K-report
 

Archiv diskuse Zrušené tratě do 13. 07. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv diskuse Zrušené tratě do 13. 07. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
lajos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.80.61
Odesláno Středa, 29. června 2011 - 20:47:08    Odkaz na tento příspěvek  

Zderadíček: oni snad opravdu Maďaři zabrali "nějaké části Slovenska" - souvislý pás od předměstí Bratislavy (mimo říšskoněmeckou Petržalku/Engerau) až po Čiernu n. T., Podkarpatskou Rus pro jistotu celou. Ten jih Slovenska se obsazoval v zásadě nadvakrát, něco těsně po Mnichovu, něco v listopadu 1938 po tzv. druhé vídeňské arbitráži. DS, NZ, KN, Parkáň, Šahy, Krtíš, LC, Filak, RS, Plešivec, RV, KE - to vše bylo pod ochranou admirála bez moře Miklóse Horthyho.
Spojnice se začaly plánovat brzy, možná ještě před vypuknutím druhé světové. V podstatě jediným docíleným spojením na jihu byla trať Tomášovce - Veľká Ves z roku 1940, kterou se obchvátil Lučenec a napojila slovenské obce a města severně odtud.
Gemerské spojky jsou zajímavým torzem.
Kromě tomášovské trati (sloužila jen do r. 1949, zbytky jsou vidět dosud) se třeba vybudovala trať Kapušany pri Pr. - Strážske, Vranov n. T. - Vranov-mesto, snad i Kysacká spojka. Důsledkem byla třeba i urychlená výstavba 2. tr. koleje z Bratislavy do Leopoldova...
Důvodů, jak se vyhnout okupovanému jihu bylo skutečně dost. Takže v těch výstřižcích asi moc nového nebude, řekl bych.
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 495
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 00:07:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Gemerské spojky: ty výstřižky z novin asi budou popisovat oficiální stanovisko strany a vlády k zastavení stavby. Jenomže archivní materiály z dvacátých let do toho vnášejí poněkud jiné světlo.

Můj názor je, že důležité osoby to chtěly zastavit a proto se k tomu musely najít důvody. Mezi zastavenými stavbami byly také trati Plavecký Mikuláš - Jablonica (projednávaná také už ve dvacátých letech), Hronská Dúbrava - Banská Štiavnica nebo Podolinec - Plaveč. Ty poslední dvě se naštěstí podařilo dokončit po kratším či delším přerušení. I když v případě Tratě mládeže nezbylo, než kvůli tomu zorganizovat politické divadlo, aby jim vrchnost milostivě povolila vlastními silami stavět dál. Ale i zastavení stavby Plavecký Mikuláš - Jablonica se těžko zdůvodní nějakými změnami hranic.
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 496
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 00:39:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lajos: někde jsem četl, že údajně také margecanská spojka vznikla až za války. Fakt je, že tehdy ji využíval (spolu s kysackou spojkou) rychlík Bratislava - Banská Bystrica - Prešov. Ale potom jsem narazil na doklad, že kysacká spojka vznikla nebo přinejmenším byla vyprojektovaná už před válkou, takže možná je všechno jinak.
Zderadíček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 335
Registrován: 4-2007

Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 06:27:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem ten odkaz uváděl proto, že vámi uvedená fakta tam, kam jsem zpětně dohlédl, zde nikdo nezmiňoval,ale vidím, že jste fundovaní historikové, takže i já děkuji za poučení.
Ten zmiňovaný článek není politický, ale je psán z pozice cestovatele - železničáře.
Ferdinandka přežije!
lajos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.80.61
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 10:11:44    Odkaz na tento příspěvek  

Zmar: ano, jistě šlo o politiku. V mnohém šlo o dědictví po nenáviděném klerofašistickém zřízení, takže ty stavby měly špatný "kádrový původ".
Ta spojka u Margecan (Jaklovská spojka ?) mě hned nenapadla, ale logiku by to dávalo. Na okolnosti vzniku Kysacké spojky jsem v tisku nenarazil (v archivech jsem po tom nepátral vůbec), důvody jsem spíše odvodil.
Spojnice za Záhorí měly opodstatnění jak první čs. republiky (zkvalitnění komunikací a lepší dostupnost), tak za štátu, kdy z Bratislavy moc vnitrostátních tratí nevycházelo. Svoji roli v tom sehrála strategie, po válce již ne. Když se finance a hlavně pracovní síly soustředily na Trať míru, Trať mládeže, Trať družby, pokládky druhých kolejí, přeložky a jiné nepochybně důležitější úkoly, na velkoryse projektované lokálky nezbylo.
Z dnešního pohledu asi dobře, ale kdo mohl tušit další vývoj v budoucnu. Stačí posledních 8 - 9 let nazpět.
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 497
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 14:35:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lajos: zajímavé a dosud nepublikované politické pozadí mělo i zahájení stavby tratě Hronská Dúbrava - Banská Štiavnica. Ještě za Maďarska bylo jasné, že stará úzká nebude stačit a tak vyprojektovali novou 'širokou' trať ze Štiavnice přímo na jih nejkratším směrem k Budapešti. Za první války ji už nestačili postavit. Ale po válce to byl nežádoucí (ale také nepraktický) směr a tak se začalo uvažovat o jiných směrech i přesto, že vyžadovaly náročné stavby a tunely. Na to ovšem nebyly peníze. Město Štiavnice se nevzdávalo, protože pro ně kvalitní doprava byla téměř existenční otázka. Takže jedna petice následovala druhou ale všechny skončily v archívu :-).
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 498
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 14:38:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tehdy se už dost otevřeně říkalo, že oškliví úředníci z Prahy si nepřejí rozvoj slovenského města. Proto po vzniku Slovenského státu zpočátku zavládl optimismus. Ale brzy se ukázalo, že i v Bratislavě jsou úplně stejně oškliví úředníci. Bodejť by ne, když to do koše házeli stále stejní lidé na správě dráhy v Blavě. Nakonec rozhodly politické konexe, když nějaký vysoce postavený politik, který měl na Štiavnicu osobní vazbu, stavbu prosadil.

(Příspěvek byl editován uživatelem zmar.)
lajos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.80.61
Odesláno Čtvrtek, 30. června 2011 - 19:54:14    Odkaz na tento příspěvek  

Zmar: pokud jde o Banskou Štiavnicu, tak ta figurovala i v plánech napojení na Krupinu a Šahy ještě v posledních letech R-U.
Nakonec zvítězila novostavba z Krupiny do Zvolena. Taky jedna z prvních staveb ČSR, ale připravených ještě za jiného soustátí a zcela jiných geopolitických podmínek.
Přímé spojení středního a jižního Slovenska bylo potřebné pořád.
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.203.161.27
Odesláno Pátek, 01. července 2011 - 19:39:53    Odkaz na tento příspěvek  

V těch spojkách (Margecany, Kysak) bylo větší procento strategie, dokončené do r. 1938 byly. Margecanská dřív, takže se ještě stihla dostat do předválečných ročenek. Ale mohly hnít bez provozu.
Gemerské spojky bych tak nedramatizoval, v zákonu z roku 1920 nebyly. Byly jen jedněmi z mnoha čar na prvorepublikové mapě zbožných přání. Hlavní impuls bych viděl až ten horthyovský.
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2145
Registrován: 8-2005

Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 01:12:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Lokofan: Myslíte tím, že ho okamžitě zase na půl roku přerušili? usnesení
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 800
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 01:38:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jen opravím. Maďarsko si bralo území až po Vídeňské arbitráži a ta byla první. Ta druhá se týkala území získaného na Rumunsku. Dál Maďaři brali na východě po okupaci nezávislé Karpatské Ukrajiny (18.3.39) V té malé válce. po Mnichovu si brali jen Němci Petržalku a Děvín a Poláci u Čadce, na Oravě a Spiši.
Po válce nešlo o politiku, ale o ekonimiku. Ty tratě již opět byly napojené na slovenské území a ty spojky by se finančně nevyplatily. Přeci jenom začala doba stagnace železnic a růst silnic.
lajos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.177.80.61
Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 20:25:23    Odkaz na tento příspěvek  

Trojitý honzík: děkuji za upřesnění, psal jsem to z hlavy. Ale v souvislosti s odstoupením jižního Slovenska Maďarsku se psávala II. vídeňská arbitráž.
A též si matně vybavuji úryvky z knihy Antona Rašly "Polní prokurátor vzpomíná", jak na podzim 1938 z kopce pozorovali zábor pohraničních Šiah, a to ještě před tím, než se čs. armáda musela za chvíli zdekovat dál na sever. Oni ti honvédi skutečně šlapali po výsostném čs. území ještě před oficiálním předáním.
Obsazování Podkarpatské Rusi bylo až po vyhlášení štátu, to vyjádření bylo nepřesné. Teď zrovna proběhlo nějaké jednání o odškodnění čs. občanů, vyhnaných v březnu 1939 odtud.... a tamní vývoj byl tehdy nepřehledný a měnil se skoro ze dne na den.
No a na severu si Slovensko taky za krátký čas přišlo na své, na Oravě zase získalo nějaké území pro sebe. Mmch. se tam v roce 1942 narodil Michal Dočolomanský, nezapomenutelný Nick Carter, Gustáv Husák, Valent Pichanda a hrabě Teleke z Tölökö v jedné osobě
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 21:11:55    Odkaz na tento příspěvek  

Když už jsme sklouzli k tomuto OT, tak dokonce v rámci územních rošád plánovala skupina slovenských nacionalistů odtržení části Moravy, týkalo se to zhruba čáry Mikulov - Kyjov - Kroměříž - Hranice, severně od Hranic už nic, tam byl Sudenenland a na ten samozřejmě nesměli chytnout. Nicméně i tak dostali od Adolfa přes prsty, neboť strategicky velmi významné území Moravy s velmi úrodnou půdou (což bylo za války zásadní, neb bylo třeba zásobovat proviantem frontu) mělo být obsazeno arijci a mělo stát pevnou součástí Rajchu, což bylo dost zásadně v kolizi s plány slovenských nacionalistů.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 764
Registrován: 10-2009
Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 22:57:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lajos: s Podkarpatskem to bylo skutečně daleko složitější, autonomie pod vedením Vološina byla vyhlášena na podzim 1938 už po záboru poloviny země Maďary. Vláda sídlila v Chustu a fakticky skončila stejně jako druhá republika 14.-15.3.1939, kdy Maďaři obsadili i zbytek (vyhlášená samostatná Podkarpatská Rus trvala spíše v řádu hodin).
Bohužel se už nestihla dostavět tranzitní trať z Košic na Chust a dál (projekt je hotov a existuje). Jinak železničáři byli jedni z posledních, kteří utíkali před Maďary a to převážně přes Polsko. O odškodnění požádali potomci dvou z nich (pokud je mi známo). Bohužel, zákon je problematicky napsaný (viz rozhodná data) a požaduje dokázat částečně nedokázatelné - díky tomu chaosu v březnu 1939.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 765
Registrován: 10-2009
Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 22:58:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice: to nebyli slovenští nacionalisté, ale nacionalisté "moravští", resp. valašští (např. syn malíře J.Úprky).
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 00:34:44    Odkaz na tento příspěvek  

Teď byl o tom článek myslím v Právu, tam psali, že to vedlo několik slovenských nacionalistů, ale nakonec to odmítl i Tiso s tím, že si pamatoval moravské poslance, kteří prý byli v Rakousko - Uherském sněmu větší čeští šovinisti než poslanci z Čech. Pár jednotlivců na Moravě za to možná fakt mohlo kopat, možná v naději, že kdyby to náhodou vyšlo, tak by jim to přineslo nějaký kariérní růst.
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 05. července 2011 - 22:02:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přátelé, byl postaven jednoduchý koncepční webík pro osvětu širší veřejnosti. Kdo chce pomoci at šíří, kňouralové a rýpalové nechť se zdrží komentářů. Díky

http://www.proti-hejtmanum.cz/
http://www.proti-hejtmanum.cz/jde-to-i-jinak/

je možno podepsat i petici proti nesmyslným optimalizacím http://www.zmenpolitiku.cz/petice/112/proti-optimalizaci-zeleznic ni-dopravy/
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 17:33:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemáte někdo prosím aktuální foto starého českolipského nádraží na původní trati??
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 8-2009
Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 20:52:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud je mi dobře známo (i jsem si osobně českolipský ,,uzel,, procházel), tak jsou tam původní nádraží dvě... Jedno úplně původní, kde kdysi začínala lokálka do Mimoně, kterou snad nechal stavět hrabě ze zámku v Zákupech. Do tohoto areálu, kde dnes snad sídlí dílny ČD stále koleje vedou, ovšem tak 2 roky jsou v areálu již zasypané... Druhé ,,staré,, nádraží (které vy asi myslíte) je na přeložce Ústecko-teplické dráhy a jmenovalo se snad Česká Lípa město... Tam snad občas ještě nějaký Mn zajede... Když už jsme u toho, a někdo by foto měl, neměl by někdo i foto té garáže, co ještě cca před 4 roky stávala hned vedle výpravní budovy? Byl to necelý vůz Blm či BDlm.. Díky
7036
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 464
Registrován: 7-2003

Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 20:57:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil: shodou okolností ze včerejška


mám i další, tohle jsem jen narychlo vybral
"pro tebe nejsem Plačko když už tak Martin Plačko nebo pan Plačko.. "
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 22:14:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji moc za foto ))) a dobří lidé, prozradíte mi někdo, kolik bývalo na tomto nádraží v nejširším místě celkem kolejí?? Plocha je to velká, ale tuším, že jich je hodně vytrhaných včetně případných odboček z tohoto nádraží (vleček)..
A otázka: znáte ještě nějaké takové podobné nádraží, tj. které bylo dříve využívané a nebylo "slepé"? Krom České Lípy si vybavím i Duchcov. Další tip?
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 8-2009
Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 22:53:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil: co Vinařice? Z Kladna Dubí tam stále koleje vedou, dál na Zvoleněves vytrháno.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.141.26
Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 23:18:40    Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil: Kamenický Šenov třeba.
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 23:39:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil: Uhřice u Kyjova třeba, Hevlín třeba
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 23:46:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ano ano, ale co se třeba do velikosti týče, tak Hevlín můžeme vyloučit a tím pádem zúžíme možný výběr.
Kamenický Šenov bohužel neznám a ani jsem zde foto nádraží nenašel, takže ani nevím, zda velikostně se blíží České Lípě..
Uhřice také malé..myslím jen 3 koleje či čtyři max.
a Vinařice také myslím jen malé nádražíčko.
Co se týče kolejí, tj. velikosti, tak dnes slepé či nepoužívané nádraží si myslím je ČL město největší, ne?
Mandrake
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 9-2008
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 00:27:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kamenický Šenov tak asi 1936:
Vinařičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.72.246
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 08:01:38    Odkaz na tento příspěvek  

Tchtil: Divil by jste se, ale v dobách své největší slávy, kdy fungovala vlečka na důl Jan, vlečka do mlejna, vlečka do drtičky a další dvě vlečky, které se mi prozatím nepovedlo vypátrat, kde byly umístěny, to bývalo docela slušné nádražíčko- dnes je to prdlajs- nic nezbylo téměř..
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4830
Registrován: 9-2003

Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 08:13:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Největší "slepé" nádraží?Co třeba Moldava?Tam je místa několik habadějů..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5189
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 10:18:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: To jsou zase bláboly. Projděte si internet, abyste se alespoň trochu dostali do obrazu. Dá se najít spousta zajímavých věcí. Představa, že soukromý dopravce dokáže cenu nějak výrazně srazit, je lichá. Najděte mi dopravce, který Vám odjezdí nějakou lokálku uprostřed lesů a polí jedoucí často daleko od obcí za pár korun blížící se cenám za autobus? Jenže ty lokálky, na kterých zastavuje dopravu Pardubický kraj, jsou zpravidla lokálky s malou poptávkou.
Zeptejte se Petra Šimrala, který se na káčku občas objeví, co je reálné. Vlak ve 21. století se udrží tam, kde jsou větší výkony. Na malých výkonech bude i při srovnání podmínek nákladově vlak dost výrazně prohrávat. Platba za dopravní cestu je poměrně malá sloužka celkových nákladů. I kdybyste zařídíl, aby osobní vlaky za dopravní cestu vůbec neplatily, stejně bude nákladový rozdíl na malých výkonech jednoznačně příznivější pro autobusy.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 162
Registrován: 3-2010

Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 10:27:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky - jde o to, aby byla podnikatelská sféra motivována k využívání dráhy. To je problém. Řešit ho ovšem jde. A celkem i bez nějakých legislativních kolizí.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1532
Registrován: 4-2009

Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 11:05:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jde o to, aby byla podnikatelská sféra motivována k využívání dráhy. To je problém. Řešit ho ovšem jde. A celkem i bez nějakých legislativních kolizí.
Každému podnikateli, který nezaplatí DPH při nákupu auta, přibalíme zdarma adaptér k jízdě po kolejích?
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 3-2010

Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 12:22:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Němec_z_ova - ne. Zatím jsem na ten svůj legislativní nápad požádal ÚOHS o autoritativní výkla, abychom zjistili, zdali není v rozporu s metodikou veřejných podpor - především de minimis. Až to závazné stanovisko obdržím, zveřejním ho na webu.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5190
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 13:17:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: jde o to, aby byla podnikatelská sféra motivována k využívání dráhy. To je problém. Řešit ho ovšem jde. A celkem i bez nějakých legislativních kolizí.
Ano. To ovšem platí spíše pro nákladní dopravu. Nelze však očekávat, že nákladní doprava spasí všechny lokálky. To bude spíš minimum. Tady je potřeba řešit spíš tranzitní dálkovou nákladní dopravu, která ničí naše silnice a dálnice, ve kterých je pak nutno utopit desítky miliard.
Pokud jsem dobře pochopil to, co je napsáno, tak se mluví zejména o osobní dopravě a zejména o té, která nemá příliš šancí uspět ani pří narovnání podmínek. Samozřejmě je otázkou, jestli by narovnání podmínek dráze spíš neuškodilo.

Chtěl bych se ještě vyjádřit k některým rubrikám: Nejdříve "proč je nevolit". Mít jako jediné kritérium to, že si dovolili podpořit neobjednání vlakových spojů je velmi ubohé kritérium. Naopak mít neutrální názor na pana Ratha, jehož úředníci chtěli a částečně i provedli citelný zásah do autobusové ZDO.
Na a "jde to i jinak" taky nelze brát plošně. To šlo třeba u JHMD, která dokázala najít potenciál svýcg tratí, ale najděte potenciál u trati Straškov-Zlonice, ale třeba i u tratí na Chornicku? Kde tam seberete 2000 lidí na den, když tam ty lidi nejsou?
A mnohých z "10 mýtů a omylů" by šlo doložit, že mnohdy mýty nejsou.

Takových nářků, jako je vaše stránka, je na internetu mnoho, ale návrhy, skutečné kalkulace záměrů, propočty potenciálu apod. najdete jen sporadicky.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 769
Registrován: 10-2009
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 13:57:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: já znám dopravce, který jezdí lokálku za cenu rychlíku a všichni se tváří, že je to v pořádku.
Pardubický kraj, jsou zpravidla lokálky s malou poptávkou.
Kouzelné slůvko "zpravidla" dokáže omluvit postupnou destrukci veřejné dopravy zřejmě kdekoli
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5191
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 15:02:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: Nezbývá tedy nic jiného, než najít toho dopravce, který to Chornicko a Králicko odjezdí za 40 kč/km. Máte ho? Sem s ním.
To, že někde začnou jezdit autobusy místo vlaků ještě nemusí znamenat, že jde o destrukci veřejné dopravy. Ovšem šotouši to tak většinou vnímají.
To, co předvádí http://www.proti-hejtmanum.cz/ je podobné vymývání mozků jak to dělají někteří politici a dopravci akorát z té druhé (šotoušské) strany. Já od nich chci jedno: Objektivní kalkulaci a možnosti řešení. Ne plané nepodložené řeči.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 3-2010

Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 15:26:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Zkusil jste se na to podívat z úhlu, že hejtmani musí vidět, že jim hrozí možnost nezvolení? Protože to je jediná možnost občanské společnosti, jak je doutit, aby toho levnějšího ŽELEZNIČNÍHO dopravce začali hledat. Jinak jste samý návrh, samá analýza. Čili pokud vám jde o zachování základní dopravní obslužnosti alespon v současné kvalitě a rozsahu sem s tím! Děkujeme
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 771
Registrován: 10-2009
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 16:01:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud někdo diskutuje na úrovni "vlaky jsou drahé a daleko od vesnic, autobusy levnější a v centru obcí", nezbývá, než se ozývat. Různí pleticháři z ORED a JIKORDů nebo jak se to všechno jmenuje, často dokážou zdůvodnit opravdu cokoli a ovlivňovat rozhodnutí, která jim nepřísluší. Pak tu máme politiky, jako Zimola, kteří už dávno překročili při své těžko srozumitelné vendetě míru (i slušnosti - viz http://www.jirizimola.cz/k-poslednimu-sbohem-jedne-trati). Proti tomu je dobré se ozvat zvláště v okamžiku, kdy ten, kdo by měl něco dělat (minimálně ty analýzy), je neschopný nebo mu to vyhovuje.
PS: hledání dopravce je v kompetenci někoho poněkud jiného, nemyslíte? Že je fantasmagorická cena pro lokálky v krajských smlouvách nesmysl snad nepopřete.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5193
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 16:57:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: Jenže na hejtmany se nadá koukat jenom z úhlu železničního. Možná najdete železničního dopravce, který dokáže být levnější. Ale těžko budete hledat dopravce, který bude natolik levnější než ČD, aby to bylo natolik zajímavé, že by stálo za to zvážit, zda dopravu nezastavovat.
Mně je narozdíl od Vás jasné, že lokálky s malými výkony v dnešní době prakticky nemají šanci. Není co hledat. Já nebudu dělat žádné analýzy, to chci po signatářích petice, aby dokázali, že takové levné řešení existuje.

Mkunt: Kraje zpravidla argumentují něčím jako průměrná dotace na vlakokm, konkrétní údaje se člověk nedoví. To skutečně není správný postup. Říci si za odepsanou 810 cca 90 kč/km je skutečně podezřelé. Možná seženete dopravce s novým vozidlem, řekněme třeba RS1, protože něco menšího alá 810 budete dneska na trhu shánět těžko, ale s akceptovatelnou cenou pro malé výkony?
Třeba tady je odhad nákladů na Desiro: http://www.railvolution.net/czechraildays/2005/seminare/v_4.pdf Výsledek: 98 kč/km, a to jde o údaj poměrně starý. O kolik by byla levnější menší RS1? Plácnu za 90 kč/km. Vyplatí se to pro tratě, kde je tak malý potenciál, že tam třeba víc jak 20 lidí ve špičce na vlak nenajdete? Tady už si sakra rozmyslíte, jestli mít vlak se zachodem, možností přepravy kol apod. nebo mikrobus třeba za 25 kč/km, který by byl k poptávce adekvátní, s minimální ztrátou.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 165
Registrován: 3-2010

Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 17:34:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Subsidiarita je bezvadná myšlenka, ovšem v našich poměrech vymknutá z kloubů šílí. Unitární stát velikosti ČR nepotřebuje VUSC. Pokud už je bohužel má, neměly se na ně delimitovat kompetence nezbytné k chodu státu 21. století. Čili školství, doprava a zdravotnictví. Odtud pramení mé přesvědčení, že reforma VS je ďáblův vynález a Milošova pomsta. Proti hejtmanům je ta petiční akce zaměřena z důvodu, že jako sociální demokraté by měli mít schopnost vnímat veřejný prostor ve všech jeho aspektech. Oni jsou politici, oni nesou odpovědnost a jim bude vystaven účet. Odpovědnost ORED, JIKORDů, KORDISů a jiných nastínil Mkunt o pár příspěvků výše.
Je tešké přesvědčit laickouveřejnost triktně odbornými argumenty. Lidé chtějí jasné a stručné, byť pro tebe třeba demagogické, argumenty.
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5194
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 19:00:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: Tak proč prostestujete proti zastavování osobní dopravy a ne proti tomu, co jste mi tady v několika příspěvcích napsal?
A že ČR nepotřebuje VUSC třeba kvůli dopravě? Stačí se podívat, jak dopadla centrálně objednávaná železnice na Slovensku (viz můj příspěvek v GVD)
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1318
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 21:15:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Nikki: jak je doutit, aby toho levnějšího ŽELEZNIČNÍHO dopravce začali hledat

Vypusťte ze své věty to jedno slovo psané velkými písmeny a pak odpověď zní: Přiškrtit krajský rozpočet. Pak nastupuje cesta hledání levnějšího dopravce zcela automaticky. Ono je to totiž (a to si zde mnoho diskutujících šotoušů, zejména těch ultrass neuvědomuje popř. není schopno vůbec uvědomit) o penězích na ZDO až na prvním místě (Chcete-li vozidlem veřejné dopravy obsloužit typickou vesnickou linku z okresního města vedoucí do několika obcí o 500 obyvatelích, tak se taková linka bez dotací neobejde, zvlášť ve dnešní době, kdy většina zaměsnanců dojíždí v autech po 3 či 4, protože autobus/vlak není u nich dost "in" (dokonce vstávají a vyrážejí na cestu dřív než odjíždí VHD, aby u fabriky našli lepší/nějaké místo k parkování ačkoli při cestě VHD by to do práce stihli také a problémy s parkováním by jim odpadly)).

Provoz motorového vozu 809 sólo (bez průvodčího, kapacita 50 sedících) přijde zhruba na 45 Kč/km jízdy (jo, leda byste měl fabriku chrlící levně nějaké roboty či androidy, pak byste z nákladů mohl škrtnout mzdy řidičů/strojvedoucích, dílenského personálu, atd. a cena za 1 km jízdy vozidla by dost podstatně klesla), no a provoz autobusu (karosa 7xx, 9xx , 45 sedících) přijde na 25-30 Kč/km jízdy. Pak, je-li v krajské kase na ZDO konečný objem peněz, není vůbec o čem diskutovat, nějaké šotosny dle §1 (tady vždycky jezdil vlak) jsou úplně mimo mísu (asi jako kdybyste před 100 lety demonstrovali a psali "ostré prosby" za to že "tady vždycky jezdili koně/plula loď"). Spíš je s podivem, že na tolika tratích třetí a čtvr té kategorie (tříděno dle počtu přepravených cestujících) vůbec ještě nějaké zastávkové vlaky jezdí.

To, že úřednictvo na některých krajích i někteří zaměstnanci u dopravce (zejména v té budově na pobřeží) operují s nějakou průměrnou cenou (a stále při různých příležitostech akorát debilně násobí "průměrná cena x rozsah dopravy" na na základě těchto počtů vydávají různé příkazy a rozhodnutí) je věc jiná (dost k pláči).
PEVA
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 772
Registrován: 10-2009
Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 21:33:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: o Slovensku nevíte nic, pusťte si alespoň řeč ing. Kubáčka (hledat to nebudu, viz vlaky.net).
Kraje by měly smysl, kdyby byly skutečně samosprávou a oporou obcí. Jenže oni mají tolik "státních" kompetencí, že si fakticky hrají na vlády. Taky srovnejte počty úředníků nějakého kraje s průměrným ministerstvem.
Jinak samozřejmě, na většině vesnic, kde není vlak nebo je optiomalizován, stačí i mikrobusy - díky "dokonalým" přestupům a možnostem přepravy má kdo může stejně své auto. To je ten trend, který vlak nahradí, nikoli nějaké chimerické midibusy. S přepravou turistů (to je totiž taky ZDO) je to k ničemu úplně.
Modus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 7-2011
Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 15:50:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

7036:česká lípa město-z obou stran již bez závor,ale směrem na hlavní nádr.už léta svítí červená,asi čekají až to spadne,od hlavního též červená na Město,a přes koleje nějaká zarážka,tady- už dlouho nejel vlak,a už asi nepojede:
Peníze nejsou,nebudou,20.let nepřišli,a už nepřijdou,jak by řekl klasik.
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 304
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 15:52:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Modus: kolik tam bývalo kolejí na nádraží?
Modus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 7-2011
Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 17:21:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil:mám dojem,že 5,dnes jen dvě,bohužel již nepojížděné,viz výše,dnes je tam výkup kovů,z části,..bývaly tam i uhelné sklady,ale,to je vytrhané,holt,škoda,kamionů mrtě,na Německo toho jezdí mraky,ale ,to jsem odbočil,omrknu to v týdnu,mám ranní,tak dám vědět co tam ještě je,ahoj.
T4783363
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 711
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 18:41:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil: Podle nákresu p. Šindlauera v jeho knize Severočeská transverzálka jich bylo cca v r. 1985 v "nejširším místě" dokonce 10 plus ještě jedna kusá na opačné straně skladiště.
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 8-2009
Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 19:13:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil: ano, přikláním se k příspěvku T4783363... Při mé první osobní návštěvě tohoto nádraží tam rozhodně byl počet kolejí přibližující se k tomu počtu deseti... jen pět jich rozodně nebylo... Jinak těch mechanik na zhlaví je škoda :-(
Zeleznicni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2970
Registrován: 10-2003

Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 19:17:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak těch mechanik na zhlaví je škoda

Zajímaly by mě fotky - nepodělí se někdo? :-) Jsou tam ještě k nalezení nějaké pozůstatky po nich?

(Příspěvek byl editován uživatelem zeleznicni.)
www.mechaniky.cz — přehled mechanických závor v ČR na mapě
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 305
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 19:49:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně si myslím, že stejné nádraží (tj. velikostně s tím, že bývalo kdysi "průjezdné" na trati, které pak zanikla nebo se neprovozuje) v ČR není. Hevlín je malý, Kamenický Šenov bych řekl také, i když neznám počet kolejí. Možná se té velikosti a osudu blíží bývalé nádraží v Duchcově..
Malý_hektor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 601
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 14:36:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva, Orky: jen bych si dololil menší poznámku. Ač viditelně oba kopete za stejnou věc, možná byste si někdy měli ujasnit argumenty. Jeden přirovnává lokálky k dostavníkům a zaoceánským lodím, druhý je označuje jako zbytečně luxusní s tím, že pro ty nejmenší obce stačí obyčejný autobus. Tak jak to tedy je, pánové.?:-)
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.203.161.27
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 13:25:19    Odkaz na tento příspěvek  

Pár kolejových momentů ze skorozrušené trati, kde se opět po roce konaly jízdy. Ale není to trať SŽDC, to by tam byly povolené šrouby

Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.203.161.27
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 13:30:00    Odkaz na tento příspěvek  


Dostal jsem i lístek do tomboly, ale jel jsem na otočku zpět, tak nevím, jestli jsem na vrbovských slavnostech něco vyhrál?
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 307
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 21:10:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žleby - Třemošnice je stále v provozu?
Zeleznicni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2979
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 21:24:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil: Co to je za dotaz? IDOS, KJŘ,... nic?
www.mechaniky.cz — přehled mechanických závor v ČR na mapě
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 22:27:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TV JOJ PLUS hned přepněte!
Albert74
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 9-2009

Odesláno Středa, 13. července 2011 - 00:56:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tchytil: ano, trať Čáslav-Třemošnice stále v provozu. Osobní i nákladní (Prefa Goldbeck Vrdy-Bučice, DAKO Třemošnice).
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 3-2010

Odesláno Středa, 13. července 2011 - 11:32:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

přátelé, trošku jsem nastínil problém, aby to bylo jasné i Orkymu a jiným zástupcům autobusové lobby. Neboť i oni budou biti.

http://marektomek.blog.idnes.cz/c/200507/Scenar-popisujici-postup ny-upadek-regionalni-zeleznice.html
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5212
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 12:51:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikki: Nikdy jsem nebyl zástupcem žádné autobusové lobby, jen se, narozdíl od Vás, snažím myslet alespoň trochu ekonomicky! Zároveň Vás žádám, abyste tady nevyhrožoval násilím, byť obrazně, je to rozporu s dobrými mravy a s pravidly tohoto fóra.
Zároveň by bylo skvělé, kdybyste opět dokázal to, co píšete. Je vidět, že o dopravě a jejich nákladech víte dost velké kulové. Pochopte už konečně, že provozovat prázdné vlaky, od nichž ještě máte šlapat dva kiláky do obce, je značně neekonomická záležitost. Nevím, kde bydlíte, ale možná byste se mohl přestěhovat třeba do Dobrovic a jezdit odtamtud do práce každý den vlakem.
Fakt by mě zajímalo, co pro Vás znamená pojem "využitý vlak", když machrujete s jeho opakem. Jestli chcete skutečně něco dokázat, tak přestaňte psát mnohdy neověřené a nepravdivé věci a něco předveďte, alespoň nějakou amatérskou analýzu s nějakými daty.
Doporučuji místo psaní blogů raději se začíst do různých odborných článků a prací, které se dají na internetu najít. Dají se najít články zabývající se ekonomikou dopravy včetně nákladů na provoz, nedávno jsem se dával odkaz na provozní náklady Desira, které asi před 6 lety vyšly na 100 kč/km.
Železnice v 21. století má skutečně budoucnost pouze na větších výkonech jak osobní, tak nákladní. Buď se najde pro příslušnou trať potenciál, nebo zanikne.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 173
Registrován: 3-2010

Odesláno Středa, 13. července 2011 - 13:01:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: jsem z Břeclavi :-) a s posledními dvěma větami vašeho příspěvku souhlasím naprosto a bezvýhradně. Jen bych si v životě chtěl, jako budoucí právník, podržet ten luxus nemuset myslet ekonomicky. Protože tím bych se velmi ochuzoval.
Bita bude i ta lobby, neboť zajde na úbytě. Nikdy jsem nebyl verbálně agresivní, tím méně fyzicky:-)
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2366
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 13. července 2011 - 13:26:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Připouštím, že některá nikkiho tvrzení trochu zavánějí demagogií, ale rozhodně nejsou o nic víc demagogická, jak nějaká obecná tvrzení, která lze najít na netu.
Je jasné, že dnes jsou relace, kde železnice proti busům, či spíše autu nemá šanci a mít nikdy nebude, ale také je nutné připustit, že opakování donekonečna nesmyslů typu na vlak je to daleko, bus zastaví na náměstí, je případ, který platí jen někdy někde a z toho jen v několika málo případech je tato náhrada funkční.
Je třeba si uvědomit, že nejvíce škody dělají ti, kteří si myslí, že jim šalamounův výkal spadl do talíře, v regionu v životě nebyli nebo jej jednou někde projeli a vše ostatní mají vykoukané z map. Potom, když na takovou venkovskou oblast aplikují ty své teorie o linkách a páteřích a začnou do vesnické dopravy zanášet organizaci provozu ála MHD, kdy potřebné jednotlivé spoje nahradí nesmyslnými linkami, je tragedie na světě. A to pak teprve opravdu ekonomika pláče!
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu