K-report
 

Archiv diskuse Zrušené tratě do 29. 06. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Zrušené tratě » Archiv diskuse Zrušené tratě do 29. 06. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 820
Registrován: 6-2005
Odesláno Sobota, 28. května 2011 - 11:29:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
"já bych mýto dělil jiným způsobem" - nic proti, dejte sem svůj výsledek a potom bude o čem diskutovat

"nesouhlasím s tím, aby všechno zaplatily nákladní vozy a autobusy" - myslím, že je třeba pořádně číst. Neříkám, že mají platit úplně všechno, říkám jen to, že mají platit náklady na opravu škod, které způsobí.

"....z nějakého odhadního vzorce...." - Stanovte lepší vzorec.

"....i tak je Váš výpočet špatný...." - to můžete tvrdit, až předložíte nějaký lepší. Navíc opět překrucujete, není to výpočet, je to "hrubý propočet". Tím jest vyjádřeno, že jde o určitý rámcový odhad s nějakou možnou chybou +- pár procent. Je to asi stejné, jako kdybyste tvrdil, že statistici jsou neschopní, když nevypočítají volební výsledek přesně na 4 desetinná místa.

"z malého vzorku bych si nedovolil dělat jakýkoliv závěr" - Zvolte si pro svůj výpočet jiný statistický vzorek. Jenom dávejte pozor na poměr cena/životnost. Taky jsem dělal silnici, kde cena kilometru stavby byla kolem 10 mil. Taky je ta stavba v takovém stavu, že se už 3 roky po dokončení opravuje. Po 10. letech to bude na další souvislou opravu. Takže pokud vydrží "drahá" stavba za 30 mil/km 30 let, potom "levná" stavba za 10 mil/km vydrží 10 let. Bez ohledu na typ stavby se pořád dostávám (u silnice II. třídy) k nějakému odpisu 1 mil / 1 rok.

Jediné, v čem s Vámi můžu souhlasit, je snaha o převedení nákladů na železnici.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5005
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 28. května 2011 - 20:10:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom_tužín: Cca 75% je chyba pár procent? Více viz výše uvedený odkaz. Dokument ke zpracován Centrem dopravního výzkumu, kterého bych si dovolil považovat za odbornou firmu, která má k dispozici spoustu vstupů na to, aby byla schopná výsedek stanovit. I tato firma spočítala, že opotřebení komunikace jedním osobním automobilem je velmi malé, v tom jste se shodli, ale jinak:
- osobní automobil: 0,0072 kč/km
- autobusy: 6,04 kč/km
- NA do 3,5t: 0,053 kč/km
- NA 3,5-12t: 2,126 kč/km
- NA nad 12t: 14,182 kč/km
- návěs.souprava: 15,824 kč/km
Samozřejmě, opět jde jen o opotřebení. Jinak v tom dokumentu je i další zajímavá tabulka, kde jsou uvedeny tzv. externí náklady, které zahrnují vliv nehod, hluku a emisí. To je teprve alchimie a ač se to nezdá, tyhle peníze jsou neuvěřitelná darda. U osobáků je to asi 1,50 kč/km, ale malé náklaďáky do 3,5t 6,30 kč/km a náklaďáky+busy někde mezi 12,80 až 14,20 kč/km, návěsy mnohem výše.
Nemám lepší vzorec a taky to nehodlám dělat, ale můj odhad z hlavy by byl přesnější než ten váš. :-) Samozřejmě, nic ve zlým.
Snad toho radši nechme, už jsme značně za tématem. Myslím si, že i Vy bez jakýchkoliv výpočtů dobře víte, že železniční osobní doprava osob na malých výkonech je s ohledem na její vysoké finanční vstupy oproti stejně kapacitní dopravě silniční o dost dražší.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 821
Registrován: 6-2005
Odesláno Sobota, 28. května 2011 - 21:30:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Vámi domělá chyba 75 % je Váš obrovský omyl. Uvědomte si jednu zásadní věc - česká silniční síť je velmi zanedbaná a vozovky mají konstrukci z dob od císaře pána (koňský povoz) po reálný socialismus (traktory, Liazky, Tatrovky). Teď po těch silnicích jezdí 40 tun těžké návěsové soupravy.

Ty čísla v té studii CDV vycházejí z amerických a německých výpočtových modelů. Ty nemůžou v žádném případě zohlednit českou realitu! Mezi námi a Němci je rozdíl 40 let - u nich 40 let investic, u nás 40 let chátrání. Za těchto okolností si přeci nemůžete myslet, že můžeme udržovat silnici (ač podobného charakteru) za tytéž peníze jako oni!

Pokud je německá silnice na kvalitním podloží, a dělá se pravidelná údržba (na kterou u nás stále nejsou peníze) potom stačí skutečně jednou za 20 let obnovit kryt. Potom se můžeme klidně za těchto okolností bavit o částkách 6 kč/km. Jenže u nás uděláte buď nový kryt, a ten se na neúnosném podloží rozpadne za pár let, nebo se jde do generálky i s podložím, a pak jsou to částky okolo 30 mil/km.

Takže o Vašem odhadu z hlavy bych decentně pomlčel. Narozdíl od Vás v tomto oboru už pár let dělám.

Co se týká "osobní dopravy osob na malých výkonech" (úžasná formulace), tak je to jenom všeobecný povzdech. Co je malý výkon? Co jsou vysoké finanční vstupy? Jak se uvažují nefinanční parametry? (zavazadla, bezpečnost, externality).

Tisíckrát se to tu řešilo a tisíckrát se došlo k tomu, že se takové posouzení nedá dělat paušálně, ale vždy na konkrétním příkladu.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5008
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 28. května 2011 - 22:42:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom_tužín: Je možné, že model CDV je ovlivněn stavem komunikací u nás. Je ale natolik něpřesný, že by se mohl seknout 4x? je natolik nepřesný, aby se sekl více než Vy? Tenhle model alespoň využil nějakou přesně popsanou metodu, vyšel z velkého vzorku, ne dvě náhodně vybrané komunikace, kterou jste poměrově podle toho rozpočítal na vozidla tam jezdící.
To, že mají naše silnice oproti západu jistý deficit v údržbě, je možné, ale podobně jsou na tom naše tratě, které jsou podobně podudržované, mnohé lokálky by zachránily mohutné investice v řádech mnoho stovek milionů až miliard. Pokud by se jejich rekonstrukce rozpočetla na vlaky v tam v budoucnu, vzrostla by cena za využití dopravní několikanásobně.

A ještě co se týče finanční náročnosti lokálek. Já souhlasím s tím, že co je pro kraj dotačně levnější neznamená, že to může být finančně, ale i jinak výhodnější pro ostatní. Ale i zkušenosti ze zahraničí ukazují, že provoz na nejméně vytížených tratích je natolik nevýhodný, že se nevyplatí. Už je to nějaký pátek, co se mi dostal do ruky článek, kde nějaký činovník ze Švýcarska tvrdí, že i u nich budou muset některé tratě uzavřít.

Mě neoblbnete, že pracujete v oboru. Nic ve zlým, ale to ještě neznamená, že jste největší odborník v republice na problematiku odhadů nákladů na opotřebení vozovek a že se před Vámi mám postavit do pozoru.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5009
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 28. května 2011 - 23:09:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si jeden malý liacký výpočet:
Trať 326 Hostašovice-Nový Jičín hor.n., oprava po povodni:
cena 80000000 Kč
životnost 30 let
rok 2666666,67 Kč/rok
den 7305,94 Kč/den
délka trati 10 km
vlaků 14 tam i zpět
vlakokm 140 km/den
na 1 vlakokm 52,19 kč/vlakokm

...a to je pouze za opravu, natož údržba a provoz. A k tomu připočítat náklady dopravce. Ač srdce železničního fandy zapláče, rozhodnutí tuto trať odepsat bylo zcela na místě.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1169
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 29. května 2011 - 06:47:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

oprava po povodni:
cena 80000000 Kč

To by ovšem znamenalo daleko větší opravy, než jen potřebné nasypání nového štěrku pro obnovení provozu na poškozeném úseku.

Nyní
140 mil na vybudování cyklostezky v celé délce tratě. /nepočítány náklady na snesení svršku/
Životnost
při dnešní kvalitě prací max 5 let.
Údržba
žádná
Využití
jen v obydleném úseku. Po nejbližší povodni dopadne jako trať.

To sice nic nemění na tom, že ta trať byla využitím na posledním místě v MS kraji, zrušení by dříve či později neunikla, ale ...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5010
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 29. května 2011 - 09:31:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: Chtěl jsem jenom ukázat, jak asi vypadá rozpočítání opravy málo vytížené lokálky bez nákladní dopravy. Každá trať potřebuje někdy víc, než dosypání nového štěrku, podbití a vyměnění pár pražců a i tyhle drobné opravy, když se posčítají, vyjdou na slušné peníze. Ale modernizace už stojí neskutečný balík a je potřeba zvážit, zda má význam.
Pokud bych se podíval do loňského plánu rozpočtu SFDI na jiné stavby, tak třeba revitalizace trati 194 ČB-Volary má stát 1,545 mld. Kč, což při 96 km vychází na 16 mil. Kč/km, Milovice při 5 km trati a ceně 300 mil. vyšly na 60 mil. Kč/km. Jenže mají-li být tratě schopné silniční dopravě konkurovat, tak takové investice potřebují.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Neděle, 29. května 2011 - 10:57:56    Odkaz na tento příspěvek  

Výše uvedená částka 80 000 000 Kč, údajně potřebná na opravy trati Hostašovice - Nový Jičín h.n. po povodni, se mi jeví jako silně přemrštěná (trať, poškozenou povodní, jsem si vlastníma nohama procházel). Jestliže ale byl "politický tlak" tuto trať zrušit, povodeň poskytla vhodnou záminku.
nostalgik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.153.85.59
Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 08:14:03    Odkaz na tento příspěvek  

presne tak,povoden se jim akorat hodila,dneska nejsou na nic penize a nic se nevozi vlakem,nejlepsi to bylo za komunistů- to byla dráha vojensky strategická a taky co bylo diky tomu vsude vlaku ano i na jicince,viz stare jř. , jenomze to se furt stavi dalnice za astronomicke sumy,mrtvol pribejva pri nehodach, vzduch je zkazenej,vsecko jen honem a hrrr uz aby to bylo a nejaka ekologie ci efektivita provozu je kazdymu sumak. Taktak pratele jestli chcete jeste nekdy videt to aby na nadrazich bylo zivo a praskalo vsude ve svech,tak by to jistojiste chtelo jinou vladu s jinejma zakonama a ne bandu plnou neznalku co jen tuhle zeni likvidujou zamerne.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2192
Registrován: 12-2004
Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 09:14:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel:Jen tak pro zajímavost:Těch 80mil. byl odhad nebo"odhad" těsně po povodni.
Po několika měsících zaznívalo od SŽDC až 110mil.!!!
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2344
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 10:42:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

80 mil. bylo pro opravu tratě vyčleněno ve státním rozpočtu, kde byly dlouhou dobu účelově vázány.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2193
Registrován: 12-2004
Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 12:21:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T_m:Ale pořád by to šlo z veřejných peněz.
A nepište prosím nic o tom že se" někde anebo jinde utratily peníze za ještě větší koniny".
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2345
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 12:55:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz: Proč bych to měl psát, já jako spořádaný občan této republiky vím, že jediná budoucnost jsou prosperující hypermarkety a vše ostatní mě je u
Komě toho u nás se žádné koniny přece nestaví, dokonce neexistuje ani žádná lobby, to všechno jsou jen výmysly zaslepených šotoušů.
Naopak já jako majitel zajímavého množství podílu v jedné nejmenované autobusové firmě vím, že musím šikovně rozorat systém veřejné dopravy, abych mohl řádně profitovat.

Že jsem kdysi psal něco jiného? To víte, to jsem ještě nebyl podílníkem, časy se mění

Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2194
Registrován: 12-2004
Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 13:18:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T_m:v případě Hostašovky došlo k rozorání systému veřejné dopravy"??
Tím jako ty bus spoje co už tam předtím stejně jezdily a byly protáhnutý do lesa na trať 323?
Tak to jo potom......
Ještě nějaká přednáška na téma hypermarketů aspol bude??
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1174
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 30. května 2011 - 23:01:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"jediná budoucnost jsou prosperující hypermarkety a " kostely.

Vládní komise pro narovnání vztahu mezi státem a církvemi navrhuje vrátit církvím 56 procent jejich bývalého majetku, a to především pole, lesy a rybníky, v celkové hodnotě 75 miliard korun. Za majetek, který v restitucích vrácen nebude, by stát doplatil 59 miliard

K tomu zaplatit korunky za nevycucanou krev

a takových Šestnáct anonymních firem v posledních třech letech vydělalo na veřejných zakázkách dohromady kolem 18,2 miliardy korun.

Aby ty kilometry zrušených tratí na to všechno stačily...
Juzam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 12-2010
Odesláno Úterý, 31. května 2011 - 19:35:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sháním datum akce a jízdní řád Historickýho vlaku Casanovských slavností do duchcova na starý nádraží co jezdí každý rok a nemůžu se po tom dopídit, nevíte někdo víc???
Tchytil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 287
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 02. června 2011 - 18:47:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Morkovička přejezd I/47

Nikki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 03. června 2011 - 00:03:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přátelé, pokud by někoho zajímala data z krajů PK, JM a OL, máme na webu odpovědi na dotaz podle zák. č. 106/1999Sb., o svobodném přístupu k informacím.

http://www.klub-pratel-lokalek.cz/novinky/
Klub přátel lokálek, o.s.
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/
Tom_tužín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 822
Registrován: 6-2005
Odesláno Pátek, 03. června 2011 - 00:34:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Já se Vás, šéfe, nesnažím oblbnout, ani stavět do pozoru. To skutečně nemám ani v nejmenším zapotřebí.

Já se zase nenechám oblbovat různými šotorozumy, co si kdo přečetl na netu. 9 let odborného vzdělání a 5 let v praxi mi stačí k tomu, abych si utvořil názor i bez "odborníků" z K - reportu.

Myslím si, že jsem popsal vše dost podrobně na to, aby pochopil každý, kdo pochopit chce. Stejnětak Vy můžete věřit komu chcete. Pokud si myslíte, že americký model rozumí silnicím lépe než český silničář, tak Vám ten názor vyvracet nebudu.

Mohl bych tu psát dlouhé příběhy o tom, proč je to blbost, mohl bych vysvětlovat, že americké asfalty jsou těžené přírodní, zatímco naše jsou horší kvality, získávané úpravou ropy. Mohl bych tu psát o tom, že zatímco v Americe byly silnice pro těžká vozidla stavěné, u nás se jezdí po cestách stavěných pro koňské povozy. Mohl bych taky psát o tom, že široké silnice v USA nenutí jezdit řidiče jednou stopou, což je u našich úzkých silnic typické a vede to ke vzniku vyjetých kolejí a k neustálému sesouvání dosypávaných krajnic, což neskutečně prodražuje opravy silnic. Já bych tu mohl psát spoustu věcí, o nichž nemáte ani šajnu, ale je to zbytečné, protože Vy máte prostě svou pravdu, svůj americký model, který si přece nenecháte od nějakého hloupého silničáře vzít.

Tak se mějte fajn, já už jaksi nemám motivaci vést dále tuto debatu. Téma je vyčerpané, už bych se jen opakoval. Co jsem chtěl sdělit, to jsem sdělil.
RudýĎábel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 423
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 03. června 2011 - 20:44:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím vím že to sem nepatří někdo dal odkaz na stranky s tematikou železnice byli tam přeložky,tunely,a další zajimavosti a nechci to vkladat do každe sekce ps: prosím o pomoc je to pro jedno co je do tech dat blazen .
díky předem
Pavelk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 3-2007

Odesláno Neděle, 05. června 2011 - 21:14:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím.
Chtěl jsem se zeptat, zda někdo neví, jaká část (náspy, atd.) je zachována ze zrušené tratě Kuřim-Veverská Bítýška? Popřípadě, zda někdo ochotný nevlastní nějaké fotodokumentace tamních míst? Našel jsem zde dvě fotky, ale zajímá mě to více.
Dík moc předem ;-)
Zeleznicni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2898
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 06. června 2011 - 08:01:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavelk: Zachováno je toho poměrně dost, většina míst je přístupných. Místo virtuální procházky však doporučuju tu skutečnou, těch 8,5 km se dá lehce zvládnout :-) Popis pozůstatků i fotky rád prozradí Google...
www.mechaniky.cz — přehled mechanických závor v ČR na mapě
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 118
Registrován: 1-2011
Odesláno Pondělí, 06. června 2011 - 09:36:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavelk:


Další na googlu, jak píše Žel.
Kdysi se to dalo pěkně projet na kole a spojit to se starou tišnovkou v úseku Řečkovice - Kuřim a pak kolem pryglu zpět, bohužel kuřimská "trať" se stala také stezkou pro koně a podle toho to pak na ní zvláť po dešti vypadá, hlavně v úseku Knínice-Chudčice.
Fotky z roku 2007, kdy to ještě šlo.
Pavelk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 3-2007

Odesláno Pondělí, 06. června 2011 - 11:09:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zeleznicni, Zvídavý člověk: Díky oběma, google opravdu prozradí mnoho fotek jak historických, tak i současných. Já jen, že by mohl mít někdo třeba fotky aktuálnější :-) Na skutečnou procházku 'trati' se chystám. Vezmu s sebou foťák, a budu fotit. :-)
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 06. června 2011 - 15:33:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z Kuřimi do Bitýšky jsem šel včera, z Knínic je trať skvěle poznat, až k silnici, pak nic, poté u Chudčic od toho fotbalového hřiště (vysoký násep skrze ves, je na něm nějaká zahrádka či co, ale je pořád naprosto jasný) až po zářez před Bitýškou, tam se ale zničehonic objevuje na všechny strany dost výškový rozdíl, a není mi jasné jak tam ta trať nakonec vedla, vůbec.

Ta fotka nádraží (nádražní ulice) od zvídavého člověka je každopádně zcela zastaralá, ta ulice se už dávno změnila v typicky předměstskou zrůdu, nenajdete tam nic.
http://bahnhof.cz
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 119
Registrován: 1-2011
Odesláno Pondělí, 06. června 2011 - 15:57:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie - však jo, rok 2007. Už tam nenajdeme ani tu skalku (=rampu) ani podezdívku toho domu (=podezdívka skladiště? Bych se divil...Likvidaci výpravní budovy (ten nazelenalej domek v pozadí) bych se pravda asi divil méně.
Od zářezu trať zvolna klesala do nádraží ve VvB, dnešní výškový skok je dán údajně postupným snášením tělesa náspu v souvislosti a) s cestou k chatám, b) vedením VN. Směrem k Chudčicím je ten skok podstatně menší, je dán výstavbou těch chat na konci náspu.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 335
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 06. června 2011 - 18:41:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nazelenalý domek v pozadí již neexistuje (je tam po něm památka akorát na zdi toho domu úplně vzadu), byť to zjevně není tak dlouho, a všechno ostatní je schované za všemožnými ploty. Domek v popředí je taky hodně přestavěný.

No, chudčická strana zářezu vypadá dost úplně, akorát je tam kus odbagrovaný na nějakou cestu. Na té bitýšské to ale mizí opravdu náhle.
http://bahnhof.cz
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 120
Registrován: 1-2011
Odesláno Středa, 08. června 2011 - 08:38:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: Mrkněte na kontaminace, tam je násep od zářezu do VvB ještě dobře patrný. Snesen asi až při budování VN.
3690013
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 2-2011
Odesláno Středa, 08. června 2011 - 18:58:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera jsem si projel cyklostezku Přibyslav - Sázava, budovanou ve stopě původní trati. Níže přikládám pár fotek.







Nevíte někdo, proč má most na předposlední fotce tak široké opěry? Vypadá to jako příprava pro druhou mostovku.

I přes zákaz vjezdu (stavba ještě není dokončena) se tam proháněla spousta cyklistů a bruslařů. Po dokončení to myslím bude parádní a hojně navštěvovaná trasa, což je podle mě lepší využití, než aby tam koleje prorůstal nálet a jednou do roka se tam projel vlak.
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 609
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 09. června 2011 - 21:05:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavelk: až bude slušnější počasí, tak si tam udělám cyklovýlet a zkusím Vám udělat aktuální dokumentaci (i když nejspíš jen mobilem, na který mám držák a lze nastavit automatické focení - naštěstí 4GB karta snese hodně fotek po cca 1,1MB)...
Bohužel minulý týden jsem tamtudy projížděl a nenapadlo mne to zdokumentovat :-(
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Pavelk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 3-2007

Odesláno Pátek, 10. června 2011 - 10:32:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Xhost: Děkuji Vám předem. Také se tam chystám, ale zatím nevím, kdy bude čas.
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5335
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 10. června 2011 - 13:56:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V bývalém tunelu pod Vítkovem byla nedávno fireshow.
Fire je každých 14dní a pokaždé jinde,věčinou taky dorazí četníci kterým se to nelíbí))





Zbytek fotek tady https://picasaweb.google.com/jindra.jnd/FireshowZeleznicniTunel20 11
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5336
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 10. června 2011 - 14:16:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady ještě,ne moc kvalitní foto ze stejného místa.

T20305
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 177
Registrován: 8-2006

Odesláno Čtvrtek, 16. června 2011 - 11:27:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3690013: most - protože se tam cvičila stavba a rozložení druhého mostu-svého času to byly koleje Železničního vojska
http://www.sweb.cz/t203.05

ICQ 232-093-115
3690013
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 2-2011
Odesláno Pátek, 17. června 2011 - 00:39:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T20305: Děkuji. :-)
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 737
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 20. června 2011 - 23:22:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemám komentář, protože bych byl smazán, pouze odkaz: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1142743803-reporteri-ct/

"Zájem BIS o stará nádraží"
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 8-2009
Odesláno Úterý, 21. června 2011 - 10:56:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: velice smutná reportáž, též nemám slov... Až jsem měl místy slzy v očích...
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 21. června 2011 - 11:05:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Antivandal 1 a 2.Pěkné.Ale největší vandal ze všech je SŽDC.
Poděbraďák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.75.128.2
Odesláno Úterý, 21. června 2011 - 22:13:05    Odkaz na tento příspěvek  

Jsou to kecalové a pěkný hajz--vé.
Npv_pvr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 183
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 22. června 2011 - 11:46:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Organizace které mají zachraňovat historická vozidla se ke svěřeným exponátům chovají takhle: https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=2177932 ,
SŽDC typizuje drážní stavby objekty vz. Antivandal 1 a 2 - ani nechci vidět jak to u nás bude za pár let vypadat
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 488
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 22. června 2011 - 19:57:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: No to je něco...parchanti. Kdo dělá u dráhy, ví moc dobře, jak věci chodí...
Krumpolc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 978
Registrován: 8-2008

Odesláno Středa, 22. června 2011 - 20:45:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolil bych si upozornit na nový článek o rozestavěných a nikdy nedokončených tratích tzv. "Gemerských spojek" na Slovensku, mezi Slavošovcemi, Revúcou a Tisovcem.

Zde pár obrazových ochutnávek:




Celý článek a ještě více fotek najdete zde:

http://www.msts-trat240.cz/view.php?cisloclanku=2011050001

(kliknete-li v článku na fotku, otevře se vám na celou obrazovku)

(Příspěvek byl editován uživatelem Krumpolc.)
www.ropiky.net

Kompletní databáze všech lehkých objektů československého pohraničního opevnění z let 1936 až 1938.
Canfranc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 173
Registrován: 1-2004

Odesláno Středa, 22. června 2011 - 21:07:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, jo, tam je krásně, už jsme to procházeli asi třikrát...
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 491
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 23. června 2011 - 00:11:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Gemerské spojky: před pár měsíci se na toto téma narazilo na Vlaky.net. Tam jsem k tomu uvedl, že trati Tisovec - Revúca i Slavošovce - Chyžňanská Voda byly navrženy a zakresleny do mapy už ve dvacátých letech. Jenomže tehdy dostaly přednost důležitější tratě a tak stavba těchto byla odsunuta na neurčito. Na začátku války tedy jen oprášili staré dokumenty a vypracovali podrobný prováděcí projekt.

Také k ukončení stavebních prací jsem tam už napsal, že stavba byla oficiálně zastavena těsně po skončení války.

Když to ještě párkrát na několika místech zopakuji, možná to autoři nových článků jednou vezmou na vědomí ...

Jinak reportáž ze současného stavu je velmi pěkná.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8293
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 23. června 2011 - 07:59:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krumpolc: možná pro lepší představu bych článek doplnil mapkou. Ne všichni mají tu představu o místech a konkrétním trasování. (i já musel mapku vyhledat,abych věděl o čem se píše)
Vagonet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Čtvrtek, 23. června 2011 - 14:38:04    Odkaz na tento příspěvek  

V terénní procházce chybí: na muránsko-tisovecké trase úsek východně od tunelu bez zemních prací, ale s propustky nebo základy pilířů; na slavošovsko-chyžňanské trase oblouk nad Magnezitovcami směrem na Lubeník s propustky.
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1437
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 23. června 2011 - 20:26:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trošku z jiného kraje, takhle se využívá zrušenka, za povšimnutí stojí dva číselné údaje na konci tohoto velmi zajímavého článku...
Obecně vzato pravda neexistuje, jsou pouze různé úhly pohledu na lež...

http://fotomysak.bloudil.cz
http://zeleznicka.bloudil.cz
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1292
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 11:55:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lze do tunelu vlézt od Slavošovců ? Jsem tam onehdá usilovně browsil a nenalezl vstup.
Co jsem nalezl bylo několik ostrých předmětů, které mi pronikly do obou duší velocipédu a já jej sunul až do Plešivce...od té doby jsem na cyklistiku docela zanevřel....
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 568
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 12:35:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel_reiser: to už je přece dávno zapomenuté...není on ten problém necyklistiky někde jinde?
Jirka_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1050
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 13:23:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel_reiser: dá se tam vlézt a to místo se snad ani nedá minout. Když se jde od Slavošoviec po lesní cestě, tak potom po levé straně je taková díra, u které je i nápis na stromě a před ním ještě stolek a dvě lavičky. Do té díry je pak potřeba sestoupit po dřevěných schodech a jste v tunelu. Ostatně na fotkách v tom odkazu, co sem dával Krumpolc je to vše krásně vidět.
To je prostě tak, když se postavil tunel, ale na zářez před ním už se nedostalo.
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 8-2009
Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 14:07:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krumpolc: Velice hezký článek, ale mapka by určitě skutečně neuškodila :-) . Někdy si rozestavěné tratě musím projít osobně...
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1294
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 15:01:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak já tam byl před vícero roky a to tam byla džungle a ne cedule se self-bifé, pokračoval jsem po té cestě dál a tam se definitivně ztratil.

Přednosta - problém necyklistiky se tím ale velice dobře vy/o-mlouvá
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 569
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 24. června 2011 - 20:16:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel_reiser: však proto
Krumpolc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 981
Registrován: 8-2008

Odesláno Pondělí, 27. června 2011 - 17:16:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zmar

S tou datací zastavení výstavby je trošku problém, údajů a informací je o tom málo, takže i to co píšete je docela možné.

750371, Pene

Mapka by se opravdu hodila, ale to bych to býval nevyplodil ani do příštího podzimu. Na internetu se ovšem dají dohledat slovenské turistické mapy, ve kterých je trasa rozestavěné tratě ve většině úseku zakreslená, takže není problém si otevřít na PC článek a internetovou mapu současně.

Vagonet

No neudělal jste mi radost, o těch dvou krátkých úsecích co jste uvedl jsem neměl ani tušení - koukám že se tam budu muset časem ještě vrátit..

Pavel reiser

Do tunelu od Slavošovců se vlézt samozřejmě dá, viz fotky v článku. Tunel se nalézá jámě v místě kde jsou vlevo od cesty vybudované 2 lavičky a stůl. Najít se tedy při troše pozornosti dá. (Byť my jsme ho původně také přešli, ale to bylo způsobeno především tím, že u smetiště na okraji Slavošoviec se na nás vrhly krvelačné roje bodavého hmyzu a ti nás před sebou hnali sviňským krokem až za tunel...
Jinak v tunelu samotném byly dokonce stopy jak v něm jezdil někdo na motorce. (Ze strany od Revúce se do něj zářezem dalo vjet naprosto bez problémů).

Jinak nocleh u slavošovského portálu moc příjemný, jen nás trošku znejistěli místní občané výroky typu "je sucho, medvedě zostupujú do údolia"..
www.ropiky.net

Kompletní databáze všech lehkých objektů československého pohraničního opevnění z let 1936 až 1938.
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3042
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 27. června 2011 - 20:50:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No co, tak by vám oslintal trička a sežral pár konzerv...
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet, nebo chválit. (K.H.B.)

ICQ 264305638
Bočeli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1494
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 27. června 2011 - 21:23:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Správní řízení ve věci zrušení dráhy Čížkovice - Obrnice opět pokračuje http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/5868977F-ABE6-4987-A934-4A51CFAA3 2F5/0/VV_Cizk_Obrn_20110624.pdf
http://badber.blog.cz/
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 492
Registrován: 5-2009
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 07:47:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krumpolc: v Národním archívu, fond MŽ I, karton 507 je materiál ze dvacátých let s ekonomickou rozvahou těchto uvažovaných tratí. To je zatím asi nejstarší doklad o jejich návrhu.

Ke příkazu k zastavení stavby jsem se dostal při zpracování materiálů trati Hronská Dúbrava - Banská Štiavnica. V létě 1945 byl vydán příkaz zastavit všechny železniční stavby na Slovensku (definitivní konec stavby klidně mohl být až o pár let později). Bohužel teď se mi v mých poznámkách nedaří nalézt jeho přesné datum. Stejně tak bych někde měl mít plán jednoho z nádraží na projektované trati, který pochází myslím ze SNA v Bratislavě, ale nevím, kam jsem ho založil. Přece jen to není moje hlavní téma a dostal jsem se k tomu už před dost dlouhou dobou.
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 493
Registrován: 5-2009
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 07:50:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karloslt: No co, tak by vám oslintal trička a sežral pár konzerv...

Oslintané tričko samo o sobě nevadí. Horší je, když přitom sežere obsah toho trička ...
Lokofan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 28. června 2011 - 19:32:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bočeli: Likvidátátoři regionálních drah na SŽDC po strachu nebo obavách z nového vedení MD opět ožili! Která dráha bude další na řadě?
Zderadíček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 4-2007

Odesláno Středa, 29. června 2011 - 13:34:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Někde mám staré výstřižky z novin. Pokud si pamatuji, bylo tam psáno, že výstavba těch tratí začala v době 2.světové války, kdy snad Maďaři zabrali nějaké části Slovenska a mělo to být náhradní spojení za tratě na zabraném území. Když se po válce vrátilo vše do původních hranic (pravda, až na kus Ukrajiny), vrátilo se vše do původních kolejí a důvody pro dobudování pominuly... zkusím to najít a naskenovat
Ferdinandka přežije!