještě trošku dál na jih. Do Somálska. Tudíž minimální stát=nejlepší stát. Ovšem nevšiml jsem si, že by Somálci byli extra bohatí. A je celkem šumák, že slaví den daňové svobody kolem 5. ledna. My totiž jsme suchozemský stát, my si těžko ulovíme tanker.

Investiční pobídka je celkem vhodný instrument, pokud se nezvrhne ve fotovoltaické šílenství.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 02. srpna 2011 - 12:57:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

takymamvlakyrad: Uplně jednoznačně a jednoduše. Po dobu danových prázdnin prostě ten subjekt podá nulové přiznání k DPPO. Nebo zdaní, ale prostě nebude danit 19%sazbou ale třeba jen 10%. A nebo bude danit tak jako dosud, ale nebude mít povinnost odvadět zálohy na dan z příjmů, což mu pomůže vylepšit cashflow. V tom bych neviděl žádný problém.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/